m

Reflektioner från en Keynote
Jag hissar och dissar

Reflektioner från en Keynote
Mac / Mac

Att gå på en av Apples Keynote tycker jag är en upplevelse som de flesta borde försöka att testa på någon gång i sitt liv. Själv fick jag för första gången chansen att göra det idag efter lite om och men.

Det hela började med att jag redan i för några veckor sedan fick avslag på min ansökan att bevista händelsen men då Emil här på Macfeber fick godkänt på sin förfrågan förra veckan men tyvärr inte hade möjlighet att åka över lyckades vi se till så att jag fick gå och spana av den lite kultlika tillställningen.

Hoppas vidare under "Läs mer" för att ta del av mina tankar kring det hela.

I de flesta fall hos andra företag handlar en Keynote oftast som en produktpresentation men när det handlar om Apple kan vi nog snarare likna det vid någon slags religiös sammankomst.

Som en del av media har jag aldrig varit med om att man måste befinna sig på platsen för tillställningen två timmar innan det börjar och till råge på allt måste stå och köa utomhus i närmare en timme. Men, men, vi i media är tuffa (nåja), så det var väl bara att bita ihop och ställa klockan på sex.

Nästan exakt klockan sju befinner jag mig utanför Moscone Center och där är köerna redan långa. Det finns tre köer, en för oss i media, en för de med VIP-pass och en för alla fanboys. Fanboys-kön är helt klart längst, jag såg aldrig slutet på den ens, och vissa av de köande har tydligen spenderat hela natten där. Få företag, kanske möjligtvis Nintendo, har så trogna kunder att de kan tänka sig att spendera hela natten för att bevista en produktpresentation. Man känner hela tiden att det ligger någon slags underlig känsla i luften. Hade jag varit troende hade jag kallat det religiöst men jag väljer att kalla det mysko.

Rätt som det är glider Woz samt damsällskap förbi på Segways och alla i VIP-kön börjar jubla och applådera. Jag hinner tyvärr inte få upp kameran. Jag uppskattar att mediakön förhåller sig något lugnare då det känns som om vi är på plats, och har betalt, för att förhålla oss någorlunda objektiva även om det är svårt att göra på en så indoktrinerad plats som den här.

Efter cirka 45 minuter i kön blir vi insläppta och förda till lobbyn på plan tre i Moscone Center West-hallen. Här blir vi matade med wienerbröd, juice och kaffe. Mycket uppskattat då det inte är helt varmt ute och jag personligen är astrött.

I den här nya, mycket oorganiserade kön, blir jag stående med bloggarna på de amerikanska prylbloggarna CrunchGear och Gizmodo. CrunchGear-killarna live-bloggar via sina Helios-telefoner och Gizmodo-gänget kör via MacBooks. Matt på CrunchGear ska podcasta är tanken men deras server verkar ha ballat ur och Matt ringer hela tiden frenetiskt till sin server-admin och de spekulerar i om att det hela kan vara ett DNS-problem. Några minuter innan insläpp så tror jag dock att de fick det hela att lira. Lite svettigt misstänker jag. Vi på Macfeber hade tagit beslutet om att inte live-blogga då det redan finns så många vettiga alternativ att välja samt att WiFi inne i konsert-lokalen ska vara avstängt. Så jag tar det förhållandevis lugnt och inspekterar lite nöjsamt den här halvgalna tillställningen.

Rätt som det är så ser jag Walt Mossberg på Wall Street Journal stå och diskutera med ett gäng. Slänger iväg ett foto. Walt är antagligen en av, om inte den, mest kände teknikjournalisten i USA.

Klockan börjar närma sig nio, tiden då det hela ska börja, och trycket emot dörrarna börjar bli enormt. Då helt plötsligt öppnas dörrarna och jag får feta flashback till arenakonserter jag bevistade i mina tonår. En tjurrusning utan dess like startar och alla vill ta sig så nära scenen så möjligt. Då jag personligen aldrig ägt en enda Apple-produkt så är jag väl så långt ifrån en fanboy man kan komma och jag har inte för en sekund tänkt att delta i detta skådespel utan går hyfsat lugnt och sansat framåt och det slutar till slut med att jag får en plats på rad sju eller åtta vänster om scenen.

Rakt framför mig sitter ett gäng juniorreportrar som verkar vara ledda av några föräldrar som ser ut som tagna ur hippeversionen av "The Pirates of the Caribbean".

Till sist släpps även fanboysen in och stämningen börjar bli lite halvt euforisk med rockmusik på hög volym som strömmar ur högtalarna och fotografer från hela världen gör sitt bästa för att armbåga sig fram till en så bra plats så möjligt. Jag messar lite med Roger och kollar om alla hemma i Sverige är redo.

