m

Reflektioner från en Keynote
Jag hissar och dissar

Reflektioner från en Keynote
Mac / Mac

Att gå på en av Apples Keynote tycker jag är en upplevelse som de flesta borde försöka att testa på någon gång i sitt liv. Själv fick jag för första gången chansen att göra det idag efter lite om och men.

Det hela började med att jag redan i för några veckor sedan fick avslag på min ansökan att bevista händelsen men då Emil här på Macfeber fick godkänt på sin förfrågan förra veckan men tyvärr inte hade möjlighet att åka över lyckades vi se till så att jag fick gå och spana av den lite kultlika tillställningen.

Hoppas vidare under "Läs mer" för att ta del av mina tankar kring det hela.

I de flesta fall hos andra företag handlar en Keynote oftast som en produktpresentation men när det handlar om Apple kan vi nog snarare likna det vid någon slags religiös sammankomst.

Som en del av media har jag aldrig varit med om att man måste befinna sig på platsen för tillställningen två timmar innan det börjar och till råge på allt måste stå och köa utomhus i närmare en timme. Men, men, vi i media är tuffa (nåja), så det var väl bara att bita ihop och ställa klockan på sex.

Nästan exakt klockan sju befinner jag mig utanför Moscone Center och där är köerna redan långa. Det finns tre köer, en för oss i media, en för de med VIP-pass och en för alla fanboys. Fanboys-kön är helt klart längst, jag såg aldrig slutet på den ens, och vissa av de köande har tydligen spenderat hela natten där. Få företag, kanske möjligtvis Nintendo, har så trogna kunder att de kan tänka sig att spendera hela natten för att bevista en produktpresentation. Man känner hela tiden att det ligger någon slags underlig känsla i luften. Hade jag varit troende hade jag kallat det religiöst men jag väljer att kalla det mysko.

Rätt som det är glider Woz samt damsällskap förbi på Segways och alla i VIP-kön börjar jubla och applådera. Jag hinner tyvärr inte få upp kameran. Jag uppskattar att mediakön förhåller sig något lugnare då det känns som om vi är på plats, och har betalt, för att förhålla oss någorlunda objektiva även om det är svårt att göra på en så indoktrinerad plats som den här.

Efter cirka 45 minuter i kön blir vi insläppta och förda till lobbyn på plan tre i Moscone Center West-hallen. Här blir vi matade med wienerbröd, juice och kaffe. Mycket uppskattat då det inte är helt varmt ute och jag personligen är astrött.

I den här nya, mycket oorganiserade kön, blir jag stående med bloggarna på de amerikanska prylbloggarna CrunchGear och Gizmodo. CrunchGear-killarna live-bloggar via sina Helios-telefoner och Gizmodo-gänget kör via MacBooks. Matt på CrunchGear ska podcasta är tanken men deras server verkar ha ballat ur och Matt ringer hela tiden frenetiskt till sin server-admin och de spekulerar i om att det hela kan vara ett DNS-problem. Några minuter innan insläpp så tror jag dock att de fick det hela att lira. Lite svettigt misstänker jag. Vi på Macfeber hade tagit beslutet om att inte live-blogga då det redan finns så många vettiga alternativ att välja samt att WiFi inne i konsert-lokalen ska vara avstängt. Så jag tar det förhållandevis lugnt och inspekterar lite nöjsamt den här halvgalna tillställningen.

Rätt som det är så ser jag Walt Mossberg på Wall Street Journal stå och diskutera med ett gäng. Slänger iväg ett foto. Walt är antagligen en av, om inte den, mest kände teknikjournalisten i USA.

Klockan börjar närma sig nio, tiden då det hela ska börja, och trycket emot dörrarna börjar bli enormt. Då helt plötsligt öppnas dörrarna och jag får feta flashback till arenakonserter jag bevistade i mina tonår. En tjurrusning utan dess like startar och alla vill ta sig så nära scenen så möjligt. Då jag personligen aldrig ägt en enda Apple-produkt så är jag väl så långt ifrån en fanboy man kan komma och jag har inte för en sekund tänkt att delta i detta skådespel utan går hyfsat lugnt och sansat framåt och det slutar till slut med att jag får en plats på rad sju eller åtta vänster om scenen.

Rakt framför mig sitter ett gäng juniorreportrar som verkar vara ledda av några föräldrar som ser ut som tagna ur hippeversionen av "The Pirates of the Caribbean".

Till sist släpps även fanboysen in och stämningen börjar bli lite halvt euforisk med rockmusik på hög volym som strömmar ur högtalarna och fotografer från hela världen gör sitt bästa för att armbåga sig fram till en så bra plats så möjligt. Jag messar lite med Roger och kollar om alla hemma i Sverige är redo.

Några minuter över nio kommer Steve Jobs in på scen och möts av en rungande applåd. Jag noterar återigen att de i media inte jublar riktigt lika mycket men även här kan jag se en och annan applåd även om de är måttliga.

Steve börjar med att tacka och visar sen upp en ny Mac/PC-film som i vanlig ordning är mycket underhållande och rätt så träffsäker. Rätt som det är så är det dags att visa upp kvällens första nya produkt Time Capsule. Den möts, självklart, av jubel. Efter lite snack om denna är det dags att gå vidare till nästa grej. Uppdateringarna av iPhone och iPod Touch.

För mig som hade hoppats på en hårdvaru-uppdatering av iPhonen med 3G och lite bättre kamera blev väl detta något av ett antiklimax även om jag tycker att de har löst positioneringen utan GPS på ett mycket smart sätt. När Steve berättar att det nu är möjligt att skicka sms till flera personer samtidigt och publikmassan än en gång brister ut i jubelrop och applåder så får jag dock lust att resa mig upp och skrika "Nu får ni väl ändå ge er!" (på svenska givetvis). Att kunna göra något som man har kunnat göra med alla andra telefoner sedan SMS uppfunnits känns inte som något som man presenterar på en Keynote utan snarare något som man smyger in i en vanlig mjukvaru-uppdatering och ber om ursäkt för att man tänkt fel från början. Fortfarande inget MMS-stöd noterar jag.

Steve Jobs visar även upp ett trevlig litet diagram som ska illustrera vilken försäljningsframgång iPhone har varit med sina fyra miljoner sålda exemplar. Problemet med detta diagram, hur pedagogiskt det än må vara, är att man visar försäljningen av SmartPhones i USA. En marknad som är kort sagt underutvecklad i det här landet. Ett diagram med antal sålda mobiltelefoner hade varit betydligt mycket mer intressant men antagligen inte lika smickrande. Jag har för mig att Apples mål var 10 miljoner sålda iPhones under det första året och det har nu gått 200 dagar av det året.

Digrammet visar även tydligt att den, förhållandevis, lilla tillverkaren RIM har sålt nästan dubbelt så mycket SmartPhones som Apple. Apples aktie slutade ner 5,45% vid Wall Streets stängning och utan att vara någon ekonomisk analytiker så misstänker jag att iPhones försäljningssiffror kan ha bidragit till detta.

Efter detta går man vidare till vad jag tror kan bli en riktig "killer" från Apple. iTunes Movie Rental. Självklart vill de flesta av oss inte ha en massa dyra digitala filmer som ligger och tar upp plats hårddisken med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film. Priserna på 2,99 dollar för gamla och 3,99 för nya rullar känns helt ok. Enda nackdelen är väl att de inte släpps på iTunes förrän 30 dagar efter de har släppts på DVD. Och sen är det givetvis löjligt att man får betala en dollar extra om man vill ha filmen i HD-format.

Apple har än en gång fått alla de stora filmbolagen att krypa till korset och gett oss konsumenter en tjänst som vi har efterfrågat under många år. Nu intar chefen för filmbolaget 20:th Century Fox, Jim Gianopulos, scenen och hyllar samarbetet med Apple och berättar att det i bolagets kommande DVD-släpp även kommer att inkluderas en digital version som man kan trycka in i iTunes. Både Steve och Jim verkar glada men då de bägge två verkar vara rätt så tuffa män är jag glad att jag slapp vara med under förhandlingarna då priserna sattes. Jag misstänker att det här är långt mycket mindre än vad filmbolagen egentligen vill ta betalt för sina filmer.

