m

Provkörning Mitsubishi I Miev
Elbilar rockar

Mitsubishi I Miev
Bil / Tester

De senaste åren har varit år inte bara av finanskris och blomstrande tider utan framförallt miljösnack. Först kom etanolen som frälsaren, bara alla svenska tankade etanol var alla problem lösta. Sedan (eller om det vara tvärt om) kom hybriderna, dessa missfoster till falsk marknadsföring, och fick den fläskigaste Lexus att verka miljövänlig.

Jakten på den ultimata miljöbilen stavas nog bränslecell men där är vi som ni vet verkligen inte. Ännu. Innan dess, och sedan i samförstånd med bränslecellen, kommer elbilen att blomstra tror jag.

Den rena elbilen är, där den passar, genialisk. I dag har jag provkört Mitsubishis i MiEV och det var oerhört trevligt. Men innan vi börjar med det andra ett klarläggande om namnet. Modellen heter i och ingenting annat. MiEV är varumärket för deras elbilar och kommer säkerligen att hamna på andra produkter med tiden. i finns i dag i Japan rullandes med en liten, liten bensinmotor. Anledningen till den lilla motorn och det konstiga formatet är så klart pengar, den tränger in sig i en speciellt billig skatteklass där borta i Japan.

Mitsubishi I Miev

Priset
Det finns två saker som oroar folk med elbilar i dag - inköpspriset och räckvidden. En i MiEV kostar ungefär 30 000 dollar i Japan när den börjar säljas där i juni, vilket skulle motsvara ett svenskt pris på runt 240 000 kr i Sverige. Av tillverkningskostnaden är ungefär hälften kostnaden för batterierna. Detta är både bra och dåligt, dåligt eftersom det är mycket pengar i dag, bra eftersom batterier kommer att bli billigare. Hälften så dyra och dubbelt så bra tvivlar jag på att de är om ett år, men hälften så dyra om två år är inte en utopi. Och då försvinner en fjärdedel av priset.

I Norge är miljöbilar helt momsfria, skulle den svenska regeringen få för sig att dra till med samma trick försvinner en fjärdedel till och bilen blir helt plötsligt billig i inköp.

Men det är saker som kanske händer i framtiden. När i MiEV kommer till Sverige nästa höst hoppas vi i alla fall att priset har sänks en smula. Men det behöver inte ha skett, man kommer att sälja slut på tilldelningen ändå. I år tillverkas 2000 i MiEV som alla går till Japan (förutom två som kommer till Sverige som demobilar). Nästa år kommer det att tillverkas mellan 10 och 12 000 bilar och den tilldelning som Mitsubishi i Sverige får tror jag att de kommer att sälja slut på.

Det är nämligen så attraktivt med elbilsupplägget att många kommer att köpa den och inte bry sig om den kostar 140 000 eller 240 000. Man köper inte bara en billigare milkostnad utan också en image. Och framförallt - de som vill köpa en elbil i dag får betala betydligt mycket mer.

Anledningen till att fler bilar inte kommer att tillverkas är inte att man inte tror att de kan säljas utan man har helt enkelt inte tillgång till fler batterier än så.

Driftskostnaden är som ni vet minimal och service kommer det så klart att bli, fast en betydligt mindre sådan än för en vanlig bil. Man kan hoppas på andra kostnadsbesparingar som gratis parkering, inga vägtullar och så vidare. Mitsubishi hoppas på det i alla fall.

Inget byte av batterier
Batterierna kommer heller inte att vara några problem för plånboken, Mitsubishi garanterar nämligen 80% effekt i dem de första 10 åren eller de första 15 000 milen. Får dina batterier lägre effekt byter Mitsubishi dem helt enkelt. Detta är verkligen en trevlig garanti, man vill inte åka på att byta batteripacket efter ett år eller två eftersom de kostar skjortan minst sagt.

Räckvidd
Räckvidden då? Enligt Japansk körcykel räcker batterierna till 16 mils körning, enligt europeisk med mer landsväg 14.4 mil. I verkligheten i Sverige kommer det att bli lägre än så, speciellt på vintern eftersom värme kostar batterisyra. På med täckjackan och du kommer längre. Sommar och sol? Du kommer längre. Gasar du mycket? Du kommer kortare.

När det börjar bli tomt i battericellerna så säger bilen till. När det börjar blir riktigt, riktigt tomt i cellerna så stänger systemet av saker som AC, värmare, stereo och liknande. Tre olika körlägen finns. Drive ger alla 47 KW, Eco ger bara 19 KW (men mer om man verkligen trycker på, vid omkörning tex) och Brake motorbromsar mer än Eco och passar om man kör i kuperad terräng. Tyvärr har man behållit växelspaken från bensinversionen i så man har en spak på golvet, dessa växlar kunde man lika gärna ha styrt från ratten.

Man känner effektskillnaden helt klart. Och på tal om effekt så räcker 180 Nm väldigt långt. Bilen känns pigg och trevlig att köra, ingen sportbil men fullt tillräckligt och bättre än de bilar jag testat som har små, små bensinare. Tyvärr fick vi inte köra den på motorväg men att toppfarten bara är på 130 km/h ska inte göra så mycket eftersom man har effekt en bra bit upp dit. En vanlig bensinbil med 130 km/h i toppfart är ju obrukbar.

Bilen är lätt, bara 1080 kg. Av detta är 160-170 kg batterierna, 200 kg med fästen och liknande.

Att köra den då?
Bilen är som sagt pigg och trevlig att köra, det är ingen lyxbil men helt ok för klassen. Den är rymlig och även om benutrymmet bak inte är det bästa så är takhöjden det, det fanns mer att ta av i höjden kan man lugnt säga. Bagageutrymmet är inte gigantiskt men fungerar och fäller man baksätena får man in det man behöver. Inget extraordinärt, men helt ok.

Instrumenten är enkla och inte alls så cyber som man hade kunnat tänka sig. På sätt och vis är det bra, känslan av en vanlig bil är påtaglig. När man vrider om nyckeln piper det till och det står Ready på instrumenten. Och det är tur det, man har ingen aning om bilen är på eller inte annars. Det finns en mätare som visar hur mycket kräm man har, en hastighetsmätare så klart och så något som kan likna en varvräknare. Men istället för varv visar denna hur mycket kräm man gör av med - eller får tillbaka för den delen.

Det roliga är att bilen är sjukt enkel att köra - det är ju bara att gasa och köra. Man behöver inte lära sig något nytt utan det är verkligen larvigt enkelt.

Och det är helt tyst. Om man står still. Eftersom det är en lätt småbil med små däck och lite isolering och eftersom våra vägar inte är så där galet bra så finns det ljud i kupén när man kör - jag ser fram emot större och mer välisolerade bilar i framtiden.

Någon jämförde känslan att åka och köra bilen med att åka tunnelbana eller spårvagn och det är faktiskt spot on. Man glider fram helt enkelt.

Så hur laddar man den?
Till en början kommer laddning via vägguttaget vara det absolut vanligaste. Bilen har två kontakter, en snabbladdare och en för vanlig el. Det krävs 16A i dag men målet är att så snart det går bara ha krav på 10A, vilket kommer att betyda längre laddtider så klart. Om man har kört bilen helt slut tar det mellan 6 och 7 timmar att ladda den full, men tricket är att det aldrig kommer att hända. Att man kör den helt slut alltså, har man 25% kräm kvar och pluggar in bilen i tre timmar har man gott och väl för att klara sig både till och från jobbet. Har man ett uttag i garaget på jobbet kan man köra 20 mil om dagen utan problem.

Snabbladdningen kräver tyvärr en "pump", en laddmanick som ser ut som just en bensinpump. Det räcker alltså inte med att fixa trefas till garaget vilket är synd - och en pump kostar i dag lika mycket som bilen. I realiteten kommer vi nog att se laddstationer på just bensinmackar eller andra strategiska ställen. Problemet med dessa är att man inte har kommit överens om en standard ännu. Och det handlar inte bara om kontakten - eftersom det är bra tryck i laddstationen behöver denna prata med bilen så att inte batteripaketet överbelastas och helt enkelt dör. En standard är på gång men detta kommer att bli ett problem så här till en början. Så, i realiteten är det hushållsel som gäller.

Inte för alla
i MiEV är så klart inget för de som har en V70 i dag och vill köra miljövänligare, där är pluginhybrider en vettigare framtid. Men det finns otroligt mycket bilar där ute i dag som skulle kunna ersättas med denna. Snittpendlaren kör tydligen 3.7 mil om dagen och ska man bara hämta lite på dagis och handlar lite så fungerar denna ypperligt.

0 gram CO2 - är det sant verkligen?
Njae. Bilen kräver ju faktiskt el som måste komma någonstans ifrån. 0 gram gäller ju bara om man laddar den med grön el. Laddar man den med tysk kolkraftsel så faller ju det. Och det vill till att batterierna tas fram på ett sätt som miljövänligt sätt och framförallt tas om hand när de är förbrukade. Tillverkarna är tvungna att ta om hand om batterierna och vi får verkligen hoppas att detta görs på ett bra sätt.

Så vad händer nu?
I juni börjar bilen att säljas i Japan och nästa höst börjar den säljas här i Sverige. Och sedan tror jag att det kommer att gå snabbt, bara tillverkningen av batterier kommer igång. Och det lär ju finnas några smartskallar i Asien (och på andra ställen för den delen) som har fattat att det här kan bli riktigt big business och forskar på nya, bättre och billigare batterier.

Jag ser, förutom tillgången på batterier, inga nackdelar med elbilar. För den här typen av bilar framförallt. Man slipper lyssna på en speedad symaskinsmotor, man slipper bli fattig på bensinmacken, man slipper lite service och skit, man slipper förhoppningsvis skatter och framförallt har man att göra med en enklare bil.

För det är det som är det stora tricket - en elbil är i sin faktiskt konstruktion enklare än en bensindito. Mindre saker kan gå sönder, mindre saker att hålla reda på. Jag vill ha en. Nu.

Några av mina anteckningar har försvunnit så jag kan ha missat något, så har du några frågor kommentera och jag ska försöka svara.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Mitsubishi I Miev
38.0°
0

Provkörning Mitsubishi I Miev

Elbilar rockar

RSS 9 kommentarer till artikeln
Swalle
Åh... Elbilar rockar stod det visst... Satt och kollade genom hela klippet i väntan på att den skulle krocka...
av Swalle, fredag 24 april 2009 kl 12:41
Roger Åberg
Haha, blev du besviken? :)
av Roger Åberg, fredag 24 april 2009 kl 12:46
LucasKrown
Dorian: Med en hand?
av LucasKrown, fredag 24 april 2009 kl 13:28
Erik Svensson
Roger, kommer man bara släppa I Miev eller är det tänkt att fler modeller följer (ex. Colt)?
av Erik Svensson, fredag 24 april 2009 kl 13:35
Roger Åberg
i miev är ju byggd från start för att bli elbil så jag tror att det kommer nya modeller men knappast ombyggda versioner av nuvarande modeller. El-Minin har ju fått ofta hela jävla baksätet för att få plats med batterierna så det krävs att man tänker till från början.
av Roger Åberg, fredag 24 april 2009 kl 13:52
dj_komodo
håller med dorian... ska man köra bilen med en hand så håller man den kl 6 eller kl 12, inte kl 14 som han gjorde, amatör...
av dj_komodo, fredag 24 april 2009 kl 15:59
Ramlösa
Så för att jag ska kunna ta mig hem till mina föräldrar skulle det ta ca 40 timmar istället för ca 6 timmar.
Så man får en dyr bil som är ful som stryk som man inte kan använda i Sverige om man inte åker annat än till jobbet..
Så vad var det som var positivt igen med bilen????
Jag tycker ideén med el.bilar är jätte bra då jag är kärnkrafttekniker, men i verkligheten suger den fortfarande lika mycket som för 10 årsen...
Så om jag vill åka till min fjällstuga med sömn och mat etc så skulle det ta ca 3 dagar, då är min semester nästan över då jag måste planera för hemfärd på 3 dagar....
Totalt jävla värdelöst......sätt eld på skiten så vi slipper se den....
av Ramlösa, fredag 24 april 2009 kl 22:49
tva
Verkar ju trevlig.
En så skulle man egentligen - handen på hjärtat - klara sig med 90% av tiden (säg 50 veckor av 52).
Vore den bara vettig i pris så skulle man ju kunna ha en sådan och sedan hyra en laståsna / milslukare / cirkusbil eller vad man nu behöver de här andra få gångerna.
av tva, lördag 25 april 2009 kl 08:07
Ramlösa
Jag ska köpa en el-bil den dagen man kan få en snygg sedan med en räckvidd på minst 25mil.
Sen ska det inte ta mer än 20min att få den "tankad på mack" och då kunna färdas 20mil.
av Ramlösa, lördag 25 april 2009 kl 08:45
Kommentera artikelnHyundai släpper pickupen Santa Cruz
Variant av Tucson

För i tiden fanns det en kategori bilar som var hälften personbil, hälften pickup. Kategorin har varit död rätt länge nu men nu gör Hyundai ett nytt, modernt försök där hälften är SUV och hälften är pickis. Låter ju som en helt vanlig pickis tänker du, men nä, det här är lite mer vanlig bil i sin form ändå eftersom SUV-delen egentligen är en Tucson och det inte är någon Land Cruiser direkt utan snarare en crossover. Modellen kallar man för Santa Cruz och här i Europa lär vi inte se den. Faktum är att det nog bara blir USA som den kommer att säljas i. Modellen har fyra dörrar och så klart en pickisbädd och drivs av en bensinfyra på antingen 190 eller 275 hästar. Frågan är om den här bilen kommer att träffa helt rätt i USA eller om de tycker att den är alldeles för liten. Tumnagel
39.0°
+
Roger Åberg
0

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice släpps till konsol 18 maj
Mer snuskäventyr till folket!

Gillar du äventyrsspel med diverse snusk och en drös sexreferenser? Då har vi goda nyheter då Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice kommer släppas till konsol om en månad. Spelet släpptes till PC i oktober, men från 18 maj kommer vi få ta oss an nya äventyr med den pilske Larry på PS4, Xbox One och Nintendo Switch. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Kika på lite bortklippt material från Warcraft-filmen
#ReleasetheJonesCut

Warcraft: The Beginning släpptes 2016 och filmen kritiserades rejält av kritiker samtidigt som den älskades av folk som faktiskt betalade för att se den. Är man en av de som gillade filmen och bara vill ha mer så har Universal släppt en video med ett gäng bortklippta scener från filmen och dessa kan ni kika på ovan. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Retrohantverk skapar kuber med speltema
Retrohantverk med pixelkärlek

Instagram-användaren Retrohantverk tillverkar små kuber i akryl med speltema. Kuberna kan vara med motiv från spel som Pokémon, Earthbound och Kid Icarus men här finns också kuber med moderna spel så som Among Us. Retrohantverk tar också emot specialbeställningar om man nu vill ha sitt favoritspel i en kub. Kuberna har ett innermått på 8,5 x 8,5 cm och kostar mellan 300 till 500 kronor. Tumnagel
40.0°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe moddar piano med riktiga hammare
Ger lite mer dunk

Den svenske musikern och Youtubern Mattias Krantz har släppt en video där han visar sitt arbete med att ersätta trähammarna på ett piano mer lite mer rejäla hammare. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Kolla in Rocket Labs presentation av sig själva
Rymdföretaget som gör både egna raketer och satelliter

I år är det 15 år sedan det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab drog igång sin verksamhet och sedan dess har man hunnit bli ett etablerat företag inom den privata rymdindustrin. Rocket Lab har bland annat utvecklat den egna raketen Electron som sedan 2017 används för att skjuta upp satelliter till rymden. Förutom det har man även tagit fram satellitplattformen Photon med vilken det ska bli billigare att skjuta upp satelliter. Förra månaden presenterade man även planerna på att bygga raketen Neutron, en raket som ska vara färdigutvecklad 2024 och då tros kunna komma att konkurrera med SpaceX trotjänare Falcon 9. Här ovanför kan ni kolla in en tre minuter lång film där Rocket Lab presenterar en del av det man har åstadkommit sedan starten 2006. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bokomslag blir låsskärm på Kindles eboksläsare
Om du vill visa upp vad du läser

Amazon har släppt en ny funktion till några av sina eboksläsar-modeller Kindle med vilken man kan göra bokens omslag till eboksläsarens låsskärm, en funktion som kanske kan vara intressant om man vill visa upp för sin omgivning vad man läser för tillfället. Den nya låsskärms-funktionen "Display Cover" finns tillgänglig på 8:e och 10:e generationens Kindle, 8:e, 9:e och 10:e generationen av Oasis, 7:e och 10:e generationen av Paperwhite samt 7:e generationen av Voyage. Amazon har lagt upp en funktion där man kan kontrollera vilken Kindle-version man har om man är osäker på det vilken hittas här. Användare kan givetvis själv bestämma under enhetens inställningar om de vill använda "Display Cover" på sin Kindle eller inte. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fransmän kan få 2500 euro om de byter skrotbilen mot elcykel
Nytt förslag för att sänka utsläppen av koldioxid

I Frankrike har det lagts fram ett förslag som innebär att ägare av fossildrivna bilar kan få en ersättning på 2500 euro, motsvarande lite över 25.000 kronor, om de skrotar bilen och istället köper en elcykel. Förslaget är framtaget för att få bort gamla skrotbilar från franska gator och uppmuntra till ett lite mer miljövänligt transportsätt. Det är också en del i Frankrikes mål minska utsläppen av koldioxid till 2030 jämfört med nivåerna på 1990-talet. Skulle Frankrike rösta igenom förslaget skulle landet vara det första som ger ersättning för skrotbilar för att istället köpa elcyklar uppger French Federation of Bicycle Users (FUB). Deras ordförande Olivier Schneider säger vidare om förslaget: "For the first time it is recognised that the solution is not to make cars greener, but simply to reduce their number." Tumnagel
51.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

En titt på fienderna i Returnal
Heja Finland!

Nu är det mindre än två veckor kvar tills Housemarques Playstation 5-exklusiva skjutarspel Returnal släpps. Returnal spenderar man merparten av tiden med att skjuta ner spelets olika fiender. I veckan släppte utvecklarna en ny trailer för spelet där man får sig en lite bättre titt på spelets olika fiender. Returnal släpps den 30 april. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Se hur Resident Evil Village kommer rulla på din konsol
Vilken upplösning kommer du få uppleva Lady Dimitrescu i?

Resident Evil Village kommer som känt släppas om några veckor, mer specifikt 7 maj, och spelet kommer kunna spelas på en rad olika plattformar. Då spelet kommer släppas till en rad olika konsoler med varierad prestanda så kommer spelet rulla lite olika på konsolerna och nu har Capcom gett oss lite info om hur läget med upplösning och framerate kommer se ut. Inte helt oväntat kommer spelet rulla bäst på Xbox Series X och Playstation 5 där spelet kommer rulla i 4K/60fps och om man vill ha lite tjusigare grafik med ray tracing dippar frameraten ner till 45fps. På Series S kommer spelet köras i 1440p/45fps eller 1440p/30fps om man vill ha ray tracing. Hela listan med upplösning och framerate har ni här nere. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Matchbox släpper Tesla Roadster-modell
Kommer även modeller av andra elbilar och hybrider

De flesta av oss hade nog några Matchbox-bilar i leksakslådan när vi var små och nu släpper de en serie nya modeller av olika elbilar och hybrider. Matchbox släpper bland annat en modell av Tesla Roadster vilken kan ses solo på bilden ovan och tillsammans med bland andra elbils- och hybridmodellerna Nissan Leaf, BMW i3 och BMW i8 här nedanför. Bilarna ska vara tillverkade i 99 procent återvunnet material men Matchbox siktar framöver högre än så. Roberto Stanichi, som är Global Head of Vehicles på Matchbox ägare leksaksföretaget Mattel, säger: "Matchbox is committing to using 100 per cent recycled, recyclable or bio-based plastic materials to do our part in addressing the environmental issues we face today, and empower the next generation of Matchbox fans to help steer us towards a sustainable future." Matchbox senaste elbils- och hybridmodeller kommer att börja säljas på marknaden någon gång under nästa år. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft lanserar barnläge för Edge
För säker surf

Microsoft har lanserat ett nytt barnläge för sin webbläsare Edge. Med detta läge kan föräldrar se till att bar under tolv år endast kan komma åt sajter som föräldrarna godkänt. Barnläget ser också till att allt snusk hålls borta från Bing vilket ju bara det är en bedrift. Det blockerar också kortkommandon så barnen inte kan stänga barnläget fast det fungerar just nu endast på Windows och inte på macOS. Just nu synkas inte de godkända sajterna mellan webbläsarna vilket innebär att du måste skapa separata listor för varje enhet barnläget finns på. Tumnagel
41.9°
+
Frode Wikesjö
0

Garry Kasparov lanserar shackplattform
Kasparovchess heter den

Schackmästaren Garry Kasparov har bestämt sig för att lansera shackplattformen Kasparovchess. Här kommer Kasparov kunna dela med sig av sina bästa shacktips till sajtens användare. Här kan man också hitta dokumentärer, podcasts, artiklar, intervjuer och Kasparovchess ska också ha en egen Discord-server för medlemmarna. Sajten kommer också innehålla fler än 50 000 manuellt skapade shackutmaningar så man kan förbättra sina schackkunskaper. Det kostar dock att få ta del av majoriteten av materialet på Kasparovchess. Månadskostnaden ligger på 13,99 dollar eller 119,99 dollar för ett år. Kasparov menar att den stora skillnaden mellan andra liknande plattformar är att Kasparovchess fokuserar på communityn. Initialt, under uppstartsperioden, kommer endast 6 400 spelare släppas in på sajten och vill man vara en av dem kan man anmäla sitt intresse via länken nedan. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Nu blir VMware ett fristående företag
Kommer inte längre att vara en del av Dell

Dell har meddelat att virtualiseringsföretaget VMware som blev en del av Dell Technologies efter uppköpet av EMC 2016 nu kommer att bli ett helt fristående företag. Dell säger att man kommer att använda 81 procent av sitt ägandeskap i VMware för att skapa ett helt fristående företag som inte längre har någon ekonomisk koppling till Dell Technologies. Anledningen till spinoffen av VMware tros främst bero på att investerare sägs ha värderat både Dell och VMware under marknadsvärdet på grund av den ekonomiska komplexiteten mellan företagen. I samband med förändringen i företagsstrukturen görs även så kallade Class B-aktier i VMware om till Class A-aktier, något som även det görs för att underlätta för investerare att värdera företaget. Någon gång i slutet av det här året räknar Dell att separationen mellan de båda företagen ska vara klar. Här nedan hittas en illustration som visar hur spinoffen av VMware från Dell Technologies kommer att se ut. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Android Police snyggar till hemskärmen på OnePlus 9 Pro
Vad brukar du göra för ändringar?

Den stora fördelen med Android jämfört med iOS är att det är väldigt lätt att förändra utseendet på telefonen nästan precis hur man vill. Det finns drösvis med appar som fixar olika bakgrundsbilder, hemskärmsappar som förändrar hur vi interagerar med telefonen och förstås olika ikoner. Android Police har släppt en video där redaktören Zach visar upp sin OnePlus 9 Pro och ger oss en genomgång av gränssnittet i telefonen, vilket alltid är intressant att se för att få lite inspiration. Hur ser det ut på era telefoner? Kör ni standardhemskärm och skippar pillandet, eller har ni gått all in med Nova Launcher och moddat gränssnittet in i minsta detalj? Dra en skärmdump och visa upp era alster i kommentarsfältet, vetja. Tumnagel
36.8°
+
André Stray
0

Forskare tar fram den vitaste färgen någonsin
Reflekterar över 98 procent av solens ljus

Vi har genom åren skrivit några gånger om Vantablack, världens mörkaste material, men nu har några forskare på amerikanska Purdue University utvecklat vad som kanske kan sägas vara motsatsen till det. Forskarna skriver i en pressrelease att man har utvecklat vad som ska vara världens vitaste färg, en färg som man säger reflekterar hela 98,1 procent av solens ljus. Forskarna presenterade en variant av denna redan förra året då den kunde reflektera 95,5 av solens ljus, ett rekord man alltså nu har slagit. Det finns idag vit färg på marknaden som används för att måla hus som kan reflektera 80 - 90 procent av solens ljus, något som fungerar för att kyla ner byggnaderna. Forskaren Xiulin Ruan säger om färgen man nu utvecklat: "We think of 90% to 98% as not very different, but we need to think about the absorption of the sunlight. Our paint absorbs 1.9% of sunlight, but those commercial paints, even with reflectants, absorb 10% of the sunlight—five times as much as our paint absorbs. They look white, they are pretty white, but they aren’t white enough—they’re not able to cool beyond the ambient temperature." Forskarna tror att deras färg i framtiden skulle kunna spara in på 80 procent av luftkonditioneringskostnader om den används på byggnader i varma städer som till exempel Reno och Phoenix. Ruan säger: "If you have really hot days our paint alone couldn’t do the job, but on other days it could keep you from turning on your air conditioner." När den superreflekterande vita färgen kommer att släppas kommersiellt finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snart går det att köpa Festos robotfågel
Kommer att släppas som en byggsats i slutet av året

Det ryska robotföretaget Festo har i över tio års tid utvecklat djurliknande robotskapelser och snart kommer det bli möjligt att införskaffa sig företaget lilla robotfågel Bionic Swift vilken är modellerad efter en svala. Bionic Swift är en del av Festos program Bionic4Education och tanken är att den ska levereras som en byggsats som kan ge robotintresserade barn en möjlighet att bygga ihop en egen robotfågel. Bionic Swift levereras med en trådlös handkontroll vilken används för att kontrollera roboten när den väl är ihopbyggd. Festo planerar att släppa Bionic Swift någon gång i slutet av det här året men vad den då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

TV4 taggar ner sin sportbevakning
Eftersom de måste spara pengar

TV4 meddelade i veckan att man kommer tagga ner sin sportbevakning i programtablåerna. Bland annat kommer de helt ta bort sportsändningarna från morgonprogrammet Nyhetsmorgon. Där kommer de renodlade sportsändningarna bytas ut mot kortare sportinslag under vanliga nyhetssändningen. Flertalet tjänster kommer också försvinna från kanalen. Sportbladet rapporterar att det nu finns en intern ilska mot TV4 på grund av beslutet och att kanalens sportprofil, Max Grinndal, hyser stor oro inför hur sporten ska rapporteras på ett vettigt sätt framöver. Han är också orolig över att folk som tittar på TV4 inte kommer få någon rapport kring vad som hänt inom sport under natten. – Det vi ska ha på morgonen behöver skickas 23.15 kvällen innan. Det som händer på natten då? Då blir vi ännu mer irrelevanta. De senaste åren har vi tappat rättigheterna till att visa NHL och Champions League, men nu har vi köpt tillbaka CL-rättigheterna. Då blir det lite ödets ironi att när vi nu äntligen fått tillbaka det, så ska vi ta bort våra sändningar i Nyhetsmorgon Anledningen till nedskärningarna är helt enkelt att kanalen måste spara pengar då de tappade 1,3 miljarder kronor i intäkter under 2020. Tumnagel
44.7°
+
Frode Wikesjö
0

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
83kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
77kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
55kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
95kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
82kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
193kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
86kg
+
Wille Wilhelmsson

Le Creuset släpper ny serie med ugnstillbehör
Med nonstick

Le Creuset är kända för sina färgglada köksprylar men nu släpper man en serie med ugnstillbehör som inte är så färgglada. Tillverkade av hårdanodiserat aluminium och med PRFE-beläggning och man lovar att de ska tåla hårda dag så de går att diska i maskin och köras i ugn upp till 260 grader. De olika plåtarna och formarna kostar mellan 409 och 789 kronor och köper man flera så går de att förvaras i varandra. De finns i butik från 1 maj. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
180kg
+
Wille Wilhelmsson

Fredrika har fixat Marabous nya smak
Brownie, kokos och kaffe

Förra året höll Marabou en tävling där folket fick ge förslag på nya smaker. I januari släppte man smaken popcorn och nu är det dags för smak nummer två. Det är Fredrika som har kommit på smaken brownie, kokos och kaffe eller as we call it in Sweden - fika! Den nya smaken är på 185 grams-förpackning och kommer i butik 10 maj. Tumnagel
133kg
+
Roger Åberg