32 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
SpaceX Starship-prototyp exploderade Trycktest fick övre delen av raketen att ge sig av på egen hand
SpaceX Starship-prototyp exploderade
Foto: @SpacePadreIsle / Twitter

En prototyp av SpaceX rymdfarkost Starship exploderade igår medan SpaceX genomförde trycktester av farkosten på marken. Explosionen resulterade i att raketens övre del separerades från raketkroppen och flög åtskilliga meter upp i luften innan den störtade mot marken några sekunder senare, något som delvis syns på skärmdumpen från livestreamen här ovanför.

SpaceX uppger själva att ingen kommit till skada vid explosionen och verkar ha räknat med att något sådant här skulle kunna hända. En talesperson för SpaceX säger till The Verge:

"The purpose of today’s test was to pressurize systems to the max, so the outcome was not completely unexpected. There were no injuries, nor is this a serious setback."

Den Starship-prototyp som nu exploderade verkar SpaceX tidigare ha tänkt att eventuellt börja testflyga inom några månader och hade planer för att den skulle kunna nå jorden omloppsbana inom sex månader. Så lär nu antagligen inte bli fallet och SpaceX grundare Elon Musk antyder på Twitter att man nu lämnar den här prototypen bakom sig och går vidare med en senare version. Exakt hur detta kommer att påverka SpaceX tidsplaner för Starship är än så länge oklart. Det lär antagligen leda till förseningar, något som dock inte är helt ovanligt inom rymdindustrin.

Här nedanför hittas en inbäddad tweet som visa själva explosionen och i det inbäddade klippet kan ni kolla in hur det hela såg ut efteråt.

Vetenskap, Rymden, spacex, starship, prototyp, raketer, anomali Via theverge.com
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till SpaceX Starship-prototyp exploderade
SpaceX tror sig veta varför en Crew Dragon exploderade Verkar inte som om den kommer att ta astronauter till rymden i år SpaceX meddelade igår att man nu är förhållandevis säkra på varför en av deras Crew Dragon-kapslar exploderade under ett test tidigare i år. Enligt SpaceX så ska det hela ha berott på att en läckande ventil gjorde så att kväve läckte ut till en behållare med helium. Den kemiska reaktionen som då skedde ska ha lett till en explosion som förstörde kapseln. Crew Dragon-kapslarna är i framtiden tänkta att transportera astronauter till rymden men vid testet som ledde till explosionen var kapseln obemannad. Tanken var att NASA och SpaceX skulle skicka astronauter med Crew Dragon till ISS redan nu i sommar. Efter explosionen flyttades dock detta fram till november men nu misstänker flera bedömare att det hela inte kommer att ske förrän nästa år. På bilden ovan kan ni kolla in när en obemannad Crew Dragon, även kallad "Dragon 2", dockar med den internationella rymdstationen ISS den 4 mars i år. Tumnagel
37.9°
0
SpaceX bekräftar att Crew Dragon-kapseln exploderade Fortsatt oklart varför Det har nu snart gått två veckor sedan SpaceX Crew Dragon-kapsel drabbades av något som NASA och SpaceX tidigare kallat en "anomali" men nu bekräftar SpaceX att kapseln exploderade under ett test 20 april. Exakt vad som orsakade explosionen utreds fortfarande men man uppger att det hela ska ha skett precis före kapselns så kallade SuperDraco-raketer skulle testas. Det är en slags nödraketer som ska kunna skjuta bort Crew Dragon från en Falcon 9-raket i händelse av att något går fel när ekipaget lyfter mot rymden. Hans Koenigsmann, som är chef för flygpålitlighet på SpaceX, sa på en presskonferens: "Just prior, before we wanted to fire the (thrusters), there was an anomaly and the vehicle was destroyed. There were no injuries. SpaceX had taken all safety measures prior to this test, as we always do." Att man inte ännu fastställt olycksorsaken är dock inget onormalt. Vid tidigare olyckor med rymdfarkoster har det tagit allt från en månad till ännu längre innan man officiellt kunnat meddela vad som orsakat olyckorna. Då det i det här fallet handlar om en farkost som faktiskt ska ta människor till rymden så är det antagligen bäst att låta utredningen ta den tid den tar. NASA och SpaceX hade ursprungligen tänkt att skicka upp de båda NASA-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley till den internationella rymdstationen ISS med Crew Dragon i juli. Varken NASA eller SpaceX har kommenterat om den tidsplanen kommer att förändras i och med Crew Dragon-explosionen men sannolikt kommer så att bli fallet. Tumnagel
36.0°
0
SpaceX Crew Dragon har exploderat Kommer försena NASA:s bemannade rymdprogram ytterligare I helgen skulle SpaceX testa sin Crew Dragons-kapsel SuperDraco-raketer men då verkar något ha gått katastrofalt fel vilket resulterade i att farkosten exploderade. I en numera raderad tweet syntes explosionen filmad på långt håll. Den korta sekvensen kan ni kolla in efter cirka en minut in i klippet ovan. SuperDraco-raketerna som skulle testas på marken är tänkta att användas om Crew Dragon av en eller annan anledning måste skjuta bort sig från sin tillhörande Falcon 9-raket. SpaceX har inte släppt några egna bilder från explosionen och kallar i ett uttalandet det hela för en "anomali": "Earlier today, SpaceX conducted a series of engine tests on a Crew Dragon test vehicle on our test stand at Landing Zone 1 in Cape Canaveral, Florida. The initial tests completed successfully but the final test resulted in an anomaly on the test stand. Ensuring that our systems meet rigorous safety standards and detecting anomalies like this prior to flight are the main reasons why we test. Our teams are investigating and working closely with our NASA partners." Tidigare hade NASA planerat att skjuta upp astronauter till ISS med Crew Dragon i juli och i augusti var det tänkt att astronauter skulle åka till ISS i Boeings CST-100 Starliner. Boeing meddelade dock i början av månaden att tester av deras Starliner flyttas fram. Det finns ännu inga officiella uppgifter om att SpaceX och NASA flyttar fram bemannade rymdfärder med Crew Dragon men sannolikt kommer så att bli fallet. Ingen person ska ha skadats i explosionen. Tumnagel
32.2°
0
35.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 21 nov 2019, 08:40
SpaceX Starship-prototyp exploderade Trycktest fick övre delen av raketen att ge sig av på egen hand
35.8°
0