Om tio år ska alla Apples produkter vara klimatneutrala
Genom hela produktens livscykel

De senaste åren har företag som Google och Apple tävlat om att komma först till att bara använda förnybar energi, men det rör ju "bara" deras egna kontor, datahallar, butiker och så vidare. För Apple finns det ett antal steg till som måste klaras av innan de kan säga att deras produkter på riktigt är klimatneutrala men nu går man ut och säger att man kommer att nå dit innan 2030.
Det betyder att man kommer att vara helt klimatneutrala genom hela kedjan från kontor och butiker genom tillverkningen och sedan också genom produktens hela livscykel. Men hur kommer man dit är frågan?
Från där vi är i dag kommer man enligt den nysläppta rapporten att kapa sina utsläpp med 75 procent till 2030. De sista 25 procenten kommer man att "hämta hem" genom att investera i diverse naturprojekt som i sin tur kan dra koldioxid ur luften. Man kommer att arbeta med tre olika projekt (The Conservation Fund, the World Wildlife Fund och Conservation International) där man redan nu har skyddat 400.000 hektar land. Som alltid med klimatkompensering så är det lite luddigt hur mycket det man släpper ut på ett ställe verkligen kan hämtas hem på ett annat ställe utan att jorden ändå påverkas, men vi får hoppas att Apple överkompenserar rejält på den här biten. Det har de råd med.
De där 75 procenten som man ska dra ner på ska man lösa bland annat genom mer förnybar energi genom hela kedjan är så klart viktigt och man har i dag fått med sig 70 underleverantörer att lova att de ska köra 100 procent förnybar energi, vilket ska motsvara 8 gigawatt. Att dessa 70 underleverantörer lovat detta kommer, när övergången är klar, att betyda ett minskat utsläpp per år på 14,3 miljoner ton koldioxid. Man kommer även att bygga den hittills största satsningen på solenergi hittills i Skandinavien.
Man kommer vidare att fortsätta bygga produkter som har mindre påverkan när de tillverkas, under 2019 påstår Apple att förändringar i designen på deras produkter minskade påverkan med 4,3 miljoner ton koldioxid. Ett exempel är att man använder mer återvunnen aluminium i sina produkter och man har tillsammans med två underleverantörer skapat en process där smältandet av aluminium blir helt koldioxidfri. Denna aluminium har nu börjat användas i MacBook Pro 16".
Taptic Engine i iPhone, den som får telefonen att vibrera, är numera tillverkad av 100 procent återvunna ämnen. Man har även byggt roboten Daisy som plockar isär gamla iPhones och plockar ur och återanvänder delarna. Man har nu skapat en ny robot som man kallar för Dave som är gjord för att plocka isär och återanvända alla delar och ämnen ur Taptic Engine.
Stora ord från Apple med andra ord men personligen tycker jag det är positivt att man faktiskt går ut och drar stora växlar på detta och släpper rapporter om det, det gör ju att trycket på att faktiskt leverera en klimatneutral produkt blir något mer än en slide under presentationer där man säger att man är jätteduktig på att försöka vara duktig.