m

Nya Office imponerar!
Efter det vi har sett i alla fall

Nya Office imponerar!
Mac / Mjukvara

Ni som läser Macfeber frekvent kommer ihåg en liten text för någon vecka sedan där jag undrade vad Microsoft egentligen håller på med angående MacOffice. Just nu plågar man användarna med en gammal version som fungerar dåligt på Intel, och versionen som är på gång har ett annorlunda gränssnitt mot Windows-versionen som inte imponerat på mig på de skärmdumpar som släppts.

(Vi kommer att publicera bättre skärmdumpar senare)

På morgonen i dag så har jag fått en genomgång av nyheterna i Office-sviten och, framförallt, en demo. Och jag kan säga att jag har ändrat uppfattning rejält om den nya versionen.

Alla skärmdumpar som Microsoft har släppt har innehållet den vidriga "galleri-raden" med vilken man lägger in mallar och liknande. Den är vidrig av två anledningar - den har groteska färger och tar en sjuhelsikes plats. Och känslan har varit att den behövs eller ska vara öppen hela tiden.

Så är nu som väl är inte fallet. Och när man har stängt den så framträder en programsvit som är riktigt vacker och väldigt Macig. Jag vill faktiskt nästan applådera.

En annan sak som är mycket trevlig är prissättningen. Det kommer att komma tre olika versioner av Office där den billigaste (hem/student-versionen) kommer att kosta runt 125 dollar. Och, här kommer det riktigt trevliga, denna får installeras på upp till tre maskiner. Hela familjen kan med andra ord få fulla och lagliga versioner av Office för 125 dollar. Denna får inte användas kommersiellt och har inte stöd för Exchange - men vilken hemanvändare lider av det? Här får det iWork tufft.

Den vanliga versionen kommer att kosta runt 340 dollar och den stora skillnaden då är som sagt stöd för Exchange och skript, samt att den får användas kommersiellt så klart.

Microsoft har köpt skaparna av iView Media Pro och kommer att släppa en mediaversion av Office som är grundpaketet plus Expression Media som programmet heter på Microsoft språk. Både Windows och Mac-versionen av Expression Media kommer att följa med. Pris 430 dollar.

Office 2008 kommer att släppas och börja säljas på Macworld-mässan i januari 2008. Svensk version kommer månadsskiftet efter.

Men nyheterna då? Är Office 2008 något att ha egentligen?

Jodå. Den största nyheten är så klart att programet är Universal binary och därmed fungerar galant på Intel. Detta betyder också att programmet är omskrivet från grunden vilket är trevligt på alla sätt och vis. Faktiskt.

Känslan är som jag nämnt tidigare, att programsviten är genomarbetad. Man har dragit ut på lanseringen rejält men använt tiden till att göra något vettigt - verkar det som. Vi har trots allt bara fått en demo och inte testat programmet själva.

Man har lämnat den vidriga VISE-installeraren och använder numera Apples egna. Stöd för Apple Remote Desktop finns också vilket gör att nätverksinstallationer kommer att gå som en dans. Extra trevligt är att man i samband med installation kan trycka ut skript, mallar och annat på samma gång.

Inställningarna har fått en en genomkörare och ser ut som System Preferences. Inställningarna har även fått Spotlight-stöd vilket gör att man kan söka bland dem - hurra! Spotlight-stödet finns för övrigt lite här och var - speciellt i Entourage.

Entourage verkar ha fått sig ett rejält lyft och ett gäng funktioner som de som sitter med Exchange-nät kommer att applådera. Kerberos-inloggningen är en sådan sak, bättre hantering av möten en annan. Man har, vad det verkar, helt enkelt lyssnat på användarna.

Till Entourage kommer också det lilla programmet My Day, som är en sammanfattning av Entourage skulle man kunna säga. Snyggt och trevligt, men ärligt talat vet jag inte hur mycket man kommer att använda det.

Word har fått en ny layout-del, på samma sätt som Pages, som inte verkar helt dum. Inget som kommer att nafsa InDesign i hälarna direkt, men skönt att ha en del för att mecka med bilder eller göra textblock som ska ligga exakt där man vill att de ska ligga - och sedan ha en del där man skriver.

Man har även skapat något som kallas för Document Parts som ska göra det enklare att lägga in innehållsförteckningar, förstasidor och liknande.

Excel klarar mer data än tidigare och har säkert massor med nya hardcore-funktioner. Vad jag fastnade för var dock en del som guidar en igenom hur olika funktioner fungerar. För mig som knappt fattar hur SUM fungerar är detta mycket bra!

PowerPoint har så klart också fått nya funktioner, men om man kan komma ikapp Keynote återstår att se.


Nya Office använder det nya XML-formatet så klart. Konverterare finns i beta i dag för Word och Powerpoint, Excel kommer senare i höst. Skarpa versioner kommer strax efter lanseringen av Office 2008.

G4-processor och 512 MB RAM krävs men jag skulle nog tippa på att man ska ha 1 GB för att må bra.

Så, utan att ha fått mer än en kopp kaffe och en macka som muta, så har undertecknad svängt från att Microsoft är ute och cyklar helt och hållet till att våren kan bli riktigt trevlig.

Senare i höst hoppas vi på att vi kan bekanta oss närmare med Office.

Läs mer
37.0°
0

Nya Office imponerar!

Efter det vi har sett i alla fall

RSS 21 kommentarer till artikeln
Kirtap
Ser ju sjyrre ut. :) Då återstår bara att övertyga chefen om att vi måste byta till Mac!
av Kirtap, tisdag 04 september 2007 kl 15:08
p2d
Ibland är det gott att jobba på reklambyrå.. Innan intel kom till mac fick man försöka övertala chefen att vi åtminstonde måste ha en PC i alla fall.. Bara för att testa hemsidor, powerpoint presentationer m.m :)
av p2d, tisdag 04 september 2007 kl 15:17
Benjamin Pålsson
Hmm nu blev man ju lite konfunderad.
Precis raderat Office och helt övergått till iWork men det här verkar ju bli riktigt schysst.

Man har ju kunnat installera Office 2004 student på 3 maskiner. Dock inom hushållet. Gäller detta även utanför hushållet? Riktigt billigt i så fall..
av Benjamin Pålsson, tisdag 04 september 2007 kl 15:19
Mikamar
Måste varit en jävla god macka och ett jävla gott kaffe! :-)
av Mikamar, tisdag 04 september 2007 kl 15:38
Berguven_glenn
Jag antar att Office 2008 är en ganska rak kopia av 2007 på PC, borsett från det Roger talar om till vänster. Jag anser att det (2007) är den bästa sviten MS släppt, även om man när man går på djupet märker att det är samma gamla program med ett himla snygg lager på toppen...

För nybörjare är det suveränt, enkelt att få snygga presentationer (måhända inte lika snygga som i Applepresentationsprogrammet som jag glömt vad det heter) och dokument.
av Berguven_glenn, tisdag 04 september 2007 kl 15:45
cubeXpert
Fasen, jag vill ju också ha kaffe och macka... ;-)
av cubeXpert, tisdag 04 september 2007 kl 16:50
cubeXpert
Det jag ser som största fördelen med nya Office är en väldigt enkel sak, steget från Carbon till Cocoa. Detta gör att du kan dra och släppa filer mellan program enklare. Grejer funkar bättre ihop.

Sedan en så enkel sak som att slippa studsande Dock–ikoner som inte ger sig (Jaja, jag ser att jag fått mejl, sluta studsa nu, har inte tid att klicka fram Entourage).
av cubeXpert, tisdag 04 september 2007 kl 16:53
Val
Åh vad billigt, Office 2007 Hem & Student till PC kostade 1500 för 3 licenser när jag köpte det.
av Val, tisdag 04 september 2007 kl 17:04
RTO
Efter åratal av Office-användande fulla med svordomar, förlorat material, dålig produktionskvalité och allmänt slöseri med tid kan jag efter bara några månaders användande av iWork'07 säga att jag ALDRIG kommer att vända tillbaka. Med iWork'08 installerad sedan några dagar tillbaka funderar jag inte ens på M$-eländet jag en gång hade.

Det finns säkert massor av användare som bättre känner igen sig i Office-miljön, men jag skulle bli mycket förvånad om någon av dessa inte blivit en fullständig iWork'08-dyrkare om de arbetat med detta paket genom ett par riktiga projekt och arbetsmånader.

Det är bara så att Apple redan från början tänker som vi användare gör, medan M$ tvingar oss att tänka på deras sätt för att kunna använda Office.
av RTO, tisdag 04 september 2007 kl 17:05
Maccer
Vad kan man egentligen göra med Automator-actions som ingår i de dyrare versionerna? Är det tänkt vara en ersättare till Visual Basic så att man t.ex. kan manipulera objekten i ett dokument eller går det bara att göra enklare saker?
av Maccer, tisdag 04 september 2007 kl 17:08
gurrab
Håller med RTO!
av gurrab, tisdag 04 september 2007 kl 17:27
Smirra
Roger är i form "är" som vanligt ser jag!
Bra redovisning imo, trots små missar...:P
Det ska iallafall bli intressant och hur nya office blir när man kan köpa det i affären
av Smirra, tisdag 04 september 2007 kl 17:32
calle73
Människohandel!? ;)

"Microsoft har köpt skaparna av iView Media Pro"
av calle73, tisdag 04 september 2007 kl 17:47
JohanB
Det enda som jag tycker Word är bättre på än iWork är stavnings och grammatikkontroll.
av JohanB, tisdag 04 september 2007 kl 17:52
Smirra
Väger inte det tungt då johanB?
av Smirra, tisdag 04 september 2007 kl 18:02
Äka
iWork 08 fick mig att slänga ut det sista lilla MS programmet jag hade. Bye bye Excel, hello Numbers. Finns inget bättre än att få snygga kalkyler :-)
av Äka, tisdag 04 september 2007 kl 18:18
sebobastian
det luktar microsoft-reklam om de senaste inläggen. men för min del är det lugnt så länge ni fortsätter tipsa om gratis-apps och annat spännande som man inte hittar på så mycket annat..
av sebobastian, tisdag 04 september 2007 kl 19:20
schteffe
Hmm det står ju faktiskt 145 dollar på bilden?
av schteffe, tisdag 04 september 2007 kl 20:09
Roger Åberg
schteffe: en prissänkning har kommit / kommer av Windows-versionen och Mac-versionen kommer att följa efter.
av Roger Åberg, tisdag 04 september 2007 kl 20:46
Redglittercoffin
Nu när iWork plötsligt är en komplett svit som fixar .doc och .xls undrar jag vad man ska med Office till.

Det finns många andra bra skrivmaskinsersättare (Bean och Writeroom) som i kombination med Pages och Keynote gör Office ganska överfödigt.

När det gäller att skriva text funkar fortfarande Word 5.1 utmärkt på min Macintosh SE/30. Alla viktigare verktyg finns där.
av Redglittercoffin, tisdag 04 september 2007 kl 23:00
iCrap
Blir det ett nytt töntigt filformat även på macversionen av office. Det är bara problem med det. Ända anledningen att köra office för mig är stavnings och grammatikkontrollen. Kan inte Apple skärpa sig på den punkten snart.
av iCrap, fredag 28 september 2007 kl 10:57
Kommentera artikelnNu kan du spela FIFA 22
Om du har EA Play

Om man prenumererar på EA Play så kan du nu spela lite FIFA 22 innan det officiella släppdatumet, vilket är den 1 oktober eller den 27 september om du köpt spelets Ultimate Edition. EA Play-folk kan spela det i tio timmar och allt som man låser upp eller uppnår följer så klart med sen när spelet låses upp för alla. EA Play kostar 15 kronor första månaden för nya medlemmar sedan sedan 40,50 kronor per månad. Man kan också betala 249 kronor för ett år. EA Play finns för Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4 och PlayStation 5. För Windows heter tjänsten EA Play Pro och där kostar det 149 kronor per månad eller 999 kronor per år. Tumnagel
36.8°
+
Frode Wikesjö
0

Ett första besök i den "nya" DeLorean-fabriken
Blir det någon ny bil tro?

DeLorean Motor Company grundades 1975 av John Zachary DeLorean. Tre år senare öppnade man dörrarna till fabriken som låg i Dunmurry, Belfast där den sportiga bilen med kaross i rostfritt stål och måsvingedörrar skulle tillverkas. 1981 kunde de första kunderna, efter många förseningar, få sina bilar. Men det hela blev aldrig någon hit, och året efter hamnade John i trubbel med lagen efter en kokainhärva. 1984 förklarades han som icke skyldig men då hade DMC redan gått i konkurs och lagt ned sin verksamhet. 1995 väckte Stephen Wynne liv i biltillverkaren igen i nya lokaler i Humble, Texas. Han har köpt alla rättigheter och reservdelar men någon ny bil har fortfarande inte sett dagens ljus. Men sedan starten har man i alla fall servat befintliga bilar som rullar på vägarna och sålt reservdelar. I det här klippet från Petersen Automotive Museum får vi följa med till fabriken för första gången. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Nintendo Switch Online får ett Expansion Pack
Med Nintendo 64-spel

Nintendo meddelade i går att deras onlinetjänst Nintendo Switch Online kommer få ett gäng Nintendo 64- och Mega Drive-spel. Spelen som kommer dyka upp där är: Nintendo 64 Super Mario 64 Mario Kart 64 Lylat Wars 64 Yoshi’s Story, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Dr. Mario 64 Mario Tennis Operation Winback Sin and Punishment Sega Mega Drive Golden Axe Strider Musha Shining Force Sonic The Hedgehog 2 Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine Streets of Rage Shinobi III Ecco The Dolphin Gunstar Heroes Phantasy Star IV Castlevania Bloodlines Contra Hard Corps Ristar Dessa spel kommer dock inte ingå i grundutbudet utan kräver ett Expansion Pack som man då får betala lite extra för. Hur mycket dyrare det blir är dock oklart men det lär vi väl få reda på när spelen börjar dyka upp under nästa månad. Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0

Ordentlig trailer för I Know What You Did Last Summer
Mord och sånt

Amazon har släppt en ordentlig trailer för den kommande serien I Know What You Did Last Summer, som baseras på skräckfilmen med samma namn som släpptes 1997. Den nya serien verkar ha samma story som originalet och vi får följa ett gäng ungdomar som råkar mörda en person och försöker dölja det, men ett år senare börjar det hända underligheter som verkar vara relaterat till mordet. I Know What You Did Last Summer har premiär 15 oktober på Prime Video. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Bayonetta 3 har äntligen fått en ny trailer
Kolla in den på direkten

Det relativt efterlängtade spelet Bayonetta 3 för Nintendo Switch fick sig en ny trailer under gårdagen. Trailern visade inte enbart en massa flashig gameplay utan meddelade även att spelat ska släppas någon gång under 2022. När under 2022 det ska släppas är dock högst oklart just nu. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Volvo slutar använda läder i sina elbilar
C40 Recharge är först ut

Volvos nya modell C40 Recharge blir startskottet för en läderfri framtid då man har bestämt att sluta använda detta i alla kommande helt eldrivna modeller. Från 2030 är målet att alla bilar Volvo erbjuder är helt eldrivna och ingen ska då innehålla läder. Senast 2025 ska även minst 25 procent av materialen i nya Volvobilar bestå av återvunnet och biobaserat material. Man strävar också efter att alla direktleverantörer ska använda 100 procent förnybar energi år 2025. Istället för läder kommer man att använda sig av hållbara material tillverkade av biobaserade och återvunna källor. Nordico är ett nytt interiörmaterial som Volvo tagit fram och det består av textilier tillverkade av återvunna PET-flaskor, biobaserat material från skogar i Sverige och Finland och korkar som återvunnits från vinindustrin. Tumnagel
49.4°
+
Bobby Green
0

Chris Pratt spelar Super Mario
Oväntat men sant

Den animerade Super Mario-filmen som Nintendo har på gång med Minion-studion Illumination presenterade under nattens Nintendo Direct huvudrollerna. Chris Pratt kommer att spela Mario, Charlie Day spelar Luigi, Jack Black spelar Bowser medan Anya Taylor-Joy blir Princess Peach. Andra kändisar som dyker upp är Seth Rogan som Donkey Kong, Keegan-Michael Key som Toad, Fred Armisen som Cranky Kong och Charles Martinet, som varit rösten för Mario sedan Super Mario 64, kommer också dyka upp i filmen. Filmen regisseras av Aaron Horvath och Michael Jelenic som ligger bakom Teen Titans Go! samt Teen Titans Go! To the Movies. Filmen ska ha biopremiär den 21 december 2022. Eftersom Charlie Day är rösten för Luigi så kan man ju tycka att de borde anlitat Danny DeVito som Mario istället för Chris Pratt. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Lucy ska undersöka Jupiters trojaner
För att kanske hitta svar om hur vårt solsystem bildades

Nästa månad är det tänkt att NASA ska skicka farkosten Lucy i riktning mot den asteroidsamling som kallas för Jupiters trojaner. NASA hoppas att Lucys undersökningar av de uråldriga asteroiderna i närheten av Jupiter ska kunna ge svar på en del frågor om hur vårt solsystem skapades och kanske även ge ledtrådar till hur liv uppkom här på jorden. Farkosten Lucy, som fått sitt namn efter urmänniskan Lucy, är försedd med två kameror, ett instrument som kan mäta asteroidernas yttemperatur samt ett instrument som med hjälp av infrarött ljud kan identifiera is, organiska material och olika mineraler på varje asteroid. Lucys blir den första farkost som skickas till Jupiters trojaner någonsin. Uppdraget är tänkt att pågå i tolv år och mellan 2027 och 2033 är det tänkt att Lucy ska titta närmare på sex av de asteroider som finns i asteroidsamlingarna. Jupiter trojaner ligger i ungefär samma omloppsbana som Jupiter vilket ni kan se i illustrationen här nedanför. I videoklippet ovan kan ni kolla in lite mer om Lucys uppdrag och farkosten som snart kommer att påbörja sin långa resa mot Jupiters trojaner. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft släpper mus i plast återvunnen från havet
Trådlös mus med lång batteritid

Under gårdagens Surface-presentation visade Microsoft upp en mus som delvis tillverkad av återvunnen plast som plockats upp från havet. Microsoft kallar musen för Ocean Plastic Mouse och det är musens hölje som till 20 procent består av återvunnen plast från havet. Förutom det så är även förpackningen som musen levereras i helt återvinningsbar. Musen har stöd för Bluetooth Low Energy och enligt Microsoft ska ett enda AA-batteri räcka för att driva musen under ett års användning. Ocean Plastic Mouse går att förbeställa i USA nu och kommer att kosta 25 dollar. Huruvida den även kommer att säljas här i Sverige är än så länge oklart. I de inlänkade artiklarna längst ner i den här artikeln hittar ni allt annat som Microsoft presenterade under gårdagens Surface-event. Tumnagel
51.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche 914 - dåtidens 718 Cayman?
Carfection ställer modellerna mot varandra

718 Cayman är den billigaste modellen Porsche erbjuder idag. För 50 år sedan var det 914. Carfection bestämde sig för att ställa de två bilarna mot varandra för att se vad som skiljer de båda budget-Porscharna åt. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Tim Cook: Skvallerbyttor hör inte hemma hos Apple
Gör allt för att hitta de som läcker

Enligt The Verge skickade Tim Cook under tisdagskvällen ett mail till Apple-anställda om läckor inom företaget. I mailet säger han att Apple gör "allt i sin makt för att identifiera dem som läcker" och fortsatte med att "personer som läcker konfidentiell information inte hör hemma" hos Apple. Den 17 september hade Apple och Tim Cook ett företagsövergripande möte där det bestämdes att Apple skulle börja kräva strikta tester för ovaccinerade anställda, men ännu inget tvång för vaccinering. Cook sa också under mötet att han "ser fram emot att fortsätta" efter Epic-rättegången. Strax efter mötet läckte båda nyheterna till The Verge. I mailet som skickats ut under tisdagskvällen verkar Tim Cook adressera båda problemen; produktläckor samt läckor om andra frågor inom företaget. Tumnagel
41.3°
+
Hugo Engström
0

HMD Global lanserar Nokia G50
Nokias billigaste 5G-telefon

HMD Global har presenterat en ny Nokia-telefon vilket är Nokias än så länge billigaste telefon med 5G-stöd. Nokia G50 har en 6,82 tum stor HD+-skärm och ett batteri som ska räcka för upp till två dagars användning på en laddning. På baksidan hittas en trippel-kamera som består av en huvudkamera på 48 megapixel, en ultrawide-kamera på 5 megapixel samt en djupkamera på 2 megapixel. Selfiekameran på telefonens framsida är på 8 megapixel. Telefonen är förberedd för kommande Android 12 och HMD Global utlovar att telefonen ska stödja uppdateringar de kommande tre åren. Här i Sverige kommer Nokia G50 att levereras med 4GB RAM samt 64GB lagringsminne och den kommer att kosta 2890 kronor. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Finns det syre på Mars?
Här snackar NASA lite mer om det

Den dagen människan bosätter sig på Mars kommer det givetvis att behövas en del syre för att vi ska kunna överleva där. I det här videoklippet snackar NASA lite om syretillgången på Mars och hur vi ska kunna förse bosättarna på Mars med sådant. Man snackar lite mera specifikt om Mars-roverns instrument MOXIE ("Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment"), ett instrument som tidigare i år användes för att skapa syre från koldioxid-molekyler. Vi kommer sannolikt att stöta på en hel del svårigheter den dagen vi väljer att börja kolonisera Mars men som det ser ut nu så ser syretillgången inte ut att bli något av de större problemen. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Brave lanserar Brave Talk
Videosamtala med en person gratis eller betala för gruppsamtal

Brave, företaget som främst är kända för sin webbläsare, lanserar nu en videosamtalstjänst som man kallar för Brave Talk. Med Brave Talk kan man videosamtala gratis med en person under en obegränsad tid och med upp till hundra deltagare om man skaffar premiumversionen vilken kostar 7 dollar i månaden. För att starta ett videosamtal med Brave Talk krävs det att användaren använder Braves webbläsare. Därefter går det att bjuda i en eller flera användare till samtalet och dessa kan delta med i stort sett vilken modern webbläsare om helst. I premiumversionen av Brave Talk finns även möjlighet att spela in samtal, lägga till lösenord för att delta i samtalet och lite annat. Här nedan hittas Braves eget videoklipp om Brave Talk. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

NAD presenterar C 399 Classic
Lyxigast i Classic-serien

Det kanadensiska ljudföretaget NAD har presenterat en ny förstärkare, nämligen C 399 Classic. De lovar att förstärkaren ska ha ett högt värde för pengarna och ta prestanda i prisklassen till nya nivåer. C 399 är flaggskeppet för NAD:s Classic-serie och använder sig av företagets HybridDigital nCore-förstärkning, som endast har varit tillgänglig för företagets dyrare Master-serie tidigare. Den nya förstärkaren har en uteffekt på 180W per kanal (4/8 Ohms). Till in- och utgångar har C 399: 2 st coaxial, 2 st TOSLINK, HDMI eARC, tvåvägs aptX Bluetooth, två line-level-ingångar, en phono input och en "låg impedans / hög spänning" hörlursförstärkare, dubbla subwoofer utgångar och till sist två högtalaruttag. Förstärkaren har ingen trådlös streaming inbyggt, för det måste man ha modulen MDC2 BluOS-D som ger förstärkaren stöd för bland annat Spotify Connect, Airplay 2 och Tidal Connect. C 399 Classic kostar 1999 dollar. När release i Sverige sker är fortfarande oklart. Mer finns att läsa på länken nedan. Tumnagel
40.5°
+
Hugo Engström
0

Här är trailern för Night Teeth
Vampyrrulle som har premiär på Netflix nästa månad

Här kommer trailern till Netflix senaste vampyrfilm Night Teeth där tittarna kommer att få följa en chaufför som blir ofrivilligt sällskap åt några vampyrer som ska ut och härja på stan. Chauffören Benny (Jorge Lendeborg Jr) får i uppdrag att köra runt de båda vampyrerna Blaire och Zoe (Debby Ryan och Lucy Fry) som kräver att bli körda till olika platser i stan där de planerar att "festa". Night Teeth har premiär på Netflix 20 oktober. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Imove ska öka från 100 till 1000 stycken bilar
Hedin bil ökar sin ägarandel i elbilstjänsten

I början av året skrev vi att den norska elbilstjänsten Imove där man kan prenumerera på elbil 30 dagar i taget lanserats i Sverige. Hedin bil ökar nu sin ägarandel i en nyligen avslutad kapitalrunda och därmed kan man öka antalet tillgängliga bilar - från dagens 100 till 1000 stycken nästa år. Volkswagen ID.3 och 4, Polestar 2, MG ZS, Kia E-Niro, BMW i3, Tesla Model 3, Renault Zoe, Nissan Leaf, Skoda Citigo iV och Mini Cooper electric är några av modellerna man kan låna här i Sverige. Nästa steg är att expandera vidare i Europa. Tumnagel
39.0°
+
Bobby Green
0

Forskare tar fram supersmå flygande chip
Skulle kunna hålla koll på luftföroreningar

Forskare på amerikanska Northwestern University har utvecklat väldigt små chip som likt ett frö har förmågan att sväva och spridas för vinden. De små enheterna har hämtat inspiration från hur träd och andra växter sprider sina fröer men säger att man till och med lyckats göra sina små svävarmaskiner mindre än vad fröer vanligtvis är. Professor John A. Rogers från Northwestern University säger i en kommentar om arbetet med de små chippen: "We think wex27ve beaten biology... wex27ve been able to build structures that fall in a more stable trajectory at slower terminal velocities than equivalent seeds. The other thing... was that we were able to make these helicopter flyer structures that are much smaller than seeds you would see in the natural world." Konstruktionen är tillverkad i nedbrytningbart material så att inte chippen orsakar föroreningar när de till slut faller ner på olika platser i naturen. Forskarna har även lyckats förse de små svävande strukturerna med sensorer som kan mäta luftföroreningar, vattenkvalitet och solstrålning samt antenner så att det går att kommunicera med antingen en mobiltelefon eller ett eller flera andra svävarchip. De så kallade "Three-dimensional electronic microfliers inspired by wind-dispersed seeds" befinner sig än så länge på konceptstadiet och än så länge inte redo att släppas ut för test i atmosfären. När så kan bli fallet återstår att se. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nytt från Thåström
Tillsammans med Titiyo

Joakim Thåström har släppt en ny singel som heter Papperstunna väggar och på den medverkar Titiyo. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Världsstjärnor deltar i global klimatkonsert
Äger rum på lördag

Nu på lördag kommer Global citizen live att äga rum. Det är en global konsert som ska öka medvetenheten om klimathotet och vara för en jämlik vaccinering. Allt sänds live och det kommer att hållas konserter samtidigt i Lagos, Paris New York, Rio, Sydney och Bombay under ett dygn. Några av artisterna som kommer att uppträda är Jennifer Lopez, Billie Eilish, Coldplay, Ed Sheeran, Elton John, Black Eyed Peas, Duran Duran, Kylie Minogue med flera. Hur du följer spektaklet hittar du på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Virvelvinden försvinner från Liseberg
Har funnits i 92 år

1923 öppnades portarna till nöjesparken Liseberg i Göteborg. 1929 presenterade man åkattraktionen Virvelvinden för alla de som inte som mig har anlag för åksjuka och gärna snurrar runt. Nu, 92 år senare, kommer attraktionen att tacka för sig och plockas bort. I helgen körs den för sista gången och när den är borta kommer två nya än så länge hemliga attraktioner att stå på dess plats. Vad det handlar om kommer att presenteras nu under hösten. Den som vill ta en sista tur med Virvelvinden får göra det gratis. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Liseberg AB (@lisebergab) Tumnagel
62kg
+
Bobby Green

En dag i The Mountains liv
Hafþór Júlíus Björnsson är nu boxare

Islänningen Hafþór Júlíus Björnsson är strongman, starkast i världen, skådespelare och före detta professionell basketspelare. Sedan förra året blev det känt att han ska ta sig an en annan gren - boxning. Målet är att knocka strongman-rivalen Eddie Hall och här får vi se lite hur han tränar inför matchen som troligtvis kommer utspela sig tidigt nästa år. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Lil Nas X kör Joline
Dolly Parton-klassiker i ny tappning

Lil Nas X besökte nyligen BBC Radio 1 Live Lounge för att där framföra Dolly Parton klassiska dänga Joline. Tumnagel
94kg
+
Frode Wikesjö

Vans och ryska Rassvet tar fram sko
Och lite kläder

För första gången har Vans och Rassvet (PACCBET) samarbetat och resultatet är en sko (Vans Skate Bold) i två stycken färgskalor och en premiumkollektion av plagg och accessoarer. Rassvet grundades 2016 av en grupp skateboardåkare och företaget leds av skaparen Gosha Rubchinskiy och proffs-åkaren Tolia Titaev. PACCBET betyder gryning eller soluppgång på ryska och varumärket vill vara "det ledande ljuset för den nya vågen av den ryska skate-scenen". Kollektionen släpps den 23 september. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Gin inspirerad av Natthimlen
Har smak av jasmin och viol

Hendrickx27s presenterar nu den andra upplagan ur serien "Cabinet of Curiosities" och det är Lunar Gin. Den är inspirerad av natthimlen och har smak av jasmin och viol. Här finns även angelikarot, kummin och enbär. Ska dofta tallbarr och kaprifol. Flaskan rymmer 70 centiliter, ginen innehåller 43,4 procent alkohol och för en flaska får du betala 470 kronor. Artikelnumret är 41018. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Triwa presenterar samarbete med Sea Shepherd
Även denna är tillverkad av havsplast

Klocktillverkaren Triwa presenterar nu ett samarbete med Sea Shepherd som är en ideell miljöorganisation som vill skydda och bevara marina ekosystem och djurarter. Klockan är tillverkad av återvunnen plast från haven och är framtagen för att påvisa hur våra hav faktiskt mår. Förra året släppte Triwa klockan Time for Oceans som även den är tillverkad av havsplast. Klockan lanseras den 21 september och kostar 1395 kronor. 15 procent av varje såld klocka skänks till Sea Shepherd. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-169kg
+
Frode Wikesjö