2 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Mobilmarknaden i Kina föll förra året Huawei vinnare, Apple och Xiaomi förlorare
Mobilmarknaden i Kina föll förra året

Det blev stora rubriker när både Apple och Samsung vinstvarnade strax efter nyår. En av anledningarna för båda företagen var att marknaden i Kina inte var så stark och nu har det kommit lite siffror över hur det ser ut.

Sista kvartalet på året sjönk försäljningen totalt från 121,3 till 107,9 miljoner enheter. Som ni ser tappade Apple från 14,0 till 10,9 miljoner enheter. Även Xiaomi går dåligt och tappade 30 procent av sin försäljning. Vivo och Oppo går däremot ok och Huawei går riktigt bra, man ökade från 24,3 till 30,0 miljoner enheter och har snart 30 procent av marknaden.

På helåret har försäljningen gått ner från 459,6 till 408,5 miljoner enheter, ett rejält tapp. På helåret presterar de flesta inklusive Apple och Xiaomi bra, så deras tapp verkar vara främst i fjärde kvartalet. Det stora, stora tappet på helåret står övriga tillverkare för, ner från 119,8 miljoner enheter till 57,1 miljoner enheter. Där finns det en hög med tillverkare som har det jobbigt nu.

Som ni ser finns inte Samsung med på listan. Man har alltså dålig försäljning i Kina sedan tidigare, men drabbas indirekt när marknaden går dåligt eftersom man säljer chip, skärmar och minnen till de andra tillverkarna.

Mobil, Hårdvara, apple, marknad, kina
38.5° 0 Roger Åberg Roger Åberg
fre. 25 jan 2019, 08:00
Mobilmarknaden i Kina föll förra året Huawei vinnare, Apple och Xiaomi förlorare
38.5°
0