m

Reflektioner från en Keynote
Jag hissar och dissar

Reflektioner från en Keynote
Mac / Mac

Att gå på en av Apples Keynote tycker jag är en upplevelse som de flesta borde försöka att testa på någon gång i sitt liv. Själv fick jag för första gången chansen att göra det idag efter lite om och men.

Det hela började med att jag redan i för några veckor sedan fick avslag på min ansökan att bevista händelsen men då Emil här på Macfeber fick godkänt på sin förfrågan förra veckan men tyvärr inte hade möjlighet att åka över lyckades vi se till så att jag fick gå och spana av den lite kultlika tillställningen.

Hoppas vidare under "Läs mer" för att ta del av mina tankar kring det hela.

I de flesta fall hos andra företag handlar en Keynote oftast som en produktpresentation men när det handlar om Apple kan vi nog snarare likna det vid någon slags religiös sammankomst.

Som en del av media har jag aldrig varit med om att man måste befinna sig på platsen för tillställningen två timmar innan det börjar och till råge på allt måste stå och köa utomhus i närmare en timme. Men, men, vi i media är tuffa (nåja), så det var väl bara att bita ihop och ställa klockan på sex.

Nästan exakt klockan sju befinner jag mig utanför Moscone Center och där är köerna redan långa. Det finns tre köer, en för oss i media, en för de med VIP-pass och en för alla fanboys. Fanboys-kön är helt klart längst, jag såg aldrig slutet på den ens, och vissa av de köande har tydligen spenderat hela natten där. Få företag, kanske möjligtvis Nintendo, har så trogna kunder att de kan tänka sig att spendera hela natten för att bevista en produktpresentation. Man känner hela tiden att det ligger någon slags underlig känsla i luften. Hade jag varit troende hade jag kallat det religiöst men jag väljer att kalla det mysko.

Rätt som det är glider Woz samt damsällskap förbi på Segways och alla i VIP-kön börjar jubla och applådera. Jag hinner tyvärr inte få upp kameran. Jag uppskattar att mediakön förhåller sig något lugnare då det känns som om vi är på plats, och har betalt, för att förhålla oss någorlunda objektiva även om det är svårt att göra på en så indoktrinerad plats som den här.

Efter cirka 45 minuter i kön blir vi insläppta och förda till lobbyn på plan tre i Moscone Center West-hallen. Här blir vi matade med wienerbröd, juice och kaffe. Mycket uppskattat då det inte är helt varmt ute och jag personligen är astrött.

I den här nya, mycket oorganiserade kön, blir jag stående med bloggarna på de amerikanska prylbloggarna CrunchGear och Gizmodo. CrunchGear-killarna live-bloggar via sina Helios-telefoner och Gizmodo-gänget kör via MacBooks. Matt på CrunchGear ska podcasta är tanken men deras server verkar ha ballat ur och Matt ringer hela tiden frenetiskt till sin server-admin och de spekulerar i om att det hela kan vara ett DNS-problem. Några minuter innan insläpp så tror jag dock att de fick det hela att lira. Lite svettigt misstänker jag. Vi på Macfeber hade tagit beslutet om att inte live-blogga då det redan finns så många vettiga alternativ att välja samt att WiFi inne i konsert-lokalen ska vara avstängt. Så jag tar det förhållandevis lugnt och inspekterar lite nöjsamt den här halvgalna tillställningen.

Rätt som det är så ser jag Walt Mossberg på Wall Street Journal stå och diskutera med ett gäng. Slänger iväg ett foto. Walt är antagligen en av, om inte den, mest kände teknikjournalisten i USA.

Klockan börjar närma sig nio, tiden då det hela ska börja, och trycket emot dörrarna börjar bli enormt. Då helt plötsligt öppnas dörrarna och jag får feta flashback till arenakonserter jag bevistade i mina tonår. En tjurrusning utan dess like startar och alla vill ta sig så nära scenen så möjligt. Då jag personligen aldrig ägt en enda Apple-produkt så är jag väl så långt ifrån en fanboy man kan komma och jag har inte för en sekund tänkt att delta i detta skådespel utan går hyfsat lugnt och sansat framåt och det slutar till slut med att jag får en plats på rad sju eller åtta vänster om scenen.

Rakt framför mig sitter ett gäng juniorreportrar som verkar vara ledda av några föräldrar som ser ut som tagna ur hippeversionen av "The Pirates of the Caribbean".

Till sist släpps även fanboysen in och stämningen börjar bli lite halvt euforisk med rockmusik på hög volym som strömmar ur högtalarna och fotografer från hela världen gör sitt bästa för att armbåga sig fram till en så bra plats så möjligt. Jag messar lite med Roger och kollar om alla hemma i Sverige är redo.

Några minuter över nio kommer Steve Jobs in på scen och möts av en rungande applåd. Jag noterar återigen att de i media inte jublar riktigt lika mycket men även här kan jag se en och annan applåd även om de är måttliga.

Steve börjar med att tacka och visar sen upp en ny Mac/PC-film som i vanlig ordning är mycket underhållande och rätt så träffsäker. Rätt som det är så är det dags att visa upp kvällens första nya produkt Time Capsule. Den möts, självklart, av jubel. Efter lite snack om denna är det dags att gå vidare till nästa grej. Uppdateringarna av iPhone och iPod Touch.

För mig som hade hoppats på en hårdvaru-uppdatering av iPhonen med 3G och lite bättre kamera blev väl detta något av ett antiklimax även om jag tycker att de har löst positioneringen utan GPS på ett mycket smart sätt. När Steve berättar att det nu är möjligt att skicka sms till flera personer samtidigt och publikmassan än en gång brister ut i jubelrop och applåder så får jag dock lust att resa mig upp och skrika "Nu får ni väl ändå ge er!" (på svenska givetvis). Att kunna göra något som man har kunnat göra med alla andra telefoner sedan SMS uppfunnits känns inte som något som man presenterar på en Keynote utan snarare något som man smyger in i en vanlig mjukvaru-uppdatering och ber om ursäkt för att man tänkt fel från början. Fortfarande inget MMS-stöd noterar jag.

Steve Jobs visar även upp ett trevlig litet diagram som ska illustrera vilken försäljningsframgång iPhone har varit med sina fyra miljoner sålda exemplar. Problemet med detta diagram, hur pedagogiskt det än må vara, är att man visar försäljningen av SmartPhones i USA. En marknad som är kort sagt underutvecklad i det här landet. Ett diagram med antal sålda mobiltelefoner hade varit betydligt mycket mer intressant men antagligen inte lika smickrande. Jag har för mig att Apples mål var 10 miljoner sålda iPhones under det första året och det har nu gått 200 dagar av det året.

Digrammet visar även tydligt att den, förhållandevis, lilla tillverkaren RIM har sålt nästan dubbelt så mycket SmartPhones som Apple. Apples aktie slutade ner 5,45% vid Wall Streets stängning och utan att vara någon ekonomisk analytiker så misstänker jag att iPhones försäljningssiffror kan ha bidragit till detta.

Efter detta går man vidare till vad jag tror kan bli en riktig "killer" från Apple. iTunes Movie Rental. Självklart vill de flesta av oss inte ha en massa dyra digitala filmer som ligger och tar upp plats hårddisken med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film. Priserna på 2,99 dollar för gamla och 3,99 för nya rullar känns helt ok. Enda nackdelen är väl att de inte släpps på iTunes förrän 30 dagar efter de har släppts på DVD. Och sen är det givetvis löjligt att man får betala en dollar extra om man vill ha filmen i HD-format.

Apple har än en gång fått alla de stora filmbolagen att krypa till korset och gett oss konsumenter en tjänst som vi har efterfrågat under många år. Nu intar chefen för filmbolaget 20:th Century Fox, Jim Gianopulos, scenen och hyllar samarbetet med Apple och berättar att det i bolagets kommande DVD-släpp även kommer att inkluderas en digital version som man kan trycka in i iTunes. Både Steve och Jim verkar glada men då de bägge två verkar vara rätt så tuffa män är jag glad att jag slapp vara med under förhandlingarna då priserna sattes. Jag misstänker att det här är långt mycket mindre än vad filmbolagen egentligen vill ta betalt för sina filmer.

Sen är det dags för presentationen av Apple TV take 2. Jag trodde inte på Apple TV när den kom och även om den nu fått ett betydligt mycket bättre gränssnitt och en del sköna multimedia-funktioner är det här inget för mig. Priset på 230 dollar är dock rätt så lockande så säkert kan det finnas en målgrupp för den här produkten. Jag har dock inte listat ut vilken den är ännu.

Keynotesen huvudnummer är helt klart presentationen av MacBook Air. Jag tror i och för sig inte att någon hade tvekat på att det skulle komma en ultraportabel men jag tror inte att det som släpptes var det som alla förväntade sig. Jag personligen hade nog förväntat mig något med en lite mindre skärm. Men, men, kan jag få en 13-tums skärm med samma vikt som den 10-tummaren jag använder idag så tackar jag inte nej. Fem timmars batteritid är ju inte heller fy skam.

Steve verkar mäkta nöjd över datorns minimala moderkort, som inte är längre en penna, och när han visar upp hur mycket mindre processorn från Intel är går ett sus genom publiken. Personligen tänker jag för mig själv om det finns något annat företag än Apple som kan påverka Intel så mycket. Snyggt jobbat hur som helst. Ju mindre desto bättre när vi snackar processorer. Sen kommer Intels chef upp på scenen och det blir lite mera ryggdunkningar.

Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar. Helt meningslöst om ni frågar mig.

Sen är det slut och då börjar återigen kaoset då en del av publiken, likt galna hundar, gör sitt bästa för att komma nära Steve Jobs som nu har klivit ner från scenen och frotterar sig med diverse Apple-höjdare. Jag står där lite villrådig ett tag och slänger iväg foton på måfå. Till slut så tröttnar jag och tänker för mig själv. "Vad fan gör jag här, alla vet ju hur han ser ut ändå". Nedan kan ni se Steves bakhuvud. Jag är mycket nöjd med den bilden...

OK, det var rapport från en Keynote. Jag ger den betyg fyra på en femgradig skala. Hade det varit ett "One more thing", något lite mer "Wow", så hade det nog varit en femma. Det var dock helt klart en mycket underhållande upplevelse!

Det var min hiss och diss. Nu är det er tur. Kommentarerna står, som alltid, till ert förfogande. ps. Det här var alltså reflektioner från själva Keynoten. Vill ni veta mer om de nya produkterna så kolla in de här.

Läs mer
37.0°
0

Reflektioner från en Keynote

Jag hissar och dissar

RSS 26 kommentarer till artikeln
martin1g
Direkt kommentar: Det stavas "reflektioner", om det inte var en medveten felstavning av något slag. Ta gärna bort denna kommentaren när ni läst den, då den inte är så innehållsrik ;)
av martin1g, onsdag 16 januari 2008 kl 04:22
Hvdvrk
Mac OS X rättstavning reagerar inte på "reflexioner".

Bra jobbat i vilket fall som helst, Wille!
av Hvdvrk, onsdag 16 januari 2008 kl 04:34
Wille Wilhelmsson
hmm, det var ju klantigt att stava fel på första ordet... tack för att ni såg det. Uppdaterar. :)
av Wille Wilhelmsson, onsdag 16 januari 2008 kl 04:38
Tiny
Treo,
Det beror på att ordet "reflexioner" existerar det med...

Wille,
Underbar ton i reportaget. - håller med om bilderna på Jobs :)
av Tiny, onsdag 16 januari 2008 kl 04:41
Spicey
Ah, kul läsning!
av Spicey, onsdag 16 januari 2008 kl 05:07
Luke
Håller med Wille med sms grejen på iPhone
av Luke, onsdag 16 januari 2008 kl 07:20
Yiep
ChristianKarlsson.se: Tja, Keynote.se och MacWorld.se hade båda två ganska rejäla livebloggar...

Tycker Feber gjort rätt i att summera istället för att liveblogga.
av Yiep, onsdag 16 januari 2008 kl 07:38
Slowmove
christiankarlsson.se jadu som svenskt alternativ fungerade keynote.se alldeles ypperligt, mycket bättre än förväntat...istortsett samma uppdateringstempo som macrumours och automatisk siduppdatering
av Slowmove, onsdag 16 januari 2008 kl 07:42
Mårten Björk
Keynote.se gjorde (som Slowmove påpekade) ett ypperligt jobb med att leverera liverapporter från keynoten. Bättre än i princip alla amerikanska motsvarigheter.

Feber satsade istället på att skriva lite längre artiklar om varje nytt produktsläpp (någon som Keynote.se såklart inte hann med) och därför kändes det som ett klokt och seriöst val att ha en man på plats.

Allvarligt Christian, din attityd blir man i längden rätt trött på... Kritik mot Feber, positiv och negativ, uppmuntras alltid, men du tycks mest gnälla för gnällandets skull.
av Mårten Björk, onsdag 16 januari 2008 kl 08:07
Besten
10 miljoner iPhone 2008 är målet. 6 miljoner kvar alltså.
av Besten, onsdag 16 januari 2008 kl 08:17
utomjording
Tack för en bra rapport utan för mycket hallelulja.
av utomjording, onsdag 16 januari 2008 kl 08:23
Voj:D
"Avslutningsvis så kommer någon snubbe som komponerar filmmusik upp och sätter sig bakom ett Steinway-piano och drar iväg två låtar... "

Det var Randy Newman, en riktigt bra musiker med en något unik röst. Det verkar som att Apple gjort som standard att årets vinnare av musikpriset Academy Award får spela en trudelutt på slutet av eventet.

En fråga bara om nu wifi var avstängt, hur gjorde då Macrumors för att liveblogga? Det var för övrigt en bloggning som simultantolkades på Applemac.se
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:32
Andyreas
Precis. Jag tror faktiskt 4 miljoner sålda iphones var en positiv överraskning. Inte tvärtom.

Ska nr2 jag reagerade på var att du skrev att du tror mkt på movie rentals för att man ändå kollar så lite film så varför ha dom liggandes på datorn. Jag tror nog at tmånga här inne på feber kollar mkt på film. Jag själv hinner med en hel del under en vecka.

Sak nr3. Bra inlägg =)
av Andyreas, onsdag 16 januari 2008 kl 08:41
Orbulon
Fan vilken bra artikel! Wille till macworld nästa år med!
av Orbulon, onsdag 16 januari 2008 kl 08:43
Roger Åberg
Voj: man behöver ju inte wifi för att koppla upp sig... Att koppla upp sin svenska telefon är nog däremot inte så billigt :)
av Roger Åberg, onsdag 16 januari 2008 kl 08:49
Voj:D
Roger Åberg: OK
av Voj:D, onsdag 16 januari 2008 kl 08:52
Josef
Uppdatering på MBP då?? Behöver ny laptop och tycker Air verkar bra men inte har inte tillräckligt hög prestande för mina behov.
av Josef, onsdag 16 januari 2008 kl 09:44
Olligarski
"...med tanke på hur sällan man ändå kollar på en film"

Menar nog "hur sällan man kollar på varje film". Alltså många ser nog filmen en gång och thats it. Själv vill jag ha DVD'n med allt extramaterial och kunna se igen efter en tid.
av Olligarski, onsdag 16 januari 2008 kl 12:26
DEKÅ
Det är väl för XXXXXXXXX;s XXXXXXXX;s inget självändamål att en dator är tunn?? Den får gärna vara dubbelt så tjock om de bara hade kunnat lansera en LITEN! En 9' all in one enhet med BT tangentbord och mus, då hade jag varit belåten / nöjd / stått först i kön. Men en som är hälften så tjock som min MacBook? Vad är poängen med det? Den är fortfarande dyr, lika skrymmande om än aningen lättare och tillför inga tekniska mervärden. Bra skrivet fö Wille!
av DEKÅ, onsdag 16 januari 2008 kl 14:16
daniel-san
Tycker inte Air kvalificerar sig som en helt ny produkt när den *egentligen* bara är en tunnare version av Macbook. Den är väl inte ens mindre, "bara" tunnare? Om man bortser från det mycket högre priset så kunde Air lika gärna vara nästa generation av Macbook.
av daniel-san, onsdag 16 januari 2008 kl 15:32
Lirma
Instämmer. Macbook är Apples populäraste produkt och hade funkat klockrent som den minimala i kontrast mot pro'n.

Det superslimmade temat kom ett år för tidigt och namnet MacBook Air grötar bara ner.
av Lirma, onsdag 16 januari 2008 kl 15:46
(R)
Tack för det! Uppskattar din sunda hållning vid en väldigt hajpad tillställning. Har just köpt min första Apple-pryl och vägrar köpa hela fanboy-konceptet.
av (R), torsdag 17 januari 2008 kl 00:48
honto
Voj:D
Visst var det Randy Newman. Inte "nån snubbe".
Men riktigt bra musiker vet jag inte...
Och att han gick ut hårt med nån slags försvarslåt för USA och sjöng om att "vi är faktiskt inte så dåliga människor me dåliga ledare" gjorde att jag blev lite ledsen.
De kunde gott hållt politiken utanför MacWorld...
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 07:44
Wille Wilhelmsson
true, true, honto.
av Wille Wilhelmsson, torsdag 17 januari 2008 kl 08:46
Juli
Intressant och underhållande rapportering Wille! Speciellt för mig som inte har nån koll alls o undrat vad det där "keynote" på din f.b profil update är för nått...
av Juli, torsdag 17 januari 2008 kl 14:43
Wille Wilhelmsson
mmm, det är bra att du håller koll på mig Juli. ;)
av Wille Wilhelmsson, fredag 18 januari 2008 kl 02:41
Kommentera artikelnBakterier i kors magar kanske kan bryta ned plast
Säger forskare från Österrike

Forskare på University of Natural Resources and Life Sciences i Vienna har upptäckt att vissa bakterier i kors magar skapar enzymer som kan bryta ned naturliga polyester. Kor får när de äter i sig ett ämne som heter cutin, en naturlig polyester som tillverkas av växter för att skydda väggarna i växtcellerna. Upptäckten av bakterierna ger nu forskarna hopp om att de ska kunna användas för att bryta ned plastavfall. De vill nu fortsätta studera enzymerna för att se om de kan modifieras så de kan skapas utanför en kos mage och för att se om de kan bryta ned flera sorters plast. Cirka 25,8 miljoner ton plastavfall ska ha hamnat på land och i världens hav, varav cirka 15 procent är polyester, en plast som används i bland annat plastflaskor och kläder. Forskningen är publicerad i tidskriften Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. Tumnagel
41.3°
+
Hugo Engström
0

Imorgon går Nothings ear (1) att köpa
Klockan 15.00 i begränsad upplaga

Imorgon kommer Nothings första produkt, ear (1), att gå och köpa för 99 dollar. I. videon nedan tar kanalen Design Theory en titt på hur företaget lyckats med hörlurarnas design. Håll alltså utkik på länken nedan imorgon klockan 15:00 om du är sugen på Nothings hypeade trådlösa hörlurar. Flera svenska återförsäljare (Prisjakt-länk) har också förhandsbokning för hörlurarna. Där ligger priset just nu på 1 190 kr och leveransdatum är den 17 augusti. Tumnagel
35.6°
+
Hugo Engström
0

GarageBand får nya ljudsamlingar från popartister
Band annat Dua Lipa och Lady Gaga

Apple har precis släppt ett antal nya ljudsamlingar till sitt musikskapar-program GarageBand. Ljudsamlingarna kommer från två popartister: Dua Lipa och Lady Gaga. Samt sju producenter: Boys Noize, Mark Lettieri, Oak Felder, Soulection, Take A Daytrip, Tom Misch och Trakgirl. Ljudsamlingarna finns att ladda ner i senaste versionen av GarageBand-appen på iOS och iPadOS. En ny serie med producenten Mark Ronson har också premiär idag 30 juli på Apple TV+. Serien heter Watch the Sound With Mark Ronson och en ljudsamling i GarageBand-appen ska komplettera serien, så tittare kan experimentera själva med det som visas i avsnitten. Tumnagel
37.9°
+
Hugo Engström
0

Waterworld ser ut att bli tv-serie
Ska utspela sig 20 år efter den klassiska filmen

Collider rapporterar att Universal Television planerar att spela in en tv-serie baserad på den klassiska filmen Waterworld, en film som gick upp på biograferna 1995. Arbetet med Waterworld-serie befinner sig på ett tidigt stadie men kommer antagligen att regisseras av Dan Trachtenberg, regissören bakom bland annat 10 Cloverfield Lane och The Boys. Huruvida Kevin Costner, som spelade huvudollen i filmen, kommer att dyka upp i tv-serien finns det än så länge inga uppgifter om. Då tv-serien är tänkt att utspela sig cirka 20 år efter händelserna i filmen så skulle det rent "åldersmässigt" antagligen inte vara omöjligt att Costner kan dyka upp i tv-serien. Tv-serien Waterworld sägs vara planerad att sändas på någon streamingtjänst men vilken detta skulle kunna bli finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern till filmen Waterworld. Tumnagel
47.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för andra säsongen av See
Jason Momoa vs Dave Bautista

Nästa månad har andra säsongen av fantasydramat See premiär och här kommer trailern till den. I tv-seriens andra säsong får vi fortsatt följa hur Baba Voss (Jason Momoa) försöker skydda sina seende barn i en värld där alla andra är blinda. Som lök på laxen så stöter man under seriens gång på Babas bror Edo Voss (Dave Bautista) som sedan längre närt ett hat mot sin bror. Andra säsongen av See drar igång på Apple TV+ 27 augusti. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft kommer plocka bort Forza Motorsport 7
Skynda att fynda innan det händer

Microsoft kommer ta bort bilspelet Forza Motorsport 7 från Microsoft Store från den 15 september. Både spelet samt all DLC kommer försvinna och kommer därmed inte gå att köpa men har man redan köpt det kommer man så klart kunna ladda ner det så många gånger man vill. Folk som skaffat spelet via Xbox Game Pass och sedan köpt DLC för spelet kommer få fortsatt tillgång till spelet. Varken Microsoft eller Turn 10 har gett någon vettig förklaring till varför de kommer plocka bort spelet förutom att det har nått slutet på sin livscykel. Det spekuleras dock att det är på grund av att licenserna för spelets bilar har löpt ut. Med endast sex veckor kvar innan spelet försvinner har Microsoft sänkt priset på spelet rätt så ordentligt så vill man ha det får man ju passa på att köpa det innan den 15 september. Standard-versionen kostar nu 87 kronor medan medan Ultimate Edition nu kostar 187 kronor istället för 749 kronor. Forza Motorsport 7 släpptes hösten 2017 till både Xbox One och Windows. Bonusklipp nedan där man kan kolla in lite gameplay från kommande Forza Horizon 5. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Spotify Greenroom snart nedladdat en kvarts miljon gånger
Ligger långt efter konkurrenten Clubhouse

TechCrunch rapporterar att Spotifys Clubhouse-konkurrent Greenroom snart har laddats ner en kvarts miljon gånger. Enligt data från analysföretaget SensorTower har Greenroom laddats ner 141.000 gånger till iOS och cirka 100.000 gånger till Android. Det gör att Greenroom ligger långt bakom Clubhouse vars app har laddats ner över 30 miljoner gånger till både iOS och Android. Givet att Clubhouse funnits på marknaden betydligt mycket längre än Greenroom är det dock kanske inte så konstigt. Greenroom verkar än så länge hur som helst inte blivit någon succé. Förutom Clubhouse så konkurrerar Greenroom även med liknande livetals-tjänster från bland andra Twitter, Facebook och Reddit. Samtidigt så har en del bedömare börjat snacka om att livetals-tjänster som Clubhouse kanske fick lite för mycket uppmärksamhet och hajp i början av året. Något som gör att allt fler ifrågasätter huruvida tjänster som dessa ens kommer att vara intressanta i förlängningen. Tumnagel
35.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
103kg
+
Hugo Engström

Clarkson's Farm får en andra säsong
Hurra?

Om man gillade den första säsongen av Amazon Prime Video-serien Clarksonx27s Farm då kanske man kan glädjas åt nyheten att denna dokusåpa kommer få sig en andra säsong. Serien följer Storbritanniens mest osannolika lantbrukare, Jeremy Clarkson, som måste handskas med dåligt väder, olydiga djur, gröda som vägrar växa och en oväntad pandemi. När denna andra säsong dyker upp är oklart men fram tills man får reda på det kan man ju kolla in de åtta avsnitten från seriens första säsong borta på Amazon Prime Video. Tumnagel
44.5°
+
Frode Wikesjö
0

Airbnb lanserar hastighetstest för wifi
Kanske kan locka fler till bostaden man vill hyra ut

Airbnb har nu lagt till en ny funktion i sin app med vilken potentiella uthyrare kan kolla wifi-hastigheten i den bostad man planerar att hyra ut. Tanken bakom hastighetstestet är att denna ska kunna användas för att kanske locka till sig kunder som specifikt behöver bo på platser med en snabb och stabil internetuppkoppling, till exempel hyresgäster som kräver sådant för att kunna arbeta. Airbnb skriver i ett pressmeddelande om den nya funktionen: "While Hosts have been able to manually add wifi speeds to their listing pages for some time, we’re now providing an easy and efficient in-app solution to allow them to measure the wifi speed in their listing using the Airbnb app." Airbnbs hastighetstest använder sig av mjukvara från företaget M-Lab och resultatet från testerna kommer även att inkluderas i en publik databas som M-Lab tillhandahåller. Initialt kommer Airbnbs funktion för hastighetstest av wifi bara vara tillgänglig på den amerikanska marknaden. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för sista säsongen av Brooklyn Nine-Nine
One Last Ride

Nu är det bara några veckor kvar till den sista säsongen av polisserien Brooklyn Nine-Nine drar igång. Stora delar av manusen till denna åttonde säsong skrevs som bekant om efter de stora protesterna runtom i världen efter några amerikanska poliser mördade George Floyd. Säsong åtta av Brooklyn Nine-Nine har premiär på den amerikanska tv-kanalen NBC den 12:e augusti. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Teslas senaste uppdatering innehåller ett biltvätts-läge
Teslas bilar får nu även stöd för Disney+

Tesla har rullat ut en ny mjukvaruuppdatering vilken bland annat ger Tesla-ägare möjlighet att streama Disney+ i sina bilar. Sedan tidigare finns det stöd för att köra Netflix, Hulu, YouTube and Twitch i Teslas bilar. Uppdateringen innehåller även ett biltvätts-läge vilket inaktiverar och skyddar diverse sensorer på bilarna som kanske kan riskera att skadas av att gå igenom en biltvätt. Förutom det så innehåller uppdateringen en funktion som autosparar film från dashcam-kameran om bilen anser att den inblandade i någon slags säkerhetsrelaterad händelse, en funktion för auto-dimmning av bilens speglar, mer batteriinformation samt förbättring av wifi. Uppdateringen "2021.24" ger Teslas mjukvara även stöd för de tre språken ryska, rumänska och ungerska. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare utvecklar robothand som kan lira datorspel
3D-utskriven robothand fixar första Super Mario Bros-banan galant

Forskare på University of Maryland (UMD) har tagit fram en robothand som har tillräckligt precision för att kunna kontrollera knappar och styrkors på en gammal NES-kontroll. Det handlar om en så kallad mjuk robot vars delar är konstruerade av mjuka material istället för metall vilket kanske är det material vi vanligtvis förknippar med robotar. Ars Technica skriver om mjuka robotar: "We traditionally think of robots as being manufactured out of hard, rigid materials, but the subfield of soft robotics takes a different approach. It seeks to build robotic devices out of more flexible materials that mimic the properties of those found in living animals. There are huge advantages to be gained by making the entire body of a robot out of soft materials, such as being flexible enough to squeeze through tight spaces to hunt for survivors after a disaster." För att bevisa att deras mjuka robothand klarade av att kunna använda en spelkontroll testade men denna genom att låta robothanden spela första banan i det klassiska NES-spelet Super Mario Bros. I videoklippet ovan kan ni lyssna på när professor Ryan D. Sochol från UMD snackar lite mer om deras robothand. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för House of Gucci
Ridley Scott-film med en herrans massa kändisar

Här kommer trailern till filmatiseringen av det italienska modehuset Guccis historia. Filmen baseras på Sarah Gay Gordens bok "The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed" som släpptes 2001. House of Gucci regisseras av Ridley Scott och har en stjärnspäckad rollista. Bland de medverkande skådespelarna hittas bland andra Adam Driver, Jared Leto, Lady Gaga, Salma Hayek, Jeremy Irons och Al Pacino. House of Gucci går upp på biograferna 24 november. Tumnagel
39.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Arc ska göra eldrivna motorbåtar
Nytt företag ger sig in på den heta elbåts-marknaden

Arc är ett amerikanskt startup-företag som nu presenterat sina planer på att lansera en eldriven motorbåt på marknaden. Företaget uppger att man planerar att lansera sin första elbåts-modell om cirka ett halvår. Det handlar om en cirka 7 meter lång båt som är anpassad för 3 - 5 personer. Den drivs av en motor på 475 hästkrafter som förses med el från ett batteri på 200 kWh. Topphastigheten ska ligga på cirka 65 km/h men hur långt man kan ta sig på en laddning batterier framgår inte. När Arc släpper sin första modell sägs denna komma att kosta cirka 300.000 dollar, motsvarande lite över 2,5 miljoner kronor. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Huawei presenterar P50 och P50 Pro
Kommer att rulla på Harmony OS

Huawei har presenterat sina senaste flaggskeppsmodeller i P50-serien vilka initialt enbart kommer att säljas i Kina. Som väntat kommer de båda modellerna att köra Huaweis egna Harmony OS efter det att Huawei inte längre får använda vanliga Android efter sanktioner från USA. Det handlar om lurar som har skärmar på 6,5 tum (P50) respektive 6,6 tum (P50 Pro) med en uppdateringsfrekvens på 90hz respektive 120hz. Båda modellerna har en selfie-kamera på 13 megapixel men olika kameravarianter på baksidan. P50 Pro är försedd med 50 megapixels och 40 megapixels-linser för färg och mono-bilder, en 13 megapixels ultra wide-lins samt en 64 megapixels telefoto-lins. P50 har 50 megapixels True-Chroma-lins, 13 megapixels ultra wide-lins samt en 12 megapixels telefoto-lins. Huaweis nya P50-modeller kommer att säljas med lite olika minneskonfigurationer med minst 8GB RAM och 128GB lagringsminne. Priserna för P50 startar på 4488 yuan, motsvarande cirka 5950 kronor, och börjar säljas i september. P50 Pro släpps i 12 augusti och priserna startar på 5988 yuan vilket motsvarar cirka 7900 kronor. Huruvida någon av modellerna kommer att släppas utanför Kina finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
31.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google portar sugar daddy-appar från Play Store
Torsk-appar anses inte höra hemma på Android

Google har uppdaterat sina riktlinjer för Android-appar i Google Play Store vilket bland annat innebär att så kallade "Sugar Daddy"-appar förbjuds. Sugar Daddy-appar är en typ av appar som kopplar ihop, vanligtvis, välbemedlade män med kvinnor som vill hänga med sådana. I dagsläget finns en mängd sådana appar på Google Play Store och jag antar att dessa kan anses främja prostitution. Från och med 1 september kommer appar som Google anser handlar om så kallad "sugar dating" raderas från Google Play Store. Tumnagel
51.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Inmarsat vill också bygga rymdinternet
Det kommer att bli fullt av internet-satelliter runt jorden i framtiden

Det verkar som om de som är intresserade av att få internet via satellit från rymden kommer att ha en hel del alternativ att välja på i framtiden. Sedan tidigare håller SpaceX (StarLink), Amazon (Kuiper Systems) och OneWeb på med att lansera internet från rymden och dessa får nu ytterligare en konkurrent. Det är det klassiska rymdkommunikations-företaget Inmarsat som nu planerar att bygga upp ett nätverk av satelliter i jordens lägra omloppsbana LEO som sedan ska kunna erbjuda deras kunder rymdinternet. Inmarsat erbjuder redan idag sina kunder mobiltelefoni och internet från rymden via ett antal satelliter. Inmarssats nya satsning kommer att utöka kapaciteten och antagligen att göra deras abonnemang för rymdinternet billigare än vad de är idag. Inmarsat har initialt inte några planer på att sälja sin sin rymdinternet-tjänst direkt till konsument utan ser istället flygbolag, myndigheter och olika maritima logistikföretag som sin primära kunder. Någon gång runt 2026 hoppas Inmarsat kunna börja skjuta upp satelliter till sin nya rymdinternettjänst. Tumnagel
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
103kg
+
Hugo Engström

Billie Eilish "Happier Than Ever" ute nu
Den 19-åriga artistens andra studioalbum

Idag släppte Billie Eilish sin senaste skiva Happier Than Ever. Hela albumet är både skrivet och producerat av Billie och hennes bror Finneas Ox27Connell. Hennes första album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vann bland annat en Grammy för bästa album. Nedan är musikvideon för singeln NDA. Regisserad av henne själv. Tumnagel
79kg
+
Hugo Engström

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
33kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
18kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö