m

Switch - vecka två
Vi kommer varandra närmare

Switch - vecka två
Mac / Mac

Jag har nu klarat av min andra hela vecka med min nya Macbook och det känns som om jag mer och mer kommer in i hur jag ska hantera min nya maskin. Spotlight börjar sitta i bakhuvudet och är extremt smidigt när det kommer till att öppna program. Vem behöver menyer? Snabbkommandona börjar även de sitta även om jag kan tycka att det är lite väl omständliga kombinationer för att göra något så basalt som att skärmdumpa. Och var i hela h-lvetet har de gömt dollar-tecknet?

Vill du läsa mer om min andra vecka med Macbooken så hoppa vidare under "Läs mer".

Har som sagt fortsatt att utforska hård- och mjukvara och en skön grej på hårvarufronten som jag upptäckte är att man direkt på kontakten till laddaren kan se om batteriet är fullgott laddat eller behöver lite mer kräm då den visar grönt eller orange. Vem vet, den kanske även visar rött om det är riktigt dåligt med kräm i batteriet. Det har jag dock inte behövt utforska ännu...

Efter förra veckans tips kickade jag ut MSN Messenger och installerade Adium istället. Det fungerar ju som en dröm men det vet väl säkert de flesta här redan. Körde även in addonen Growl som signalerar när folk går online och annat. Vet ej om jag gillar det då det mest känns irriterande att bli upplyst om när den eller den loggar på. Särskilt med tanke på att jag i och med GTalk säkert har en 300 personer på kontaktlistan var av jag kanske chattar med cirka 10-20 av dessa.

Spotify-klienten installerades och det är väl inte så mycket att säga om den då den i stort sett var identisk med Windows-versionen. Givetvis hade mer än halva spellistan försvunnit men det är ju inte macens fel.

Jag har börjat småprogrammera lite i Coda och börjar komma in hyfsat i miljön även om jag fortfarande behöver fråga Roger om lite tips och trix. Roger hade föresten en rätt så snygg skärmsläckare som jag installerade med. Det är den ni ser på bilden ovan.

En, i mitt tycke, lite irriterande grej med OSX är att jag inte kan se hur många fönster jag har öppet bakom det nuvarande. Vad jag menar är att i XP så syns det nere i taskbaren om man har exempelvis fem firefox-fönster öppna, två messenger och annat. Men i OSX symboliseras dessa bara av en ikon nere i dockan. Jag vet att detta inte är någon biggie men jag antar att det, precis som att jag hade problem med filstrukturen i iPhoto förra veckan , har lite att göra med att man vill ha lite mer kontroll på sitt system som "proffs"-användare.

Jag körde även in DVD-Jons nya program DoubleShift men det har jag än så länge inte sett någon större nytta av att använda då jag oftast bara slänger in några låtar på telefonen och inte byter ut dessa särskilt ofta. Men det får vara kvar då jag kanske ändrar mitt beteende längre fram.

Jag blev rekommenderad att koppla ihop macen med Xboxen via Connect360 men det fick jag tyvärr inte att lira som det skulle. Var problemet låg vet jag faktist inte då macen verkar ha hittat Xboxen men Xboxen delade inte ut några filer från macen. Istället för att felsöka någon längre tid kickade jag ut Connect360 och installerade Rivet som funkade bättre. Nu kan jag streama bilder, musik och film från macen via det trådlösa hemmanätet till Xboxen. Perfekt. Rivet ska tydligen även funka för Playstation 3 med men det har jag ingen här så det har jag inte testat ännu. Jag har tyvärr inte hunnit testa Rivet supermycket men jag har stött på problem med att en film ej ville spelas upp och när jag kollade på en annan film så tappade Xboxen och datorn kopplingen vilket ledde till att Rivet låste sig (och det går inte att force quitta!) så jag fick starta om datorn. Vet tyvärr inte om detta berodde på programmet, datorn, xboxen eller mitt nätverk. Rivet var hur som helst en dollar billigare än Connect360 och kommer det fungera som utlovat så känns det som en hygglig investering.

Roger har tjatat på mig att jag ska installera betan av Safari 4 men det har jag inte gjort ännu utan glider vidare med Firefox. Men det kanske blir nästa veckas projekt. De som testat den verkar supernöjda med framför allt hastigheten. Vi får se. Jag återkommer antagligen med rapport nästa vecka med. Om jag lär mig något nytt that is.

Tankar, åsikter, tips, trix och annat är som vanligt välkommet i kommentarerna!

Just det. Jag bankade på ett klistermärke till då det verkar vara populärt...

Läs mer
38.5°
0

Switch - vecka två

Vi kommer varandra närmare

RSS 61 kommentarer till artikeln
Bobby_X
Growl+Adium: Har jag för mig att det går att stänga av så att inte alla användare poppar upp med growl, utan bara vissa man väljer ut. Inget jag själv har testat iofs...
av Bobby_X, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
goozer12
$ finns om du trycker Alt och 4. var nu en dutti ponke och testa Safari 4... och grattis till vecka 2
av goozer12, söndag 01 mars 2009 kl 17:43
Boynq85
Om du vill göra din Mac lite speciell kan du alltid kolla in den här webshoppen. Bra och pålitlig service :=)

www.iamhumannow.com
av Boynq85, söndag 01 mars 2009 kl 17:45
widell
Tack för tipset om Adium. Har länge tyckt att MSN Messenger inte är helt perfekt, och när senaste webkit (Safari 4) har sönder MSN totalt så är jag desperat efter något som funkar :)
av widell, söndag 01 mars 2009 kl 17:49
Martin Gunnarsson
Growl är ju som du säkert har märkt inget som är knutet till just Adium, utan helt enkelt en sorts notifieringshubb. Du kan Adium ställa in vilka händelser du vill få Growl-notifieringar för i Adium, personligen tycker jag att Growl passar bättre för mail, iTunes och diverse nedladdningsprogram.

Jag saknar verkligen inte att kunna se antalet fönster man har öppna, vill man få koll finns ju F10 (eller vad det är på de nya tangentborden) för att visa alla fönster för ett visst program, plus kommando+< och kommando+> för att växla mellan ett programs fönster.

Men hur ofta har man mer än ett fönster i varje program egentligen?
av Martin Gunnarsson, söndag 01 mars 2009 kl 18:13
www.swedun.com
$ ligger på alt+4
av www.swedun.com, söndag 01 mars 2009 kl 18:28
Daniel
Du kan lätt ställa in vad Adium ska göra vid vissa händelser under ''Notifications'' (saftblandaren i Preferences). Där kan du stänga av Growl för Adium helt om du så vill, eller som jag har gjort, endast aktiverat Growl för händelser så som inkommande meddelande när Adium inte är aktivt eller när någon försöker skicka en fil till en.

Grymt att du också börjat använda Coda, ett hel fantastiskt program enligt mig. En sak jag kan tipsa om är att gå in i ''Preferences -> Files'' och välja ''Open Files With: Double Click''. Så sjukligt irriterande när man råkar öppna upp en hel bunte filer av misstag annars.

För övrigt kan jag bara säga, ta bort klistermärkena människa!! Det där är nästintill hädelse.

Edit: Kommentarsystemet verkar inte gillar citationstecken.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 18:47
SthlmsRille
Ett problem som många mac-användare har är att de inte hittat något bra stöd för codecs till Quicktime. Av den anledningen laddar de ner VLC mediaplayer, som inte alls är lika bra att använda som en mediaspelare som stöder riktiga codecs.
Men det finns codecspaket att ladda ner, som även ger stöd för undertexter till filmer, och lösningen heter Perian.

Ladda ner det så blir du lite gladare!

/Rille
av SthlmsRille, söndag 01 mars 2009 kl 18:56
papichulo
Om du börjat trivas med Spotlight så är det dags att ta sig en titt på Quicksilver, Spotlight på steroider. Du kommer inte klara dig utan den senare, oerhört nyttig liten app som kan göra allt!

www.blacktree.com
av papichulo, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Det som håller mig borta från Safari är att ex. cmd-2 inte tar mig till flik nummer 2 som det gör i Firefox. Om något vet hur man konfar det som så i Safari så hojta mer än gärna till.
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:01
rasssta
Bra lista för snabbkommandon -> support.apple.com
av rasssta, söndag 01 mars 2009 kl 19:02
Linus
Jag kör också Fliqlo som skärmsläckare, men varför har du den ställd på 12-timmars format??
Kör igång skärmsläckaren och tryck 'Pil höger' så växlar du till 24-timmars format.
av Linus, söndag 01 mars 2009 kl 19:20
Emil Öberg
Att du vill se hur många program som döljer sig bakom en ikon är ett klassiskt Switcher-symptom. Jag förutsätter att Roger har tvingat dig att slå på Aktiva hörn i Exposé, om inte så säg genast till honom att tvinga dig till det.

Apropå att ha klockor som skärmsläckare så skrev jag en sådan när jag jobbade på Studentradion i Uppsala. Ett par gratis iMac globes som man kunde hänga upp-och-ner i innertaket klingade helt enkelt bättre än att pynta 7000 kr per klocka för att köpa "riktiga".

Vill du känna dig som i en broadcast-studio och få en otroligt fin tidsuppfattning så är det bara att ta för sig.

En bild på hur det kan se ut syns här: studentradion.com

EDIT: För att ladda ner själva skärmsläckaren, se mitt inlägg lite längre ner. Av någon anledning så bråkade den första filen.
av Emil Öberg, söndag 01 mars 2009 kl 19:29
wehooo
Kan rekommendera iStat menus om du vill ha koll på vad som händer inne i burken, temperatur, cpu-belastning osv.
av wehooo, söndag 01 mars 2009 kl 19:33
Daniel
@Emil:

Verkade inte fungera något vidare på min Macbook Pro, dessvärre.

Synd, tyckte det såg ut att vara en ganska snygg skärmsläckare.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 19:49
AntonSilver
Glöm inte att dra fyra fingrar neråt för att se alla fönster (eller ställ in aktiva hörn i exposé för att se alla fönster i ett visst program.
av AntonSilver, söndag 01 mars 2009 kl 20:07
tva
@rasssta#10: Du kan bara hoppa åt höger och vänster bland flikarna vi kortkommando (om inget hänt i 4:an?) och vad för knappkombination det är ser du i hur lätt som helst i menyerna...
av tva, söndag 01 mars 2009 kl 21:54
chrullo
Man kan ju se på dina klistermärken att du fortfarande har lite PC-blod i dig. Tror nog att du får avlägsna dessa innan du kan kalla dig äkta Macian :)
av chrullo, söndag 01 mars 2009 kl 21:56
HannesP
Ja, visst är det skandal att det inte finns en _egen_knapp_ på tangentbordet för att skärmdumpa... ;)
av HannesP, söndag 01 mars 2009 kl 22:09
HejGustav
Det är knappt jag vågar visa locket på min MacBook här.
av HejGustav, söndag 01 mars 2009 kl 22:47
Ambassadeur
@Emil Öberg#13:
Skärmsläckaren ville inte funka på min MacBook Pro. Synd, den såg ruskigt snygg ut!
av Ambassadeur, söndag 01 mars 2009 kl 22:49
Ackelman
@SthlmsRille#8: Perian verkar skönt.. men det största problemet jag har när jag ska spela upp filmer är att jag behöver stöd för img filer..
VLC klarar av det men tänkte om det är någon som har något annat förslag för det?
av Ackelman, söndag 01 mars 2009 kl 23:19
Jippojeppe
Knappen F9 blir utsliten på vår mac! grymt skönt att kunna välja mellan alla öppna fönster där.
av Jippojeppe, söndag 01 mars 2009 kl 23:30
per
håller med tidigare kommentarer ang aktiva hörn och expose, sanslöst smidig översikt på alla fönster, nu kör jag alla fönster på höger upp, skrivbord på höger ner. jag har inget för att se alla fönster i ett program (f10) men det kan du ju ha om du vill se hur många finders du har öppna
av per, söndag 01 mars 2009 kl 23:42
Gurkpinnen
Om du har hotmail som mail så kommer du nog inte bli nöjd med safari 4-betan. Det fungerar nämligen inte att läsa sina mejl med den nya betan.
Men annars är jag supernöjd med safari och gillar den mycket bättre än firefox faktiskt. Anävnder egentligen bara firefox till mejlen av ovan angedd orsak och för att skriva i wordpress som inte heller verkar fungera så bra i safari men annars så tycker jag det är supersmidigt med safari
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:44
Gurkpinnen
Apropå Adium. Är det någon som vet om det man få reda på om man har fått några nya mejl.
På MSN så kommer det ju upp en liten ruta som talar om att man fått ett nytt mail men det verkar det inte göra i adium.
av Gurkpinnen, söndag 01 mars 2009 kl 23:45
Daniel
Mmm, glömde nämna det innan, men om du inte vet det sedan innan, så kan du lätt ändra de flesta system-wide knappkombinationer så som t ex för att ta skärmdumpar.

Gå in i System Preferences, Keyboard & Mouse, Keyboard Shortcuts och där kan du sedan välja precis vad som ska göra vad.

Dock, så rekommenderar jag att du inte ändrar för mycket, av den enkla anledningen att det mesta handlar bara om vana och det kommer bara bli jobbigt om du har ändrat om alla knappkombinationer och sedan ska du använda någon annans dator eller någon annan ska använda din dator.

@Dorian Gray:

Jag vet att jag egentligen bara borde ignorera dig då du ändå bara är här för att irritera för gud vet vad vilken anledning, men snälla, för din egen skull, var bara tyst innan du skämmer ut dig ännu mer.
av Daniel, söndag 01 mars 2009 kl 23:49
Hvdvrk
Kvalificerad gissning: Dorian Grays förra tjej lämnade honom för en Mac-användare. Sjukt bitter.
av Hvdvrk, söndag 01 mars 2009 kl 23:58
fryxell
Håller med AntonSilver och tipsar om att dra ned över trackpaden med fyra fingrar för att se alla fönster. Om det inte fungera kan du aktivera det i Systeminställningar > Styrplatta. ( fungerar på nyare macar )

Ett annat tips som alla vet är att för att växla program så trycker du på kringla + tab men det som inte är uppenbart är att du ska trycka kringla + < för att växla fönster inom samma program.
av fryxell, måndag 02 mars 2009 kl 00:19
Emil Öberg
@Ambassadeur#22:
@Daniel#15:

Av någon anledning så bråkade filen. Jag plockade den bara rakt upp och ner från min dator, men det ville sig visst inte.

Men lösningen är nära. Dock blir det någon halvminuts jobb för att den ska kunna installeras:

1. Ladda ner SWF Screensaver for Mac här: www.video-flash.de

2. Ladda ner flashfilen här: studentradion.com

3. Ersätt flashfilen i SWF Screensaver for Mac med flashfilen nedladdad i steg 2. Detta genom att högerklicka på "SWF Screensaver for Mac 0.9.2beta.saver"-filen nedladdad i steg 1, välj "Show package/visa paketets innehåll", Gå till Content > Resourses och klistra in filen (efter uppackning) som du laddat ner i steg 2. Dubbelklicka på SWF Screensaver... för att installera. Voila.

Testade just på min sambos dator och det funkade finfint. Säg dock gärna till igen om det skulle vara något problem.
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:27
Emil Öberg
Det var lite snack om epost. Jag kan strongt rekommendera GMail notifier från våra vänner på Google. Funkar dock (såklart?) enbart på Gmail-kontot. Simpelt och väldigt funktionellt.

See it in action: cache.lifehacker.com
Eller ladda ner: toolbar.google.com
av Emil Öberg, måndag 02 mars 2009 kl 00:47
p2d
@Dorian Gray#23: Varför spenderar du nästan en timma varje dag åt att kommentera saker du egentligen inte har något som helst intresse av?

Edit: Såg att fryxell redan tipsat om det jag tänkte skriva. kringla + < är oerhört smidigt!
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 01:08
Charlie Bravo
@Dorian Gray#22: Bagdad Bobs reinkarnation anyone???

iPhoto är grymt för dom som inte orkar och vill hålla på och bygga egna filstrukturer, iPhoto är mer som en databas som håller koll på den biten åt dig, vill man modda iPhoto finns tex: www.fatcatsoftware.com där kan man hoppa mellan olika bibliotek.
Vill man bygga eget så finns det självklart massor av alternativ. Jag kör Adobe lightroom 2, men det är lite mer riktat åt Pro. Tyvärr är Bagdad Dorian som vanligt virrig som Bosse Ringholm i en färgad kostym, han borde fråga sig varför +95% av alla PRO plåtsar sitter med Mac, varför man bara ser Mac hos alla retuschörer, hyrstudios, oavsätt om man är i Stockholm, NY, London eller Tokyo. Och varför det tog år för Hasselblad att ens släppa sitt Phocus till PC? Kan det bero på att bild och färghanteringen i windows länge legat såååå efter i windows och ännu inte kommit ikapp.

Just det Dorian, en sak till när jag ändå har dig på tråden, du får inte glömma att ringa dom numren jag gav dig förra veckan?? Finns nog någon som kan hjälpa dig bättre än oss här, tror faktiskt att Macfeber är fel forum, ehh,, du kanske sökte efter PsykFeber och hamnade här, men då kan jag berätta att du hamnade lite fel serru, så prova igen så ska du se att det går bättre.

Lycka till, och tänk på att imorgon är en annan dag.

Puss
/Pappa Harko

/H
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 02:14
superkonna
Lite drag-and-drop-tips.

Du kan dra bilder från din webbläsare till skrivbordet, eller valfri mapp genom drag-och-släpp.

Du kan öppna filer i valfritt program (även om de är associerade till ett annat program) genom att dra filen till önskat program i dockan.

Du kan skriva ut dokument genom att dra filen till skrivarikonen (smidigt att ha den i dockan).

Och så ett litet Indesign-tips: Du kan montera bilder i bildrutor i dina Indesign-dokument genom att dra och släppa dessa från mapp på skrivbordet eller t.o.m. från din webbläsare in i ditt Indesign-dokument.

Du kan spara text från din webbläsare genom att markera den och drag-och-släppa den på valfri plats i din Mac.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 08:35
nikron
Dollartecknet nås med tangentkombination: "alt + 4". Rätt logiskt då det är samma tangent som för ?. Använder danska tecken ibland och blev glatt överraskad då "alt" och "ä,ö" blir "æ,ø"!
av nikron, måndag 02 mars 2009 kl 08:38
hovis
@HejGustav#20:

Det ser absolut inte bra ut
av hovis, måndag 02 mars 2009 kl 09:05
J.Lindeberg
@Ackelman#23: Du kan testa att ladda in Plex. Ett helt underbart program för att kolla på film.. Visserligen mer tänkt som mediacenter, men det har stöd för alla filformat, inkl. img. En annan väldigt läcker sak är att den även spelar upp .rar filer vilket innebär att om du har en mapp med 100 rar filer så hittar den filmen direkt och spelar upp. Underbart!
av J.Lindeberg, måndag 02 mars 2009 kl 09:29
Charlie Bravo
@Dorian Gray#38:

Men då måste jag gratulera! firar du med tårta idag?
And the winner is,, www.fiascoawards.com
I just detta fall borde det iof vara: And the WHINER is...

Och så kör jag ett fjortis skratt så som du brukar, Ha ha ha ha hah ha h aha ahahha scoobi doobi doo, jag är så sjuk ha ha iiiiii ha iiiiiiiiIIIIIIIIIIIiiiiiiiiii Ha HA hahah AH
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 09:45
superkonna
Om man saknar sitt aktivitetsfält från Windows, så kan man alltid använda Fantasktik. Men det är en vanesak. Tänket är lite annorlunda i Mac.

T.ex. att man har ett menyfält överst på skärmen, istället för ett menyfält i varje fönster. Sparar arbetsyta och är tydligt och konsekvent.

PS. Mata inte Trollian.
av superkonna, måndag 02 mars 2009 kl 09:51
Raps
@Dorian Gray#38:
"Ja för Fotografering är ju definitionen av pro när det gäller datorer Ha ha ha ha ha ha ha. "

Huh? Jag blir inte klok på det inlägget.. Har du lust att utveckla?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 10:41
Charlie Bravo
@Raps#42:

Håller med, vad försöker han säga? är det isländska?
Detta forum har förvandlats till ett dorians paradis, ursäkta jag menar dårarnas paradis.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 10:47
p2d
@Dorian Gray#44: .. och Vista saknar ett vettigt shell, så man inte kan SSH:a och göra något vettigt alls.. Man kan inte heller dela ut filer över WAN med inbyggt protokoll utan att behöva fixa och trixa med VPN.. Det tycker jag är basic..

Solaris och FreeBSD är riktigt krångliga att använda men har nativestöd för ett riktigt bra filsystem (ZFS). Windows har NTFS som man måste defragmentera.. Men windows är fasen så mycket lättare att använda, men mer Basic.

Det finns för och nackdelar med allt, mellan alla operativsystem, hur man än vrider och vänder på det.

Och jag håller med om att windows är bättre ibland på vissa saker. Själv arbetar jag som fotograf, webdesigner och grafisk formgivare (vilket tydligen inte är pro för dig). Hur som helst försöker jag jobba professionellt, och då är OS X bättre för min del. Både vad gäller webdesign, foto och grafisk formgivning. I dessa segment finns det faktiskt program som bara finns till OS X och inte till windows. Program som jag skulle ha svårt att klara mig utan.

Så snälla, sluta nu
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 10:55
Nisse Bergman
Ytterliggare ett xbox tips. Xboxen är lite skum när det kommer till codecs den kan bara spela upp vissa kombinationer av codecs. Och det mest störiga är väl att h.264 filmer inte kan spelas upp med tex AC3 utan bara AAC (som av någon oförklarlig anledning inte stöder sorround på xboxen). Nästan allt HD-material kommer i kombinationen h.264+AC3. En lösning jag använder är att öppna filen i QT (med Perian såklart ;) välj exportera sätt video till passthrough, ljud till AAC 160 stereo, filändelse till mp4. Efter 2-3 minuter kan filmer i HD spelas upp utan problem på krysslådan (dock utan sorround).
av Nisse Bergman, måndag 02 mars 2009 kl 11:03
Raps
@Dorian Gray#44:
"flesta som jobbar i Photoshop har en Mac"
Nu skrev han iofs fotografer.. Fotograf är inte synonymt med Photoshop. Vet du hur en fotografs arbetskedja brukar fungera?

Insinuerar du med detta att t.ex. yrkesfotografer inte är "pro"/professionella?

Om vi tar mig som exempel, så har jag jobbat professionellt som grafisk formgivare och reklamare i över 10 år. Hälften av den tiden har jag suttit på pc, hälften på mac.

Jag tycker bägge plattformar är lika "professionella". Det finns helt klart nackdelar och fördelar med bägge, men just nu föredrar jag Apple.

Hur länge har du använt Appleprodukter som verktyg i ditt professionella yrkesliv?
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 11:41
gonace
Vad heter programet som visar klockan som bilden ovan?=)
av gonace, måndag 02 mars 2009 kl 11:44
per
Ffs allamactalibaner, här är minst 5 personer som är urbota korkade. Vem fan argumenterar med ett troll? varför ens svara honom?
har inte internet lärt er att det finns idioter och det kommer alltid finnas idioter?
På macfeber finns endast ett troll, ändå försöker alla argumentera med honom såfort han skriver att mac är dåligt och win 3.11 är det enda som alla bra människor använder.

Hade det varit ett mer utbrett problem hade vi säkert kunnat få ignore på vissa användare, men helt ärligt hur svårt är det att strunta i vad en enda person skriver?
Dont feed the troll
av per, måndag 02 mars 2009 kl 12:13
p2d
@per#50: word
av p2d, måndag 02 mars 2009 kl 13:07
Wille Wilhelmsson
@per#50: fliqlo

www.9031.com
av Wille Wilhelmsson, måndag 02 mars 2009 kl 13:44
Raps
@per#50:
Om du menar att Dorian är ett troll så får det stå för dig. Javisst är han lite störig, men det är väl skönt, hade varit extremt ointressant och likriktat här annars.
Jag vill gärna höra hans argument även om jag inte håller med. Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar?
Nu handlar det iofs bara om datorer, inget att hetsa upp sig för. Det är en lagom nivå, hade det handlat om politik, barnuppfostran eller andra känsligare ämnen så hade man nog inte orkat diskutera det. Inte på nätet iaf, det slutar bara med caps-lock.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 14:45
kiwi
Problem med Dorian är väl just dessa två: 1) Han anser att Mac inte går att använda till proffsiga saker. 2) Han upprepar detta in absurdum.

Själv orkar jag sällan diskutera med troll (inte minst eftersom det oftast slutar i "du har fel", "nej DU har fel"), men jag förstår om folk reagerar - särskilt när det handlar om så uppenbara faktafel och inte bara om åsikter.

Vi kommer att få dras med Dorian länge än, precis som vi som diskuterar på macworld.idg.se får dras med Elefanten & Co.

Till sist, bara för att Dorian inte (felaktigt) ska kunna säga att alla Mac-användare är introverta och blinda: Jag är hängiven switcher sedan två år tillbaka (efter att ha använt Windows sedan 3.11-tiden). Ändå kan jag utan tvekan medge att både Mac OS X och Apples datorer har sina brister. Självklart har dom det, för det har nämligen alla. Men att det inte skulle kunna gå att använda dessa professionellt är ju bara hål i huvudet att säga.
av kiwi, måndag 02 mars 2009 kl 17:45
Borneee
Det bästa med att vara mac-användare Wille. Det är att du slipper vara på samma sida som Dorian. På samma sätt som man inte skulle välja Peter Harrysson i brännbollen, eller Tiina Rosenberg som svensexekoordinator. Så vill man heller inte ha Dorian som OS-kompis. Skönt. Men han är ju världens bästa motståndare. Underhållande och provocerande.
av Borneee, måndag 02 mars 2009 kl 17:52
Charlie Bravo
Dorian argumenterar som 12 årig Bagdad Bob på LSD, finns ingen som riktigt förstår det han försöker säga, några inlägg i denna tråd illustrerar detta mycket väl. Men jag skulle sakna den varelsen om han gav upp. Det är faktiskt extremt underhållande att läsa hans inlägg, och man blir faktiskt lite imponerad att han faktiskt lyckas med att posta ett inlägg.
av Charlie Bravo, måndag 02 mars 2009 kl 19:01
Freddan81
Angående snabbkommandona går ju dessa att ändra som man vill i inställningspanelen. Jag har cmd+1 för skärmdump, cmd+2 för att själv dra ut en ruta att klippa ut en ruta att spara, cmd+3: för att spara skärmdumpen i minnet för att kunna klistra in och slutligen cmd+4 för att göra samma sak med en markerad ruta på skärmen.

Slutligen vill jag ombe alla att försöka ignorera dorian grey, han är bara en provokativ kverulant som inte har en vettig bild av OSX för fem öre.

mvh Fredde
av Freddan81, måndag 02 mars 2009 kl 20:00
Dorian Grey
Snälla, jag klarar inte mer. Ni verkar ha det så himla kul, men jag får ju inte vara med. Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp?
av Dorian Grey, måndag 02 mars 2009 kl 21:51
Raps
@Dorian Grey#59:
"Vad vill ni egentligen..."

Ja det borde man fråga sig. Du har rätt! Vad vill vi?! Helt sjukt detta egentligen. Så otroligt meningslöst.

Nu skall jag göra något helt annat. Skall nog blocka mig själv från att komma in på *.feber. Det kommer ge mig mer tid till andra, viktigare saker.
av Raps, måndag 02 mars 2009 kl 23:49
Vassago
@Dorian Grey#59: "Vad vill ni egentligen... att jag skall erkänna att jag kastat bort stora delar av mitt liv på skräp? "

Nämen jösses haledudane då. Till å ta på sig lilla offerrollen när argumenten ännu en gång tryter. Det är väl lilla "mr självhybris" här som anklagar alla macanvänader för just det du ovan tog till lipen över. Så fort du får en enkel fråga att svara på flyr du som en liten rädd flickstackare.
Nåväl...jag frågar för sjunde gången, varför ljuger du om (t.ex) att man måste betala dyra pengar för QT-Pro för att (t.om) kunna på apples sajt se filmtrailers. När du har svarat på det (om du har den minsta civilkurage) kommer jag till nästa lögn du gödslat. Ok?
av Vassago, måndag 02 mars 2009 kl 23:51
Vassago
@Raps#54: "Det är så man lär sig något nytt. Det är väl bra att människor är olika och har olika värderingar? "

Det där var direkt ohälsosamt präktigt och unket PK. Om provokationer/hån/förlöjligande/lögner mm. i din värld står för värderingar/åsikter/tankar och därigenom kunna "lära sig nåt nytt" blir du tyvärr icke trovärdig i ditt ivriga försök att verka "god".
av Vassago, tisdag 03 mars 2009 kl 00:22
Dorian Grey
Jamen det står ju i QT-Pros menyer att man bara får tillgång till vissa funktioner om man betalar för programmet. Erkänner att jag inte vet exakt vilka funktioner det handlar om eftersom jag inte har haft tillgång till någon egen Mac.

Men om programmet nu är så himla bra hur kommer det sig då att ingen använder det - någonting måste ju vara fel. Kanske för att det är så svårt att avinstallera det på en Mac. Jag har flera bekanta som har Macar, och de erkänner själva att det är mycket svårt att avinstallera QT.

Hur som helst är det väl inget fel på att vara flicka, och det behöver väl inte betyda att man är rädd och flyr bara för att man inte vill bli ovänner.
av Dorian Grey, tisdag 03 mars 2009 kl 20:51
Rajje
Eftersom varje fönster inte är en egen process i Mac OS X, finns det betydligt mindre anledning att hålla koll på antalet fönster. Det relevanta är istället att hålla koll på hur många program som är öppna och stänga dem som inte behövs. Har man t.ex. tio Safari-fönster öppna är det en helt annan sak än att köra programmet Safari i tio instanser. Detta är en av de största skillnaderna mellan Windows och Mac OS.

Ett tips för att hålla koll på enskilda fönster är annars att högerklicka på programmens Dock-symboler, alternativt använda respektive programs Fönster-meny. Det är så man kanske bäst bläddrar mellan fönster lite mer noggrant. Man får samma specifika kontroll som när man använder Windows aktivitetsfält, fast med den stora förbättringen att fönstrena är sorterade under varje program istället för att ligga huller om buller i en trång liten list, med namn som blir kortare och kortare ju fler som är öppna.
av Rajje, onsdag 04 mars 2009 kl 12:57
skammen
Veckans tips: Aquamacs (aquamacs.org - macvänlig emacsdistribution som inkluderar många praktiska major modes, vanlig cut & paste-integration mot resten av systemet etc.

NetBeans rullar annars bra på mac. Likaså Eclipse.

MacTeX + BibDesk är en trevlig verktygskedja för att skriva dokument. Nya LyX 1.6 funkar bra annars om du är mer av en WYSIWYG-person.
av skammen, onsdag 04 mars 2009 kl 13:49
Spiken
Prova QuickSilver för att starta program. Blixtsnabbt!
av Spiken, torsdag 12 mars 2009 kl 09:28
Kommentera artikelnJohn McAfee död
Dog timmar efter beslut om utlämning till USA

Den spanska tidningen El Pais uppger att John McAfee, grundaren till antivirusföretaget som bar hans efternamn, har dött. Enligt tidningen hittades McAfee död i sin fängelsecell bara timmar efter det att en spansk domstol beslutat att McAfee skulle utlämnas till USA. McAfee greps i Spanien förra året då amerikanska myndigheter ville ha honom utlämnad till USA där han anklagades för skattebrott. Skulle McAfee dömts för de brott han anklagats för i USA så skulle han ha riskerat ett fängelsestraff på 30 år. Enligt El Pais så ska den 75-årige John McAfee ha begått självmord. Tumnagel
30.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bird ska börja hyra ut elcyklar
Nöjer sig inte bara med elsparkcyklar

Den amerikanska tjänsten Bird, som hyr ut elsparkcyklar i en mängd amerikanska och europeiska städer, kommer nu även att börja satsa på att hyra ut elcyklar. Bird har utvecklat en egen elcykel för ändamålet och den kan ni kolla in på bilderna här ovan och nedan. Birds "E-bike" har en topphastighet på 25 km/h om man bara använder elmotorn och en räckvidd på cirka 90 km på en laddnings batterier. Bird tänker sig att cyklarna framför allt ska användas på lite längre sträckor, siffrorna 5 - 8 kilometer nämns i ett blogginlägg, där Birds kunder kanske inte vill använda deras elsparkcyklar. Bird planerar att lansera sin elcykel i nordamerikanska och europeiska städer någon gång i år. Huruvida de kommer att dyka upp i Stockholm eller Göteborg, de två svenska städer där Bird finns idag, är oklart. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Dark Labs är Paramount+ första nordiska dramaproduktion
Scifi-inspirerad kortfilmsserie

ViacomCBS meddelade idag att man kommer att sända scifi-antologin The Dark Labs på streamingtjänsten Paramount+. Serien består av åtta kortfilmer och kommer att bli Paramount+ första nordiska dramaproduktion. Bakom serien står den svenska duon Karl Thyselius och Thobias Hoffmén. Av seriens beskrivning låter det som om det hela kan ha hämtat inspiration från den brittiska dystopi-serien Black Mirror. Ämne som kommer att avhandlas i The Dark Labs är bland andra artificiellt intelligens, brott och straff i framtiden och vad som händer när teleportering gått fel. När The Dark Labs kommer att börja sändas på Paramount+ finns det än så länge inga uppgifter om. Ni hittar en trailer för serien här ovanför. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det här händer med Västlänken
En sommaruppdatering

Häromdagen berättade vi lite om vad som händer med Förbifart Stockholm. Eller Trafikverket berättade snarare. I den här filmen får vi se vad som händer med Västlänken runt Göteborg. I Västlänken kommer inte biltrafik att rulla utan här är det järnväg som gäller, både pendel- och regiontåg. Tre nya stationer kommer att komma, Centralen, Haga och Korsvägen. När det hela är slut kommer kapaciteten på Göteborgs central att ha fördubblats. Tumnagel
38.5°
+
Roger Åberg
0

Nu är det lättare att få legendariska grejer i Outriders
Dubblar drop rate och minskar mängden dubbletter

People Can Flys Outriders släpptes i april och erbjuder en extremt actionspäckad upplevelse som påminner lika mycket om Gears of War som Diablo. Sedan release har spelare klagat på mängden legendariska föremål som droppar från fiender. Mer specifikt har släpptakten varit närmare noll och det har praktiskt taget endast varit möjligt att få legendariska föremål som belöning när man kör uppdrag. Nu blir det ändring på detta och utvecklarna har dubblat mängden legendariska föremål som du kan få genom att döda fiender. Detta är inte allt då utvecklarna även gjort att spelare kommer få färre legendariska dubletter samt att legendariska föremål kan dyka upp även när man inte har nått maxlevel, vilket är trevligt. Uppdateringen har släppts och är tillgänglig nu överallt där man kan lira Outriders. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Kolla in trailern för Strawberry Mansion
Handlar om en värld där drömmar beskattas

Här är trailern för Strawberry Mansion vilken verkar vara en intressant film för de som gillar att drömma sig bort ibland. Filmen utspelar sig i en alternativ verklighet där människors drömmar kan beskattas på olika sätt. Taxeringstjänstemannen James Preble får i uppgift att beskatta en kvinnas drömmar, drömmar som hon medvetet försökt dölja från skattemyndigheterna. Under arbetet med att beskattas kvinnans drömmar börjar James ifrågasätta sitt arbete och funderar på en eventuell framtid med kvinnan och hennes drömmar. Strawberry Mansion kommer att ha premiär någon gång i år men exakt datum för detta saknas än så länge. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

OneDrive får grundläggande fotoredigering
Beskär, rotera och justera

Microsoft OneDrive har låtit användare ladda upp bilder i molnet, men det har praktiskt taget bara handlat om lagring av bilder och inget mer. I samband med att Google Photos börjat kosta pengar, eller något, har Microsoft gjort OneDrive lite mer attraktiv för bildlagrare genom att implementera lite fotoredigeringsalternativ. OneDrive på Android och i webbläsaren har fått lite vassare fotoredigering, med betoning på lite. Nu kan användare göra lättare justeringar som att beskära bilder, rotera och flippa samt göra justeringar av ljus och färg. Det är inte lika omfattande funktioner som Google Photos, eller dedikerade redigeringsprogram, men är ändå användbara verktyg som är bra att ha nära till hands. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Kolla in bygget av Gigafactory Berlin
Teslas kommande fabrik i Tyskland

Här kan ni kolla in en drönarfilm som visar upp hur bygget av Teslas Gigafactory Berlin fortskrider. Fabriken kommer att bli Teslas fjärde Gigafactory och den första av dessa som byggs i Europa. Tesla presenterade planerna på att börja bygga Gigafactory Berlin 2019 och hoppades då att fabriken skulle kunna tas i drift i slutet av 2021. Projektet har dock blivit något försenat och de senaste uppgifterna runt fabriken är att Tesla hoppas kunna ta denna i drift i januari 2022. Det 20 minuter långa klippet från Gigafactory Berlin är filmat av youtubern "flybrandenburg" med en drönare från DJI. Tumnagel
29.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Påkostad trailer för Farming Simulator 22
It's more than just a job. It's a calling.

Den förvånansvärt populära spelserien Farming Simulator kommer få ett nytt tillskott i november och nu har utvecklarna släppt en episk trailer för spelet som ni kan kika på ovan. Och helt ärligt lyckas trailern hypa upp spelet så pass att det får en permanent plats i listan över de spel vi ser mest fram emot i år. 22 november släpps Farming Simulator 22 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Google Stadia. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Nu är Microsoft värderat till över två biljoner dollar
Andra börsnoterade företaget efter Apple som är det

Det fortsätter att gå bra för Microsoft och igår klev företaget över en värdering på över två biljoner dollar, motsvarande nästan nästan 17 biljoner svenska kronor. Microsoft blir det andra publik börsnoterade företaget som värderas till över två biljoner dollar. Världens högst värderade företag, Apple, klev över den gränsen i augusti förra året. Apple värderas idag till 2,24 biljoner dollar. Det saudiska oljebolaget Saudi Aramco har tidigare varit värderat till över två biljoner dollar men är idag värderat till cirka 1,9 miljarder dollar. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Karen
Film om jobbig granne

Karen är en kommande thriller som handlar om en mörkhyad familj som har en riktigt jobbig granne som terroriserar dem på regelbunden basis. Karen Drexler (Taryn Manning), a racist white woman who makes it her personal mission to displace the new Black family that has just moved in next door to her. Community activist Malik (Cory Hardrict) and his wife Imani (Jasmine Burke) are the couple who have just moved to the Atlanta suburb, but they won’t be backing down without a fight. Något premiärdatum för filmen finns ej ännu men den lär väl dyka upp under året någon gång. Tumnagel
35.9°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för Space Jam: A New Legacy-spelet
Basketfilmen blir beat em up-spel

Space Jam: A New Legacy har premiär 16 juli men innan dess har vi möjlighet att uppleva en variant av berättelsen i spelform. 1 juli kommer Space Jam: A New Legacy The Game att släppas till Xbox och ge spelare möjlighet att puckla på fiender som Bugs Bunny, Lola Bunny eller LeBron James. Spelet kommer släppas 1 juli via Xbox Game Pass, men kommer släppas som gratisspel på Microsoft Store 15 juli. Något som kommer kosta pengar är de Space Jam-märkta handkontrollerna som också kommer bli tillgängliga inom kort. En kort video som visar dessa kan ni kika på nedan. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Inspelningarna av Borderlands-filmen är klara
Nu är det bara en och annan specialeffekt som ska läggas till

Den stjärnspäckade tolkningen av spelserien Borderlands har spelats in sedan en tid tillbaka och nu meddelar produktionen att inspelningarna är färdiga. Detta får vi reda på i ett Twitter-inlägg som visar den evigt charmige Claptrap som håller i en klappa. I filmen kommer vi få en ny Borderlands-berättelse där vi får följa Lilith som återvänder till hennes hemplanet Pandora för att leta rätt på mäktiga Atlas dotter. Under sin resa kommer Lilith samarbeta med Roland (Kevin Hart), Tiny Tina (Ariana Gerenblatt), Krieg (Florian Munteanu), Tannis (Jamie Lee Curtis) och Claptrap (Jack Black). När filmen kommer ha premiär är för tillfället okänt, men en kvalificerad gissning är att premiären kommer ske sen. Troligtvis nästa år som tidigast. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Apple fortsätter att jobba mot sideloading
Men är det för eller emot användaren?

Apple är i blåsväder, tillsammans med andra stora techbolag, på flera olika fronter. I USA ringer Tim Cook till Nancy Pelosi för att varna om hur dåligt det skulle vara om andra fick ha butiker på iPhone och i Europa är EU på krigsstigen med sitt Digital markets act, som bland annat inte gillar att Apple är ensam grindvakt i sina telefoner. I dag släppte Apple en rapport som starkt pratar för att sideloading är något som är uselt, framförallt för användarna. Enligt Apple så tittar EU alldeles för mycket på andra företags bästa och inte användarna. Den som vill säga emot kan säga precis samma sak, att Apple bara talar i egen sak och inte ser till användarnas bästa som, möjligen, hade varit att ha fler alternativ. Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Malmö kan få stor batterifabrik
Av svensk-amerikanska TEXEL Energy Storage

Sydsvenskan rapporterar att Malmö stad nu har erbjudit det svensk-amerikanska företaget TEXEL Energy Storage mark i norra hamnen för att de där ska bygga en stor batterifabrik. Om TEXEL nappar kan det ge cirka 5 000 nya jobb i regionen. Bolagets vd, Lars Jacobsson, säger att platsen som Malmö erbjuder är riktigt bra då den har snabb tillgång till både järnväg och hamnen. TEXEL har i samarbete med bland annat amerikanska DOE, SRNL och Australien utvecklat en ny batteriteknik som bygger på energilagring med en termokemisk lösning. Tekniken ska vara betydligt billigare än befintliga Litiumbatterier, har ingen cyklisk degradering, innehåller inga ovanliga jordartsmetaller, är 100% återvinningsbart och ska ha en mycket hög energidensitet. Batterierna som de utvecklar riktar sig från energilagring i mindre skala så som för bussar, lastbilar, färjor och kommersiella byggnader upp till storskalig energilagring för vind- samt solkraftsproduktion. Tumnagel
44.7°
+
Frode Wikesjö
0

EU vill ha mindre brittisk tv och film
Anses hota den kulturella mångfalden i Europa

I ett EU-dokument som den brittiska tidningen The Guardian har tagit del av så anses Storbritannien stå för en oproportionerlig stor mängd film och tv på den europeiska marknaden. Storbritannien är Europas största producent av film och tv-serier vilket givetvis avspeglas i vad som visas på biografer och tv i EU. Enligt dokumentet som The Guardian har tagit del av anses de brittiska film- och tv-produktionerna kunna hota EU:s kulturella mångfald. Därför har nu EU-kommissionen fått i uppdrag att undersöka huruvida brittiska produktioner faktiskt hotar den kulturella mångfalden inom EU och vad som då eventuellt skulle kunna göras för att åtgärda det. Enligt EU:s så kallade "Audiovisual Media Services Directive" måste 30 procent av de produktioner som markbunden tv och strömningstjänster visar vara av europeisk härkomst. Än så länge så inkluderar detta Storbritannien. Det är väl dock inte helt omöjligt att EU framöver kan tänka sig att skriva om direktivet så att det krävs att 30 procent av materialet kommer från EU-länder, något som inte skulle inkludera Storbritannien efter att de nu lämnat EU. Tumnagel
21.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nintendo 64 fyller 25 år
Tut i luren!

23 juni 1996 släppte Nintendo sin nya konsol Nintendo 64 i Japan och enligt tidens lagar så fyller konsolen idag 25 år. Konsolen var en ordentlig milstolpe för Nintendo, och konsolvärlden i allmänhet. Inte bara genom att leverera tjusig 3D-grafik i spel som Super Mario 64 och Legend of Zelda: Ocarina of Time, utan kom även med en handkontroll som gjorde det betydligt lättare att spela fps. Nintendo slutade tillverka konsolen 2002 och den totala säljsiffran världen över landade på 32,93 miljoner exemplar och antalet speltitlar blev 388, varav Super Mario 64 var mest poppis med 11,62 miljoner sålda exemplar. Vilket är ert favoritspel till konsolen? Tumnagel
42.7°
+
André Stray
0

En trailer för Annette
Musikal med Marion Cotillard och Adam Driver

Amazon släppte nyss en trailer för musikalen Annette som har premiär på Amazon Prime den 20 augusti. Filmen är regisserad av den franska regissören Leos Carax och har Adam Driver samt Marion Cotillard i huvudrollerna. Filmen kretsar kring en snubbe som heter Henry som är en stand-up-komiker som börjar dejta operasångerskan Ann. Tillsammans får de barnet Annette som utmanar Henry och Anns relation. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Snälltåget börjar köra Stockholm - Berlin
Åk till Tyskland med nattåg

Nästa vecka börjar Snälltåget köra den nya rutten Stockholm - Berlin, en rutt som företaget egentligen hade tänkt att kicka igång redan förra året. Det är ett nattåg som kör sträckan vilket kommer att lämna Stockholm 16:20 och vara framme i Berlin runt 9-tiden på morgonen. I det motsatta hållet lämnar tåget Berlin 19:02 på kvällen och är framme i Stockholm runt 14:20 dagen efter. Snälltågets premiärtur Stockholm - Berlin körs 27 juni. Därefter handlar det om dagliga avgångar fram till 5 september. Sedan blir det avgångar onsdag - söndag 6 september - 3 oktober och onsdag, fredag - söndag 4 oktober - 6 november. Tumnagel
94kg
+
Wille Wilhelmsson

Metallica presenterar Metallica Blacklist
Jubileumsalbum kommer i höst

I höst kommer Metallica att släppa jubileumsalbumet "Metallica Blacklist", 30 år efter man släppte albumet "Metallica" vilket även kallats för "The Black Album". "Metallica Blacklist" kommer att innehålla covers på de 12 låtarna från "The Black Album" vilka kommer att framföras av 53 artister. Bland artisterna som kommer ett medverka på "Metallica Blacklist" hittas till exempel Corey Taylor, Miley Cyrus, Elton John, St. Vincent, Volbeat, Chris Stapleton såväl som svenska Per Gessle och Ghost. Intäkterna från Metallicas jubileumsalbum kommer att doneras till olika välgörenhetsorganisationer som de medverkande artisterna valt ut såväl som till Metallicas egen välgörenhetsstiftelse "All Within My Hands". "Metallica Blacklist" släpps 10 september och här nedan hittas en trailer för det hela. Tumnagel
80kg
+
Wille Wilhelmsson

Visby får en MAX-restaurang med takterass
A burger with a view

Burgar-kedjan Max kommer nu att öppna en ny restaurang i Visby där gästerna har möjlighet att sitta på taket och käka sin mat. Takterassen är även försedd med ett pådragbart tak vilket dras på om det skulle regna. Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX, säger om Max nybyggda restaurang i Visby: "Vår nya restaurang här i Visby liknar inget annat vi öppnat tidigare eftersom den är specialbyggd efter tomten, men vi erbjuder så klart samma service som vanligt med bil- bord- och entréservering, drive-in och expresskassor. Jag gillar framförallt takterrassen som öppnar upp för möjligheten att njuta av våra burgare med utsikt över ringmuren och havet. Det blir helt enkelt en MAX-upplevelse utöver det vanliga." Max nya restaurang i Visby ligger Scheelegatan 10, samma adress som den tidigare restaurangen hade, och har plats för 200 gäster. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Pendulum släpper ny EP
Första skivan på typ tio år

Den australienska drum & bass-gruppen Pendulum har släppt sin första EP på typ tio år. EP:n heter Elemental och innehåller fyra drum & bass-spår av varierande kvalité som du kan digga nedan. Gillar du inte att streama så finns Elemental även så klart på vinyl i affärer som erbjuder sådana med den här typen av musik. Bonus-Pendulum nedan. Tumnagel
103kg
+
Frode Wikesjö

Veronica Maggio vill att vi ska åka tåg
Släpper låt tillsammans med SJ

Veronica Maggio släpper nu låten "Stanna på marken" som hon släpper tillsammans med SJ. Budskapet i låten verkar vara att man ska transporteras via tåg istället för att börja flyga nu när resandet kanske snart börjar bli lite mer normaliserat igen. Här ovanför kan ni lyssna/kolla in Veronica Maggios och SJ:s låt/reklamfilm. På länken nedan skriver SJ lite mer om klimatsmart resande. Tumnagel
40kg
+
Wille Wilhelmsson

Glassen Sitting Bull får behålla sitt namn
Men får ny förpackning

Det svenska glassföretaget Triumf Glass fick förra året motta en del kritik då vissa ansåg att deras glass "Sitting Bull" fått ett stereotypiskt namn. Nu har företaget utrett namnet på glassen och beslutat sig för att behålla det. Företaget uppger dock att man har designat om glassens paket. När de nya paketen skickas ut från fabriken i september kommer de att ha fått ett nytt utseende. Triumf Glass marknadschef Felix Müntzing säger till SVT Väst: "Det vi upplevde att folk reagerade mest på var användningen av figuren i kombination med förpackningen. Vi har gjort om designen och tonat ned den kopplingen nu." Här ovan kan ni kolla in Sitting Bulls nuvarande förpackning. I SVT Västs inslag nedan syns en bild på den nya förpackning och där kan ni även lyssna på när Felix Müntzing snackar lite om namnet på glassen. Tumnagel
72kg
+
Wille Wilhelmsson

Flashback Forever drar ut på turné
Populär podcast blir scenshow

DN rapporterar att den populära podcasten "Flashback Forever" kommer nästa år att börja turnera med en egen scenshow. Flashback Forever leds av Emma Knyckare, Ina Lundström samt "Scroll-Mia" och där diskuteras trådar, personligheter och fenomen på diskussionsforumet Flashback. När gänget drar ut på vägarna nästa år kommer det inte att handla om någon slags live-podd utan det hela ska var en regelrätt scenshow säger Emma Knyckare till DN. Exakt vad Flashback Forevers scenshow kommer att handla om är än så länge oklart. Vilka ställen man kommer att besöka finns det heller inte några uppgifter om än så länge. Här nedanför kan ni lyssna på det senaste avsnittet av Flashback Forever där gänget bland annat diskuterar Flashback-tråden "Dina värsta sociala snedsteg". Tumnagel
119kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu kan du köpa Lupin-kläder
Rätt stiliga sådana!

Netflix och Louvren har slagit sina påsar ihop och gjort lite saker inspirerade av serien Lupin, som nu kommit med en säsong två. Prylarna är rätt fina tycker jag och består av lite tröjor och en keps med orange tag. Man har även gjort en kudde och ett litet bord. Priserna är också ok, inte billigt men inte så att man ramlar av stolen. Tumnagel
63kg
+
Roger Åberg

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
85kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
63kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
77kg
+
Frode Wikesjö