m

Nya Office imponerar!
Efter det vi har sett i alla fall

Nya Office imponerar!
Mac / Mjukvara

Ni som läser Macfeber frekvent kommer ihåg en liten text för någon vecka sedan där jag undrade vad Microsoft egentligen håller på med angående MacOffice. Just nu plågar man användarna med en gammal version som fungerar dåligt på Intel, och versionen som är på gång har ett annorlunda gränssnitt mot Windows-versionen som inte imponerat på mig på de skärmdumpar som släppts.

(Vi kommer att publicera bättre skärmdumpar senare)

På morgonen i dag så har jag fått en genomgång av nyheterna i Office-sviten och, framförallt, en demo. Och jag kan säga att jag har ändrat uppfattning rejält om den nya versionen.

Alla skärmdumpar som Microsoft har släppt har innehållet den vidriga "galleri-raden" med vilken man lägger in mallar och liknande. Den är vidrig av två anledningar - den har groteska färger och tar en sjuhelsikes plats. Och känslan har varit att den behövs eller ska vara öppen hela tiden.

Så är nu som väl är inte fallet. Och när man har stängt den så framträder en programsvit som är riktigt vacker och väldigt Macig. Jag vill faktiskt nästan applådera.

En annan sak som är mycket trevlig är prissättningen. Det kommer att komma tre olika versioner av Office där den billigaste (hem/student-versionen) kommer att kosta runt 125 dollar. Och, här kommer det riktigt trevliga, denna får installeras på upp till tre maskiner. Hela familjen kan med andra ord få fulla och lagliga versioner av Office för 125 dollar. Denna får inte användas kommersiellt och har inte stöd för Exchange - men vilken hemanvändare lider av det? Här får det iWork tufft.

Den vanliga versionen kommer att kosta runt 340 dollar och den stora skillnaden då är som sagt stöd för Exchange och skript, samt att den får användas kommersiellt så klart.

Microsoft har köpt skaparna av iView Media Pro och kommer att släppa en mediaversion av Office som är grundpaketet plus Expression Media som programmet heter på Microsoft språk. Både Windows och Mac-versionen av Expression Media kommer att följa med. Pris 430 dollar.

Office 2008 kommer att släppas och börja säljas på Macworld-mässan i januari 2008. Svensk version kommer månadsskiftet efter.

Men nyheterna då? Är Office 2008 något att ha egentligen?

Jodå. Den största nyheten är så klart att programet är Universal binary och därmed fungerar galant på Intel. Detta betyder också att programmet är omskrivet från grunden vilket är trevligt på alla sätt och vis. Faktiskt.

Känslan är som jag nämnt tidigare, att programsviten är genomarbetad. Man har dragit ut på lanseringen rejält men använt tiden till att göra något vettigt - verkar det som. Vi har trots allt bara fått en demo och inte testat programmet själva.

Man har lämnat den vidriga VISE-installeraren och använder numera Apples egna. Stöd för Apple Remote Desktop finns också vilket gör att nätverksinstallationer kommer att gå som en dans. Extra trevligt är att man i samband med installation kan trycka ut skript, mallar och annat på samma gång.

Inställningarna har fått en en genomkörare och ser ut som System Preferences. Inställningarna har även fått Spotlight-stöd vilket gör att man kan söka bland dem - hurra! Spotlight-stödet finns för övrigt lite här och var - speciellt i Entourage.

Entourage verkar ha fått sig ett rejält lyft och ett gäng funktioner som de som sitter med Exchange-nät kommer att applådera. Kerberos-inloggningen är en sådan sak, bättre hantering av möten en annan. Man har, vad det verkar, helt enkelt lyssnat på användarna.

Till Entourage kommer också det lilla programmet My Day, som är en sammanfattning av Entourage skulle man kunna säga. Snyggt och trevligt, men ärligt talat vet jag inte hur mycket man kommer att använda det.

Word har fått en ny layout-del, på samma sätt som Pages, som inte verkar helt dum. Inget som kommer att nafsa InDesign i hälarna direkt, men skönt att ha en del för att mecka med bilder eller göra textblock som ska ligga exakt där man vill att de ska ligga - och sedan ha en del där man skriver.

