m

IIS delar ut pengar till internetfrämjande projekt

14 projekt delar på 2,9 miljoner kronor

IIS delar ut pengar till internetfrämjande projekt
Webb / Övrigt

Internetstiftelsen IIS delar två gånger om året ut pengar från Internetfonden vilka ska bidra till att främja utvecklingen av internet i Sverige.

Vi har tidigare idag bland annat skrivit om två Dreamhacks-arrangörer som fått bidrag från Internetfonden för sitt projekt med att dokumentera LAN:andet i Sverige. Förutom det så fick ytterligare 13 olika projekt vara med och dela på de 2,9 miljoner kronor som IIS delade ut från Internetfonden den här gången.

Ni hittar samtliga 14 projekt som fått bidrag från Internetfonden samt läsa lite mer om dem under "Läs mer".

App för ökad tillgänglighet på museer
Projektet Augus vill öka tillgängligheten av museumupplevelser för personer med funktionsvariationer och ska ta fram ett lättinstalerat audio guide-system som är användarvänligt, plattformsoberoende och bygger på öppen mjukvara. Med stöd av Internetfonden möjliggörs att systemet dokumenteras med tydliga instruktioner och sprids till andra museer inom Sverige.
Projektet drivs av Niels Swinkels, Interactive Institute Swedish ICT, Kista

CodeApp – en programmeringsportal för tonåringar
För att attrahera och inspirera unga i åldersgruppen 16-19 år till att pröva på programmering ska CodeApp starta en portal med olika handledningar. Innehållet i portalen ska skapas i en pågående process av ungdomarna själva i samverkan med projektkoordinator och volontärer från utbildningar och företag inom IT. Målet är att locka till studier, entreprenörskap och yrkesval inom IT-området. Portalen och metoderna ska kunna användas såväl av ungdomar på egen hand, som av fritidsverksamheter, skolor och studieförbund.
Projektet drivs av Jens Eriksson, Fryshuset Skärholmen

Projekt: ett inkluderande internet
Rättviseförmedlingens verksamhet går ut på att samla in tips på kompetenta normbrytande personer inom olika områden. Tipsen sammanställs till listor med personer inom allt från industri till akademi och trolleri. Idag återfinns fler än 25 000 tips uppdelade på över 500 listor på Rättviseförmedlingens webbplats. I och med projektet kommer Rättviseförmedlingen ta fram en teknisk lösning som möjliggör att information om exempelvis kompetens och arbetslivserfarenheter kan hämtas från olika sociala medie-plattformar och samlas på Rättviseförmedlingens webbplats. Syftet är att tipsen som samlas i Rättviseförmedlingens listor ska bestå av aktuell information från användarna. Målet är att den tekniska lösningen ska kunna användas av fler och görs därför tillgänglig genom öppen källkod.
Projektet drivs av Rättviseförmedlingen, Stockholm

Kartläggning av ekonomiska beteenden på internet
Utvecklingen av nya tjänster på internet går i snabb takt och det saknas idag kunskap om hur digitala finansiella tjänster används av olika grupper och huruvida det påverkar deras ekonomi. Projektet kommer att utreda hur finansiella tjänster på internet används för att spara och konsumera, samt kartlägga om ekonomiska beteenden på internet skiljer sig åt i olika åldrar, socioekonomiska grupper, och nivå av teknikkunnighet. Projektet syftar också till att kartlägga vilka informationskanaler som finns tillgängliga och används för att stötta, hjälpa och skapa ett hälsosamt användande av internet ur ett ekonomiskt perspektiv.
Projektet drivs av Elin Helander, Moneymind AB, Stockholm

Svenska för nyanlända – en digital plattform
För många nyanlända tar det lång tid innan de får möjlighet att lära sig svenska, framför allt för de som är över 18 år eftersom de inte får börja SFI förrän de fått uppehållstillstånd. Projektet vill skapa ett internetbaserat material som ska finnas tillgängligt för alla att ladda ned gratis.
Projektet drivs av Marie Rödemark, Åre.

Från underground till världssuccé – LAN:ets betydelse för internetutvecklingen i Sverige
Projektet vill genom att dokumentera den tidiga LAN-historiens utveckling från demoscenen till festival och bevara historiken. Projektet vill också ta fram ett material om LAN, med checklistor och tips för kommuner, föräldrar, lärare och andra målgrupper som kommer i kontakt med och vill hålla på med LAN.
Projektet drivs av grundaren Martin Öjes, Uppsala, och Ola Stafhammar, Göteborg, som båda varit engagerade i Dreamhack under många år.

