m
iPhone XR är både roligast och precis lagom

iPhone XR är både roligast och precis lagom
Vi har testkört Apples färgglada nykomling

Mobil / Feature

När årets tre nya iPhones presenterades för en månad sedan var det så klart XS Max som blickarna drogs till och som det pratades mest om. Men den där färgglada kompisen med namn XR var så inte alls ointressant heller även om den inte hade alla nya funktioner. Det var ju den som hade möjligheten att bli lite mer av en folktelefon och på så sätt verkligen intressantast.

TL;DR iPhone XR är trots att den är dyr det vettigaste valet i iPhone-familjen just nu, framförallt är den det roligaste valet. Den har det viktigaste som XS har och är verkligen en generation bättre än iPhone 8 men borde ha kostat 1000 kronor mindre för att få full pott.

Men för att vara en folktelefon så måste ju priset vara folkligt, så vi börjar med det så att vi har det undanstökat.

I USA är iPhone XR prissatt mellan förra årets pris på iPhone 8 och 8 Plus, som då kostade 699 respektive 799 dollar. Det betyder att en XR "over there" kostar 749 dollar vilket inte är billigt men som inte heller är svindyrt. Problemet är att den svenska prissättningen är så skev, här kostar den ju 9495 kronor. Tar man 749 dollar + moms hamnar man på 8400 kronor och det är vad denna borde kosta här.

Men varför tjatar jag om priset, det har ju redan diskuterats? Anledningen är så klart för att när man recenserar en produkt bestämmer priset vilka andra produkter man ska jämföra med. I USA är 749 dollar en bit under flaggskeppen och en bit över mellanklassen och som sådan är iPhone XR en perfekt produkt. Här i Sverige ska den jämföras med flaggskeppen, Huawei Mate 20 Pro och Note 9 kostar också runt 10.000 kronor och här står sig iPhone XR inte alls lika bra.

Så, slutpratat om det. I alla fall för tillfället.

iPhone XR är en till utseendet betydligt roligare telefon än XS, och alla andra iPhones som säljs just nu för den delen. Den kommer i sex olika färger varav tre är riktigt vågade. Den kommer i svart och vitt för de fega/tråkiga och röd som fortfarande är väldigt, väldigt snygg. De tre mer vågade färgerna är gul, blå och korall och de är alla tre verkligen "pigga". Åsikterna om den gula, som jag har testkört, går verkligen isär. Antingen är svaret "eh, nej!" eller "oh, ja!". Jag gillar det verkligen, det är så många telefoner i dag som försöker vara sobra och lyxiga men som bara blir tråkiga.

Men om det inte syns, vad spelar det för roll? Är det inte bara onödigt när man ändå sätter på ett skal? Det verkar Apple också tycka och det verkar som att det är på gång med ett genomskinligt skal i silikon. Annars finns ju genomskinliga skal även från andra tillverkare. Personligen tycker jag att det är dags att återinföra "bumpern". Kommer ni ihåg den från iPhone 4? Det hade varit perfekt här.

Förutom de glada färgerna ser baksidan på telefonen ut som iPhone 8. Vi har en stor kamera som verkligen sticker ut och som till skillnad från iPhone 8 har raka kanter vilket gör att den känns hårdare och större. Materialet på baksidan är glas, som vi nu börjar vänja oss vid, och materialet på kanterna är aluminium som är färgat i samma ton som baksidan. Den tonen finns även på metallen runt kameran och runt lightning-ingången. Snyggt!

Vänder vi på telefonen är det inte längre iPhone 8 utan här är det iPhone X istället. Typ. Skärmen är av LCD istället för OLED som det är på X och XS. På X så viker Apple skärmen i botten av telefonen för att slippa en haka men det går ju inte med LCD. Man har ändå fått ut skärmen långt ut i kanten vilket är imponerande. Istället för att ha en tydlig haka och tunnare kanter på sidorna har man valt att ha samma marginal runt hela telefonen. Visst är denna tjockare än på X och XS och skillnaden är så pass stor att man noterar den mer men jag tror ärligt talat inte att XR-köparna kommer att bli så ledsen över denna.


Ser du några pixlar?

Upplösningen är på pappret låga 1792×828 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 326 ppi. Det är vad iPhone 8 har haft förut och är något som tekniknördar just på pappret kan bli upprörda över. Personligen ser jag inga pixlar och då räcker upplösningen kan jag tycka.

Skärmen på XR är 6,1 tum vilket är större än XS (5,8 tum) men mindre än XS Max (6,5 tum). Man får alltså mer skärm för mindre pengar här vilket är lite roligt. Visst får man inte OLED så skärmen är inte riktigt lika bra som på XS, men det är fortfarande en rackarns bra skärm som kommer att göra användarna nöjda. Formatet tycker jag är perfekt, jag kör XS Max till vardags och den stora skärmen är fantastisk men blir ibland lite väl stor att använda. För mina händer är XS en lur man kan köra med en hand utan problem, XR är snäppet för stor för det men är inte så otymplig som XS Max. Ganska så lagom helt enkelt, men alla som vill ha liten telefon ska fortsätta titta på XS.

En sak som saknas i skärmen är 3D-touch. På låsskärmen drar man igång ficklampan och kameran genom att hålla länge på ikonerna och detsamma gäller i kontrollcentret. Skillnaden här är att det tar lite längre tid än med 3D-touch men funktionen finns där. Det går däremot inte att få upp 3D-touch-menyer på ikonerna på hemskärmen, håller man länge här så kommer man som vanligt in i läget där man kan flytta runt ikonerna.

Det här kan vara en teknisk fråga från Apple, det var helt enkelt för klurigt att få till det. Eller så är det ett verkligt bevis på att Apple tycker att 3D-touch är en dålig idé. Hur som helst så har man skrotat det och inte många blir nog speciellt ledsna över det.

På insidan är XR är det väldigt mycket samma-lika som XS. Det betyder supersnabba A12 Bionic och nu har jag bara haft telefonen i några dagar men den känns verkligen precis lika snabb och härlig som XS. XR-köpare köper alltså inte ner sig här. Man får dock bara 3 GB RAM-minne vilket är lika mycket som X men 1 GB mindre än XS. Om man inte växlar mellan 10 tunga appar konstant kommer man inte märka av detta, men efter att ha kört XS i en månad nu kan jag säga att den där extra gigabyten gör skillnad mot mina upplevelser med X eftersom jag med XS aldrig eller ytterst sällan märker att det saknas minne. Nu var inte detta ett stort problem på X och lär inte bli det på XS heller, men det är synd att Apple snålar in på något som detta som inte lär kosta dem många kronor.

Så varför ska man köpa en XS egentligen? Den är ju mindre och dyrare? Ja, det är faktiskt en bra fråga. Om man tycker att det är värt pengarna för att få en stålram kan det vara värt det, men annars är det verkligen inte så mycket som skiljer. Jo, XS är IP68-klassad och XR är bara IP67-klassad så lite sämre vattentäthet.

Den stora skillnaden är kameran. XR har som ni ser bara en kamera mot XR som har två. Konkurrenterna börjar dessutom ha tre i sina flaggskepp numera så en känns lite fattigt. Enligt Apple ska det vara samma kamera i XR och XS, den vanliga alltså, och det verkar vara så. Det betyder att den här rackaren tar riktigt bra bilder och funktioner som super-hdr finns här. Video fångas också med bravur och stereoljud finns här, både när man spelar in och upp video. Tar du mestadels vanliga bilder så räcker det gott med en kamera. Här är ett exempel:

Även selfiekameran är densamma och det syns på resultaten man får. Här är ett exempel på en väldigt trött man.

Men utan den andra kameran på baksidan kan man inte zooma, såklart. Man får inte heller samma djupinformation i bilderna som man får med två kameror vilket gör att porträtt är helt och hållet skapade med mjukvara. Det gör att resultatet ibland på knepigt hår är sämre men som vi alla vet är porträttfunktionen på XS knappast perfekt.

Den stora skillnaden är att man inte tar porträttet med telelinsen. Det gör att man inte behöver riktigt lika mycket ljus vilket är bra och ibland blir resultatet faktiskt därför bättre. Men det gör också att perspektivet blir annorlunda. Här ovan ser ni när jag tar en bild med armen uträckt. Man behöver alltså gå mycket närmare med XR vilket inte är lika härligt om man bryr sig om den privata sfären och det kan ge lite fisheye-känsla. Med selfiekameran får man fortfarande djupinformation så vackra porträtt på sig själv går fortfarande utmärkt att ta, som ni ser längre upp i artikeln. Och det kanske är det som spelar roll när allt kommer omkring...

En lite konstig sak är att det bara är personer som det går att ta porträtt på. Så klart tänker ni, men med XS kan man även ta bilder på saker och få porträtteffekten. Med XR går alltså inte det, men igenkänningen av personer är knappast avancerad. Att personens bakhuvud nedan inte funkar är väl helt ok men när jag försökte fotografera en person från sidan där personen tittade lite bort i fjärran så "upptäcktes" inte personen och det gick inte att fota. Om man däremot har ett fotografi i bild där två ögon syns tar mobilen gladeligen ett "porträtt".

Förutom den där andra kameran är det allra mesta sig alltså likt från XS, och jag tror att de allra flesta klarar sig utan det som saknas. De klarar sig också utan 3D Touch och de överlever med lite större ram runt skärmen. När jag lägger upp alla tre telefonerna i X-serien framför mig så blir jag absolut gladast av XR. Den har för mig precis lagom stor skärm. XS-lurarna har egentligen ingenting som jag inte klarar mig utan. Samtidigt har XR tillräckligt många nya sköna saker för att iPhone 8 och 8 Plus inte ska vara ett alternativ, speciellt eftersom det bara skiljer 700 kronor från iPhone 8 Plus.

iPhone XR är kort och gott det självklara valet just nu.

Det finns så klart ett stort tillägg till den där raden: "Om du vill ha en iPhone". Konkurrensen från Android-sidan blir starkare och starkare för varje dag som går och exempelvis Huawei Mate 20 Pro har massa funktioner som iPhone XR inte har. Kollar du bara på funktioner och plattform inte spelar någon roll finns det massor med alternativ att kolla in. Mate 20 Pro så klart, men om du inte vill lägga ut så mycket pengar verkar OnePlus 6T riktigt, riktigt bra.

Men vill du köra iOS är XR helt klart min rekommendation. Är det tomt i plånboken rekommenderar jag varmt iPhone 7 fortfarande för 5795 kronor och har du hur mycket pengar som helst är det bara på att slå till på en XS Max. Vill du ha en lite tightare telefon och skillnaden i pris mellan XR och XS inte gör så mycket på avbetalningen du har valt så kör på den.

Men som sagt, iPhone XR borde kosta 8500 kronor även här i Sverige. I Tyskland kostar den 849 euro, så de får den till ett rimligare pris. Råkar du köra förbi Schweiz så får du den för 879 CHF vilket är knappt 8000 kronor. Det är den verkligen värd.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till iPhone XR är både roligast och precis lagom
2277 röster Kommer du att köpa en iPhone XR?
38.3°
0

iPhone XR är både roligast och precis lagom

Vi har testkört Apples färgglada nykomling

Nu går det att förbeställa Frameworks modulära datorer
Med leverans i sommar

Tidigare i år skrev vi lite om den modulera laptopen Framework och den går nu att förbeställa denna i lite olika konfigurationer. Samtliga modeller kommer med Intels 11:e generationens Tiger Lake-processor, från Core i5-1135G7 till Core i7-1165G7. De levereras med 8GB till 32GB RAM och SSD-diskar från 256GB till 1TB. Samtliga modeller är försedda med en 13 tum stor skärm med kör 2256x1504 pixlars upplösning, ett batteri på 55Wh och en webcam som kör upplösningen 1080p i 60fps. De tre modellerna som går att förbeställa färdigkonfiguerade kostar 999, 1399 och 1999 dollar. Det går även att konfigurera ihop en helt egen modell som köparen får montera ihop själv och då startar priserna på 750 dollar som. Leveransen av datorerna ska dra igång i sommar. Här nedan hittas ett videoklipp där Tested har kollat in Framework lite närmare. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in de första minuterna från Army of the Dead
Zombies och blod

I går kväll släppte de första 15 minuterna från Zack Snyders kommande zombiefilm Army of the Dead. Zack Snyder brukar ju vara rätt så bra på stiliga öppningsscener och öppningsscenen i Army of the Dead ser inte ut att vara ett undantag. Eftersom klippet är rätt så blodigt kan man inte se det direkt ovan utan man måste klicka sig vidare. Army of the Dead handlar om ett gäng legosoldater som måste ta sig ut ett zombie-fyllt Las Vegas efter de försökt sno en massa pengar från ett kasino. I huvudrollerna ser vi bland annat Dave Bautista, Ella Purnell, Garret Dillahunt, Theo Rossi och Tig Notaro. Filmen har premiär på Netflix den 21 maj. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
34.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
11.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
54.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
55.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
42.2°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
43.2°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
31.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
314kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
90kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
43kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-4kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson