14 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Bahnhof måste lämna ut uppgifter till polisen oavsett straffpåföljd Annars väntar böter på 5 miljoner kronor
Bild till artikel Foto: Bahnhof

I det så kallade "blankettbråket" som har förts mellan internetoperatören Bahnhof och Polisen har Post- och Telestyrelsen PTS idag förelagt Bahnhof att lämna ut de uppgifterna polisen vill ta del av. Detta oavsett vilken straffpåföljd det eventuella brottet polisen utreder kan rendera.

Konflikten har handlat om att Bahnhof inte anser att de behöver lämna ut uppgifter om sina kunder om inte brottet en kund misstänks för faller under 27 kap 19 § i rättegångsbalken. Bland dessa brott finns till exempel terrorbrott, barnpornografibrott, mordbrand och spioneri. PTS och polisen har å sin sida ansett att det räcker med brottsmisstanke, oavsett brott, för att internetoperatörer ska tvingas lämna ut de efterfrågade uppgifterna till polisen.

Bahnhof skriver i ett uttalande på Facebook:
"Datalagringen och massövervakningen skulle skydda oss från terror, hette det. Idag kom beslutet svart på vitt: Vid "misstanke om brott" måste Bahnhof lämna ut uppgifter "oavsett brottets eventuella påföljd".

Myndigheterna vill ha full sökbarhet in i medborgarnas digitala liv, utan att operatörerna eller domstolarna blandar sig i.

Exakt detta varnade vi för!"

Skulle Bahnhof fortsatt vägra lämna ut de uppgifterna polisen efterfrågar döms företaget att betala böter på 5 miljoner kronor.

facebook.com Webb, Övrigt, bahnhof, operatörer, pts, integritet, juridik PTS kräver att Bahnhof lämnar ut uppgifter Räcker med brottsmisstanke anser PTS Det så kallade "blankett-bråket" mellan polisen och internetoperatören Bahnhof fortsätter nu med att Post- och Telestyrelsen PTS kräver att Bahnhof lämnar ut de uppgifterna som polisen har efterfrågat. Bahnhof är av den uppfattningen att de enbart behöver lämna ut information vid allvarliga brott, därför har de tagit fram blanketten ni ser ovan, medan PTS och polisen anser att det räcker med brottsmisstanke, oavsett brott, för att internetoperatörerna ska tvingas lämna ut de efterfrågade uppgifterna till polisen. Bahnhof har nu till 11:e mars på sig att reagera på PTS krav och skulle så inte ske kan PTS besluta om ett föreläggande mot företaget. Tumnagel
-35.1°
0
Polisen och Bahnhof i blankettbråk Internetoperatör vill att polisen fyller i blankett vid datautlämning Internetoperatören Bahnhof och polisen har kommit på kollisionskurs gällande utlämning Bahnhofs kunduppgifter enligt Lagen om Elektronisk Kommunikation (LEK). Konflikten grundas i att Bahnhof anser att EU-domstolen gett dem klartecken att bara lämna ut kunduppgifter om deras kunder misstänks för allvarliga brott enligt 27 kap 19 § i rättegångsbalken medan polisen anser att svensk lag inte ställer några krav på att uppgifter om vilken typ av brott deras kunder misstänks för spelar någon roll. Därför har Bahnhof tagit fram en blankett där man uppmanar polisen att fylla i huruvida brottet deras kunder misstänks för faller under 27 kap 19 § i rättegångsbalken. Om så skulle vara fallet uppger Bahnhof att man kommer att behandla ärendet skyndsamt medan man annars inte kommer att behandla ärendet alls. Polisen har hittills vägrat fylla i Bahnhofs blankett och säger till Bahnhof: "Enligt gällande svensk lag har Polisen en rätt att erhålla de uppgifter vi begärt. Det finns ingenting i lagen som stöder de krav som Ni på Bahnhof ställer upp i Er blankett, varför vi inte använder den. Det finns heller inga bestämmelser i LEK eller på annat håll i lagstiftningen som fastslår att Polisens begäran ska göras på av operatören tillhandahållen blankett. Vi vidhåller vår begäran i enlighet med tidigare ingiven beställning." I ett svar till polisen skriver Bahnhofs VD Jon Karlung att man fortsatt anser att EU-domstolens dom från den 8 april 2014 står över svensk lag men säger att det inte är ett krav att polisen fyller i blanketten men att man i så fall måste lämna motsvarande uppgifter skriftligen eller på annat sätt till Bahnhof om man vill ha kunduppgifter från dem. Tumnagel
159.5°
0
-135.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 31 mar 2016, 14:30
Bahnhof måste lämna ut uppgifter till polisen oavsett straffpåföljd Annars väntar böter på 5 miljoner kronor
-135.6°
0