22 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
En månad med Google+ Tiden går snabbt när man har roligt
Bild till artikel

Det är nu lite mer än en månad sedan Google presenterade sin sociala medie-tjänst Google+ och exakt en månad sedan jag själv började använda den och jag tänkte därför skriva lite om hur min första månad med Google+ varit.

Det har varit rätt så mycket buzz i media om Googles nya tjänst och om den har något existensberättigande eller inte. Många, inklusive jag själv, benämnde den som "Facebook-dödare" men det insåg jag förhållandevis snabbt efter det att jag börjat använda tjänsten att det inte är och jag tror att initialt så är inte detta heller Googles tanke. Även om det kanske kan vara deras mål på länge sikt. Jag skulle snarare hävda att för tillfället är Google+ en större konkurrent till Twitter än Facebook då det är ungefär samma typ av människor som använder Twitter och Google+ och det är samma typer av ämnen som diskuteras samt det faktumet att i Twitter och Google+ kan du följa någon som inte följer dig och vice versa. En möjlighet som inte finns i Facebook där bägge måste acceptera att man följer varandra.

Det finns dock en del viktiga skillnader mellan Twitter och Google+ som gör att jag tror att de kan fortsätta leva sida vid sida utan att behöva kannibalisera allt för mycket på varandra. Tempot på Twitter är betydligt högre än vad det är på Google+, diskussioner uppstår och dör ofta inom en timma på Twitter medan många diskussioner på Google+ kan fortleva i dagar och i vissa fall veckor. Det är betydligt mycket enklare att hitta intressanta människor att följa på Google+ då man ser vilka alla som deltar aktivt är i och med allt listas i en lång tråd, inte som sporadiska inlägg i ett Twitter-flöde. Att man sen kan utveckla diskussionen mer på Google+ i och med att man kan skriva mer än 140 tecken åt gången är också något som skiljer. Det uppfattar jag som positivt ibland men kan också gå till överdrift om man ger sig i kast med att diskutera något med ordbajsare eller tätskrivare (rättshaverister).

För vänner som inte har Google+ brukar jag beskriva Google+ som ett Twitter med Facebook-gränssnitt, en jämförelse som kanske inte helt överensstämmer med verkligheten men som åtminstone ger ett litet hum om vad man kan förvänta sig.

Många, framför allt kritiker till Google+, verkar i viss mån stirrat sig mer eller mindre blinda på Google+ så kallade cirklar (eller "kretsar" som det så fint kallas på svenska) och kritiserat dessa då man tyckt det varit jobbigt att definiera upp cirklar och var i dessa man ska placera sina kontakter. Jag har inte brytt mig nämnvärt om detta utan använder i stort sett bara de fördefinerade cirklarna "vänner", där jag lägger de jag typ är polare med på Facebook, "bekanta", annat löst folk jag lärt känna på nätet genom åren samt två cirklar som jag gjort själv, "feber", vi som jobbar på Feber, samt "fans", där alla andra som följer mig hamnar.

När jag delar med mig av material så brukar jag oftast köra "megafonen" och dela ut till alla mina cirklar. Handlar det om egna fotografier så kan jag ibland begränsa mig och endast dela ut dessa till "vänner" och ibland även "bekanta". Om det är något riktigt internt för oss som jobbar här så kör jag "feber". En bra sak med cirklar, som i och för sig går att åstadkomma med listor i Twitter och grupper i Facebook, är att man kan välja att till exempel bara läsa saker från "vänner" om man känner att man inte har så mycket tid. En dum grej är dock att man än så länge bara kan välja att läsa från en cirkel. Det går alltså inte att kombinera så att man bara läser från "vänner" och "bekanta" och exkluderar resten.

Något som många höjde till skyarna när Google+ lanserades var deras så kallade "hangouts" en många-till-många videochatt som fungerar riktigt bra. Då jag inte är någon direkt chatt-människa i vanliga fall så kan jag erkänna att det är en funktion som jag inte använt särskilt mycket även om jag testat den och tycker den tekniskt är riktigt bra utformad.

Samma gäller så kallade "sparks" ("gnistor" på svenska), en funktion för att ge dig intressant läsning inom områden du själv är intresserad av. Då min Google Reader ofta står på "+1000 unread" så är inte heller Sparks något för mig.

När det kommer till de mobila klienterna så har jag testat bägge och i nuläget är det Android-appen som fungerar bäst och iPhone-appen har tyvärr en tendens att krascha eller hänga sig lite väl ofta. Det enda stora som skiljer från vad som går att göra på webbversionen av Google+ är en funktion som kallas för "huddle" som enklast går att jämföra med en textbaserad "hangout". Det vill säga du bjuder in en person eller en cirkel och sen kan ni chatta med varandra. Inget jättespektakulärt med andra ord.

Avslutningsvis kan jag väl säga att Google+ är något som jag i dagsläget uppskattar men inget som för tillfället kommer att få mig att överge varken Facebook eller Twitter även om jag misstänker att jag har spenderat lite mindre tid på de två tjänsterna i jämförelse med månaden innan Google+ lanserades. Det vilar också en slags, lite otäck, Beta-känsla över hela tjänsten då en del grejer inte känns helt logiska och ibland inte ens riktigt färdigbyggda. Något som gör att man till en början kanske inte känner sig helt bekväm på Google+.

Observera att allt jag har skrivit här handlar om min egen upplevelse och användning av Google+, jag vet att det finns andra som inte alls använder det på samma sätt vilket givetvis är en spännande sak bara det. Men det kanske vi kan återkomma till någon annan gång.

Här kommer tips på, om ni tycker det är lite tråkigt och händelselöst på Google+, några Google plussare som kan vara värda att följa då de delar med sig av en del intressanta grejer och att det oftast kan följa långa diskussioner som leder till att man hittar andra likasinnade, eller i alla fall intressanta, plussare att följa. Så kolla in vad +Stefan Svartling, +Dabitch Åsk, +Deeped Niclas Strandh, +Markus Persson, och +Mickey J Barczyk har att säga och dela med sig av.

Har ni inte Google+ och är sugna på att testa så kan säkert Feberläsare som redan använder Google+ bjuda in er. Snacka om det i kommentarerna.

+Wille Wilhelmsson

Webb, Övrigt, google, google plus, recension
40.8° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 29 jul 2011, 16:27
En månad med Google+ Tiden går snabbt när man har roligt
40.8°
0