m

Provkörning Mitsubishi I Miev
Elbilar rockar

Mitsubishi I Miev
Bil / Tester

De senaste åren har varit år inte bara av finanskris och blomstrande tider utan framförallt miljösnack. Först kom etanolen som frälsaren, bara alla svenska tankade etanol var alla problem lösta. Sedan (eller om det vara tvärt om) kom hybriderna, dessa missfoster till falsk marknadsföring, och fick den fläskigaste Lexus att verka miljövänlig.

Jakten på den ultimata miljöbilen stavas nog bränslecell men där är vi som ni vet verkligen inte. Ännu. Innan dess, och sedan i samförstånd med bränslecellen, kommer elbilen att blomstra tror jag.

Den rena elbilen är, där den passar, genialisk. I dag har jag provkört Mitsubishis i MiEV och det var oerhört trevligt. Men innan vi börjar med det andra ett klarläggande om namnet. Modellen heter i och ingenting annat. MiEV är varumärket för deras elbilar och kommer säkerligen att hamna på andra produkter med tiden. i finns i dag i Japan rullandes med en liten, liten bensinmotor. Anledningen till den lilla motorn och det konstiga formatet är så klart pengar, den tränger in sig i en speciellt billig skatteklass där borta i Japan.

Mitsubishi I Miev

Priset
Det finns två saker som oroar folk med elbilar i dag - inköpspriset och räckvidden. En i MiEV kostar ungefär 30 000 dollar i Japan när den börjar säljas där i juni, vilket skulle motsvara ett svenskt pris på runt 240 000 kr i Sverige. Av tillverkningskostnaden är ungefär hälften kostnaden för batterierna. Detta är både bra och dåligt, dåligt eftersom det är mycket pengar i dag, bra eftersom batterier kommer att bli billigare. Hälften så dyra och dubbelt så bra tvivlar jag på att de är om ett år, men hälften så dyra om två år är inte en utopi. Och då försvinner en fjärdedel av priset.

I Norge är miljöbilar helt momsfria, skulle den svenska regeringen få för sig att dra till med samma trick försvinner en fjärdedel till och bilen blir helt plötsligt billig i inköp.

Men det är saker som kanske händer i framtiden. När i MiEV kommer till Sverige nästa höst hoppas vi i alla fall att priset har sänks en smula. Men det behöver inte ha skett, man kommer att sälja slut på tilldelningen ändå. I år tillverkas 2000 i MiEV som alla går till Japan (förutom två som kommer till Sverige som demobilar). Nästa år kommer det att tillverkas mellan 10 och 12 000 bilar och den tilldelning som Mitsubishi i Sverige får tror jag att de kommer att sälja slut på.

Det är nämligen så attraktivt med elbilsupplägget att många kommer att köpa den och inte bry sig om den kostar 140 000 eller 240 000. Man köper inte bara en billigare milkostnad utan också en image. Och framförallt - de som vill köpa en elbil i dag får betala betydligt mycket mer.

Anledningen till att fler bilar inte kommer att tillverkas är inte att man inte tror att de kan säljas utan man har helt enkelt inte tillgång till fler batterier än så.

Driftskostnaden är som ni vet minimal och service kommer det så klart att bli, fast en betydligt mindre sådan än för en vanlig bil. Man kan hoppas på andra kostnadsbesparingar som gratis parkering, inga vägtullar och så vidare. Mitsubishi hoppas på det i alla fall.

Inget byte av batterier
Batterierna kommer heller inte att vara några problem för plånboken, Mitsubishi garanterar nämligen 80% effekt i dem de första 10 åren eller de första 15 000 milen. Får dina batterier lägre effekt byter Mitsubishi dem helt enkelt. Detta är verkligen en trevlig garanti, man vill inte åka på att byta batteripacket efter ett år eller två eftersom de kostar skjortan minst sagt.

Räckvidd
Räckvidden då? Enligt Japansk körcykel räcker batterierna till 16 mils körning, enligt europeisk med mer landsväg 14.4 mil. I verkligheten i Sverige kommer det att bli lägre än så, speciellt på vintern eftersom värme kostar batterisyra. På med täckjackan och du kommer längre. Sommar och sol? Du kommer längre. Gasar du mycket? Du kommer kortare.

När det börjar bli tomt i battericellerna så säger bilen till. När det börjar blir riktigt, riktigt tomt i cellerna så stänger systemet av saker som AC, värmare, stereo och liknande. Tre olika körlägen finns. Drive ger alla 47 KW, Eco ger bara 19 KW (men mer om man verkligen trycker på, vid omkörning tex) och Brake motorbromsar mer än Eco och passar om man kör i kuperad terräng. Tyvärr har man behållit växelspaken från bensinversionen i så man har en spak på golvet, dessa växlar kunde man lika gärna ha styrt från ratten.

Man känner effektskillnaden helt klart. Och på tal om effekt så räcker 180 Nm väldigt långt. Bilen känns pigg och trevlig att köra, ingen sportbil men fullt tillräckligt och bättre än de bilar jag testat som har små, små bensinare. Tyvärr fick vi inte köra den på motorväg men att toppfarten bara är på 130 km/h ska inte göra så mycket eftersom man har effekt en bra bit upp dit. En vanlig bensinbil med 130 km/h i toppfart är ju obrukbar.

Bilen är lätt, bara 1080 kg. Av detta är 160-170 kg batterierna, 200 kg med fästen och liknande.

Att köra den då?
Bilen är som sagt pigg och trevlig att köra, det är ingen lyxbil men helt ok för klassen. Den är rymlig och även om benutrymmet bak inte är det bästa så är takhöjden det, det fanns mer att ta av i höjden kan man lugnt säga. Bagageutrymmet är inte gigantiskt men fungerar och fäller man baksätena får man in det man behöver. Inget extraordinärt, men helt ok.

Instrumenten är enkla och inte alls så cyber som man hade kunnat tänka sig. På sätt och vis är det bra, känslan av en vanlig bil är påtaglig. När man vrider om nyckeln piper det till och det står Ready på instrumenten. Och det är tur det, man har ingen aning om bilen är på eller inte annars. Det finns en mätare som visar hur mycket kräm man har, en hastighetsmätare så klart och så något som kan likna en varvräknare. Men istället för varv visar denna hur mycket kräm man gör av med - eller får tillbaka för den delen.

Det roliga är att bilen är sjukt enkel att köra - det är ju bara att gasa och köra. Man behöver inte lära sig något nytt utan det är verkligen larvigt enkelt.

Och det är helt tyst. Om man står still. Eftersom det är en lätt småbil med små däck och lite isolering och eftersom våra vägar inte är så där galet bra så finns det ljud i kupén när man kör - jag ser fram emot större och mer välisolerade bilar i framtiden.

Någon jämförde känslan att åka och köra bilen med att åka tunnelbana eller spårvagn och det är faktiskt spot on. Man glider fram helt enkelt.

Så hur laddar man den?
Till en början kommer laddning via vägguttaget vara det absolut vanligaste. Bilen har två kontakter, en snabbladdare och en för vanlig el. Det krävs 16A i dag men målet är att så snart det går bara ha krav på 10A, vilket kommer att betyda längre laddtider så klart. Om man har kört bilen helt slut tar det mellan 6 och 7 timmar att ladda den full, men tricket är att det aldrig kommer att hända. Att man kör den helt slut alltså, har man 25% kräm kvar och pluggar in bilen i tre timmar har man gott och väl för att klara sig både till och från jobbet. Har man ett uttag i garaget på jobbet kan man köra 20 mil om dagen utan problem.

Snabbladdningen kräver tyvärr en "pump", en laddmanick som ser ut som just en bensinpump. Det räcker alltså inte med att fixa trefas till garaget vilket är synd - och en pump kostar i dag lika mycket som bilen. I realiteten kommer vi nog att se laddstationer på just bensinmackar eller andra strategiska ställen. Problemet med dessa är att man inte har kommit överens om en standard ännu. Och det handlar inte bara om kontakten - eftersom det är bra tryck i laddstationen behöver denna prata med bilen så att inte batteripaketet överbelastas och helt enkelt dör. En standard är på gång men detta kommer att bli ett problem så här till en början. Så, i realiteten är det hushållsel som gäller.

Inte för alla
i MiEV är så klart inget för de som har en V70 i dag och vill köra miljövänligare, där är pluginhybrider en vettigare framtid. Men det finns otroligt mycket bilar där ute i dag som skulle kunna ersättas med denna. Snittpendlaren kör tydligen 3.7 mil om dagen och ska man bara hämta lite på dagis och handlar lite så fungerar denna ypperligt.

0 gram CO2 - är det sant verkligen?
Njae. Bilen kräver ju faktiskt el som måste komma någonstans ifrån. 0 gram gäller ju bara om man laddar den med grön el. Laddar man den med tysk kolkraftsel så faller ju det. Och det vill till att batterierna tas fram på ett sätt som miljövänligt sätt och framförallt tas om hand när de är förbrukade. Tillverkarna är tvungna att ta om hand om batterierna och vi får verkligen hoppas att detta görs på ett bra sätt.

Så vad händer nu?
I juni börjar bilen att säljas i Japan och nästa höst börjar den säljas här i Sverige. Och sedan tror jag att det kommer att gå snabbt, bara tillverkningen av batterier kommer igång. Och det lär ju finnas några smartskallar i Asien (och på andra ställen för den delen) som har fattat att det här kan bli riktigt big business och forskar på nya, bättre och billigare batterier.

Jag ser, förutom tillgången på batterier, inga nackdelar med elbilar. För den här typen av bilar framförallt. Man slipper lyssna på en speedad symaskinsmotor, man slipper bli fattig på bensinmacken, man slipper lite service och skit, man slipper förhoppningsvis skatter och framförallt har man att göra med en enklare bil.

För det är det som är det stora tricket - en elbil är i sin faktiskt konstruktion enklare än en bensindito. Mindre saker kan gå sönder, mindre saker att hålla reda på. Jag vill ha en. Nu.

Några av mina anteckningar har försvunnit så jag kan ha missat något, så har du några frågor kommentera och jag ska försöka svara.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Mitsubishi I Miev
38.0°
0

Provkörning Mitsubishi I Miev

Elbilar rockar

RSS 9 kommentarer till artikeln
Swalle
Åh... Elbilar rockar stod det visst... Satt och kollade genom hela klippet i väntan på att den skulle krocka...
av Swalle, fredag 24 april 2009 kl 12:41
Roger Åberg
Haha, blev du besviken? :)
av Roger Åberg, fredag 24 april 2009 kl 12:46
LucasKrown
Dorian: Med en hand?
av LucasKrown, fredag 24 april 2009 kl 13:28
Erik Svensson
Roger, kommer man bara släppa I Miev eller är det tänkt att fler modeller följer (ex. Colt)?
av Erik Svensson, fredag 24 april 2009 kl 13:35
Roger Åberg
i miev är ju byggd från start för att bli elbil så jag tror att det kommer nya modeller men knappast ombyggda versioner av nuvarande modeller. El-Minin har ju fått ofta hela jävla baksätet för att få plats med batterierna så det krävs att man tänker till från början.
av Roger Åberg, fredag 24 april 2009 kl 13:52
dj_komodo
håller med dorian... ska man köra bilen med en hand så håller man den kl 6 eller kl 12, inte kl 14 som han gjorde, amatör...
av dj_komodo, fredag 24 april 2009 kl 15:59
Ramlösa
Så för att jag ska kunna ta mig hem till mina föräldrar skulle det ta ca 40 timmar istället för ca 6 timmar.
Så man får en dyr bil som är ful som stryk som man inte kan använda i Sverige om man inte åker annat än till jobbet..
Så vad var det som var positivt igen med bilen????
Jag tycker ideén med el.bilar är jätte bra då jag är kärnkrafttekniker, men i verkligheten suger den fortfarande lika mycket som för 10 årsen...
Så om jag vill åka till min fjällstuga med sömn och mat etc så skulle det ta ca 3 dagar, då är min semester nästan över då jag måste planera för hemfärd på 3 dagar....
Totalt jävla värdelöst......sätt eld på skiten så vi slipper se den....
av Ramlösa, fredag 24 april 2009 kl 22:49
tva
Verkar ju trevlig.
En så skulle man egentligen - handen på hjärtat - klara sig med 90% av tiden (säg 50 veckor av 52).
Vore den bara vettig i pris så skulle man ju kunna ha en sådan och sedan hyra en laståsna / milslukare / cirkusbil eller vad man nu behöver de här andra få gångerna.
av tva, lördag 25 april 2009 kl 08:07
Ramlösa
Jag ska köpa en el-bil den dagen man kan få en snygg sedan med en räckvidd på minst 25mil.
Sen ska det inte ta mer än 20min att få den "tankad på mack" och då kunna färdas 20mil.
av Ramlösa, lördag 25 april 2009 kl 08:45
Kommentera artikelnProva fler än 700 kommande spel
Steams Next Fest är igång

I går kväll drog Steams Next Fest igång vilket ger dig möjlighet att prova fler än 700 kommande spel. Tanken är att detta ska fungera som en slags virtuell spelmässa med massiv med speldemon och liveströmmar. De flesta spelen är små spel från mindre kända utvecklare som nu då ger folk chansen att prova deras spel innan de släpps. Steam Next Fest pågår fram till den 22 juni så passa på att spela om du är sugen på att prova dessa spel och om du hittar något som verkar extra bra tipsa gärna bland kommentarerna så fler kan testa de bra spelen. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Umeå har renaste luften i Europa
Stockholm bästa huvudstaden

European Environment Agency har kollat luftvärdena i en hel hög med europeiska städer och i topp hittar vi Umeå! På andra plats hittar vi Tammerfors och trea är Funchal i Portugal. På sjätte plats hittar vi Uppsala och på nionde plats Stockholm, vilket betyder att vår huvudstad har den renaste luften i Europa! Överlag verkar luften vara helt ok i Västeuropa, men från Italien och öster ut ser det inte alls roligt ut. Sämst är Nowy Sacz i Polen. Tumnagel
39.1°
+
Roger Åberg
0

Nu kommer Suzuki Jimny utan baksäten
Plats för mer prylar

Suzuki Jimny är en rackarns söt bil som har fört en konstig tillvaro här i Sverige. Först var det en succé men sedan försvann den, Suzuki tyckte att den släppte ut för mycket för den europeiska marknaden. Eller EU tyckte det och straffskatterna skulle bli för höga för att det skulle vara värt att sälja den. Men nu är den tillbaka, om än i en udda version. Suzuki tycks tycka att köparna är de som vill ha en liten och smidig sak att köra i skogen med och inte folk som vill vara fräcka i stan och börjar därför sälja en version utan baksäte. Den får tillägget Torakku som helt enkelt betyder lastbil på japanska. Bilen är inte heller någon bil enligt transportstyrelsen utan registeras som lätt lastbil och då är utsläppsreglerna annorlunda. Eftersom baksätet saknas finns det plats för mer saker. Man får plats med 863 liter (plus 33 liter) och höjden man kan använda är 913 istället för 850 millimeter eftersom golvet är plant och härligt. Man kan även lasta mer, 150 istället för 115 kilo. Motorn är på 1,5 liter, ger 102 hästar och toppar 145 km/h. Trots de inte så fantastiska siffrorna drar den 0,77 liter/mil blandad körning och släpper ut 173 gram co2/km. Skatten för det här vrålåket ligger på 10.316 kronor per år de första tre åren. Varför sätter inte Suzuki bara in något vettigt under huven på den här bilen och löser problemet? Prislappen ligger på 214.900 kronor, plus de där 30.000 kronorna i skatt då. Tumnagel
37.8°
+
Roger Åberg
0

Nu kan man köpa Google Wi-Fi igen
Andra generationen nu i Sverige

Google släppte sin mesh-lösning Google Wi-Fi 2016 och 2019 kom uppföljaren, som då döptes till Nest Wi-Fi. Den senare var bättre på vissa sätt, men absolut inte på alla och saknade bland annat en ethernet-port i åtkomstpunkterna vilket inte var en höjdare. Att Nest Wifi också var dyrare var inte heller någon uppsida direkt, men hastigheten och räckvidden var bättre än på Google WiFi och snabbare är bättre. Att Nest Wifi kunde agera smart högtalare var enligt mig bara korkat men gjorde kanske någon glad. Hur som helst, Google behöll Google WiFi och började sälja en uppdaterad variant i USA med samma design men lite uppdaterat innehåll. Nu har denna äntligen nått hit till Sverige och är troligen ett bättre val för de allra flesta jämfört med Nest Wifi. De allra flesta funktionerna som man bryr sig om finns där och prislappen är betydligt bättre. En kostar 1299 kronor jämfört med 1899 för en Nest Router och ett trepack med Google WiFi-enheter kostar 2390 kronor, vilket ska jämföras med 2999 kronor för en router och en åtkomstpunkt och 3990 kronor för en router och två åtkomstpunkter för Nest Wifi. Tumnagel
32.3°
+
Roger Åberg
0

Provinspelning av Star Wars-droider
Från 1976

Den här inspelningen är från när man testade diverse droider till den första Star Wars-filmen. Den är inspelad i Elstree Studios i England och vi får se radiostyrda saker men även Kenny Baker och Anthony Daniels känna på R2D2 och C3PO. Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Ny bok om svenska polisbilar
En bok om blåljus

Gillar man bilar har man garanterat en åsikt om polisbilar. Nu har Fredrik nyblad knåpat ihop en bok om svenska polisbilar under 1900-talet. Fredrik har skrivit flera andra böcker om bilar tidigare, bland annat en om Volvos olika polisbilar. I den nya boken får vi läsa allt om alla de bilar som har används genom åren men man kollar även in svenska bilar som har används av poliser utomlands. Vi får även besöka Polismuseet och kolla in deras samling Boken finns ännu inte att köpa, men går att bevaka hos bland annat Bokus. Tumnagel
46.0°
+
Roger Åberg
0

I morgon öppnar Googles första riktiga affär
I Chelsea, New York

Det senaste året har inte varit den fysiska butikens år, men det kanske det blir lite ändring på om saker och ting styrs upp. Hur som helst så öppnar nu Google sin första riktiga butik i Chelsea, New York. Man har haft popup-saker tidigare, men det här är alltså en butik som kommer att finnas på samma ställe och inte bara finnas tillfälligt. I butiken kommer främst bolagets fysiska produkter som Nest, Pixel, Chromecast och Stadia att finnas, men man kommer även att kunna prova Googles tjänster som Translate. Tumnagel
36.0°
+
Roger Åberg
0

Intellivision snackar lite mer om sin spelkonsol Amico
Ny konsol för retro- och sällskapsspel släpps i höst

Intellivision har släppt lite mer information om sin kommande spelkonsol Amico, en konsol som företaget presenterade 2018. Det handlar om en konsol som primärt är avsedd för att spela retro- och sällskapsspel. Amico är en spelkonsol som Intellivision säger framför allt är framtagen för att spela tillsammans på. Amico är försedd med två handkontroller som har inbyggda pekskärmar där en del av spelkontrollerna kan integreras. Kontrollerna har även stöd för olika rörelser vilka även dessa kan användas för att styra konsolens spel. Det ska gå att koppla upp till åtta spelkontroller till samma Amico-konsol. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in när Intellivisions vd Tommy Talarico snackar lite mer om Amico. Konsolen skulle ursprungligen släppas 10 oktober 2020 men detta har sedan flyttats fram två gånger. Det senaste budet är att Amico nu släpps på marknaden 10 oktober 2021. Vad konsolen kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. I faktarutan här nedanför kan ni kolla in några av spelen som kommer till Amico. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nästa vecka är det dags för Lego Con
Första gången som Lego anordnar ett sådant

Nästa helg arrangerar Lego sitt första Lego Con någonsin. Det handlar om ett online-event vilket gör det möjligt för de flesta som är intresserade att delta. Under den 90 minuter långa livesädningen från Lego Con kommer Lego att presentera en del nya byggsatser såväl som att snacka om några av sina tidigare skapelser. Dessutom kommer det lite olika hedersgäster att delta men vilka dessa är finns det än så länge inga uppgifter om. Lego Con 2021 arrangeras lördag 26 juni. Det hela kommer att gå att följa live på eventets hemsida som hittas på länken nedan. Här ovan hittas en trailer för Legos första Lego Con. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Honor presenterar 50-serien
Kommer att få Googles tjänster

Huawei fortsätter att vara blockerade av USA, men deras numera sålda märke Honor verkar i fortsättningen kunna få Googles tjänster. Det har bekräftats av företagets representanter under lanseringen av senaste Honor 50-serien i Kina. Telefonerna är som sagt lanserad i Kina nu och börjar säljas där 25 juni. Lansering i Europa senare men det är oklart om telefonerna kommer till Sverige. Som ni ser har telefonen, på bilden Honor 50 Pro, en rejäl kamera. Den stora är på 100 megapixlar och under den finns tre mindre. En ultravidvinkel på 8 megapixlar, en macro på 2 megapixlar och en sista kamera för att fånga djupet i bilden. På framsidan finns en skärm på 6,57 tum för Honor 50 och 6,72 tum för Honor 50 Pro. Den vanliga modellen har en selfiekamera på 32 megapixlar, medan Pro-modellen har två där den ena är ultravidvinkel. Chipet är Snapdragon 778G och batteriet på 4300 respektive 4000 mAh. Laddning ska rulla på i 66 respektive 100W. Man släpper också en enklare version som man kallar för Honor 50 SE. Tumnagel
36.5°
+
Roger Åberg
0

BYD släpper eldriven skolbuss
Som även kan förse skolor med el

Den kinesiska fordonstillverkaren BYD har presenterat en eldriven skolbuss avsedd att säljas på den amerikanska marknaden. Bussen är försedd med så kallad tvåvägs-laddning vilket gör att batterierna i bussen skulle kunna användas för att driva annat än bussen. BYD skriver om detta: "School buses can be charged overnight when energy demand is low, and clean emission free energy can be fed back into the classroom during school hours when the bus is parked keeping classrooms well-lit and students and teachers plugged-in." Bussen kommer att säljas i tre olika storlekar 10,6, 11,6, samt 12 meter och har plats för 84 sittande passagerare. Räckvidden på en laddning batterier ligger på 250 kilometer. Bussen är även försedd med ett säkerhetssystem som BYD kallar för "Predictive Stop Arm" vilket ska kunna varna elever för när det inte är säkert att gå över gatan. Vad BYD:s nya skolbussar kommer att kosta framgår inte. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Creative visar upp Sound Blaster X4
Uppföljaren till det externa ljudkortet Sound Blaster X3

Creative visade nyligen upp sin Sound Blaster X4 vilket är den uppgraderade uppföljaren till det externa ljudkortet Sound Blaster X3. Denna USB-DAC har både diskret och virtuellt surroundljud som drivs av Sound Blasters Super X-Fi Headphone Holography samt Dolby Digital Live. Ljudkortet erbjuder också SmartComms Kit på Windows vilket ger automatisk ljudavstängning och tvåvägsbrusreducering vilket är lite extra praktiskt om man sitter i videokonferens hemifrån. För Windows-användare har Sound Blaster X4 också Dolby Digital Live-avkodning som förvandlar ljudinnehåll till den multikanalsstandarden i realtid. Förutom Windows är kortet kompatibelt Mac, PlayStation 5, PlayStation 4 och Nintendo Switch. Priset för Sound Blaster X4 ligger runt 1 500 kronor och det börjar säljas på Creative.com inom kort. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för A Classic Horror Story
Skräckfilm från Italien

Här bjuds vi på en ny trailer för den italienska skräckfilmen A Classic Horror Story. Filmen beskrivs som en blandning mellan Midsommar och Motorsågsmassakern vilket ju låter lovande. Filmen handlar i alla fall om fem främlingar som hamnar i ett hus i mitten av ingenstans som tillhör en blodtörstig sekt. A Classic Horror Story släpps på Netflix den 14 juli. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nytt chip från Samsung med lagring och minne i ett
Snabbare och mindre

Samsung kan det där med minne och lagring och nu har man presenterat ett chip som har båda två sakerna i samma paket. Paketet heter LPDDR5 uMCP och börjar massproduceras nu. Innehållet är Samsungs snabbaste LPDDR5 DRAM i kombination med deras senaste UFS 3.1 NAND-minne. Samsung själva säger att man vinner mycket på att ha dessa i samma enhet och prestandan för DRAM ökar med 50 procent från 17 till 25 GB per sekund och för NAND-minnet dubblas det från 1,5 GB till 3 GB per sekund. Chipet är 11,5 x 13 millimeter vilket gör att man även spar fysiskt utrymme. I enheterna man kommer att erbjuda kommer det att finnas från 6 till 12 GB minne och från 128 till 512 GB lagring. Chipet säger Samsung inte bara passar för flaggskeppstelefoner utan ska också passa bra till mellanklasstelefoner. Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Rocki är en sällskapsrobot för husdjur
Kan mata och leka med djuren när du inte är hemma

Skulle du känna att du behöver leka med din hund eller katt även när du inte är hemma så släpps snart en robot som är framtagen för det ändamålet. Det handlar om den cirka 18 centimeter höga roboten Rocki som husdjursägare kan använda för att leka med och hålla koll på sina husdjur. Rocki är fjärrstyrd och försedd med en kamera vilken kan filma och fota vad husdjuret pysslar med. Roboten har även laserpekare i sin "tentakel" vilken kan användas för att leka med till exempel katter. Dessutom har roboten ett fack där det går att förvara olika typer av godis som ägaren sedan kan låta roboten spotta ur sig. Rocki går att förbeställa nu för cirka 200 dollar och leveranserna ska dra igång nästa månad. Här nedanför kan ni kolla in en demonstrationsfilm på sällskapsroboten Rocki. Tumnagel
35.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alpha Motor visar upp tält till sin pickup Wolf
Verkar inte vara supermidigt

Elbilsföretaget Alpha Motor har visat upp en slags tältlösning som är tänkt att användas tillsammans med deras senaste modell Wolf+. Tältet till Wolf+ har Alpha Motor tagit fram i samarbete med tälttillverkaren Heimplanet. Precis som allt annat Alpha Motor hittills har visat upp verkar det hela bara existera på datorgenererade bilder. Det ser hur som helst ut som en väldigt krånglig och rätt otymplig lösning för den som bara vill slå upp ett tält för natten. Alpha Motor har på bara ett halvår presenterat de tre eldrivna modellerna Ace, Jax och Wolf. När vi skulle kunna få se dessa, eller tältlösningen som visas här, på annat än renderingar finns det än så länge inga uppgifter om. Om inte Alpha Motor har någon finansiär med väldigt mycket pengar i bakgrunden så misstänker jag att det aldrig kommer att ske. Vill ni läsa lite mer om varför jag låter lite negativt inställd till Alpha Motor så kan ni kolla in vad Elektrek hade att säga om företaget tidigare i år här. Här nedan hittas ett videoklipp där ni kan kolla in "WOLF+ Cloudbreak" lite närmare. Tumnagel
35.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

OnePlus och Oppo slår ihop sina påsar
OnePlus blir dotterbolag på riktigt

Oppo och OnePlus har alltid haft nära band, OnePlus-grundarna Carl Pei och Pete Lau träffades när de jobbade på just Oppo. Oppo har också varit den största delägaren i OnePlus och Oppo i sin tur ägs av BBK Electronics som även äger Vivo och Realme. Nu skriver Pete Lau att OnePlus kommer att integreras hårdare med Oppo. Pete har sedan tidigare haft en roll där han sett över produktstrategierna för de båda bolagen och han säger att olika teams redan har börjat jobba tillsammans och att det har varit positivt. Självklart säger Pete att förändringen kommer att vara positiv för konsumenterna eftersom man får mer resurser. Han säger också att själva varumärket OnePlus kommer att fortsätta jobba fristående. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa. Tumnagel
33.0°
+
Roger Åberg
0

Stockholm lanserar Dos 2-kalkylator
Så du får koll på när du ska boka andra dosen vaccin

Region Stockholm har utvecklat en räknesnurra där det går att se när det är dags att boka sin andra dos vaccin. Dos 2-kalkylatorn riktar sig till alla dem som tagit första dosen av någon av de tre tillgängliga vaccinsorterna och än så länge inte fått något datum för när det är dags för den andra dosen. Vanligtvis kommer de som ska boka dos två även bli upplysta om detta via SMS. Bokningen av andra dosen två görs precis som första dosen via appen Alltid Öppet eller via telefon för de som föredrar det. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
112kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
61kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
99kg
+
Frode Wikesjö

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
94kg
+
Frode Wikesjö

Ryskt band ska göra Crocs punkigt

Crocs är väl allt annat än punkigt, men nu tar de hjälp av det ryska bandet Little Big för att bli lite creddigare. Oklart om det kommer att fungera, men ett rätt roligt försök ändå. Tumnagel
61kg
+
Roger Åberg

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
78kg
+
Frode Wikesjö

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
127kg
+
Roger Åberg

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
119kg
+
Roger Åberg