-
m
Bild till artikel

iPhone XR är både roligast och precis lagom

Vi har testkört Apples färgglada nykomling

Mobil / Feature

När årets tre nya iPhones presenterades för en månad sedan var det så klart XS Max som blickarna drogs till och som det pratades mest om. Men den där färgglada kompisen med namn XR var så inte alls ointressant heller även om den inte hade alla nya funktioner. Det var ju den som hade möjligheten att bli lite mer av en folktelefon och på så sätt verkligen intressantast.

TL;DR iPhone XR är trots att den är dyr det vettigaste valet i iPhone-familjen just nu, framförallt är den det roligaste valet. Den har det viktigaste som XS har och är verkligen en generation bättre än iPhone 8 men borde ha kostat 1000 kronor mindre för att få full pott.

Men för att vara en folktelefon så måste ju priset vara folkligt, så vi börjar med det så att vi har det undanstökat.

I USA är iPhone XR prissatt mellan förra årets pris på iPhone 8 och 8 Plus, som då kostade 699 respektive 799 dollar. Det betyder att en XR "over there" kostar 749 dollar vilket inte är billigt men som inte heller är svindyrt. Problemet är att den svenska prissättningen är så skev, här kostar den ju 9495 kronor. Tar man 749 dollar + moms hamnar man på 8400 kronor och det är vad denna borde kosta här.

Men varför tjatar jag om priset, det har ju redan diskuterats? Anledningen är så klart för att när man recenserar en produkt bestämmer priset vilka andra produkter man ska jämföra med. I USA är 749 dollar en bit under flaggskeppen och en bit över mellanklassen och som sådan är iPhone XR en perfekt produkt. Här i Sverige ska den jämföras med flaggskeppen, Huawei Mate 20 Pro och Note 9 kostar också runt 10.000 kronor och här står sig iPhone XR inte alls lika bra.

Så, slutpratat om det. I alla fall för tillfället.

iPhone XR är en till utseendet betydligt roligare telefon än XS, och alla andra iPhones som säljs just nu för den delen. Den kommer i sex olika färger varav tre är riktigt vågade. Den kommer i svart och vitt för de fega/tråkiga och röd som fortfarande är väldigt, väldigt snygg. De tre mer vågade färgerna är gul, blå och korall och de är alla tre verkligen "pigga". Åsikterna om den gula, som jag har testkört, går verkligen isär. Antingen är svaret "eh, nej!" eller "oh, ja!". Jag gillar det verkligen, det är så många telefoner i dag som försöker vara sobra och lyxiga men som bara blir tråkiga.

Men om det inte syns, vad spelar det för roll? Är det inte bara onödigt när man ändå sätter på ett skal? Det verkar Apple också tycka och det verkar som att det är på gång med ett genomskinligt skal i silikon. Annars finns ju genomskinliga skal även från andra tillverkare. Personligen tycker jag att det är dags att återinföra "bumpern". Kommer ni ihåg den från iPhone 4? Det hade varit perfekt här.

Förutom de glada färgerna ser baksidan på telefonen ut som iPhone 8. Vi har en stor kamera som verkligen sticker ut och som till skillnad från iPhone 8 har raka kanter vilket gör att den känns hårdare och större. Materialet på baksidan är glas, som vi nu börjar vänja oss vid, och materialet på kanterna är aluminium som är färgat i samma ton som baksidan. Den tonen finns även på metallen runt kameran och runt lightning-ingången. Snyggt!

Vänder vi på telefonen är det inte längre iPhone 8 utan här är det iPhone X istället. Typ. Skärmen är av LCD istället för OLED som det är på X och XS. På X så viker Apple skärmen i botten av telefonen för att slippa en haka men det går ju inte med LCD. Man har ändå fått ut skärmen långt ut i kanten vilket är imponerande. Istället för att ha en tydlig haka och tunnare kanter på sidorna har man valt att ha samma marginal runt hela telefonen. Visst är denna tjockare än på X och XS och skillnaden är så pass stor att man noterar den mer men jag tror ärligt talat inte att XR-köparna kommer att bli så ledsen över denna.


Ser du några pixlar?

Upplösningen är på pappret låga 1792×828 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 326 ppi. Det är vad iPhone 8 har haft förut och är något som tekniknördar just på pappret kan bli upprörda över. Personligen ser jag inga pixlar och då räcker upplösningen kan jag tycka.

Skärmen på XR är 6,1 tum vilket är större än XS (5,8 tum) men mindre än XS Max (6,5 tum). Man får alltså mer skärm för mindre pengar här vilket är lite roligt. Visst får man inte OLED så skärmen är inte riktigt lika bra som på XS, men det är fortfarande en rackarns bra skärm som kommer att göra användarna nöjda. Formatet tycker jag är perfekt, jag kör XS Max till vardags och den stora skärmen är fantastisk men blir ibland lite väl stor att använda. För mina händer är XS en lur man kan köra med en hand utan problem, XR är snäppet för stor för det men är inte så otymplig som XS Max. Ganska så lagom helt enkelt, men alla som vill ha liten telefon ska fortsätta titta på XS.

En sak som saknas i skärmen är 3D-touch. På låsskärmen drar man igång ficklampan och kameran genom att hålla länge på ikonerna och detsamma gäller i kontrollcentret. Skillnaden här är att det tar lite längre tid än med 3D-touch men funktionen finns där. Det går däremot inte att få upp 3D-touch-menyer på ikonerna på hemskärmen, håller man länge här så kommer man som vanligt in i läget där man kan flytta runt ikonerna.

Det här kan vara en teknisk fråga från Apple, det var helt enkelt för klurigt att få till det. Eller så är det ett verkligt bevis på att Apple tycker att 3D-touch är en dålig idé. Hur som helst så har man skrotat det och inte många blir nog speciellt ledsna över det.

På insidan är XR är det väldigt mycket samma-lika som XS. Det betyder supersnabba A12 Bionic och nu har jag bara haft telefonen i några dagar men den känns verkligen precis lika snabb och härlig som XS. XR-köpare köper alltså inte ner sig här. Man får dock bara 3 GB RAM-minne vilket är lika mycket som X men 1 GB mindre än XS. Om man inte växlar mellan 10 tunga appar konstant kommer man inte märka av detta, men efter att ha kört XS i en månad nu kan jag säga att den där extra gigabyten gör skillnad mot mina upplevelser med X eftersom jag med XS aldrig eller ytterst sällan märker att det saknas minne. Nu var inte detta ett stort problem på X och lär inte bli det på XS heller, men det är synd att Apple snålar in på något som detta som inte lär kosta dem många kronor.

Så varför ska man köpa en XS egentligen? Den är ju mindre och dyrare? Ja, det är faktiskt en bra fråga. Om man tycker att det är värt pengarna för att få en stålram kan det vara värt det, men annars är det verkligen inte så mycket som skiljer. Jo, XS är IP68-klassad och XR är bara IP67-klassad så lite sämre vattentäthet.

Den stora skillnaden är kameran. XR har som ni ser bara en kamera mot XR som har två. Konkurrenterna börjar dessutom ha tre i sina flaggskepp numera så en känns lite fattigt. Enligt Apple ska det vara samma kamera i XR och XS, den vanliga alltså, och det verkar vara så. Det betyder att den här rackaren tar riktigt bra bilder och funktioner som super-hdr finns här. Video fångas också med bravur och stereoljud finns här, både när man spelar in och upp video. Tar du mestadels vanliga bilder så räcker det gott med en kamera. Här är ett exempel:

Även selfiekameran är densamma och det syns på resultaten man får. Här är ett exempel på en väldigt trött man.

Men utan den andra kameran på baksidan kan man inte zooma, såklart. Man får inte heller samma djupinformation i bilderna som man får med två kameror vilket gör att porträtt är helt och hållet skapade med mjukvara. Det gör att resultatet ibland på knepigt hår är sämre men som vi alla vet är porträttfunktionen på XS knappast perfekt.

Den stora skillnaden är att man inte tar porträttet med telelinsen. Det gör att man inte behöver riktigt lika mycket ljus vilket är bra och ibland blir resultatet faktiskt därför bättre. Men det gör också att perspektivet blir annorlunda. Här ovan ser ni när jag tar en bild med armen uträckt. Man behöver alltså gå mycket närmare med XR vilket inte är lika härligt om man bryr sig om den privata sfären och det kan ge lite fisheye-känsla. Med selfiekameran får man fortfarande djupinformation så vackra porträtt på sig själv går fortfarande utmärkt att ta, som ni ser längre upp i artikeln. Och det kanske är det som spelar roll när allt kommer omkring...

En lite konstig sak är att det bara är personer som det går att ta porträtt på. Så klart tänker ni, men med XS kan man även ta bilder på saker och få porträtteffekten. Med XR går alltså inte det, men igenkänningen av personer är knappast avancerad. Att personens bakhuvud nedan inte funkar är väl helt ok men när jag försökte fotografera en person från sidan där personen tittade lite bort i fjärran så "upptäcktes" inte personen och det gick inte att fota. Om man däremot har ett fotografi i bild där två ögon syns tar mobilen gladeligen ett "porträtt".

Förutom den där andra kameran är det allra mesta sig alltså likt från XS, och jag tror att de allra flesta klarar sig utan det som saknas. De klarar sig också utan 3D Touch och de överlever med lite större ram runt skärmen. När jag lägger upp alla tre telefonerna i X-serien framför mig så blir jag absolut gladast av XR. Den har för mig precis lagom stor skärm. XS-lurarna har egentligen ingenting som jag inte klarar mig utan. Samtidigt har XR tillräckligt många nya sköna saker för att iPhone 8 och 8 Plus inte ska vara ett alternativ, speciellt eftersom det bara skiljer 700 kronor från iPhone 8 Plus.

iPhone XR är kort och gott det självklara valet just nu.

Det finns så klart ett stort tillägg till den där raden: "Om du vill ha en iPhone". Konkurrensen från Android-sidan blir starkare och starkare för varje dag som går och exempelvis Huawei Mate 20 Pro har massa funktioner som iPhone XR inte har. Kollar du bara på funktioner och plattform inte spelar någon roll finns det massor med alternativ att kolla in. Mate 20 Pro så klart, men om du inte vill lägga ut så mycket pengar verkar OnePlus 6T riktigt, riktigt bra.

Men vill du köra iOS är XR helt klart min rekommendation. Är det tomt i plånboken rekommenderar jag varmt iPhone 7 fortfarande för 5795 kronor och har du hur mycket pengar som helst är det bara på att slå till på en XS Max. Vill du ha en lite tightare telefon och skillnaden i pris mellan XR och XS inte gör så mycket på avbetalningen du har valt så kör på den.

Men som sagt, iPhone XR borde kosta 8500 kronor även här i Sverige. I Tyskland kostar den 849 euro, så de får den till ett rimligare pris. Råkar du köra förbi Schweiz så får du den för 879 CHF vilket är knappt 8000 kronor. Det är den verkligen värd.

Läs mer
Play
2265 röster
Kommer du att köpa en iPhone XR?
38.3°
0

iPhone XR är både roligast och precis lagom

Vi har testkört Apples färgglada nykomling

Populäraste
Microsofts nya Windows Terminal släppt
Aktivera kommandorörelser! 
Tumnagel
46.1°
+
André Stray
0
John Oliver snackar Everest
Klockrent som vanligt 
Tumnagel
26.9°
+
André Stray
0
Rasperry Pi Foundation visar upp Raspberry Pi 4
Uppgradering! 
Tumnagel
51.2°
+
André Stray
0
Hugh Jackman hjälper snubbe att fria
Efter sex månaders planering 
Tumnagel
43.6°
+
Frode Wikesjö
0
Depalo hjälper dig att hitta Instagram-vänliga platser
Perfekt för Wille 
Tumnagel
32.1°
+
Frode Wikesjö
0
Sommarversionen av Games Done Quick drar snart igång
Snabbt ska det gå 
Tumnagel
43.3°
+
Frode Wikesjö
0
Nu finns Neon Genesis Evangelion på Netflix
Dök upp där för två dagar sedan 
Tumnagel
46.8°
+
Frode Wikesjö
0
Netflix testar vibrationer i serier
För folk som tittar på mobila enheter 
Tumnagel
28.1°
+
Frode Wikesjö
0
Religös grupp vill att Netflix stoppar Good Omens
Vilken tur att det går på Amazon Prime då! 
Tumnagel
51.1°
+
Frode Wikesjö
0
Här kommer sista trailern till Stranger Things 3
Kommer på Netflix nästa månad 
Tumnagel
47.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Glad midsommar!
Hoppas ni får en skön dag! 
Tumnagel
61.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Falk åkte snålskjuts på bil
Satt kvar i en kvart 
Tumnagel
45.5°
+
Bobby Green
0
Senaste
Nashville förbjuder elsparkcyklar
4000 sådana ska bort från stadens gator efter dödsolycka 
Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gears 5 kommer inte ha något säsongspass
Även Gear Pack har skrotats 
Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0
Ford teasar GT med stor vinge
Har premiär på Goodwood 
Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0
Steam kommer lägga ner officiellt Ubuntu-stöd
Bäst att köra annan Linux-dist 
Tumnagel
35.5°
+
André Stray
0
Mobilanvändning leder antagligen inte till att du får horn
Även om ny studie föreslår detta 
Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Regular Car Reviews kör en Peugeot 205 GTI från 1986
Härlig klassiker 
Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0
ASUS lanseras ROG Zephyrus G i Sverige
Med AMD Ryzen 7-processor 
Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0
The Things We Lost In The Flood är ett spel om ensamhet
MMO där du är typ själv 
Tumnagel
38.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bill Gates erkänner sitt största misslyckande
Att inte Microsoft byggde eller köpte Android 
Tumnagel
39.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fortnite får nya systemrekommendationer med säsong 10
Stödjer inte längre Direct X 10 
Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0
Trailer till The Banana Splits
Mupparna från helvetet typ 
Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Transparent-skaparen tar över arbetet med Red Sonja
Jill Soloway ska både skriva och regissera 
Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0