m
Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!
Vi ger er första svenska recensionen

Mobil / Feature

Det är ett S-år för Apple i år men ett lite speciellt sådant. För man gör inte bara iPhone X lite bättre, man släpper även den lite "billigare" Xr och den större Xs Max. Vi kan nu som första svenska medie ge er en recension på Xs och Xs Max!

Närmare genomgång av kameran med exempelbilder kan ni se här!

Men vi börjar med namnen. Förra året släppte alltså Apple iPhone X. Man hade släppt telefoner som såg likadana ut, mer eller mindre, sedan iPhone 6 och iPhone X var något helt nytt. Det känns smått galet faktiskt att det bara är ett år sedan som vi diskuterade den där flärpen som tokar, i dag har i princip alla telefoner förutom några undantag en flärp. Apple har ju länge, sedan iPhone 3G faktiskt, kört med att man släpper en lur ett år och sedan en s-version året efter men det var något man bröt förra året då iPhone 7s blev iPhone 8. Så att iPhone X skulle bli iPhone Xs var inte självklart, men så blev det. På "svenska" så låter det lite konstigt, men det beror på att vi vägrar säga "tio" istället för X här, vilket till att det blir lite tungvrickarövning med "ajfån eks s maks".

Hur som helst så är årets släpp av iPhone Xs precis vad det låter, en snabbare och bättre version av iPhone X.
Men hur bra är den och hur står den sig mot konkurrenterna? Och är den värd priset?

Designen är exakt densamma som förra året, men varför skulle de byta den? iPhone X är på många sätt ett enormt bra bygge som saknar motsvarighet i branschen. Skärmen är fantastisk, stålramen är grymt solid och även om jag inte är superkär i baksidan kan jag acceptera den. Den borde ha varit i stål som en gammal iPod, men det hade inte varit så fint för radiovågor och omöjliggjort trådlös laddning.

Bättre trådlös laddning


Just den trådlösa laddningen har blivit bättre. Man ska nu stödja 10W-laddning men det ska göra det snabbare på ett annat sätt än man kanske skulle kunna tro. Apple-folket jag pratat med säger nämligen att trådlös laddning är beroende av att telefonen ligger rätt på laddaren för att det ska gå snabbt. Så om man har rätt laddare och lägger telefonen rätt kommer det att gå snabbt som tusan, men till vardags kommer det märkas även på långsammare laddare eftersom det inte är lika viktigt att lägga en iPhone Xs rätt. Bra att veta, helt enkelt enklare att få till vettig laddning. Vi misstänker också att man har lärt sig en del om detta när man forskat på den där Airpaden som verkar ha försvunnit helt från Apples tankar.

Stöd för snabbladdning - men fortfarande kass laddare


Man har stöd för snabbladdning med sladd också, men man fortsätter att skicka med de superusla iPhone-laddarna som har sett likadana ut sedan iPhone 2G, en telefon som hade ett batteri på 800 mAh. Batteriet i iPhone X var på 2700 mAh och det i iPhone Xs Max lär vara större än så, men fortfarande har vi en trött laddare när många av konkurrenterna levererar snabbladdare i lådan. Pinsamt Apple! Nu kan man iofs köpa en annan laddare (till exempel från OnePlus för 200 spänn) men när man betalar en bra bit över 10.000 kronor är man värd en snabb laddare kan jag tycka.

På tal om saker som finns, eller snarare inte finns, i lådan så kommer det inte längre med någon adapter mellan 3.5 mm och lightning. Det kan jag nästan leva med, men det är också snålt.

Årets färg är guld


Tillbaka till designen. Den är alltså densamma som förra året förutom en sak - en ny guldfärg. Som jag verkligen gillar. Det är en guldton som inte är så blingig, jag skulle beskriva den som vigselringsguld med inslag av rosé. Färgen är så klart ett måste för alla som verkligen vill visa att de har en Xs och inte en gammal X, men även om man inte har behov av att skryta är den ett bra val. Eller så är det nyhetens behag som lurar mig. Jag kommer hur som helst att gå runt med skal 90 procent av tiden så det spelar inte så stor roll.

