Daniel Ek vill inte ta svåra beslut om censur själv
Och man kommer inte att göra egen hårdvara

Att plattformar som Facebook, Twitter och Youtube hamnar i blåsväder kring censurfrågor är inte så konstigt. Men senaste tiden har även frågan hamnat på Spotifys bord och ju fler länder man kommer till, ju större lär problemet bli.
Här i Sverige plockade man nyligen bort låten Knulla barn med Mr Cool. Låten släpptes 2015 men när några tre år senare helt plötsligt blev förskräckta över den ville folk själva lyssna på låten som snabbt klättrade på listorna. Nu blev Spotify själva spridare av låten som inte längre låg på en okänd lista långt ner i arkiven längre och när kritiken kom försvann låten.
Detta har hänt tidigare, men Spotify har varit rätt duktiga på att plocka bort hatmusik. Det är troligen inte heller många som tycker att Spotify ska sprida exempelvis vit makt-musik eller propaganda för ISIS, men det är inte alltid så enkelt.
– Vi vill jobba med så många som möjligt för att spegla alla delar av samhället. Men ju mer innehåll vi får, desto vanligare blir de här problemen. Inte bara för andra plattformar, även vår egen säger Daniel.
Problemet är att man inte riktigt vet hur man ska hantera det och Daniel Ek verkar inte vilja vara den som tar beslutet utan vill flytta beslutet utanför Spotify.
– I den bästa av världar fanns det som vi i Sverige kallar för ombudsman som kunde hjälpa oss alla med detta.
En så kallad helylletanke som nog inte kommer att bli verklighet. Världen är en smula för komplex för ha ett råd av den sorten, så det här kommer nog tyvärr fortsätta att vara ett problem för Spotify och Daniel. Daniel säger att problemet står högt upp på hans agenda. Problemet har också efter börsintroduktionen fått en annan karaktär så han har nog inget val. Om en artist är populär men ett svin kan det ge badwill som sänker aktien om Spotify plockar bort artisten.
Ingen hårdvara från Spotify just nu
När Spotifys PR-chef Dustee Jenkins frågar Gustav Söderström, R&D-chef på Spotify, hur det ser ut med egen hårdvara från Spotify är budskapet tydligt. Det blir ingen sådan, man är helt enkelt inte ett hårdvaruföretag. Eller det är budskapet man vill få fram just i dag.
– Vi vill finnas överallt, på alla plattformar. Ett ställe som vi lägger mycket fokus på just nu är att finnas i bilen. Ett resultat av detta är till exempel att vi nu finns i alla Tesla-bilar som levereras i Europa.
Just detta är ju något som Spotify är väldigt duktiga på. Man säger sig inte vara ett företag som sysslar med hårdvara och det är väl en tolkningsfråga. Man tillverkar ingen egen hårdvara men Spotify Connect är en succé nästan utan motsvarighet. Bakom sladden och bluetooth finns man på fler högtalare än någon annan. Förutom att man finns på spelkonsoler, telefoner, klockor och så vidare. På mjukvarusidan delar man den pallplatsen med Netflix som också är oerhört duktiga på detta.
Så visst är man ett företag som pysslar med hårdvara, men jag tror inte att vi kommer att få se någon egen hårdvara från dem under den närmsta tiden.