11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Regeringen utreder om försäkringsbolag ska få tillgång till biobanken Folk lackar

I Sverige tar man blodprov på alla nyfödda i Sverige för att diagnostisera ett antal medfödda sjukdomar för vilka det är viktigt att starta behandling tidigt. Efter analyserna av blodprovet sparas proverna i en biobank som kallas för PKU-registret. I detta register finns blodprov på de flesta svenskar födda efter 1975 och har varit en stor tillgång för bland annat svensk medicinsk forskning.

För ett tag sedan så körde Regeringen igång en utredning om polisen och försäkringsjättar ska få tillgång till detta register. Självklart är folk inte helt nöjda med att detta överhuvudtaget utreds då man anser att folk som godkände att man sparade blodet gjorde det under förutsättningarna att det endast skulle användas i forskningssyfte. Om det går igenom kan det också leda till att fler väljer att inte godkänna att blodprovet tas på nyfödda vilket leder till en sämre forskningsdatabas.

Sen om försäkringsbolagen får tillgång till denna databas kan det ju leda till att de kan ge högre premier till folk som anses ha genetisk grund för svåra sjukdomar vilket ju inte är så skoj.

Det är inte första gången som detta utreds. 2008 gjordes det en liknande utredning där polisen ska få till gång till registret i brottsutredningar. Detta ledde till att flera ville lämna registret vilket sannolikt även skulle hända igen om den nuvarande Regeringen väljer att gå vidare med det här.

Vetenskap, Medicin, PKU, Regeringen, Försäkningsbolag, Forskning
-29.2° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
mån. 27 jun 2016, 15:00
Regeringen utreder om försäkringsbolag ska få tillgång till biobanken Folk lackar
-29.2°
0