m

Vi pillar på MacBook Air - igen
På svensk mark denna gång

Vi pillar på MacBook Air - igen
Mac / Hårdvara

Vi som inte fick vara med i San Fransisco fick i dag chansen att pilla på nyheterna från gårdagens keynote, det gillar vi. Det är inte alltid det kommer produkter till Sverige så snabbt men för en gångs skulle hade vi tur. Men vi fick inte njuta av Steve som berättade om produkterna utan istället genomlida en timme av två sega engelsmän som, minst sagt, inte hade riktigt lika bra presentationsteknik.

I vilket fall som helst så fick vi sedan kasta oss över maskinen. Men eftersom själva ytan är rätt normal så känns den inte sjukt liten utan snarare precis som det egentligen ska vara. Däremot känns en MacBook Pro smått gigantisk! Tänk er före-efter bilder i bantningsreklam.

Formfaktorn är verkligen genialisk. En del hade nog velat haft mindre skärm men när man har datorn uppfälld så vill man ju verkligen inte ha en liten skärm och ett litet, pluttigt tangentbord. Jämför man med en 12" PowerBook så känns PowerBooken ihoptryckt, konstig och inte alls lika bra.

Skärmen är en trevlig historia, LED är verkligen en fördel. Att jämföra med den gamla PowerBookens skärm är nästan komiskt. Tangentbordet vet alla som har en MacBook hur det är, jag gillar det. Bakgrundsbelysningen är snyggare genomförd än på nuvarande MacBook Pro och intrycket är helt enkelt gediget och kvalitet.

En rolig detalj är att tangentbordet har eject-knapp. Om man nu kör så hårt på att det är en trådlös dator på alla sätt och vis så kunde man väl, symboliskt om inte annat, ha skippat den.

Det enda som gör att jag inte beställer en på momangen är grafiken. Testade att zooma lite i iPhoto i översiktsläget och det gick allt annat än smooth. Rätt hackigt och trist faktiskt. Jag som jobbar en del med RAW-bilder vill inte riktigt tumma på det för att slippa släpa med mig lite mer dator.

Jag önskar, och tror, att man snart kommer att släppa en MacBook Pro enligt samma koncept. Större skärm, mer grafik, samma tangentbord och nästan samma vikt. DET kommer göra mig lycklig och jag kommer frenetiskt att trycka på köp-knappen.

Exakt hur snabb/inte snabb maskinen är får vi se när den kommer. Vi lovar att testa den så snart Apple får press-maskiner till Sverige.

Kort sagt så tror jag att Apple har skapat en fullträff. Datorn kommer att imponera häcken av alla som bär runt på tjocka, tunga och plastiga PC-maskiner. Och ni som har beställt en kommer att bli nöjda. Mycket nöjda.

Läs mer
37.0°
0

Vi pillar på MacBook Air - igen

På svensk mark denna gång

RSS 58 kommentarer till artikeln
danielhedman
Uh det här stillade ju inte ha-begäret det minsta =/ :)
av danielhedman, torsdag 17 januari 2008 kl 01:13
ZerOne
En ren reflektion bara. När någon talar negativt om Mac och jämför med "en PC" så är talibanerna snabba på att påpeka att Mac minsann också är en PC! T.ex. när folk undrar vad talibanerna är på PC-feber och härjar om när dom har denna del. Men när jämförelser skall göras från andra hållet då är det ofta citat;"PC-maskiner", som det bashas på. Och då ska vi inte ens börja med apple's I'm a mac reklam.
Inkonsikvent...
av ZerOne, torsdag 17 januari 2008 kl 01:21
danielhedman
PC = Personal Computer.. så ptja beror ju på hur man ser på saker och ting.
av danielhedman, torsdag 17 januari 2008 kl 01:32
Roger Åberg
Det "korrekta" ska väl då kanske vara
En Mac
En annan PC än Mac

;)
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 01:32
Mårten Björk
Dom här bilderna fick mig att förstå just hur snygg den här. Snyggt jobbat! Fast jag blir lite förbannad på er – nu måste jag köpa nytt igen :)
av Mårten Björk, torsdag 17 januari 2008 kl 01:35
Spicey
Fler som pillar. "Oj vad tunn" säger dom (i japansk morgon-TV i guess) -->
av Spicey, torsdag 17 januari 2008 kl 01:54
t K
Fin artikel, men jag tycker feber är riktigt dåliga på att fotografera.
En direktbild på det "snygga" tangentbordet, en bild som visar hur tunn den är.. osv.. istället för femtielva onödiga och nästan likadana vinklar.

Är jag fel ute?
av t K, torsdag 17 januari 2008 kl 02:43
Spicey
Jag tycker det var bra bilder, kul med många vidvinkelbilder som ser skate ut och inte produktbild ;-)
av Spicey, torsdag 17 januari 2008 kl 04:15
Fredrik
Jag är väldigt nyfiken på prestandaskillnader mellan MacBook (2Gb) och MacBook Air.. antar att grafikkortet är sämre på Air.. och att hårddisken snurrar långsammare vet vi ju.
av Fredrik, torsdag 17 januari 2008 kl 04:59
Kirtap
Fredrik: Sitter samma grafikkort i de nyare MacBookarna och Air. X3100.
av Kirtap, torsdag 17 januari 2008 kl 06:35
Hilding
Inte för att det ger folk nått men;
Jag har verkligen inget ha-begär gentemot Air:en. Det där fruktansvärt fula svarta tangentborden påminner om powerbooken för 5(?) år sedan. Sen skulle jag som pluggar/jobbar med grafikdesign aldrig prioritera Air:ens lätta vikt/nätta mått mot min MBP prestanda och stora skärm (17", 2,4ghz, 1920x1200) även om jag tar den mellan skolan och hemmet varje dag. Tack! :)
av Hilding, torsdag 17 januari 2008 kl 07:04
honto
Oj, vad LÄTT den är säger de ju (i japansk morgonTV.)

Jag känner mig ite heller sådär JÄTTEimpad av MBA.
Skulle fortfarande hellre sett en lite mindre skärm och mindre yttermått.
Tjockleken är inget problem och det spelar ingen som helst roll om den är lite tunnare eller lite tjockare när du väl sitter med den på skrivbordet.
En MacBook är helt klart tunn nog.
Men när du sitter där med datorn på flyget skulle det vara trevligare att ha en dator som tog mindre plats.
Hursomhelst tror jag att det blir en succé.

Tangentbordet tycker jag verkar bra. Saknar ibland bakgrundsbelyning på min MacBook (som förövrigt funkar mkt bra).
Håller helt med dig om eject-knappen: Vad skaulle den vara bra för.
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 07:31
neostar
Någon som hört eller sett någon uppgift om batteritiden.

Och då menar jag skillnaden i batteritid på flash och vanlig hårddisk.
av neostar, torsdag 17 januari 2008 kl 07:47
Bobby Bulgur
SVARAT TANGENTER! SER UT SOM EN PC!
Ledesn att jag skriver det ännu en gång, men jag undra ju verkligen vad apples designer tänkte!!??
av Bobby Bulgur, torsdag 17 januari 2008 kl 08:46
Friggi
Jag är lite orolig för hastigheten... Om jag köper en laptop vill jag att den ska klara sig ca 3 år. Vad tror ni om 1.6 GHz och 4200 rpm disk - duger det i framtiden?

Jobbar lite med bilder men inget extremt avancerat - mest semesterbilder. Kör Lightroom. Annars mest surf, mail och iTunes.
av Friggi, torsdag 17 januari 2008 kl 09:00
Roger Åberg
tK: Verkligen inte världens bästa bilder i går, dåliga förhållande och bara ett objektiv med.

Hilding: Jag var tveksam till tangentbordet, trist kombo svart och alu. Men det funkar och är riktigt trevligt tillsammans med bakgrundsbelysningen. Bättre både med och utan belysning än dagens tangentbord till Pron.

honto: Tjockleken på skrivbordet har en fördel: händerna kommer närmare bordsytan och du får en bättre vinkel. Jämför nya vs gamla tangentborden. I soffan eller i sängen eller på andra konstiga platser är tjockleken eller tunnheten så klart skön. En MacBook är sannerligen inte tunn nog!!!
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 09:04
Atari130XE
Men kom igen nu.. det är inte alls fult med de svarta tangenterna. Tycker det bryter av väldigt estetiskt med resten av designen. Och den ser definitivt inte ut som en "vanlig PC".

Det enda jag är lite besviken på är priset.. det ryktades ju om att den skulle bli betydligt billigare. En bärbar motsvarighet till Mac Mini typ. Den hade nog kunnat slå väldigt stort bland "vanligt folk" om det varit så, med tanke på hur läcker den är. Men tyvärr: Många som inte är så insatta kommer att jämföra med den senaste budget-Dellen från Siba och avfärda MacBook Air som snuskigt dyr lyxprodukt.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:18
Ramlösa
Den är inte tunnast i världen!!!
Mitsubishi spöade skiten ur Apple med tio år och en millimeter. Plus att den verkar vara grymt mycket snyggare.
www.idg.se
av Ramlösa, torsdag 17 januari 2008 kl 09:20
Pandolf
Tycker det är lustigt med hur folk klagar. Hade den varit mindre med en 11 tums skärm hade folk klagat på att det inte var 13,3. Hade den varit lite större med cd/dvd brännare hade folk klagat på att det är onödigt...

Och sen alla som klagar på att de inte kan arbeta med tunga program, hur tänker ni? Tekniken finns inte? Apple har gjort det bästa möjliga av dagens teknik till ett bra pris!
av Pandolf, torsdag 17 januari 2008 kl 09:21
Kapris
gilar inte den rundade formen alls, gillar macbook pro betydligt mer. De borde behållt den formfaktorn men bara gjort den tunnare. Kanske inte gick, Men den känns rätt meningslös den här burken måste jag säga. Hur jävla jobbigt är det att ta med sig en vanlig Macbook? Men den här är nog till för folk som vill visa upp sig för andra....blä
av Kapris, torsdag 17 januari 2008 kl 09:25
Atari130XE
Ramlösa: Åtminstone jag tolkar Apples påstående som "tunnast på marknaden idag". Sedan kan ju "grymt mycket snyggare" ifrågasättas en del..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:27
kendoka
Har en PowerBook G4 (17").

Ska köpa ny bärbar men Air är inte riktigt min grej (hoppas den inte blir en ny Cube för Apple).

Dyr, lite för långsam för krävande arbete + avsaknad av intern DVD-drive (installation, film, rippning av musik, backup) är vad jag tycker sämst om. Saknar åxå Ethernet (anslutning till nätverk hos kunder) och Firewire (för extrern HD och inkoppling av videokamera). Inbyggd CF-läsare (för foto) alt. PC-card plats hade varit fint. Skulle förmodligen kunna leva med liten skärm (om den hade haft grym upplösning).

Älskar dock den nya Air-designen och kommer att köpa en MacBook (till dottern) och en MacBook Pro (till mig själv) när de får en Air-facelift. När?

Svarta tangenter med bakgrundsbelysning är kontrastrikt och stilrent (snyggare än att ha silvriga plast dito ivarjefall, att ha låtsas-aluminium är väl "PC" om något?).

Kul att se att Youtube-japanerna imponerades av Touch-funktionerna. Konstigt att inte fler gör vågen för detta, ett klart lyft.
av kendoka, torsdag 17 januari 2008 kl 09:29
Atari130XE
Kapris: Är också generellt mer för raka linjer än rundande former.. men tycker ändå att Airens design funkar faktiskt. Ser dock ut som att den skall tippa framåt, men man får väl anta att tyngdpukten ligger tillräckligt långt bak för att förhindra det.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:30
Roger Åberg
kendoka: det du säger är fel med air:en finns ju i vanliga macbooken. till ett bättre pris. bara att shoppa :)
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 09:34
iCrap
Avsaknaden av Firewire är förödande. Jag förstår att utrymmet är avgörande. Men varför ordande dom inte en universal adapterkontakt? En minijack av något slag där man kunde få FireWire och några extra USB och ethernet rent av? Något man köper till om man vill.
av iCrap, torsdag 17 januari 2008 kl 10:00
ChristofferWidstrom
Eject-knappen kan vara bra för personer som vill få ut sin cd/dvd skiva från den externa cd/dvd-enheten.

Förstår inte hur vissa kan tycka att den är för dyr. Hur skulle Apple kunna sätta MPA på samma prisnivå som en MB? MPA har i princip samma specs som MB men i ett mycket tunnare utförande.

Och till er som tycker att den är onödig!??!? Jag tycker att senaste snöslungan från Stiga är onödig. Varför!? För att jag inte behöver en.
av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 10:24
Atari130XE
ChristofferWidtrom: Jo, jag förstår prissättningen. Det vara bara det att det hade ryktats om en budgetdator så man hoppades ju lite på det.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 10:32
Flow
Dyr och gammal inuti redan när den kommer? Men den är riktigt snygg!
av Flow, torsdag 17 januari 2008 kl 11:54
jonasn
Wtf! Min PB!!

Roger: Maila mig på jonas snabela smartson punkt se så ska du få en fin bild.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 11:54
hamparep
Är det inte ett jävla snedsteg att ta bort cd-läsare... Okej att de kommit på det här men remoteplayer men det verkar ju bara jävligt knepigt.
av hamparep, torsdag 17 januari 2008 kl 12:18
krokodil
hamparep: Kan inte cd/dvd-enheten ersättas av annan media när man är "on -the-fly"? Om man är i behov av en läsare i övrig så finns ju en sådan att köpa till.
av krokodil, torsdag 17 januari 2008 kl 12:40
jonasn
hamparep: apple var först med att ta bort diskettstationen också. Hur många bärbara datorer säljs med diskettstation idag? Hur många skulle använda den om den fanns?

Du ska se, om några år kommer ingen att tycka det är konstigt att vara utan optisk enhet.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 12:41
Atari130XE
Frågan är ju bara hur de tänkt sig att man skall gå tillväga om man vill installera nytt operativsystem från scratch.. jag menar, man kan ju inte boota upp från en remote-cd. En smart grej (som någon nämnde i en tidigare tråd) hade varit att även börja sälja OS X på bootbara USB-pinnar. Varför tänkte de inte på det?
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 12:48
Ted
Bra reportage, men tyvärr lite dåliga bilder. Mycket samma vinklar, jag ville se en bild underifrån och en helt från sidan.

Hoppas man själv kan tafsa på den snart irl.
av Ted, torsdag 17 januari 2008 kl 13:14
Friggi
Atari130XE: Verkar som man kan boota från Remote disc:

av Friggi, torsdag 17 januari 2008 kl 13:38
Atari130XE
Friggi: Åh fan. Det var ju bra. Hade dock hellre sett en USB-lösning.. känns lite halvkasst att man *måste* ha tillgång till en annan dator för att installera program mm. Visst, visst de allra flesta har väl det, men ändå..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 13:59
aladdin
Alla har inte tillgång till en extra dator. I Sverige kanske det går, men det finns en stor marknade av länder som har det betydligt sämre med nätverk, datorer och annat.
av aladdin, torsdag 17 januari 2008 kl 14:06
Roger Åberg
Atari130XE: Det är inte alls omöjligt att installera os x från en annan disk, den måste vara boot-bar dock. Vet inte hur det funkar att boota från en usb-disk dock.
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 14:08
Krull
Det är ju som jonasn säger. iMacen var först utan diskettstation. Förbannat jobbigt var det eftersom den inte ens hade brännare och usb-pinnar knappt rymde någonting. Man fick helt enkelt skita i att flytta tunga grejer från den.

Men någon måste ju vara först, annars blir det ingen utveckling. Och det är ju lite av Apples grej.
av Krull, torsdag 17 januari 2008 kl 14:13
ChristofferWidstrom
"Alla har inte tillgång till en extra dator. I Sverige kanske det går, men det finns en stor marknade av länder som har det betydligt sämre med nätverk, datorer och annat."

Vad syftar du på då för marknader? Jag tvivlar på att de som väljer att köpa en ultraportabel dator för 16.495kr befinner sig i en miljö där det inte finns fler datorer eller nätverk. Och om så är fallet ska man såklart inte köpa denna produkt. Apple har då andra modeller som passar bättre. Detta är ingen produkt för utvecklingsländer.

Jag läser överallt om personer som klagar på att denna maskin inte har optisk läsare, att den är för dyr etc. Sa Steve Jobs att denna produkt ska ersätta hela apple´s produktsortiment?! Behöver man en ultraportabel dator köper man en MBA, om man inte behöver en så finns det andra produkter att välja mellan.av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 14:20
K1M
Jobbigt med massa saker i delar, typ dvd spelaren men värst är väl eth via usb adaptern.
av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 14:34
ZerOne
awakeFromNib> Läs om, räs rätt.
av ZerOne, torsdag 17 januari 2008 kl 14:48
Adam K
De svarta tangenterna får en att tänka på iMacen och iPhone; knappast konstigt alls att designen ser ut som den gör.

Personligen älskar jag det!
av Adam K, torsdag 17 januari 2008 kl 16:19
Albert
jag vill inte vara neggig, men vad vet ni om folks tycke om 12" datorer... att ni tycker att 12" datorer är ihoptryckta så visst...


dessutom...
faktum är att när apple jämför med sonys 12" så blir det ju lite att jämföra sig med en helt annan dator... eftersom MB air är så mkt bredare så är den ju inte så mkt mindre än sonys...

tänk er att sonydatorn gjordes om till lera och sen knådar ni ut den till 13,3", då blir även den väldigt tunn
av Albert, torsdag 17 januari 2008 kl 16:22
Mr. Snygg
ar macbook air:en ens några högtalare? ingen har ju sagt något om ifall de existerar men alla kanske bara har tagit dom för givet?
av Mr. Snygg, torsdag 17 januari 2008 kl 16:36
FFaal
Vad gämmför man med när man säjer att det är den tunnaste datorn. Var inte sony vaio VGN-X505 runt cm i tjocklek. Det är väll någon reklam dar den hålls upp jämter en penna eller något.
av FFaal, torsdag 17 januari 2008 kl 16:55
K1M
Mr. Snygg: Built-in mono speaker

av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 17:22
ChristofferWidstrom
Mr.Snygg: Built-in mono speaker
av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 17:23
K1M
MR. Snygg: Built-in mono speaker

av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 17:23
jonasn
K1M: Rätt pissig ljudkvalitet och dålig maxvolym dock.

Albert: Jag fattar inte riktigt vad du menar, men 12" är väl inte ihoptryckt? Jag har använt en dagligen i 3,5 år och den är alldeles lagom. För mig.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 20:30
jonasn
Ah, nu fattar jag. Antingen är texten i artikeln uppdaterad eller så läste jag inte ordentligt första gången. Och någon redigera-länk syns som vanligt inte till..
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 20:43
honto
En annan sak som stör mig:
Det hade varit snyggare om kanterna runt skärmen inte varit så satans breda.
Det är likadant på min MB och det ser för råttigt ut, helt enkelt.
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 21:33
Atari130XE
honto: Håller inte med.. tycker proportionerna är harmoniska. Men sedan gillar jag ju "hakan" på iMac med vilket jag verkar vara rätt ensam om..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 21:44
alcapawn
Nu när ni haft chansen att känna på den, hur är känslan i luckan som portarna sitter i? Känns den plastig/flimsig? Jag tycker den ser ut som typiskt en sån grej som fastnar i nånting i väskan - åker upp - och blir full med grus :(

Givetvis har jag inte fullt med grus i väskan.
av alcapawn, torsdag 17 januari 2008 kl 22:26
Hanna Kastås
Haha, Sveriges gladaste macnörd ;)
av Hanna Kastås, torsdag 17 januari 2008 kl 23:59
storabajskorven
Kanske nån annan har sagt nåt liknande redan, men ni som klagar på att tangenterna är svarta: Har ni tänkt på att datorn är i aluminium? Hade det varit snyggare med vita tangenter då? Eller föredrar ni de där på MBP:n i grå-metallic plast? Vad hade ni velat se istället? Röda kanske hade varit lite spejsat, men... nog är svart det naturliga alternativet till en alu-dator?
av storabajskorven, fredag 18 januari 2008 kl 16:04
storabajskorven
Kanske nån annan har sagt nåt liknande redan, men ni som klagar på att tangenterna är svarta: Har ni tänkt på att datorn är i aluminium? Hade det varit snyggare med vita tangenter då? Eller föredrar ni de där på MBP:n i grå-metallic plast? Vad hade ni velat se istället? Röda kanske hade varit lite spejsat, men... nog är svart det naturliga alternativet till en alu-dator?
av storabajskorven, fredag 18 januari 2008 kl 16:04
ChristofferWidstrom
Apples tangentbord är i aluminium. De har vita tangenter.
av ChristofferWidstrom, lördag 19 januari 2008 kl 03:48
Kommentera artikelnDet här är Porsche Vision Gran Turismo
Eldriven, liten och vrålsnygg

Det är ett tag tills Gran Turismo 7 kommer, men nu får vi i alla fall se en av de specialbilar som kommer till spelet. Serien av Vision Gran Turismos är lång, sedan 2013 har det dykt upp mer eller mindre galna koncept från tillverkarna. Oftast har de varit galna, på gränsen till fullständigt orealistiska men den här lilla Porschen går åt ett lite annat håll. Här är det litet som gäller och jag gillar det. Eller älskar det. Konceptet är specialgjort för Gran Turismo 7 och kommer självklart att vara med i spelet som släpps i mars nästa år. Jag har fått se bilen, som finns på riktigt, och den är otroligt fet i sin litenhet. Fronten är väldigt låg och sluttande och eftersom det knappt finns någonstans att sätta mer "normala Porsche-lyktor så har man valt en lite annan design på framlyktorna. Vid en första anblick så känns de kanske inte så Porsche, men alla deras elbilar har de där fyra lamporna i sina lyktor så det är lite av ett signum för en modern el-Porsche. Om man jämför med Porsches koncept Mission R så är Vision Gran Turismo ännu lägre, framförallt visuellt. Mission R är ju knappast en bil på styltor. Bak hittar vi en hel del likheter med Mission R och man jobbar med samma typ av ljusramp. En ljusramp som ska gå att justera och då används som spoiler. Coolt. Både fram och bak jobbar man mycket med nakna däck som inte göms av plåt eller plast. Toppen av baken är stilren med ljusrampen och den upplysta logotypen, nederdelen är däremot betydligt fetare. Kupéen är inte någon stor historia, men det handlar om racing och inte en GT-bil detta. För att komma in i bilen så lyfter man upp hela taket och framrutan, praktiskt om någon har parkerat nära en. Inredningen är, för mig, en perfekt mix mellan racing och enkelhet. Ratten är magisk, ser ut att fungera till vardags men är sandigt så otroligt potent med alla knappar och vred. Notera de två i botten, som liksom sitter på ramen. Den här hade de gärna fått använda i andra modeller. Instrumenteringen känns igen från Taycan men här är den lite mer futuristisk på en glasskiva. I övrigt är det fullt av kolfiber. Även om det finns en fysisk version av den här bilen så lär den inte gå att köpa. Den lilla bilen uppfyller inte många lag- eller regelkrav varken från Transportstyrelsen eller racing-serierna. Men man kan ju drömma. Tumnagel
42.6°
+
Roger Åberg
0

En teaser för S04 av The Marvelous Mrs. Maisel
"Then let's change the business"

Den populära humorserien The Marvelous Mrs. Maisel kommer under början av nästa år få sin fjärde säsong. En första teaser för denna säsong dök upp i vecka och du kan se den i klippet ovan. Serien handlar om Midge (Rachel Brosnahan) som är en ståuppkomiker som inte riktigt kan få sitt stora genombrott eftersom som endast manliga komiker bokas som huvudakter. Om Midge och hennes agent Susie (Alex Borstein) kan ändra det under denna säsong återstår att se när den börjar sändas på Amazon Prime den 18 februari. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Att byta körfält lönar sig inte
Stämmer det verkligen?

YouTube-kanalen Interesting Engineering försöker här övertyga oss om att det generellt inte är lönt att byta körfält vid bilköer. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Motorsågsmassakern återvänder nästa år
Och här är första trailern

Netflix tänkte att det var en bra idé att försöka göra en ny version av de klassiska skräckfilmen Motorsågsmassakern. Denna nya version är tänkt att släppas på streaming-tjänsten den 18 februari nästa år och en första trailer kan kollas in ovan. Precis som många andra nya versioner av gamla skräckfilmer på senare tid kommer även denna film få originalfilmens namn (The Texas Chainsaw Massacre) utan någon undertitel. Tumnagel
35.1°
+
Frode Wikesjö
0

Polisen skickar ut nya varningar om bluff-SMS
Sådana som lockar med paket

Så här i Black Friday och juletider är det säkert många som väntar på att få paket på posten. Det är inte alltid helt lätt att hålla reda på vad man har beställt och den osäkerheten är något som bedragare utnyttjar till max. Polisen gick i veckan ut med en varning om att många just nu får SMS där det står att man har ett paket att hämta ut. I samma meddelande finns en länk som mottagaren uppmanas att trycka på men den länken leder till en nedladdning av appen FluBot som kan komma åt innehåll på telefonen och skicka meddelandet vidare till telefonens kontakter. Denna app kan man sedan inte bara radera för att bli av med dess rackartyg då hela telefonen måste fabriksåterställas för att den ska försvinna helt. På Facebook skriver Polisen att man aldrig ska klicka på länkar som man inte är säker på var de kommer från. Detta är ju något man lär sig tidigt i internetanvändandet men ibland sker ju klick på automatik, speciellt om man är på språng med mobilen och paket vill man ju alltid få. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för 1883
En prequel-serie för Yellowstone

Här får vi oss en första trailer på tv-serien 1883 vilket är en prequel-serie till serien Yellowstone med Kevin Costner. I 1883 får vi följa med när Dutton-familjen tar sig över prärien i hopp om att hitta ett bättre liv någonstans i Montana. From Academy Award nominee Taylor Sheridan, co-creator of Yellowstone, 1883 follows the Dutton family as they embark on a journey west through the Great Plains toward the last bastion of untamed America. It is a stark retelling of Western expansion, and an intense study of one family fleeing poverty to seek a better future in Americax27s promised land – Montana. I 1883 får vi se Sam Elliott, Billy Bob Thorton och countrystjärnorna Tim McGraw och Faith Hill. Premiären är satt till den 19 december på Paramount+. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Olof Inc på SVT Play
Dokumentär om Escobar Inc:s svenske vd

Nu har SVT Play börjar sända dokumentären Olof Inc som spelats in av de båda filmarna Carl Fridsjö och Joel Silberstein Hont. I filmen tar de sig en närmare titt på svenske Olof Gustafsson som är vd för Escobar Inc, ett företag som startats av den gamle drogbaronen Pablo Escobars bror Roberto. SVT skriver om Olof Inc: "Olof Gustafsson är bara 17 år när hans storslagna planer väcker uppmärksamhet i svensk media. Hans företagande ska göra honom till dollarmiljardär innan han fyllt 30. Tio år senare är han VD för ett företag som övervakar den döde knarkkartelledaren Pablo Escobars släktingars intressen. Hur hamnade pojken från Ekerö här?" Olof Inc börjar sändas på SVT Play idag 5 december och visas även på tisdag 7 december i SVT 1 klockan 21:00. I det inbäddade Instagram-inlägget nedan kan ni se vad en av dokumentärens skapare har att säga om den. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Carl Fridsjo? (@carlfridsjo) Tumnagel
34.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spana in lite gameplay från Gran Turismo 7
Vroom vroom

Det är fortfarande ett par månader kvar innan Gran Turismo 7 släpps men redan nu kan man få sig en titt på hur det ser ut när man brummar runt på banan Deep Forest Raceway. Gran Turismo 7 släpps till PlayStation 4 och PlayStation 5 den 4 mars 2022. Bonus-Gran Turismo nedan. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Bitcoin faller under 50.000 dollar
Kryptovalutor störtdök i helgen

Flera kryptovalutors värde har fallit dramatiskt under helgen. Nu handlas en bitcoin för under 50.000 dollar, något som den inte gjort sedan i början av oktober. Under lördagen föll en bitcoin med runt 13 procent medan kryptovalutan ether föll 10 procent. Anledningen till kursfallen verkar vara flera och CNN skriver: "The drop for bitcoin follows a volatile week for financial markets. Global equities and benchmark U.S. bond yields tumbled on Friday after data showed US job growth slowed in November and the Omicron variant of the coronavirus kept investors on edge." Trots kursfallet så ligger bitcoin på plussidan totalt sett under året som gått. 1 januari 2021 handlades en bitcoin för lite över 29.300. I skrivande stund kostar en bitcoin runt 49.400 dollar, något som innebär att valutan ökat i värde med nästan 70 procent i år. Tumnagel
44.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rykte BioShock 4 kan utspela sig på Antarktis
Under 60-talet någon gång

Eurogamer rapporterar att kommande BioShock 4, som ryktas heta BioShock Isolation, kommer utspela sig i 60-talsmiljö i en isolerad stad som finns sig någonstans på Antarktis. Staden heter Borealis och låter ju onekligen som den kan bli intressant att utforska. De skriver också att spelet är tänkt att släppas under nästa år men det återstår väl att se om det sker eller ej. Tumnagel
47.5°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för S02 av Raised by Wolves
Som har premiär den 3 februari

HBO Max har släppt en första trailer för den andra säsongen av science fiction-serien Raised by Wolves. Serien handlar om två androider som försöker ta hand om sex människobarn på en obebodd planet. I serien kan man bland annat se Travis Fimmel, Amanda Collin, Abubakar Salim och svenska Matias Varela. Seriens andra säsong har premiär på HBO Max den 3 februari. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter stänger ner statliga propagandakampanjer
Tusentals konton har raderats

Twitter meddelade nyligen att de stängt ner tusentals konton som visade sig vara kopplade till statliga propagandakampanjer. I denna senaste runda med nedstängningar plockade man totalt bort 3 465 konton som var kopplade till åtta verksamheter i sex länder. Allt innehåll kopplade till dessa konton har också rensats från plattformen eftersom de bröt mot Twitters regler för plattformsmanipulation och spampolicyer. Det överlägset största nätverket av konton som Twitter tog bort denna gång var ett som försökte försköna de kinesiska myndigheternas behandlingen av den uiguriska befolkningen i Xinjiang. 2 048 sådana konton kopplade till detta nätverk plockades bort denna gång. Twitter tog också bort ett nätverk som bestod av 418 konton som Twittrade samordnade oäkta meddelanden som stödde Ugandas president, Yoweri Museveni samt ett mexikanskt nätverk med 276 falska konton som huvudsakligen delade innehåll som hyllade mexikanska regeringsåtgärder. Vilka andra konton som Twitter plockade bort denna gång kan hittas här. Twitter har sedan de börjat offentliggöra dessa åtgärder plockat bort fler än 200 miljoner tweets och nio terabyte media kopplade till statliga propagandakampanjer. Tumnagel
53.0°
+
Frode Wikesjö
0

En första titt Spider-Man: Across the Spider-Verse
Uppföljaren till Spider-Man: Into the Spider-Verse

Spider-Man: Into the Spider-Verse är en fullkomligt fenomenal film och en av de få filmerna som jag såg två gånger på bio. Nästa år ska denna film äntligen få en uppföljare och de heter Spider-Man: Across the Spider-Verse. Sony släppte nyss en första titt på denna film och den kan du kolla in i klippet ovan. I Across the Spider-Verse får Spindelmannen besök av Gwen Stacy som frågar om han vill gå ut och hänga. Självklart bangar han inte att bege sig ut med vännen från en annan dimension. De blir dock attackerade av Miguel O’Hara (Spider-Man 2099) och ett nytt äventyr som sträcker sig över flera universum tar fart. Historien i Across the Spider-Verse kommer delas upp i två delar där den första dele har premiär den 7 oktober 2022 men när den andra delen släpps är dock oklart. Tumnagel
44.0°
+
Frode Wikesjö
0

VICE-reportage om Dairo Antonio Úsuga
Colombias mest eftersökta knarkbaron

Dairo Antonio Úsuga var Colombias mest eftersökta knarkbaron fram tills han han arresterades under hösten i en massiv militär insats som innehöll fler än 500 soldater från landets specialstyrkor. Folk från VICE har gjort ett kort litet reportage om honom för att se om han verkligen var den nya Pablo Escobar och tittar lite närmare på hur knarkhandeln i Colombia förändrats sedan dagarna med Medellin- samt Cali-kartellerna. Tumnagel
36.9°
+
Frode Wikesjö
0

HoYeon faktakollar Squid Game-teorier
Från Reddit

Den sydkoreanska modellen och skådespelaren HoYeon blev i år superkänd världen över för sin roll som Kang Sae-byeok i tv-serien Squid Game. Hon besökte nyligen Vanity Fair för att kolla in ett gäng teorier kring serien som folk har ventilerat på Reddit. Hon tar upp teorier som att Oh Il-nam är Seong Gi-huns pappa eller om Kang Sae-byeok faktiskt lyckades överleva tävlingen. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in den längsta World Chess Championship-matchen
Mellan Magnus Carlsen och Ian Nepomniachtchi

I schacktävlingen 2021 FIDE World Championship mötte den norska schackmästaren Magnus Carlsen den ryska schackmästaren Ian Nepomniachtchi. Den sjätte rundan i mellan dessa mästare blev den längsta matchen i tävlingens historia. Det tog nämligen sammanlagt hela sju timmar och 47 minuter samt 136 flytt innan det fanns en segrare. Vem som vann får du se i klippet ovan eller så kan du läsa en detaljerad sammanfattning av matchen via länken nedan. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Tiger King: The Doc Antle Story
Spinoff-dokumentär av Tiger King

Om du inte kan få nog av alla tokerier kring Tiger King så har Netflix nu en tredje dokumentär i Tiger King-serien på gång. Denna dokumentär heter Tiger King: The Doc Antle Story och fokuserar inte helt oväntat då på Bhagavan "Doc" Antle som inte heller hade helt rent mjöl i påsen. A lifelong showman, Doc Antle has built his various careers on theatrics, attracting a slew of admirers along the way. But beneath the eccentric, animal-loving facade lies a predator far more dangerous than his beloved big cats and a man shadier than any of his "Tiger King" counterparts. Over three episodes, "Tiger King: The Doc Antle Story" unpacks the truth about Doc, as witnesses come forward to share their troubling stories of abuse and intimidation that set him at the top of the food chain. Tiger King: The Doc Antle Story dyker upp på Netflix den 10 december. Tumnagel
33.4°
+
Frode Wikesjö
0

Isbjörnsungar har fötts på Orsa rovdjurspark
Hurra!

Orsa rovdjurspark skickade i veckan ut ett pressmeddelande där man meddelar allmänheten att två stycken isbjörnsungar har fötts där. Det är isbjörnsmamman Hope som födde de två ungarna i måndags dock är det för tidigt för djurskötarna att gå in till ungarna så fram tills det är möjligt följs den nyblivna familjen via kameror. Det är stora risker för isbjörnsungar, statistiken för överlevnad är inte så goda under den första kritiska tiden. Det har visat sig att bara runt 50% av de nyfödda ungarna överlever de första veckorna. Därför är det extra viktigt att Hope får så mycket lugn och ro som möjligt så djurparken har tagit till extra försiktighet genom att minska möjligheten att röra sig i närheten av stallbyggnaden som besökare. Djurparkschefen Pernilla Thalin säger: Nu är man minst sagt nervös eftersom vi inte har samma visuella kontakta i stallet som vi hade förra året, nu i år får vi mer förlita oss på ljud som vi hör. Men än så länge låter det bra, skrik blandas med diande ljud och ibland är det såklart tyst när de alla sover. Nu följer vi spänt utvecklingen i stallet hos Hope. Hope anlände till Orsa år 2018 från Antibes Zoo i Frankrike. Tumnagel
50.5°
+
Frode Wikesjö
0

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
114kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Resterande tävlande i Melodifestivalen 2022
28 stycken totalt

Förra veckan skrev vi om de 14 första deltagarna i Melodifestivalen 2022. Nu får vi reda på vilka de 14 resterande artisterna är. Namn som har tillkommit är bland andra Lisa Miskovsky, Tone Sekelius, Robin Bengtsson och Lancelot. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson säger följande: "De första 14 artisterna släpptes i förra veckan och nu adderar vi fler tidigare segrare, spännande återseenden och en glädjande återförening. Dessutom gör operapopen ett återintåg och nya stjärnskott kommer att beröra. Det är en musikalisk mångfald som möter tittare och publik i Mello 2022 – och som jag längtar att se dem alla på scenen." Alla tävlande har ni här nedan. Tumnagel
-104kg
+
Bobby Green

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Max öppnar i McDonald's gamla lokaler
Kungsgatan 4 är och förblir en burgaradress

Den 7 oktober 1973 öppnade McDonaldx27s sin allra första restaurang i Sverige på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 22 augusti i år slog man igen portarna efter lång och trogen tjänst. Lokalen var i stort behov av renovering men burgarkedjan kände inte att det var lönt att lägga pengar på det, och valde därför istället att stänga helt och hållet. Men snart ska det stekas burgare på platsen igen eftersom det nu står klart att hamburgerkedjan Max tar över lokalerna. En totalrenovering står på schemat och hösten 2022 öppnar man igen. Lokalen är på 551 kvadratmeter och här kommer 60 stycken anställda att jobba. Förutom Kungsgatan 4 kommer Max även att öppna nya restauranger på Odenplan och Sergels Torg i Stockholm. Den på Sergels Torg är också en lokal man tagit över från en annan hamburgerkedja - nämligen Burger King. Tumnagel
149kg
+
Bobby Green

Här är vinnarna från Apple Music Awards
The Weeknd är årets artist

Nu har Apple presenterat vinnarna av årets Apple Music Awards. Detta är tredje året som priserna till bland annat årets artist och årets album delas ut av streamingtjänsten. Apple Music Awards kommer att fortsätta firas 7 december, då kommer det nämligen finnas intervjuer och annat nytt innehåll på Apple Music och Apple TV-appen. Här är årets vinnare... Global Artist of the Year: The Weeknd Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year, and Song of the Year: Olivia Rodrigo Songwriter of the Year: H.E.R. Artist of the Year (Africa): Wizkid Artist of the Year (France): Aya Nakamura Artist of the Year (Germany): RIN Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM Artist of the Year (Russia): Scriptonite Tumnagel
69kg
+
Hugo Engström

Vit alkoholfri julöl belyser problem
Våld i nära relationer ökar under julhelgen

Reklambyrån Familjen Sthlm ligger bakom En vit julöl. Det är en alkoholfri julöl till förmån för Alla Kvinnors Hus och är ett initiativ för att belysa det ökade antalet anmälningar om våld i nära relationer under julhelgen. Folk dricker mer under julen jämfört med en vanlig helg och det kan tyvärr leda till bråk. Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och skyddat boende åt kvinnor, barn, män och icke-binära utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Ölen som bryggs av Ekerö Brygghus AB är av typen radler och har en frisk smak av citrusfrukt och juliga toner av saffran. Ett fyrpack kostar 250 kronor och all vinst går oavkortat till Alla Kvinnors Hus. Tumnagel
141kg
+
Bobby Green

Spelfilm om Gyllene Tider på gång
Och en TV-serie

Produktionsbolaget Nevis ska i samarbete med bandmedlemmarna göra en spelfilm om popgruppen Gyllene Tider. Manus har Pernilla Oljelund skrivit och hon har tidigare jobbat med Fröken Frimans krig och Wallander. I filmen får vi följa ett gäng unga killar som blir kompisar i studion och vuxna i rampljusets sken. Vi kommer även få se motgångar, konflikter och tragiska händelser som har inträffat. 2019 firade bandet 40 år och då släpptes även studioalbumet Samma skrot och korn. Inspelningen av filmen drar igång någon gång nästa år. Det ska även släppas en TV-serie men ingen information kring denna har släppts. Tumnagel
62kg
+
Bobby Green

Champagne i kolfiber hyllar Bugatti-modell
En flaska du kan tappa i stengolvet

Våren 2019 presenterade Bugatti La Voiture Noire som är en Chiron i ett annat ännu exklusivare, och svart, skal. En bil som endast tagits fram i ett exemplar. För att hylla denna har Champagne Carbon och Bugatti tillsammans tagit fram champagnen La Bouteille Noire. Flaskan, som givetvis är i kolfiber, kommer i en låda som också den är i kolfiber. Flaskan tog 150 timmar att ta fram och den rymmer 15 liter. Lådan har inte mindre än 14 stycken fläktar i sig som alla cirkulerar runt kall luft så att bubblet håller optimal temperatur hela tiden. Insidan är klädd med Havana Brown-läder och upplyst med hjälp av LED-lampor. Något pris på skapelsen vet vi tyvärr inte än. Så här säger Alexandre Mea som är vd för Champagne Carbon: "On this occasion, we have chosen a 2000 Vintage blend of 60% Chardonnay and 40% Pinot Noir. Celebrating the beginning of a new millennium, the year 2000 was marked by a relatively mild winter followed by a succession of summer temperatures throughout the flowering period. It’s characterized by rich notes of vegetables, pepper, and white fruits – the result of the finest Grands Crus that the Champagne vineyards offer us. Each one brings its own surprises to magnify this cuvee." Flaskan och dess låda står just nu utställd tillsammans med bilen i London. Bonusklipp nedan. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green