LIVE 11:00 Guldbron invigs!
m
Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat
Första bilarna rullar av bandet idag

Bil / Volkswagen

Idag drar serietillverkningen av Volkswagens nya elbil ID.3 igång i fabriken som ligger i den tyska staden Zwickau. Platsen kommer att bli Europas största fabrik för tillverkning av elbilar och nästa år räknar man med att producera 100.000 stycken exemplar. Volkswagen investerar 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen och när den sista utbyggnadsfasen är klar 2021 ska det varje år rulla ut 330.000 stycken elbilar.

Svensk lansering av ID.3 sker nästa sommar. 35.000 personer har redan förbokat ett exemplar. Frånpriset kommer att ligga under 350.000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Produktionsstart för Volkswagens nya elbil ID.3 – systemskifte till e-mobilitet

Volkswagen startar nu serietillverkningen av sin nya elbil ID.3 - och kommer därmed att göra elbilen tillgänglig för miljoner människor. För första gången någonsin konverteras en stor bilfabrik till produktion av helt eldrivna bilar. Volkswagen förvandlar sin fabrik i Zwickau till den största och mest effektiva elbilsanläggningen i Europa. Från och med den 4 november 2019 rullar de första bilarna ut från produktionslinjen.

ID.3 rullar av produktionslinjen i Zwickau från och med den 4 november.
Ny era: Med ID.3 påbörjar Volkswagen sin produktion av eldrivna bilar för volymsegmentet.
Banbrytande: Nu tar Europas största och mest effektiva anläggning för tillverkning av elbilar sin form i tyska Zwickau.
Elbilsoffensiv: Volkswagen har påbörjat världens största elbilsoffensiv. År 2028 kommer Volkswagen-koncernen att ha lanserat närmare 70 eldrivna modeller.
Hållbarhet: ID.3 är Volkswagens första bil som tillverkas helt koldioxidneutralt.
MEB: Volkswagens modulära elbilsplattform ”MEB” utgör den tekniska och ekonomiska ryggraden för elbilsoffensiven.
Tillverkning: Volkswagens nya elbilar kommer att tillverkas vid åtta MEB-anläggningar runt om i världen – Europa, Kina och USA.
Produktionsanläggningar: Under de närmaste åren kommer Volkswagen att etablera ett högprestandakluster för elbilar i Tyskland.
– ID.3 kommer att ge ett viktigt bidrag till genombrottet av e-mobilitet. Den gör hållbar individuell rörlighet tillgänglig för miljontals människor och är en milstolpe för vårt företag på vägen att bli klimatneutralt år 2050, sade koncernchef Herbert Diess vid måndagens invigningsceremoni i Zwickau.

– Produktionsstarten för ID.3 markerar början på en ny era för Volkswagen – fullt jämförbar med "Bubblan" eller Golf. Zwickau ska bli den ledande anläggningen för denna nya era inom bilindustrin. Steg för steg ställer vi nu om tillverkningen från fossildrivna bilar till helt eldrivna. På så sätt inleder vi ett systemskifte inom bilindustrin som kommer att vara helt slutfört inom de närmaste 10 eller 20 åren, sade Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility.

E-mobilitet för alla

Hållbara, fascinerande och nu äntligen också ekonomiskt överkomliga – eldrivna bilar är framtiden. Sett ur dagens perspektiv är e-mobilitet det bästa och effektivaste sättet för att nå koldioxidneutral fri rörlighet. Volkswagen driver denna övergång med kraft och stort engagemang. Under de närmaste tio åren kommer Volkswagen-koncernen att lansera nästan 70 nya eldrivna modeller på den globala marknaden. Målsättningen är att förändra e-mobiliteten från en nisch till att ha en central ställning i samhället.

ID.3 är den första modellen i den nya elbilsgenerationen att ta steget till serietillverkning. ID.3 är speciellt framtagen för e-mobilitet och tar fullt ut tillvara på alla de möjligheter som denna teknik ställer till förfogande. Den erbjuder lång räckvidd, en rymlig kupé, dynamiska köregenskaper och uppkoppling på helt ny nivå. Även när det gäller miljömässig hållbarhet lägger ID.3 ribban på en helt ny nivå. Det här gör den till en banbrytande bil och till en pionjär för systemskiftet från olja till el.

100 % el

ID.3 är en tusenkonstnär som smärtfritt klarar vardagens alla utmaningar. Den är kompakt och smidig samtidigt som den har en generöst stor kupé, fullt jämförbar med den i en bil i mellanklassen. Tillsammans med lång räckvidd och innovativ teknik gör detta ID.3 till en ny måttstock i kompaktsegmentet.

Det finns tre batterikapaciteter att välja mellan: Standardversionen är på 45 kWh och ger en räckvidd på upp till 330 km. Det mellanstora batteriet har en kapacitet på 58 kWh som ger en räckvidd på upp till 420 km, och det största batteriet, som har en kapacitet på 77 kWh, utökar räckvidden till upp till 550 km. Tack vare snabbladdningsmöjligheterna har till och med grundversionen en räckvidd på upp till 290 km efter 30 minuters 100 kW-laddning. Räckvidderna som anges är enligt den nya körcykeln WLTP.

I Sverige startar grundpriset under 350 000 kronor, före statlig klimatbonus. ID.3 lanseras under sommaren 2020. 35 000 kunder i Europa har redan förbokat en ID.3 genom att lämna en handpenning.

Först ut med elbilsplattformen MEB

ID.3 är den första Volkswagen-modellen som är baserad på nya elbilsplattformen Modular Electric Drive Kit (MEB). Själva hjärtat i MEB är det platta, skalbara högspänningsbatteri som sitter integrerat i underredet. Denna konfiguration ger flera fördelar – från längre räckvidd till en rymligare kupé och bättre kördynamik.

Dessutom ger MEB enorma stordriftsfördelar vilket gör elbilen ekonomiskt överkomlig för så många som möjligt. Fram till år 2028 räknar Volkswagen-koncernen med att tillverka och sälja 22 miljoner elbilar. Inom de närmaste åren kommer Volkswagen att lansera en hel familj av ID.-bilar – från kompakta SUV:ar till stora sedaner. I framtiden kommer även märkena Audi, ŠKODA, SEAT och Volkswagen Transportbilar att vara byggda med MEB-plattformen. På det här viset kommer Volkswagen att föra sin mycket framgångsrika plattformsstrategi in i framtiden.

Europas största fabrik för tillverkning av elbilar

Anläggningen i Zwickau är en mycket viktig komponent i denna den mest omfattande elbilsoffensiven i bilindustrins historia. Volkswagen är den första storskaliga biltillverkare att omstrukturera en hel fabrik från tillverkning av fossildrivna bilar till helt eldrivna. Totalt investerar Volkswagen cirka 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen.

Redan nästa år kommer fabriken i Zwickau att producera cirka 100 000 elbilar. Efter den sista utbyggnadsfasen 2021 kommer upp till 330 000 elbilar per år att rulla av monteringsbanden här, vilket är cirka 30 000 fler bilar än tidigare. Det gör Volkswagen-fabriken i Zwickau till Europas största och mest effektiva produktionsanläggning för elbilar.

De ID.3 som byggs i Zwickau kommer också att bidra starkt till skyddet för miljön. Bilen kommer inte bara att vara utsläppsfri i drift, även tillverkningen av den kommer att vara koldioxidneutral. Det gör ID.3 till en spjutspets på vägen mot en ren, hållbar mobilitet.

Hållbar tillverkning

ID.3 är den första bil från Volkswagen som genomgående är gjord för att vara koldioxidneutral genom hela värdekedjan och kunna levereras till kunderna utan koldioxidavtryck. Volkswagens strategi är att i första hand helt undvika CO2-utsläppen eller annars att sänka dem. Eventuellt oundvikliga utsläpp ska kompenseras genom investeringar i klimatskyddsprojekt.

All elektricitet som Volkswagen köper från tredje part är grön el från förnybara energikällor. Dessutom har fabriken en högeffektiv kraftvärmeanläggning som alstrar elkraft och värme och i framtiden kommer att drivas av koldioxidneutral gas. Byggnaderna och utrustningen är hela tiden föremål för olika energioptimeringsprocesser, det kan till exempel handla om att man använder frekvensstyrda fläktar och pumpar. Detta tillvägagångssätt gör att behovet av el, vatten och värme minskas.

Även vid tillverkningen av de energiintensiva battericellerna används grön el. De utsläpp från fabriken som i dag är oundvikliga kompenserar Volkswagen för, bland annat genom att stödja det välrenommerade klimatskyddsprojektet ”Katingan Mataya Forest Protection” på den indonesiska ön Borneo.

Förändringar i den dagliga produktionen

Fabriken i Zwickau ställs om för sin dagliga produktion. Parallellt med den nya produktionen av ID. kommer tillverkningen av Golf Sportscombi att löpa vidare till sommaren 2020. Efter en intensiv planeringsfas ställdes den första produktionslinjen om vid halvårsskiftet 2018. Detta projekt krävde en genomgripande modernisering och uppdatering av karosseriverkstaden, lackeringsverkstaden, monteringsbandet och infrastrukturen. Hela löpande-band-strukturen fick anpassas för tillverkning av elbilar.

Efter att ID.3 börjat tillverkas på utsatt tid förbereds nu den andra produktionslinjen för motsvarande konvertering och allt ska stå klart i slutet av 2020. Efter den avslutande utbyggnadsfasen 2021 kommer fabriken i Zwickau att tillverka sex av koncernens modeller från märkena Volkswagen, Audi och SEAT. Anläggningens maximala produktionskapacitet kommer då att ha stigit från tidigare 1 350 till 1 500 bilar per dag.

50 partnerföretag hjälper till med omställningen av fabriken. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker. Totalt utökas anläggningen med tolv nya byggnader eller tillbyggnader. Den nuvarande plåtpressverkstaden byggs ut och görs klar för den nya eran. Enbart detta projekt kräver en investering på cirka 75 miljoner euro. Allt sammantaget innebär detta att fabriken i Zwickau kommer att svara för tillverkningen av alla huvudkomponenter för MEB-plattformen.

Högteknologisk fabrik

Efter omställningen blir produktionsanläggningen i Zwickau en digital, högteknologisk och högeffektiv fabrik. Digitaliseringen omfattar alla delar inom produktionen, om än i olika utsträckning. Medan karosseri- och lackeringsverkstäderna redan är högautomatiserade, kommer automatiseringen av bilarnas montering nu att effektiviseras ännu mer.

Volkswagen väljer systematiskt avancerade Industry 4.0-robotar och breddar sin samverkan mellan människa och robot. Utrustningen består av bland annat 1 700 produktionsrobotar av den senaste generationen, och fler än 500 förarlösa transportsystem för helautomatisk leverans av delar till monteringsbanden. Tittar vi framåt kommer till exempel instrumenteringen att monteras helt automatiskt, som en komplett modul, med hjälp av en industrirobot.

Förutom kortare processtider innebär automatiseringen också fördelar för arbetsstyrkan. Samarbetet mellan människa och robot kommer att underlätta jobbet för den mänskliga arbetskraften, till exempel när det gäller krävande, oergonomiska uppgifter som att montera innertaket. Den utökade automatiseringen kommer också att höja produktiviteten, och som ett resultat av detta kommer antalet anställda i slutänden att ligga på en stabil nivå.

MEB-tillverkning globalt

Zwickau markerar starten på en omställning av Volkswagens tillverkning av fossildrivna bilar till elbilar. I framtiden kommer Volkswagen att producera elbilar vid åtta MEB-anläggningar på tre kontinenter – Europa, Asien och Nordamerika. Tillsammans bildar dessa anläggningar världens största nätverk för produktion av eldrivna bilar.

I Tyskland är fabriken i Zwickau den första att ställas om. Näst i tur att konverteras för storskalig produktion av elbilar står anläggningarna i Emden och Hannover. I Kina byggs två MEB-fabriker i Anting/Shanghai och Foshan. De beräknas stå klara år 2020. Tittar vi på Nordamerika investerar Volkswagen där cirka 800 miljoner dollar på den framtida elbilsproduktionen vid fabriken i Chattanooga. Alla dessa anläggningar kommer att kunna dra fördel av erfarenheter och know-how från Zwickau.

Ett starkt team

Vid fabriken i Zwickau är det cirka 8 000 personer som är verksamma med tillverkningen av den nya generationen elbilar. Med sitt engagemang och kunnande har de bemästrat den över två år långa omställningsfasen fram till produktionsstarten med den äran. Det är dessa medarbetare som kommer att säkerställa att ID.3 rullar ut på vägarna med sedvanligt hög Volkswagen-kvalitet. Nästa år, 2020, kommer samtliga 8 000 anställda att få utbildning som förbereder dem för deras nya uppgifter.

Volkswagen är starkt motiverat att tillverka sina bilar i Tyskland och avser att skapa långsiktiga förutsättningar för sina anställda att verkställa övergången till e-mobilitet. Vid fabriken i Zwickau inbegriper detta en anställningsgaranti fram till 2029, som avtalats med företagsrådet. Volkswagen står som symbol för biltillverkningen i Tyskland och kommer vid övergången till e-mobilitet att erbjuda sina medarbetare långsiktiga möjligheter.

Träningsläger inför e-mobiliteten

I Zwickau har Volkswagen inlett en av bilindustrins största utbildningskampanjer någonsin. 2020 kommer alla de 8 000 medarbetarna att ha fått de nödvändiga kunskaperna och arbetsrollerna för den nya e-mobilitetseran. 3 000 av dem kommer att få specialistutbildning inom olika områden av e-mobiliteten. Totalt omfattar kvalifikationsprogrammet 13 000 utbildningstimmar.

Dessutom kommer 1 500 av de anställda att få genomgå utbildning som ger dem ett så kallat ”högspänningskörkort”. Här ligger fokus på att på ett säkert sätt kunna hantera högspänningssystem. Vidareutbildning till elektriker och certifiering för vissa speciella uppgifter kommer också att erbjudas. Dessa utbildningar är godkända av myndigheterna.

Utbildningsoffensiven sker i samarbete med Volkswagen Training Institute i Zwickau. Speciellt för ändamålet har ett högspänningslaboratorium för fordonsutbildning satts upp i Zwickau. Utöver den grundläggande utbildningen vid ”e-mobility Traning Centre”, kommer det även att ges kurser inom robotteknik, avancerad automatiseringsteknologi och bilelektronik.

”Made in Germany”

ID.3 är en bil som är byggd i Tyskland. Nästan alla grenar av Volkswagen i Tyskland deltar på ett eller annat sätt i utvecklingen och tillverkningen av ID.3. Modellen togs fram av E-Mobility Series Group och Technical Development i Wolfsburg. Batteriet, som är själva hjärtat i ID.3, tillverkas i Braunschweig. Fabriken håller för närvarande på att byggas ut för att kunna tillverka upp till en halv miljon batterisystem per år. Den nya MEB-drivningen har utvecklats i Kassel. Rotorn och statorn kommer från Salzgitter. Volkswagen investerar närmare 9 miljarder euro i e-mobilitet fram till 2024, merparten av det i Tyskland.

Fakta & siffror

8 000 personer arbetar vid fabriken i Zwickau.
13 000 utbildningsdagar har de anställda deltagit vid totalt inför omställningen till e-mobilitet.
1 700 produktionsrobotar kommer att användas i Zwickau. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker.
Cirka 6 miljoner Volkswagen-bilar har rullat av monteringsbanden här sedan 1990 (framförallt Polo, Golf, Golf Sportscombi och Passat).
8 MEB-fabriker i Europa, Kina och USA kommer att ingå i Volkswagens produktionsnät 2022.
330 000 elbilar per år kommer att tillverkas i Zwickau när den sista utbyggnadsfasen avslutats 2021.
Märket Volkswagen kommer att lansera fler än 20 elbilsmodeller fram till 2025 på den globala marknaden.
9 miljarder euro är det belopp som märket Volkswagen kommer att investera i e-mobilitet fram till 2024.
22 miljoner elbilar, de flesta av dem byggda med den nya MEB-plattformen, är de produktionsmål som Volkswagen-koncernen har satt upp fram till 2028.
1,2 miljarder euro investerar Volkswagen på omställningen av produktionsanläggningen i Zwickau.
1 800 000 m2 är den yta som anläggningen i Zwickau upptar – 1 400 000 m2 av den utgörs av byggnader. Under omställningsarbetet till elbilar kommer ytterligare cirka 50 000 m2 fabrikslokaler att uppföras.
ID.3 är ännu inte till försäljning i Europa.
49.6°
0

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Första bilarna rullar av bandet idag

I natt går vi över till vintertid
Blir det sista gången?

Inatt ställer vi om till vintertid igen vilket innebär att klockan 03:00 så blir klockorna 02:00 om man inte har klockor som måste ställas om manuellt. Det har varit snack om att skrota omställningen mellan sommartid och vintertid framöver men än så länge är det inte bestämt exakt hur det kommer att se ut. Förra året beslutade EU-parlamentet att det ska vara slut på sommartid vilket skulle innebära att vi slipper omställningen varje höst och vår. Dock måste varje enskilt EU-land bestämma om de vill ha ständig "sommartid" eller ständig "vintertid". Hur som helst, i morgon kan vi sova en timma längre och ändå gå upp samma tid som vi brukar. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazons spelstreaming-tjänst Luna nu i early access
Dock bara för amerikanska spelare än så länge

Amazon cloud gaming-tjänst Luna har nu börjat släppa in en del amerikanska early access-användare som kan testa att streama spel för 6 dollar i månaden. Det handlar alltså om Amazons speltjänst som kommer att konkurrera med bland andra Googles Stadia, Microsofts xCloud och Nvidias GeForce Now. Initialt kommer Luna att erbjuda de 50 spel som hittas här nedanför. Bland de lite mer kända titlarna hittas bland andra Control, Metro: Exodus, Grid, The Surge series och Sonic Mania. Till skillnad från konkurrerande tjänster kommer Luna att bli tillgänglig på iOS via en app. Ovan hitta trailern för Luna och ni kan kolla in en videorecensions från CNET av tjänsten här nedanför. De tycker att Luna känns rätt okej men är ändå tveksamma till om den är värd de 6 dollar i månaden som Amazon vill ha för det hela. Vill ni läsa en lite mer utförlig recension av Luna så hittas en sådan från The Verge på länken här nedanför. Tumnagel
34.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det kommer en svensk version av Alone
Överlevnadsprogrammet "Ensam" ska spels in i Nordnorge

Discovery Networks meddelade idag att det kommer en svensk version av deras överlevnadsprogram Alone som sänts i sju säsonger i USA. Den svenska versionen av Alone kommer att heta Ensam och ska spelas in i den nord-norska vildmarken. Discovery skriver om Ensam: "Långt från familj, vänner, mobiler, tv-apparater och det moderna samhället. De måste jaga mat och hitta vatten. De behöver bygga skydd mot isande kyla och kunna försvara sig mot rovdjur som hotar. De utsätts för extrem isolering långt bort från de samhälle som vi är vana vid. Allt de har är sig själva." Ensam kommer att börja sändas på Dplay någon gång under nästa år. Här ovanför hittas trailern till den amerikanska förlagan Alone. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

LKAB har införskaffat roboten Spot
Boston Dynamics hundrobot ska testa på gruvarbete

Vi har ju skrivit en hel del om roboten Spot de senaste åren och nu har ett svenskt företag införskaffat en av Boston Dynamics robothundar. Det är det svenska gruvföretaget LKAB som nu kommer att börjar använda Spot till att inspektera deras gruvor i Kiruna skriver företaget i ett nyhetsinlägg på sin sajt. LKAB skriver: "Spot innebär ett stort kliv framåt teknik- och utvecklingsmässigt för LKAB men framförallt är den nya tekniken ett steg i riktningen mot ett ännu säkrare LKAB. Spot har nämligen förmåga att ta sig in i svåråtkomliga och begränsade miljöer på egen hand och ett av flera användningsområden är att nyttja Spot för att undersöka hur nattens sprängningar gått – något som inte är fysiskt möjligt innan spränggaserna ventilerats ut." Spot är en del av något som kallas för SUM-projektet, ett partnerskap mellan LKAB, ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik som syftar till att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvbrytning på stora djup. Tyvärr får inte Boston Dynamics kunder dela med sig av bilder eller videoklipp på de Spot-robotar de köper in så ni får tillsvidare nöja er med montaget ovan som jag spikat ihop. I de inlänkade artiklarna nedan kan ni kolla in lite andra exempel på hur Spot-robotar används runt om i världen. Tumnagel
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Moog firar att thereminen fyller 100 år
Släpper Claravox Centennial

Musikinstrument-företaget Moog firar att det nu gått 100 år sedan Léon Theremin uppfann det lite udda men välljudande instrumentet theremin. I samband med att Moog uppmärksammar thereminens jubileum så släpper man thereminen Claravox Centennial i en begränsad upplaga. Claravox Centennial hyllar både theremins ursprung samtidigt som instrumentet även är anpassad till vår samtid. Inuti Claravox Centennial finns två helt separata ljudmotorer, en som baseras på theremins ursprungs-idé med fyra heterodyne-oscillatorer samt en med digitala oscillatorer. Claravox Centennial går att beställa från Moog nu med leverans i december. De kostar 1500 dollar styck. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Challau är en robot avsedd för virtuell turism
Telepresence-robot kan ta dig till platser du inte kan besöka själv

Det brittiska startup-företaget Propelmee har lanserast telepresence-roboten Challau vilken man uppger ska vara världens första robot avsedd för virtuell turism. Tanken är att användare ska logga in på Challaus webb-interface och därefter följa när roboten rullar runt på olika turistdestinationer dit användaren för tillfället inte kan ta sig själv. Användaren kan även logga in via sitt Facebook-konto och får då även möjligheten att i viss mån styra roboten själv. Propelmee har börjat testa Challau på sju olika turistdestinationer i Storbritannien och vill ni kolla in hur det ser ut så kan ni hoppa vidare på länken nedan och följa vad robotarna ser där. Här nedan hittas även ett videoklipp som beskriver Challau lite närmare. Tumnagel
32.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Årets NHL 21 överraskar med variation
Alexander har lirat årets hockeysimulator

Till att börja med: ja, allting är i stort sett som vanligt. Spellägena alla har vant sig vid finns kvar. På gott och ont fungerar själva spelet på isen precis som vanligt. Å ena sidan är det tråkigt att spelmotorn inte fått någon uppgradering värd namnet, å andra sidan är det fortsatt inte mycket som är trasigt med det här spelet. Förhoppningsvis renoveras spelet i grunden nästa år, så att potentialen i nästa generations konsoler kan utnyttjas mer. Tumnagel
36.0°
+
Alexander Karlsson
0

Robotvarg beskyddar stad i Japan
Skrämmer bort björnar och annat i Takikawa

Här kan ni kolla in den robot som sedan 2017 försöker skrämma bort björnar från den japanska staden Takikawa på ön Hokkaido i norra japan. Roboten påminner väl mest om någon slags monstervarg och kan ge ifrån sig läten som är rätt så skräckinjagande. Förutom det så börjar robotens huvud röra på sig och LED-lamporna i dess "ögon" börjar lysa ilsket rött om något närmar sig den. Takikawas initiativ verkar ha spridit sig över Japan och den japanska sajten SoraNews24 skriver att liknande skapelser finns i 62 stycken japanska samhällen för att freda dem från vilda djur. Här nedanför kan ni kolla in hur det ser ut när Takikawas robotvarg skrämmer upp ett rådjur rätt så ordentligt. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Springsteendokumentär nu på Apple TV+
Lirar nya plattan

Bruce Springsteen har släppt ny platta, en platta som har fått namnet Letter to you. Man har samtidigt släppt en dokumentär där vi får följa Bruce och The E Street Band i studion när de spelar in nya plattan men också lyssna på Bruce när han pratar om sin barndom. Tumnagel
37.4°
+
Roger Åberg
0

Kolla in trailern till Skylin3s
Sista delen i Skyline-trilogin

Här kommer trailern till den sista delen i Skyline-trilogin vilken har fått titeln Skylin3s. I den tredje Skyline-filmen har jorden besegrat utomjordingarna. För att inte dessa återigen ska attackera jorden måste dock ett gäng människor bege sig till utomjordingarnas hemplanet för att göra sig kvitt hotet en gång för alla. Skyline-triloging började med Skyline som släpptes 2010 och 2017 kom den andra delen Skyline Beyond. Skylin3s har premiär 18 december. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Eldrivna arbetsmaskiner från startupen Volcon
Tvåhjulingen Grunt lanseras till våren

Volcon är en startup från Texas och de har planer på att sälja eldrivna offroad-maskiner som motorcyklar och UTV:er. Motorcykeln man presenterar nu heter Grunt och den har en elmotor som ger 50 hästar och 102 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på sex sekunder och det är också toppfarten. Ingen raket men det är heller inte tanken med denna typ av fordon. På en laddning ska man kunna ta sig 16 mil. Man ska kunna byta ut batteriet när det är urladdat och på så vis ha med sig ett extra om man skulle behöva åka längre. Lansering av Grunt är planerad till nästa vår och den ska då kosta 5995 dollar. Om det här bara är ett fordon för att kunna bränna omkring med på sin gård är oklart, men på bilderna syns det i alla fall inga blinkers eller regplåt så man kanske inte får köra med denna på allmän väg. Nästa fordon är den lilla UTV:n Stag. Den har plats för två stycken personer och har en motor som ger 230 hästar och 406 newtonmeter. 0-100 km/h går på fem sekunder och toppfarten ska ligga på 11 km/h. Räckvidden anges till 24 mil på en laddning. Lanseras i slutet av 2021. Sist ut är Beast som är en UTV med plats för fyra. Denna ska ha hela 450 hästar och 813 newtonmeter i vrid. Det räcker för att göra 0-100 på 4,5 sekunder och kunna toppa 128 km/h. Även här är räckvidden 24 mil. Lanseras i slutet av 2022. Tumnagel
42.4°
+
Bobby Green
0

Miata MK1-ägare i Europa kan nu också köpa nya reservdelar
Kul för originalnörden

Vi har tidigare skrivit att en del biltillverkare börjat sälja reservdelar till gamla modeller. Förra året började Mazda med officiella reproducerade reservdelar till första generationen av Miata, och nu kan även kunder i Europa ta del av dessa. Perfekt om man endast köper originalgrejer till sin gamla klenod som nu har några år på nacken. Mazda erbjuder 117 stycken olika delar för vänsterstyrda bilar och 156 stycken för högerstyrda. Saker som finns är bland annat ett nytt canvastak för cabställningen, diverse interiördetaljer och det finns även småsaker som muttrar och brickor. Fälgtillverkaren Enkei är även med på tåget och de har tagit fram nya aluminiumfälgar som ser exakt ut som originalfälgarna till bilen. Fast dessa är både lättare och mer robusta. Tumnagel
43.7°
+
Bobby Green
0

Ny trailer för svenskutvecklade Little Nightmares II
Snart dags att utforska nya kusliga miljöer

Svenska Tarsier Studios har släppt en ny trailer för kommande Little Nightmares II. I den nya trailern får vi följa Mono och Six som utforskar en av de kusligare banorna i spelet. Little Nightmares II släpps 11 februari till PC, PS4 och Xbox One. Spelet kommer även till PS5 och Xbox Series X | S vid senare tillfälle och folk som köpt tidigare versioner kommer kunna uppgradera till next gen-version gratis. Bonusvideo nedan med mer gameplay från spelet. Tumnagel
40.8°
+
André Stray
0

Google stäms för att beskydda sin monopolställning illegalt
Bland annat för att Apple valt Google som sökmotor på iPhone

I veckan som gick stämde USA:s justitiedepartement Google då man anser att Google använt olagliga metoder för att skydda sin nära på monopol-ställning på den amerikanska sökmarknaden. Bland annat så anser det amerikanska justitiedepartementet att Google bryter mot USA:s konkurrenslagar för att man betalar Apple för att vara den förvalda sökmotorn på iPhones och andra av Apples produkter. Enligt stämningen som lämnades in i till en amerikansk domstol i tisdags så betalar Google upp till 12 miljarder dollar om året, motsvarande runt en femtedel av Apples årliga intäkter vinst, för att vara förvald sökmotor på Apples produkter. Googles chefsadvokat skriver i ett långt inlägg som ni kan läsa här att hela stämningen är "deeply flawed" och drar bland annat paralleller till hur vissa varumärken kan betala företag för att få en mer framträdande plats i deras butiker. Det amerikanska justitiedepartementet mot Google beskrivs som den största juridiska utmaningen som företaget någonsin ställts inför. Det hela lär sannolikt valsa runt i amerikanska domstolar i åratal innan vi kan se vad resultatet av det hela kommer att bli. Tumnagel
47.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Huawei Mate 40 Pro toppar Dx0marks kameralista
Rullar in med stabila 136 poäng

Igår presenterade Huawei sin nya Mate 40-serie och värstingen i familjen är Mate 40 Pro. Enheten kommer bland annat med en ordentlig kamera och Huawei pratade gott om kameran under gårdagens presentation. Och nu har den kinesiska mobiltillverkaren fått tummen upp av kameragranskarna Dx0mark som lagt Mate 40 Pro på förstaplats i mobiltopplistan. Mate 40 Pro får 136 poäng av Dx0Mark, vilket gör att enheten går om Xiaomi Mi 10 Ultra som fått 133 poäng och Huawei P40 Pro som fick 132 poäng. I vanlig ordning räknas poängen ut genom att se hur kameran presterar vid fotografering, zoom och videoinspelning. I fotokategorin får Mate 40 Pro ordentligt höga poäng i exponering, färgåtergivning, texturhantering och brusreducering. När det kommer till video är det autofokus, brusreducering och stabilisering som ser till att poängställningen blir hög. Mate 40 Pro kommer börja säljas 16 november för 13 lax. Värt att nämna är att även om telefonen har en rackarns bra kamera, så kan själva mobilupplevelsen vara lite trist i och med avsaknaden av Play Store. Men vill man ha en riktigt bra kamera så verkar Mate 40 Pro vara ett bra alternativ. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Vissa xCloud-spel får touchkontroller
Smidigt!

Microsoft har meddelat att spelstreamingtjänsten xCloud kommer få lite alternativa kontrollalternativ. Mer specifikt skriver företaget i ett blogginlägg att touchkontroller kommer bli tillgängliga för tio olika titlar som går att lira över xCloud, vilket betyder att du kommer kunna avnjuta dessa även när du inte har tillgång till kontroll. De tio olika titlarna har ni här: Dead Cells Gucamelee! 2 Hellblade: Senua’s Sacrifice Hotshot Racing Killer Instinct New Super Lucky’s Tale Slay The Spire Streets of Rage 4 Tell Me Why UnderMine Touchkontrollerna kommer vara olika beroende på vad som spelas och utvecklarna har fått tillgång till verktyg för att implementera kontroller i sina spel på bäst sätt. Titlarna ovan är först ut med touchkontroll via streamingtjänsten, men fler titlar kommer dra nytta av pekskärmen i framtiden. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Slow Mo Guys nyser i slow motion
Med Anthony Fauci

Vi har tidigare fått se hur mycket partiklar vi lyckas skjuta ifrån oss när vi nyser, hostar och pratar, men det är sällan vi får se sådant i slow motion. Som tur är har Slow Mo Guys släppt en video som visar just detta. Bonusvideo nedan. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Bjørn Nyland hänger med Polestar 2
Kommer med tips och trix

Den norska elbilsfantasten Bjørn Nyland har hängt med Polestar 2 ett tag och i dessa klipp delar han med sig av sina tankar och erfarenheter kring modellen så här långt. Tumnagel
37.2°
+
Bobby Green
0

Ghostbusters-skor från Reebok
Släpps den 31 oktober

Gillar du tema-skor? Missade du Adidas Chewbacca-skor nu i veckan? Då kanske du ska slå till på ett par Ghostbusters-skor från Reebok istället! Det kommer att erbjudas två modeller och båda släpps den 31 oktober. Det ena paret är lite mer nedtonat medan det andra vill efterlikna spökjägarnas ryggsäckar. Ghost Smashers som de sistnämnda heter kostar 150 dollar medan Classic Leather blir dina för 100 dollar, om du hinner få några när de släpps vill säga. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Poison - Talk Dirty To Me
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och det firar vi i vanlig ordning med lite fräsig musik. Denna vecka blir det Poison med monsterhiten Talk Dirty To Me. Bonusklipp nedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Tre nya sillar från Abba
Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar

Abba presenterar nu tre stycken nya sillsmaker och dessa är Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar. Dessa beskriver man som "en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare". Malou Yeung Kadir som är Marketing Manager Abba säger följande: "Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna." Hela sill-sortimentet har även fått en uppdaterad design och så har man uppdaterat receptet för Senap, Skärgård och Ramslök & Citron. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Idag är det Global Champagne Day
Skumpa i glaset!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas eftersom det är veckans allra bästaste dag. Som av en händelse är det idag även Global Champagne Day och då passar det ju ännu bättre att hälla upp lite bubbel för att fira. Och det ska vara champagne nu, inte bara något mousserande. Vilken champagne dricker du helst? Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Återvinningsbara och nedbrytbara jeans
Nytt från Weekday

Weekday presenterar nu Klean Jeans och Milton Denim Jacket som är en kapsel-kollektion med återvinningsbara och nedbrytbara jeans-plagg. Det här är en del av Ellen MacArthur Foundation’s Jeans ReDesign Project och plaggen är tillverkade av en blandning av återanvänd och organisk bomull. "För oss är inte detta en engångsföreteelse, vi undersöker nu hur vi kan bli effektivare och mer ansvarstagande i all vår design, säger Per Axen, ansvarig för denimdesigner på Weekday. Vi måste tänka på varje detalj som tillskärning, tyg, passform och till och med förpackningen, och nu när vi gjort det kommer vi att undersöka hur vi kan med oss dessa lärdomar och föra in dem i framtida design. Vi är till exempel väldigt glada över det faktum att vi nu har börjat återanvända konsument- och industriavfall i alla våra denimprodukter för SS21." Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
117kg
+
Bobby Green

Buda hem Neos kläder från The Matrix Reloaded
Eller Jokerns slips

I år kommer Prop Stores årliga auktion med ikoniska grejer från både TV-shower och filmer att innehålla saker från bland annat Pretty Woman, Alien och The Matrix Reloaded. Totalt handlar det om 900 stycken olika saker som ska auktioneras iväg. Från Matrix kommer Neos outfit att erbjudas och den väntas gå för mellan 52.000 och 78.000 dollar. Andra godsaker är Jokerns slips från The Dark Knight som väntas gå för mellan 10.000 och 13.000 dollar. Sen kommer även Obi-Wan Kenobis ljussabel från Star Wars: Revenge of the Sith att klubbas iväg, och den väntas gå för mellan 103.000 och 155.000 dollar. Den 29 oktober kommer katalogen med allt som erbjuds att gå live på länken nedan. Själva auktionen äger rum mellan den 1-2 december. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

71 Nirvana-riffs på fem minuter
Det svänger ju

Den här killen gillar verkligen Nirvana och bestämde sig för att spela så många riffs från bandets låtar som möjligt på fem minuter och det blev 71 stycken. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Rockgruppen KISS presenterar mörk rom
Lanseras idag

Den legendariska rockgruppen KISS lanserar idag KISS Black Diamond Premium Dark Rum - deras första mörka rom i samlingen KISS Rum Kollection. Romen är döpt efter en av gruppens mest kända låtar och den har lagrats på ekfat i upp till 15 år. Smaken ska ha väldefinierade toner av torkad aprikos, arrak, vanilj, nötter, torkade dadlar, vaniljpudding, kanel och choklad. Romen har en alkoholhalt på 40 procent och för en flaska som rymmer 50 centiliter får man betala 369 kronor. Tumnagel
64kg
+
Bobby Green

Miley Cyrus gör cover på The Cranberries Zombie
Och några andra låtar

Små ställen med live-scener har det ganska så tufft just nu i corona-tider. För att försöka göra något i alla fall anordnades National Independent Venue Association en tre dagar lång virtuell festival som de kallade Save Our Stages. 35 stycken olika artister deltog över hela USA, däribland Macklemore, Foo Fighters, Reba McEntire och Miley Cyrus. Här får vi se och höra Miley på nattklubben Whiskey a Go Go i Los Angeles där hon bland annat framför The Cranberries klassiker Zombie. Bonusklipp nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Kyckling och dumplings
Mumma!

Farideh är tillbaka med ännu mer härlig matlagning och denna gång är det kyckling och dumplings som står på menyn. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green