Man har även skapat något som kallas för Document Parts som ska göra det enklare att lägga in innehållsförteckningar, förstasidor och liknande.

Excel klarar mer data än tidigare och har säkert massor med nya hardcore-funktioner. Vad jag fastnade för var dock en del som guidar en igenom hur olika funktioner fungerar. För mig som knappt fattar hur SUM fungerar är detta mycket bra!

PowerPoint har så klart också fått nya funktioner, men om man kan komma ikapp Keynote återstår att se.


Nya Office använder det nya XML-formatet så klart. Konverterare finns i beta i dag för Word och Powerpoint, Excel kommer senare i höst. Skarpa versioner kommer strax efter lanseringen av Office 2008.

G4-processor och 512 MB RAM krävs men jag skulle nog tippa på att man ska ha 1 GB för att må bra.

Så, utan att ha fått mer än en kopp kaffe och en macka som muta, så har undertecknad svängt från att Microsoft är ute och cyklar helt och hållet till att våren kan bli riktigt trevlig.

Senare i höst hoppas vi på att vi kan bekanta oss närmare med Office.

Läs mer
37.0°
0

Nya Office imponerar!

Efter det vi har sett i alla fall

RSS 21 kommentarer till artikeln
Kirtap
Ser ju sjyrre ut. :) Då återstår bara att övertyga chefen om att vi måste byta till Mac!
av Kirtap, tisdag 04 september 2007 kl 15:08
p2d
Ibland är det gott att jobba på reklambyrå.. Innan intel kom till mac fick man försöka övertala chefen att vi åtminstonde måste ha en PC i alla fall.. Bara för att testa hemsidor, powerpoint presentationer m.m :)
av p2d, tisdag 04 september 2007 kl 15:17
Benjamin Pålsson
Hmm nu blev man ju lite konfunderad.
Precis raderat Office och helt övergått till iWork men det här verkar ju bli riktigt schysst.

Man har ju kunnat installera Office 2004 student på 3 maskiner. Dock inom hushållet. Gäller detta även utanför hushållet? Riktigt billigt i så fall..
av Benjamin Pålsson, tisdag 04 september 2007 kl 15:19
Mikamar
Måste varit en jävla god macka och ett jävla gott kaffe! :-)
av Mikamar, tisdag 04 september 2007 kl 15:38
Berguven_glenn
Jag antar att Office 2008 är en ganska rak kopia av 2007 på PC, borsett från det Roger talar om till vänster. Jag anser att det (2007) är den bästa sviten MS släppt, även om man när man går på djupet märker att det är samma gamla program med ett himla snygg lager på toppen...

För nybörjare är det suveränt, enkelt att få snygga presentationer (måhända inte lika snygga som i Applepresentationsprogrammet som jag glömt vad det heter) och dokument.
av Berguven_glenn, tisdag 04 september 2007 kl 15:45
cubeXpert
Fasen, jag vill ju också ha kaffe och macka... ;-)
av cubeXpert, tisdag 04 september 2007 kl 16:50
cubeXpert
Det jag ser som största fördelen med nya Office är en väldigt enkel sak, steget från Carbon till Cocoa. Detta gör att du kan dra och släppa filer mellan program enklare. Grejer funkar bättre ihop.

Sedan en så enkel sak som att slippa studsande Dock–ikoner som inte ger sig (Jaja, jag ser att jag fått mejl, sluta studsa nu, har inte tid att klicka fram Entourage).
av cubeXpert, tisdag 04 september 2007 kl 16:53
Val
Åh vad billigt, Office 2007 Hem & Student till PC kostade 1500 för 3 licenser när jag köpte det.
av Val, tisdag 04 september 2007 kl 17:04
RTO
Efter åratal av Office-användande fulla med svordomar, förlorat material, dålig produktionskvalité och allmänt slöseri med tid kan jag efter bara några månaders användande av iWork'07 säga att jag ALDRIG kommer att vända tillbaka. Med iWork'08 installerad sedan några dagar tillbaka funderar jag inte ens på M$-eländet jag en gång hade.

Det finns säkert massor av användare som bättre känner igen sig i Office-miljön, men jag skulle bli mycket förvånad om någon av dessa inte blivit en fullständig iWork'08-dyrkare om de arbetat med detta paket genom ett par riktiga projekt och arbetsmånader.

Det är bara så att Apple redan från början tänker som vi användare gör, medan M$ tvingar oss att tänka på deras sätt för att kunna använda Office.
av RTO, tisdag 04 september 2007 kl 17:05
Maccer
Vad kan man egentligen göra med Automator-actions som ingår i de dyrare versionerna? Är det tänkt vara en ersättare till Visual Basic så att man t.ex. kan manipulera objekten i ett dokument eller går det bara att göra enklare saker?
av Maccer, tisdag 04 september 2007 kl 17:08
gurrab
Håller med RTO!
av gurrab, tisdag 04 september 2007 kl 17:27
Smirra
Roger är i form "är" som vanligt ser jag!
Bra redovisning imo, trots små missar...:P
Det ska iallafall bli intressant och hur nya office blir när man kan köpa det i affären
av Smirra, tisdag 04 september 2007 kl 17:32
calle73
Människohandel!? ;)

"Microsoft har köpt skaparna av iView Media Pro"
av calle73, tisdag 04 september 2007 kl 17:47
JohanB
Det enda som jag tycker Word är bättre på än iWork är stavnings och grammatikkontroll.
av JohanB, tisdag 04 september 2007 kl 17:52
Smirra
Väger inte det tungt då johanB?
av Smirra, tisdag 04 september 2007 kl 18:02
Äka
iWork 08 fick mig att slänga ut det sista lilla MS programmet jag hade. Bye bye Excel, hello Numbers. Finns inget bättre än att få snygga kalkyler :-)
av Äka, tisdag 04 september 2007 kl 18:18
sebobastian
det luktar microsoft-reklam om de senaste inläggen. men för min del är det lugnt så länge ni fortsätter tipsa om gratis-apps och annat spännande som man inte hittar på så mycket annat..
av sebobastian, tisdag 04 september 2007 kl 19:20
schteffe
Hmm det står ju faktiskt 145 dollar på bilden?
av schteffe, tisdag 04 september 2007 kl 20:09
Roger Åberg
schteffe: en prissänkning har kommit / kommer av Windows-versionen och Mac-versionen kommer att följa efter.
av Roger Åberg, tisdag 04 september 2007 kl 20:46
Redglittercoffin
Nu när iWork plötsligt är en komplett svit som fixar .doc och .xls undrar jag vad man ska med Office till.

Det finns många andra bra skrivmaskinsersättare (Bean och Writeroom) som i kombination med Pages och Keynote gör Office ganska överfödigt.

När det gäller att skriva text funkar fortfarande Word 5.1 utmärkt på min Macintosh SE/30. Alla viktigare verktyg finns där.
av Redglittercoffin, tisdag 04 september 2007 kl 23:00
iCrap
Blir det ett nytt töntigt filformat även på macversionen av office. Det är bara problem med det. Ända anledningen att köra office för mig är stavnings och grammatikkontrollen. Kan inte Apple skärpa sig på den punkten snart.
av iCrap, fredag 28 september 2007 kl 10:57
Kommentera artikelnFacebook pausar arbetet med Instagram Kids
Efter en massa kritik

Facebook skriver i ett blogginlägg att man nu pausar arbetet med den så kallade Instagram Kids-appen, en Instagram-variant som är planerad att rikta sig till barn under 13 år. I inlägget skriver Facebook vidare att man fortfarande anser att det är rätt att utveckla Instagram Kids men att man för tillfället pausar denna, något som sannolikt beror på att projektet och Facebooks tjänster i största allmänhet fått motta massiv kritik i media den senaste tiden. I fler tweets skriver Instagram-chefen Adam Mosseri att media missuppfattat projektet. Tanken är enligt honom, något som även skrivs i blogginlägget, att Instagram Kids ska användas av 10 - 12-åringar som i andra fall hade fejkat sin ålder och börjat använda "vanliga" Instagram. Facebook skriver: "Our intention is not for this version to be the same as Instagram today. It was never meant for younger kids, but for tweens (aged 10-12). It will require parental permission to join, it won’t have ads, and it will have age-appropriate content and features. Parents can supervise the time their children spend on the app and oversee who can message them, who can follow them and who they can follow. The list goes on." När Facebook planerar att återuppta arbetet med Instagram Kids finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nissan ersätter NV200 och e-NV200 med Townstar
Kommer med förbränningsmotor eller elmotor

Nissan väljer nu att ersätta dagens skåpbilar NV200 och eldrivna e-NV200 med den nya modellen Townstar. Den här kommer också att erbjudas med förbränningsmotor eller som helt eldriven. Vill man inte köra verktyg och liknande utan istället kuska runt folk finns det även en sådan version. Bensinversionen har en fyra på 1,3 liter som ger 130 hästar och 240 newtonmeter i vrid. Den eldrivna versionen har istället 122 hästar och 245 newtonmeter i vrid. Batteripacket är på 44 kWh och räckvidden ska ligga på strax över 28 mil. Skåpversionen ska kunna svälja två stycken EU-pallar och upp till 800 kilo last. Läs allt om Townstar i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Epic släpper Easy Anti-Cheat till Linux och Mac
Goda nyheter för Valves portabla spelkonsol Steam Deck

Epic Games meddelade i förra veckan att Epic Online Service nu släpper stöd för sitt antifusk-system Easy Anti-Cheat (EAC) till Linux och Mac. Detta är något man gör efter att tidigare i år ha släppt EAC gratis till Windows. Det här innebär även att PC-spel till Valves kommande spelkonsol Steam Deck, vilken kommer att rulla på en modifierad version av Linux-disten Arch Linux, ska kunna ta del av spel med EAC som portats till Linux. EAC kommer nu även att stödja Proton och Wine vilket Steam Deck använder för att lira Windows-spel. The Verge skriver att det här kommer att göra det möjligt att spela spel som till exempel Apex Legends, Dead by Daylight, War Thunder, 7 Days to Die, Fall Guys, Black Desert, Hunt: Showdown, Paladins och Halo: The Master Chief Collection på Steam Deck. Än så länge stödjer inte antifusk-systemet BattlEye Steam Deck vilket innebär att spel som till exempel PUBG, Destiny 2 och Rainbow Six Siege för tillfället inte kommer att lira på Steam Deck. The Verge har dock varit i kontakt med BattlEye och deras vd Bastian Sute säger att även de planerar stöd för Steam Deck på ett eller annat sätt. Valve planerar att börja leverera förbeställda Steam Deck i december. Hann man inte förbeställa konsolen så går den att reservera nu med leverans någon gång efter andra kvartalet 2022. Priserna på Steam Deck startar på 419 euro (64GB) och går sedan upp till 549 euro om man vill ha 256GB lagring. Vill man ha den mest maxade modellen med 512GB lagring kostar denna 679 euro. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google får kritik för ny funktion i webbläsaren Chrome
Skulle kunna användas för att övervaka användare

Google har börjar rulla ut Chrome 94 men en av de nya funktionerna i webbläsaren får nu kritik av både Mozilla, som utvecklar webbläsaren Firefox, och Apple, som står bakom webbläsaren Safari. Kritiken handlar om ett nytt API i Chrome som kallas för "Idle Detection API" med vilken webbsidor kan detektera om en användare inte varit aktiv i Chrome. Detta är något Idle Detection API kan avgöra om användaren till exempel inte besökt nya sidor, rört muspekaren, att skärmsläckaren aktiverats och annat. Funktionen sägs primärt vara utvecklad för att användas i fleranvändar-appar på webben, till exempel chattar och online-spel, för att se om en användare faktiskt deltar i det som sker på webbsidan. Både Mozilla och Apple anser dock att funktionen även kan användas för att övervaka och bygga en profil, det som kallas för "fingerprinting", av användare. Detta kan ske genom att webbsidor till exempel skulle kunna lista ut när en användare är på lunch, något som skulle kunna göra att webbsidorna riktar olika lunch-relaterad reklam mot användaren innan den lämnar webbläsaren. Det skulle även kunna leda till att webbsidor använder datorns resurser till att generera kryptovalutor och annat datorkraftskrävande om det upptäcks att inte användaren har varit aktiv under en tid. Mozillas chef för webb-standarder säger i en kommentar om Chromes Idle Detection API: "As it is currently specified, I consider the Idle Detection API too tempting of an opportunity for surveillance capitalism motivated websites to invade an aspect of the userx27s physical privacy, keep longterm records of physical user behaviors, discerning daily rhythms (e.g. lunchtime), and using that for proactive psychological manipulation (e.g. hunger, emotion, choice). In addition, such coarse patterns could be used by websites to surreptiously max-out local compute resources for proof-of-work computations, wasting electricity (cost to user, increasing carbon footprint) without the userx27s consent or perhaps even awareness." Idle Detection API är aktiverat som standard i Chrome 94. För att inaktivera att webbplatser kan luska ut om man använder Chrome går detta att inaktivera på den här adressen: chrome://settings/content/idleDetection (se bild nedan). Tumnagel
34.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu finns det 50 stycken Supercharger-stationer i Sverige
Dorotea i Västerbotten gjorde att man passerade milstolpe

Nu har Tesla invigt sin femtionde Supercharger-station i Sverige och den finns i Dorotea i Västerbotten. Här finns det nu fyra stycken laddare och de har alla V3 Supercharging (upp till 250 kilowatt). Laddarna är belägna i närheten av E45 och gör att man nu totalt har 582 stycken laddsladdar att välja mellan i landet. Du kan alltså nu köra hela vägen från Ystad till Kiruna och enbart ladda vid Teslas Superchargers. Tumnagel
43.6°
+
Bobby Green
0

Chris Hemsworth kommer tillbaka i Extraction 2
Mer galen action att se fram emot

Den explosiva actionrullen Extraction kommer få sig en uppföljare. I den kommer Chris Hemsworth att återvända som legosoldaten Tyler Rake som då lyckades överleva förra filmens alla skador. Sam Hargrave kommer även regissera uppföljaren och fler galna actionscener är utlovade vilket ju är lovande. Något släppdatum för Extraction 2 finns ej ännu. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Vissa iPhone 13 går inte att låsa upp med Apple Watch
Apple utlovar buggfix framöver

En del iPhone 13-användare har rapporterarat att de har problem med att låsa upp sina nya telefoner med hjälp av sin Apple Watch, en funktion som Apple introducerade i samband med att man släppte iOS 14.5 och watchOS 4.7 tidigare i år. Att låsa upp iPhone med Apple Watch var en uppskattad funktion på framför allt marknader där det kanske var högre krav på munskydd än vad det varit i Sverige, något som gjort att FaceID inte fungerat för att låsa upp iPhone. Enligt en del iPhone 13-användare som nu försökt använda funktionen så svarar telefonen med meddelandet "Unable to Communicate with Apple Watch" när de försökt aktivera lås upp-funktionen i iOS 15. Apple bekräftar att problemet finns och att det hela handlar om en bugg. På en supportsida skriver Apple att detta kommer att rättas till i en kommande uppdatering men nämner inget om när denna eventuellt kommer att släppas. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spider-Man kommer få regelrätt story i Marvel's Avengers
Annat vore ju tråkigt

Marvelx27s Avengers till PS4 och PS5 kommer få lite unikt tillskott i form av Spider-Man någon gång i framtiden. Det har har varit lite oklart om det hela handlar om att karaktären petas in i spelet eller om det kommer ske något Spindelmannen-relaterat event i spelet. Nu har utvecklarna Crystal Dynamics levererat lite mer information om Spider-Man-tillägget och kort sagt kommer det med egna uppdrag och mellansekvenser. Mer specifikt kommer Spider-Man läggas till i spelet i samband med ett event, precis som när tidigare hjältar lagts till. Crystal Dynamics har fortfarande inte berättat när Spider-Man kommer läggas till i spelet, men det väntas ske i år. Tumnagel
36.8°
+
André Stray
0

Mercedes och Stellantis ska utveckla battericeller tillsammans
Drar igång det nya bolaget ACC

Stellantis - sammanslagningen av Groupe PSA och Fiat Chrysler Automobiles, har tillsammans med ett gäng till startat bolaget ACC (Automotive Cell Company). Ett av företagen som är med på tåget är Mercedes och målet är att utveckla och tillverka nästa generations battericeller och moduler till elfordon. Mercedes planerar att bygga åtta stycken battericellsfabriker över hela världen med olika partners och fyra stycken av dessa ska ligga i Europa. ACC har en pilotanläggning i den franska kommunen Nersac och i slutet av året kommer man dra igång produktionen där. Mer om planerna finns att läsa på länken nedan. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Idag skickas Landsat 9 upp till rymden
Ska hålla koll på jordens utveckling

Senare idag kommer NASA att skicka upp ännu en satellit i sitt så kallade Landsat-program, ett nätverk av satelliter som har fotograferat jorden i snart 50 år. Dagens uppskjutning kommer att ske med en Atlas V-raket som kommer att skjutas upp från Vandenberg Space Force Base i Kalifornien lite efter 20:00 svensk tid. Förutom Landsat 9 kommer raketen även att rymdsätta ytterligare fyra mindre satelliter. NASA skriver själva om Landsat 9 och dess instrument: "Landsat 9 is the latest satellite in the Landsat series—it will continue Landsat’s irreplaceable record of Earth’s land surface upon its September 2021 launch. To reduce the build time and a risk of a gap in observations, Landsat 9 largely replicates its predecessor Landsat 8. Both [Landsat 9:s] instruments have sensors with moderate spatial resolution—15 m (49 ft), 30 m (98 ft), and 100 m (328 ft) depending on spectral band—and the ability to detect a higher range in intensity than Landsat 8 (14-bit radiometric resolution vs. Landsat 8x27s 12-bit radiometric resolution). Landsat 9 will be placed in an orbit that it is eight days out of phase with Landsat 8 to increase temporal coverage of observations." Landsat 9 kommer att kunna fotografera av hela jorden var 16:e dag. Tillsammans med Landsat 8, Landsat-satelliten som NASA skickade upp 2013, kommer de båda att kunna fotografera hela jorden var åttonde dag. I klippet ovan kan ni kolla in lite mer om Landsat 9 och Landsat-programmet. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Första trailern för Netflix League of Legends-serie
Lol

Netflix League of Legends-serie Arcane fick sig sin första trailer under helgen och den kan du kolla in ovan. Arcane kommer utspela sig Piltover och följer ursprungsberättelsen för vapensystrarna Jinx och Vi. Hailee Steinfeld kommer låna ut sin röst till Vi medan Ella Purnell kommer spela Jinx. Den 7 november har serien premiär men till skillnad från många andra Netflix-serier så kommer inte samtliga avsnitt dyka upp på en gång. De första tre avsnitten släpps på premiärdagen sedan kommer resterande avsnitten släppas tre åt gången med en veckas mellanrum. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Spanien förbjuder inplastade frukter och grönsaker
Ska vara borta från butikerna till 2023

Spanien har nu beslutat att förbjuda inplastade frukter och grönsaker i landets livsmedelsbutiker, ett förbud som kommer att införas 2023. Förbudet gäller alla frukt- och grönsaksförpackningar som väger mindre än 1,5 kg. Greenpeace och miljöorganisationer i Spanien har stridit för ett förbud mot plastinpackad frukt och grönsaker under flera år skriver den spanska tidningen El Pais. Sedan tidigare har Frankrike förbjudit inplastade frukter och grönsaker, ett förbud som kommer att träda i kraft under 2022. Här i Sverige är det än så länge tillåtet att plasta in färska frukter och grönsaker. Tumnagel
69.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alla nya bilar är elbilar eller hybrider i Norge nästa vår
Det visar ny prognos

Norge har som mål att sluta sälja nya bensin- och dieselbilar 2025 men nu säger prognoser från Norwegian Automobile Federation (NAF) att det kan bli ändring på detta. Anledningen är den stadigt dippade försäljningen av just vanliga bilar med förbränningsmotor sedan 2017. Man tror därför att nästan alla nya bilar som kommer att säljas nästa vår i Norge kommer att vara hybrider och elbilar. Det i sin tur skulle kunna leda til att det inte blir något förbud mot försäljning av fossilbilar 2025 eftersom att antalet nyregistreringar av dessa ändå skulle vara såpass låg då. Förra månaden stod helt eldrivna bilar för 72 procent av nybilsförsäljningen i Norge. Hybrider och laddhybrider stod för 20,4 procent. Endast 4,6 procent var bensinbilar och 3,2 procent dieselbilar. Bästsäljare är Tesla Model 3 som ren elbil, laddhybrid är Toyota RAV4 Prime och vanlig hybrid är Toyota Corolla Hybrid. Tumnagel
49.6°
+
Bobby Green
0

Amerika reagerar på Super Mario-filmen
Lunchtrams från Dunkey

I slutet av förra veckan möttes vi av nyheten att Nintendo inte har någon jävla aning om hur man rollsätter Super Mario-karaktärer. Youtubern och streamern Videogamedunkey tog sitt ansvar och ringde runt till diverse icke insatta individer i USA för att se vad de har för åsikter om Super Mario-skådisarna. Super Mario-filmen kommer ha premiär i december 2022. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

John Oliver snackar rösträtt
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med Belarus president Aleksandr Lukasjenko rösträtt i USA. Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
35.9°
+
Frode Wikesjö
0

I framtiden kanske vi får vaccin via plåster
Ny forskning menar att det är effektivare än sprutor

Forskare på Stanford University och University of North Carolina har utvecklat ett plåster försett med minimala nålar som man säger ska kunna leverera vaccin effektivare än sprutor. Det handlar om ett 3D-utskrivet plåster som när det appliceras på huden sprider vaccinet via immunceller som finns i huden. Enligt en undersökning genomförd av Proceedings of the National Academy of Sciences så var den här typen av vaccininjektion tio gånger mer effektivt än det som sprutas in en armmuskel via en traditionell vaccinspruta. I ett pressmeddelande säger professor Joseph M. DeSimone som varit inblandad i arbetet med det 3D-printade plåstret: "In developing this technology, we hope to set the foundation for even more rapid global development of vaccines, at lower doses, in a pain- and anxiety-free manner." Andra fördelar med nålplåster istället för traditionella sprutor är bland annat att människor själva skulle kunna ta vaccinet utan att besöka någon vaccionationsklinik och att vaccinet skulle kunna distribueras enklare, något som kanske skulle vara särskilt intressant i utvecklingsländer. När eller om vi skulle kunna få se nålplåster med vaccin på marknaden framgår tyvärr inte. Tumnagel
55.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nästa månads PlayStation Plus-spel har läckt
Verkar bli Hell Let Loose, Mortal Kombat X och PGA Tour 2K21

Precis som de senaste månaderna så verkar det som nästa månads PlayStation Plus-spel har läckt. Enligt läckan så kommer PlayStation Plus-folket få tillgång till den populära andra världskrigsskjutaren Hell Let Loose (PlayStation 5), Mortal Kombat X från 2014 och golfspelet PGA Tour 2K21. Om detta nu stämmer eller ej får vi väl reda på när Sony offentliggör spelen senare i veckan. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

Man död efter att ha kört in i en felparkerad elsparkcykel
Polisen ska nu undersöka företaget som äger elsparkcykeln

En man i 75-årsåldern har dött efter att ha kört på en felparkerad elsparkcykel. Den felparkerade elsparkcykeln ska ha legat mitt på cykelbanan i en nerförsbacke som då den äldre mannen körde på. Mannen avled senare under söndagskvällen vilket gjorde att brottsrubriceringen ändrades till vållande till annans död. Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till kroppsskada och de kommer också kontrollera företaget som äger elsparkscykeln samt personen som lämnade den i mitten av cykelbanan. Tumnagel
1.7°
+
Frode Wikesjö
0

Red Hot Chili Peppers ger sig ut på turné
Kommer åka världen runt 2022

Rockbandet Red Hot Chili Peppers meddelar nu att de nästa år kommer att ge sig ut på en världsturné. Det här kommer att bli de första nya spelningarna med gitarristen John Frusciante som åter är med i bandet efter ett uppehåll på tio år. Turnén drar igång i juni nästa år men några exakta spelningsdatum och platser har inte avslöjats än. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Crème brûlée-munkar
Mums med gofika!

Fabian Von Hauske jobbar på Wildair och Contra i New York och nyligen var han i Munchies testkök för att vispa ihop något riktigt smarrigt - Crème brûlée-munkar. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Ozzy Osbourne släpper gin
På PET-flaska

Umida Group AB har ingått ett samarbetsavtal med Ozzy Osbourne och tillsammans kommer de att släppa en gin. Det är en klassisk London Dry Gin på 47 procent som fått namnet Ozzy Osbourne The Ultimate Gin. 1986 släppte Ozzy plattan The Ultimate Sin så det är det namnet man har lekt med. Ginen kommer i en PET-flaska på 700 milliliter och kommer att kosta 299 kronor. Lanseras på alla Systembolag den 1 december. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Jimmy Kimmel mumsar starka kycklingvingar
Klarar han hettan?

Det senaste avsnittet av Hot Ones gästades av pratshowvärden Jimmy Kimmel som fick svara på diverse intressanta frågor samtidigt som han mumsar i sig starka kycklingvingar. Tumnagel
75kg
+
Frode Wikesjö

Så blir Maker's Marks bourbon till
Buteljerar 24 miljoner flaskor om året

I det senaste avsnittet av Dan Does åker Daniel till Makerx27s Mark för att se hur deras bourbon blir till. I fabriken som har funnits i 60 år tillverkas 24 miljoner stycken flaskor varje år så det är lite ruljans på grejerna. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Lyssna på Guns N' Roses nya singel
Det här är Hard Skool

Efter singeln Absurd i början av augusti är det nu dags för Guns Nx27 Roses att släppa ytterligare en ny låt - Hard Skool. I mitt tycke började den lite segt men sen när Axl drar igång hör man att han i alla fall har kvar lite av det där gamla soundet som vi alla älskar. Just nu är bandet på turné och går allt vägen kommer gänget att uppträda på Sweden Rock nästa år. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Så görs produkter för att undvika tullavgifter
Är Converse tofflor?

I denna video från Cheddar kollar man lite på hur företag på ganska finurliga sätt designar sina produkter för att slippa extra tullavgifter som endast gäller för en viss produktkategori. Det ska vara okej att ändra produkter för att passa in under en viss produktkategori, men det är olagligt att på ett uppenbart sätt ljuga om vad en produkt är för något. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Nytt från Thåström
Tillsammans med Titiyo

Joakim Thåström har släppt en ny singel som heter Papperstunna väggar och på den medverkar Titiyo. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Världsstjärnor deltar i global klimatkonsert
Äger rum på lördag

Nu på lördag kommer Global citizen live att äga rum. Det är en global konsert som ska öka medvetenheten om klimathotet och vara för en jämlik vaccinering. Allt sänds live och det kommer att hållas konserter samtidigt i Lagos, Paris New York, Rio, Sydney och Bombay under ett dygn. Några av artisterna som kommer att uppträda är Jennifer Lopez, Billie Eilish, Coldplay, Ed Sheeran, Elton John, Black Eyed Peas, Duran Duran, Kylie Minogue med flera. Hur du följer spektaklet hittar du på länken nedan. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green

Virvelvinden försvinner från Liseberg
Har funnits i 92 år

1923 öppnades portarna till nöjesparken Liseberg i Göteborg. 1929 presenterade man åkattraktionen Virvelvinden för alla de som inte som mig har anlag för åksjuka och gärna snurrar runt. Nu, 92 år senare, kommer attraktionen att tacka för sig och plockas bort. I helgen körs den för sista gången och när den är borta kommer två nya än så länge hemliga attraktioner att stå på dess plats. Vad det handlar om kommer att presenteras nu under hösten. Den som vill ta en sista tur med Virvelvinden får göra det gratis. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Liseberg AB (@lisebergab) Tumnagel
50kg
+
Bobby Green

En dag i The Mountains liv
Hafþór Júlíus Björnsson är nu boxare

Islänningen Hafþór Júlíus Björnsson är strongman, starkast i världen, skådespelare och före detta professionell basketspelare. Sedan förra året blev det känt att han ska ta sig an en annan gren - boxning. Målet är att knocka strongman-rivalen Eddie Hall och här får vi se lite hur han tränar inför matchen som troligtvis kommer utspela sig tidigt nästa år. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green