44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Facebook kickar ut saudier som spred fake news Saudiarabiens regering bedrev desinformations-kampanj
Facebook kickar ut saudier som spred fake news
Riyadh, Saudiarabien

Facebook uppgav igår att man har avslöjat ett nätverk av konton på sin plattform som man anser har använts av saudiska intressen för att sprida desinformation och så kallade fake news på Facebook.

Facebook uppger att man har stängt av över 350 konton som tillsammans har haft runt 1,4 miljoner följare från sin plattform då man misstänker att dessa ingått i Saudiarabiens desinformationskampanj i sociala medier. Saudiarabiens förnekar inte helt oväntat att så är fallet men Facebook verkar vara säkra på sin sak. Företagets säkerhetschef för cyberfrågor Nathaniel Gleicher säger:
"For this operation, our investigators were able to confirm that the individuals behind this are associated with the government of Saudi Arabia. Anytime we have a link between an information operation and a government, that’s significant and people should be aware."
Det saudiska nätverket ska primärt ha försökt sprida sina budskap på arabiska i länder i Mellanöstern och Nordafrika enligt Gleicher:
"They would typically post in Arabic about regional news and political issues. They would talk about things like Crown Prince Mohammed bin Salman - his internal and economic social reform plan, the successes of the Saudi armed forces, particularly during the conflict in Yemen,"
Kontona som nu stängts av från Facebook uppges ha köpt annonser på plattformen för över 100.000 dollar innan deras infiltration av plattformen upptäcktes skriver nyhetsbyrån Reuters.

reuters.com Internet, Facebook, saudiarabien, fake news, desinformation Uppgifter: Saudiarabien avlyssnade Jeff Bezos telefon Spred sedan privata meddelanden och bilder till skandaltidning Utredningen om hur privata grejer från Amazons grundare och vd Jeff Bezos telefon kunde läcka ut i media är nu klar och enligt den så pekar det på att Saudiarabien på något sätt fått tillgång till data från Bezos telefon. Det var tidigare i år som den amerikanska tidningen National Enquirer, som ägs av American Media Inc. (AMI), började sprida privata sms mellan Bezos och hans flickvän. Efter det anklagade Bezos tidningen för utpressning då tidningen antydde att de skulle publicera intima bilder på Bezos och flickvännen om inte Bezos, i ett publikt uttalande, skulle förneka att någon att American Medias nyhetsartiklar om Bezos användes i politiska syften. Detta är något som Bezos och Washington Post, som Bezos äger, tidigare har anklagat företaget för. Enligt utredningen som nu avslutats så ska ha varit saudiska intressen som försett National Enquirer med privat information och Jeff Bezos säkerhetschef Gavin De Becker säger om utredningen: "Our investigators and several experts concluded with high confidence that the Saudis had access to Bezos’ phone, and gained private information. As of today, it is unclear to what degree, if any, AMI was aware of the details." Saudiarabien har än så länge inte uttalat sig om de nya anklagelserna mot dem men när historien om Jeff Bezos briserade i februari förnekade landet att man skulle ha haft något som helst med det hela att göra. Tumnagel
18.6°
0
Förslag om Saudiarabiens framtidsstad Neom läckta Kan få robotdinosaurier, flygande bilar och en konstgjord måne Saudiarabien har sedan en tid tillbaka börjat planera för vad de ska pyssla med när väl deras olja tar slut om några år. Ett av diktaturens framtidsprojekt är staden Neom, en stad som man verkar hoppas ska bli någon slags futuristisk blandning av Silicon Valley, Dubai och ett jättestort tivoli. Wall Street Journal har tagit del av läckta dokument på förslag på grejer som kan komma att dyka upp i Neom i framtiden. Det handlar om förslag som tagits fram av amerikanska konsultbolag som till exempel McKinsey och Boston Consulting som verkar ha fått fria händer att ta fram förslag som håller sig innanför de ekonomiska ramarna för projektet. Då Saudiarabien har snackat om att plöja ner 500 miljarder dollar, en summa som kan jämföras med Sveriges totala BNP som 2017 låg på 538 miljarder dollar, i Neom så handlar det givetvis om en hel del rätt vilda förslag. Bland förslagen finns bland annat ett förslag om att kontrollera vädret med hjälp av den kontroversiella tekniken molnsådd, att staden helt ska sakna vägar då bilarna istället ska flyga, ett massivt övervakningssystem som håller koll på allt som händer i staden, robotar i stort sett i alla hushåll, ett nöjesfält med robotdinosaurier samt en konstgjord måne. Saudiarabien har planerat att den första sektionen av Neom ska stå klar 2025. Förra året arrangerade man en stor tillställning där företagsledare från hela världen var inbjudna för att ta del av planerna för Neom och eventuellt bestämma sig för vad de själva kunde bidra med för att bygga Saudiarabiens framtidsstad. Konferensen får väl dock betraktas som något av ett fiasko. Flera av de inbjudna bojkottade konferensen då den skedde i kölvattnet av mordet på den saudiske journalisten Jamal Kashoggi, ett mord som de flesta är överens om att det beordrades och/eller godkändes av Saudiarabiens de facto ledare kronprins Muhammad Bin Salman. Tumnagel
17.4°
0
Saudi Aramco är världens lönsammaste företag Saudiarabiens oljebolag gjorde vinst på över en biljon kronor förra året Saudiarabien har för ovanlighetens skull presenterat resultatet från det statliga oljebolaget Saudi Aramco vilket visar att företaget är världens mest lönsamma företag. Under förra året hade Saudi Aramco ett nettoresultat på 111 miljarder dollar, motvarande 1027 miljarder svenska kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som de 59 miljarder dollar som Apple visade i vinst under förra året skriver Dagens Industri. Räknat per fat såld olja är företaget dock långt ifrån bäst i klassen. Saudi Aramco gör 26 dollar i vinst per sålt fat vilket kan jämföras med konkurrenten Royal Dutch Shell som i snitt gör 38 dollar vinst per fat. Anledningen till det uppges vara de höga skatterna som Saudi Aramco betalar till den saudiska staten så att de och resten av kungahuset har råd med bröd för dagen. Anledningen till att Saudiarabien nu ger utomstående inblick i Saudi Aramcos finanser beror på att man inom kort siktar på att börja sälja optioner till externa finansiärer i företaget. Tumnagel
9.9°
0
54.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 2 aug 2019, 10:30
Facebook kickar ut saudier som spred fake news Saudiarabiens regering bedrev desinformations-kampanj
54.0°
0