m

Test: Så bra är nya MacBook
En sweet liten sak

Test: Så bra är nya MacBook
Mac / Hårdvara

Så, då har vi äntligen fått spendera lite tid med nya MacBooken och vi måste säga att vi är imponerade av skapelsen men att vi också, tyvärr, luktar revision 1 här och där.

Först kan vi konstatera att den här datorn är mer välbyggd än någonting vi tidigare har sett. Med hästlängder dessutom. Aluminiumchassit är inte bara vackert utan ger också ett otroligt stabilt intryck. Eller intryck och intryck, maskinen är sjukt stabilt. Min gamla MacBook Pro och min flickväns gamla MacBook känns båda som de ska falla ihop vilken sekund som helst.

Under skalet finns egentligen ingenting alls att klaga på. De som jobbar på sånt sätt att de klarar sig med 13 tum kommer alla att bli nöjda med hastigheten, den här maskinen pinnar på rätt bra och grafikkortet, utan att ha gjort några vetenskapliga tester, är riktigt imponerande. Inget som helst att klaga på där med andra ord.

Vardagsanvändaren klarar sig nog på de 2 GB som sitter i som standard men nu när Apple inte tar överpriser på RAM längre så är 4 GB aldrig fel. Jag skulle dock inte klassa det som ett krav, den maskin jag har använt har haft 2 GB och det har räckt gott till vanligt jobb med många webbläsare och lättare jobb i Photoshop.

Samtidigt som det nya skalet är underbart så är det på utsidan som nackdelarna finns. För detta är trots allt inte en perfekt dator.

Vi börjar med skärmen. LED är synnerligen fantastiskt, skärmen är ljusstark och är det från sekunden man sätter på den. Min gamla skärm känns väldigt gammal och grå i jämförelse. Men även om MacBooken inte är en budget-dator så känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket.

Jag har en blank skärm sedan tidigare och den känns nästan matt i jämförelse med den här rackaren. Anledningen till det är så klart att det den är blankare, men också för att den svarta ramen runt skärmen är riktigt irriterande och dålig. Snygg, ja visst, men uselt om man sitter i en miljö med blänk eftersom det blänker betydligt mer i det svarta vilket gör att det känns som att det blänker mer på arbetsytan också. Och har man datorn i knät så att den rör på sig när man skriver så känns det nästan som att någon håller på och viftar med en hand där det blänker. Det blir alltså till att hitta rätt läge när man jobbar med en MacBook.

När jag skrev den här lilla artikeln så var touchpaden den andra saken som jag störde mig på rätt mycket på, den ville inte alls vara med mig. Jag fick stänga av funktionen att högerdelen fungerade som högerklick för att alls kunna använda den, markera text var ett helvete och mitt på styrplattan registrerades inga klick alls. I morse så släppte Apple en mjukvaru-uppdatering som faktiskt fixade biffen. Så i dag kommer vi att ha ett helt gäng med mycket nöjdare MacBook-ägare.

Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem, men för de som sitter med svarta tangenter i annat än fullt upplyst miljö kommer det att bli pestigt. Rekommenderas verkligen.

Luckan under datorn där batteriet sitter fungerar riktigt bra och det känns inte som att det kommer att bli en biggie att byta minne för dem som vill göra det i efterhand.

Något som man inte tänker på men som är väldigt trevligt för sådana som mig som byter upp mig från en riktigt varm dator som använder fläktarna hela tiden är att den här är sval och tyst. Hurra!

Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff. Ingångspriset är lite väl saftigt, men datorn känns inte alls som en konsumentdator utan riktigt Pro trots avsaknaden av tillägget i namnet. Behöver man inte den större skärmytan, firewire, grafikkortet eller ExpressCard-platsen. Vi återkommer snart med en test av Pro-modellen så klart.

Jag vill ju ha en bärbar Mac för billig penning men jag blir mer och mer övertygad om att det här är rätt väg att gå trots allt. Om dessa maskiner är lika välbyggda som de känns så kommer de att tillfredställa sina ägare under lång tid. Och antalet andra maskiner på marknaden som kan slåss med den i kvalitetskänsla är verkligen lätträknade.


Annons:
Köp MacBook på Apple Store

36.9°
0

Test: Så bra är nya MacBook

En sweet liten sak

RSS 45 kommentarer till artikeln
Kn Bölja
Tycker att det svarta tangentbordet och även den svart ramen runt skärmen inte är helt lyckat utseendemässigt. Borde ha varit aluminium där som på tidigare MBP, men Apple tyckte nog det var dags med en mer synbar förändring i designen!? För övrigt verkar MB dock vara en fullträff.
av Kn Bölja, tisdag 18 november 2008 kl 12:03
Naw
Jag har en MacBook 1,1. Dvs första generationen, våren 2006 och har nyligen köpt en MacBook Pro Unibody. Håller dock inte alls med dig om den kritik du riktar mot blänket på skärmen och den svarta kanten. Den svarta kanten är något väldigt bra då det hjälper till att förbättra en människas uppfattning om bilden. Att sen MacBooken har sämre betraktningsvinkel kan jag hålla med om att det är lite störigt.
av Naw, tisdag 18 november 2008 kl 12:39
emil
bytte nyligen upp mig från en MacBook Late 2006 till en Alu-MacBook. håller helt med dig om kvalitetskänslan: för mig är steget upp i hastighet och RAM en bisak i jämförelse med skillnaden i kvalitet. den här datorn sitter verkligen ihop!

jag har inte upplevt inte en tillstymmelse till knakande eller knarrande, och dessutom så väger den mindre och är lite tunnare än gamla MacBooken. funderade litegrann på MB Air men är helt nöjd med att jag tog den här istället: den här är precis så bärbar som jag önskar mig, och det utan att jag behöver offra processorkraft eller hårddiskutrymme.

själv stör jag mig inte alls på skärmen, men jag är mer en ord- än bildkille så YMMV.
av emil, tisdag 18 november 2008 kl 12:51
pluffsy
"Apple har varit lite elaka när man inte har slängt med bakgrundsbelysningen på den billigaste modellen. Det lär ju inte kosta många ören för dem"

Jag tycker också det är synd att det inte är någon bakgrundsbelysning med. Men som det i alla fall var när jag för nåt år sen pratade med en servicekille så var oootroligt stor del av macbook pro:arna som lämnades in till apple där på grund av fel med bakgrundsbelysningen. Om det fortfarande är fallet, alltså att det är en komponent som lätt går sönder, så är det lätt att förstå varför Apple vill spara in den kostnaden på de billigare modellerna.

av pluffsy, tisdag 18 november 2008 kl 13:07
mofatsgreen
Jag skulle vilja veta hur pass bra nya MacBook är på mer grafikintensiva program, t ex CS4. Hur funkar kraften i datorn om man har några större bilder laddade i PS och samtidigt jobbar med t ex After Effects. Kanske vill man också dra några linjer i Illustrator. Det behöver inte handla om några mastodontprojekt och man kan väl utgå från att datorn får 4GB minne. Någon som har en uppfattningen hur burken klarar sig i sådana situationer? Det är någonstans där som gränsen går för när man börjar fundera på Pro. Nog för att jag vet att om det är vad man tänkt syssla med så är Pro kanske det naturliga valet, men är man inte proffs och gillar portabelt så måste man hitta en gräns för när det tippar åt ena eller andra hållet.
av mofatsgreen, tisdag 18 november 2008 kl 13:14
Roger Åberg
mofatsgreen: jag är fel kille att testa sådant och har inte minnet att testa med, men jag tror att den stora gränsen är 3D. Kortet i Pron ska vara betydligt bättre på 3D, vilket väl borde betyda rätt mycket i After Effects?
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 13:39
özz
Förstår inte varför alla klagar på den svarta ramen å tangenterna, d e ju aaaassnyggt ju! Sjukt snyggt faktiskt:)
av özz, tisdag 18 november 2008 kl 13:45
Emil T
Skärmen är tyvärr pga betraktningsvinkel oanvändbar för digitalt mörkrum. Helt opålitlig i och med ljushet och färger är annorlunda för varje millimeters lutning.

Kan man reklamera för sånt?
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:06
helvete!
Det bästa med att det kommit en ny macbook är ju ändå att man nu får klaga på den gamla modellen utan att bli idiotförklarad och påhoppad av fanboys.
av helvete!, tisdag 18 november 2008 kl 14:07
Werzion
Har själv en Pro medan flickvännen har en MacBook, och måste hålla fast vid att jag gillar Pro-tangenbordet mer då alla knappar sitter ihop och inte har 3 mm mellanrum (eller något i den storleken) - och förstår inte heller riktigt valet av svart tangentbord, hellre sett aluminium-knappar så det följt helheten.

Men helt klart är man sugen på en ny MacBook (Pro), många riktigt schyssta framsteg dom gjort.
av Werzion, tisdag 18 november 2008 kl 14:09
Oscar
Skaffade den nya MacBooken, min första Mac, och är hur nöjd som helst. Kommer från Linux-världen så mycket är likt, största skillnaden är att de flesta bra programmen kostar pengar, men det är väl inte ett lika stort problem nu när man inte är student längre ;)

Min personliga favorit är utan tvekan batteriindikatorn, smart liten sak som är hur snygg och nyttig som helst. (Ah jo, taffsplattan är gudomligt underbar också)
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
La vite é bella
@ mofatsgreen. Jag sitter faktiskt och jobbar med ett par program just nu och det fungerar grymt bra. Programmen jag kör just nu är Cinema 4d, AE, DW, Flash och PS. Allt flyter på riktigt bra, har iofs inte testat större renderingar men det jag gör nu är tillräckligt för att imponera mig, jag är väldigt nöjd. Jag har en MBP 2,53 4gb Ram 7200 rpm.
av La vite é bella, tisdag 18 november 2008 kl 14:22
Jezper
Emil T: Om du använder laptop för någon form av färg-, form- och/eller grafikarbete så gör du fel.

// Jezper
av Jezper, tisdag 18 november 2008 kl 14:42
billybud
Är det någon mer än jag som har haft problem med att sin nya MacBook har problem att vakna ur vila. Har läst mig till att detta kan bero på att den inte klarar av att få i sig tex externa hårddiskar när den är i vila. Tror ni att detta kan vara något som de uppdaterar inom kort. Det är väldigt irriterande måste jag säga.
Annars är jag otroligt nöjd med min MacBook! Nu får man väl bara börja spara till en LED 24"-are! :)
av billybud, tisdag 18 november 2008 kl 14:43
Emil T
Jezper:

Jao men, gamla Macbook Pron funkar utmärkt.

Får köpa nya 24 tummaren vart det lider. Behöver yta också.
av Emil T, tisdag 18 november 2008 kl 14:59
vision
fan vet inte om man ska våga vänta på imac uppdateringen, om det ens blir någon :S
av vision, tisdag 18 november 2008 kl 15:20
Oscar
@billybud
En gång, men då tror jag att den hoppade igång när jag kopplade in ström.. Annars har den fungerat perfekt, vaknat och somnat utan problem.
av Oscar, tisdag 18 november 2008 kl 15:40
Anund
Hur går detta ihop?
"känns det som att man har sparat lite på skärmen för betraktningsvinkeln är riktigt usel faktiskt. I kombination med den extremt blanka skärmen kan detta bli ett problem eftersom man inte kan vinkla skärmen mot sig eller bort från sig för att bli av med blänket."

"Summa summarum är den nya MacBooken inget annat än en fullträff."

Jag testade en MacBook i en affär, skärmen var verkligen skrattretande dålig. Jag tycker synd om alla som tvingas använda den dagligen.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 16:05
Herbdaily
Riktigt snygga bilder! Och ett bra skrivet test.
av Herbdaily, tisdag 18 november 2008 kl 16:35
Roger Åberg
Dorian Gray: Vridstyvheten har faktiskt en poäng, inte bara i känslohänseende.

Anund: Som sagt, en dator med 13-tumsskärm är inget för folk som ens funderar på att göra jobb där en riktigt bra skärm är ett krav. Installerade CS4 häromdagen och minimikravet där är 1280x900 och MacBooken har bara 1280x800. Nu funkar det ändå, men ska man använda en MacBook för grafikarbete bör man koppla in en extern skärm.
av Roger Åberg, tisdag 18 november 2008 kl 16:47
Josef
Så i princip allt är bra förutom skärmen? Jaja.. Skärmen använder man ju inte så mycket.. *bitter*

Fixar de en bättre skärm (reflexfri) så blir det ett givet köp! Seså, fixa. Tänker inte nöja mig med något som jag kommer störa mig på. Det skall vara perfekt.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 16:49
denlille
kan man få en liknande sammanfattning av MBP:en? ... visst, skillnaderna är kanske inte såpass stora, men för oss som ska jobba med bildredigering och annat och inte kommer kunna ha extern skärm.

jag vill gärna ha en skärm större än 13 också så då blir jag väl tvungen att fixa en MBP ... antar den klarar minimikravet för cs4:an eller ligger den också på 1280x800?
av denlille, tisdag 18 november 2008 kl 16:59
Anund
Roger: Jag använder min skärm även när jag inte sysslar med grafikarbete. Jag anser inte att någon dator med den skärmen kan beskrivas som en fullträff oavsett vad man använder den till, men det är väl RDF-effekten som visar sig.
av Anund, tisdag 18 november 2008 kl 17:04
Threepwood
Acceptans av kass skärm och avsaknad av FW på en 12 000 kr-laptop = svårt fall av RDF. Byggkvalité är viktigt, men inte allt.
av Threepwood, tisdag 18 november 2008 kl 17:47
Cure
Sammanfattning av recensionen:
* Oanvändbar spegelskärm utan duglig betraktningsvinkel
* Dyr
* Ingen bakgrundsbelysning
* Dålig skärmstorlek
* Saknar Firewire
* Saknar ExpressCard
* Saknar bra grafikkort

= "En riktig fullträff!" För den har trots allt en bra batterilucka. (O_o)
av Cure, tisdag 18 november 2008 kl 18:04
Josef
@Cure
Nä.. Jag tror det är unibodyn som ger slutomdömet? ;)
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 18:57
Josef
RDF? Är det detta ni menar? (länk)
Kände inte till begreppet.. Intressant.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:00
INT
Cure: Konstigt att folk kan vara nöjda med sina MacBooks överhuvudtaget du, det är ju uppenbarligen en skitmaskin, fyfan vad folk är dumma i huvudet ....slut på sarkasm.

Josef: Fast eftersom det är en glasskiva så är det väl mer eller mindre omöjligt att få det reflexfritt, om jag har fattat det rätt?

Är hursomhelst toknöjd med min MBP, funkar perfekt i klassrummet och när jag jobbar lite mer seriöst med färg osv så funkar min DELL-skärm alldeles utmärkt. Sen skadar det ju inte att den nya modellen är sjukt mycket sexigare än den äldre, plastkanterna runt den gamla modellen riktigt sticker i ögonen nu för tiden
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:02
Josef
@INT
Ja, man kan lika gärna ge upp. Länge leve OSx86!
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 19:05
INT
dubbelpost, eller va?
av INT, tisdag 18 november 2008 kl 19:06
özz
vet inte heller om man kan säga att macbooken e så dyr om man jämför med samma spec på pc-sidan. MacBooken e riktigt snabb.
man får även en jääääävligt snygg dator, har inte sett nån pc som kommer i närheten.... å vi ska inte prata om kvalitetskänslan.

av özz, tisdag 18 november 2008 kl 19:13
kak
När det kommer till att tycka till om skärmar skall det alltid dyka upp miljoner människor med negativa åsikter glossy skärmar.

Personligen är jag av åsikten att det är mycket snyggare med glossy än matt och den krispiga svärtan och de klara färgerna ser mycket bättre ut. Jag kan förstå att vissa proffsredigerare klagar på skärmen om de skall sitta och jobba mot den men är det verkligen så proffsigt att sitta med en laptopskärm för avancerad färghantering.
Jag tror att majoriteten av konsumenterna dessutom föredrar snyggare färger än exakta färger så därför tror jag att Apple har gjort ett bra skärmval.

Angående reflexer och betraktningsvinkel så ser skärmen jätte bra ut i i alla fall 45° från mitten. Jag tror inte att det finns så stort behov att dela skärmen med så många så att vinkeln blir ett problem.
Jag har faktiskt upptäckt reflexer ibland. De har hittills inte stört mig inte det minsta men jag kan tänka mig att vissa lysrör bakom skrivbord kan bli odrägliga.

Summa summarum: För de flesta är skärmen perfekt.
av kak, tisdag 18 november 2008 kl 19:15
Mr Pink
Har haft min Macbook i några veckor och måste säga att det är en riktigt bra dator.
Jag har tyvärr problem med Airport som ibland inte verkar få kontakt internet. Helt plötsligt så fungerar inte internet, trots att datorn hittar ett nätverk. Någon annan som har haft samma problem? När jag stänger ner Airport och kör med sladd istället så fungerar internet bra.

Annars som sagt var underbar dator, jag kan hålla med om att skärmen är väldigt blank, men de svarta kanterna runt skärmen tycker jag bara är skönt när man tittar på film eller när man använder datorn i när det är mörkt :-)
av Mr Pink, tisdag 18 november 2008 kl 19:59
tva
Nämen titta :-) de vanliga gamla fåntrattarna hittade till tråden till slut. Det var ett tag sen vi hörde av er så vi blev nästan lite oroliga. Kul att se att mammas dator funkar fortfarande trots att ni är så datorhäftiga…
av tva, tisdag 18 november 2008 kl 20:34
storabajskorven
En snabb kommentar om svart vs. "alu"-tangentbord: Den största anledningen till att det var fult på den gamla MBP:n var att det inte var aluminium utan plast som skulle likna aluminium. Det var, enligt mig, tacky. Plast är plast och får gärna vara svart mot resten av aluminiet. Jag kan inte tänka mig en bättre färg. Men det kanske finns...?
av storabajskorven, tisdag 18 november 2008 kl 20:43
Josef
@kak
Jag "proffsredigerar" inte på en laptopskärm. Det är helt enkelt så att jag stör mig på reflektioner i skärmen. Det handlar bara om tycke och smak. Jag tycker inte om det. No sir, I dont like it. Som en viss herr Häst uttryckt det så bra.
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 21:27
Josef
@storabajskorven
Håller med dig. Det gamla tangentbordet ser inget vidare ut.. Men det är skönt att skriva på. Det är väl viktigast? Eller?
av Josef, tisdag 18 november 2008 kl 22:53
moniker
Fick min nya MBP levererad för bara några dagar sedan. Eftersom jag har levt med en 17" PowerBook G4 i snart fyra år fläskade jag på och valde en BTO med 2.8 GHz processor och den snabbast disken som gick att uppbringa.

Jag är sjukt nöjd. Faktiskt så nöjd att jag måste skriva det igen: sjukt nöjd. Datorn känns helt enkelt enormt gedigen. Den håller ihop, är toksnabb, TYST och är svalare än min gamla PowerBook.

Jag gillar skärmen som är mycket ljusstarkare och klarare än PowerBookens. Jag gillar också den smalare betraktningsvinkeln. Eftersom jag är ute och reser mycket och jobbar en hel del på publika platser (Starbucks, flygplatser, flygplan etc) är det bara en fördel för mig att inte längre hela världen kan se exakt vad jag jobbar med. Jag gillar också tangentbordet som är mycket distinktare än det gamla (men tyvärr inte alls i klass med de externa alu-tangentborden).

Jag stör mig mindre på reflektionerna i den blanka skärmen än i den gamla. På den matta skärmen blir alla reflektioner en stor jäkla suddig blaffa som det är nästan omöjligt att bli av med utan att behöva vrida sig 90 grader.

Det ENDA kruxet, och det har egentligen inget med själva datorn att göra, är att Apple tidigare på AppleStore på nätet sålde en sladd från Griffin som hade en FW400 i ena änden och en FW800 i den andra. Den sladden säljer de inte längre trots att den numera behövs mer än någonsin. Lyckligtvis har jag två stycken sådana sedan tidigare.
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:09
moniker
Nämnde jag att jag är sjukt nöjd med den nya MBPn?
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 08:12
emil
Dorian: Nej, du är det mest komiska. Du!!
av emil, onsdag 19 november 2008 kl 18:36
Lillebror
Får vi se en recension på MacBook Air någon gång också, månne?
av Lillebror, onsdag 19 november 2008 kl 18:57
tva
-> monkier:
Är du nöjd med ditt köp?
av tva, onsdag 19 november 2008 kl 20:56
moniker
tva:

Kul att du frågar. Ja, jag är SJUKT nöjd med den!
av moniker, onsdag 19 november 2008 kl 21:47
Freddan81
Jag har kört min nya Macbook i ett par veckor nu och är supernöjd, den nya grafik kretsen är väldigt kompetent och mycket bättre och mer kompatiblel än intels GMA X4500HD. Ja det stämmer enligt Nvidia. Steve snackade skit när han sa att den var 5 ggr snabbare än GMAX3200 som satt i den gamla macbooken då det är GMA4500HD som den är 5 gånger snabbare än med sina 54 GFLOP (klarar halflife, spore, farcry utan hack, mins 40 fps i de flesta spel, dock inte crysis men COD4 går utmärkt om man sätter ned grafiken något och jag är kräsen när det gäller fps, mår illa om det hackar). Nog om det, jag sitter ofta hemma med min och rummet är ganska mörkt sånär som på ett par stämningslampor och tv:n och och inga reflexer stör mig, belysningen på tangentbordet är århundradets uppfinning. Slutligen är skärmen faktiskt bättre än på den förra macbooken och är LED belyst, det är få bärbara PC:s som har det. Och det är en av världens miljövänligaste datorer gör saken bara bättre. // MVH Fredde- har aldrig varit så nöjd med en ny mac sen min då nya Powerbook G4 12 tum.
av Freddan81, torsdag 20 november 2008 kl 17:26
B. Braun
En polare har köpt den nya MB 13". Jag kände på den idag, det första som slog mig när jag lyfte den var att den var jävligt hal med sina runda former. Det är tur att den är gjord i ett stycke metall så den förhoppningsvis håller för ett fall.
av B. Braun, torsdag 20 november 2008 kl 22:11
Kommentera artikelnOtterbox lanserar MagSafe-fäste till Xbox-kontroller
Om du vill fästa din iPhone 12 på en spelkontroll

Otterbox är den senaste tillbehörstillverkaren i en rad av företag som tagit fram tillbehör anpassade för MagSafe på Apples iPhone 12-modeller. Otterbox lanserar nu "Mobile Gaming Clip for MagSafe" vilket är ett fäste som gör att man smidigt kan fästa sin iPhone 12 på en Xbox-kontroll. Fästet kan även användas som ett ställ, se bild nedan, om man vill lira spel på iPhone 12 utan att ha denna fäst ovanpå Xbox-kontrollen. OtterBox Mobile Gaming Clip for MagSafe kostar cirka 40 dollar vilket är 10 dollar mer än vad ett liknande fäste från Otterbox utan MagSafe kostar. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

PS5 med skiva säljs inte längre med förlust
Stabil milstolpe!

Nyligen blev det känt att PS5 har sålts i tio miljoner exemplar och nu har ytterligare en milstolpe nåtts. Produktionen av den skivförsedda och snäppet dyrare versionen av konsolen har nått en nivå att det inte längre kostar med att bygga enheten än vad det gör att sälja den. Även den digitala versionen verkar vara på gång att nå samma nivå. Med PS3 dröjde det år innan Sony nådde samma nivå och för PS4 tog det ungefär ett halvår. Med tanke på allt produktionsstrul, komponentbrist och en skvätt pandemi så är ändå nio månader rätt acceptabelt. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Kolla in ett potpurri av alla Boston Dynamics robotar
Robotfest med Spot, Atlas och andra robotar!

CNET har klippt ihop en kort videofilm där man visar upp alla robotar som robotföretaget Boston Dynamics utvecklat genom åren. De flesta känner antagligen till Boston Dynamics robothund Spot och en hel del har antagligen även koll på deras humanoida robot Atlas. I klippet ovan visas även dessa robotar föregångare Big Dog och Petman upp. Förutom det så får vi även kolla in den klättrande roboten Rise, hopproboten Sand Flea, leopardroboten Cheetah och lite annat i CNET:s sammanställning över Boston Dynamics robotar. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Senaste Super Heavy-raketen står nu på SpaceX startbana
Kolla in när Booster 4 rullar ut här

I förrgår visade SpaceX upp hur deras nästa Super Heavy-raket försetts med hela 29 stycken av SpaceX Raptor-motorer och igår rullade man ut ekipaget från SpaceX raketfabrik. Nu står raketen på plats på avskjutningsplatsen på SpaceX rymdbas Starbase i närheten av Boca Chica i delstaten Texas. Den senaste Super Heavy-raketen går under namnet "Booster 4" och är tänkt att lyfta Starship-prototypen "Ship 20" mot rymden någon gång under de kommande månaderna. Det kommer att bli det första testet där SpaceX Starship tar sig till rymde. Det senaste året har ett antal Starship-prototyper tagit sig luftturer på 10 - 15 kilometer ovanför havsytan för att därefter återvända till jorden. När Starship Ship 20 ska bege sig till rymden kommer denna att monteras ovanpå Super Heavy Booster 4. Går allt som det ska så kan det komma att se ut som på illustrationen nedan när väl ekipaget lyfter från jorden. I klippet ovan kan ni kolla in hur det såg ut när SpaceX rullade ut den 70 meter höga Super Heavy Booster 4. Under utrullningen passerade Booster 4 bland annat Booster 3, Super Heavy-prototypen som SpaceX motortestade på Starbase förra månaden. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Skyrim-modd förbättrar tredjepersonsläget rejält
Gör det lättare att röra sig och slåss i olika riktningar

Skyrim går att lira både i första- och tredjeperson, men tredjepersonsläget lämnar en hel del att önska. Som spelare får du rätt bra översikt när du traskar runt, men att slåss kan vara lite utav ett helvete. Som tur är finns det moddar som förbättrar upplevelsen en skvätt på olika sätt och en ny modd vid namn True Directional Movement - Modernized Third Person Gameplay gör livet bra mycket härligare om man vill lira i tredjeperson. Det är en overhaul-modd som förändrar tredjepersonsläget rejält och gör det möjligt att röra sig och attackera i 360 grader, vilket gör att spelet känns som ett regelrätt tredjepersonsäventyr. Modden i fråga hittar ni via länken här nere till vänster. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Nu kan man skicka självraderande bilder med WhatsApp
Går bara att kolla på en gång

Facebooks meddelandetjänst WhatsApp lanserar nu en ny funktion som ger användare möjlighet att skicka bilder och videoklipp som mottagaren bara kan se en gång, därefter kommer de att raderas från chatten automatiskt. Den nya WhatsApp-funktionen kallas för "View Once". Bilder och videoklipp som skickas med View Once-funktionen kommer inte att förhandsvisas i chattfönstret. Det ska dock observeras att det inte finns något som hindrar mottagaren från att skärmdumpa den skickade bilden eller spela in videoklippet via telefonens skärminspelnings-funktion. WhatsApp uppger även att bilder och videoklipp som skickas med View Once-funktionen och sedan rapporteras kommer att göras tillgängliga för visning för WhatsApp moderatorer. Vidare uppger man att om meddelandet som innehåller bilden eller videoklippet inte öppnas på två veckor så kommer det att raderas automatiskt. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google råkar avslöja kommande Nest-kameror
Lär presenteras alldeles strax

I början av året meddelade Google att de kommer leverera lite nyheter på Nest-fronten senare i år och nu verkar det vara dags. Google har själva lagt upp nyheterna i sin webbutik och det handlar om en ny batteridriven Nest-kamera som ska kunna användas både inomhus och utomhus, en Nest-kamera med ordentliga lampor, en ny kabelförsedd kamera samt en Nest-ringklocka som ser betydligt plattare ut än den tidigare. Specifikt vad enheterna kommer kunna göra är lite okänt, men i och med publiceringen i butiken så lär det nog inte dröja allt för lång tid innan nymodigheterna presenteras officiellt. Tumnagel
36.0°
+
André Stray
0

Kurzgesagt snackar universums största svarta hål
Insert din mamma-skämt här

Kurzgesagt har släppt en ny video och den här gången pratas det om svarta hål igen. Mer specifikt universums största svarta hål. Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0

Sony ska börja visa en del av sina filmer på ScreenX-biografer
Kolla in Venom i 270 grader

Sony har tecknat ett avtal med den koreanska biografkedjan CJ 4DPlex som innebär att femton av deras kommande filmer kommer att visas i det så kallade ScreenX-format. ScreenX är ett panorama-format som använder både filmduken och biografens väggar för att visa filmer i 270 grader. I dagsläget finns det lite över 300 biografer i ett 30-tal länder som har stöd för formatet. Här i Sverige finns inga ScreenX-biografer och den närmaste sådan för oss som bor i Sverige är Odeon Cinema i Oslo. Bland filmerna som Sony kommer att visa på ScreenX-biografer finns bland andra Venom: Let There Be Carnage och Spider-Man: No Way Home. Här ovanför kan ni kolla in en trailer på hur Wonder Woman 1984 ser ut på en ScreenX-biograf. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rust är det mest älskade programmeringsspråket
Cobol det mest fruktade

Att programmera är kul men ofta kanske det kan bero på i vilket språk man kodar. I Stack Overflows årliga undersökning bland sina användare har dessa svarat att Rust är det mest älskade programmeringsspråket, en titel som språket kammar hem för sjätte året i rad. I Stack Overflows undersökning, som även innefattade många andra programmeringsrelaterade frågor, svarade över 5000 programmerare att de älskade Rust medan bara lite 750 personer ansåg att språket var fruktansvärt. Allra mest verkar programmerare frukta Cobol, ett programmeringsspråk som har över 60 år på nacken och bland annat används i stordatorer. Bland andra programmeringsspråk som Stack Overflows användare verkar älska hittas Clojure, TypeScript, Elixir och Julia. Bland språk som programmerare fruktar fanns förutom Cobol även språk som till exempel VBA, Matlab och Objective-C. Ni hittar hela listan på programmeringsspråk som Stack Overflows användare älskar och fruktar under "Läs mer". Tumnagel
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Dont Breathe 2
Mer hysch-pysch!

En ordentlig trailer har släppts för kommande Donx27t Breathe 2, vilket är uppföljaren på kritikerrosade skräckthrillern Donx27t Breathe. Filmen utspelar sig flera år efter första och vi får än en gång träffa Norman Nordstrom som måste hantera lite busar som verkar vilja honom illa. 13 augusti släpps filmen. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Apple uppdaterar Mac Pro med nya GPU-alternativ
Om du vill ha en ännu fetare version av Apples värstingdator

Apple uppdaterar nu sin värstingdator Mac Pro med tre nya GPU-alternativ för de som vill göra den stationära datorn ännu mera maxad. Det handlar om de tre GPU-modulerna Radeon Pro W6800X MPX Module, Radeon Pro W6800X Duo MPX Module samt Radeon Pro W6900X MPX Module. De tre modulerna säljs redan nu till nya med Mac Pro och kommer senare även gå att köpa separat till de som vill uppdatera sina redan inköpta Mac Pro. I och med uppdateringen kommer det inte längre att vara möjligt att köpa Mac Pro med Radeon Pro Vega II-GPU:er. Under "Läs mer" hittas vilka GPU-moduler som nu finns tillgängliga till Mac Pro samt hur mycket extra dessa kostar om man väljer något över Radeon Pro 580X med 8 GB gddr5-minne. Det innebär även att en fullsmetad Mac Pro med extra allt nu kostar runt 650.000 kronor om jag räknar rätt. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Devinsupertramp tolkar Contra
För att fira släppet av Contra Returns

Nu har mobilspelet Contra Returns släppts till mobila enheter, både iOS och Android, och för att fira släppet har Konami bett Devinsupertramp att göra en Contra-inspirerad video och denna kan ni kika på ovan. Själva mobilspelet är för övrigt ett helt okej tidsfördriv. Det är förstås en hel del mikrotransaktioner och en skvätt pay to play, men om man håller spelsessionerna förhållandevis korta så går det att komma undan utan att pröjsa. Tumnagel
36.5°
+
André Stray
0

Storbritannien kan blockera Nvidias köp av ARM
Anser att affären kan leda till nationella säkerhetsproblem

Efter det att den brittiska myndigheten Competition and Markets Authority (CMA) granskat Nvidias eventuella uppköp av det brittiska företaget ARM så verkar det nu som om Storbritannien kan komma att förhindra att affären blir av. Enligt CMA:s utredning så kan Nvidias eventuella uppköp av ARM bland annat innebära diverse nationella säkerhetsproblem för Storbritannien, exakt vad dessa består av nämns inte. Enligt källor som har inblick i den brittiska regeringens diskussioner kring uppköpet så lutar det åt att Storbritannien kommer att blockera detta. Det hela ska dock utredas grundligare och inget regeringsbeslut om affären är än så länge fattat. Det var i september förra året som Nvidia meddelade att man planerade att köpa ARM av japanska SoftBank för 40 miljarder dollar. Storbritannien genomförde en liknande utredning som den man nu gjort när SoftBank 2016 köpte upp ARM. Den utredningen verkar dock inte ha lett till de betänkligheter Storbritannien nu har angående en liknande affär. Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple överraskar med ny design på webbutiken
Kort på kort

Under gårdagen låg Apples webbutik nere en stund och när det händer brukar det ske trevligheter som att nya produkter blir tillgängliga. Den här gången blev det dock inga nya produkter, utan det var själva butiken som fick lite kärlek. Med den nya designen ligger fokus på kort och påminner lite mer om App Store samt är lite mer mobilvänlig, vilket är perfekt om du ska shoppa kommande iPhone 13 från din iPhone 12. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Sveriges högsta träd har dött
Mölnbackagranen blev nästan 50 meter hög

SVT Nyheter rapporterar att den så kallade Mölnbackagranen har dött efter att ha angripits av granbarkborrar. Granen finns i Mölnbacka i Värmland och utsågs 2018 till Sveriges högsta levande träd. Mölnbackagranen är 49,6 meter hög och är högre än både den så kallade "Lekvattnetgranen" som var 48 meter när den fälldes 2003, och Silvergranen som hittades vid Omberg 2016 som då var 49 meter skriver tidningen Land. Vilket träd som nu är Sveriges högsta levande träd verkar i skrivande stund lite oklart. Här nedan kan ni kolla in ett inslag från SVT där Fredrik Reuter berättar lite mer om Mölnbackagranen. Tumnagel
29.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Den här helgen kan du spela Far Cry 5
Utan extra kostnad

Ubisoft meddelade nyss att folk kommer kunna spela Far Cry 5 helt gratis från och med i morgon klockan 15.00 fram till söndag klockan 22.00. Jag själv har fortfarande inte spelat Far Cry 5 trots att jag kört genom och gillat de tidigare i spelen i serien. Nu har jag inte någon ursäkt längre att inte köra det så det lär väl bli lite Far Cry 5-spelande resten av denna vecka. Om man inte vill slösa tid på att ladda ner spelet under gratisperioden så kan du förladda spelet redan nu på Windows, PlayStation 4 och Xbox One. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix gör dokumentärserie om Inspiration4
SpaceX första privata bemannade rymdresa

Netflix har meddelat att man kommer att göra en dokumentärserie om den kommande privata rymdresan "Inspiration4", en bemannad rymdresa där SpaceX kommer att skicka fyra privatpersoner på en resa där de kommer att ligga i omloppsbana runt jorden i tre dagar. Den kommande serien Countdown: Inspiration4 Mission to Space kommer att följa de fyra rymdfararna under förberedelserna inför resan samt avfärden och när resenärerna återvänder till jorden. De fyra kommer att färdas i en tidigare använd Dragon Crew-kapsel från SpaceX vilken fått namnet "Resilience". Netflix planerar att sända det första avsnittet av Countdown: Inspiration4 Mission to Space 6 september. Inspiration4 är tänkt att lyfta mot rymden 15 september men när sista delen i dokumentärserien kommer att sändas har inte Netflix uppgett än så länge. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ett besök på skolan för världens dyraste barnvakter
Här tränas självförsvar med bebis

Business Insider besöker här världens mest exklusiva skola för barnvakter där man inte bara lär sig att laga mat och sy utan också självförsvar samt bilkörning under farliga förhållanden. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

Nu kan du laga maten Homer Simpson äter
Ny kokbok med recept från The Simpsons

Skulle du vilja äta liknande mat som de gör i tv-serien The Simpsons släpps nu kokboken "The Unofficial Simpsons Cookbook" med recept till några av tv-seriens klassiska maträtter. Kokboken är skriven av Laurel Randolph som är ett stort fan av tv-serien och även driver bloggen The Joy of Cooking Milhouse. "The Unofficial Simpsons Cookbook" innehåller 70 recept med maträtter som till exempel Chief Wiggums Chili, The Flaming Moe och Krusty Burgers. "The Unofficial Simpsons Cookbook" finns i både papper och som ebok. Den kostar runt 10 - 15 dollar beroende på vilket format man föredrar. Tumnagel
89kg
+
Wille Wilhelmsson

En titt på vad som gör Nespresso Vertuo speciellt
En kaffecentrifug

I denna video kollar kaffenörden James Hoffman in Nespressos Vertuo-system och vad som gör det lite speciellt jämfört med originalet. Nespresso Vertuo, som funnits några år har en stor fördel jämfört med de klassiska Nespressokapslarna; det går att få större koppar kaffe. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

The Weeknd har något nytt på gång
Teasar på sociala medier

Artisten The Weeknd har under dagen laddat upp detta klipp med titeln "The Dawn Is Coming" som verkar vara en teaser till hans nästa album, som inte borde vara så långt borta. Enligt tweeten nedan börjar det inatt. Det är just nu oklart exakt vad som börjar, men det är mycket möjligt att det kan handla om ett låtsläpp. Förra albumet från Abel Tesfaye, som han egentligen heter, släpptes 20 mars 2020. Tumnagel
91kg
+
Hugo Engström

Kurt Cobains barndomshem blir museum
Kolla in hur Nirvanas sångare växte upp

Alla Nirvana-fans får snart ett nytt utflyktsmål att vallfärda till då bandets sångare Kurt Cobains barndomshem ska bli ett museum med en tillhörande utställning. Huset ligger i Aberdeen i den amerikanska delstaten Washington och Cobain bodde i huset mellan 1968 - 1984, flera år innan Cobain och Nirvana blev kända. Husets nuvarande ägare James Beacon säger att han planerar att renovera om huset så att det till 90 - 95 procent ser ut som det gjorde under tidseran Cobain bodde där. Ni kan ta en titt på hur huset ser ut för tillfället i klippet ovan. Beacon har även fått huset beviljat som ett officiellt kulturminnesmärke i Washington. Nirvana bildades av Kurt Cobain och Krist Novoselic 1987 och 1990 anslöt sig Dave Grohl till bandet. Nirvana lade ner i samband med att Cobain begick självmord 1994. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson

Hur man bäst får bort kroppshår
Matt ger lite tips

Här får man lite stalltips för hur man tar bort kroppshår från lite svårare ställen. Det bjuds på tips om vilka verktyg man bör använda och vilka tekniker bör använda för att vaxning, trimning och rakning. av överkroppen. Tumnagel
40kg
+
Frode Wikesjö

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
112kg
+
Hugo Engström

Billie Eilish "Happier Than Ever" ute nu
Den 19-åriga artistens andra studioalbum

Idag släppte Billie Eilish sin senaste skiva Happier Than Ever. Hela albumet är både skrivet och producerat av Billie och hennes bror Finneas Ox27Connell. Hennes första album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vann bland annat en Grammy för bästa album. Nedan är musikvideon för singeln NDA. Regisserad av henne själv. Tumnagel
83kg
+
Hugo Engström

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
103kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström