m
Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat
Första bilarna rullar av bandet idag

Bil / Volkswagen

Idag drar serietillverkningen av Volkswagens nya elbil ID.3 igång i fabriken som ligger i den tyska staden Zwickau. Platsen kommer att bli Europas största fabrik för tillverkning av elbilar och nästa år räknar man med att producera 100.000 stycken exemplar. Volkswagen investerar 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen och när den sista utbyggnadsfasen är klar 2021 ska det varje år rulla ut 330.000 stycken elbilar.

Svensk lansering av ID.3 sker nästa sommar. 35.000 personer har redan förbokat ett exemplar. Frånpriset kommer att ligga under 350.000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Produktionsstart för Volkswagens nya elbil ID.3 – systemskifte till e-mobilitet

Volkswagen startar nu serietillverkningen av sin nya elbil ID.3 - och kommer därmed att göra elbilen tillgänglig för miljoner människor. För första gången någonsin konverteras en stor bilfabrik till produktion av helt eldrivna bilar. Volkswagen förvandlar sin fabrik i Zwickau till den största och mest effektiva elbilsanläggningen i Europa. Från och med den 4 november 2019 rullar de första bilarna ut från produktionslinjen.

ID.3 rullar av produktionslinjen i Zwickau från och med den 4 november.
Ny era: Med ID.3 påbörjar Volkswagen sin produktion av eldrivna bilar för volymsegmentet.
Banbrytande: Nu tar Europas största och mest effektiva anläggning för tillverkning av elbilar sin form i tyska Zwickau.
Elbilsoffensiv: Volkswagen har påbörjat världens största elbilsoffensiv. År 2028 kommer Volkswagen-koncernen att ha lanserat närmare 70 eldrivna modeller.
Hållbarhet: ID.3 är Volkswagens första bil som tillverkas helt koldioxidneutralt.
MEB: Volkswagens modulära elbilsplattform ”MEB” utgör den tekniska och ekonomiska ryggraden för elbilsoffensiven.
Tillverkning: Volkswagens nya elbilar kommer att tillverkas vid åtta MEB-anläggningar runt om i världen – Europa, Kina och USA.
Produktionsanläggningar: Under de närmaste åren kommer Volkswagen att etablera ett högprestandakluster för elbilar i Tyskland.
– ID.3 kommer att ge ett viktigt bidrag till genombrottet av e-mobilitet. Den gör hållbar individuell rörlighet tillgänglig för miljontals människor och är en milstolpe för vårt företag på vägen att bli klimatneutralt år 2050, sade koncernchef Herbert Diess vid måndagens invigningsceremoni i Zwickau.

– Produktionsstarten för ID.3 markerar början på en ny era för Volkswagen – fullt jämförbar med "Bubblan" eller Golf. Zwickau ska bli den ledande anläggningen för denna nya era inom bilindustrin. Steg för steg ställer vi nu om tillverkningen från fossildrivna bilar till helt eldrivna. På så sätt inleder vi ett systemskifte inom bilindustrin som kommer att vara helt slutfört inom de närmaste 10 eller 20 åren, sade Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility.

E-mobilitet för alla

Hållbara, fascinerande och nu äntligen också ekonomiskt överkomliga – eldrivna bilar är framtiden. Sett ur dagens perspektiv är e-mobilitet det bästa och effektivaste sättet för att nå koldioxidneutral fri rörlighet. Volkswagen driver denna övergång med kraft och stort engagemang. Under de närmaste tio åren kommer Volkswagen-koncernen att lansera nästan 70 nya eldrivna modeller på den globala marknaden. Målsättningen är att förändra e-mobiliteten från en nisch till att ha en central ställning i samhället.

ID.3 är den första modellen i den nya elbilsgenerationen att ta steget till serietillverkning. ID.3 är speciellt framtagen för e-mobilitet och tar fullt ut tillvara på alla de möjligheter som denna teknik ställer till förfogande. Den erbjuder lång räckvidd, en rymlig kupé, dynamiska köregenskaper och uppkoppling på helt ny nivå. Även när det gäller miljömässig hållbarhet lägger ID.3 ribban på en helt ny nivå. Det här gör den till en banbrytande bil och till en pionjär för systemskiftet från olja till el.

100 % el

ID.3 är en tusenkonstnär som smärtfritt klarar vardagens alla utmaningar. Den är kompakt och smidig samtidigt som den har en generöst stor kupé, fullt jämförbar med den i en bil i mellanklassen. Tillsammans med lång räckvidd och innovativ teknik gör detta ID.3 till en ny måttstock i kompaktsegmentet.

Det finns tre batterikapaciteter att välja mellan: Standardversionen är på 45 kWh och ger en räckvidd på upp till 330 km. Det mellanstora batteriet har en kapacitet på 58 kWh som ger en räckvidd på upp till 420 km, och det största batteriet, som har en kapacitet på 77 kWh, utökar räckvidden till upp till 550 km. Tack vare snabbladdningsmöjligheterna har till och med grundversionen en räckvidd på upp till 290 km efter 30 minuters 100 kW-laddning. Räckvidderna som anges är enligt den nya körcykeln WLTP.

I Sverige startar grundpriset under 350 000 kronor, före statlig klimatbonus. ID.3 lanseras under sommaren 2020. 35 000 kunder i Europa har redan förbokat en ID.3 genom att lämna en handpenning.

Först ut med elbilsplattformen MEB

ID.3 är den första Volkswagen-modellen som är baserad på nya elbilsplattformen Modular Electric Drive Kit (MEB). Själva hjärtat i MEB är det platta, skalbara högspänningsbatteri som sitter integrerat i underredet. Denna konfiguration ger flera fördelar – från längre räckvidd till en rymligare kupé och bättre kördynamik.

Dessutom ger MEB enorma stordriftsfördelar vilket gör elbilen ekonomiskt överkomlig för så många som möjligt. Fram till år 2028 räknar Volkswagen-koncernen med att tillverka och sälja 22 miljoner elbilar. Inom de närmaste åren kommer Volkswagen att lansera en hel familj av ID.-bilar – från kompakta SUV:ar till stora sedaner. I framtiden kommer även märkena Audi, ŠKODA, SEAT och Volkswagen Transportbilar att vara byggda med MEB-plattformen. På det här viset kommer Volkswagen att föra sin mycket framgångsrika plattformsstrategi in i framtiden.

Europas största fabrik för tillverkning av elbilar

Anläggningen i Zwickau är en mycket viktig komponent i denna den mest omfattande elbilsoffensiven i bilindustrins historia. Volkswagen är den första storskaliga biltillverkare att omstrukturera en hel fabrik från tillverkning av fossildrivna bilar till helt eldrivna. Totalt investerar Volkswagen cirka 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen.

Redan nästa år kommer fabriken i Zwickau att producera cirka 100 000 elbilar. Efter den sista utbyggnadsfasen 2021 kommer upp till 330 000 elbilar per år att rulla av monteringsbanden här, vilket är cirka 30 000 fler bilar än tidigare. Det gör Volkswagen-fabriken i Zwickau till Europas största och mest effektiva produktionsanläggning för elbilar.

De ID.3 som byggs i Zwickau kommer också att bidra starkt till skyddet för miljön. Bilen kommer inte bara att vara utsläppsfri i drift, även tillverkningen av den kommer att vara koldioxidneutral. Det gör ID.3 till en spjutspets på vägen mot en ren, hållbar mobilitet.

Hållbar tillverkning

ID.3 är den första bil från Volkswagen som genomgående är gjord för att vara koldioxidneutral genom hela värdekedjan och kunna levereras till kunderna utan koldioxidavtryck. Volkswagens strategi är att i första hand helt undvika CO2-utsläppen eller annars att sänka dem. Eventuellt oundvikliga utsläpp ska kompenseras genom investeringar i klimatskyddsprojekt.

All elektricitet som Volkswagen köper från tredje part är grön el från förnybara energikällor. Dessutom har fabriken en högeffektiv kraftvärmeanläggning som alstrar elkraft och värme och i framtiden kommer att drivas av koldioxidneutral gas. Byggnaderna och utrustningen är hela tiden föremål för olika energioptimeringsprocesser, det kan till exempel handla om att man använder frekvensstyrda fläktar och pumpar. Detta tillvägagångssätt gör att behovet av el, vatten och värme minskas.

Även vid tillverkningen av de energiintensiva battericellerna används grön el. De utsläpp från fabriken som i dag är oundvikliga kompenserar Volkswagen för, bland annat genom att stödja det välrenommerade klimatskyddsprojektet ”Katingan Mataya Forest Protection” på den indonesiska ön Borneo.

Förändringar i den dagliga produktionen

Fabriken i Zwickau ställs om för sin dagliga produktion. Parallellt med den nya produktionen av ID. kommer tillverkningen av Golf Sportscombi att löpa vidare till sommaren 2020. Efter en intensiv planeringsfas ställdes den första produktionslinjen om vid halvårsskiftet 2018. Detta projekt krävde en genomgripande modernisering och uppdatering av karosseriverkstaden, lackeringsverkstaden, monteringsbandet och infrastrukturen. Hela löpande-band-strukturen fick anpassas för tillverkning av elbilar.

Efter att ID.3 börjat tillverkas på utsatt tid förbereds nu den andra produktionslinjen för motsvarande konvertering och allt ska stå klart i slutet av 2020. Efter den avslutande utbyggnadsfasen 2021 kommer fabriken i Zwickau att tillverka sex av koncernens modeller från märkena Volkswagen, Audi och SEAT. Anläggningens maximala produktionskapacitet kommer då att ha stigit från tidigare 1 350 till 1 500 bilar per dag.

50 partnerföretag hjälper till med omställningen av fabriken. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker. Totalt utökas anläggningen med tolv nya byggnader eller tillbyggnader. Den nuvarande plåtpressverkstaden byggs ut och görs klar för den nya eran. Enbart detta projekt kräver en investering på cirka 75 miljoner euro. Allt sammantaget innebär detta att fabriken i Zwickau kommer att svara för tillverkningen av alla huvudkomponenter för MEB-plattformen.

Högteknologisk fabrik

Efter omställningen blir produktionsanläggningen i Zwickau en digital, högteknologisk och högeffektiv fabrik. Digitaliseringen omfattar alla delar inom produktionen, om än i olika utsträckning. Medan karosseri- och lackeringsverkstäderna redan är högautomatiserade, kommer automatiseringen av bilarnas montering nu att effektiviseras ännu mer.

Volkswagen väljer systematiskt avancerade Industry 4.0-robotar och breddar sin samverkan mellan människa och robot. Utrustningen består av bland annat 1 700 produktionsrobotar av den senaste generationen, och fler än 500 förarlösa transportsystem för helautomatisk leverans av delar till monteringsbanden. Tittar vi framåt kommer till exempel instrumenteringen att monteras helt automatiskt, som en komplett modul, med hjälp av en industrirobot.

Förutom kortare processtider innebär automatiseringen också fördelar för arbetsstyrkan. Samarbetet mellan människa och robot kommer att underlätta jobbet för den mänskliga arbetskraften, till exempel när det gäller krävande, oergonomiska uppgifter som att montera innertaket. Den utökade automatiseringen kommer också att höja produktiviteten, och som ett resultat av detta kommer antalet anställda i slutänden att ligga på en stabil nivå.

MEB-tillverkning globalt

Zwickau markerar starten på en omställning av Volkswagens tillverkning av fossildrivna bilar till elbilar. I framtiden kommer Volkswagen att producera elbilar vid åtta MEB-anläggningar på tre kontinenter – Europa, Asien och Nordamerika. Tillsammans bildar dessa anläggningar världens största nätverk för produktion av eldrivna bilar.

I Tyskland är fabriken i Zwickau den första att ställas om. Näst i tur att konverteras för storskalig produktion av elbilar står anläggningarna i Emden och Hannover. I Kina byggs två MEB-fabriker i Anting/Shanghai och Foshan. De beräknas stå klara år 2020. Tittar vi på Nordamerika investerar Volkswagen där cirka 800 miljoner dollar på den framtida elbilsproduktionen vid fabriken i Chattanooga. Alla dessa anläggningar kommer att kunna dra fördel av erfarenheter och know-how från Zwickau.

Ett starkt team

Vid fabriken i Zwickau är det cirka 8 000 personer som är verksamma med tillverkningen av den nya generationen elbilar. Med sitt engagemang och kunnande har de bemästrat den över två år långa omställningsfasen fram till produktionsstarten med den äran. Det är dessa medarbetare som kommer att säkerställa att ID.3 rullar ut på vägarna med sedvanligt hög Volkswagen-kvalitet. Nästa år, 2020, kommer samtliga 8 000 anställda att få utbildning som förbereder dem för deras nya uppgifter.

Volkswagen är starkt motiverat att tillverka sina bilar i Tyskland och avser att skapa långsiktiga förutsättningar för sina anställda att verkställa övergången till e-mobilitet. Vid fabriken i Zwickau inbegriper detta en anställningsgaranti fram till 2029, som avtalats med företagsrådet. Volkswagen står som symbol för biltillverkningen i Tyskland och kommer vid övergången till e-mobilitet att erbjuda sina medarbetare långsiktiga möjligheter.

Träningsläger inför e-mobiliteten

I Zwickau har Volkswagen inlett en av bilindustrins största utbildningskampanjer någonsin. 2020 kommer alla de 8 000 medarbetarna att ha fått de nödvändiga kunskaperna och arbetsrollerna för den nya e-mobilitetseran. 3 000 av dem kommer att få specialistutbildning inom olika områden av e-mobiliteten. Totalt omfattar kvalifikationsprogrammet 13 000 utbildningstimmar.

Dessutom kommer 1 500 av de anställda att få genomgå utbildning som ger dem ett så kallat ”högspänningskörkort”. Här ligger fokus på att på ett säkert sätt kunna hantera högspänningssystem. Vidareutbildning till elektriker och certifiering för vissa speciella uppgifter kommer också att erbjudas. Dessa utbildningar är godkända av myndigheterna.

Utbildningsoffensiven sker i samarbete med Volkswagen Training Institute i Zwickau. Speciellt för ändamålet har ett högspänningslaboratorium för fordonsutbildning satts upp i Zwickau. Utöver den grundläggande utbildningen vid ”e-mobility Traning Centre”, kommer det även att ges kurser inom robotteknik, avancerad automatiseringsteknologi och bilelektronik.

”Made in Germany”

ID.3 är en bil som är byggd i Tyskland. Nästan alla grenar av Volkswagen i Tyskland deltar på ett eller annat sätt i utvecklingen och tillverkningen av ID.3. Modellen togs fram av E-Mobility Series Group och Technical Development i Wolfsburg. Batteriet, som är själva hjärtat i ID.3, tillverkas i Braunschweig. Fabriken håller för närvarande på att byggas ut för att kunna tillverka upp till en halv miljon batterisystem per år. Den nya MEB-drivningen har utvecklats i Kassel. Rotorn och statorn kommer från Salzgitter. Volkswagen investerar närmare 9 miljarder euro i e-mobilitet fram till 2024, merparten av det i Tyskland.

Fakta & siffror

8 000 personer arbetar vid fabriken i Zwickau.
13 000 utbildningsdagar har de anställda deltagit vid totalt inför omställningen till e-mobilitet.
1 700 produktionsrobotar kommer att användas i Zwickau. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker.
Cirka 6 miljoner Volkswagen-bilar har rullat av monteringsbanden här sedan 1990 (framförallt Polo, Golf, Golf Sportscombi och Passat).
8 MEB-fabriker i Europa, Kina och USA kommer att ingå i Volkswagens produktionsnät 2022.
330 000 elbilar per år kommer att tillverkas i Zwickau när den sista utbyggnadsfasen avslutats 2021.
Märket Volkswagen kommer att lansera fler än 20 elbilsmodeller fram till 2025 på den globala marknaden.
9 miljarder euro är det belopp som märket Volkswagen kommer att investera i e-mobilitet fram till 2024.
22 miljoner elbilar, de flesta av dem byggda med den nya MEB-plattformen, är de produktionsmål som Volkswagen-koncernen har satt upp fram till 2028.
1,2 miljarder euro investerar Volkswagen på omställningen av produktionsanläggningen i Zwickau.
1 800 000 m2 är den yta som anläggningen i Zwickau upptar – 1 400 000 m2 av den utgörs av byggnader. Under omställningsarbetet till elbilar kommer ytterligare cirka 50 000 m2 fabrikslokaler att uppföras.
ID.3 är ännu inte till försäljning i Europa.
49.6°
0

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Första bilarna rullar av bandet idag

Aston Martin smygvisar ny version av DBX
Med en ännu mer sluttande taklinje

Den som trodde att Aston Martins SUV DBX redan hade en tillräckligt sluttande bakdel har tydligen fel, för en ännu slankare version är på gång. Den ska presenteras under årets tredje kvartal och dessa linjer är det första vi får se av den. Gällande DBX är det även en laddhybrid-version på gång men den ska inte lanseras förrän 2024. En annan nyhet kring tillverkaren är att vid 2023 ska ytterligare tio stycken modeller med Mercedes-teknik ha lanserats. 2024 ska även alla nya modeller vara elektrifierade. 2030 ska över 90 procent av utbudet vara elektrifierat eller helt eldrivet. Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

Västtrafik vill också ha blipp-betalning för enkelresor
Vill ha det som i Stockholm och Skåne

Västtrafik vill underlätta för resenärer att betala för enkelresor genom att låta dem betala dessa direkt i spärrar och automater med hjälp av sitt betalkort. Liknande system har redan införts i Stockholm och Skåne där resenärer nu kan köpa biljetter enkelt genom att blippa sitt betalkort vid spärrar och biljettautomater. För att ett sådant system ska kunna införas även i Västtrafiks linjenät krävs att deras kortläsare certifieras för kontaktlösa betalningar. Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, säger till Göteborgs-Posten: "Vi vill kunna använda kortläsare ombord som är skapade för Västtrafikkortet. Det här förslaget bygger på att man kan använda läsarna för bankkortsbetalningar och det är de inte gjorda för. Det kräver en certifiering som bankkortsutställarna kräver att alla system som ska hantera bankkortsbetalningar genomgår." Väljer Västtrafik att gå vidare med sitt förslag om blipp-betalning och det tas beslut om att det ska införas så kommer systemet först tas i bruk i zon A: Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. När eventuellt så kan bli fallet finns det än så länge inga uppgifter om. I klippet ovan kan ni kolla in hur kontaktlösa blipp-betalningar funkar i SL:s tunnelbanespärrar i Stockholm. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar räder
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med köttfabriker räder. Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
35.6°
+
André Stray
0

Enormt isberg har brutit sig loss från Antarktis
Har ungefär samma storlek som London

Ett enormt isberg har brutits loss från Antarktis bara 20 kilometer från en forskningsstation som drivs av brittiska The British Antarctic Survey (BAS). Isberget ska vara cirka 1270 kvadratkilometer och runt 150 meter tjockt vilket gör att det upptäcker samma yta som London ungefär. Det är inte onormalt att delar av isen från Antarktis lossar lite då och då men det lite mer sällsynt att sådana enorma isberg som det som nu brutit sig loss gör det. Den brittiske professorn och glaciologen Adrian Luckman säger till The Guardian: "Although the breaking off of large parts of Antarctic ice shelves is an entirely normal part of how they work, large calving events such as the one detected at the Brunt Ice Shelf on Friday remain quite rare and exciting. With three long rifts actively developing on the Brunt Ice Shelf system over the last five years, we have all been anticipating that something spectacular was going to happen.Time will tell whether this calving will trigger more pieces to break off in the coming days and weeks. At Swansea University we study the development of ice shelf rifts because, while some lead to large calving events, others do not, and the reasons for this may explain why large ice shelves exist at all." I inslaget här ovanför snackar australiensiska ABC News lite mer om isberget med doktor Ben Galton-Fenzi från Australian Antarctic Division. Tumnagel
35.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Stockholm får interaktiv brottskarta
Inspirerad av modell från New York

Region Stockholm ska under våren lansera en interaktiv brottskarta där allmänheten ska kunna se hur utsatta för brott olika områden och stadsdelar i regionen är. Förebilden för kartan har man hämtat från New York vars så kallade "NYC Crime Map" ni kan se en skärmdump på här ovanför. Stockholms interaktiva brottskarta tas fram på initiativ av Stockholms trygghetskommission och trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) säger om kartan: "Det är Sverigeunikt på sättet man sammanställer och presenterar brottslighetens utbredning från en övergripande, aggregerad regional nivå ner till i praktiken näst intill ner till kvartersnivå.Det finns gott om statistik och rapporter, men att samla ihop det på det här viset, framför allt med den här utgångspunkten i livskvalitetsbrott, det har inte gjorts tidigare." I karttjänsten är Stockholmsregionen indelad i 1364 basområden som färgas mörkare ju fler brott av en viss typ som begås där skriver DN. I faktarutan nedan hittas mer information om Stockholms kommande interaktiva brottskarta. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft börjar testa 1080p-video i xCloud
Dags att komma ikapp andra spelstreamingtjänster?

Microsoft xCloud är en rackarns trevlig spelstreamingtjänst som prenumeranter av Xbox Game Pass Ultimate för tillfället har tillgång till. Prenumeranter har möjlighet att lira en rad olika titlar från Game Pass-biblioteket på sina Android-enheter, vilket gör spelstreamingtjänsten till en av de bättre på marknaden. Även om tillgången till spel är rätt viktigt så lämnar xCloud lite att önska på upplösningsfronten. Spelströmmen rullar för tillfället i 720p på mobila enheter, men det verkar som att 1080p-ström är på ingång. Enligt Windows Central har Microsoft börjat testa 1080p-ström i xCloud, vilket förhoppningsvis betyder att spelström i högre upplösning kommer bli tillgängligt för vanliga dödliga inom kort. Anledningen till att xCloud hittills endast erbjudit 720p-ström beror på att Microsoft använder Xbox One-arkitektur för att leverera spel till våra telefoner. Microsoft kommer dock uppgradera servrarna med Xbox Series X-liknande hårdvara någon gång senare i år, vilket inte bara kommer låta oss spela i högre upplösning utan även ta del av snabbare laddningstider. Hur som helst. När Microsoft börjar låta spelare lira i 1080p på mobiler är för tillfället okänt, men det verkar i alla fall vara på ingång. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Stockholms stad stoppar Öppna Skolplattformen
Den alternativa appen för Stockholms kritiserade skoltjänst

Stockholms stad har nu börjat blockera tjänsten Öppna Skolplattformen från att hämta data från Stockholms egen skoltjänst Skolplattformen. Detta är något man gör då man anser att Öppna Skolplattformen bryter mot regler för personuppgifter och eventuellt kan vara olaglig. Öppna Skolplattformen är en app som skapades av ett gäng med föräldrar som tröttnat på Stockholms egen Skolplattformen, en tjänst som många anser inte fungerar som den ska och som fått mycket kritik för sin undermålighet. Christian Landgren är en av skaparna av Öppna skolplattformen och han säger till DN om blockeringen: "Vi kommer fortsätta ha appen igång och om de gör det svårare så får vi hitta sätt att försöka komma runt det. Den information som offentliga myndigheter hanterar om mig som förälder har jag rätt att visa på det sätt jag själv vill. Det stödet har vi skydd för i lagar och regler." Annmarie Taylor, it-chef på Stockholms stad utbildningsförvaltning, säger att hon på sikt gärna skulle se alternativa tjänster som Öppna Skolplattformen men att man måste säkerställa att det i så fall fungerar rent juridiskt och att personuppgifter skyddas. Öppna Skolplattformen kostar 12 kronor och ska ha laddats hem runt 3000 gånger sedan den släpptes tidigare i år. Tumnagel
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

EU kan få mobiltillverkare att förlänga mjukvarustöd
Ny lag kan träda i kraft i sommar

SVT rapporterar om att en ny EU-lag skulle kunna se till att mobiltillverkare erbjuder längre mjukvarustöd till sina telefoner i framtiden och lagen i fråga kan träda i kraft i sommar. Anledningen bakom detta ska bland annat vara att användbara appar slutar fungera på grund av att telefonerna inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Enligt SVT kommer runt 60.000 svenskar vara tvungna att köpa nya telefoner då deras tidigare blivit för gamla för att kunna köra BankID. Detta är kalas då på Android-sidan är det rätt dåligt med framtidssäkring på mjukvarufronten. Standard är att erbjuda telefoner två år med mjukvaruuppdateringar och säkerhetsuppdateringar i tre år. Detta gäller dock primärt flaggskeppsenheterna när det kommer till midrange- och budget-segmentet brukar det vara kortare stöd. Företag börjar ta lite mer ansvar på den fronten, men läget är fortfarande sådär. Samsung ligger i framkant och kommer erbjuda OS-uppdateringar i tre år och säkerhetsuppdateringar i fyra år. Och Google har börjat samarbeta med Qualcomm för att kunna erbjuda mjukvarustöd ännu längre. Hur länge företag kommer vara tvungna att släppa mjukvaruuppdateringar är för tillfället okänt, men om EU-lagen kommer träda i kraft i sommar lär detta spikas relativt omgående. Tumnagel
36.0°
+
André Stray
0

Framework är en modulär laptop
Som du kan bygga ihop själv

Framework är ett amerikanskt startupföretag som utvecklat en slags modulär laptop som man hoppas ska kunna göra det enklare för köparna att uppgradera sina datorer med olika komponenter istället för att köpa nya. I sitt grundutförande har Frameworks laptop en skärm på 13,5 tum med en upplösning 2256x1504 pixlar, en 11:e generationens intelprocessor, upp till 64GB RAM och SSD-lagring på upp till 4TB. Dessutom finns det en webbkamera på 1080p 60fps samt ett batteri på 55Wh. Tanken bakom Frameworks laptop är att användare inte bara ska kunna byta processor, RAM och lagrings-komponenterna utan även kunna uppgradera skärmen, batterier, kontakter/portar och webbkameran. Varje dator som säljs är försedd med en QR-kod som ska göra det smidigt att beställa hem komponenter till den konfigurationen användaren önskar i framtiden. Frameworks laptop ska gå att köpa monterad eller i en version som användaren får bygga ihop själv. De kommer att säljas tillsammans med antingen Linux, Windows 10 Home eller Windows 10 Pro. Man hoppas kunna börja leverera de första Framework-datorerna någon gång i sommar men vad det handlar om för priser för dator och de olika komponenterna finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI skriver svenska dikter och illustrerar dem
En AI-genererad konstupplevelse!

Här har vi ett litet projekt där tre olika AI-modeller som samarbetar för att tolka dikter till konstverk. Den första modellen tränades på att skriva svenska dikter medan den andra modellen tränades för att rita. Den tredje modellen tränades sedan för att förstå sambanden mellan text och bild samt hur en bilden kan beskrivas. Resultatet av allt detta blir ett automatiskt system som skriver dikter som sedan blir flödande konstverk som består av cirka 45 bilder i sekunden. Ett exempel på hur det kan se ut kan beskådas i klippet ovan och fler poetiska mästerverk kan hittas via länken nedan. Tumnagel
42.5°
+
Frode Wikesjö
0

Stuntman kollar in motorcykelstunts
Från filmer som Skyfall och T2

Stuntmannen Rick English tar här en lite närmare titt på diverse motorcykelstunts från filmer som John Wick: Chapter 3 - Parabellum, Mission: Impossible - Rogue Nation, Skyfall, The Dark Knight, Terminator 2 - Domedagen, Den stora flykten, Ghost Rider: Spirit of Vengeance och Easy Rider. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Rapport Över 6 500 typ slavarbetare döda i Qatar
Sedan landet säkrade fotbolls-VM

Vi har gång på gång hört rapporter från Qatar om hur gästarbetare där behandlas mer eller mindre som slavar för att bygga upp landets fotbollsarenor inför världsmästerskapet i fotboll 2022. I veckan kom det en ny rapport från The Guardian som säger att fler än 6 500 gästarbetare från länder som Indien, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka och Pakistan har dött sedan landet vann rättigheterna till fotbolls-VM för tio år sedan. Det innebär att det i snitt har dött 12 gästarbetare om dagen där sedan 2010. Rapporten menar dock att totala dödssiffran sannolikt är betydligt högre, eftersom det saknas data från länder som också har en del gästarbetare i Qatar. Data från länder som Kenya och Filippinerna räknas till exempel inte med i rapporten. I Norge har flertalet klubbar uppmanat det norska förbundet att bojkotta VM nästa år men det Svenska fotbollförbundet väntar sig dock inte samma utveckling här i Sverige. Tumnagel
-30.8°
+
Frode Wikesjö
0

Flygmaskin som flyger som en trollslända
Tufft bygge

Här får vi följa med på en provflygning av flygmaskinen Serenity som använder sig av en liknande flygteknik som trollsländor gör. Klart imponerande bygge som fortfarande har en hel del begränsningar. Men en dag kanske detta kan bli ett alternativ för häftiga flygturer. Tumnagel
44.4°
+
Frode Wikesjö
0

Se när nentser sätter upp tält
Och det i -40 grader

Nentser lever i ryska Nentsien längs den arktiska kusten från nordöstra Europa till Tajmyrhalvön. Deras ekonomi är mestadels baserad på storskalig renskötsel vilket innebär att de konstant måste flytta med renarna. Därför måste de under renmigrationen packa ihop och sätta upp deras boende var tredje till femte dag. Här får vi se ett längre klipp hur det går till när nentser säter upp sina tält i minus 40 grader. Tumnagel
46.1°
+
Frode Wikesjö
0

Dave Bautista och Milla Jovovich klara för In the Lost Lands
Gammal George R.R. Martin-novell som ska bli film

In the Lost Lands är en lite halvt obskyr novell som George R.R. Martin publicerade i tidningen Asimov’s Science Fiction under 80-talet. Hur som helst ska denna novell nu bli film med Dave Bautista och Milla Jovovich i huvudrollerna. Inte helt oväntat är det också Paul W.S. Anderson som står för regin. Filmen kommer att kretsa kring en drottning som vill få gåvan av formförskjutning. För att få det ger hon trollkvinnan Gray Alys (Jovovich) och hennes guide Boyce (Bautista) uppdraget att bege sig ut till landets spöklika vildmark för att leta rätt på gåvan. Det är för tillfället oklart när och var In the Lost Lands ska släppas. Bonus-Bautista nedan. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

En dag i en japansk brandmans liv
Disciplin!

YouTube-kanalen Paolo fromTOKYO följer här än en gång en japan för en dag för att se hur arbetslivet ser ut för den personen. Den här gången följer han en brandman för att se hur det är att ha det yrket där. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

E3 blir ett digitalt event i år
Inte helt oväntat kanske

Vi har tidigare rapporterat om att organisationen som anordnar den stora spelmässan E3, Entertainment Software Association (ESA), inte skulle anordna någon fysisk mässa i år heller på grund av den pågående pandemin. Istället ryktades det om att det skulle hållas ett digitalt jippo även i år något som nu verkar vara bekräftat tack vare ett dokument från Los Angeles turismutveckling, Board of Los Angeles Convention and Tourism Development Commission. De publicerade nämligen en lista med vilka mässor som kommer hållas i staden i år och där ser man klart och tydligt att E3:s fysiska event är instället för 2021. Nu är väl detta kanske årets minst oväntade nyhet med tanke på världssituationen just nu. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte OnePlus visar upp 9R nästa månad
Lur som ligger mellan flaggskepp och Nord

91Mobiles rapporterar att OnePlus kommer visa, och potentiellt släppa, upp minst fyra nya enheter under mars månad. Sjävklart är två av dem OnePlus 9 och 9 Pro men de andra två sägs bli OnePlus 9R och en OnePlus första smarta klocka. OnePlus 9R ska vara en lite billigare variant som ska ligga mellan flaggskeppen och Nord N. Telefonen sägs ha en 90Hz-skärm på 6,5 tim, Snapdragon 690, 8GB RAM samt ett batteri på 5,000mAh. Klockan som ryktas att visas upp under nästa månad förväntas köra Wear OS och ska ha liknande drag som Oppo Watch RX. I morgon är det mars så då är vi ett steg närmare att se om dessa rykten stämmer eller ej. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Sneakers inspirerade av Lexus IS 350 F Sport
Har vinge på hälen

Lexus har tillsammans med RTFKT tagit fram en sneaker som inspirerats av modellen IS 350 F Sport. Främst är det bilens färg och kolfiber som man har hämtat designidéer av. Skorna är även beprydda med modellbeteckningen baktill och har en liten 3D-utskriven vinge för att hälen ska få bättre downforce. Skorna är bara tillverkade i ett exemplar och är inget som kommer att säljas till konsument. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Kenan Thompson mumsar heta kycklingvingar
På distans

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Hot Ones, programmet där kändisar äter heta kycklingvingar. Denna gång har turen, eller oturen, kommit till SNL-skådisen Kenan Thompson. Tumnagel
77kg
+
Frode Wikesjö

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green