Nu kommer hyperlokala Nextdoor till Sverige
Vi har träffat deras CEO Sarah Friar

För att hålla koll på vad som händer runt omkring en använder många Facebook-grupper, men de kan vara både stökiga och trygghet är väl kanske inte direkt ett ledord även om de såklart har sina fina stunder också. Nextdoor är inte en ny tjänst, de lanserade 2011, men nu kommer de till Sverige som blir det tionde landet på deras karta. Anledningen till att man tar över världen i långsam takt är att mer faktiskt inte är bättre och ska man vara hyperlokal behöver man faktiskt vara på plats.
Jag träffar deras VD Sarah Friar en riktigt solig dag i Stockholm och jag är lite lätt tveksam till att de har valt Sverige som ett av de första länderna att lansera i, man finns sedan tidigare i Nederländerna och lanserar samtidigt i Danmark. Vill vi svenskar verkligen prata med våra grannar? Är inte vi tysta typer som helst inte vill ta kontakt?
Men vad är Nextdoor egentligen? Sarah förklarar att man tar avstamp i det absolut första sociala nätverket, kvarteret. Man bor ju där och förhoppningsvis bryr man sig om sitt kvarter och de som bor där. Och Nextdoor försöker vara bryggan som får grannar att få kontakt med varandra men också med myndigheter, lokala företag och så vidare.
Att gå med i Nextdoor är gratis men för att gå med i ett kvarter behöver man faktiskt bo där. När man sedan kommunicerar med sina grannar gör man det med sitt riktiga namn och med sin riktiga adress, vilket så klart gör att andelen troll och otrevligheter blir färre.
En sak man kan göra i Nextdoor är att rapportera brott som har begåtts.
– När man postar om ett brott vill vi att det faktiskt har begåtts ett brott. Att man sett någon som man verkar tycka är lite suspekt räcker inte. När man sedan kommer med tips om det brottet så påpekar vi för den som postar att man ska vara hövlig, bara komma med fakta och inte hålla på och gissa.
Men brott är inte huvudsaken med Nextdoor. Man vill framförallt vara en mötesplats där grannar kan upptäcka varandra. När ett kvarter blir levande så blir människorna i det lite mindre ensamma. Kanske slänger man ut att man ska ut och springa på kvällen och får med sig några, kanske tidigare okända, grannar på turen.
Sarah har en lång karriär bakom sig i inte helt okända företag som Square och Slack. Slacks succé är, enligt mig, att det är så gräsrot och att alla kan skapa en kanal utan att fråga en administratör. Känslan här verkar vara densamma. Trots att myndigheterna får vara med och dela med sig så är det på folket i kvarterets villkor.
– Vi tror så klart på att Nextdoor ska vara något för svenskarna. Det är kanske lätt att tro att alla amerikaner är likadana, men vi har erfarenhet från ett land med väldigt blandade människor och väldigt blandade communitys.
Än så är det rätt tamt med medlemmar i det kvarter som jag bor i. Man har fått fart i en del kvarter här i Stockholm, Kungsholmen verkar ha hoppat på tåget och Norra Ängby är det absolut mest aktiva kvarteret just nu.
– Är det 7000 personer i ditt kvarter och de som ligger i närheten så blir det bra fart, men det kan fungera med betydligt färre än så. I en mindre ort på landet räcker det gott och väl med några hundra. Vår erfarenhet är att om den första personen i ett kvarter får in tio andra personer så är bollen i rullning.
När man drar igång ett kvarter får man skicka 25 vykort till sina grannar. Extremt offline kan tyckas, men det ska vara effektivt. Men frågan är om tjänsten kan ta grannarna online och sedan AFK igen.
Enligt en undersökning gjord av Nextdoor vill 52 procent av svenskarna utveckla bättre relationer till sina grannar. Om vi vill ha över dem på middag är väl kanske tveksamt, men kanske kan det vara tjänsten som får den där okända personen man ser på gatan eller i hussen att få ett namn. För i samma undersökning svarar 51 procent att de bara kan förnamnet på tre av sina grannar och 12 procent vet inte namnet på en enda av sina grannar.
Sarah och hennes kollegor berättar energiskt om exempel där folk postat att man ska besöka en loppis eller ta en löptur och sedan fått sällskap av sina grannar, som då fått ett ansikte. Eftersom man vet namn och adress på de som kommer med känns det kanske ändå säkert. Och så får man kanske ett namn på den där grannen som mött i hissen eller mött på löpturen. Jag måste säga att jag tycker att det är något härligt med hela tanken. Nu ska jag bara se om jag verkligen vågar bjuda in mina grannar...
Det är gratis att använda Nextdoor men självklart vill man tjäna pengar, vilket man gör på annonser och sponsrade poster. Till skillnad mot många andra kan man vara lokala på riktigt och är väl drömmen för till exempel mäklare.

