41 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Volvo vill bygga en tredje fabrik i Europa Så att man ska kunna bygga massa eldrivna suvar
Volvo vill bygga en tredje fabrik i Europa

Det går segt med elektrifieringen hos Volvo, hittills i år är bara fyra procent av de sålda bilarna elbilar. Målet är betydligt högre än så, 2025 ska varannan såld bil vara helt eldriven. Det ska man lösa genom att nästa år släppa en helt eldriven uppföljare till XC90, följt av en mindre SUV och sedan en ersättare till XC60.

”Vi ska nästa år lansera en ersättare till XC90 som inte ska heta XC90, men som är i den storleksklassen. Den kommer att vara fullt elektrisk med centraldator. Därefter kommer en elektrisk mindre suv och sedan kommer en ersättare till XC60, som inte kommer att heta XC60, men som också blir fullt elektrisk”, säger Volvo Cars finanschef Björn Annwall till DI.

Den mindre SUVen kommer inte att vara en ersättare till XC40 utan en storlek mindre än den modellen. Samtliga dessa modeller ska ha börjat producerats innan 2025. Laddhybridversioner av dagens XC60 och XC90 kan komma att fortsätta tillverkas efter att de nya helt elektriska versionerna har börjat rulla ut från fabrik.

Volvo planerar att öka produktionen rejält de närmsta åren, från dagens ungefär 800.000 bilar till 1,2 miljoner bilar. Det har man kapacitet för i sina nuvarande fabriker som inte går för fullt. Men man tänker inte stanna där utan planerar en ännu högre försäljning efter 2025 och därför vill man bygga ännu en fabrik i Europa. Det rapporterar Reuters.

Bil, Volvo, volvo cars
47.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
mån. 15 nov 2021, 09:45
Volvo vill bygga en tredje fabrik i Europa Så att man ska kunna bygga massa eldrivna suvar
47.0°
0