m

Switch - vecka två
Vi kommer varandra närmare

Switch - vecka två
Mac / Mac

Jag har nu klarat av min andra hela vecka med min nya Macbook och det känns som om jag mer och mer kommer in i hur jag ska hantera min nya maskin. Spotlight börjar sitta i bakhuvudet och är extremt smidigt när det kommer till att öppna program. Vem behöver menyer? Snabbkommandona börjar även de sitta även om jag kan tycka att det är lite väl omständliga kombinationer för att göra något så basalt som att skärmdumpa. Och var i hela h-lvetet har de gömt dollar-tecknet?

Vill du läsa mer om min andra vecka med Macbooken så hoppa vidare under "Läs mer".

Har som sagt fortsatt att utforska hård- och mjukvara och en skön grej på hårvarufronten som jag upptäckte är att man direkt på kontakten till laddaren kan se om batteriet är fullgott laddat eller behöver lite mer kräm då den visar grönt eller orange. Vem vet, den kanske även visar rött om det är riktigt dåligt med kräm i batteriet. Det har jag dock inte behövt utforska ännu...

Efter förra veckans tips kickade jag ut MSN Messenger och installerade Adium istället. Det fungerar ju som en dröm men det vet väl säkert de flesta här redan. Körde även in addonen Growl som signalerar när folk går online och annat. Vet ej om jag gillar det då det mest känns irriterande att bli upplyst om när den eller den loggar på. Särskilt med tanke på att jag i och med GTalk säkert har en 300 personer på kontaktlistan var av jag kanske chattar med cirka 10-20 av dessa.

Spotify-klienten installerades och det är väl inte så mycket att säga om den då den i stort sett var identisk med Windows-versionen. Givetvis hade mer än halva spellistan försvunnit men det är ju inte macens fel.

Jag har börjat småprogrammera lite i Coda och börjar komma in hyfsat i miljön även om jag fortfarande behöver fråga Roger om lite tips och trix. Roger hade föresten en rätt så snygg skärmsläckare som jag installerade med. Det är den ni ser på bilden ovan.

En, i mitt tycke, lite irriterande grej med OSX är att jag inte kan se hur många fönster jag har öppet bakom det nuvarande. Vad jag menar är att i XP så syns det nere i taskbaren om man har exempelvis fem firefox-fönster öppna, två messenger och annat. Men i OSX symboliseras dessa bara av en ikon nere i dockan. Jag vet att detta inte är någon biggie men jag antar att det, precis som att jag hade problem med filstrukturen i iPhoto förra veckan , har lite att göra med att man vill ha lite mer kontroll på sitt system som "proffs"-användare.

Jag körde även in DVD-Jons nya program DoubleShift men det har jag än så länge inte sett någon större nytta av att använda då jag oftast bara slänger in några låtar på telefonen och inte byter ut dessa särskilt ofta. Men det får vara kvar då jag kanske ändrar mitt beteende längre fram.

Jag blev rekommenderad att koppla ihop macen med Xboxen via Connect360 men det fick jag tyvärr inte att lira som det skulle. Var problemet låg vet jag faktist inte då macen verkar ha hittat Xboxen men Xboxen delade inte ut några filer från macen. Istället för att felsöka någon längre tid kickade jag ut Connect360 och installerade Rivet som funkade bättre. Nu kan jag streama bilder, musik och film från macen via det trådlösa hemmanätet till Xboxen. Perfekt. Rivet ska tydligen även funka för Playstation 3 med men det har jag ingen här så det har jag inte testat ännu. Jag har tyvärr inte hunnit testa Rivet supermycket men jag har stött på problem med att en film ej ville spelas upp och när jag kollade på en annan film så tappade Xboxen och datorn kopplingen vilket ledde till att Rivet låste sig (och det går inte att force quitta!) så jag fick starta om datorn. Vet tyvärr inte om detta berodde på programmet, datorn, xboxen eller mitt nätverk. Rivet var hur som helst en dollar billigare än Connect360 och kommer det fungera som utlovat så känns det som en hygglig investering.

Roger har tjatat på mig att jag ska installera betan av Safari 4 men det har jag inte gjort ännu utan glider vidare med Firefox. Men det kanske blir nästa veckas projekt. De som testat den verkar supernöjda med framför allt hastigheten. Vi får se. Jag återkommer antagligen med rapport nästa vecka med. Om jag lär mig något nytt that is.

Tankar, åsikter, tips, trix och annat är som vanligt välkommet i kommentarerna!

Just det. Jag bankade på ett klistermärke till då det verkar vara populärt...

Läs mer
38.5°
0

Switch - vecka två

Vi kommer varandra närmare

RSS 61 kommentarer till artikeln
Bobby_X
Growl+Adium: Har jag för mig att det går att stänga av så att inte alla användare poppar upp med growl, utan bara vissa man väljer ut. Inget jag själv har testat iofs...
av Bobby_X, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
goozer12
$ finns om du trycker Alt och 4. var nu en dutti ponke och testa Safari 4... och grattis till vecka 2
av goozer12, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
Boynq85
Om du vill göra din Mac lite speciell kan du alltid kolla in den här webshoppen. Bra och pålitlig service :=)

www.iamhumannow.com
av Boynq85, söndag 01 mars 2009 kl 17:45
widell
Tack för tipset om Adium. Har länge tyckt att MSN Messenger inte är helt perfekt, och när senaste webkit (Safari 4) har sönder MSN totalt så är jag desperat efter något som funkar :)
av widell, söndag 01 mars 2009 kl 17:49
Martin Gunnarsson
Growl är ju som du säkert har märkt inget som är knutet till just Adium, utan helt enkelt en sorts notifieringshubb. Du kan Adium ställa in vilka händelser du vill få Growl-notifieringar för i Adium, personligen tycker jag att Growl passar bättre för mail, iTunes och diverse nedladdningsprogram.

Jag saknar verkligen inte att kunna se antalet fönster man har öppna, vill man få koll finns ju F10 (eller vad det är på de nya tangentborden) för att visa alla fönster för ett visst program, plus kommando+< och kommando+> för att växla mellan ett programs fönster.

Men hur ofta har man mer än ett fönster i varje program egentligen?
av Martin Gunnarsson, söndag 01 mars 2009 kl 18:13
www.swedun.com
$ ligger på alt+4
av www.swedun.com, söndag 01 mars 2009 kl 18:28
Daniel
Du kan lätt ställa in vad Adium ska göra vid vissa händelser under ''Notifications'' (saftblandaren i Preferences). Där kan du stänga av Growl för Adium helt om du så vill, eller som jag har gjort, endast aktiverat Growl för händelser så som inkommande meddelande när Adium inte är aktivt eller när någon försöker skicka en fil till en.

Grymt att du också börjat använda Coda, ett hel fantastiskt program enligt mig. En sak jag kan tipsa om är att gå in i ''Preferences -> Files'' och välja ''Open Files With: Double Click''. Så sjukligt irriterande när man råkar öppna upp en hel bunte filer av misstag annars.

För övrigt kan jag bara säga, ta bort klistermärkena människa!! Det där är nästintill hädelse.

Edit: Kommentarsystemet verkar inte gillar citationstecken.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 18:47
SthlmsRille
Ett problem som många mac-användare har är att de inte hittat något bra stöd för codecs till Quicktime. Av den anledningen laddar de ner VLC mediaplayer, som inte alls är lika bra att använda som en mediaspelare som stöder riktiga codecs.
Men det finns codecspaket att ladda ner, som även ger stöd för undertexter till filmer, och lösningen heter Perian.

Ladda ner det så blir du lite gladare!

/Rille
av SthlmsRille, söndag 01 mars 2009 kl 18:56
papichulo
Om du börjat trivas med Spotlight så är det dags att ta sig en titt på Quicksilver, Spotlight på steroider. Du kommer inte klara dig utan den senare, oerhört nyttig liten app som kan göra allt!

www.blacktree.com
av papichulo, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Det som håller mig borta från Safari är att ex. cmd-2 inte tar mig till flik nummer 2 som det gör i Firefox. Om något vet hur man konfar det som så i Safari så hojta mer än gärna till.
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Bra lista för snabbkommandon -> support.apple.com
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:02
Linus
Jag kör också Fliqlo som skärmsläckare, men varför har du den ställd på 12-timmars format??
Kör igång skärmsläckaren och tryck 'Pil höger' så växlar du till 24-timmars format.
av Linus, söndag 01 mars 2009 kl 19:20
Emil Öberg
Att du vill se hur många program som döljer sig bakom en ikon är ett klassiskt Switcher-symptom. Jag förutsätter att Roger har tvingat dig att slå på Aktiva hörn i Exposé, om inte så säg genast till honom att tvinga dig till det.

Apropå att ha klockor som skärmsläckare så skrev jag en sådan när jag jobbade på Studentradion i Uppsala. Ett par gratis iMac globes som man kunde hänga upp-och-ner i innertaket klingade helt enkelt bättre än att pynta 7000 kr per klocka för att köpa "riktiga".

Vill du känna dig som i en broadcast-studio och få en otroligt fin tidsuppfattning så är det bara att ta för sig.

En bild på hur det kan se ut syns här: studentradion.com

EDIT: För att ladda ner själva skärmsläckaren, se mitt inlägg lite längre ner. Av någon anledning så bråkade den första filen.
av Emil Öberg, söndag 01 mars 2009 kl 19:29
wehooo
Kan rekommendera iStat menus om du vill ha koll på vad som händer inne i burken, temperatur, cpu-belastning osv.
av wehooo, söndag 01 mars 2009 kl 19:33
Daniel
@Emil:

Verkade inte fungera något vidare på min Macbook Pro, dessvärre.

Synd, tyckte det såg ut att vara en ganska snygg skärmsläckare.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 19:49
AntonSilver
Glöm inte att dra fyra fingrar neråt för att se alla fönster (eller ställ in aktiva hörn i exposé för att se alla fönster i ett visst program.
av AntonSilver, söndag 01 mars 2009 kl 20:07
tva
@rasssta#10: Du kan bara hoppa åt höger och vänster bland flikarna vi kortkommando (om inget hänt i 4:an?) och vad för knappkombination det är ser du i hur lätt som helst i menyerna...
av tva, söndag 01 mars 2009 kl 21:54
chrullo
Man kan ju se på dina klistermärken att du fortfarande har lite PC-blod i dig. Tror nog att du får avlägsna dessa innan du kan kalla dig äkta Macian :)
av chrullo, söndag 01 mars 2009 kl 21:56
HannesP
Ja, visst är det skandal att det inte finns en _egen_knapp_ på tangentbordet för att skärmdumpa... ;)
av HannesP, söndag 01 mars 2009 kl 22:09
HejGustav
Det är knappt jag vågar visa locket på min MacBook här.
av HejGustav, söndag 01 mars 2009 kl 22:47
Ambassadeur
@Emil Öberg#13:
Skärmsläckaren ville inte funka på min MacBook Pro. Synd, den såg ruskigt snygg ut!
av Ambassadeur, söndag 01 mars 2009 kl 22:49
Ackelman
@SthlmsRille#8: Perian verkar skönt.. men det största problemet jag har när jag ska spela upp filmer är att jag behöver stöd för img filer..
VLC klarar av det men tänkte om det är någon som har något annat förslag för det?
av Ackelman, söndag 01 mars 2009 kl 23:19
Jippojeppe
Knappen F9 blir utsliten på vår mac! grymt skönt att kunna välja mellan alla öppna fönster där.
av Jippojeppe, söndag 01 mars 2009 kl 23:30
per
håller med tidigare kommentarer ang aktiva hörn och expose, sanslöst smidig översikt på alla fönster, nu kör jag alla fönster på höger upp, skrivbord på höger ner. jag har inget för att se alla fönster i ett program (f10) men det kan du ju ha om du vill se hur många finders du har öppna
av per, söndag 01 mars 2009 kl 23:42
Gurkpinnen
Om du har hotmail som mail så kommer du nog inte bli nöjd med safari 4-betan. Det fungerar nämligen inte att läsa sina mejl med den nya betan.
Men annars är jag supernöjd med safari och gillar den mycket bättre än firefox faktiskt. Anävnder egentligen bara firefox till mejlen av ovan angedd orsak och för att skriva i wordpress som inte heller verkar fungera så bra i safari men annars så tycker jag det är supersmidigt med safari
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:44
Gurkpinnen
Apropå Adium. Är det någon som vet om det man få reda på om man har fått några nya mejl.
På MSN så kommer det ju upp en liten ruta som talar om att man fått ett nytt mail men det verkar det inte göra i adium.
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:45
Daniel
Mmm, glömde nämna det innan, men om du inte vet det sedan innan, så kan du lätt ändra de flesta system-wide knappkombinationer så som t ex för att ta skärmdumpar.

Gå in i System Preferences, Keyboard & Mouse, Keyboard Shortcuts och där kan du sedan välja precis vad som ska göra vad.

Dock, så rekommenderar jag att du inte ändrar för mycket, av den enkla anledningen att det mesta handlar bara om vana och det kommer bara bli jobbigt om du har ändrat om alla knappkombinationer och sedan ska du använda någon annans dator eller någon annan ska använda din dator.

@Dorian Gray:

Jag vet att jag egentligen bara borde ignorera dig då du ändå bara är här för att irritera för gud vet vad vilken anledning, men snälla, för din egen skull, var bara tyst innan du skämmer ut dig ännu mer.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 23:49
Hvdvrk
Kvalificerad gissning: Dorian Grays förra tjej lämnade honom för en Mac-användare. Sjukt bitter.
av Hvdvrk, söndag 01 mars 2009 kl 23:58
fryxell
Håller med AntonSilver och tipsar om att dra ned över trackpaden med fyra fingrar för att se alla fönster. Om det inte fungera kan du aktivera det i Systeminställningar > Styrplatta. ( fungerar på nyare macar )

Ett annat tips som alla vet är att för att växla program så trycker du på kringla + tab men det som inte är uppenbart är att du ska trycka kringla + < för att växla fönster inom samma program.
av fryxell, måndag 02 mars 2009 kl 00:19
Emil Öberg
@Ambassadeur#22:
@Daniel#15:

Av någon anledning så bråkade filen. Jag plockade den bara rakt upp och ner från min dator, men det ville sig visst inte.

Men lösningen är nära. Dock blir det någon halvminuts jobb för att den ska kunna installeras:

1. Ladda ner SWF Screensaver for Mac här: www.video-flash.de

2. Ladda ner flashfilen här: studentradion.com

3. Ersätt flashfilen i SWF Screensaver for Mac med flashfilen nedladdad i steg 2. Detta genom att högerklicka på "SWF Screensaver for Mac 0.9.2beta.saver"-filen nedladdad i steg 1, välj "Show package/visa paketets innehåll", Gå till Content > Resourses och klistra in filen (efter uppackning) som du laddat ner i steg 2. Dubbelklicka på SWF Screensaver... för att installera. Voila.

Testade just på min sambos dator och det funkade finfint. Säg dock gärna till igen om det skulle vara något problem.
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:27
Emil Öberg
Det var lite snack om epost. Jag kan strongt rekommendera GMail notifier från våra vänner på Google. Funkar dock (såklart?) enbart på Gmail-kontot. Simpelt och väldigt funktionellt.

See it in action: cache.lifehacker.com
Eller ladda ner: toolbar.google.com
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:47
p2d
@Dorian Gray#23: Varför spenderar du nästan en timma varje dag åt att kommentera saker du egentligen inte har något som helst intresse av?

Edit: Såg att fryxell redan tipsat om det jag tänkte skriva. kringla + < är oerhört smidigt!
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 01:08
Charlie Bravo
@Dorian Gray#22: Bagdad Bobs reinkarnation anyone???

iPhoto är grymt för dom som inte orkar och vill hålla på och bygga egna filstrukturer, iPhoto är mer som en databas som håller koll på den biten åt dig, vill man modda iPhoto finns tex: www.fatcatsoftware.com där kan man hoppa mellan olika bibliotek.
Vill man bygga eget så finns det självklart massor av alternativ. Jag kör Adobe lightroom 2, men det är lite mer riktat åt Pro. Tyvärr är Bagdad Dorian som vanligt virrig som Bosse Ringholm i en färgad kostym, han borde fråga sig varför +95% av alla PRO plåtsar sitter med Mac, varför man bara ser Mac hos alla retuschörer, hyrstudios, oavsätt om man är i Stockholm, NY, London eller Tokyo. Och varför det tog år för Hasselblad att ens släppa sitt Phocus till PC? Kan det bero på att bild och färghanteringen i windows länge legat såååå efter i windows och ännu inte kommit ikapp.

Just det Dorian, en sak till när jag ändå har dig på tråden, du får inte glömma att ringa dom numren jag gav dig förra veckan?? Finns nog någon som kan hjälpa dig bättre än oss här, tror faktiskt att Macfeber är fel forum, ehh,, du kanske sökte efter PsykFeber och hamnade här, men då kan jag berätta att du hamnade lite fel serru, så prova igen så ska du se att det går bättre.

Lycka till, och tänk på att imorgon är en annan dag.

Puss
/Pappa Harko

/H
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 02:14
superkonna
Lite drag-and-drop-tips.

Du kan dra bilder från din webbläsare till skrivbordet, eller valfri mapp genom drag-och-släpp.

Du kan öppna filer i valfritt program (även om de är associerade till ett annat program) genom att dra filen till önskat program i dockan.

Du kan skriva ut dokument genom att dra filen till skrivarikonen (smidigt att ha den i dockan).

Och så ett litet Indesign-tips: Du kan montera bilder i bildrutor i dina Indesign-dokument genom att dra och släppa dessa från mapp på skrivbordet eller t.o.m. från din webbläsare in i ditt Indesign-dokument.

Du kan spara text från din webbläsare genom att markera den och drag-och-släppa den på valfri plats i din Mac.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 08:35
nikron
Dollartecknet nås med tangentkombination: "alt + 4". Rätt logiskt då det är samma tangent som för ?. Använder danska tecken ibland och blev glatt överraskad då "alt" och "ä,ö" blir "æ,ø"!
av nikron, måndag 02 mars 2009 kl 08:38
hovis
@HejGustav#20:

Det ser absolut inte bra ut
av hovis, måndag 02 mars 2009 kl 09:05
J.Lindeberg
@Ackelman#23: Du kan testa att ladda in Plex. Ett helt underbart program för att kolla på film.. Visserligen mer tänkt som mediacenter, men det har stöd för alla filformat, inkl. img. En annan väldigt läcker sak är att den även spelar upp .rar filer vilket innebär att om du har en mapp med 100 rar filer så hittar den filmen direkt och spelar upp. Underbart!
av J.Lindeberg, måndag 02 mars 2009 kl 09:29
Charlie Bravo
@Dorian Gray#38:

Men då måste jag gratulera! firar du med tårta idag?
And the winner is,, www.fiascoawards.com
I just detta fall borde det iof vara: And the WHINER is...

Och så kör jag ett fjortis skratt så som du brukar, Ha ha ha ha hah ha h aha ahahha scoobi doobi doo, jag är så sjuk ha ha iiiiii ha iiiiiiiiIIIIIIIIIIIiiiiiiiiii Ha HA hahah AH
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 09:45
superkonna
Om man saknar sitt aktivitetsfält från Windows, så kan man alltid använda Fantasktik. Men det är en vanesak. Tänket är lite annorlunda i Mac.

T.ex. att man har ett menyfält överst på skärmen, istället för ett menyfält i varje fönster. Sparar arbetsyta och är tydligt och konsekvent.

PS. Mata inte Trollian.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 09:51
Raps
@Dorian Gray#38:
"Ja för Fotografering är ju definitionen av pro när det gäller datorer Ha ha ha ha ha ha ha. "

Huh? Jag blir inte klok på det inlägget.. Har du lust att utveckla?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 10:41
Charlie Bravo
@Raps#42:

Håller med, vad försöker han säga? är det isländska?
Detta forum har förvandlats till ett dorians paradis, ursäkta jag menar dårarnas paradis.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 10:47
p2d
@Dorian Gray#44: .. och Vista saknar ett vettigt shell, så man inte kan SSH:a och göra något vettigt alls.. Man kan inte heller dela ut filer över WAN med inbyggt protokoll utan att behöva fixa och trixa med VPN.. Det tycker jag är basic..

Solaris och FreeBSD är riktigt krångliga att använda men har nativestöd för ett riktigt bra filsystem (ZFS). Windows har NTFS som man måste defragmentera.. Men windows är fasen så mycket lättare att använda, men mer Basic.

Det finns för och nackdelar med allt, mellan alla operativsystem, hur man än vrider och vänder på det.

Och jag håller med om att windows är bättre ibland på vissa saker. Själv arbetar jag som fotograf, webdesigner och grafisk formgivare (vilket tydligen inte är pro för dig). Hur som helst försöker jag jobba professionellt, och då är OS X bättre för min del. Både vad gäller webdesign, foto och grafisk formgivning. I dessa segment finns det faktiskt program som bara finns till OS X och inte till windows. Program som jag skulle ha svårt att klara mig utan.

Så snälla, sluta nu
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 10:55
Nisse Bergman
Ytterliggare ett xbox tips. Xboxen är lite skum när det kommer till codecs den kan bara spela upp vissa kombinationer av codecs. Och det mest störiga är väl att h.264 filmer inte kan spelas upp med tex AC3 utan bara AAC (som av någon oförklarlig anledning inte stöder sorround på xboxen). Nästan allt HD-material kommer i kombinationen h.264+AC3. En lösning jag använder är att öppna filen i QT (med Perian såklart ;) välj exportera sätt video till passthrough, ljud till AAC 160 stereo, filändelse till mp4. Efter 2-3 minuter kan filmer i HD spelas upp utan problem på krysslådan (dock utan sorround).
av Nisse Bergman, måndag 02 mars 2009 kl 11:03
Raps
@Dorian Gray#44:
"flesta som jobbar i Photoshop har en Mac"
Nu skrev han iofs fotografer.. Fotograf är inte synonymt med Photoshop. Vet du hur en fotografs arbetskedja brukar fungera?

Insinuerar du med detta att t.ex. yrkesfotografer inte är "pro"/professionella?

Om vi tar mig som exempel, så har jag jobbat professionellt som grafisk formgivare och reklamare i över 10 år. Hälften av den tiden har jag suttit på pc, hälften på mac.

Jag tycker bägge plattformar är lika "professionella". Det finns helt klart nackdelar och fördelar med bägge, men just nu föredrar jag Apple.

Hur länge har du använt Appleprodukter som verktyg i ditt professionella yrkesliv?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 11:41
gonace
Vad heter programet som visar klockan som bilden ovan?=)
av gonace, måndag 02 mars 2009 kl 11:44
per
Ffs allamactalibaner, här är minst 5 personer som är urbota korkade. Vem fan argumenterar med ett troll? varför ens svara honom?
har inte internet lärt er att det finns idioter och det kommer alltid finnas idioter?
På macfeber finns endast ett troll, ändå försöker alla argumentera med honom såfort han skriver att mac är dåligt och win 3.11 är det enda som alla bra människor använder.

Hade det varit ett mer utbrett problem hade vi säkert kunnat få ignore på vissa användare, men helt ärligt hur svårt är det att strunta i vad en enda person skriver?
Dont feed the troll
av per, måndag 02 mars 2009 kl 12:13
p2d
@per#50: word
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 13:07
Wille Wilhelmsson
@per#50: fliqlo

www.9031.com
av Wille Wilhelmsson, måndag 02 mars 2009 kl 13:44
Raps
@per#50:
Om du menar att Dorian är ett troll så får det stå för dig. Javisst är han lite störig, men det är väl skönt, hade varit extremt ointressant och likriktat här annars.
Jag vill gärna höra hans argument även om jag inte håller med. Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar?
Nu handlar det iofs bara om datorer, inget att hetsa upp sig för. Det är en lagom nivå, hade det handlat om politik, barnuppfostran eller andra känsligare ämnen så hade man nog inte orkat diskutera det. Inte på nätet iaf, det slutar bara med caps-lock.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 14:45
kiwi
Problem med Dorian är väl just dessa två: 1) Han anser att Mac inte går att använda till proffsiga saker. 2) Han upprepar detta in absurdum.

Själv orkar jag sällan diskutera med troll (inte minst eftersom det oftast slutar i "du har fel", "nej DU har fel"), men jag förstår om folk reagerar - särskilt när det handlar om så uppenbara faktafel och inte bara om åsikter.

Vi kommer att få dras med Dorian länge än, precis som vi som diskuterar på macworld.idg.se får dras med Elefanten & Co.

Till sist, bara för att Dorian inte (felaktigt) ska kunna säga att alla Mac-användare är introverta och blinda: Jag är hängiven switcher sedan två år tillbaka (efter att ha använt Windows sedan 3.11-tiden). Ändå kan jag utan tvekan medge att både Mac OS X och Apples datorer har sina brister. Självklart har dom det, för det har nämligen alla. Men att det inte skulle kunna gå att använda dessa professionellt är ju bara hål i huvudet att säga.
av kiwi, måndag 02 mars 2009 kl 17:45
Borneee
Det bästa med att vara mac-användare Wille. Det är att du slipper vara på samma sida som Dorian. På samma sätt som man inte skulle välja Peter Harrysson i brännbollen, eller Tiina Rosenberg som svensexekoordinator. Så vill man heller inte ha Dorian som OS-kompis. Skönt. Men han är ju världens bästa motståndare. Underhållande och provocerande.
av Borneee, måndag 02 mars 2009 kl 17:52
Charlie Bravo
Dorian argumenterar som 12 årig Bagdad Bob på LSD, finns ingen som riktigt förstår det han försöker säga, några inlägg i denna tråd illustrerar detta mycket väl. Men jag skulle sakna den varelsen om han gav upp. Det är faktiskt extremt underhållande att läsa hans inlägg, och man blir faktiskt lite imponerad att han faktiskt lyckas med att posta ett inlägg.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 19:01
Freddan81
Angående snabbkommandona går ju dessa att ändra som man vill i inställningspanelen. Jag har cmd+1 för skärmdump, cmd+2 för att själv dra ut en ruta att klippa ut en ruta att spara, cmd+3: för att spara skärmdumpen i minnet för att kunna klistra in och slutligen cmd+4 för att göra samma sak med en markerad ruta på skärmen.

Slutligen vill jag ombe alla att försöka ignorera dorian grey, han är bara en provokativ kverulant som inte har en vettig bild av OSX för fem öre.

mvh Fredde
av Freddan81, måndag 02 mars 2009 kl 20:00
Dorian Grey
Snälla, jag klarar inte mer. Ni verkar ha det så himla kul, men jag får ju inte vara med. Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp?
av Dorian Grey, måndag 02 mars 2009 kl 21:51
Raps
@Dorian Grey#59:
"Vad vill ni egentligen..."

Ja det borde man fråga sig. Du har rätt! Vad vill vi?! Helt sjukt detta egentligen. Så otroligt meningslöst.

Nu skall jag göra något helt annat. Skall nog blocka mig själv från att komma in på *.feber. Det kommer ge mig mer tid till andra, viktigare saker.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 23:49
Vassago
@Dorian Grey#59: "Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp? "

Nämen jösses haledudane då. Till å ta på sig lilla offerrollen när argumenten ännu en gång tryter. Det är väl lilla "mr självhybris" här som anklagar alla macanvänader för just det du ovan tog till lipen över. Så fort du får en enkel fråga att svara på flyr du som en liten rädd flickstackare.
Nåväl...jag frågar för sjunde gången, varför ljuger du om (t.ex) att man måste betala dyra pengar för QT-Pro för att (t.om) kunna på apples sajt se filmtrailers. När du har svarat på det (om du har den minsta civilkurage) kommer jag till nästa lögn du gödslat. Ok?
av Vassago, måndag 02 mars 2009 kl 23:51
Vassago
@Raps#54: "Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar? "

Det där var direkt ohälsosamt präktigt och unket PK. Om provokationer/hån/förlöjligande/lögner mm. i din värld står för värderingar/åsikter/tankar och därigenom kunna "lära sig nåt nytt" blir du tyvärr icke trovärdig i ditt ivriga försök att verka "god".
av Vassago, tisdag 03 mars 2009 kl 00:22
Dorian Grey
Jamen det står ju i QT-Pros menyer att man bara får tillgång till vissa funktioner om man betalar för programmet. Erkänner att jag inte vet exakt vilka funktioner det handlar om eftersom jag inte har haft tillgång till någon egen Mac.

Men om programmet nu är så himla bra hur kommer det sig då att ingen använder det - någonting måste ju vara fel. Kanske för att det är så svårt att avinstallera det på en Mac. Jag har flera bekanta som har Macar, och de erkänner själva att det är mycket svårt att avinstallera QT.

Hur som helst är det väl inget fel på att vara flicka, och det behöver väl inte betyda att man är rädd och flyr bara för att man inte vill bli ovänner.
av Dorian Grey, tisdag 03 mars 2009 kl 20:51
Rajje
Eftersom varje fönster inte är en egen process i Mac OS X, finns det betydligt mindre anledning att hålla koll på antalet fönster. Det relevanta är istället att hålla koll på hur många program som är öppna och stänga dem som inte behövs. Har man t.ex. tio Safari-fönster öppna är det en helt annan sak än att köra programmet Safari i tio instanser. Detta är en av de största skillnaderna mellan Windows och Mac OS.

Ett tips för att hålla koll på enskilda fönster är annars att högerklicka på programmens Dock-symboler, alternativt använda respektive programs Fönster-meny. Det är så man kanske bäst bläddrar mellan fönster lite mer noggrant. Man får samma specifika kontroll som när man använder Windows aktivitetsfält, fast med den stora förbättringen att fönstrena är sorterade under varje program istället för att ligga huller om buller i en trång liten list, med namn som blir kortare och kortare ju fler som är öppna.
av Rajje, onsdag 04 mars 2009 kl 12:57
skammen
Veckans tips: Aquamacs (aquamacs.org - macvänlig emacsdistribution som inkluderar många praktiska major modes, vanlig cut & paste-integration mot resten av systemet etc.

NetBeans rullar annars bra på mac. Likaså Eclipse.

MacTeX + BibDesk är en trevlig verktygskedja för att skriva dokument. Nya LyX 1.6 funkar bra annars om du är mer av en WYSIWYG-person.
av skammen, onsdag 04 mars 2009 kl 13:49
Spiken
Prova QuickSilver för att starta program. Blixtsnabbt!
av Spiken, torsdag 12 mars 2009 kl 09:28
Kommentera artikelnNya spel invalda i World Video Game Hall of Fame
Bland annat StarCraft och Animal Crossing

Amerikanska The National Museum of Play meddelade igår att man kommer att välja in fyra nya spel i sin så kallade World Video Game Hall of Fame vilken man drog igång 2015. De fyra spel som får äran att ta plats i datorspelens absoluta finrum är Microsoft Flight Simulator, Where in the World Is Carmen Sandiego?, StarCraft och Animal Crossing. Bland finalisterna som inte gick vidare i år, de lär få fler chanser framöver, hittas Call of Duty, FarmVille, FIFA International Soccer, Guitar Hero, Mattel Football, Pole Position, Portal och Tron. De fyra spelen som nu valts in i Hall of Fame ansluter sig till den ärofulla utmärkelsen med spel som tidigare invalts där. Bland dessa hittas bland andra John Madden Football, Tomb Raider, Final Fantasy VII, Sonic the Hedgehog, Grand Theft Auto III, The Legend of Zelda, The Oregon Trail, The Sims, Space Invaders, Doom, Pac-Man, Pong, Super Mario Bros., Tetris och World of Warcraft. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du betala vid laddstolpen med parkeringsappen
Easypark startar samarbete med Vattenfall

En av de tråkiga sakerna med elbil är att de ska laddas och har man ingen Tesla så är det ett gäng olika tjänster och appar att hålla reda på. Easypark försöker lösa detta precis som man försöker lösa alla appar för parkering och man verkar faktiskt vara mästare på samarbeten. Att betala för laddning via Easypark-appen har fungerat tidigare och man har samarbeten med Eways, Fortum Charge & Drive och Recharge och nu har man börjat samarbeta med InCharge, som är Vattenfalls nätverk av laddare. Samarbetet innebär att man alltså kan betala för sin laddning vid InCharge-laddstationen med Easypark-appen. Samarbetet håller på och rullas ut och det har sedan slutet av april gått att betala vid vissa laddstolpar med Easyparks app. Tumnagel
46.2°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus släpps i tjusigare konsolversion 18 juni
Med ray tracing och sånt

Metro Exodus: Enhanced Edition släpptes till PC igår och ger spelare möjlighet att dra nytta av deras flådigare RTX-kort för att bland annat få tjusigare ray tracing-effekter. Enhanced Edition är även på ingång till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den versionen kommer bli tillgänglig 18 juni. Enhanced Edition till konsol kommer erbjuda några av förbättringarna vi fått se i PC-versionen, utan flådigare RTX-funktioner som Advanced Ray Traced Reflections samt DLSS 2.0 förstås, men ska ändå erbjuda en tjusigare upplevelse. Bland annat kommer den nya versionen 4K/60fps, ray tracing-effekter, kortare laddningstider och på PS5 kommer även spelet dra nytta av handkontrollens vibrationer för bättre haptisk feedback. Precis som med PC-versionen kommer spelare som äger Metro Exodus sedan tidigare kunna uppgradera till Enhanced Edition gratis. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Nu kan du glo på tv i din Polestar 2
Polestar släpper streamingapp

Ibland så sitter man i sin elbil och laddar och har tråkigt, har man en Kia EV6 kan man fälla sätet och sova och i en Tesla kan man lira lite spel. Nu släpper Polestar en app där man har lite streamingtjänster, helt enkelt för att man ska kunna kolla på något medans man laddar eller sitter still i sin bil av någon annan anledning. – Vi har släppt den nya Polestar-appen i betaform så att våra kunder kan börja njuta av fördelarna med videostreaming i bilen, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar. Vi kommer att få feedback – både bra och dålig – som hjälper oss att förfina appen baserat på tusentals användare snarare än en liten begränsad skara. Vi kommer också att fortsätta lägga till kanaler i framtiden, vilket ger appen en enorm tillväxtpotential eftersom den kan integrera i princip alla webbaserade streamingtjänster. Appen är nu i beta och i Sverige finns det saker från SVT, BBC Ideas, Al Jazeera och Tagesschau att kolla på och mer ska komma senare. Det går endast att titta på saker när man står till, när bilen börjar röra på sig så kan man dock fortsätta att lyssna om man vill det. Ganska smidigt om det är hockey eller partiledardebatt eller något som går lika bra att lyssna på. Datan som förbrukas ingår i den dataplan som finns i bilen och kostar inte extra. Tumnagel
39.7°
+
Roger Åberg
0

3D-skrivare skriver ut grejer i trä
Använder sågspån för att skapa nya saker

Det amerikanska företaget Desktop Metal har tagit fram en ny 3D-skrivare där man använder sågspån som grundmaterial för att skriva ut nya objekt i trä. Skrivaren kallas för Forust och den använder ett bindmaterial som gör det möjligt att skapa fasta föremål av finkornigt sågspån. Andrew Jeffery från Desktop Metal ser deras nya skrivare som ett sätt att kunna spara in på träd och säger: "Two years ago we started looking into how we might be able to 3D print in new material,” he said. “Wood waste was one of the materials we started with early on and realized it could be repurposed and upcycled with 3D printing technology. From there, we focused on building out the process using wood byproducts in order to create real wood-crafted results. We formed the company really to save forests." När vi kan få se Forust på marknaden och vad denna då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedanför kan ni kolla in ett klipp där Desktop Metal snackar lite mer om Forust. Tumnagel
50.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Conan Exiles på ingång till Xbox Game Pass
Oklart när dock

Conan Exiles-utvecklarna Funcom har meddelat att deras överlevnadssimulator kommer att släppas på Xbox Game Pass inom kort. Funcom levererade inget specifikt datum, men troligtvis kommer det ske någon gång under andra halvan av maj. Microsoft brukar leverera Game Pass-nyheter varannan vecka, så vi lär få reda på släppdatum i slutet av nästa vecka. Conan Exiles firar för övrigt tre år i morgon och spelet kommer även få en ny expansion vid namn The Isle of Siptah 27 maj. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Nios batteribytarstationer kommer till Norge
Byt ut bilens batteri istället för att ladda det

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio planerar att lansera sina så kallade batteribytarstationer i Europa och Norge blir det land där Europa-lanseringen kommer att inledas. Tanken bakom batteribytarstationer är att elbilsägare ska kunna byta ut batteriet på bilen istället för att ladda upp det, en process som ska ta cirka tre minuter enligt Nio. I oktober planerar Nio att öppna fyra batteribytarstationer i Oslo för att utöka med ytterligare stationer i andra delar av Norge under nästa år. I Kina har Nios batteribytarstationer funnits i några år och där har Nio än så länge genomfört över två miljoner batteribyten på Nio-bilar. I klippet nedan kan ni kolla in hur ett batteribyte går till i en batteribytarstation från Nio. Tumnagel
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Mass Effect låter dig lira med gamla Mako-kontroller
Kalas om du hatar dig själv

Mass Effect är ett riktigt bra spel. Till stor del i alla fall. Något som varit universellt hatat har varit styrningen på fordonet Mako, vilket gjorde utforskandet av planeter till ett regelrätt helvete. Med Legendary Edition kommer inte bara Mass Effect få lite tjusigare grafik och mer modern gameplay, utan Bioware har också förbättrat styrningen av Mako. Vill man dock återuppleva hatobjektet från originalspelet så kommer detta vara möjligt då utvecklarna lagt till möjligheten att skifta mellan de olika styrlägena. Men med tanke på att spelets enviroment director Kevin Meek säger detta så är det nog bäst att undvika det gamla systemet: "For those people out there who do like pain, wex27ve left the option to leave it back kind of closer to the original controls as well if you want. Playing the Mako today versus playing the Mako back in the original, especially on PC, itx27s like night and day. I donx27t want to thrash my keyboard and mouse after every encounter with the thresher maw or trying to climb a mountain." Mass Effect Legendary Edition kommer släppas 14 maj till PC, PS4 och Xbox One. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Google släpper app som ska bevara utrotningshotade språk
Så att kommande generationer inte ska glömma av dem

Googles kultur- och historiesatsning Arts & Culture har släppt en ny app vars syfte är att bevara ett knippe olika språk som i framtiden riskerar att försvinna. Appen kallas för "Woolaroo" och använder sig av datorsyn där användare kan fotografera saker i sin omgivning och sedan lägga in vad dessa heter på något av de utrotningshotade språken. Översättningarna läggs in både i skrift och tal så att även det fonetiska uttalet av ordet bevaras. I dagsläget har Woolaroo stöd för tio språk som anses vara utrotningshotade, bland annat Maori, Sicilianska och Yiddish, och det kommer antagligen att läggas in fler språk i appen framöver. I bildspelet nedan listas de tio språk som för tillfället finns i Woolaroo och där hittas infografik över var språket talas och hur många som talar språket. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ericsson och Samsung tecknar patentavtal
Frid och fröjd igen

Ericsson och Samsung har nu löst den patenttvist som uppstod efter det att Ericsson stämde Samsung i slutet av förra året. Anledningen till att Ericsson stämde Samsung uppgav Ericsson berodde på att Samsung var ovilliga att förhandla fram ett förnyat patentavtal enligt de så kallade FRAND-reglerna (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory). Nu meddelar dock Ericsson att man har tecknat ett nytt flerårigt patentavtal med Samsung vilket ger Samsung rätt att använda Ericssons patent i sina mobiltelefoner. I ett pressmeddelande skriver Ericsson att man även kommit överens med Samsung om att samarbeta om att utveckla den öppna standardiseringen inom mobilindustrin. Exakt vad det innebär framgår dock inte. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

En sista trailer för Final Fantasy VII Remake: Intergrade
Kommer vara PlayStation 5-exklusivt ett tag

Square Enix släppte nyss en sista trailer för det lilla bonuskapitlet Intergrade till Final Fantasy VII Remake. Detta kapitel kommer släppas den 10 juni och släpps först till folk som spelar spelet på PlayStation 5. Det kommer så klart även till övriga plattformar dock inte förrän tidigast sex månader senare. På tal om Final Fantasy VII Remake så meddelade Square Enix Tetsuya Nomura att utvecklingen av del två av spelet går fint och att det kommer ta vid där Intergrade slutar. I den andra delen kommer Cloud ränna runt i naturen så atmosfären kommer vara väldigt olik den från första delen. Det är dock fortfarande oklart när denna andra del av Final Fantasy VII Remake kommer släppas. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Google lägger till Gboard-stöd i Wear OS
Skriv romaner på handleden

Att använda sin smarta klocka för att skriva saker är inte precis optimalt, men det är bra att ha det som alternativ när det krisar. Google har nu uppdaterat Wear OS och lagt till tangentbordet Gboard i klockorna och tangentbordet verkar fungera ungefär likadant som på mobiltelefoner, fast lär vara betydligt meckigare att använda då Wear OS-skärmar har en tendens att vara rätt små. Uppdateringen till Wear OS-enheter har börjat rulla ut, men i vanlig ordning när det kommer till Google-uppdateringar kan det dröja ett tag innan funktionerna trillar in på just din enhet. Tålamod är en dygd, osv. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Argo AI:s nya LIDAR har en räckvidd 400 meter
Gör att självkörande bilar kan "se" längre

Argo AI, företaget som delägs av bland andra Ford och Volkswagen, säger att man har utvecklar en ny LIDAR vilken man tror är den som har längst räckvidd på marknaden. Det nya LIDAR-systemet har en räckvidd på 400 meter, något som kan ge självkörande bilar förmågan att upptäcka saker på vägarna snabbare än vad många av dagens LIDAR-system gör. Argo Self-Driving System kan sedan tidigare täcka in 360 grader runt bilen och kan enligt Argo AI framföra självkörande fordon både dag- och nattetid i till exempel städer. Med den utökade räckvidden blir det nu möjligt att göra detta säkert även i högre hastigheter skriver Argo AI i ett pressmeddelande. Argo AI:s grundare och vd, Bryan Salesky, som tidigare utvecklat självkörande bilar hos Google, säger i ett pressmeddelande: "Argo Lidar takes us to a whole new level of self-driving technology, unlocking our ability to power both delivery and ride-hail services. The Argo Self-Driving System delivers the safety, scale and service experience that businesses want and their customers demand, especially coming out of the pandemic." Argo AI testar redan idag Argo Self-Driving System i en flotta med bilar från Ford och systemet lär sannolikt dyka upp i kommersiella bilar från både Ford och Volkswagen framöver. Här nedan kan ni kolla in en kort demo på Argo Self-Driving System. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Djupfejkade läppar för dubbade filmer
Bra användning av tekniken?

När man tittar på en dubbad film kan det vara rätt distraherande när skådespelarnas munnar inte matchar det som sägs. För att lösa detta i-landsproblem har ett företag som heter Flawless tagit fram en lösning som med hjälp av AI ändrar skådespelarnas ansikten så de matchar den dubbade rösten. Det är inte bara munnen som ändras utan hela ansiktet manipuleras så ansiktsmusklerna följer det munnen säger. Verktyget kallar Flawless för TrueSync och ett exempel på när Tom Hanks pratar flytande japanska i Forrest Gump kan ses nedan. Helt "Flawless" skulle jag inte vilja kalla det men ändå rätt stabilt om denna teknologi kan användas på vilken film som helst utan någon större handpåläggning. Tumnagel
45.3°
+
Frode Wikesjö
0

Sonova köper upp Sennheisers konsumentdivision
Hörapparatsbolaget breddar sig

Tidigare i år blev det känt att tyska ljudföretaget Sennheiser ville göra sig av med sin konsumentdivision och fokusera helhjärtat på proffsutrustning. Nu har dessa planer gått igenom och schweiziska Sonova inlett processen att köpa upp Sennheisers konsumentdivision för 200 miljoner euro. Köpet väntas få tummen upp av myndigheter och gå igenom under andra halvan av 2021. Sonova tillverkar sedan tidigare hörapparater av olika slag och jobbar med tekniker inom det området. I och med köpet kommer Sonova ta över Sennheisers produktportfölj med hörlurar, soundbars och andra ljusprodukter. Tumnagel
34.8°
+
André Stray
0

Citroën lanserar fraktversion av sin elbil Ami
Ami Cargo är antagligen den sötaste budbilen på marknaden

För ett år sedan lanserade Citroën den lilla elbilen Ami och nu har man presenterat en version av denna som är tänkt att fungera som budbil i stadstrafik. Citroën Ami hade två säten men i Ami Cargo har ett av dessa slängts ut och ersatts av ett modulärt lastutrymme där man kan förvara paket i olika storlekar. Precis som Ami är Ami Cargo försedd med ett 5.5kWh batteri vilket ska ge den en räckvidd på cirka 75 kilometer. Maxhastigheten ligger på 45 km/h vilket gör att det inte krävs något bilkörkort för att köra den. En Citroën Ami Cargo kommer att kosta cirka 6500 euro i Frankrike men kommer även gå att avbetala med 25 euro i månaden om man först hostar upp 2500 euro. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

I Fast and Furious 9 blir det många bilkrascher
Nästan lika många praktiska krascher som i Blues Brothers ju

Nu när det är lite drygt 1,5 månad kvar innan jag och Bobby kan njuta av nya filmer igen. För den den 25 juni har nämligen Fast and Furious 9 premiär och i den kommer det, inte helt oväntat, bli många bilkrascher. Många av krascherna i filmen kommer inte enbart förlita sig på visuella effekter då många av krascherna kommer göras med hjälp av praktiska effekter. Här har vi ett litet klipp som visar hur det såg ut bakom kulisserna när några av dessa krascher gjordes. Fast and Furious 9 kommer ta tittarna på en actionfylld resa från London till Tokyo, från Centralamerika till Edinburgh och från en hemlig bunker i Azerbajdzjan till gatorna i Tbilisi. Tumnagel
35.6°
+
Frode Wikesjö
0

Sårbarhet i telefoner kunde ge hackare tillgång till samtal
Satte 30 procent av världens telefoner i riskzonen för hackare

Check Point Research har hittat ett säkerhetshål i Qualcomm-producerade telefonchip som kan utnyttjas av hackare för att komma åt användares telefoner. I och med att praktiskt taget alla telefoner på Android-fronten använder Qualcomm-chip så handlar det om närmare 30 procent av alla världens telefoner som nu ligger i riskzonen. Mer specifikt är det en sårbarhet Qualcomms Mobile Station Modem-chip som är boven i dramat och kan ge skurkar tillgång till en mobils meddelanden, samtalshistorik och göra det möjligt att avlyssna samtal. Sårbarheten upptäcktes av säkerhetsforskarna i oktober och rapporterade om denna till Qualcomm illa kvickt. I december blev säkerhetsuppdateringar tillgängliga för mobiltillverkare som i sin tur implementerat fixen i sin mobilmjukvara. Troligtvis är din telefon redan skyddad mot sårbarheten och detta är väl ytterligare en uppmaning för mobilanvändare att uppdatera sina telefoner så fort nya uppdateringar blir tillgängliga. Tumnagel
36.2°
+
André Stray
0

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
70kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
55kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
269kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
154kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
99kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
109kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
272kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
77kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson