m

Test: Så bra är nya MacBook
En sweet liten sak

Test: Så bra är nya MacBook
Mac / Hårdvara

Så, då har vi äntligen fått spendera lite tid med nya MacBooken och vi måste säga att vi är imponerade av skapelsen men att vi också, tyvärr, luktar revision 1 här och där.

Först kan vi konstatera att den här datorn är mer välbyggd än någonting vi tidigare har sett. Med hästlängder dessutom. Aluminiumchassit är inte bara vackert utan ger också ett otroligt stabilt intryck. Eller intryck och intryck, maskinen är sjukt stabilt. Min gamla MacBook Pro och min flickväns gamla MacBook känns båda som de ska falla ihop vilken sekund som helst.

Under skalet finns egentligen ingenting alls att klaga på. De som jobbar på sånt sätt att de klarar sig med 13 tum kommer alla att bli nöjda med hastigheten, den här maskinen pinnar på rätt bra och grafikkortet, utan att ha gjort några vetenskapliga tester, är riktigt imponerande. Inget som helst att klaga på där med andra ord.

Vardagsanvändaren klarar sig nog på de 2 GB som sitter i som standard men nu när Apple inte tar överpriser på RAM längre så är 4 GB aldrig fel. Jag skulle dock inte klassa det som ett krav, den maskin jag har använt har haft 2 GB och det har räckt gott till vanligt jobb med många webbläsare och lättare jobb i Photoshop.

Samtidigt som det nya skalet är underbart så är det på utsidan som nackdelarna finns. För detta är trots allt inte en perfekt dator.

Vi börjar med skärmen. LED är synnerligen fantastiskt, skärmen är ljusstark och är det från sekunden man sätter på den. Min gamla skärm känns väldigt gammal och grå i jämförelse. Men även om MacBooken inte är en budget-dator så känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket.

Jag har en blank skärm sedan tidigare och den känns nästan matt i jämförelse med den här rackaren. Anledningen till det är så klart att det den är blankare, men också för att den svarta ramen runt skärmen är riktigt irriterande och dålig. Snygg, ja visst, men uselt om man sitter i en miljö med blänk eftersom det blänker betydligt mer i det svarta vilket gör att det känns som att det blänker mer på arbetsytan också. Och har man datorn i knät så att den rör på sig när man skriver så känns det nästan som att någon håller på och viftar med en hand där det blänker. Det blir alltså till att hitta rätt läge när man jobbar med en MacBook.

När jag skrev den här lilla artikeln så var touchpaden den andra saken som jag störde mig på rätt mycket på, den ville inte alls vara med mig. Jag fick stänga av funktionen att högerdelen fungerade som högerklick för att alls kunna använda den, markera text var ett helvete och mitt på styrplattan registrerades inga klick alls. I morse så släppte Apple en mjukvaru-uppdatering som faktiskt fixade biffen. Så i dag kommer vi att ha ett helt gäng med mycket nöjdare MacBook-ägare.

Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem, men för de som sitter med svarta tangenter i annat än fullt upplyst miljö kommer det att bli pestigt. Rekommenderas verkligen.

Luckan under datorn där batteriet sitter fungerar riktigt bra och det känns inte som att det kommer att bli en biggie att byta minne för dem som vill göra det i efterhand.

Något som man inte tänker på men som är väldigt trevligt för sådana som mig som byter upp mig från en riktigt varm dator som använder fläktarna hela tiden är att den här är sval och tyst. Hurra!

Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff. Ingångspriset är lite väl saftigt, men datorn känns inte alls som en konsumentdator utan riktigt Pro trots avsaknaden av tillägget i namnet. Behöver man inte den större skärmytan, firewire, grafikkortet eller ExpressCard-platsen. Vi återkommer snart med en test av Pro-modellen så klart.

Jag vill ju ha en bärbar Mac för billig penning men jag blir mer och mer övertygad om att det här är rätt väg att gå trots allt. Om dessa maskiner är lika välbyggda som de känns så kommer de att tillfredställa sina ägare under lång tid. Och antalet andra maskiner på marknaden som kan slåss med den i kvalitetskänsla är verkligen lätträknade.


Annons:
Köp MacBook på Apple Store

36.9°
0

Test: Så bra är nya MacBook

En sweet liten sak

RSS 45 kommentarer till artikeln
Kn Bölja
Tycker att det svarta tangentbordet och även den svart ramen runt skärmen inte är helt lyckat utseendemässigt. Borde ha varit aluminium där som på tidigare MBP, men Apple tyckte nog det var dags med en mer synbar förändring i designen!? För övrigt verkar MB dock vara en fullträff.
av Kn Bölja, tisdag 18 november 2008 kl 12:03
Naw
Jag har en MacBook 1,1. Dvs första generationen, våren 2006 och har nyligen köpt en MacBook Pro Unibody. Håller dock inte alls med dig om den kritik du riktar mot blänket på skärmen och den svarta kanten. Den svarta kanten är något väldigt bra då det hjälper till att förbättra en människas uppfattning om bilden. Att sen MacBooken har sämre betraktningsvinkel kan jag hålla med om att det är lite störigt.
av Naw, tisdag 18 november 2008 kl 12:39
emil
bytte nyligen upp mig från en MacBook Late 2006 till en Alu-MacBook. håller helt med dig om kvalitetskänslan: för mig är steget upp i hastighet och RAM en bisak i jämförelse med skillnaden i kvalitet. den här datorn sitter verkligen ihop!

jag har inte upplevt inte en tillstymmelse till knakande eller knarrande, och dessutom så väger den mindre och är lite tunnare än gamla MacBooken. funderade litegrann på MB Air men är helt nöjd med att jag tog den här istället: den här är precis så bärbar som jag önskar mig, och det utan att jag behöver offra processorkraft eller hårddiskutrymme.

själv stör jag mig inte alls på skärmen, men jag är mer en ord- än bildkille så YMMV.
av emil, tisdag 18 november 2008 kl 12:51
pluffsy
"Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem"

Jag tycker också det är synd att det inte är någon bakgrundsbelysning med. Men som det i alla fall var när jag för nåt år sen pratade med en servicekille så var oootroligt stor del av macbook pro:arna som lämnades in till apple där på grund av fel med bakgrundsbelysningen. Om det fortfarande är fallet, alltså att det är en komponent som lätt går sönder, så är det lätt att förstå varför Apple vill spara in den kostnaden på de billigare modellerna.

av pluffsy, tisdag 18 november 2008 kl 13:07
mofatsgreen
Jag skulle vilja veta hur pass bra nya MacBook är på mer grafikintensiva program, t ex CS4. Hur funkar kraften i datorn om man har några större bilder laddade i PS och samtidigt jobbar med t ex After Effects. Kanske vill man också dra några linjer i Illustrator. Det behöver inte handla om några mastodontprojekt och man kan väl utgå från att datorn får 4GB minne. Någon som har en uppfattningen hur burken klarar sig i sådana situationer? Det är någonstans där som gränsen går för när man börjar fundera på Pro. Nog för att jag vet att om det är vad man tänkt syssla med så är Pro kanske det naturliga valet, men är man inte proffs och gillar portabelt så måste man hitta en gräns för när det tippar åt ena eller andra hållet.
av mofatsgreen, tisdag 18 november 2008 kl 13:14
Roger Åberg
mofatsgreen: jag är fel kille att testa sådant och har inte minnet att testa med, men jag tror att den stora gränsen är 3D. Kortet i Pron ska vara betydligt bättre på 3D, vilket väl borde betyda rätt mycket i After Effects?
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 13:39
özz
Förstår inte varför alla klagar på den svarta ramen å tangenterna, d e ju aaaassnyggt ju! Sjukt snyggt faktiskt:)
av özz, tisdag 18 november 2008 kl 13:45
Emil T
Skärmen är tyvärr pga betraktningsvinkel oanvändbar för digitalt mörkrum. Helt opålitlig i och med ljushet och färger är annorlunda för varje millimeters lutning.

Kan man reklamera för sånt?
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:06
helvete!
Det bästa med att det kommit en ny macbook är ju ändå att man nu får klaga på den gamla modellen utan att bli idiotförklarad och påhoppad av fanboys.
av helvete!, tisdag 18 november 2008 kl 14:07
Werzion
Har själv en Pro medan flickvännen har en MacBook, och måste hålla fast vid att jag gillar Pro-tangenbordet mer då alla knappar sitter ihop och inte har 3 mm mellanrum (eller något i den storleken) - och förstår inte heller riktigt valet av svart tangentbord, hellre sett aluminium-knappar så det följt helheten.

Men helt klart är man sugen på en ny MacBook (Pro), många riktigt schyssta framsteg dom gjort.
av Werzion, tisdag 18 november 2008 kl 14:09
Oscar
Skaffade den nya MacBooken, min första Mac, och är hur nöjd som helst. Kommer från Linux-världen så mycket är likt, största skillnaden är att de flesta bra programmen kostar pengar, men det är väl inte ett lika stort problem nu när man inte är student längre ;)

Min personliga favorit är utan tvekan batteriindikatorn, smart liten sak som är hur snygg och nyttig som helst. (Ah jo, taffsplattan är gudomligt underbar också)
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
La vite é bella
@ mofatsgreen. Jag sitter faktiskt och jobbar med ett par program just nu och det fungerar grymt bra. Programmen jag kör just nu är Cinema 4d, AE, DW, Flash och PS. Allt flyter på riktigt bra, har iofs inte testat större renderingar men det jag gör nu är tillräckligt för att imponera mig, jag är väldigt nöjd. Jag har en MBP 2,53 4gb Ram 7200 rpm.
av La vite é bella, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
Jezper
Emil T: Om du använder laptop för någon form av färg-, form- och/eller grafikarbete så gör du fel.

// Jezper
av Jezper, tisdag 18 november 2008 kl 14:42
billybud
Är det någon mer än jag som har haft problem med att sin nya MacBook har problem att vakna ur vila. Har läst mig till att detta kan bero på att den inte klarar av att få i sig tex externa hårddiskar när den är i vila. Tror ni att detta kan vara något som de uppdaterar inom kort. Det är väldigt irriterande måste jag säga.
Annars är jag otroligt nöjd med min MacBook! Nu får man väl bara börja spara till en LED 24"-are! :)
av billybud, tisdag 18 november 2008 kl 14:43
Emil T
Jezper:

Jao men, gamla Macbook Pron funkar utmärkt.

Får köpa nya 24 tummaren vart det lider. Behöver yta också.
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:59
vision
fan vet inte om man ska våga vänta på imac uppdateringen, om det ens blir någon :S
av vision, tisdag 18 november 2008 kl 15:20
Oscar
@billybud
En gång, men då tror jag att den hoppade igång när jag kopplade in ström.. Annars har den fungerat perfekt, vaknat och somnat utan problem.
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 15:40
Anund
Hur går detta ihop?
"känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket."

"Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff."

Jag testade en MacBook i en affär, skärmen var verkligen skrattretande dålig. Jag tycker synd om alla som tvingas använda den dagligen.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 16:05
Herbdaily
Riktigt snygga bilder! Och ett bra skrivet test.
av Herbdaily, tisdag 18 november 2008 kl 16:35
Roger Åberg
Dorian Gray: Vridstyvheten har faktiskt en poäng, inte bara i känslohänseende.

Anund: Som sagt, en dator med 13-tumsskärm är inget för folk som ens funderar på att göra jobb där en riktigt bra skärm är ett krav. Installerade CS4 häromdagen och minimikravet där är 1280x900 och MacBooken har bara 1280x800. Nu funkar det ändå, men ska man använda en MacBook för grafikarbete bör man koppla in en extern skärm.
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 16:47
Josef
Så i princip allt är bra förutom skärmen? Jaja.. Skärmen använder man ju inte så mycket.. *bitter*

Fixar de en bättre skärm (reflexfri) så blir det ett givet köp! Seså, fixa. Tänker inte nöja mig med något som jag kommer störa mig på. Det skall vara perfekt.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 16:49
denlille
kan man få en liknande sammanfattning av MBP:en? ... visst, skillnaderna är kanske inte såpass stora, men för oss som ska jobba med bildredigering och annat och inte kommer kunna ha extern skärm.

jag vill gärna ha en skärm större än 13 också så då blir jag väl tvungen att fixa en MBP ... antar den klarar minimikravet för cs4:an eller ligger den också på 1280x800?
av denlille, tisdag 18 november 2008 kl 16:59
Anund
Roger: Jag använder min skärm även när jag inte sysslar med grafikarbete. Jag anser inte att någon dator med den skärmen kan beskrivas som en fullträff oavsett vad man använder den till, men det är väl RDF-effekten som visar sig.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 17:04
Threepwood
Acceptans av kass skärm och avsaknad av FW på en 12 000 kr-laptop = svårt fall av RDF. Byggkvalité är viktigt, men inte allt.
av Threepwood, tisdag 18 november 2008 kl 17:47
Cure
Sammanfattning av recensionen:
* Oanvändbar spegelskärm utan duglig betraktningsvinkel
* Dyr
* Ingen bakgrundsbelysning
* Dålig skärmstorlek
* Saknar Firewire
* Saknar ExpressCard
* Saknar bra grafikkort

= "En riktig fullträff!" För den har trots allt en bra batterilucka. (O_o)
av Cure, tisdag 18 november 2008 kl 18:04
Josef
@Cure
Nä.. Jag tror det är unibodyn som ger slutomdömet? ;)
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 18:57
Josef
RDF? Är det detta ni menar? (länk)
Kände inte till begreppet.. Intressant.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:00
INT
Cure: Konstigt att folk kan vara nöjda med sina MacBooks överhuvudtaget du, det är ju uppenbarligen en skitmaskin, fyfan vad folk är dumma i huvudet ....slut på sarkasm.

Josef: Fast eftersom det är en glasskiva så är det väl mer eller mindre omöjligt att få det reflexfritt, om jag har fattat det rätt?

Är hursomhelst toknöjd med min MBP, funkar perfekt i klassrummet och när jag jobbar lite mer seriöst med färg osv så funkar min DELL-skärm alldeles utmärkt. Sen skadar det ju inte att den nya modellen är sjukt mycket sexigare än den äldre, plastkanterna runt den gamla modellen riktigt sticker i ögonen nu för tiden
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:02
Josef
@INT
Ja, man kan lika gärna ge upp. Länge leve OSx86!
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:05
INT
dubbelpost, eller va?
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:06
özz
vet inte heller om man kan säga att macbooken e så dyr om man jämför med samma spec på pc-sidan. MacBooken e riktigt snabb.
man får även en jääääävligt snygg dator, har inte sett nån pc som kommer i närheten.... å vi ska inte prata om kvalitetskänslan.

av özz, tisdag 18 november 2008 kl 19:13
kak
När det kommer till att tycka till om skärmar skall det alltid dyka upp miljoner människor med negativa åsikter glossy skärmar.

Personligen är jag av åsikten att det är mycket snyggare med glossy än matt och den krispiga svärtan och de klara färgerna ser mycket bättre ut. Jag kan förstå att vissa proffsredigerare klagar på skärmen om de skall sitta och jobba mot den men är det verkligen så proffsigt att sitta med en laptopskärm för avancerad färghantering.
Jag tror att majoriteten av konsumenterna dessutom föredrar snyggare färger än exakta färger så därför tror jag att Apple har gjort ett bra skärmval.

Angående reflexer och betraktningsvinkel så ser skärmen jätte bra ut i i alla fall 45° från mitten. Jag tror inte att det finns så stort behov att dela skärmen med så många så att vinkeln blir ett problem.
Jag har faktiskt upptäckt reflexer ibland. De har hittills inte stört mig inte det minsta men jag kan tänka mig att vissa lysrör bakom skrivbord kan bli odrägliga.

Summa summarum: För de flesta är skärmen perfekt.
av kak, tisdag 18 november 2008 kl 19:15
Mr Pink
Har haft min Macbook i några veckor och måste säga att det är en riktigt bra dator.
Jag har tyvärr problem med Airport som ibland inte verkar få kontakt internet. Helt plötsligt så fungerar inte internet, trots att datorn hittar ett nätverk. Någon annan som har haft samma problem? När jag stänger ner Airport och kör med sladd istället så fungerar internet bra.

Annars som sagt var underbar dator, jag kan hålla med om att skärmen är väldigt blank, men de svarta kanterna runt skärmen tycker jag bara är skönt när man tittar på film eller när man använder datorn i när det är mörkt :-)
av Mr Pink, tisdag 18 november 2008 kl 19:59
tva
Nämen titta :-) de vanliga gamla fåntrattarna hittade till tråden till slut. Det var ett tag sen vi hörde av er så vi blev nästan lite oroliga. Kul att se att mammas dator funkar fortfarande trots att ni är så datorhäftiga…
av tva, tisdag 18 november 2008 kl 20:34
storabajskorven
En snabb kommentar om svart vs. "alu"-tangentbord: Den största anledningen till att det var fult på den gamla MBP:n var att det inte var aluminium utan plast som skulle likna aluminium. Det var, enligt mig, tacky. Plast är plast och får gärna vara svart mot resten av aluminiet. Jag kan inte tänka mig en bättre färg. Men det kanske finns...?
av storabajskorven, tisdag 18 november 2008 kl 20:43
Josef
@kak
Jag "proffsredigerar" inte på en laptopskärm. Det är helt enkelt så att jag stör mig på reflektioner i skärmen. Det handlar bara om tycke och smak. Jag tycker inte om det. No sir, I dont like it. Som en viss herr Häst uttryckt det så bra.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 21:27
Josef
@storabajskorven
Håller med dig. Det gamla tangentbordet ser inget vidare ut.. Men det är skönt att skriva på. Det är väl viktigast? Eller?
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 22:53
moniker
Fick min nya MBP levererad för bara några dagar sedan. Eftersom jag har levt med en 17" PowerBook G4 i snart fyra år fläskade jag på och valde en BTO med 2.8 GHz processor och den snabbast disken som gick att uppbringa.

Jag är sjukt nöjd. Faktiskt så nöjd att jag måste skriva det igen: sjukt nöjd. Datorn känns helt enkelt enormt gedigen. Den håller ihop, är toksnabb, TYST och är svalare än min gamla PowerBook.

Jag gillar skärmen som är mycket ljusstarkare och klarare än PowerBookens. Jag gillar också den smalare betraktningsvinkeln. Eftersom jag är ute och reser mycket och jobbar en hel del på publika platser (Starbucks, flygplatser, flygplan etc) är det bara en fördel för mig att inte längre hela världen kan se exakt vad jag jobbar med. Jag gillar också tangentbordet som är mycket distinktare än det gamla (men tyvärr inte alls i klass med de externa alu-tangentborden).

Jag stör mig mindre på reflektionerna i den blanka skärmen än i den gamla. På den matta skärmen blir alla reflektioner en stor jäkla suddig blaffa som det är nästan omöjligt att bli av med utan att behöva vrida sig 90 grader.

Det ENDA kruxet, och det har egentligen inget med själva datorn att göra, är att Apple tidigare på AppleStore på nätet sålde en sladd från Griffin som hade en FW400 i ena änden och en FW800 i den andra. Den sladden säljer de inte längre trots att den numera behövs mer än någonsin. Lyckligtvis har jag två stycken sådana sedan tidigare.
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:09
moniker
Nämnde jag att jag är sjukt nöjd med den nya MBPn?
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:12
emil
Dorian: Nej, du är det mest komiska. Du!!
av emil, onsdag 19 november 2008 kl 18:36
Lillebror
Får vi se en recension på MacBook Air någon gång också, månne?
av Lillebror, onsdag 19 november 2008 kl 18:57
tva
-> monkier:
Är du nöjd med ditt köp?
av tva, onsdag 19 november 2008 kl 20:56
moniker
tva:

Kul att du frågar. Ja, jag är SJUKT nöjd med den!
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 21:47
Freddan81
Jag har kört min nya Macbook i ett par veckor nu och är supernöjd, den nya grafik kretsen är väldigt kompetent och mycket bättre och mer kompatiblel än intels GMA X4500HD. Ja det stämmer enligt Nvidia. Steve snackade skit när han sa att den var 5 ggr snabbare än GMAX3200 som satt i den gamla macbooken då det är GMA4500HD som den är 5 gånger snabbare än med sina 54 GFLOP (klarar halflife, spore, farcry utan hack, mins 40 fps i de flesta spel, dock inte crysis men COD4 går utmärkt om man sätter ned grafiken något och jag är kräsen när det gäller fps, mår illa om det hackar). Nog om det, jag sitter ofta hemma med min och rummet är ganska mörkt sånär som på ett par stämningslampor och tv:n och och inga reflexer stör mig, belysningen på tangentbordet är århundradets uppfinning. Slutligen är skärmen faktiskt bättre än på den förra macbooken och är LED belyst, det är få bärbara PC:s som har det. Och det är en av världens miljövänligaste datorer gör saken bara bättre. // MVH Fredde- har aldrig varit så nöjd med en ny mac sen min då nya Powerbook G4 12 tum.
av Freddan81, torsdag 20 november 2008 kl 17:26
B. Braun
En polare har köpt den nya MB 13". Jag kände på den idag, det första som slog mig när jag lyfte den var att den var jävligt hal med sina runda former. Det är tur att den är gjord i ett stycke metall så den förhoppningsvis håller för ett fall.
av B. Braun, torsdag 20 november 2008 kl 22:11
Kommentera artikelnRedigerat DNA kan stoppa myggor med malaria
Genetisk drift tar kål på myggpopulationen

För första gången har forskare visat att en typ av genteknik (CRISPR) kan krascha populationer av malariaspridande myggor. Man har lyckats konstruera han-myggor med en DNA-sekvens känd som en genetisk drift, detta ska snabbt överföra en skadlig mutation som ska kunna utplåna populationer av insekter. Ruth Muller, en entomolog som ledde forskningen vid PoloGGB, ett högsäkerhetslaboratorium i Terni, Italien säger det här: "Our study is the first [that] could show that gene-drive technology works under ecologically challenging conditions... This is the big breakthrough that we made with our study." Det är fortfarande många år kvar tills tekniken skulle kunna användas i det vilda, men då återstår fortfarande frågan om hur samhället ställer sig gällande genteknik, om det kanske kan vara värt riskerna. Trots år av bekämpning mot malaria är det fortfarande ett stort hälsoproblem i världen. Den myggburna parasitiska sjukdomen smittar mer än 200 miljoner människor varje år och dödar mer än 400 000, varav många är barn. Tumnagel
38.8°
+
Hugo Engström
0

En titt på Sonys nya kamera
Deras nya "nybörjarkamera" ZV-E10

Sony presenterade i veckan sin nya vloggkamera ZV-E10. Det är deras första vloggkamera i Alpha-serien med utbytbart objektiv. Kameran är utrustad med en 24.2 megapixel APS-C Exmor™ CMOS sensor och en BIONZ X processor. I detta klipp går Brandon från ShortCircuit igenom funktionerna i kameran. Kameran har bland annat fått några funktioner från Sonys andra populära vloggkamera, ZV-1, som ZV-E10 ska vara någon slags storebror till. En knapp för "Background defocus", som ska få bakgrunden i videon ur fokus snabbt och läget "Product Showcase" som vloggare kan använda när de filmar en produkt, denna funktion ska prioritera fokus på objektet istället för personen i videon. ZV-E10 ska vara tillgänglig i slutet av augusti hos flera återförsäljare för antingen 8500 kr för endast kameran, eller 9500 kr där även ett kit med E PZ 16-50mm F3.5–5.6 OSS power zoom-objektiv ingår. Tumnagel
38.0°
+
Hugo Engström
0

ISS säger hejdå till den ryska Pirs-modulen
Ska ersättas av den nya Nauka-modulen imorgon

Här ovan kan ni kolla in hur det såg ut när den ryska modulen separerade från den internationella rymdstationen ISS och senare brann upp när den flög in i jordens atmosfär. Pirs har fungerat som en slags dockningsstation sedan 2001 och över 70 kapslar som anlänt till ISS har dockat där. Modulen användes även som en sluss när ryska kosmonauter gjorde rymdpromenader eller pysslade med annat på ISS utsida. Pirs är den första större modulen som skrotas sedan ISS byggdes och kommer nu att ersättas av Rysslands Nauka-modul. Nauka-modulen sköts upp från jorden 22 juli och är planerad att docka med ISS någon gång under morgondagen. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roboten Cassie tog en löprunda på 5 kilometer
Fixade det på under en timme

Robotforskare på Oregon State University har låtit den tvåbenta roboten Cassie ta sig en löprunda på fem kilometer vilket den verkar ha klarat av någorlunda problemfritt. Cassies löprunda klarades av på en laddning batterier och två mindre incidenter där roboten föll. Cassie var dock inte ut och sprang helt på egen hand utan kontrollerades av en medföljande operatör som styrde i vilken riktning roboten skulle springa. Att springa 5 kilometer tog Cassie 53 minuter vilket är något snabbare än vad jag själv vanligtvis går 5 kilometer på. Roboten Cassie utvecklades av Oregon State University-företaget Agility Robotics och tillverkades mellan 2017 - 2019. Idag satsar Agility Robotics på att utveckla Cassies efterföljare, den tvåbenta roboten Digit som vi har skrivit om några gånger tidigare, se inlänkade artiklar nedan. Tumnagel
36.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Realme först med magnetisk laddning av Android-telefoner
Hittar på ett alternativ till Apples MagSafe till iPhone 12

Kinesiska Realme ser ut att bli den första mobiltillverkaren av Android-telefoner som tagit fram något som liknar den trådlösa MagSafe-laddning som Apple utvecklar till iPhone 12. Realmes magnetiska lösning verkar i dagsläget dock något otympligare än den MagSafe-laddare som finns till iPhone 12 som synes på bilden ovan. Realme kallar sin lösning för "MagDart" och varianten som visas ovan sägs ladda snabbare än de 15W som Apples MagSafe-laddning till iPhone 12 har. Realme håller dock även på att utveckla en lite mer slimmad version av MagDart och den kan ni kolla in på bilden här nedanför. Realmes första telefon med MagDart, vilket även kommer att bli deras första telefon med trådlös laddning någonsin, heter Realme Flash och kan komma att presenteras officiellt redan nästa vecka. Tumnagel
35.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Första ordentliga trailern för Lamb
Filmen där Noomi Rapace tar hand om ett lammbarn

Här bjuds vi på den första ordenrliga trailern för den kommande thrillern Lamb med Noomi Rapace i huvudrollen. Filmen kretsar kring ett par som tar hon hand om ett barn som är hälften människa och hälften lamm. In Lamb a childless couple in rural Iceland make an alarming discovery one day in their sheep barn. They soon face the consequences of defying the will of nature, in this dark and atmospheric folktale. Förutom Noomi kan man i filmen också hitta Hilmir Snaer Gudnason och Björn Hlynur. Filmen har premiär den 8 oktober. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Samsung presenterar Odyssey Neo G9
Riktigt fet gamingskärm

Samsung har visat upp efterföljaren till skärmen Odyssey G9 vilket är en 49 tum stor väld skärm som hämtat teknik från Samsungs tv-apparater. Skärmen har fått namnet Odyssey Neo G9 och kan visa en upplösning på 5120x1440 i ett ultrawide-format som har en ratio på 32:9. Den använder sig av Samsungs Quantum Mini LED vilket ger den möjlighet att visa 2048 så kallade "dimming zones" vilket kan jämföras med de 10 sådana zoner som Odyssey G9 kan visa. Odyssey Neo G9 har en uppdateringsfrekvens på 240hz med en svarstid på 1 ms. Ljusstyrkan ligger på 2000 nits vilket kan jämföras med andra skärmar som vanligtvis har runt 420 nits. När det kommer till kontakter så finns det en Display Port 1.4, en HDMI 2.1, två USB-ingångar samt hörlursingång. Samsung börjar ta emot beställningar på Odyssey Neo G9 29 juli och den släpps globalt 9 augusti. Skulle du vara sugen så kostar skärmen 2500 dollar. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Varför är dieselmotorcyklar inte en grej?
Donut Media förklarar

YouTube-kanalen Donut Media går här genom varför det här med dieselhojar inte är något vi ser mer av på vägarna. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Happy Plugs släpper lurar för kidsen
Så de inte spelar för högt

Det är ingen vild gissning att de som växer upp i dag kommer att ha intressanta åkommor i sina öron. Att konstant ha inearlurar till exempel är inte så rackarns bra. Bra är det inte heller att ha för högt ljud på och som förälder är det rätt skönt att veta att barnet inte kan köra på alldeles för högt. Happy Plugs senaste hörlurar heter Play har en speltid på 25 timmar, finns i färgerna vitt, svart och rosa och kostar 799 kronor. Inget unikt där, men lurarna har teknik i sig som ser till att de inte spelar över 85 decibel. Det går helt enkelt inte att skruva upp volymen till 11. De har dessutom stöd för att dela med sig av ljudet man lyssnar på, antingen via 3,5 mm eller USB-C. Tumnagel
38.5°
+
Roger Åberg
0

Oscar Isaac är en hämndlysten korträknare
I trailern för The Card Counter

The Card Counter är en kommande film där Oscar Isaac spelar en före detta militär utfrågare med ett mörkt förflutet som blivit en korträknare. Redemption is the long game in Paul Schrader’s THE CARD COUNTER. Told with Schrader’s trademark cinematic intensity, the revenge thriller tells the story of an ex-military interrogator turned gambler haunted by the ghosts of his past decisions. Filmen är regisserad av Paul Schrader som tidigare skrivit manus till filmer som Taxi Driver och Kristi sista frestelse samt regisserat American Gigolo. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Julian Assange blir av med sitt medborgarskap i Ecuador
Wikileaks-grundaren kommer att överklaga beslutet

The Guardian rapporterar att Ecuador nu har beslutat sig för att dra tillbaka det medborgarskap man 2018 gav till Wikileaks grundare Julian Assange. Assange beviljades medborgarskap i Ecuador för att senare kunna ansöka om diplomatisk asyl för att kunna lämna Ecuadors ambassad i London. Assange sökte sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London efter att han riskerade att utlämnas till Sverige där han anklagades våldtäkt. Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London men kickades ut därifrån 2019 varpå han greps av brittisk polis. Därefter dömdes han till 50 veckors fängelse för att brutit mot brittiska borgensvillkor. Assange sitter fortfarande i brittiskt förvar då USA vill ha honom utlämnade efter att Wikileaks spridit hemligstämplat material. Skulle han lämnas ut dit riskerar Assange upp till 175 års fängelse enligt hans egna advokater. Assanges advokater har överklagat Ecuadors beslut att dra tillbaka hans medborgarskap i landet. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snubbe skickar AirTags till Tim Cook, Elon Musk och Nordkorea
För att se vad som händer

YouTube-användaren MegaLag skickade för några veckor sedan några AirTags till Tim Cook, Elon Musk och till Nordkorea för att se hur transportföretaget DHL hanterade det. I klippet ovan berättar MegaLag hur DHL hanterade saknade paket och varför de inte fick komma in i Nordkorea. Del ett kan ses nedan. Tumnagel
38.5°
+
Frode Wikesjö
0

Arcade1Up släpper The Simpsons-kabinett
Spela som du gjorde för 30 år sedan

Nu har det gått 30 år sedan Konami släppte arkadspelet The Simpsons och lagom till det jubileet släpper Arcade1Up en nyutgåva av det klassiska kabinettet som hörde till spelet. Förutom The Simpsons-spelet så inkluderas även The Simpsons Bowling-spelet som Konami släppte hösten 2000. Det går att spela upp till fyra spelare på arkadspelets 17 tum stora skärm. Det finns även en möjlighet för andra ägare av arkadspels-kabinettet att ansluta sig via nätet, något som gör att man kan spela online mot varandra. Arcade1Up kommer att börja ta emot förbeställningar av "The Simpsons Arcade Machine" 16 augusti men vad det kommer att kosta framgår inte. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

I morgon är det betadags för Halo Infinite
För Halo Insider-folket

I morgon kommer 343 Industries dra igång det första betatestet för flerspelardelen för Halo Infinite. Detta test kommer dra igång i morgon kväll klockan 23:00 och pågå fram till söndagen den 1 augusti. Inbjudningar har börjat skickas ut så man borde få veta om man får vara med och leka inom kort. Det är dock endast folk som är med i Halo Insider som kommer få någon inbjudan denna gång. Om du inte fick någon inbjudan denna gång men vill ha chansen att delta i framtida betatest så kan du anmäla dig till Halo Insider-programmet via länken nedan. Hur som helst kan man nog räkna med att få se massvis med gameplay från spelets flerspelardel under helgen. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Waze blir lite smartare efter ny uppdatering
Trafikappen kan varna för köer innan du ens satt dig i bilen

Googles trafikapp Waze har släppt en lite lite större uppdatering som antagligen kan vara användbara för trafikanterna som förlitar sig på den. I den nya uppdateringen kommer Waze redan på startsidan varna för trafikstockningar som kanske förkommer på de vägarna som användaren vanligtvis brukar köra. Appen kommer att rekommendera alternativa vägar om den anser att så krävs. Det kommer även att finnas förklaringar till varför Waze väljer en annan väg än den som användaren vanligtvis brukar köra. Den nya versionen av Waze har redan börjar rulla ut till iOS och Android. Har du inte redan fått den så lär den dyka upp inom kort. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för Cooking With Paris
Japp, den Paris

Netflix är inte direkt rädda för att producera märkliga tv-serier och den kommande serien Cooking With Paris är väl ännu ett exempel på detta. Serien baseras i grund på Råttatouille-citatet "Vem som helst kan laga mat". Ett uttalande som då testas genom att låta dokusåpastjärnan Paris Hilton laga rätter för diverse kändisgäster. Seriens sex avsnitt har premiär den 4 augusti. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

BMW visar upp fraktcykeln Dynamic Cargo
Eldrivet koncept som verkar najs

BMW har visat upp den trehjuliga elcyklen Dynamic Cargo vilken man tänker sig skulle kunna fungera fint för olika typer av transporter på kortare sträckor i stadsmiljö. Dynamic Cargo är försedd med ett batteri som ger den en räckvidd på 20 km men det går givetvis även att använda pedalerna om man vill ta sig längre än så. Det finns en rad olika tillbehör som gör det möjligt att frakta surfbrädor, barn och annat på den trehjuliga cykeln. Dynamic Cargo är än så länge bara ett koncept. Huruvida BMW planerar att någon gång släppa den på marknaden återstår att se. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Nine Perfect Strangers
Miniserie om mindfullness-retreat som spårar ur

Här kommer ännu en trailer för Hulus rysardrama Nine Perfect Strangers som börjar sändas nästa månad. I miniserien får vi se Nicole Kidman i rollen som Masha, en karismatisk kvinna som leder ett mindfullness-retreat med nio deltagare. Det verkar dock som om Masha inte bara har mindfullness i planerna för deltagarna och det hela ser ut att utveckla sig åt det lite rysligare hållet. Nine Perfect Strangers börjar sändas på Hulu 18 augusti. Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
41kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
19kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
4kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström