m
Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
Så bra är de!

Mobil / Feature

För nästan exakt en vecka sedan presenterade Apple fyra nya telefoner. Deras lineup har ju de senaste åren förändrats lite från det att vi fick en iPhone X. Året efter kom Xs och då kom även en ny storlek, Xs Max. Vi fick även ett litet sidospår som kallades för Xr.

Året efter så blev det siffror igen och Xs blev 11 Pro, Xs Max blev 11 Pro Max och så fick vi en helt vanlig 11 som uppföljare till iPhone Xr. Hänger ni med?

I år utökas serien ytterligare med en iPhone 12 mini. I mitten har vi då iPhone 12 och iPhone 12 Pro, två telefoner som är väldigt mycket mer lika varandra än förra årets iPhone 11 och 11 Pro var. Faktum är att man till en början nästan undrar varför det ens finns två modeller.

TL;DR iPhone 12 och iPhone 12 Pro är inte bara mellansyskonen i årets upplaga av iPhones, de är nästan tvillingar. Men även tvillingar har sina egenheter. iPhone 12 har en kamera mindre, har mindre RAM-minne, saknar LiDAR och har aluminiumram istället för stål, men väger mindre och kostar 2500 kronor färre pengar. Vilket blir ditt val?

En kantigare iPhone är här - igen!


Det första men ser är så klart den nya formen. Och jag älskar den. I många år har det nu varit runt och halt på alla håll och kanter, i värsta fall även på skärmen. Här är det platt och kantigt på alla sätt och vis och det är underbart. Känslan är precis densamma som på den gamla goda tiden med iPhone 4 och 5.

Telefonen är riktigt greppvänlig och visst är det inte så mjukt och härligt, men man vet att man har greppet om den och på något konstigt sätt har den nya formen gjort telefonen mindre.

iPhone 12 är mindre än iPhone 11


Men vi börjar med lite data. Storleksmässigt är det störst skillnad mellan 11 och 12 för den vanliga modellen. iPhone 11 har uppfattats som rätt klumpig av många användare och så är inte fallet längre. Måtten har gått från 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter till 146,7 x 71,5 x 7,44 millimeter. Mindre på alla håll och kanter alltså och det märks även på vikten som har gått från 194 gram till 162 gram. I dag är 162 gram lite för en telefon och det är en ganska så nätt historia. Man kan redan nu konstatera att lilla mini kommer att kännas som en fjäder med sina 135 gram.

Betydligt bättre skärm på iPhone 12 än på iPhone 11


Skärmens storlek är inte förändrad mellan iPhone 11 och iPhone 12, den är fortfarande på 6,1 tum men har nu fått betydligt bättre teknik och upplösning. Skärmen i iPhone 11 var duglig, men hade de fortsatt med den även i år hade det inte varit ok. Nu har man bytt från LCD till OLED och upplösningen har gått från 1792x828 till 2532x1170 vilket betyder att pixeltätheten har ökat från 326 ppi till 460 ppi. Att det är OLED är ju också väldigt trevligt då man får riktigt bra svärta. Ljusstyrkan ligger fortfarande på 625 nits vid typisk användning men kan numera dunkas upp till 1200 nits när det behövs för HDR. Kort sagt är detta en utomordentlig skärm som inte kommer att göra någon besviken.

iPhone 12 Pro får mer skärm i samma format


iPhone 12 Pro då? Här är skillnaden en annan jämfört med förra årets iPhone 11 Pro. Formatet är nämligen nästan exakt detsamma (144 x 71,4 x 8,1 millimeter för iPhone 11 Pro och 146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter för iPhone 12 Pro) men storleken på skärmen har ökats från 5,8 till 6,1 tum. All data för skärmen är identisk mellan iPhone 12 och 12 Pro förutom att den senare har en ljusstyrka på 800 nits vid typisk användning.

0,3 tum större skärm kan verka lite, men för mig som är van vid en 11 Pro Max är storleken fullt tillräckligt, men inte för stor. 12 Pro Max har också blivit en storlek större, från 6,5 till 6,7 tum. Men vi återkommer till den om några veckor.

Eftersom iPhone 12 Pro är byggd med stålram istället för aluminiumram och eftersom det finns fler saker i telefonen så är den även tyngre och väger in på 189 gram, vilket är en liten gram mer än 11 Pro.

Mer i mindre förpackning för båda varianterna alltså, men på olika sätt.

iPhone 12 betydligt lättare än 12 Pro


iPhone 12 har alltså blivit betydligt mer Pro i sitt utseende och när man får de båda telefonerna i sin hand för första gången är det enda som skiljer antalet kameror på baksidan, materialet i ramen och färgerna. När man lyfter dem så känner man viktskillnaden också, men jag skulle inte säga att lättare eller tyngre är bättre eller sämre, jag personligen gillar den lättare känslan i vissa lägen men tyngre ger också en mer solid känsla. Tycke och smal alltså här.

Glaset för skärmen är inte längre glas


Glas är ju ett material som är genomskinligt, men det har också ett antal egenskaper som måste uppfyllas för att man faktiskt ska få kalla det för glas. Årets upplaga av det där genomskinliga framför skärmen kallar Apple för ceramic shield och det är faktiskt på molekylnivå inte glas, i alla fall om man frågar en professor. Hur som helst så ska det ha fyra gånger så bra egenskaper när det tappas mot marken än tidigare versioner. Det är väldigt mycket och det ska bli intressant att se tester kring detta.

På baksidan hittar vi något som fortfarande kallas för glas men man lovar här att det ska vara det tuffaste glaset på marknaden.

Jag har inte riktigt känt att det varit läge att sula telefonerna i marken, men någon på internet lär ju göra detta så snart telefonerna kommer i butik, så då får vi se om Apples ord verkligen håller.

Fortfarande bara 60hz på skärmen


Vilket är skandal. I princip alla andra flaggskepp i år har fått en skärm med uppdateringsfrekvens på 90 eller 120hz, att inte Apple levererar på detta är faktiskt skandal. Speciellt med tanke på att Apple redan 2017 skapade en teknik som man kallar för ProMotion, en teknik som hanterar 120hz-skärmar och som gör att de bara kör 120hz när det behövs. Denna teknik satte man alltså in i iPad Pro för tre år sedan, men har ännu inte lyckats stoppa in den i iPhone.

På Apple Watch hanterar man skärmuppdatering åt andra hållet, där kan man gå ner till 1hz om det behövs. Man kan alltså skärmar och skärmuppdatering och att det inte stoppats in i iPhone måste ha en annan anledning. Troligen har det med batteriet att göra, 5G har troligen gjort så att det inte fanns plats för 120hz utan att man tappade batteritid jämfört med förra årets modeller och det hade helt enkelt varit en för stor förlust.

Visst har Apple varit väldigt bra på att leverera en upplevelse som duger även i 60hz, men har man smakat på 120hz-sötman vet man hur trevligt det är och i dag förväntar man sig 120hz av en toppmodell.

Nya och justerade färger


Färgerna är fem till antalet på 12 och fyra för 12 Pro. iPhone 12 har svart och vit och de är inte så spännande kanske. Årets Product Red är lite rödare och poppigare än förra året vilket jag gillar, förra årets var lite för lila. Den gröna versionen får leva vidare i en något mer blaskig form. Borta i år är gul och lila och dessa har ersatts av en blå som inte sticker ut så mycket.iPhone 11 till vänster, iPhone 12 till höger

iPhone 12 Pro har istället för aluminium en stålram och det ger så klart en lite annan och lyxigare look. Både iPhone 12 och 12 Pro har glas på baksidan men på iPhone 12 Pro är den matt istället för blank vilket också ger en annan look. Men har du sett en 11 Pro så känner du igen dig, förutom att telefonen är kantigare är det samma telefon som förra året. Borta bland färgerna på iPhone 12 Pro är den gröna som har ersatts av en blå. Vit är forfarande vit men rymdgrå har ersatts av grafitgrå och guld har fått en baksida som inte är så rosé och så ska stålramen vara betydligt guldigare. Om man vågar kan denna vara riktigt blingig och härlig.iPhone 11 Pro till vänster, iPhone 12 Pro till höger

Lätt snabbast på marknaden


Men utseende är inte allt här i världen, insidan är ack så viktig. Här hittar vi numera A14 Bionic i båda varianterna och det är en riktigt liten best faktiskt. I GeekBench 5 får vi runt 1590 i single core och runt 4000 i multi core när telefonen är fulladdad. Börjar batteriet laddas ur så sparar Apple lite på kraften och man får samma resultat i single core och något lägre i multi core, runt 3800-3900. Inget som lär märkas i annat än prestandatest.

Jämfört med iPhone 11/iPhone 11 Pro är det en förbättring från 20 procent på single core och 25 procent på multi core. Klart bättre alltså, även om man knappast tycker att iPhone 11 är långsam om man växlar mellan telefonerna.


Jämfört med de absolut snabbaste Android-telefonerna är det rejäl klasskillnad på single core, iPhone är helt enkelt nästan dubbelt så snabb. På multi core-sidan är det jämnare, där presterar iPhone 12 runt 20 procent bättre än de absolut bästa Android-mobilerna.

Mer RAM-minne i iPhone 12 Pro


Apple går aldrig ut med hur mycket RAM-minne som deras telefoner har, men vad vi kan se så har iPhone 12 4 GB RAM och iPhone 12 Pro 6 GB RAM. Som ni ser ovan gör detta ingen skillnad för prestanda, men det kan göra skillnad i hur många appar man kan ha igång samtidigt.

iPhone 11 Pro Max hade 4 GB minne och det har märkts speciellt när man kör igång kameran som kräver mycket minne. Med iPhone 12 Pro kan jag ha kameran och Pokemon GO (som kräver en del RAM) igång samtidigt, något som inte går med varken iPhone 11 Pro Max eller iPhone 12.

Fortfarande lightning och ingen laddare i lådan


Mycket av snacket efter att iPhone 12 lanserades har varit kring laddaren som bekant inte följer med i lådan längre. Istället följer en lightning till USB-C-sladd med. Anledningen är enligt Apple att man inte vill tillverka och skeppa saker som inte kommer att användas, men är det verkligen så? De flesta som har en iPhone 12 har säkert lightning-kablar hemma men alla laddare som folk har är generellt med USB-A och inte USB-C. Vill man köra snabbladdning, vilket man vill, så behöver man köpa en laddare med mer kräm som har USB-C än den sunkiga USB-A-laddaren man redan har.

Jag tycker å ena sidan att Apple gör rätt som inte skickar med onödiga saker som hörlurar, men en USB-C-laddare hade varit trevligt. Nu kostar en sådan inte miljarder (utan rättare sagt 295 kronor, Apple är faktiskt ganska så billiga här) så det kanske inte är hela världen. Laddaren är förresten på 20W vilket är ok snabbt, men konkurrenterna ligger steget före här och levererar konstant snabbare laddning än Apple. Det går att använda fetare laddare om man vill, till exempel sin laddare från MacBook, men om det går snabbare och vart gränsen går har vi inte hunnit forska i tyvärr eller fått svar på från Apple. Vi återkommer i frågan.

Att man fortsätter med lightning är däremot konstigt. Apple anser att det finns ett enormt utbud av produkter med lightning där ute och att det vore elakt mot alla som redan har investerat i dessa. Men i dessa trådlösa tider undrar jag vad detta enorma utbud av produkter egentligen består av för prylar. Nä, det hade varit bättre att köra USB-C även på telefonen, framförallt eftersom USB-C klarar av ännu snabbare snabbladdning än lightning. Frågan är om folk bryr sig dock, eller om detta mest är något som vi nördar bryr oss om. Men USB-C är kärlek och det konstiga är ju att Apple också tycker det, på typ allt förutom iPhone.

MagSafe har stor potential


En snackis under året har dock varit att Apple skulle skrota kontakten helt och bara köra trådlöst. På något sätt så känns det faktiskt så i och med att man släppte MagSafe.

MagSafe är i korthet en smart magnet som sitter i en ring på baksidan av telefonen. Grundsyftet är att man enkelt kan sätta fast tillbehör på telefonen, och det är ju trevligt. Just nu finns det från Apple ett gäng fodral, en plånbok och en laddare som har stöd för den nya tekniken.

Fodralen har främst stöd för kontakten eftersom de måste skicka vidare funktionen. Därför har de en egen ring i sig och genomskinliga skal kan inte längre vara helt genomskinliga.

Plånboken har vi inte testat men kan bli en perfekt liten plånbok för oss som bara behöver en två-tre kreditkort med oss.

Laddaren var jag rätt skeptiskt till när jag såg den första gången. Ser man det som en trådlös laddare så är det bara en trådlös laddare som är lite enklare att få på plats exakt. Ser man det som en ersättare av en sladd så har man helt plötsligt fått sig en större sak att bära med sig och det kändes som att det bara skulle bli klumpigare med laddaren på.

Så fel jag hade.

När jag fick laddaren för första gången så ändrade jag inställning i båda frågorna och blev istället riktigt pepp. MagSafe-laddaren är nämligen väldigt liten jämfört med alla andra trådlösa laddare på marknaden. Och visst är den lite större i väskan jämfört med en vanlig sladd, men på telefonen så är min upplevelse faktiskt att det helt ok att greppa telefonen. Extremt liten detalj är att man slipper ha en kontakt i botten av telefonen men det gör det trevligare att hålla i den.

Jag gillar trådlös laddning men det har ju inte varit speciellt snabbt. Har man velat ha en trådlös laddare som levererar bra fart har man fått använda laddare som verkligen bara hör hemma på bordet, som kräver att telefonen halvt står upp (så att telefon och laddare matchar varandra) och så har de oftast en liten fläkt i sig.

Hur Apple har löst detta med MagSafe Charger är jag alldeles för lite tekniker för att lista ut, men det är en väldigt snygg lösning. Prislappen på 495 kronor är också ett normalt pris för en trådlös laddare som klarare 15W, så köper du en iPhone 12 och funderar på trådlös laddning är detta en självklarhet. I grunden är det en helt vanlig qi-laddare så den fungerar med allt annat som har stöd för trådlös laddning, så man kan ladda äldre iPhones, Androider, hörlurar eller vad man nu vill med laddaren.

Det går dock inte att ladda andra enheter med sin iPhone som man kan göra med ett antal andra flaggskeppstelefoner, vilket är synd men inte en dealbreaker.

5G är bra. I framtiden.


Ni som såg Apples event såg att de pushade väldigt, väldigt hårt för 5G. Anledningen är att 5G är en stor grej framförallt för de amerikanska operatörerna. De har inte lyckats leverera så bra på 4G och de tjänar pengar på att sälja 5G-abonnemang.

Vi användare här i Sverige bryr oss, just nu, inte ett dugg om 5G för här finns det helt enkelt inte. På några få ställen i Stockholm blippar det till och man får, om man har Tele2, upp mot 1 gigabit i nerladdning men eftersom vi har så bra 4G-hastighet här är det inte så mycket att bli pepp kring när det finns 5G på så extremt få platser.

Hur som helst så är det bra att telefonerna har 5G eftersom det lär komma, delvis under nästa år men framförallt under 2022. Telefonerna vi köper i dag lever ju länge så 5G kan komma till nytta vart det lider. Men i dag ska du inte vara så upphetsad.

Apple säger att de har uppfunnit en teknik som känner av om man verkligen behöver 5G och ligger på 4G istället när man inte behöver så snabb nerladdning. Smart, eftersom det spar batteri. Men trots det så påverkar 5G batteritiden.

Samma batteritid som förra året


Vilket leder oss in på just batterifrågan. Förra året så ökade batteritiden rejält vilket berodde på större batterier och en väldigt mycket strömsnålare processor. Tyvärr så får vi inte njuta av detta i år, batteritiden är densamma som förra året för iPhone 12 och iPhone 12 Pro har faktiskt lite, lite, sämre batteritid. Nu var hoppet så rejält förra året att det hade varit att begära för mycket att lyckas med samma trick ett år till, men att stanna i utvecklingen är aldrig bra. Batterierna har inte blivit större i år men A14 borde rimligtvis vara strömsnålare än A13, men den vinsten har troligen ätits upp av 5G. Hur som helst så räcker batteritiden i våra första tester.

Laddar gör man alltså via sladd eller MagSafe. Om man har den nya sladden och en 20W-laddare så får man relativt snabb laddning, 50 procent på 30 minuter. Men som sagt tidigare så är detta inte så imponerande i dag jämfört med andra flaggskepp.

Kamerorna levererar nyheter, men inget revolutionerande


Kameror är viktigt och bättre chip i telefonen levererar bättre bilder. I alla fall hos de flesta tillverkare. Vid normal användning med den vanliga kameran så kommer man inte att märka speciellt stor skillnad mellan iPhone 11/11 Pro och iPhone 12/12 Pro. Knapp någon alls faktiskt. Den stora skillnaden på den vanliga kameran kommer först med iPhone 12 Max som har en betydligt större sensor och lite annan teknik, detta fick dock inte plats i vanliga iPhone 12 eller iPhone 12 Pro.

Men nyheterna som är finns där syns i detaljerna.


Som natt och dag...

Ultravidvinkeln är en fantastisk kamera som man kan ta bilder med i trånga utrymmet och med ett annorlunda och coolt perspektiv. Tyvärr var kvalitetsskillnaden mellan den vanliga kameran och ultravidvinkeln lite för stor i kvalitet på iPhone 11/11 Pro, så jag använde den inte så mycket, bilderna helt enkelt blev sämre. Det syntes i skärpan där Apples teknik DeepFusion jobbade och det syntes mycket när ljuset blev sämre eftersom det var ljussvagare och night mode inte fanns alls.

Det är fortfarande skillnad mellan ultravidvinkeln och vidvinkeln på iPhone 12/12 Pro men betydligt mindre än tidigare. Dels så har bilderna blivit väldigt mycket skarpare och så finns numera även nattläge. För båda nyheterna gäller att det är klart bättre än tidigare, men man ska inte förvänta sig riktigt samma nivå som på den vanliga kameran.


Apple har även pillat lite med tekniken som gör så att bilder tagna med ultravidvinkeln inte ser ut som att de är tagna i en bubbla. Skillnaden är inte gigantisk, men resultatet är helt klart bra.

Telekameran är, vad vi kan se, i princip samma som förra året men ska ha fått DeepFusion och bör därmed få lite bättre bilder i vissa situationer. Någon märkbar skillnad har vi inte sett ännu.

Selfiekameran har också fått både nattläge och Deepfusion, vilket ju är trevligt. Speciellt nattläge är något som aldrig skadar på en selfiekamera, det händer ju inte helt sällan att man vill ta en selfie då ljuset inte är perfekt. Jag tycker att hudtonen är lite härligare också, men det är ytterst subjektivt.


Bättre video, men kommer du att märka det?


iPhone 12 har nu stöd för HDR-inspelning med Dolby Vision. Supercoolt och fräckt på alla sätt och vis men frågan är om du som normal användare kommer att märka av det. Dolby Vision är inte ens påslaget från start och de allra flesta lär inte slå på det.

Även om detta är en funktion som säkerligen bara kommer att användas av proffs så är det faktiskt en funktion som också finns i vanliga iPhone 12. Det är trevligt!

Vi har inte riktigt hunnit testa detta ännu tyvärr och får återkomma i frågan.

LiDAR lyfter AR


Förutom tele-kameran är den andra skillnaden mellan iPhone 12 och 12 Pro att den senare har LiDAR. Detta var något som kom med senaste iPad Pro och gör att man kan ta ett kliv framåt med AR.

LiDAR fungerar så att den lilla manicken på telefonen känner av rummet inom några meters räckvidd och ritar upp det i 3D. Detta har man gjort tidigare, typ, med kombinationer av olika kameror och det är detta som gör att man kan placera objekt på golvet i en AR-värld.

Med LiDAR blir det dock väldigt mycket mer exakt och framförallt snabbt. Du har säkert dragit igång en AR-app någon gång och fått uppmaningen att du sakta ska scanna golvet. Sedan får man vifta med telefonen i några sekunder innan man kan göra något. Nu slipper man detta utan man kan istället direkt placera objektet. Möjligheterna för att mäta av en vägg i ett rum är också betydligt exaktare. Det är självklart inte som en tumstock som mäter på millimetern, men när jag har testat så är det korrekt på någon centimeter. Om du behöver veta om ett köksskåp är 40 eller 50 centimeter brett räcker detta gott och väl för att ge svaret.

En blev dyrare, en blev billigare


När jag fick de här två telefonerna undrade jag stilla vem som kommer att betala extra pengar för Pro-versionen. Med lite eftertanke finns det en anledning till att Pro-versionen finns, men det är långt ifrån självklart vilken version man ska välja.

iPhone 12 mini har tagit över platsen som den billigaste, nya modellen från Apple och kostar 8695 kronor. iPhone 12 kostar från 9995 kronor, vilket alltså ska jämföras med iPhone 11 som kostade från 9195 kronor, en prisökning på 800 kronor.

iPhone 12 Pro kostar från 12.495 kronor vilket är en prissänkning från iPhone 11 Pro som kostade 12.995 kronor när den släpptes förra året.

Det man får om man väljer Pro är 128 GB istället för 64 GB, en kameralins till, LiDAR, lite ljusstarkare skärm, med RAM och stål istället för aluminium runt telefonen. Är det värt 2500 kronor? Alltså ingen av de funktionerna är något man verkligen behöver och vill man uppgradera minnet i iPhone 12 från 64 till 128 så kostar det rimliga 600 kronor. De andra funktionerna som Pro erbjuder går alltså på 1900 spänn.

Klart är i alla fall att iPhone 12 har blivit mer prisvärd trots prisökningen på 800 kronor. Man får så mycket mer för pengarna, framförallt den bättre skärmen men också den mindre förpackningen. iPhone 12 Pro ger med prissänkningen också mer för pengarna.

Så ska man köpa?


Vi köper ny telefon betydligt mer sällan nu än för några år sedan, så att ens ta upp om man ska köpa en iPhone 12 om man har en iPhone 11 borde inte ens kännas aktuellt, men det är en vettig fråga faktiskt. Och svaret är ja om man får bra betalt för sin iPhone 11.

Att uppgradera från iPhone 11 Pro är däremot en annan historia, där är svaret nej. Förändringarna är helt enkelt för små.

Men annars då, om du har en äldre iPhone eller en Android? 10.000 kronor eller mer är väldigt mycket pengar och varken iPhone 12 eller 12 Pro erbjuder något galet revolutionerande, de går liksom inte att vika. Men de är riktigt trevliga telefoner som erbjuder allt man behöver förutom den där detaljen med 120hz-skärmen. Det är verkligen så synd att Apple prioriterade bort detta, för det gör att jag inte helhjärtat kan säga att det här är årets bästa telefon.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
48.8°
0

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Så bra är de!

Age of Empires IV släpps till hösten
Direkt på Xbox Game Pass för PC

Under gårdagen höll Microsoft ett litet minijippo för kommande Age of Empires IV som utvecklas av Relic Entertainment. Bland annat meddelade man då att spelet kommer släppas under hösten till Windows via Steam samt Windows Store och vara tillgängligt för dem som kör Xbox Game Pass för PC. Detta realtidsstrategispel kommer innehålla kampanjer för fyra olika civilisationer som du då ska ta genom fyra olika tidsåldrar. En ny grej för spelet är möjligheten att gömma trupper i skogen för att ligga i bakhåll vilket ju låter spännande. En trailer för spelet kan beskådas ovan och hela jippot kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Så här ser det ut när man åker genom Musks tunnel
Den under Las Vegas

Tidigare i veckan fick pressen provåka Elon Musks kollektivtrafik som tar passagerare genom tunlar under Las Vegas. Denna tunnel befinner sig tolv meter under jorden och är sammanlagt ungefär 2,5 kilometer lång med tre stop. Tanken är att det i dessa tunlar ska köra ett stadigt flöde med Teslas som körs autonomt. Bilarna ska också rymma upp till 16 personer. Men just nu är det inte så sexigt då bilarna under denna pressdag var helt vanliga Teslas som kördes av riktiga människor med en fart på runt 55 Km/h Vid full kapacitet är det tänkt att denna loop ska kunna transportera 4 400 i timmen. Om det blir så återstår att se när denna tunnel öppnas upp inom några månader. Under juni månad kommer det hållas en större konferens i Las Vegas och då blir det spännande att om det här är en vettig investering från Las Vegas sida eller ej. Tumnagel
36.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för Together BnB
Märkligt snuskpellespel

Together BnB är ett kommande spel där du som spelare driver ett bed and breakfast och spenderar din vardag med att ta pervobilder på kvinnliga gäster samt skjuta vilddjur med pistoler för att få rätt på vad som häde med din bror som mystiskt försvunnit. Together BnB is a 3D Real-Time first-person love adventure PC Game. You will be playing the main character James, whose older brother owns a BnB. James was forced to take over the management of the BnB since his brother mysteriously disappeared. Besides searching for his brother through various clues, as a deputy manager, James also has to assist the beautiful tenants of the BnB, satisfy them and help them achieve their goals... Trailern för spelet kan kollas in ovan och sammanfattar verkligen denna märkliga kombination. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Star Trek-film har premiär under 2023
Långt kvar tills dess ju!

Även om det var fem år sedan vi sist fick se en ny Star Trek-film på bio får vi vänta ett tag till på att vi får se en till. Paramount har nämligen bestämt sig för att inte släppa nästa Star Trek-film förrän den 9 juni 2023. Vad filmen kommer handla om och vem som står för manuset är för tillfället oklart. Tidigare rapporter kring denna film har bland annat sagt att Quentin Tarantino eller Noah Hawley var ansvariga för manuset men det verkar inte längre vara fallet. Det är också oklart vilken tidslinje filmen kommer utspela sig men antagligen återvänder de till Kelvin-tidslinjen igen. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

Michael Reeves leker med Spot
Gör så den kissar öl

Michael Reeves har fått leka lite med roboten Spot från Boston Dynamics. Självklart använde han sin tid och kunskap för att göra det mest praktiska en sådan här robot kan göra, nämligen att kissa öl. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Längre gameplay-trailer för The Day Before
Det där Last of Us-liknande MMO-spelet

Här bjuds vi på en längre trailer för spelet The Day Before vilket är ett kommande MMO-spel som utspelar sig i ett USA som drabbats av en dödlig pandemi. Infekterade människor har blivit köttsugna zombies och de som överlevde drabbar samman över de få resurser som är kvar. När spelet släpps är för tillfället okänt, men länk till spelet på Steam har ni här nere till vänster och där kan ni wishlista för att hålla er uppdaterade. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Stor modell av Mustangen från Gone in 60 seconds
Bygg Eleanor på 27 månader

Eleanor från filmen Gone in 60 seconds är troligen en av de allra mest kända film-bilarna. Nu finns den som smått gigantisk metallmodell som mäter 58 centimeter lång. Den säljs av några som heter Die-cast club och det lär bli en dyr historia att få ihop den. Det tar också 27 månader. Varje månad får man nämligen fyra kit som kostar 120 kronor styck ungefär. Dessa bygger man sedan ihop och när 27 månader har gått så har man byggt ihop bilen. Låter det dyrt? Det är det, prislappen totalt blir 13.000 spänn. Aj. Men kanske ett roligt och långt projekt. Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

Premiärdatum för nästa Indiana Jones-film
29 juli 2022

Under gårdagen meddelade Disney att nästa Indiana Jones-äventyr har premiär den 29 juli 2022. Harrison Ford återvänder som bekant för huvudrollen och kommer bland annat få sällskap av Phoebe Waller-Bridge. John Williams kommer också att återvända för att ge filmen lite musik. Tumnagel
43.0°
+
Frode Wikesjö
0

De första 16 minuterna från Diablo 2: Resurrected
Från den pågående alfan

Som bekant pågår det just nu ett tekniskt alfatest för Diablo 2: Resurrected. Folket från IGN har fått lägga vantarna på det och bjuder här på spelets första 16 minuter. Nedan kan man också spana in ett klipp där man jämför den gamla grafiken med den nya. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

Därför är miles per gallon idioti
Vänd på det!

Amerikanarna kan en del saker, men mått har de verkligen inte fått rätt. Extra knäppt blir det när man vänder på saker och här förklarar Engineering Explained varför miles per gallon är ren och skär idioti jämfört med liter per mil. Tumnagel
49.0°
+
Roger Åberg
0

Trailer för Sons of Sam: A Descent Into Darkness
Var seriemördaren Son of Sam verkligen ensam om morden?

David Berkowitz är sannolikt en av USA:s mest kända seriemördaren och gick i media bland annat under namnet "Son of Sam" under sin mordturné i New York mellan 1976 - 1977. I Netflix senaste truecrime-dokumentär Sons of Sam: A Descent Into Darkness spekuleras det om att Berkowitz kanske inte ensam begick de sex mord och tio knivskärningar som han senare dömdes för. Det här är en teori som framför allt lanserats av den nu avlidne journalisten och författaren Maury Terry, som även skrivit boken "The Ultimate Evil: An Investigation Into Americax27s Most Dangerous Satanic Cult". Sons of Sam: A Descent Into Darkness består av fyra delar och de kommer att börja sändas på Netflix 5 maj. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Farväl LG!
Mr Mobile säger hej då

LG har väl aldrig varit bäst men några riktigt bra släpp har de allt gjort. De senaste åren har man släppt en hel del konstiga men uppfriskande modeller men inga riktiga succéer och i veckan berättade man att man slänger in handduken. Mr Mobile har letat i förrådet och går här igenom en hög av de modeller som LG släppt genom åren. Tumnagel
37.8°
+
Roger Åberg
0

GE satsar på att utveckla covid-19-sensorer för mobiler
Så att den kan känna av om det finns virus där du befinner dig

GE Research har fått bidrag från den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) för att försöka utveckla minimala sensorer som ska kunna känna av om det finns covid-19-partiklar i närheten av sensorerna. Företaget har sedan tidigare lång erfarenhet att utveckla sensorer till olika branscher och man tänker sig att en covid-19-sensor skulle vara mindre än en nagel och kunna integreras i till exempel mobiltelefoner, smarta klockor och annan bärbar teknik. Forskaren Radislav Potyrailo från GE Research säger i ett pressmeddelande om den eventuella sensorn: "We have developed tiny sensors smaller than a fingertip that have the same detection capabilities as the high-end analytical instruments the size of a microwave oven. Our sensors are sort of like bloodhounds. We train them to detect a specific thing, and they are able to do that well without being thrown of the trail by something else." Projektet med att utveckla minimala covid-19-sensorer kommer att pågå i två år så det kommer att dröja ett tag innan vi får se resultatet av GE Research forskning. Skulle man lyckas få fram de minimala sensorerna som är målsättningen så krävs det givetvis även att dessa inte blir alltför dyra för att mobiltillverkare och andra ska kunna bygga in sensorerna i sina produkter till en rimlig kostnad. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Digga ledmotivet till nya Mortal Kombat-filmen
MORTAL KOMBAAAAT!

Den stora frågan som många ställde sig när det stod klart att det skulle bli en ny Mortal Kombat-film var om denna rulle skulle återanvända ledmotivet från första filmen från 1995. Natten till i dag fick vi svar på den frågan då en uppdaterad version av låten släpptes. Låten heter enkelt nog Techno Syndrome II och kan diggas på högsta volym i klippet ovan. Mortal Kombat släpps på HBO Max den 23 april och det gamla ledmotivet kan diggas nedan. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Vad har 25 år gjort med Porsche Boxster?
986 Boxster vs 718 Boxster

När Porsche släppte sin Boxster fick modellen mycket skit, den var lite för tam och alla tuffa killar tyckte då att det inte var en riktig Porsche. Det löste sig dock snabbt och modellen blev riktigt trevlig. Men nu har det gått 25 år och Autogefuhl har fått låna en originalboxster och en jubileumsmodell och jämför de två med varandra. Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Smygtitt på S03 av Dark Side of the Ring
Dokumentärserien om wrestling-världens mörkare sida

Den 6 maj är det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Dark Side of the Ring på VICE. Serien bjuder på några av wrestling-världens mörkare historier och i den här säsongen kommer bland annat att täcka den galna wrestling-showen som 1995 hölls i Nordkorea och den tragiska historien kring Brian Pillman som dog 35 år ung. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Minidokumentär om Oculus Rift
VR-headsetet som inledde den andra VR-vågen

Det har nu gått tio år sedan 18-åringen Palmer Luckey hemma i sitt garage spikade ihop den första prototypen av VR-headsetet som senare blev Oculus Rift. Oculus Rift blev tillsammans med HTC Vive hårdvaran som inledde den andra VR-vågen och det fanns i mitten av förra årtiondet stora förhoppningarna om att VR var något som leta sig ut i stugorna på riktigt den här gången. Idag kan man väl dock säga att den största hajpen runt VR har lagt sig även om utvecklingen fortsätter på flera fronter. Det verkar med andra ord inte helt omöjligt att av VR, tillsammans med AR och XR, är något som kan framöver kan komma att bli betydligt mycket större än vad det är i dagsläget. Även detta berörs lite i slutet av filmen som hittas här ovanför. Vad har ni för tankar om VR, det vi har sett hittills på den fronten och hur VR kan komma att se ut i framtiden? Kommentarerna står till ert förfogande. Bonus. Här nedan hittas trailern till filmen Lawnmover Man från 1992, en film som man kanske kan säga drog igång den första VR-vågen. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

SpaceX överger idén att fånga upp Falcon 9:s noskåpor i nät
Ska nu plocka upp dem från havet istället

Sajten SpaceXFleet rapporterar att SpaceX ser ut att ha övergett metoden som innebar att man fångade upp noskåpor från sina Falcon 9-raket i stora nät som spänts upp över de båda båtarna Ms. Tree och Ms. Chief. 2019 bevisade SpaceX att detta var möjligt då man fångade upp sin första noskåpa i en av de nätförsedda båtarna. Sedan dess ska dock detta bara ha skett ytterligare åtta gånger enligt SpaceXFleet. Anledningen till att SpaceX nu fimpar metoden med att fånga upp kåporna i nät uppges vara att den flera gånger har skadat kåporna såväl som båtarna som fångar upp dem. SpaceX överger dock inte idén om att återanvända Falcon 9:s noskåpor. Istället för att fånga upp dem i nät så har man nu återgått till metoden att snabbt plocka upp dem ur havet när de slagit ner där, en metod som man har använt sedan 2018. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
57kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
100kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Så gjorde Moby nya versionen av Porcelain
Reprise Version

Porcelain är en av Mobys mest kända låtar och nu har Moby spelat in en ny version av den. Den här gången är den inte alls elektronisk utan med orkester och hela rasket. Med på sång är också Jim James. Ovan kan ni ser Moby berätta om hur den nya versionen kom till och nedan kan ni lyssna på den och se originalvideon. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Netflix arrangerar Snabba Cash-konsert
Med Timbuktu, Silvana Imam och andra

Igår hade Netflix svenska tv-serie Snabba Cash premiär och i morgon kommer Netflix att köra en digital "Snabba Cash"-konsert för att uppmärksamma det. På konserten kommer 1.Cuz, Greekazo, Mwuana, Timbuktu, Silvana Imam, Lilla Namo, Erik Lundin, Stor samt Linda Pira att uppträda. Förutom musikuppträdanden kommer även Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela och Ayan Ahmed tillsammans med Snabba Cash regissör Jesper Ganslandt dyka upp på eventet. De kommer bland annat berättar om skapandet av serien i intervjuer ledda av konferencier Amie Bramme Sey. Netflix "Snabba Cash – The Music Event" släpps den 9 april kl 19:00 på Netflix YouTube-kanal vilken hittas på länken här nedanför. Tumnagel
-116kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas nya sneakers går att pimpa med lego-bitar
Om du vill ha lite färggladare ränder

Förra året inledde Adidas och Lego ett samarbete och nu har de släppt en ny modell som de båda tagit fram tillsammans. Den nya modellen baseras på Adidas Ultraboost DNA-modell vilken har försetts med designelement från Lego. Skorna levereras även med lite legobitar som användaren kan använda för att designa om de tre Adidas-ränderna som finns på varje skos sida. Adidas Ultraboost DNA X Lego började säljas på Adidas sajt klockan 10:00 i morse och kostar cirka 1700 kronor. Tumnagel
-8kg
+
Wille Wilhelmsson

Rolex släpper ny generation av Explorer II

Rolex modell Explorer II är en mix av deras Explorer och GMT-Master II och släpptes första gången 1971. Senaste generationen visades upp 2011 och nu är det dags igen för en ny generation, så här tio år senare. Uppdateringen är en finputsning och den största förändringen är egentligen att den nu syns bättre i mörkret, man har nämligen uppdaterat materialet som lyser i mörkret och det ska lysa klarare och längre än tidigare. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Marcus snickrade sin egen soffa
Kopia av en dyr klassiker

Norrgavels träsoffa av rak modell är en riktigt snygg sak, men också väldigt dyr. Säkert värd pengarna och hantverket, men 31.400 kronor är ändå en slant. Marcus Carlsson tyckte att det var en bättre och roligare idé att snickra ihop den, så det gjorde han. På vardagsrumsgolvet. Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg