m
Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
Så bra är de!

Mobil / Feature

För nästan exakt en vecka sedan presenterade Apple fyra nya telefoner. Deras lineup har ju de senaste åren förändrats lite från det att vi fick en iPhone X. Året efter kom Xs och då kom även en ny storlek, Xs Max. Vi fick även ett litet sidospår som kallades för Xr.

Året efter så blev det siffror igen och Xs blev 11 Pro, Xs Max blev 11 Pro Max och så fick vi en helt vanlig 11 som uppföljare till iPhone Xr. Hänger ni med?

I år utökas serien ytterligare med en iPhone 12 mini. I mitten har vi då iPhone 12 och iPhone 12 Pro, två telefoner som är väldigt mycket mer lika varandra än förra årets iPhone 11 och 11 Pro var. Faktum är att man till en början nästan undrar varför det ens finns två modeller.

TL;DR iPhone 12 och iPhone 12 Pro är inte bara mellansyskonen i årets upplaga av iPhones, de är nästan tvillingar. Men även tvillingar har sina egenheter. iPhone 12 har en kamera mindre, har mindre RAM-minne, saknar LiDAR och har aluminiumram istället för stål, men väger mindre och kostar 2500 kronor färre pengar. Vilket blir ditt val?

En kantigare iPhone är här - igen!


Det första men ser är så klart den nya formen. Och jag älskar den. I många år har det nu varit runt och halt på alla håll och kanter, i värsta fall även på skärmen. Här är det platt och kantigt på alla sätt och vis och det är underbart. Känslan är precis densamma som på den gamla goda tiden med iPhone 4 och 5.

Telefonen är riktigt greppvänlig och visst är det inte så mjukt och härligt, men man vet att man har greppet om den och på något konstigt sätt har den nya formen gjort telefonen mindre.

iPhone 12 är mindre än iPhone 11


Men vi börjar med lite data. Storleksmässigt är det störst skillnad mellan 11 och 12 för den vanliga modellen. iPhone 11 har uppfattats som rätt klumpig av många användare och så är inte fallet längre. Måtten har gått från 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter till 146,7 x 71,5 x 7,44 millimeter. Mindre på alla håll och kanter alltså och det märks även på vikten som har gått från 194 gram till 162 gram. I dag är 162 gram lite för en telefon och det är en ganska så nätt historia. Man kan redan nu konstatera att lilla mini kommer att kännas som en fjäder med sina 135 gram.

Betydligt bättre skärm på iPhone 12 än på iPhone 11


Skärmens storlek är inte förändrad mellan iPhone 11 och iPhone 12, den är fortfarande på 6,1 tum men har nu fått betydligt bättre teknik och upplösning. Skärmen i iPhone 11 var duglig, men hade de fortsatt med den även i år hade det inte varit ok. Nu har man bytt från LCD till OLED och upplösningen har gått från 1792x828 till 2532x1170 vilket betyder att pixeltätheten har ökat från 326 ppi till 460 ppi. Att det är OLED är ju också väldigt trevligt då man får riktigt bra svärta. Ljusstyrkan ligger fortfarande på 625 nits vid typisk användning men kan numera dunkas upp till 1200 nits när det behövs för HDR. Kort sagt är detta en utomordentlig skärm som inte kommer att göra någon besviken.

iPhone 12 Pro får mer skärm i samma format


iPhone 12 Pro då? Här är skillnaden en annan jämfört med förra årets iPhone 11 Pro. Formatet är nämligen nästan exakt detsamma (144 x 71,4 x 8,1 millimeter för iPhone 11 Pro och 146,7 x 71,5 x 7,4 millimeter för iPhone 12 Pro) men storleken på skärmen har ökats från 5,8 till 6,1 tum. All data för skärmen är identisk mellan iPhone 12 och 12 Pro förutom att den senare har en ljusstyrka på 800 nits vid typisk användning.

0,3 tum större skärm kan verka lite, men för mig som är van vid en 11 Pro Max är storleken fullt tillräckligt, men inte för stor. 12 Pro Max har också blivit en storlek större, från 6,5 till 6,7 tum. Men vi återkommer till den om några veckor.

Eftersom iPhone 12 Pro är byggd med stålram istället för aluminiumram och eftersom det finns fler saker i telefonen så är den även tyngre och väger in på 189 gram, vilket är en liten gram mer än 11 Pro.

Mer i mindre förpackning för båda varianterna alltså, men på olika sätt.

iPhone 12 betydligt lättare än 12 Pro


iPhone 12 har alltså blivit betydligt mer Pro i sitt utseende och när man får de båda telefonerna i sin hand för första gången är det enda som skiljer antalet kameror på baksidan, materialet i ramen och färgerna. När man lyfter dem så känner man viktskillnaden också, men jag skulle inte säga att lättare eller tyngre är bättre eller sämre, jag personligen gillar den lättare känslan i vissa lägen men tyngre ger också en mer solid känsla. Tycke och smal alltså här.

Glaset för skärmen är inte längre glas


Glas är ju ett material som är genomskinligt, men det har också ett antal egenskaper som måste uppfyllas för att man faktiskt ska få kalla det för glas. Årets upplaga av det där genomskinliga framför skärmen kallar Apple för ceramic shield och det är faktiskt på molekylnivå inte glas, i alla fall om man frågar en professor. Hur som helst så ska det ha fyra gånger så bra egenskaper när det tappas mot marken än tidigare versioner. Det är väldigt mycket och det ska bli intressant att se tester kring detta.

På baksidan hittar vi något som fortfarande kallas för glas men man lovar här att det ska vara det tuffaste glaset på marknaden.

Jag har inte riktigt känt att det varit läge att sula telefonerna i marken, men någon på internet lär ju göra detta så snart telefonerna kommer i butik, så då får vi se om Apples ord verkligen håller.

Fortfarande bara 60hz på skärmen


Vilket är skandal. I princip alla andra flaggskepp i år har fått en skärm med uppdateringsfrekvens på 90 eller 120hz, att inte Apple levererar på detta är faktiskt skandal. Speciellt med tanke på att Apple redan 2017 skapade en teknik som man kallar för ProMotion, en teknik som hanterar 120hz-skärmar och som gör att de bara kör 120hz när det behövs. Denna teknik satte man alltså in i iPad Pro för tre år sedan, men har ännu inte lyckats stoppa in den i iPhone.

På Apple Watch hanterar man skärmuppdatering åt andra hållet, där kan man gå ner till 1hz om det behövs. Man kan alltså skärmar och skärmuppdatering och att det inte stoppats in i iPhone måste ha en annan anledning. Troligen har det med batteriet att göra, 5G har troligen gjort så att det inte fanns plats för 120hz utan att man tappade batteritid jämfört med förra årets modeller och det hade helt enkelt varit en för stor förlust.

Visst har Apple varit väldigt bra på att leverera en upplevelse som duger även i 60hz, men har man smakat på 120hz-sötman vet man hur trevligt det är och i dag förväntar man sig 120hz av en toppmodell.

Nya och justerade färger


Färgerna är fem till antalet på 12 och fyra för 12 Pro. iPhone 12 har svart och vit och de är inte så spännande kanske. Årets Product Red är lite rödare och poppigare än förra året vilket jag gillar, förra årets var lite för lila. Den gröna versionen får leva vidare i en något mer blaskig form. Borta i år är gul och lila och dessa har ersatts av en blå som inte sticker ut så mycket.iPhone 11 till vänster, iPhone 12 till höger

iPhone 12 Pro har istället för aluminium en stålram och det ger så klart en lite annan och lyxigare look. Både iPhone 12 och 12 Pro har glas på baksidan men på iPhone 12 Pro är den matt istället för blank vilket också ger en annan look. Men har du sett en 11 Pro så känner du igen dig, förutom att telefonen är kantigare är det samma telefon som förra året. Borta bland färgerna på iPhone 12 Pro är den gröna som har ersatts av en blå. Vit är forfarande vit men rymdgrå har ersatts av grafitgrå och guld har fått en baksida som inte är så rosé och så ska stålramen vara betydligt guldigare. Om man vågar kan denna vara riktigt blingig och härlig.iPhone 11 Pro till vänster, iPhone 12 Pro till höger

Lätt snabbast på marknaden


Men utseende är inte allt här i världen, insidan är ack så viktig. Här hittar vi numera A14 Bionic i båda varianterna och det är en riktigt liten best faktiskt. I GeekBench 5 får vi runt 1590 i single core och runt 4000 i multi core när telefonen är fulladdad. Börjar batteriet laddas ur så sparar Apple lite på kraften och man får samma resultat i single core och något lägre i multi core, runt 3800-3900. Inget som lär märkas i annat än prestandatest.

Jämfört med iPhone 11/iPhone 11 Pro är det en förbättring från 20 procent på single core och 25 procent på multi core. Klart bättre alltså, även om man knappast tycker att iPhone 11 är långsam om man växlar mellan telefonerna.


Jämfört med de absolut snabbaste Android-telefonerna är det rejäl klasskillnad på single core, iPhone är helt enkelt nästan dubbelt så snabb. På multi core-sidan är det jämnare, där presterar iPhone 12 runt 20 procent bättre än de absolut bästa Android-mobilerna.

Mer RAM-minne i iPhone 12 Pro


Apple går aldrig ut med hur mycket RAM-minne som deras telefoner har, men vad vi kan se så har iPhone 12 4 GB RAM och iPhone 12 Pro 6 GB RAM. Som ni ser ovan gör detta ingen skillnad för prestanda, men det kan göra skillnad i hur många appar man kan ha igång samtidigt.

iPhone 11 Pro Max hade 4 GB minne och det har märkts speciellt när man kör igång kameran som kräver mycket minne. Med iPhone 12 Pro kan jag ha kameran och Pokemon GO (som kräver en del RAM) igång samtidigt, något som inte går med varken iPhone 11 Pro Max eller iPhone 12.

Fortfarande lightning och ingen laddare i lådan


Mycket av snacket efter att iPhone 12 lanserades har varit kring laddaren som bekant inte följer med i lådan längre. Istället följer en lightning till USB-C-sladd med. Anledningen är enligt Apple att man inte vill tillverka och skeppa saker som inte kommer att användas, men är det verkligen så? De flesta som har en iPhone 12 har säkert lightning-kablar hemma men alla laddare som folk har är generellt med USB-A och inte USB-C. Vill man köra snabbladdning, vilket man vill, så behöver man köpa en laddare med mer kräm som har USB-C än den sunkiga USB-A-laddaren man redan har.

Jag tycker å ena sidan att Apple gör rätt som inte skickar med onödiga saker som hörlurar, men en USB-C-laddare hade varit trevligt. Nu kostar en sådan inte miljarder (utan rättare sagt 295 kronor, Apple är faktiskt ganska så billiga här) så det kanske inte är hela världen. Laddaren är förresten på 20W vilket är ok snabbt, men konkurrenterna ligger steget före här och levererar konstant snabbare laddning än Apple. Det går att använda fetare laddare om man vill, till exempel sin laddare från MacBook, men om det går snabbare och vart gränsen går har vi inte hunnit forska i tyvärr eller fått svar på från Apple. Vi återkommer i frågan.

Att man fortsätter med lightning är däremot konstigt. Apple anser att det finns ett enormt utbud av produkter med lightning där ute och att det vore elakt mot alla som redan har investerat i dessa. Men i dessa trådlösa tider undrar jag vad detta enorma utbud av produkter egentligen består av för prylar. Nä, det hade varit bättre att köra USB-C även på telefonen, framförallt eftersom USB-C klarar av ännu snabbare snabbladdning än lightning. Frågan är om folk bryr sig dock, eller om detta mest är något som vi nördar bryr oss om. Men USB-C är kärlek och det konstiga är ju att Apple också tycker det, på typ allt förutom iPhone.

MagSafe har stor potential


En snackis under året har dock varit att Apple skulle skrota kontakten helt och bara köra trådlöst. På något sätt så känns det faktiskt så i och med att man släppte MagSafe.

MagSafe är i korthet en smart magnet som sitter i en ring på baksidan av telefonen. Grundsyftet är att man enkelt kan sätta fast tillbehör på telefonen, och det är ju trevligt. Just nu finns det från Apple ett gäng fodral, en plånbok och en laddare som har stöd för den nya tekniken.

Fodralen har främst stöd för kontakten eftersom de måste skicka vidare funktionen. Därför har de en egen ring i sig och genomskinliga skal kan inte längre vara helt genomskinliga.

Plånboken har vi inte testat men kan bli en perfekt liten plånbok för oss som bara behöver en två-tre kreditkort med oss.

Laddaren var jag rätt skeptiskt till när jag såg den första gången. Ser man det som en trådlös laddare så är det bara en trådlös laddare som är lite enklare att få på plats exakt. Ser man det som en ersättare av en sladd så har man helt plötsligt fått sig en större sak att bära med sig och det kändes som att det bara skulle bli klumpigare med laddaren på.

Så fel jag hade.

När jag fick laddaren för första gången så ändrade jag inställning i båda frågorna och blev istället riktigt pepp. MagSafe-laddaren är nämligen väldigt liten jämfört med alla andra trådlösa laddare på marknaden. Och visst är den lite större i väskan jämfört med en vanlig sladd, men på telefonen så är min upplevelse faktiskt att det helt ok att greppa telefonen. Extremt liten detalj är att man slipper ha en kontakt i botten av telefonen men det gör det trevligare att hålla i den.

Jag gillar trådlös laddning men det har ju inte varit speciellt snabbt. Har man velat ha en trådlös laddare som levererar bra fart har man fått använda laddare som verkligen bara hör hemma på bordet, som kräver att telefonen halvt står upp (så att telefon och laddare matchar varandra) och så har de oftast en liten fläkt i sig.

Hur Apple har löst detta med MagSafe Charger är jag alldeles för lite tekniker för att lista ut, men det är en väldigt snygg lösning. Prislappen på 495 kronor är också ett normalt pris för en trådlös laddare som klarare 15W, så köper du en iPhone 12 och funderar på trådlös laddning är detta en självklarhet. I grunden är det en helt vanlig qi-laddare så den fungerar med allt annat som har stöd för trådlös laddning, så man kan ladda äldre iPhones, Androider, hörlurar eller vad man nu vill med laddaren.

Det går dock inte att ladda andra enheter med sin iPhone som man kan göra med ett antal andra flaggskeppstelefoner, vilket är synd men inte en dealbreaker.

5G är bra. I framtiden.


Ni som såg Apples event såg att de pushade väldigt, väldigt hårt för 5G. Anledningen är att 5G är en stor grej framförallt för de amerikanska operatörerna. De har inte lyckats leverera så bra på 4G och de tjänar pengar på att sälja 5G-abonnemang.

Vi användare här i Sverige bryr oss, just nu, inte ett dugg om 5G för här finns det helt enkelt inte. På några få ställen i Stockholm blippar det till och man får, om man har Tele2, upp mot 1 gigabit i nerladdning men eftersom vi har så bra 4G-hastighet här är det inte så mycket att bli pepp kring när det finns 5G på så extremt få platser.

Hur som helst så är det bra att telefonerna har 5G eftersom det lär komma, delvis under nästa år men framförallt under 2022. Telefonerna vi köper i dag lever ju länge så 5G kan komma till nytta vart det lider. Men i dag ska du inte vara så upphetsad.

Apple säger att de har uppfunnit en teknik som känner av om man verkligen behöver 5G och ligger på 4G istället när man inte behöver så snabb nerladdning. Smart, eftersom det spar batteri. Men trots det så påverkar 5G batteritiden.

Samma batteritid som förra året


Vilket leder oss in på just batterifrågan. Förra året så ökade batteritiden rejält vilket berodde på större batterier och en väldigt mycket strömsnålare processor. Tyvärr så får vi inte njuta av detta i år, batteritiden är densamma som förra året för iPhone 12 och iPhone 12 Pro har faktiskt lite, lite, sämre batteritid. Nu var hoppet så rejält förra året att det hade varit att begära för mycket att lyckas med samma trick ett år till, men att stanna i utvecklingen är aldrig bra. Batterierna har inte blivit större i år men A14 borde rimligtvis vara strömsnålare än A13, men den vinsten har troligen ätits upp av 5G. Hur som helst så räcker batteritiden i våra första tester.

Laddar gör man alltså via sladd eller MagSafe. Om man har den nya sladden och en 20W-laddare så får man relativt snabb laddning, 50 procent på 30 minuter. Men som sagt tidigare så är detta inte så imponerande i dag jämfört med andra flaggskepp.

Kamerorna levererar nyheter, men inget revolutionerande


Kameror är viktigt och bättre chip i telefonen levererar bättre bilder. I alla fall hos de flesta tillverkare. Vid normal användning med den vanliga kameran så kommer man inte att märka speciellt stor skillnad mellan iPhone 11/11 Pro och iPhone 12/12 Pro. Knapp någon alls faktiskt. Den stora skillnaden på den vanliga kameran kommer först med iPhone 12 Max som har en betydligt större sensor och lite annan teknik, detta fick dock inte plats i vanliga iPhone 12 eller iPhone 12 Pro.

Men nyheterna som är finns där syns i detaljerna.


Som natt och dag...

Ultravidvinkeln är en fantastisk kamera som man kan ta bilder med i trånga utrymmet och med ett annorlunda och coolt perspektiv. Tyvärr var kvalitetsskillnaden mellan den vanliga kameran och ultravidvinkeln lite för stor i kvalitet på iPhone 11/11 Pro, så jag använde den inte så mycket, bilderna helt enkelt blev sämre. Det syntes i skärpan där Apples teknik DeepFusion jobbade och det syntes mycket när ljuset blev sämre eftersom det var ljussvagare och night mode inte fanns alls.

Det är fortfarande skillnad mellan ultravidvinkeln och vidvinkeln på iPhone 12/12 Pro men betydligt mindre än tidigare. Dels så har bilderna blivit väldigt mycket skarpare och så finns numera även nattläge. För båda nyheterna gäller att det är klart bättre än tidigare, men man ska inte förvänta sig riktigt samma nivå som på den vanliga kameran.


Apple har även pillat lite med tekniken som gör så att bilder tagna med ultravidvinkeln inte ser ut som att de är tagna i en bubbla. Skillnaden är inte gigantisk, men resultatet är helt klart bra.

Telekameran är, vad vi kan se, i princip samma som förra året men ska ha fått DeepFusion och bör därmed få lite bättre bilder i vissa situationer. Någon märkbar skillnad har vi inte sett ännu.

Selfiekameran har också fått både nattläge och Deepfusion, vilket ju är trevligt. Speciellt nattläge är något som aldrig skadar på en selfiekamera, det händer ju inte helt sällan att man vill ta en selfie då ljuset inte är perfekt. Jag tycker att hudtonen är lite härligare också, men det är ytterst subjektivt.


Bättre video, men kommer du att märka det?


iPhone 12 har nu stöd för HDR-inspelning med Dolby Vision. Supercoolt och fräckt på alla sätt och vis men frågan är om du som normal användare kommer att märka av det. Dolby Vision är inte ens påslaget från start och de allra flesta lär inte slå på det.

Även om detta är en funktion som säkerligen bara kommer att användas av proffs så är det faktiskt en funktion som också finns i vanliga iPhone 12. Det är trevligt!

Vi har inte riktigt hunnit testa detta ännu tyvärr och får återkomma i frågan.

LiDAR lyfter AR


Förutom tele-kameran är den andra skillnaden mellan iPhone 12 och 12 Pro att den senare har LiDAR. Detta var något som kom med senaste iPad Pro och gör att man kan ta ett kliv framåt med AR.

LiDAR fungerar så att den lilla manicken på telefonen känner av rummet inom några meters räckvidd och ritar upp det i 3D. Detta har man gjort tidigare, typ, med kombinationer av olika kameror och det är detta som gör att man kan placera objekt på golvet i en AR-värld.

Med LiDAR blir det dock väldigt mycket mer exakt och framförallt snabbt. Du har säkert dragit igång en AR-app någon gång och fått uppmaningen att du sakta ska scanna golvet. Sedan får man vifta med telefonen i några sekunder innan man kan göra något. Nu slipper man detta utan man kan istället direkt placera objektet. Möjligheterna för att mäta av en vägg i ett rum är också betydligt exaktare. Det är självklart inte som en tumstock som mäter på millimetern, men när jag har testat så är det korrekt på någon centimeter. Om du behöver veta om ett köksskåp är 40 eller 50 centimeter brett räcker detta gott och väl för att ge svaret.

En blev dyrare, en blev billigare


När jag fick de här två telefonerna undrade jag stilla vem som kommer att betala extra pengar för Pro-versionen. Med lite eftertanke finns det en anledning till att Pro-versionen finns, men det är långt ifrån självklart vilken version man ska välja.

iPhone 12 mini har tagit över platsen som den billigaste, nya modellen från Apple och kostar 8695 kronor. iPhone 12 kostar från 9995 kronor, vilket alltså ska jämföras med iPhone 11 som kostade från 9195 kronor, en prisökning på 800 kronor.

iPhone 12 Pro kostar från 12.495 kronor vilket är en prissänkning från iPhone 11 Pro som kostade 12.995 kronor när den släpptes förra året.

Det man får om man väljer Pro är 128 GB istället för 64 GB, en kameralins till, LiDAR, lite ljusstarkare skärm, med RAM och stål istället för aluminium runt telefonen. Är det värt 2500 kronor? Alltså ingen av de funktionerna är något man verkligen behöver och vill man uppgradera minnet i iPhone 12 från 64 till 128 så kostar det rimliga 600 kronor. De andra funktionerna som Pro erbjuder går alltså på 1900 spänn.

Klart är i alla fall att iPhone 12 har blivit mer prisvärd trots prisökningen på 800 kronor. Man får så mycket mer för pengarna, framförallt den bättre skärmen men också den mindre förpackningen. iPhone 12 Pro ger med prissänkningen också mer för pengarna.

Så ska man köpa?


Vi köper ny telefon betydligt mer sällan nu än för några år sedan, så att ens ta upp om man ska köpa en iPhone 12 om man har en iPhone 11 borde inte ens kännas aktuellt, men det är en vettig fråga faktiskt. Och svaret är ja om man får bra betalt för sin iPhone 11.

Att uppgradera från iPhone 11 Pro är däremot en annan historia, där är svaret nej. Förändringarna är helt enkelt för små.

Men annars då, om du har en äldre iPhone eller en Android? 10.000 kronor eller mer är väldigt mycket pengar och varken iPhone 12 eller 12 Pro erbjuder något galet revolutionerande, de går liksom inte att vika. Men de är riktigt trevliga telefoner som erbjuder allt man behöver förutom den där detaljen med 120hz-skärmen. Det är verkligen så synd att Apple prioriterade bort detta, för det gör att jag inte helhjärtat kan säga att det här är årets bästa telefon.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!
48.9°
0

Exklusivt! Första svenska testet av iPhone 12 och 12 Pro!

Så bra är de!

Rykte Apple kan ha en premiumtjänst för podcasts på gång
Där ser man

The Information rapporterar att Apple har planer på att lansera en premiumtjänst för podcasts. Denna idé är ju inte direkt något nytt då flera andra podcast-tjänster har eller planerar liknande grejer. Om detta nu blir av för Apple så skulle det i så fall ge betalande användare tillgång till exklusiva podcasts och bonusmaterial. Tydligen ska de redan ha tagit kontakt med flertalet potentiella samarbetspartners. När denna tjänst i så fall skulle kunna lanseras är oklart för tillfället. Tumnagel
34.4°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Willy’s Wonderland
Filmen där Nicolas Cage slåss mot animatroniska djur

I går fick vi den första trailern för den kommande filmen Willy’s Wonderland vilket är den något Five Nights at Freddy’s-inspirerade filmen som handlar om en vaktmästare som strider mot animatroniska djur i en övergiven restaurang. I huvudrollen ser vi Nicholas Cage och man kommer kunna se den via diverse VOD-tjänsten från den 12 februari. Tumnagel
40.4°
+
Frode Wikesjö
0

Peach’s Castle som GoldenEye-bana
Ja, varför inte?

Ett gäng entusiaster har återskapat Peach’s Castle som GoldenEye 007-bana. Hela grejen är rätt ambitiös så det inte bara är en enkel flerspelarkarta utan även en med olika uppdrag om man vill spela själv. Om du vill prova detta själv så kan hittar man instruktioner till emulatorn här och nedladdningen av filerna hittar man via länken nedan. Lite mer gameplay från denna bana kan ses i klippet nedan. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

Canon lanserar interaktiv sajt för sin CE-SAT-1-satellit
Den som fotograferar jorden med en 5D Mark III

För dryga tre år sedan skickade Canon upp sin lilla satellit CE-SAT-1 som hade en modifierad 5D Mark III i sig. Satelliten tar bilder på jorden med hjälp av ett Cassegrain-teleskop och nu kan du få ett smakprov på hur dessa bilder ser ut. Canon lanserade nämligen en interaktiv sajt där du kan hoppa mellan olika platser på jorden och ta bilder. Det är dock tyvärr endast färdiga bilder man kan leka med så tyvärr kan man inte kolla in vad grannen håller på med. Men hur som helst ger sajten en god inblick i hur denna relativt enkla satellit fungerar och hur bra bilder den faktiskt tar. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Årets iPhone sägs få fingeravtrycksläsare
Och kanske får vi i framtiden en med vikbar skärm

Bloomberg rapporterar att årets iPhone-modell kommer ha en fingeravtrycksläsare direkt i skärmen. Fingeravtrycksläsare är ju inte direkt något nytt Apple redan hade det i 2013 med sin iPhone 5S men relegerade också det några år senare för Face ID. Men enligt Bloomberg är fingeravtrycksläsaren något som kommer att komma tillbaka dock inte som Face ID-ersättare utan som komplement. Som vi nämnde ovan så påstår rapporten att fingeravtrycksläsaren kommer vara direkt på skärmen vilket ju numera är ganska standard på andra telefoner med denna teknologi. I samma rapport skriver Bloomberg också att Apple håller på att testa vikbara skärmar och antyder att detta kan vara en indikation på att Apple också kan erbjuda en vikbar telefon i framtiden. Tumnagel
44.2°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för S02 av For All Mankind
Den där rymdserien på Apple TV+

Här har vi en trailer för den andra säsongen av Ronald D. Moores rymdserie For All Mankind. Serien utspelar sig i en kontrafaktisk historia där rymdkapplöpningen bara fortsatte och ledde till seriösa konflikter. For All Mankind återvänder till Apple TV+ den 19 februari. Tumnagel
40.3°
+
Frode Wikesjö
0

Reasonance visar upp trådlös tv
Xorosho!

Den ryska startupen Reasonance visade under CES upp en tv som är helt trådlös. Det innebär alltså inga sladdar för något, inte ens ström. Tvn som Reasonance visade upp var väl inte direkt jättevacker men det är ju en prototyp trots allt. Strömmen skickas mellan en sändaren och mottagare som man kan ha upp till en meters avstånd mellan. Men som man kan se i klippet ovan är det nog inget någon just nu vill ha istället för dagens tunna apparater. Men teknik förbättras ju alltid med tiden så kanske är detta en lösning vi kan se ett antal år i framtiden. Reasonance har redan patent på tekniken i Ryssland och har ansökt om patent runtom i världen. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

Dramat i Knutby blir dokumentärserie
Knutby: I blind tro

Knutby: I blind tro är en kommande dokumentärserie i sex avsnitt av Anton Berg, Martin Johnson (båda från podcasten Spår) och Henrik Georgsson. Under dessa sex avsnitt ska vi få oss en bättre bild av vad som egentligen hände den där januarinatten 2004 när en ung kvinna mördades och hennes granne skottskadades. Knutby-fallet kom att bli ett av de största brottsfallen i svensk historia men trots erkännanden samt fällande domar har mycket förblivit osagt, outrett och många pusselbitar har saknats. Efter att församlingen upplöstes har flera tidigare medlemmar vittnat om den fysiska och psykiska misshandel de utsatts för, vilket ledde fram till rättegången i fjol. Knutby: I blind tro kommer sändas på HBO Nordic någon gång under våren 2021. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Huawei vill identifiera uigurer
Har ansökt om patent för det

Förra året blev det känt att Huawei hade tagit fram teknik som skulle kunna användas för så kallad rasprofilering. Den tekniken skulle kunna användas för att identifiera uigurer vilket är den etniska minoriteten i Kina som förtrycks av landets myndigheter. Huawei så då att det enbart handlade om ett test och lovade då att ändra sin patentansökan. Men nu skriver analysfirman IPVM i en ny rapport att Huawei har tagit patent på teknik som ska kunna känna igen uigurer. Patenten som lämnats in ska känna igen raser generellt och uigurerna anges specifikt som en av folkslagen som kan kunna identifieras igen med hjälp av tekniken. Även kinesiska Megvii har tagit fram teknik som ska kunna känna igen uigurer. Tumnagel
-32.4°
+
Frode Wikesjö
0

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
40.0°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Första bilderna från nya Mortal Kombat-filmen
Med Joe Taslim som Sub-Zero

EW slängde nyss upp de första bilderna från den nya Mortal Kombat-filmen som ska ha premiär på HBO Max den 16 april. På bilden ovan kan man se Joe Taslim som Bi-Han (om sen blir Sub-Zero) och via länken nedan hittar man fler bilder på karaktärer som Liu Kang, Scorpion, Kano samt Sonya Blade. Tumnagel
40.9°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för I Care a Lot
Rosamund Pike lurar äldre

I thrillerkomedin I Care a Lot får vi träffa Marla Grayson som spelas av Rosamund Pike. Hon livnär sig på att lura äldre genom att få domare att utse henne till deras förmyndare. Men det blir lite svettigt när det visar sig att hennes senaste offer är kopplad till en väldigt mäktig gangster. I rollerna ser vi även Eiza González, Dianne Wiest och Peter Dinklage. Kommer till Amazon Prime den 19 februari. Tumnagel
38.7°
+
Bobby Green
0

Ecurie Ecosse återskapar Jaguar C-Type
Vacker kärra!

Ecurie Ecosse är ett skotskt racingstall som grundades av David Murray och Wilkie Wilkinson i Edinburgh 1952. Stallet är mest känt för att ha vunnit Le Mans 24-timmars två år i rad - 1956 och 1957. Nu presenterar de en återskapad version av klassikern Jaguar C-Type som kommer att byggas i sju stycken exemplar. Chassiet och karossen kommer att byggas för hand och under huven kommer det att sitta en rak sexa från Jaguar. Den har borrats upp till 4,2 liter och ska ge runt 300 hästar. Större bromsar kommer att monteras för att kunna stoppa den snabba bilen lite bättre. En bil är klar hittills och det är den vi ser här. När resterande ska vara klara och vad de kostar framgår inte just nu. Läs mer på länken nedan. Tumnagel
38.6°
+
Bobby Green
0

Ubisoft skjuter upp släppet av Riders Republic
Vi får vänta lite till på det radikala extremsportspelet

Ubisofts nya extremsportspel från Steep-utvecklarna skulle egentligen släppas 25 februari, men Ubisoft meddelar att dessa releaseplaner skrotats. Något nytt släppdatum har vi inte fått, men spelet verkar i alla fall komma någon gång senare i år. Anledningen bakom uppskjutet är att utvecklarna vill lägga ner mer tid på att göra spelet roligare för spelarna, vilket är en klar fördel. Spel ska ändå vara kul, liksom. Riders Republic verkar för övrigt bli ett riktigt underhållande extremsportspel där upp mot 50 spelare kan spela tillsammans och delta i en rad olika aktiviteter, göra coola stunts och tävla mot varandra i race av olika slag. Riders Republic kommer släppas senare i år till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Pixla i 3D IRL
Voxla med Pixio!

Pixio är små magnetiska kuber i olika färger som låter dig bygga pixelsaker i det så kallade verkliga livet. Eller voxelsaker kanske man ska säga, eftersom en pixel i 3D heter voxel. Det hela är inte speciellt komplicerat utan man får helt enkelt låta fantasin flöda och bygga det som man tycker är roligt. Själva systemet är inte nytt men nu går det att köpa även i Sverige. Det finns ett gäng storlekar på lådorna och de innehåller från 50 bitar (som kostar 199 kronor) till 800 bitar (som kostar 2999 kronor) (jämför priser). Vill man ha lite inspiration och hjälp så finns det att hämta i appen där det finns en massa förslag och beskrivningar. Tumnagel
37.5°
+
Roger Åberg
0

Bumble plockar bort politikfilter för att motverka "misskötsel"
Efter att folk som deltog i Kapitoliumattacken hängdes ut

Användare av dejtingappen Bumble har haft möjlighet att lägga till politisk läggning i sina profiler för att ge användare möjlighet att komma i kontakt med likasinnade. Bumble har nu valt att temporärt plocka bort denna funktion och motiverar det hela med att de vill "motverka misskötsel". Detta efter att den användes av vissa för att identifiera användare som deltog i attacken mot Kapitolium förra veckan och hängde antingen ut dessa i sociala medier eller vidarebefordrade informationen till FBI. I ett uttalande till Mashable skriver Bumble detta om den temporära ändringen: Bumble prohibits content that encourages any illegal activity including terrorism and the incitement of violence. Additionally, the spreading of misinformation, such as the certified results of the U.S. Election, is prohibited. On January 6, we immediately ensured that our hate speech scanning and protocols addressed the attack on the U.S. Capitol and began removing any insurrection-related content from our platform. If we see anything that would suggest someone has or is in the process of committing a potentially criminal act we will take appropriate steps with law enforcement. Bumble meddelar att de plockat bort flera användare som deltog i attacken av Kapitolium från tjänsten. Företaget ska även justerat sin AI för att hitta och ta bort innehåll som promotat upproret på något sätt och att användare som lagt upp sådant upprepade gånger kommer bannas från tjänsten. I samband med detta har användare kritiserat beslutet då de anser att Bumble gjort detta för att skydda terrorister. Tumnagel
40.7°
+
André Stray
0

Nissan visar nytt rullande kontor
Data loss i en NV350

Nissans senaste koncept är inte någon flådig rymdinspirerad elbil utan ett rullande kontor. Man har tagit en NV350 och gjort om den till en "Office Pod" där man ska kunna hänga och diska undan dagens arbete. På insidan finns ett skrivbord och en stol och hela paketet går att skjuta ut bakåt från bilen om man skulle vilja ta in lite mer av omgivningen och inte bara häcka inne. När man har jobbat klart kan man istället ta sig en våning upp, till taket, där det finns en vilstol och ett parasoll att fälla upp. Tumnagel
40.6°
+
Bobby Green
0

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
44kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
142kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green