6 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Mediachefer kritiserar Telia Anser att Facebooks gräddfil är olaglig
Mediachefer kritiserar Telia

Några av cheferna för Sveriges största mediaföretag har skrivit en gemensam debattartikel där de kritiserar den gräddfil som Telia skapat för Facebook och några andra stora tjänster på nätet.

Det handlar om Telias "erbjudande" till sina kunder som innebär att abonnemangets månatliga surfpott inte påverkas när kunderna besöker tjänster som till exempel Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp och Twitter. Debattörerna anser, precis som Post- och Telestyrelsen PTS, att detta är något som bryter mot nätneutraliteten och därmed också lagstiftningen runt detta.

Mobil, Operatörer, telia, mediachefer, kritik, nätneutralitet

I sin debattartikel skriver de 26 svenska publicisterna bland annat:
"Varför Telia tycker det är viktigare att Facebook når publiken än att svenska medier gör det är för oss en gåta. Och varför svenska staten som ägare inte tar en aktiv roll i att använda Telia som redskap för en stärkt yttrandefrihet och mediemångfald är också svårt att förstå.
När PTS ingrep och redan 2016 förklarade Telias taktik olaglig såg vi det som en seger för det fria internet. Men nu har denna process dragits ut i snart två år."

PTS har sedan tidigare beslutat att Telia måste göra något åt sitt så kallade "frisurf"-erbjudande då det bryter mot nätneutraliteten. Telia anser dock att PTS har tolkat EU-förordningen gällande detta fel och har överklagat PTS beslut till Förvaltningsrätten. Debattörerna avslutar sin artikel med:
"Vi delar PTS bild att Telias agerande är olagligt och vi utgår från att Förvaltningsrätten gör samma bedömning. Om inte, behöver staten ta sitt ansvar och skärpa regelverket.
Internet ska vara öppet och lika för alla."

Ni kan läsa hela debattartikeln på länken nedan och i faktarutan hittas de mediachefer som medverkade i debattinlägget.

Läs mer
Visa Mediacheferna som kritiserar Telia Anna Körnung
chefredaktör, Mitt i-tidningarna

Anna Rastner
programchef, TV4-Gruppen

Anne Lagercrantz
divisionschef, nyheter och sport SVT

Björn Löfdahl
programdirektör, Sveriges Radio

Carl-Johan Bergman
redaktionell chef Mittmedia

Casten Almqvist
vd, TV4-gruppen

Cecilia Roos
strategichef, UR

Cilla Benkö
vd, Sveriges Radio

Fredric Karén
publisher, Svenska Dagbladet

Hanna Stjärne
vd, SVT

Helle Klein
publisher, Dagens arbete och ordförande, Sveriges Tidskrifter

Jan Helin
programdirektör, SVT

Jeanette Gustafsdotter
vd, TU – Medier i Sverige

Jonas Eriksson
vd, TT-gruppen

Kerstin Neld
vd, Sveriges Tidskrifter

Lotta Edling
chefredaktör, Dagens industri

Marcus Melinder
chefredaktör, Norran

Olov Carlsson
publisher, Dagens samhälle

Patrik Hadenius
vd, Utgivarna

Robert Olsson
programchef, samhälle SVT Göteborg

Sofia Wadensjö Karén
vd, UR

Sture Bergman
vd, VK Media

Thomas Mattsson
chefredaktör, Expressen

Unn Edberg
blivande publisher, Tidningen Vi

Viveka Hansson
programdirektör, TV4

Åsa Sjöberg
innehållsdirektör, TV4-Gruppen
Telia överklagar PTS beslut om fri surf-erbjudande Pekar ut brister i PTS undersökning Post- och Telestyrelsen är inte helt nöjda med Telias fria surf-erbjudanden som låter kunderna surfa "gratis" med vissa appar och tjänster. Enligt PTS går Telias abonnemang mot EU:s regler när det kommer till nätneutralitet och abonnemangen bör ändras. För några veckor sedan satte PTS ner foten rejält och gav Telia 30 dagar på att styra upp situationen, men nu har Telia bestämt sig för att överklaga PTS beslut i frågan. Anledningen är att Telia anser att PTS undersökning innehåller en hel del brister och att PTS inte tolkat EU-förordningen korrekt samt att beslutet kan få långtgående konsekvenser. Till Surfa.se säger Telia detta om beslutet: Den kunddrivna marknadsutvecklingen skulle i aktuellt avseende överges till förmån för en ordning där detaljerade regelverk och myndigheter bestämmer vilka kunderbjudanden som får finnas på marknaden. En sådan utveckling riskerar att försena och försvåra digitaliseringen och skulle leda till att tjänster som underlättar människors digitala liv inte utvecklas. Post- och Telestyrelsen håller förstås inte med Telias resonemang och anser att de tolkat EU:s beslut på rätt sätt. Till Surfa berättar Peter Ekstedt, presschef för Post- och Telestyrelsen, att det inte finns några brister i utredningen och att de försedde Telia med utkast av januaribeslutet redan i december. Telia kom då med liknande kritik och PTS gjorde ett par ändringar i beslutet som baserats på kritiken. Tydligen kände Telia inte att det var nog med ändringar. Telia har begärt inhibition från rätten vilket betyder att operatören ska kunna fortsätta erbjuda sina kunder fri surf medan målet tas upp i Förvaltningsrätten. När målet tas upp är för tillfället okänt. Tumnagel
9.5°
0
Telia vägrar stänga av frisurf Kunder får surfa fritt ett tag till Telia fortsätter tumma på nätneutraliteten och vägrar stänga av sitt frisurf-erbjudande. Post- och Telestyrelsen satte ner foten rejält i början av året och meddelade operatören att de var tvungna att stänga ner frisurf-erbjudandet 23 februari, men Telia kommer inte göra det. Till Surfa.se säger Inger Gunteberg från Telia att tjänsten kommer leva vidare fram till att annat besked kommer från Kammarrätten: Vi tycker att det är oerhört viktigt att vi kan utveckla våra tjänster i takt med att våra kunder och marknaden förändras. Såna här beslut hämmar tyvärr den innovativa kreativiteten och utvecklingen av nya tjänster. Vi gör den bedömningen att fri surf när surfpotten är slut ryms inom aktuell lagstiftning. Förhoppningsvis får vi ett annat besked från Kammarrätten och vi får det förhoppningsvis också snart. Telia har överklagat PTS beslut till Kammarrätten och det är för tillfället oklart om Kammarrätten ens kommer ta upp målet. Tumnagel
8.2°
0
Post- och Telestyrelsen om Telias och Tres fri surf-satsningar Är inte förbjudet per definition i det nya EU-regelverket De senaste dagarna har nätneutralitetsfrågan varit på tapeten då Telia bestämt sig för att göra sociala medier-surfande gratis för sina kunder, vilket går emot nätneutralitetens grundprinciper om att all trafik ska hanteras på samma sätt av internetleverantörer och operatörer. Tre kör samma race fast med olika musikstreamingtjänster. Tele2 går dock mot strömmen och respekterar nätneutraliteten. Post- och Telestyrelsen, PTS, har fått frågan om Telia och Tre bryter mot nätneutralitetsreglerna och svaret är att Telia och Tre håller sig inom ramarna för vad som är lagligt enligt de nya EU-reglerna som började gälla 30 april. Det finns en huvudregel att olika slags trafik på internet ska behandlas lika av internetleverantörerna. Fenomenet att viss trafik för till exempel en viss musiktjänst eller vissa sociala medier inte räknas inom ens surfpott (så kallad ’zero rating’) är inte förbjudet per definition i det nya regelverket. Det finns däremot aspekter i dessa affärsmodeller som vi kan behöva granska när regleringen börjar gälla. De nya reglerna som EU röstade om i oktober förra året säger att all trafik måste hanteras på samma sätt, oavsett om det är E-Type-låtar på Spotify, kattvideor på Youtube eller positiva Apple-recensioner på The Verge. Det finns dock ett undantag vid namn Zero-rating som är appar som kan köras över operatörers nät utan att dra någon data, vilket är vad Telia gör med sociala medier som Facebook och Instagram och Tre gör med streamingappar som Spotify och Tidal. Efter hoppet hittar ni hela svaret från PTS. Nedan ser ni även en video om nätneutralitet. Tumnagel
14.9°
0
Telia fortsatter att tumma på nätneutraliteten Erbjuder nu fri surf på fler tjänster Tidigare i år så satte Post- och Telestyrelsen (PTS) ner foten för Telias fria surf-erbjudanden som låter kunderna surfa "gratis" med vissa appar samt tjänster. Enligt PTS så bryter Telias erbjudande mot EU:s regler när det kommer till nätneutralitet och krävde att erbjudandet skulle ändras till den 23 februari i år. Men Telia överklagade beslutet till kammarrätten och avslutade inte sitt frisurf-erbjudande. Istället, mitt i överklagandeprocessen, har Telia nu istället utökat sitt erbjudande för den fria surfen så att den gäller på fler tjänster. Dessa tjänster är Pinterest, Viber, LINE och Welcome App. Telia säger att de älskar sociala medier och att de vill att deras kunder ska känna sig trygga i att alltid kunna surfa fritt utan att surfmängden påverkas. De har inte heller några planer på att avsluta denna tjänst då Telia menar att den fria surfen på sociala medier är något som fått stort positivt genomslag bland sina kunder. Tumnagel
-4.0°
0
79.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 2 maj 2018, 15:35
Mediachefer kritiserar Telia Anser att Facebooks gräddfil är olaglig
79.6°
0