m

Test: Så bra är nya MacBook
En sweet liten sak

Test: Så bra är nya MacBook
Mac / Hårdvara

Så, då har vi äntligen fått spendera lite tid med nya MacBooken och vi måste säga att vi är imponerade av skapelsen men att vi också, tyvärr, luktar revision 1 här och där.

Först kan vi konstatera att den här datorn är mer välbyggd än någonting vi tidigare har sett. Med hästlängder dessutom. Aluminiumchassit är inte bara vackert utan ger också ett otroligt stabilt intryck. Eller intryck och intryck, maskinen är sjukt stabilt. Min gamla MacBook Pro och min flickväns gamla MacBook känns båda som de ska falla ihop vilken sekund som helst.

Under skalet finns egentligen ingenting alls att klaga på. De som jobbar på sånt sätt att de klarar sig med 13 tum kommer alla att bli nöjda med hastigheten, den här maskinen pinnar på rätt bra och grafikkortet, utan att ha gjort några vetenskapliga tester, är riktigt imponerande. Inget som helst att klaga på där med andra ord.

Vardagsanvändaren klarar sig nog på de 2 GB som sitter i som standard men nu när Apple inte tar överpriser på RAM längre så är 4 GB aldrig fel. Jag skulle dock inte klassa det som ett krav, den maskin jag har använt har haft 2 GB och det har räckt gott till vanligt jobb med många webbläsare och lättare jobb i Photoshop.

Samtidigt som det nya skalet är underbart så är det på utsidan som nackdelarna finns. För detta är trots allt inte en perfekt dator.

Vi börjar med skärmen. LED är synnerligen fantastiskt, skärmen är ljusstark och är det från sekunden man sätter på den. Min gamla skärm känns väldigt gammal och grå i jämförelse. Men även om MacBooken inte är en budget-dator så känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket.

Jag har en blank skärm sedan tidigare och den känns nästan matt i jämförelse med den här rackaren. Anledningen till det är så klart att det den är blankare, men också för att den svarta ramen runt skärmen är riktigt irriterande och dålig. Snygg, ja visst, men uselt om man sitter i en miljö med blänk eftersom det blänker betydligt mer i det svarta vilket gör att det känns som att det blänker mer på arbetsytan också. Och har man datorn i knät så att den rör på sig när man skriver så känns det nästan som att någon håller på och viftar med en hand där det blänker. Det blir alltså till att hitta rätt läge när man jobbar med en MacBook.

När jag skrev den här lilla artikeln så var touchpaden den andra saken som jag störde mig på rätt mycket på, den ville inte alls vara med mig. Jag fick stänga av funktionen att högerdelen fungerade som högerklick för att alls kunna använda den, markera text var ett helvete och mitt på styrplattan registrerades inga klick alls. I morse så släppte Apple en mjukvaru-uppdatering som faktiskt fixade biffen. Så i dag kommer vi att ha ett helt gäng med mycket nöjdare MacBook-ägare.

Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem, men för de som sitter med svarta tangenter i annat än fullt upplyst miljö kommer det att bli pestigt. Rekommenderas verkligen.

Luckan under datorn där batteriet sitter fungerar riktigt bra och det känns inte som att det kommer att bli en biggie att byta minne för dem som vill göra det i efterhand.

Något som man inte tänker på men som är väldigt trevligt för sådana som mig som byter upp mig från en riktigt varm dator som använder fläktarna hela tiden är att den här är sval och tyst. Hurra!

Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff. Ingångspriset är lite väl saftigt, men datorn känns inte alls som en konsumentdator utan riktigt Pro trots avsaknaden av tillägget i namnet. Behöver man inte den större skärmytan, firewire, grafikkortet eller ExpressCard-platsen. Vi återkommer snart med en test av Pro-modellen så klart.

Jag vill ju ha en bärbar Mac för billig penning men jag blir mer och mer övertygad om att det här är rätt väg att gå trots allt. Om dessa maskiner är lika välbyggda som de känns så kommer de att tillfredställa sina ägare under lång tid. Och antalet andra maskiner på marknaden som kan slåss med den i kvalitetskänsla är verkligen lätträknade.


Annons:
Köp MacBook på Apple Store

36.9°
0

Test: Så bra är nya MacBook

En sweet liten sak

RSS 45 kommentarer till artikeln
Kn Bölja
Tycker att det svarta tangentbordet och även den svart ramen runt skärmen inte är helt lyckat utseendemässigt. Borde ha varit aluminium där som på tidigare MBP, men Apple tyckte nog det var dags med en mer synbar förändring i designen!? För övrigt verkar MB dock vara en fullträff.
av Kn Bölja, tisdag 18 november 2008 kl 12:03
Naw
Jag har en MacBook 1,1. Dvs första generationen, våren 2006 och har nyligen köpt en MacBook Pro Unibody. Håller dock inte alls med dig om den kritik du riktar mot blänket på skärmen och den svarta kanten. Den svarta kanten är något väldigt bra då det hjälper till att förbättra en människas uppfattning om bilden. Att sen MacBooken har sämre betraktningsvinkel kan jag hålla med om att det är lite störigt.
av Naw, tisdag 18 november 2008 kl 12:39
emil
bytte nyligen upp mig från en MacBook Late 2006 till en Alu-MacBook. håller helt med dig om kvalitetskänslan: för mig är steget upp i hastighet och RAM en bisak i jämförelse med skillnaden i kvalitet. den här datorn sitter verkligen ihop!

jag har inte upplevt inte en tillstymmelse till knakande eller knarrande, och dessutom så väger den mindre och är lite tunnare än gamla MacBooken. funderade litegrann på MB Air men är helt nöjd med att jag tog den här istället: den här är precis så bärbar som jag önskar mig, och det utan att jag behöver offra processorkraft eller hårddiskutrymme.

själv stör jag mig inte alls på skärmen, men jag är mer en ord- än bildkille så YMMV.
av emil, tisdag 18 november 2008 kl 12:51
pluffsy
"Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem"

Jag tycker också det är synd att det inte är någon bakgrundsbelysning med. Men som det i alla fall var när jag för nåt år sen pratade med en servicekille så var oootroligt stor del av macbook pro:arna som lämnades in till apple där på grund av fel med bakgrundsbelysningen. Om det fortfarande är fallet, alltså att det är en komponent som lätt går sönder, så är det lätt att förstå varför Apple vill spara in den kostnaden på de billigare modellerna.

av pluffsy, tisdag 18 november 2008 kl 13:07
mofatsgreen
Jag skulle vilja veta hur pass bra nya MacBook är på mer grafikintensiva program, t ex CS4. Hur funkar kraften i datorn om man har några större bilder laddade i PS och samtidigt jobbar med t ex After Effects. Kanske vill man också dra några linjer i Illustrator. Det behöver inte handla om några mastodontprojekt och man kan väl utgå från att datorn får 4GB minne. Någon som har en uppfattningen hur burken klarar sig i sådana situationer? Det är någonstans där som gränsen går för när man börjar fundera på Pro. Nog för att jag vet att om det är vad man tänkt syssla med så är Pro kanske det naturliga valet, men är man inte proffs och gillar portabelt så måste man hitta en gräns för när det tippar åt ena eller andra hållet.
av mofatsgreen, tisdag 18 november 2008 kl 13:14
Roger Åberg
mofatsgreen: jag är fel kille att testa sådant och har inte minnet att testa med, men jag tror att den stora gränsen är 3D. Kortet i Pron ska vara betydligt bättre på 3D, vilket väl borde betyda rätt mycket i After Effects?
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 13:39
özz
Förstår inte varför alla klagar på den svarta ramen å tangenterna, d e ju aaaassnyggt ju! Sjukt snyggt faktiskt:)
av özz, tisdag 18 november 2008 kl 13:45
Emil T
Skärmen är tyvärr pga betraktningsvinkel oanvändbar för digitalt mörkrum. Helt opålitlig i och med ljushet och färger är annorlunda för varje millimeters lutning.

Kan man reklamera för sånt?
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:06
helvete!
Det bästa med att det kommit en ny macbook är ju ändå att man nu får klaga på den gamla modellen utan att bli idiotförklarad och påhoppad av fanboys.
av helvete!, tisdag 18 november 2008 kl 14:07
Werzion
Har själv en Pro medan flickvännen har en MacBook, och måste hålla fast vid att jag gillar Pro-tangenbordet mer då alla knappar sitter ihop och inte har 3 mm mellanrum (eller något i den storleken) - och förstår inte heller riktigt valet av svart tangentbord, hellre sett aluminium-knappar så det följt helheten.

Men helt klart är man sugen på en ny MacBook (Pro), många riktigt schyssta framsteg dom gjort.
av Werzion, tisdag 18 november 2008 kl 14:09
Oscar
Skaffade den nya MacBooken, min första Mac, och är hur nöjd som helst. Kommer från Linux-världen så mycket är likt, största skillnaden är att de flesta bra programmen kostar pengar, men det är väl inte ett lika stort problem nu när man inte är student längre ;)

Min personliga favorit är utan tvekan batteriindikatorn, smart liten sak som är hur snygg och nyttig som helst. (Ah jo, taffsplattan är gudomligt underbar också)
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
La vite é bella
@ mofatsgreen. Jag sitter faktiskt och jobbar med ett par program just nu och det fungerar grymt bra. Programmen jag kör just nu är Cinema 4d, AE, DW, Flash och PS. Allt flyter på riktigt bra, har iofs inte testat större renderingar men det jag gör nu är tillräckligt för att imponera mig, jag är väldigt nöjd. Jag har en MBP 2,53 4gb Ram 7200 rpm.
av La vite é bella, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
Jezper
Emil T: Om du använder laptop för någon form av färg-, form- och/eller grafikarbete så gör du fel.

// Jezper
av Jezper, tisdag 18 november 2008 kl 14:42
billybud
Är det någon mer än jag som har haft problem med att sin nya MacBook har problem att vakna ur vila. Har läst mig till att detta kan bero på att den inte klarar av att få i sig tex externa hårddiskar när den är i vila. Tror ni att detta kan vara något som de uppdaterar inom kort. Det är väldigt irriterande måste jag säga.
Annars är jag otroligt nöjd med min MacBook! Nu får man väl bara börja spara till en LED 24"-are! :)
av billybud, tisdag 18 november 2008 kl 14:43
Emil T
Jezper:

Jao men, gamla Macbook Pron funkar utmärkt.

Får köpa nya 24 tummaren vart det lider. Behöver yta också.
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:59
vision
fan vet inte om man ska våga vänta på imac uppdateringen, om det ens blir någon :S
av vision, tisdag 18 november 2008 kl 15:20
Oscar
@billybud
En gång, men då tror jag att den hoppade igång när jag kopplade in ström.. Annars har den fungerat perfekt, vaknat och somnat utan problem.
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 15:40
Anund
Hur går detta ihop?
"känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket."

"Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff."

Jag testade en MacBook i en affär, skärmen var verkligen skrattretande dålig. Jag tycker synd om alla som tvingas använda den dagligen.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 16:05
Herbdaily
Riktigt snygga bilder! Och ett bra skrivet test.
av Herbdaily, tisdag 18 november 2008 kl 16:35
Roger Åberg
Dorian Gray: Vridstyvheten har faktiskt en poäng, inte bara i känslohänseende.

Anund: Som sagt, en dator med 13-tumsskärm är inget för folk som ens funderar på att göra jobb där en riktigt bra skärm är ett krav. Installerade CS4 häromdagen och minimikravet där är 1280x900 och MacBooken har bara 1280x800. Nu funkar det ändå, men ska man använda en MacBook för grafikarbete bör man koppla in en extern skärm.
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 16:47
Josef
Så i princip allt är bra förutom skärmen? Jaja.. Skärmen använder man ju inte så mycket.. *bitter*

Fixar de en bättre skärm (reflexfri) så blir det ett givet köp! Seså, fixa. Tänker inte nöja mig med något som jag kommer störa mig på. Det skall vara perfekt.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 16:49
denlille
kan man få en liknande sammanfattning av MBP:en? ... visst, skillnaderna är kanske inte såpass stora, men för oss som ska jobba med bildredigering och annat och inte kommer kunna ha extern skärm.

jag vill gärna ha en skärm större än 13 också så då blir jag väl tvungen att fixa en MBP ... antar den klarar minimikravet för cs4:an eller ligger den också på 1280x800?
av denlille, tisdag 18 november 2008 kl 16:59
Anund
Roger: Jag använder min skärm även när jag inte sysslar med grafikarbete. Jag anser inte att någon dator med den skärmen kan beskrivas som en fullträff oavsett vad man använder den till, men det är väl RDF-effekten som visar sig.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 17:04
Threepwood
Acceptans av kass skärm och avsaknad av FW på en 12 000 kr-laptop = svårt fall av RDF. Byggkvalité är viktigt, men inte allt.
av Threepwood, tisdag 18 november 2008 kl 17:47
Cure
Sammanfattning av recensionen:
* Oanvändbar spegelskärm utan duglig betraktningsvinkel
* Dyr
* Ingen bakgrundsbelysning
* Dålig skärmstorlek
* Saknar Firewire
* Saknar ExpressCard
* Saknar bra grafikkort

= "En riktig fullträff!" För den har trots allt en bra batterilucka. (O_o)
av Cure, tisdag 18 november 2008 kl 18:04
Josef
@Cure
Nä.. Jag tror det är unibodyn som ger slutomdömet? ;)
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 18:57
Josef
RDF? Är det detta ni menar? (länk)
Kände inte till begreppet.. Intressant.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:00
INT
Cure: Konstigt att folk kan vara nöjda med sina MacBooks överhuvudtaget du, det är ju uppenbarligen en skitmaskin, fyfan vad folk är dumma i huvudet ....slut på sarkasm.

Josef: Fast eftersom det är en glasskiva så är det väl mer eller mindre omöjligt att få det reflexfritt, om jag har fattat det rätt?

Är hursomhelst toknöjd med min MBP, funkar perfekt i klassrummet och när jag jobbar lite mer seriöst med färg osv så funkar min DELL-skärm alldeles utmärkt. Sen skadar det ju inte att den nya modellen är sjukt mycket sexigare än den äldre, plastkanterna runt den gamla modellen riktigt sticker i ögonen nu för tiden
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:02
Josef
@INT
Ja, man kan lika gärna ge upp. Länge leve OSx86!
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:05
INT
dubbelpost, eller va?
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:06
özz
vet inte heller om man kan säga att macbooken e så dyr om man jämför med samma spec på pc-sidan. MacBooken e riktigt snabb.
man får även en jääääävligt snygg dator, har inte sett nån pc som kommer i närheten.... å vi ska inte prata om kvalitetskänslan.

av özz, tisdag 18 november 2008 kl 19:13
kak
När det kommer till att tycka till om skärmar skall det alltid dyka upp miljoner människor med negativa åsikter glossy skärmar.

Personligen är jag av åsikten att det är mycket snyggare med glossy än matt och den krispiga svärtan och de klara färgerna ser mycket bättre ut. Jag kan förstå att vissa proffsredigerare klagar på skärmen om de skall sitta och jobba mot den men är det verkligen så proffsigt att sitta med en laptopskärm för avancerad färghantering.
Jag tror att majoriteten av konsumenterna dessutom föredrar snyggare färger än exakta färger så därför tror jag att Apple har gjort ett bra skärmval.

Angående reflexer och betraktningsvinkel så ser skärmen jätte bra ut i i alla fall 45° från mitten. Jag tror inte att det finns så stort behov att dela skärmen med så många så att vinkeln blir ett problem.
Jag har faktiskt upptäckt reflexer ibland. De har hittills inte stört mig inte det minsta men jag kan tänka mig att vissa lysrör bakom skrivbord kan bli odrägliga.

Summa summarum: För de flesta är skärmen perfekt.
av kak, tisdag 18 november 2008 kl 19:15
Mr Pink
Har haft min Macbook i några veckor och måste säga att det är en riktigt bra dator.
Jag har tyvärr problem med Airport som ibland inte verkar få kontakt internet. Helt plötsligt så fungerar inte internet, trots att datorn hittar ett nätverk. Någon annan som har haft samma problem? När jag stänger ner Airport och kör med sladd istället så fungerar internet bra.

Annars som sagt var underbar dator, jag kan hålla med om att skärmen är väldigt blank, men de svarta kanterna runt skärmen tycker jag bara är skönt när man tittar på film eller när man använder datorn i när det är mörkt :-)
av Mr Pink, tisdag 18 november 2008 kl 19:59
tva
Nämen titta :-) de vanliga gamla fåntrattarna hittade till tråden till slut. Det var ett tag sen vi hörde av er så vi blev nästan lite oroliga. Kul att se att mammas dator funkar fortfarande trots att ni är så datorhäftiga…
av tva, tisdag 18 november 2008 kl 20:34
storabajskorven
En snabb kommentar om svart vs. "alu"-tangentbord: Den största anledningen till att det var fult på den gamla MBP:n var att det inte var aluminium utan plast som skulle likna aluminium. Det var, enligt mig, tacky. Plast är plast och får gärna vara svart mot resten av aluminiet. Jag kan inte tänka mig en bättre färg. Men det kanske finns...?
av storabajskorven, tisdag 18 november 2008 kl 20:43
Josef
@kak
Jag "proffsredigerar" inte på en laptopskärm. Det är helt enkelt så att jag stör mig på reflektioner i skärmen. Det handlar bara om tycke och smak. Jag tycker inte om det. No sir, I dont like it. Som en viss herr Häst uttryckt det så bra.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 21:27
Josef
@storabajskorven
Håller med dig. Det gamla tangentbordet ser inget vidare ut.. Men det är skönt att skriva på. Det är väl viktigast? Eller?
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 22:53
moniker
Fick min nya MBP levererad för bara några dagar sedan. Eftersom jag har levt med en 17" PowerBook G4 i snart fyra år fläskade jag på och valde en BTO med 2.8 GHz processor och den snabbast disken som gick att uppbringa.

Jag är sjukt nöjd. Faktiskt så nöjd att jag måste skriva det igen: sjukt nöjd. Datorn känns helt enkelt enormt gedigen. Den håller ihop, är toksnabb, TYST och är svalare än min gamla PowerBook.

Jag gillar skärmen som är mycket ljusstarkare och klarare än PowerBookens. Jag gillar också den smalare betraktningsvinkeln. Eftersom jag är ute och reser mycket och jobbar en hel del på publika platser (Starbucks, flygplatser, flygplan etc) är det bara en fördel för mig att inte längre hela världen kan se exakt vad jag jobbar med. Jag gillar också tangentbordet som är mycket distinktare än det gamla (men tyvärr inte alls i klass med de externa alu-tangentborden).

Jag stör mig mindre på reflektionerna i den blanka skärmen än i den gamla. På den matta skärmen blir alla reflektioner en stor jäkla suddig blaffa som det är nästan omöjligt att bli av med utan att behöva vrida sig 90 grader.

Det ENDA kruxet, och det har egentligen inget med själva datorn att göra, är att Apple tidigare på AppleStore på nätet sålde en sladd från Griffin som hade en FW400 i ena änden och en FW800 i den andra. Den sladden säljer de inte längre trots att den numera behövs mer än någonsin. Lyckligtvis har jag två stycken sådana sedan tidigare.
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:09
moniker
Nämnde jag att jag är sjukt nöjd med den nya MBPn?
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:12
emil
Dorian: Nej, du är det mest komiska. Du!!
av emil, onsdag 19 november 2008 kl 18:36
Lillebror
Får vi se en recension på MacBook Air någon gång också, månne?
av Lillebror, onsdag 19 november 2008 kl 18:57
tva
-> monkier:
Är du nöjd med ditt köp?
av tva, onsdag 19 november 2008 kl 20:56
moniker
tva:

Kul att du frågar. Ja, jag är SJUKT nöjd med den!
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 21:47
Freddan81
Jag har kört min nya Macbook i ett par veckor nu och är supernöjd, den nya grafik kretsen är väldigt kompetent och mycket bättre och mer kompatiblel än intels GMA X4500HD. Ja det stämmer enligt Nvidia. Steve snackade skit när han sa att den var 5 ggr snabbare än GMAX3200 som satt i den gamla macbooken då det är GMA4500HD som den är 5 gånger snabbare än med sina 54 GFLOP (klarar halflife, spore, farcry utan hack, mins 40 fps i de flesta spel, dock inte crysis men COD4 går utmärkt om man sätter ned grafiken något och jag är kräsen när det gäller fps, mår illa om det hackar). Nog om det, jag sitter ofta hemma med min och rummet är ganska mörkt sånär som på ett par stämningslampor och tv:n och och inga reflexer stör mig, belysningen på tangentbordet är århundradets uppfinning. Slutligen är skärmen faktiskt bättre än på den förra macbooken och är LED belyst, det är få bärbara PC:s som har det. Och det är en av världens miljövänligaste datorer gör saken bara bättre. // MVH Fredde- har aldrig varit så nöjd med en ny mac sen min då nya Powerbook G4 12 tum.
av Freddan81, torsdag 20 november 2008 kl 17:26
B. Braun
En polare har köpt den nya MB 13". Jag kände på den idag, det första som slog mig när jag lyfte den var att den var jävligt hal med sina runda former. Det är tur att den är gjord i ett stycke metall så den förhoppningsvis håller för ett fall.
av B. Braun, torsdag 20 november 2008 kl 22:11
Kommentera artikelnVarannan vuxen svensk är nu fullvaccinerad
Vaccinationstakten minskar dock

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att hälften av Sveriges vuxna befolkning har fått två sprutor vaccin mot covid-19. Vaccinationstakten har i princip ökat hela året. Det börjar dock nu bli allt mer tomt på vaccinmottagningarna. Takten är nu två tredjedelar så hög som när den var som högst. DN rapporterar idag om att regioner har börjat med drop-in vaccinering och kortare dosintervaller för att takten ska hållas uppe. Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR säger: – Det är svårare att få folk till vaccinationer när alla är ute och rör sig. Å andra sidan är det naturligt att ju fler vi vaccinerar, desto svårare blir det att nå de sista. Om vaccinationerna fortsätter i samma takt som nu ska mellan 70–80 procent vara immuna i september-oktober. Nog för att uppnå flockimmunitet. Det tror i alla fall Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet. Tumnagel
41.6°
+
Hugo Engström
0

Tesla Model 3 sålde näst bäst i Europa i juni
Volkswagen Golf bäst

Det gick bra för Teslas Model 3 försäljningsmässigt förra månaden. Den elektriska bilen, som nu är fyra år gammal, var den bil som sålde näst bäst i Europa. Tesla sålde 66 350 exemplar av bilmodellen, som då var den mest sålda elbilen i juni. Marknadsandelen elbilar ökade samtidigt med 19% jämfört med månaden innan. Bilen som dock sålde bäst var Volkswagens Golf. Volkswagen, som är Europas största bilföretag, har som mål att sälja fler elbilar än Tesla från 2025. Tumnagel
40.9°
+
Hugo Engström
0

Andrew Callaghan besöker Q-konferens
Precis så tokigt som du tror

Andrew Callaghan från All Gas No Brakes kände att det var en bra idé att besöka en Q-konferens och prata lite med folket där. Inte helt oväntat stötte han där på ett gäng märkliga typer som har precis lika märkliga syner på hur världen ser ut. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix gör animerad serie av Twitter-konto
@ChiPartyAunt ligger till grund för tv-serien Chicago Party Aunt

Mer än tio år efter Twitter-kontot @shitmydadsays blev tv-serie försöker sig nu Netflix på att göra en liknande grej. Det är Twitter-kontot @ChiPartyAunt som nu kommer att ligga till grund för en tv-serie på Netflix som får namnet Chicago Party Aunt. Till skillnad från tv-serien $h*! My Dad Says, där William Shatner spelade huvudrollen, så kommer Chicago Party Aunt bli en animerad tv-serie. Chicago Party Aunt handlar om lite udda typer som bor i ett kvarter i Chicago och mycket av handlingen kommer att kretsa runt "Aunt Diane". När serien börjar sändas på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Unseen Empire är ett spel där du ska identifiera vilda djur
Låtsas att du utforskar naturen på riktigt

Unseen Empire är ett spel där spelaren får i uppgift att utforska foton som fotograferats av automatiska kameror på olika platser i Asien. Spelet använder sig av bilder som hämtats från en databas bestående av sex miljoner autentiska fotografier på olika vilda djur. Unseen Empire är utvecklat i samarbete med Oxford Universityx27s Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) med stöd från National Geographic Society. Tanken bakom spelet är att spelaren ska få en större förståelse hur forskning om vilda djur går till i verkligheten. Unseen Empire går att spela direkt på webben eller via appar som finns till iOS och Android. Här nedanför hittas en trailer för spelet. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Never Gonna Give You Up når en miljard visningar
Det är många Rick Rolls det

Den officiella musikvideon till Rick Astleys låt Never Gonna Give You Up när nu passerat en miljard visningar på YouTube. En klart imponerande siffra som sannolikt hade varit högre om alla Rick Rolls på internet hade pekat dit. Han har dock en bra bit kvar till musikvideon som har flest visningar vilket är Baby Shark som visats dryga nio miljarder gånger sedan den lades upp sommaren 2017. Rick själv verkade rätt nöjd över denna milstolpe och delade klippet ovan på sociala medier. Tumnagel
41.5°
+
Frode Wikesjö
0

Dominorobot bygger upp Super Mario-mosaik
Består av över 100.000 dominobrickor

Här kan ni kolla in en robot som är en hejare på att ställa upp dominobrickor som youtubern Mark Rober har byggt ihop. I videon bygger roboten upp en mosaik bestående av över 100.000 dominobrickor på 24 timmar, något som vanligtvis skulle tagit sju personer en vecka att bygga. Klippet ovan är på närmare en kvart men vill ni bara se det färdiga resultatet samt när detta faller så kan ni hoppa fram till 13:e minuten. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

IGN recenserar The Suicide Squad
Snart är det dags!

Nu är det inte allt för långt kvar till The Suicide Squad har biopremiär. På pappret såg ju filmen länge lovande ut och så fort de började släppa trailers för filmen så lyckades den ju se ännu mer lovande ut. Men om filmen nu verkligen är något man ska spendera tid och pengar på försöker folket från IGN besvara via videorecensionen ovan. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

ARM experimenterar med chip i plast
Flexibla chip som skulle kunna sättas på i stort sett allting

Chiptillverkaren ARM har tillsammans med företaget PragmatIC börjat experimentera med chip som skrivs ut på plast, något som gör chippen både mer flexibla och billigare än kisel-chip. Prototypen man har utvecklat kallas för PlasticARM och är försedd med 32-bitars Cortex-M0 CPU samt 456 bytes med ROM och 128 bytes med RAM. I dagsläget kan PlasticARM bara köra lite testprogram som hårdkodats in i chippet men man arbetar med att ta fram en version där det även går att installera annan mjukvara. Tanken bakom de flexibla chippen är att dessa skulle kunna användas på platser där de vanligtvis inte finns idag. The Verge skriver: "As Arm’s researchers explain in their paper, this would allow microchips to be put to all sorts of uses that would seem wasteful today. You might have chips printed into every milk bottle for example that detect spoilage, replacing the use of sell-by-dates. Arm says this will create a new “internet of everything,” with chips integrated into “more than a trillion inanimate objects over the next decade.”" Nackdelen med chip i plast jämfört med kisel-chip är att plastchippen drar mer energi och är betydligt mycket större. PlasticARM-chippet man nu har utvecklat är till exempel 1500 gånger större än en Cortex M0-processor. Trots detta tror utvecklarna att det kan finnas en lång rad områden där chippen kan användas även om de kanske inte är särskilt snabba eller strömsnåla. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facbook kommer släppa smarta glasögon nästa år
I samarbete med Ray-Ban

Under pågående Facebook Connect meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att de beryktade smarta glasögonen som ska utvecklas i samarbete med det kända glasögonmärket Ray-Ban ska släppas under nästa år. Någon konkret information kring vad dessa glasögon är tänkta att användas till eller vilken funktionalitet de kommer erbjuda pratade man dock inte allt för mycket om. Men till The Verge meddelade Facebook att dessa glasögon inte kommer ha någon integrerad skärm och inte köra renodlad förstärkt verklighet. Så antagligen kommer dessa glasögon bli vara mer så som Snap-glasögonen än en Project Aria-produkt. Exakt när dessa glasögon kommer släppas under 2022 nämndes inte heller. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

I morgon lyfter Starliner mot ISS i ännu ett test
Sen är det dags för bemannade resor med Boeings rymdfarkost

I morgon, 30 juli, är det dags för ännu ett test av Starliner där det är tänkt att Boeings rymdfarkost ska docka med den internationella rymdstationen ISS. Det har gått över ett och halvt år sedan Starliner misslyckades med ett liknande test, något som gjorde att NASA än så länge inte kunnat använda Starliner i reguljär trafik till och från ISS. Skulle Starliner göra att lyckat test i morgon kommer farkosten sannolikt kunna användas för att skicka både astronauter och material till ISS. I dagsläget är NASA hänvisade till att använda SpaceX Crew Dragon för detta. Går allt som det ska imorgon så kommer dock NASA snart ha två olika alternativ att välja mellan för transporter till ISS. 20:53 svensk tid imorgon är det tänkt att Starliner ska skjutas upp från från Cape Canaveral Station med hjälp av en Atlas V-raket. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gabe Newell pratar Steam Deck
Och lite Half-Life

Valve-bossen Gabe Newell tog en liten pratstund med IGN för att prata lite om Valves nya handhållna enhet Steam Deck. Han pratar bland annat om vilka andra namn de hade för enheten, vad det var som gjorde att de valde göra den och vilka mål de har för denna pryl som kan använda för att spela dina Steam-spel på toaletten. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Det kommer en ny Paranormal Activity-film
Spökena får ingen vila

Det ser ut att bli en sjunde film i Paranormal Activity-serien, en serie filmer som inleddes med filmen Paranormal Activity 2007. Efter den första Paranormal Activity-filmen kom ytterligare fem filmer fram till den sjätte, och som många trodde var en avslutning på serien, släpptes 2015. I återanvändningen tidevarv verkar inte så ha blivit fallet och nu är alltså ännu en film i serien på gång. Den nya Paranormal Activity-filmen kommer att regisserad av William Eubanks och för manus står Christopher Landon, manuskrivaren som även stod bakom manuset för Paranormal Activity 2, 3, 4 och 5. Paranormal Activity 7 kommer att ha premiär på streamingtjänsten Paramount+ någon gång under nästa år. Tumnagel
35.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung vill göra den vikbara telefonen mainstream
Men vill vi det?

Samsung har presenterat sitt kvartalsresultat och man höjde intäkterna med 20 procent och vinsten med 54 procent. Detta trots att mobilsidan inte kunnat leverera som man hade velat på grund av komponentbrist. 11 augusti är det dags för ännu ett Samsung Unpacked och på agendan verkar vikbara telefoner stå. Samsung räknar med att behålla sin position i premium-segmentet genom att göra vikbara telefoner lite mer för mainstream. Att de skulle bli för alla känns för tidigt med tanke på priset, men kanske kan de sälja lite mer i just premium-segmentet. Men frågan är om vi vill det? Så därför kommer här en fråga! Tumnagel
34.7°
+
Roger Åberg
0

Sony lanserar stöd för M.2 SSD för PlayStation 5
Fast endast för betaanvändarna

Som bekant så har PlayStation 5 inte allt för stort internt lagringsutrymme men i teorin ska man ju kunna expandera minnet genom att slänga in en M.2 SSD i konsolen. Denna funktionalitet har Sony inte aktiverat ännu och exakt vilka hårddiskar som konsolen stödjer har det också varit ganska tyst om. Men nu har Sony fått upp en support-sida där man förklarar hur man går tillväga för att slänga in M.2 SSD i konsolen och meddelat att denna funktiolitet nu är aktiverad för folk som kör betaprogrammet för systemmjukvaran. Men om betafolket får det nu brukar det innebära att den stora massan får det inom några veckor. I samband med allt detta så meddelade Seagate att deras nya FireCuda 530 SSD kan användas i PlayStation 5. Priserna för dessa hårddiskar ser just nu ut så här: 500GB - 1 799 k 1TB - 3 099 kr 2TB - 6 199 kr 4TB - 11 999 kr Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Imponerande teaser för Mad God
Lovande stop motion-film av Phil Tippet

Phil Tippet är en levande legend inom specialeffekt-branschen med filmer som Star Wars, Indiana Jones, RoboCop, Starship Troopers och Jurassic Park på Cv:t. Mad God är en film som han påbörjade redan när han jobbade på RoboCop 2 men han fick lägga hela projektet på is under början av 90-talet. Men nu, en sisådär 20 år senare, lyckades han och ett gäng frivilliga entusiaster göra klart filmen som ska ha premiär på Locarno Film Festival under nästa vecka. Some 20 years later, while cleaning out the back storage areas of Tippett Studio’s Berkeley stages, several of his key artists and supervisors stumbled across original puppets and sets from those early shots. Revisiting the original footage and models, this new generation of artists, trained primarily on computers, longed to learn from Phil and assist as he revived his long-since abandoned film. Together with a volunteer crew, Phil taught a new generation of artists and craftspeople as they brought his labor of love to life. En liten teaser för Mad God kan beskådas ovan. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Forskare tar fram ny sorts svarta vinbär
Som inte är så sura

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tagit fram en ny sorts svarta vinbär som inte är riktigt lika sura som de traditionellt sett brukar vara. Enligt växtförädlarna på SLU så ska den nya vinbärssorten bara vara hälften så sur som de sorter som vanligtvis växer i Sverige är. Kimmo Rumpunen, ansvarig växtförädlare på SLU i skånska Alnarp, säger vidare till P4 Skaraborg: "Vi bedömer att svarta vinbär generellt är för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte använder bären så mycket som vi borde." Genom att kombinera de sorter som har lägst syrahalt med sorter som har goda kvalitetsegenskaper har forskarna ökat sötman i den nya vinbärssorten. Den nya sorten av svarta vinbär har fått namnet Balsgård Martin och tros finnas i handeln inom några år. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche siktar mot rymden
Investerar i tyska ISAR Aerospace

Porsche Automobil Holding SE, familjeföretaget som äger en stor del av Volkswagen Group, ser ut att vara med i den nya rymdkapplöpningen som startats av privata företag som SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab och Virgin Galactic. Idag meddelade Porsche SE att man går in med 75 miljoner dollar i det tyska rymdföretaget Isar Aerospace, ett företag som en del hoppas kan bli ett "europeiskt SpaceX". Porsche SE skriver i ett pressmeddelande om investeringen: "As an investor with a focus on mobility and industrial technology, we are convinced that cost-efficient and flexible access to space will be an enabler of innovation in many industry sectors. With Isar Aerospace, we are investing in a company that is well-positioned to establish itself as a leading European manufacturer of launch vehicles. The rapid development of the company is impressive." Isar Aerospace håller på och utvecklar en raket som man kallar för Spectrum, en tvåstegs-raket vilken ska kunna lyfta tusen kilo till jorden lägre omloppsbana LEO. Företaget siktar på att skjuta upp denna till rymden för första gången 2022. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
39kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
19kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström