m

Audi presenterar prestandadieseln SQ7
Har 900 Nm och trippelöverladdning

Audi presenterar prestandadieseln SQ7
Bil / Audi

Ett läckt dokument bekräftade ryktena om att Audi hade en vassare version av modellen Q7 på gång. Nu presenteras den och den heter som väntat SQ7 - och det handlar om en suv med 435 frustande dieselhästar och ett monstervrid på 900 Nm. Den får också som den första serieproducerad bilmodellen trippelöverladdning där ett av hjälpmedlen är en eldriven kompressor.

Det här blir den första S-versionen för Q7-familjen och en storebror till SQ5 som är i samma kategori. Motorn är en V8:a på 4,0 liter som kopplas till en åttastegad tiptronic-låda som driver alla fyra hjulen. Till maskinen kopplas två turboaggregat - ett större och ett mindre. Den lilla snigeln jobbar vid lägre varvtal och vid högre kickar båda in. Utöver detta sitter det alltså även en kompressor som drivs av en elmotor. Den ser till att mata extra luft till turbosnurrorna så att de snabbt kan börja jobba när det behövs - maximal effekt utan turbolagg alltså. Fullt laddtryck ska finnas redan efter 250 millisekunder och maxvridet 900 Nm har man redan vid 1 000 varv. 0-100 km/h ska gå på 4,8 sekunder, toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Förbrukningen anges till 0,74 liter per mil med ett utsläpp på 194 gram per kilometer. Motorn är även den första dieseln från Audi som begåvas med Audi Valvelift System (AVS) vilket innebär att det i varje cylinder sitter dubbla ventiler för in- och utsug som individuellt kan anpassa ventilernas rörelse och öppning för olika förhållanden. Tekniken bidrar till ett högt laddtryck vid låga varv och en jämn effekt över hela registret.

Bilen har även ett 48-voltssystem som förutom att driva den elektriska kompressorn förser de elektromekaniska aktiva krängningshämmarna med ström. Systemet får kraft från ett litium jon-batteri på 470 wattimmar som monterats under bagageutrymmet. Vid mjuk körning kopplas krängningshämmarnas två halvor isär vilket ska ge bättre komfort, kör man hårdare kopplas de ihop och hjälper till att reducera krängningar. De främre och bakre hämmarna kan justeras individuellt och oberoende av varandra. Detta plus sportdifferential och fyrhjulsstyrning får man om man väljer till kördynamikpaketet.

SQ7 går att beställa nästa månad och priset är från 918 000 kronor. Bilen kommer till återförsäljarna under sommaren. Mer finns att läsa i pressmeddelandet nedan.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Audi presenterar prestandadieseln SQ7
Visa
Pressmeddelande
Premiär för Audi SQ7 TDI – först med världsunik teknik

För första gången: Trippel överladdning med elektrisk driven kompressor.
Första S-modellen i Audi Q7-familjen: 4,0 TDI med 435 hk och 900 Nm
Nytt högeffektivt 48-volts elsystem och elektromekaniska aktiva krängningshämmare.
Världens mest kraftfulla diesel-SUV och första bilmodellen med elektriskt driven kompressor. 435 hästkrafter och 900 newtonmeter, 7,4 liter per 100 km och flera världsunika tekniker för högre effektivitet och ännu mer körglädje.

Här är nya innovativa Audi SQ7 TDI.

– En V8 TDI-motor med förbrukning som en sexcylindrig motor tack vare nya tekniska lösningar som elektrisk driven kompressor. Det gör SQ7 TDI till världsunik i konkurrensen och understryker ytterligare Audis devis Vorsprung durch Technik, säger Audis utvecklingschef Dr Stefan Knirsch.

Nya Audi SQ7 TDI har en åttacylindrig 4,0-liters TDI-motor kopplad till en åttaväxlad tiptronic-växellåda. Både motor och växellåda har vidareutvecklats från grunden till den nya modellen och levererar klassledande prestanda med låg förbrukning. Två turboaggregat aktiveras sekventiellt under olika situationer och förhållanden. Det mindre vid lägre varvtal och i högre aktiveras båda. I kombination med den permanenta fyrhjulsdriften quattro med självspärrande mittdifferential är maximal körglädje garanterad.

Unika nyheter: Elektriskt driven kompressor och 48-voltssystem

För första gången i en serieproducerad bil finns i Audi SQ7 TDI dessutom en elektrisk kompressor för att blixtsnabbt ge luft till turboaggregaten för maximal effekt utan turbolagg. Fullt laddtryck nås efter endast 250 millisekunder. Kompressorn, som drivs av en elmotor, reducerar därmed tiden det tar för avgaserna i en konventionell motor att bygga upp maximalt laddtryck till millisekunder i Audi SQ7 TDI. Det världsunika systemet ger enorm kraft redan från låga varvtal, 900 Nm vid 1 000 v/min, och blixtsnabb acceleration. 0 – 100 km/tim går på 4,8 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/tim. Samtidigt är förbrukningen imponerande låg. 7,4 liter per 100 kilometer och 194 gram CO2 per kilometer vid blandad körning.

För att driva den elektriska kompressorn har Audi SQ7 TDI även ett helt nytt 48-volts elsystem som också hanterar de elektromekaniska aktiva krängningshämmarna. Elsystemet har ett 470 wattimmars litium jon-batteri monterat under bagageutrymmet och en kraftfull och mycket effektiv MOSFET-generator med minimala spänningsförluster.

Audi valvelift system för första gången i en dieselmotor

Förutom den elektriska kompressorn är 4,0 TDI-motorn i Audi SQ7 TDI den första dieselmotorn att byggas med Audi valvelift system (AVS). I varje cylinder finns dubbla ventiler för in- och utsug som individuellt kan anpassa ventilernas rörelse och öppning för olika förhållanden. På insugssidan finns ett ventilläge för att optimera accelerationen från låga hastigheter och ett annat för att nå bästa förhållanden i högre hastigheter. Utsugsventiler leder i sin tur avgaserna till varsitt turboaggregat, men vid lägre varvtal hålls en av ventilerna stängd och samtliga avgaser går till ett aggregat. Vid högre varvtal öppnar båda ventilerna och avgaserna fördelas till båda turboaggregaten. Tack vare tekniken utvecklar motorn ett högt laddtryck redan från låga varvtal och samtidigt en jämn effekt över motorns hela varvtalsregister, speciellt i kombination med den elektriskt drivna kompressorn.

Elektromekaniska aktiva krängningshämmare

Ytterligare en ny teknik i nya Audi SQ7 TDI är de elektromekaniska aktiva krängningshämmarna. En kompakt elmotor med trestegs planetväxel kopplad till 48-voltssystemet kan separera och koppla ihop krängningshämmarnas två halvor med 1 200 newtonmeters kraft. Vid mjuk körning på bra vägar kopplas halvorna isär, vilket ger förbättrad åkkomfort. Vid sportig och snabb körning kopplas i stället halvorna ihop och karossen får avsevärt mindre krängningar. De främre och bakre krängningshämmarna kan justeras individuellt och oberoende av varandra.

Kördynamikpaket med sportdifferential

För att förstärka körupplevelsen kan nya SQ7 TDI utrustas med sportdifferential, fyrhjulsstyrning och aktiva krängningshämmare i ett nytt kördynamikpaket där samtliga är integrerade genom en central styrenhet för optimal chassiavstämning i varje situation. Med sportdifferentialen som är reserverad för Audi SQ7 ger den variabla vridmomentfördelningen mellan bakaxlarna en extra dimension vid kurvtagning. Med styrning på alla fyra hjul kan bakhjulen svänga både med och i motsatt riktning till framhjulen för att i lägre hastigheter öka smidigheten och stabiliteten i högre hastigheter.

Lättviktskonstruktion med innovativa material

Kaross och chassi är tillverkat av en innovativ multimaterialkonstruktion som gör Audi SQ7 TDI till en av de lättaste suvarna i sitt segment, utan att kompromissa med krocksäkerheten.. Passagerarcellen är byggd i varmformat och extremt starkt stål och det yttre skalet består av aluminium. Samtidigt är tyngdpunkten låg liksom luftmotståndet som endast är 0,34 i cw-värde. Elektromekanisk styrning är standard liksom Audi drive select och S-specifik adaptiv luftfjädring.

Generös standardutrustning

I den svenska standardutrustningen ingår bl.a. den digitala instrumentskärmen Audi virtual cockpit, Navigation plus och sju säten utöver bl.a. unika LED-strålkastare, 20”-fälgar, adaptiv S-specifik luftfjädring, sportstolar i alcantara, aluminiumdekor, treekrad multifunktionsratt och stöldlarm. Autobromssystemet Audi pre sense city upptäcker, varnar och autobromsar vid risk för kollision med fordon och fotgängare.

Omfattande valmöjligheter

Nya Audi SQ7 TDI kan även utrustas med upp till 24 förarassistans- och säkerhetssystem för att höja säkerhet, effektivitet och komfort. Bland annat kan den förutseende effektivitetsassistenten ”se runt hörnet” och rekommendera föraren att lätta på gasen redan innan den hinner se exempelvis en korsning eller hastighetssänkning. Med den andra generationen av Audis modulära infotainmentplattform, MMI, kan SQ7 TDI kan även utrustas med klassledande uppkopplings- och infotainmentsystem med bl.a. helt integrerade och krocktestade surfplattor till baksätet.

Marknadsintroduktion

Audi SQ7 TDI kan beställas från april 2016 och introduceras hos de svenska återförsäljarna under sommaren. Rekommenderat ca-pris hos de svenska återförsäljarna är 918.000 kr.

För fler bilder och mer information: https://www.audi-mediacenter.com/en
Bränsleförbrukning: Modellen är ännu ej till salu och har ännu ej typgodkännande.
41.5°
0

Audi presenterar prestandadieseln SQ7

Har 900 Nm och trippelöverladdning

Componut är en fysikpusslare av Feber-läsare
Två svenska Fantastic Contraptions-hyllningar på en vecka

Tidigare i veckan tipsade vi om spelet Grejsimojs som var utvecklat av en Feber-läsare som hade lite tråkigt under sin pappaledighet. Det spelet var en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda en boll till ett mål. Men den Feber-läsaren var inte den enda som utvecklat en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda något till ett mål. Spelet Componut är också en fysikpusslare utvecklat av Feber-läsare och till skillnad från Grejsimojs finns Componut både för iOS samt Android. Utvecklarna har sagt att de lagt ner mycket tid på att anpassa byggsystem för pekskärmar för att få det så bra som möjligt. Spelet erbjuder även ett reprissystem så man enkelt kan spara och/eller dela sina lösningar på sociala medier. 15 kronor kostar det på Android och om man vill köra det på iOS får du punga upp 45 kronor. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

Tom Hiddleston går igenom sin karriär
Mycket Loki

Skådespelaren Tom Hiddleston går här igenom några av rollerna han har spelat under sin karriär. Det blir en del snack om Loki men också om rollerna från filmer som Only Lovers Left Alive, Crimson Peak och The Deep Blue Sea. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

EA låter dig se innehållet i FIFA-lootlådor
Innan du köper dem

EA har infört något de kallar för Ultimate Team Preview Packs för FIFA 21. De här nya paketen kommer du kunna innehållet i innan du bestämmer dig för att köpa dem med FUT Coins eller FIFA Points. Paketen öppnas precis som vanligt med samma flashiga animation. Skillnaden är att du inte behöver betala för att öppna paketet. När du väl öppnat paketet och tittat på korten kan du välja att köpa paketet om du känner att innehållet är något du vill ha. Paketen som du inte köper kommer ligga kvar i affären ett tag men byts sedan ut till ett nytt paket efter ett antal timmar. Paket inte är köpta via FUT Store utan får på andra sätt (Division Rivals, SBC, etc...) kommer inte vara Preview Packs utan kommer fortsätta ha dolt innehåll. Ultimate Team Preview Packs är just nu de enda paketen som går att köpa i FUT Store men de vanliga paketen kommer att dyka upp i denna affär igen när spelets Festival of FUTball är över. Tumnagel
35.6°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för Dr. Death
Baserad på den sanna historien om Christopher Duntsch

Dr. Death är en kommande serie som handlar om neurokirurgen Christopher Duntsch som under två år lyckades döda två patienter och lemlästade över 30. Det ledde till att han fick smeknamnet Dr. Death och nu sitter av ett livstids långt fängelsestraff. Serien adapterar Wonderys kriminalare-podcast om ämnet och förutom Joshua Jackson kommer vi få se Grace Gummer, AnnaSophia Robb, Christian Slater och Alec Baldwin i serien. Dr. Death ska börja sändas den 15 juli. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Google kan lägga till blåtand till Hitta min enhet
Google gör som Tile, Oppo, Samsung och Apple?

Det verkar som att Google kommer ge folk fler alternativ att hitta sina borttappade enheter eftersom det har hittats referenser till ett API som heter Spot i den senaste APK:n för Googles tjänster. När man aktiverar Spot får man upp ett menyalternativ bland inställningarna för Hitta min enhet-nätvärk. Man har sedan länge kunnat hitta sin enhet via WiFi eller mobildata men det här verkar ju antyda att de planerar snurra upp ett helt nätverk där enheter också kan hittas via blåtand. Tile, Samsung och Apple har som bekant redan liknande nätverk uppe men eftersom det ju finns rätt många Android-enheter runtom i världen kan detta potentiella nätverk ju rätt bra täckning direkt om en stor majoritet aktiverar denna funktion. Google själva har inte kommenterat dessa fynd ännu och det återstår väl att se om det blir någon Airtag-liknande produkt av detta eller ej. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-appen på iOS ska få stöd för bild-i-bild
På tiden kanske

YouTube-appen för iOS kommer inom kort äntligen få tillbaka stödet för bild-i-bild. Det innebär att man snart kan titta på ett klipp i appen och sedan fortsätta att titta på det medan man gör andra saker på telefonen. Denna funktion kommer först rullas ut till Premium-användarna men kommer också aktiveras för övriga användare vid ett senare tillfälle. "Picture-in-Picture allows users to watch YouTube videos in a small mini player while simultaneously browsing outside of the YouTube app on their mobile device. We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS, and plan to launch PiP for all US iOS users as well." Exakt när utrullningen kommer att ske är oklart i skrivandets stund. Tumnagel
43.5°
+
Frode Wikesjö
0

Det verkar som en remaster av Alan Wake är på gång
I alla fall enligt Epic Games Store

Någon har lyckats rota runt i Epic Games Store och där hittat referenser till något som påstås vara en uppdaterad version av Remedy-spelet Alan Wake. Remedy har som bekant en uppföljare till Alan Wake på gång i samarbete med just Epic så en uppdaterad version av det första spelet på Epic Games Store är ju inget mer än logiskt. Bland dessa Epic Games Store-referenser har man också hittat kopplingar till Final Fantasy VII Remake vilket ju antyder att detta spel är på gång till Epics spelbutik inom kort. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Skandal! Grillchips var gräddfil och lök
Axfood återkallar leveransen

Matjätten Axfood meddelar att återkallar en leverans grillchips av märket Garant då de innehåller gräddfil och lök-chips i stället för grillchips. Nu är det väl egentligen så att gräddfil och lök är avsevärt mycket bättre än grillchips så folk som köpte dessa bara bör väl bara tacka och ta emot. Men eftersom gräddfil och lök-chipsen innehåller mjölkpulver kan det ju ställa till det för allergiska personer så man får väl ändå säga att återkallandet var rätt beslut i slutändan. Chipspåsarna som stoppas väger 200 gram och har bäst före-datum 26 november 2021. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Nobody ska få en uppföljare
Somebody?

Actionfilmen Nobody med Bob Odenkirk verkar få en uppföljare vilket ju är trevligt att höra. Värt att nämna är att denna potentiella uppföljare inte har fått grönt ljus från filmstudion ännu men manusförfattaren Derek Kolstad håller på att skriva manuset och med tanke på hur bra respons första filmen fick är det väl egentligen bara formalia innan uppföljaren blir verklighet. Första filmens regissör, Ilya Naishuller, säger att uppföljaren kommer ge Connie Nielsens karaktär, Nobody-snubbens fru, mer att göra. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

I går var det varmaste junidagen på 74 år
Grattis Målilla!

I går var det en härlig sommardag med temperaturer över 30 grader på flera håll i landet. Varmast var det dock i Målilla Småland där hade man 34,6 grader vilket var den varmaste junidagen på 74 år. Denna värme förväntas fortsätta under helgen vilket ju är kalas. Tumnagel
34.5°
+
Frode Wikesjö
0

Riktigt bra genomgång av nya Tesla Model S Plaid
Alla nyheter gås igenom

Nya Tesla Model S Plaid accelererar väldigt snabbt och hur det känns för de som åker med kan ni se nedan. Men det är massor av andra saker som också är nya, det finns nya skärmar, en helt ny och konstig ratt, nya sätt att lägga i växlar och så vidare. I den här videon gås alla dessa igenom lugnt och metodiskt, riktigt sevärt! Tumnagel
31.8°
+
Roger Åberg
0

Dacia har fått ny grafisk profil
En tuffare och kantigare sådan

När Dacia presenterade konceptet Bigster hade logotypen förändrats. Nu visar det sig att det inte bara var lite lek på ett koncept utan det är helt enkelt den nya loggan. Två varianter finns, dels DACIA utskrivet som ni ser här ovan, dels D och C ihop som DC som ni ser i fronten här nere, alltså det som ser ut som ett X. När logotypen leverer för sig själv så har den en militärgrön färg, eller khaki-grönt som de själva säger. Överlag verkar man köra på en liten tuffare stil, men lovar att grunden för Dacia kommer att fortsätta vara densamma. Tumnagel
49.5°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus till PS5 och XSX/S ute nu
Uppgraderad version gratis om ni äger det sen tidigare

Metro Exodus släpptes för två år sedan till PC och konsol och PC-versionen fick lite extra kärlek tidigare i år med mer finputsas strålspårning och annat. Den förfinade versionen har nu även släppts till Playstation 5 och Xbox Series X/S och den nya versionen ger spelare en lite tjusigare upplevelse med högre upplösning, bättre framerate och förstås ray tracing. Äger du spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på uppgraderingen utan extra kostnad. Om du inte äger spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på Enhanced Edition som ger dig nya versionen av grundspelet samt samtliga tillägg. Bonusvideo nedan. Tumnagel
38.7°
+
André Stray
0

KAY/O är nya kämpen i Valorant
Robot som är duktig på att kasta saker

Om några veckor drar nästa säsong i Valorant igång och med den nya säsongen kommer spelet få en sprillans ny hjälte. KAY/O heter den nya kämpen och kommer med ett par färdigheter som går ut på att saker kastas mot fienden. Bland annat kan KAY/O kasta en pulserande kniv som tar bort möjligheten för fienderna som hamnar i pulsens räckvidd inte kan använda sina förmågor. Vidare har roboten försetts med flashbangs och vanliga exploderande som kan kastas på fienden. KAY/O kommer bli tillgänglig i Valorant 22 juni, samtidigt som Episode 3 Act 1 drar igång. Tumnagel
36.8°
+
André Stray
0

Idag släpps Luca på Disney+
Dags för sommaräventyr!

Idag är det fredag och det betyder att streamingtjänsterna uppdateras med lite smått och gott. Just idag är det väl inte allt för mycket nytt som släpps, men Disney+ kompenserar kvantitet med kvalitetsfilm. Pixar-filmen Luca har släppts på Disney+ och kan skådas av alla som prenumererar på Disneys streamingtjänst, vilket betyder att du inte behöver betala för Premiere-tillgång. Länk till Luca på Disney+ har ni här nere till vänster. Tumnagel
44.7°
+
André Stray
0

Blacula får en uppföljare
Klassiska blaxplotation-filmer från 70-talet moderniseras

Det ser ut som om de klassiska blaxplotation-filmerna, Blacula och Scream Blacula Scream, från 1970-talet kommer att få en uppföljare. Variety rapporterar att regissören Deon Taylor kommer att göra en modern version av Blacula vilken ska ta vid där Scream Blacula Scream slutade. Det hela kommer att utspelas i modern tid och handlingen för filmen verkar inte bli helt olik de tidigare filmerna: "Blacula is an ancient African prince who is cursed by Dracula after he fails to agree to end the slave trade. Blacula is entombed and awakens 200 years later ready to avenge the death of his ancestors and of those responsible for robbing his people of their work, culture and heritage as they appropriated it for profit." När vi kan få se den nya Blacula-filmen finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern för Blacula som släpptes 1972. Tumnagel
36.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur gick det till när dinosaurierna dog ut?
Kurzgesagt blickar tillbaka

Det har gått ett par år sedan dinosaurierna dog ut, men vad var det egentligen som hände? Kurzgesagt har släppt en ny video och den här gången vankas det dinosauriedöd. Tumnagel
41.7°
+
André Stray
0

Till Death är en ny skräckfilm med Megan Fox
Kolla in trailern här

Här kommer trailern för den kommande skräckfilmen Till Death där Megan Fox kommer att spela huvudrollen. Filmen handlar om när Emma (Megan Fox) vaknar upp och finner sig sitta fast i handklovar med sin döde make. Det hela verkar vara någon slags hämndhistoria där Emma måste undkomma några mördare som av någon anledning vill ta livet av även henne. Till Death har amerikansk premiär på amerikanska biografer och VOD-tjänster 2 juli. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
83kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
66kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
39kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
106kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
119kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
60kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
107kg
+
Frode Wikesjö