34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Apple minskar omsättningen för första gången på tretton år
Den ständiga ökningen har fått sig ett slut

Apple minskar omsättningen för första gången på tretton år
Apple Store i Shanghai
Foto: teflsearch

Nu på kvällen presenterade Apple sin kvartalsrapport och även om det är långt från att Apple går med förlust så var det en historiskt dålig rapport på det sättet att det är första gången på 13 långa år som man minska omsättningen. En historisk period är där med över.

Anledningen är så klart flera men den största är så klart att det liksom inte finns så många fler ställen att börja sälja iPhones på och det finns ingen ny produkt av iPhones gigantiska potential, och frågan är om det någonsin kommer att finnas det.

Apple drog in 50,6 miljarder dollar och gjorde på det en vinst på 10,5 miljarder dollar, runt 89 miljarder kronor. Det är en gigantisk summa pengar men det är trots allt en nedgång på runt 13 procent från samma period förra året.

För första gången minskade försäljningen i Kina, en marknad som har varit anledningen till att Apple har kunnat fortsätta växa de senaste åren. Apple gick in i landen ungefär samtidigt som försäljningsökningen av iPhones minskade på de marknader man redan sålde på och nu verkar alltså även den marknaden vara mättad. Ett litet hopp sätts till Indien som enligt Tim Cook är där Kina var för sju-tio år sedan. Om arbetet på den marknaden kommer att ge nytt bränsle åt Apples omsättning återstår dock att se.

Apple TV och Apple Watch är inte produkter som någon nog trott skulle kunna fortsätta ökningen för Apple och även om området "övrigt" ökar en smula är det långt ifrån något som kan kompensera tappet som iPhone, Mac och iPad stod för.

Att detta skulle ske var ingen överraskning och något som Apple själva varnat för. Tappet kommer att fortsätta, prognosen från Apple själva säger att man nästa kvartal kommer att tappa 15 procent mot samma kvartal året innan.

Mac, Övrigt, apple, kvartalsrapport
22.1° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tis. 26 apr 2016, 23:48
22.1°
0

Apple minskar omsättningen för första gången på tretton år

Den ständiga ökningen har fått sig ett slut