11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd Keisha S. från Karibien får åka till rymdens gräns
Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd
Foto: Virgin Galactic

Virgin Galactic har presenterat vinnaren av den rymdresa som man tillsammans med det amerikanska företaget Omaze. Resan lottades ut i samband med en insamling Omaze arrangerade för välgörande ändamål.

Vinnaren av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic blev Keisha S. från Antigua och Barbuda. Hon säger att kommer att ta med sig sin dotter, som studerar till astrofysiker, på resan. Keisa säger i en kommentar om vinsten:

"I’ve always had a lifelong love of flying and a fascination with space, and this is truly a dream come true for me. It means the world to me. I hope to share this experience with my daughter, so together we can inspire the next generation to follow their dreams."

Totalt deltog nästan 165.000 personer i utlottningen av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic och sammanlagt drog Omaze insamling in runt 1,7 miljoner dollar, motsvarande lite över 15,5 miljoner kronor. När Keisa och hennes dotter kan få åka till rymdens gräns med Virgin Galactic finns det än så länga inga uppgifter om.

Här nedan hittas ett klipp där Virgin Galactics grundare Richard Branson meddelar Keisa att hon vunnit en resa till rymden.

Vetenskap, Rymden, virgin galactic, rymdturism, rymdtävling, omaze
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd
Virgin Galactic har nu sålt 700 biljetter till sina rymdresor Kan dröja några år innan alla de får åka till rymdens gräns Igår presenterade rymdföretaget Virgin Galactic sitt kvartalsresultat och då uppgav företaget att man sålt ytterligare cirka hundra biljetter till sina turistflygningar till rymdens gräns. Det innebär att företaget nu sammanlagt har sålt cirka 700 biljetter till sina resor. Varje biljett kostar 450.000 dollar, motsvarande över 3,8 miljoner kronor. Initialt kommer dock kunderna bara att behöva lägga en depositionsavgift på 1000 dollar. Virgin Galactic genomförde sin första flygning till rymdens gräns med passagerare tidigare i år, en flygning där företagets grundare Richard Branson bland annat fanns med. Då var planen att man skulle börja flyga kommersiellt redan i år men efter att det upptäckts att den första flygningen inte gick som det var tänkt så har detta nu flyttats fram. Virgin Galactic har uppgett att man nu som tidigast planerar att påbörja kommersiella flygningar till rymdens gräns i slutet av nästa år. När Virgin Galactics kommersiella flygningar väl är i gång så planerar man att genomföra tre sådana i månaden. Givet att varje flygning max kan ta sex passagerare innebär det att man kommer att kunna flyga som max 18 passagerare i månaden till rymdens gräns. Det lär med andra ord kunna dröja ett tag innan de cirka 700 som nu köpt biljett till flygningarna kan få genomföra sin resa. Tumnagel
34.3°
0
Rymdturister kan inte kalla sig för astronauter Inte officiellt i alla fall Det amerikanska luftfartsverket FAA har släppt nya riktlinjer för vad som krävs för att kunna ansöka om att officiellt få kalla sig en astronaut och erhålla de så kallade "FAA Commercial Space Astronaut Wings". FAA:s riktlinjer släpps i samband med att både Virgin Galactic och Blue Origin nyligen skickat rymdturister till rymdens gräns. De flesta av dessa resenärer verkar dock inte officiellt få kalla sig för astronauter i framtiden. Bland kraven för att få kalla sig astronaut finns bland annat att resenären ska ha färdats 50 miles (cirka 80 km) ovanför jordens havsyta. Detta är ett krav som både Virgin Galactic och Blue Origins resor uppfyller. Ett annat krav är dock att rymdfarare ska "Demonstrated activities during flight that were essential to public safety, or contributed to human space flight safety" för att kunna få kalla sig astronauter. Det är antagligen ett krav som de så kallade rymdturisterna inte uppfyller, något som innebär att de inte heller officiellt kommer att kunna klassas som astronauter. Tumnagel
61.7°
0
Nu börjar sändningen kring Virgin Galactic Som ska göra sin premiärtur Om Virgin Galactic ska åka upp till rymden eller inte kan man diskutera, men herrans långt upp ska de i alla fall. Och de ska upp i dag. Det är grundaren Richard Branson som är med på turen och det lovas lite spännande saker under sändningen. Det här är alltså inte den första turen med vanliga passagerare utan en sista tur för att kolla så att allt funkar. Och för att visa upp vad man kommer att erbjuda. Tumnagel
37.8°
0
35.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 26 nov 2021, 14:00
Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd Keisha S. från Karibien får åka till rymdens gräns
35.3°
0