Konsumentverket gör film som vägledning för influensers
Efter dom mot Kenza
Försök igen

Igår meddelade Konsumentombudsmannen att Patent- och marknadsdomstolen dömt bloggaren Kenza Zouiten efter att hon pratat om solglasögon från ett viss företag i sina inlägg utan att tydligt reklammarkera dessa.
Det här är ju inte något ovanligt problem i sociala medier så Konsumentombudsmannen har gjort en skrift där man går igenom vad som gäller. Man har även gjort filmen ovan.
I grunden är det väldigt enkelt, om någon får ersättning för att prata om en produkt eller tjänst är det reklam. Om det är ens egna åsikter eller inte spelar ingen roll. Det spelar heller ingen roll om det är dina egna produkter eller inte, det är fortfarande reklam.
Vi här på Feber skriver ju nästan uteslutande om produkter och om vi skriver om dem ökar försäljningen. Dock är det så att vi bara annonsmarkerar de inlägg där vi faktiskt får en ersättning, och vi försöker göra det så tydligt som möjligt. Anledningen till att vi inte annonsmarkerar allt trots att det ökar försäljningen är att vi i de allra flesta fall hittar informationen om produkten utan att någonsin ha kontakt med företaget. Vi får då alltså varken ersättning eller har uppmanats att skriva om produkten.
En möjlig gråzon vi lever i är den då vi testar produkter, antingen här i Sverige eller då vi har rest någonstans för att till exempel testköra en bil.
I de fall någon betalar resa till exempel till en mässa för att vi uttryckligen ska titta på en produkt brukar vi skriva att företaget har stått för resa och uppehälle, det är dock extremt ovanligt och har bara hänt en handfull gånger.
I de fall då vi blir inbjudna antingen till ett event eller att testa en produkt gör vi alltid det för att vi vill det. Det låter kanske drygt, men vi skulle kunna åka på väldigt många resor och testa väldigt många produkter om vi hade velat och framförallt hade haft tiden till det, så de saker vi testar eller åker på är väl utvalda av oss. Vid eventuella resor står företagen oftast för de kostnader som uppstår när en produkt lanseras eller bara finns i en annan del av världen. Hade vi fått som vi velat hade allt kommit till vårt kontor och vi inte rört oss ur fläcken. Vi står självklart för våra egna kostnader, det finns alltså inga tillfällen då ett företag betalar för arbetstid eller på annat sätt ger oss ersättning förutom att placera oss på ett annat ställe.
De produkter vi testar eller använder på kontoret är alltid på lån. Dessa lån är olika långa, mobiltelefoner försöker vi till exempel låna tills en uppföljare kommer eftersom vi vill kunna ha dem nära ifall vi vill testa eller jämföra något. Vi tar alltså aldrig emot en produkt i utbyte mot en artikel.
Överlag är PR-byråer och företag som jobbar proffesionellt mot "riktig" media i Sverige just väldigt professionella. De ska ha cred för att de gör produkter och liknande tillgängliga för oss men att de väldigt sällan försöker "sälja" produkten eller tjänsten. De är också väldigt väl medvetna om att de inte kan tvinga oss till att göra, tycka eller skriva saker. Däremot är det väldigt, väldigt annorlunda i andra länder som inte har lika hårt lagstiftning (lagar och regler rockar!) där både influensers och media köps in för att sälja en produkt.