38 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium! Breaking News! Microsoft köper Activision Blizzard!

Norge funderar på att stoppa Huawei
Från att vara med i 5G-utbyggnaden

Att amerikanarna inte gillar kinesiska telekombolag vet vi och där har de redan stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-näten. Nu följer Norge efter berättar justitieminister Mikkel Wara till Reuters.

– We share the same concerns as the United States and Britain and that is espionage on private and state actors in Norway, this question is high priority ... we want to have this in place before we build the next round of the telecom network.

I Sverige är detta också en fråga när det kommer till vilka som ska få vara med och bygga ut 5G här, även om något beslut är långt ifrån taget i frågan.

Även i Sverige utreds frågan och regering samt berörda myndigheter tittar på vilka aktörer som ska få tillstånd att bygga ut den nya 5G-tekniken.

– Det är klart att Huawei är en av de aktörer som naturligtvis diskuteras, säger Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare hos digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till SvD. Vi har ju ingen riktig regering. Men en regering som sitter har naturligtvis som uppgift att bevaka och följa frågan och att vara i dialog med de berörda myndigheterna och informera sig om hur läget är och vad som finns för åtgärder.

Eftersom det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina är det svårt att veta om det ligger riktig oro bakom detta eller om det bara handlar om taktik. Klart är att det kommer att bli väldigt dyrt för de som nu bygger eller ska bygga 5G-nät om man tvingas bygga om dessa i framtiden.

Mobil, Huawei, usa, kina, norge

Norge vill inte ha 5G-utrustning från Huawei
Varnar Telia och Telenor

Problemen ser ut att fortsätta för den kinesiska telekomgiganten Huawei och nu varnar även Norge landets operatörer från att bygga upp 5G-nät i Norge med utrustning från länder som Norge inte ha ett säkerhetspolitiskt samarbete med. Norge pekar inte ut Huawei specifikt men de enda leverantörer vars utrustning används i Norges kommande 5G-nät är Ericsson, Nokia och Huawei. Då Norge har säkerhetspolitiska samarbeten med både Sverige och Finland borde det med andra ord vara Huawei som Norge nu varnar operatörerna Telia, Telenor samt Ice att använda som leverantör för landets 5G-nät. Telia och Telenor uppges ha använt utrustning från Huawei för att bygga upp 5G-nät i Norge medan ICE:s 4G-nät ska vara uppbyggt med prylar från Nokia. Tumnagel
56.6°
0
51.2° 0 Roger Åberg Roger Åberg
ons. 9 jan 2019, 20:55
Norge funderar på att stoppa Huawei Från att vara med i 5G-utbyggnaden
51.2°
0