m
Köp den här och hjälp till att forma framtiden
Foto: Bobby Green

Köp den här och hjälp till att forma framtiden
Jag har kört Tesla Model X

Bil / Tesla

Teslas första modell - Roadster, gjorde i dubbel bemärkelse inte så mycket väsen av sig. Elbilsfantasterna fick såklart något nytt att prata om men den lilla tvåsitsiga sportbilen dök upp, stannade några år och försvann. Trodde vi i alla fall. I bakgrunden hände det nämligen grejer. Pengarna som sportbilen drog in hjälpte till att lägga grund för ett helt nytt företag med framtiden i tankarna. 2012 gjorde Model S entré, och helt plötsligt kunde man köpa en modern och praktisk eldriven bil med en helt okej räckvidd. Allt medan andra traditionella biltillverkare kämpade på med sina hybrider och vätgaslösningar. Iron Man gick från att vara en påhittad figur till att plötsligt finnas på riktigt i Elon Musk - inget tycktes vara omöjligt och det började vibrera ordentligt i bilbranschen. Det har hela tiden funnits en tydligen plan hos Tesla - att bygga elbilar för folket. Först för de med lite mer pengar, sen för oss andra. Sportbil, stor sedan och en SUV, därefter den elbilen vi ska ha råd med. Hösten 2015 började man att rulla ut den tredje medlemmen i familjen - suven Model X. En stor bussliknande skapelse med jättemärkliga bakdörrar och något fotbollsmammorna i de finare kvarteren säkerligen väntat på länge. Nu har den funnits på vägarna ett tag, men inte så jättelänge i Sverige. Försäljningstrycket är högt och kunderna står på kö för att få sig en bil och för att få provköra. Jättebra. Då kan nästa fas nås snabbare, och fler kan få ta del av ordentliga elbilar. Allt är inte riktigt hundra än, men det är på god väg. Ett par dagar med Model X får mig att snabbt tycka att alla andra bilar är fossiler och att el verkligen är framtiden. Jag ångrar även djupt att jag aldrig la en beställning på Model 3 för oj vad jag vill ha en när den väl dyker upp.

Körkänsla
Det finns ingen tändningsnyckel och heller ingen knapp att starta bilen med. När man har låst upp och hoppar in i den så är den igång. Det finns heller ingen handbroms man behöver lossa så när man vill köra lägger man bara i D-läget på handspaken och kör iväg. Så jag gör väl det då. Bilen susar lätt fram, vinterdäckens kontakt med vägbanan knarrar i kupén och diverse andra ljud man inte är van vid letar sig in. Men det är ändå inte dåligt isolerat, och man stör sig inte direkt på ljuden. De är ändå alla gånger bättre än högljutt dieselknatter och liknande oljud. Jag smyger vidare och eftersom bilen är inställd på maximal bromskraftsåtervinning bromsar den faktiskt rätt så rejält så fort man släpper gasen. När man väl har fått kläm på detta blir körningen riktigt smidig och man behöver i princip aldrig bromsa om man planerar tillräckligt mycket. Av med foten från gaspedalen i tid bara och du slipper flytta den till bromspedalen hela tiden. Rätt skönt faktiskt.

Under testperioden slog Stockholmsvädret över till full vinter. Det snöade ofantligt mycket ena dagen för att andra dagen vara såpass mycket slask på vägarna att man vadade fram. Perfekt väder att testa en bils vägegenskaper i. Model X känns oerhört stabil, och tung. Batteripacket ligger i golvet vilket ger en låg tyngdpunkt, och det känns. Den plogar fram på vägarna och går som ett lok. Byter man från en snödränkt fil till en annan forcerar den bara genom den vita geggan helt utan bekymmer. Bilen går väldigt tryggt och säkert. Effekten gör att den inte känns så tung, så länge man kör rakt fram. Börjar man svänga och försöka brotta in bilen i kurvor märker man snabbt att det inte är någon sportbil man rattar. Men det visste man ju redan innan att det inte var. Det kränger inte vårdslöst mycket och visst går det att åka snabbt även på slingriga vägar, men någon kurvsmiskare är det som sagt inte. Luftfjädring tar hand om åkturen på ett bra sätt och gör färden behaglig, trots vinterväglag och vinterdäck.

Versionen jag testade heter 90D vilket innebär att den har en batterikapacitet på 90 kWh. D:et står för dual engines vilket alltså innebär att den har två stycken elmotorer - en på framaxeln och en på bakaxeln. Det ger fyrhjulsdrift vilket ytterligare bidrar till de goda köregenskaperna, men även till att bilen blir ruskigt snabb. För även om det finns en värre modell som heter P100D skottar 90D på ordentligt när man trycker ner pedalen. 0-100 km/h ska gå på fem sekunder blankt och det suger verkligen i magen när man gasar på. All kraft kommer på en gång, utan förvarning, och det blir snabbt beroendeframkallande att göra snabba omkörningar och snabba starter vid rödljusen. Man behöver aldrig tänka på vilken växel som är i eftersom det inte finns någon växellåda, utan man håller bara i ratten och gasar. Jätteroligt, och det gör att bilen hela tiden känns kvick och alert oavsett situation. Det är verkligen svårt att beskriva hur det känns att dra iväg med en elbil, och jag hoppas att ni alla får uppleva det själva någon gång.

Tesla pratar mycket om sin autopilot och detta fanns givetvis även i denna bil, dock inte version 2.0. Den uppdaterade versionen får vassare radar, fler kameror och ska fungera mycket bättre än det gör i dag. Det fungerar dock relativt bra som det är nu, så länge man inte missbrukar grejerna och vet när det lämpar sig att aktivera det. Två drag i vänster spak på ratten aktiverar systemet om det inte har känt av några hinder och bilen tar över körningen. Men till skillnad från tidigare måste du hålla i ratten, annars säger systemet ifrån. Då börjar instrumenteringen att blinka och låta, och ingriper du inte så kommer bilen till slut att avbryta den autonoma körningen, köra sig själv till sidan på ett säkert sätt och stanna där. Ser du bara till att hålla händerna lite lätt på ratten är det dock inga problem, och på motorväg är det verkligen guld värt att få lite styr- och gashjälp. Bekvämt om inte annat.

En sak man som elbilsförare hela tiden tänker på när man kör är förbrukningen. Det gör man väl när man kör en konventionell bil också, skillnaden är dock att det i princip överallt finns någonstans att tanka. Det gör det inte om man kör elbil, än. Tesla har 20 stycken Supercharger-stationer i Sverige och även om man kan ladda på andra ställen så vill man ju att det ska gå så snabbt som möjligt när det väl är dags. På en sån här kan man få upp till 27 mils räckvidd på 30 minuters tankning, vilket väl får anses som helt okej. Jag testade en av stationerna och under tiden bilen laddade passade jag på att äta lite och värma mig. Det fungerar, men visst hade det varit roligare om det hela gick snabbare och man slapp sitta och uggla på ett ställe varje gång elen tar slut. Man blir också väldigt snabbt medveten om hur mycket el allting drar. Bilen har ju ingen förbränningsmotor som alstrar värme så vill man ha det varmt i bilen måste detta skapas av el, vilket minskar på räckvidden. Det var bra kallt vissa dagar under testperioden och då är det klart att man brassar på lite. På med 23 grader på fläkten, stolsvärme och rattvärme. Men snabbt blev jag snål. Rattvärmen kan ju skippas om jag kör med handskar, och några grader kan vi nog gå ner på fläkten. Man vill ju hela tiden ha så mycket räckvidd som möjligt, så att man inte blir stående där längs på väggrenen med eltorsk. Då tänker man en gång extra innan strömtjuvande saker aktiveras.

Laddar man inte via en laddstolpe på stan går det lika bra via det vanliga eluttaget hemma. Det tar ju dock avsevärt mycket längre tid och trefas är såklart att föredra. Det vore även bra om laddsladden kunde känna av vilken spänning den får när man stoppat in den i uttag och automatiskt reglera strömstyrkan. På så vis kan man slippa att skjuta säkringar hela tiden vilket jag kanske gjorde en enstaka gång. Det sägs att en uppdatering kring detta är på gång, något som är mycket välkommet. Har man bättre koll än vad jag har vad det är för ström som kommer ur väggen kan man ställa in detta via bilens kontrollpanel.

Det jag älskar med Tesla och att bilarna är uppkopplade är möjligheten att uppgradera och få uppdateringar skickade till sig. Du kan över natten eller så få massa nya roliga saker att använda i bilen precis som i en mobiltelefon. Allt hänger ihop med din smarta telefon och du loggar, styr och följer upp via en app. Fler och fler saker blir uppkopplade och det är härligt att se att även bilarna hänger med i detta. Jag vill att allt flyter ihop så att jag slipper hålla på och byta system, tänka och ändra på saker hela tiden. I dag är både datorn och telefon sammanlänkade vilket underlättar och snabbar upp arbetet oerhört. När även bilen som är en såpass viktig del för många också är där skapas harmoni.

Exteriör
Konceptbilen som visades upp 2012 hade precis som Model S en stor svart nuna. Ett försök till att få till någon slags grill. Det var inte många som gillade detta. När produktionsversionen presenterades hade man slopat detta och kvar var istället massa plast i samma färg som bilen. Bättre än konceptet men kanske ändå inte det vackraste ansiktet en bil kan ha. I mina ögon är den dock rätt så maffig framifrån. Strålkastarna är snygga att se på och lyser riktigt coolt, speciellt när man bara har parkeringsljuset på. I profil är bilen en flodhäst vilket inte går att komma ifrån. Tesla kallar Model X för SUV men det är ju i princip mer en minibuss med sluttande baklucka. Bakifrån ser man tydligt släktskapet med Model S och det ser mer ut som om man bara tagit den bilen och dragit ut den på höjden. Oavsett vad man tycker finns det inget som ser likadant ut på marknaden, vilket är lite kul. Bilen syns och sticker ut i mängden, utan att chockera.

Coolast är såklart måsvingedörrarna där bak, eller Falcon Doors som Tesla kallar dem. Det har varit en massa krångel med dessa tidigare men nu verkar man ha rett ut det. Dörrarna behöver bara 30 centimeters utrymme på vardera sida för att fungera, och sensorer ser till att de inte dundrar i ditt låga garagetak eller liknande. De är faktiskt inte så dumma, och när man öppnat dem vilket tar sex sekunder blir det busenkelt att ta sig in och ut ur bilen. Dock ställer dörrarna till det för en grej - takräcke. Det går inte att montera på bilen, utan Tesla hänvisar istället den som vill ha med sig mer last till dragpaketet för 8 700 kronor som ger dig en krok och möjligheten att dra upp till 2 250 kilo.

Interiör
Via den stora skärmen på mittkonsolen kan man bland annat ställa in att förardörren automatiskt ska öppna sig när man närmar sig bilen. Kan tyckas lite barnsligt till en början kanske men oj vad bekvämt det är, och man vänjer sig snabbt. Det är härligt att slippa trycka på något handtag för att öppna dörren och istället bara kliva in. När man satt sig till rätta och trycker på bromspedalen så stänger sig dörren igen. Smart! Genom några snabba knapptryck på skärmen kan man därefter öppna alla andra dörrar och luckor för resten av gänget som ska in. Dubbelsmart! Allt går givetvis att öppna och stänga även via nyckeln, så att man kan stila lite på parkeringen vid mataffären.

Testbilen var utrustad med sex sittplatser fördelat på tre rader. Bilen kommer med fem standard och det går att få upp till sju. Men det är kostsamma historier - vill man ha sex platser får man lasta upp 35 000 kronor extra, sju stycken kostar strax över 46 000. Kör man standardalternativet får man ett enormt bagageutrymme på 2 180 liter. De två sätena längst bak går dock att fälla ned så att man får en plan lastyta, så det är inget dumt alternativ om man behöver köra mycket folk. Räkna dock inte med att några vuxna kroppar får plats här, barn trivs bäst. Med dessa två stolar uppfällda blir bagageutrymmet även minimalt, men det finns ju faktiskt ett där fram under locket som rymmer 187 liter också.

Hela interiören känns som ett stort lyft jämfört med hur Model S var i början. Jag hittar faktiskt inget att klaga på och folk som har åkt med säger samma sak - kvaliteten har definitivt hoppat upp ett snäpp. Panelerna är snygga att se på, stolarna sköna att sitta i och det finns rätt så många smarta lösningar - som exempelvis en inbyggd telefondocka med lightningkontakt. Den enorma vindrutan som sträcker sig över huvudet kanske verkar lite överdriven till en början men visar sig snabbt vara grym - speciellt vid rödljus där man utan problem ser allt även om man står längst fram. Den skapar även en enorm rymd i kupén och det känns väldigt luftigt och trevligt när man kör. Solen tittade fram sporadiskt och då får rutans toning kämpa rätt så mycket för att man inte ska bli bländad. Det finns rätt så smarta solskydd som man fäller ned från sidorna och snäpper fast vid backspegeln i mitten, men de är tyvärr ganska små till storleken och skyddar inte lika bra som ett vanligt solskydd.

Något som man knappast missar när man hoppar in i en Tesla är skärmen på mittkonsolen. Den är faktiskt trevligare än någonsin nu. Snabb, tydlig och lättjobbad. Man styr allt härifrån och det är enkelt att förstå hur det fungerar. Det går givetvis att få upp grafer på hur mycket el man har förbrukat och mycket annat. Efter ett tag blir dock funktionerna lite för basic, och jag skulle vilja kunna konfigurera mer saker och gå djupare i vissa. Men det är ju bara mjukvara, så det kanske kommer. En sak som du kan få fixa om du läser detta Elon är en förloppsindikator till musikspelaren. Ibland vill man ju kunna spola i en låt och se hur länge den har spelat. Enkel grej, men ändå något som jag kom på att jag saknade.

Avslutning
Elbilar är framtiden. Inte hybrider och liknande halvmesyrer. Ren eldrift ska det vara, annars kan det vara enligt mig. Kör du hybrid måste du fortfarande hålla på och kolla oljan, byta kamrem och liknande tråkiga saker. Den enda fördelen är för närvarande tiden det tar att fylla på bränsle. Där är elbilarna inte ikapp än, räckvidden börjar de få till. Priserna måste också ner såklart, eftersom elbilar fortfarande är lite för dyra i inköp. Model X eller Model S är verkligen inte för gemene man, och det är inte det som är tanken heller. Tanken är att folk med gott om pengar ska köpa dessa, så att Model 3 kan bli verklighet. Den kommer vi vanliga dödliga ha råd att köpa, och då börjar det faktiskt hända saker. För när en ren elbil med bra räckvidd, trevlig design, smarta lösningar och en prislapp som ser likadan ut som vilken Volvo som helst vet i alla fall jag vilken jag skulle välja. Missförstå mig rätt. Jag kommer alltid att vilja ha en entusiastbil eller sju för den där glassturen på söndagarna, och då får det gärna mullra, dofta avgaser och kollas olja. Men för det där vanliga transportkörandet väljer jag tusen gånger hellre en bil som går på bara el. Så sa jag inte för några år sedan, men nu gör jag det - tack vare Tesla.

Fakta Tesla Model X 90D
Elmotor 1 (framaxel): 262 hästkrafter, 193 kW.
Elmotor 2 (bakaxel): 262 hästkrafter, 193 kW.
Kombinerad effekt: 422 hästkrafter, 600 Newtonmeter.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5,0 sekunder, toppfart 250 km/h.
Räckvidd: 48,9 mil.
Elförbrukning: 2,1 kWh/mil. Jag hamnade på 2,8.
Laddningstid: Varierar beroende på strömstyrka och väderlek. Via vanligt eluttag cirka 10 timmar.
Däck och hjul: 255/45 R 20 fram, 275/40 R 20 bak.
Bromsar: Ventilerade skivor runt om.
Mått: Hjulbas 2,96 meter, längd 5,03 meter, bredd 2,27 meter, höjd 1,68 meter, vikt 2 390 kilo.
Pris: 1 208 400 kronor.

Läs mer
66.0°
0

Köp den här och hjälp till att forma framtiden

Jag har kört Tesla Model X

Det här är nya gasdrivna Volkswagen Golf
Har lite sämre prestanda än föregångaren faktiskt

Nu dyker ytterligare en version av nya Volkswagen Golf upp och det är den gasdrivna varianten som får tilläggsnamnet TGI. Motorn är på 1,5 liter och den ger 130 hästar. Med full gastank som rymmer 115 liter kommer man runt 40 mil. Det finns även en bensintank på nio liter om gasen skulle ta slut. Förbrukningen anges till 0,41-0,43 kg CNG per 10 mil och utsläppen ligger på 111-117 gram per kilometer. Det här innebär dock att nya Golf TGI både kommer kortare än föregångaren som klarade 42,2 mil plus att den släpper ut mer (tidigare 95-98 gram). Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

Archer får en tolfte säsong
Släpps nästa år

Archer har rullat i TV-rutan sedan 2009 och det verkar som att den tecknade humorserien med inslag av spionage, och lite andra underligheter, kommer få fortsätta ett tag till. Den elfte säsongen hade premiär i september och nu har den amerikanska kanalen FXX beställt ytterligare en säsong av serien. Säsong 12 kommer släppas nästa år. Vad som kommer hända i den är okänt, men förhoppningsvis kommer fokus fortsätta ligga på "verkligheten" och inte Archers komadrömmar. Säsong 1-10 Archer går att se på Netflix och troligtvis kommer den elfte säsongen dyka upp på streamingtjänsten inom en snar framtid. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Snart kommer robotarmar till roboten Spot
Boston Dynamics robothund blir lite mera användbar

Förra året börjar Boston Dynamics sälja sin robothundar Spot för 75.000 dollar styck. Nu meddelar företaget att man i början av nästa år även kommer att börja sälja lite fler tillbehör till roboten. Det handlar dels om olika slags robotarmar som kommer gå att montera på Spot, armar som kan användas för att utföra olika uppgifter eller inspektioner av varierande slag. Ni kan kolla in ett exempel på en av dessa armar i animationen här ovanför. I animationen nedan hittas en ny batteriladdare till Spot som även den kommer att släppas nästa år. Spot kommer själv att kunna hitta batteriladdaren och lägga sig där och "vila" samtidigt som batterierna laddas upp inför robothundens nästa uppdrag. Vad de olika robotarmarna eller den nya batteriladdaren till Spot kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ubisoft släpper PC-fokuserad video Watch Dogs: Legion
Snackar ray tracing och andra justeringar

Sitter du på PC och är sugen på att kasta dig in i den smått kaotiska framtidsversionen av London i Watch Dogs: Legion? Då kan videon ovan vara rätt intressant. I videon får utvecklarna av PC-versionen av spelet möjlighet att prata om vad PC-spelare kommer kunna vänta sig på inställningsfronten. Mer specifikt pratas det lite ray tracing samt möjligheten att göra en rad olika justeringar för att få spelet att rulla optimalt på din burk. Watch Dogs: Legion kommer släppas 29 oktober till PC, PS4 och Xbox One samt Stadia. Next gen-uppdateringar kommer finnas tillgängliga när next gen-konsolerna släpps. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

SuperCharge - racing med eldrivna crossovers
Ny elmotorsportserie där man kör i stadsmiljö

Fler och fler motorsportserier med eldrivna fordon dyker upp. Den senaste kallas för SuperCharge och där ska man köra med eldrivna crossovers på korta och snabba banor i stan. Sporten lanseras 2022 och målet är då att hålla åtta stycken deltävlingar i städer i USA, Europa, Kina, Mellanöstern och Asien-Stillahavsregionen. Banorna ska vara en kilometer långa och innehålla sladdzoner och hopp. Bilarna man tävlar med heter SC01 och under skalet finns en elmotor fram och en bak som tillsammans genererar 680 hästar. Dessa får i sin tur kraft från ett batteripack på 40 kWh. 0-100 km/h ska gå på 2,5 sekunder och toppfarten anges till 200 km/h. Antispinn och antisladd finns inte. Bakom SuperCharge står Rob Armstrong som tidigare varit motorsportchef på marknadsföringsföretaget IMG och Max Welti som tidigare varit chef för Porsche Motorsport och Sauber F1:s lag. All logistik kring tävlingarna ska ske med med båt istället för flyg. Tumnagel
37.7°
+
Bobby Green
0

Facebook vill bli superlokala
Facebook Neighborhoods kopplar ihop dig med dina grannar

Facebook har börjat testa en ny funktion som man kallar för "Neighborhoods" vilken är tänkt att koppla ihop användare med andra som bor i grannskapet där de själva bor. Användare som ansluter sig till sitt "grannskap" kan dela med sig av en begränsad version av sin Facebook-profil till andra som är anslutna till samma grannskap även om de inte är vänner på Facebook. Tanken bakom "Neighborhoods" är att grannar ska dela information, bilder och annat som har med deras närområde att göra. Till nyhetsbyrån Bloomberg säger Facebook om den nya funktionen: "More than ever, people are using Facebook to participate in their local communities. To help make it easier to do this, we are rolling out a limited test of Neighborhoods, a dedicated space within Facebook for people to connect with their neighbors." Facebook Neighborhoods testas nu i kanadensiska Calgary men förväntas börja testas även i andra städer framöver. När så kan bli fallet finns det än så länge inga uppgifter om. I den inbäddade tweeten nedan hittas lite skärmdumpar från det pågående testat av funktionen. Tumnagel
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

IDAG ÄR DET INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN!
TUT I LUREN!

OM NI TRODDE ATT DET IDAG BARA VAR EN VANLIG GRÅ OCH TRIST TORSDAG TRODDE NI FEL FÖR DET ÄR NÄMLIGEN INTERNATIONELLA CAPS LOCK-DAGEN IDAG! OCH HUR FIRAR MAN DET DÅ? INGEN ANING MEN SNART ÄR DET HELG! Tumnagel
39.6°
+
Bobby Green
0

Trailer för Orca
Josephine Bornebusch har skrivit, regisserat och medverkar

Orca är en film om kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas till social distansering. Den är skriven och regisserad av skådespelaren Josephine Bornebusch som även medverkar. Det gör också Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Vera Vitali och Marie Göranzon. ORCA har premiär den 30 oktober på utvalda biografer och den 13 november på Viaplay. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Rykte Mercedes-AMG GT Black Series nya kungen på Ringen?
Snackas om en tid på runt 6:43

I somras presenterade Mercedes modellen AMG GT Black Series - det värsta av det värsta. Bilen bjuder bland annat på 730 hästar, massa kolfiber och en enorm vinge på bakluckan. Nyligen siktades bilen på Nürburgring och givetvis är det för att sätta en tid. Nu ryktas det om att denna modell är den nya kungen på Ringen och att den klockat en tid på runt 6:43 minuter. Om det stämmer petar den ner Lamborghini Aventador SVJ från tronen och blir därmed den snabbaste produktionsbilen på sträckan. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Voi börjar kränga av sina gamla elsparkcyklar
Begagnad elsparkcykel blir din för 4000 kronor

Transporttjänsten Voi har nu börjat fräscha upp och sälja en del av sina äldre elsparkcyklar till konsumenter som kanske känner att det är dags att äga en själv, istället för att hyra dem från Voi eller någon annan tjänst. Det handlar om elsparkcyklar som är baserade på Segway ES4 och som tidigare har hyrts ut till Vois kunder. De har fräschats upp och målats om så att de ser ut som på bilden här ovanför. Det går att läsa lite mer om hur de fräschats upp här men där nämns inget om hur det ligger till med batteriet tyvärr. Vois begagnade elsparkcyklar säljs på sajten "Voi x You" och kostar för tillfället 3999 kronor styck. Uppdaterat (Tack starkeman) Gällande batteriet så skriver "Voi x You":s i sitt köpeavtal att elsparkcyklarna levereras med begagnade batterier som kan ha lägre batterikapacitet än batteriet i en ny elsparkcykel: 3.4 The Customer is aware that a used Product may have a lower battery capacity than a new e-scooter. This means that the battery will discharge fast and require frequent re-charging. A used Product may also have impaired suspension and screws and brackets may come loose and need tightening by the Customer. The Product may have scratches and scuff marks. Tumnagel
22.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Huawei visar upp Mate 40 klockan 14:00
Följ strömmen om ni vill

14:00 kommer Huawei-chefen Richard Yu prata om kommande Mate 40 och ni kan kika på mobilfesten ovan. Pallar ni inte se Yu prata i ett par timmar om telefonen så har rätt mycket info om enheterna redan läckt och vad telefonerna kommer erbjuda kan ni se i Twitter-inläggen nedan. Tumnagel
33.1°
+
André Stray
0

Ubisoft går all in på crossplatform med Ubisoft Connect
Dela framgångar med andra plattformar

Spelvärlden börjar bli allt mindre plattformsfokuserad då crossplay blir allt mer tillgängligt i spel. Ubisoft verkar vara riktigt redo för framtiden och har lanserat Ubisoft Connect, vilket beskrivs som en efterträdare till Uplay och ska agera hub för dina Ubisoft-spel oavsett vilken plattform du spelar på. Den stora USP:en med Ubisoft Connect kommer vara möjligheten att fortsätta med dina sparfiler när du byter plattform. Lirar du kommande Watch Dogs: Legion på PS4 och bestämmer dig för att byta sida och köper Xbox Series X så kommer du kunna fortsätta spela med din sparfil så länge du är inloggad via Connect. Givetvis måste du äga spelet till de olika plattformarna för att det hela ska fungera, men detta är ett riktigt trevligt tillskott som underlättar plattformsflytt rejält. Ubisoft Connect kommer lanseras vid sidan av Watch Dogs: Legion som släpps 29 oktober. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

F1-föraren Lando Norris kör McLaren Elva på Silverstone
Hej vad det går!

För snart ett år sedan presenterade McLaren den taklösa modellen Elva. Här får vi se när F1-föraren Lando Norris tar bilen på en sväng runt Silverstone. Tumnagel
38.2°
+
Bobby Green
0

PayPal börjar stödja kryptovalutor
Frågan är hur intressant det egentligen är

Betaltjänsten PayPal meddelade igår att tjänsten kommer att börja införa stöd för handel med kryptovalutorna bitcoin, ethereum, bitcoin cash och litecoin. Företaget uppger att en del av deras användare i början av nästa år kommer att kunna använda kryptovalutorna för att handla hos de 26 miljoner handlare som är anslutna till PayPals betalnätverk. Initialt verkar detta dock bara gälla amerikanska användare och om eller när vi i resten av världen kommer att kunna betala med kryptovalutor via PayPal finns det inga uppgifter om. PayPal har fått licens från New York State Department of Financial Services för att handla med kryptovalutor och kommer att göra detta i samarbete med Paxos Trust Compan skriver nyhetsbyrån Reuters i en rätt så okritisk artikel. Som Gizmodo påpekar i långt mer utförlig artikel så känns PayPals kryptovaluta-initiativ för tillfället mer som ett PR-drag än något som kommer att spela någon större roll för PayPals användare överlag. Gizmodo skriver bland annat: "In the end, crypto is a back-end technology. Putting it front and center is all about PR, not actual innovation. The crypto hype cycle will play this up as a massive move for the cryptocurrency industry, but when it comes down to it, the mass of PayPal users will still send and receive cash in their bank accounts and leave the crypto in their virtual wallets." Bitcoin-kursen rusade med runt 8% efter det att PayPal meddelade att de skulle börja stödja kryptovalutor. Kursen föll dock tillbaka under dagen och handlas idag bara något högre än för vad den gjorde innan nyheten om PayPal blev känd. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

OnePlus 9 kan släppas tidigare än väntat
Nya rykten pekar på mars-release

OnePlus har de senaste åren levererat ett flaggskepp under våren runt april/maj och ytterligare ett flaggskepp kring oktober. Nu verkar det bli ändring på releaseplanerna för flaggskeppen och nästa enhet, OnePlus 9, väntas visas upp redan i mars, vilket Android Central luskat ut via kontakter. Varför OnePlus möblerar om i releaseschemat är oklart, men det beror troligtvis på att OnePlus vill ha ut 9 så tidigt som möjligt nästa år för att kunna konkurrera med Samsungs kommande flaggskepp, som väntas släppas redan i januari. Eller så beror det på att OnePlus vill skapa lite mer utrymme för nästa version av Nord, om gänget har en sådan på ingång. Hur som helst. Rykten och salt. OnePlus brukar vara rätt duktiga på att leverera information om sina releaser, så vi väntar att företaget kommer hålla oss och resten av världen uppdaterade. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Jony Ive börjar arbeta för Airbnb
Apples tidigare chefsdesigner har hittat ett nytt gig

Förra året lämnade Apples chefdesigner Jony Ive företaget för att dra igång den egna konsultfirman LoveFrom. Nu är det klart att ett av Ives första uppdrag blir för rumsuthyrnings-tjänsten Airbnb, något som Airbnbs vd Brian Chesky skriver om i ett blogginlägg. Chesky skriver att man anlitat Ive för att utveckla Airbnb nästa generations produkter och tjänster. Exakt vad det kan innebära är rätt oklart men i blogginlägget skriver Chesky bland annat: "We have made the decision to work together through a multi-year relationship to design the next generation of Airbnb products and services. Jony will also help us continue to develop our internal design team, which he believes to be one of the world’s best. I know he is particularly excited about a relationship that will evolve to become a deep collaboration with our creative team." Chesky och Ive ska ha känt varandra länge och Ive ska bland annat ha varit inblandad i att ta fram Airbnbs logo 2014. Engelsmannen Jonathan "Jony" Ive arbetade för Apple i nästan 30 år och har varit inblandad i att designa produkter som iMac, Power Mac G4 Cube, iPod, iPhone, iPad och MacBook. Han har även blivit adlad i Storbritannien och kan med andra ord titulera sig "Sir" officiellt. Tumnagel
35.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Jared Letos Jokern verkar återvända i nya Justice League
Tack, men nej tack

Troligtvis är det många som vill glömma Suicide Squad från 2016, men det får vi tydligen inte. Enligt källor till The Hollywood Reporter ska Jared Letos Joker återvända i Zack Snyders nya version av Justice League. Detta då Leto ska ha medverkat under nyinspelningarna av filmen som pågår för tillfället. Zack Snyders Justice League släpps någon gång nästa år på HBO Max och då får vi se om informationen ovan stämmer. Tumnagel
25.4°
+
André Stray
0

Ny trailer för The Very Excellent Mr. Dundee
Verkar svinbra! Inte

I våras fick vi se den första trailern för filmen The Very Excellent Mr. Dundee som är en film där skådespelaren Paul Hogan spelar sig själv. I rollerna ser vi även Olivia Newton-John, Chevy Chase och John Cleese. Filmen släpps den 11 december. Tumnagel
36.4°
+
Bobby Green
0

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Buda hem Neos kläder från The Matrix Reloaded
Eller Jokerns slips

I år kommer Prop Stores årliga auktion med ikoniska grejer från både TV-shower och filmer att innehålla saker från bland annat Pretty Woman, Alien och The Matrix Reloaded. Totalt handlar det om 900 stycken olika saker som ska auktioneras iväg. Från Matrix kommer Neos outfit att erbjudas och den väntas gå för mellan 52.000 och 78.000 dollar. Andra godsaker är Jokerns slips från The Dark Knight som väntas gå för mellan 10.000 och 13.000 dollar. Sen kommer även Obi-Wan Kenobis ljussabel från Star Wars: Revenge of the Sith att klubbas iväg, och den väntas gå för mellan 103.000 och 155.000 dollar. Den 29 oktober kommer katalogen med allt som erbjuds att gå live på länken nedan. Själva auktionen äger rum mellan den 1-2 december. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

71 Nirvana-riffs på fem minuter
Det svänger ju

Den här killen gillar verkligen Nirvana och bestämde sig för att spela så många riffs från bandets låtar som möjligt på fem minuter och det blev 71 stycken. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Rockgruppen KISS presenterar mörk rom
Lanseras idag

Den legendariska rockgruppen KISS lanserar idag KISS Black Diamond Premium Dark Rum - deras första mörka rom i samlingen KISS Rum Kollection. Romen är döpt efter en av gruppens mest kända låtar och den har lagrats på ekfat i upp till 15 år. Smaken ska ha väldefinierade toner av torkad aprikos, arrak, vanilj, nötter, torkade dadlar, vaniljpudding, kanel och choklad. Romen har en alkoholhalt på 40 procent och för en flaska som rymmer 50 centiliter får man betala 369 kronor. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Miley Cyrus gör cover på The Cranberries Zombie
Och några andra låtar

Små ställen med live-scener har det ganska så tufft just nu i corona-tider. För att försöka göra något i alla fall anordnades National Independent Venue Association en tre dagar lång virtuell festival som de kallade Save Our Stages. 35 stycken olika artister deltog över hela USA, däribland Macklemore, Foo Fighters, Reba McEntire och Miley Cyrus. Här får vi se och höra Miley på nattklubben Whiskey a Go Go i Los Angeles där hon bland annat framför The Cranberries klassiker Zombie. Bonusklipp nedan. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Kyckling och dumplings
Mumma!

Farideh är tillbaka med ännu mer härlig matlagning och denna gång är det kyckling och dumplings som står på menyn. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Ny glass med glöggsmak
Årets julnyhet från Sia

Sia presenterar nu årets Tomteglass och det är Glöggmys. Precis som namnet antyder handlar det om glass med smak av glögg. Det finns även slingor av glöggrippel och rostad hackad mandel i byttan. Släpps i butik i begränsad upplaga i slutet av oktober. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Baileys Salted Caramel nu i ordinarie sortimentet
Hurra!

Baileys Salted Caramel blir nu en permanent medlem i Baileys-familjen. Här har man som väntat blandat Baileys Original Irish Cream med karamell och salt och fått till den omåttligt populära kombinationen salted caramel. Alkoholhalten ligger på 17 procent. En flaska blir din för 205 kronor. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

The Kinks - You Really Got Me
Fredagsklassikern

I år är det 50 år sedan den brittiska rockgruppen The Kinks släppte albumet Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One. Denna platta anses vara en av gruppens allra bästa och den största hiten därifrån är Lola. En av gruppens mest kända låtar lär dock vara You Really Got Me så därför kör vi den som klassiker denna vecka. För att fira 50-årsjubileet kommer en Deluxe Box som innehåller nya versioner och outgivet material att släppas den 11 december. Bonusklipp nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Så får du till din Beer Can Duck
Byt ut kycklingen mot anka

Beer Can Chicken var det många som gjorde förra året, eller var det året innan dess? Vill man testa något liknande fast med anka istället visar duon i Prime Time här hur du ska gå tillväga. De testar även om pilsner eller IPA är den bästa ölsorten att använda till detta och vilken av dessa som ger fågeln krispigast skinn och mörast kött. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella champagnedagen!
Tut i luren!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas. Som av en händelse är det även internationella champagnedagen idag så om man vill kan man ju skåla i denna dryck. Grattis på fredag! Tumnagel
104kg
+
Bobby Green