Just det där med att det är gigantisk skärm och glasbaksida är trist på just det sättet, bara en tokig person går runt utan skal. Och det gör ju att det där fantastiska bygget spelar betydligt mindre roll.

Det viktiga på en telefon i dag är ju skärmen, eller det har det väl alltid varit. Men i dag ska det ju vara skärm över hela framsidan. Apple är fortfarande, ett år efter iPhone X, den enda tillverkaren som har skärm hela vägen från topp till botten. Förutom den där flärpen då. Till och med Apple verkar tycka att den är lite jobbig nu för tiden, det är ju ingen slump att man har valt den här bakgrunden på reklambilderna...

När man håller telefonen som vanligt bryr jag mig inte så mycket om den där flärpen, men i landskapsläget är det störande, speciellt på nya Max-modellen. Varför då? Jo, för att jag inbillar mig att jag kommer att lägga den större telefonen ner oftare än den vanliga. Vi börjar ju ändå röra oss in på tablet-området här nu, även om formen på skärmen inte är helt fantastisk i liggande format när man till exempel surfar.

iPhone Xs Max är gigantisk - på ett bra sätt


Den stora nyheten, i dubbel bemärkelse, i år från Apple är ju iPhone Xs Max. Den viktigaste kommer nog vara Xr, men den återkommer vi till senare i oktober. Skärmen på Max är på 6,5 tum men förpackningen är i princip densamma som en iPhone 8 Plus. Max är 0,7 millimeter smalare, 0,9 millimeter lägre och 0,2 millimeter tjockare så skillnaden är inte så stor.

I samma förpackning får man dock in en hel tum mer skärm och det gör verkligen skillnaden. Även mot vanliga iPhone Xs känns max stor, men främst när skärmen är påslagen om ni fattar. Precis som att Plus-versionerna tidigare har varit lite större, men ändå hanterbara, så är den här det också.

Jämfört med stora Note 9 är Max ungefär lika stor. Note är 4,4 millimeter högre, 1,1 millimeter tjockare och Max är en millimeter bredare. Båda är stora telefoner, helt klart. Jag förstår varför Samsung har valt att göra en haka och en panna istället för en flärp, vad man gillar bäst är så klart personligt.

Framförallt njuter jag av den stora skärmen hemma i soffan. I landskapsläge när man kollar på film så klart, men också i vertikalt läge. Tyvärr så låter Apple oss fortfarande inte leka med upplösningen på skärmen och man kan bara ändra storleken på text. Jag som vill använda den större skärmen för att få in mer, inte bara får större, stör mig på detta.

Skärmen skyddas av ett glas och det är som vanligt det hårdaste och bästa någonsin. Apple säger att det är unikt framtaget för dem, men jag tror inte att vi kan förvänta oss några större skillnader mot Gorilla Glass 5 och jag tror inte att spräckta skärmar är ett minne blått.

Ännu bättre stereoljud


iPhone X hade stereoljud, även om det inte var mindblowing. Stereo var liksom precis från högtalarna och när de är 14-15 centimeter från varandra är det ok men inte så mycket mer. Med iPhone Xs har Apple breddat detta och ljudet känns som att det kommer från fem-sex centimeter utanför telefonen. När man håller telefonen i handen 30-40 centimeter från ögonen gör detta rätt stor skillnad.

Riktigt fantastiskt blir det på Max. Förutom att ljudet är högre (man kan driva folk omkring sig till vansinne med volymen) så är stereoljudet riktigt brett. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men känslan är ungefär som att du har ett par stereohögtalare på varje sida om en normal datorskärm. Ljudet är lite bredare och högre, men också lite skrikigare än på Note9. Båda två presterar riktigt bra här och det är helt enkelt kärlek för oss användare.

iPhone Xs och Xs Max spelar båda in video med stereoljud, vilket är den första iPhonen som gör. Yes, du har alltså spelat in i mono i hela ditt liv. Filmen ovan är inspelad med iPhone Xs så hur bra det funkar hör ni där.

