m

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Xperia

Första intrycket: Sony Ericsson X1
Mobil / Övrigt

Jag ligger hemma och är sjuk och leker med Sony Ericssons senaste skapelse X1, eller Xperia, vilket faktiskt gör livet lite bättre. Fast bara lite, för samtidigt som telefonen är otroligt gedigen och har en riktigt högupplöst skärm så är varken de av Sony Ericsson uppfunna panelerna eller Windows Mobile något att ha.

Men vi börjar med hårdvaran. X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom den har ett "komplett" qwerty-tangentbord, även om ÅÄÖ sitter lite på sniskan och siffrorna inte har egna knappar utan kräver ett eller två tryck på funktionsknappen.

Tangentbordet far ut under skärmen och är ärligt talat inte mycket att hänga i julgranen - i alla fall inte om du har förväntat dig att skriva nästan lika snabbt som på ett riktigt tangentbord. Det är en avlång historia så man måste röra händerna lite konstigt och varje knapp måste verkligen "klicka" vilket gör det hela långsammare. Det är lite som att köra pekfingervalsen och helst ska naglarna fram. Operativet rättar inte fel utan föreslår istället ord som man håller på att skriva. Det går säkert snabbare med tiden men räkna som sagt inte med att skriva romaner på den.

Och bakgrundsbelysningen är inte mycket att hänga i julgranen den heller.

Tangentbordets placering gör att detta är en telefon som styrs med två händer - att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen omöjligt om man inte har jättejättesmå fingrar och kan skriva på tangentbordet som finns på skärmen. Som kräver stylus-pennan. Humor är att när man startar telefonen för första gången så får man lära sig hur man kopierar och klistrar, något som ju inte går att göra på iPhone.

Men de som köper den här luren kommer att skriva med tangentbordet och inte med pennan vilket gör att liggande läge kommer att regera. Vilket känns konstigt för när man plockar upp telefonen så känns det som en "stående" telefon om ni förstår vad jag menar.

Tyvärr så håller telefonen inte koll på hur man håller den vilket gör att tangentbordet styr för det mesta och att panelerna ibland hamnar upp och ner. Känns inte så 2008. Spelar man harpan och vill göra det i liggande läge måste man göra det med tangentbordet utfällt. Har man Opera i liggande läge och ska skriva in en URL med tangentbordet ute så visas on screen-bordet också. Liten obetydlig bugg men det visar på hur förvirrat det är med inmatningen.

Panelernas ikoner är små skärmdumpar på dem i fullstort läge och de är så små, mörka och otydliga att jag knappt fattar vad det är. Och beskrivningarna på dem är obetalbara, eller vad sägs om den här:

"Sony Ericsson Panel 1
Denna panel kan visa lätthanterlig kundinformation"

Mer hårdvara. Hörlurspluggen bra placerad (och riktig!). Man laddar med USB (prima!). Det sitter två konstigt färgade lampor på sidan som indikerar att telefonen laddas. Det är en välbyggd rackare. Kameran är på 3.2 megapixlar, har autofokus och lampa.

Knapparna under skärmen i stående läget är förvirrande. Dels så lyser lamporna i dem först när man trycker på dem och de släcks långt innan skärmen släcks så det gäller att komma ihåg vilken knapp som satt var. Dels så finns det två typer av joysticks, en klick och en touch. Använder man klick-varianten så kommer man åt touch-varianten och allt blir förvirrande. Så, två joysticks, en touchscreen, en stylus-penna och ett tangentbord. Det är en herrans massa alternativ för att säga åt telefonen vad den ska göra.

De två knapparna under skärmen som används för att bekräfta saker på skärmen, som på en klassisk mobiltelefon ni vet, är verkligen spiken i kistan - detta är INTE någon touchtelefon. Skärmen har ingen glasyta som iPhone utan kräver att man trycker på vilket gör scrollningar och inmatning till en rätt dålig upplevelse. Och de där två knapparna kan man ju bara inte ha vid en touchscreen.

Skärmen då? Jo, inget glas som sagt men högupplöst är den sannerligen, 800x480 pixlar, och det är klart att det märks. Men jag sitter och funderar på om det inte hade varit bättre att lägga pengarna på en glasskärm istället, upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting.

Formatet på skärmen är ganska så avlångt, speciellt jämfört med iPhone. Även fast det är 480 pixlar på bredden på X1, lika många som det är på längden på iPhone, så känns det att skärmen är mindre (3" vs 3.5") och att iPhones skärm är 1/5 bredare. Något jag kom fram till efter mätning, tittar man bara på den så känns iPhonen 1/3 bredare.

Första känslan med den här telefonen är att det är en gedigen rackare. Tyvärr så finns det vissa saker med hårdvaran som skulle inte riktigt är genomtänkta och mjukvaran ska vi inte prata om. Tänk om den hade hetat G1 istället.

Ställ gärna frågor bland kommentarerna så ska jag försöka svara på dem!


Läs mer
36.7°
0

Första intrycket: Sony Ericsson X1

Xperia

RSS 60 kommentarer till artikeln
Ola Carlsson
varför köpte du den?

eller fick du den gratis?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:42
jonasn
Så.. precis som vi hade förväntat oss, med andra ord? ;)
av jonasn, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:44
wehooo
"X1 är smalare än iPhone men är tjockare eftersom... "

Så är den smalare eller tjockare?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:46
dalar
Vad är det för plattform dom kör på ? Windows mobile?
av dalar, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:48
Slowmove
wehoo - förmodligen mindre bred men tjockare.
dalar - yes win mobile
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:50
wehooo
dalar, första stycket, sista raden.
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 17:51
Roger Åberg
Ola: Nej, jag har lånat den av Sony Ericsson.

