m

Switch - vecka ett
Jag och min Mac trivs väldigt bra ihop

Switch - vecka ett
Mac / Hårdvara

Det har nu gått lite över en vecka sedan jag fick min nya Macbook och switchade från Windows XP till OSX men då jag ej hade med mig den till Mobile World Congress förra veckan så räknar jag idag som min första hela vecka tillsammans med den.

Vill ni veta hur veckan varit för mig och min Macbook så hoppa vidare under "Läs mer".

Jag är mycket imponerad över hur snabbt jag ändå kommit in ett nytt operativsystem och hur smidigt det mesta bara flyter på. Givetvis har jag haft en del hjälp utav Roger och andra mac-vänner men det mesta har varit hyggligt intiutuivt och gött.

Jag har inte installerat så supermycket program då det mesta jag använder datorn till är webbaserat. Jag började dock med att kicka ut Safari och installera Firefox då 1) Jag är van vid FF. 2) Safari hoppar inte till send-knappen i Gmail när man tabbar. 3) Safaris förstorar och förminskar webbsidans innehåll när man råkar multi-toucha på trackpadden vilket jag gör för jämnan. Inga biggies men Firefox rockar bättre. För mig.

Trackpadden är nog annars en av de sakerna jag uppskattar mest på Macbooken. Att scrolla med två fingrar och gömma fönster med fyra är riktigt, riktigt skönt.

Annars har jag kört in VLC då Quicktime vägrade spela upp mina filmer även efter att jag installerat diverse codecs. Säkert fel codecs men strunt samma, VLC är klart överlägset. Finns det några andra filmuppspelar-program ni rekommenderar?

Skitch var en skön applikation som jag installerade då jag ville dela med mig av skärmdumpar via webben. uTorrent blev jag rekommenderad som torrentklient och den har rullat på utan missöden. MSN Messenger åkte in utav bara farten men tyvärr hade alla mina "kompis"-kategorier samt namngivning på kontakter med hjärndöda nicknames försvunnit. Så det blir väl till att kategorisera och döpa om när tid finnes. Coda installerades för, ja just det, koda, men jag har inte hunnit testa på det så mycket ännu.

Jag skulle försöka föra över bilder via USB från en Canon G9 men det var jag visst tvungen att köra igång iPhoto för att macen skulle förstå. Heller ingen biggie men var tvungen att fråga Roger för att det skulle funka. Jag blev lite irriterad på hur filerna lagras fysiskt i iPhoto. Skapar jag ett album i iPhoto så förväntar jag mig att det skapas en sådan mapp på disken med men istället så lagras respektive bild under det datumet bilden togs. Annars så känns iPhoto skönt men jag måste nog utforska det lite mer innan jag bestämt mig.

En riktigt skön grej var första gången jag kickade igång bluetooth mellan telefon och macbook och den omgående frågar om jag vill synka dator och telefon. Det hade nog aldrig hänt i Windows XP...

Ja, så det har varit en skön vecka och jag har inte startat om min PC sedan jag kom hem från Barcelona i onsdags. Tyvärr måste jag väl göra det snart så jag kan föra över material från den till macbooken.

Har ni några förslag på andra program jag antagligen inte kan leva utan så står kommentarerna givetvis till ert förfogande!

Läs mer
39.2°
0

Switch - vecka ett

Jag och min Mac trivs väldigt bra ihop

RSS 58 kommentarer till artikeln
mja
Ett program som ingen mac-användare kan leva utan är QuickSilver (www.blacktree.com Kan kännas onödigt till en början men ge det en dag så kommer du vara fast.
av mja, söndag 22 februari 2009 kl 17:04
stockzimi
Att du redan har "förstört" en sådan vacker skapelse med ett klistermärke :(
av stockzimi, söndag 22 februari 2009 kl 17:09
Wille Wilhelmsson
@stockzimi#2: Två klistermärken om jag får be! Och mer ska det bli. Hur ska jag annars känns igen den då alla på kontoret har likadana? :)
av Wille Wilhelmsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:11
Shades
Adium för IM är ett måste.
Och prova perian om du vill köra quicktime för att spela film. Bra codecs. Och jag kör nog hellre transmission är uTorrent än så länge. uTorrent är lite buggigt fortfarande.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 17:11
hovis
Håller med om Adium och Transmission. Jag dör utan Growl för notifications
av hovis, söndag 22 februari 2009 kl 17:24
Spiken
uTorrent rockar faktiskt. Jag kommer upp i mycket mycket mycket högre hastigheter än i Transmission.
av Spiken, söndag 22 februari 2009 kl 17:29
Martin Gunnarsson
Det där med hur iPhoto lägger upp filer och mappar har jag diskuterat lite med min chef (en ganska inbiten macanvändare). Han tycker precis som du att det är störigt att han inte kan påverka det, själv förstår jag inte alls vad problemet är. För mig är det viktiga hur (och att) filerna är ordnade inne i iPhoto, hur de lagras på hårddisken spelar verkligen ingen roll. Har du lust att förklara lite exakt vad det är som stör dig?

Att behöva starta iPhoto för att kunna synka med kameran har jag aldrig råkat ut för, när jag pluggar in kameran och startar bildvisningsläget hoppar iPhoto igång automatiskt.

Själv kör jag XTorrent, det är trevligt och fungerar fint. Jag laddar inte ned särskilt mycket, mer hängivna Pirate bay-besökare kanske har högre krav än jag :-)
av Martin Gunnarsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:30
kn3pp
måste slå ett slag för Movist. ett grymt bra alternativ till VLC.. enkelt att styra med pilknappar ocksåvidare.. har inte råkat ut för nått format den inte klarar ännu :D gratis naturligtvis..

för torrents puffas det för transmission(gratis..)
av kn3pp, söndag 22 februari 2009 kl 17:32
Wille Wilhelmsson
@Martin Gunnarsson#7: Om jag vill ladda upp bilder till flickr el. facebook så vill jag ha en mapp som jag kan bläddra i och välja de bilderna som jag ska publicera.

Vet att iPhoto har stöd för direktpublicering till facebook men ibland vill jag ändå gå via webbgränssnittet så att jag inte behöver namnge album o liknande i efterhand.
av Wille Wilhelmsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:46
Ackelman
Håller med tidigare talare.. Adium är ett måste, där fungerar även alla kompis-kategorier och smeknamn.. Msn är bara fult, segt och fullt med spam..
av Ackelman, söndag 22 februari 2009 kl 18:00
badmojo
Wille: ang. filmuppspelar-program så är Plex ett absolut måste. Det är egentligen ett tweakat XBMC med MediaStream skin på som är riktigt snyggt (känns som ett kommersiellt program). Plex klarar i princip alla format, spelar upp filmer direkt från rar-källan, dvs du slipper packa upp filmen, klarar såklart undertexter.
Dessutom så kan du välja mappar som automatiskt eller manuellt blir indexerade och laddar ner metadata dvs. filminfo/tv-serie -info, omslag, fanart som bakgrundsbild och visar det otroligt snyggt. Du kan dessutom välja mellan flera olika visningslägen. Snart kommer även en ny version av ett skin som heter aeon som borde komma att fungera bra. Och det är ännu snyggare enligt mig. www.aeonproject.com
av badmojo, söndag 22 februari 2009 kl 18:20
Carl H. Blomqvist
Jag använder Bildinsamling för att föra över bilder från min kamera till Macen. Väldig smidigt tycker jag.

Jag kör med Perian och Flip4Mac WMV för film/video.

Jag använder och rekommenderar även: Growl och iStat menus.

Startup Sound älskar jag också... orkar inte med plingljudet när man startar Macen.

Cyberduck är en trevlig och gratis FTP-klient som klarar SFTP FPTS WEBDAV osv.

1Password är grym för att hålla koll samt för att generera lösenord för webb.

Chicken of the VNC är också bra att ha.

Jag rekommenderar även iWork 09 (det är så skönt att slippa word och excel!).

iDefrag är en bra defrag app.

MAMP är grym att ha om man gör webbutveckling.

Max är grym för att konvertera ljudfiler till och från olika format.

Code Collector Pro är också trevlig samt nyttig att ha.

Gillar du och har nytta av en Hex-redigerare, så rekommenderar jag 0xED.

I övrigt så använder jag KnowledgeTank och bitShifter, som jag har utvecklat själv.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 18:22
Shades
En störande grej med Plex är att det tar för mycket cpu. Även när det inte spelar film fläktar det på för fullt. Om Quicktime med Perian hade klarat spela filmer från rar-arkiv hade jag inte rört Plex.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 18:31
Carl H. Blomqvist
@Shades#13: Tyvärr så är det pga. att Plex spelar från just ett rar-arkiv, som gör att CPUn får jobba.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 18:37
Atari130XE
Wille: Dra ut fotona från iphoto till skrivbordet, ladda upp dem därifrån, och släng sedan kopiorna isf. Själv tycker jag FB-publiceringen från iPhoto funkar klockrent.. inne i iPhoto: bara markera de bilder du vill ha, välj exportera och välj existerande FB-album/skapa nytt FB-album och off you go.

Just det här med att vilja ha full kontroll över hur filerna är organiserade på hårddisken verkar vara återkommande för många switchers. Jag var likadan när jag switchade tills jag insåg att det faktiskt inte spelar någon roll hur den underliggande filstrukturen ser ut. Det går utmärkt att sköta all sortering inne i iTunes och iPhoto. Det handlar bara om ett annat sätt att tänka.. i PC-världen handlar det mycket om att pilla med filstrukturer; så icke i Mac-världen.
av Atari130XE, söndag 22 februari 2009 kl 18:45
eatmytag
@Wille Wilhelmsson#9: Jag bytte till Mac för något år sen. Det man får lära sig till skillnad från Windows är att saker funkar konsekvent i hela operativet. För ditt flickr exempel:

* Starta iPhoto
* Gå till sidan i Safari
* Dra bilden från iPhoto till fältet där du ska skriva in vilken fil du ska ladda upp.
* Tryck på knappen.
av eatmytag, söndag 22 februari 2009 kl 18:45
badmojo
Kan ju inte hålla med om att Plex är CPU ätande. Kör img fil som är komprimerad i bakgrunden nu och Plex äter c:a 25%CPU på en Macbook 2.0 m 2gb i RAM, det är inte farligt alls tycker jag, med tanke på att den dekomprimerar och spelar upp den.
Det enda jag stör mig på med Plex är att när man ska indexera mappar som ligger på nätverk är den otroligt slö. Det borde inte vara så stor skillnad, det enda den ska plocka ut är ju fil och mappnamn, sedan sköts ju all pairing mot online tjänster. Så jag kör mot en exetern usb disk istället.
av badmojo, söndag 22 februari 2009 kl 18:48
Shades
@Carl: Detta är alltså utan att köra någon film alls. Så CPU ätandet gör Plex utan inblandning av något uppspelande: forums.plexapp.com
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 18:59
Nisse Bergman
Som switcher själv åkte VLC in direkt, men efter jag lagt in Perian och Flip4Mac tycker jag att QT är rejält mycket bättre på att jämt spela upp mina filmer. Har faktiskt hittat flera stycken i mitt bibliotek som funkar i QT men inte i VLC, aldrig tvärt om.

Det kom som en överraskning.

Om du har en xbox är Connect360 ett grymt bra program som låter dig spela upp och visa filmer, musik och foton från datorn till tv:n.
av Nisse Bergman, söndag 22 februari 2009 kl 19:07
svartling
Typeit4Me är ett bra program om du skriver mycket. Dessutom så kan du kan synka "abbreviation" filen från det programmet med iPhone appen Tapit4Me.

Ps. Jag har inte ens en Mac ännu men jag tänker köpa en bara på grund av det otroliga Tapit4Me på iPhone :)
av svartling, söndag 22 februari 2009 kl 19:14
Epo
Att man vill ha kontroll på filstrukturen efter man importat filter till iTunes/iPhoto behöver man ha om man inte alltid kommer använda de programmen för de ändamålen, om det nu inte finns någon smart importfunktion i det nya programmet. Tex. skulle jag vilja börja använda picasa istället för iPhoto har jag ingen som helst kontroll på hur mina filer är kategoriserade. Då är det bara att börja sortera upp de igen.

Jag bryr mig inte särskilt mycket, men det hade inte varit dumt att ha valmöjligheten
av Epo, söndag 22 februari 2009 kl 19:34
jjohnsson
Som tidigare nämnts kan du dra och släppa filer från Findern eller t ex iPhoto direkt på ladda upp-knappar/fält i Safari. Vet inte om det funkar i Firefox (tyvärr är ingen av Safari eller Firefox bäst på allt).

Om du nödvändigtvis vill organisera filer i mappar på egen hand (något som jag förstår mycket väl) finns ju Picasa för Mac nu i beta. Gränssnittet är inte så macigt, men det kan ju funka bra för det. Som tidigare nämnts finns även Bildinsamling med i operativsystemet. Det är ett litet program som låter dig importera bilder till en mapp, utan att starta hela stora iPhoto.
av jjohnsson, söndag 22 februari 2009 kl 19:39
denka
@Carl H. Blomqvist#14:

Knappast. En XBOX med XBMC klarar detta galant och den har en 700MHz-processor. En Core Duo eller Core 2 Duo ska inte ens märka av det ens.
av denka, söndag 22 februari 2009 kl 19:41
Peter Rosdahl
Prova LittleSnapper för skärmdumpar. Betydligt trevligare. www.realmacsoftware.com
av Peter Rosdahl, söndag 22 februari 2009 kl 19:43
Carl H. Blomqvist
@Shades#18: Aha, du kör Plex ut till TVn. Ja då är 25% idle mycket. Kör du Mac mini?
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:05
Yngve
DefaultFolder kan varmt rekommenderas. Oumbärligt vid Öppna/Spara-fönster!
av Yngve, söndag 22 februari 2009 kl 20:05
Carl H. Blomqvist
Paparazzi! är också okej för webbdumpar.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:08
Carl H. Blomqvist
...att spara som webbarkiv i Safari är också helt okej (jag vet att du föredrar FF Wille).
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:10
sch
Varför inte använda Xcode (finns redan i macen) för att koda?
av sch, söndag 22 februari 2009 kl 20:14
Carl H. Blomqvist
@sch#29: Coda är en IDE för Webbutveckling.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:21
sch
@Carl H. Blomqvist#30: Okej, I see!
av sch, söndag 22 februari 2009 kl 20:42
Smorgos
Perian pwnar VLC. VLC är dessutom dåligt när den ska "streama" filmer över ett LAN. Laggar till varannan minut, något som inte händer med varken plex eller perian i QT.

Tycker plex endast ska användas som en mediastation, typ en mini kopplad till tvn eller liknande. Ingen idé att ha den på "huvuddatorn".

Använder inte särskilt mycket apps då osx har inkluderat de flesta funktioner man använde apps till innan, tex LaunchBar vilket blev spotlight osv. Dock använder jag jabber i iChat för att köra msn. Adium e najs, men gillar inte att det inte är lika integrerat i systemet som just iChat. Om man kör, som jag, msn i ichat genom jabber rekomederar jag att du installerar Chax, vilket sätter ihop alla friendslist (från de olika protokollen) till en lista.
av Smorgos, söndag 22 februari 2009 kl 21:00
gonace
För att få QT att kunna spela upp mer format kör www.perian.org
av gonace, söndag 22 februari 2009 kl 21:34
tobbe79
sätt på hur mycket klistermärken du vill, det är väl din mac?
själv köpte jag hem lite saker från www.iamhumannow.com
av tobbe79, söndag 22 februari 2009 kl 22:52
wehooo
Twitterrific - för att hålla koll på Twitter
iStat Menus - för att hålla koll på datorn, processor belastning osv i menyraden.
Google notifier - för att hålla koll på gmail och gcal.
Handbrake - för videokonvertering
ScummVM - behövs på alla datorer.
av wehooo, söndag 22 februari 2009 kl 23:02
Perc
Lättast går det om du släpper tanken på att ha en perfekt ordnad katalog med bilder i. Jag häller in alla bilder i iphoto och har gjort så i flera år. Det är säkert en enda röra där bilderna ligger men det behöver jag ju inte bry mig om eftersom iphoto tar hand om det åt mig. Vill du ha ut enstaka bilder för photoshoppande el. dyl är det bara att dra och släppa eller köra export.

Din kamera dök inte upp som en flyttbar disk eftersom canoner helt enkelt inte gör det av naturen utan använder ett annat protokoll. Windows har fixat det genom ett fulhack som nästan funkar som vanliga utforskaren men inte riktigt. OS X använder iphoto.
av Perc, söndag 22 februari 2009 kl 23:17
Carl H. Blomqvist
Jag rekommenderar TweetDeck för Twitter.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 23:22
Shades
@Carl #25: Nej, jag kör den inte på tvn. Jag kör på en Macbook Pro 2.16 core2duo. Enda orsaken jag kör det då och då är att köra rar:ade filmer utan att packa upp dem. Och det är synd att det tar för mycket CPU pga problemet som stod i den länken när programmet bara är igång.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 23:24
Voxar
Är det bara jag som faktiskt använder front row för att titta på film? Bara att koppla in laptopen till tv och trycka meny på fjärren. Synd att man måste köpa fjärren separat för 300:- numera :/
av Voxar, måndag 23 februari 2009 kl 00:19
Punktcom
Jag tycker det är lite synd att dom inte utvecklat Bildinsamling bättre. Jag vill kunna välja ett vist prefix som varje bild ska ha som filnamn samt ett nummer. Exempelvis midsommar_01.jpg samt att den automatiskt ska göra en datummapp där bilderna hamnar så allt ligger snyggt och i ordning. Har dock hittat ett bildvisningsprogram som sköter denna uppgiften, men det bästa hade såklart varit att kunna slippa det helt och hållet.
av Punktcom, måndag 23 februari 2009 kl 02:31
Atari130XE
voxar: Jo, Front Row är bra. Men man måste ju ha Perian installerat för att få det mesta att funka där.
av Atari130XE, måndag 23 februari 2009 kl 07:37
Henrik W
Ang. sortering av bilder....
Jovisst vill man ha det sorterat. Tänk nästa gång man byter till ett annat program eller tillbaka till Win, då vill man ju inte att bilderna är osorterade för att formatet som användes sist inte är kompatibelt...
I teorin använder alla samma taggar men i praktiken så har en del program sina egna biblioteksfiler med alla extra data... som i Itunes. Once you go itunes, you never go back... vare sig du vill eller ej, iaf om du använder dina stjärnor och playcounts.
av Henrik W, måndag 23 februari 2009 kl 08:11
martinz
jag är ingen switcher men vill trots detta ha kontroll på hur filerna ligger i systemet. Just som någon sa om man vill använda andra program typ picasa.
Har man väl använt itunes eller iphoto och försökt gå över till annat så kommer man alltid att ha en extra kopia med ordnade filer vid sidan om för att ha för det ändamålet.
av martinz, måndag 23 februari 2009 kl 08:13
mja
@Wille Wilhelmsson
Jag använder Adobe Lighroom för att importera mina fotografier, sorteras automatiskt efter det datum de är tagna. När jag skall ladda upp fotografier till flickr så exporterar jag bilderna till en flickr mapp och droppar den sedan på
av mja, måndag 23 februari 2009 kl 08:20
AntonSilver
Perian är en plugin till quicktime som alla macanvändare måste ha för att kunna leva med sin dator. Det hjälper quicktime med ett gäng olika saker, så att man inte bara behöver använda VLC. Det gör också att man bränner in undertexter på video-DVDs automatiskt.
av AntonSilver, måndag 23 februari 2009 kl 09:03
Phillip
Wille - Om du inte gillar hur iPhoto lagrar filerna så kan du ju prova Google Picasa istället. Den ska, vad jag förstår, inte röra själva filstrukturen. Dessutom rätt trevligt program för att göra första småjusteringarna i.

Edit. Dangit såg att jjohnsson hann före om att tipsa. Men tanken som räknas ;)
av Phillip, måndag 23 februari 2009 kl 09:37
Raps
@wille

"VLC är klart överlägset"
Det tyckte jag också i början. Men sen i och med Perian, flip4mac och snabbvisning med spacetangenten, så övergick jag till enbart QT. Har inte kvar VLC alls faktiskt.

"Jag blev lite irriterad på hur filerna lagras fysiskt i iPhoto."
Det där är ju ett typiskt "windows-tänk". Sånt behöver man inte oroa sig för som macanvändare. ;)
Framtiden är inte "fysiska" filsystem med mappar osv, nu är det databashanterade system, taggar, smarta mappar osv som gäller tycker jag.

"Har ni några förslag på andra program"
Jag gillar Skype, tycker det funkar toppen på Mac. Bättre ljud och drar mindre bandbredd än iChat (+ att du kan skypa med pcskypare). I senaste betan kan du även dela delar eller hela din/dina skärmar på ett smidigt sätt.

I övrigt håller jag med om iWork, kör det. Mycket bättre än Office IMO. Jag är kär i Numbers, trots att jag avskyr "excelblad".

Hm..
Caffeine är ett trevligt litet program som lägger sig som en kaffekopps-ikon uppe höger. Med den kan du välja om datorn skall kunna somna eller inte, praktiskt när man skall kolla på film i webbläsaren.

Sen såklart hela Adobe CS4-sviten och Apple Aperture 2 om man håller på med sånt. Aperture 2 tycker jag är bättre än Adobe Lighroom, men det är nog mycket en vanesak.

Microsoft Anslutning till Fjärrskrivbord, käckt program från MS som snabbt låter en fjärrstyra en pc.

Bra widgets: iStatPro, ScreenShotPlus, DashIt, Systran
av Raps, måndag 23 februari 2009 kl 10:45
Raps
@Dorian Gray#47:
*kram*
av Raps, måndag 23 februari 2009 kl 10:47
ConnyJonnySonny
Dorian: Sluta rök hästman. Bums.
av ConnyJonnySonny, måndag 23 februari 2009 kl 14:42
Hardan
Jag använder MPlayer OSX Extended för alla .avi, .mkv etc. filmer jag har på hårddisken. Funkar underbart, du kan ställa in ratio, default sub language och allt i inställningar. .IMG filerna låter jag DVD-Spelaren ha hand om, funkar fint.

MSN kör jag med Adium, har provat Mercury också men nej, Adium drar det längsta strået. Provade uTorrent men Transmission visade sig vara bättre för mig.
av Hardan, måndag 23 februari 2009 kl 16:36
Gurkpinnen
Jag switchade till mac ungefär samtidigt som dig och jag kan säga att jag är riktigt nöjd faktiskt.
Men en sak måste du förstå. Man förstör inte en mac genom att sätta på en massa klistermärken!!

Jag har laddat ner Adium till min mac. Sjukt snygg dock-ikon!!!!
Och så har jag laddat ner iPhone SDK.
Skulle vara kul att lära sig göra appar.

Skulle vara kul om ni tog upp här på macfeber vad man behöver kunna för att göra appar.

Kul också med dina switchinlägg där du berättar hur switchandet känns. Fortsätt gärna med det.
av Gurkpinnen, måndag 23 februari 2009 kl 19:12
tomasf
Safari tabbar till Send-knappen i gmail om du har ställt in systemet att bete sig så. Det är alltså ingen anledning att köra Firefox.
av tomasf, måndag 23 februari 2009 kl 20:35
emil
En till röst för Adium för ICQ/MSN/Jabber/Gmail-chatt/40 protokoll till. Helt fantastiskt smidigt, smart och snyggt.
av emil, måndag 23 februari 2009 kl 21:26
Krypto
När det gäller webbutveckling så måste jag säga att jag aldrig riktigt kommit in i Coda. Mitt recept är TextMate för html och scriptning samt CSSEdit för CSS.
TextMate finns på www.macromates.com och CSSEdit finns på www.macrabbit.com/cssedit/
av Krypto, måndag 23 februari 2009 kl 21:40
xkm
Glöm inte att med Adium kan du OTR-kryptera ditt MSN-chattande :) åtminstone mellan Adium- och Pidginklienter.
av xkm, måndag 23 februari 2009 kl 21:52
chrullo
Men, allvarligt nu. Ta bort de där fula klistermärkena. Man får inte besudla en Mac sådär...
av chrullo, tisdag 24 februari 2009 kl 13:03
Wille Wilhelmsson
@tomasf#53: Hur gör man det då? Jag är ju som sagt rätt så ny på det här med mac...
av Wille Wilhelmsson, tisdag 24 februari 2009 kl 16:30
Pez
@Dorian Gray#47: Ganska mycket som 'roar dig mest med oss macanvändare'

Känns som att det torde vara EN grej men vid ditt varje inlägg så är det tydligen en till favorit som tagit plats på den delade förstaplatsen i roa-dorian-listan...
av Pez, onsdag 25 februari 2009 kl 22:43
Kommentera artikelnKolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
24.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
34.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.5°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
48.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.1°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
34.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
41.9°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
41.7°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
31.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
49.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
91kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
94kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
87kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
313kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
46kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-2kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson