5 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
I dag är det lösenordsbytardagen! Men behöver man verkligen byta lösenord?
Bild till artikel Foto: TheDigitalWay

Det finns en gammal myt om att man bör byta lösenord då och då, men jag skulle vilja kalla det för just en myt. Ingen vinner ju på att byta lösenord, så länge lösenordet är hemligt och inte hamnar i orätta händer kan det ju vara detsamma hur länge som helst. Men lösenordsbytardagen kan vara ett bra tillfälle att se över sina lösenord och hur man hanterar dem.

- Att ha samma lösenord på flera ställen är en oerhört dålig idé men det vet väl de flesta vid det här laget. Ha helt enkelt inte ett lösenord på flera ställen, punkt.

- En del har ett enkelt lösenord som de matar in på skräptjänster de inte bryr sig om, men det är också en dålig idé eftersom den där skräptjänsten kanske senare blir jätteviktig eller så matar du in personliga saker där utan att tänka på att lösenordet är dåligt.

- Använd lösenordshanterare! Av någon anledning använder jag 1password som fungerar ok, men det finns mängder där ute. Numera finns det även inbyggda lösenordshanterare i Android, iOS, Chrome, Safari och så vidare och de kan vara en helt ok lösning, men det kan vara värt att ta en titt på något som 1password. Tipsa gärna varandra om den lösning som ni tycker är bäst!

- Långa lösenord är bättre än krångliga. Om du behöver ett lösenord som du måste hålla i huvudet, skapa ett långt som du kan komma ihåg. Det kan till exempel vara bobbysalfaarsnyggareanminalfa156. Aj84!f är svårare att komma ihåg och på inget sätt ett bättre lösenord.

- Om en tjänst har tvåfaktorsautentisiering, använd det!

Vilka är era bästa lösenordstips?

Internet, Övrigt, lösenord, lösenordshanterare
40.6° 0 Roger Åberg Roger Åberg
mån. 20 jan 2020, 08:20
I dag är det lösenordsbytardagen! Men behöver man verkligen byta lösenord?
40.6°
0