m
Innehåller annonslänkar
Dagens deal, utvald av Feber!
Onsdagens bästa på Black Week!
Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
Så bra är de!

Mobil / Feature

För nästan exakt en vecka sedan presenterade Apple fyra nya telefoner. Deras lineup har ju de senaste åren förändrats lite från det att vi fick en iPhone X. Året efter kom Xs och då kom även en ny storlek, Xs Max. Vi fick även ett litet sidospår som kallades för Xr.

Året efter så blev det siffror igen och Xs blev 11 Pro, Xs Max blev 11 Pro Max och så fick vi en helt vanlig 11 som uppföljare till iPhone Xr. Hänger ni med?

I år utökas serien ytterligare med en iPhone 12 mini. I mitten har vi då iPhone 12 och iPhone 12 Pro, två telefoner som är väldigt mycket mer lika varandra än förra årets iPhone 11 och 11 Pro var. Faktum är att man till en början nästan undrar varför det ens finns två modeller.

TL;DR iPhone 12 och iPhone 12 Pro är inte bara mellansyskonen i årets upplaga av iPhones, de är nästan tvillingar. Men även tvillingar har sina egenheter. iPhone 12 har en kamera mindre, har mindre RAM-minne, saknar LiDAR och har aluminiumram istället för stål, men väger mindre och kostar 2500 kronor färre pengar. Vilket blir ditt val?

En kantigare iPhone är här - igen!


Det första men ser är så klart den nya formen. Och jag älskar den. I många år har det nu varit runt och halt på alla håll och kanter, i värsta fall även på skärmen. Här är det platt och kantigt på alla sätt och vis och det är underbart. Känslan är precis densamma som på den gamla goda tiden med iPhone 4 och 5.

Telefonen är riktigt greppvänlig och visst är det inte så mjukt och härligt, men man vet att man har greppet om den och på något konstigt sätt har den nya formen gjort telefonen mindre.

iPhone 12 är mindre än iPhone 11


Men vi börjar med lite data. Storleksmässigt är det störst skillnad mellan 11 och 12 för den vanliga modellen. iPhone 11 har uppfattats som rätt klumpig av många användare och så är inte fallet längre. Måtten har gått från 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter till 146,7 x 71,5 x 7,44 millimeter. Mindre på alla håll och kanter alltså och det märks även på vikten som har gått från 194 gram till 162 gram. I dag är 162 gram lite för en telefon och det är en ganska så nätt historia. Man kan redan nu konstatera att lilla mini kommer att kännas som en fjäder med sina 135 gram.

Betydligt bättre skärm på iPhone 12 än på iPhone 11


Skärmens storlek är inte förändrad mellan iPhone 11 och iPhone 12, den är fortfarande på 6,1 tum men har nu fått betydligt bättre teknik och upplösning. Skärmen i iPhone 11 var duglig, men hade de fortsatt med den även i år hade det inte varit ok. Nu har man bytt från LCD till OLED och upplösningen har gått från 1792x828 till 2532x1170 vilket betyder att pixeltätheten har ökat från 326 ppi till 460 ppi. Att det är OLED är ju också väldigt trevligt då man får riktigt bra svärta. Ljusstyrkan ligger fortfarande på 625 nits vid typisk användning men kan numera dunkas upp till 1200 nits när det behövs för HDR. Kort sagt är detta en utomordentlig skärm som inte kommer att göra någon besviken.

iPhone 12 Pro får mer skärm i samma format


iPhone 12 Pro då? Här är skillnaden en annan jämfört med förra årets iPhone 11 Pro. Formatet är nämligen nästan exakt detsamma (144 x 71,4 x 8,1 millimeter för iPhone 11 Pro och 146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter för iPhone 12 Pro) men storleken på skärmen har ökats från 5,8 till 6,1 tum. All data för skärmen är identisk mellan iPhone 12 och 12 Pro förutom att den senare har en ljusstyrka på 800 nits vid typisk användning.

0,3 tum större skärm kan verka lite, men för mig som är van vid en 11 Pro Max är storleken fullt tillräckligt, men inte för stor. 12 Pro Max har också blivit en storlek större, från 6,5 till 6,7 tum. Men vi återkommer till den om några veckor.

Eftersom iPhone 12 Pro är byggd med stålram istället för aluminiumram och eftersom det finns fler saker i telefonen så är den även tyngre och väger in på 189 gram, vilket är en liten gram mer än 11 Pro.

Mer i mindre förpackning för båda varianterna alltså, men på olika sätt.

iPhone 12 betydligt lättare än 12 Pro


iPhone 12 har alltså blivit betydligt mer Pro i sitt utseende och när man får de båda telefonerna i sin hand för första gången är det enda som skiljer antalet kameror på baksidan, materialet i ramen och färgerna. När man lyfter dem så känner man viktskillnaden också, men jag skulle inte säga att lättare eller tyngre är bättre eller sämre, jag personligen gillar den lättare känslan i vissa lägen men tyngre ger också en mer solid känsla. Tycke och smal alltså här.

Glaset för skärmen är inte längre glas


Glas är ju ett material som är genomskinligt, men det har också ett antal egenskaper som måste uppfyllas för att man faktiskt ska få kalla det för glas. Årets upplaga av det där genomskinliga framför skärmen kallar Apple för ceramic shield och det är faktiskt på molekylnivå inte glas, i alla fall om man frågar en professor. Hur som helst så ska det ha fyra gånger så bra egenskaper när det tappas mot marken än tidigare versioner. Det är väldigt mycket och det ska bli intressant att se tester kring detta.

På baksidan hittar vi något som fortfarande kallas för glas men man lovar här att det ska vara det tuffaste glaset på marknaden.

Jag har inte riktigt känt att det varit läge att sula telefonerna i marken, men någon på internet lär ju göra detta så snart telefonerna kommer i butik, så då får vi se om Apples ord verkligen håller.

Fortfarande bara 60hz på skärmen


Vilket är skandal. I princip alla andra flaggskepp i år har fått en skärm med uppdateringsfrekvens på 90 eller 120hz, att inte Apple levererar på detta är faktiskt skandal. Speciellt med tanke på att Apple redan 2017 skapade en teknik som man kallar för ProMotion, en teknik som hanterar 120hz-skärmar och som gör att de bara kör 120hz när det behövs. Denna teknik satte man alltså in i iPad Pro för tre år sedan, men har ännu inte lyckats stoppa in den i iPhone.

På Apple Watch hanterar man skärmuppdatering åt andra hållet, där kan man gå ner till 1hz om det behövs. Man kan alltså skärmar och skärmuppdatering och att det inte stoppats in i iPhone måste ha en annan anledning. Troligen har det med batteriet att göra, 5G har troligen gjort så att det inte fanns plats för 120hz utan att man tappade batteritid jämfört med förra årets modeller och det hade helt enkelt varit en för stor förlust.

Visst har Apple varit väldigt bra på att leverera en upplevelse som duger även i 60hz, men har man smakat på 120hz-sötman vet man hur trevligt det är och i dag förväntar man sig 120hz av en toppmodell.

Nya och justerade färger


Färgerna är fem till antalet på 12 och fyra för 12 Pro. iPhone 12 har svart och vit och de är inte så spännande kanske. Årets Product Red är lite rödare och poppigare än förra året vilket jag gillar, förra årets var lite för lila. Den gröna versionen får leva vidare i en något mer blaskig form. Borta i år är gul och lila och dessa har ersatts av en blå som inte sticker ut så mycket.iPhone 11 till vänster, iPhone 12 till höger

iPhone 12 Pro har istället för aluminium en stålram och det ger så klart en lite annan och lyxigare look. Både iPhone 12 och 12 Pro har glas på baksidan men på iPhone 12 Pro är den matt istället för blank vilket också ger en annan look. Men har du sett en 11 Pro så känner du igen dig, förutom att telefonen är kantigare är det samma telefon som förra året. Borta bland färgerna på iPhone 12 Pro är den gröna som har ersatts av en blå. Vit är forfarande vit men rymdgrå har ersatts av grafitgrå och guld har fått en baksida som inte är så rosé och så ska stålramen vara betydligt guldigare. Om man vågar kan denna vara riktigt blingig och härlig.iPhone 11 Pro till vänster, iPhone 12 Pro till höger

Lätt snabbast på marknaden


Men utseende är inte allt här i världen, insidan är ack så viktig. Här hittar vi numera A14 Bionic i båda varianterna och det är en riktigt liten best faktiskt. I GeekBench 5 får vi runt 1590 i single core och runt 4000 i multi core när telefonen är fulladdad. Börjar batteriet laddas ur så sparar Apple lite på kraften och man får samma resultat i single core och något lägre i multi core, runt 3800-3900. Inget som lär märkas i annat än prestandatest.

Jämfört med iPhone 11/iPhone 11 Pro är det en förbättring från 20 procent på single core och 25 procent på multi core. Klart bättre alltså, även om man knappast tycker att iPhone 11 är långsam om man växlar mellan telefonerna.


Jämfört med de absolut snabbaste Android-telefonerna är det rejäl klasskillnad på single core, iPhone är helt enkelt nästan dubbelt så snabb. På multi core-sidan är det jämnare, där presterar iPhone 12 runt 20 procent bättre än de absolut bästa Android-mobilerna.

Mer RAM-minne i iPhone 12 Pro


Apple går aldrig ut med hur mycket RAM-minne som deras telefoner har, men vad vi kan se så har iPhone 12 4 GB RAM och iPhone 12 Pro 6 GB RAM. Som ni ser ovan gör detta ingen skillnad för prestanda, men det kan göra skillnad i hur många appar man kan ha igång samtidigt.

iPhone 11 Pro Max hade 4 GB minne och det har märkts speciellt när man kör igång kameran som kräver mycket minne. Med iPhone 12 Pro kan jag ha kameran och Pokemon GO (som kräver en del RAM) igång samtidigt, något som inte går med varken iPhone 11 Pro Max eller iPhone 12.

Fortfarande lightning och ingen laddare i lådan


Mycket av snacket efter att iPhone 12 lanserades har varit kring laddaren som bekant inte följer med i lådan längre. Istället följer en lightning till USB-C-sladd med. Anledningen är enligt Apple att man inte vill tillverka och skeppa saker som inte kommer att användas, men är det verkligen så? De flesta som har en iPhone 12 har säkert lightning-kablar hemma men alla laddare som folk har är generellt med USB-A och inte USB-C. Vill man köra snabbladdning, vilket man vill, så behöver man köpa en laddare med mer kräm som har USB-C än den sunkiga USB-A-laddaren man redan har.

Jag tycker å ena sidan att Apple gör rätt som inte skickar med onödiga saker som hörlurar, men en USB-C-laddare hade varit trevligt. Nu kostar en sådan inte miljarder (utan rättare sagt 295 kronor, Apple är faktiskt ganska så billiga här) så det kanske inte är hela världen. Laddaren är förresten på 20W vilket är ok snabbt, men konkurrenterna ligger steget före här och levererar konstant snabbare laddning än Apple. Det går att använda fetare laddare om man vill, till exempel sin laddare från MacBook, men om det går snabbare och vart gränsen går har vi inte hunnit forska i tyvärr eller fått svar på från Apple. Vi återkommer i frågan.

Att man fortsätter med lightning är däremot konstigt. Apple anser att det finns ett enormt utbud av produkter med lightning där ute och att det vore elakt mot alla som redan har investerat i dessa. Men i dessa trådlösa tider undrar jag vad detta enorma utbud av produkter egentligen består av för prylar. Nä, det hade varit bättre att köra USB-C även på telefonen, framförallt eftersom USB-C klarar av ännu snabbare snabbladdning än lightning. Frågan är om folk bryr sig dock, eller om detta mest är något som vi nördar bryr oss om. Men USB-C är kärlek och det konstiga är ju att Apple också tycker det, på typ allt förutom iPhone.

MagSafe har stor potential


En snackis under året har dock varit att Apple skulle skrota kontakten helt och bara köra trådlöst. På något sätt så känns det faktiskt så i och med att man släppte MagSafe.

MagSafe är i korthet en smart magnet som sitter i en ring på baksidan av telefonen. Grundsyftet är att man enkelt kan sätta fast tillbehör på telefonen, och det är ju trevligt. Just nu finns det från Apple ett gäng fodral, en plånbok och en laddare som har stöd för den nya tekniken.

Fodralen har främst stöd för kontakten eftersom de måste skicka vidare funktionen. Därför har de en egen ring i sig och genomskinliga skal kan inte längre vara helt genomskinliga.

Plånboken har vi inte testat men kan bli en perfekt liten plånbok för oss som bara behöver en två-tre kreditkort med oss.

Laddaren var jag rätt skeptiskt till när jag såg den första gången. Ser man det som en trådlös laddare så är det bara en trådlös laddare som är lite enklare att få på plats exakt. Ser man det som en ersättare av en sladd så har man helt plötsligt fått sig en större sak att bära med sig och det kändes som att det bara skulle bli klumpigare med laddaren på.

Så fel jag hade.

När jag fick laddaren för första gången så ändrade jag inställning i båda frågorna och blev istället riktigt pepp. MagSafe-laddaren är nämligen väldigt liten jämfört med alla andra trådlösa laddare på marknaden. Och visst är den lite större i väskan jämfört med en vanlig sladd, men på telefonen så är min upplevelse faktiskt att det helt ok att greppa telefonen. Extremt liten detalj är att man slipper ha en kontakt i botten av telefonen men det gör det trevligare att hålla i den.

Jag gillar trådlös laddning men det har ju inte varit speciellt snabbt. Har man velat ha en trådlös laddare som levererar bra fart har man fått använda laddare som verkligen bara hör hemma på bordet, som kräver att telefonen halvt står upp (så att telefon och laddare matchar varandra) och så har de oftast en liten fläkt i sig.

Hur Apple har löst detta med MagSafe Charger är jag alldeles för lite tekniker för att lista ut, men det är en väldigt snygg lösning. Prislappen på 495 kronor är också ett normalt pris för en trådlös laddare som klarare 15W, så köper du en iPhone 12 och funderar på trådlös laddning är detta en självklarhet. I grunden är det en helt vanlig qi-laddare så den fungerar med allt annat som har stöd för trådlös laddning, så man kan ladda äldre iPhones, Androider, hörlurar eller vad man nu vill med laddaren.

Det går dock inte att ladda andra enheter med sin iPhone som man kan göra med ett antal andra flaggskeppstelefoner, vilket är synd men inte en dealbreaker.

5G är bra. I framtiden.


Ni som såg Apples event såg att de pushade väldigt, väldigt hårt för 5G. Anledningen är att 5G är en stor grej framförallt för de amerikanska operatörerna. De har inte lyckats leverera så bra på 4G och de tjänar pengar på att sälja 5G-abonnemang.

Vi användare här i Sverige bryr oss, just nu, inte ett dugg om 5G för här finns det helt enkelt inte. På några få ställen i Stockholm blippar det till och man får, om man har Tele2, upp mot 1 gigabit i nerladdning men eftersom vi har så bra 4G-hastighet här är det inte så mycket att bli pepp kring när det finns 5G på så extremt få platser.

Hur som helst så är det bra att telefonerna har 5G eftersom det lär komma, delvis under nästa år men framförallt under 2022. Telefonerna vi köper i dag lever ju länge så 5G kan komma till nytta vart det lider. Men i dag ska du inte vara så upphetsad.

Apple säger att de har uppfunnit en teknik som känner av om man verkligen behöver 5G och ligger på 4G istället när man inte behöver så snabb nerladdning. Smart, eftersom det spar batteri. Men trots det så påverkar 5G batteritiden.

Samma batteritid som förra året


Vilket leder oss in på just batterifrågan. Förra året så ökade batteritiden rejält vilket berodde på större batterier och en väldigt mycket strömsnålare processor. Tyvärr så får vi inte njuta av detta i år, batteritiden är densamma som förra året för iPhone 12 och iPhone 12 Pro har faktiskt lite, lite, sämre batteritid. Nu var hoppet så rejält förra året att det hade varit att begära för mycket att lyckas med samma trick ett år till, men att stanna i utvecklingen är aldrig bra. Batterierna har inte blivit större i år men A14 borde rimligtvis vara strömsnålare än A13, men den vinsten har troligen ätits upp av 5G. Hur som helst så räcker batteritiden i våra första tester.

Laddar gör man alltså via sladd eller MagSafe. Om man har den nya sladden och en 20W-laddare så får man relativt snabb laddning, 50 procent på 30 minuter. Men som sagt tidigare så är detta inte så imponerande i dag jämfört med andra flaggskepp.

Kamerorna levererar nyheter, men inget revolutionerande


Kameror är viktigt och bättre chip i telefonen levererar bättre bilder. I alla fall hos de flesta tillverkare. Vid normal användning med den vanliga kameran så kommer man inte att märka speciellt stor skillnad mellan iPhone 11/11 Pro och iPhone 12/12 Pro. Knapp någon alls faktiskt. Den stora skillnaden på den vanliga kameran kommer först med iPhone 12 Max som har en betydligt större sensor och lite annan teknik, detta fick dock inte plats i vanliga iPhone 12 eller iPhone 12 Pro.

Men nyheterna som är finns där syns i detaljerna.


Som natt och dag...

Ultravidvinkeln är en fantastisk kamera som man kan ta bilder med i trånga utrymmet och med ett annorlunda och coolt perspektiv. Tyvärr var kvalitetsskillnaden mellan den vanliga kameran och ultravidvinkeln lite för stor i kvalitet på iPhone 11/11 Pro, så jag använde den inte så mycket, bilderna helt enkelt blev sämre. Det syntes i skärpan där Apples teknik DeepFusion jobbade och det syntes mycket när ljuset blev sämre eftersom det var ljussvagare och night mode inte fanns alls.

Det är fortfarande skillnad mellan ultravidvinkeln och vidvinkeln på iPhone 12/12 Pro men betydligt mindre än tidigare. Dels så har bilderna blivit väldigt mycket skarpare och så finns numera även nattläge. För båda nyheterna gäller att det är klart bättre än tidigare, men man ska inte förvänta sig riktigt samma nivå som på den vanliga kameran.


Apple har även pillat lite med tekniken som gör så att bilder tagna med ultravidvinkeln inte ser ut som att de är tagna i en bubbla. Skillnaden är inte gigantisk, men resultatet är helt klart bra.

Telekameran är, vad vi kan se, i princip samma som förra året men ska ha fått DeepFusion och bör därmed få lite bättre bilder i vissa situationer. Någon märkbar skillnad har vi inte sett ännu.

Selfiekameran har också fått både nattläge och Deepfusion, vilket ju är trevligt. Speciellt nattläge är något som aldrig skadar på en selfiekamera, det händer ju inte helt sällan att man vill ta en selfie då ljuset inte är perfekt. Jag tycker att hudtonen är lite härligare också, men det är ytterst subjektivt.


Bättre video, men kommer du att märka det?


iPhone 12 har nu stöd för HDR-inspelning med Dolby Vision. Supercoolt och fräckt på alla sätt och vis men frågan är om du som normal användare kommer att märka av det. Dolby Vision är inte ens påslaget från start och de allra flesta lär inte slå på det.

Även om detta är en funktion som säkerligen bara kommer att användas av proffs så är det faktiskt en funktion som också finns i vanliga iPhone 12. Det är trevligt!

Vi har inte riktigt hunnit testa detta ännu tyvärr och får återkomma i frågan.

LiDAR lyfter AR


Förutom tele-kameran är den andra skillnaden mellan iPhone 12 och 12 Pro att den senare har LiDAR. Detta var något som kom med senaste iPad Pro och gör att man kan ta ett kliv framåt med AR.

LiDAR fungerar så att den lilla manicken på telefonen känner av rummet inom några meters räckvidd och ritar upp det i 3D. Detta har man gjort tidigare, typ, med kombinationer av olika kameror och det är detta som gör att man kan placera objekt på golvet i en AR-värld.

Med LiDAR blir det dock väldigt mycket mer exakt och framförallt snabbt. Du har säkert dragit igång en AR-app någon gång och fått uppmaningen att du sakta ska scanna golvet. Sedan får man vifta med telefonen i några sekunder innan man kan göra något. Nu slipper man detta utan man kan istället direkt placera objektet. Möjligheterna för att mäta av en vägg i ett rum är också betydligt exaktare. Det är självklart inte som en tumstock som mäter på millimetern, men när jag har testat så är det korrekt på någon centimeter. Om du behöver veta om ett köksskåp är 40 eller 50 centimeter brett räcker detta gott och väl för att ge svaret.

En blev dyrare, en blev billigare


När jag fick de här två telefonerna undrade jag stilla vem som kommer att betala extra pengar för Pro-versionen. Med lite eftertanke finns det en anledning till att Pro-versionen finns, men det är långt ifrån självklart vilken version man ska välja.

iPhone 12 mini har tagit över platsen som den billigaste, nya modellen från Apple och kostar 8695 kronor. iPhone 12 kostar från 9995 kronor, vilket alltså ska jämföras med iPhone 11 som kostade från 9195 kronor, en prisökning på 800 kronor.

iPhone 12 Pro kostar från 12.495 kronor vilket är en prissänkning från iPhone 11 Pro som kostade 12.995 kronor när den släpptes förra året.

Det man får om man väljer Pro är 128 GB istället för 64 GB, en kameralins till, LiDAR, lite ljusstarkare skärm, med RAM och stål istället för aluminium runt telefonen. Är det värt 2500 kronor? Alltså ingen av de funktionerna är något man verkligen behöver och vill man uppgradera minnet i iPhone 12 från 64 till 128 så kostar det rimliga 600 kronor. De andra funktionerna som Pro erbjuder går alltså på 1900 spänn.

Klart är i alla fall att iPhone 12 har blivit mer prisvärd trots prisökningen på 800 kronor. Man får så mycket mer för pengarna, framförallt den bättre skärmen men också den mindre förpackningen. iPhone 12 Pro ger med prissänkningen också mer för pengarna.

Så ska man köpa?


Vi köper ny telefon betydligt mer sällan nu än för några år sedan, så att ens ta upp om man ska köpa en iPhone 12 om man har en iPhone 11 borde inte ens kännas aktuellt, men det är en vettig fråga faktiskt. Och svaret är ja om man får bra betalt för sin iPhone 11.

Att uppgradera från iPhone 11 Pro är däremot en annan historia, där är svaret nej. Förändringarna är helt enkelt för små.

Men annars då, om du har en äldre iPhone eller en Android? 10.000 kronor eller mer är väldigt mycket pengar och varken iPhone 12 eller 12 Pro erbjuder något galet revolutionerande, de går liksom inte att vika. Men de är riktigt trevliga telefoner som erbjuder allt man behöver förutom den där detaljen med 120hz-skärmen. Det är verkligen så synd att Apple prioriterade bort detta, för det gör att jag inte helhjärtat kan säga att det här är årets bästa telefon.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
48.9°
0

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Så bra är de!

Diego Maradona har somnat in
Fotbollshjälten blev bara 60 år

Nu nås vi av den tråkiga nyheten att den argentinska fotbollslegendaren Diego Maradona har somnat in, bara 60 år gammal. Diego har i flera år åkt in och ut från sjukhus men nu orkade alltså kroppen inte mer. I början av november detta år opererades han för en hjärnblödning. Sedan åkte han till en återhämtningsklinik för att senare få komma hem igen, men idag stannade hjärtat. Diegos största stund är troligtvis då han ledde Argentinas fotbollslag fram till VM-titeln 1986. Tumnagel
35.4°
+
Bobby Green
0

Kolla in när ett hus skrivs ut på 24 timmar
Mighty Buildings skriver ut små hus med stora 3D-skrivare

Det amerikanska företaget Mighty Buildings har specialiserat sig på att skriva ut små hus med hjälp av stora 3D-skrivare och här kan ni kolla in hur den processen går till. Att skriva ut ett hus med en boendeyta på lite över 30 kvadrameter tar enligt Mighty Buildings cirka 24 timmar. I videoklippet här ovanför visas det hela upp i ett videoklipp som snabbats upp med 100x inspelningshastigheten. För ett hus i den storleken startar priserna på runt 180.000 dollar. Skulle man vara intresserad av ett hus som är dubbelt så stort så startar priserna för detta på cirka 240.000 dollar. Här nedanför kan ni kolla in hur Mighty Buildings "Mighty Studio" på 30 kvadratmeter är tänkt att se ut när det väl är utskrivet och monterat. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon förser sina hörlurar med en aktivitetshanterare
Håll koll på träningen med hjälp av Amazons smarta hörlurar

Amazon har, precis som Apple och många andra företag, börjat satsa stort på tränings- och motions-intresserade användare. Tidigare i år släppte man bland annat aktivitetsarmbandet Halo och nu kommer även Amazons smarta in-ear-hörlurar Echo Buds förses med en så kallad fitness-tracker. Med hjälp av en mjukvaruuppdatering kommer användare av Echo Buds bland annat att kunna få statistik över sina löprundor som till exempel hur mycket kalorier de bränner, hur snabbt det hela går och hur många steg de består av. Alla funktioner ska gå att aktivera via Amazons röststyrda assistent Alexa som finns inbyggd i hörlurarna. Amazon Echo Buds är även försedda med brusreducering och är nu prissänkta till 80 dollar. Mjukvaruuppdateringen som gör att hörlurarna går att använda som aktivitetshanterare kommer att rulla ut de närmaste veckorna. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix tar bort Chappelle's Show
För att Dave Chappelle bad dem om det

Tidigare den här månaden började Neflix streama tre säsonger av Dave Chapelles klassiska Chappellex27s Show i USA men nu är dessa borttagna från tjänsten. Netflix har inte kommenterat varför programmen är borttagna men det tros bero på att Dave Chappelle, som inte äger rättigheterna till programmet, bett Netflix om det. Det är sedan tidigare känt att Chappelle lämnade programmet i mitten av den tredje säsongen och han verkar hysa agg till ViacomCBS som licensierar ut programmet utan hans medgivande. I en monolog på sitt Instagram-konto säger Chappelle bland annat om att Netflix tagit bort Chappellex27s Show från sitt utbud: "I called them and I told them that this makes me feel bad. And you want to know what they did? They agreed that they would take it off their platform just so I could feel better." I sin monolog uppger Chappelle vidare att han anser att de som fortsatt visar Chappellex27s Show, bland andra CBS All Access och HBO Max, ägnar sig åt att visa stöldgods. Här nedan hittas Instagram-inlägget "Unfogiven" där Chappelle berättar lite om om det hela. Hela inlägget är värt att kolla på men Chappellex27s rant om Chappellex27s Show börjar cirka 10 minuter in i klippet Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Dave Chappelle (@davechappelle) Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Warframe får PS5-uppdatering i morgon
Xbox-spelare får vänta

Klart Digital Extremes Warframe ska få leva vidare till nästa konsolgeneration. Utvecklarna har meddelat när PS5-versionen av spelet kommer släppas och det kommer ske redan i morgon. På PS5 kommer spelet rulla med 4K-upplösning med 60 fps och betydligt snabbare laddningstider än tidigare. Spelet kommer också dra nytta av Dualsenses adaptive triggers och ska ge spelare olika motstånd beroende på vilket vapen som används. Om ni lirat PS4-versionen tidigare så kommer givetvis ni kunna fortsätta spelandet på PS5 relativt smärtfritt och det enda som inte förs över till den nya versionen är trophies. Spelare som sitter på PS4 och PS5 kommer kunna lira tillsammans med varandra. När Xbox-versionen kommer släppas är för tillfället okänt, men tills XSX-uppdateringen släpps så kommer Xbox-spelare kunna lira Warframe via bakåtkompatibiliteten. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

SpaceX ska höghöjdstesta Starship-prototyp nästa vecka
Farkosten som kanske tar oss till Mars i framtiden

Nästa vecka planerar SpaceX att skicka upp en Starship-prototypen på lite högre höjder än man testat tidigare. Detta är något man planerar efter att ha låtit en föregående prototyp ta sig lite luftfärder på lägre nivåer under året som gått. Igår gjorde man även ett motortest på prototypen SN8 vilket ni kan kolla in i den inbäddade tweeten här nedanför. Det är även SN8 som SpaceX planerar att skicka upp till en höjd på 15 kilometer om allt går som SpaceX planerat. SpaceX grundare Elon Musk säger i en tweet att man eventuellt kommer att genomföra det planerade testet redan någon gång under nästa vecka. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Sony meddelar att fler PS5 kommer bli tillgängliga i jul
Verkar ha varit en rätt stabil release för konsolen

Playstation 5 har nu släppts världen över och det är praktiskt taget omöjligt att lägga vantarna på ett exemplar till butikspris. Sony har nu meddelat att detta är deras starkaste konsolrelease genom tiderna, men levererar inga siffror av något slag. Något vi får reda på i det senaste uttalandet är att de siktar på att kunna få ut fler spelkonsoler till butikerna världen över under den kommande månaden, vilket förhoppningsvis kommer leda till att folk inte behöver vänta till i vår innan de får lägga vantarna på konsolen. Tumnagel
40.5°
+
André Stray
0

Red Dead Online släpps som fristående spel 1 december
Kommer med ordentligt reducerat pris vid release

Red Dead Redemption 2 är ett riktigt bra spel och vill man springa runt i vilda västern med vänner så kan man göra det i online-läget Red Dead Online. Online-delen har endast varit tillgänglig om man äger Red Dead Redemption 2, men detta kommer det bli ändring på nästa vecka. Rockstar har nämligen meddelat att Red Dead Online kommer släppas som fristående spel 1 december och spelet kommer vara tillgängligt på alla plattformar originaltiteln finns tillgängligt på idag. Och givetvis kommer det vara spelbart på next gen-konsolerna via bakåtkompatibilitet. Red Dead Online kommer reas ut under första perioden och endast kosta runt 50-60 kronor fram till mitten av februari. Därefter kommer prislappen höjas till runt 200. Tumnagel
36.6°
+
André Stray
0

Naran Automotive presenterar hyperbilen Naran
Har plats för fyra stycken personer

I somras smygvisade ett företag vid namn Naran Automotive en hyperbil som lovade över tusen hästar. Nu är bilen som kort och gott heter Naran officiell. Och det som gör den lite speciell är att den faktiskt har plats för fyra stycken personer. Eller man benämner den som 2+2 så det handlar troligtvis om ett nöd-baksäte och säkerligen inget för långa vuxna att placera sig i. Designat har Jowyn Wong gjort och det är han som ligger bakom linjerna på Apollo IE och De Tomaso P72. Motorn som är en dubbelturbomatad V8:a på 5,0 liter är monterad framtill, fast bakom framaxeln så bilen räknas som en mittmotorbil. Maskinen är framtagen av tyska Racing Dynamics och utvecklar 1048 hästar och 1036 newtonmeter i vrid. Det är tillräckligt för att skicka bilen från stillastående till 100 km/h på runt 2,3 sekunder och för att ge den en toppfart på över 370 km/h. Kraften skickas till alla fyra hjulen men man kan välja att den bara ska driva på bakhjulen. Endast 49 stycken exemplar kommer att tillverkas och premiär blir i början av nästa år. Vad man får betala för en bil framgår tyvärr inte just nu. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Ninja släpper hörlurskompatibel hoodie
Med en huva som släpper igenom ljud

Spelstreamern Ninja spelar inte bara spel, utan kränger även merch av olika slag. Nu har Ninja meddelat att en ny hoodie kommer börja säljas via hans nätbutik som kommer med en lite unik textillösning som kan vara trevlig för folk som gillar att ha hörlurar utanpå luvan. Mer specifikt är huvan utrustad med områden vid öronen som är bättre på att släppa igenom ljud än vanlig textil. Ninjas nya hörlursanpassade hoodie kommer börja säljas från 21:00 via merchhemsidan och länk till den har ni här nere till vänster. Tumnagel
30.7°
+
André Stray
0

Prenumerera på Fortnite med Fortnite Crew
Släpps i samband med starten av säsong 5

Lägger du ner all din lediga tid på att spela Fortnite? Då kanske kommande Fortnite Crew vara intressant. Crew är en ny prenumerationstjänst som kommer kosta 12 dollar i månaden och prenumeranter kommer få tillgång till några Crew-exklusiva skins, battle pass samt en månadspeng med 1000 V-Bucks. Fortnite Crew kommer bli tillgängligt i samband med starten av Chapter 2 - Season 5 som drar igång 2 december. Tumnagel
35.9°
+
André Stray
0

Teslas lastbil kommer ha upp till 100 mils räckvidd
Elon bekräftar

I en ny intervju har Elon Musk återigen snackat lite om den kommande lastbilen Semi. Bland annat bekräftade han att lastbilen kommer att ha en räckvidd på upp till 100 mil. Redan i maj 2018 sa man att den skulle klara upp till 96 mil men nu verkar det alltså vara 100 mil som gäller. Räckvidden kommer vara möjlig tack vare Teslas egenutvecklade battericeller och batteripack. Den totala vikten för en fullastad Semi kommer att ligga omkring 40 ton. Intervjun med Elon kan ses här nedan. Tumnagel
36.0°
+
Bobby Green
0

"Entreprenörer" skryter om PS5-köp
Har lagt vantarna på 3500 exemplar via bottar

PS5 och Xbox Series X är rätt åtråvärda konsoler och det är inte bara spelentusiaster som lagt vantarna på exemplar. I och med hypen har scalpers, eller resellers eller "entreprenörer", skiftat fokus från unika sneakers och kläder för att i stället tjäna storkovan på konsolerna. En av dessa reseller-organisationer bestämde sig nyligen för att skryta lite om sin verksamhet på Instagram. I inlägget får vi reda på att folk via organisationen tack vare bottar lagt vantarna på 3500 PS5 sedan september och har på så vis dragit in 1 miljon brittiska pund på endast sälja den exklusiva konsolen dyrt, vilket känns aningen ofräscht. Troligtvis är detta bara början för denna sorts verksamhet i spelvärlden och det är väl bara att gilla läget. Och om man inte gillar denna typ av verksamhet är ett hett tips att ha lite is i magen och inte köpa konsoler för ockerpriser. Tumnagel
4.9°
+
André Stray
0

Rymdinternet-företaget OneWeb startar om efter konkurshot
Ägs nu av Storbritannien och ett indiskt företag

Tidigare i år ansökte rymdinternet-företaget OneWeb om konkursskydd i USA men nu ser det ut som om företaget klarat sig ur den knipan. I ett pressmeddelande skriver OneWeb att företaget nu tagits över av den brittiska staten samt det indiska företaget Bharti Global. OneWeb är en konkurrent till SpaceX StarLink och satsar på att bygga ett satellitnätverk som ska förse oss här på jorden med internet som beamas från rymden. Företaget hade innan de ansökte om konkursskydd i slutet av mars skickat upp 74 satelliter och planerar nu att skicka upp ytterligare 36 stycken i mitten av december. I den första fasen för sitt satellitnätverk så planerar OneWeb att sätta sammanlagt 650 internetsatelliter i omloppsbana runt jorden. Företaget har dock fått tillstånd att skjuta upp 2000 stycken satelliter. Det kan jämföras med StarLink som redan har runt 800 satelliter i omloppsbana runt jorden och fått tillstånd att skjuta upp sammanlagt nästan 12.000 satelliter. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Onsdagens Black Week-tips!
Lurigt?

Artikeln innehåller affiliatelänkar, men är skriven av redaktionen och inte på uppdrag av någon. Apples läderfodral till deras datorer är väldigt fina och väldigt dyra, runt 2500 får man betala för ett fodral till MacBook Pro 16. Nu säljs fodral ut till deras 15-tummare för nätta 399 kronor. Perfekt för dig som vill ta hand om din lite äldre dator! Jag är väl inte helt vänligt inställd till Nespressos större kapslar, helt enkelt för att de inte finns att köpa från andra ställen än Nespresso. Men DeLonghis VertuoPlus Deluxe kostar nu 599 spänn istället för 1795 kronor så en bra deal om man gillar formatet. Vill du istället göra snabbkaffe kan det vara bra med en vattenkokare, Wilfas kostar nu 299 kronor istället för 599 kronor, så halva priset. Samsungs vridbara tv The Sero har ofta hånats, men jag tycker att den är rätt cool. Ny prislapp för 43-tummaren är numera 9990 kronor istället för 14.990 kronor. Hörlurar! Sennheiser PXC 550-II är riktigt trevliga och kostar nu 1890 kronor istället för 2690 kronor. Jaybird Vista är ett par true wireless som är trevliga. Nu 949 kronor istället för 1490 kronor. JBL Tune 750BTNC har brusreducering och rejält med bas och kostar nu 689 kronor istället för 990 kronor. JBL är inne på spelhörlurar och deras Quantum 600 kostar nu 990 istället för 1790 kronor och deras Quantum 800 kostar 1290 kronor istället för 2290 kronor. Igår tipsade vi om FIFA21 (PS4, Xbox) även NHL21 finns för 299 spänn till PS4. Forza Horizon 4 finns för 229 kronor. För att spela behöver man en mus, till exempel SteelSeries Rival 650 som nu kostar 599 kronor istället för 1088 kronor eller Logitech G Pro som kostar 899 kronor istället för 1099 kronor. Eller Logitech G502 som kostar 899 istället för 1090 kronor. Trådlösa laddare kan man nog inte ha för många av. En i hallen, en i köket, en i sovrummet. Belkin Boost-Up är på 10W och kostar bara 149 kronor istället för 249 kronor. Robotdammsugare verkar vara hett under Black Week. Miele Scout RX2 har droppat i pris till 5290 kronor från 9487 kronor. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop kostar 1990 kronor istället för 2490 kronor och Pro-versionen kostar 2790 istället för 3490 kronor. Fler erbjudanden hittar ni på Prisjakt! Tumnagel
37.6°
+
Roger Åberg
0

Apex Legends julevent tuffar in 1 december
Holo-Day Bash återvänder

2020 har gått förvånansvärt snabbt och nu är det dags att fira jul igen. Och givetvis kommer julfirandet även spilla över till Apex Legends. Holo-Day Bash-eventet från förra julen kommer återvända i december och under eventet kommer vi få ta del av det temporära spelläget Winter Express samt få möjlighet att lägga vantarna på nya kosmetiska prylar. I Winter Express kommer tre lag kastas ner på Worldx27s Edge och målet under rundorna är att ta över ett tåg som åker runt på kartan och först till tre vinster vinner matchen. Det har skett lite ändringar med årets upplaga och de lag som inte lyckats ta över tåget kommer få starta på varsina Supply Ships, vilket ska ge spelarna lite bättre översikt över kartan och kunna timea in attacker bättre. Holo-Day Bash kommer dra igång 1 december och avslutas 4 januari. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Forskare hittar tecken på stora floder som runnit på Mars
Fanns lite mer vatten där för några miljarder år sedan

Forskare från NASA och flera amerikanska universitet har med hjälp av data från NASA:s Mars-farkost Curiosity hittat tecken på stora floder som runnit vid Gale Crater på Mars för flera miljarder år sedan. Forskarna tror att det ska handla om floder som uppstått i samband med att meteoriter slagit ner på Mars och värmt upp stora mängder is. Det är efter att ha analyserat fotografier som Curiositys båda kameror Mars Hand Lens Image och Mastcam tagit som forskarna nu hittat spår efter de enorma floderna. Alberto G. Fairén, som varit med och skrivit den nya rapporten, säger: "We identified megafloods for the first time using detailed sedimentological data observed by the rover Curiosity. Deposits left behind by megafloods had not been previously identified with orbiter data." Forskarna har inte kunna bestämma exakt när de stora översvämningsfloderna på Mars uppstod men tror att detta skedde för 3,8 - 3,65 miljarder år sedan. Tumnagel
39.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rainbow Six Siege får next gen-uppdatering 1 december
4K med 120fps!

Klart Rainbow Six Siege ska få en redig next gen-uppdatering och nu har Ubisoft meddelat att en sådan kommer släppas 1 december. Ägare av spelet till Xbox One och PS4 kommer kunna uppgradera spelet till respektive next gen-plattform utan extra kostnad och givetvis följer allt du köpt och låst upp i spelet med till den nya versionen. Med next gen-uppdateringen kommer spelet rulla lite bättre och spelare kommer kunna välja performance mode eller resolution mode. I performance-läget kommer spelet köra dynamisk 4K-upplösning för att nå 120fps och i resolution-läget får vi spela med 4K-upplösning i 60 fps. På Xbox Series S kommer performance-läget köras i 1080p-upplösning. Den nya versionen av spelet kommer dra nytta av några av de nya funktionerna XSX och PS5 har att erbjuda. På nya Xbox kommer spelet ha stöd för Quick Resume som låter dig snabbt hoppa mellan spel utan att behöva vänta på laddningsskärmar av olika slag. På PS5 kommer spelet dra nytta av Dualsense-kontrollens adaptiva trigger-knappar och det kommer vara olika motstånd i trigger-knappen beroende på om du pangar med en lätt pistol eller redigt maskingevär. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

The Simpsons-inspirerade burgare
Binging with Babish fixar

Binging with Babish gästar The Burger Show för att laga till en omgång med The Simpsons-inspirerade burgare. Närmare bestämt handlar det om en av de mest ikoniska meme-burgarna i den tecknade historien - Steamed Hams. Bonusklipp nedan. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Plocka skräp när du är ute och hajkar
Uppmaning från Lundhags

Coronapandemien har gjort att fler spenderar tid i naturen vilket såklart alltid är trevligt. Dock är inte alla människor så smarta så på grund av detta har enligt Håll Sverige Rents senaste rapport även nedskräpningen i naturen ökat. Lundhags lanserar därför under Black Friday-helgen initiativet "Pliking with Lundhags" där de uppmanar folk att tillämpa "pliking" - picking up litter and hiking. Så är du ute i naturen och ser skräp som någon lämnat efter sig får du gärna plocka med dig det och lämna på korrekt ställe. Då blir naturen glad och du har gjort en god gärning. Lundhags kommer att lotta ut 100 stycken ryggsäckar av modellen Baxen 22 till de som deltar. För att göra detta taggar man en kompis på Lundhags Instagram och tar sedan ett kort på sig själv och sin påse med skräp samtidigt som man taggar #pliking. Tumnagel
107kg
+
Bobby Green

Tre drinkar på glögg!
Alternativt adventsmys

David Kringlund är en av mina favoriter på YouTube just nu, han gör riktigt trevligt material som inte bara är sprithyllande utan också bidrar med en massa kunskap. Och så är han inte så präktig utan det är viktigast att det blir gott, inte "rätt". Hur som helst så har han blandat till tre olika drinkar med glögg i. Den första är en New York Sour där man i princip har bytt ut bitter och rödvin mot glögg och den andra är en Chicago Fizz där portvinet har fått flytta på sig till förmån för glögg. Den tredje är en variant som jag måste testa, en Glögg Spritz. Helt enkelt en variant på Aperol Spritz men med glögg istället. Denna går utmärkt att göras alkoholfri dessutom, kanske med Codornius ekologiska alkofria. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg

Så tar Pharrell Williams hand om sin hy
Lär av mästaren

Pharrell Williams är 47 år gammal men ser ut som om han vore 27. Så vad är "hemligheten"? En av sakerna är att han är noga med att ta hand om sin hy, och här visar han oss sin dagliga rutin kring detta. En rutin han hållit på med i 20 år nu. Videon har han gjort för att göra reklam för sitt nylanserade hudvårdsmärke Humanrace. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green

Ny klocka från Breitling
Tredje tillsammans med Kelly Slater

Det vi ser här är Breitlings senaste modell Superocean Heritage ’57 Outerknown. Det är den tredje klockan som skapats tillsammans med surflegendaren Kelly Slater. Man säger att klockan inspirerats av den coola och tillbakalutade livsstil som associeras med surfingvärlden i södra Kalifornien och Hawaii under 50- och 60-talet. Kommer i rostfritt stål eller i en begränsad upplaga med en 18 karats röd guldram. Priset är från 46.600 kronor. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Flugfiske i Los Angelesfloden
Kanske inte världens trevligaste vattendrag

I över 40 år har Lino Jubilado flugfiskat i Los Angelesfloden. De flesta invånarna i staden ser nog floden som ett jättestort öppet avlopp men för Lino är det ett ställe han gärna kommer till för att finna lugn och ro. Och självklart även fisk, som han mer än gärna lagar till och äter vilket vi kan se här. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Smallhold odlar sällsynta svampar
Till restauranger i New York

I Eaters senaste klipp får vi hänga med till företaget Smallhold som har skapat artificiella miljöer som de odlar sällsynta svampar i. Svamparna skickas därefter till lokala restauranger och affärer. Målet är att få folk att använda mer svamp i sin matlagning och samtidigt uppmärksamma hur man kan skapa hållbara odlarsamhällen i städer. Tumnagel
125kg
+
Bobby Green

Gert Wingårdh designar klocka
Tillsammans med sin son

Den välkända arkitekten Gert Wingårdh har tillsammans med sin son Rasmus Wingårdh designat en klocka för det svenska klockvarumärket Bravur. Man har utgått från modellen Scandinavia och sedan satt sin prägel på den. Inspirationen ska komma från den svenska västkusten och resultatet är vad skandinavisk design är för Wingårdhs. Wingårdh Limited Edition lanseras idag och du hittar den på länken nedan. Endast 50 stycken exemplar tillverkas och på prislappen står det 1088 euro. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

The Pouges klassiska jullåt censureras i England
"Faggot" och "slut" byts ut

Varje jul spelas det julmusik till höger och vänster. The Pouges låt Fairytale Of New York från 1987 är en som många säkert sätter på i juletider. I år kommer den dock att låta lite annorlunda på brittiska BBC Radio 1. När den spelas där har man nämligen valt att censurera lite och det handlar om orden "faggot" och "slut" som myntas i texten. "Faggot" kommer att bytas ut mot "haggard" och "slut" kommer att tystas ned. Radiokanalen Radio 2 verkar dock inte bry sig särskilt mycket och där kommer man köra versionen i sitt originalutförande. De som är DJ:s på radiokanalen 6 Music kommer själva att få välja vilken version de spelar upp. Det är inte första gången det har varit rabalder kring orden i denna låt utan det började redan året den släpptes. Sedan dess har orden bytts ut ett flertal gånger och radiostationer har skippat att spela den. Tumnagel
-64kg
+
Bobby Green

Timberland släpper färgglada kängor
Tillsammans med Billionaire Boys Club

Timberland x BBC Bee Line är namnet på ett nytt samarbete mellan Timberland och Billionaire Boys Clubs dottermärke Bee Line. Temat är som vi kan se färg och här har man pimpat upp den klassiska kängan 6-inch Boot med färgglada sulor. Sulan finns i fem olika färger så det är bara välja vilken som passar din stil bäst. Joseph Au som är Creative Director och Designer hos Billionaire Boys Club säger följande: "The 2020 Bee Line x Timberland 6-inch Boot är inspirerad av tåliga material, och av de personer som dagligen bär Timberlands ikoniska kängor. Gummisulan är en hyllning till funktionella arbetskläder, och färgerna är inspirerade av naturen. Skon är hållbart producerad, och framtagen för att utstråla personligt uttryck och kreativitet hos den som bär dem." För tillfället finns skorna endast i Billionaire Boys Club Icecream-butiker i New York, London och Tokyo. Imorgon släpps de globalt och för ett par får man betala 2000 kronor. Tumnagel
53kg
+
Bobby Green

Simon Stålenhag regisserar Duvchis video
Kolla in Geronimo här

Här kan ni kolla in den senaste videon från Duvchi vilken har regisserats av den svenske konstnären Simon Stålenhag. Stålenhag är sannolikt mest känd för sina scifi-målningar som visar upp dystopiska 90-talslandskap uppblandat med robotar, rymdskepp och andra scifi-prylar. Hans konst låg även till grund för Amazons scifi-serie Tales from the Loop vilken baserades på Stålenhags konstbok med samma namn. Här ovanför kan ni kolla in musikvideon till "Geronimo" med Duvchi och Nadia Nair, en låt som återfinns på Duvchis nya album "This Kind of Ocean". Tumnagel
220kg
+
Wille Wilhelmsson

Stone Temple Pilots - Plush
Fredagsklassikern

Idag är det fredag (igen) och dags att slänga på en bra låt eller två. Här har vi Stone Temple Pilots med hiten Plush som släpptes 1992. Bonusklipp nedan. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green