Sen är det dags för presentationen av Apple TV take 2. Jag trodde inte på Apple TV när den kom och även om den nu fått ett betydligt mycket bättre gränssnitt och en del sköna multimedia-funktioner är det här inget för mig. Priset på 230 dollar är dock rätt så lockande så säkert kan det finnas en målgrupp för den här produkten. Jag har dock inte listat ut vilken den är ännu.

Keynotesen huvudnummer är helt klart presentationen av MacBook Air. Jag tror i och för sig inte att någon hade tvekat på att det skulle komma en ultraportabel men jag tror inte att det som släpptes var det som alla förväntade sig. Jag personligen hade nog förväntat mig något med en lite mindre skärm. Men, men, kan jag få en 13-tums skärm med samma vikt som den 10-tummaren jag använder idag så tackar jag inte nej. Fem timmars batteritid är ju inte heller fy skam.

Steve verkar mäkta nöjd över datorns minimala moderkort, som inte är längre en penna, och när han visar upp hur mycket mindre processorn från Intel är går ett sus genom publiken. Personligen tänker jag för mig själv om det finns något annat företag än Apple som kan påverka Intel så mycket. Snyggt jobbat hur som helst. Ju mindre desto bättre när vi snackar processorer. Sen kommer Intels chef upp på scenen och det blir lite mera ryggdunkningar.

Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar. Helt meningslöst om ni frågar mig.

Sen är det slut och då börjar återigen kaoset då en del av publiken, likt galna hundar, gör sitt bästa för att komma nära Steve Jobs som nu har klivit ner från scenen och frotterar sig med diverse Apple-höjdare. Jag står där lite villrådig ett tag och slänger iväg foton på måfå. Till slut så tröttnar jag och tänker för mig själv. "Vad fan gör jag här, alla vet ju hur han ser ut ändå". Nedan kan ni se Steves bakhuvud. Jag är mycket nöjd med den bilden...

OK, det var rapport från en Keynote. Jag ger den betyg fyra på en femgradig skala. Hade det varit ett "One more thing", något lite mer "Wow", så hade det nog varit en femma. Det var dock helt klart en mycket underhållande upplevelse!

Det var min hiss och diss. Nu är det er tur. Kommentarerna står, som alltid, till ert förfogande. ps. Det här var alltså reflektioner från själva Keynoten. Vill ni veta mer om de nya produkterna så kolla in de här.

Läs mer
37.0°
0

Reflektioner från en Keynote

Jag hissar och dissar

RSS 26 kommentarer till artikeln
martin1g
Direkt kommentar: Det stavas "reflektioner", om det inte var en medveten felstavning av något slag. Ta gärna bort denna kommentaren när ni läst den, då den inte är så innehållsrik ;)
av martin1g, onsdag 16 januari 2008 kl 04:22
Hvdvrk
Mac OS X rättstavning reagerar inte på "reflexioner".

Bra jobbat i vilket fall som helst, Wille!
av Hvdvrk, onsdag 16 januari 2008 kl 04:34
Wille Wilhelmsson
hmm, det var ju klantigt att stava fel på första ordet... tack för att ni såg det. Uppdaterar. :)
av Wille Wilhelmsson, onsdag 16 januari 2008 kl 04:38
Tiny
Treo,
Det beror på att ordet "reflexioner" existerar det med...

Wille,
Underbar ton i reportaget. - håller med om bilderna på Jobs :)
av Tiny, onsdag 16 januari 2008 kl 04:41
Spicey
Ah, kul läsning!
av Spicey, onsdag 16 januari 2008 kl 05:07
Luke
Håller med Wille med sms grejen på iPhone
av Luke, onsdag 16 januari 2008 kl 07:20
Yiep
ChristianKarlsson.se: Tja, Keynote.se och MacWorld.se hade båda två ganska rejäla livebloggar...

