m

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Xperia

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Mobil / Övrigt

Jag ligger hemma och är sjuk och leker med Sony Ericssons senaste skapelse X1, eller Xperia, vilket faktiskt gör livet lite bättre. Fast bara lite, för samtidigt som telefonen är otroligt gedigen och har en riktigt högupplöst skärm så är varken de av Sony Ericsson uppfunna panelerna eller Windows Mobile något att ha.

Men vi börjar med hårdvaran. X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom den har ett "komplett" qwerty-tangentbord, även om ÅÄÖ sitter lite på sniskan och siffrorna inte har egna knappar utan kräver ett eller två tryck på funktionsknappen.

Tangentbordet far ut under skärmen och är ärligt talat inte mycket att hänga i julgranen - i alla fall inte om du har förväntat dig att skriva nästan lika snabbt som på ett riktigt tangentbord. Det är en avlång historia så man måste röra händerna lite konstigt och varje knapp måste verkligen "klicka" vilket gör det hela långsammare. Det är lite som att köra pekfingervalsen och helst ska naglarna fram. Operativet rättar inte fel utan föreslår istället ord som man håller på att skriva. Det går säkert snabbare med tiden men räkna som sagt inte med att skriva romaner på den.

Och bakgrundsbelysningen är inte mycket att hänga i julgranen den heller.

Tangentbordets placering gör att detta är en telefon som styrs med två händer - att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen omöjligt om man inte har jättejättesmå fingrar och kan skriva på tangentbordet som finns på skärmen. Som kräver stylus-pennan. Humor är att när man startar telefonen för första gången så får man lära sig hur man kopierar och klistrar, något som ju inte går att göra på iPhone.

Men de som köper den här luren kommer att skriva med tangentbordet och inte med pennan vilket gör att liggande läge kommer att regera. Vilket känns konstigt för när man plockar upp telefonen så känns det som en "stående" telefon om ni förstår vad jag menar.

Tyvärr så håller telefonen inte koll på hur man håller den vilket gör att tangentbordet styr för det mesta och att panelerna ibland hamnar upp och ner. Känns inte så 2008. Spelar man harpan och vill göra det i liggande läge måste man göra det med tangentbordet utfällt. Har man Opera i liggande läge och ska skriva in en URL med tangentbordet ute så visas on screen-bordet också. Liten obetydlig bugg men det visar på hur förvirrat det är med inmatningen.

Panelernas ikoner är små skärmdumpar på dem i fullstort läge och de är så små, mörka och otydliga att jag knappt fattar vad det är. Och beskrivningarna på dem är obetalbara, eller vad sägs om den här:

"Sony Ericsson Panel 1
Denna panel kan visa lätthanterlig kundinformation"

Mer hårdvara. Hörlurspluggen bra placerad (och riktig!). Man laddar med USB (prima!). Det sitter två konstigt färgade lampor på sidan som indikerar att telefonen laddas. Det är en välbyggd rackare. Kameran är på 3.2 megapixlar, har autofokus och lampa.

Knapparna under skärmen i stående läget är förvirrande. Dels så lyser lamporna i dem först när man trycker på dem och de släcks långt innan skärmen släcks så det gäller att komma ihåg vilken knapp som satt var. Dels så finns det två typer av joysticks, en klick och en touch. Använder man klick-varianten så kommer man åt touch-varianten och allt blir förvirrande. Så, två joysticks, en touchscreen, en stylus-penna och ett tangentbord. Det är en herrans massa alternativ för att säga åt telefonen vad den ska göra.

De två knapparna under skärmen som används för att bekräfta saker på skärmen, som på en klassisk mobiltelefon ni vet, är verkligen spiken i kistan - detta är INTE någon touchtelefon. Skärmen har ingen glasyta som iPhone utan kräver att man trycker på vilket gör scrollningar och inmatning till en rätt dålig upplevelse. Och de där två knapparna kan man ju bara inte ha vid en touchscreen.

Skärmen då? Jo, inget glas som sagt men högupplöst är den sannerligen, 800x480 pixlar, och det är klart att det märks. Men jag sitter och funderar på om det inte hade varit bättre att lägga pengarna på en glasskärm istället, upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting.

Formatet på skärmen är ganska så avlångt, speciellt jämfört med iPhone. Även fast det är 480 pixlar på bredden på X1, lika många som det är på längden på iPhone, så känns det att skärmen är mindre (3" vs 3.5") och att iPhones skärm är 1/5 bredare. Något jag kom fram till efter mätning, tittar man bara på den så känns iPhonen 1/3 bredare.

Första känslan med den här telefonen är att det är en gedigen rackare. Tyvärr så finns det vissa saker med hårdvaran som skulle inte riktigt är genomtänkta och mjukvaran ska vi inte prata om. Tänk om den hade hetat G1 istället.

Ställ gärna frågor bland kommentarerna så ska jag försöka svara på dem!


Läs mer
36.7°
0

Första intrycket: Sony Ericsson X1

Xperia

RSS 60 kommentarer till artikeln
Ola Carlsson
varför köpte du den?

eller fick du den gratis?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:42
jonasn
Så.. precis som vi hade förväntat oss, med andra ord? ;)
av jonasn, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:44
wehooo
"X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom... "

Så är den smalare eller tjockare?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:46
dalar
Vad är det för plattform dom kör på ? Windows mobile?
av dalar, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:48
Slowmove
wehoo - förmodligen mindre bred men tjockare.
dalar - yes win mobile
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:50
wehooo
dalar, första stycket, sista raden.
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:51
Roger Åberg
Ola: Nej, jag har lånat den av Sony Ericsson.

Wehoo: Förvirrande? Ja visst. Nu ligger det med några riktigt dåliga bilder.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:03
Physica
*dreggel* Vill-ha faktorn är extremt hög för min del!!
av Physica, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:09
Dr.Bill
men är den smalare eller tjockare då?
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:14
Dr.Bill
aha nu fattar jag.. höhö
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:16
hubster
Fan va trist att läsa om andra telefoner än iPhone här på feber! Ni jämför ALLT med iPhone på alla sätt ni bara kan tänka er! Sluta göra det, iPhone är inte på något sätt nån benchmark för mobiltelefoner.
av hubster, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:17
NdG
>> hubster

Vad ska dom göra, det ska ju föreställa en "iPhone dödare"
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:30
Rasmus
hubster>> Da kanske man kan fraga sig varfor alla mobiltelefontillverkare hela tiden pratar om att de ska slappa sina "iPhone-killers"... Har du nan gang hort nagon prata om att de ska slappa en N82 killer eller en K850i killer?
av Rasmus, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:31
lewe
hubster - bland SMARTphones är iPhone ABSOLUT telefonen att benchmarka mot (se länk).
av lewe, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:34
Ola Carlsson
Varför skulle man inte jämföra mot iPhone?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:35
läsare
rasmus: Visa gärna en länk eller nåt till en mobiltelefontillverkare som uttalar sig om att de ska visa en "iPhone-killer".. Jag har aldrig sett någon säga något sådant, de brukar väl oftast akta sig för att jämföra med konkurrenters produkter.. Däremot drar ju media gärna den grejen direkt i bästa aftonbladetrubriksättarstil..
av läsare, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:38
Uhan
lamporna på sidan blinkar olika och med olika färger för tex sms, samtal etc ;)
av Uhan, tisdag 07 oktober 2008 kl 19:52
Tobias
När ska dom sluta sminka grisen windows mobile... SE mår dåligt dom har tom stängt sin concept store i UK
av Tobias, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:08
andersskarin
men usch vad klumpig den ser ut....
av andersskarin, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:12
Flow
sugen på ett mer ingående test där man testar program och synkningar m.m. inte bara surfande, video och smsande.
av Flow, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:21
Bradley
låter som det är förstagången windowsmobile testas! TGB är ju så mkt bättre än touch tgb också! Iphone hit å dit Har ju inte ens a2dp vilket är helt sjukt!
av Bradley, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:23
Oak
haha jävla iphone estetare
av Oak, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:29
jspr
"att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen möjligt om man inte har jättejättesmå fingrar"

puh vilken tur att man inte har jättesmå fingrar ;)

Inget starkt intryck av vare sig recensionen eller telefonen i fråga. Så avvaktar...
av jspr, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:31
maciekish
Lite kommentarer:
Introt med kopiering har hängt med sedan minst Windows mobile 5.0 om inte redan sedan Windows Mobile 2003-tiden så det har absolut ingenting som hälst med iphone att göra. Så ser det ut på alla WM-mobiler vid uppstart.

Vad gäller att tangentbordet poppar upp i liggande läge när man använder hårdvarutangentbordet finns en väldigt enkel fix. Man laddar ner och installerar ett så kallat "null"-sip som helt enkelt är ett tomt virtuellt tangentbord som inte kommer i vägen. Sen sätter man det som standard!
av maciekish, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:36
wehooo
Visst är det HTC som ligger bakom hårdvaran? Skulle det inte vara möjligt att hacka in Android på den i så fall?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:54
Berguven_glenn
Den kommer jag bara att använda om jag får den gratis.
av Berguven_glenn, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:25
sistabossen
galet skabbig när den är stängd :/
av sistabossen, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:48
Roger Åberg
iPhone är verkligen benchmark i det här fallet. Främst för att alla här vet allt om den telefonen, vad den innehåller, hur den ser ut och hur den fungerar. iPhone är INTE den mest avancerade telefonen på marknaden vad gäller hårdvaran och inte den smart phone som är mest hardcore men det är ointressant i just X1-fallet.

För, så här säger SE om X1:
"Telefonen har utvecklats för att möta konsumentens behov av kombinerade upplevelser inom underhållning och mobil webbkommunikation"

Och inom det området är iPhone benchmark.

.......: Hehe, jag älskar min iPhone innerligt, det ska inte stickas under stol med. Och jag ogillar verkligen Windows Mobile men har ändå försökt se på luren bortom Win Mob och koncentrerat mig på hårdvaran och de delar som är tillagda av SE.

Uhan: Aha!

Flow: Det är Windows Mobile rakt av förutom panelerna så det ska jag inte ge mig på faktiskt. Men synkning med Mac är som vanligt att glömma utan tredjepartsprogram.

Bradley: Alla fysiska tangentbord är inte de samma. Det som jag har på min E71:a skrev jag riktigt snabbt med och gillade men X1:ans är inte lika bra IMHO. Känslan är som att behöva köra pekfingervalsen på ett vanligt tangentbord. Du kan säkert uppleva det annorlunda, men testa innan du köper!

maciekish: Det är nog ända sedan Windows CE-tiden men det är ändå humor.
Angående tangentbordet: Jag varken orkar eller vill behöva lära mig vad en null-sip är för något :)

wehooo: HTC gör hårdvaran men jag tvivlar tyvärr på att det bara är att köra in Android på den :(
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:09
özz
Kan själv säga att jag har haft en HTC Touch Cruise som har Windows Mobile. Köpte en iPhone å nu står min 6 månader gamla HTC å samlar damm. Du kan få den gratis.

Windows Mobile suger hästpung. iPhones gränssnitt å användarvänlighet knäcker.

Det är min recension....
av özz, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:53
Naw
Själv köpte jag en iPhone efter att ha provat arbetskollegornas HTC något, minns inte vilka. Men nån modell från 2008 iaf. En annan kollega köpte sen HTC Touch Diamond. Ärligt talat så är det inte så att iPhone kan mest eller har dom bästa specsen. Men enkelheten av användningen är helt oslagbar. Och touchdisplayen har jag aldrig sett något liknande, precisionen som den läser av på och enkelheten att navigera med den.

HTC Touch telefonernas touchdisplayer är riktigt skräp för att användas med fingrar. Det är stylus som gäller hela vägen. Ser jämt killen med HTC Touch diamond brottas med touchdisplayen med fingrarna, slutar alltid likadant: han drar fram stylusen.
av Naw, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:19
Roger Åberg
dengan: Borde det inte vara tvärt om? Att jag inte borde recensera nästa iPhone? :) Världen är full av recensioner som inte är kritiska och vad gör de för nytta egentligen?

Jag har som många här sett fram emot den här telefonen, även om jag tycker att den kommer lite sent och drömmer om att den hade Android istället. Eller nästa version av Windows Mobile.

Windows Mobile ligger efter - och då menar jag framförallt tillverkarnas krav. Titta bara på HTC som fått göra ett skal över Windows Mobile för att kunna göra de saker de har hårdvara till att göra. Titta bara på G1:an där hårdvaran ryktas vara två år gammal. Titta bara på iPhone som har en hårdvara som är rätt trist - framförallt kameran är stenålder.

Men Windows Mobile ligger längst efter. Och hade det funnits riktigt bra operativsystem på marknaden så hade X1:an varit en mycket bättre telefon.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:26
Slowmove
Bara det att 2008 göra en telefon som behöver en styluspenna är väl ganska tragiskt. Hade gränsnittet i windows mobile varit "finger-vänligare" så hade ju dessa telefoner kunnat konkurrera ut iphone då de oftast har skarpare specs. Nu konkurrerar de ju inte ens på samma plan. Iphone har mjukvaran och dessa specsarna.
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:50
NdG
den kommer floppa! ...fan att jag inte sålt mina Ericsson B
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:55
Sir_Killer
jag vet inte vad styluspenna eller skärm men kan gissa mig fram genom att säga att den inte är finger vänligt.
Någon här möjligtvis har koll på HTC touch pro skärmen, om hur den är och r den beroende av penan osv.
av Sir_Killer, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:12
Slowmove
Alla telefoner med windows mobile är istortsett beroende av pennan, oavsett skärm.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:41
BlackSmp
Dengan: Rogers inlägg är iofs ingen test, det är "första intryck" så det är (enligt mig) helt ok att den inte är fullständig.

Batteritiden kommer att bli intressant. Jag läste en artikel där SEs marknadschef (eller något sådant) själv kommenterade att man kan inte förvänta sig samma batteritider som för "vanliga" telefoner. Hittar dock inte tillbaka till denna artikel.

MSM? :)


av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 06:46
Phillip
SE strikes again. Läste på IDG att den är fruktansvärt slö också. Får lite p990-vibbar av den, dvs en telefon som verkar ha "allt", men med en sjukt buggig och slö mjukvara.
av Phillip, onsdag 08 oktober 2008 kl 07:41
Roger Åberg
BlackSmp: So far har batteritiden verkligen inte imponerat på mig men jag har inte gjort några regelrätta tester så jag kan inte direkt uttala mig om det. Men både Wifi och Bluetooth är avslaget från start och det påtalas i manualerna att Wifi drar mycket ström så det ser inte så lovande ut tyvärr.

M3s första test håller jag till stora delar med om. SPB Mobile Shell gör livet lite enklare men panelerna är seeega. Är jag inne i Opera och klickar på Xpanel-knappen och sedan klickar på SPB-panelen så hinner jag räkna till nio(9) sekunder innan panelen är klar att använda. Frustrerande. Att via Start-menyn hoppa tillbaka till Opera går på ett ögonblick.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:20
Slowmove
nope - det här var inget test, det var ett första intryck. Patetisk du är som sitter här om du tycker de är lunarstormwannabes.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:31
Robsarve
"Hmm vi behöver en fet ny multimediatelefon med touch men Symbianlurarna verkar inte funka..."
"Men vi kan väl låta HTC bygga hårdvaran, Microsoft operativsystemet och vi användarinterfacet!"
"Ja, ja, alla vet ju att vi är bäst på att göra schyssta, snabba användarinterface! Hårdvara är vi ju inget bra på!"
"Kanon då gör vi så!"

Med den ledningen så förtjänar man att ha ekonomiska problem...

Iphone är benchamarken på tre sätt enligt mig
* De visade hur ett touchinterface skall funka.
* De använder en snabb nog processor så det flyter.
* De gjorde det enkelt.

Sen finns det ett gäng saker jag tycker är sunkiga med den, t.ex samtalskvaliten, kameran och avsaknaden av MMS. Det är en jäkligt bra mediaspelare och surfplatta, och så kan man ringa på den.
Personligen vill jag ha en telefon som främst går att ringa med så jag håller mig till en normal lur så länge.
av Robsarve, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:09
jonasn
Nope: Vad gör du här då? Håll dig till IDG i stället för att vara här och gnälla.
av jonasn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:24
spanarn
För min del handlar ALLT om interfacet, det är därför jag som generellt är generellt anti-apple ändå inte ser ett enda alternativ till iphone på hela marknaden, än. Men det glädjer mej att se att vissa tillverkare börjar lära sig, men det är oceaner av tröghet att övervinna innan dom fattar galoppen som apple nailade på första försöket.

Så för min del får gärna alla telefoner jämföras mot iphone för att se om dom har nåt att komma med. Jag struntar verkligen i höga hårdvaru-specs så länge det känns knöligt att använda funktionerna. Känslan i iphone är helt enkelt framtid, känslan i allt annat är bara det gamla vanliga.
av spanarn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:41
Freddo
robsarve: Tack för ett av de mer genomtänkta och vettigaste inläggen hittills! Det mest lustiga är väl hopen av gnälliga mac-anhängare som skriker högt om plagiat så fort något liknar iPhone, och att samma skara skriker lika mycket när det inte gör det.
av Freddo, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:20
Slowmove
När ska folk inse att det är totalt onödigt och klanka på iphone eller "iphone-killers" bara för vad de är. Konkurrens är bra och detta är ett relativt nytt segment bland telefoner (konsumentvänliga smartphones).
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:32
Marcus Hansson
"upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting"

Exakt vad menas med denna mening?
av Marcus Hansson, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:39
BlackSmp
Freddo: För att inte tala om hopen av andra gnälliga typer som skriker högt om att iPhone är väl inte något att jämföra mot så fort någonting jämförs med iPhone;)

Rent allmänt, det finns dessvärre för gott om inlägg av ganska låg kvalitet där man har svårt att acceptera att andra kan komma till en annan slutsats än en själv...

PS: Det är en ganska stor skillnad mellan en iPhone och en mac. (Dessvärre är en skillnad att man kan göra copy&paste på en mac:)
av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 13:20
Roger Åberg
Marcus Hansson: Den högre upplösningen "används" inte av systemet, så även om vissa saker blir mjukare så får jag som användare inget ut av det. Det spelar ingen roll om upplösningen på en hemsida på telefonen är fantastisk, den är ändå skitliten och svårläst.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 14:03
Oak
ndg: lol. Mobiltelefonerna har ingenting med Ericsson B aktier, överhuvudtaget. Men sälj dem, om du hade varit smart hade du sålt dem innan dom gick ner 30-40kr på en vecka.
av Oak, onsdag 08 oktober 2008 kl 15:01
LP_MAXI
Ganska fattigt med youtube film. Skaffa egen flashspelare så ser allt mycket proffsigare ut.
av LP_MAXI, onsdag 08 oktober 2008 kl 16:13
NdG
>>Oak,

Jasså så SonyEricsson resultat påverkar inte Ericsson aktien?
Det var ny information! hur kom du fram till det?

Du är medveten om att SonyEricsson är ett joint venture mellan Sony och Ericsson (man får en viss hint i namnet)

Mitt lite vågade antagande var att om X1 floppar kommer det att påverka SonyEricssons resultat, som i sin tur kommer påverka resultatet för bolagets ägare, i detta fall Ericsson. Dåliga nyheter för Ericsson har ofta en ganska negativ inverkan på aktiekursen och därigenom på den lilla Ericsson B post jag innehar.
Hänger du med?

Men nu säger du att det inte alls är så, Goda nyheter!

av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 18:52
Pippo
Pinsam recension, minst sagt. Usel svenska och en jävla massa tjat om iFÅNE. Du kan väl ändå försöka att vara objektiv, eller är det för mycket begärt?
av Pippo, onsdag 08 oktober 2008 kl 20:27
Danneman
Jag håller verkligen med om att Ifjåne är bättre än en gråsten.
Titta bara på denna länk så förstår ni vad jag menar.

www.eatliver.com
av Danneman, onsdag 08 oktober 2008 kl 21:12
Bradley
NDG. mobil sidan är en fjärt i rymden för ericsson!
av Bradley, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:19
NdG
Bradley
SE omsätter och har anställda i runda slängar 10% av vad Ericsson gör/har, rätt stor fjärt i rymden isåfall
av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:38
BlackSmp
Personligen så har jag alltid tyckt att om du klagar på någons språkbehandling så bör du se till att du själv skriver oklanderligt...

Sedan så tror jag att en opartisk recension är en omöjlighet. En recension bygger per definition på "tyckande" och åsikter. Det är just åsikterna som är det som är intressant i en recension.
av BlackSmp, torsdag 09 oktober 2008 kl 06:34
isbric
Jag uppskattar recensionen starkt, dock så är även jag sugen på att veta mer om det faktiska användandet av des andra funktioner osv.
Då det uppenbarligen är tänkt att göra mer än att ringa och smsa med telefonen så är även det intressant.

Jag kan inget om vilka operativ som är vanliga bland så kallade smartphones men vilket vill man ha?
för mig som inte kan något om dem redan existerande och är pillig skulle det uppskattas om man helt kunde flasha om med ett eget os, alt ha ett strippat grund os som tillåter java applikationer så att man kan göra det man vill osv.

Till sist, med den lilla informationen man nu har om HTC Tusch HD vad skulle du säga största skillnaden mellan dessa är?
Vill man ha en fet lur men inte riktigt gillar iphone eller en slö icke fungerande tusch screen hantering med X1 vad ska man titt på då?
av isbric, torsdag 09 oktober 2008 kl 09:43
ReQuaker
........Nöjd med min Touchwiz, bra mycket mindre också.
av ReQuaker, torsdag 09 oktober 2008 kl 20:08
downtownoslo
Sjukt nöjd med min HTC Touch Diamond.. Det folk skrivit tidigare om att den är obrukbar utan stylus är rent bullshit, beror helt på hur du konfigurerar den och hur duktig du var när du justerade in skärmen. Har haft den några månader och tagit fram stylusen 2 ggr - då under tiden jag höll på att vänja mig till telefonen.. Touch Pro'n är också en riktigt härlig telefon, hoppas bara på att HTC kommer ut med ROM-uppdatering till den inom kort.

Testade X1 (engelska versionen, då jag bor i Oslo) igår - tyckte inte den var speciellt bra. Det Touch Pro gör bättre är:
1. Det finns klassiskt nummertangentbord för oss som faktiskt gillar T9 och har för stora fingrar för iPhone/X1's qwerty-tjaffs.
2. Enklare interface, Sony Ericssons panels var inget att hänga i granen.
m.m.

Är faktiskt mycket mer för windows mobile än iPhone, trots att jag är Mac-fanatiker. WM ger dig fler möjligheter.. Tomtom på min Diamond med POI's för bl.a. fartkameror, både walk och drive modus etc. får iPhonens, Nokias mfl's maps-upplägg att framstå totalt värdelösa.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:02
downtownoslo
Glömde nämna att touch pro har en fjärde rad med siffror på det utfällbara tangentbordet också.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:06
Bobban
Håller inte med en procent utav denna recension. Precis fått mitt exemplar och är riktigt riktigt nöjd med den.
av Bobban, torsdag 25 december 2008 kl 13:51
Kommentera artikelnCDON slänger ut fem handlare
Efter bedrägerier under Black Week

Branschtidningen Ehandel rapporterar att CDON nu stänger av fem stycken handlare från sin tjänst efter de bluffar som skedde under den så kallade Black Week, något som vi skrivit om tidigare här. Tre av handlarna stängdes av på grund av bluffarna medan ytterligare två stängs av efter att CDON genomfört en riskanalys av de handlare som finns på deras tjänst. Det är oklart om CDON kommer att vidta ytterligare åtgärder mot de handlare man nu stängt av. I samband med att bluffarna uppdagades under Black Week så lovade CDON att ersätta de kunder som drabbats. Om detta säger Allan Junge Jensen, tillförordnad vd på Cdon, till Ehandel: "Vi undersöker alla order som kan vara drabbade av den här incidenten. Vi håller just nu på att kompensera kunderna så snabbt som möjligt. Vi säkerställer att alla som drabbats får nödvändig information för att försäkras om hur och när vi kommer att hantera deras fordran." Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hearthstone-expansionen Fractured in Alterac Valley ute nu
Nya kort och ny mekanik!

Det är än en gång dags att kasta sig in i Warcraft-världen för att lira lite avancerat kortspel. Hearthstone har fått en ny expansion vid namn Fractured in Alterac Valley och i vanlig ordning erbjuder expansionen med nya kort, nya nyckelord och ny spelmekanik. 135 nya kort har lagts till i kortbiblioteket och dessa kan du i vanlig ordning lägga vantarna på genom att lägga vantarna på kortpaket på olika sätt. Nya nyckelordet för den här gången är Honorable Kill som aktiverar en unik förmåga när en attack gör lika mycket skada som fiendens hälsa. Utöver detta har även Objectives lagts till, vilket är uppdrag du kan utföra för att ta del av specifika buffar i tre rundor. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Fler bilder på nya Volkswagen Amarok
Lanseras i slutet av nästa år

Nästa år är det dags för en helt ny Volkswagen Amarok att göra entré. Den delar plattform med senaste Ford Ranger och kommer att säljas på nästan alla marknader. Tillverkningen kommer att ske i Sydafrika och Argentina. Nu får vi två nya teaserbilder på bilen som väntas bli Rangers mer äventyrliga syskon. När nya Amarok presenteras är oklart för tillfället. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Razer släpper fläkt till mobiltelefoner
Razer Phone Cooler Chroma kan kyla ner telefonen när du spelar

Tycker du att mobilen blir för varm när du spelar eller gör andra prestandakrävande saker så släpper nu Razer en fläkt som kan kyla ner telefonen. Razer Phone Cooler Chroma kommer i två varianter, en MagSafe-försedd version som är avsedd för de senaste iPhone-modellerna samt en med fästen avsedd för andra mobiltelefoner. Fläkten är försedd med lite LED-lampor om man vill lysa upp telefonens baksida samtidigt som man använder den. Den verkar dock sakna batteri och kopplas in till lämplig strömkälla via USB-C. Razer Phone Cooler Chroma har börjat säljas nu och kostar 60 dollar. Tumnagel
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Twitter köper Quill
Chatt-tjänst som ville vara ett alternativ till Slack

Twitter har köpt upp ännu en tjänst och den här gången handlar det om Quill, en tjänst som erbjuder en chatt-tjänst för företag, organisationer och andra som vill skapa chattrum. Quill lanserades i februari i år och sa sig då ville erbjuda ett lite mindre stökigt alternativ till chatt-tjänster som till exempel Slack och Discord. För dem som använder Quill kommer antagligen inte Twitters uppköp av Quill som någon välkommen överraskning. Quill skriver i ett inlägg att man efter uppköpet kommer att stänga ner sin tjänst och radera alla data redan nu på lördag 11 december. Fram tills dess kan Quill-användare ladda ner den data som hittills genererats på plattformen. Exakt vad Twitter har för planer med det här uppköpet är okänt. Det spekuleras dock om att det rör sig om ett så kallat "acqui-hire", det vill säga att Twitter är mer intresserad av Quills anställda än tjänsten i sig själv. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snart kan du sova i en drönarsäng
Kan tyvärr inte flyga

Här kan ni kolla in lite illustrationer på en säng som den professionella drönarligan Drone Racing League planerar att börja sälja nästa år. DRL Drone Bed har designats för att efterliknad DRL:s egen racingdrönare Racer4 Drone. Sängens rotorer är tillverkade i mjuk skumplast så de ska förhoppningsvis inte kunna skada någon när de snurrar runt. Det finns även möjlighet att få sängen levererad med ett fäste för en tv vilket syns på illustrationen här nedanför. DRL Drone Bed kostar 25.000 dollar, motsvarande nästan 230.000 svenska kronor, och går att beställa fram till 1 februari nästa år. När leveranserna kommer att börja finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
29.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Star Wars: The Old Republic-expansion skjuts upp
Legacy of the Sith släpps kommer släppas i februari

14 december var det tänkt att MMO:t Star Wars: The Old Republic skulle byggas ut med expansionen Legacy of the Sith. Bioware har nu bestämt sig för att dra i nödbromsen för dessa planer och siktar i stället på att släppa expansionen 15 februari 2022. I ett inlägg på spelets hemsida skriver Keith Kanneg, project director för spelet, att de behöver mer tid för att finputsa upplevelsen. Mer specifikt skrivs detta: Legacy of the Sith is something the team has been hard at work on for quite a while but as we get ever closer to launch, it is clear that we need a bit more time. We’re focusing additional testing on the many areas we have changed throughout the game to deliver the experience we want, and one that you deserve. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Rohingyer stämmer Facebook
Vill ha över 1,8 biljoner kronor i skadestånd

Medlemmar av den förföljda folkgruppen rohingyer har stämt Facebook i en grupptalan i både Storbritannien och USA. Gruppen anser att Facebook vidtog för få åtgärder för att förhindra folkmordet och fördrivningen av rohingyer i Myanmar och kräver minst 150 miljarder brittiska pund, motsvarande över 1,8 biljoner svenska kronor, i skadestånd för detta. Rohingyer räknas som en av världens mest förföljda folkgrupper av FN. Sedan 2017 tror man att över 10.000 rohingyer dödats i Myanmar och över en miljon har fördrivits från landet. Gruppen som nu stämmer Facebook anser att inlägg på tjänsten har bidragit för att hatet mot folkgruppen. I sin stämning mot Facebook skriver gruppen bland annat: "While the Rohingya have long been the victims of discrimination and persecution, the scope and violent nature of that persecution changed dramatically in the last decade, turning from human rights abuses and sporadic violence into terrorism and mass genocide. A key inflection point for that change was the introduction of Facebook into Burma in 2011, which materially contributed to the development and widespread dissemination of anti-Rohingya hate speech, misinformation, and incitement of violence." Facebook medgav redan 2018 i en oberoende utredning att man inte gjort tillräckligt för att förhindra att hatiska inlägg mot rohingyer spreds på deras plattform. Än så länge har Facebook dock inte kompenserat några rohingyer ekonomiskt för detta. Tumnagel
42.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Priset för Vanderhalls eldrivna offroad-maskin Brawley klart
Får ej framföras på allmän väg

Vi har tidigare skrivit om Vanderhall som bygger eldrivna trehjulingar. I september förra året visade de teasers på Navarro där man frångått konceptet och istället hade fyra hjul, som vilken annan offroad-maskin som helst. För ett tag sedan presenterades bilen i sin produktionsform och i samma veva hade den bytt namn till Brawley istället. Nu är priserna klara och du får ett exemplar för 34.950 dollar. Men du får inte köra med maskinen på vägen, utan bara vid sidan av. Anledningen är för att bilen inte har några airbags och heller inte möter de säkerhetskrav som behövs för att vara godkänd för körning på allmän väg. Bilen mäter 3,75 meter på längden, 1,93 på bredden och är 1,76 meter hög. Hjulbasen anges till 2,86 meter. Hjulen mäter 35 tum och det finns rejält med markfrigång och fjädringsväg för när man härjar runt offroad. Under skalet finns det i den vassaste versionen fyra stycken elmotorer som tillsammans genererar 410 hästar och 651 newtonmeter i vrid. Batteripacket är antingen på 40 eller 60 kWh och räckvidden anges som max till 32 mil. Man kan beställa en nu genom att lägga en deposition på 100 dollar, de första kunderna ska tydligen få sina exemplar någon gång nästa år. Sugen? Tumnagel
36.4°
+
Bobby Green
0

J-O Waldner startar pingisturneringen Waldner Cup
Kina mot resten av världen

Den gamle pingis-legendaren J-O Waldner kommer att dra igång en turnering som kallas för "Waldner Cup", en turnering som kanske kan ses som en slags motsvarighet till golfens Ryder Cup. I Ryder Cup möter golfspelare från USA spelare från Europa. I Waldner Cup är upplägget att pingisspelare från Kina ska möta spelare från resten av världen i en turnering. Waldner kommer själv att coacha "världslaget" medan Liu Guoilang, som vunnit både OS- och VM-guld i pingis tidigare, kommer att coacha Kinas lag. Än så länge är det klart att tyskarna Dimitrij Ovtcharov och åttafaldiga Europamästaren Timo Boll kommer att ingå i världslaget i Waldner Cup. Vilka de övriga spelarna blir i världslaget och det kinesiska laget är än så länge okänt. Första upplagan av Waldner Cup är planerad att spelas i Oslo i slutet av juli 2022. Här nedanför kan ni kolla in några klassiska bollar från när Waldner själv tillhörde världseliten i pingis. Tumnagel
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tiptapp vinner tvist mot Stockholms stad
Inte olagligt att frakta andras sopor till återvinning

Den tvist som Stockholms stad drivit mot tjänsten Tiptapp sedan 2018 är nu slut efter det att Mark- och miljööverdomstolen inte anser att Tiptapp brutit mot lagen. 2016 lanserade Tiptapp sin tjänst där man erbjöd privatpersoner hjälp med att få saker transporterade till återvinningscentraler med hjälp av andra Tiptapp-användare. 2018 anmälde Stockholms stad Tiptapp då man ansåg att privatpersoner inte fick hjälpa andra privatpersoner att transportera saker till återvinningscentraler, detta skulle vara förbehållet de företag som Stocholms stad hade avtal med. Stockholms stad förlorade tvisten i en första instans våren 2020 och överklagade då detta. Nu har även Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt och enligt domen där så bryter Tiptapp inte mot lagen. Mark- och miljööverdomstolen beslut går inte att överklaga. Tumnagel
58.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Australien hoppar på USA:s diplomatiska OS-bojkott
För att de inte är ok med folkmord

Under gårdagen rapporterade vi om att USA valde att dra till med en diplomatisk bojkott av de Olympiska vinterspelen i Peking nästa år. Det var dock ingen full bojkott utan innebär att USA:s regering inte kommer att ha några representanter på plats och amerikanska idrottare som vill åka dit kan göra det. Nu har även Australien meddelat att de kommer dra till med en diplomatisk bojkott av de olympiska vinterspelen 2022. Även Australien säger att man gör det för att visa en tydlig signal Kinas folkmord och att brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang-provinsen inte ska få fortgå. Precis som USA kommer dock australiensiska idrottare fortfarande kunna delta i spelens tävlingar. Den kinesiska ambassaden i Australien svarade snabbt med att anklaga Australien för hålla på med politisk positionering och själviska lekar samt att ingen kommer bry sig om de kommer eller inte. "Mountains cannot stop the river from flowing into the sea. Australiax27s success at the Beijing Winter Olympics depends on the performance of Australian athletes, not on the attendance of Australian officials, and the political posturing by some Australian politicians." De tillade också att den just nu rätt spända relationen mellan länderna är helt och hållet Australiens fel. Tumnagel
58.4°
+
Frode Wikesjö
0

Scuf presenterar Scuf Reflex till Playstation 5
För dig med mer kontrollbehov

En av de tråkigaste grejerna med Playstation 5 är att konsolen endast har stöd för nya Dualsense-kontrollen, vilket betyder att dina dyra tredjepartskontroller till PS4 inte fungerar med PS5-titlar. Detta betyder även att det tidigare inte funnits några kontroller som ger spelare extra knappar och andra flådigheter, vilket erbjudits i kontroller från Scuf, Razer och Astro. Nu har det dock börjat dyka upp kontroller från tredjepartstillverkare med mer knappar och Scuf är först på bollen med sin nya Reflex-serie. Scuf Reflex-serien kommer med en rad förbättringar på vanliga Dualsense-kontrollen som kan vara riktigt intressanta för spelare i tävlingsmiljö. Bland annat kommer kontrollerna med fyra extraknappar på baksidan som spelarna kan mappa till kontrollens vanliga knappar, möjlighet att spara tre olika knapprofiler, förbättrad design på spakarna, utbytbara spakar med olika längt samt möjligheten att mutea mikrofonen via knapp på kontrollen. Kontrollen kommer i tre olika format beroende på vad spelare är ute efter. Samtliga varianter kommer med förbättringarna som nämns ovan, men Pro- och FPS-versionerna kommer med lite mer gummiaktigt hölje för bättre grepp och FPS-versionen erbjuder även Instant Triggers, som gör att triggerknapparna kan aktiveras snabbare. Scuf Reflex, Reflex Pro och Reflex FPS börjar säljas nästa år för 200, 220 respektive 270 euro. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Ubisoft lanserar sitt NFT-initiativ
It's happening!

Under gårdagen presenterade Ubisoft sitt nya NFT-plattform som heter Ubisoft Quartz. Denna plattform ger spelare möjligheten att samla på sig något som de kallar för Digits vilket då mer eller mindre är Non-Fungible Tokens (NTF) via deras spel. Varje Digit är ett unikt samlarobjekt med ett unikt id-nummer som gör att man kan spåra objektet om det byter ägare via blockkedjan Tezos. Objekten kan användas i spelen för att göra, till exempel, karaktärerna mer personliga eller säljas till folk som är sugna på att köpa dem av dig. Ubisoft kallar Digits för ett alldeles förträffligt sätt att njuta och få ut mer värde av spelen de älskar. En beta för Quartz lanseras i Ghost Recon Breakpoint för Windows under morgondagen och man måste vara minst 18 år gammal för at kunna använda dem. Värt att nämna är att Sverige inte kommer kunna delta i den initiala betan. Tumnagel
24.7°
+
Frode Wikesjö
0

Hubble uppe och rullar igen
Tog NASA en månad att fixa rymdteleskopets instrument

NASA meddelade igår att deras gamle trotjänare Hubble nu är fixad efter felet som drabbade rymdteleskopet i slutet av oktober. Det var den 23 oktober och några dagar framåt som NASA upptäckte att flera av Hubbles instrument inte fungerade som de skulle. Detta ledde till att Hubble fick försättas i så kallat felsäkert läge för att NASA:s tekniker skulle kunna kolla närmare på problemet. Nu uppger dock NASA att samtliga av Hubbles fyra instrument fungerar som de ska och synkar som det är tänkt. Det månadslånga avbrottet av Hubbles uppdrag är det andra längre avbrottet som det nu över 30 år gamla rymdteleskopet drabbats av i år. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Idag öppnar OKQ8 sin första laddstation
Kan inte användas av laddhybrider, om du inte har CCS

Tillsammans med Skellefteå Kraft öppnar OKQ8 idag sin allra första laddstation för elbilar. Den finns i Örebro och detta är startskottet för ett nätverk på 300 stationer som ska finnas i Sverige i framtiden. Senast 2026 är målet att man ska ha inte mindre än 800 stycken laddpunkter fördelade på alla bemannade OKQ8-stationer. Laddstationen på OKQ8 i Örebro består av tre stycken snabbladdare (upp till 150 kW) med två stycken laddsladdar i vardera - totalt kan alltså sex stycken bilar laddas samtidigt. Du betalar med vanligt bankkort (Visa eller Mastercard), laddkort från OKQ8 eller med appen OKQ8 Elbilsladdning. Det är bara riktiga elbilar som kan ladda här - inte laddhybrider alltså. Om nu laddhybriden inte har en CCS-kontakt vill säga, för då går det. Efter Örebro är det dags för OKQ8 i Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby att också få laddstationer. Nästa år väntas man smacka upp ytterligare 30 stycken stationer. Tumnagel
42.8°
+
Bobby Green
0

Nick Offerman hoppar på The Last of Us-showen
Ska spela Bill

Arbetet med The Last of Us verkar fortsätta. Chernobyl-skådisen Con O’Neill skulle egentligen spela karaktären Bill i serien, men har varit tvungen att hoppa av projektet på grund av schemakrock. I stället har ingen mindre än Nick Offerman anlitats för att spela karaktären i serien. Bill medverkar i det första The Last of Us-spelet och vi får möta honom i en övergiven stad där han omringat sig med diverse fällor av olika slag för att skydda sig från zombiesarna. Tumnagel
41.1°
+
André Stray
0

Här är årets söktrender från Google
Sport, ett dödsfall och en tv-serie trendade mest

Google har släppt sin årliga lista över de sökningar som trendat mest under året. Här i Sverige var de tre sökningar som trendade mest "EM 2021", "Einár" samt "Squid Game". Andra sökningar som toppade lite olika kategorier var "Hur många har vaccinerats i Sverige? " och "Vad kostar det att ladda en elbil?". När det gällde mest trendande nyhetssökningar så var det ett rätt stort fokus på sökningar om enskilda personer. Förutom "Einár" så söktes det även mycket på "Christian Eriksen", "Lars Vilks", "Magdalena Andersson" och "Göran Lambertz". Livets kanske mest relevanta sökning ,"Vad kan man göra när man har tråkigt?", tog en femteplats på listan över Googles trendande "Vad"-sökningar. Ni hittar samtliga trendande sökningar för Sverige i faktarutan här nedanför. Dessa hittas även på länken nedan och där kan man även kolla in vad som trendade globalt och i andra länder. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in Nobel Week Lights
Fina ljusinstallationer i Stockholm

Sedan i helgen pågår den så kallade Nobel Week Lights i Stockholm. Det är en utställning över hela stan där man kan kolla in ljusinstallationer som är inspirerade av olika upptäckter från tidigare Nobel-prisvinnare. Det handlar om sammanlagt om 22 stycken ljusinstallationer som går att se på olika platser i Stockholm. Här ovanför syns verket "Dialog" vid Strömparterren utanför Riksdagen. Det har inspirerats av Charles K. Kaos upptäckter inom fiberoptisk kommunikation, något han fick nobelpriset för 2009. Här nedan hittas ljusinstallationen "À Marie" där Västerbron lysts upp för att hylla Marie Curies forskning inom radioaktivitet. Nobel Week Lights pågår fram tills på söndag 12 december. Här kan ni kolla in samtliga 22 ljusinstallationer samt var de finns i Stockholm. Installationerna är upplysta mellan 16:00 - 22:00. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny singel från Faithless
Lyssna på Those Times

Faithless har släppt en ny singel tillsammans med Suli Breaks och Nathan Ball och den heter Those Times. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Ny klocka ska få män att prata känslor
Fråga dina vänner hur de mår

Triwa släpper nu tillsammans med initiativet Mind en klocka som vill uppmuntra män att prata om känslor. Mitten av klockan reagerar på bärarens kroppstemperatur på samma sätt som de mood rings som var populära på 90-talet. Alltså inget vetenskapligt för hur man faktiskt mår i knoppen, men ändå något som kan trigga ett samtal om hur man mår. – I vår statistik ser vi att trycket på självmordslinjen ökar i samband med julen. De senaste två åren har dessutom pandemin bidragit till ökad psykisk ohälsa. Bland många män finns en utpräglad tystnadskultur, vilket kan göra det svårare att prata om sina problem. Vi ser initiativet som ett oväntat sätt att lyfta en tabubelagd problematik i en målgrupp som är svår att nå, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind. Ansikte för klockan är Erik Lundin. – Tystnaden bland män är ett massivt problem. Jag har själv sett konsekvenserna på nära håll. Vi måste hitta nya vägar till samtal och jag hoppas att det här initiativet kan vara en del i det, säger Erik. Klockan kostar 1795 kronor och 15 procent av detta går till Mind. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

The Cure kommer till Sverige nästa år
The Spiderman is having you for dinner tonight

Nästa år kommer The Cure göra två spelningar i Sverige med turnén Cure Tour Euro 22. Spelningarna kommer ske den 10 oktober på Avicii Arena i Stockholm och den 13 oktober i Scandinavium i Göteborg. Biljetter släpps på torsdag den 9 december klockan 10:00 via LiveNation.se men om man är Live Nation-medlem kan man förköpa biljetter redan under morgondagen från klockan 09:00. Tumnagel
93kg
+
Frode Wikesjö

Veganska prinskorvar
Nytt från Vegme – gjort på ärta och solrosfrö

Nu är julen typ här och så är även julborden. Vilket innebär att det blir en del prinskorv. Här är ett alternativ på den gamla klassiska kött-prinskorven, nämligen Vegmes växtbaserade prinskorv gjord på ärta och solrosfrö. Sedan tidigare finns även växtbaserad prinskorv från bland annat Anamma och Peas of heaven. Vegmes prinskorv finns i butik från vecka 45 till 11. De tillverkas i Sverige. Tumnagel
20kg
+
Hugo Engström

Ny rom från Kiss
Börjar säljas idag

Nu släpper rockgruppen Kiss tillsammans med dryckesproducenten Brands For Fans sin tredje rom. Det här är också den mest exklusiva i trion och den heter Kiss Monstrum Ultra Premium Rum. Den är lagrad i 14 år på 800-liters arraksfat och den ska ha en komplex smak med en naturlig sötma. Det ska finnas tydliga fattoner med mycket vanilj, fudge och mogen banan. Doften ska vara arrak, kokos och salt karamell. Släpps idag i Systembolagets beställningssortiment och för en flaska får du betala 1499 kronor. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Möt kringel-mästaren Ludwig
Bakar 4000 stycken om dagen

Neulinger Bakery i München ägs och drivs av Ludwig Neulinger och här vevar han tillsammans med sina kollegor ihop inte mindre än 4000 stycken salta kringlor om dagen. Ludwig gick i sina föräldrars fotspår och säger att han har bakat sedan han var ett barn. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
127kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green