2 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Uppdaterat Sydkorea har skjutit upp sin första egna rymdraket
Vill kunna skjuta upp satelliter på egen hand i framtiden

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Sydkorea har skjutit upp sin första egna rymdraket

Idag skickade Sydkorea upp sin första helt egenproducerade raket till rymden. Det handlar om en raket som man döpt till Nuri, som även kallas för KSLV-II , vilket är en trestegsraket med en sammanlagd höjd på 47 meter.

Nuris uppdrag vid sin första uppskjutning från den sydkoreanska rymdbasen Naro Space Center var att leverera en dummy-satellit på 1,5 ton till rymden och lägga denna i omloppsbana på 600 - 800 kilometers höjd över jorden. Enligt de första rapporterna så ska uppskjutningen gått precis som planerat.

Sydkorea planerar att utföra ytterligare ett test av Nuri och dess leveranskapacitet i maj 2022. Därefter hoppas man kunna börja använda Nuri för att rymdsätta riktiga satelliter i omloppsbana runt jorden. Med dagens lyckade rakettest blir Sydkorea det tionde landet i världen som har utvecklat och skjutit upp helt egenproducerade raketer till rymden.

Uppdaterat
Det har nu kommit rapporter om att Nuri misslyckats med att lägga dummy-satelliten som Nuri tog med sig till rymden i omloppsbana runt jorden. I en kommentar till detta säger Sydkoreas president Moon Jae-in i ett uttalande:

"Unfortunately, we haven't been able to reach our goal perfectly, but it was a wonderful achievement for a first trial. We still have an unfulfilled goal, which is sending the dummy satellite into orbit safely."

Vetenskap, Rymden, sydkorea, nuri, KSLV-II, Naro Space Center, raketer Via edition.cnn.com

Sydkorea får upp sin första satellit i rymden
Ansluter sig nu till rymdgänget

Sydkorea ansluter sig nu till det gäng med länder som lyckats att skjuta upp satelliter i rymden då man idag placerade satelliten Science and Technology Satellite-2C i rymden. Den sköts upp av raketen Korea Space Launch Vehicle-1 (KSLV-1 a.k.a. Naro-1) från Naro Space Center 48 mil söder om Sydkoreas huvudstad Seoul. Sydkorea har tagit hjälp av Ryssland för att få upp Naro-1 och man har två misslyckade försök med att skjuta upp satelliter 2009 och 2010 bakom sig. Den nu uppskjutna satelliten ska sysselsätta sig med att samla in väder- samt klimat-data. Sydkorea har sedan tidigare egna satelliter i rymden men dessa har skjutits upp av andra länder. Tumnagel
40.8°
0
39.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 21 okt 2021, 10:45
Uppdaterat Sydkorea har skjutit upp sin första egna rymdraket Vill kunna skjuta upp satelliter på egen hand i framtiden
39.8°
0