Årets macOS-uppdatering backas av iPad
Nu är macOS Catalina släppt!
Det har varit bråda tider för Apple den senaste månaden. Nu för tiden har man ju inte bara ett operativssystem utan fem och alla har kommit i nya versioner. Att macOS får vänta till sist med att uppdateras är lite tidens tecken men det är också bra, framförallt iOS har ju varit en buggig historia och det vill man inte ha på datorn man använder i sitt arbete. Med det sagt kan det vara klokt att ta det lite lugnt med att uppdatera macOS om du sitter i en produktionsmiljö där kritiska funktioner som går sönder kan förstöra ett helt arbetsflöde. Trots lång betaperiod är lite is i magen ett gott råd. Om du använder datorn privat hemma är det bara att köra på, jag har inte stött på något större som är konstigt.
Men så är inte årets uppdatering av macOS heller något större. Som det ju har varit några år nu. macOS är, trist nog, rätt färdigt och även om det händer lite saker under ytan är det knappast något revolutionerande som händer. Det största i år är att iTunes har slaktats.
Eller nä, nu ljuger jag. En stor grej med årets macOS är att det blivit väldigt enkelt för utvecklare att flytta sina iPad-appar till plattformen. Exakt vad det kommer att betyda får framtiden utvisa, men några möjliga scenarier finns.
1. Ingen bryr sig det minsta och allt blir som förut. De som vill finnas på macOS finns redan på macOS och skillnaden för användarna blir noll.
2. Att flytta iPad-appar blir populärt, så populärt att ingen riktigt bryr sig om att att göra mac-appar och operativsystemet blir med tiden bara en variant av iPadOS.
3. iPad-appar blir populärt och det lyfter hela plattformen som verkligen blir det bästa av två världar.
Jag hoppas ju på det sista så klart, jag gillar iPadOS men det räcker inte riktigt för mina behov. Samtidigt är det trist för macOS som plattform att man inte riktigt orkar göra appar och det ska bli fantastiskt när Twitter nu äntligen kommer tillbaka.
Möjligheten att konvertera sina iPad-appar till mac-appar kommer med Catalina, men flödet av appar är inte riktigt där innan lanseringen vilket gör detta svårt att tycka till om. Framtiden får helt enkelt utvisa detta.
Apple Arcade
På tal om appar från andra plattformar så finns Apple Arcade även på macOS. Det är superhärligt att det äntligen kommer lite spel även till macen, men det är ju knappast RDR2 utan enklare spel som nog när allt kommer omkring är gjorda för mobilen eller för tvn. Det är så klart bättre med än utan Apple Arcade, men dels så kommer inte alla spel och dels är de gjorda för touch och handkontroll så de utnyttjar knappast systemet till fullo.
Sidecar är amazing!
Sidecar är en funktion som låter din iPad bli en andra skärm till din Mac och det är superenkelt att använda. Båda enheterna behöver vara inloggade på samma iCloud-konto och i närheten av varandra och sedan är det bara att köra igång. Det fungerar förvånansvärt bra trådlöst utan irriterande lagg vilket är imponerande. Men ska man använda det under längre tid är det bra att stoppa in sladden av två anledningar, dels för att man slipper risken för lagg helt och på grund av batteri. För Sidecar drar batteri, både för Macen och iPaden. Om du planerar att sitta under en längre tid så rekommenderas det att du pluggar in ström i din Mac och skickar vidare ström till iPaden.
Sidecar gör alltså att du kan använda en iPad som en andra skärm, men du kan också köra Mac på iPaden. Och det blir snabbt väldigt tydligt varför Apple inte har touch på sina MacBook-skärmar. Med fingrar blir det olidligt men med penna blir det helt ok.
Hej då iTunes! Hej Music, TV och Podcast!
iTunes är, äntligen, historia. Appen som en gång i tiden var amazing har verkligen gjort sitt. Med iPod och senare i iPhones början var det hubben för att knyta kontakter, musik och annat från datorn till den mobilen prylen innan detta gick att synka från molnet. I dag är läget som bekant annorlunda samtidigt som iTunes blivit helt förväxt och förvirrande. Nu har Apple äntligen mördat programmet (RIP) och ersatt det med ett gäng andra som flyttats från iPaden.
Om du av någon anledning behöver hantera din iPhone med hjälp av datorn så har dessa funktioner nu flyttat in i Findern. Här känner du igen allt sen iTunes och det fungerar ungefär på samma sätt. Helt ärligt så är detta ett betydligt mer logiskt ställe att ha detta på.
De andra delarna som var värda att spara i iTunes har nu blivit tre egna appar som matchar deras likheter på iOS, iPadOS och tvOS. Dessa tre är Musik, TV och Podcaster.
Musik är inte bara Apple Music
Självklart kretsar väldigt mycket i Musik kring Apple Music, men inte bara. Förutom de delar som Apple Music-användare känner igen finns här alla dina gamla iTunes-köp och om du vill även dina lokala musikfiler. Hur bra detta fungerar låter jag någon annan uttala sig om, jag har inte hanterat en mp3-fil på år och de där iTunes-köpen känns galet irrelevanta i dag.
TV är inte alls lika bra som på iOS och tvOS
Delen för rörlig bild i iTunes har flyttat till TV-appen, som verkligen är en lite skadeskjuten version av den som finns för iOS och tvOS. Tricket med TV-appen på de plattformarna är ju att andra appar som SVT Play, Viaplay och så vidare finns där så att det faktiskt finns ett härligt utbud. TV-appen på macOS är istället platser där du ser de filmer och tv-serier som du köpt via Apple. Det kommer så klart att förändras en smula när Apple TV+ har premiär 1 november och kanske möjligen om vi får se appar från SVT Play och de andra även för macOS.
Podcaster
Jag lyssnar typ aldrig på podcasts på datorn, jag klarar inte av att lyssna på en sak och skriva en annan samtidigt. Men att Podcaster blivit en egen app är ändå lysande för alla som använder Apples podcast-app på mobilen men som inte fattat att man kunnat lyssna på podcasts i iTunes.
Inställningarna
En välkommen förändring är att inställningarna har städats upp lite, även om man kunde ha lagt lite mer tid på det. Hur som helst är det lite tydligare vem du är och iCloud och enheter har fräschats till. Här är det också enkelt att hålla koll på dina Apple-prenumerationer, nya versionen av Hitta och den nya funktionen med Skärmtid finns också här.
Som är, helt ärligt, fruktansvärt ointressant eftersom alla fönster som är igång räknas. I dag har jag till exempel haft igång Kalkylatorn hela dagen men använd den effektivt i kanske en minut, men har ändå 8 timmars skärmtid. Gör om gör rätt Apple.
macOS 10.15 Catalina är en spännande uppdatering eftersom det kommer en del spel och kan komma en del nya appar. Men det är verkligen inget att hetsa upp sig över om du inte har en iPad där hemma, för då gör SideCar att det här är en rätt spännande uppdatering!