Aktiva användarvillkor för att främja ett positivt nätklimat
Ungdomar.se är en av Sveriges största digitala plattformar för unga och besöks veckovis av nästan 100000 unika besökare i åldrarna 14-24 år. Projektet vill ”aktivera” sajtens användarvillkor och tillämpa gamification för att folkbilda unga i nätetikett. Det gör man genom att utveckla funktioner som integrerar användarvillkoren på sajten och gör dem interaktiva.
Projektet drivs av Jenni Nylander, Ungdomar AB, Stockholm.

Ny standard för cache digest i webbläsare
Den nya standarden HTTP/2 gör internet snabbare, främst genom funktionen 'server push' som gör det möjligt för webbläsare att hämta flera delar av en webbsida på en och samma gång, istället för var för sig som tidigare. En del i detta är ”cache digest” som innebär att webbläsaren slipper göra onödiga förfrågningar om information som den redan har. Det finns i dag ingen standard för ”cache digest”, något som detta projekt vill ta fram.
Projektet drivs av Ludvig Bohlin, Zunzun AB, Umeå

SmygreklamRobot
De senaste åren har mängder av anmälningar om misstänkt smygreklam kommit in till Konsumentombudsmannen och Reklamombudsmannens Opinionsnämnd men bevisläget har varit svårt. Organisationen Digital Reliance får finansiering för att fortsätta sitt arbete med att utforma en nätbaserad tjänst för att systematiskt identifiera misstänkta överträdelser mot marknadsföringslagar i sociala medier.
Projektet drivs av Gustav Martner, Digital Reliance, Göteborg.

Hej då batterier! Hej Ambient Backscatter Tags!
Projektet vill använda den nya tekniken ambient backscatter för att utveckla batterilösa enheter till Internet-of-things. Tekniken skulle möjliggöra nya användningsområden för Internet-of-things som tidigare varit oekonomiskt på grund av batterierna.
Projektet drivs av Frederik Hermans, Uppsala Universitet.

Makermovies
Makermovies syftar till att skapa korta, tydliga instruktionsfilmer för distribution via Youtube. Filmerna ska ge bättre förutsättningar för personal inom skola, fritid, och kulturverksamhet att arbeta med makerkultur och skapande med IT som material.
Projektet drivs av Carl Heath, Interactive Institute Swedish ICT, Kista.

Simulering av färgblindhet på webben
I projektet ska ett kostnadsfritt verktyg utvecklas som i realtid simulerar hur personer med färgblindhet upplever webben. Verktyget ska användas av organisationer, designers och webbutvecklare för att analysera och få en inblick i hur deras egen hemsida uppfattas av färgblinda personer.
Projektet drivs av Martin Törnros, Interaktiva rum Sverige, Göteborg.

BYOD i en svensk kontext
BYOD står för Bring Your Own Device, och refererar i detta projekt till policyn att låta elever använda sina egna mobila enheter som surfplattor och mobiltelefoner i undervisningen. Projektet ska med utgångspunkt i skolans styrdokument och en EU-rapport ta fram ett underlag för hur detta kan tillämpas i skolan.
Projektet drivs av Hans Nilsson, Täby kommun.

Den stora serieberättelsen om internets historia
Det här serieprojektet vill göra berättelsen om internet mer tillgänglig, lättberättad och möjlig att sprida genom att skapa ett fullständigt bildsatt och dramatiserat mini-seriealbum av texten “Den stora berättelsen om internets historia” som tagits fram av Internetmuseum. Målgruppen är ungdomar.
Projektet drivs av Jesper Wallerborg, Stockholm.

Läs mer
39.1°
0

IIS delar ut pengar till internetfrämjande projekt

14 projekt delar på 2,9 miljoner kronor

fler
Populäraste
Taiwan och Japans flaggor utbytta i Top Gun: Maverick
För att filmbolaget delvis är kinesiskt ägt? 
Tumnagel
1.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft investerar 1 miljard dollar i OpenAI
AI-organisationen som grundades av Elon Musk 
Tumnagel
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu ska även blöjorna bli smarta
Få pling på mobilen om bäbisen har kissat 
Tumnagel
21.1°
+
Roger Åberg
0
Epic Game skänker 1,2 miljoner dollar till Blender Foundation
Har nu börjar dela ut Epic Megagrants 
Tumnagel
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blaupunkt släpper klassisk bilstereo i modern tappning
Det här är Bremen för 2019 
Tumnagel
51.4°
+
Roger Åberg
0
SDCC 2019 Här är trailern till femte säsongen av Supergirl
Lena Luthor är arg 
Tumnagel
29.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
EU vill förbjuda viss typ av konstgräs 2022
Över tusen fotbollsplaner i Sverige kan få nytt underlag 
Tumnagel
63.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skattemyndigheten i Bulgarien hackad
Information om majoriteten av landets invånare har läckt ut 
Tumnagel
26.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Simon Stålenhag i (halv)animerad form
Vackra bilder får lite liv 
Tumnagel
50.0°
+
Roger Åberg
0
SDCC 2019 Hasbro släpper Boba Fett-hjälm
För en sisådär 1 000 kronor 
Tumnagel
41.9°
+
Frode Wikesjö
0
SDCC 2019 Snowpiercer får sin första trailer
Tv-serien då 
Tumnagel
42.9°
+
Frode Wikesjö
0
SDCC 2019 Trailer för s03 av Westworld
Robotarna lämnar parken 
Tumnagel
44.5°
+
Frode Wikesjö
0
fler
Senaste
HomeKit och Airplay 2 till LGs tv-apparater nästa vecka
Men bara 2019-modellerna 
Tumnagel
36.7°
+
Roger Åberg
0
Apple har fixat Walkie Talkie-buggen i Apple Watch
Fixat i senaste watchOS 
Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Huawei kan ha hjälpt Nordkorea att bygga 3G-nät
Har i så fall brutit mot internationella sanktioner mot landet 
Tumnagel
35.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Slack snabbar upp sin desktop-app
33 procent snabbare, hälften så mycket minne 
Tumnagel
38.4°
+
Roger Åberg
0
Taiwan och Japans flaggor utbytta i Top Gun: Maverick
För att filmbolaget delvis är kinesiskt ägt? 
Tumnagel
1.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft investerar 1 miljard dollar i OpenAI
AI-organisationen som grundades av Elon Musk 
Tumnagel
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Adam Savage visar upp Zorg Industries ZF-2
Fungerande version av ZF-1 från Fifth Element 
Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0
Tunnelbanan i Wien börjar lukta citron
Test med parfymerade vagnar i kollektivtrafiken 
Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för A Beautiful Day in the Neighborhood
Feel good-rulle med Tom Hanks 
Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0
Nu åker Indien till månen
Chandrayaan-2 lämnade jorden idag 
Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
LinusTechTips testar 8K-gaming igen
Med 60FPS! 
Tumnagel
39.3°
+
André Stray
0
AI Portraits gör målningar av bilder
Gör dina selfies lite mera konstnärliga 
Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
fler
Tjock
Så här fixar man till en gammal Wok-panna
Intressant om att bränna in stekpannor 
Tumnagel
106kg
+
Roger Åberg
Intressant om priserna på konsertbiljetter
Live Nation har sålt mängder på andrahandsmarknaden 
Tumnagel
68kg
+
Roger Åberg
Cardi B ställer in på Way Out West
Av okänd anledning 
Tumnagel
128kg
+
Roger Åberg
De här skorna får färg i solen
Stiligt! 
Tumnagel
54kg
+
Roger Åberg
Sothebys firar månlandning med Omega-auktion
Massor med godbitar 
Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg
Iggy Pop släpper nytt album i höst
Free 
Tumnagel
79kg
+
Wille Wilhelmsson
Fin poster med klassiska bilar från klassiska filmer
KÄnner du igen? 
Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg
Terry Crews i Brittany Howards nya video
Stay high! 
Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg
Idag är det ölets dag!
Fira med en kall i värmen 
Tumnagel
114kg
+
Wille Wilhelmsson
Om Linkin Park hade varit ett 80-talsband
Då kanske Numb hade låtit så här? 
Tumnagel
132kg
+
Wille Wilhelmsson
Stormares öl ska drickas med isbitar
You said what? 
Tumnagel
97kg
+
Roger Åberg
Det här är ett helt gym
Smart om du vill träna men inte har platsen 
Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg