Snart skickar NASA Parker Solar Probe till Solen
Tar sig en sväng förbi Venus med
Ars Technica har gjort ett ingående reportage om NASA:s rymdfarkost Parker Solar Probe som snart kommer att undersöka universums bästa stjärna, vår egen sol.
Forskare och ingenjörer har velat genomföra det här uppdraget i över 60 års tid men nu verkar det äntligen vara dags då dagens teknik kommit ikapp dåtidens idéer. Parker Solar Probes huvuduppdrag på solen kommer att bli att försöka fastställa varför solens atmosfär, den så kallade koronan, är tre gånger varmare än ytan på solen. Farkosten kommer även att undersöka solvindar och hur dessa eventuellt kan påverka jorden.
Den kände forskaren Eugene Parker har fått ge namn åt NASA:s solutforskare. Det var han som i mitten på 50-talet lade fram teorin om varför solens korona är varmare än dess yta. Enligt Parkers teori är det komplext system med plasma, magnetfält och elektriska partiklar som orsakar explosioner, så kallade "nanoflares", som leder till den extrema hettan i solens atmosfär.
Parker Solar Probe kommer som närmast att vara cirka 6 miljoner kilometer från solens yta vilket är närmare än någon rymdfarkost kommit solen tidigare utan att brinna upp. För att klara den enorma hettan har NASA utvecklat en värmesköld som ni kan se på bilden nedan. Man tror att skölden kommer att möta värme på runt 1400 grader när den är som närmast solen. Tack vare skölden tror man dock att resten av rymdfarkosten och dess instrument kommer att få en behagligare temperatur på cirka 315-371 grader.
NASA planerar att skicka upp Parker Solar Probe 31 juli. Lyckas man med det kommer man antagligen att passera Venus i september och vara framme vid solen någon gång i början av november. Uppdraget sträcker sig över sju år och under den tiden kommer Parker Solar Probe att ha tagit 24 varv runt solen och passerat Venus sju gånger.
Nedan hittas ett klipp om Parker Solar Probe samt lite tekniska illustrationer på farkosten.
Försök igen










NASA ska flyga närmare solen än någonsin tidigare
Hej hej lilla stjärna
