11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Krönika Ny iPhone snabbare än gammal PowerMac Mycket har hänt på åtta år
Ny iPhone snabbare än gammal PowerMac

I går när jag skrev om iPhone 5's benchmark hittade jag en lista med poäng från gamla Macar och letade upp någon som var jämförbar med iPhone 5. Blicken hamnade på Power Macintosh G5 med dubbla kärnor som rullade i 1.8 GHz. Det var ett as till dator när den kom som nu är slagen av en liten, liten telefon.

Början på 2000-talet var en dyster tid för Apple, PowerPC-spåret ville inte riktigt leverera samma prestanda per krona som Intel skakade fram och tiden gick. G5:an kom som en frälsare och med en fantastisk ny låda (som lever än i dag) levererade äntligen PowerPC, det gick snabbt igen även om värmen gjorde att kylflänsarna var stora som mjölkpaket. De riktigt tjocka maskinerna fick till och med vattenkylning. Värmen är en av anledningarna till att Macar i dag kör Intel - det var otänkbart att få ner en G5:a i en bärbar dator.

2004 kom som sagt en maskin med dubbla G5-processorer som snurrade på i 1.8 GHz. Maskinen kom i juni och kostade som allra minst 2000 dollar. Då fick man 256 MB RAM och 80 GB hårddisk. Var man tvungen att flytta maskinen ofta fick man också starka armar.

Om man stoppar i 4 GB RAM i maskinen får den 1589 poäng på GeekBench. Det är precis under den iPhone 5 som testades häromdagen som fick 1601 poäng. iPhonen har en fjärdedel så mycket minne men spöar ändå den gamla G5:an.

Det är bara fem år sedan första iPhone kom och bara åtta år sedan den här G5:an började säljas. På åtta år har vi samma kraft i ett paket på 112 gram som dessutom innehåller skärm, massa antenner och annat trams.

Den här artikeln skrivs på en av de första, "nya" MacBook Air som såldes. I den sitter en Core2Duo på 1.4 GHz och även om den har tjänat mig väl börjar den kännas rätt trött. På Geekbench får min dator strax över 2000 poäng och jag inser att nästa års telefoner kommer att spöa min dator.

Tror att det är dags för en ny dator på mitt skrivbord.

Mac, Övrigt, krönika, power macintosh, iphone 5, macbook air
Första iPhone 5 dyker upp i Geekbench Betydligt snabbare med A6 än med A5 Första iPhone 5 har dykt upp i mätverktyget Geekbench och poängen blev 1601. Vad betyder det då? Jo, betydligt snabbare än iPad 3 (766 poäng) och iPhone 4S (629 poäng) så det är en snabb rackare jämfört med de två. Dubbla kärnor och 1 GB RAM avslöjar också testet. Jämfört med Android då? Samsung Galaxy S3 har ett snitt på 1560 poäng, Nexus 7 ett snitt på 1591 poäng och HTX One S ett snitt på 1258 poäng. Nu är det svårt att jämföra eftersom det bara finns resultat från en iPhone 5 och hundratals av de andra, och poängen växlar ganska friskt - exempelvis är en del S3:or uppe över 1800 poäng. I jämförelse med just S3:an är iPhone 5 långsammare på processorprestanda (S3 har fyra kärnor och iPhone 2) men snabbare på minnesprestanda (S3 har 778/833 MB minne och iPhone har 1015 MB minne enligt Geekbench). Nej, Galaxy S3 har inte 2 GB RAM, i alla fall inte de som säljs nu i Sverige. Senare i höst kommer dock 4G-versionen och den har 2 GB RAM och kommer nog få ännu bättre resultat i Geekbench. (Nördade mig lite och letade bakåt i tiden för att kunna jämföra det med en Mac. iPhone 5 är lika snabb som en G5:a från 2004.) Tumnagel
59.1°
0
51.1° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tis. 18 sep 2012, 00:20
Krönika Ny iPhone snabbare än gammal PowerMac Mycket har hänt på åtta år
51.1°
0