m

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Xperia

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Mobil / Övrigt

Jag ligger hemma och är sjuk och leker med Sony Ericssons senaste skapelse X1, eller Xperia, vilket faktiskt gör livet lite bättre. Fast bara lite, för samtidigt som telefonen är otroligt gedigen och har en riktigt högupplöst skärm så är varken de av Sony Ericsson uppfunna panelerna eller Windows Mobile något att ha.

Men vi börjar med hårdvaran. X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom den har ett "komplett" qwerty-tangentbord, även om ÅÄÖ sitter lite på sniskan och siffrorna inte har egna knappar utan kräver ett eller två tryck på funktionsknappen.

Tangentbordet far ut under skärmen och är ärligt talat inte mycket att hänga i julgranen - i alla fall inte om du har förväntat dig att skriva nästan lika snabbt som på ett riktigt tangentbord. Det är en avlång historia så man måste röra händerna lite konstigt och varje knapp måste verkligen "klicka" vilket gör det hela långsammare. Det är lite som att köra pekfingervalsen och helst ska naglarna fram. Operativet rättar inte fel utan föreslår istället ord som man håller på att skriva. Det går säkert snabbare med tiden men räkna som sagt inte med att skriva romaner på den.

Och bakgrundsbelysningen är inte mycket att hänga i julgranen den heller.

Tangentbordets placering gör att detta är en telefon som styrs med två händer - att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen omöjligt om man inte har jättejättesmå fingrar och kan skriva på tangentbordet som finns på skärmen. Som kräver stylus-pennan. Humor är att när man startar telefonen för första gången så får man lära sig hur man kopierar och klistrar, något som ju inte går att göra på iPhone.

Men de som köper den här luren kommer att skriva med tangentbordet och inte med pennan vilket gör att liggande läge kommer att regera. Vilket känns konstigt för när man plockar upp telefonen så känns det som en "stående" telefon om ni förstår vad jag menar.

Tyvärr så håller telefonen inte koll på hur man håller den vilket gör att tangentbordet styr för det mesta och att panelerna ibland hamnar upp och ner. Känns inte så 2008. Spelar man harpan och vill göra det i liggande läge måste man göra det med tangentbordet utfällt. Har man Opera i liggande läge och ska skriva in en URL med tangentbordet ute så visas on screen-bordet också. Liten obetydlig bugg men det visar på hur förvirrat det är med inmatningen.

Panelernas ikoner är små skärmdumpar på dem i fullstort läge och de är så små, mörka och otydliga att jag knappt fattar vad det är. Och beskrivningarna på dem är obetalbara, eller vad sägs om den här:

"Sony Ericsson Panel 1
Denna panel kan visa lätthanterlig kundinformation"

Mer hårdvara. Hörlurspluggen bra placerad (och riktig!). Man laddar med USB (prima!). Det sitter två konstigt färgade lampor på sidan som indikerar att telefonen laddas. Det är en välbyggd rackare. Kameran är på 3.2 megapixlar, har autofokus och lampa.

Knapparna under skärmen i stående läget är förvirrande. Dels så lyser lamporna i dem först när man trycker på dem och de släcks långt innan skärmen släcks så det gäller att komma ihåg vilken knapp som satt var. Dels så finns det två typer av joysticks, en klick och en touch. Använder man klick-varianten så kommer man åt touch-varianten och allt blir förvirrande. Så, två joysticks, en touchscreen, en stylus-penna och ett tangentbord. Det är en herrans massa alternativ för att säga åt telefonen vad den ska göra.

De två knapparna under skärmen som används för att bekräfta saker på skärmen, som på en klassisk mobiltelefon ni vet, är verkligen spiken i kistan - detta är INTE någon touchtelefon. Skärmen har ingen glasyta som iPhone utan kräver att man trycker på vilket gör scrollningar och inmatning till en rätt dålig upplevelse. Och de där två knapparna kan man ju bara inte ha vid en touchscreen.

Skärmen då? Jo, inget glas som sagt men högupplöst är den sannerligen, 800x480 pixlar, och det är klart att det märks. Men jag sitter och funderar på om det inte hade varit bättre att lägga pengarna på en glasskärm istället, upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting.

Formatet på skärmen är ganska så avlångt, speciellt jämfört med iPhone. Även fast det är 480 pixlar på bredden på X1, lika många som det är på längden på iPhone, så känns det att skärmen är mindre (3" vs 3.5") och att iPhones skärm är 1/5 bredare. Något jag kom fram till efter mätning, tittar man bara på den så känns iPhonen 1/3 bredare.

Första känslan med den här telefonen är att det är en gedigen rackare. Tyvärr så finns det vissa saker med hårdvaran som skulle inte riktigt är genomtänkta och mjukvaran ska vi inte prata om. Tänk om den hade hetat G1 istället.

Ställ gärna frågor bland kommentarerna så ska jag försöka svara på dem!


Läs mer
36.7°
0

Första intrycket: Sony Ericsson X1

Xperia

RSS 60 kommentarer till artikeln
Ola Carlsson
varför köpte du den?

eller fick du den gratis?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:42
jonasn
Så.. precis som vi hade förväntat oss, med andra ord? ;)
av jonasn, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:44
wehooo
"X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom... "

Så är den smalare eller tjockare?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:46
dalar
Vad är det för plattform dom kör på ? Windows mobile?
av dalar, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:48
Slowmove
wehoo - förmodligen mindre bred men tjockare.
dalar - yes win mobile
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:50
wehooo
dalar, första stycket, sista raden.
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:51
Roger Åberg
Ola: Nej, jag har lånat den av Sony Ericsson.

Wehoo: Förvirrande? Ja visst. Nu ligger det med några riktigt dåliga bilder.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:03
Physica
*dreggel* Vill-ha faktorn är extremt hög för min del!!
av Physica, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:09
Dr.Bill
men är den smalare eller tjockare då?
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:14
Dr.Bill
aha nu fattar jag.. höhö
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:16
hubster
Fan va trist att läsa om andra telefoner än iPhone här på feber! Ni jämför ALLT med iPhone på alla sätt ni bara kan tänka er! Sluta göra det, iPhone är inte på något sätt nån benchmark för mobiltelefoner.
av hubster, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:17
NdG
>> hubster

Vad ska dom göra, det ska ju föreställa en "iPhone dödare"
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:30
Rasmus
hubster>> Da kanske man kan fraga sig varfor alla mobiltelefontillverkare hela tiden pratar om att de ska slappa sina "iPhone-killers"... Har du nan gang hort nagon prata om att de ska slappa en N82 killer eller en K850i killer?
av Rasmus, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:31
lewe
hubster - bland SMARTphones är iPhone ABSOLUT telefonen att benchmarka mot (se länk).
av lewe, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:34
Ola Carlsson
Varför skulle man inte jämföra mot iPhone?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:35
läsare
rasmus: Visa gärna en länk eller nåt till en mobiltelefontillverkare som uttalar sig om att de ska visa en "iPhone-killer".. Jag har aldrig sett någon säga något sådant, de brukar väl oftast akta sig för att jämföra med konkurrenters produkter.. Däremot drar ju media gärna den grejen direkt i bästa aftonbladetrubriksättarstil..
av läsare, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:38
Uhan
lamporna på sidan blinkar olika och med olika färger för tex sms, samtal etc ;)
av Uhan, tisdag 07 oktober 2008 kl 19:52
Tobias
När ska dom sluta sminka grisen windows mobile... SE mår dåligt dom har tom stängt sin concept store i UK
av Tobias, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:08
andersskarin
men usch vad klumpig den ser ut....
av andersskarin, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:12
Flow
sugen på ett mer ingående test där man testar program och synkningar m.m. inte bara surfande, video och smsande.
av Flow, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:21
Bradley
låter som det är förstagången windowsmobile testas! TGB är ju så mkt bättre än touch tgb också! Iphone hit å dit Har ju inte ens a2dp vilket är helt sjukt!
av Bradley, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:23
Oak
haha jävla iphone estetare
av Oak, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:29
jspr
"att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen möjligt om man inte har jättejättesmå fingrar"

puh vilken tur att man inte har jättesmå fingrar ;)

Inget starkt intryck av vare sig recensionen eller telefonen i fråga. Så avvaktar...
av jspr, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:31
maciekish
Lite kommentarer:
Introt med kopiering har hängt med sedan minst Windows mobile 5.0 om inte redan sedan Windows Mobile 2003-tiden så det har absolut ingenting som hälst med iphone att göra. Så ser det ut på alla WM-mobiler vid uppstart.

Vad gäller att tangentbordet poppar upp i liggande läge när man använder hårdvarutangentbordet finns en väldigt enkel fix. Man laddar ner och installerar ett så kallat "null"-sip som helt enkelt är ett tomt virtuellt tangentbord som inte kommer i vägen. Sen sätter man det som standard!
av maciekish, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:36
wehooo
Visst är det HTC som ligger bakom hårdvaran? Skulle det inte vara möjligt att hacka in Android på den i så fall?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:54
Berguven_glenn
Den kommer jag bara att använda om jag får den gratis.
av Berguven_glenn, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:25
sistabossen
galet skabbig när den är stängd :/
av sistabossen, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:48
Roger Åberg
iPhone är verkligen benchmark i det här fallet. Främst för att alla här vet allt om den telefonen, vad den innehåller, hur den ser ut och hur den fungerar. iPhone är INTE den mest avancerade telefonen på marknaden vad gäller hårdvaran och inte den smart phone som är mest hardcore men det är ointressant i just X1-fallet.

För, så här säger SE om X1:
"Telefonen har utvecklats för att möta konsumentens behov av kombinerade upplevelser inom underhållning och mobil webbkommunikation"

Och inom det området är iPhone benchmark.

.......: Hehe, jag älskar min iPhone innerligt, det ska inte stickas under stol med. Och jag ogillar verkligen Windows Mobile men har ändå försökt se på luren bortom Win Mob och koncentrerat mig på hårdvaran och de delar som är tillagda av SE.

Uhan: Aha!

Flow: Det är Windows Mobile rakt av förutom panelerna så det ska jag inte ge mig på faktiskt. Men synkning med Mac är som vanligt att glömma utan tredjepartsprogram.

Bradley: Alla fysiska tangentbord är inte de samma. Det som jag har på min E71:a skrev jag riktigt snabbt med och gillade men X1:ans är inte lika bra IMHO. Känslan är som att behöva köra pekfingervalsen på ett vanligt tangentbord. Du kan säkert uppleva det annorlunda, men testa innan du köper!

maciekish: Det är nog ända sedan Windows CE-tiden men det är ändå humor.
Angående tangentbordet: Jag varken orkar eller vill behöva lära mig vad en null-sip är för något :)

wehooo: HTC gör hårdvaran men jag tvivlar tyvärr på att det bara är att köra in Android på den :(
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:09
özz
Kan själv säga att jag har haft en HTC Touch Cruise som har Windows Mobile. Köpte en iPhone å nu står min 6 månader gamla HTC å samlar damm. Du kan få den gratis.

Windows Mobile suger hästpung. iPhones gränssnitt å användarvänlighet knäcker.

Det är min recension....
av özz, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:53
Naw
Själv köpte jag en iPhone efter att ha provat arbetskollegornas HTC något, minns inte vilka. Men nån modell från 2008 iaf. En annan kollega köpte sen HTC Touch Diamond. Ärligt talat så är det inte så att iPhone kan mest eller har dom bästa specsen. Men enkelheten av användningen är helt oslagbar. Och touchdisplayen har jag aldrig sett något liknande, precisionen som den läser av på och enkelheten att navigera med den.

HTC Touch telefonernas touchdisplayer är riktigt skräp för att användas med fingrar. Det är stylus som gäller hela vägen. Ser jämt killen med HTC Touch diamond brottas med touchdisplayen med fingrarna, slutar alltid likadant: han drar fram stylusen.
av Naw, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:19
Roger Åberg
dengan: Borde det inte vara tvärt om? Att jag inte borde recensera nästa iPhone? :) Världen är full av recensioner som inte är kritiska och vad gör de för nytta egentligen?

Jag har som många här sett fram emot den här telefonen, även om jag tycker att den kommer lite sent och drömmer om att den hade Android istället. Eller nästa version av Windows Mobile.

Windows Mobile ligger efter - och då menar jag framförallt tillverkarnas krav. Titta bara på HTC som fått göra ett skal över Windows Mobile för att kunna göra de saker de har hårdvara till att göra. Titta bara på G1:an där hårdvaran ryktas vara två år gammal. Titta bara på iPhone som har en hårdvara som är rätt trist - framförallt kameran är stenålder.

Men Windows Mobile ligger längst efter. Och hade det funnits riktigt bra operativsystem på marknaden så hade X1:an varit en mycket bättre telefon.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:26
Slowmove
Bara det att 2008 göra en telefon som behöver en styluspenna är väl ganska tragiskt. Hade gränsnittet i windows mobile varit "finger-vänligare" så hade ju dessa telefoner kunnat konkurrera ut iphone då de oftast har skarpare specs. Nu konkurrerar de ju inte ens på samma plan. Iphone har mjukvaran och dessa specsarna.
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:50
NdG
den kommer floppa! ...fan att jag inte sålt mina Ericsson B
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:55
Sir_Killer
jag vet inte vad styluspenna eller skärm men kan gissa mig fram genom att säga att den inte är finger vänligt.
Någon här möjligtvis har koll på HTC touch pro skärmen, om hur den är och r den beroende av penan osv.
av Sir_Killer, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:12
Slowmove
Alla telefoner med windows mobile är istortsett beroende av pennan, oavsett skärm.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:41
BlackSmp
Dengan: Rogers inlägg är iofs ingen test, det är "första intryck" så det är (enligt mig) helt ok att den inte är fullständig.

Batteritiden kommer att bli intressant. Jag läste en artikel där SEs marknadschef (eller något sådant) själv kommenterade att man kan inte förvänta sig samma batteritider som för "vanliga" telefoner. Hittar dock inte tillbaka till denna artikel.

MSM? :)


av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 06:46
Phillip
SE strikes again. Läste på IDG att den är fruktansvärt slö också. Får lite p990-vibbar av den, dvs en telefon som verkar ha "allt", men med en sjukt buggig och slö mjukvara.
av Phillip, onsdag 08 oktober 2008 kl 07:41
Roger Åberg
BlackSmp: So far har batteritiden verkligen inte imponerat på mig men jag har inte gjort några regelrätta tester så jag kan inte direkt uttala mig om det. Men både Wifi och Bluetooth är avslaget från start och det påtalas i manualerna att Wifi drar mycket ström så det ser inte så lovande ut tyvärr.

M3s första test håller jag till stora delar med om. SPB Mobile Shell gör livet lite enklare men panelerna är seeega. Är jag inne i Opera och klickar på Xpanel-knappen och sedan klickar på SPB-panelen så hinner jag räkna till nio(9) sekunder innan panelen är klar att använda. Frustrerande. Att via Start-menyn hoppa tillbaka till Opera går på ett ögonblick.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:20
Slowmove
nope - det här var inget test, det var ett första intryck. Patetisk du är som sitter här om du tycker de är lunarstormwannabes.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:31
Robsarve
"Hmm vi behöver en fet ny multimediatelefon med touch men Symbianlurarna verkar inte funka..."
"Men vi kan väl låta HTC bygga hårdvaran, Microsoft operativsystemet och vi användarinterfacet!"
"Ja, ja, alla vet ju att vi är bäst på att göra schyssta, snabba användarinterface! Hårdvara är vi ju inget bra på!"
"Kanon då gör vi så!"

Med den ledningen så förtjänar man att ha ekonomiska problem...

Iphone är benchamarken på tre sätt enligt mig
* De visade hur ett touchinterface skall funka.
* De använder en snabb nog processor så det flyter.
* De gjorde det enkelt.

Sen finns det ett gäng saker jag tycker är sunkiga med den, t.ex samtalskvaliten, kameran och avsaknaden av MMS. Det är en jäkligt bra mediaspelare och surfplatta, och så kan man ringa på den.
Personligen vill jag ha en telefon som främst går att ringa med så jag håller mig till en normal lur så länge.
av Robsarve, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:09
jonasn
Nope: Vad gör du här då? Håll dig till IDG i stället för att vara här och gnälla.
av jonasn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:24
spanarn
För min del handlar ALLT om interfacet, det är därför jag som generellt är generellt anti-apple ändå inte ser ett enda alternativ till iphone på hela marknaden, än. Men det glädjer mej att se att vissa tillverkare börjar lära sig, men det är oceaner av tröghet att övervinna innan dom fattar galoppen som apple nailade på första försöket.

Så för min del får gärna alla telefoner jämföras mot iphone för att se om dom har nåt att komma med. Jag struntar verkligen i höga hårdvaru-specs så länge det känns knöligt att använda funktionerna. Känslan i iphone är helt enkelt framtid, känslan i allt annat är bara det gamla vanliga.
av spanarn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:41
Freddo
robsarve: Tack för ett av de mer genomtänkta och vettigaste inläggen hittills! Det mest lustiga är väl hopen av gnälliga mac-anhängare som skriker högt om plagiat så fort något liknar iPhone, och att samma skara skriker lika mycket när det inte gör det.
av Freddo, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:20
Slowmove
När ska folk inse att det är totalt onödigt och klanka på iphone eller "iphone-killers" bara för vad de är. Konkurrens är bra och detta är ett relativt nytt segment bland telefoner (konsumentvänliga smartphones).
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:32
Marcus Hansson
"upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting"

Exakt vad menas med denna mening?
av Marcus Hansson, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:39
BlackSmp
Freddo: För att inte tala om hopen av andra gnälliga typer som skriker högt om att iPhone är väl inte något att jämföra mot så fort någonting jämförs med iPhone;)

Rent allmänt, det finns dessvärre för gott om inlägg av ganska låg kvalitet där man har svårt att acceptera att andra kan komma till en annan slutsats än en själv...

PS: Det är en ganska stor skillnad mellan en iPhone och en mac. (Dessvärre är en skillnad att man kan göra copy&paste på en mac:)
av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 13:20
Roger Åberg
Marcus Hansson: Den högre upplösningen "används" inte av systemet, så även om vissa saker blir mjukare så får jag som användare inget ut av det. Det spelar ingen roll om upplösningen på en hemsida på telefonen är fantastisk, den är ändå skitliten och svårläst.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 14:03
Oak
ndg: lol. Mobiltelefonerna har ingenting med Ericsson B aktier, överhuvudtaget. Men sälj dem, om du hade varit smart hade du sålt dem innan dom gick ner 30-40kr på en vecka.
av Oak, onsdag 08 oktober 2008 kl 15:01
LP_MAXI
Ganska fattigt med youtube film. Skaffa egen flashspelare så ser allt mycket proffsigare ut.
av LP_MAXI, onsdag 08 oktober 2008 kl 16:13
NdG
>>Oak,

Jasså så SonyEricsson resultat påverkar inte Ericsson aktien?
Det var ny information! hur kom du fram till det?

Du är medveten om att SonyEricsson är ett joint venture mellan Sony och Ericsson (man får en viss hint i namnet)

Mitt lite vågade antagande var att om X1 floppar kommer det att påverka SonyEricssons resultat, som i sin tur kommer påverka resultatet för bolagets ägare, i detta fall Ericsson. Dåliga nyheter för Ericsson har ofta en ganska negativ inverkan på aktiekursen och därigenom på den lilla Ericsson B post jag innehar.
Hänger du med?

Men nu säger du att det inte alls är så, Goda nyheter!

av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 18:52
Pippo
Pinsam recension, minst sagt. Usel svenska och en jävla massa tjat om iFÅNE. Du kan väl ändå försöka att vara objektiv, eller är det för mycket begärt?
av Pippo, onsdag 08 oktober 2008 kl 20:27
Danneman
Jag håller verkligen med om att Ifjåne är bättre än en gråsten.
Titta bara på denna länk så förstår ni vad jag menar.

www.eatliver.com
av Danneman, onsdag 08 oktober 2008 kl 21:12
Bradley
NDG. mobil sidan är en fjärt i rymden för ericsson!
av Bradley, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:19
NdG
Bradley
SE omsätter och har anställda i runda slängar 10% av vad Ericsson gör/har, rätt stor fjärt i rymden isåfall
av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:38
BlackSmp
Personligen så har jag alltid tyckt att om du klagar på någons språkbehandling så bör du se till att du själv skriver oklanderligt...

Sedan så tror jag att en opartisk recension är en omöjlighet. En recension bygger per definition på "tyckande" och åsikter. Det är just åsikterna som är det som är intressant i en recension.
av BlackSmp, torsdag 09 oktober 2008 kl 06:34
isbric
Jag uppskattar recensionen starkt, dock så är även jag sugen på att veta mer om det faktiska användandet av des andra funktioner osv.
Då det uppenbarligen är tänkt att göra mer än att ringa och smsa med telefonen så är även det intressant.

Jag kan inget om vilka operativ som är vanliga bland så kallade smartphones men vilket vill man ha?
för mig som inte kan något om dem redan existerande och är pillig skulle det uppskattas om man helt kunde flasha om med ett eget os, alt ha ett strippat grund os som tillåter java applikationer så att man kan göra det man vill osv.

Till sist, med den lilla informationen man nu har om HTC Tusch HD vad skulle du säga största skillnaden mellan dessa är?
Vill man ha en fet lur men inte riktigt gillar iphone eller en slö icke fungerande tusch screen hantering med X1 vad ska man titt på då?
av isbric, torsdag 09 oktober 2008 kl 09:43
ReQuaker
........Nöjd med min Touchwiz, bra mycket mindre också.
av ReQuaker, torsdag 09 oktober 2008 kl 20:08
downtownoslo
Sjukt nöjd med min HTC Touch Diamond.. Det folk skrivit tidigare om att den är obrukbar utan stylus är rent bullshit, beror helt på hur du konfigurerar den och hur duktig du var när du justerade in skärmen. Har haft den några månader och tagit fram stylusen 2 ggr - då under tiden jag höll på att vänja mig till telefonen.. Touch Pro'n är också en riktigt härlig telefon, hoppas bara på att HTC kommer ut med ROM-uppdatering till den inom kort.

Testade X1 (engelska versionen, då jag bor i Oslo) igår - tyckte inte den var speciellt bra. Det Touch Pro gör bättre är:
1. Det finns klassiskt nummertangentbord för oss som faktiskt gillar T9 och har för stora fingrar för iPhone/X1's qwerty-tjaffs.
2. Enklare interface, Sony Ericssons panels var inget att hänga i granen.
m.m.

Är faktiskt mycket mer för windows mobile än iPhone, trots att jag är Mac-fanatiker. WM ger dig fler möjligheter.. Tomtom på min Diamond med POI's för bl.a. fartkameror, både walk och drive modus etc. får iPhonens, Nokias mfl's maps-upplägg att framstå totalt värdelösa.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:02
downtownoslo
Glömde nämna att touch pro har en fjärde rad med siffror på det utfällbara tangentbordet också.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:06
Bobban
Håller inte med en procent utav denna recension. Precis fått mitt exemplar och är riktigt riktigt nöjd med den.
av Bobban, torsdag 25 december 2008 kl 13:51
Kommentera artikelnTwitter stänger ner statliga propagandakampanjer
Tusentals konton har raderats

Twitter meddelade nyligen att de stängt ner tusentals konton som visade sig vara kopplade till statliga propagandakampanjer. I denna senaste runda med nedstängningar plockade man totalt bort 3 465 konton som var kopplade till åtta verksamheter i sex länder. Allt innehåll kopplade till dessa konton har också rensats från plattformen eftersom de bröt mot Twitters regler för plattformsmanipulation och spampolicyer. Det överlägset största nätverket av konton som Twitter tog bort denna gång var ett som försökte försköna de kinesiska myndigheternas behandlingen av den uiguriska befolkningen i Xinjiang. 2 048 sådana konton kopplade till detta nätverk plockades bort denna gång. Twitter tog också bort ett nätverk som bestod av 418 konton som Twittrade samordnade oäkta meddelanden som stödde Ugandas president, Yoweri Museveni samt ett mexikanskt nätverk med 276 falska konton som huvudsakligen delade innehåll som hyllade mexikanska regeringsåtgärder. Vilka andra konton som Twitter plockade bort denna gång kan hittas här. Twitter har sedan de börjat offentliggöra dessa åtgärder plockat bort fler än 200 miljoner tweets och nio terabyte media kopplade till statliga propagandakampanjer. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

En första titt Spider-Man: Across the Spider-Verse
Uppföljaren till Spider-Man: Into the Spider-Verse

Spider-Man: Into the Spider-Verse är en fullkomligt fenomenal film och en av de få filmerna som jag såg två gånger på bio. Nästa år ska denna film äntligen få en uppföljare och de heter Spider-Man: Across the Spider-Verse. Sony släppte nyss en första titt på denna film och den kan du kolla in i klippet ovan. I Across the Spider-Verse får Spindelmannen besök av Gwen Stacy som frågar om han vill gå ut och hänga. Självklart bangar han inte att bege sig ut med vännen från en annan dimension. De blir dock attackerade av Miguel O’Hara (Spider-Man 2099) och ett nytt äventyr som sträcker sig över flera universum tar fart. Historien i Across the Spider-Verse kommer delas upp i två delar där den första dele har premiär den 7 oktober 2022 men när den andra delen släpps är dock oklart. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

VICE-reportage om Dairo Antonio Úsuga
Colombias mest eftersökta knarkbaron

Dairo Antonio Úsuga var Colombias mest eftersökta knarkbaron fram tills han han arresterades under hösten i en massiv militär insats som innehöll fler än 500 soldater från landets specialstyrkor. Folk från VICE har gjort ett kort litet reportage om honom för att se om han verkligen var den nya Pablo Escobar och tittar lite närmare på hur knarkhandeln i Colombia förändrats sedan dagarna med Medellin- samt Cali-kartellerna. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

HoYeon faktakollar Squid Game-teorier
Från Reddit

Den sydkoreanska modellen och skådespelaren HoYeon blev i år superkänd världen över för sin roll som Kang Sae-byeok i tv-serien Squid Game. Hon besökte nyligen Vanity Fair för att kolla in ett gäng teorier kring serien som folk har ventilerat på Reddit. Hon tar upp teorier som att Oh Il-nam är Seong Gi-huns pappa eller om Kang Sae-byeok faktiskt lyckades överleva tävlingen. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in den längsta World Chess Championship-matchen
Mellan Magnus Carlsen och Ian Nepomniachtchi

I schacktävlingen 2021 FIDE World Championship mötte den norska schackmästaren Magnus Carlsen den ryska schackmästaren Ian Nepomniachtchi. Den sjätte rundan i mellan dessa mästare blev den längsta matchen i tävlingens historia. Det tog nämligen sammanlagt hela sju timmar och 47 minuter samt 136 flytt innan det fanns en segrare. Vem som vann får du se i klippet ovan eller så kan du läsa en detaljerad sammanfattning av matchen via länken nedan. Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Tiger King: The Doc Antle Story
Spinoff-dokumentär av Tiger King

Om du inte kan få nog av alla tokerier kring Tiger King så har Netflix nu en tredje dokumentär i Tiger King-serien på gång. Denna dokumentär heter Tiger King: The Doc Antle Story och fokuserar inte helt oväntat då på Bhagavan "Doc" Antle som inte heller hade helt rent mjöl i påsen. A lifelong showman, Doc Antle has built his various careers on theatrics, attracting a slew of admirers along the way. But beneath the eccentric, animal-loving facade lies a predator far more dangerous than his beloved big cats and a man shadier than any of his "Tiger King" counterparts. Over three episodes, "Tiger King: The Doc Antle Story" unpacks the truth about Doc, as witnesses come forward to share their troubling stories of abuse and intimidation that set him at the top of the food chain. Tiger King: The Doc Antle Story dyker upp på Netflix den 10 december. Tumnagel
34.2°
+
Frode Wikesjö
0

Isbjörnsungar har fötts på Orsa rovdjurspark
Hurra!

Orsa rovdjurspark skickade i veckan ut ett pressmeddelande där man meddelar allmänheten att två stycken isbjörnsungar har fötts där. Det är isbjörnsmamman Hope som födde de två ungarna i måndags dock är det för tidigt för djurskötarna att gå in till ungarna så fram tills det är möjligt följs den nyblivna familjen via kameror. Det är stora risker för isbjörnsungar, statistiken för överlevnad är inte så goda under den första kritiska tiden. Det har visat sig att bara runt 50% av de nyfödda ungarna överlever de första veckorna. Därför är det extra viktigt att Hope får så mycket lugn och ro som möjligt så djurparken har tagit till extra försiktighet genom att minska möjligheten att röra sig i närheten av stallbyggnaden som besökare. Djurparkschefen Pernilla Thalin säger: Nu är man minst sagt nervös eftersom vi inte har samma visuella kontakta i stallet som vi hade förra året, nu i år får vi mer förlita oss på ljud som vi hör. Men än så länge låter det bra, skrik blandas med diande ljud och ibland är det såklart tyst när de alla sover. Nu följer vi spänt utvecklingen i stallet hos Hope. Hope anlände till Orsa år 2018 från Antibes Zoo i Frankrike. Tumnagel
47.3°
+
Frode Wikesjö
0

Quake får Horde-läge
Tog bara 25 år

Tidigare i år meddelade den svenska utvecklaren bakom de nya Wolfenstein-spelen, MachineGames, att de skulle skapa lite nytt innehåll till gamla hederliga Quake. De gav spelet bland annat lite uppdaterad grafik samt nya banor. Det var dock inte allt då man nu gett spelet ett Horde-läge där du som spelare tillsammans med tre vänner ska överleva mot allt svårare vågor av attackerande fiender. Tumnagel
42.8°
+
Frode Wikesjö
0

Tillägg ger tillbaka ogilla-markeringar
Om du nu saknar dem

Förra månaden bestämde sig YouTube för att man skulle sluta visa ogilla-markeringar på videoplattformen. Ogilla-knappen fick vara kvar men användare kan som bekant inte längre se hur många som har ogillat en video. Om du är en person som saknar att se dessa tummar som pekar neråt så kan du nu få tillbaka dem genom ett litet tillägg som passande nog heter "Return YouTube Dislike". Detta tillägg hämtar ogilla-markeringarna via YouTubes API och visar dem för dig. Tillägget finns till Chrome, Firefox, Edge, Opera och Brave. Det återstår dock att se hur länge detta tillägg kan användas då YouTube ju kan bestämma sig för att ändra sitt API så denna tjänst inte längre kan användas. Tumnagel
57.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Sony har en Game Pass-utmanare på gång
Som ska lanseras under våren

Microsofts prenumerationstjänst Game Pass för Xbox och Windows är väldigt uppskattat av många spelare. För en fast månadskostnad kan man spela mängder av spel ur ett ständigt växande spelbibliotek. Sony har som bekant inget liknande alternativ men det kan det bli ändring på under nästa år om man ska tro en ny rapport från Bloombergs speljournalist Jason Schreier. Han skriver nämligen att Sony planerar att sammanfoga sina tjänster PlayStation Plus och PlayStation Now till något som just nu går under kodnamnet Spartacus. Enligt honom kommer det erbjudas tre olika nivåer av Spartacus. Den första nivån skulle då ge användaren de vanliga PlayStation Plus-förmånerna. Den andra skulle erbjuda användaren ett stort spelbibliotek av PlayStation 4-spel och sedan även PlayStation 5-spel. Den tredje nivån skulle då innehålla allt från tidigare nivåer men då även förlängda speldemon samt möjligheten att streama spel, likt PlayStation Now, och ett spelbibliotek med spel från PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3 samt PSP. Rapporten skriver dock att Sony inte planerar att släppa sina storspel direkt på tjänsten så som Microsoft gör med Game Pass. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

Det är onödigt att ladda ner Chrome
Enligt Microsoft

Neowin rapporterar att Microsofts egna webbläsare Edge säger till användaren att det inte är lönt att ladda ner Googles webbläsare Chrome om den försöker göra det. Om en användare söker efter Chrome eller går in på nedladdningssisdan för Chrome via Edge får man meddelanden som säger att Chrome är "så 2008" och att "Edge är mer pålitlig". Värt att nämna är att Google har gjort liknande knep med Chrome där man visat meddelande som säger att Chrome är en "snabb och säker webbläsare" när man försöker ladda ner en annan. Tumnagel
26.4°
+
Frode Wikesjö
0

TV-spelsdrifter får testa på att drifta med riktig bil
Gick ju galant!

Årets Drift Masters Virtual Championship (DMVC)-mästare heter Rhys Tatterson. Han sladdar med bilar i den virtuella världen. Så vad händer då när man sätter honom bakom ratten på en 900 hästar stark Nissan Silvia S15 som är ombyggd till driftingbil? Samma som i TV-spelens värld visade det sig, för det tog inte många svängar innan Rhys var varm i kläderna och sladdade lika fint som han brukar göra hemma i TV-soffan. Han fick först lite instruktioner av den polska Drift Masters European Championship-mästaren Piotr Wiecek och fick kort därefter känna på bilen helt själv, för att avsluta med att köra tandemdrift tillsammans med Piotr. Måste varit en mäktig känsla! Framförallt blir det så kul när man ser hur jäkla glad Rhys blir av att få gasa lite med en riktig bil. Tumnagel
51.4°
+
Bobby Green
0

Nu kan du testa Android 12L
Om du har den omåttligt populära Lenovo Tab P12 Pro

Google presenterade för någon månad sedan Android 12L som ska vara bättre anpassat för större och vikbara skärmar. Kort därefter kunde utvecklare testa den nya varianten av operativsystemet via Android Studio med emulering. Nu går 12L att testa på en riktigt enhet, nämligen Lenovo Tab P12 Pro. Så om du sitter på en sådan enhet och är sugen på att testa Android 12L är detta din lyckodag. Lenovo tillhandahåller flashing-mjukvara (endast till Windows). Om du skulle installera Android 12L begränsas vissa funktioner som biometrisk autentisering, funktioner för tangentbordets pencil-tangent och pekplatta, VPN och trådlös skärm. Det finns en återställningsmjukvara om du vill återgå till vanliga Android. Tumnagel
35.8°
+
Hugo Engström
0

Cities Skylines kommer till Meta Quest 2
Via Cities VR

Det trevliga stadsbyggarspelet Cities Skylines kommer under nästa år ta steget in i virtuell verklighet. Spelet kommer kort och gott heta Cities VR och kommer släppas exklusivt för Meta Quest 2. Precis som originalspelet som släpptes för en sex år sedan så ska man bygga upp en stad från grunden inte helt olikt gamla hederliga SimCity. Det gäller att placera ut bostads-, industri- och samhällsområden samt administrera allt detta så din stad kan växa. Cities VR ska släppas någon gång under våren 2022 och en första trailer kan beskådas ovan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Charmiga VR-äventyret Moss fortsätter i vår
Moss: Book 2 kommer till PS VR

Moss gjorde sin debut på PS VR i början av 2018 och nu verkar det vara dags för en uppföljare. Musen Quill kommer återvända i Moss: Book 2 som kommer släppas till Playstations VR-plattform under våren 2022. I samband med denna nyhet har utvecklarna Polyarc Games släppt en gameplaytrailer som visar gameplay från spelets inledande timmar. Denna kan ni kika på ovan. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Tomten kommer till Battlefield 2042
Folk toklackade

Nyligen läcktes det att Battlefield 2042 skulle få några nya skins med jultema. Bland annat en julig tank och en jultomterock till Boris Guskovsky. Detta ledde till att fans toklackade på diverse forum och ansåg att detta förlöjligade spelserien samt kanske inte var något utvecklarna ska fokusera på nu när spelets tekniska status inte är på topp. DICE svarade med att säga att detta något man jobbat på långt i förväg så inget som tagit resurser från pågående utveckling. De nämnde också att dessa kosmetiska grejer endast kommer vara tillgängliga under ett visst spelevent och i Portal-läget. Tumnagel
26.8°
+
Frode Wikesjö
0

Google Nest Doorbell får vintriga ringsignaler
Plinga på med julkänsla

Google släppte sina senaste smarta hem produkter Nest Cam och Nest Doorbell tidigare i år och nu får just dörrklockan lite roliga nya ringsignaler med vintertema. Det handlar om fyra olika signaler: Hanukkah, Christmas, Kwanzaa och New Years. Google har släppt speciella ringsignaler denna tid på året tidigare, men tidigare har det krävt att man har en Nest Aware-prenumeration. Nu blir signalerna tillgänglig för samtliga användare. Tumnagel
36.1°
+
Hugo Engström
0

Viral tweet blir Netflix-film
En gullig thanksgiving-historia

För fem år sedan fick Jamal Hinton ett sms från fel nummer, som till slut ledde till att han hamnade på en thanksgivning-middag med främlingen Wenda Dench. Hinton laddade upp konversationen på Twitter, som sedan gick viral. Sedan 2016 har de haft sin årliga thanksgiving-middag. Nu har Netflix berättat att det roliga sammanträffandet blir film. Titeln blir The Thanksgiving Text och manus skriver Abdul Williams, vilka skådespelare som kommer att medverka i filmen är dock inte bestämt. The Thanksgiving Text är bara det senaste exemplet på hur viralt innehåll har filmatiserats. Bland annat har Zolas virala tweet-tråd #TheStory blivit film, videon "AC Transit Bus Fight" blev också film. Deadpool kanske inte heller hade fått klartecken om inte testfilmer hade läckt och blivit virala. Tumnagel
37.9°
+
Hugo Engström
0

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
98kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Resterande tävlande i Melodifestivalen 2022
28 stycken totalt

Förra veckan skrev vi om de 14 första deltagarna i Melodifestivalen 2022. Nu får vi reda på vilka de 14 resterande artisterna är. Namn som har tillkommit är bland andra Lisa Miskovsky, Tone Sekelius, Robin Bengtsson och Lancelot. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson säger följande: "De första 14 artisterna släpptes i förra veckan och nu adderar vi fler tidigare segrare, spännande återseenden och en glädjande återförening. Dessutom gör operapopen ett återintåg och nya stjärnskott kommer att beröra. Det är en musikalisk mångfald som möter tittare och publik i Mello 2022 – och som jag längtar att se dem alla på scenen." Alla tävlande har ni här nedan. Tumnagel
-99kg
+
Bobby Green

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green

Max öppnar i McDonald's gamla lokaler
Kungsgatan 4 är och förblir en burgaradress

Den 7 oktober 1973 öppnade McDonaldx27s sin allra första restaurang i Sverige på Kungsgatan 4 i Stockholm. Den 22 augusti i år slog man igen portarna efter lång och trogen tjänst. Lokalen var i stort behov av renovering men burgarkedjan kände inte att det var lönt att lägga pengar på det, och valde därför istället att stänga helt och hållet. Men snart ska det stekas burgare på platsen igen eftersom det nu står klart att hamburgerkedjan Max tar över lokalerna. En totalrenovering står på schemat och hösten 2022 öppnar man igen. Lokalen är på 551 kvadratmeter och här kommer 60 stycken anställda att jobba. Förutom Kungsgatan 4 kommer Max även att öppna nya restauranger på Odenplan och Sergels Torg i Stockholm. Den på Sergels Torg är också en lokal man tagit över från en annan hamburgerkedja - nämligen Burger King. Tumnagel
151kg
+
Bobby Green

Här är vinnarna från Apple Music Awards
The Weeknd är årets artist

Nu har Apple presenterat vinnarna av årets Apple Music Awards. Detta är tredje året som priserna till bland annat årets artist och årets album delas ut av streamingtjänsten. Apple Music Awards kommer att fortsätta firas 7 december, då kommer det nämligen finnas intervjuer och annat nytt innehåll på Apple Music och Apple TV-appen. Här är årets vinnare... Global Artist of the Year: The Weeknd Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year, and Song of the Year: Olivia Rodrigo Songwriter of the Year: H.E.R. Artist of the Year (Africa): Wizkid Artist of the Year (France): Aya Nakamura Artist of the Year (Germany): RIN Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM Artist of the Year (Russia): Scriptonite Tumnagel
70kg
+
Hugo Engström

Vit alkoholfri julöl belyser problem
Våld i nära relationer ökar under julhelgen

Reklambyrån Familjen Sthlm ligger bakom En vit julöl. Det är en alkoholfri julöl till förmån för Alla Kvinnors Hus och är ett initiativ för att belysa det ökade antalet anmälningar om våld i nära relationer under julhelgen. Folk dricker mer under julen jämfört med en vanlig helg och det kan tyvärr leda till bråk. Alla Kvinnors Hus är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som erbjuder samtalsstöd, rådgivning och skyddat boende åt kvinnor, barn, män och icke-binära utsatta för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Ölen som bryggs av Ekerö Brygghus AB är av typen radler och har en frisk smak av citrusfrukt och juliga toner av saffran. Ett fyrpack kostar 250 kronor och all vinst går oavkortat till Alla Kvinnors Hus. Tumnagel
137kg
+
Bobby Green

Spelfilm om Gyllene Tider på gång
Och en TV-serie

Produktionsbolaget Nevis ska i samarbete med bandmedlemmarna göra en spelfilm om popgruppen Gyllene Tider. Manus har Pernilla Oljelund skrivit och hon har tidigare jobbat med Fröken Frimans krig och Wallander. I filmen får vi följa ett gäng unga killar som blir kompisar i studion och vuxna i rampljusets sken. Vi kommer även få se motgångar, konflikter och tragiska händelser som har inträffat. 2019 firade bandet 40 år och då släpptes även studioalbumet Samma skrot och korn. Inspelningen av filmen drar igång någon gång nästa år. Det ska även släppas en TV-serie men ingen information kring denna har släppts. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green

Champagne i kolfiber hyllar Bugatti-modell
En flaska du kan tappa i stengolvet

Våren 2019 presenterade Bugatti La Voiture Noire som är en Chiron i ett annat ännu exklusivare, och svart, skal. En bil som endast tagits fram i ett exemplar. För att hylla denna har Champagne Carbon och Bugatti tillsammans tagit fram champagnen La Bouteille Noire. Flaskan, som givetvis är i kolfiber, kommer i en låda som också den är i kolfiber. Flaskan tog 150 timmar att ta fram och den rymmer 15 liter. Lådan har inte mindre än 14 stycken fläktar i sig som alla cirkulerar runt kall luft så att bubblet håller optimal temperatur hela tiden. Insidan är klädd med Havana Brown-läder och upplyst med hjälp av LED-lampor. Något pris på skapelsen vet vi tyvärr inte än. Så här säger Alexandre Mea som är vd för Champagne Carbon: "On this occasion, we have chosen a 2000 Vintage blend of 60% Chardonnay and 40% Pinot Noir. Celebrating the beginning of a new millennium, the year 2000 was marked by a relatively mild winter followed by a succession of summer temperatures throughout the flowering period. It’s characterized by rich notes of vegetables, pepper, and white fruits – the result of the finest Grands Crus that the Champagne vineyards offer us. Each one brings its own surprises to magnify this cuvee." Flaskan och dess låda står just nu utställd tillsammans med bilen i London. Bonusklipp nedan. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green