Tycker Feber gjort rätt i att summera istället för att liveblogga.
av Yiep, onsdag 16 januari 2008 kl 07:38
Slowmove
christiankarlsson.se jadu som svenskt alternativ fungerade keynote.se alldeles ypperligt, mycket bättre än förväntat...istortsett samma uppdateringstempo som macrumours och automatisk siduppdatering
av Slowmove, onsdag 16 januari 2008 kl 07:42
Mårten Björk
Keynote.se gjorde (som Slowmove påpekade) ett ypperligt jobb med att leverera liverapporter från keynoten. Bättre än i princip alla amerikanska motsvarigheter.

Feber satsade istället på att skriva lite längre artiklar om varje nytt produktsläpp (någon som Keynote.se såklart inte hann med) och därför kändes det som ett klokt och seriöst val att ha en man på plats.

Allvarligt Christian, din attityd blir man i längden rätt trött på... Kritik mot Feber, positiv och negativ, uppmuntras alltid, men du tycks mest gnälla för gnällandets skull.
av Mårten Björk, onsdag 16 januari 2008 kl 08:07
Besten
10 miljoner iPhone 2008 är målet. 6 miljoner kvar alltså.
av Besten, onsdag 16 januari 2008 kl 08:17
utomjording
Tack för en bra rapport utan för mycket hallelulja.
av utomjording, onsdag 16 januari 2008 kl 08:23
Voj:D
"Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar... "

Det var Randy Newman, en riktigt bra musiker med en något unik röst. Det verkar som att Apple gjort som standard att årets vinnare av musikpriset Academy Award får spela en trudelutt på slutet av eventet.

En fråga bara om nu wifi var avstängt, hur gjorde då Macrumors för att liveblogga? Det var för övrigt en bloggning som simultantolkades på Applemac.se
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:32
Andyreas
Precis. Jag tror faktiskt 4 miljoner sålda iphones var en positiv överraskning. Inte tvärtom.

Ska nr2 jag reagerade på var att du skrev att du tror mkt på movie rentals för att man ändå kollar så lite film så varför ha dom liggandes på datorn. Jag tror nog at tmånga här inne på feber kollar mkt på film. Jag själv hinner med en hel del under en vecka.

Sak nr3. Bra inlägg =)
av Andyreas, onsdag 16 januari 2008 kl 08:41
Orbulon
Fan vilken bra artikel! Wille till macworld nästa år med!
av Orbulon, onsdag 16 januari 2008 kl 08:43
Roger Åberg
Voj: man behöver ju inte wifi för att koppla upp sig... Att koppla upp sin svenska telefon är nog däremot inte så billigt :)
av Roger Åberg, onsdag 16 januari 2008 kl 08:49
Voj:D
Roger Åberg: OK
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:52
Josef
Uppdatering på MBP då?? Behöver ny laptop och tycker Air verkar bra men inte har inte tillräckligt hög prestande för mina behov.
av Josef, onsdag 16 januari 2008 kl 09:44
Olligarski
"...med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film"

Menar nog "hur sällan man kollar på varje film". Alltså många ser nog filmen en gång och thats it. Själv vill jag ha DVD'n med allt extramaterial och kunna se igen efter en tid.
av Olligarski, onsdag 16 januari 2008 kl 12:26
DEKÅ
Det är väl för XXXXXXXXX;s XXXXXXXX;s inget självändamål att en dator är tunn?? Den får gärna vara dubbelt så tjock om de bara hade kunnat lansera en LITEN! En 9' all in one enhet med BT tangentbord och mus, då hade jag varit belåten / nöjd / stått först i kön. Men en som är hälften så tjock som min MacBook? Vad är poängen med det? Den är fortfarande dyr, lika skrymmande om än aningen lättare och tillför inga tekniska mervärden. Bra skrivet fö Wille!
av DEKÅ, onsdag 16 januari 2008 kl 14:16
daniel-san
Tycker inte Air kvalificerar sig som en helt ny produkt när den *egentligen* bara är en tunnare version av Macbook. Den är väl inte ens mindre, "bara" tunnare? Om man bortser från det mycket högre priset så kunde Air lika gärna vara nästa generation av Macbook.
av daniel-san, onsdag 16 januari 2008 kl 15:32
Lirma
Instämmer. Macbook är Apples populäraste produkt och hade funkat klockrent som den minimala i kontrast mot pro'n.

