m

Switch - vecka ett
Jag och min Mac trivs väldigt bra ihop

Switch - vecka ett
Mac / Hårdvara

Det har nu gått lite över en vecka sedan jag fick min nya Macbook och switchade från Windows XP till OSX men då jag ej hade med mig den till Mobile World Congress förra veckan så räknar jag idag som min första hela vecka tillsammans med den.

Vill ni veta hur veckan varit för mig och min Macbook så hoppa vidare under "Läs mer".

Jag är mycket imponerad över hur snabbt jag ändå kommit in ett nytt operativsystem och hur smidigt det mesta bara flyter på. Givetvis har jag haft en del hjälp utav Roger och andra mac-vänner men det mesta har varit hyggligt intiutuivt och gött.

Jag har inte installerat så supermycket program då det mesta jag använder datorn till är webbaserat. Jag började dock med att kicka ut Safari och installera Firefox då 1) Jag är van vid FF. 2) Safari hoppar inte till send-knappen i Gmail när man tabbar. 3) Safaris förstorar och förminskar webbsidans innehåll när man råkar multi-toucha på trackpadden vilket jag gör för jämnan. Inga biggies men Firefox rockar bättre. För mig.

Trackpadden är nog annars en av de sakerna jag uppskattar mest på Macbooken. Att scrolla med två fingrar och gömma fönster med fyra är riktigt, riktigt skönt.

Annars har jag kört in VLC då Quicktime vägrade spela upp mina filmer även efter att jag installerat diverse codecs. Säkert fel codecs men strunt samma, VLC är klart överlägset. Finns det några andra filmuppspelar-program ni rekommenderar?

Skitch var en skön applikation som jag installerade då jag ville dela med mig av skärmdumpar via webben. uTorrent blev jag rekommenderad som torrentklient och den har rullat på utan missöden. MSN Messenger åkte in utav bara farten men tyvärr hade alla mina "kompis"-kategorier samt namngivning på kontakter med hjärndöda nicknames försvunnit. Så det blir väl till att kategorisera och döpa om när tid finnes. Coda installerades för, ja just det, koda, men jag har inte hunnit testa på det så mycket ännu.

Jag skulle försöka föra över bilder via USB från en Canon G9 men det var jag visst tvungen att köra igång iPhoto för att macen skulle förstå. Heller ingen biggie men var tvungen att fråga Roger för att det skulle funka. Jag blev lite irriterad på hur filerna lagras fysiskt i iPhoto. Skapar jag ett album i iPhoto så förväntar jag mig att det skapas en sådan mapp på disken med men istället så lagras respektive bild under det datumet bilden togs. Annars så känns iPhoto skönt men jag måste nog utforska det lite mer innan jag bestämt mig.

En riktigt skön grej var första gången jag kickade igång bluetooth mellan telefon och macbook och den omgående frågar om jag vill synka dator och telefon. Det hade nog aldrig hänt i Windows XP...

Ja, så det har varit en skön vecka och jag har inte startat om min PC sedan jag kom hem från Barcelona i onsdags. Tyvärr måste jag väl göra det snart så jag kan föra över material från den till macbooken.

Har ni några förslag på andra program jag antagligen inte kan leva utan så står kommentarerna givetvis till ert förfogande!

Läs mer
39.2°
0

Switch - vecka ett

Jag och min Mac trivs väldigt bra ihop

RSS 58 kommentarer till artikeln
mja
Ett program som ingen mac-användare kan leva utan är QuickSilver (www.blacktree.com Kan kännas onödigt till en början men ge det en dag så kommer du vara fast.
av mja, söndag 22 februari 2009 kl 17:04
stockzimi
Att du redan har "förstört" en sådan vacker skapelse med ett klistermärke :(
av stockzimi, söndag 22 februari 2009 kl 17:09
Wille Wilhelmsson
@stockzimi#2: Två klistermärken om jag får be! Och mer ska det bli. Hur ska jag annars känns igen den då alla på kontoret har likadana? :)
av Wille Wilhelmsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:11
Shades
Adium för IM är ett måste.
Och prova perian om du vill köra quicktime för att spela film. Bra codecs. Och jag kör nog hellre transmission är uTorrent än så länge. uTorrent är lite buggigt fortfarande.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 17:11
hovis
Håller med om Adium och Transmission. Jag dör utan Growl för notifications
av hovis, söndag 22 februari 2009 kl 17:24
Spiken
uTorrent rockar faktiskt. Jag kommer upp i mycket mycket mycket högre hastigheter än i Transmission.
av Spiken, söndag 22 februari 2009 kl 17:29
Martin Gunnarsson
Det där med hur iPhoto lägger upp filer och mappar har jag diskuterat lite med min chef (en ganska inbiten macanvändare). Han tycker precis som du att det är störigt att han inte kan påverka det, själv förstår jag inte alls vad problemet är. För mig är det viktiga hur (och att) filerna är ordnade inne i iPhoto, hur de lagras på hårddisken spelar verkligen ingen roll. Har du lust att förklara lite exakt vad det är som stör dig?

Att behöva starta iPhoto för att kunna synka med kameran har jag aldrig råkat ut för, när jag pluggar in kameran och startar bildvisningsläget hoppar iPhoto igång automatiskt.

Själv kör jag XTorrent, det är trevligt och fungerar fint. Jag laddar inte ned särskilt mycket, mer hängivna Pirate bay-besökare kanske har högre krav än jag :-)
av Martin Gunnarsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:30
kn3pp
måste slå ett slag för Movist. ett grymt bra alternativ till VLC.. enkelt att styra med pilknappar ocksåvidare.. har inte råkat ut för nått format den inte klarar ännu :D gratis naturligtvis..

för torrents puffas det för transmission(gratis..)
av kn3pp, söndag 22 februari 2009 kl 17:32
Wille Wilhelmsson
@Martin Gunnarsson#7: Om jag vill ladda upp bilder till flickr el. facebook så vill jag ha en mapp som jag kan bläddra i och välja de bilderna som jag ska publicera.

Vet att iPhoto har stöd för direktpublicering till facebook men ibland vill jag ändå gå via webbgränssnittet så att jag inte behöver namnge album o liknande i efterhand.
av Wille Wilhelmsson, söndag 22 februari 2009 kl 17:46
Ackelman
Håller med tidigare talare.. Adium är ett måste, där fungerar även alla kompis-kategorier och smeknamn.. Msn är bara fult, segt och fullt med spam..
av Ackelman, söndag 22 februari 2009 kl 18:00
badmojo
Wille: ang. filmuppspelar-program så är Plex ett absolut måste. Det är egentligen ett tweakat XBMC med MediaStream skin på som är riktigt snyggt (känns som ett kommersiellt program). Plex klarar i princip alla format, spelar upp filmer direkt från rar-källan, dvs du slipper packa upp filmen, klarar såklart undertexter.
Dessutom så kan du välja mappar som automatiskt eller manuellt blir indexerade och laddar ner metadata dvs. filminfo/tv-serie -info, omslag, fanart som bakgrundsbild och visar det otroligt snyggt. Du kan dessutom välja mellan flera olika visningslägen. Snart kommer även en ny version av ett skin som heter aeon som borde komma att fungera bra. Och det är ännu snyggare enligt mig. www.aeonproject.com
av badmojo, söndag 22 februari 2009 kl 18:20
Carl H. Blomqvist
Jag använder Bildinsamling för att föra över bilder från min kamera till Macen. Väldig smidigt tycker jag.

Jag kör med Perian och Flip4Mac WMV för film/video.

Jag använder och rekommenderar även: Growl och iStat menus.

Startup Sound älskar jag också... orkar inte med plingljudet när man startar Macen.

Cyberduck är en trevlig och gratis FTP-klient som klarar SFTP FPTS WEBDAV osv.

1Password är grym för att hålla koll samt för att generera lösenord för webb.

Chicken of the VNC är också bra att ha.

Jag rekommenderar även iWork 09 (det är så skönt att slippa word och excel!).

iDefrag är en bra defrag app.

MAMP är grym att ha om man gör webbutveckling.

Max är grym för att konvertera ljudfiler till och från olika format.

Code Collector Pro är också trevlig samt nyttig att ha.

Gillar du och har nytta av en Hex-redigerare, så rekommenderar jag 0xED.

I övrigt så använder jag KnowledgeTank och bitShifter, som jag har utvecklat själv.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 18:22
Shades
En störande grej med Plex är att det tar för mycket cpu. Även när det inte spelar film fläktar det på för fullt. Om Quicktime med Perian hade klarat spela filmer från rar-arkiv hade jag inte rört Plex.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 18:31
Carl H. Blomqvist
@Shades#13: Tyvärr så är det pga. att Plex spelar från just ett rar-arkiv, som gör att CPUn får jobba.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 18:37
Atari130XE
Wille: Dra ut fotona från iphoto till skrivbordet, ladda upp dem därifrån, och släng sedan kopiorna isf. Själv tycker jag FB-publiceringen från iPhoto funkar klockrent.. inne i iPhoto: bara markera de bilder du vill ha, välj exportera och välj existerande FB-album/skapa nytt FB-album och off you go.

Just det här med att vilja ha full kontroll över hur filerna är organiserade på hårddisken verkar vara återkommande för många switchers. Jag var likadan när jag switchade tills jag insåg att det faktiskt inte spelar någon roll hur den underliggande filstrukturen ser ut. Det går utmärkt att sköta all sortering inne i iTunes och iPhoto. Det handlar bara om ett annat sätt att tänka.. i PC-världen handlar det mycket om att pilla med filstrukturer; så icke i Mac-världen.
av Atari130XE, söndag 22 februari 2009 kl 18:45
eatmytag
@Wille Wilhelmsson#9: Jag bytte till Mac för något år sen. Det man får lära sig till skillnad från Windows är att saker funkar konsekvent i hela operativet. För ditt flickr exempel:

* Starta iPhoto
* Gå till sidan i Safari
* Dra bilden från iPhoto till fältet där du ska skriva in vilken fil du ska ladda upp.
* Tryck på knappen.
av eatmytag, söndag 22 februari 2009 kl 18:45
badmojo
Kan ju inte hålla med om att Plex är CPU ätande. Kör img fil som är komprimerad i bakgrunden nu och Plex äter c:a 25%CPU på en Macbook 2.0 m 2gb i RAM, det är inte farligt alls tycker jag, med tanke på att den dekomprimerar och spelar upp den.
Det enda jag stör mig på med Plex är att när man ska indexera mappar som ligger på nätverk är den otroligt slö. Det borde inte vara så stor skillnad, det enda den ska plocka ut är ju fil och mappnamn, sedan sköts ju all pairing mot online tjänster. Så jag kör mot en exetern usb disk istället.
av badmojo, söndag 22 februari 2009 kl 18:48
Shades
@Carl: Detta är alltså utan att köra någon film alls. Så CPU ätandet gör Plex utan inblandning av något uppspelande: forums.plexapp.com
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 18:59
Nisse Bergman
Som switcher själv åkte VLC in direkt, men efter jag lagt in Perian och Flip4Mac tycker jag att QT är rejält mycket bättre på att jämt spela upp mina filmer. Har faktiskt hittat flera stycken i mitt bibliotek som funkar i QT men inte i VLC, aldrig tvärt om.

Det kom som en överraskning.

Om du har en xbox är Connect360 ett grymt bra program som låter dig spela upp och visa filmer, musik och foton från datorn till tv:n.
av Nisse Bergman, söndag 22 februari 2009 kl 19:07
svartling
Typeit4Me är ett bra program om du skriver mycket. Dessutom så kan du kan synka "abbreviation" filen från det programmet med iPhone appen Tapit4Me.

Ps. Jag har inte ens en Mac ännu men jag tänker köpa en bara på grund av det otroliga Tapit4Me på iPhone :)
av svartling, söndag 22 februari 2009 kl 19:14
Epo
Att man vill ha kontroll på filstrukturen efter man importat filter till iTunes/iPhoto behöver man ha om man inte alltid kommer använda de programmen för de ändamålen, om det nu inte finns någon smart importfunktion i det nya programmet. Tex. skulle jag vilja börja använda picasa istället för iPhoto har jag ingen som helst kontroll på hur mina filer är kategoriserade. Då är det bara att börja sortera upp de igen.

Jag bryr mig inte särskilt mycket, men det hade inte varit dumt att ha valmöjligheten
av Epo, söndag 22 februari 2009 kl 19:34
jjohnsson
Som tidigare nämnts kan du dra och släppa filer från Findern eller t ex iPhoto direkt på ladda upp-knappar/fält i Safari. Vet inte om det funkar i Firefox (tyvärr är ingen av Safari eller Firefox bäst på allt).

Om du nödvändigtvis vill organisera filer i mappar på egen hand (något som jag förstår mycket väl) finns ju Picasa för Mac nu i beta. Gränssnittet är inte så macigt, men det kan ju funka bra för det. Som tidigare nämnts finns även Bildinsamling med i operativsystemet. Det är ett litet program som låter dig importera bilder till en mapp, utan att starta hela stora iPhoto.
av jjohnsson, söndag 22 februari 2009 kl 19:39
denka
@Carl H. Blomqvist#14:

Knappast. En XBOX med XBMC klarar detta galant och den har en 700MHz-processor. En Core Duo eller Core 2 Duo ska inte ens märka av det ens.
av denka, söndag 22 februari 2009 kl 19:41
Peter Rosdahl
Prova LittleSnapper för skärmdumpar. Betydligt trevligare. www.realmacsoftware.com
av Peter Rosdahl, söndag 22 februari 2009 kl 19:43
Carl H. Blomqvist
@Shades#18: Aha, du kör Plex ut till TVn. Ja då är 25% idle mycket. Kör du Mac mini?
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:05
Yngve
DefaultFolder kan varmt rekommenderas. Oumbärligt vid Öppna/Spara-fönster!
av Yngve, söndag 22 februari 2009 kl 20:05
Carl H. Blomqvist
Paparazzi! är också okej för webbdumpar.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:08
Carl H. Blomqvist
...att spara som webbarkiv i Safari är också helt okej (jag vet att du föredrar FF Wille).
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:10
sch
Varför inte använda Xcode (finns redan i macen) för att koda?
av sch, söndag 22 februari 2009 kl 20:14
Carl H. Blomqvist
@sch#29: Coda är en IDE för Webbutveckling.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 20:21
sch
@Carl H. Blomqvist#30: Okej, I see!
av sch, söndag 22 februari 2009 kl 20:42
Smorgos
Perian pwnar VLC. VLC är dessutom dåligt när den ska "streama" filmer över ett LAN. Laggar till varannan minut, något som inte händer med varken plex eller perian i QT.

Tycker plex endast ska användas som en mediastation, typ en mini kopplad till tvn eller liknande. Ingen idé att ha den på "huvuddatorn".

Använder inte särskilt mycket apps då osx har inkluderat de flesta funktioner man använde apps till innan, tex LaunchBar vilket blev spotlight osv. Dock använder jag jabber i iChat för att köra msn. Adium e najs, men gillar inte att det inte är lika integrerat i systemet som just iChat. Om man kör, som jag, msn i ichat genom jabber rekomederar jag att du installerar Chax, vilket sätter ihop alla friendslist (från de olika protokollen) till en lista.
av Smorgos, söndag 22 februari 2009 kl 21:00
gonace
För att få QT att kunna spela upp mer format kör www.perian.org
av gonace, söndag 22 februari 2009 kl 21:34
tobbe79
sätt på hur mycket klistermärken du vill, det är väl din mac?
själv köpte jag hem lite saker från www.iamhumannow.com
av tobbe79, söndag 22 februari 2009 kl 22:52
wehooo
Twitterrific - för att hålla koll på Twitter
iStat Menus - för att hålla koll på datorn, processor belastning osv i menyraden.
Google notifier - för att hålla koll på gmail och gcal.
Handbrake - för videokonvertering
ScummVM - behövs på alla datorer.
av wehooo, söndag 22 februari 2009 kl 23:02
Perc
Lättast går det om du släpper tanken på att ha en perfekt ordnad katalog med bilder i. Jag häller in alla bilder i iphoto och har gjort så i flera år. Det är säkert en enda röra där bilderna ligger men det behöver jag ju inte bry mig om eftersom iphoto tar hand om det åt mig. Vill du ha ut enstaka bilder för photoshoppande el. dyl är det bara att dra och släppa eller köra export.

Din kamera dök inte upp som en flyttbar disk eftersom canoner helt enkelt inte gör det av naturen utan använder ett annat protokoll. Windows har fixat det genom ett fulhack som nästan funkar som vanliga utforskaren men inte riktigt. OS X använder iphoto.
av Perc, söndag 22 februari 2009 kl 23:17
Carl H. Blomqvist
Jag rekommenderar TweetDeck för Twitter.
av Carl H. Blomqvist, söndag 22 februari 2009 kl 23:22
Shades
@Carl #25: Nej, jag kör den inte på tvn. Jag kör på en Macbook Pro 2.16 core2duo. Enda orsaken jag kör det då och då är att köra rar:ade filmer utan att packa upp dem. Och det är synd att det tar för mycket CPU pga problemet som stod i den länken när programmet bara är igång.
av Shades, söndag 22 februari 2009 kl 23:24
Voxar
Är det bara jag som faktiskt använder front row för att titta på film? Bara att koppla in laptopen till tv och trycka meny på fjärren. Synd att man måste köpa fjärren separat för 300:- numera :/
av Voxar, måndag 23 februari 2009 kl 00:19
Punktcom
Jag tycker det är lite synd att dom inte utvecklat Bildinsamling bättre. Jag vill kunna välja ett vist prefix som varje bild ska ha som filnamn samt ett nummer. Exempelvis midsommar_01.jpg samt att den automatiskt ska göra en datummapp där bilderna hamnar så allt ligger snyggt och i ordning. Har dock hittat ett bildvisningsprogram som sköter denna uppgiften, men det bästa hade såklart varit att kunna slippa det helt och hållet.
av Punktcom, måndag 23 februari 2009 kl 02:31
Atari130XE
voxar: Jo, Front Row är bra. Men man måste ju ha Perian installerat för att få det mesta att funka där.
av Atari130XE, måndag 23 februari 2009 kl 07:37
Henrik W
Ang. sortering av bilder....
Jovisst vill man ha det sorterat. Tänk nästa gång man byter till ett annat program eller tillbaka till Win, då vill man ju inte att bilderna är osorterade för att formatet som användes sist inte är kompatibelt...
I teorin använder alla samma taggar men i praktiken så har en del program sina egna biblioteksfiler med alla extra data... som i Itunes. Once you go itunes, you never go back... vare sig du vill eller ej, iaf om du använder dina stjärnor och playcounts.
av Henrik W, måndag 23 februari 2009 kl 08:11
martinz
jag är ingen switcher men vill trots detta ha kontroll på hur filerna ligger i systemet. Just som någon sa om man vill använda andra program typ picasa.
Har man väl använt itunes eller iphoto och försökt gå över till annat så kommer man alltid att ha en extra kopia med ordnade filer vid sidan om för att ha för det ändamålet.
av martinz, måndag 23 februari 2009 kl 08:13
mja
@Wille Wilhelmsson
Jag använder Adobe Lighroom för att importera mina fotografier, sorteras automatiskt efter det datum de är tagna. När jag skall ladda upp fotografier till flickr så exporterar jag bilderna till en flickr mapp och droppar den sedan på
av mja, måndag 23 februari 2009 kl 08:20
AntonSilver
Perian är en plugin till quicktime som alla macanvändare måste ha för att kunna leva med sin dator. Det hjälper quicktime med ett gäng olika saker, så att man inte bara behöver använda VLC. Det gör också att man bränner in undertexter på video-DVDs automatiskt.
av AntonSilver, måndag 23 februari 2009 kl 09:03
Phillip
Wille - Om du inte gillar hur iPhoto lagrar filerna så kan du ju prova Google Picasa istället. Den ska, vad jag förstår, inte röra själva filstrukturen. Dessutom rätt trevligt program för att göra första småjusteringarna i.

Edit. Dangit såg att jjohnsson hann före om att tipsa. Men tanken som räknas ;)
av Phillip, måndag 23 februari 2009 kl 09:37
Raps
@wille

"VLC är klart överlägset"
Det tyckte jag också i början. Men sen i och med Perian, flip4mac och snabbvisning med spacetangenten, så övergick jag till enbart QT. Har inte kvar VLC alls faktiskt.

"Jag blev lite irriterad på hur filerna lagras fysiskt i iPhoto."
Det där är ju ett typiskt "windows-tänk". Sånt behöver man inte oroa sig för som macanvändare. ;)
Framtiden är inte "fysiska" filsystem med mappar osv, nu är det databashanterade system, taggar, smarta mappar osv som gäller tycker jag.

"Har ni några förslag på andra program"
Jag gillar Skype, tycker det funkar toppen på Mac. Bättre ljud och drar mindre bandbredd än iChat (+ att du kan skypa med pcskypare). I senaste betan kan du även dela delar eller hela din/dina skärmar på ett smidigt sätt.

I övrigt håller jag med om iWork, kör det. Mycket bättre än Office IMO. Jag är kär i Numbers, trots att jag avskyr "excelblad".

Hm..
Caffeine är ett trevligt litet program som lägger sig som en kaffekopps-ikon uppe höger. Med den kan du välja om datorn skall kunna somna eller inte, praktiskt när man skall kolla på film i webbläsaren.

Sen såklart hela Adobe CS4-sviten och Apple Aperture 2 om man håller på med sånt. Aperture 2 tycker jag är bättre än Adobe Lighroom, men det är nog mycket en vanesak.

Microsoft Anslutning till Fjärrskrivbord, käckt program från MS som snabbt låter en fjärrstyra en pc.

Bra widgets: iStatPro, ScreenShotPlus, DashIt, Systran
av Raps, måndag 23 februari 2009 kl 10:45
Raps
@Dorian Gray#47:
*kram*
av Raps, måndag 23 februari 2009 kl 10:47
ConnyJonnySonny
Dorian: Sluta rök hästman. Bums.
av ConnyJonnySonny, måndag 23 februari 2009 kl 14:42
Hardan
Jag använder MPlayer OSX Extended för alla .avi, .mkv etc. filmer jag har på hårddisken. Funkar underbart, du kan ställa in ratio, default sub language och allt i inställningar. .IMG filerna låter jag DVD-Spelaren ha hand om, funkar fint.

MSN kör jag med Adium, har provat Mercury också men nej, Adium drar det längsta strået. Provade uTorrent men Transmission visade sig vara bättre för mig.
av Hardan, måndag 23 februari 2009 kl 16:36
Gurkpinnen
Jag switchade till mac ungefär samtidigt som dig och jag kan säga att jag är riktigt nöjd faktiskt.
Men en sak måste du förstå. Man förstör inte en mac genom att sätta på en massa klistermärken!!

Jag har laddat ner Adium till min mac. Sjukt snygg dock-ikon!!!!
Och så har jag laddat ner iPhone SDK.
Skulle vara kul att lära sig göra appar.

Skulle vara kul om ni tog upp här på macfeber vad man behöver kunna för att göra appar.

Kul också med dina switchinlägg där du berättar hur switchandet känns. Fortsätt gärna med det.
av Gurkpinnen, måndag 23 februari 2009 kl 19:12
tomasf
Safari tabbar till Send-knappen i gmail om du har ställt in systemet att bete sig så. Det är alltså ingen anledning att köra Firefox.
av tomasf, måndag 23 februari 2009 kl 20:35
emil
En till röst för Adium för ICQ/MSN/Jabber/Gmail-chatt/40 protokoll till. Helt fantastiskt smidigt, smart och snyggt.
av emil, måndag 23 februari 2009 kl 21:26
Krypto
När det gäller webbutveckling så måste jag säga att jag aldrig riktigt kommit in i Coda. Mitt recept är TextMate för html och scriptning samt CSSEdit för CSS.
TextMate finns på www.macromates.com och CSSEdit finns på www.macrabbit.com/cssedit/
av Krypto, måndag 23 februari 2009 kl 21:40
xkm
Glöm inte att med Adium kan du OTR-kryptera ditt MSN-chattande :) åtminstone mellan Adium- och Pidginklienter.
av xkm, måndag 23 februari 2009 kl 21:52
chrullo
Men, allvarligt nu. Ta bort de där fula klistermärkena. Man får inte besudla en Mac sådär...
av chrullo, tisdag 24 februari 2009 kl 13:03
Wille Wilhelmsson
@tomasf#53: Hur gör man det då? Jag är ju som sagt rätt så ny på det här med mac...
av Wille Wilhelmsson, tisdag 24 februari 2009 kl 16:30
Pez
@Dorian Gray#47: Ganska mycket som 'roar dig mest med oss macanvändare'

Känns som att det torde vara EN grej men vid ditt varje inlägg så är det tydligen en till favorit som tagit plats på den delade förstaplatsen i roa-dorian-listan...
av Pez, onsdag 25 februari 2009 kl 22:43
Kommentera artikelnJohn McAfee död
Dog timmar efter beslut om utlämning till USA

Den spanska tidningen El Pais uppger att John McAfee, grundaren till antivirusföretaget som bar hans efternamn, har dött. Enligt tidningen hittades McAfee död i sin fängelsecell bara timmar efter det att en spansk domstol beslutat att McAfee skulle utlämnas till USA. McAfee greps i Spanien förra året då amerikanska myndigheter ville ha honom utlämnad till USA där han anklagades för skattebrott. Skulle McAfee dömts för de brott han anklagats för i USA så skulle han ha riskerat ett fängelsestraff på 30 år. Enligt El Pais så ska den 75-årige John McAfee ha begått självmord. Tumnagel
25.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bird ska börja hyra ut elcyklar
Nöjer sig inte bara med elsparkcyklar

Den amerikanska tjänsten Bird, som hyr ut elsparkcyklar i en mängd amerikanska och europeiska städer, kommer nu även att börja satsa på att hyra ut elcyklar. Bird har utvecklat en egen elcykel för ändamålet och den kan ni kolla in på bilderna här ovan och nedan. Birds "E-bike" har en topphastighet på 25 km/h om man bara använder elmotorn och en räckvidd på cirka 90 km på en laddnings batterier. Bird tänker sig att cyklarna framför allt ska användas på lite längre sträckor, siffrorna 5 - 8 kilometer nämns i ett blogginlägg, där Birds kunder kanske inte vill använda deras elsparkcyklar. Bird planerar att lansera sin elcykel i nordamerikanska och europeiska städer någon gång i år. Huruvida de kommer att dyka upp i Stockholm eller Göteborg, de två svenska städer där Bird finns idag, är oklart. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Dark Labs är Paramount+ första nordiska dramaproduktion
Scifi-inspirerad kortfilmsserie

ViacomCBS meddelade idag att man kommer att sända scifi-antologin The Dark Labs på streamingtjänsten Paramount+. Serien består av åtta kortfilmer och kommer att bli Paramount+ första nordiska dramaproduktion. Bakom serien står den svenska duon Karl Thyselius och Thobias Hoffmén. Av seriens beskrivning låter det som om det hela kan ha hämtat inspiration från den brittiska dystopi-serien Black Mirror. Ämne som kommer att avhandlas i The Dark Labs är bland andra artificiellt intelligens, brott och straff i framtiden och vad som händer när teleportering gått fel. När The Dark Labs kommer att börja sändas på Paramount+ finns det än så länge inga uppgifter om. Ni hittar en trailer för serien här ovanför. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det här händer med Västlänken
En sommaruppdatering

Häromdagen berättade vi lite om vad som händer med Förbifart Stockholm. Eller Trafikverket berättade snarare. I den här filmen får vi se vad som händer med Västlänken runt Göteborg. I Västlänken kommer inte biltrafik att rulla utan här är det järnväg som gäller, både pendel- och regiontåg. Tre nya stationer kommer att komma, Centralen, Haga och Korsvägen. När det hela är slut kommer kapaciteten på Göteborgs central att ha fördubblats. Tumnagel
39.0°
+
Roger Åberg
0

Nu är det lättare att få legendariska grejer i Outriders
Dubblar drop rate och minskar mängden dubbletter

People Can Flys Outriders släpptes i april och erbjuder en extremt actionspäckad upplevelse som påminner lika mycket om Gears of War som Diablo. Sedan release har spelare klagat på mängden legendariska föremål som droppar från fiender. Mer specifikt har släpptakten varit närmare noll och det har praktiskt taget endast varit möjligt att få legendariska föremål som belöning när man kör uppdrag. Nu blir det ändring på detta och utvecklarna har dubblat mängden legendariska föremål som du kan få genom att döda fiender. Detta är inte allt då utvecklarna även gjort att spelare kommer få färre legendariska dubletter samt att legendariska föremål kan dyka upp även när man inte har nått maxlevel, vilket är trevligt. Uppdateringen har släppts och är tillgänglig nu överallt där man kan lira Outriders. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Kolla in trailern för Strawberry Mansion
Handlar om en värld där drömmar beskattas

Här är trailern för Strawberry Mansion vilken verkar vara en intressant film för de som gillar att drömma sig bort ibland. Filmen utspelar sig i en alternativ verklighet där människors drömmar kan beskattas på olika sätt. Taxeringstjänstemannen James Preble får i uppgift att beskatta en kvinnas drömmar, drömmar som hon medvetet försökt dölja från skattemyndigheterna. Under arbetet med att beskattas kvinnans drömmar börjar James ifrågasätta sitt arbete och funderar på en eventuell framtid med kvinnan och hennes drömmar. Strawberry Mansion kommer att ha premiär någon gång i år men exakt datum för detta saknas än så länge. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

OneDrive får grundläggande fotoredigering
Beskär, rotera och justera

Microsoft OneDrive har låtit användare ladda upp bilder i molnet, men det har praktiskt taget bara handlat om lagring av bilder och inget mer. I samband med att Google Photos börjat kosta pengar, eller något, har Microsoft gjort OneDrive lite mer attraktiv för bildlagrare genom att implementera lite fotoredigeringsalternativ. OneDrive på Android och i webbläsaren har fått lite vassare fotoredigering, med betoning på lite. Nu kan användare göra lättare justeringar som att beskära bilder, rotera och flippa samt göra justeringar av ljus och färg. Det är inte lika omfattande funktioner som Google Photos, eller dedikerade redigeringsprogram, men är ändå användbara verktyg som är bra att ha nära till hands. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Kolla in bygget av Gigafactory Berlin
Teslas kommande fabrik i Tyskland

Här kan ni kolla in en drönarfilm som visar upp hur bygget av Teslas Gigafactory Berlin fortskrider. Fabriken kommer att bli Teslas fjärde Gigafactory och den första av dessa som byggs i Europa. Tesla presenterade planerna på att börja bygga Gigafactory Berlin 2019 och hoppades då att fabriken skulle kunna tas i drift i slutet av 2021. Projektet har dock blivit något försenat och de senaste uppgifterna runt fabriken är att Tesla hoppas kunna ta denna i drift i januari 2022. Det 20 minuter långa klippet från Gigafactory Berlin är filmat av youtubern "flybrandenburg" med en drönare från DJI. Tumnagel
30.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Påkostad trailer för Farming Simulator 22
It's more than just a job. It's a calling.

Den förvånansvärt populära spelserien Farming Simulator kommer få ett nytt tillskott i november och nu har utvecklarna släppt en episk trailer för spelet som ni kan kika på ovan. Och helt ärligt lyckas trailern hypa upp spelet så pass att det får en permanent plats i listan över de spel vi ser mest fram emot i år. 22 november släpps Farming Simulator 22 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Google Stadia. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Nu är Microsoft värderat till över två biljoner dollar
Andra börsnoterade företaget efter Apple som är det

Det fortsätter att gå bra för Microsoft och igår klev företaget över en värdering på över två biljoner dollar, motsvarande nästan nästan 17 biljoner svenska kronor. Microsoft blir det andra publik börsnoterade företaget som värderas till över två biljoner dollar. Världens högst värderade företag, Apple, klev över den gränsen i augusti förra året. Apple värderas idag till 2,24 biljoner dollar. Det saudiska oljebolaget Saudi Aramco har tidigare varit värderat till över två biljoner dollar men är idag värderat till cirka 1,9 miljarder dollar. Tumnagel
39.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Karen
Film om jobbig granne

Karen är en kommande thriller som handlar om en mörkhyad familj som har en riktigt jobbig granne som terroriserar dem på regelbunden basis. Karen Drexler (Taryn Manning), a racist white woman who makes it her personal mission to displace the new Black family that has just moved in next door to her. Community activist Malik (Cory Hardrict) and his wife Imani (Jasmine Burke) are the couple who have just moved to the Atlanta suburb, but they won’t be backing down without a fight. Något premiärdatum för filmen finns ej ännu men den lär väl dyka upp under året någon gång. Tumnagel
35.3°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för Space Jam: A New Legacy-spelet
Basketfilmen blir beat em up-spel

Space Jam: A New Legacy har premiär 16 juli men innan dess har vi möjlighet att uppleva en variant av berättelsen i spelform. 1 juli kommer Space Jam: A New Legacy The Game att släppas till Xbox och ge spelare möjlighet att puckla på fiender som Bugs Bunny, Lola Bunny eller LeBron James. Spelet kommer släppas 1 juli via Xbox Game Pass, men kommer släppas som gratisspel på Microsoft Store 15 juli. Något som kommer kosta pengar är de Space Jam-märkta handkontrollerna som också kommer bli tillgängliga inom kort. En kort video som visar dessa kan ni kika på nedan. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Inspelningarna av Borderlands-filmen är klara
Nu är det bara en och annan specialeffekt som ska läggas till

Den stjärnspäckade tolkningen av spelserien Borderlands har spelats in sedan en tid tillbaka och nu meddelar produktionen att inspelningarna är färdiga. Detta får vi reda på i ett Twitter-inlägg som visar den evigt charmige Claptrap som håller i en klappa. I filmen kommer vi få en ny Borderlands-berättelse där vi får följa Lilith som återvänder till hennes hemplanet Pandora för att leta rätt på mäktiga Atlas dotter. Under sin resa kommer Lilith samarbeta med Roland (Kevin Hart), Tiny Tina (Ariana Gerenblatt), Krieg (Florian Munteanu), Tannis (Jamie Lee Curtis) och Claptrap (Jack Black). När filmen kommer ha premiär är för tillfället okänt, men en kvalificerad gissning är att premiären kommer ske sen. Troligtvis nästa år som tidigast. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

Apple fortsätter att jobba mot sideloading
Men är det för eller emot användaren?

Apple är i blåsväder, tillsammans med andra stora techbolag, på flera olika fronter. I USA ringer Tim Cook till Nancy Pelosi för att varna om hur dåligt det skulle vara om andra fick ha butiker på iPhone och i Europa är EU på krigsstigen med sitt Digital markets act, som bland annat inte gillar att Apple är ensam grindvakt i sina telefoner. I dag släppte Apple en rapport som starkt pratar för att sideloading är något som är uselt, framförallt för användarna. Enligt Apple så tittar EU alldeles för mycket på andra företags bästa och inte användarna. Den som vill säga emot kan säga precis samma sak, att Apple bara talar i egen sak och inte ser till användarnas bästa som, möjligen, hade varit att ha fler alternativ. Tumnagel
38.1°
+
Roger Åberg
0

Malmö kan få stor batterifabrik
Av svensk-amerikanska TEXEL Energy Storage

Sydsvenskan rapporterar att Malmö stad nu har erbjudit det svensk-amerikanska företaget TEXEL Energy Storage mark i norra hamnen för att de där ska bygga en stor batterifabrik. Om TEXEL nappar kan det ge cirka 5 000 nya jobb i regionen. Bolagets vd, Lars Jacobsson, säger att platsen som Malmö erbjuder är riktigt bra då den har snabb tillgång till både järnväg och hamnen. TEXEL har i samarbete med bland annat amerikanska DOE, SRNL och Australien utvecklat en ny batteriteknik som bygger på energilagring med en termokemisk lösning. Tekniken ska vara betydligt billigare än befintliga Litiumbatterier, har ingen cyklisk degradering, innehåller inga ovanliga jordartsmetaller, är 100% återvinningsbart och ska ha en mycket hög energidensitet. Batterierna som de utvecklar riktar sig från energilagring i mindre skala så som för bussar, lastbilar, färjor och kommersiella byggnader upp till storskalig energilagring för vind- samt solkraftsproduktion. Tumnagel
45.2°
+
Frode Wikesjö
0

EU vill ha mindre brittisk tv och film
Anses hota den kulturella mångfalden i Europa

I ett EU-dokument som den brittiska tidningen The Guardian har tagit del av så anses Storbritannien stå för en oproportionerlig stor mängd film och tv på den europeiska marknaden. Storbritannien är Europas största producent av film och tv-serier vilket givetvis avspeglas i vad som visas på biografer och tv i EU. Enligt dokumentet som The Guardian har tagit del av anses de brittiska film- och tv-produktionerna kunna hota EU:s kulturella mångfald. Därför har nu EU-kommissionen fått i uppdrag att undersöka huruvida brittiska produktioner faktiskt hotar den kulturella mångfalden inom EU och vad som då eventuellt skulle kunna göras för att åtgärda det. Enligt EU:s så kallade "Audiovisual Media Services Directive" måste 30 procent av de produktioner som markbunden tv och strömningstjänster visar vara av europeisk härkomst. Än så länge så inkluderar detta Storbritannien. Det är väl dock inte helt omöjligt att EU framöver kan tänka sig att skriva om direktivet så att det krävs att 30 procent av materialet kommer från EU-länder, något som inte skulle inkludera Storbritannien efter att de nu lämnat EU. Tumnagel
19.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nintendo 64 fyller 25 år
Tut i luren!

23 juni 1996 släppte Nintendo sin nya konsol Nintendo 64 i Japan och enligt tidens lagar så fyller konsolen idag 25 år. Konsolen var en ordentlig milstolpe för Nintendo, och konsolvärlden i allmänhet. Inte bara genom att leverera tjusig 3D-grafik i spel som Super Mario 64 och Legend of Zelda: Ocarina of Time, utan kom även med en handkontroll som gjorde det betydligt lättare att spela fps. Nintendo slutade tillverka konsolen 2002 och den totala säljsiffran världen över landade på 32,93 miljoner exemplar och antalet speltitlar blev 388, varav Super Mario 64 var mest poppis med 11,62 miljoner sålda exemplar. Vilket är ert favoritspel till konsolen? Tumnagel
43.8°
+
André Stray
0

En trailer för Annette
Musikal med Marion Cotillard och Adam Driver

Amazon släppte nyss en trailer för musikalen Annette som har premiär på Amazon Prime den 20 augusti. Filmen är regisserad av den franska regissören Leos Carax och har Adam Driver samt Marion Cotillard i huvudrollerna. Filmen kretsar kring en snubbe som heter Henry som är en stand-up-komiker som börjar dejta operasångerskan Ann. Tillsammans får de barnet Annette som utmanar Henry och Anns relation. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Snälltåget börjar köra Stockholm - Berlin
Åk till Tyskland med nattåg

Nästa vecka börjar Snälltåget köra den nya rutten Stockholm - Berlin, en rutt som företaget egentligen hade tänkt att kicka igång redan förra året. Det är ett nattåg som kör sträckan vilket kommer att lämna Stockholm 16:20 och vara framme i Berlin runt 9-tiden på morgonen. I det motsatta hållet lämnar tåget Berlin 19:02 på kvällen och är framme i Stockholm runt 14:20 dagen efter. Snälltågets premiärtur Stockholm - Berlin körs 27 juni. Därefter handlar det om dagliga avgångar fram till 5 september. Sedan blir det avgångar onsdag - söndag 6 september - 3 oktober och onsdag, fredag - söndag 4 oktober - 6 november. Tumnagel
98kg
+
Wille Wilhelmsson

Metallica presenterar Metallica Blacklist
Jubileumsalbum kommer i höst

I höst kommer Metallica att släppa jubileumsalbumet "Metallica Blacklist", 30 år efter man släppte albumet "Metallica" vilket även kallats för "The Black Album". "Metallica Blacklist" kommer att innehålla covers på de 12 låtarna från "The Black Album" vilka kommer att framföras av 53 artister. Bland artisterna som kommer ett medverka på "Metallica Blacklist" hittas till exempel Corey Taylor, Miley Cyrus, Elton John, St. Vincent, Volbeat, Chris Stapleton såväl som svenska Per Gessle och Ghost. Intäkterna från Metallicas jubileumsalbum kommer att doneras till olika välgörenhetsorganisationer som de medverkande artisterna valt ut såväl som till Metallicas egen välgörenhetsstiftelse "All Within My Hands". "Metallica Blacklist" släpps 10 september och här nedan hittas en trailer för det hela. Tumnagel
79kg
+
Wille Wilhelmsson

Visby får en MAX-restaurang med takterass
A burger with a view

Burgar-kedjan Max kommer nu att öppna en ny restaurang i Visby där gästerna har möjlighet att sitta på taket och käka sin mat. Takterassen är även försedd med ett pådragbart tak vilket dras på om det skulle regna. Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX, säger om Max nybyggda restaurang i Visby: "Vår nya restaurang här i Visby liknar inget annat vi öppnat tidigare eftersom den är specialbyggd efter tomten, men vi erbjuder så klart samma service som vanligt med bil- bord- och entréservering, drive-in och expresskassor. Jag gillar framförallt takterrassen som öppnar upp för möjligheten att njuta av våra burgare med utsikt över ringmuren och havet. Det blir helt enkelt en MAX-upplevelse utöver det vanliga." Max nya restaurang i Visby ligger Scheelegatan 10, samma adress som den tidigare restaurangen hade, och har plats för 200 gäster. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Pendulum släpper ny EP
Första skivan på typ tio år

Den australienska drum & bass-gruppen Pendulum har släppt sin första EP på typ tio år. EP:n heter Elemental och innehåller fyra drum & bass-spår av varierande kvalité som du kan digga nedan. Gillar du inte att streama så finns Elemental även så klart på vinyl i affärer som erbjuder sådana med den här typen av musik. Bonus-Pendulum nedan. Tumnagel
103kg
+
Frode Wikesjö

Veronica Maggio vill att vi ska åka tåg
Släpper låt tillsammans med SJ

Veronica Maggio släpper nu låten "Stanna på marken" som hon släpper tillsammans med SJ. Budskapet i låten verkar vara att man ska transporteras via tåg istället för att börja flyga nu när resandet kanske snart börjar bli lite mer normaliserat igen. Här ovanför kan ni lyssna/kolla in Veronica Maggios och SJ:s låt/reklamfilm. På länken nedan skriver SJ lite mer om klimatsmart resande. Tumnagel
40kg
+
Wille Wilhelmsson

Glassen Sitting Bull får behålla sitt namn
Men får ny förpackning

Det svenska glassföretaget Triumf Glass fick förra året motta en del kritik då vissa ansåg att deras glass "Sitting Bull" fått ett stereotypiskt namn. Nu har företaget utrett namnet på glassen och beslutat sig för att behålla det. Företaget uppger dock att man har designat om glassens paket. När de nya paketen skickas ut från fabriken i september kommer de att ha fått ett nytt utseende. Triumf Glass marknadschef Felix Müntzing säger till SVT Väst: "Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu." Här ovan kan ni kolla in Sitting Bulls nuvarande förpackning. I SVT Västs inslag nedan syns en bild på den nya förpackning och där kan ni även lyssna på när Felix Müntzing snackar lite om namnet på glassen. Tumnagel
72kg
+
Wille Wilhelmsson

Flashback Forever drar ut på turné
Populär podcast blir scenshow

DN rapporterar att den populära podcasten "Flashback Forever" kommer nästa år att börja turnera med en egen scenshow. Flashback Forever leds av Emma Knyckare, Ina Lundström samt "Scroll-Mia" och där diskuteras trådar, personligheter och fenomen på diskussionsforumet Flashback. När gänget drar ut på vägarna nästa år kommer det inte att handla om någon slags live-podd utan det hela ska var en regelrätt scenshow säger Emma Knyckare till DN. Exakt vad Flashback Forevers scenshow kommer att handla om är än så länge oklart. Vilka ställen man kommer att besöka finns det heller inte några uppgifter om än så länge. Här nedanför kan ni lyssna på det senaste avsnittet av Flashback Forever där gänget bland annat diskuterar Flashback-tråden "Dina värsta sociala snedsteg". Tumnagel
119kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu kan du köpa Lupin-kläder
Rätt stiliga sådana!

Netflix och Louvren har slagit sina påsar ihop och gjort lite saker inspirerade av serien Lupin, som nu kommit med en säsong två. Prylarna är rätt fina tycker jag och består av lite tröjor och en keps med orange tag. Man har även gjort en kudde och ett litet bord. Priserna är också ok, inte billigt men inte så att man ramlar av stolen. Tumnagel
63kg
+
Roger Åberg

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
63kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
77kg
+
Frode Wikesjö