m
iPhone XR är både roligast och precis lagom

iPhone XR är både roligast och precis lagom
Vi har testkört Apples färgglada nykomling

Mobil / Feature

När årets tre nya iPhones presenterades för en månad sedan var det så klart XS Max som blickarna drogs till och som det pratades mest om. Men den där färgglada kompisen med namn XR var så inte alls ointressant heller även om den inte hade alla nya funktioner. Det var ju den som hade möjligheten att bli lite mer av en folktelefon och på så sätt verkligen intressantast.

TL;DR iPhone XR är trots att den är dyr det vettigaste valet i iPhone-familjen just nu, framförallt är den det roligaste valet. Den har det viktigaste som XS har och är verkligen en generation bättre än iPhone 8 men borde ha kostat 1000 kronor mindre för att få full pott.

Men för att vara en folktelefon så måste ju priset vara folkligt, så vi börjar med det så att vi har det undanstökat.

I USA är iPhone XR prissatt mellan förra årets pris på iPhone 8 och 8 Plus, som då kostade 699 respektive 799 dollar. Det betyder att en XR "over there" kostar 749 dollar vilket inte är billigt men som inte heller är svindyrt. Problemet är att den svenska prissättningen är så skev, här kostar den ju 9495 kronor. Tar man 749 dollar + moms hamnar man på 8400 kronor och det är vad denna borde kosta här.

Men varför tjatar jag om priset, det har ju redan diskuterats? Anledningen är så klart för att när man recenserar en produkt bestämmer priset vilka andra produkter man ska jämföra med. I USA är 749 dollar en bit under flaggskeppen och en bit över mellanklassen och som sådan är iPhone XR en perfekt produkt. Här i Sverige ska den jämföras med flaggskeppen, Huawei Mate 20 Pro och Note 9 kostar också runt 10.000 kronor och här står sig iPhone XR inte alls lika bra.

Så, slutpratat om det. I alla fall för tillfället.

iPhone XR är en till utseendet betydligt roligare telefon än XS, och alla andra iPhones som säljs just nu för den delen. Den kommer i sex olika färger varav tre är riktigt vågade. Den kommer i svart och vitt för de fega/tråkiga och röd som fortfarande är väldigt, väldigt snygg. De tre mer vågade färgerna är gul, blå och korall och de är alla tre verkligen "pigga". Åsikterna om den gula, som jag har testkört, går verkligen isär. Antingen är svaret "eh, nej!" eller "oh, ja!". Jag gillar det verkligen, det är så många telefoner i dag som försöker vara sobra och lyxiga men som bara blir tråkiga.

Men om det inte syns, vad spelar det för roll? Är det inte bara onödigt när man ändå sätter på ett skal? Det verkar Apple också tycka och det verkar som att det är på gång med ett genomskinligt skal i silikon. Annars finns ju genomskinliga skal även från andra tillverkare. Personligen tycker jag att det är dags att återinföra "bumpern". Kommer ni ihåg den från iPhone 4? Det hade varit perfekt här.

Förutom de glada färgerna ser baksidan på telefonen ut som iPhone 8. Vi har en stor kamera som verkligen sticker ut och som till skillnad från iPhone 8 har raka kanter vilket gör att den känns hårdare och större. Materialet på baksidan är glas, som vi nu börjar vänja oss vid, och materialet på kanterna är aluminium som är färgat i samma ton som baksidan. Den tonen finns även på metallen runt kameran och runt lightning-ingången. Snyggt!

Vänder vi på telefonen är det inte längre iPhone 8 utan här är det iPhone X istället. Typ. Skärmen är av LCD istället för OLED som det är på X och XS. På X så viker Apple skärmen i botten av telefonen för att slippa en haka men det går ju inte med LCD. Man har ändå fått ut skärmen långt ut i kanten vilket är imponerande. Istället för att ha en tydlig haka och tunnare kanter på sidorna har man valt att ha samma marginal runt hela telefonen. Visst är denna tjockare än på X och XS och skillnaden är så pass stor att man noterar den mer men jag tror ärligt talat inte att XR-köparna kommer att bli så ledsen över denna.


Ser du några pixlar?

Upplösningen är på pappret låga 1792×828 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 326 ppi. Det är vad iPhone 8 har haft förut och är något som tekniknördar just på pappret kan bli upprörda över. Personligen ser jag inga pixlar och då räcker upplösningen kan jag tycka.

Skärmen på XR är 6,1 tum vilket är större än XS (5,8 tum) men mindre än XS Max (6,5 tum). Man får alltså mer skärm för mindre pengar här vilket är lite roligt. Visst får man inte OLED så skärmen är inte riktigt lika bra som på XS, men det är fortfarande en rackarns bra skärm som kommer att göra användarna nöjda. Formatet tycker jag är perfekt, jag kör XS Max till vardags och den stora skärmen är fantastisk men blir ibland lite väl stor att använda. För mina händer är XS en lur man kan köra med en hand utan problem, XR är snäppet för stor för det men är inte så otymplig som XS Max. Ganska så lagom helt enkelt, men alla som vill ha liten telefon ska fortsätta titta på XS.

En sak som saknas i skärmen är 3D-touch. På låsskärmen drar man igång ficklampan och kameran genom att hålla länge på ikonerna och detsamma gäller i kontrollcentret. Skillnaden här är att det tar lite längre tid än med 3D-touch men funktionen finns där. Det går däremot inte att få upp 3D-touch-menyer på ikonerna på hemskärmen, håller man länge här så kommer man som vanligt in i läget där man kan flytta runt ikonerna.

Det här kan vara en teknisk fråga från Apple, det var helt enkelt för klurigt att få till det. Eller så är det ett verkligt bevis på att Apple tycker att 3D-touch är en dålig idé. Hur som helst så har man skrotat det och inte många blir nog speciellt ledsna över det.

På insidan är XR är det väldigt mycket samma-lika som XS. Det betyder supersnabba A12 Bionic och nu har jag bara haft telefonen i några dagar men den känns verkligen precis lika snabb och härlig som XS. XR-köpare köper alltså inte ner sig här. Man får dock bara 3 GB RAM-minne vilket är lika mycket som X men 1 GB mindre än XS. Om man inte växlar mellan 10 tunga appar konstant kommer man inte märka av detta, men efter att ha kört XS i en månad nu kan jag säga att den där extra gigabyten gör skillnad mot mina upplevelser med X eftersom jag med XS aldrig eller ytterst sällan märker att det saknas minne. Nu var inte detta ett stort problem på X och lär inte bli det på XS heller, men det är synd att Apple snålar in på något som detta som inte lär kosta dem många kronor.

Så varför ska man köpa en XS egentligen? Den är ju mindre och dyrare? Ja, det är faktiskt en bra fråga. Om man tycker att det är värt pengarna för att få en stålram kan det vara värt det, men annars är det verkligen inte så mycket som skiljer. Jo, XS är IP68-klassad och XR är bara IP67-klassad så lite sämre vattentäthet.

Den stora skillnaden är kameran. XR har som ni ser bara en kamera mot XR som har två. Konkurrenterna börjar dessutom ha tre i sina flaggskepp numera så en känns lite fattigt. Enligt Apple ska det vara samma kamera i XR och XS, den vanliga alltså, och det verkar vara så. Det betyder att den här rackaren tar riktigt bra bilder och funktioner som super-hdr finns här. Video fångas också med bravur och stereoljud finns här, både när man spelar in och upp video. Tar du mestadels vanliga bilder så räcker det gott med en kamera. Här är ett exempel:

Även selfiekameran är densamma och det syns på resultaten man får. Här är ett exempel på en väldigt trött man.

Men utan den andra kameran på baksidan kan man inte zooma, såklart. Man får inte heller samma djupinformation i bilderna som man får med två kameror vilket gör att porträtt är helt och hållet skapade med mjukvara. Det gör att resultatet ibland på knepigt hår är sämre men som vi alla vet är porträttfunktionen på XS knappast perfekt.

Den stora skillnaden är att man inte tar porträttet med telelinsen. Det gör att man inte behöver riktigt lika mycket ljus vilket är bra och ibland blir resultatet faktiskt därför bättre. Men det gör också att perspektivet blir annorlunda. Här ovan ser ni när jag tar en bild med armen uträckt. Man behöver alltså gå mycket närmare med XR vilket inte är lika härligt om man bryr sig om den privata sfären och det kan ge lite fisheye-känsla. Med selfiekameran får man fortfarande djupinformation så vackra porträtt på sig själv går fortfarande utmärkt att ta, som ni ser längre upp i artikeln. Och det kanske är det som spelar roll när allt kommer omkring...

En lite konstig sak är att det bara är personer som det går att ta porträtt på. Så klart tänker ni, men med XS kan man även ta bilder på saker och få porträtteffekten. Med XR går alltså inte det, men igenkänningen av personer är knappast avancerad. Att personens bakhuvud nedan inte funkar är väl helt ok men när jag försökte fotografera en person från sidan där personen tittade lite bort i fjärran så "upptäcktes" inte personen och det gick inte att fota. Om man däremot har ett fotografi i bild där två ögon syns tar mobilen gladeligen ett "porträtt".

Förutom den där andra kameran är det allra mesta sig alltså likt från XS, och jag tror att de allra flesta klarar sig utan det som saknas. De klarar sig också utan 3D Touch och de överlever med lite större ram runt skärmen. När jag lägger upp alla tre telefonerna i X-serien framför mig så blir jag absolut gladast av XR. Den har för mig precis lagom stor skärm. XS-lurarna har egentligen ingenting som jag inte klarar mig utan. Samtidigt har XR tillräckligt många nya sköna saker för att iPhone 8 och 8 Plus inte ska vara ett alternativ, speciellt eftersom det bara skiljer 700 kronor från iPhone 8 Plus.

iPhone XR är kort och gott det självklara valet just nu.

Det finns så klart ett stort tillägg till den där raden: "Om du vill ha en iPhone". Konkurrensen från Android-sidan blir starkare och starkare för varje dag som går och exempelvis Huawei Mate 20 Pro har massa funktioner som iPhone XR inte har. Kollar du bara på funktioner och plattform inte spelar någon roll finns det massor med alternativ att kolla in. Mate 20 Pro så klart, men om du inte vill lägga ut så mycket pengar verkar OnePlus 6T riktigt, riktigt bra.

Men vill du köra iOS är XR helt klart min rekommendation. Är det tomt i plånboken rekommenderar jag varmt iPhone 7 fortfarande för 5795 kronor och har du hur mycket pengar som helst är det bara på att slå till på en XS Max. Vill du ha en lite tightare telefon och skillnaden i pris mellan XR och XS inte gör så mycket på avbetalningen du har valt så kör på den.

Men som sagt, iPhone XR borde kosta 8500 kronor även här i Sverige. I Tyskland kostar den 849 euro, så de får den till ett rimligare pris. Råkar du köra förbi Schweiz så får du den för 879 CHF vilket är knappt 8000 kronor. Det är den verkligen värd.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till iPhone XR är både roligast och precis lagom
2277 röster Kommer du att köpa en iPhone XR?
38.3°
0

iPhone XR är både roligast och precis lagom

Vi har testkört Apples färgglada nykomling

En titt i köket på en ubåt
En två miljarder dollar dyr ubåt

Klipp där man får följa med på en rundtur i köket på en jättedyr amerikansk ubåt. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Tut i luren Sir David Attenborough fyller 95 år
Eller rättare sagt har fyllt 95 år

I går fyllde den brittiska zoologen, författaren och programledaren Sir David Frederick Attenborough hela 95 år. Detta firade BBC med klippet ovan där man visar moment från Davids liv på 95 sekunder. David, vars röst har blivit synonymt med brittiska naturfilmer, är ju en sann legendar så grattis i efterskott David! Tumnagel
61.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du höra Ingenuity flyga
Perseverance spelade in ljudet

NASA släppte i veckan ett klipp från Mars-bilen Perseverance där man kan höra ljudet från minihelikoptern Ingenuity när den susar förbi. Det var första gången som en farkost har spelat in ljudet från en annan farkost på en annan planet. Att fånga ljudet är dock inte helt lätt på grund av den tunna luften och kalla temperaturen på Mars. Klippet filmades den sista april på 80 meters avstånd. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

Hackare tar en titt på hackingscener i filmer
Del 2

Att hacka sig in i diverse saker är egentligen rätt osexigt och Hollywood försöker ständigt för att få processen att se lite ballare ut, med varierande resultat. För några år sedan släppte Wired ett klipp där hackaren och säkerhetsexperten Samy Kamkar tyckte till om hackingscener från diverse filmer. Nu är han tillbaka igen för att än en gång tycka till om hackingscener från filmer och tv-serier som Jurassic Park samt Silicon Valley. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

En ny Faces of Death är på gång
Från folket bakom Cam

En ny version av den ökända falska dokumentärfilmen Faces of Death är tydligen på gång från Legendary Entertainment. Originalfilmen från 1978 var mer eller mindre en samling klipp som visade folk som dog på olika sätt. Eftersom filmen var presenterad som en dokumentär var det många som trodde att det de såg var på riktigt. Denna nya version ska göra av folket bakom Netflix-filmen Cam från 2018. Filmen ska handla om en moderator på en YouTube-liknande sajt vars jobb är att sålla bort våldsamt innehåll. Hon stöter på ett gäng klipp från en grupp som försöker återskapa morden från originalfilmen och moderatorn har svårt att avgöra om morden utförs på riktigt eller är fejkade. Originalfilmen kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
36.7°
+
Frode Wikesjö
0

John McClane verkar vara på väg till Warzone
Yippee-Ki-Yay?

Det verkar som actionhjälten John McClane från Die Hard-filmerna är på väg till Call of Duty: Warzone. Activision har nämligen skapat en sajt för ett fiktivt luftkonditioneringsföretag som heter Nakatomi Duct Cleaning som ser till att byggnaderna i Verdansk håller rätt temperatur. Activision har tidigare antytt att Rambo också var på väg till spelet och eftersom den nya Verdansk-kartan utspelar sig på 80-talet verkar man vilja lägga till actionfigurer från denna epok i spelet. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kinas jätteraket kraschade i Indiska oceanen
Missade din granne med cirka 12 000 km

Tidigare i veckan rapporterade vi att den del av den kinesiska jätteraketen som levererade basmodulen till Kinas nya rymdstation var okontrollerat på väg tillbaka mot jorden igen. Exakt var skrotet från Chang Zheng 5B-raketen skulle hamna visste man inte men man trodde at det sannolikt skulle hamna i havet eller på någon obebodd plats. Dock är ju ordet "trodde" inte 100 procent betryggande i detta fall. Men nu verkar det som allt rymdskrot från Chang Zheng 5B-raketen kommit tillbaka till jorden igen och det visade sig att resterna från den 18 ton tunga raketen kraschade i Indiska oceanen. Enligt kinesisk statlig tv brann det mesta av raketen upp i atmosfären dock är det oklart exakt vilka av raketens delar som kraschade i havet. Tumnagel
31.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Elon Musks monolog från SNL
Bra eller anus?

Som bekant var Tesla-mannen, Elon Musk, värd för det klassiska amerikanska sketchprogrammet Saturday Night Live natten till i dag. Han är en av de få företagsledarna som varit värd för programmet då det oftast är skådespelare eller artister som står för värdskapet. Under programmet hann han bland annat berätta han har aspergers, klä ut sig till Nintendo-figuren Wario och dra ett skämt om Dogecoins vilket gjorde att värdet på kryptovalutan tokdök. Hur som helst så om du är intresserad av att se om han klarade av att leverera någon vettig monolog så kan du kolla in den i klippet ovan. De flesta sketcherna från nattens avsnitt kan ses på programmets officiella YouTube-kanal. Tumnagel
31.5°
+
Frode Wikesjö
0

LEGO släpper bygge från Star Wars: Uslingarna
75314 - Star Wars Bad Batch Attack Shuttle

LEGO visade i veckan upp ett nytt Star Wars-bygge från den nya tv-serien Uslingarna. Bygget heter Star Wars Bad Batch Attack Shuttle (75314) och innehåller fem minifigurer samt tre fordon. Hela paketet består av 969 bitar och kommer kosta 1 299 kronor när den väl släpps den 1 augusti Du kan ta dig en närmare titt på bygget via länken nedan. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Norge inför hårdare regler för elsparkcyklar
Träder i kraft efter nationaldagen

Den 18 maj kommer Norge införa hårdare regler för elsparkcyklar. Detta för att de har tröttnat på stöket dessa fordon skapar i trafiken. Bland annat kommer man kunna åka på 3 000 norska kronor i böter om man åker fler en person på en elsparkcykel och som förare måste du hålla gångfart när du passerar fotgängare med elsparkcykeln. De nya reglarna ger också kommunerna rätt att utfärda parkeringsböter och upprätta zoner som ska vara fria från elsparkcyklar. Några nya regler för hur berusad man kan vara när man åker på elsparkcykeln kommer dock inte införas den 18 maj. Detta för att elsparkcyklarna först måste omklassificeras till typen motorfordon innan någon sådan gräns kan sättas. Tumnagel
48.8°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe lurar bedragare att han har mycket pengar
Bedragaren fångade betet och höll fast, hårt!

Här har vi ett litet äldre klipp där en snubbe lade till några extra nollor till sitt falska bankkonto när han blev uppringd av en bedragare. När denna bedragare fick se hur mycket pengar han kunde komma åt gjorde han allt han kunde för att få en del av den kakan. Bonusbedragare nedan. Tumnagel
42.8°
+
Frode Wikesjö
0

En berg- och dalbana av K’nex
Imponerande bygge

En person med många K’nex-bitar samt, uppenbarligen, väldigt mycket tid över bestämde sig för att bygga en berg- och dalbana inspirerad av Magnum XL-200-banan från Cedar Point. Han kallar banan för Magnum XL-300 och du kan kolla in den i klippet ovan. Fler klipp på bygget kan hittas via länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in hur spel designas för att ta dina pengar
Mycket intressant

Några personer har gjort en rätt så rejäl djupdykning i hur moderna spel använder diverse tekniker för att få sina spelare att spendera en extra slant. För att demonstrera sina fynd har artikelförfattarna skapat ett fiktivt spel där de visar och förklarar de olika teknikerna som som uppmuntrar spelarna att spendera pengar. Ett exempel som anges är att de ofta har ett prisförslag som är extremt högt för att få de lägre prisalternativen se vettiga ut. En annan grej som nämns är att spelet kan, om man kopplat spelet till sina sociala medier, anpassa färger på det man kan köpa utefter vilket sportlag man gillar. Artikeln är som sagt en rejäl djupdykning och är en ordentlig långläsning, men det kanske passar bra en helgdag som denna? Så om man är intresserad av de ibland diaboliska lösningarna som utvecklarna kommit på för att få dig att spendera pengar då hittar du artikeln via länken nedan. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

En titt på de visuella effekterna i The Falcon and the Winter Soldier
Det är en del

Här får vi följa med en sväng bakom kulisserna och se hur de visuella effekterna i några av scenerna i Marvel-serien The Falcon and the Winter Soldier blev till. Klippet visar en del spoilers så låt bli att titta om du av någon anledning är känslig för sådant och har som ambition att se serien någon gång. Tumnagel
36.7°
+
Frode Wikesjö
0

Kina toklackar över FN-möte om uigurer
Inte helt oväntat kanske

Tidigare i veckan gjorde några G7-länder ett uttalande där de anklagade Kina för människorättsbrott i Hong Kong, Tibet och Xinjiang-provinsen. I uttalandet nämnde de att de kraftigt fördömer brotten som begås av de kinesiska myndigheterna mot den muslimska minoriteten uigurer. Under nästa vecka har Tyskland, USA och Storbritannien kallat till FN-länder till en där det ska pratas om just Kinas behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. Inte helt oväntat har allt detta retat gallfeber på de kinesiska myndigheterna och uppmanar nu därför FN-länder att inte delta på mötet. De anser att mötet är ett politiskt motiverat evenemang där man använder frågan om mänskliga rättigheter för att lägga sig i Kinas inrikespolitik och via det hindra Kinas utveckling. Tumnagel
73.7°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe stoppar ett Wii i Game Boy Advanced SP
Ja, varför inte?

YouTube-kanalen StonedEdge kände att det var en bra idé att slänga in ett Wii i skalet av en Game Boy Advanced SP. Då kan man ju kanske direkt undra hur detta är möjligt och svaret på det är väl att det inte är helt möjligt då SP-skalet för detta hemmabygge fick utökas en aning. StonedEdge kallar sin konsol för Wii SPii och den har en LCD-skärm på 3,5 tum med en upplösning på 640x480. Konsolen har också ett hörlursuttag något som Game Boy Advanced SP av någon outgrundlig anledning saknade. Konsolens batterier klarar av 2,5 timmes speltid och den kör sina spel från ett microSD-kort. Wii-konsolens rörelsekänsliga kontroller är dock något som inte fick följa med i detta hemmabygge så spel som förlitar sig på dem kan ej spelas på Wii SPii. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Stockholms gymnasieskolor börjar med snabbtester
För att hitta elever med COVID-19

Liberalerna meddelade under gårdagen att alla gymnasieskolor i Stockholm ska börja införa snabbtester för att identifiera elever som smittats av COVID-19. Detta initiativ ska dras igång nu på tisdag och tanken är att det ska öka chansen att snabbt bryta eventuella smittkedjor som dyker upp på skolorna. I ett pressmeddelande säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att snabbtesterna innebär att man kan upptäcka COVID-19 även hos den som inte har symtom. Testerna ska också göra så det känns tryggt för den lärare, elev eller förälder som känner oro för eventuella smittorisker på skolan. En pilotverksamhet har tidigare genomförts på tre skolor där man vid identifierade fall har skickat ut ett arbetslag med skolöverläkare samt skolsköterskor för att smittspåra bland eleverna. Tumnagel
44.0°
+
Frode Wikesjö
0

Windows 10 dumpar de sista Windows 95-ikonerna
I samband med Sun Valley

Höstens stora Windows 10-uppdatering, Sun Valley, kommer som bekant bjuda på en hel del ändringar i operativsystemets gränssnitt. En annan gränssnittsförändring som uppdateringen medför är att den kommer byta ut ikonerna som man kan hitta i C:\Windows\System32\Shell32.dll vilket innebär att de klassiska Windows-ikonerna från Windows 95-eran inte längre kommer vara kvar där. Som man kan se på bilden ovan handlar det dock inte om några jätteradikala förändringar för ikonerna då de flesta ikonerna endast verkar bestå av subtila ändringar. Men hur som helst är det ju helt klart slutet på en era från ett legendariskt operativsystem. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
69kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
25kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
77kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
275kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
81kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
157kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
97kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
112kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
274kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
78kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson