m
Så bra är helt nya iPad Pro!

Så bra är helt nya iPad Pro!
Helt klart världens bästa tablet!

Mac / Feature

Det är nu åtta år sedan första iPad kom och när nu iPad Pro kommer i helt ny form är det på sätt och vis första gången som den verkligen känns helt ny igen. Visst har den under åren blivit mindre, kraftfullare och fått lite nya funktioner men det här är första gången som den känns ny och verkligen känns pro. Men hur pro är den, och går den att ha som enda enhet för att jobba med?

När jag för några veckor sedan fick se läckta CAD-ritningar på nya iPad blev jag oerhört peppad. Det man såg då kändes nästan overkligt, men efter bara några dagar med nya iPad Pro känns det som det mest naturliga i hela världen. Apple själva säger att det är så här de har velat göra den redan från start, men det är först nu som tekniken är där.

Hej då hemknappen!


Framsidan är nästan bara skärm. Apple säger att skärmen går från kant till kant och det är väl att ta i kanske, men borta är de större områdena där man förut hade bland annat hemknappen. Istället för hemknappen har paddan fått FaceID som i den här versionen fungerar hur man än håller iPaden. Det spelar ingen roll åt vilket håll man håller paddan, vilket är tur. Det är i princip omöjligt att veta vart kameraenheten på framsidan är eftersom den inte syns, och alla kanter är lika stora. Volym och väckningsknappen är så små så att de hjälper inte heller till med att säga vad som är upp och ner. Upplåsningen fungerar ypperligt hur man än håller den. Till en början tittade jag mot ena eller andra sidan för att liksom leta upp kameran, och när jag tittade mot fel sida kunde det ibland inte fungera. Efter ett tag börjar man vänja sig av med detta och tittar istället mitt på skärmen, vilket trots allt är det naturliga, och då fungerar det alltid. Eftersom det inte finns några stora ytor att hålla padda på längre händer det ibland att man håller handen över kameraenheten, men då säger iPaden till och ritar ut en pil mot kameran så att man vet vart den är. Då får man snällt flytta fingret och så är man inne.

Utan hemknapp är det svepningar som gäller, på samma sätt som kom med iPhone X. Och precis som på telefonen går det oerhört snabbt att vänja sig vid detta. Man knackar en gång på skärmen för att väcka den, sedan sveper man upp för att låsa upp. Man sveper upp för att komma till hemskärmen och sveper upp och pausar för att komma till läget där man ser de senaste apparna. Det går även att svepa höger/vänster för att snabbt hoppa mellan nuvarande och tidigare app. Förutom dessa funktioner som vi känner igen från telefonen så finns det ytterligare en funktion för att nå dockan. Man sveper upp från botten och stannar någon centimeter upp så dyker den upp. Om man trycker in de vanligaste apparna man använder i dockan så är detta ett väldigt snabbt sätt att hoppa mellan sina favoriter.

Nästan bara skärm på framsidan...


Men innan vi hoppar in i systemet så måste vi gå igenom resten av hårdvaran. Tre knappar finns, volym och väckning. Det är det enda. Runt sidorna finns fyra högtalare som numera har bas och diskant i varje hörn. Det gör att man har stereo hur man än håller enheten. Stereoeffekten är av naturliga skäl lite bredare om man håller den i liggande läge, men riktigt bra även i stående läge. Förutom de fyra högtalarna finns det numera fem olika mikrofoner. Anledningen är att man vill få till så bra ljud som möjligt vid exempelvis videosamtal. En sitter vid kameran på framsidan, en vid kameran på baksidan, två på ena kortsidan och en på ena långsidan. Den senare är konstigt nog täckt när man har den i tangentbordsläget, men det gör inte så mycket eftersom det finns fyra till.

...men varför är baksidan så ful?


Apple har ju länge haft den goda smaken att göra även baksidorna på sina produkter snygga. Ibland har de till och med varit vackrare än framsidorna. Denna goda trend gäller dock inte för nya iPad Pro. Jag har testat versionen med LTE och den rena baksidan förstörs av de långa antennränderna och de tre prickarna för att koppla in tangentbordet. Man kan välja att tycka att detta är något som ger den en lite hård och teknisk look, men jag gillar det inte överdrivet mycket.

På baksidan hittar vi även kameran, som sticker ut rejält. Apple vill att iPad ska vara en AR-grej och en bra kamera behövs då, men det hade varit så mycket härligare med en helt platt baksida. Så mycket härligare. Kameran är hur som helst något vi känner igen från Apples andra mobila enheter. Det betyder 12 megapixlar, f1.8, 4K-video i 60fps och allt det andra som vi känner igen från iPhone XS och XR. Vad som inte finns här är dock är optisk bildstabilisering vilket är tråkigt. Nu ska man som sagt kanske använda den här som sin vardagskamera men ändå.

Kameran på framsidan är också densamma som på XS och XR. Vilket är trevligt som tusan vid videosamtal och här slår iPaden MacBooken på fingrarna. Vilket iofs inte är så svårt, kameran som sitter i MacBook-skärmen är ett skämt.

Tillbaka till skärmen. Man använder samma teknik som på iPhone XR, det man kallar för Liquid display. Det är en LCD-skärm och man använder tydligen något smart för att få skärmen att komma så nära kanten men ändå få plats med kontakter och bakgrundsbelysning. Nu kom iPhone XR innan iPad Pro, men tekniken ska tydligen ha utvecklats av iPad-gänget för att sedan lyftas över till telefonen.

Hörnorna på skärmen är numera runda, precis som på iPhone XR. Det gör väldigt mycket för en känslan av att skärm och ram liksom hör ihop, jämfört med den gamla som mer kändes som en skärm i en hållare. Jag vet inte om det har med de rundade kanterna att göra, men vissa appar vill av någon anledning inte gå ändå ut i kanten vilket gör att man inte riktigt får njuta av hela skärmytan. Det krävs troligen bara en liten fix av utvecklaren och de flesta appar jag testat har inte problemet, men det finns ändå där.

Vilken storlek ska man välja?


Jag har testat den stora varianten med 12,9 tum stor skärm. Den är gigantisk och en vanlig iPad med 9,7 tum känns som väldigt pluttig i jämförelse. Den är dock inte så överdrivet gigantisk som den gamla 12,9-tummaren, det har verkligen gjort den här storleken gott att bli av med mass döyta runt skärmen. Nu går den att använda. Den ”lilla” versionen av iPad Pro behåller sin fysiska storlek men skärmen har gått från 10,5 tum till 11 tum.

Vilken man ska välja är som alltid personligt, men jag hade nog trots allt valt den lilla även om den stora är sjukt mäktig. Den stora blir tillsammans med tangentbordet lika stor och tjock som min laptop och det är ingen höjdare om man vill ha den i väskan hela tiden. Men för illustratörer och folk som kommer att jobba med den på ett och samma ställe är den stora ytan så klart superhärlig.


Tillbehör: tangentbord och penna


Två tillbehör finns från start och gör att inköpskostnaden blir ännu högre. Smart Folio Keyboard är när det kommer till själva tangentbordet väldigt likt de tidigare versionerna. Jag är inte helt kär i ytan på dessa, det känns lite som goretex, men det är skönt att skriva på och rätt snabbt blir jag just snabb på det. Ingen tiopoängare, men helt ok. En väldigt trevlig nyhet är att det numera finns två vinklar att placera paddan i vilket gör att det är lättare att hitta en trevlig ställning. Det är inte lika härligt som att ha det helt valfritt, men två är i alla fall bättre än en. Tangentbordet sitter verkligen på plats och det gör det med hjälp av över 100 magneter som sitter i paddan och i tangentbordet. Det finns verkligen ingen risk att det lossnar och överlag är det väldigt stabilt till skillnad mot den gamla varianten som bara satt fast i botten. Det gör det lite mer beghagligt att ha denna i knät, även om själva tangentbordsdelen gärna hade fått vara lite stabilare.

Hur den sitter fast gör det hela stabilare, men också lite tjockare och tyngre. iPad Pro är så oerhört tunn (5,9 millimeter) att det inte borde göra något, men samtidigt tar det bort känslan av tunnhet. Jag vill ju ha med mig tangentbordet när jag är ute och far. Jag vet inte om det är priset på magneter som är högt just nu, men nya tangentborden kostar en slant. För 10,5 tums-versionen är prislappen 1795 kronor, för 11 tums-versionen 2149 kronor och för 12,9 tums-versionen 2349 kronor. Dyrt, men just nu det enda alternativet.

Det andra tillbehöret är så klart pennan, som är helt ny. Och det är så här den borde ha fungerat från början. Man synkar och laddar den genom att fästa den på ena långsidan. Här är magneterna med i bilden igen, de fäster pennan på exakt rätt ställe så att den trådlösa laddningen (som verkligen är superliten) kan jobba. Japp, den puckade lösningen att stoppa in den i lightningkontakten är historia. Det betyder också att den nya pennan inte fungerar med gamla iPad Pro och tvärtom. Det kan ses som dumt, men är nog något vi får leva med. Eftersom det inte finns någon lightning-port på den nya iPaden och ingen trådlös laddning på den gamla är det helt enkelt svårt att ladda och para. Magneterna för att hålla pennan på plats är som sagt kraftfulla och pennan har faktiskt åkt med på den platsen i väskan och stannat kvar. Beroende på hur din väska ser ut och hur stökigt det är i den kanske det är en dålig idé, men det fungerar. Det fina med den nya lösningen är att man placerar pennan på sin plats på långsidan så fort man inte använder den, vilket gör att den alltid är laddad.

Nya pennan är lite kortare (bra!) och lite, lite, lite tunnare. Ena sidan är platt för att den ska kunna sitta mot iPaden och ladda men jag gillar det även ur en ergonomisk vinkel. Ytan på pennan är numera matt istället för högblank och även detta är trevligt tycker jag. Överlag känns den mer som en penna och mindre som ett trollspö. Man kan numera dubbelknacka på pennans nedre del, cirka fem centimeter upp, för att byta verktyg i den app man kör i. Det fungerar riktigt bra, men jag tror att man behöver vänja sig lite innan det verkligen sitter där och man litar på att verktyget verkligen byts utan att dubbelkolla på skärmen. Man får ju ingen fysisk feedback. Prislappen ligger på 1495 kronor. Om man beställer på nätet kan man få den graverad vilket är lysande om det finns andra pennor i närheten.

Äntligen USB-C!


Nu finns det bara en sak till med själva utsidan att prata om: USB-C. Äntligen! Jag har väl kanske inte stört mig nämnvärt på att de tidigare iPadsen haft lightning, men gud så härligt det är med USB-C. Vi börjar med laddningen. Med i lådan följare en laddare på 18W med vilket är ett steg upp från den tidigare på 12W. Om man har en MacBook-laddare kan man använda den och få ännu mer drag. Dock tar det stopp över 29W, det funkar med kraftfullare men det går inte snabbare. Nu är ändå inte en iPad något som laddas speciellt snabbt, men med den feta MacBook Pro-laddaren som jag har tar det ungefär en och en halv timme att ladda fullt från tomt batteri. Med laddaren som följer med tar det dubbla tiden, ungefär tre timmar.

Batteritiden under användning har vi inte hunnit räkna på mer exakt. Det beror så klart på vad man gör som alltid, men jag tror att de uppskattade 10 timmarnas användning är helt korrekt, batteriet faller ungefär 10 procent per timme.

Men USB-C möjliggör en hel del roligheter i framtiden. Apple är lite tysta om vad som kommer att fungera och inte fungera. Förutsätt att det mesta inte fungerar just nu. Jag försökte plugga in en mus, men det gick så klart inte. En skärm går utmärkt, men om det ska bli full upplösning och något annat än en spegling så behöver appen stödja det. Räkna med uppdateringar till vissa typer av mer professionella appar. Sladden som följer med för att ladda är dock inte en Thunderbolt-kabel, så om du inte redan har en sån sladd till din skärm, vilket du troligen har, så behövs det köpas. Det ska också fungera alldeles utmärkt att plugga in en USB-C-kamera. Problemet är att bilderna först måste föras över till bildrullar och sedan in i din favoritapp.

Andra tillbehör lär komma och mer stöd lär vi få se. Det känns som att Apple tar detta lite som det kommer, vilket är lite oroande. Jag hade gärna sett en tydlig lista och en tydlig plan redan vid säljstarten.

A12X är en best


Jag provar just nu versionen med 1 TB minne och den ska enligt ryktena ha mer RAM än de med mindre minne. Vad som fascinerar mig är iOS-upplevelsen känns så otroligt pigg trots relativt lite RAM. Det handlar delvis om att effektivitet men också att man bara gör en sak i taget och att det andra går i vila. Hur som helst, för mig som användare får jag aldrig känslan av att det saknas minne. Och som vi berättat tidigare, A12X är en best. Det smått magiska chippet spöar nysläppta MacBook Air och matchar tjockare MacBook Pro 15 tum och iMac Pro. I en extremt liten förpackning, helt utan fläktar. Jag är inte den enda som den senaste veckan tänkt tanken att Apples egna chip borde flytta in i deras MacBook-serie, men om man vill jobba på en A12X i dag så får man köra iOS. Det är mjukvaran och bara mjukvaran som hindrar här, det känns som att hårdvaran utan problem kan lösa allt jag kastar på den.

Så, går det att jobba proffesionellt på en iPad?


Svaret är ”inte ännu”. Tittar man på enskilda uppgifter så går det nog att lösa utan problem. Det är inga problem att göra allt som går att göra i en webbläsare, det är inga problem att videoredigera, det är inga problem att redigera bilder och så vidare. Visst är det så att det saknas väldigt mycket mjukvara som i dag finns på macOS i den formen som det finns på macOS. Men det är på väg att ändras. Jag hoppas verkligen, verkligen att Photoshop-versionen som är på gång från Adobe inte är den enda riktigt professionella appen som är på väg utan den första av många.

För det saknas fortfarande appar, i alla fall som är fullt ut fantastiska och inte bara en avskalad version. Ett konstigt exempel är Apples egna Bilder. På telefonen har man ett gäng enklare funktioner för att redigera sina bilder. På macOS är Bilder i dag riktigt, riktigt kompetent och man kan till exempel göra väldigt noggranna inställningar på RAW-bilder. Men Bilder på iPad matchar inte macOS-versionen utan är en större version av telefon-versionen. Och det är ju inte bara dumt, det är jättedumt.

Ska man köpa iPad Pro?


Om du gillar att kolla på lite film då och då, kanske sitta i soffan och ta det lugnt och surfa lite, är det läge att köpa en iPad Pro då? Ja, varför inte - om du har hur mycket pengar som helst. Den lilla kostar 9695 kronor vilket inte är skitpengar, långt därifrån. Lägg till tangentbord och kanske en penna och du är över 12.000 kronor. Det är mycket pengar för att kolla på Netflix, köp en ny TV istället. Om man ska köpa en iPad Pro tycker jag att man ska ha i alla fall en förhoppning eller en ambition att göra lite mer än bara glo på lite film och surfa lite.

I mitt resonemang ovan där jag funderar på om det går att ersätta en dator med en iPad Pro tänker jag nog faktiskt fel. Om man har en dator i dag har man det av en anledning, anledningar som inte försvinner i morgon. Jag tvivlar också starkt på att alla de saker du gör på datorn i dag kommer att gå att göra på iPaden.

Men om du inte har en dator i dag och funderar på att fixa ett komplement till telefonen så kan en iPad Pro faktiskt vara ett kap. Ur den synvinkeln får man väldigt mycket för pengarna helt plötsligt och du lär inte behöva köpa nytt på en hel hög med år.

Om du håller på med video eller foto och har en stationär best på jobbet kan en iPad Pro bli en väldigt härlig resekamrat som levererar mer och bättre än vad en dator skulle göra, speciellt för samma peng. Visst har iPaden sina begränsningar, men den är också snabbare och vinner på andra sätt jämfört med en MacBook Air.

När senaste versionen av vanliga iPad kom såg jag ingen som helst anledning att lägga pengar på en Pro. Visst är skärmen bättre men prisskillnaden var för stor. Nu är prisskillnaden ännu större men jag tänker av någon anledning att det nu är värt det, att skillnaden i vad produkten levererar är betydligt större. Att det är en annan produkt. Det kan vara nyhetens behag och kanske lite kejsarens nya kläder, men den här maskinen imponerar verkligen på mig.

Ska vi jämföra oss med konkurrenterna finns det inte mycket att säga. Det här är världens bästa tablet, utan konkurrens.

Uppdatering


Missade helt att berätta att Apple av någon anledning tagit bort 3.5 mm-kontakten. Jag förstår kanske varför på grund av att enheten är så tunn, men samtidigt har man den gigantiska kameran som tar plats. Apple kanske tänker att man ska köra USB-C även för ljud, men det är tråkigt att kontakten försvinner.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är helt nya iPad Pro!
2777 röster Kommer du att köpa nya iPad Pro?
38.9°
0

Så bra är helt nya iPad Pro!

Helt klart världens bästa tablet!

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
34.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
40.4°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
32.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
89kg
+
Wille Wilhelmsson

Indiana Jones-trilogin släpps snart i UHD
Se nya trailers för de tre Indiana Jones-filmerna

De tre Indiana Jones-filmerna kommer snart släppas i 4K UHD med Dolby Vision samt HDR-10 vilket ju är kalas. Så inför de tre Indiana Jones-filmerna ska släppas för hemvideo kan man ju kolla in de tre Indiana Jones-filmernas trailers i denna trevliga upplösning. Tydligen så var Steven Spielberg själv involverad i uppskalningsprocessen för att se att de tre Indiana Jones-filmerna såg vettiga ut även i UHD. Förutom den nya upplösningen kommer nysläppet av de tre Indiana Jones-filmerna inte innehålla några nya bonusgrejer. Släppet för de tre, och enda, Indiana Jones-filmerna kommer släppas den 8 juni. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

Respawn nerfar Spitfire och Bocek i Apex Legends
Nu är det roliga över

Nionde säsongen i Apex Legends drog nyligen igång och introducerade det nya vapnet Bocek. Den nya pilbågen har varit rätt populär sedan säsongsstarten då den är rätt kompetent när det kommer till att dela ut skada och att man kan bära med sig rätt många pilar utan att de tar upp allt för mycket plats i den virtuella ryggsäcken. Nu är det roliga över då Respawn har gjort justeringar på pilbågen som gör den lite mindre kraftfull. Ändringarna som gjorts är att pilar som träffar kroppen tar 60 i skada, ner från 70, och det tar lite längre tid att spänna bågen. Även med Deadeyex27s Tempo kommer uppladdningstiden öka en aning. Mängden pilar du kan bära med dig går ner från 48 till 28. Även maskingeväret Spitfire har åkt på lite ändringar. Skada från skott har gått från 19 till 18 och kapaciteten lila- och guld-magasin har gått från 55 till 50 skott. Detta är förstås tråkigt för alla, eller kanske bara jag, som tyckt att Spitfire och Bocek varit en riktigt köttig kombo i spelet och måste nu hitta någon ny OP-kombo. Vafan. Detta är inte de enda ändringarna som levererats med den nya patchen utan det har även skett lite buggfixar som uppstått i Arena-läget som bland annat att matcher numera tar slut när hela motståndarlaget lämnar matchen. Sedan ska det ha skett en rad stabiliseringsfixar och att karaktärsmodeller laddar in snabbare i lobbyn. Samtliga ändringar hittar ni här nere till vänster. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Ford ansöker om patent på teknik för att visa annonser i bilar
Visar reklam utmed vägarna i bilens infotainment-system

Idag är de flesta moderna bilar försedda med kameror och nu har Ford ansökt om patent på ett system som skulle kunna använda dessa kameror för att visa reklam i bilar. I patentet "Billboard Interfaces for Vehicle Displays" beskriver Ford ett system där bilens kameror snappar upp annonser från reklamskyltar som bilen kör förbi och sedan visar dessa i skärmarna som finns i inuti bilen. Patentet innehåller också teknik som gör det möjligt för reklamtavlan att innehålla till exempel en länk till olika erbjudanden som bilisten sedan kan klicka sig vidare till. Det lär antagligen dröja ett tag innan teknik som denna letar sig in i våra bilar men att biltillverkare redan har börjat tänka i de här banorna betyder antagligen att det är något som vi kan få vänja oss vid i framtiden. Tumnagel
-14.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu går det att handla med NFT:s på eBay
Köp digitala konstverk, samlarkort och annat

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att eBay nu som första större ehandelstjänst kommer att tillåta handel med så kallad NFT:s, Non-Fungible Token. Det innebär att det är fritt fram att sälja digitala konstverk, samlarkort och annat NFT-relaterat som bara existerar i digital form. Handeln med NFT:s har exploderat det senaste året och en del NFT-verk har sålts för miljontals dollar. Köparen av en NFT får alltså inte något sorts fysiskt objekt av det som köps utan istället handlar det om äganderätten till digitala grejer som oftast går att betrakta helt gratis på nätet och andra platser. I klippet här nedanför kan ni kolla in när Wall Street Journal förklarar vad en NFT är och lite om handeln med dessa. Tumnagel
30.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bose släpper hörapparat
Ljudföretaget utökar sin verksamhet

Ljudföretaget Bose ger sig nu in på marknaden för hörapparater genom att släppa sin första riktiga hörapparat vilken man gett namnet "SoundControl Hearing Aids". Bose hörapparat fungerar som traditionella hörapparater men har en tillhörande app där användaren själv kan ställa in olika ljudnivåer och andra inställningar så att hörapparaten bättre kan anpassas för en specifiks användares hörselproblem. Hörapparaten drivs av traditionella batterier som används i andra hörapparater och ett batteri ska räcka i cirka fyra dagar för fjorton timmars användning om dagen. Det kommer inte gå att lyssna på musik eller ta emot samtal via Bose SoundControl Hearing Aids utan den är helt dedikerad till att bara fungera som en hörapparat. Bose SoundControl Hearing Aids är godkänd som hörapparat av det amerikanska läkemedelsverket FDA och kommer i USA att kosta cirka 850 dollar. Tumnagel
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
89kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
94kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
312kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
48kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
0kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
286kg
+
Wille Wilhelmsson