32 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Skönhetsrådet säger sitt om Apple Store i Kungsträdgården
Gillar inte!

Skönhetsrådet säger sitt om Apple Store i Kungsträdgården

Skönhetsrådet i Stockholm är en remissinstans för stadsmiljöfrågor och "är en kommunal instans som huvudsakligen granskar detaljplaner och bygglovsärenden som remitterats från stadsbyggnadskontoret". Nu har rådet sagt sitt om Apple Store i Kungsträdgården och man är inte imponerade när man under höstens första sammanträde tog upp bygget.

"Rådet står fast vid sin uppfattning att stadens kanske viktigaste park är fel plats för en elektronikbutik. Parken måste få fortsätta att vara ett offentligt rum utan butiker. En förbigången fråga är hur den föreslagna byggnaden, till skillnad från befintlig restaurangbyggnad, inte ansluter till befintlig mark utan läggs på en sockel som via trappor avslutas med en mur mot Kungsträdgårdsgatan. Byggnaden blir för stor, har fel innehåll och förändrar marken på ett olyckligt sätt. Rådet avstyrker bestämt."

Vi tog kontakt med Skönhetsrådets Henrik Nerlund för att forska lite närmare i vad de egentligen menar. Han är snabb med att poängtera att man inte tycker att den nuvarande restaurangen är fantastisk på något sätt, men bara för att den inte är just fantastisk betyder inte det att man ska godkänna vad som helst.

– Kungsträdgården ska vara en mötesplats och i parker har man restauranger och caféer, inte butiker.

Det är som sagt två saker som Skönhetsrådet främst opponerar sig mot, förutom att det är en butik. Det ena är att den nya byggnaden är betydligt större än den gamla. Det syns tydligt på bilden nedan, restaurangen tar upp mycket plats men är inte en fyrkantig låda. Henrik påpekar också att den nya byggnaden är högre, taket kommer att vara lika högt som det ventilationssystem som sitter på taket på dagens restaurang. Den totala volymen kommer alltså att bli betydligt större.

Det andra man opponerar sig mot är den så kallade muren mot Kungsträdgårdsgatan. Hela ytan sluttar lite vilket gör att man gör trappor mot Hamngatan (nedåt i bilden överst). Resultatet blir att det blir ett avbrott mot Kungsträdgårdsgatan (till vänster i bilden överst.

Båda dessa problem borde gå att lösa för Apple, som ju har varit kreativa på andra platser. Det där med att man är en butik är däremot något som man inte kan lösa. Platsen är lite helig och Uniqlo som öppnar sin butik i Sverigehuset strax vid Kungsträdgården har fått backa på många punkter. Bland annat syns ingen branding alls på själv hörnhuset.

Mac, Övrigt, kungsträdgården, apple store

I morgon öppnar Uniqlo i Stockholm
Vi har hittat de roligaste köpen

Bara några meter från där Apple vill öppna sin Apple Store i Kungsträdgården i Stockholm öppnar i morgon Uniqlo sin första butik i Norden. Man finns sedan tidigare i sex länder i Europa, så lite roligt att vi blir första utposten i norr. Man har valt en rätt unik lokal, det som kallas Sverigehuset som ritades av Sven Merkelius och som stod färdigt 1969. Som ni ser på bilden ovan har man inte fått göra några förändringar på fasaden utan det är endast i gatuplan som det finns lite skyltar. Och den där flaggan då. På insidan hittar man två hörnor med saker av Merkulius, dels hans orkesterstolar men också en stol som han gjorde till japanska ambassaden i Stockholm. Lokalen gör också att detta är en rätt annorlunda butik jämfört med många andra Uniqlo-butiker. Den är i fyra våningar och inte så "boxig" utan man har fått lov att vara lite kreativa. Det gör att det är en butik att förvilla sig i, på ett skönt sätt. Tror jag. Hur som helst är utbudet så klart väldigt Uniqlo. Ni som har varit i andra butiker runt om i världen kommer att hitta det där bas-sakerna som vi är vana att hitta. Men det finns en hel del krydda. Bland annat säljer man vid öppningen printade t-shirts för 149 kronor. Här hittar vi Pac-Man, Shonen, Ramen, Doraemon och Hokasai Blue. Kul! Kolla in de roligaste trycken bland bilderna nedan. Man har tagit in två svenska produkter i butiken som man tycker passar Uniqlos profil. Dels Stålhästen som säljer enkla, snygga och billiga cyklar och dels huvudairbagen Hövding. De senare har två fodral som kommer att säljas i butiken så småningom, dessa heter Stockholm och Tokyo. Såklart. De är alltså inte gjorda av Uniqlo utan av Hövding. Uniqlo Kungsträdgården öppnar i morgon klockan 11.00 och det kommer att jobba 100 personer i butiken. Förutom de t-shirts som ni ser fler exempel på här nedan tycker jag att ni ska kolla in deras strykfria skjorta som säljs för 249 kronor i början. Man har även specialpris på deras tunna dunjacka och lite andra saker. Tumnagel
134kg
0

Apple-butiken i Kungsträdgården ett steg närmare verklighet
Frågan måste nu prövas i samråd

Efter ett och ett halvt år har Apple-butiken kommit lite närmare verklighet. Under gårdagen röstades det i stadsbyggnadsnämnden om Apple skulle få ta över lokalerna vid Kungsträdgården och majoriteten av deltagarna röstade för beslutet. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert berättar detta i om beslutet: Vi vill pröva de här planerna i ett samråd eftersom det varit så mycket resonemang fram och tillbaka. Förslaget som finns idag har sina brister men vi är inte helt främmande för idén. Det finns trots allt poänger. Det enda partiet som satte sig direkt mot förslaget var Kristdemokraterna och deras ledamot Erik Slottner säger detta om frågan i ett pressmeddelande: En Apple-butik är inte det första som ska möta besökarna i Kungsträdgården. Staden borde ha ansträngt sig mer för att hitta en alternativ plats som skulle tjäna stockholmarnas intressen bättre. Roger Mogert verkar inte hålla med Slottners uttalande och kontrar med detta: De (KD, reds. anm) låtsas att vi äger huset men så fungerar inte världen. Frågan kommer prövas i samråd och det kommer troligtvis dröja ett litet tag till innan Apple officiellt får grönt ljus. Tumnagel
26.6°
0

Apple visar upp nya skisser på Apple Store Stockholm
Har nästan försvunnit helt på nya skissen

Apple och arkitektbyrån Foster+Partners har visat upp nya skisser på en framtida Apple Store i Kungsträdgården i Stockholm skulle kunna se ut. Apple presenterade sina planer på att bygga en Apple Store i Kungsan redan förra året men de första skisserna har mottagit kritik från flera instanser. Bland annat ansågs byggnaden vara för hög och ta för mycket plats. I de nya skisserna ska byggnaden ha blivit något lägre och man tänker sig även att plantera träd framför den del av butiken som vetter mot Kungsträdgården. Den föreslagna byggnaden är fortfarande i två våningsplan men den har förlorat tio meter på bredden och 60 centimeter på höjden skriver DN. Den totala butiksytan i den föreslagna Apple Store Stockholm blir på 450 kvadratmeter. Det verkar dock som om Apple och Stockholms stad fortfarande står rätt så långt ifrån varandra gällande bygget av en Apple Store i Kungsträdgården. Catarina Holdar är stadsplanerare på Stockholm stad och hon säger till DN: "Staden vill inte se någon kommersialisering av parken. Den får man vända mot köpstråket på Hamngatan. Men det är fortfarande en väldigt transparent byggnad som står där och lyser och det är inte förenligt med vad staden vill. Den måste signalera att det är ett allmänt offentligt rum och ingen butiksentré." Om Apple och Stockholms stad trots allt kommer överens om att gå vidare med en Apple Store i Stockholm så kommer samråd om detta som tidigast ske under kvartal två nästa år. Det verkar med andra ord som om det kan dröja länge innan vi får se en Apple Store i Kungsträdgården. Tumnagel
36.2°
0
75.8° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 23 aug 2018, 18:30
75.8°
0

Skönhetsrådet säger sitt om Apple Store i Kungsträdgården

Gillar inte!