m
Så bra är helt nya iPad Pro!

Så bra är helt nya iPad Pro!
Helt klart världens bästa tablet!

Mac / Feature

Det är nu åtta år sedan första iPad kom och när nu iPad Pro kommer i helt ny form är det på sätt och vis första gången som den verkligen känns helt ny igen. Visst har den under åren blivit mindre, kraftfullare och fått lite nya funktioner men det här är första gången som den känns ny och verkligen känns pro. Men hur pro är den, och går den att ha som enda enhet för att jobba med?

När jag för några veckor sedan fick se läckta CAD-ritningar på nya iPad blev jag oerhört peppad. Det man såg då kändes nästan overkligt, men efter bara några dagar med nya iPad Pro känns det som det mest naturliga i hela världen. Apple själva säger att det är så här de har velat göra den redan från start, men det är först nu som tekniken är där.

Hej då hemknappen!


Framsidan är nästan bara skärm. Apple säger att skärmen går från kant till kant och det är väl att ta i kanske, men borta är de större områdena där man förut hade bland annat hemknappen. Istället för hemknappen har paddan fått FaceID som i den här versionen fungerar hur man än håller iPaden. Det spelar ingen roll åt vilket håll man håller paddan, vilket är tur. Det är i princip omöjligt att veta vart kameraenheten på framsidan är eftersom den inte syns, och alla kanter är lika stora. Volym och väckningsknappen är så små så att de hjälper inte heller till med att säga vad som är upp och ner. Upplåsningen fungerar ypperligt hur man än håller den. Till en början tittade jag mot ena eller andra sidan för att liksom leta upp kameran, och när jag tittade mot fel sida kunde det ibland inte fungera. Efter ett tag börjar man vänja sig av med detta och tittar istället mitt på skärmen, vilket trots allt är det naturliga, och då fungerar det alltid. Eftersom det inte finns några stora ytor att hålla padda på längre händer det ibland att man håller handen över kameraenheten, men då säger iPaden till och ritar ut en pil mot kameran så att man vet vart den är. Då får man snällt flytta fingret och så är man inne.

Utan hemknapp är det svepningar som gäller, på samma sätt som kom med iPhone X. Och precis som på telefonen går det oerhört snabbt att vänja sig vid detta. Man knackar en gång på skärmen för att väcka den, sedan sveper man upp för att låsa upp. Man sveper upp för att komma till hemskärmen och sveper upp och pausar för att komma till läget där man ser de senaste apparna. Det går även att svepa höger/vänster för att snabbt hoppa mellan nuvarande och tidigare app. Förutom dessa funktioner som vi känner igen från telefonen så finns det ytterligare en funktion för att nå dockan. Man sveper upp från botten och stannar någon centimeter upp så dyker den upp. Om man trycker in de vanligaste apparna man använder i dockan så är detta ett väldigt snabbt sätt att hoppa mellan sina favoriter.

Nästan bara skärm på framsidan...


Men innan vi hoppar in i systemet så måste vi gå igenom resten av hårdvaran. Tre knappar finns, volym och väckning. Det är det enda. Runt sidorna finns fyra högtalare som numera har bas och diskant i varje hörn. Det gör att man har stereo hur man än håller enheten. Stereoeffekten är av naturliga skäl lite bredare om man håller den i liggande läge, men riktigt bra även i stående läge. Förutom de fyra högtalarna finns det numera fem olika mikrofoner. Anledningen är att man vill få till så bra ljud som möjligt vid exempelvis videosamtal. En sitter vid kameran på framsidan, en vid kameran på baksidan, två på ena kortsidan och en på ena långsidan. Den senare är konstigt nog täckt när man har den i tangentbordsläget, men det gör inte så mycket eftersom det finns fyra till.

...men varför är baksidan så ful?


Apple har ju länge haft den goda smaken att göra även baksidorna på sina produkter snygga. Ibland har de till och med varit vackrare än framsidorna. Denna goda trend gäller dock inte för nya iPad Pro. Jag har testat versionen med LTE och den rena baksidan förstörs av de långa antennränderna och de tre prickarna för att koppla in tangentbordet. Man kan välja att tycka att detta är något som ger den en lite hård och teknisk look, men jag gillar det inte överdrivet mycket.

På baksidan hittar vi även kameran, som sticker ut rejält. Apple vill att iPad ska vara en AR-grej och en bra kamera behövs då, men det hade varit så mycket härligare med en helt platt baksida. Så mycket härligare. Kameran är hur som helst något vi känner igen från Apples andra mobila enheter. Det betyder 12 megapixlar, f1.8, 4K-video i 60fps och allt det andra som vi känner igen från iPhone XS och XR. Vad som inte finns här är dock är optisk bildstabilisering vilket är tråkigt. Nu ska man som sagt kanske använda den här som sin vardagskamera men ändå.

Kameran på framsidan är också densamma som på XS och XR. Vilket är trevligt som tusan vid videosamtal och här slår iPaden MacBooken på fingrarna. Vilket iofs inte är så svårt, kameran som sitter i MacBook-skärmen är ett skämt.

Tillbaka till skärmen. Man använder samma teknik som på iPhone XR, det man kallar för Liquid display. Det är en LCD-skärm och man använder tydligen något smart för att få skärmen att komma så nära kanten men ändå få plats med kontakter och bakgrundsbelysning. Nu kom iPhone XR innan iPad Pro, men tekniken ska tydligen ha utvecklats av iPad-gänget för att sedan lyftas över till telefonen.

Hörnorna på skärmen är numera runda, precis som på iPhone XR. Det gör väldigt mycket för en känslan av att skärm och ram liksom hör ihop, jämfört med den gamla som mer kändes som en skärm i en hållare. Jag vet inte om det har med de rundade kanterna att göra, men vissa appar vill av någon anledning inte gå ändå ut i kanten vilket gör att man inte riktigt får njuta av hela skärmytan. Det krävs troligen bara en liten fix av utvecklaren och de flesta appar jag testat har inte problemet, men det finns ändå där.

Vilken storlek ska man välja?


Jag har testat den stora varianten med 12,9 tum stor skärm. Den är gigantisk och en vanlig iPad med 9,7 tum känns som väldigt pluttig i jämförelse. Den är dock inte så överdrivet gigantisk som den gamla 12,9-tummaren, det har verkligen gjort den här storleken gott att bli av med mass döyta runt skärmen. Nu går den att använda. Den ”lilla” versionen av iPad Pro behåller sin fysiska storlek men skärmen har gått från 10,5 tum till 11 tum.

Vilken man ska välja är som alltid personligt, men jag hade nog trots allt valt den lilla även om den stora är sjukt mäktig. Den stora blir tillsammans med tangentbordet lika stor och tjock som min laptop och det är ingen höjdare om man vill ha den i väskan hela tiden. Men för illustratörer och folk som kommer att jobba med den på ett och samma ställe är den stora ytan så klart superhärlig.


Tillbehör: tangentbord och penna


Två tillbehör finns från start och gör att inköpskostnaden blir ännu högre. Smart Folio Keyboard är när det kommer till själva tangentbordet väldigt likt de tidigare versionerna. Jag är inte helt kär i ytan på dessa, det känns lite som goretex, men det är skönt att skriva på och rätt snabbt blir jag just snabb på det. Ingen tiopoängare, men helt ok. En väldigt trevlig nyhet är att det numera finns två vinklar att placera paddan i vilket gör att det är lättare att hitta en trevlig ställning. Det är inte lika härligt som att ha det helt valfritt, men två är i alla fall bättre än en. Tangentbordet sitter verkligen på plats och det gör det med hjälp av över 100 magneter som sitter i paddan och i tangentbordet. Det finns verkligen ingen risk att det lossnar och överlag är det väldigt stabilt till skillnad mot den gamla varianten som bara satt fast i botten. Det gör det lite mer beghagligt att ha denna i knät, även om själva tangentbordsdelen gärna hade fått vara lite stabilare.

Hur den sitter fast gör det hela stabilare, men också lite tjockare och tyngre. iPad Pro är så oerhört tunn (5,9 millimeter) att det inte borde göra något, men samtidigt tar det bort känslan av tunnhet. Jag vill ju ha med mig tangentbordet när jag är ute och far. Jag vet inte om det är priset på magneter som är högt just nu, men nya tangentborden kostar en slant. För 10,5 tums-versionen är prislappen 1795 kronor, för 11 tums-versionen 2149 kronor och för 12,9 tums-versionen 2349 kronor. Dyrt, men just nu det enda alternativet.

Det andra tillbehöret är så klart pennan, som är helt ny. Och det är så här den borde ha fungerat från början. Man synkar och laddar den genom att fästa den på ena långsidan. Här är magneterna med i bilden igen, de fäster pennan på exakt rätt ställe så att den trådlösa laddningen (som verkligen är superliten) kan jobba. Japp, den puckade lösningen att stoppa in den i lightningkontakten är historia. Det betyder också att den nya pennan inte fungerar med gamla iPad Pro och tvärtom. Det kan ses som dumt, men är nog något vi får leva med. Eftersom det inte finns någon lightning-port på den nya iPaden och ingen trådlös laddning på den gamla är det helt enkelt svårt att ladda och para. Magneterna för att hålla pennan på plats är som sagt kraftfulla och pennan har faktiskt åkt med på den platsen i väskan och stannat kvar. Beroende på hur din väska ser ut och hur stökigt det är i den kanske det är en dålig idé, men det fungerar. Det fina med den nya lösningen är att man placerar pennan på sin plats på långsidan så fort man inte använder den, vilket gör att den alltid är laddad.

Nya pennan är lite kortare (bra!) och lite, lite, lite tunnare. Ena sidan är platt för att den ska kunna sitta mot iPaden och ladda men jag gillar det även ur en ergonomisk vinkel. Ytan på pennan är numera matt istället för högblank och även detta är trevligt tycker jag. Överlag känns den mer som en penna och mindre som ett trollspö. Man kan numera dubbelknacka på pennans nedre del, cirka fem centimeter upp, för att byta verktyg i den app man kör i. Det fungerar riktigt bra, men jag tror att man behöver vänja sig lite innan det verkligen sitter där och man litar på att verktyget verkligen byts utan att dubbelkolla på skärmen. Man får ju ingen fysisk feedback. Prislappen ligger på 1495 kronor. Om man beställer på nätet kan man få den graverad vilket är lysande om det finns andra pennor i närheten.

Äntligen USB-C!


Nu finns det bara en sak till med själva utsidan att prata om: USB-C. Äntligen! Jag har väl kanske inte stört mig nämnvärt på att de tidigare iPadsen haft lightning, men gud så härligt det är med USB-C. Vi börjar med laddningen. Med i lådan följare en laddare på 18W med vilket är ett steg upp från den tidigare på 12W. Om man har en MacBook-laddare kan man använda den och få ännu mer drag. Dock tar det stopp över 29W, det funkar med kraftfullare men det går inte snabbare. Nu är ändå inte en iPad något som laddas speciellt snabbt, men med den feta MacBook Pro-laddaren som jag har tar det ungefär en och en halv timme att ladda fullt från tomt batteri. Med laddaren som följer med tar det dubbla tiden, ungefär tre timmar.

Batteritiden under användning har vi inte hunnit räkna på mer exakt. Det beror så klart på vad man gör som alltid, men jag tror att de uppskattade 10 timmarnas användning är helt korrekt, batteriet faller ungefär 10 procent per timme.

Men USB-C möjliggör en hel del roligheter i framtiden. Apple är lite tysta om vad som kommer att fungera och inte fungera. Förutsätt att det mesta inte fungerar just nu. Jag försökte plugga in en mus, men det gick så klart inte. En skärm går utmärkt, men om det ska bli full upplösning och något annat än en spegling så behöver appen stödja det. Räkna med uppdateringar till vissa typer av mer professionella appar. Sladden som följer med för att ladda är dock inte en Thunderbolt-kabel, så om du inte redan har en sån sladd till din skärm, vilket du troligen har, så behövs det köpas. Det ska också fungera alldeles utmärkt att plugga in en USB-C-kamera. Problemet är att bilderna först måste föras över till bildrullar och sedan in i din favoritapp.

Andra tillbehör lär komma och mer stöd lär vi få se. Det känns som att Apple tar detta lite som det kommer, vilket är lite oroande. Jag hade gärna sett en tydlig lista och en tydlig plan redan vid säljstarten.

A12X är en best


Jag provar just nu versionen med 1 TB minne och den ska enligt ryktena ha mer RAM än de med mindre minne. Vad som fascinerar mig är iOS-upplevelsen känns så otroligt pigg trots relativt lite RAM. Det handlar delvis om att effektivitet men också att man bara gör en sak i taget och att det andra går i vila. Hur som helst, för mig som användare får jag aldrig känslan av att det saknas minne. Och som vi berättat tidigare, A12X är en best. Det smått magiska chippet spöar nysläppta MacBook Air och matchar tjockare MacBook Pro 15 tum och iMac Pro. I en extremt liten förpackning, helt utan fläktar. Jag är inte den enda som den senaste veckan tänkt tanken att Apples egna chip borde flytta in i deras MacBook-serie, men om man vill jobba på en A12X i dag så får man köra iOS. Det är mjukvaran och bara mjukvaran som hindrar här, det känns som att hårdvaran utan problem kan lösa allt jag kastar på den.

Så, går det att jobba proffesionellt på en iPad?


Svaret är ”inte ännu”. Tittar man på enskilda uppgifter så går det nog att lösa utan problem. Det är inga problem att göra allt som går att göra i en webbläsare, det är inga problem att videoredigera, det är inga problem att redigera bilder och så vidare. Visst är det så att det saknas väldigt mycket mjukvara som i dag finns på macOS i den formen som det finns på macOS. Men det är på väg att ändras. Jag hoppas verkligen, verkligen att Photoshop-versionen som är på gång från Adobe inte är den enda riktigt professionella appen som är på väg utan den första av många.

För det saknas fortfarande appar, i alla fall som är fullt ut fantastiska och inte bara en avskalad version. Ett konstigt exempel är Apples egna Bilder. På telefonen har man ett gäng enklare funktioner för att redigera sina bilder. På macOS är Bilder i dag riktigt, riktigt kompetent och man kan till exempel göra väldigt noggranna inställningar på RAW-bilder. Men Bilder på iPad matchar inte macOS-versionen utan är en större version av telefon-versionen. Och det är ju inte bara dumt, det är jättedumt.

Ska man köpa iPad Pro?


Om du gillar att kolla på lite film då och då, kanske sitta i soffan och ta det lugnt och surfa lite, är det läge att köpa en iPad Pro då? Ja, varför inte - om du har hur mycket pengar som helst. Den lilla kostar 9695 kronor vilket inte är skitpengar, långt därifrån. Lägg till tangentbord och kanske en penna och du är över 12.000 kronor. Det är mycket pengar för att kolla på Netflix, köp en ny TV istället. Om man ska köpa en iPad Pro tycker jag att man ska ha i alla fall en förhoppning eller en ambition att göra lite mer än bara glo på lite film och surfa lite.

I mitt resonemang ovan där jag funderar på om det går att ersätta en dator med en iPad Pro tänker jag nog faktiskt fel. Om man har en dator i dag har man det av en anledning, anledningar som inte försvinner i morgon. Jag tvivlar också starkt på att alla de saker du gör på datorn i dag kommer att gå att göra på iPaden.

Men om du inte har en dator i dag och funderar på att fixa ett komplement till telefonen så kan en iPad Pro faktiskt vara ett kap. Ur den synvinkeln får man väldigt mycket för pengarna helt plötsligt och du lär inte behöva köpa nytt på en hel hög med år.

Om du håller på med video eller foto och har en stationär best på jobbet kan en iPad Pro bli en väldigt härlig resekamrat som levererar mer och bättre än vad en dator skulle göra, speciellt för samma peng. Visst har iPaden sina begränsningar, men den är också snabbare och vinner på andra sätt jämfört med en MacBook Air.

När senaste versionen av vanliga iPad kom såg jag ingen som helst anledning att lägga pengar på en Pro. Visst är skärmen bättre men prisskillnaden var för stor. Nu är prisskillnaden ännu större men jag tänker av någon anledning att det nu är värt det, att skillnaden i vad produkten levererar är betydligt större. Att det är en annan produkt. Det kan vara nyhetens behag och kanske lite kejsarens nya kläder, men den här maskinen imponerar verkligen på mig.

Ska vi jämföra oss med konkurrenterna finns det inte mycket att säga. Det här är världens bästa tablet, utan konkurrens.

Uppdatering


Missade helt att berätta att Apple av någon anledning tagit bort 3.5 mm-kontakten. Jag förstår kanske varför på grund av att enheten är så tunn, men samtidigt har man den gigantiska kameran som tar plats. Apple kanske tänker att man ska köra USB-C även för ljud, men det är tråkigt att kontakten försvinner.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är helt nya iPad Pro!
2777 röster Kommer du att köpa nya iPad Pro?
38.9°
0

Så bra är helt nya iPad Pro!

Helt klart världens bästa tablet!

Riktigt bra genomgång av nya Tesla Model S Plaid
Alla nyheter gås igenom

Nya Tesla Model S Plaid accelererar väldigt snabbt och hur det känns för de som åker med kan ni se nedan. Men det är massor av andra saker som också är nya, det finns nya skärmar, en helt ny och konstig ratt, nya sätt att lägga i växlar och så vidare. I den här videon gås alla dessa igenom lugnt och metodiskt, riktigt sevärt! Tumnagel
39.1°
+
Roger Åberg
0

Dacia har fått ny grafisk profil
En tuffare och kantigare sådan

När Dacia presenterade konceptet Bigster hade logotypen förändrats. Nu visar det sig att det inte bara var lite lek på ett koncept utan det är helt enkelt den nya loggan. Två varianter finns, dels DACIA utskrivet som ni ser här ovan, dels D och C ihop som DC som ni ser i fronten här nere, alltså det som ser ut som ett X. När logotypen leverer för sig själv så har den en militärgrön färg, eller khaki-grönt som de själva säger. Överlag verkar man köra på en liten tuffare stil, men lovar att grunden för Dacia kommer att fortsätta vara densamma. Tumnagel
43.7°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus till PS5 och XSX/S ute nu
Uppgraderad version gratis om ni äger det sen tidigare

Metro Exodus släpptes för två år sedan till PC och konsol och PC-versionen fick lite extra kärlek tidigare i år med mer finputsas strålspårning och annat. Den förfinade versionen har nu även släppts till Playstation 5 och Xbox Series X/S och den nya versionen ger spelare en lite tjusigare upplevelse med högre upplösning, bättre framerate och förstås ray tracing. Äger du spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på uppgraderingen utan extra kostnad. Om du inte äger spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på Enhanced Edition som ger dig nya versionen av grundspelet samt samtliga tillägg. Bonusvideo nedan. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

KAY/O är nya kämpen i Valorant
Robot som är duktig på att kasta saker

Om några veckor drar nästa säsong i Valorant igång och med den nya säsongen kommer spelet få en sprillans ny hjälte. KAY/O heter den nya kämpen och kommer med ett par färdigheter som går ut på att saker kastas mot fienden. Bland annat kan KAY/O kasta en pulserande kniv som tar bort möjligheten för fienderna som hamnar i pulsens räckvidd inte kan använda sina förmågor. Vidare har roboten försetts med flashbangs och vanliga exploderande som kan kastas på fienden. KAY/O kommer bli tillgänglig i Valorant 22 juni, samtidigt som Episode 3 Act 1 drar igång. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Idag släpps Luca på Disney+
Dags för sommaräventyr!

Idag är det fredag och det betyder att streamingtjänsterna uppdateras med lite smått och gott. Just idag är det väl inte allt för mycket nytt som släpps, men Disney+ kompenserar kvantitet med kvalitetsfilm. Pixar-filmen Luca har släppts på Disney+ och kan skådas av alla som prenumererar på Disneys streamingtjänst, vilket betyder att du inte behöver betala för Premiere-tillgång. Länk till Luca på Disney+ har ni här nere till vänster. Tumnagel
42.4°
+
André Stray
0

Blacula får en uppföljare
Klassiska blaxplotation-filmer från 70-talet moderniseras

Det ser ut som om de klassiska blaxplotation-filmerna, Blacula och Scream Blacula Scream, från 1970-talet kommer att få en uppföljare. Variety rapporterar att regissören Deon Taylor kommer att göra en modern version av Blacula vilken ska ta vid där Scream Blacula Scream slutade. Det hela kommer att utspelas i modern tid och handlingen för filmen verkar inte bli helt olik de tidigare filmerna: "Blacula is an ancient African prince who is cursed by Dracula after he fails to agree to end the slave trade. Blacula is entombed and awakens 200 years later ready to avenge the death of his ancestors and of those responsible for robbing his people of their work, culture and heritage as they appropriated it for profit." När vi kan få se den nya Blacula-filmen finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern för Blacula som släpptes 1972. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur gick det till när dinosaurierna dog ut?
Kurzgesagt blickar tillbaka

Det har gått ett par år sedan dinosaurierna dog ut, men vad var det egentligen som hände? Kurzgesagt har släppt en ny video och den här gången vankas det dinosauriedöd. Tumnagel
39.9°
+
André Stray
0

Till Death är en ny skräckfilm med Megan Fox
Kolla in trailern här

Här kommer trailern för den kommande skräckfilmen Till Death där Megan Fox kommer att spela huvudrollen. Filmen handlar om när Emma (Megan Fox) vaknar upp och finner sig sitta fast i handklovar med sin döde make. Det hela verkar vara någon slags hämndhistoria där Emma måste undkomma några mördare som av någon anledning vill ta livet av även henne. Till Death har amerikansk premiär på amerikanska biografer och VOD-tjänster 2 juli. Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

En av Hubble-teleskopets datorer har ballat ur
Superteleskopet har ännu en gång gått in i felsäkert läge

NASA:s rymdteleskop Hubble har ännu en gång drabbats av något slags fel och fungerar för tillfället inte som det är tänkt. NASA skriver i ett uttalande att en av Hubbles datorer slutade fungera 13 juni och att NASA:s tekniker nu försöker att aktivera ett backupsystem för denna. NASA skriver om datorn som nu slutat fungera på Hubble: "The purpose of the payload computer is to control and coordinate the science instruments onboard the spacecraft. After the halt occurred on Sunday, the main computer stopped receiving a “keep-alive” signal, which is a standard handshake between the payload and main spacecraft computers to indicate all is well. " NASA:s började testa Hubbles backupsystem igår. Om detta fungerar som det är tänkt så är förhoppningen att Hubble kan tas i drift igen redan idag eller imorgon. Det här är inte första gången Hubble går in felsäkert läge på grund av olika fel på det nu över 30 år gamla rymdteleskopet. Liknande avbrott har skett under kortare och längre tid 2008, 2018 och 2019. Tumnagel
35.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Instagram bakar in mer reklam i Reels
Var väl dags

Instagram lanserade Reels förra året och användare har kunnat scrolla genom videor utan att bli störd av annonser och annan reklam. Nu verkar det vara slut på det roliga då Instagram meddelat att TikTok-klonen kommer att få mer reklaminlägg i framtiden och detta kommer petas in bland Reels-inläggen och kommer vara upp till 30 sekunder långa. Reklamen kommer dyka upp i apparna ganska omgående, så bli inte förvånad om du ser fler inlägg märkta som Sponsored när du scollar bland videorna. Tumnagel
25.0°
+
André Stray
0

Kolla in trailern för Settlers
Handlar om de första nybyggarna på en overklig version av Mars

Här kommer trailern för den kommande scifi-filmen Settlers vilken handlar om ett gäng som bosatt sig på Mars någon gång i framtiden. Settlers version av Mars verkar, trots alla hot nybyggarna ställs inför, betydligt mycket trevligare än den faktiska versionen av Mars. Det finns av någon anledning både en jordliknande atmosfär och gravitationsförhållandena som liknar jordens i filmens version av Mars. Detta kanske gör att Settlers kommer att kännas lite mindre trovärdig. Settlers går upp på amerikanska biografer och VOD-tjänster 23 juli. Om den letar sig hit på något sätt återstår att se. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Robotormar kan nu gräva ner sig i marken
Det låter ju inte alls otäckt

Här kan ni kolla in en ny robotorm som utvecklats av forskare på amerikanska University of California i Santa Barbara. Vi har de senaste åren fått se en hel del exempel på robotormar med mjuka kroppar som kan ta sig fram i lite olika terräng. Det som skiljer dessa från roboten som forskarna på UCSB nu har visat upp är att den senare även har förmågan att gräva ner sig och färdas under marken. Roboten har hämtat inspiration från ödlearten apotekarskinken. Den gräver sig fram med hjälp av luft som blåses ut från robotens kropp och ett kilformat verktyg som får undan sanden. Forskarna säger att robotar som denna i framtiden kanske kan bli användbara för att samla in olika jordprover. De skulle kanske även kunna användas för att lägga ledningar och rör under mark. Här nedan hittas ett videoklipp där med UCSB:s nya robotorm. Tumnagel
38.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

A Plague Tale: Innocence kommer till PS5 och XSX/S
Släpps 6 juli

A Plague Tale: Innocence släpptes för två år sedan och utvecklarna jobbar för tillfället på en uppföljare till spelet. Men innan dess ska spelare på PS5 och Xbox Series X/S få lägga vantarna på spelet. Den nya versionen av spelet kommer släppas 6 juli och kommer erbjuda den interaktiva berättelsen med 4K-upplösning, 60 fps och stöd för 3D-ljud. Utöver att släppas till PS5 och Xbox Series X/S så kommer A Plague Tale: Innocence också bli tillgängligt på Nintendo Switch 6 juli som molnspel. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

En teaser för The Shrink Next Door
Ny serie för Apple TV+ med Will Ferrell och Paul Rudd

The Shrink Next Door är en kommande serie för Apple TV+. Serien är baserad på en podcast som handlar en sann historia om en psykiater som missbrukade hans förhållande med sina patienter. I huvudrollerna ser vi Paul Rudd, Will Ferrell och Kathryn Hahn. Veteran journalist Joe Nocera’s neighbor in the Hamptons was a therapist named Ike. Ike counted celebrities and Manhattan elites as his patients. He’d host star-studded parties at his eccentric vacation house. But one summer, Joe discovered that Ike was gone and everything he’d thought he’d known about his neighbor – and the house next door – was wrong. The Shrink Next Door is a story about power, control and turning to the wrong person for help for three decades. Seriens första teaser kan du se i klippet ovan och själva serien har premiär den 12 november. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Tamagotchi släpper smart klocka
Kawaii!

I år är det 25 år sedan den första Tamagotchin släpptes. Detta firar Bandai genom att släppa Tamagotchi Smart vilket är en smart klocka med en Tamagotchi i. Klockan kan styras med fingret samt rösten dock är röstkontrollerna väldigt begränsade och är mest till för att väcka det digitala djuret. Varje Tamagotchi Smart kommer med ett gäng olika figurer som man kan ta hand om. Men Bandai kommer även sälja så kallade "TamaSma"-kort som gör det möjligt att ladda in nya karaktärer i klockan. Det är också möjligt att spela Tamagotchi-spel på klockan och vissa av spelen går att spela med andra via nätet. Förutom själva Tamagotchin har klockan inte allt för många andra smarta funktioner. Det är typ en klocka, musikspelare och en pedometer. Tamagotchi Smart börjar säljas i Japan den 23 november för runt 600 kronor. Just nu är det oklart om den kommer släppas utanför Japan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Storytrailer för svenskutvecklade Lost in Random
Från skaparna av Fe

Lost in Random från Göteborgsbaserade Zoink Games presenterades för några år sedan och i sommar är det dags för världen att stifta bekantskap med det Tim Burton-inspirerade spelet. En ny storytrailer för spelet har släppts och denna kan ni kika på ovan. I Spelet får vi ta kontroll över Even som måste rädda sin syster Odd från en ond drottning. Lost in Random släpps snart. Tumnagel
39.5°
+
André Stray
0

Bowsers luftskepp för LEGO Super Mario läcker
Läcker?

Amazon i Australien råkade läcka nästa stora expansion för LEGO Super Mario. Detta nya bygget är för Bowsers luftskepp och ska vara 35 centimeter långt samt bestå av 1 152 bitar. Det följer också med två fiender en pirat-Goomba och en Magikoopa. Priset Amazon hade satt för detta bygge innan de plockade ner produktsidan var 100 dollar. Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Honda fimpar bränslecells-versionen av Clarity
Fanns inte tillräckligt stor efterfrågan på dem

Den japanska nyhetsbyrån Nikkei rapporterar att Honda nu lägger ner tillverkningen av både bränslecells- och hybri-versionerna av sin Clarity-modell. Detta är något man gör efter att man lade ner produktionen av den eldrivna versionen av Clarity förra året. Honda presenterade den helt bränslecellsdrivna Clarity 2008 och den såldes sedan under namnet FCX Clarity fram till 2014. 2016 kom en efterföljare som såldes under namnet Clarity och det är denna som nu slutar produceras. Clarity-modellerna har bara varit tillgängliga för leasing på lite olika marknader. Att man nu lägger ner produktionen uppges bero på att efterfrågan på modellerna varit låg. Honda verkar dock inte helt ha gett upp sin satsning på bränslecells-drivna fordon. Företaget inledde 2013 ett samarbete med GM angående bränslecellsteknik och detta verkar fortfarande pågå. Tumnagel
35.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
84kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
69kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
43kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
103kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
118kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
61kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
106kg
+
Frode Wikesjö