m

Switch - vecka två
Vi kommer varandra närmare

Switch - vecka två
Mac / Mac

Jag har nu klarat av min andra hela vecka med min nya Macbook och det känns som om jag mer och mer kommer in i hur jag ska hantera min nya maskin. Spotlight börjar sitta i bakhuvudet och är extremt smidigt när det kommer till att öppna program. Vem behöver menyer? Snabbkommandona börjar även de sitta även om jag kan tycka att det är lite väl omständliga kombinationer för att göra något så basalt som att skärmdumpa. Och var i hela h-lvetet har de gömt dollar-tecknet?

Vill du läsa mer om min andra vecka med Macbooken så hoppa vidare under "Läs mer".

Har som sagt fortsatt att utforska hård- och mjukvara och en skön grej på hårvarufronten som jag upptäckte är att man direkt på kontakten till laddaren kan se om batteriet är fullgott laddat eller behöver lite mer kräm då den visar grönt eller orange. Vem vet, den kanske även visar rött om det är riktigt dåligt med kräm i batteriet. Det har jag dock inte behövt utforska ännu...

Efter förra veckans tips kickade jag ut MSN Messenger och installerade Adium istället. Det fungerar ju som en dröm men det vet väl säkert de flesta här redan. Körde även in addonen Growl som signalerar när folk går online och annat. Vet ej om jag gillar det då det mest känns irriterande att bli upplyst om när den eller den loggar på. Särskilt med tanke på att jag i och med GTalk säkert har en 300 personer på kontaktlistan var av jag kanske chattar med cirka 10-20 av dessa.

Spotify-klienten installerades och det är väl inte så mycket att säga om den då den i stort sett var identisk med Windows-versionen. Givetvis hade mer än halva spellistan försvunnit men det är ju inte macens fel.

Jag har börjat småprogrammera lite i Coda och börjar komma in hyfsat i miljön även om jag fortfarande behöver fråga Roger om lite tips och trix. Roger hade föresten en rätt så snygg skärmsläckare som jag installerade med. Det är den ni ser på bilden ovan.

En, i mitt tycke, lite irriterande grej med OSX är att jag inte kan se hur många fönster jag har öppet bakom det nuvarande. Vad jag menar är att i XP så syns det nere i taskbaren om man har exempelvis fem firefox-fönster öppna, två messenger och annat. Men i OSX symboliseras dessa bara av en ikon nere i dockan. Jag vet att detta inte är någon biggie men jag antar att det, precis som att jag hade problem med filstrukturen i iPhoto förra veckan , har lite att göra med att man vill ha lite mer kontroll på sitt system som "proffs"-användare.

Jag körde även in DVD-Jons nya program DoubleShift men det har jag än så länge inte sett någon större nytta av att använda då jag oftast bara slänger in några låtar på telefonen och inte byter ut dessa särskilt ofta. Men det får vara kvar då jag kanske ändrar mitt beteende längre fram.

Jag blev rekommenderad att koppla ihop macen med Xboxen via Connect360 men det fick jag tyvärr inte att lira som det skulle. Var problemet låg vet jag faktist inte då macen verkar ha hittat Xboxen men Xboxen delade inte ut några filer från macen. Istället för att felsöka någon längre tid kickade jag ut Connect360 och installerade Rivet som funkade bättre. Nu kan jag streama bilder, musik och film från macen via det trådlösa hemmanätet till Xboxen. Perfekt. Rivet ska tydligen även funka för Playstation 3 med men det har jag ingen här så det har jag inte testat ännu. Jag har tyvärr inte hunnit testa Rivet supermycket men jag har stött på problem med att en film ej ville spelas upp och när jag kollade på en annan film så tappade Xboxen och datorn kopplingen vilket ledde till att Rivet låste sig (och det går inte att force quitta!) så jag fick starta om datorn. Vet tyvärr inte om detta berodde på programmet, datorn, xboxen eller mitt nätverk. Rivet var hur som helst en dollar billigare än Connect360 och kommer det fungera som utlovat så känns det som en hygglig investering.

Roger har tjatat på mig att jag ska installera betan av Safari 4 men det har jag inte gjort ännu utan glider vidare med Firefox. Men det kanske blir nästa veckas projekt. De som testat den verkar supernöjda med framför allt hastigheten. Vi får se. Jag återkommer antagligen med rapport nästa vecka med. Om jag lär mig något nytt that is.

Tankar, åsikter, tips, trix och annat är som vanligt välkommet i kommentarerna!

Just det. Jag bankade på ett klistermärke till då det verkar vara populärt...

Läs mer
38.5°
0

Switch - vecka två

Vi kommer varandra närmare

RSS 61 kommentarer till artikeln
Bobby_X
Growl+Adium: Har jag för mig att det går att stänga av så att inte alla användare poppar upp med growl, utan bara vissa man väljer ut. Inget jag själv har testat iofs...
av Bobby_X, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
goozer12
$ finns om du trycker Alt och 4. var nu en dutti ponke och testa Safari 4... och grattis till vecka 2
av goozer12, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
Boynq85
Om du vill göra din Mac lite speciell kan du alltid kolla in den här webshoppen. Bra och pålitlig service :=)

www.iamhumannow.com
av Boynq85, söndag 01 mars 2009 kl 17:45
widell
Tack för tipset om Adium. Har länge tyckt att MSN Messenger inte är helt perfekt, och när senaste webkit (Safari 4) har sönder MSN totalt så är jag desperat efter något som funkar :)
av widell, söndag 01 mars 2009 kl 17:49
Martin Gunnarsson
Growl är ju som du säkert har märkt inget som är knutet till just Adium, utan helt enkelt en sorts notifieringshubb. Du kan Adium ställa in vilka händelser du vill få Growl-notifieringar för i Adium, personligen tycker jag att Growl passar bättre för mail, iTunes och diverse nedladdningsprogram.

Jag saknar verkligen inte att kunna se antalet fönster man har öppna, vill man få koll finns ju F10 (eller vad det är på de nya tangentborden) för att visa alla fönster för ett visst program, plus kommando+< och kommando+> för att växla mellan ett programs fönster.

Men hur ofta har man mer än ett fönster i varje program egentligen?
av Martin Gunnarsson, söndag 01 mars 2009 kl 18:13
www.swedun.com
$ ligger på alt+4
av www.swedun.com, söndag 01 mars 2009 kl 18:28
Daniel
Du kan lätt ställa in vad Adium ska göra vid vissa händelser under ''Notifications'' (saftblandaren i Preferences). Där kan du stänga av Growl för Adium helt om du så vill, eller som jag har gjort, endast aktiverat Growl för händelser så som inkommande meddelande när Adium inte är aktivt eller när någon försöker skicka en fil till en.

Grymt att du också börjat använda Coda, ett hel fantastiskt program enligt mig. En sak jag kan tipsa om är att gå in i ''Preferences -> Files'' och välja ''Open Files With: Double Click''. Så sjukligt irriterande när man råkar öppna upp en hel bunte filer av misstag annars.

För övrigt kan jag bara säga, ta bort klistermärkena människa!! Det där är nästintill hädelse.

Edit: Kommentarsystemet verkar inte gillar citationstecken.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 18:47
SthlmsRille
Ett problem som många mac-användare har är att de inte hittat något bra stöd för codecs till Quicktime. Av den anledningen laddar de ner VLC mediaplayer, som inte alls är lika bra att använda som en mediaspelare som stöder riktiga codecs.
Men det finns codecspaket att ladda ner, som även ger stöd för undertexter till filmer, och lösningen heter Perian.

Ladda ner det så blir du lite gladare!

/Rille
av SthlmsRille, söndag 01 mars 2009 kl 18:56
papichulo
Om du börjat trivas med Spotlight så är det dags att ta sig en titt på Quicksilver, Spotlight på steroider. Du kommer inte klara dig utan den senare, oerhört nyttig liten app som kan göra allt!

www.blacktree.com
av papichulo, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Det som håller mig borta från Safari är att ex. cmd-2 inte tar mig till flik nummer 2 som det gör i Firefox. Om något vet hur man konfar det som så i Safari så hojta mer än gärna till.
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Bra lista för snabbkommandon -> support.apple.com
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:02
Linus
Jag kör också Fliqlo som skärmsläckare, men varför har du den ställd på 12-timmars format??
Kör igång skärmsläckaren och tryck 'Pil höger' så växlar du till 24-timmars format.
av Linus, söndag 01 mars 2009 kl 19:20
Emil Öberg
Att du vill se hur många program som döljer sig bakom en ikon är ett klassiskt Switcher-symptom. Jag förutsätter att Roger har tvingat dig att slå på Aktiva hörn i Exposé, om inte så säg genast till honom att tvinga dig till det.

Apropå att ha klockor som skärmsläckare så skrev jag en sådan när jag jobbade på Studentradion i Uppsala. Ett par gratis iMac globes som man kunde hänga upp-och-ner i innertaket klingade helt enkelt bättre än att pynta 7000 kr per klocka för att köpa "riktiga".

Vill du känna dig som i en broadcast-studio och få en otroligt fin tidsuppfattning så är det bara att ta för sig.

En bild på hur det kan se ut syns här: studentradion.com

EDIT: För att ladda ner själva skärmsläckaren, se mitt inlägg lite längre ner. Av någon anledning så bråkade den första filen.
av Emil Öberg, söndag 01 mars 2009 kl 19:29
wehooo
Kan rekommendera iStat menus om du vill ha koll på vad som händer inne i burken, temperatur, cpu-belastning osv.
av wehooo, söndag 01 mars 2009 kl 19:33
Daniel
@Emil:

Verkade inte fungera något vidare på min Macbook Pro, dessvärre.

Synd, tyckte det såg ut att vara en ganska snygg skärmsläckare.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 19:49
AntonSilver
Glöm inte att dra fyra fingrar neråt för att se alla fönster (eller ställ in aktiva hörn i exposé för att se alla fönster i ett visst program.
av AntonSilver, söndag 01 mars 2009 kl 20:07
tva
@rasssta#10: Du kan bara hoppa åt höger och vänster bland flikarna vi kortkommando (om inget hänt i 4:an?) och vad för knappkombination det är ser du i hur lätt som helst i menyerna...
av tva, söndag 01 mars 2009 kl 21:54
chrullo
Man kan ju se på dina klistermärken att du fortfarande har lite PC-blod i dig. Tror nog att du får avlägsna dessa innan du kan kalla dig äkta Macian :)
av chrullo, söndag 01 mars 2009 kl 21:56
HannesP
Ja, visst är det skandal att det inte finns en _egen_knapp_ på tangentbordet för att skärmdumpa... ;)
av HannesP, söndag 01 mars 2009 kl 22:09
HejGustav
Det är knappt jag vågar visa locket på min MacBook här.
av HejGustav, söndag 01 mars 2009 kl 22:47
Ambassadeur
@Emil Öberg#13:
Skärmsläckaren ville inte funka på min MacBook Pro. Synd, den såg ruskigt snygg ut!
av Ambassadeur, söndag 01 mars 2009 kl 22:49
Ackelman
@SthlmsRille#8: Perian verkar skönt.. men det största problemet jag har när jag ska spela upp filmer är att jag behöver stöd för img filer..
VLC klarar av det men tänkte om det är någon som har något annat förslag för det?
av Ackelman, söndag 01 mars 2009 kl 23:19
Jippojeppe
Knappen F9 blir utsliten på vår mac! grymt skönt att kunna välja mellan alla öppna fönster där.
av Jippojeppe, söndag 01 mars 2009 kl 23:30
per
håller med tidigare kommentarer ang aktiva hörn och expose, sanslöst smidig översikt på alla fönster, nu kör jag alla fönster på höger upp, skrivbord på höger ner. jag har inget för att se alla fönster i ett program (f10) men det kan du ju ha om du vill se hur många finders du har öppna
av per, söndag 01 mars 2009 kl 23:42
Gurkpinnen
Om du har hotmail som mail så kommer du nog inte bli nöjd med safari 4-betan. Det fungerar nämligen inte att läsa sina mejl med den nya betan.
Men annars är jag supernöjd med safari och gillar den mycket bättre än firefox faktiskt. Anävnder egentligen bara firefox till mejlen av ovan angedd orsak och för att skriva i wordpress som inte heller verkar fungera så bra i safari men annars så tycker jag det är supersmidigt med safari
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:44
Gurkpinnen
Apropå Adium. Är det någon som vet om det man få reda på om man har fått några nya mejl.
På MSN så kommer det ju upp en liten ruta som talar om att man fått ett nytt mail men det verkar det inte göra i adium.
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:45
Daniel
Mmm, glömde nämna det innan, men om du inte vet det sedan innan, så kan du lätt ändra de flesta system-wide knappkombinationer så som t ex för att ta skärmdumpar.

Gå in i System Preferences, Keyboard & Mouse, Keyboard Shortcuts och där kan du sedan välja precis vad som ska göra vad.

Dock, så rekommenderar jag att du inte ändrar för mycket, av den enkla anledningen att det mesta handlar bara om vana och det kommer bara bli jobbigt om du har ändrat om alla knappkombinationer och sedan ska du använda någon annans dator eller någon annan ska använda din dator.

@Dorian Gray:

Jag vet att jag egentligen bara borde ignorera dig då du ändå bara är här för att irritera för gud vet vad vilken anledning, men snälla, för din egen skull, var bara tyst innan du skämmer ut dig ännu mer.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 23:49
Hvdvrk
Kvalificerad gissning: Dorian Grays förra tjej lämnade honom för en Mac-användare. Sjukt bitter.
av Hvdvrk, söndag 01 mars 2009 kl 23:58
fryxell
Håller med AntonSilver och tipsar om att dra ned över trackpaden med fyra fingrar för att se alla fönster. Om det inte fungera kan du aktivera det i Systeminställningar > Styrplatta. ( fungerar på nyare macar )

Ett annat tips som alla vet är att för att växla program så trycker du på kringla + tab men det som inte är uppenbart är att du ska trycka kringla + < för att växla fönster inom samma program.
av fryxell, måndag 02 mars 2009 kl 00:19
Emil Öberg
@Ambassadeur#22:
@Daniel#15:

Av någon anledning så bråkade filen. Jag plockade den bara rakt upp och ner från min dator, men det ville sig visst inte.

Men lösningen är nära. Dock blir det någon halvminuts jobb för att den ska kunna installeras:

1. Ladda ner SWF Screensaver for Mac här: www.video-flash.de

2. Ladda ner flashfilen här: studentradion.com

3. Ersätt flashfilen i SWF Screensaver for Mac med flashfilen nedladdad i steg 2. Detta genom att högerklicka på "SWF Screensaver for Mac 0.9.2beta.saver"-filen nedladdad i steg 1, välj "Show package/visa paketets innehåll", Gå till Content > Resourses och klistra in filen (efter uppackning) som du laddat ner i steg 2. Dubbelklicka på SWF Screensaver... för att installera. Voila.

Testade just på min sambos dator och det funkade finfint. Säg dock gärna till igen om det skulle vara något problem.
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:27
Emil Öberg
Det var lite snack om epost. Jag kan strongt rekommendera GMail notifier från våra vänner på Google. Funkar dock (såklart?) enbart på Gmail-kontot. Simpelt och väldigt funktionellt.

See it in action: cache.lifehacker.com
Eller ladda ner: toolbar.google.com
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:47
p2d
@Dorian Gray#23: Varför spenderar du nästan en timma varje dag åt att kommentera saker du egentligen inte har något som helst intresse av?

Edit: Såg att fryxell redan tipsat om det jag tänkte skriva. kringla + < är oerhört smidigt!
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 01:08
Charlie Bravo
@Dorian Gray#22: Bagdad Bobs reinkarnation anyone???

iPhoto är grymt för dom som inte orkar och vill hålla på och bygga egna filstrukturer, iPhoto är mer som en databas som håller koll på den biten åt dig, vill man modda iPhoto finns tex: www.fatcatsoftware.com där kan man hoppa mellan olika bibliotek.
Vill man bygga eget så finns det självklart massor av alternativ. Jag kör Adobe lightroom 2, men det är lite mer riktat åt Pro. Tyvärr är Bagdad Dorian som vanligt virrig som Bosse Ringholm i en färgad kostym, han borde fråga sig varför +95% av alla PRO plåtsar sitter med Mac, varför man bara ser Mac hos alla retuschörer, hyrstudios, oavsätt om man är i Stockholm, NY, London eller Tokyo. Och varför det tog år för Hasselblad att ens släppa sitt Phocus till PC? Kan det bero på att bild och färghanteringen i windows länge legat såååå efter i windows och ännu inte kommit ikapp.

Just det Dorian, en sak till när jag ändå har dig på tråden, du får inte glömma att ringa dom numren jag gav dig förra veckan?? Finns nog någon som kan hjälpa dig bättre än oss här, tror faktiskt att Macfeber är fel forum, ehh,, du kanske sökte efter PsykFeber och hamnade här, men då kan jag berätta att du hamnade lite fel serru, så prova igen så ska du se att det går bättre.

Lycka till, och tänk på att imorgon är en annan dag.

Puss
/Pappa Harko

/H
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 02:14
superkonna
Lite drag-and-drop-tips.

Du kan dra bilder från din webbläsare till skrivbordet, eller valfri mapp genom drag-och-släpp.

Du kan öppna filer i valfritt program (även om de är associerade till ett annat program) genom att dra filen till önskat program i dockan.

Du kan skriva ut dokument genom att dra filen till skrivarikonen (smidigt att ha den i dockan).

Och så ett litet Indesign-tips: Du kan montera bilder i bildrutor i dina Indesign-dokument genom att dra och släppa dessa från mapp på skrivbordet eller t.o.m. från din webbläsare in i ditt Indesign-dokument.

Du kan spara text från din webbläsare genom att markera den och drag-och-släppa den på valfri plats i din Mac.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 08:35
nikron
Dollartecknet nås med tangentkombination: "alt + 4". Rätt logiskt då det är samma tangent som för ?. Använder danska tecken ibland och blev glatt överraskad då "alt" och "ä,ö" blir "æ,ø"!
av nikron, måndag 02 mars 2009 kl 08:38
hovis
@HejGustav#20:

Det ser absolut inte bra ut
av hovis, måndag 02 mars 2009 kl 09:05
J.Lindeberg
@Ackelman#23: Du kan testa att ladda in Plex. Ett helt underbart program för att kolla på film.. Visserligen mer tänkt som mediacenter, men det har stöd för alla filformat, inkl. img. En annan väldigt läcker sak är att den även spelar upp .rar filer vilket innebär att om du har en mapp med 100 rar filer så hittar den filmen direkt och spelar upp. Underbart!
av J.Lindeberg, måndag 02 mars 2009 kl 09:29
Charlie Bravo
@Dorian Gray#38:

Men då måste jag gratulera! firar du med tårta idag?
And the winner is,, www.fiascoawards.com
I just detta fall borde det iof vara: And the WHINER is...

Och så kör jag ett fjortis skratt så som du brukar, Ha ha ha ha hah ha h aha ahahha scoobi doobi doo, jag är så sjuk ha ha iiiiii ha iiiiiiiiIIIIIIIIIIIiiiiiiiiii Ha HA hahah AH
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 09:45
superkonna
Om man saknar sitt aktivitetsfält från Windows, så kan man alltid använda Fantasktik. Men det är en vanesak. Tänket är lite annorlunda i Mac.

T.ex. att man har ett menyfält överst på skärmen, istället för ett menyfält i varje fönster. Sparar arbetsyta och är tydligt och konsekvent.

PS. Mata inte Trollian.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 09:51
Raps
@Dorian Gray#38:
"Ja för Fotografering är ju definitionen av pro när det gäller datorer Ha ha ha ha ha ha ha. "

Huh? Jag blir inte klok på det inlägget.. Har du lust att utveckla?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 10:41
Charlie Bravo
@Raps#42:

Håller med, vad försöker han säga? är det isländska?
Detta forum har förvandlats till ett dorians paradis, ursäkta jag menar dårarnas paradis.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 10:47
p2d
@Dorian Gray#44: .. och Vista saknar ett vettigt shell, så man inte kan SSH:a och göra något vettigt alls.. Man kan inte heller dela ut filer över WAN med inbyggt protokoll utan att behöva fixa och trixa med VPN.. Det tycker jag är basic..

Solaris och FreeBSD är riktigt krångliga att använda men har nativestöd för ett riktigt bra filsystem (ZFS). Windows har NTFS som man måste defragmentera.. Men windows är fasen så mycket lättare att använda, men mer Basic.

Det finns för och nackdelar med allt, mellan alla operativsystem, hur man än vrider och vänder på det.

Och jag håller med om att windows är bättre ibland på vissa saker. Själv arbetar jag som fotograf, webdesigner och grafisk formgivare (vilket tydligen inte är pro för dig). Hur som helst försöker jag jobba professionellt, och då är OS X bättre för min del. Både vad gäller webdesign, foto och grafisk formgivning. I dessa segment finns det faktiskt program som bara finns till OS X och inte till windows. Program som jag skulle ha svårt att klara mig utan.

Så snälla, sluta nu
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 10:55
Nisse Bergman
Ytterliggare ett xbox tips. Xboxen är lite skum när det kommer till codecs den kan bara spela upp vissa kombinationer av codecs. Och det mest störiga är väl att h.264 filmer inte kan spelas upp med tex AC3 utan bara AAC (som av någon oförklarlig anledning inte stöder sorround på xboxen). Nästan allt HD-material kommer i kombinationen h.264+AC3. En lösning jag använder är att öppna filen i QT (med Perian såklart ;) välj exportera sätt video till passthrough, ljud till AAC 160 stereo, filändelse till mp4. Efter 2-3 minuter kan filmer i HD spelas upp utan problem på krysslådan (dock utan sorround).
av Nisse Bergman, måndag 02 mars 2009 kl 11:03
Raps
@Dorian Gray#44:
"flesta som jobbar i Photoshop har en Mac"
Nu skrev han iofs fotografer.. Fotograf är inte synonymt med Photoshop. Vet du hur en fotografs arbetskedja brukar fungera?

Insinuerar du med detta att t.ex. yrkesfotografer inte är "pro"/professionella?

Om vi tar mig som exempel, så har jag jobbat professionellt som grafisk formgivare och reklamare i över 10 år. Hälften av den tiden har jag suttit på pc, hälften på mac.

Jag tycker bägge plattformar är lika "professionella". Det finns helt klart nackdelar och fördelar med bägge, men just nu föredrar jag Apple.

Hur länge har du använt Appleprodukter som verktyg i ditt professionella yrkesliv?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 11:41
gonace
Vad heter programet som visar klockan som bilden ovan?=)
av gonace, måndag 02 mars 2009 kl 11:44
per
Ffs allamactalibaner, här är minst 5 personer som är urbota korkade. Vem fan argumenterar med ett troll? varför ens svara honom?
har inte internet lärt er att det finns idioter och det kommer alltid finnas idioter?
På macfeber finns endast ett troll, ändå försöker alla argumentera med honom såfort han skriver att mac är dåligt och win 3.11 är det enda som alla bra människor använder.

Hade det varit ett mer utbrett problem hade vi säkert kunnat få ignore på vissa användare, men helt ärligt hur svårt är det att strunta i vad en enda person skriver?
Dont feed the troll
av per, måndag 02 mars 2009 kl 12:13
p2d
@per#50: word
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 13:07
Wille Wilhelmsson
@per#50: fliqlo

www.9031.com
av Wille Wilhelmsson, måndag 02 mars 2009 kl 13:44
Raps
@per#50:
Om du menar att Dorian är ett troll så får det stå för dig. Javisst är han lite störig, men det är väl skönt, hade varit extremt ointressant och likriktat här annars.
Jag vill gärna höra hans argument även om jag inte håller med. Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar?
Nu handlar det iofs bara om datorer, inget att hetsa upp sig för. Det är en lagom nivå, hade det handlat om politik, barnuppfostran eller andra känsligare ämnen så hade man nog inte orkat diskutera det. Inte på nätet iaf, det slutar bara med caps-lock.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 14:45
kiwi
Problem med Dorian är väl just dessa två: 1) Han anser att Mac inte går att använda till proffsiga saker. 2) Han upprepar detta in absurdum.

Själv orkar jag sällan diskutera med troll (inte minst eftersom det oftast slutar i "du har fel", "nej DU har fel"), men jag förstår om folk reagerar - särskilt när det handlar om så uppenbara faktafel och inte bara om åsikter.

Vi kommer att få dras med Dorian länge än, precis som vi som diskuterar på macworld.idg.se får dras med Elefanten & Co.

Till sist, bara för att Dorian inte (felaktigt) ska kunna säga att alla Mac-användare är introverta och blinda: Jag är hängiven switcher sedan två år tillbaka (efter att ha använt Windows sedan 3.11-tiden). Ändå kan jag utan tvekan medge att både Mac OS X och Apples datorer har sina brister. Självklart har dom det, för det har nämligen alla. Men att det inte skulle kunna gå att använda dessa professionellt är ju bara hål i huvudet att säga.
av kiwi, måndag 02 mars 2009 kl 17:45
Borneee
Det bästa med att vara mac-användare Wille. Det är att du slipper vara på samma sida som Dorian. På samma sätt som man inte skulle välja Peter Harrysson i brännbollen, eller Tiina Rosenberg som svensexekoordinator. Så vill man heller inte ha Dorian som OS-kompis. Skönt. Men han är ju världens bästa motståndare. Underhållande och provocerande.
av Borneee, måndag 02 mars 2009 kl 17:52
Charlie Bravo
Dorian argumenterar som 12 årig Bagdad Bob på LSD, finns ingen som riktigt förstår det han försöker säga, några inlägg i denna tråd illustrerar detta mycket väl. Men jag skulle sakna den varelsen om han gav upp. Det är faktiskt extremt underhållande att läsa hans inlägg, och man blir faktiskt lite imponerad att han faktiskt lyckas med att posta ett inlägg.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 19:01
Freddan81
Angående snabbkommandona går ju dessa att ändra som man vill i inställningspanelen. Jag har cmd+1 för skärmdump, cmd+2 för att själv dra ut en ruta att klippa ut en ruta att spara, cmd+3: för att spara skärmdumpen i minnet för att kunna klistra in och slutligen cmd+4 för att göra samma sak med en markerad ruta på skärmen.

Slutligen vill jag ombe alla att försöka ignorera dorian grey, han är bara en provokativ kverulant som inte har en vettig bild av OSX för fem öre.

mvh Fredde
av Freddan81, måndag 02 mars 2009 kl 20:00
Dorian Grey
Snälla, jag klarar inte mer. Ni verkar ha det så himla kul, men jag får ju inte vara med. Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp?
av Dorian Grey, måndag 02 mars 2009 kl 21:51
Raps
@Dorian Grey#59:
"Vad vill ni egentligen..."

Ja det borde man fråga sig. Du har rätt! Vad vill vi?! Helt sjukt detta egentligen. Så otroligt meningslöst.

Nu skall jag göra något helt annat. Skall nog blocka mig själv från att komma in på *.feber. Det kommer ge mig mer tid till andra, viktigare saker.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 23:49
Vassago
@Dorian Grey#59: "Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp? "

Nämen jösses haledudane då. Till å ta på sig lilla offerrollen när argumenten ännu en gång tryter. Det är väl lilla "mr självhybris" här som anklagar alla macanvänader för just det du ovan tog till lipen över. Så fort du får en enkel fråga att svara på flyr du som en liten rädd flickstackare.
Nåväl...jag frågar för sjunde gången, varför ljuger du om (t.ex) att man måste betala dyra pengar för QT-Pro för att (t.om) kunna på apples sajt se filmtrailers. När du har svarat på det (om du har den minsta civilkurage) kommer jag till nästa lögn du gödslat. Ok?
av Vassago, måndag 02 mars 2009 kl 23:51
Vassago
@Raps#54: "Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar? "

Det där var direkt ohälsosamt präktigt och unket PK. Om provokationer/hån/förlöjligande/lögner mm. i din värld står för värderingar/åsikter/tankar och därigenom kunna "lära sig nåt nytt" blir du tyvärr icke trovärdig i ditt ivriga försök att verka "god".
av Vassago, tisdag 03 mars 2009 kl 00:22
Dorian Grey
Jamen det står ju i QT-Pros menyer att man bara får tillgång till vissa funktioner om man betalar för programmet. Erkänner att jag inte vet exakt vilka funktioner det handlar om eftersom jag inte har haft tillgång till någon egen Mac.

Men om programmet nu är så himla bra hur kommer det sig då att ingen använder det - någonting måste ju vara fel. Kanske för att det är så svårt att avinstallera det på en Mac. Jag har flera bekanta som har Macar, och de erkänner själva att det är mycket svårt att avinstallera QT.

Hur som helst är det väl inget fel på att vara flicka, och det behöver väl inte betyda att man är rädd och flyr bara för att man inte vill bli ovänner.
av Dorian Grey, tisdag 03 mars 2009 kl 20:51
Rajje
Eftersom varje fönster inte är en egen process i Mac OS X, finns det betydligt mindre anledning att hålla koll på antalet fönster. Det relevanta är istället att hålla koll på hur många program som är öppna och stänga dem som inte behövs. Har man t.ex. tio Safari-fönster öppna är det en helt annan sak än att köra programmet Safari i tio instanser. Detta är en av de största skillnaderna mellan Windows och Mac OS.

Ett tips för att hålla koll på enskilda fönster är annars att högerklicka på programmens Dock-symboler, alternativt använda respektive programs Fönster-meny. Det är så man kanske bäst bläddrar mellan fönster lite mer noggrant. Man får samma specifika kontroll som när man använder Windows aktivitetsfält, fast med den stora förbättringen att fönstrena är sorterade under varje program istället för att ligga huller om buller i en trång liten list, med namn som blir kortare och kortare ju fler som är öppna.
av Rajje, onsdag 04 mars 2009 kl 12:57
skammen
Veckans tips: Aquamacs (aquamacs.org - macvänlig emacsdistribution som inkluderar många praktiska major modes, vanlig cut & paste-integration mot resten av systemet etc.

NetBeans rullar annars bra på mac. Likaså Eclipse.

MacTeX + BibDesk är en trevlig verktygskedja för att skriva dokument. Nya LyX 1.6 funkar bra annars om du är mer av en WYSIWYG-person.
av skammen, onsdag 04 mars 2009 kl 13:49
Spiken
Prova QuickSilver för att starta program. Blixtsnabbt!
av Spiken, torsdag 12 mars 2009 kl 09:28
Kommentera artikelnMortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
35.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
40.9°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
40.3°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
34.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
46.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
88kg
+
Wille Wilhelmsson

Indiana Jones-trilogin släpps snart i UHD
Se nya trailers för de tre Indiana Jones-filmerna

De tre Indiana Jones-filmerna kommer snart släppas i 4K UHD med Dolby Vision samt HDR-10 vilket ju är kalas. Så inför de tre Indiana Jones-filmerna ska släppas för hemvideo kan man ju kolla in de tre Indiana Jones-filmernas trailers i denna trevliga upplösning. Tydligen så var Steven Spielberg själv involverad i uppskalningsprocessen för att se att de tre Indiana Jones-filmerna såg vettiga ut även i UHD. Förutom den nya upplösningen kommer nysläppet av de tre Indiana Jones-filmerna inte innehålla några nya bonusgrejer. Släppet för de tre, och enda, Indiana Jones-filmerna kommer släppas den 8 juni. Tumnagel
41.4°
+
Frode Wikesjö
0

Respawn nerfar Spitfire och Bocek i Apex Legends
Nu är det roliga över

Nionde säsongen i Apex Legends drog nyligen igång och introducerade det nya vapnet Bocek. Den nya pilbågen har varit rätt populär sedan säsongsstarten då den är rätt kompetent när det kommer till att dela ut skada och att man kan bära med sig rätt många pilar utan att de tar upp allt för mycket plats i den virtuella ryggsäcken. Nu är det roliga över då Respawn har gjort justeringar på pilbågen som gör den lite mindre kraftfull. Ändringarna som gjorts är att pilar som träffar kroppen tar 60 i skada, ner från 70, och det tar lite längre tid att spänna bågen. Även med Deadeyex27s Tempo kommer uppladdningstiden öka en aning. Mängden pilar du kan bära med dig går ner från 48 till 28. Även maskingeväret Spitfire har åkt på lite ändringar. Skada från skott har gått från 19 till 18 och kapaciteten lila- och guld-magasin har gått från 55 till 50 skott. Detta är förstås tråkigt för alla, eller kanske bara jag, som tyckt att Spitfire och Bocek varit en riktigt köttig kombo i spelet och måste nu hitta någon ny OP-kombo. Vafan. Detta är inte de enda ändringarna som levererats med den nya patchen utan det har även skett lite buggfixar som uppstått i Arena-läget som bland annat att matcher numera tar slut när hela motståndarlaget lämnar matchen. Sedan ska det ha skett en rad stabiliseringsfixar och att karaktärsmodeller laddar in snabbare i lobbyn. Samtliga ändringar hittar ni här nere till vänster. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Ford ansöker om patent på teknik för att visa annonser i bilar
Visar reklam utmed vägarna i bilens infotainment-system

Idag är de flesta moderna bilar försedda med kameror och nu har Ford ansökt om patent på ett system som skulle kunna använda dessa kameror för att visa reklam i bilar. I patentet "Billboard Interfaces for Vehicle Displays" beskriver Ford ett system där bilens kameror snappar upp annonser från reklamskyltar som bilen kör förbi och sedan visar dessa i skärmarna som finns i inuti bilen. Patentet innehåller också teknik som gör det möjligt för reklamtavlan att innehålla till exempel en länk till olika erbjudanden som bilisten sedan kan klicka sig vidare till. Det lär antagligen dröja ett tag innan teknik som denna letar sig in i våra bilar men att biltillverkare redan har börjat tänka i de här banorna betyder antagligen att det är något som vi kan få vänja oss vid i framtiden. Tumnagel
-11.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu går det att handla med NFT:s på eBay
Köp digitala konstverk, samlarkort och annat

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att eBay nu som första större ehandelstjänst kommer att tillåta handel med så kallad NFT:s, Non-Fungible Token. Det innebär att det är fritt fram att sälja digitala konstverk, samlarkort och annat NFT-relaterat som bara existerar i digital form. Handeln med NFT:s har exploderat det senaste året och en del NFT-verk har sålts för miljontals dollar. Köparen av en NFT får alltså inte något sorts fysiskt objekt av det som köps utan istället handlar det om äganderätten till digitala grejer som oftast går att betrakta helt gratis på nätet och andra platser. I klippet här nedanför kan ni kolla in när Wall Street Journal förklarar vad en NFT är och lite om handeln med dessa. Tumnagel
30.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bose släpper hörapparat
Ljudföretaget utökar sin verksamhet

Ljudföretaget Bose ger sig nu in på marknaden för hörapparater genom att släppa sin första riktiga hörapparat vilken man gett namnet "SoundControl Hearing Aids". Bose hörapparat fungerar som traditionella hörapparater men har en tillhörande app där användaren själv kan ställa in olika ljudnivåer och andra inställningar så att hörapparaten bättre kan anpassas för en specifiks användares hörselproblem. Hörapparaten drivs av traditionella batterier som används i andra hörapparater och ett batteri ska räcka i cirka fyra dagar för fjorton timmars användning om dagen. Det kommer inte gå att lyssna på musik eller ta emot samtal via Bose SoundControl Hearing Aids utan den är helt dedikerad till att bara fungera som en hörapparat. Bose SoundControl Hearing Aids är godkänd som hörapparat av det amerikanska läkemedelsverket FDA och kommer i USA att kosta cirka 850 dollar. Tumnagel
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du sätta pronomen på din Instagram-profil
Rätt kön på rätt plats

Oavsett om man är ett bakåtsträvande skogsjucklo eller ej så är det här med könsidentitet rätt viktigt. Nu har Instagram anammat detta ordentligt genom att göra det lätt för användare att sätta det pronomen de vill ha utan att behöva peta in det i användarens beskrivning. Pronomen-rutan har blivit tillgänglig för användare i ett par länder, men kommer rulla ut globalt inom kort. I Sverige verkar vi få vänta ett tag till, men när det väl blir tillgängligt så kommer en ny pronomen-ruta dyka upp i profilinställningarna där vi får välja upp till fyra pronomen vi vill använda. För tillfället är det ett gäng förvalda pronomen användare kommer få välja mellan, troligtvis för att motverka missbruk och trams, men förhoppningsvis kommer det finnas alternativ som alla är nöjda med. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Philips Hue och WiZ får stöd för Matter
Kommande smarta-hem-standard

Både Philips Hue och WiZ, som båda ägs av Signify, gick i dag ut med att deras produkter kommer att släppa den nya standarden Matter när den släpps. Vi skrev om denna tidigare i dag då den bytte namn från CHIP till just Matter. I Matter ingår en hel hög med företag som nu jobbar för att göra smarta hem-saker enklare att koppla ihop med varandra. För Philips Hue innebär det att Hue Bridge kommer att uppdateras och det är mjukvaran som kommer att uppdateras så man behöver inte köpa något nytt. Uppdateringen kommer också att ske automatiskt. När den är gjort så ska det gå att koppla Hue-saker till andra prylar som stödjer standarden. Även WiZ, som också gör smart belysning, berättar att man kommer att stödja Matter, men i deras fall kommer det att krävas nya prylar. Man säger att saker som stödjer Matter kommer att finnas att köpa i september i år och att man under första halvan av 2022 kommer att ha uppdaterat alla sina produkter så att de stödjer standarden. Matter väntas lanseras under sista kvartalet i år. Tumnagel
43.4°
+
Roger Åberg
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
88kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
94kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
312kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
48kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
1kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
286kg
+
Wille Wilhelmsson