– Vi vill att folk ska må bättre, inte banta
Vi har träffat Marcus Gners från Lifesum
– Vi satt och var svenska i en källarlokal i Stockholm och vågade inte riktigt vara så självsäkra som vi borde ha varit. Det var först när Apple drog upp Lifesum som ett exempel på keynoten på WWDC som vi vågade lansera i USA.
Men det började så klart innan dess. Jag träffar Marcus Gners en fredagsförmiddag i Stockholm och det var länge sedan vi sågs. Vi var båda med i internets barndom och träffades senast för ungefär hundra år sedan. Sedan har vi tagit lite olika stigar men hållit i ungefär samma skog, jag startade webbyrån Bazooka och sedan Feber. Marcus slutade jobba på byrå och började marknadsföra Bilddagboken, flyttade sedan till Los Angeles och jobbade på Stardoll. I samma veva började han rådgiva åt det som då hette ShapeUp. 2013 steg han tillsammans med Henrik Torstensson (tidigare Spotify) in i bolaget och tog det man lärt sig på Stardoll och Spotify och förändrade ShapeUp till Lifesum. I dag är han är COO vilket på ren svenska betyder operativ chef. Och så är han styrelseordförande.
Lifesum är en app för iOS och Android som helt enkelt har som mål att användarna ska må bättre. Fokus är kalorier, men inte bara att få in så få av dem i kroppen utan också göra med dem och se till att de som man stoppar in i munnen är av rätt typ. Eller sammansättningen av dem ska i alla fall vara korrekt.
När vi träffas kommer han direkt från att fått styr på bokslutet. Men det verkar vara ett trevligt besvär, man omsätter numera 200 miljoner kronor om året och har en bra bit över 30 miljoner användare. Det går bra nu helt enkelt. Men att sitta still och vara nöjd är inte ett alternativ.
– Vi tror att människor vill ha kontroll på sina liv. I dag är det lyxigt att må bra, men det är ju superenkelt om man är rik och har råd med dietist och personlig tränare. Vi vill att alla ska kunna må bra. Även när man blandar in livspussel och vardag.
I dag har inte sjukvården plats för en om man inte är just sjuk. Det finns lite om ens någon del av den sociala apparaten som är förebyggande, som ser till att man inte blir sjuk. Vi har den kliniska vården där man har en plats när något redan är trasigt. När benet är brutet eller magsåret är ett faktum.
På andra sidan hittar vi saker som ibland får oss att må bra. Många av de sakerna är säkert bra, att gå på yoga är ju knappast dåligt, men när det börjar flummas med kristaller är det frågan om det verkligen är så bra i långa loppet.
– Vi tror att det finns något där i mellan. Mellan flum och det kliniska. Något som får människor att få kontroll på sina liv, som får dem att må bättre. Där man inte bara räknar kalorier utan även håller koll på saker som sin sömn och sin stressnivå.
Jag frågar vad som är viktigast, sensorer eller mjukvaran. Svaret blir inte helt oväntat båda.
– Högt blodtryck och andra nya folksjukdomar är den moderna pesten. Vi behöver fler sensorer för att verkligen kunna hjälpa människor, det vore till exempel en dröm att enkelt kunna mäta blodsockernivåer. Men datan från sensorerna måste analyserar korrekt och för dig. Och framförallt måste du få råd och tips som du kan agera på. Det är vi noga med redan i dag, vi påpekar inte om du har varit "dålig" utan ger istället tips på bra val du kan göra.
Att ha varit pigga på tekniska framsteg har alltid varit viktigt för gänget på Lifesum. Bland annat så var man snabba med stöd för Health kit när Apple släppte det, dels för att visa framfötterna för användarna men också för Apple. Om en vecka är det dags för utvecklarkonferensen WWDC och självklart är man på plats, 2 av de 60 utvecklarna får åka. Det är ju inte helt lätt att få plats och de två som får åka har med sig frågor från hela teamet.
På tal om ny teknik så var många oroliga för att den möjlighet som kom Apple Watch Serie 4 där man kan själv kan mäta EKG skulle göra att horder med människor som hobbydiagnostiserat sig skulle komma till sjukhusen. Så verkar det inte ha blivit. Konsumenterna är alltså kanske redo för mer teknik som i dag bara finns inom vården.
– HRV är något som hade varit väldigt intressant att kunna läsa av. Vi har någonstans bestämt oss för att kalorier är en bra sak att mäta, men det är inte det bästa. Vi är alla olika i våra kroppar men vi reagerar också olika beroende på hur vi har sovit, hur stressade vi är och så vidare. Att kunna mäta detta hade gett oss fantastiska möjligheter att rekommendera saker för våra medlemmar.
Personligen har appar som mäter sömn eller appar som Lifesum fått mig att inse att man, eller i alla fall jag, är oerhört dåliga på att ha koll över vad vi äter, hur vi rör oss och hur lite vi sover. Det är först när vi får det svart på vitt som vi förstår och verkligen kan göra en förändring.
– Lifesum ger våra användare en känsla av kontroll. Vi håller faktiskt på och gör kliniska studier på just detta i USA för att verkligen veta vad som händer när man får kontrollen över sig själv. Det är ett litet steg för att komma närmare vårt mål. Målet är att en användare ska kunna öppna appen, säga att den vill må 20 procent bättre och så guidar vi på vägen dit.
Det låter onekligen intressant. Att kunna mäta precis allt gör oss inte automatiskt lyckliga, men det är så otroligt många saker som vi någonstans vet är dåliga för oss och som faktiskt påverkar oss mer än vad vi vill tro. I ett modernt samhälle är det dessutom en gnutta sömnbrist, lite stress, lite alkohol, lite dålig mat och lite av något annat som gör att vi hamnar i farozonen.
Lägg till vad du äter i Lifesum via Google Assistent
Smidigt!

Svenska Lifesum släpper appen Movesum
Rör på dig lite

Nu listar LifeSum ut vad du äter från bilder
Slipp mata in för hand

Google drar igång Android Excellence
Visar de bästa apparna och spelen till Android