Wehoo: Förvirrande? Ja visst. Nu ligger det med några riktigt dåliga bilder.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:03
Physica
*dreggel* Vill-ha faktorn är extremt hög för min del!!
av Physica, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:09
Dr.Bill
men är den smalare eller tjockare då?
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:14
Dr.Bill
aha nu fattar jag.. höhö
av Dr.Bill, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:16
hubster
Fan va trist att läsa om andra telefoner än iPhone här på feber! Ni jämför ALLT med iPhone på alla sätt ni bara kan tänka er! Sluta göra det, iPhone är inte på något sätt nån benchmark för mobiltelefoner.
av hubster, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:17
NdG
>> hubster

Vad ska dom göra, det ska ju föreställa en "iPhone dödare"
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:30
Rasmus
hubster>> Da kanske man kan fraga sig varfor alla mobiltelefontillverkare hela tiden pratar om att de ska slappa sina "iPhone-killers"... Har du nan gang hort nagon prata om att de ska slappa en N82 killer eller en K850i killer?
av Rasmus, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:31
lewe
hubster - bland SMARTphones är iPhone ABSOLUT telefonen att benchmarka mot (se länk).
av lewe, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:34
Ola Carlsson
Varför skulle man inte jämföra mot iPhone?

av Ola Carlsson, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:35
läsare
rasmus: Visa gärna en länk eller nåt till en mobiltelefontillverkare som uttalar sig om att de ska visa en "iPhone-killer".. Jag har aldrig sett någon säga något sådant, de brukar väl oftast akta sig för att jämföra med konkurrenters produkter.. Däremot drar ju media gärna den grejen direkt i bästa aftonbladetrubriksättarstil..
av läsare, tisdag 07 oktober 2008 kl 18:38
Uhan
lamporna på sidan blinkar olika och med olika färger för tex sms, samtal etc ;)
av Uhan, tisdag 07 oktober 2008 kl 19:52
Tobias
När ska dom sluta sminka grisen windows mobile... SE mår dåligt dom har tom stängt sin concept store i UK
av Tobias, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:08
andersskarin
men usch vad klumpig den ser ut....
av andersskarin, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:12
Flow
sugen på ett mer ingående test där man testar program och synkningar m.m. inte bara surfande, video och smsande.
av Flow, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:21
Bradley
låter som det är förstagången windowsmobile testas! TGB är ju så mkt bättre än touch tgb också! Iphone hit å dit Har ju inte ens a2dp vilket är helt sjukt!
av Bradley, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:23
Oak
haha jävla iphone estetare
av Oak, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:29
jspr
"att skriva ett SMS med en hand är fullkomligen möjligt om man inte har jättejättesmå fingrar"

puh vilken tur att man inte har jättesmå fingrar ;)

Inget starkt intryck av vare sig recensionen eller telefonen i fråga. Så avvaktar...
av jspr, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:31
maciekish
Lite kommentarer:
Introt med kopiering har hängt med sedan minst Windows mobile 5.0 om inte redan sedan Windows Mobile 2003-tiden så det har absolut ingenting som hälst med iphone att göra. Så ser det ut på alla WM-mobiler vid uppstart.

Vad gäller att tangentbordet poppar upp i liggande läge när man använder hårdvarutangentbordet finns en väldigt enkel fix. Man laddar ner och installerar ett så kallat "null"-sip som helt enkelt är ett tomt virtuellt tangentbord som inte kommer i vägen. Sen sätter man det som standard!
av maciekish, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:36
wehooo
Visst är det HTC som ligger bakom hårdvaran? Skulle det inte vara möjligt att hacka in Android på den i så fall?
av wehooo, tisdag 07 oktober 2008 kl 20:54
Berguven_glenn
Den kommer jag bara att använda om jag får den gratis.
av Berguven_glenn, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:25
sistabossen
galet skabbig när den är stängd :/
av sistabossen, tisdag 07 oktober 2008 kl 21:48
Roger Åberg
iPhone är verkligen benchmark i det här fallet. Främst för att alla här vet allt om den telefonen, vad den innehåller, hur den ser ut och hur den fungerar. iPhone är INTE den mest avancerade telefonen på marknaden vad gäller hårdvaran och inte den smart phone som är mest hardcore men det är ointressant i just X1-fallet.

För, så här säger SE om X1:
"Telefonen har utvecklats för att möta konsumentens behov av kombinerade upplevelser inom underhållning och mobil webbkommunikation"

Och inom det området är iPhone benchmark.

.......: Hehe, jag älskar min iPhone innerligt, det ska inte stickas under stol med. Och jag ogillar verkligen Windows Mobile men har ändå försökt se på luren bortom Win Mob och koncentrerat mig på hårdvaran och de delar som är tillagda av SE.

Uhan: Aha!

Flow: Det är Windows Mobile rakt av förutom panelerna så det ska jag inte ge mig på faktiskt. Men synkning med Mac är som vanligt att glömma utan tredjepartsprogram.

Bradley: Alla fysiska tangentbord är inte de samma. Det som jag har på min E71:a skrev jag riktigt snabbt med och gillade men X1:ans är inte lika bra IMHO. Känslan är som att behöva köra pekfingervalsen på ett vanligt tangentbord. Du kan säkert uppleva det annorlunda, men testa innan du köper!

maciekish: Det är nog ända sedan Windows CE-tiden men det är ändå humor.
Angående tangentbordet: Jag varken orkar eller vill behöva lära mig vad en null-sip är för något :)

wehooo: HTC gör hårdvaran men jag tvivlar tyvärr på att det bara är att köra in Android på den :(
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:09
özz
Kan själv säga att jag har haft en HTC Touch Cruise som har Windows Mobile. Köpte en iPhone å nu står min 6 månader gamla HTC å samlar damm. Du kan få den gratis.

Windows Mobile suger hästpung. iPhones gränssnitt å användarvänlighet knäcker.

Det är min recension....
av özz, tisdag 07 oktober 2008 kl 22:53
Naw
Själv köpte jag en iPhone efter att ha provat arbetskollegornas HTC något, minns inte vilka. Men nån modell från 2008 iaf. En annan kollega köpte sen HTC Touch Diamond. Ärligt talat så är det inte så att iPhone kan mest eller har dom bästa specsen. Men enkelheten av användningen är helt oslagbar. Och touchdisplayen har jag aldrig sett något liknande, precisionen som den läser av på och enkelheten att navigera med den.

HTC Touch telefonernas touchdisplayer är riktigt skräp för att användas med fingrar. Det är stylus som gäller hela vägen. Ser jämt killen med HTC Touch diamond brottas med touchdisplayen med fingrarna, slutar alltid likadant: han drar fram stylusen.
av Naw, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:19
Roger Åberg
dengan: Borde det inte vara tvärt om? Att jag inte borde recensera nästa iPhone? :) Världen är full av recensioner som inte är kritiska och vad gör de för nytta egentligen?

Jag har som många här sett fram emot den här telefonen, även om jag tycker att den kommer lite sent och drömmer om att den hade Android istället. Eller nästa version av Windows Mobile.

Windows Mobile ligger efter - och då menar jag framförallt tillverkarnas krav. Titta bara på HTC som fått göra ett skal över Windows Mobile för att kunna göra de saker de har hårdvara till att göra. Titta bara på G1:an där hårdvaran ryktas vara två år gammal. Titta bara på iPhone som har en hårdvara som är rätt trist - framförallt kameran är stenålder.

Men Windows Mobile ligger längst efter. Och hade det funnits riktigt bra operativsystem på marknaden så hade X1:an varit en mycket bättre telefon.
av Roger Åberg, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:26
Slowmove
Bara det att 2008 göra en telefon som behöver en styluspenna är väl ganska tragiskt. Hade gränsnittet i windows mobile varit "finger-vänligare" så hade ju dessa telefoner kunnat konkurrera ut iphone då de oftast har skarpare specs. Nu konkurrerar de ju inte ens på samma plan. Iphone har mjukvaran och dessa specsarna.
av Slowmove, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:50
NdG
den kommer floppa! ...fan att jag inte sålt mina Ericsson B
av NdG, tisdag 07 oktober 2008 kl 23:55
Sir_Killer
jag vet inte vad styluspenna eller skärm men kan gissa mig fram genom att säga att den inte är finger vänligt.
Någon här möjligtvis har koll på HTC touch pro skärmen, om hur den är och r den beroende av penan osv.
av Sir_Killer, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:12
Slowmove
Alla telefoner med windows mobile är istortsett beroende av pennan, oavsett skärm.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 00:41
BlackSmp
Dengan: Rogers inlägg är iofs ingen test, det är "första intryck" så det är (enligt mig) helt ok att den inte är fullständig.

Batteritiden kommer att bli intressant. Jag läste en artikel där SEs marknadschef (eller något sådant) själv kommenterade att man kan inte förvänta sig samma batteritider som för "vanliga" telefoner. Hittar dock inte tillbaka till denna artikel.

MSM? :)


av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 06:46
Phillip
SE strikes again. Läste på IDG att den är fruktansvärt slö också. Får lite p990-vibbar av den, dvs en telefon som verkar ha "allt", men med en sjukt buggig och slö mjukvara.
av Phillip, onsdag 08 oktober 2008 kl 07:41
Roger Åberg
BlackSmp: So far har batteritiden verkligen inte imponerat på mig men jag har inte gjort några regelrätta tester så jag kan inte direkt uttala mig om det. Men både Wifi och Bluetooth är avslaget från start och det påtalas i manualerna att Wifi drar mycket ström så det ser inte så lovande ut tyvärr.

M3s första test håller jag till stora delar med om. SPB Mobile Shell gör livet lite enklare men panelerna är seeega. Är jag inne i Opera och klickar på Xpanel-knappen och sedan klickar på SPB-panelen så hinner jag räkna till nio(9) sekunder innan panelen är klar att använda. Frustrerande. Att via Start-menyn hoppa tillbaka till Opera går på ett ögonblick.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:20
Slowmove
nope - det här var inget test, det var ett första intryck. Patetisk du är som sitter här om du tycker de är lunarstormwannabes.
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 08:31
Robsarve
"Hmm vi behöver en fet ny multimediatelefon med touch men Symbianlurarna verkar inte funka..."
"Men vi kan väl låta HTC bygga hårdvaran, Microsoft operativsystemet och vi användarinterfacet!"
"Ja, ja, alla vet ju att vi är bäst på att göra schyssta, snabba användarinterface! Hårdvara är vi ju inget bra på!"
"Kanon då gör vi så!"

Med den ledningen så förtjänar man att ha ekonomiska problem...

Iphone är benchamarken på tre sätt enligt mig
* De visade hur ett touchinterface skall funka.
* De använder en snabb nog processor så det flyter.
* De gjorde det enkelt.

Sen finns det ett gäng saker jag tycker är sunkiga med den, t.ex samtalskvaliten, kameran och avsaknaden av MMS. Det är en jäkligt bra mediaspelare och surfplatta, och så kan man ringa på den.
Personligen vill jag ha en telefon som främst går att ringa med så jag håller mig till en normal lur så länge.
av Robsarve, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:09
jonasn
Nope: Vad gör du här då? Håll dig till IDG i stället för att vara här och gnälla.
av jonasn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:24
spanarn
För min del handlar ALLT om interfacet, det är därför jag som generellt är generellt anti-apple ändå inte ser ett enda alternativ till iphone på hela marknaden, än. Men det glädjer mej att se att vissa tillverkare börjar lära sig, men det är oceaner av tröghet att övervinna innan dom fattar galoppen som apple nailade på första försöket.

Så för min del får gärna alla telefoner jämföras mot iphone för att se om dom har nåt att komma med. Jag struntar verkligen i höga hårdvaru-specs så länge det känns knöligt att använda funktionerna. Känslan i iphone är helt enkelt framtid, känslan i allt annat är bara det gamla vanliga.
av spanarn, onsdag 08 oktober 2008 kl 09:41
Freddo
robsarve: Tack för ett av de mer genomtänkta och vettigaste inläggen hittills! Det mest lustiga är väl hopen av gnälliga mac-anhängare som skriker högt om plagiat så fort något liknar iPhone, och att samma skara skriker lika mycket när det inte gör det.
av Freddo, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:20
Slowmove
När ska folk inse att det är totalt onödigt och klanka på iphone eller "iphone-killers" bara för vad de är. Konkurrens är bra och detta är ett relativt nytt segment bland telefoner (konsumentvänliga smartphones).
av Slowmove, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:32
Marcus Hansson
"upplösningen gör saker och ting en aning snyggare, det tillför egentligen ingenting"

Exakt vad menas med denna mening?
av Marcus Hansson, onsdag 08 oktober 2008 kl 10:39
BlackSmp
Freddo: För att inte tala om hopen av andra gnälliga typer som skriker högt om att iPhone är väl inte något att jämföra mot så fort någonting jämförs med iPhone;)

Rent allmänt, det finns dessvärre för gott om inlägg av ganska låg kvalitet där man har svårt att acceptera att andra kan komma till en annan slutsats än en själv...

PS: Det är en ganska stor skillnad mellan en iPhone och en mac. (Dessvärre är en skillnad att man kan göra copy&paste på en mac:)
av BlackSmp, onsdag 08 oktober 2008 kl 13:20
Roger Åberg
Marcus Hansson: Den högre upplösningen "används" inte av systemet, så även om vissa saker blir mjukare så får jag som användare inget ut av det. Det spelar ingen roll om upplösningen på en hemsida på telefonen är fantastisk, den är ändå skitliten och svårläst.
av Roger Åberg, onsdag 08 oktober 2008 kl 14:03
Oak
ndg: lol. Mobiltelefonerna har ingenting med Ericsson B aktier, överhuvudtaget. Men sälj dem, om du hade varit smart hade du sålt dem innan dom gick ner 30-40kr på en vecka.
av Oak, onsdag 08 oktober 2008 kl 15:01
LP_MAXI
Ganska fattigt med youtube film. Skaffa egen flashspelare så ser allt mycket proffsigare ut.
av LP_MAXI, onsdag 08 oktober 2008 kl 16:13
NdG
>>Oak,

Jasså så SonyEricsson resultat påverkar inte Ericsson aktien?
Det var ny information! hur kom du fram till det?

Du är medveten om att SonyEricsson är ett joint venture mellan Sony och Ericsson (man får en viss hint i namnet)

Mitt lite vågade antagande var att om X1 floppar kommer det att påverka SonyEricssons resultat, som i sin tur kommer påverka resultatet för bolagets ägare, i detta fall Ericsson. Dåliga nyheter för Ericsson har ofta en ganska negativ inverkan på aktiekursen och därigenom på den lilla Ericsson B post jag innehar.
Hänger du med?

Men nu säger du att det inte alls är så, Goda nyheter!

av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 18:52
Pippo
Pinsam recension, minst sagt. Usel svenska och en jävla massa tjat om iFÅNE. Du kan väl ändå försöka att vara objektiv, eller är det för mycket begärt?
av Pippo, onsdag 08 oktober 2008 kl 20:27
Danneman
Jag håller verkligen med om att Ifjåne är bättre än en gråsten.
Titta bara på denna länk så förstår ni vad jag menar.

www.eatliver.com
av Danneman, onsdag 08 oktober 2008 kl 21:12
Bradley
NDG. mobil sidan är en fjärt i rymden för ericsson!
av Bradley, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:19
NdG
Bradley
SE omsätter och har anställda i runda slängar 10% av vad Ericsson gör/har, rätt stor fjärt i rymden isåfall
av NdG, onsdag 08 oktober 2008 kl 23:38
BlackSmp
Personligen så har jag alltid tyckt att om du klagar på någons språkbehandling så bör du se till att du själv skriver oklanderligt...

Sedan så tror jag att en opartisk recension är en omöjlighet. En recension bygger per definition på "tyckande" och åsikter. Det är just åsikterna som är det som är intressant i en recension.
av BlackSmp, torsdag 09 oktober 2008 kl 06:34
isbric
Jag uppskattar recensionen starkt, dock så är även jag sugen på att veta mer om det faktiska användandet av des andra funktioner osv.
Då det uppenbarligen är tänkt att göra mer än att ringa och smsa med telefonen så är även det intressant.

Jag kan inget om vilka operativ som är vanliga bland så kallade smartphones men vilket vill man ha?
för mig som inte kan något om dem redan existerande och är pillig skulle det uppskattas om man helt kunde flasha om med ett eget os, alt ha ett strippat grund os som tillåter java applikationer så att man kan göra det man vill osv.

Till sist, med den lilla informationen man nu har om HTC Tusch HD vad skulle du säga största skillnaden mellan dessa är?
Vill man ha en fet lur men inte riktigt gillar iphone eller en slö icke fungerande tusch screen hantering med X1 vad ska man titt på då?
av isbric, torsdag 09 oktober 2008 kl 09:43
ReQuaker
........Nöjd med min Touchwiz, bra mycket mindre också.
av ReQuaker, torsdag 09 oktober 2008 kl 20:08
downtownoslo
Sjukt nöjd med min HTC Touch Diamond.. Det folk skrivit tidigare om att den är obrukbar utan stylus är rent bullshit, beror helt på hur du konfigurerar den och hur duktig du var när du justerade in skärmen. Har haft den några månader och tagit fram stylusen 2 ggr - då under tiden jag höll på att vänja mig till telefonen.. Touch Pro'n är också en riktigt härlig telefon, hoppas bara på att HTC kommer ut med ROM-uppdatering till den inom kort.

Testade X1 (engelska versionen, då jag bor i Oslo) igår - tyckte inte den var speciellt bra. Det Touch Pro gör bättre är:
1. Det finns klassiskt nummertangentbord för oss som faktiskt gillar T9 och har för stora fingrar för iPhone/X1's qwerty-tjaffs.
2. Enklare interface, Sony Ericssons panels var inget att hänga i granen.
m.m.

Är faktiskt mycket mer för windows mobile än iPhone, trots att jag är Mac-fanatiker. WM ger dig fler möjligheter.. Tomtom på min Diamond med POI's för bl.a. fartkameror, både walk och drive modus etc. får iPhonens, Nokias mfl's maps-upplägg att framstå totalt värdelösa.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:02
downtownoslo
Glömde nämna att touch pro har en fjärde rad med siffror på det utfällbara tangentbordet också.
av downtownoslo, onsdag 15 oktober 2008 kl 21:06
Bobban
Håller inte med en procent utav denna recension. Precis fått mitt exemplar och är riktigt riktigt nöjd med den.
av Bobban, torsdag 25 december 2008 kl 13:51
Kommentera artikelnÅrets bästa telefoner
Enligt Mrwhosetheboss

Året är inte riktigt slut ännu, men det hindrar inte folk från att börja göra listor med årets bästa saker. Här är det Mrwhosetheboss som listar årets telefoner, och den mannen har ju testat typ allt så han borde veta vad han pratar om. Ett antal kategorier finns och vinnaren är (spoiler alert) Google Pixel 6. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Spotify verkar ha skrotat billäget
I alla fall på Android

En helt ok funktion i Spotify har varit billäget, där Spotify-appen har fattat att man åker bil och då visat en enklare vy istället för det vanliga gränssnittet. Nu verkar funktionen vara borttagen på Android, på iOS finns den kvar, och det är tydligen med flit. Så här säger en representant från Spotify på deras forum. We can confirm that wex27re retiring the car view feature. This however doesnx27t mean we donx27t want to improve on how our users listen to Spotify while driving. On the contrary, wex27re actively exploring a variety of new ways to deliver the best in-car listening experience. Think of retiring car-view as something that needs to happen in an effort to make way for new innovations coming down the track. Please bear with us for the time being. While we work backstage on improving the experience, one alternative would be to listen hands-free via Google Assistant. This feature also works with Google Maps so you can navigate while listening to Spotify. In order to do that, you can link your accounts and say ‘Hey Google, play Spotify’. Spotify har som bekant en hårdvara som man testar som kallas för Car Thing, men det här draget har man nog inte gjort för att sälja mer av den. Car thing finns ju inte ens att köpa här i Sverige till exempel. Funktionen finns som sagt kvar på iOS, i alla fall just nu. Tumnagel
37.5°
+
Roger Åberg
0

Kolla in när Prichal-modulen dockar med ISS
Internationella rymdstationen har blivit lite större

Vi tar och avslutar den här rätt nyhetsfattiga dagen med ett klipp från den internationella rymdstationen ISS. I klippet ovan kan ni kolla in hur det såg ut när ISS senaste modul Prichal dockar med ISS. Prichal är primärt tänkt att användas som dockningsstation för andra farkoster i framtiden. Det här är den tredje nya modulen som anslutits till ISS det senaste året. I slutet av förra året skickade NASA upp modulen Nanoracks Bishop Airlock till ISS och i somras skickade Roskosmos även upp en modul som kallas för Nauka. Vi på Feber önskar er därmed en trevlig helg och hoppas ni inte bränt alla era pengar på konstiga Black Friday-köp. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Evercade VS är ännu en retrokonsol
Om du vill spela gamla spel med polarna

Evercade VS är en ny spelkonsol vars fokus ligger på att låta användaren spela retrospel på sin tv. Konsolen tillverkas av samma företag som förra året släppte den handhållna konsolen Evercade. Med Evercade VS kan upp till fyra spelare lira retrospel vilka säljs på samma typ av kassetter som användes i den handhållna versionen av Evercade. I dagsläget finns det runt 280 spel till Evercade från tillverkare som Atari, Data East och Technos. Evercade VS börjar levereras i december och konsolen, en handkontroll och en spelkassett med ett tiotal spel kostar cirka 100 euro. Vill man ha fler konsoler och spel så får man lägga till ytterligare några tiotal euro. Här nedan hittas en introduktionsfilm för Evercade VS. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Renault 4 som flygande bil
Sista konceptet för att hylla ikonen

I år fyller Renault 4 60 år och en del koncept för att hylla den anrika modellen har släppts. Nu är det dags för finalen - Air4 som är en flygande konceptbil. Bilen är framtagen tillsammans med företaget TheArsenale och är helt tillverkad i kolfiber, har fyra stycken tvåbladiga propellrar och saknar helt och hållet hjul. Man hoppar in i den genom att lyfta på karossen som designmässigt har inspirerats av den gamla ikonen. Man ska kunna flyga upp till 26m/s på en maxhöjd av 700 meter. Inte helt oväntat ett koncept som ligger väldigt långt fram i tiden, om det någonsin kommer att bli verklighet vill säga. Men rätt fräsigt var det allt. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Ny säsong av Star Trek: Discovery drar igång idag
Kolla in fjärde säsongen på Paramount+

Idag har den fjärde säsongen av Star Trek: Discovery premiär, en serie som nu börjar sändas på Paramount+ för svenska tittare. Tidigare har Star Trek: Discovery sänts på Netflix i Sverige men nu är det alltså Paramount+ som gäller för Star Trek-fans. Det här innebär tyvärr även att de tre tidigare säsongerna av serien nu är bortplockade från Netflix, något som gör att dessa nu inte finns på någon streamingtjänst som är tillgänglig i Sverige mig veterligen. Vill ni kolla in fjärde säsongen av Paramount+ Star Trek: Discovery så hittas säsongens första två avsnitt hos Paramount+ på länken nedan. Framöver kommer det att släppas ett nytt avsnitt i serien varje vecka. Tumnagel
29.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple startar försäljningen i Turkiet igen
Med cirka 25 procent högre priser

Efter cirka två dagars säljstopp verkar Apple Store ännu en gång sälja prylar i Turkiet. Tidigare under veckan skrev vi om att Apple stoppat sin egna försäljning i landet på grund av hög inflation och det låga värdet på den turkiska liran. Nu ska Apple Store vara igång igen, men ungefär 25 procent högre priser i snitt. Värdet på landets valuta, turkisk lira, har sjunkit med 15 procent. 1 turkisk lira är vid skrivande stund lika med 0,73 svensk krona. Inflationen i landet närmar sig också 20 procent. Tumnagel
38.0°
+
Hugo Engström
0

JK lägger ner förtalsanmälan mot Den osannolika mördaren
För att Netflix inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen

Netflixserien Den osannolika mördaren har sedan den hade premiär anmälts flera gånger för förtal mot avliden. Nu meddelar Justitiekanslern att man lägger ner förtalsanmälningar av tv-serien. Det var anhöriga till Stig "Skandiamannen" Engström samt mannen som kallas för "vapensamlaren" som anmält Den osannolika mördaren för förtal mot avliden. Detta bland annat för att Stig Engström pekas ut som om Olofs Palmes mördare i tv-serien. JK väljer dock att lägga ner anmälningarna då Netflix saknar utgivningsbevis och därför inte faller under Yttrandefrihetsgrundlagen rapporterar SVT. Det här innebär dock inte att det hela är utagerat utan förtalsanmälan kan fortsatt drivas vidare av en allmän åklagare på Åklagarmyndigheten. Om så kommer att bli fallet återstår att se. Även boken "Den osannolika mördaren", som Netflix tv-serie baseras på, har anmälts för förtal av avliden men även den anmälningen läggs ner av JK. Detta beror dock på att det gått för lång tid mellan boken gavs ut och anmälan om förtal gjordes. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Carwow jämför Hyundai IONIQ 5 och Kia EV6
Vilken är "bäst"?

I denna video jämför Mat Watson från Carwow bilarna Hyundai IONIQ 5 och Kia EV6 för att se vilken av dem som är "bäst". Det här med bäst är ju alltid lite subjektivt men Watson anser att Kia EV6 är snäppet mer prisvärd, roligare att köra och trevligare på insidan än IONIQ 5. Tumnagel
40.1°
+
Hugo Engström
0

Israel begränsar antalet länder som får köpa cybervapen
NSO Groups kundlista kapas ordentligt

Israel har infört nya begränsningar över vilka länder som får köpa övervakningstjänster och hackingverktyg från israeliska företag. Tidigare var dessa företag tillåtna att sälja sina tjänster och verktyg till myndigheter i 102 länder. Nu kapas denna lista till 37 länder. Det här innebär att företag som till exempel NSO Group och Candru inte längre kommer att kunna erbjuda sina tjänster till flera auktoritära stater. En del av dessa stater har tidigare utnyttjat företagens tjänster för övervaka människorättsaktivister, journalister och andra personer som misshagat regimerna i länderna. Den kontroversiella övervakningen har bland annat lett till att USA tidigare den här månaden svartlistade NSO Group och Candiru, något som innebar att företagen inte längre fick köpa mjukvara och tjänster från amerikanska företag. Förra veckan möttes även politiker från Frankrike och Israel för att diskutera att NSO Groups mjukvara kan ha använts för att övervaka Frankrikes president Emanuel Macron. Huruvida USA:s svartlistningen av de israeliska företagen, eller anklagelserna om att NSO Groups programvara använts för att spionera på Frankrikes president, ligger bakom Israels beslut att begränsa antalet länder dessa företag får göra affärer med framgår inte. Det är väl dock inte helt osannolikt att så är fallet. I faktarutan nedan hittas de 37 länder dit israeliska företag som tillverkar övervakningstjänster och hackingverktyg nu får sälja dessa. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mikkey Dee får ge namn åt en spårvagn
Hårdrockstrummis får Göteborgs Spårvägars kulturpris

Idag tillkännagavs det att trummisen Mikkey Dee har tilldelats Göteborgs Spårvägars kulturpris. Det innebär bland annat att hans namn nu kommer att pryda en av stadens spårvagnar. I ett pressmeddelande skriver Göteborgs spårvägar om att Mikkey Dee nu får kulturpriset: "Vi göteborgare känner en enorm stolthet att vi har en världsartist av denna rang i vår stad. I över 40 år har Mikkey lirat med en fantastisk inlevelse i några av världens mest kända band. Han utför en sann kulturgärning och är en inspiration för unga musiker." Mikkey Dee är antagligen mest känd för att ha spelat trummor med det legendariska hårdrocksbandet Motörhead från 1992 tills bandet lade ner 2015. Innan Motörhead spelade Dee även med King Diamond samt Dokken. Från 2016 spelar han med Scorpions. Tumnagel
45.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Eldrivna Hummer börjar levereras nästa månad
Har en räckvidd på 52,9 mil

För lite mer än ett år sedan rullade GMC ut en ny version av Hummer som numera är helt eldriven. Nu får vi reda på att bilen kommer att börja levereras till förväntansfulla kunder nästa månad. I samma veva berättar man om räckvidden som kommer att ligga på 52,9 mil. Batteripacket är på 200 kWh och det matar i sin tur tre stycken elmotorer som tillsammans genererar tusen hästar. 0-100 km/h ska klaras av på bara tre sekunder. På flaket får man lasta upp till 600 kilo och på dragkroken får man hänga hela 3,5 ton. Versionen som levereras först heter Edition 1 och den kostar över 100.000 dollar. 2023 kommer billigare versioner med längre räckvidd att erbjudas. Tumnagel
42.9°
+
Bobby Green
0

Tyskland vill fasa ut kolkraft till 2030
Åtta år fortare än tidigare planerat

Tyskland planerar att fasa ut användningen av kolkraft helt och hållet till 2030, samma år vill man att 80 procent av landets elektricitet ska komma från förnybara energikällor. Olaf Scholz, ledare för Tysklands socialdemokratiska parti, berättade om planen i onsdags. Planen är en del av en överenskommelse som innebär att den tidigare vicekanslern styr landet i spetsen för en trepartikoalition bestående av de gröna och det fria demokratiska partiet. Landet planerar även att sänka sina utsläpp till 2030 med totalt 65 procent jämfört med vad man släppte ut 1990. Enligt organisationen Climate Action Tracker måste dock Tyskland minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 70 procent innan slutet av decenniet för att nå det 1,5 graders-målet som sattes vid Parisavtalet. Tyskland kommer dock att använda naturgas för att underlätta övergången mellan kol och förnybar energi. Kritiker säger också att inte tillräckligt görs för att snabba på omställningen till elfordon. Regeringen planerar att det ska finnas 15 miljoner elbilar på tyska vägar till 2030. Tumnagel
61.4°
+
Hugo Engström
0

Ryssland inleder utredning mot Netflix
För att de kan ha spridit "gaypropaganda" till minderåriga

Ryska myndigheter har inlett en utredning mot Netflix för att de ska ha brutit mot landets "gaypropaganda"-lag. Den amerikanska streaming-tjänsten anklagas nämligen för att erbjuda material med HBTQ-teman som har en åldersgräns på 16 år. Eftersom Ryssland inte tillåter spridning av "propaganda om icke-traditionella sexuella relationer" för folk under 18 år anses Netflix ha brutit mot denna lagen. Om myndigheterna kommer fram till att Netflix har brutit mot lagen riskerar de böter på upp till en miljon rubel (runt 130 000 kronor men om det vill sig riktigt illa kan också tjänsten tillfälligt stängas av. Europadomstolen fastslog under 2017 att ovannämnda lag diskriminerar HBTQ-folk och den bryter mot europeiska fördragsregler samt rätten till yttrandefrihet. Tumnagel
22.5°
+
Frode Wikesjö
0

Nvidias GauGAN2 kan skapa bilder från ord
Fixa egna fantasifoton

För två år sedan skrev vi lite om Nvidias artificiella intelligens GauGAN vilken då kunde konvertera enklare skisser till att se ut som riktiga fotografier. Nu har Nvidia vidareutvecklat denna och med GauGAN2 går det även att skapa bilder som ser ut från fotografier utifrån enbart text. Det innebär att användaren kan skriva in några ord på engelska för att sedan få en fotorealistisk bild levererad av det neurala nätverket. Det går även att kombinera enklare skisser med ord för att på det sättet skapa egna "fotografier". Ni kan kolla in exempel på båda teknikerna i videoklippet här nedanför. Jag har själv testat demon av GauGAN2 som ni kan hitta på länken nedan. Det är rätt så imponerande men det krävs oftast lite experimenterande och trixande för att få den slutliga bilden att se ut som något som faktiskt går att använda. Vill ni testa själva så hoppa vidare på länken där det även finns en enkel handledning för hur de olika verktygen i GauGAN2 kan användas. Får ni några roliga resultat från era tester så får ni gärna publicera dem i kommentarerna. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Teaser för The Tragedy of Macbeth
Joel Cohen gör film av Shakespeare-drama

Här kommer en kort titt på Cohen-brodern Joels kommande filmatisering av Shakespeares klassiker The Tragedy of Macbeth, en föreställning som ursprungligen hade premiär för över 400 år sedan. Filmen handlar om den skotske lorden Macbeth som får en profetia av tre häxor som säger att han ska bli Skottlands näste kung. Detta leder till en spiral av mord där även Macbeths fru Lady Macbeth är inblandad. I rollerna som Macbeth och Lady Macbeth syns Denzel Washington och Frances McDormand. Joel Cohens version av The Tragedy of Macbeth har premiär 25 december. 14 januari kommer filmen även att börja sändas på Apple TV+. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Vinnare av rymdresa med Virgin Galactics utsedd
Keisha S. från Karibien får åka till rymdens gräns

Virgin Galactic har presenterat vinnaren av den rymdresa som man tillsammans med det amerikanska företaget Omaze. Resan lottades ut i samband med en insamling Omaze arrangerade för välgörande ändamål. Vinnaren av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic blev Keisha S. från Antigua och Barbuda. Hon säger att kommer att ta med sig sin dotter, som studerar till astrofysiker, på resan. Keisa säger i en kommentar om vinsten: "I’ve always had a lifelong love of flying and a fascination with space, and this is truly a dream come true for me. It means the world to me. I hope to share this experience with my daughter, so together we can inspire the next generation to follow their dreams." Totalt deltog nästan 165.000 personer i utlottningen av två biljetter till en rymdresa med Virgin Galactic och sammanlagt drog Omaze insamling in runt 1,7 miljoner dollar, motsvarande lite över 15,5 miljoner kronor. När Keisa och hennes dotter kan få åka till rymdens gräns med Virgin Galactic finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedan hittas ett klipp där Virgin Galactics grundare Richard Branson meddelar Keisa att hon vunnit en resa till rymden. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

United Airlines börjar flyga Arlanda – New York
Från och med 14 maj nästa år

Den 14:e maj nästa år kommer flygbolaget United Airlines börja trafikera Arlanda – New York. Sedan sommaren 2019 har man haft ett uppehåll i trafiken på Stockholm Arlanda, nu kommer flyglinjen direkt till flygplatsen Newark i New York att trafikeras dagligen. Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad och Försäljning på Swedavia säger detta: "Vi välkomnar att United Airlines valt att komma tillbaka till Stockholm Arlanda Airport med sin direktlinje till New York kommande sommar. USA är en av våra största handelspartners och en viktig marknad både för frakt, inkommande turism och som ett attraktivt resmål för svenskar." Från och med 14 maj avgår Flight UA69 från Arlanda 9:10 och ankommer vid sin destination 11:45. Flight UA68 från New York avgår med start 13 maj 17:25 och ankommer 7:35. United flyger med en Boeing 757-200 med totalt 169 säten, varav 153 i Economy, 45 Economy Plus med extra benutrymme och ökat personligt utrymme samt 16 plattbäddssäten. Bonusklipp: Tumnagel
43.3°
+
Hugo Engström
0

Idag öppnar Kolmården Sagojul
Med skridskobana och julklappsjakt

Idag den 27 november, öppnar Kolmården upp portarna till en vintervärlden Sagojul fylld med roligheter. I ett pressmeddelande skriver Kolmården att "barnen får träffa Tomten, besöka trollen i Trollskogen och hälsa på Bamse i hans julpyntade Småköping. I år kan man även åka skridskor på vår alldeles nya skridskobana i Vinterdalen och följa med på den spännande Julklappsjakten." Detta är sjätte året Kolmården öppnar sitt vinterland. Sagojul kommer vara öppet på Kolmården alla fyra adventshelger klockan 11:00 till 19:00 (alltså lördag-söndag mellan 27 november och 19 december). Biljetterna är släppta och måste förbokas online på Kolmårdens hemsida. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Tävlande i Melodifestivalen 2022
14 av 28 artister

28 stycken artister kommer att tävla om segern i Melodifestivalen 2022 och nu får vi reda på vilka 14 av dessa är. Ett axplock är Anders Bagge, Linda Bengtzing och Cazzi Opeia. Hela listan ser ni nedan. Melodifestivalens stopp under nästa år ser ut som följande: 5/2 Malmö 12/2 Göteborg 19/2 Linköping 26/2 Lidköping 5/3 Örnsköldsvik 12/3 Stockholm Tumnagel
59kg
+
Bobby Green

Avicii-konsert livesänds
Gratis

Den 1 december anordnas konserten Together for a better day på Avicii Arena. Konserten ska bli ett årligt återkommande arrangemang som ska uppmärksamma ungas psykiska ohälsa. På scen kommer bland annat Håkan Hellström, Amason, Miriam Bryant, Annika Norlin och Kungliga Filharmonikerna att uppträda. Du som inte kan eller vill vara på plats kan ändå ta del av konserten eftersom den kommer att direktsändas på SVT, SR och Youtube - helt gratis. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Alkoholfri snaps från O.P. Anderson
Alla kan vara med och skåla

Julbords-hysterin är i full gång och det ska ätas prinskorv, lutfisk och köttbullar i mängder. Och man får ju inte glömma julsnapsen! Den kanske inte alla är så förtjusta i men visst är det tradition. Alla ska kunna sjunga med i snapsvisorna och det blir stoj och stök. Och de som inte vill dricka alkohol men ändå vill vara med och skåla kanske har gjort det i julmust eller vatten tidigare, men nu kan det bli ändring på det. O.P. Anderson presenterar nämligen ett mixpack med alkoholfri snaps så att man har lite fler grejer att välja mellan. De här ska vara de första snapsarna i sitt slag på Systembolagets hyllor och förpackningen innehåller de tre varianterna Original, Petronella och Klar. Släpps den 1 december och för de sex små flaskorna på 50 milliliter vardera får man betala 109 kronor. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Steve Aoki mixar ledmotivet för Cowboy Bebop
Bra eller anus?

Den fantastiskt fenomenala animeserien från 90-talet, Cowboy Bebop, blev nyligen en Netflix-serie vilket gjorde att seriens ikoniska ledmotiv fick lite uppmärksamhet igen. Netflix passade också på att anlita DJ:n och Rocky Aokis son, Steve Aoki för att göra en mix av ledmotivet som du kan lyssna på via klippet ovan. Tumnagel
77kg
+
Frode Wikesjö

Ny kapselkollektion från Vault by Vans
Med konstnären Geoff McFetridge

Vault by Vans presenterar nu en kapselkollektion med kläder och skor tillsammans med konstnären Geoff McFetridge. Geoff har återskapat fem ikoniska silhuetter från Vans och det handlar om tre stycken unika versioner av OG Slip-On LX och två av OG Style 38 NS. Förutom skorna finns hoodies, sweatshirts, hattar, väskor och strumpor. Allt släpps den 2 december. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Ett besök på den italienska restaurangen Rezdôra
Michelin-ställe i New York

Kocken Stefano Secchi lärde sig att göra pasta av de bästa i Emilia-Romagna, Italien. Kunskapen tog han med sig till New York och där skapade han restaurangen Rezdôra som belönats med en Michelin-stjärna. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Cara Delevingne släpper prosecco
Tillsammans med sina systrar

Della Vite Superiore Prosecco D.O.C.G är namnet på systrarna Chloe, Poppy och Cara Delevingnes nya hållbart producerade prosecco. Den har tagits fram tilllsammans med en tredje generationens vinfamilj på en vingård i hjärtat av Valdobbiadene-dalen i nordöstra Italien. Terrängen här gör att det är omöjligt att använda sig av mekanisk vinodling så allt sker för hand. Gården drivs även med solenergi. Nu är det Sverigepremiär för drycken som du kan hitta i Systembolagets beställningssortiment. En flaska som är på 750 milliliter innehåller 11,5 procent alkohol och blir din för 299 kronor. Tumnagel
53kg
+
Bobby Green

Lollapalooza Stockholm presenterar line-up
Biljetterna släpps imorgon

1-3 juli nästa år kommer musikfestivalen Lollapalooza Stockholm att anordnas och nu får vi reda på vilka som kommer att uppträda. Bland artisterna ser vi namn som Pearl Jam, Post Malone, Imagine Dragons, The Killers, Doja Cat, Veronica Maggio, Tove Lo, Little Jinder och Timbuktu. Biljetter släpps imorgon klockan 09:00 på länken nedan. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green

Detta tuggummi är helt plastfritt
Ja, vanliga tuggummin innehåller plast

De flesta har nog hört att vi sväljer ett kreditkort plast i veckan och jag kan tänka mig att det blir en hel plånbok för de som också sväljer tuggummin. Men med detta tuggummi ska det tekniskt sett gå att svälja hur många som helst. Eller inte. True Gum är tuggummin som inte innehåller någon plast överhuvudtaget. Det ska enligt True Gum vara lite av en branschhemlighet att många tuggummin innehåller en viss mängd icke-nedbrytbar plast, Peter Juul Regnersgaard, medgrundare och marknadsdirektör på True Gum säger: "Tuggummi är traditionellt gjort av en syntetisk gummibas, som är en blandning av olika syntetiska ämnen och plaster. Dessa ingredienser döljs alltså under termen ”gummibas” och delas aldrig med konsumenter. Därför är det inte många som vet att tuggummi kan innehålla plast. På True Gum tycker vi att det är dags att avslöja hemligheten." True Gum ska finnas att köpa på bland annat Coop och Life. Tumnagel
121kg
+
Hugo Engström

Ny Star Wars-kollektion från Columbia
Släpper snart Boba Fett-inspirerade kläder

Klädföretaget Columbia har de senaste åren haft ett samarbete med Disney där de släppt ett antal Star Wars-inspirerade klädkollektioner. Snart släpper man en ny sådan kollektion och den här gången har kläderna hämtat inspiration från Disneys kommande Star Wars-serie The Book of Boba Fett. I Columbias Boba Fett-kollektion ingår en en jacka för 450 dollar, en hoodie för 120 dollar, t-shirtar för 50 dollar styck samt en keps som kommer att kosta 40 dollar. Kollektionen kommer att gå att köpa via Columbias webbplats men i dagsläget ser det inte ut som om det kommer att vara möjligt att beställa kläderna till Sverige. Tumnagel
77kg
+
Wille Wilhelmsson

Broddar i fräsig design
Slipp halkan med stil, gratis!

Det börjar bli halt på sina ställen och då kan det ju vara bra att stanna inomhus. Måste man ändå bege sig ut kan det vara en god idé att säkra upp så att man inte vurpar. En sak man kan göra då är att sätta på broddar på skorna. Tydligen är dessa såpass fula att det behövs en omgång med "moderiktiga" för att folk ska sätta på sig dem. Det är i alla fall vad Länsförsäkringar tror som har tagit fram det vi ser här. The Fall Collection som trion kallas för finns i storlekarna M och L och i designen Skymning, Regnbåge eller Norrsken. Fördelen är att de är helt gratis, men bara en uppsättning per hushåll gäller och upplagan är begränsad. Tumnagel
116kg
+
Bobby Green