Några minuter över nio kommer Steve Jobs in på scen och möts av en rungande applåd. Jag noterar återigen att de i media inte jublar riktigt lika mycket men även här kan jag se en och annan applåd även om de är måttliga.

Steve börjar med att tacka och visar sen upp en ny Mac/PC-film som i vanlig ordning är mycket underhållande och rätt så träffsäker. Rätt som det är så är det dags att visa upp kvällens första nya produkt Time Capsule. Den möts, självklart, av jubel. Efter lite snack om denna är det dags att gå vidare till nästa grej. Uppdateringarna av iPhone och iPod Touch.

För mig som hade hoppats på en hårdvaru-uppdatering av iPhonen med 3G och lite bättre kamera blev väl detta något av ett antiklimax även om jag tycker att de har löst positioneringen utan GPS på ett mycket smart sätt. När Steve berättar att det nu är möjligt att skicka sms till flera personer samtidigt och publikmassan än en gång brister ut i jubelrop och applåder så får jag dock lust att resa mig upp och skrika "Nu får ni väl ändå ge er!" (på svenska givetvis). Att kunna göra något som man har kunnat göra med alla andra telefoner sedan SMS uppfunnits känns inte som något som man presenterar på en Keynote utan snarare något som man smyger in i en vanlig mjukvaru-uppdatering och ber om ursäkt för att man tänkt fel från början. Fortfarande inget MMS-stöd noterar jag.

Steve Jobs visar även upp ett trevlig litet diagram som ska illustrera vilken försäljningsframgång iPhone har varit med sina fyra miljoner sålda exemplar. Problemet med detta diagram, hur pedagogiskt det än må vara, är att man visar försäljningen av SmartPhones i USA. En marknad som är kort sagt underutvecklad i det här landet. Ett diagram med antal sålda mobiltelefoner hade varit betydligt mycket mer intressant men antagligen inte lika smickrande. Jag har för mig att Apples mål var 10 miljoner sålda iPhones under det första året och det har nu gått 200 dagar av det året.

Digrammet visar även tydligt att den, förhållandevis, lilla tillverkaren RIM har sålt nästan dubbelt så mycket SmartPhones som Apple. Apples aktie slutade ner 5,45% vid Wall Streets stängning och utan att vara någon ekonomisk analytiker så misstänker jag att iPhones försäljningssiffror kan ha bidragit till detta.

Efter detta går man vidare till vad jag tror kan bli en riktig "killer" från Apple. iTunes Movie Rental. Självklart vill de flesta av oss inte ha en massa dyra digitala filmer som ligger och tar upp plats hårddisken med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film. Priserna på 2,99 dollar för gamla och 3,99 för nya rullar känns helt ok. Enda nackdelen är väl att de inte släpps på iTunes förrän 30 dagar efter de har släppts på DVD. Och sen är det givetvis löjligt att man får betala en dollar extra om man vill ha filmen i HD-format.

Apple har än en gång fått alla de stora filmbolagen att krypa till korset och gett oss konsumenter en tjänst som vi har efterfrågat under många år. Nu intar chefen för filmbolaget 20:th Century Fox, Jim Gianopulos, scenen och hyllar samarbetet med Apple och berättar att det i bolagets kommande DVD-släpp även kommer att inkluderas en digital version som man kan trycka in i iTunes. Både Steve och Jim verkar glada men då de bägge två verkar vara rätt så tuffa män är jag glad att jag slapp vara med under förhandlingarna då priserna sattes. Jag misstänker att det här är långt mycket mindre än vad filmbolagen egentligen vill ta betalt för sina filmer.

Sen är det dags för presentationen av Apple TV take 2. Jag trodde inte på Apple TV när den kom och även om den nu fått ett betydligt mycket bättre gränssnitt och en del sköna multimedia-funktioner är det här inget för mig. Priset på 230 dollar är dock rätt så lockande så säkert kan det finnas en målgrupp för den här produkten. Jag har dock inte listat ut vilken den är ännu.

Keynotesen huvudnummer är helt klart presentationen av MacBook Air. Jag tror i och för sig inte att någon hade tvekat på att det skulle komma en ultraportabel men jag tror inte att det som släpptes var det som alla förväntade sig. Jag personligen hade nog förväntat mig något med en lite mindre skärm. Men, men, kan jag få en 13-tums skärm med samma vikt som den 10-tummaren jag använder idag så tackar jag inte nej. Fem timmars batteritid är ju inte heller fy skam.

Steve verkar mäkta nöjd över datorns minimala moderkort, som inte är längre en penna, och när han visar upp hur mycket mindre processorn från Intel är går ett sus genom publiken. Personligen tänker jag för mig själv om det finns något annat företag än Apple som kan påverka Intel så mycket. Snyggt jobbat hur som helst. Ju mindre desto bättre när vi snackar processorer. Sen kommer Intels chef upp på scenen och det blir lite mera ryggdunkningar.

Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar. Helt meningslöst om ni frågar mig.

Sen är det slut och då börjar återigen kaoset då en del av publiken, likt galna hundar, gör sitt bästa för att komma nära Steve Jobs som nu har klivit ner från scenen och frotterar sig med diverse Apple-höjdare. Jag står där lite villrådig ett tag och slänger iväg foton på måfå. Till slut så tröttnar jag och tänker för mig själv. "Vad fan gör jag här, alla vet ju hur han ser ut ändå". Nedan kan ni se Steves bakhuvud. Jag är mycket nöjd med den bilden...

OK, det var rapport från en Keynote. Jag ger den betyg fyra på en femgradig skala. Hade det varit ett "One more thing", något lite mer "Wow", så hade det nog varit en femma. Det var dock helt klart en mycket underhållande upplevelse!

Det var min hiss och diss. Nu är det er tur. Kommentarerna står, som alltid, till ert förfogande. ps. Det här var alltså reflektioner från själva Keynoten. Vill ni veta mer om de nya produkterna så kolla in de här.

Läs mer
37.0°
0

Reflektioner från en Keynote

Jag hissar och dissar

RSS 26 kommentarer till artikeln
martin1g
Direkt kommentar: Det stavas "reflektioner", om det inte var en medveten felstavning av något slag. Ta gärna bort denna kommentaren när ni läst den, då den inte är så innehållsrik ;)
av martin1g, onsdag 16 januari 2008 kl 04:22
Hvdvrk
Mac OS X rättstavning reagerar inte på "reflexioner".

Bra jobbat i vilket fall som helst, Wille!
av Hvdvrk, onsdag 16 januari 2008 kl 04:34
Wille Wilhelmsson
hmm, det var ju klantigt att stava fel på första ordet... tack för att ni såg det. Uppdaterar. :)
av Wille Wilhelmsson, onsdag 16 januari 2008 kl 04:38
Tiny
Treo,
Det beror på att ordet "reflexioner" existerar det med...

Wille,
Underbar ton i reportaget. - håller med om bilderna på Jobs :)
av Tiny, onsdag 16 januari 2008 kl 04:41
Spicey
Ah, kul läsning!
av Spicey, onsdag 16 januari 2008 kl 05:07
Luke
Håller med Wille med sms grejen på iPhone
av Luke, onsdag 16 januari 2008 kl 07:20
Yiep
ChristianKarlsson.se: Tja, Keynote.se och MacWorld.se hade båda två ganska rejäla livebloggar...

Tycker Feber gjort rätt i att summera istället för att liveblogga.
av Yiep, onsdag 16 januari 2008 kl 07:38
Slowmove
christiankarlsson.se jadu som svenskt alternativ fungerade keynote.se alldeles ypperligt, mycket bättre än förväntat...istortsett samma uppdateringstempo som macrumours och automatisk siduppdatering
av Slowmove, onsdag 16 januari 2008 kl 07:42
Mårten Björk
Keynote.se gjorde (som Slowmove påpekade) ett ypperligt jobb med att leverera liverapporter från keynoten. Bättre än i princip alla amerikanska motsvarigheter.

Feber satsade istället på att skriva lite längre artiklar om varje nytt produktsläpp (någon som Keynote.se såklart inte hann med) och därför kändes det som ett klokt och seriöst val att ha en man på plats.

Allvarligt Christian, din attityd blir man i längden rätt trött på... Kritik mot Feber, positiv och negativ, uppmuntras alltid, men du tycks mest gnälla för gnällandets skull.
av Mårten Björk, onsdag 16 januari 2008 kl 08:07
Besten
10 miljoner iPhone 2008 är målet. 6 miljoner kvar alltså.
av Besten, onsdag 16 januari 2008 kl 08:17
utomjording
Tack för en bra rapport utan för mycket hallelulja.
av utomjording, onsdag 16 januari 2008 kl 08:23
Voj:D
"Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar... "

Det var Randy Newman, en riktigt bra musiker med en något unik röst. Det verkar som att Apple gjort som standard att årets vinnare av musikpriset Academy Award får spela en trudelutt på slutet av eventet.

En fråga bara om nu wifi var avstängt, hur gjorde då Macrumors för att liveblogga? Det var för övrigt en bloggning som simultantolkades på Applemac.se
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:32
Andyreas
Precis. Jag tror faktiskt 4 miljoner sålda iphones var en positiv överraskning. Inte tvärtom.

Ska nr2 jag reagerade på var att du skrev att du tror mkt på movie rentals för att man ändå kollar så lite film så varför ha dom liggandes på datorn. Jag tror nog at tmånga här inne på feber kollar mkt på film. Jag själv hinner med en hel del under en vecka.

Sak nr3. Bra inlägg =)
av Andyreas, onsdag 16 januari 2008 kl 08:41
Orbulon
Fan vilken bra artikel! Wille till macworld nästa år med!
av Orbulon, onsdag 16 januari 2008 kl 08:43
Roger Åberg
Voj: man behöver ju inte wifi för att koppla upp sig... Att koppla upp sin svenska telefon är nog däremot inte så billigt :)
av Roger Åberg, onsdag 16 januari 2008 kl 08:49
Voj:D
Roger Åberg: OK
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:52
Josef
Uppdatering på MBP då?? Behöver ny laptop och tycker Air verkar bra men inte har inte tillräckligt hög prestande för mina behov.
av Josef, onsdag 16 januari 2008 kl 09:44
Olligarski
"...med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film"

Menar nog "hur sällan man kollar på varje film". Alltså många ser nog filmen en gång och thats it. Själv vill jag ha DVD'n med allt extramaterial och kunna se igen efter en tid.
av Olligarski, onsdag 16 januari 2008 kl 12:26
DEKÅ
Det är väl för XXXXXXXXX;s XXXXXXXX;s inget självändamål att en dator är tunn?? Den får gärna vara dubbelt så tjock om de bara hade kunnat lansera en LITEN! En 9' all in one enhet med BT tangentbord och mus, då hade jag varit belåten / nöjd / stått först i kön. Men en som är hälften så tjock som min MacBook? Vad är poängen med det? Den är fortfarande dyr, lika skrymmande om än aningen lättare och tillför inga tekniska mervärden. Bra skrivet fö Wille!
av DEKÅ, onsdag 16 januari 2008 kl 14:16
daniel-san
Tycker inte Air kvalificerar sig som en helt ny produkt när den *egentligen* bara är en tunnare version av Macbook. Den är väl inte ens mindre, "bara" tunnare? Om man bortser från det mycket högre priset så kunde Air lika gärna vara nästa generation av Macbook.
av daniel-san, onsdag 16 januari 2008 kl 15:32
Lirma
Instämmer. Macbook är Apples populäraste produkt och hade funkat klockrent som den minimala i kontrast mot pro'n.

Det superslimmade temat kom ett år för tidigt och namnet MacBook Air grötar bara ner.
av Lirma, onsdag 16 januari 2008 kl 15:46
(R)
Tack för det! Uppskattar din sunda hållning vid en väldigt hajpad tillställning. Har just köpt min första Apple-pryl och vägrar köpa hela fanboy-konceptet.
av (R), torsdag 17 januari 2008 kl 00:48
honto
Voj:D
Visst var det Randy Newman. Inte "nån snubbe".
Men riktigt bra musiker vet jag inte...
Och att han gick ut hårt med nån slags försvarslåt för USA och sjöng om att "vi är faktiskt inte så dåliga människor me dåliga ledare" gjorde att jag blev lite ledsen.
De kunde gott hållt politiken utanför MacWorld...
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 07:44
Wille Wilhelmsson
true, true, honto.
av Wille Wilhelmsson, torsdag 17 januari 2008 kl 08:46
Juli
Intressant och underhållande rapportering Wille! Speciellt för mig som inte har nån koll alls o undrat vad det där "keynote" på din f.b profil update är för nått...
av Juli, torsdag 17 januari 2008 kl 14:43
Wille Wilhelmsson
mmm, det är bra att du håller koll på mig Juli. ;)
av Wille Wilhelmsson, fredag 18 januari 2008 kl 02:41
Kommentera artikelnHur datoranimerad hud förbättrats genom åren
Vi har kommit långt sedan The Scorpion King

I denna video kikar Phil Edwards från Vox på de förbättringar som gjorts när det kommer till datoranimerad hud i filmer. För att någonting ska se verkligt ut måste först och främst ljussättningen se realistisk ut. Studier har utförts kring hur ljus studsar och rör sig igenom olika objekt, och den forskningen har lett till stora framsteg vad gäller hur verklighetstrogen datoranimerad hud ser ut. Två exempel på datoranimerade karaktärer från filmer är The Scorpion King (2002) och Alita: Battle Angel (2019) som tas upp i videon. Tumnagel
38.4°
+
Hugo Engström
0

Teslaförare somnar bakom ratten på motorväg
Bilen stannar "säkert" längs vägen

En 24-årig Teslaförare somnade i sin bil i fredags på E6 i Norge. Videon i tweeten visar hur föraren sitter medvetslös med ansiktet ner mot knät. Lyckligtvis var Teslas Autopilot aktiverad och fungerade som tänkt. Bilen körde en bit tills den stannade "säkert" i vänsterfilen och aktiverade bilens varningsblinkers. Förarna runt om försökte få kontakt med Teslaföraren både när bilen färdades och efter att den stannat, utan någon lycka. Föraren vaknade dock till slut och polisen i Norge ska ha dragit in dennes körkort och händelsen ska vara polisanmäld. Tumnagel
32.2°
+
Hugo Engström
0

Apple börjar sälja Magic Keyboard med TouchID separat
Perfekt för Mac Mini med M1

Apple har nu börjat sälja Magic Keyboard med TouchID separat. Tangentbordet som introducerades tillsammans med 24-tums iMac med M1. Skillnaderna mot det gamla Magic Keyboard är att de nya tangentborden har en tangent med TouchID som kan användas för att låsa upp datorn och Apple Pay. Hörnen av själva tangentborden är även mer rundade än tidigare. TouchID ska bara fungera med datorer som har Apples egna chip. Tangentbordet finns att köpa på Apple Store i två versioner nu. Antingen med eller utan numerisk del. Du kan även välja att köpa tangentborden i vilken färg du vill så länge det är silver. Magic Keyboard med Touch ID: 1 795 kr Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del: 2 095 kr Tumnagel
39.5°
+
Hugo Engström
0

SpaceX har installerat 29 Raptor-motorer på en Super Heavy
Rakten som ska skjuta upp Starship till rymden

SpaceX verkar vara i full gång med förbereda sig på att skjuta upp sin rymdfarkost Starship till rymden för första gången. Den senaste tiden har man haft fullt upp med att preparera Super Heavy-raketen som ska skjuta upp Starship till rymden, man motortestade bland annat en Super Heavy-prototyp i slutet av förra månaden. Nu har SpaceX installerat hela 29 stycken Raptor-motorer på Super Heavy-raketen "Booster 4", raketen som är tänkt att skicka en första Starship-farkost till rymden. Det kan jämföras med de sex Raptor-motorer som kommer att driva Starship. När Super Heavy väl är klar att tas i drift kommer den att förses med sammanlagt 33 Raptor-motorer. Varje Raptor-motor har ungefär dubbelt så mycket motorkraft som de Merlin-motorer som används till SpaceX trotjänare Falcon 9 och den större modellen Falcon Heavy. Exakt när vi kan få se Booster4 och Starship-prototypen "Ship 20" lyfta mot rymden finns det än så än så länge inga uppgifter om. Tidigare i år uppgav dock SpaceX att man siktade på att genomföra detta någon gång under det kommande året. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du fajtas mot en fysisk version av Death Egg Robot
Doctor Robotnik jätterobot från Sonic the Hedgehog

Gillar man Sonic the Hedgehog så har leksaksföretaget Jakks Pacific nu släppt ett spel där Sonic ska fajtas mot den jättelika roboten Death Egg Robot, en robot som dök upp för första gången 1992 i spelet Sonic the Hedgehog 2. Det handlar om en cirka 25 centimeter hög version av Death Egg Robot som spelaren ska besegra genom att skjuta Sonic i en katapult mot roboten. Träffar man robotens bröstkorg tre gånger så vinner man över roboten som då faller isär i mindre delar. Roboten har dock även egna vapen som kan användas för att försöka träffa katapulten med Sonic. "Sonic Giant Dr. Eggman Robot Battle Set" släpps i samband med att det nu gått 30 år sedan SEGA lanserade det första Sonic the Hedgehog-spelet. I dagsläget verkar leksaken bara säljas via amerikanska Target och där kostar den 40 dollar. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Logga in på Twitter med ditt Google- eller Apple-konto
Det blir enklare att börja twittra

Twitter har nu gjort det möjligt att skapa ett konto på tjänsten via sitt konto på Google eller Apple. Det finns även möjlighet för de som redan har ett Twitter-konto att koppla detta till sitt konto hos Google eller Twitter. Det verkar dock som om alternativet att logga in med sitt Apple ID enbart finns tillgängligt på Twitters app till iOS för tillfället. Det kanske kan vara intressant att ha i baktanke om man kör iOS men även planerar att använda sitt Twitter-konto på andra plattformar. I en tweet skriver dock Twitter att det snart kommer att vara möjligt att använda sitt Apple ID även för att logga in via webben. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för We Need to Do Something
En regelrätt mysrulle

Lite indieskräck är ju aldrig fel. We Need to Do Something släpps på diverse VOD-tjänster 3 september och en trailer för denna rulle kan ni kika på ovan. I filmen får vi träffa en familj som i samband med en storm blir inlåsta i sitt hus i flera dagar och under dessa dagar sker det en och annan underlighet. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Dagens Rainbow Six-event ska koppla spelet med Extraction
Dags för Nest Destruction

Ubisoft meddelade i går att nästa stora spelevent för Rainbow Six: Siege kommer koppla ihop spelet med kommande Rainbow Six: Extraction. Eventet heter Containment och drar igång i dag fram till den 24 augusti. Containment bjuder på spelläget Nest Destruction där spelare ska slåss på en omgjord variant av Consulate-banan om ett utomjordiskt näste. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

Betaltjänsten Square köper betaltjänsten Afterpay
Pröjsar 29 miljarder dollar för Klarna-konkurrenten

Twitter-grundaren Jack Dorseys betaltjänst Square köper nu den australiensiska betaltjänsten Afterpay, en tjänst som i mångt och mycket fungerar som svenska Klarna. Jack Dorsey är även vd för Square och han säger i en kommenter angående uppköpet av Afterpay: "Square and Afterpay have a shared purpose. We built our business to make the financial system more fair, accessible, and inclusive, and Afterpay has built a trusted brand aligned with those principles. Together, we can better connect our Cash App and Seller ecosystems to deliver even more compelling products and services for merchants and consumers, putting the power back in their hands." Square kommer att betala hisnande 29 miljarder dollar, motsvarande nästan 250 miljarder svenska kronor, för Afterpay. För att affären ska gå igenom måste den godkännas av diverse myndigheter. Går allt som det ska med det så förväntar sig Square och Afterpay att affären ska vara genomförd någon gång under första kvartalet 2022. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tom Scott åker vattenhiss
En ganska dåligt placerad sådan

Tom Scott har släppt en ny video och den här gången pratas det vattenhiss, eller dykgondol som tyskarna säger. Dykgondolen är placerad i Östersjön, vilket betyder att man inte kan se något på grund av skräpvatten, men konceptet är ballt i alla fall. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Snart kan man koda Python på en miniräknare
Texas Instrument presenterar miniräknare för programmerare

Texas Instruments har presenterat en ny miniräknare som riktar sig mot programmerare som vill ha en liten handhållen enhet där de kan koda Python. TI-84 Plus CE Python är försedd med en färgskärm och ett uppladdningsbart batteri som kan räcka i upp till en månads tid. Miniräknaren saknar wifi, bluetooth och kamera, något som enligt Texas Instruments gör att de som använder miniräknaren för att koda slipper distraktioner under sina kodar-sessioner. Peter Balyta, Texas Instruments chef för utbildnings-teknologi, säger om TI-84 Plus CE Python: "By adding Python to the calculators many students are already familiar with and use in class, we are making programming more accessible and approachable for all students, eliminating the need for teachers to reserve separate computer labs to teach these important skills. With Python, students arenx27t just learning to program; they are learning life-long lessons about thinking critically and creatively to solve real-world problems" Texas Instruments TI-84 Plus CE Python släpps på marknaden i höst. Vad den kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Den likande miniräknaren TI-84 Plus CE kostar i dagsläget cirka 1500 kronor. Tumnagel
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny otecknad Teenage Mutant Ninja Turtles på ingång
Ska skrivas av Casey och Colin Jost

För fans av Teenage Mutant Ninja Turtles ser framtiden rätt ljus ut. Seth Rogen jobbar för tillfället på en animerad Turtles-rulle och nu har det blivit känt att ytterligare en otecknad film är på ingång. Precis som de senaste filmerna kommer Michael Bay producera och bröderna Casey och Colin Jost, kända från Impractical Jokers och Saturday Night Live, har anlitats för att skriva manus. När filmen kommer ha premiär är lite okänt, men lär släppas någon gång i framtiden. Kanske lite tidigare. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Kolla in trailern för Post Mortem: Ingen dör i Skarnes
Norsk vampyrserie på Netflix

Här kommer trailern till den norska dramakomedi-serien Post Mortem: Ingen dör i Skarnes som snart har premiär på Netflix. Tv-serien utspelar sig i den lilla norska staden Skarnes där en kvinnan Live lite oväntat vaknar upp efter sin död. Lives familj driver en begravningsbyrå och när hon börjar känna ett sug efter blod verkar det som hon och hennes familj även ser en affärsmöjlighet i Lives sug efter blod. Post Mortem: Ingen dör i Skarnes drar igång på Netflix 25 augusti. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Blizzards VD avgår
J. Allen Brack ersätts av Jen Oneal och Mike Ybarra

Att säga att läget är lite stökigt hos Blizzard just nu är lite utav en underdrift. Speljätten har fått en hel del skit för sin interna machokultur och företaget har stämts för diskriminering och anställda har inlett strejk. Nu verkar det hela bära lite frukt då J. Allen Brack, som ersatte Mike Morhaime som VD för Blizzard 2018, kommer avgå och ersättas av Jen Oneal och Mike Ybarra. I ett uttalande säger Brack detta: “I am confident that Jen Oneal and Mike Ybarra will provide the leadership Blizzard needs to realize its full potential and will accelerate the pace of change. I anticipate they will do so with passion and enthusiasm and that they can be trusted to lead with the highest levels of integrity and commitment to the components of our culture that make Blizzard so special.” Troligtvis är detta bara början om omstruktureringen i bolaget. Tumnagel
46.7°
+
André Stray
0

Stålmannens första animerade film
Klassiker från 1941 förbättrad av AI

Under början av 40-talet gjorde Fleischer Studios ett gäng riktigt imponerande animerade filmer med Stålmannen. I klippet ovan kan man se en av dessa filmer fast då, med hjälp av lite datormagi, anpassad för moderna skärmar och ögon. På grund av upphovsrättsgrejer så finns det inget ljud första minuten av filmen. Tumnagel
40.0°
+
Frode Wikesjö
0

Warholms världsrekordskor delvis framtagna av Formel 1-stall
Mercedes och Puma i skosamarbete

Tidigare idag satte norrmannen Karsten Warholm nytt världsrekord på 400 meter häck när han vann finalen i OS i Tokyo. Nu menar en del bedömare att det nya världsrekordet delvis är ett resultat av de superhårda banorna i OS kombinerat med de skor som Warholm använde. Skorna som Warholm använde är tillverkade av Puma vilka i sitt arbete med att utveckla dessa tagit hjälp av Mercedes AMG Petronas Formel 1-stall. Skorna kallas för "Evospeed Tokyo Future Faster+" och Puma skriver om dessa i ett pressmeddelande: "The EVOSPEED TOKYO FUTURE FASTER+ was designed together with 400m hurdles World Record Holder Karsten Warholm and his coach. The spike’s upper is infused with carbon fiber threads and its sole has a carbon plate, engineered by Mercedes AMG Petronas, with permanent titanium pins. It weighs 135 grams." I klippet ovan kan ni kolla in Warholms lopp där han sprang 400 meter häck på världsrekordtiden 45,94 sekunder. Warholm innehade redan världsrekordet på distansen efter att tidigare i sommar sprungit sträckan på 46,70 sekunder under en tävling i Oslo. Innan det hade rekordet stått sig sedan amerikanen Kevin Young sprang på 46,78 sekunder på OS i Barcelona 1992. Här nedanför hittas ett klipp från Puma där man visar upp sina Faster+-modeller, skor som även används av den svenske stavhopparen Armand Duplantis. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Logitech visar upp true wireless-lurar för kontorsbruk
Zone True Wireless

Logitech kastar sig in i true wireless-matchen och anser att man ska vara seriös. Så pass att de tagit fram nya Zone True Wireless som är avsedda att användas i kontorsmiljö och har optimerats för plattformarna Google Meet, Microsoft Teams och Zoom. Lurarna har en rätt minimalistisk design och är utrustad med en ordentlig mikrofon som ska vara duktig på att snappa upp din röst när du pratar. Enligt Logitech ska batteriet i lurarna räcka upp till 7 timmars musiklyssnande med brusreducering på och 12 timmar utan. Taltiden ligger på 6 timmar med brusreducering och 6,5 timmar utan. Zone True Wireless kommer börja säljas i höst till ett rekommenderat pris på 3290 kronor. Det kommer även finnas en trådad variant för 990 kronor. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Idag drar Apex Legends: Emergence igång
I vanlig ordning släpps det megapatch

Idag är det 3 augusti och det betyder att tionde säsongen i Apex Legends kommer dra igång. Den här gången heter säsongen Emergance och det kommer läggas till en ny spelbar karaktär vid namn Seer, nya heavy ammo-vapnet Rampage, ändringar på Worldx27s Edge-banan och flera balansändringar som borde röra runt i grytan i metan. Seer är likt Bloodhound en spårare som kan hjälpa dig och dina lagkamrater att se motståndare under matcherna. Bland annat kan Seer se motståndares hjärtslag när han siktar med vapnet och skjuta ut drönare i ett konformat mönster som låter honom och lagkamraterna se var fienderna befinner sig. Ultimat-förmågan kastar ut drönarna i en sfär och motståndare som rör sig i sfären visas när de springer eller skjuter. Utöver detta kommer Emergence med en rad ändringar som trevligheter i stil med att "Hold On"-kommando lagts till i ping-menyn när du klickar på fiende-ping. Sedan kommer Fuses ultimatattack nu visa fiender som fastnar i eld-ringen, Prowler har kastats ut från Supply Drops och ersatts med Alternator med Disruptor-rundor och Spitfire. Hela listan med ändringar är rackarns lång och ni hittar den via länk här nere till vänster. I vanlig ordning är det typ 19:00 som gäller för själva släppet. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Nu kan du laga maten Homer Simpson äter
Ny kokbok med recept från The Simpsons

Skulle du vilja äta liknande mat som de gör i tv-serien The Simpsons släpps nu kokboken "The Unofficial Simpsons Cookbook" med recept till några av tv-seriens klassiska maträtter. Kokboken är skriven av Laurel Randolph som är ett stort fan av tv-serien och även driver bloggen The Joy of Cooking Milhouse. "The Unofficial Simpsons Cookbook" innehåller 70 recept med maträtter som till exempel Chief Wiggums Chili, The Flaming Moe och Krusty Burgers. "The Unofficial Simpsons Cookbook" finns i både papper och som ebok. Den kostar runt 10 - 15 dollar beroende på vilket format man föredrar. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

En titt på vad som gör Nespresso Vertuo speciellt
En kaffecentrifug

I denna video kollar kaffenörden James Hoffman in Nespressos Vertuo-system och vad som gör det lite speciellt jämfört med originalet. Nespresso Vertuo, som funnits några år har en stor fördel jämfört med de klassiska Nespressokapslarna; det går att få större koppar kaffe. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

The Weeknd har något nytt på gång
Teasar på sociala medier

Artisten The Weeknd har under dagen laddat upp detta klipp med titeln "The Dawn Is Coming" som verkar vara en teaser till hans nästa album, som inte borde vara så långt borta. Enligt tweeten nedan börjar det inatt. Det är just nu oklart exakt vad som börjar, men det är mycket möjligt att det kan handla om ett låtsläpp. Förra albumet från Abel Tesfaye, som han egentligen heter, släpptes 20 mars 2020. Tumnagel
89kg
+
Hugo Engström

Kurt Cobains barndomshem blir museum
Kolla in hur Nirvanas sångare växte upp

Alla Nirvana-fans får snart ett nytt utflyktsmål att vallfärda till då bandets sångare Kurt Cobains barndomshem ska bli ett museum med en tillhörande utställning. Huset ligger i Aberdeen i den amerikanska delstaten Washington och Cobain bodde i huset mellan 1968 - 1984, flera år innan Cobain och Nirvana blev kända. Husets nuvarande ägare James Beacon säger att han planerar att renovera om huset så att det till 90 - 95 procent ser ut som det gjorde under tidseran Cobain bodde där. Ni kan ta en titt på hur huset ser ut för tillfället i klippet ovan. Beacon har även fått huset beviljat som ett officiellt kulturminnesmärke i Washington. Nirvana bildades av Kurt Cobain och Krist Novoselic 1987 och 1990 anslöt sig Dave Grohl till bandet. Nirvana lade ner i samband med att Cobain begick självmord 1994. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson

Hur man bäst får bort kroppshår
Matt ger lite tips

Här får man lite stalltips för hur man tar bort kroppshår från lite svårare ställen. Det bjuds på tips om vilka verktyg man bör använda och vilka tekniker bör använda för att vaxning, trimning och rakning. av överkroppen. Tumnagel
40kg
+
Frode Wikesjö

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
112kg
+
Hugo Engström

Billie Eilish "Happier Than Ever" ute nu
Den 19-åriga artistens andra studioalbum

Idag släppte Billie Eilish sin senaste skiva Happier Than Ever. Hela albumet är både skrivet och producerat av Billie och hennes bror Finneas Ox27Connell. Hennes första album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vann bland annat en Grammy för bästa album. Nedan är musikvideon för singeln NDA. Regisserad av henne själv. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
102kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
29kg
+
Hugo Engström