32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Apple fortsätter tjäna rejält med pengar Men kommer sluta berätta hur många enheter man säljer
Apple fortsätter tjäna rejält med pengar
Sista gången vi får se detta

Apple berättade igår kväll hur finanserna såg ut det senaste kvartalet. Som vanligt tjänar man larvigt mycket pengar, man sålde för 62,9 miljarder dollar (upp från 52,6) och gjorde en vinst på 14,1 miljarder dollar (upp från 10,7). Framförallt är det strategin med att våga sälja riktigt dyra iPhones som ser ut att ha fungerat ypperligt.

Man sålde nämligen nästan exakt lika många iPhones (46,9 miljoner) som motsvarande kvartal förra året, då man sålde 46,7 miljoner. Intäkten var däremot väldigt mycket större, 37,2 istället för 28,8 miljarder dollar. Det betyder att snittpriset per såld iPhone har gått upp från 616 dollar till 793 dollar, vilket konkurrenterna lär vara långt ifrån.

För Macarna går det helt ok, man sålde 5,3 miljoner vilket i nästan exakt lika många som motsvarande kvartal förra året. iPads sålde däremot lite färre, 9,7 miljoner istället för 10,3 miljoner, men den lite mer aggressiva nedgången som var tidigare har brutits. Här lär man troligen också öka intäkten per såld iPad nästa kvartal med dyra iPad Pro på väg ut.

Avdelningen för Services nådde nästan upp till 10 miljarder, vilket är imponerande. Här finns intäkter från App Store och Apple Pay och just Apple Pay ska ha tredubblat sina transaktioner från förra året.

Övriga produkter (Apple TV, Apple Watch, Beats, HomePod) fortsätter att gå prima, här ökar man från 3,2 till 4,2 miljarder i försäljning. Man berättar inte exakta siffror i antal här, men Apple Watch ska vara den produkt som sticker ut där försäljningen ökade med 50 procent.

På tal om antal sålda enheter så kommer Apple sluta att berätta detta i sina kvartalsrapporter. Man har länge gjorde detta för iPhones, Macar och iPads men nu är det slut med det. Apple säger att det inte är lika relevant för deras affär längre, ett exempel kan vara att man inte sålde fler iPhones det här kvartalet men tjänade väldigt mycket mer pengar. Man pekar även på att många konkurrenter inte rapporterar försäljning.

Personligen tror jag att det mest handlar om att Apple nu verkligen kommer att fokusera på premiumtelefoner. Samtidigt har Huawei marscherat Apple om i antal sålda enheter och det lär inte vara sista kinesiska tillverkaren som gör det. Apples försäljning av iPhones har i enheter avstannat även om man fortfarande ökar i intäkt. Apple har historiskt också med iPhone tagit över nya marknader vilket gjort att försäljningen i enheter har ökat. Kina ökade till exempel med 16 procent senaste kvartalet men ökningen i Europa och Nordamerika var ännu högre, och det är ju marknader man varit i länge. Detta är alltså ökning i intäkt, inte sålda enheter. I Indien ökade man ingenting och det är en marknad som man är svag på och borde kunna öka rejält, men misslyckats.

Mac, Övrigt, apple, kvartal
29.2° 0 Roger Åberg Roger Åberg
fre. 2 nov 2018, 07:50
Apple fortsätter tjäna rejält med pengar Men kommer sluta berätta hur många enheter man säljer
29.2°
0