Professor om kravbreven som skickats ut till fildelare
"Betala inte. Du behöver inte ens svara på det"

Förra veckan så rapporterade vi att den danska advokatfirman Njord Law Firm har börjat skicka ut kravbrev till misstänkta fildelare i Sverige. Det är bland annat filmen Cell som folk laddat ner eller strömmat illegalt som advokatfirman kräver pengar från dessa misstänkta fildelarna för.
Njord Law Firm har från Telia redan fått kunduppgifter som är kopplade till 25 000 ip-adresser och ett domstolsbeslut har även gett dem rätt att få kunduppgifter från Bredbandsbolaget, Comhem samt Tele2.
Kravbreven kräver att man ska betala 4 500 kronor inom två veckor annars säger de att det finns en risk att man hamnar inför domstol.
Våra vänner borta på Ny Teknik har pratat med Sanna Wolk, som är professor i upphovsrätt vid Uppsala universitet, som säger att det bara är att kasta ett eventuellt brev från Njord Law Firm rakt i soptunnan.
"Betala inte. Du behöver inte ens svara på det. I slutänden är det domstol som ska bedöma om man ska betala eller inte. Vi har sett den här typen av brev tidigare, och det är väldigt få gånger som de som står bakom kraven har tagit det vidare till domstol."
Hon säger dock att man ändå måste hålla lite koll på situationen så ärendet inte går vidare till inkasso. Då är det nämligen viktigt att meddela inkassobolaget att man bestrider kravet.
Njord Law Firm har i sina uttalanden sagt att folk med, till exempel, öppna nätverk kan hållas ansvariga för upphovsrättkränkningar då man som ägare till ip-adressen är ansvarig för vad som pågår på sin internetuppkoppling.
På denna punkt nämner Wolk att en person som har gett andra tillgång till sin interuppkoppling inte kan hållas ansvarig för kränkningar av upphovsrätt. Detta slogs nämligen fast i en EU-dom förra året. Hon tillägger dock att en nationell domstol kan tvinga någon som har ett öppet nätverk att skydda det med lösenord. Men att detta enbart ska ses om ett extra säkerhetsskydd och inte innebär att att personen hålls ansvarig.
Kravbrev har börjat skickats ut till fildelare
4500 kronor för en film

Även Telia måste lämna ut information till danska piratjägare
Ytterligare en seger för nya "Spridningskollen"

Tele2 måste lämna ut uppgifter om fildelare
Nya "Spridningskollen" vinner i domstol