Det superslimmade temat kom ett år för tidigt och namnet MacBook Air grötar bara ner.
av Lirma, onsdag 16 januari 2008 kl 15:46
(R)
Tack för det! Uppskattar din sunda hållning vid en väldigt hajpad tillställning. Har just köpt min första Apple-pryl och vägrar köpa hela fanboy-konceptet.
av (R), torsdag 17 januari 2008 kl 00:48
honto
Voj:D
Visst var det Randy Newman. Inte "nån snubbe".
Men riktigt bra musiker vet jag inte...
Och att han gick ut hårt med nån slags försvarslåt för USA och sjöng om att "vi är faktiskt inte så dåliga människor me dåliga ledare" gjorde att jag blev lite ledsen.
De kunde gott hållt politiken utanför MacWorld...
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 07:44
Wille Wilhelmsson
true, true, honto.
av Wille Wilhelmsson, torsdag 17 januari 2008 kl 08:46
Juli
Intressant och underhållande rapportering Wille! Speciellt för mig som inte har nån koll alls o undrat vad det där "keynote" på din f.b profil update är för nått...
av Juli, torsdag 17 januari 2008 kl 14:43
Wille Wilhelmsson
mmm, det är bra att du håller koll på mig Juli. ;)
av Wille Wilhelmsson, fredag 18 januari 2008 kl 02:41
Kommentera artikelnRémi Gaillard firar de Olympiska sommarspelen
Precis lika dumt som man tror

För att fira att de Olympiska sommarspelen nu är igång passade den franska skojaren på att hitta på lite olympiska rackartyg med folket på stan. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för American Rust
Ny serie med Jeff Daniels

American Rust är en kommande serie som handlar om ett mord som skakar om en liten småstad i USA. Serien är baserad på Philipp Meyer debutroman med samma namn och följer polischefen Del Harris (spelad av Jeff Daniels) som hamnar i en svår situation när sonen till kvinnan han älskar anklagas för mord. American Rust har premiär på den amerikanska tv-kanalen Showtime den 12 september och kommer med största sannolikhet visas på HBO Nordic här i Sverige kort efter. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Mike Morhaime säger att han svikit kvinnliga Blizzard-anställda
Skäms över de senaste rapporterna

Tidigare i veckan rapporterade vi att Activision Blizzard hade stämts av California Department of Fair Employment and Housing för att man tillåtit en "grabbig" arbetsplatskultur med bland annat sexuella trakasserier. Natten till i dag så uttalade sig den före detta Blizzard-chefen Mike Morhaime, via Twitter, att han skäms och att han är djupt bekymrad över att allt han står för är bortblåst från företaget. Till alla kvinnor som jobbade för Blizzard under hans tid som chef sa han: "To the Blizzard women who experienced any of these things, I am extremely sorry that I failed you. I hear you, I believe you, and I am so sorry to have let you down." Mike var med och grundade Blizzard, eller Silicon & Synapsesom det hette då, under början av 90-talet och var chef för Blizzard mellan 2007 till 2018. Tumnagel
35.8°
+
Frode Wikesjö
0

En första teaser för Dragon Ball Super: Super Hero
Nästa Dragon Ball-film

Som vi tidgare rapporterat så kommer det en ny Dragon Ball Super-film under nästa år. Denna film kommer heta Dragon Ball Super: Super Hero och en första, rätt så ickesägande, teaser för den släpptes under gårdagen. Det var under Dragon Ball-panelen på årets Comic-Con@Home 2021 som teasern visades samt så pratade folket bakom filmen samt rösten för Goku, Masako Nozawa, lite om filmen. Men trots att panelen var nästan 30 min lång så fick man inte så mycket konkret information vad själva filmen kommer handla om. De visade dock karaktärsbilder på Pan som ser lite större ut vilket antyder att filmen kommer utspela sig några år efter händelserna i Super. Panelen bjöd också på ett Cha-La Head-Cha-La-framträdande av Hironobu Kageyama och du kan se hela grejen i klippet nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Många busåkningar med elsparkcykel
Märkligt fenomen enligt polisen

Breakit rapporterar om en polisinsats som gjordes i veckan där man ställde sig utanför slottet i Stockholm för att se hur många de kunde hitta som buskörde elsparkcyklar. På 30 minuter lyckades man bötfälldes 14 personer för att de inte följde trafikreglerna. Majoriteten av de som åkte på böter var folk som paråkte på elsparkcyklarna. I flera fall var det vuxna som gjorde det med barn som saknar hjälm. Fredrik Ehrström, som är yttre befäl på polisen på Södermalm, säger att det är ett märkligt fenomen då folk då inte bara struntar i förbudet att skjutsa utan bortser också helt från säkerheten. Han menar att folket anser att det är en självklart med både barnstol och hjälm när man åker cykel, men att säkerhetstänket som bortblåst för folk som kör elsparkcyklar. Böter för att skjutsa någon på en elsparkcykel ligger på 500 kronor och man får även en prick i belastningsregistret som finns kvar i fem år. Tumnagel
42.8°
+
Frode Wikesjö
0

Sony presenterar nästa månads PS Plus-spel
Zombies och tennis

Sony har avslöjat vilka spel som PS Plus-prenumeranter kommer få lägga vantarna på under augusti månad. Spelen är Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, Tennis World Tour 2 för PlayStation 4 och Hunterx27s Arena: Legends för PlayStation 5 (trailer nedan). Dessa spel kommer släppas den 3 augusti och tills dess har ni möjlighet att lägga vantarna på denna månads PS Plus-titlar som är A Plague Tale: Innocence, Call of Duty: Black Ops 4 och arkadwrestling-spelet WWE 2K Battlegrounds. Tumnagel
36.5°
+
Frode Wikesjö
0

Tested kollar in den modulära laptopen Framework
Den som man enkelt kan byta modermodemet på

Norm från Tested har lagt vantarna på den bärbara Framework vilket är en modulär laptop vars mål är att göra det enklare för köparna att uppgradera sina datorer med olika komponenter istället för att köpa nya. Tanken är att användare inte bara ska kunna byta processor, RAM samt lagrings-komponenterna utan även kunna uppgradera skärmen, batterier, kontakter/portar och webbkameran på ett enkelt sätt. Varje dator som säljs är försedd med en QR-kod som ska göra det smidigt att beställa hem komponenter till den konfigurationen användaren önskar i framtiden. I klippet får vi se hur det ser ut när man monterar datorn och hur det ser ut när man vill plocka ut moderkortet efter några dagars användning. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Black Lotus är ny animerad serie i Blade Runner-universumet
Blade Runner: Black Lotus

Här får vi oss en första titt på serien Black Lotus vars handling utspelar sig mellan händelserna i Blade Runner och Blade Runner 2049. Serien är skapad av Adult Swim samt Crunchyroll och har premiär under hösten någon gång. I Black Lotus får vi följa med en replicant som heter Elle som skapades för ett okänt syfte. Rösterna för huvudrollen hanteras av Jessica Henwick i engelska dubbningen och Arisa Shida i den japanska versionen. Andra skådespelare som dyker upp i serien är Will Yun Lee, Samira Wiley, Brian Cox, Wes Bentley, Josh Duhamel, Peyton List, Stephen Root, Barkhad Abdi, Gregg Henry, Henry Czerny och Jason Spisak. Denna 13-avsnitt långa serien är skapad av personer som både jobbat med Ghost in the Shell och The Animatrix. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

En ung Paul McCartney dansar i ny musikvideo
Med lite deep fake-magi

Här har vi musikvideon till låten Find My Way som framförs av Paul McCartney och Beck. I låten har man med hjälp av lite datormagi föryngrat Paul så han kan dansa runt till låten. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Det ser inte lovande ut för kombin
Volvo gör superresultat - men V-modellerna säljer dåligt

Det har varit suv-fest de senaste åren och eftersom det är det segment som säljer bäst så blir de allra flesta nya elbilar i det formatet. Och varje gång vi skriver om en ny suv så finns det ett gäng bland kommentarerna som skriker att tillverkarna ska satsa på kombis, för det är ju det "som alla vill ha". Tydligen inte, i alla fall inte stora kombins, för V90 säljer sämst i Volvos utbud. När Volvo nu har släppt rapporten för första halvåret 2021 så ökar alla modeller i försäljning utom V60 (-0,2%) och V90 (-5,6%). Nu är dessa siffror jämförda med första halvåret 2020 då pandemin kickade in med full kraft, så i andel av Volvos försäljning ser det ännu värre ut. Backar vi bara till 2018 så stod V-modellerna för en rejäl del av försäljningen, men nu för tiden är det XC-modellerna som stor för den stora delen. V-modellerna säljer nu för tiden även sämre än S-modellerna. Anledningen till det är så klart att USA och Kina har ökat för Volvo och där är det SUV som gäller, i USA har Volvo till och med slutat sälja V90. Men även här i Sverige är det segt för kombin. Visst säljer V60 bäst med drygt 10.000 sålda bilar och tillsammans med V90 blir det drygt 14.000 bilar. Vi räknar med S-bilarna här eftersom de är så få i Sverige. Men räknar vi ihop XC-modellerna så landar vi på drygt 17.000 bilar och inte ens här vinner alltså kombin. Tittar vi på Volvos resultat för halvåret så landar det på en vinst på 13 miljarder vilket är rekord. 25 procent av bilarna man sålde var Recharge-modeller och alltså laddbara. I Europa var siffran 41 procent. Tumnagel
32.3°
+
Roger Åberg
0

Moment släpper skal med MagSafe
Till Galaxy S21

Inte ens Apple kan licensiera magnetsim. Nu släpper mobiltillbehörs-tillverkaren Moment ett skal till Samsung Galaxy S21 med Apples MagSafe. Skalen ger inte stöd till MagSafe-laddning utan bara delen som fungerar utan MFi-certifiering, själva magneterna. Det är alltså tänkt att skalet ska användas med företagets andra MagSafe-produkter som bilhållaren eller tripod-fästet. Och ja förresten, Moment kallar det såklart inte för MagSafe. Deras namn är (M)Force. Tumnagel
35.7°
+
Hugo Engström
0

Ny MacBook Air ska komma till mitten av 2022
Enligt Ming-Chi Kuo

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo ska Apple planera att släppa en ny modell av MacBook Air runt mitten av nästa år. Modellen ska enligt rykten få en 13,3 tums stor mini-LED-skärm, iPad Pro 12,9 tum är idag den enda Apple-enheten med skärmtekniken. Den nya skärmen ska möjliggöra en tunnare och lättare design, medan den samtidigt kan visa en bredare färgskala och mer kontrast med djupare svärta. Tidigare rykten har också sagt att den nya MacBook Air ska få tunnare ramar runt skärmen och stöd för MagSafe, något som även den kommande MacBook Pro ryktas få. Det sägs också att datorn ska komma i flera färger, likt nya iMac. Datorn ska också få en ny uppgraderad version av M1-processorn, som ska vara snabbare och mer effektiv. Enligt Mark Gurman ska processorn ha lika många CPU-kärnor som M1 (åtta stycken) men öka till nio eller tio GPU-kärnor från sju eller åtta. Tumnagel
38.7°
+
Hugo Engström
0

Serie reder ut hur realistiska filmer är
Kommer vi någonsin få en osynlighetsmantel?

I den här YouTube Originals-serien reder Jake Roper från Vsause 3 ut huruvida man skulle överleva händelser som utspelar sig i kända filmer. Videon ovan är senaste avsnittet från säsong 2 där de fokuserar på Harry Potter-filmerna. Andra avsnitt har till exempel handlat om Die Hard, Top Gun och A Quiet Place. Flera avsnitt går att se här. Tumnagel
37.8°
+
Hugo Engström
0

10 år sedan sista rymdfärjan landade
Kolla in en minidokumentär om Atlantis sista flygning

Den här veckan för tio år sedan landade USA:s rymdfärja Atlantis efter att ha genomfört sitt sista uppdrag i rymden. USA hade sex stycken rymdfärjor, Challenger, Enterprise, Columbia, Discovery, Atlantis och Endeavour. Det första uppdraget, STS-1, genomfördes med Columbia 1981 och det sista, STS-135, pågick mellan 8 - 21 juli 2011. Av de sex rymdfärjorna flög alla utom Endeavour till rymden. De fyra rymdfärjorna Enterprise, Discovery, Atlantis och Endeavour finns idag på olika museum i USA. Rymdfärjorna Challenger och Columbia förolyckades under uppdrag 1986 och 2003 vilket resulterade i att totalt 14 astronauter miste livet. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Många av dagens klockor kommer inte att fixa Wear OS 3
Google har släppt lite mer information om kommande operativsystem

Det kommande året kommer Google att rulla ut en ny version av sitt operativsystem till smarta klockor. Nu har Google snackat lite mer om den kommande versionen vilken officiellt kommer att gå under namnet "Wear OS 3". I ett blogginlägg skriver Google lite om vilka nuvarande Wear OS-klockor som även kommer att ha möjlighet att köra Wear OS 3. Det rör sig om en väldigt kort lista modeller och det ser ut som om alla smarta klockor som rullar på Snapdragon Wear 3100-plattformen inte kommer att kunna ta del av Wear OS 3. Google uppger dock att man fortsatt kommer att stödja den nuvarande versionen av Wear OS. Det innebär med andra ord att klockor som idag kör Wear OS inte kommer att bli obrukbara bara för att Google släpper en ny version av operativsystemet. Funderar man på att köpa en ny smartklocka så ska man dock kanske undvika att köpa en klocka som rullar på Snapdragon Wear 3100 om man framöver vill köra Wear OS 3. Bland de klockor som finns idag som Google säger kommer att kunna ta del av Wear OS 3 finns Mobvois TicWatch Pro 3 GPS, TicWatch Pro 3 Cellular/LTE, TicWatch E3 samt Fossils kommande smarta klockor, klockor som alla kör Snapdragon Wear 4100. Klockorna ovan kommer att få Wear OS någon gång under det kommande året men Google kommer inte att släppa Wear OS brett innan någon gång i mitten av 2022. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

FreeMoCap erbjuder motion capture-teknik für alle
Open-source och allt

FreeMoCap är ett nytt ramverk för att implementera motion capture-teknik. Det som är lite extra tufft med detta är att det är helt gratis via open-source så vem som helst kan plocka hem koden och slänga in det i sina projekt. Man behöver inte ha några markörer på sig för att läsa in rörelserna så det är bara till att ställa sig framför kameran och svänga loss. Du hittar GitHub-sajten för FreeMoCap via länken nedan. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kinas senaste maglev-tåg färdigt
Har en topphastighet på 600 km/h

Här kan ni kolla in ett inslag om Kinas senaste maglev-tåg vilket nyligen rullade ut från fabriken. Tåget ska ha en topphastighet på 600 km/h vilket ska göra det till världen snabbaste kommersiellt tillgängliga markfordon. Kinas nya maglev-tåg visades upp i staden Qingdao som ligger på Kinas östkust mellan Beijing och Shanghai. Vilka sträckor som det supersnabba tåget ska börja trafikera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du spela Pokémon Unite
MOBA-spel med Pokémon

The Pokémon Company och Tencent har nu släppt sitt MOBA-spel med Pokémon, Pokémon Unite, till Nintendo Switch. I Pokémon Unite strider spelare mot varandra i lag 5-mot-5. I striderna samarbetar spelare med sina lagkamrater för att besegra vilda Pokémon och därmed öka sin nivå för att på så sätt utveckla sin egen Pokémon. Spelet planeras att släppas till iOS och Android under september månad. Planen är att det ska fungera på både Nintendo Switch och mobilenheter så att spelare på båda plattformarna kan strida tillsammans samt mot varandra. Pokémon Unite ska vara gratis att spela, eller rättare sagt free-to-start, och du hittar det i eShoppen. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
87kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
50kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
26kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
7kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
98kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-21kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg