m
Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat
Första bilarna rullar av bandet idag

Bil / Volkswagen

Idag drar serietillverkningen av Volkswagens nya elbil ID.3 igång i fabriken som ligger i den tyska staden Zwickau. Platsen kommer att bli Europas största fabrik för tillverkning av elbilar och nästa år räknar man med att producera 100.000 stycken exemplar. Volkswagen investerar 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen och när den sista utbyggnadsfasen är klar 2021 ska det varje år rulla ut 330.000 stycken elbilar.

Svensk lansering av ID.3 sker nästa sommar. 35.000 personer har redan förbokat ett exemplar. Frånpriset kommer att ligga under 350.000 kronor.

Visa
Pressmeddelande
Produktionsstart för Volkswagens nya elbil ID.3 – systemskifte till e-mobilitet

Volkswagen startar nu serietillverkningen av sin nya elbil ID.3 - och kommer därmed att göra elbilen tillgänglig för miljoner människor. För första gången någonsin konverteras en stor bilfabrik till produktion av helt eldrivna bilar. Volkswagen förvandlar sin fabrik i Zwickau till den största och mest effektiva elbilsanläggningen i Europa. Från och med den 4 november 2019 rullar de första bilarna ut från produktionslinjen.

ID.3 rullar av produktionslinjen i Zwickau från och med den 4 november.
Ny era: Med ID.3 påbörjar Volkswagen sin produktion av eldrivna bilar för volymsegmentet.
Banbrytande: Nu tar Europas största och mest effektiva anläggning för tillverkning av elbilar sin form i tyska Zwickau.
Elbilsoffensiv: Volkswagen har påbörjat världens största elbilsoffensiv. År 2028 kommer Volkswagen-koncernen att ha lanserat närmare 70 eldrivna modeller.
Hållbarhet: ID.3 är Volkswagens första bil som tillverkas helt koldioxidneutralt.
MEB: Volkswagens modulära elbilsplattform ”MEB” utgör den tekniska och ekonomiska ryggraden för elbilsoffensiven.
Tillverkning: Volkswagens nya elbilar kommer att tillverkas vid åtta MEB-anläggningar runt om i världen – Europa, Kina och USA.
Produktionsanläggningar: Under de närmaste åren kommer Volkswagen att etablera ett högprestandakluster för elbilar i Tyskland.
– ID.3 kommer att ge ett viktigt bidrag till genombrottet av e-mobilitet. Den gör hållbar individuell rörlighet tillgänglig för miljontals människor och är en milstolpe för vårt företag på vägen att bli klimatneutralt år 2050, sade koncernchef Herbert Diess vid måndagens invigningsceremoni i Zwickau.

– Produktionsstarten för ID.3 markerar början på en ny era för Volkswagen – fullt jämförbar med "Bubblan" eller Golf. Zwickau ska bli den ledande anläggningen för denna nya era inom bilindustrin. Steg för steg ställer vi nu om tillverkningen från fossildrivna bilar till helt eldrivna. På så sätt inleder vi ett systemskifte inom bilindustrin som kommer att vara helt slutfört inom de närmaste 10 eller 20 åren, sade Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility.

E-mobilitet för alla

Hållbara, fascinerande och nu äntligen också ekonomiskt överkomliga – eldrivna bilar är framtiden. Sett ur dagens perspektiv är e-mobilitet det bästa och effektivaste sättet för att nå koldioxidneutral fri rörlighet. Volkswagen driver denna övergång med kraft och stort engagemang. Under de närmaste tio åren kommer Volkswagen-koncernen att lansera nästan 70 nya eldrivna modeller på den globala marknaden. Målsättningen är att förändra e-mobiliteten från en nisch till att ha en central ställning i samhället.

ID.3 är den första modellen i den nya elbilsgenerationen att ta steget till serietillverkning. ID.3 är speciellt framtagen för e-mobilitet och tar fullt ut tillvara på alla de möjligheter som denna teknik ställer till förfogande. Den erbjuder lång räckvidd, en rymlig kupé, dynamiska köregenskaper och uppkoppling på helt ny nivå. Även när det gäller miljömässig hållbarhet lägger ID.3 ribban på en helt ny nivå. Det här gör den till en banbrytande bil och till en pionjär för systemskiftet från olja till el.

100 % el

ID.3 är en tusenkonstnär som smärtfritt klarar vardagens alla utmaningar. Den är kompakt och smidig samtidigt som den har en generöst stor kupé, fullt jämförbar med den i en bil i mellanklassen. Tillsammans med lång räckvidd och innovativ teknik gör detta ID.3 till en ny måttstock i kompaktsegmentet.

Det finns tre batterikapaciteter att välja mellan: Standardversionen är på 45 kWh och ger en räckvidd på upp till 330 km. Det mellanstora batteriet har en kapacitet på 58 kWh som ger en räckvidd på upp till 420 km, och det största batteriet, som har en kapacitet på 77 kWh, utökar räckvidden till upp till 550 km. Tack vare snabbladdningsmöjligheterna har till och med grundversionen en räckvidd på upp till 290 km efter 30 minuters 100 kW-laddning. Räckvidderna som anges är enligt den nya körcykeln WLTP.

I Sverige startar grundpriset under 350 000 kronor, före statlig klimatbonus. ID.3 lanseras under sommaren 2020. 35 000 kunder i Europa har redan förbokat en ID.3 genom att lämna en handpenning.

Först ut med elbilsplattformen MEB

ID.3 är den första Volkswagen-modellen som är baserad på nya elbilsplattformen Modular Electric Drive Kit (MEB). Själva hjärtat i MEB är det platta, skalbara högspänningsbatteri som sitter integrerat i underredet. Denna konfiguration ger flera fördelar – från längre räckvidd till en rymligare kupé och bättre kördynamik.

Dessutom ger MEB enorma stordriftsfördelar vilket gör elbilen ekonomiskt överkomlig för så många som möjligt. Fram till år 2028 räknar Volkswagen-koncernen med att tillverka och sälja 22 miljoner elbilar. Inom de närmaste åren kommer Volkswagen att lansera en hel familj av ID.-bilar – från kompakta SUV:ar till stora sedaner. I framtiden kommer även märkena Audi, ŠKODA, SEAT och Volkswagen Transportbilar att vara byggda med MEB-plattformen. På det här viset kommer Volkswagen att föra sin mycket framgångsrika plattformsstrategi in i framtiden.

Europas största fabrik för tillverkning av elbilar

Anläggningen i Zwickau är en mycket viktig komponent i denna den mest omfattande elbilsoffensiven i bilindustrins historia. Volkswagen är den första storskaliga biltillverkare att omstrukturera en hel fabrik från tillverkning av fossildrivna bilar till helt eldrivna. Totalt investerar Volkswagen cirka 1,2 miljarder euro i omstruktureringen av anläggningen.

Redan nästa år kommer fabriken i Zwickau att producera cirka 100 000 elbilar. Efter den sista utbyggnadsfasen 2021 kommer upp till 330 000 elbilar per år att rulla av monteringsbanden här, vilket är cirka 30 000 fler bilar än tidigare. Det gör Volkswagen-fabriken i Zwickau till Europas största och mest effektiva produktionsanläggning för elbilar.

De ID.3 som byggs i Zwickau kommer också att bidra starkt till skyddet för miljön. Bilen kommer inte bara att vara utsläppsfri i drift, även tillverkningen av den kommer att vara koldioxidneutral. Det gör ID.3 till en spjutspets på vägen mot en ren, hållbar mobilitet.

Hållbar tillverkning

ID.3 är den första bil från Volkswagen som genomgående är gjord för att vara koldioxidneutral genom hela värdekedjan och kunna levereras till kunderna utan koldioxidavtryck. Volkswagens strategi är att i första hand helt undvika CO2-utsläppen eller annars att sänka dem. Eventuellt oundvikliga utsläpp ska kompenseras genom investeringar i klimatskyddsprojekt.

All elektricitet som Volkswagen köper från tredje part är grön el från förnybara energikällor. Dessutom har fabriken en högeffektiv kraftvärmeanläggning som alstrar elkraft och värme och i framtiden kommer att drivas av koldioxidneutral gas. Byggnaderna och utrustningen är hela tiden föremål för olika energioptimeringsprocesser, det kan till exempel handla om att man använder frekvensstyrda fläktar och pumpar. Detta tillvägagångssätt gör att behovet av el, vatten och värme minskas.

Även vid tillverkningen av de energiintensiva battericellerna används grön el. De utsläpp från fabriken som i dag är oundvikliga kompenserar Volkswagen för, bland annat genom att stödja det välrenommerade klimatskyddsprojektet ”Katingan Mataya Forest Protection” på den indonesiska ön Borneo.

Förändringar i den dagliga produktionen

Fabriken i Zwickau ställs om för sin dagliga produktion. Parallellt med den nya produktionen av ID. kommer tillverkningen av Golf Sportscombi att löpa vidare till sommaren 2020. Efter en intensiv planeringsfas ställdes den första produktionslinjen om vid halvårsskiftet 2018. Detta projekt krävde en genomgripande modernisering och uppdatering av karosseriverkstaden, lackeringsverkstaden, monteringsbandet och infrastrukturen. Hela löpande-band-strukturen fick anpassas för tillverkning av elbilar.

Efter att ID.3 börjat tillverkas på utsatt tid förbereds nu den andra produktionslinjen för motsvarande konvertering och allt ska stå klart i slutet av 2020. Efter den avslutande utbyggnadsfasen 2021 kommer fabriken i Zwickau att tillverka sex av koncernens modeller från märkena Volkswagen, Audi och SEAT. Anläggningens maximala produktionskapacitet kommer då att ha stigit från tidigare 1 350 till 1 500 bilar per dag.

50 partnerföretag hjälper till med omställningen av fabriken. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker. Totalt utökas anläggningen med tolv nya byggnader eller tillbyggnader. Den nuvarande plåtpressverkstaden byggs ut och görs klar för den nya eran. Enbart detta projekt kräver en investering på cirka 75 miljoner euro. Allt sammantaget innebär detta att fabriken i Zwickau kommer att svara för tillverkningen av alla huvudkomponenter för MEB-plattformen.

Högteknologisk fabrik

Efter omställningen blir produktionsanläggningen i Zwickau en digital, högteknologisk och högeffektiv fabrik. Digitaliseringen omfattar alla delar inom produktionen, om än i olika utsträckning. Medan karosseri- och lackeringsverkstäderna redan är högautomatiserade, kommer automatiseringen av bilarnas montering nu att effektiviseras ännu mer.

Volkswagen väljer systematiskt avancerade Industry 4.0-robotar och breddar sin samverkan mellan människa och robot. Utrustningen består av bland annat 1 700 produktionsrobotar av den senaste generationen, och fler än 500 förarlösa transportsystem för helautomatisk leverans av delar till monteringsbanden. Tittar vi framåt kommer till exempel instrumenteringen att monteras helt automatiskt, som en komplett modul, med hjälp av en industrirobot.

Förutom kortare processtider innebär automatiseringen också fördelar för arbetsstyrkan. Samarbetet mellan människa och robot kommer att underlätta jobbet för den mänskliga arbetskraften, till exempel när det gäller krävande, oergonomiska uppgifter som att montera innertaket. Den utökade automatiseringen kommer också att höja produktiviteten, och som ett resultat av detta kommer antalet anställda i slutänden att ligga på en stabil nivå.

MEB-tillverkning globalt

Zwickau markerar starten på en omställning av Volkswagens tillverkning av fossildrivna bilar till elbilar. I framtiden kommer Volkswagen att producera elbilar vid åtta MEB-anläggningar på tre kontinenter – Europa, Asien och Nordamerika. Tillsammans bildar dessa anläggningar världens största nätverk för produktion av eldrivna bilar.

I Tyskland är fabriken i Zwickau den första att ställas om. Näst i tur att konverteras för storskalig produktion av elbilar står anläggningarna i Emden och Hannover. I Kina byggs två MEB-fabriker i Anting/Shanghai och Foshan. De beräknas stå klara år 2020. Tittar vi på Nordamerika investerar Volkswagen där cirka 800 miljoner dollar på den framtida elbilsproduktionen vid fabriken i Chattanooga. Alla dessa anläggningar kommer att kunna dra fördel av erfarenheter och know-how från Zwickau.

Ett starkt team

Vid fabriken i Zwickau är det cirka 8 000 personer som är verksamma med tillverkningen av den nya generationen elbilar. Med sitt engagemang och kunnande har de bemästrat den över två år långa omställningsfasen fram till produktionsstarten med den äran. Det är dessa medarbetare som kommer att säkerställa att ID.3 rullar ut på vägarna med sedvanligt hög Volkswagen-kvalitet. Nästa år, 2020, kommer samtliga 8 000 anställda att få utbildning som förbereder dem för deras nya uppgifter.

Volkswagen är starkt motiverat att tillverka sina bilar i Tyskland och avser att skapa långsiktiga förutsättningar för sina anställda att verkställa övergången till e-mobilitet. Vid fabriken i Zwickau inbegriper detta en anställningsgaranti fram till 2029, som avtalats med företagsrådet. Volkswagen står som symbol för biltillverkningen i Tyskland och kommer vid övergången till e-mobilitet att erbjuda sina medarbetare långsiktiga möjligheter.

Träningsläger inför e-mobiliteten

I Zwickau har Volkswagen inlett en av bilindustrins största utbildningskampanjer någonsin. 2020 kommer alla de 8 000 medarbetarna att ha fått de nödvändiga kunskaperna och arbetsrollerna för den nya e-mobilitetseran. 3 000 av dem kommer att få specialistutbildning inom olika områden av e-mobiliteten. Totalt omfattar kvalifikationsprogrammet 13 000 utbildningstimmar.

Dessutom kommer 1 500 av de anställda att få genomgå utbildning som ger dem ett så kallat ”högspänningskörkort”. Här ligger fokus på att på ett säkert sätt kunna hantera högspänningssystem. Vidareutbildning till elektriker och certifiering för vissa speciella uppgifter kommer också att erbjudas. Dessa utbildningar är godkända av myndigheterna.

Utbildningsoffensiven sker i samarbete med Volkswagen Training Institute i Zwickau. Speciellt för ändamålet har ett högspänningslaboratorium för fordonsutbildning satts upp i Zwickau. Utöver den grundläggande utbildningen vid ”e-mobility Traning Centre”, kommer det även att ges kurser inom robotteknik, avancerad automatiseringsteknologi och bilelektronik.

”Made in Germany”

ID.3 är en bil som är byggd i Tyskland. Nästan alla grenar av Volkswagen i Tyskland deltar på ett eller annat sätt i utvecklingen och tillverkningen av ID.3. Modellen togs fram av E-Mobility Series Group och Technical Development i Wolfsburg. Batteriet, som är själva hjärtat i ID.3, tillverkas i Braunschweig. Fabriken håller för närvarande på att byggas ut för att kunna tillverka upp till en halv miljon batterisystem per år. Den nya MEB-drivningen har utvecklats i Kassel. Rotorn och statorn kommer från Salzgitter. Volkswagen investerar närmare 9 miljarder euro i e-mobilitet fram till 2024, merparten av det i Tyskland.

Fakta & siffror

8 000 personer arbetar vid fabriken i Zwickau.
13 000 utbildningsdagar har de anställda deltagit vid totalt inför omställningen till e-mobilitet.
1 700 produktionsrobotar kommer att användas i Zwickau. Mycket av den befintliga utrustningen kommer att återanvändas, inte bara i Zwickau utan också vid andra av koncernens fabriker.
Cirka 6 miljoner Volkswagen-bilar har rullat av monteringsbanden här sedan 1990 (framförallt Polo, Golf, Golf Sportscombi och Passat).
8 MEB-fabriker i Europa, Kina och USA kommer att ingå i Volkswagens produktionsnät 2022.
330 000 elbilar per år kommer att tillverkas i Zwickau när den sista utbyggnadsfasen avslutats 2021.
Märket Volkswagen kommer att lansera fler än 20 elbilsmodeller fram till 2025 på den globala marknaden.
9 miljarder euro är det belopp som märket Volkswagen kommer att investera i e-mobilitet fram till 2024.
22 miljoner elbilar, de flesta av dem byggda med den nya MEB-plattformen, är de produktionsmål som Volkswagen-koncernen har satt upp fram till 2028.
1,2 miljarder euro investerar Volkswagen på omställningen av produktionsanläggningen i Zwickau.
1 800 000 m2 är den yta som anläggningen i Zwickau upptar – 1 400 000 m2 av den utgörs av byggnader. Under omställningsarbetet till elbilar kommer ytterligare cirka 50 000 m2 fabrikslokaler att uppföras.
ID.3 är ännu inte till försäljning i Europa.
49.6°
0

Tillverkningen av Volkswagen ID.3 har börjat

Första bilarna rullar av bandet idag

Marvel's Avengers förlorar sin creative director
Shaun Escayg flyttar tillbaka till Naughty Dog

Marvelx27s Avengers försöker återuppliva sig själv med nya uppdrag och hjältar, men bakom kulisserna fortsätter utvecklarna tappa namn. Shaun Escayg jobbade tidigare på Naughty Dog och var regissör för Uncharted-avstickaren Lost Legacy samt jobbade på Uncharted 4 och The Last of Us. För några år sedan rekryterades han av Crystal Dynamics och fick titeln creative director för Marvelx27s Avengers, men nu verkar det vara dags att återvända. I ett Twitter-inlägg berättar Escayg att han återvänt till Naughty Dog, men vad han ska göra där är för tillfället okänt. Detta är förstås trevligt för Naughty Dog, men avhoppet lär svida lite för Marvelx27s Avengers-utvecklingen och det känns lite som att folk lämnar då det är ett sjunkande skepp. Alternativt gör detta att någon annan kan ta över ansvaret och styra upp skutan á la No Manx27s Sky. Vad som kommer hända Marvelx27s Avengers återstår dock att se. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Audi A6 e-tron blir inte första bilen på nya PPE-plattformen
Q6 e-tron kommer först från Audi

Häromdagen skrev vi om nya Audi A6 e-tron concept och ni blev lyriska. Vi fattade det som att A6:an skulle bli första bilen ut på nya plattformen, men så blir det inte. J1-plattformen är den som Porsche har tagit fram, i samarbete med Audi, och som vi har fått se Porsche Taycan och Audi e-tron GT på. PPE-plattformen är framtagen av Audi, i samarbete med Porsche, och den kommer vi att få se betydligt fler bilar på den närmsta tiden. Men det dröjer. Från Audis håll så kommer nya Q6 e-tron att bli den första bilen på plattformen och den kommer att presenteras under andra halvan av 2022 så vi får ge oss till tåls en smula där. Först 2023 kommer A6 e-tron. Men det trevliga är att Audi lovar att den färdiga A6:an kommer att vara väldigt lik konceptet. Plattformen delas som sagt med Porsche och först ut från dem är troligen en elektrisk version av Macan, men en större elektrisk SUV kommer troligen också som då ersätter Cayenne. Dessa två är storsäljare för Porsche och för att få ihop utsläppssiffrorna och kunna ha kvar 911 och 718 som fossil behöver de två SUVarna att komma relativt snart. Panamera säljer typ ingenting längre tack vare Taycan. Personligen så hoppas jag att Porsche utnyttjar plattformen och också levererar en personvagn i stil med A6 e-tron. Varför inte liksom? PPE-plattformen är skapad för bilar i B, C och D-segmentet så en A4 e-tron lär komma också. Även mindre premiumbilar kan komma, men hur prioriteringen ser ut där är ännu inte klart. Gemensamma nämnaren för plattformen är inte så mycket storlek utan premium, plattformen har en del saker som MEB-plattformen inte har som riktigt snabb laddning och 800 V. Efter 2024 är tanken att man inte längre ska ha två olika plattformar utan då ska alla bilar som släpps rulla på den nya SSP-plattformen. Tumnagel
37.0°
+
Roger Åberg
0

Apple presenterar iPad Pro med M1-chip
Och en skärm som har Mini LED:s

En av de största nyheterna som presenterades under Apple vårpresentation idag var att man nu släpper iPad Pro med Apples egna Apple Silicon M1-chip, chippet som fram till idag bara funnits i Mac mini, MacBook Air och MacBook Pro. Tidigare under kvällen presenterade även en helt ny version av iMac som även den kommer att köra M1. Förutom M1-chippet så har även nya 12,9-tumsmodellen av iPad Pro försetts med en skärm som använder sig av Mini LED:s. Skärmen är försedd med 10.000 Mini LED:s med 2500 så kallade dimming zones. Det kan jämföras med de 72 LED:s som används föra att förse den nuvarande iPad Pro med backlight. Rent prestandamässigt så innebär M1-chippet att att den nya iPad Pro med åtta kärnor kommer att ha 50 procent högre prestanda än den nuvarande iPad Pro-modellen. Vidare kommer nya iPad Pro att få stöd för 5G, Thunderbolt och USB4-stöd samt stöd för att använda handkontroller från PlayStation 5 och Xbox. iPad Pro kommer nu även att få en ny kamera. Det handlar om en ultrawide kamera på 12 megapixel som har en 120 graders täckningsområde. Den nya iPad Pro kommer även i en ny konfiguration med 2TB lagring. Priserna på 11-tumsversionen av nya iPad Pro kommer att starta på 9495 kronor medan 12,9-tummarna kommer att starta på 12.995 kronor. De kommer gå att förbeställa 30 april och leveranserna drar igång i maj. Tumnagel
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple presenterar helt ny iMac
Med M1 och i massor av färger

Som ryktena sa så kom det en ny iMac och den kommer i ett gäng olika färger. Eftersom den har en M1-processor i sig istället för en intel-processor så kan den vara betydligt tunnare och är bara 11,5 millimeter tjock. Eller tunn. Två små fläktar finns men Apple säger att den bara ska låta 10 decibel. Skärmen är på 24 tum och har upplösningen 4480x2560, alltså 4,5k. Riktigt bra för den storleken på skärm. Skärmen kan också leverera miljarder färger och True Tone och ska vara behandlad med ett material som ger låga reflektioner. Man har, äntligen, fixat till kameran som numera är på rimliga 1080p. Apple lovar också att man använder kraften i M1 för att göra bilden bättre, speciellt i dåligt ljus. iMac har flera mikrofoner så att man ska låta bra och låta bra ska iMac göra. Totalt sex högtalare varav två subwoofers ska leverera bra ljud. Med tanka på vad de kan göra i sina MacBooks så tror jag på dem. iMac har även rumsligt ljud så video med Dolby Atmos lär låta bra. iMac 24 kommer alltså att ha M1-processorn, inte en fetare version. Men den lär räcka för de allra flesta. På baksidan hittar vi fyra USB-C-portar varav två är Thunderbolt. Dessa två ska driva en skärm på 6K. Strömsladden fästs med magnet men själva strömenheten sitter in i iMac utan på sladden och kan placeras på golvet. På denna sitter också ethernetingången. Till iMac kommer så klart också tangentbord och grejer. Basversionen är lite omgjord med bland annat en låsknapp. Självklart är dessa i matchande färger. Man kan även köpa en version med Touch ID och en större version med numeriskt tangentbord och Touch ID. Den klassiska och inte så älskade musen och den numera klassiska och älskade trackpaden kommer också i matchande färger. Kommer i två versioner som kostar 15.995 och 18.495 kronor. 15.995 kronors-versionen (1299 dollar) har 8 CPU-kärnor och 7 GPU-kärnor. 8 GB minne, 256 GB lagring, 2 thunderbolt-portar och det vanliga tangentbordet. Denna har inte ethernet. 18.495 kronor-versionen (1499 dollar) har 8 CPU-kärnor och 8 GPU-kärnor. 8 GB minne, 256 GB lagring, 2 thunderbolt-portar, två USB-C-portar och det Touch ID-tangentbordet. Levereras i maj. Det är alltså bara 24-tummaren som har presenterats nu. En inte allt för vild gissning är att den större versionen, som väntas få 32 tumsskärm, kommer att få den fetare M1X-processorn. Tumnagel
43.1°
+
Roger Åberg
0

Apple släpper ny version av Apple TV 4K
Med Apples A12 Bionic-chip och ny fjärrkontroll

Under Apples vårpresentation visade Apple upp en ny version av Apple TV 4K som blivit uppgraderad med Apples A12 Bionic-chip samt försetts med en ny fjärrkontroll. Det nya chippet ska bland annat ge Apple TV 4K högre framerate i HDR som ska vara jämförbart med de senaste spelkonsolerna. Den största nyheten med den nya Apple TV 4K-versionen var dock den nya fjärrkontrollen i aluminium-chassi. Fjärrkontrollen är försedd med ett touchkänsligt scrollhjul istället för den touchpad som finns på den nuvarande Siri Remote. Den nya fjärrkontrollen har även en on/off-knapp, mute-knapp samt en Siri-knapp vilken är placerad på sidan av fjärrkontrollen, se bild nedan. Den nya Apple TV 4K kommer att kosta 1995 kronor med 32GB lagring och 2195 kronor med 64GB lagring. Apple TV HD kommer även den att gå köpa med nya fjärrkontrollen för 1695 kronor. Vill man bara köpa den nya fjärrkontrollen så säljs även den separat för 650 kronor. Tumnagel
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple presenterar Airtags
Men det var väl ändå på tiden!

Airtags har det gått rykten om i år nu och nu är de äntligen här. Det handlar helt enkelt om en liten puck som man kan lägga ner i saker för att hitta dem med Hitta-appen. Man kan även fästa puckarna på nyckelringen eller andra saker. Man kan även märka dem med ord, bokstäver eller emoji så att man vet vems Airtag som är vems. Prislappen ligger på 350 kronor för en och 1195 kronor för fyra. För att fästa dem på nyckelringen så kan man lyxa till det med tillbehör från Hermes. Tumnagel
43.2°
+
Roger Åberg
0

Apple börjar med podcast-prenumerationer
Supporta dina poddare

Apple presenterade i dag att man kommer att göra en stor uppdatering av podcast-appen. Där ska det finnas snyggare sidor om poddarna och det ska bli enklare att hitta nytt i olika kanaler. Men den största förändringen man gör är att man börjar med prenumerationer. Med dem kan poddare ta betalt för sina poddar men också göra så att de som betalar får godbitar som mer material eller tidigare tillgång. Prenumerationer ska komma till till 170 marknader så vi antar att Sverige är en av dessa. Prenumerationerna rullar per månad och poddaren sätter pengen som det ska kosta. Är du poddare så kostar det 219 kronor per år att använda prenumerationerna. Vill du göra det så kan du skriva upp dig här. Tumnagel
36.7°
+
Roger Åberg
0

iPhone 12 släpps i ny färg
Snart kan du få Apples senaste iPhone i lila

Apples vd Tim Cook rivstartade Apples vårpresentation Spring Loaded och en av de första nyheterna som presenterades var att iPhone 12 och iPhone 12 mini snart släpps i en ny färg - lila. iPhone 12 och iPhone 12 mini i lila kommer gå att förbeställa redan nu på fredag och leveranserna drar igång 30 april. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Reddit presenterar sin Clubhouse-klon Reddit Talk
Moderatorer kommer kunna dra igång samtal

Clubhouse-hypen verkar ha dött en aning, men intresset för att lyssna på podcasts i råform verkar finnas kvar hos många bolag. Twitter, Facebook, Spotify Slack, Discord och Linkedin jobbar på egna varianter och nu har Reddit meddelat att även de har en version på ingång. Reddit Talk heter Reddits version och moderatorer på olika subreddits har möjlighet att skicka in intresseanmälan för att kunna implementera snackfunktionen på sina undersidor. Reddit Talk verkar fungera på samma sätt som andra Clubhouse-kloner. En moderator får starta ett rum och bjuda in några individer att tjöta med, medan andra kan ta del av samtalet via sina lyssningsenheter. Tumnagel
36.2°
+
André Stray
0

Kungliga Biblioteket lanserar eboks-app för minoritetsspråk
Läs böcker på samiska och romani med Bläddra

Kungliga Biblioteket släpper nu appen Bläddra vilken är en eboks-app för dem som vill läsa böcker på de svenska minoritetsspråken samiska och romani chib. Bläddra-appen är en del av ett uppdrag KB fått från regeringen som innebär att man ska göra en satsning på minoritetsspråk. Oskar Laurin, enhetschef för Bibliotekssamverkan på KB, säger i ett pressmeddelande: "Vi är glada över att kunna presentera den här första versionen av läsappen Bläddra. Vår förhoppning är att den som talar något av de romska eller samiska språken ska ha stor glädje av den. Dessutom är appen ett stöd för biblioteken, som kan använda den i sitt läsfrämjande arbete." KB uppger att Bläddra på sikt även ska innehålla litteratur även på finska, jiddisch och meänkieli vilket är de övriga tre språken av Sveriges fem minoritetsspråk. Ni hittar Bläddra gratis till iOS/iPadOS i App Store här och till Android på Google Play här. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Extramaterial i nya Nier Replicant visas upp i ny trailer
Ver.1.22474487139... släpps på fredag

NieR Replicant ver.1.22474487139... kommer släppas på fredag och nu har utvecklarna levererat en ordentlig trailer för spelet som ger oss en glimt av vad för extramaterial vi kommer kunna ta del av. Bland annat kommer vi få ett helt nytt kapitel vid namn Mermaid som kommer erbjuda en ny berättelse och ordentlig bossfight. Vidare kommer 15 Nightmares vara tillgängligt, vilket tidigare var ett DLC till originalspelet, samt att nya kostymer från bland annat Nier Automata kommer vara tillgängliga i spelet. NieR Replicant ver.1.22474487139... kommer kunna spelas på PC, PS4 och Xbox One. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Samsungs nya vikbara enheter kan bli vattentåliga
Smidigt!

Vikbara telefoner är framtiden och utvecklingen går sakta men säkert framåt. Samsung har hittills lanserat tre olika modeller och något som saknats med dessa har varit vattentålighet, vilket gör att de redan rätt fragila telefonerna blir lite extra känsliga. Nu har nya rykten börjat cirkulera som pekar på att nästa generation vikbara telefoner från företaget kommer vara vattentåliga, men vilken IP-klassning det handlar om är för tillfället okänt. De senaste flaggskeppen i S21-serien har fått IP-68-klassning, men med tanke på hur de vikbara telefonerna är byggda så är det nog lite svårt att få till samma tålighetsnivå. Hur som helst. Mer hållbara telefoner är ju alltid bra, speciellt när priset för vikbara telefoner ligger på 15-20 tusen riksdaler. Enligt rykten kommer Samsung presentera Fold 3 och Flip 2 redan i juli. Tumnagel
36.6°
+
André Stray
0

Dota: Dragon’s Blood får en andra säsong
Mer Dota till folket!

Dota: Dragon’s Blood hade premiär i slutet av mars och det verkar som att en och annan Dota-entusiast har kikat på serien. Via det officiella Dota 2-kontot på Twitter får vi reda på att serien kommer få en andra säsong, men något mer än så får vi inte reda på för tillfället. Har ni inte kikat på första säsongen av Dota: Dragon’s Blood ännu, så har ni länk till serien här nere till vänster. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Microsoft uppdaterar Xbox Game Pass med nya titlar
Playstation-spelet MLB The Show 21 ute nu

Microsoft har levererat lite Xbox Game Pass-relaterade nyheter om några nya titlar som är, och kommer bli, tillgängliga i spelbiblioteket. Den stora nyheten är Playstation-spelet MLB The Show 21 som släpps idag och är tillgängligt direkt för Game Pass-prenumeranter på konsol och mobiler via Xbox Cloud. Senare i veckan, mer specifikt 22 april, kommer underliga hundspelet Phogs! släppas i PC-biblioteket. Nästa vecka blir det både action och anrika äventyr. 28 april släpps Second Extinction till Xbox, PC och Xbox Cloud följt av remastrade kultklassikern Destroy All Humans som släpps dagen efter på samma ställen. 30 april blir det ordentlig Fable-fest på Xbox Cloud få både Fable Anniversary och Fable III kommer läggas till i molnspelsbiblioteket. Vidare kommer Microsoft givetvis ta bort några titlar och den här gången är det Endless Legend, For the King, Fractured Minds, Levelhead, Moving Out och Thumper som kommer försvinna från spelbiblioteket. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Storbritannien utreder Nvidias köp av ARM
Ska undersöka om det kan skada den nationella säkerheten

Den brittiska myndigheten Competition and Markets Authority (CMA) ska undersöka om amerikanska Nvidias köp av det brittiska chipföretaget ARM kan skada Storbritanniens nationella säkerhet. Skulle man komma fram till att så skulle vara fallet så skulle det eventuellt kunna sätta stopp för Nvidias uppköpa av ARM. Nvidida tror dock inte själva att så kommer att bli fallet och säger i en kommentar: "We will continue to work closely with the British authorities, as we have done since the announcement of this deal." Till saken hör att Storbritannien gjorde en liknande utredning när ARM såldes till sin nuvarande ägare, japanska SoftBank, 2016. Detta talar antagligen för att Nvidia kommer att få köpa ARM. Det var i september förra året som Nvidia uppgav att man planerade att köpa ARM för 40 miljarder dollar. Man försäkrade då att ARM:s huvudkontor och utveckling skulle stanna kvar i brittiska Cambridge och att ARM:s affärer med företag, som i vissa fall konkurrerar med Nvidia, inte skulle påverkas negativt av affären. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Dreamhack lanserar Dreamhack Beyond
Hybridfestival med tillhörande onlinespel drar igång 24 juli

Att anordna stor lanfest är en rätt dålig idé i dessa pandemitider, men Dreamhack-gänget har slagit sina kloka huvuden ihop och knåpat ihop ett nytt event som kommer gå av stapeln i sommar. Dreamhack Beyond heter eventet och beskrivs som ett hybridevent där besökare kommer få ta del av turneringar, panelsamtal, speldemos, liveströmmad musik, filmvisningar och en stor mängd annat smått och gott i en virtuell miljö som deltagare kommer kunna besöka helt gratis. För att öka närvaro-känslan så kommer ovan nämnda aktiviteter inte vara tillgängliga via en enkel hemsida, utan Beyond kommer vara ett regelrätt spel där alla aktiviteter kommer vara tillgängliga virtuellt. I ett uttalande säger Marcus Lindmark, President DreamHack och SVP Project and Event Operations på ESL Gaming, detta om satsningen: “Vårt mål på DreamHack är att erbjuda våra fans fantastiska upplevelser, något vi vanligtvis uppnått genom att sammanföra olika communitys på våra festivaler världen över. Det gångna året har varit tufft för många, men nu är vi äntligen redo att samla vårt breda community igen för att delta i en ny och innovativ upplevelse. Vi är superexalterade över att dela DreamHack Beyond med våra fans.” Registreringen för Dreamhack Beyond kommer dra igång inom kort och när det sker så kommer vi givetvis upplysa er om detta. Tills dess hittar ni mer info om festligheterna via länken här nere till vänster. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Ryssland lämnar den internationella rymdstationen ISS 2025
Säger att man ska bygga en egen rymdstation istället

Den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax uppger att Ryssland planerar att lämna samarbetet med den internationella rymdstationen ISS efter att det nuvarande avtalet som gäller fram till 2024 löper ut. Istället uppges Ryssland satsa på att bygga en helt egen rymdstation, något som även Kina har gjort och som Indien uppgett att man vill göra. Det finns dock inte så mycket uppgifter om Rysslands planerade rymdstation än så länge förutom att man räknar med att den kommer att kosta motsvarande 6 miljarder dollar att bygga skriver The Moscow Times. Den internationella rymdstationen ISS började byggas 1998 av USA, Ryssland, Japan, Kanada och de europeiska länder som ingår i den europeiska rymdorganisationen ESA. USA godkände 2018 ett förslag om att rymdstationen åtminstone skulle vara i drift fram till 2030. Tumnagel
25.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Viaplay plockar bort hela nya säsongen av Paradise Hotel
Och en av deltagarna polisanmäls för våldtäkt

Viaplay har tagit bort hela den fjortonde säsongen av sitt populära realityprogram Paradise Hotel efter det att man startat en utredning om sexuella övergrepp som en av de manliga deltagarna ska ha utsatt två kvinnliga deltagare för. Samtidigt har mediabolaget Nent, företaget som producerar Paradise Hotel, polisanmält den manlige deltagaren för våldtäkt. Det hela ska handla dels om en händelse där mannen ska ha stoppat upp sina fingrar i en kvinnlig deltagares underliv, något som enligt svensk lag klassas som våldtäkt, samt en händelse där mannen ska ha dragit ner behån på en annan kvinnlig deltagare. Nent skriver i ett pressmeddelande om att den senaste säsongen av Paradise Hotel nu pausas: "Nordic Entertainment Group har beslutat att pausa pågående säsong av Paradise Hotel efter att ny information med anklagelser om övergrepp framkommit under dagen. En polisanmälan görs i samråd med två kvinnliga deltagare för att pröva anklagelserna rättsligt." Tumnagel
53.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

VanMoof lanserar extrabatteri till sina elcyklar
Utökar räckvidden med 100 kilometer

Elcykeltillverkaren VanMoof har lanserat något man kallar för VanMoof PowerBank vilket är ett extrabatteri som ger deras elcyklar lite extra kräm när cykelns inbyggda batteriet har laddats ur. VanMoof PowerBank passar till VanMoofs modeller S3 samt X3 och utlovar en extra räckvidd på cirka 100 kilometer. Batteriet går dessutom att använda som en bärbar batteriladdare då det laddar upp cykelns inbyggda batteri när denna står still. Extrabatteriet adderar cirka 2,8 kilo vikt till VanMoofs S3-modell som i sitt grundutförande väger 19 kilo. Batteriet kostar 348 euro, cirka 3500 kronor. Vi har skrivit lite om VanMoofs cyklar tidigare, vilka kostar från cirka 20.0000 kronor, och de artiklarna hittas inlänkade här nedanför. Tumnagel
112kg
+
Wille Wilhelmsson

James Hoffmann går igenom AeroPress
Kaffegrejen för ensamdrickaren

AeroPress är en kaffemanick som ganska snabbt och enkelt levererar en kopp kaffe. Jag har aldrig testat en AeroPress så jag tyckte det var intressant att kolla på kaffekännaren James Hoffmanns genomgång och historielektion av manicken (ovan). Nedan hittar ni del två där man går igenom hur man ska använda den. En AeroPress kostar runt 300 kronor (jämför priser). Har ni testat? Gillar ni? Tumnagel
107kg
+
Roger Åberg

Här är musiken till It takes two
Josef Fares hyllade spel

Josef Fares spel It Takes Two har hyllats och nu är musiken här. Eller alltså, den kom till spelet så klart men finns nu som album att lyssna på även när man inte lirar. – Musiken till It Takes Two går inte att jämföra med något annat. Varje level, och i vissa fall varje chapter har sin egen stil. Det är ett galet spel och vi testade många riktningar innan vi hittade rätt musikaliskt. Resultatet består av orkestermusik, rock, väldigt magiskt sound med överraskningar, piano, passion, kärlek men också vemod. Det är också en väldigt intressant mix av min och Gustafs speciella stilar, säger kompositören Kristofer Eng, ansvarig för musikens huvudtema. Musiken är alltså skapad av Kristofer Eng och Gustaf Grefberg och innehåller ett gäng olika stilar. Man har även jobbat med Philip Eriksson som är ansvarig för ljuden i spelet. De 33 låtarna på albumet är inte all musik från spelet, det hade blivit ett alldeles för långt album eftersom spelet innehåller mer än 13 timmar musik. Tumnagel
130kg
+
Roger Åberg

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
89kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
74kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
14kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
104kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
82kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
215kg
+
Wille Wilhelmsson