Vi har provkört nya Kia Sorento
Stort och snyggt men inte riktigt premium
En Kia är svår att älska men lätt att gilla. Så är det även med nya Kia Sorento som man liksom gillar väldigt mycket som en kompis men som aldrig kommer att bli din passionerade partner. Men ibland är det mycket bättre med en bra vän än ett stormigt förhållande.
Nya Kia Sorento har fått en ny look som inte är lika rund som föregångaren. Attityden är klart bättre och jag tycker att man har lyckats få till en amerikansk känsla som ändå är bra och fungerar i Europa. Looken är inte riktigt lika fläskig som på den amerikanska storsuven Telluride, men det känns att de hör ihop. I USA har man dock vågat tuffa till specifikationerna en smula och erbjuder bilen i en X-line-version med mindre krom och svarta fälgar vilket kan blir rätt hiphop och coolt, men antar att svenska barnfamiljer inte riktigt är redo för det.
Succé för laddbart
Här i Sverige har Kia de senaste året ökat rejält i försäljningsstatistiken och rusat det senaste året eftersom man kan erbjuda så mycket laddbara modeller. Under 2020 har man sålt 57 procent laddbart och 8 procent hybrid vilket ska jämföras med resten av marknaden som ligger på 27 procent laddbart och 13 procent hybrid. Kia räknar med att komma över 60 procent laddbart i år och 80 procent nästa år.
Förr var diesel grejen för märket men nu är deras dieselförsäljning under en procent. Nya Sorento kommer så klart som laddbar men först efter årsskiftet och tills dess är det just diesel som gäller. Dragvikten har ökat till 2500 kilo så dieseln lär vara intressant för en del köpare som gillar att dra (pluginhybriden får bara dra 1500 kilo) men det är väl den enda anledningen som jag kan se för att man ska köpa fossilversionen för det är en trist historia som blir dyr att äga.
Prisvärt, men jämfört med vadå?
Hela grejen med att köpa en Kia är att det ska vara prisvärt men eftersom man i princip bara kommer att sälja plug-in-hybrider så orkar man inte riktigt ta in billiga och (ännu) slöare dieslar än den på 200 hästkrafter som man erbjuder och som jag har provkört. Det gör att från-priset sticker iväg rejält och man måste verkligen jämföra på rätt sätt för att se hur Sorento står sig mot konkurrenterna.
Frånpriset på Sorento är 469.900 kronor vilket ska jämföras med 349.900 kronor för Hyundai Santa Fe och 323.900 kronor för Skoda Kodiaq. Men börjar man jämföra jämförbara motorer och utrustningsnivåer ändras det snabbt och bilarna ligger alla i samma prisklass.
Ska man börja jämföra med andra plug-in-hybrider blir det ännu knepigare. Kia själva jämför sig med Volvo XC60, Mercedes GLC och BMW X3 när man kollar på utrymmen vilket så klart är fördelaktigt eftersom Sorento är en så mycket större bil. Tittar man på prislappen så är det rimligt, en XC60 som går att ladda kostar 579.000 kronor och en Mercedes GLC 581.900 kronor men det är inte en rimlig jämförelse på så många andra sätt eftersom Kia valt att erbjuda storlek framför premium.
Snygg och ståtlig utsida
Innan man kliver in i Sorento är det mesta fantastiskt tycker jag. Bilen är stor och riktigt snygg och jag kan tänka mig att man är rätt nöjd när man har den på garageuppfarten. Kia är lite smarta med att man inte erbjuder någon snålversion, som de flesta ändå inte köper, eftersom då kommer alla bilar att vara snygga. 19-tummare, takrails, LED-ljus och allt annat på utsidan är nämligen standard.
Insidan fungerar, men detaljerna är sådär
När man kliver in i förarsätet är det fortfarande snyggt, men börjar man kolla närmare går solen i moln så att säga. Växelväljaren som man har snott från Jaguar är inte bara snodd utan en dålig kopia som jag tror är i metall. Kanske. Läderratten kan man undra vad man hittade lädret till. Av någon anledning är alldeles för många ytor i pianolack. Det digitala klustret är stort men grafiken känns som att man hittat på siten free-car-themes.net. Grafiken i navigatorn är inte bättre alls utan ser riktigt tradig ut.
Men det fungerar. Ok, det piper då och då utan att man riktigt fattar varför och den inbyggda röstassistenten kan inte ens höra vad man säger, men annars fungerar det och det mesta är inkluderat. Allt man behöver i säkerhetsväg finns så klart, som filkörningsassistent och adaptiv farthållare, men man har också langat in helljusassistent och navigationsbaserad farthållare som håller koll på om man kommer till rondeller eller snäva kurvor. Man har också slängt in en cool funktion som håller koll bakåt när man är parkerad så om det kommer en bil eller cyklist så kan man inte slänga upp dörren. Briljant om man har ungar i baksätet som inte har koll på omvärlden.
En annan smart funktion är att man kan få lite bättre koll på vad som händer bakom bilen innan man byter fil genom livebilder i förarklustret. Nu är det inte så mycket mer info än vad som syns i backspeglarna, men det är så enkelt och snyggt levererat och säkerligen superskönt vid långkörningar på motorväg. Att den inte är så smart och går i gång varje gång man blinkar oavsett situation gör liksom inget.
Som jag började med så är det här en bil att gilla, inte älska, och det gäller även när man kör. Man kommer liksom fram dit man ska men jag skulle ljuga om jag sa att man gjorde det med känsla. Men som sagt, spelar det någon roll? Och spelar det någon roll att grafiken i navigatorn är kass när man ändå kommer att använda CarPlay eller Android auto på den stora, fina skärmen? Nä, det gör det inte.
Störst går först
För det som spelar roll är att man får en snygg bil som inte kostar miljonen och som ungarna får plats i. Nya Sorento har blivit en centimeter längre men fått 35 millimeter längre axelavstånd vilket så klart ger mer utrymme. Tittar man i listan på utrymmen så har baksätet fått hela 93 millimeter extra men tredje raden har fått 46 millimeter mindre utrymme. Detta beror på att andra raden numera går att skjuta fram och tillbaka vilket gör att om man har små knottar på tredje raden eller inte använder tredje raden så åker man som en rackarns kung på andra raden! Dryga nio extra centimeter är mycket, perfekt om du har stora tonåringar eller åker bak som vuxen. Tyvärr erbjuds inte Sorento med kaptensstolar i Europa som man gör i USA, det hade varit riktigt härligt.
Tredje raden är som tidigare helt ok, men bara för vuxna i nödfall. Det har blivit enklare att komma in och ur bilen här bak vilket uppskattas, man var lite fast där bak i förra versionen. Något som det numera också finns längst bak är kontroll för AC och knappar för att fälla andra stolsraden. Dessa kan användas av de på tredje raden men också av den som vill packa mycket. Tredje raden fälls manuellt, men andra fäller man sedan med knapparna. USB-kontakter finns det överallt, tre i fram, tre på andra raden och två på tredje raden.
Har man tredje raden uppfälld så är det fortfarande ganska så snålt med utrymme, 187 liter för dieseln och 175 liter för plug-in-hybriden. Fäller man tredje raden ökar detta till 616 respektive 604 liter och fäller man andra raden får man plats med 1988 liter.
Ingen racer
Dieseln är som sagt ingen rolig historia. Den är på 202 hästar och 441 Nm och gör 0 till 100 på 9,1 sekund och kommer bara med en automat. Plug-in-hybriden är lite roligare med en bensinmotor på 180 hästar och en elmotor på 91 hästar som tillsammans ger 265 hästar. Det lär inte göra att 0 till 100 kommer att gå på 4 sekunder, men lite roligare lär det bli.
Dyrt insteg, men det mesta ingår
Köper man en Sorento vill man ha en stor bil med plats för sju och en massa lull-lull, men bara om det är standard. Grundversionen kostar som sagt 469.900 kronor och kallas för Action. Lägger man till 29.900 kronor får man Advance och i det paketet finns elstor för passagerare, elbaklucka, läderklädsel, uppvärmda sätet på andra raden, bättre ljudsystem från Bose (som helt ärligt inte är mycket att hurra för) och lite annat smått och gott. Man får även en funktion som varnar om man har glömt någon unge på tredje raden...
För ytterligare 29.900 kronor får man Advance Plus där man får 360-kamera, autobroms vid backning, den där dödavinkelkameran som jag berättade om ovan, head-up-display, bättre läderklädsel, självparkeringssystem och framstolar med ventilation.
Vill man ha panoramatak får man lägga ytterligare 14.900 kronor och sedan är det typ slut på saker att lägga till.
En halv miljon är en halv miljon men beroende på hur bonus-malus utvecklas så kan det bli en rätt ok affär jämfört med lika stora konkurrenter som bara finns som bensinare och jämfört med mindre men lyxigare plugin-hybrider får man mer men inte lika "fint" för pengarna.
Om Kia i framtiden lyckas få till materialen i inredningen och en digital grafik som inte känns så B så kommer man sälja ännu fler bilar. Nu tror jag i och för sig inte att det kommer att bli ett hinder för försäljningen av den här modellen och jag gissar att det kommer att synas många på vägarna, men först då plug-in-hybriden kommer i vår.



















































































