2 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Atea börjar skicka mobiler till Apples plockisärrobot Daisy ska få jobba lite
Atea börjar skicka mobiler till Apples plockisärrobot

IT-leverantören Atea levererar ut en massa it-saker till svenska kontor, däribland en massa mobiltelefoner. Men någon gång blir de trötta, telefonerna alltså, och är redo för återanvändning. Nu har man gjort en deal med Apple där man ska använda deras robot Daisy i Nederländerna för att plocka isär och återvinna iPhones.

Daisy är framtagen av Apple och ska på en timme kunna plocka isär 200 telefoner. Bland annat tar man tillvara på volfram och tenn.

– Det är jätteroligt att vi är först i Norden att signera ett avtal med Apple för att börja använda Daisy. Inom hållbarhet pratar vi mycket om att stänga loopen, det vill säga?återanvända material vid nytillverkning och eliminera svinn i processen, säger Chiara Selvetti som är hållbarhetschef för Atea Sverige. Satsningen med Apple är i linje med Ateas hållbarhetsplan för 2030. Bland annat ska vi nå vårt 1-1-mål; för varje ny it-produkt vi ger ut ska en använd enhet tas tillbaka.

Apple har två stycken Daisy-robotar där den ena alltså finns i Nederländerna. Den kan plocka isär 200 telefoner i timmen vilket blir 1,2 miljoner på ett år. Sakerna som återvinns används sen för att tillverka nya telefoner.

Mobil, Apple, atea, daisy, robot, återvinning
54.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 28 okt 2021, 17:10
Atea börjar skicka mobiler till Apples plockisärrobot Daisy ska få jobba lite
54.0°
0