m

Vi pillar på MacBook Air - igen
På svensk mark denna gång

Vi pillar på MacBook Air - igen
Mac / Hårdvara

Vi som inte fick vara med i San Fransisco fick i dag chansen att pilla på nyheterna från gårdagens keynote, det gillar vi. Det är inte alltid det kommer produkter till Sverige så snabbt men för en gångs skulle hade vi tur. Men vi fick inte njuta av Steve som berättade om produkterna utan istället genomlida en timme av två sega engelsmän som, minst sagt, inte hade riktigt lika bra presentationsteknik.

I vilket fall som helst så fick vi sedan kasta oss över maskinen. Men eftersom själva ytan är rätt normal så känns den inte sjukt liten utan snarare precis som det egentligen ska vara. Däremot känns en MacBook Pro smått gigantisk! Tänk er före-efter bilder i bantningsreklam.

Formfaktorn är verkligen genialisk. En del hade nog velat haft mindre skärm men när man har datorn uppfälld så vill man ju verkligen inte ha en liten skärm och ett litet, pluttigt tangentbord. Jämför man med en 12" PowerBook så känns PowerBooken ihoptryckt, konstig och inte alls lika bra.

Skärmen är en trevlig historia, LED är verkligen en fördel. Att jämföra med den gamla PowerBookens skärm är nästan komiskt. Tangentbordet vet alla som har en MacBook hur det är, jag gillar det. Bakgrundsbelysningen är snyggare genomförd än på nuvarande MacBook Pro och intrycket är helt enkelt gediget och kvalitet.

En rolig detalj är att tangentbordet har eject-knapp. Om man nu kör så hårt på att det är en trådlös dator på alla sätt och vis så kunde man väl, symboliskt om inte annat, ha skippat den.

Det enda som gör att jag inte beställer en på momangen är grafiken. Testade att zooma lite i iPhoto i översiktsläget och det gick allt annat än smooth. Rätt hackigt och trist faktiskt. Jag som jobbar en del med RAW-bilder vill inte riktigt tumma på det för att slippa släpa med mig lite mer dator.

Jag önskar, och tror, att man snart kommer att släppa en MacBook Pro enligt samma koncept. Större skärm, mer grafik, samma tangentbord och nästan samma vikt. DET kommer göra mig lycklig och jag kommer frenetiskt att trycka på köp-knappen.

Exakt hur snabb/inte snabb maskinen är får vi se när den kommer. Vi lovar att testa den så snart Apple får press-maskiner till Sverige.

Kort sagt så tror jag att Apple har skapat en fullträff. Datorn kommer att imponera häcken av alla som bär runt på tjocka, tunga och plastiga PC-maskiner. Och ni som har beställt en kommer att bli nöjda. Mycket nöjda.

Läs mer
37.0°
0

Vi pillar på MacBook Air - igen

På svensk mark denna gång

RSS 58 kommentarer till artikeln
danielhedman
Uh det här stillade ju inte ha-begäret det minsta =/ :)
av danielhedman, torsdag 17 januari 2008 kl 01:13
ZerOne
En ren reflektion bara. När någon talar negativt om Mac och jämför med "en PC" så är talibanerna snabba på att påpeka att Mac minsann också är en PC! T.ex. när folk undrar vad talibanerna är på PC-feber och härjar om när dom har denna del. Men när jämförelser skall göras från andra hållet då är det ofta citat;"PC-maskiner", som det bashas på. Och då ska vi inte ens börja med apple's I'm a mac reklam.
Inkonsikvent...
av ZerOne, torsdag 17 januari 2008 kl 01:21
danielhedman
PC = Personal Computer.. så ptja beror ju på hur man ser på saker och ting.
av danielhedman, torsdag 17 januari 2008 kl 01:32
Roger Åberg
Det "korrekta" ska väl då kanske vara
En Mac
En annan PC än Mac

;)
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 01:32
Mårten Björk
Dom här bilderna fick mig att förstå just hur snygg den här. Snyggt jobbat! Fast jag blir lite förbannad på er – nu måste jag köpa nytt igen :)
av Mårten Björk, torsdag 17 januari 2008 kl 01:35
Spicey
Fler som pillar. "Oj vad tunn" säger dom (i japansk morgon-TV i guess) -->
av Spicey, torsdag 17 januari 2008 kl 01:54
t K
Fin artikel, men jag tycker feber är riktigt dåliga på att fotografera.
En direktbild på det "snygga" tangentbordet, en bild som visar hur tunn den är.. osv.. istället för femtielva onödiga och nästan likadana vinklar.

Är jag fel ute?
av t K, torsdag 17 januari 2008 kl 02:43
Spicey
Jag tycker det var bra bilder, kul med många vidvinkelbilder som ser skate ut och inte produktbild ;-)
av Spicey, torsdag 17 januari 2008 kl 04:15
Fredrik
Jag är väldigt nyfiken på prestandaskillnader mellan MacBook (2Gb) och MacBook Air.. antar att grafikkortet är sämre på Air.. och att hårddisken snurrar långsammare vet vi ju.
av Fredrik, torsdag 17 januari 2008 kl 04:59
Kirtap
Fredrik: Sitter samma grafikkort i de nyare MacBookarna och Air. X3100.
av Kirtap, torsdag 17 januari 2008 kl 06:35
Hilding
Inte för att det ger folk nått men;
Jag har verkligen inget ha-begär gentemot Air:en. Det där fruktansvärt fula svarta tangentborden påminner om powerbooken för 5(?) år sedan. Sen skulle jag som pluggar/jobbar med grafikdesign aldrig prioritera Air:ens lätta vikt/nätta mått mot min MBP prestanda och stora skärm (17", 2,4ghz, 1920x1200) även om jag tar den mellan skolan och hemmet varje dag. Tack! :)
av Hilding, torsdag 17 januari 2008 kl 07:04
honto
Oj, vad LÄTT den är säger de ju (i japansk morgonTV.)

Jag känner mig ite heller sådär JÄTTEimpad av MBA.
Skulle fortfarande hellre sett en lite mindre skärm och mindre yttermått.
Tjockleken är inget problem och det spelar ingen som helst roll om den är lite tunnare eller lite tjockare när du väl sitter med den på skrivbordet.
En MacBook är helt klart tunn nog.
Men när du sitter där med datorn på flyget skulle det vara trevligare att ha en dator som tog mindre plats.
Hursomhelst tror jag att det blir en succé.

Tangentbordet tycker jag verkar bra. Saknar ibland bakgrundsbelyning på min MacBook (som förövrigt funkar mkt bra).
Håller helt med dig om eject-knappen: Vad skaulle den vara bra för.
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 07:31
neostar
Någon som hört eller sett någon uppgift om batteritiden.

Och då menar jag skillnaden i batteritid på flash och vanlig hårddisk.
av neostar, torsdag 17 januari 2008 kl 07:47
Bobby Bulgur
SVARAT TANGENTER! SER UT SOM EN PC!
Ledesn att jag skriver det ännu en gång, men jag undra ju verkligen vad apples designer tänkte!!??
av Bobby Bulgur, torsdag 17 januari 2008 kl 08:46
Friggi
Jag är lite orolig för hastigheten... Om jag köper en laptop vill jag att den ska klara sig ca 3 år. Vad tror ni om 1.6 GHz och 4200 rpm disk - duger det i framtiden?

Jobbar lite med bilder men inget extremt avancerat - mest semesterbilder. Kör Lightroom. Annars mest surf, mail och iTunes.
av Friggi, torsdag 17 januari 2008 kl 09:00
Roger Åberg
tK: Verkligen inte världens bästa bilder i går, dåliga förhållande och bara ett objektiv med.

Hilding: Jag var tveksam till tangentbordet, trist kombo svart och alu. Men det funkar och är riktigt trevligt tillsammans med bakgrundsbelysningen. Bättre både med och utan belysning än dagens tangentbord till Pron.

honto: Tjockleken på skrivbordet har en fördel: händerna kommer närmare bordsytan och du får en bättre vinkel. Jämför nya vs gamla tangentborden. I soffan eller i sängen eller på andra konstiga platser är tjockleken eller tunnheten så klart skön. En MacBook är sannerligen inte tunn nog!!!
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 09:04
Atari130XE
Men kom igen nu.. det är inte alls fult med de svarta tangenterna. Tycker det bryter av väldigt estetiskt med resten av designen. Och den ser definitivt inte ut som en "vanlig PC".

Det enda jag är lite besviken på är priset.. det ryktades ju om att den skulle bli betydligt billigare. En bärbar motsvarighet till Mac Mini typ. Den hade nog kunnat slå väldigt stort bland "vanligt folk" om det varit så, med tanke på hur läcker den är. Men tyvärr: Många som inte är så insatta kommer att jämföra med den senaste budget-Dellen från Siba och avfärda MacBook Air som snuskigt dyr lyxprodukt.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:18
Ramlösa
Den är inte tunnast i världen!!!
Mitsubishi spöade skiten ur Apple med tio år och en millimeter. Plus att den verkar vara grymt mycket snyggare.
www.idg.se
av Ramlösa, torsdag 17 januari 2008 kl 09:20
Pandolf
Tycker det är lustigt med hur folk klagar. Hade den varit mindre med en 11 tums skärm hade folk klagat på att det inte var 13,3. Hade den varit lite större med cd/dvd brännare hade folk klagat på att det är onödigt...

Och sen alla som klagar på att de inte kan arbeta med tunga program, hur tänker ni? Tekniken finns inte? Apple har gjort det bästa möjliga av dagens teknik till ett bra pris!
av Pandolf, torsdag 17 januari 2008 kl 09:21
Kapris
gilar inte den rundade formen alls, gillar macbook pro betydligt mer. De borde behållt den formfaktorn men bara gjort den tunnare. Kanske inte gick, Men den känns rätt meningslös den här burken måste jag säga. Hur jävla jobbigt är det att ta med sig en vanlig Macbook? Men den här är nog till för folk som vill visa upp sig för andra....blä
av Kapris, torsdag 17 januari 2008 kl 09:25
Atari130XE
Ramlösa: Åtminstone jag tolkar Apples påstående som "tunnast på marknaden idag". Sedan kan ju "grymt mycket snyggare" ifrågasättas en del..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:27
kendoka
Har en PowerBook G4 (17").

Ska köpa ny bärbar men Air är inte riktigt min grej (hoppas den inte blir en ny Cube för Apple).

Dyr, lite för långsam för krävande arbete + avsaknad av intern DVD-drive (installation, film, rippning av musik, backup) är vad jag tycker sämst om. Saknar åxå Ethernet (anslutning till nätverk hos kunder) och Firewire (för extrern HD och inkoppling av videokamera). Inbyggd CF-läsare (för foto) alt. PC-card plats hade varit fint. Skulle förmodligen kunna leva med liten skärm (om den hade haft grym upplösning).

Älskar dock den nya Air-designen och kommer att köpa en MacBook (till dottern) och en MacBook Pro (till mig själv) när de får en Air-facelift. När?

Svarta tangenter med bakgrundsbelysning är kontrastrikt och stilrent (snyggare än att ha silvriga plast dito ivarjefall, att ha låtsas-aluminium är väl "PC" om något?).

Kul att se att Youtube-japanerna imponerades av Touch-funktionerna. Konstigt att inte fler gör vågen för detta, ett klart lyft.
av kendoka, torsdag 17 januari 2008 kl 09:29
Atari130XE
Kapris: Är också generellt mer för raka linjer än rundande former.. men tycker ändå att Airens design funkar faktiskt. Ser dock ut som att den skall tippa framåt, men man får väl anta att tyngdpukten ligger tillräckligt långt bak för att förhindra det.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 09:30
Roger Åberg
kendoka: det du säger är fel med air:en finns ju i vanliga macbooken. till ett bättre pris. bara att shoppa :)
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 09:34
iCrap
Avsaknaden av Firewire är förödande. Jag förstår att utrymmet är avgörande. Men varför ordande dom inte en universal adapterkontakt? En minijack av något slag där man kunde få FireWire och några extra USB och ethernet rent av? Något man köper till om man vill.
av iCrap, torsdag 17 januari 2008 kl 10:00
ChristofferWidstrom
Eject-knappen kan vara bra för personer som vill få ut sin cd/dvd skiva från den externa cd/dvd-enheten.

Förstår inte hur vissa kan tycka att den är för dyr. Hur skulle Apple kunna sätta MPA på samma prisnivå som en MB? MPA har i princip samma specs som MB men i ett mycket tunnare utförande.

Och till er som tycker att den är onödig!??!? Jag tycker att senaste snöslungan från Stiga är onödig. Varför!? För att jag inte behöver en.
av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 10:24
Atari130XE
ChristofferWidtrom: Jo, jag förstår prissättningen. Det vara bara det att det hade ryktats om en budgetdator så man hoppades ju lite på det.
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 10:32
Flow
Dyr och gammal inuti redan när den kommer? Men den är riktigt snygg!
av Flow, torsdag 17 januari 2008 kl 11:54
jonasn
Wtf! Min PB!!

Roger: Maila mig på jonas snabela smartson punkt se så ska du få en fin bild.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 11:54
hamparep
Är det inte ett jävla snedsteg att ta bort cd-läsare... Okej att de kommit på det här men remoteplayer men det verkar ju bara jävligt knepigt.
av hamparep, torsdag 17 januari 2008 kl 12:18
krokodil
hamparep: Kan inte cd/dvd-enheten ersättas av annan media när man är "on -the-fly"? Om man är i behov av en läsare i övrig så finns ju en sådan att köpa till.
av krokodil, torsdag 17 januari 2008 kl 12:40
jonasn
hamparep: apple var först med att ta bort diskettstationen också. Hur många bärbara datorer säljs med diskettstation idag? Hur många skulle använda den om den fanns?

Du ska se, om några år kommer ingen att tycka det är konstigt att vara utan optisk enhet.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 12:41
Atari130XE
Frågan är ju bara hur de tänkt sig att man skall gå tillväga om man vill installera nytt operativsystem från scratch.. jag menar, man kan ju inte boota upp från en remote-cd. En smart grej (som någon nämnde i en tidigare tråd) hade varit att även börja sälja OS X på bootbara USB-pinnar. Varför tänkte de inte på det?
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 12:48
Ted
Bra reportage, men tyvärr lite dåliga bilder. Mycket samma vinklar, jag ville se en bild underifrån och en helt från sidan.

Hoppas man själv kan tafsa på den snart irl.
av Ted, torsdag 17 januari 2008 kl 13:14
Friggi
Atari130XE: Verkar som man kan boota från Remote disc:

av Friggi, torsdag 17 januari 2008 kl 13:38
Atari130XE
Friggi: Åh fan. Det var ju bra. Hade dock hellre sett en USB-lösning.. känns lite halvkasst att man *måste* ha tillgång till en annan dator för att installera program mm. Visst, visst de allra flesta har väl det, men ändå..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 13:59
aladdin
Alla har inte tillgång till en extra dator. I Sverige kanske det går, men det finns en stor marknade av länder som har det betydligt sämre med nätverk, datorer och annat.
av aladdin, torsdag 17 januari 2008 kl 14:06
Roger Åberg
Atari130XE: Det är inte alls omöjligt att installera os x från en annan disk, den måste vara boot-bar dock. Vet inte hur det funkar att boota från en usb-disk dock.
av Roger Åberg, torsdag 17 januari 2008 kl 14:08
Krull
Det är ju som jonasn säger. iMacen var först utan diskettstation. Förbannat jobbigt var det eftersom den inte ens hade brännare och usb-pinnar knappt rymde någonting. Man fick helt enkelt skita i att flytta tunga grejer från den.

Men någon måste ju vara först, annars blir det ingen utveckling. Och det är ju lite av Apples grej.
av Krull, torsdag 17 januari 2008 kl 14:13
ChristofferWidstrom
"Alla har inte tillgång till en extra dator. I Sverige kanske det går, men det finns en stor marknade av länder som har det betydligt sämre med nätverk, datorer och annat."

Vad syftar du på då för marknader? Jag tvivlar på att de som väljer att köpa en ultraportabel dator för 16.495kr befinner sig i en miljö där det inte finns fler datorer eller nätverk. Och om så är fallet ska man såklart inte köpa denna produkt. Apple har då andra modeller som passar bättre. Detta är ingen produkt för utvecklingsländer.

Jag läser överallt om personer som klagar på att denna maskin inte har optisk läsare, att den är för dyr etc. Sa Steve Jobs att denna produkt ska ersätta hela apple´s produktsortiment?! Behöver man en ultraportabel dator köper man en MBA, om man inte behöver en så finns det andra produkter att välja mellan.av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 14:20
K1M
Jobbigt med massa saker i delar, typ dvd spelaren men värst är väl eth via usb adaptern.
av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 14:34
ZerOne
awakeFromNib> Läs om, räs rätt.
av ZerOne, torsdag 17 januari 2008 kl 14:48
Adam K
De svarta tangenterna får en att tänka på iMacen och iPhone; knappast konstigt alls att designen ser ut som den gör.

Personligen älskar jag det!
av Adam K, torsdag 17 januari 2008 kl 16:19
Albert
jag vill inte vara neggig, men vad vet ni om folks tycke om 12" datorer... att ni tycker att 12" datorer är ihoptryckta så visst...


dessutom...
faktum är att när apple jämför med sonys 12" så blir det ju lite att jämföra sig med en helt annan dator... eftersom MB air är så mkt bredare så är den ju inte så mkt mindre än sonys...

tänk er att sonydatorn gjordes om till lera och sen knådar ni ut den till 13,3", då blir även den väldigt tunn
av Albert, torsdag 17 januari 2008 kl 16:22
Mr. Snygg
ar macbook air:en ens några högtalare? ingen har ju sagt något om ifall de existerar men alla kanske bara har tagit dom för givet?
av Mr. Snygg, torsdag 17 januari 2008 kl 16:36
FFaal
Vad gämmför man med när man säjer att det är den tunnaste datorn. Var inte sony vaio VGN-X505 runt cm i tjocklek. Det är väll någon reklam dar den hålls upp jämter en penna eller något.
av FFaal, torsdag 17 januari 2008 kl 16:55
K1M
Mr. Snygg: Built-in mono speaker

av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 17:22
ChristofferWidstrom
Mr.Snygg: Built-in mono speaker
av ChristofferWidstrom, torsdag 17 januari 2008 kl 17:23
K1M
MR. Snygg: Built-in mono speaker

av K1M, torsdag 17 januari 2008 kl 17:23
jonasn
K1M: Rätt pissig ljudkvalitet och dålig maxvolym dock.

Albert: Jag fattar inte riktigt vad du menar, men 12" är väl inte ihoptryckt? Jag har använt en dagligen i 3,5 år och den är alldeles lagom. För mig.
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 20:30
jonasn
Ah, nu fattar jag. Antingen är texten i artikeln uppdaterad eller så läste jag inte ordentligt första gången. Och någon redigera-länk syns som vanligt inte till..
av jonasn, torsdag 17 januari 2008 kl 20:43
honto
En annan sak som stör mig:
Det hade varit snyggare om kanterna runt skärmen inte varit så satans breda.
Det är likadant på min MB och det ser för råttigt ut, helt enkelt.
av honto, torsdag 17 januari 2008 kl 21:33
Atari130XE
honto: Håller inte med.. tycker proportionerna är harmoniska. Men sedan gillar jag ju "hakan" på iMac med vilket jag verkar vara rätt ensam om..
av Atari130XE, torsdag 17 januari 2008 kl 21:44
alcapawn
Nu när ni haft chansen att känna på den, hur är känslan i luckan som portarna sitter i? Känns den plastig/flimsig? Jag tycker den ser ut som typiskt en sån grej som fastnar i nånting i väskan - åker upp - och blir full med grus :(

Givetvis har jag inte fullt med grus i väskan.
av alcapawn, torsdag 17 januari 2008 kl 22:26
Hanna Kastås
Haha, Sveriges gladaste macnörd ;)
av Hanna Kastås, torsdag 17 januari 2008 kl 23:59
storabajskorven
Kanske nån annan har sagt nåt liknande redan, men ni som klagar på att tangenterna är svarta: Har ni tänkt på att datorn är i aluminium? Hade det varit snyggare med vita tangenter då? Eller föredrar ni de där på MBP:n i grå-metallic plast? Vad hade ni velat se istället? Röda kanske hade varit lite spejsat, men... nog är svart det naturliga alternativet till en alu-dator?
av storabajskorven, fredag 18 januari 2008 kl 16:04
storabajskorven
Kanske nån annan har sagt nåt liknande redan, men ni som klagar på att tangenterna är svarta: Har ni tänkt på att datorn är i aluminium? Hade det varit snyggare med vita tangenter då? Eller föredrar ni de där på MBP:n i grå-metallic plast? Vad hade ni velat se istället? Röda kanske hade varit lite spejsat, men... nog är svart det naturliga alternativet till en alu-dator?
av storabajskorven, fredag 18 januari 2008 kl 16:04
ChristofferWidstrom
Apples tangentbord är i aluminium. De har vita tangenter.
av ChristofferWidstrom, lördag 19 januari 2008 kl 03:48
Kommentera artikelnKolla in när Prichal-modulen dockar med ISS
Internationella rymdstationen har blivit lite större

Vi tar och avslutar den här rätt nyhetsfattiga dagen med ett klipp från den internationella rymdstationen ISS. I klippet ovan kan ni kolla in hur det såg ut när ISS senaste modul Prichal dockar med ISS. Prichal är primärt tänkt att användas som dockningsstation för andra farkoster i framtiden. Det här är den tredje nya modulen som anslutits till ISS det senaste året. I slutet av förra året skickade NASA upp modulen Nanoracks Bishop Airlock till ISS och i somras skickade Roskosmos även upp en modul som kallas för Nauka. Vi på Feber önskar er därmed en trevlig helg och hoppas ni inte bränt alla era pengar på konstiga Black Friday-köp. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Evercade VS är ännu en retrokonsol
Om du vill spela gamla spel med polarna

Evercade VS är en ny spelkonsol vars fokus ligger på att låta användaren spela retrospel på sin tv. Konsolen tillverkas av samma företag som förra året släppte den handhållna konsolen Evercade. Med Evercade VS kan upp till fyra spelare lira retrospel vilka säljs på samma typ av kassetter som användes i den handhållna versionen av Evercade. I dagsläget finns det runt 280 spel till Evercade från tillverkare som Atari, Data East och Technos. Evercade VS börjar levereras i december och konsolen, en handkontroll och en spelkassett med ett tiotal spel kostar cirka 100 euro. Vill man ha fler konsoler och spel så får man lägga till ytterligare några tiotal euro. Här nedan hittas en introduktionsfilm för Evercade VS. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Renault 4 som flygande bil
Sista konceptet för att hylla ikonen

I år fyller Renault 4 60 år och en del koncept för att hylla den anrika modellen har släppts. Nu är det dags för finalen - Air4 som är en flygande konceptbil. Bilen är framtagen tillsammans med företaget TheArsenale och är helt tillverkad i kolfiber, har fyra stycken tvåbladiga propellrar och saknar helt och hållet hjul. Man hoppar in i den genom att lyfta på karossen som designmässigt har inspirerats av den gamla ikonen. Man ska kunna flyga upp till 26m/s på en maxhöjd av 700 meter. Inte helt oväntat ett koncept som ligger väldigt långt fram i tiden, om det någonsin kommer att bli verklighet vill säga. Men rätt fräsigt var det allt. Tumnagel
37.7°
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Star Trek: Discovery drar igång idag
Kolla in fjärde säsongen på Paramount+

Idag har den fjärde säsongen av Star Trek: Discovery premiär, en serie som nu börjar sändas på Paramount+ för svenska tittare. Tidigare har Star Trek: Discovery sänts på Netflix i Sverige men nu är det alltså Paramount+ som gäller för Star Trek-fans. Det här innebär tyvärr även att de tre tidigare säsongerna av serien nu är bortplockade från Netflix, något som gör att dessa nu inte finns på någon streamingtjänst som är tillgänglig i Sverige mig veterligen. Vill ni kolla in fjärde säsongen av Paramount+ Star Trek: Discovery så hittas säsongens första två avsnitt hos Paramount+ på länken nedan. Framöver kommer det att släppas ett nytt avsnitt i serien varje vecka. Tumnagel
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple startar försäljningen i Turkiet igen
Med cirka 25 procent högre priser

Efter cirka två dagars säljstopp verkar Apple Store ännu en gång sälja prylar i Turkiet. Tidigare under veckan skrev vi om att Apple stoppat sin egna försäljning i landet på grund av hög inflation och det låga värdet på den turkiska liran. Nu ska Apple Store vara igång igen, men ungefär 25 procent högre priser i snitt. Värdet på landets valuta, turkisk lira, har sjunkit med 15 procent. 1 turkisk lira är vid skrivande stund lika med 0,73 svensk krona. Inflationen i landet närmar sig också 20 procent. Tumnagel
37.9°
+
Hugo Engström
0

JK lägger ner förtalsanmälan mot Den osannolika mördaren
För att Netflix inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen

Netflixserien Den osannolika mördaren har sedan den hade premiär anmälts flera gånger för förtal mot avliden. Nu meddelar Justitiekanslern att man lägger ner förtalsanmälningar av tv-serien. Det var anhöriga till Stig "Skandiamannen" Engström samt mannen som kallas för "vapensamlaren" som anmält Den osannolika mördaren för förtal mot avliden. Detta bland annat för att Stig Engström pekas ut som om Olofs Palmes mördare i tv-serien. JK väljer dock att lägga ner anmälningarna då Netflix saknar utgivningsbevis och därför inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen rapporterar SVT. Det här innebär dock inte att det hela är utagerat utan förtalsanmälan kan fortsatt drivas vidare av en allmän åklagare på Åklagarmyndigheten. Om så kommer att bli fallet återstår att se. Även boken "Den osannolika mördaren", som Netflix tv-serie baseras på, har anmälts för förtal av avliden men även den anmälningen läggs ner av JK. Detta beror dock på att det gått för lång tid mellan boken gavs ut och anmälan om förtal gjordes. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Carwow jämför Hyundai IONIQ 5 och Kia EV6
Vilken är "bäst"?

I denna video jämför Mat Watson från Carwow bilarna Hyundai IONIQ 5 och Kia EV6 för att se vilken av dem som är "bäst". Det här med bäst är ju alltid lite subjektivt men Watson anser att Kia EV6 är snäppet mer prisvärd, roligare att köra och trevligare på insidan än IONIQ 5. Tumnagel
40.0°
+
Hugo Engström
0

Israel begränsar antalet länder som får köpa cybervapen
NSO Groups kundlista kapas ordentligt

Israel har infört nya begränsningar över vilka länder som får köpa övervakningstjänster och hackingverktyg från israeliska företag. Tidigare var dessa företag tillåtna att sälja sina tjänster och verktyg till myndigheter i 102 länder. Nu kapas denna lista till 37 länder. Det här innebär att företag som till exempel NSO Group och Candru inte längre kommer att kunna erbjuda sina tjänster till flera auktoritära stater. En del av dessa stater har tidigare utnyttjat företagens tjänster för övervaka människorättsaktivister, journalister och andra personer som misshagat regimerna i länderna. Den kontroversiella övervakningen har bland annat lett till att USA tidigare den här månaden svartlistade NSO Group och Candiru, något som innebar att företagen inte längre fick köpa mjukvara och tjänster från amerikanska företag. Förra veckan möttes även politiker från Frankrike och Israel för att diskutera att NSO Groups mjukvara kan ha använts för att övervaka Frankrikes president Emanuel Macron. Huruvida USA:s svartlistningen av de israeliska företagen, eller anklagelserna om att NSO Groups programvara använts för att spionera på Frankrikes president, ligger bakom Israels beslut att begränsa antalet länder dessa företag får göra affärer med framgår inte. Det är väl dock inte helt osannolikt att så är fallet. I faktarutan nedan hittas de 37 länder dit israeliska företag som tillverkar övervakningstjänster och hackingverktyg nu får sälja dessa. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mikkey Dee får ge namn åt en spårvagn
Hårdrockstrummis får Göteborgs Spårvägars kulturpris

Idag tillkännagavs det att trummisen Mikkey Dee har tilldelats Göteborgs Spårvägars kulturpris. Det innebär bland annat att hans namn nu kommer att pryda en av stadens spårvagnar. I ett pressmeddelande skriver Göteborgs spårvägar om att Mikkey Dee nu får kulturpriset: "Vi göteborgare känner en enorm stolthet att vi har en världsartist av denna rang i vår stad. I över 40 år har Mikkey lirat med en fantastisk inlevelse i några av världens mest kända band. Han utför en sann kulturgärning och är en inspiration för unga musiker." Mikkey Dee är antagligen mest känd för att ha spelat trummor med det legendariska hårdrocksbandet Motörhead från 1992 tills bandet lade ner 2015. Innan Motörhead spelade Dee även med King Diamond samt Dokken. Från 2016 spelar han med Scorpions. Tumnagel
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Eldrivna Hummer börjar levereras nästa månad
Har en räckvidd på 52,9 mil

För lite mer än ett år sedan rullade GMC ut en ny version av Hummer som numera är helt eldriven. Nu får vi reda på att bilen kommer att börja levereras till förväntansfulla kunder nästa månad. I samma veva berättar man om räckvidden som kommer att ligga på 52,9 mil. Batteripacket är på 200 kWh och det matar i sin tur tre stycken elmotorer som tillsammans genererar tusen hästar. 0-100 km/h ska klaras av på bara tre sekunder. På flaket får man lasta upp till 600 kilo och på dragkroken får man hänga hela 3,5 ton. Versionen som levereras först heter Edition 1 och den kostar över 100.000 dollar. 2023 kommer billigare versioner med längre räckvidd att erbjudas. Tumnagel
42.1°
+
Bobby Green
0

Tyskland vill fasa ut kolkraft till 2030
Åtta år fortare än tidigare planerat

Tyskland planerar att fasa ut användningen av kolkraft helt och hållet till 2030, samma år vill man att 80 procent av landets elektricitet ska komma från förnybara energikällor. Olaf Scholz, ledare för Tysklands socialdemokratiska parti, berättade om planen i onsdags. Planen är en del av en överenskommelse som innebär att den tidigare vicekanslern styr landet i spetsen för en trepartikoalition bestående av de gröna och det fria demokratiska partiet. Landet planerar även att sänka sina utsläpp till 2030 med totalt 65 procent jämfört med vad man släppte ut 1990. Enligt organisationen Climate Action Tracker måste dock Tyskland minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 70 procent innan slutet av decenniet för att nå det 1,5 graders-målet som sattes vid Parisavtalet. Tyskland kommer dock att använda naturgas för att underlätta övergången mellan kol och förnybar energi. Kritiker säger också att inte tillräckligt görs för att snabba på omställningen till elfordon. Regeringen planerar att det ska finnas 15 miljoner elbilar på tyska vägar till 2030. Tumnagel
58.7°
+
Hugo Engström
0

Ryssland inleder utredning mot Netflix
För att de kan ha spridit "gaypropaganda" till minderåriga

Ryska myndigheter har inlett en utredning mot Netflix för att de ska ha brutit mot landets "gaypropaganda"-lag. Den amerikanska streaming-tjänsten anklagas nämligen för att erbjuda material med HBTQ-teman som har en åldersgräns på 16 år. Eftersom Ryssland inte tillåter spridning av "propaganda om icke-traditionella sexuella relationer" för folk under 18 år anses Netflix ha brutit mot denna lagen. Om myndigheterna kommer fram till att Netflix har brutit mot lagen riskerar de böter på upp till en miljon rubel (runt 130 000 kronor men om det vill sig riktigt illa kan också tjänsten tillfälligt stängas av. Europadomstolen fastslog under 2017 att ovannämnda lag diskriminerar HBTQ-folk och den bryter mot europeiska fördragsregler samt rätten till yttrandefrihet. Tumnagel
23.6°
+
Frode Wikesjö
0

Nvidias GauGAN2 kan skapa bilder från ord
Fixa egna fantasifoton

För två år sedan skrev vi lite om Nvidias artificiella intelligens GauGAN vilken då kunde konvertera enklare skisser till att se ut som riktiga fotografier. Nu har Nvidia vidareutvecklat denna och med GauGAN2 går det även att skapa bilder som ser ut från fotografier utifrån enbart text. Det innebär att användaren kan skriva in några ord på engelska för att sedan få en fotorealistisk bild levererad av det neurala nätverket. Det går även att kombinera enklare skisser med ord för att på det sättet skapa egna "fotografier". Ni kan kolla in exempel på båda teknikerna i videoklippet här nedanför. Jag har själv testat demon av GauGAN2 som ni kan hitta på länken nedan. Det är rätt så imponerande men det krävs oftast lite experimenterande och trixande för att få den slutliga bilden att se ut som något som faktiskt går att använda. Vill ni testa själva så hoppa vidare på länken där det även finns en enkel handledning för hur de olika verktygen i GauGAN2 kan användas. Får ni några roliga resultat från era tester så får ni gärna publicera dem i kommentarerna. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Teaser för The Tragedy of Macbeth
Joel Cohen gör film av Shakespeare-drama

Här kommer en kort titt på Cohen-brodern Joels kommande filmatisering av Shakespeares klassiker The Tragedy of Macbeth, en föreställning som ursprungligen hade premiär för över 400 år sedan. Filmen handlar om den skotske lorden Macbeth som får en profetia av tre häxor som säger att han ska bli Skottlands näste kung. Detta leder till en spiral av mord där även Macbeths fru Lady Macbeth är inblandad. I rollerna som Macbeth och Lady Macbeth syns Denzel Washington och Frances McDormand. Joel Cohens version av The Tragedy of Macbeth har premiär 25 december. 14 januari kommer filmen även att börja sändas på Apple TV+. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd
Keisha S. från Karibien får åka till rymdens gräns

Virgin Galactic har presenterat vinnaren av den rymdresa som man tillsammans med det amerikanska företaget Omaze. Resan lottades ut i samband med en insamling Omaze arrangerade för välgörande ändamål. Vinnaren av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic blev Keisha S. från Antigua och Barbuda. Hon säger att kommer att ta med sig sin dotter, som studerar till astrofysiker, på resan. Keisa säger i en kommentar om vinsten: "I’ve always had a lifelong love of flying and a fascination with space, and this is truly a dream come true for me. It means the world to me. I hope to share this experience with my daughter, so together we can inspire the next generation to follow their dreams." Totalt deltog nästan 165.000 personer i utlottningen av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic och sammanlagt drog Omaze insamling in runt 1,7 miljoner dollar, motsvarande lite över 15,5 miljoner kronor. När Keisa och hennes dotter kan få åka till rymdens gräns med Virgin Galactic finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedan hittas ett klipp där Virgin Galactics grundare Richard Branson meddelar Keisa att hon vunnit en resa till rymden. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

United Airlines börjar flyga Arlanda – New York
Från och med 14 maj nästa år

Den 14:e maj nästa år kommer flygbolaget United Airlines börja trafikera Arlanda – New York. Sedan sommaren 2019 har man haft ett uppehåll i trafiken på Stockholm Arlanda, nu kommer flyglinjen direkt till flygplatsen Newark i New York att trafikeras dagligen. Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad och Försäljning på Swedavia säger detta: "Vi välkomnar att United Airlines valt att komma tillbaka till Stockholm Arlanda Airport med sin direktlinje till New York kommande sommar. USA är en av våra största handelspartners och en viktig marknad både för frakt, inkommande turism och som ett attraktivt resmål för svenskar." Från och med 14 maj avgår Flight UA69 från Arlanda 9:10 och ankommer vid sin destination 11:45. Flight UA68 från New York avgår med start 13 maj 17:25 och ankommer 7:35. United flyger med en Boeing 757-200 med totalt 169 säten, varav 153 i Economy, 45 Economy Plus med extra benutrymme och ökat personligt utrymme samt 16 plattbäddssäten. Bonusklipp: Tumnagel
42.9°
+
Hugo Engström
0

Tesla dunkar in över en miljard dollar i nya Texas-fabriken
Hoppas vara klara med bygget innan året är slut

Teslas Gigafactory i Berlin är igång och snart öppnas ytterligare en i Austin, Texas. Här ska Model Y och Model 3 tillverkas men även Cybertruck och Semi i framtiden. Nu får vi reda på att Tesla kommer att spendera över en miljard dollar på bygget och att man hoppas att stället står färdigt innan vi ramlar över i 2022. Fabriken har kapacitet att bygga hela 500.000 stycken Model Y om året. Tumnagel
31.3°
+
Bobby Green
0

Fans vill återuppliva PlayStation Home
Efter man lyckats få upp Motorstorm-servrarna igen

Några hängivna fans från grupperna PlayStation Online Network Emulated (PSONE) och Destination Home håller på att få upp emulerade servrar för onlinetjänsten PlayStation Home. PlayStation Home var en Second Life-liknande tjänst där spelare kunde hänga i virtuella miljöer och göra diverse aktiviteter tillsammans. Servrarna för denna onlinetjänst släcktes dock ner under 2015 då det aldrig fann någon större publik. Hur mycket av PlayStation Home som de lyckas återskapa med dessa emulerade servrar återstår att se. Men enligt den första teaser för projektet ska huvudlobbyn vara tillgänglig samt några klassiska platser så som bowlingbanan och lekplatsen. PSONE-gruppen lyckades också nyligen få upp servrar för PlayStation 3-spelet Motorstorm. Dessa servrar fungerar med en vanlig PlayStation 3-konsol vilket ju är ganska tufft. Instruktioner för man går tillväga för att koppla upp sig mot dessa servrar kan hittas via videon nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Tävlande i Melodifestivalen 2022
14 av 28 artister

28 stycken artister kommer att tävla om segern i Melodifestivalen 2022 och nu får vi reda på vilka 14 av dessa är. Ett axplock är Anders Bagge, Linda Bengtzing och Cazzi Opeia. Hela listan ser ni nedan. Melodifestivalens stopp under nästa år ser ut som följande: 5/2 Malmö 12/2 Göteborg 19/2 Linköping 26/2 Lidköping 5/3 Örnsköldsvik 12/3 Stockholm Tumnagel
63kg
+
Bobby Green

Avicii-konsert livesänds
Gratis

Den 1 december anordnas konserten Together for a better day på Avicii Arena. Konserten ska bli ett årligt återkommande arrangemang som ska uppmärksamma ungas psykiska ohälsa. På scen kommer bland annat Håkan Hellström, Amason, Miriam Bryant, Annika Norlin och Kungliga Filharmonikerna att uppträda. Du som inte kan eller vill vara på plats kan ändå ta del av konserten eftersom den kommer att direktsändas på SVT, SR och Youtube - helt gratis. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Alkoholfri snaps från O.P. Anderson
Alla kan vara med och skåla

Julbords-hysterin är i full gång och det ska ätas prinskorv, lutfisk och köttbullar i mängder. Och man får ju inte glömma julsnapsen! Den kanske inte alla är så förtjusta i men visst är det tradition. Alla ska kunna sjunga med i snapsvisorna och det blir stoj och stök. Och de som inte vill dricka alkohol men ändå vill vara med och skåla kanske har gjort det i julmust eller vatten tidigare, men nu kan det bli ändring på det. O.P. Anderson presenterar nämligen ett mixpack med alkoholfri snaps så att man har lite fler grejer att välja mellan. De här ska vara de första snapsarna i sitt slag på Systembolagets hyllor och förpackningen innehåller de tre varianterna Original, Petronella och Klar. Släpps den 1 december och för de sex små flaskorna på 50 milliliter vardera får man betala 109 kronor. Tumnagel
93kg
+
Bobby Green

Steve Aoki mixar ledmotivet för Cowboy Bebop
Bra eller anus?

Den fantastiskt fenomenala animeserien från 90-talet, Cowboy Bebop, blev nyligen en Netflix-serie vilket gjorde att seriens ikoniska ledmotiv fick lite uppmärksamhet igen. Netflix passade också på att anlita DJ:n och Rocky Aokis son, Steve Aoki för att göra en mix av ledmotivet som du kan lyssna på via klippet ovan. Tumnagel
78kg
+
Frode Wikesjö

Ny kapselkollektion från Vault by Vans
Med konstnären Geoff McFetridge

Vault by Vans presenterar nu en kapselkollektion med kläder och skor tillsammans med konstnären Geoff McFetridge. Geoff har återskapat fem ikoniska silhuetter från Vans och det handlar om tre stycken unika versioner av OG Slip-On LX och två av OG Style 38 NS. Förutom skorna finns hoodies, sweatshirts, hattar, väskor och strumpor. Allt släpps den 2 december. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Ett besök på den italienska restaurangen Rezdôra
Michelin-ställe i New York

Kocken Stefano Secchi lärde sig att göra pasta av de bästa i Emilia-Romagna, Italien. Kunskapen tog han med sig till New York och där skapade han restaurangen Rezdôra som belönats med en Michelin-stjärna. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Cara Delevingne släpper prosecco
Tillsammans med sina systrar

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är namnet på systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingnes nya hållbart producerade prosecco. Den har tagits fram tilllsammans med en tredje generationens vinfamilj på en vingård i hjärtat av Valdobbiadene-dalen i nordöstra Italien. Terrängen här gör att det är omöjligt att använda sig av mekanisk vinodling så allt sker för hand. Gården drivs även med solenergi. Nu är det Sverigepremiär för drycken som du kan hitta i Systembolagets beställningssortiment. En flaska som är på 750 milliliter innehåller 11,5 procent alkohol och blir din för 299 kronor. Tumnagel
53kg
+
Bobby Green

Lollapalooza Stockholm presenterar line-up
Biljetterna släpps imorgon

1-3 juli nästa år kommer musikfestivalen Lollapalooza Stockholm att anordnas och nu får vi reda på vilka som kommer att uppträda. Bland artisterna ser vi namn som Pearl Jam, Post Malone, Imagine Dragons, The Killers, Doja Cat, Veronica Maggio, Tove Lo, Little Jinder och Timbuktu. Biljetter släpps imorgon klockan 09:00 på länken nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Detta tuggummi är helt plastfritt
Ja, vanliga tuggummin innehåller plast

De flesta har nog hört att vi sväljer ett kreditkort plast i veckan och jag kan tänka mig att det blir en hel plånbok för de som också sväljer tuggummin. Men med detta tuggummi ska det tekniskt sett gå att svälja hur många som helst. Eller inte. True Gum är tuggummin som inte innehåller någon plast överhuvudtaget. Det ska enligt True Gum vara lite av en branschhemlighet att många tuggummin innehåller en viss mängd icke-nedbrytbar plast, Peter Juul Regnersgaard, medgrundare och marknadsdirektör på True Gum säger: "Tuggummi är traditionellt gjort av en syntetisk gummibas, som är en blandning av olika syntetiska ämnen och plaster. Dessa ingredienser döljs alltså under termen ”gummibas” och delas aldrig med konsumenter. Därför är det inte många som vet att tuggummi kan innehålla plast. På True Gum tycker vi att det är dags att avslöja hemligheten." True Gum ska finnas att köpa på bland annat Coop och Life. Tumnagel
121kg
+
Hugo Engström

Ny Star Wars-kollektion från Columbia
Släpper snart Boba Fett-inspirerade kläder

Klädföretaget Columbia har de senaste åren haft ett samarbete med Disney där de släppt ett antal Star Wars-inspirerade klädkollektioner. Snart släpper man en ny sådan kollektion och den här gången har kläderna hämtat inspiration från Disneys kommande Star Wars-serie The Book of Boba Fett. I Columbias Boba Fett-kollektion ingår en en jacka för 450 dollar, en hoodie för 120 dollar, t-shirtar för 50 dollar styck samt en keps som kommer att kosta 40 dollar. Kollektionen kommer att gå att köpa via Columbias webbplats men i dagsläget ser det inte ut som om det kommer att vara möjligt att beställa kläderna till Sverige. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Broddar i fräsig design
Slipp halkan med stil, gratis!

Det börjar bli halt på sina ställen och då kan det ju vara bra att stanna inomhus. Måste man ändå bege sig ut kan det vara en god idé att säkra upp så att man inte vurpar. En sak man kan göra då är att sätta på broddar på skorna. Tydligen är dessa såpass fula att det behövs en omgång med "moderiktiga" för att folk ska sätta på sig dem. Det är i alla fall vad Länsförsäkringar tror som har tagit fram det vi ser här. The Fall Collection som trion kallas för finns i storlekarna M och L och i designen Skymning, Regnbåge eller Norrsken. Fördelen är att de är helt gratis, men bara en uppsättning per hushåll gäller och upplagan är begränsad. Tumnagel
116kg
+
Bobby Green

Nordens första äventyrspark på is
Har premiär i Stockholm nu på fredag

Gillar du is och äventyr? Då ska du pallra dig till Gärdet i Stockholm nu på fredag, för då har nämligen Nordens första äventyrspark på is sin premiär. Scandinavian Ice Adventure som bygget kallas för har 3500 kvadratmeter is och det finns ett skridskodisco, en iskarusell, ice cross, en kärleksbana, eisstock och pond hockey. Skridskor och hjälmar finns att hyra på plats och en After Skate-restaurang med bar finns i anslutning till området. Parken har öppet till och med den 13 mars så känner du att du inte hinner just nu finns det gott om tid, vintern är lång som ni vet. Öppettiderna är mellan 10:00 och 22:00. Biljetter kan du köpa på plats eller via länken nedan. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green