m

Är det här datorn som Apple borde göra?
Borde Apple göra en Nokia?

Är det här datorn som Apple borde göra?
Mac / Hårdvara

Det mest intressanta i dag var nog faktiskt inte att Snow Leopard kommer på fredag utan att Nokia visade upp en dator. För även om den kör fel operativsystem och säkert kunde ha gjorts mindre och snyggare så har de gjort helt rätt på många sätt och vis.

Nokia Booklet 3G som den heter har en 10 tums skärm med bra upplösning, lätt (1.25 kg), mycket lång batteritid, inbyggd 3G och så vidare. På många sätt går den att jämföra med en MacBook Air, men man har på en hel del sätt tänkt annorlunda mot vad Apple gjorde med MacBook Air. Frågan är vilken tankebana som är rätt och om det inte skulle vara smart av Apple att erbjuda båda tankebanorna...

Problemet med MacBook Air för mig är att det inte är värt att få sämre prestanda i en lättare förpackning för mer pengar, den kostar trots allt 2500 kronor mer än en MacBook Pro 13". Faktum är (nog) också att folk är beredda att tumma på prestanda om det samtidigt betyder att datorn blir billigare, mindre och har längre batteritid.

Batteritid vs prestanda
Nokia påstår att deras nya maskin har 12 timmars batteritid - troligen utan att 3G-kortet och GPS:en jobbar. Så lång batteritid lyckas man få till genom att använda en strömsnål, men slöare, Atom-processor från Intel. Den mindre skärmen sparar nog också en hel del ström. En MacBook Air har enligt Apple fem timmars batteritid.

I verkligheten har man alltså 8 timmar vs 3 timmars batteritid - det är en rejäl skillnad.

Stor skärm vs liten dator
Nokia Booklet 3G väger in på 1.25 kilo och MacBook Air på 1.36 kilo så skillnaden i vikt är inte speciellt stor, men Nokias maskin är betydligt mindre (26.4 cm x 18.5 cm) än MacBook Air (32.5 cm x 22.7 cm). Eftersom skärmarna troligen har ungefär samma upplösning så har man lika mycket arbetsyta - är det värt en större dator för att få en fysiskt större skärm är frågan? På skrivbordet ja, men i väskan?

Upplösningen på en MacBook Air är 1280x800 och Nokian har HD så minst 1280x720.

Nokias maskin är 1.99 cm tjock och MacBook Air är mellan 0.4 och 1.94 cm tjock. 0.4 är den bara ute i kanterna så på tjockleken är det ingen större skillnad egentligen.

Nokian vinner på funktioner
En anledning till att MacBook Air inte är en toksuccé är den rätt fattiga uppsättningen med portar - en skärmport, en USB-port och så ljud. Nokian har HDMI, två USB-portar, SD-kortläsare och ljud - dessutom trumfar man Apple genom att ha både 3G-kort och GPS inbyggt! GPS känns helt klart som bonus, även om det kan vara grymt i vissa situationer, men 3G-kort inbyggt är riktigt trevligt.

Men vi som har iPhone kopplar ju bara in den och kör! Jo, visst är det så, men inbyggt är alltid trevligare. Enda nackdelen med inbyggt är att man behöver ett till SIM-kort och då också kanske ett till abonnemang.

Priset då?
Nokia har tyvärr inte gått ut med ett pris ännu, det kommer andra september, men vi är väl inte många som tror att den kommer att kosta 16 000 spänn. En Dell Inspiron 10, som inte har 3G och GPS och sämre upplösning på skärmen etc men som i övrigt är rätt likvärdig kostar 3560 kronor. Dubblar vi det så hamnar vi runt 7000 spänn - inte helt omöjligt va? Om Nokian hamnar i den prisklassen så kommer du att kunna köpa två Nokia-maskiner till priset av en MacBook Air, och MacBooken är inte dubbelt så bra, även om den troligen är betydligt snabbare.

Är det här fantastiskt gjort av Nokia eller är jag förblindad av nyhetens behag? Den tröttare processorn och betydligt sämre grafikkort gör livet tristare, men finns det inte mängder och åter mängder med människor där ute som struntar i det?

37.9°
0

Är det här datorn som Apple borde göra?

Borde Apple göra en Nokia?

RSS 19 kommentarer till artikeln
Bobby_X
jag gillar den, till de priset du skissar på (7k) så kan det vara en storsäljare... Men känns som skärmen är lhop tryckt lite, mycket dö yta runt skärmen. Eller är det kanske för att det är både svart och grått, ögat luras lite?
av Bobby_X, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:02
bjorkkis
w7 på denna, mm måste ha!
av bjorkkis, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:30
stayloose
Dorian: Du återkommer ofta till att Apple tar överpris för sina produkter. Ur vems ögon undrar jag? För dig som avskyr allt som hör Apple till är det ju en självklarhet. Det beror alldeles på vad man har för förväntningar av sitt köp.

I detta fallet (Macbook Air) är det rimligt att tala om överpris då just priset anses var en faktor till utebliven försäljning, men i övrigt är Apples marknadsandel på ca 10% på den bärbara datormarknaden ett gott tecken på rimlig prisnivå och nöjda kunder.
av stayloose, tisdag 25 augusti 2009 kl 00:56
Roger Åberg
MacBook Air och Kuben har alltid haft fel pris. Och Mac mini får gärna gå ner kraftigt i pris. Men MacBook Pro 13" är en prisvärt rackare tycker jag.

Glöm inte heller att andrahandsvärdet på en Mac är riktigt bra. Nästan larvigt vad de kostar på Blocket faktiskt.
av Roger Åberg, tisdag 25 augusti 2009 kl 01:03
Carl H. Blomqvist
Varför jämföra äpplen med päron??

Är ganska övertygad om att MacBook Air riktar sig till en helt annan klientel än vad Nokia Booklet 3G gör. Samt målgruppen för MacBook Air använder iPhone eller crackbarry för det som de vill åstadkomma mobilt.

Personligen skaffar jag mig hellre en 13" MacBook Pro än en Nokia Booklet 3G.
av Carl H. Blomqvist, tisdag 25 augusti 2009 kl 01:08
Naw
Är du helt hjärndöd eller?

Du jämför just precis en Fiat 500 med en Koenigsegg. De riktar sig till helt olika målgrupper, Apple har hittills inte varit intresserade av budgetmarknaden och jag tror inte de kommer bli det på ett väldigt bra tag.

För att inte ens nämna att Nokian kommer med en (troligtvis singlecore) 32-bit in-order atom vs en dualcore 64-bit c2d (penryn). För att inte ens tala om hur tjocka de flesta netbooks är...
av Naw, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:10
---justin---
Jämförelsen med en Air ter sig rätt fel enligt mig. varken priset, hårdvaran eller skärmen är av samma typ = helt olika datorer till helt olika köpare... Varför inte jämföra med andra pc-maskiner? Mac, mac, mac, mac... jag sållar mig till Dorian's fan-club...
av ---justin---, tisdag 25 augusti 2009 kl 02:41
Nolle
Man kan ju undra om du, Roger, har använt en Air? Designen är oerhört grym och den känns mycket mindre än den är. Kan inte förstå att du jämför den med legoklossen från Nokia?
Sen till ni som gnäller över priserna på Apples produkter, är det för dyrt, gnäll inte, köp något annat i stället då.
av Nolle, tisdag 25 augusti 2009 kl 07:26
Famicom
Doran, om du nu ogillar Apple så hemskt mkt. Varför hänger du på Mac Feber om dagarna?
av Famicom, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:25
Naks
Äntligen en liten dator med HDMI!
av Naks, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:40
Uncle Buck
Har god erfarenhet av "ultraportabla". Först en Fujitsu Lifebook P, sen en IBM X40 sist en OQO 01+ och nu en "normal" MacBook Pro 13". Storlek/Formfaktor: Om datorn är större än att den får plats i en jackficka så måste man ha den i en väska, väl där så använder man utrymmet bäst genom att hålla datordimensionen runt A4 storlek och lite över det. TJOCKLEK däremot spelar stor roll, ju tunnare desto smidigare kommer det att kännas, så länge vi ändå inte kan ha datorn i jackfickan kan man lika gärna ha en riktig skärmstorlek i sin väska. En clamshelldesign är att föredra annars så måste man ha konstiga huvor och cejsar för att inte repa displayen, känsliga mekanismer för att dra ut ett tangentbord som på OQO, och i värsta fall pekskärmstangentbord, och det tar tid att packa upp och packa ihop datorn i onödan.

Överdriven skärmupplösning ställer bara till det. Jag har så bra syn som man kan ha, detta till trots så gör bara små displayer med hög upplösning saker svårare. Min fujitsu P hade en 10.6" widedisplay med 1280x768, den var faktiskt rätt jobbig att använda, många på forumen klagade. OQO med 800x480 ser bra ut för ögat men det är för liten display för websidor och program. Andra VIKTIGARE faktorer är istället kontrast och skärpa, betraktningsvinkel. Men detta är svårare att beskriva i text men man kan önska att det försöktes åtminstone. Min Nokia N85 har OLED, underbar kontrast och helt perfekt ända tills man kommer ut i dagsljus...


Att Apple tar mer betalt är ju för att man får med så mycket välskriven mjukvara. Helt annan grej
av Uncle Buck, tisdag 25 augusti 2009 kl 08:55
Xhit
Varför skulle den inte kunna komma med en SU3500 eller en SU4100 processor? Prestandamässigt kommer nog en SU4100 vara en bra match mot processorn i en MacBook Air.
av Xhit, tisdag 25 augusti 2009 kl 10:28
Famicom
Dorian, I stand corrected =)
av Famicom, tisdag 25 augusti 2009 kl 10:57
danbooru
@Naks,

HDMI är redan dött!
av danbooru, tisdag 25 augusti 2009 kl 14:21
Ryuujin
Om den är slöare än Airen så är det inget att ha. Airen är plågsamt långsam, men det finns mycket som väger upp. En slö pc med Windoze vore helvetet på jorden.
av Ryuujin, tisdag 25 augusti 2009 kl 17:16
CaptainTom
Köper aldrig någonting som står Nokia på igen
av CaptainTom, tisdag 25 augusti 2009 kl 18:48
Emil_M
Utan Dorian skulle ju macfeber ha 50% mindre kommentarer iom att macfolk inte kan låta hans kommentarer gå opasserade :-)
av Emil_M, onsdag 26 augusti 2009 kl 10:45
Maxwell
Att jämföra en dator man har testat hands on men en som man har "på papper" känns meningslöst och batteritiden tar jag definitivt med en nypa salt, vet hur nokia brukade ange batteritiden på de mobiler som jag hade för länge sen och jag vet inte vad dom gjorde med dom för att få dom att räcka så länge.
Med detta sagt känns det som att MB air skulle behöva en rejäl uppdatering. Men den största sellingpointen med mac tycker jag ändå är världens bästa operativsystem.
av Maxwell, onsdag 26 augusti 2009 kl 11:28
rutinerad
Vem som helst med lite erfarenhet av Apple vet att det inte är deras strategi att erbjuda sämre prestanda och kvalitet för lägre pris. De höjde ju till och med priset på MacBook för att kunna erbjuda det överlägset bästa datorchassit på marknaden (både utseendemässigt och byggnadskvalitetsmässigt). Man tycker ju att budskapet borde fastna snart.
av rutinerad, onsdag 26 augusti 2009 kl 13:11
Kommentera artikelnVarannan vuxen svensk är nu fullvaccinerad
Vaccinationstakten minskar dock

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att hälften av Sveriges vuxna befolkning har fått två sprutor vaccin mot covid-19. Vaccinationstakten har i princip ökat hela året. Det börjar dock nu bli allt mer tomt på vaccinmottagningarna. Takten är nu två tredjedelar så hög som när den var som högst. DN rapporterar idag om att regioner har börjat med drop-in vaccinering och kortare dosintervaller för att takten ska hållas uppe. Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR säger: – Det är svårare att få folk till vaccinationer när alla är ute och rör sig. Å andra sidan är det naturligt att ju fler vi vaccinerar, desto svårare blir det att nå de sista. Om vaccinationerna fortsätter i samma takt som nu ska mellan 70–80 procent vara immuna i september-oktober. Nog för att uppnå flockimmunitet. Det tror i alla fall Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet. Tumnagel
54.0°
+
Hugo Engström
0

Tesla Model 3 sålde näst bäst i Europa i juni
Volkswagen Golf bäst

Det gick bra för Teslas Model 3 försäljningsmässigt förra månaden. Den elektriska bilen, som nu är fyra år gammal, var den bil som sålde näst bäst i Europa. Tesla sålde 66 350 exemplar av bilmodellen, som då var den mest sålda elbilen i juni. Marknadsandelen elbilar ökade samtidigt med 19% jämfört med månaden innan. Bilen som dock sålde bäst var Volkswagens Golf. Volkswagen, som är Europas största bilföretag, har som mål att sälja fler elbilar än Tesla från 2025. Tumnagel
34.3°
+
Hugo Engström
0

Andrew Callaghan besöker Q-konferens
Precis så tokigt som du tror

Andrew Callaghan från All Gas No Brakes kände att det var en bra idé att besöka en Q-konferens och prata lite med folket där. Inte helt oväntat stötte han där på ett gäng märkliga typer som har precis lika märkliga syner på hur världen ser ut. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix gör animerad serie av Twitter-konto
@ChiPartyAunt ligger till grund för tv-serien Chicago Party Aunt

Mer än tio år efter Twitter-kontot @shitmydadsays blev tv-serie försöker sig nu Netflix på att göra en liknande grej. Det är Twitter-kontot @ChiPartyAunt som nu kommer att ligga till grund för en tv-serie på Netflix som får namnet Chicago Party Aunt. Till skillnad från tv-serien $h*! My Dad Says, där William Shatner spelade huvudrollen, så kommer Chicago Party Aunt bli en animerad tv-serie. Chicago Party Aunt handlar om lite udda typer som bor i ett kvarter i Chicago och mycket av handlingen kommer att kretsa runt "Aunt Diane". När serien börjar sändas på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
35.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Unseen Empire är ett spel där du ska identifiera vilda djur
Låtsas att du utforskar naturen på riktigt

Unseen Empire är ett spel där spelaren får i uppgift att utforska foton som fotograferats av automatiska kameror på olika platser i Asien. Spelet använder sig av bilder som hämtats från en databas bestående av sex miljoner autentiska fotografier på olika vilda djur. Unseen Empire är utvecklat i samarbete med Oxford Universityx27s Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) med stöd från National Geographic Society. Tanken bakom spelet är att spelaren ska få en större förståelse hur forskning om vilda djur går till i verkligheten. Unseen Empire går att spela direkt på webben eller via appar som finns till iOS och Android. Här nedanför hittas en trailer för spelet. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Never Gonna Give You Up når en miljard visningar
Det är många Rick Rolls det

Den officiella musikvideon till Rick Astleys låt Never Gonna Give You Up när nu passerat en miljard visningar på YouTube. En klart imponerande siffra som sannolikt hade varit högre om alla Rick Rolls på internet hade pekat dit. Han har dock en bra bit kvar till musikvideon som har flest visningar vilket är Baby Shark som visats dryga nio miljarder gånger sedan den lades upp sommaren 2017. Rick själv verkade rätt nöjd över denna milstolpe och delade klippet ovan på sociala medier. Tumnagel
44.7°
+
Frode Wikesjö
0

Dominorobot bygger upp Super Mario-mosaik
Består av över 100.000 dominobrickor

Här kan ni kolla in en robot som är en hejare på att ställa upp dominobrickor som youtubern Mark Rober har byggt ihop. I videon bygger roboten upp en mosaik bestående av över 100.000 dominobrickor på 24 timmar, något som vanligtvis skulle tagit sju personer en vecka att bygga. Klippet ovan är på närmare en kvart men vill ni bara se det färdiga resultatet samt när detta faller så kan ni hoppa fram till 13:e minuten. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

IGN recenserar The Suicide Squad
Snart är det dags!

Nu är det inte allt för långt kvar till The Suicide Squad har biopremiär. På pappret såg ju filmen länge lovande ut och så fort de började släppa trailers för filmen så lyckades den ju se ännu mer lovande ut. Men om filmen nu verkligen är något man ska spendera tid och pengar på försöker folket från IGN besvara via videorecensionen ovan. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

ARM experimenterar med chip i plast
Flexibla chip som skulle kunna sättas på i stort sett allting

Chiptillverkaren ARM har tillsammans med företaget PragmatIC börjat experimentera med chip som skrivs ut på plast, något som gör chippen både mer flexibla och billigare än kisel-chip. Prototypen man har utvecklat kallas för PlasticARM och är försedd med 32-bitars Cortex-M0 CPU samt 456 bytes med ROM och 128 bytes med RAM. I dagsläget kan PlasticARM bara köra lite testprogram som hårdkodats in i chippet men man arbetar med att ta fram en version där det även går att installera annan mjukvara. Tanken bakom de flexibla chippen är att dessa skulle kunna användas på platser där de vanligtvis inte finns idag. The Verge skriver: "As Arm’s researchers explain in their paper, this would allow microchips to be put to all sorts of uses that would seem wasteful today. You might have chips printed into every milk bottle for example that detect spoilage, replacing the use of sell-by-dates. Arm says this will create a new “internet of everything,” with chips integrated into “more than a trillion inanimate objects over the next decade.”" Nackdelen med chip i plast jämfört med kisel-chip är att plastchippen drar mer energi och är betydligt mycket större. PlasticARM-chippet man nu har utvecklat är till exempel 1500 gånger större än en Cortex M0-processor. Trots detta tror utvecklarna att det kan finnas en lång rad områden där chippen kan användas även om de kanske inte är särskilt snabba eller strömsnåla. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facbook kommer släppa smarta glasögon nästa år
I samarbete med Ray-Ban

Under pågående Facebook Connect meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att de beryktade smarta glasögonen som ska utvecklas i samarbete med det kända glasögonmärket Ray-Ban ska släppas under nästa år. Någon konkret information kring vad dessa glasögon är tänkta att användas till eller vilken funktionalitet de kommer erbjuda pratade man dock inte allt för mycket om. Men till The Verge meddelade Facebook att dessa glasögon inte kommer ha någon integrerad skärm och inte köra renodlad förstärkt verklighet. Så antagligen kommer dessa glasögon bli vara mer så som Snap-glasögonen än en Project Aria-produkt. Exakt när dessa glasögon kommer släppas under 2022 nämndes inte heller. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

I morgon lyfter Starliner mot ISS i ännu ett test
Sen är det dags för bemannade resor med Boeings rymdfarkost

I morgon, 30 juli, är det dags för ännu ett test av Starliner där det är tänkt att Boeings rymdfarkost ska docka med den internationella rymdstationen ISS. Det har gått över ett och halvt år sedan Starliner misslyckades med ett liknande test, något som gjorde att NASA än så länge inte kunnat använda Starliner i reguljär trafik till och från ISS. Skulle Starliner göra att lyckat test i morgon kommer farkosten sannolikt kunna användas för att skicka både astronauter och material till ISS. I dagsläget är NASA hänvisade till att använda SpaceX Crew Dragon för detta. Går allt som det ska imorgon så kommer dock NASA snart ha två olika alternativ att välja mellan för transporter till ISS. 20:53 svensk tid imorgon är det tänkt att Starliner ska skjutas upp från från Cape Canaveral Station med hjälp av en Atlas V-raket. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gabe Newell pratar Steam Deck
Och lite Half-Life

Valve-bossen Gabe Newell tog en liten pratstund med IGN för att prata lite om Valves nya handhållna enhet Steam Deck. Han pratar bland annat om vilka andra namn de hade för enheten, vad det var som gjorde att de valde göra den och vilka mål de har för denna pryl som kan använda för att spela dina Steam-spel på toaletten. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Det kommer en ny Paranormal Activity-film
Spökena får ingen vila

Det ser ut att bli en sjunde film i Paranormal Activity-serien, en serie filmer som inleddes med filmen Paranormal Activity 2007. Efter den första Paranormal Activity-filmen kom ytterligare fem filmer fram till den sjätte, och som många trodde var en avslutning på serien, släpptes 2015. I återanvändningen tidevarv verkar inte så ha blivit fallet och nu är alltså ännu en film i serien på gång. Den nya Paranormal Activity-filmen kommer att regisserad av William Eubanks och för manus står Christopher Landon, manuskrivaren som även stod bakom manuset för Paranormal Activity 2, 3, 4 och 5. Paranormal Activity 7 kommer att ha premiär på streamingtjänsten Paramount+ någon gång under nästa år. Tumnagel
35.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung vill göra den vikbara telefonen mainstream
Men vill vi det?

Samsung har presenterat sitt kvartalsresultat och man höjde intäkterna med 20 procent och vinsten med 54 procent. Detta trots att mobilsidan inte kunnat leverera som man hade velat på grund av komponentbrist. 11 augusti är det dags för ännu ett Samsung Unpacked och på agendan verkar vikbara telefoner stå. Samsung räknar med att behålla sin position i premium-segmentet genom att göra vikbara telefoner lite mer för mainstream. Att de skulle bli för alla känns för tidigt med tanke på priset, men kanske kan de sälja lite mer i just premium-segmentet. Men frågan är om vi vill det? Så därför kommer här en fråga! Tumnagel
34.6°
+
Roger Åberg
0

Sony lanserar stöd för M.2 SSD för PlayStation 5
Fast endast för betaanvändarna

Som bekant så har PlayStation 5 inte allt för stort internt lagringsutrymme men i teorin ska man ju kunna expandera minnet genom att slänga in en M.2 SSD i konsolen. Denna funktionalitet har Sony inte aktiverat ännu och exakt vilka hårddiskar som konsolen stödjer har det också varit ganska tyst om. Men nu har Sony fått upp en support-sida där man förklarar hur man går tillväga för att slänga in M.2 SSD i konsolen och meddelat att denna funktiolitet nu är aktiverad för folk som kör betaprogrammet för systemmjukvaran. Men om betafolket får det nu brukar det innebära att den stora massan får det inom några veckor. I samband med allt detta så meddelade Seagate att deras nya FireCuda 530 SSD kan användas i PlayStation 5. Priserna för dessa hårddiskar ser just nu ut så här: 500GB - 1 799 k 1TB - 3 099 kr 2TB - 6 199 kr 4TB - 11 999 kr Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Imponerande teaser för Mad God
Lovande stop motion-film av Phil Tippet

Phil Tippet är en levande legend inom specialeffekt-branschen med filmer som Star Wars, Indiana Jones, RoboCop, Starship Troopers och Jurassic Park på Cv:t. Mad God är en film som han påbörjade redan när han jobbade på RoboCop 2 men han fick lägga hela projektet på is under början av 90-talet. Men nu, en sisådär 20 år senare, lyckades han och ett gäng frivilliga entusiaster göra klart filmen som ska ha premiär på Locarno Film Festival under nästa vecka. Some 20 years later, while cleaning out the back storage areas of Tippett Studio’s Berkeley stages, several of his key artists and supervisors stumbled across original puppets and sets from those early shots. Revisiting the original footage and models, this new generation of artists, trained primarily on computers, longed to learn from Phil and assist as he revived his long-since abandoned film. Together with a volunteer crew, Phil taught a new generation of artists and craftspeople as they brought his labor of love to life. En liten teaser för Mad God kan beskådas ovan. Tumnagel
42.0°
+
Frode Wikesjö
0

Forskare tar fram ny sorts svarta vinbär
Som inte är så sura

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tagit fram en ny sorts svarta vinbär som inte är riktigt lika sura som de traditionellt sett brukar vara. Enligt växtförädlarna på SLU så ska den nya vinbärssorten bara vara hälften så sur som de sorter som vanligtvis växer i Sverige är. Kimmo Rumpunen, ansvarig växtförädlare på SLU i skånska Alnarp, säger vidare till P4 Skaraborg: "Vi bedömer att svarta vinbär generellt är för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte använder bären så mycket som vi borde." Genom att kombinera de sorter som har lägst syrahalt med sorter som har goda kvalitetsegenskaper har forskarna ökat sötman i den nya vinbärssorten. Den nya sorten av svarta vinbär har fått namnet Balsgård Martin och tros finnas i handeln inom några år. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche siktar mot rymden
Investerar i tyska ISAR Aerospace

Porsche Automobil Holding SE, familjeföretaget som äger en stor del av Volkswagen Group, ser ut att vara med i den nya rymdkapplöpningen som startats av privata företag som SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab och Virgin Galactic. Idag meddelade Porsche SE att man går in med 75 miljoner dollar i det tyska rymdföretaget Isar Aerospace, ett företag som en del hoppas kan bli ett "europeiskt SpaceX". Porsche SE skriver i ett pressmeddelande om investeringen: "As an investor with a focus on mobility and industrial technology, we are convinced that cost-efficient and flexible access to space will be an enabler of innovation in many industry sectors. With Isar Aerospace, we are investing in a company that is well-positioned to establish itself as a leading European manufacturer of launch vehicles. The rapid development of the company is impressive." Isar Aerospace håller på och utvecklar en raket som man kallar för Spectrum, en tvåstegs-raket vilken ska kunna lyfta tusen kilo till jorden lägre omloppsbana LEO. Företaget siktar på att skjuta upp denna till rymden för första gången 2022. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
79kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
38kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
18kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström