m
Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
Så bra är de!

Mobil / Feature

För nästan exakt en vecka sedan presenterade Apple fyra nya telefoner. Deras lineup har ju de senaste åren förändrats lite från det att vi fick en iPhone X. Året efter kom Xs och då kom även en ny storlek, Xs Max. Vi fick även ett litet sidospår som kallades för Xr.

Året efter så blev det siffror igen och Xs blev 11 Pro, Xs Max blev 11 Pro Max och så fick vi en helt vanlig 11 som uppföljare till iPhone Xr. Hänger ni med?

I år utökas serien ytterligare med en iPhone 12 mini. I mitten har vi då iPhone 12 och iPhone 12 Pro, två telefoner som är väldigt mycket mer lika varandra än förra årets iPhone 11 och 11 Pro var. Faktum är att man till en början nästan undrar varför det ens finns två modeller.

TL;DR iPhone 12 och iPhone 12 Pro är inte bara mellansyskonen i årets upplaga av iPhones, de är nästan tvillingar. Men även tvillingar har sina egenheter. iPhone 12 har en kamera mindre, har mindre RAM-minne, saknar LiDAR och har aluminiumram istället för stål, men väger mindre och kostar 2500 kronor färre pengar. Vilket blir ditt val?

En kantigare iPhone är här - igen!


Det första men ser är så klart den nya formen. Och jag älskar den. I många år har det nu varit runt och halt på alla håll och kanter, i värsta fall även på skärmen. Här är det platt och kantigt på alla sätt och vis och det är underbart. Känslan är precis densamma som på den gamla goda tiden med iPhone 4 och 5.

Telefonen är riktigt greppvänlig och visst är det inte så mjukt och härligt, men man vet att man har greppet om den och på något konstigt sätt har den nya formen gjort telefonen mindre.

iPhone 12 är mindre än iPhone 11


Men vi börjar med lite data. Storleksmässigt är det störst skillnad mellan 11 och 12 för den vanliga modellen. iPhone 11 har uppfattats som rätt klumpig av många användare och så är inte fallet längre. Måtten har gått från 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter till 146,7 x 71,5 x 7,44 millimeter. Mindre på alla håll och kanter alltså och det märks även på vikten som har gått från 194 gram till 162 gram. I dag är 162 gram lite för en telefon och det är en ganska så nätt historia. Man kan redan nu konstatera att lilla mini kommer att kännas som en fjäder med sina 135 gram.

Betydligt bättre skärm på iPhone 12 än på iPhone 11


Skärmens storlek är inte förändrad mellan iPhone 11 och iPhone 12, den är fortfarande på 6,1 tum men har nu fått betydligt bättre teknik och upplösning. Skärmen i iPhone 11 var duglig, men hade de fortsatt med den även i år hade det inte varit ok. Nu har man bytt från LCD till OLED och upplösningen har gått från 1792x828 till 2532x1170 vilket betyder att pixeltätheten har ökat från 326 ppi till 460 ppi. Att det är OLED är ju också väldigt trevligt då man får riktigt bra svärta. Ljusstyrkan ligger fortfarande på 625 nits vid typisk användning men kan numera dunkas upp till 1200 nits när det behövs för HDR. Kort sagt är detta en utomordentlig skärm som inte kommer att göra någon besviken.

iPhone 12 Pro får mer skärm i samma format


iPhone 12 Pro då? Här är skillnaden en annan jämfört med förra årets iPhone 11 Pro. Formatet är nämligen nästan exakt detsamma (144 x 71,4 x 8,1 millimeter för iPhone 11 Pro och 146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter för iPhone 12 Pro) men storleken på skärmen har ökats från 5,8 till 6,1 tum. All data för skärmen är identisk mellan iPhone 12 och 12 Pro förutom att den senare har en ljusstyrka på 800 nits vid typisk användning.

0,3 tum större skärm kan verka lite, men för mig som är van vid en 11 Pro Max är storleken fullt tillräckligt, men inte för stor. 12 Pro Max har också blivit en storlek större, från 6,5 till 6,7 tum. Men vi återkommer till den om några veckor.

Eftersom iPhone 12 Pro är byggd med stålram istället för aluminiumram och eftersom det finns fler saker i telefonen så är den även tyngre och väger in på 189 gram, vilket är en liten gram mer än 11 Pro.

Mer i mindre förpackning för båda varianterna alltså, men på olika sätt.

iPhone 12 betydligt lättare än 12 Pro


iPhone 12 har alltså blivit betydligt mer Pro i sitt utseende och när man får de båda telefonerna i sin hand för första gången är det enda som skiljer antalet kameror på baksidan, materialet i ramen och färgerna. När man lyfter dem så känner man viktskillnaden också, men jag skulle inte säga att lättare eller tyngre är bättre eller sämre, jag personligen gillar den lättare känslan i vissa lägen men tyngre ger också en mer solid känsla. Tycke och smal alltså här.

Glaset för skärmen är inte längre glas


Glas är ju ett material som är genomskinligt, men det har också ett antal egenskaper som måste uppfyllas för att man faktiskt ska få kalla det för glas. Årets upplaga av det där genomskinliga framför skärmen kallar Apple för ceramic shield och det är faktiskt på molekylnivå inte glas, i alla fall om man frågar en professor. Hur som helst så ska det ha fyra gånger så bra egenskaper när det tappas mot marken än tidigare versioner. Det är väldigt mycket och det ska bli intressant att se tester kring detta.

På baksidan hittar vi något som fortfarande kallas för glas men man lovar här att det ska vara det tuffaste glaset på marknaden.

Jag har inte riktigt känt att det varit läge att sula telefonerna i marken, men någon på internet lär ju göra detta så snart telefonerna kommer i butik, så då får vi se om Apples ord verkligen håller.

Fortfarande bara 60hz på skärmen


Vilket är skandal. I princip alla andra flaggskepp i år har fått en skärm med uppdateringsfrekvens på 90 eller 120hz, att inte Apple levererar på detta är faktiskt skandal. Speciellt med tanke på att Apple redan 2017 skapade en teknik som man kallar för ProMotion, en teknik som hanterar 120hz-skärmar och som gör att de bara kör 120hz när det behövs. Denna teknik satte man alltså in i iPad Pro för tre år sedan, men har ännu inte lyckats stoppa in den i iPhone.

På Apple Watch hanterar man skärmuppdatering åt andra hållet, där kan man gå ner till 1hz om det behövs. Man kan alltså skärmar och skärmuppdatering och att det inte stoppats in i iPhone måste ha en annan anledning. Troligen har det med batteriet att göra, 5G har troligen gjort så att det inte fanns plats för 120hz utan att man tappade batteritid jämfört med förra årets modeller och det hade helt enkelt varit en för stor förlust.

Visst har Apple varit väldigt bra på att leverera en upplevelse som duger även i 60hz, men har man smakat på 120hz-sötman vet man hur trevligt det är och i dag förväntar man sig 120hz av en toppmodell.

Nya och justerade färger


Färgerna är fem till antalet på 12 och fyra för 12 Pro. iPhone 12 har svart och vit och de är inte så spännande kanske. Årets Product Red är lite rödare och poppigare än förra året vilket jag gillar, förra årets var lite för lila. Den gröna versionen får leva vidare i en något mer blaskig form. Borta i år är gul och lila och dessa har ersatts av en blå som inte sticker ut så mycket.iPhone 11 till vänster, iPhone 12 till höger

iPhone 12 Pro har istället för aluminium en stålram och det ger så klart en lite annan och lyxigare look. Både iPhone 12 och 12 Pro har glas på baksidan men på iPhone 12 Pro är den matt istället för blank vilket också ger en annan look. Men har du sett en 11 Pro så känner du igen dig, förutom att telefonen är kantigare är det samma telefon som förra året. Borta bland färgerna på iPhone 12 Pro är den gröna som har ersatts av en blå. Vit är forfarande vit men rymdgrå har ersatts av grafitgrå och guld har fått en baksida som inte är så rosé och så ska stålramen vara betydligt guldigare. Om man vågar kan denna vara riktigt blingig och härlig.iPhone 11 Pro till vänster, iPhone 12 Pro till höger

Lätt snabbast på marknaden


Men utseende är inte allt här i världen, insidan är ack så viktig. Här hittar vi numera A14 Bionic i båda varianterna och det är en riktigt liten best faktiskt. I GeekBench 5 får vi runt 1590 i single core och runt 4000 i multi core när telefonen är fulladdad. Börjar batteriet laddas ur så sparar Apple lite på kraften och man får samma resultat i single core och något lägre i multi core, runt 3800-3900. Inget som lär märkas i annat än prestandatest.

Jämfört med iPhone 11/iPhone 11 Pro är det en förbättring från 20 procent på single core och 25 procent på multi core. Klart bättre alltså, även om man knappast tycker att iPhone 11 är långsam om man växlar mellan telefonerna.


Jämfört med de absolut snabbaste Android-telefonerna är det rejäl klasskillnad på single core, iPhone är helt enkelt nästan dubbelt så snabb. På multi core-sidan är det jämnare, där presterar iPhone 12 runt 20 procent bättre än de absolut bästa Android-mobilerna.

Mer RAM-minne i iPhone 12 Pro


Apple går aldrig ut med hur mycket RAM-minne som deras telefoner har, men vad vi kan se så har iPhone 12 4 GB RAM och iPhone 12 Pro 6 GB RAM. Som ni ser ovan gör detta ingen skillnad för prestanda, men det kan göra skillnad i hur många appar man kan ha igång samtidigt.

iPhone 11 Pro Max hade 4 GB minne och det har märkts speciellt när man kör igång kameran som kräver mycket minne. Med iPhone 12 Pro kan jag ha kameran och Pokemon GO (som kräver en del RAM) igång samtidigt, något som inte går med varken iPhone 11 Pro Max eller iPhone 12.

Fortfarande lightning och ingen laddare i lådan


Mycket av snacket efter att iPhone 12 lanserades har varit kring laddaren som bekant inte följer med i lådan längre. Istället följer en lightning till USB-C-sladd med. Anledningen är enligt Apple att man inte vill tillverka och skeppa saker som inte kommer att användas, men är det verkligen så? De flesta som har en iPhone 12 har säkert lightning-kablar hemma men alla laddare som folk har är generellt med USB-A och inte USB-C. Vill man köra snabbladdning, vilket man vill, så behöver man köpa en laddare med mer kräm som har USB-C än den sunkiga USB-A-laddaren man redan har.

Jag tycker å ena sidan att Apple gör rätt som inte skickar med onödiga saker som hörlurar, men en USB-C-laddare hade varit trevligt. Nu kostar en sådan inte miljarder (utan rättare sagt 295 kronor, Apple är faktiskt ganska så billiga här) så det kanske inte är hela världen. Laddaren är förresten på 20W vilket är ok snabbt, men konkurrenterna ligger steget före här och levererar konstant snabbare laddning än Apple. Det går att använda fetare laddare om man vill, till exempel sin laddare från MacBook, men om det går snabbare och vart gränsen går har vi inte hunnit forska i tyvärr eller fått svar på från Apple. Vi återkommer i frågan.

Att man fortsätter med lightning är däremot konstigt. Apple anser att det finns ett enormt utbud av produkter med lightning där ute och att det vore elakt mot alla som redan har investerat i dessa. Men i dessa trådlösa tider undrar jag vad detta enorma utbud av produkter egentligen består av för prylar. Nä, det hade varit bättre att köra USB-C även på telefonen, framförallt eftersom USB-C klarar av ännu snabbare snabbladdning än lightning. Frågan är om folk bryr sig dock, eller om detta mest är något som vi nördar bryr oss om. Men USB-C är kärlek och det konstiga är ju att Apple också tycker det, på typ allt förutom iPhone.

MagSafe har stor potential


En snackis under året har dock varit att Apple skulle skrota kontakten helt och bara köra trådlöst. På något sätt så känns det faktiskt så i och med att man släppte MagSafe.

MagSafe är i korthet en smart magnet som sitter i en ring på baksidan av telefonen. Grundsyftet är att man enkelt kan sätta fast tillbehör på telefonen, och det är ju trevligt. Just nu finns det från Apple ett gäng fodral, en plånbok och en laddare som har stöd för den nya tekniken.

Fodralen har främst stöd för kontakten eftersom de måste skicka vidare funktionen. Därför har de en egen ring i sig och genomskinliga skal kan inte längre vara helt genomskinliga.

Plånboken har vi inte testat men kan bli en perfekt liten plånbok för oss som bara behöver en två-tre kreditkort med oss.

Laddaren var jag rätt skeptiskt till när jag såg den första gången. Ser man det som en trådlös laddare så är det bara en trådlös laddare som är lite enklare att få på plats exakt. Ser man det som en ersättare av en sladd så har man helt plötsligt fått sig en större sak att bära med sig och det kändes som att det bara skulle bli klumpigare med laddaren på.

Så fel jag hade.

När jag fick laddaren för första gången så ändrade jag inställning i båda frågorna och blev istället riktigt pepp. MagSafe-laddaren är nämligen väldigt liten jämfört med alla andra trådlösa laddare på marknaden. Och visst är den lite större i väskan jämfört med en vanlig sladd, men på telefonen så är min upplevelse faktiskt att det helt ok att greppa telefonen. Extremt liten detalj är att man slipper ha en kontakt i botten av telefonen men det gör det trevligare att hålla i den.

Jag gillar trådlös laddning men det har ju inte varit speciellt snabbt. Har man velat ha en trådlös laddare som levererar bra fart har man fått använda laddare som verkligen bara hör hemma på bordet, som kräver att telefonen halvt står upp (så att telefon och laddare matchar varandra) och så har de oftast en liten fläkt i sig.

Hur Apple har löst detta med MagSafe Charger är jag alldeles för lite tekniker för att lista ut, men det är en väldigt snygg lösning. Prislappen på 495 kronor är också ett normalt pris för en trådlös laddare som klarare 15W, så köper du en iPhone 12 och funderar på trådlös laddning är detta en självklarhet. I grunden är det en helt vanlig qi-laddare så den fungerar med allt annat som har stöd för trådlös laddning, så man kan ladda äldre iPhones, Androider, hörlurar eller vad man nu vill med laddaren.

Det går dock inte att ladda andra enheter med sin iPhone som man kan göra med ett antal andra flaggskeppstelefoner, vilket är synd men inte en dealbreaker.

5G är bra. I framtiden.


Ni som såg Apples event såg att de pushade väldigt, väldigt hårt för 5G. Anledningen är att 5G är en stor grej framförallt för de amerikanska operatörerna. De har inte lyckats leverera så bra på 4G och de tjänar pengar på att sälja 5G-abonnemang.

Vi användare här i Sverige bryr oss, just nu, inte ett dugg om 5G för här finns det helt enkelt inte. På några få ställen i Stockholm blippar det till och man får, om man har Tele2, upp mot 1 gigabit i nerladdning men eftersom vi har så bra 4G-hastighet här är det inte så mycket att bli pepp kring när det finns 5G på så extremt få platser.

Hur som helst så är det bra att telefonerna har 5G eftersom det lär komma, delvis under nästa år men framförallt under 2022. Telefonerna vi köper i dag lever ju länge så 5G kan komma till nytta vart det lider. Men i dag ska du inte vara så upphetsad.

Apple säger att de har uppfunnit en teknik som känner av om man verkligen behöver 5G och ligger på 4G istället när man inte behöver så snabb nerladdning. Smart, eftersom det spar batteri. Men trots det så påverkar 5G batteritiden.

Samma batteritid som förra året


Vilket leder oss in på just batterifrågan. Förra året så ökade batteritiden rejält vilket berodde på större batterier och en väldigt mycket strömsnålare processor. Tyvärr så får vi inte njuta av detta i år, batteritiden är densamma som förra året för iPhone 12 och iPhone 12 Pro har faktiskt lite, lite, sämre batteritid. Nu var hoppet så rejält förra året att det hade varit att begära för mycket att lyckas med samma trick ett år till, men att stanna i utvecklingen är aldrig bra. Batterierna har inte blivit större i år men A14 borde rimligtvis vara strömsnålare än A13, men den vinsten har troligen ätits upp av 5G. Hur som helst så räcker batteritiden i våra första tester.

Laddar gör man alltså via sladd eller MagSafe. Om man har den nya sladden och en 20W-laddare så får man relativt snabb laddning, 50 procent på 30 minuter. Men som sagt tidigare så är detta inte så imponerande i dag jämfört med andra flaggskepp.

Kamerorna levererar nyheter, men inget revolutionerande


Kameror är viktigt och bättre chip i telefonen levererar bättre bilder. I alla fall hos de flesta tillverkare. Vid normal användning med den vanliga kameran så kommer man inte att märka speciellt stor skillnad mellan iPhone 11/11 Pro och iPhone 12/12 Pro. Knapp någon alls faktiskt. Den stora skillnaden på den vanliga kameran kommer först med iPhone 12 Max som har en betydligt större sensor och lite annan teknik, detta fick dock inte plats i vanliga iPhone 12 eller iPhone 12 Pro.

Men nyheterna som är finns där syns i detaljerna.


Som natt och dag...

Ultravidvinkeln är en fantastisk kamera som man kan ta bilder med i trånga utrymmet och med ett annorlunda och coolt perspektiv. Tyvärr var kvalitetsskillnaden mellan den vanliga kameran och ultravidvinkeln lite för stor i kvalitet på iPhone 11/11 Pro, så jag använde den inte så mycket, bilderna helt enkelt blev sämre. Det syntes i skärpan där Apples teknik DeepFusion jobbade och det syntes mycket när ljuset blev sämre eftersom det var ljussvagare och night mode inte fanns alls.

Det är fortfarande skillnad mellan ultravidvinkeln och vidvinkeln på iPhone 12/12 Pro men betydligt mindre än tidigare. Dels så har bilderna blivit väldigt mycket skarpare och så finns numera även nattläge. För båda nyheterna gäller att det är klart bättre än tidigare, men man ska inte förvänta sig riktigt samma nivå som på den vanliga kameran.


Apple har även pillat lite med tekniken som gör så att bilder tagna med ultravidvinkeln inte ser ut som att de är tagna i en bubbla. Skillnaden är inte gigantisk, men resultatet är helt klart bra.

Telekameran är, vad vi kan se, i princip samma som förra året men ska ha fått DeepFusion och bör därmed få lite bättre bilder i vissa situationer. Någon märkbar skillnad har vi inte sett ännu.

Selfiekameran har också fått både nattläge och Deepfusion, vilket ju är trevligt. Speciellt nattläge är något som aldrig skadar på en selfiekamera, det händer ju inte helt sällan att man vill ta en selfie då ljuset inte är perfekt. Jag tycker att hudtonen är lite härligare också, men det är ytterst subjektivt.


Bättre video, men kommer du att märka det?


iPhone 12 har nu stöd för HDR-inspelning med Dolby Vision. Supercoolt och fräckt på alla sätt och vis men frågan är om du som normal användare kommer att märka av det. Dolby Vision är inte ens påslaget från start och de allra flesta lär inte slå på det.

Även om detta är en funktion som säkerligen bara kommer att användas av proffs så är det faktiskt en funktion som också finns i vanliga iPhone 12. Det är trevligt!

Vi har inte riktigt hunnit testa detta ännu tyvärr och får återkomma i frågan.

LiDAR lyfter AR


Förutom tele-kameran är den andra skillnaden mellan iPhone 12 och 12 Pro att den senare har LiDAR. Detta var något som kom med senaste iPad Pro och gör att man kan ta ett kliv framåt med AR.

LiDAR fungerar så att den lilla manicken på telefonen känner av rummet inom några meters räckvidd och ritar upp det i 3D. Detta har man gjort tidigare, typ, med kombinationer av olika kameror och det är detta som gör att man kan placera objekt på golvet i en AR-värld.

Med LiDAR blir det dock väldigt mycket mer exakt och framförallt snabbt. Du har säkert dragit igång en AR-app någon gång och fått uppmaningen att du sakta ska scanna golvet. Sedan får man vifta med telefonen i några sekunder innan man kan göra något. Nu slipper man detta utan man kan istället direkt placera objektet. Möjligheterna för att mäta av en vägg i ett rum är också betydligt exaktare. Det är självklart inte som en tumstock som mäter på millimetern, men när jag har testat så är det korrekt på någon centimeter. Om du behöver veta om ett köksskåp är 40 eller 50 centimeter brett räcker detta gott och väl för att ge svaret.

En blev dyrare, en blev billigare


När jag fick de här två telefonerna undrade jag stilla vem som kommer att betala extra pengar för Pro-versionen. Med lite eftertanke finns det en anledning till att Pro-versionen finns, men det är långt ifrån självklart vilken version man ska välja.

iPhone 12 mini har tagit över platsen som den billigaste, nya modellen från Apple och kostar 8695 kronor. iPhone 12 kostar från 9995 kronor, vilket alltså ska jämföras med iPhone 11 som kostade från 9195 kronor, en prisökning på 800 kronor.

iPhone 12 Pro kostar från 12.495 kronor vilket är en prissänkning från iPhone 11 Pro som kostade 12.995 kronor när den släpptes förra året.

Det man får om man väljer Pro är 128 GB istället för 64 GB, en kameralins till, LiDAR, lite ljusstarkare skärm, med RAM och stål istället för aluminium runt telefonen. Är det värt 2500 kronor? Alltså ingen av de funktionerna är något man verkligen behöver och vill man uppgradera minnet i iPhone 12 från 64 till 128 så kostar det rimliga 600 kronor. De andra funktionerna som Pro erbjuder går alltså på 1900 spänn.

Klart är i alla fall att iPhone 12 har blivit mer prisvärd trots prisökningen på 800 kronor. Man får så mycket mer för pengarna, framförallt den bättre skärmen men också den mindre förpackningen. iPhone 12 Pro ger med prissänkningen också mer för pengarna.

Så ska man köpa?


Vi köper ny telefon betydligt mer sällan nu än för några år sedan, så att ens ta upp om man ska köpa en iPhone 12 om man har en iPhone 11 borde inte ens kännas aktuellt, men det är en vettig fråga faktiskt. Och svaret är ja om man får bra betalt för sin iPhone 11.

Att uppgradera från iPhone 11 Pro är däremot en annan historia, där är svaret nej. Förändringarna är helt enkelt för små.

Men annars då, om du har en äldre iPhone eller en Android? 10.000 kronor eller mer är väldigt mycket pengar och varken iPhone 12 eller 12 Pro erbjuder något galet revolutionerande, de går liksom inte att vika. Men de är riktigt trevliga telefoner som erbjuder allt man behöver förutom den där detaljen med 120hz-skärmen. Det är verkligen så synd att Apple prioriterade bort detta, för det gör att jag inte helhjärtat kan säga att det här är årets bästa telefon.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
48.8°
0

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Så bra är de!

Jeff Bezos kan tänka sig att betala för månlandare
Erbjuder NASA två miljarder dollar för att få haka på till månen

Blue Origins grundare Jeff Bezos har skrivit ett öppet brev till NASA:s chef Bill Nelson där han uppger att Blue Origin kan tänka sig att betala en stor del av utvecklingskostnaden för företagets månlandare Blue Moon. Detta är något som Blue Origin gör i ett sista försök att försöka få in en fot i NASA:s Artemis-projekt som siktar på att landa människor på månen inom några år. Tidigare i år blev det klart att NASA gav kontraktet för den bemannade månlandaren till SpaceX och deras Starship. NASA ville ursprungligen ha två olika alternativ till bemannade månlandare. Då deras budget bara räckte till en så föll valet på SpaceX, ett alternativ som var betydligt mycket billigare än Blue Origins månlandare Blue Moon. SpaceX vill ha 2,9 miljarder dollar för att göra Starship till en bemannad månlandare men säger samtidigt att man själva kommer att lägga sex miljarder dollar på att utveckla Starship för resor till månen och andra platser. I Jeff Bezos brev så uppger han att Blue Origin kan lägga två miljarder dollar på att själva utveckla Blue Moon tillsammans med sina partners Lockheed Martin, Northrop Grumman och Draper. Det innebär att NASA inte skulle behöva betala de närmare 6 miljarder dollar som Blue Origin ursprungligen ville ha för att utveckla Blue Moon. Huruvida NASA antar Blue Origins erbjudande och kanske till slut ändå står med två alternativ för bemannade månlandningar återstår att se. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Deep fake-YouTuber får jobb hos ILM
Han som fixade Luke Skywalker i The Mandalorian

I slutet av den andra säsongen av The Mandalorian dök en ung Luke Skywalker upp. Med hjälp av lite datormagi försökte man övertyga folk om att detta vara en ung Mark Hamill men det såg ju inte jättebra ut. YouTube-användaren Shamook försökte fixa till denna scen genom att göra en egen deep fake av just denna scen. På endast fyra dagar lyckades han förbättra ansiktet avsevärt och resultatet kan ses i klippet ovan. Tydligen imponerade detta klipp folket på Lucasfilm så pass mycket att han nu fått jobb på Lucasfilms avdelning för visuella effekter, Industrial Light and Magic (ILM). Eftersom Lucasfilm verkligen gillar använda deep fake-ansikten i filmerna kan man nog räkna med att Shamook kommer få en del att göra framöver. Tumnagel
39.9°
+
Frode Wikesjö
0

Tesla levererade över 200.000 bilar under årets andra kvartal
Gjorde även en vinst på över en miljard dollar

Igår presenterade Tesla resultatet för året andra kvartal och företaget ser nu ut att gå bättre än någonsin förut. Under kvartalet levererade Tesla 201.250 bilar vilket var en ökning med 150 procent jämfört med samma period förra året. Det innebar även att Tesla kunde räkna in en vinst på 1,1 miljarder dollar för kvartalet, något som man man aldrig gjort tidigare under ett kvartal. Under presentationen av årets kvartalsrapport meddelade Tesla att man under kvartalet även byggt cirka 1000 nya laddstationer till sitt SuperCharger-nätverk. Tumnagel
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Låg efterfrågan för körkortslån
Regeringen kommer därför ändra reglerna

Eftersom det är så pass få som ansöker det så kallade körkortslånet från CSN kommer Regeringen göra flertalet regeländringar i hopp om att fler ska söka det. Sedan lånet infördes under 2018 har endast 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad. Den siffran är Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inte helt nöjd med då det är endast en tredjedel så många som det har avsatts pengar till. Exakt vilka regeländringar det bli är oklart men senare i år ska de nya reglerna presenteras som då ska göra det lättare för folk att få detta lån beviljat. Tumnagel
36.0°
+
Frode Wikesjö
0

Doug Trumbull tycker high-frame-rate är framtiden för filmer
Han som skapade effekterna till 2001 – Ett rymdäventyr

Specialeffekts-legendaren Doug Trumbull, mest känd för effekterna i 2001 – Ett rymdäventyr, har sagt i en intervju med RedSharkNews att han tror att filmer med hög uppdateringsfrekvens är "nästa steg för filmskapande". Han tror att Hollywood bör anamma tekniken för att kunna differentiera sig och konkurrera mot streaming, och på så sätt få tillbaka fler besökare i biograferna. I intervjun menar han att filmer med hög uppdateringsfrekvens har chansen att ge besökarna en upplevelse som ska vara bortom gränserna för en TV-skärm och helt uppslukande. Trumbull har satt sitt namn bakom formatet Magi som ska visa filmer i bildhastigheter upp till 160 Hz. Hög bildfrekvens ska ha ett mer livligt och realistiskt uttryck. Tekniken används oftast till sport och spel, då det kan vara lättare att följa de snabba rörelserna i den typen av innehåll. Kritiker menar att det är rörelseoskärpan och "flimret" med dagens 24 Hz som gör att någonting ser filmiskt ut. Regissören James Cameron har till exempel nyligen sagt att 120 Hz är distraherande. Lösningen, enligt Trumbull, är att rendera bilderna på ett sätt som ska efterlikna film genom att artificiellt lägga till "flimmer", vilket formatet Magi gör. "[Flicker] is what differentiates movies from TV... So, if you introduce digital flicker in the projection of the film [actually in the DCP file] it can look fully cinematic even if you raise the frame rate to 120 or 160." Det ska också gå att kombinera 24, 120 och 160 Hz i samma film för att regissören ska kunna bestämma vad som passar bäst för varje scen. Återstår att se hur tekniken fungerar i praktiken. Tumnagel
41.9°
+
Hugo Engström
0

Andra generationens Surface Duo läcker
Förväntas kring september-oktober i år

I en YouTube-video från kanalen Tech Rat har bilder på Microsofts uppföljare av Surface Duo läckt. Den största skillnaden mellan den nuvarande Duo och den nya verkar vara kamerahårdvaran. Surface Duo har idag endast en kamera inuti enheten, vilket innebär att man måste vika ut den hela vägen för att kunna ta bilder som med en vanlig mobil. Den nya enheten ser ut att ha tre kameror som sitter på utsidan av enheten. Det är oklart om det finns en fjärde kamera på skärm-sidan. Övriga specifikationer för den nya enheten sägs vara: Snapdragon 888, stöd för 5G och ett NFC chipp för kontaktlösa betalningar. Microsoft sägs även ha ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat ramarna runt skärmen. Enheten verkar fortfarande använda sig av dubbla skärmar till skillnad från enheter som Samsungs Galaxy Fold 2, där en böjbar OLED-skärm viks ihop. Enheten verkar komma i färgerna vitt och svart till skillnad från Duo som bara kom i vitt. Den nya Surface Duo förväntas komma runt september-oktober. Tumnagel
39.9°
+
Hugo Engström
0

FaceID kommer kanske till Mac
"Inom ett par år."

Mark Gurman från Bloomberg säger nu i sitt nyhetsbrev Power On att han tror att Apple kommer ge sina Mac-datorer funktionen FaceID inom de närmsta åren. TouchID ska enligt Gurman dock fortfarande finnas hos vissa av Apples produkter, då det erbjuder likvärdig säkerhet till ett lägre pris. Vilka produkter som skulle ha TouchID om allt redan gått över till FaceID är oklart. Han menar vidare att Apple i framtiden kommer ge sina dyrare iPhones en kamera och FaceID-sensorer bakom skärmen, för att kunna differentiera toppmodellerna från resten. Den nya 24 tums iMac, som kom i år skulle också enligt Gurman först kommit med FaceID, men dessa planer ändrades och sköts upp till en senare iMac. Gällande MacBooks är själva skärmdelen så mycket tunnare är de andra produkterna vilket gör det svårare att få plats med de nödvändiga sensorerna för FaceID. Tumnagel
37.0°
+
Hugo Engström
0

Nytt API till Oculus mixar ihop VR med verkligheten
Mixed reality på riktigt

Facebook har släppt ett nytt API, programmeringsgränssnitt, till sin VR-plattform Oculus där utvecklare kan låta saker från miljön användaren befinner sig i mixas in i VR-upplevelsen som spelas upp i headsetet. Ni kan se ett exempel på hur detta kan se ut i animationen här ovanför. Det nya API:et heter "Passthrough API Experimental" och ger VR-headset som är försedda med kameror möjlighet att filma och integrera det kamerorna filmar från verkligheten direkt i VR-upplevelsen. API:et som Facebook nu släpper är tänkt för utveckling och tester vilket gör att det kan dröja ett tag innan mixed reality-upplevelser kan dyka upp till Oculus kameraförsedda VR-headsets. Någon gång i slutet av året planerar Facebook att släppa "Passthrough API" till Oculus och efter det kommer det att bli möjligt för Oculus Quest 2-användare att själva ta del av det som utvecklarna nu kanske börjar skapa med detta. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon gör tv-serie av I Know What You Did Last Summer
90-talsrysare blir tv-serie i höst

Under San Diego Comic-Con 2021 meddelade Amazon att deras nya skräckserie I Know What You Did Last Summer kommer att börja sändas i oktober. Tv-serien baseras på slasher-filmen I Know What You Did Last Summer från 1996, en film som i sin tur var löst baserad på romanen med samma namn av Lois Duncan. Filmen fick även två efterföljare, I Still Know What You Did Last Summer och Ix27ll Always Know What You Did Last Summer vilka släpptes 1998 respektive 2006. Här nedan kan ni kolla in trailern till originalversionen av I Know What You Did Last Summer. Tumnagel
36.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Magnethjälm kan behandla hjärntumörer
Kanske kan användas istället för strålning och kemoterapi

Forskare på Houston Methodist Neurological Institute har utvecklar en hjälm som ska användas för att behandla glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Under ett test av hjälmen, där patienten senare avled av andra orsaker än hjärntumören, kunde man under obduktionen se att försökspersonens hjärntumörer minskat med 31 procent efter det att han börjat använda hjälmen. Hjälmen behandlar hjärntumörerna med magnetterapi och är försedd med tre stycken roterande magneter som synes på bilden ovan. Forskarna bakom magnethjälmen säger att den i framtiden, efter godkännande av medicinska myndigheter och liknande, skulle kunna användas för att behandla hjärntumörer istället för strålnings- eller kemoterapi-behandlingar. Hur långt in i framtiden detta skulle kunna ligga nämns dock inte. Tumnagel
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI spöar människor i drönarracing
Drönaralgoritmer blir allt skarpare

Forskare på University of Zurich har utvecklat en algoritm som enligt dem gör att autonoma drönare kan flyga snabbare på en drönar-racingbana än professionella drönarpiloter klarar av. Under tester på racingbanan lät man sin AI-drönare tävla mot två professionella drönarpiloter som fått öva på den aktuella banan tidigare. Trots detta så var AI-drönaren snabbare än de båda mänskliga piloterna när man tävlade på tid mot varandra. Davide Scaramuzza, som är chef på University of Zurich Robotics and Perception Group, säger om deras drönaralgoritm: "Our drone beat the fastest lap of two world-class human pilots on an experimental race track. The novelty of the algorithm is that it is the first to generate time-optimal trajectories that fully consider the drones’ limitations." Scaramuzzas kollega Philipp Foehn lägger till: "The key idea is, rather than assigning sections of the flight path to specific waypoints, that our algorithm just tells the drone to pass through all waypoints, but not how or when to do that." Algoritmer som dessa skulle i framtiden kunna användas för att förbättra hur autonoma drönare, och kanske även andra fordon, tar sig fram på smidigast sätt, oavsett om det gäller racing eller någon lite mera praktisk typ av transport. Tumnagel
38.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

LG presenterar nya true wireless-hörlurar
Med viskningläge, UV-rengöring och dongle-funktion

LG har presenterat tre nya true wireless-hörlurar i sin Tone Free-serie vilka är försedda med lite funktioner som många konkurrenter saknar. Den enklaste modellen FP5 ser ut att vara ett par någorlunda standard-hörlurar som tillsammans med sitt batterifodral ger dem en batteritid på 22 timmar utan aktiv brusreducering påslaget. De två andra modellerna, FP8 (bilden ovan) och FP9, har en batteritid på sammanlagt 24 timmar. Fodralen till dessa modeller kan även rengöra hörlurarna med UV-ljus samtidigt som fodralet som laddas. FP8:s fodral går även att ladda trådlöst vilket inte är möjligt med de två andra modellerna. FP8 är även försedd med en något som LG kallar för en viskningsfunktion. Detta innebär att en av hörlurarna går att sätta till munnen och låta användaren tala i väldigt låg röst vid telefonsamtal, något som kanske kan vara intressant om man inte vill basunera ut till hela världen vad man har på hjärtat. FP9 har en funktion med vilken man kan koppla in fodralet till en AUX-ingång på en mobil, spelkonsol eller annat och sedan låta fodralet fungera som en Bluetooth-dongle för hörlurarna. LG kommer att börja sälja sina nya Tone Free-hörlurar på marknaden någon gång den här månaden till än så länge okända priser. Huruvida de dyker upp på den svenska marknaden återstår att se. Tumnagel
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar boendediskriminering
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med försäkring boendediskriminering . Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
27.9°
+
Frode Wikesjö
0

TV-pirater får betala nästan 100 miljoner i skadestånd
Två personer får även krypa in i kurran

Patent- och marknadsöverdomstolen har dömt två män som anses drivit i ett pirat-tv-nätverk baserat i Norrköping till fängelse och höga skadestånd. De båda männen döms till två års respektive 1,5 års fängelse. De ska även betala ett skadestånd på 93 miljoner kronor till diverse tv-bolag. Tv-bolagen hade ursprungligen krävt de båda på 137 miljoner kronor i skadestånd men det stannade alltså på lite under hundra miljoner kronor. Skadeståndssumman är baserad på vad det skulle kostat om pirat-tv-tjänsternas användare hade köpt dessa tjänster lagligt. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon ryktas börja acceptera bitcoin som betalning
Kanske även lanserar en egen kryptovaluta nästa år

Det har börjat flyta upp uppgifter om att Amazon planerar att börja acceptera bitcoin och flera andra kryptovalutor som betalning inom en inte alltför avlägsen framtid. Enligt ryktena planerar Amazon att låta sina kunder betala med bitcoin och eventuellt en handfull andra kryptovalutor redan vid årsskiftet. Samtidigt ryktas Amazon även utveckla en egen kryptovaluta som eventuellt skulle kunna lanseras någon gång under nästa år. Om det ryktet stämmer verkar det med andra ord som om Amazon planerar att göra något liknande som Facebook har försökt göra under några års tid. Facebook presenterade 2018 kryptovalutan Libra vilken man då planerade att lanserade 2020. Så blev aldrig fallet och efter en hel del motgångar byttes namnet på valutan ut till Diem. Det senaste budet gällande Diem var att den skulle lanseras i lite mindre skala än det först var tänkt men när så kan bli fallet finns det fortfarande inga uppgifter om. Bitcoin steg över tio procent efter ryktet om att Amazon skulle acceptera valutan som betalningsmedel började spridas. Även flera andra kryptovalutor ökade kraftigt i värde efter uppgifterna. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audi visar upp Audi RS Q e-tron
Hoppas hybridbilen ska vinna Dakar-rallyt nästa år

Audi har visat upp ett nytt koncept på en offroad-racer som man hoppas ska kunna röna framgångar i framtida offroad-tävlingar. Man kallar konceptet för Audi RS Q e-tron och det handlar om en hybridbil. Att Audi inte valde att köra helt elektriskt berodde på de långa körsträckorna som kan förekomma i vissa offroad-lopp. Audi skriver i en pressrelease om drivsystemet på RS Q e-tron: "Audi selected a hybrid drivetrain instead of going all-electric because Dakar stages can be up to 500 miles long before detours and other unexpected events are factored in. Finding a charging station in the Saudi Arabian desert is easier said than done, and waiting for an electric car to charge isnx27t ideal in a race where every split second is important. The system relies on a TFSI engine sourced from the firmx27s now-shuttered DTM touring car program and set up to charge the 50-kilowatt-hour battery pack on-the-go. It operates between 4,500 and 6,000 rpm." Audi planerar att delta i lite olika offroad-lopp redan i år men målet är att man ska ställa upp och kanske vinna i nästa års Dakar-rally, ett race som drar igång 2 januari 2022. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

SpaceX ska skicka NASA:s Clipper till Jupiter
Ska studera Jupiters måne Europa

Det fortsätter att trilla in prestigefyllda rymduppdrag för SpaceX och deras raketer. Nu är det klart att NASA valt SpaceX för att skicka deras Clipper-uppdrag till Jupiter. Clipper är tänkt att studera Jupiters istäckta måne Europa, en måne som man tror har oceaner av vatten under sin isyta. Går allt som det är tänkt så kommer Clipper att lyfta från jorden med hjälp av SpaceX Falcon Heavy-raket någon gång i oktober 2024. Clipper kommer inte att landa på Europa men kommer däremot att leta efter lämpliga platser att landa för framtida Europa-uppdrag, uppdrag som då kanske kommer att leta efter liv under ytan på Europa. NASA:s Europa Clipper har kostat runt 4,25 miljarder dollar att utveckla. SpaceX kommer att få 178 miljoner dollar för att rymdsätta farkosten. I klippet ovan kan ni kolla in lite mer om NASA:s Clipper-uppdrag på Jupiter. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

BeachBot rensar stränder från fimpar
Med hjälp av bilder från Microsoft Trove

Fimpar och annat småskräp på våra stränder är inte helt ovanligt och är något som kan göra en dag på beachen lite mindre trevlig. Detta är något som det nederländska företaget TechTics tagit fast på. De har nu utvecklat en robot som är specialiserad på att identifiera och samla in fimpar som kastats på stränder. Den fyrhjuliga roboten använder sig av datorsyn för att hitta fimpar och har tränats upp med bilder som har köpts in via Microsofts tjänst Microsoft Trove. Trove är en tjänst där fotografer kan ladda upp sina bilder och mot en mindre ersättning sedan låta företag och andra använda dessa i sina maskinlärnings-applikationer. I videoklippet nedan kan ni kolla in när BeachBot plockar fimpar från stranden Scheveningen utanför Haag. Tumnagel
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
44kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
23kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
6kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-24kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg