6 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Snart kanske vi kan massproducera konstgjort blod Skulle ju vara bra
Snart kanske vi kan massproducera konstgjort blod
Foto: ICSident

Brittiska forskare har gjort en upptäckt som gör att vi kan ha kommit ett steg närmare till att kunna masstillverka artificiellt blod som skulle kunna användas när människor behöver blodtransfusioner.

Det går redan idag att göra konstgjorda röda blodkroppar men det har inte varit möjligt att skala upp tillverkningen. Tidigare har man använt sig av en stamcell från människans kropp som producerar röda blodkroppar men dessa har inte kunnat producera producera mer än 50.000 innan dess kapacitet är nådd.

Vad de brittiska forskarna har gjort är att ta väldigt unga stamceller då de kan föröka sig i en obegränsad skala. Man har nu med andra ord en biologisk väg att skapa artificiellt blod men nu måste man ta fram teknik för att kunna massproducera detta. Sannolikt kommer denna teknik initialt att användas för att skapa blod i ovanliga blodgrupper så att människor som har sådana alltid kan vara säkra på att få en blodtransfusion om de skulle behöva det.

Den här tekniken lär sannolikt inte att ersätta mänskliga bloddonationer på ett bra tag då det ska vara förhållandevis dyrt att skapa konstgjort blod. Brittiska National Health Service planerar att börja testa artificiellt blod i år men då kommer man inte att använda sig av den här nya tekniken.

Vetenskap, Medicin, blod, konstgjort blod, blodtransfusion, blodgivare, blodkropp Via bbc.com
65.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 27 mar 2017, 18:00
Snart kanske vi kan massproducera konstgjort blod Skulle ju vara bra
65.4°
0