Äntligen dubbla SIM - men inte i Sverige. Än.


Max-versionen av iPhone Xs kommer med dubbla SIM-kort. Typ. I Kina släpps den med två fysiska SIM-kort eftersom eSIM verkligen inte är grej där, men det är det ju inte här heller. Endast tio länder kommer att ha operatörer som stödjer eSIM när Max släpps och bara tre av dessa länder kommer att ha fler än en operatör med stöd. Vi kommer nog få dras med vanliga SIM-kort ett bra tag till, men är det här Apples försök till att pressa operatörerna att gå över till eSIM?

Men vi börjar med Kina. Där vill operatörerna tydligen verkligen inte att kunderna ska ha eSIM eftersom de då lätt skulle kunna byta operatör. I ett land där 90 procent av telefonerna som säljs har plats för två SIM-kort är detta ett problem eftersom kunderna är vana att byta. Här i Sverige har vi så bra abonnemang att det där med dubbla SIM-kort nästan känns fånigt, men operatörerna här vill så klart inte heller göra det lätt för kunderna att byta. Så motståndet finns nog här också, men till skillnad mot Kina har Apple råd att trycka på lite här. Vad jag tror att de hoppas på är att vi kunder ska bråka lite på våra operatörer så att stödet kommer igång och att det kommer snabbt.

Rättelse: Självklart finns det situationer även för svenskar där man vill ha dubbla SIM-kort, och funktionen är så klart efterlängtad för många.

Apple har en enorm makt i vissa situationer, men vi har i flera situationer sett att det inte spelar någon roll. Apple Pay finns till exempel bara hos Nordea än så länge. I USA har de tre stora operatörerna stöd för eSIM och det kanske räcker för Apple.

Hur som helst så är Max just nu inte en telefon som har stöd för dubbla SIM här i Sverige, helt enkelt för att vi inte har en enda operatör som har stöd för eSIM. En vild gissning är att operatörer kommer att börja med eSIM under nästa år, men just nu finns det inte.

Kameran är ett steg framåt - men räcker det?


Hårdvaran i kameran är i den tekniska specifikationen för vanligt folk inget nytt. Det finns två stycken, en vidvinkel- och en telelins. Eller det är vad Apple kallar dem för, men de snackar goja. För det första är den vanliga kameran inte vid någonstans. Kanske en smula jämfört med ett normalobjektiv till en DSLR-kamera, men inte i mobilvärlden. Jag skulle kalla detta för en normal-lins. "Tele"-linsen är inte heller speciellt mycket tele, man får 2x zoom jämfört med vanliga objektivet. Personligen hade jag önskat tre versioner, en vid (på riktigt), en normal och en telelins på i alla fall 3x zoom.

Hur som helst så har pixlarna i sensorerna blivit både bredare (1,4 istället för 1,22 mikrometer) och djupare (3,5 istället för 3,1 mikrometer) jämfört med iPhone X. Men det är egentligen inte på sensorsidan som saker har hänt utan det mesta står A12-processorn faktiskt för. Den har en "neural engine" vilket är fina ord för att säga att den är svinasnabb på att hantera vissa saker, som bilder. När jag träffade herrarna som chefade över hård- och mjukvaran för kameran verkade de mer än lovligt nöjda över att kunna ha kombinationen bra sensorer och en tokig processor.

Då kan man nämligen göra saker som Smart HDR. Jämfört med iPhone X är HDR-funktionen betydligt bättre - hur bra den står sig mot konkurrenterna återkommer vi till i en egen artikel. HDR-funktionen ska enligt Apple vara så bra att man inte ens kan stänga av den, framförallt ska den vara så snabb att det inte gör någon skillnad när man fotar.

Rättelse: Man kan visst stänga av den, men man gör det i inställningsappen och inte inne i foto-appen. Man kan där även välja att spara en bild utan HDR.

Apple har en bra tanke med sin kamera-app. Man vill att det ska vara sikta-skjut som gäller och inställningar är dåligt. Det ska bli bra utan att man behöver tänka själv. Jag gillar det, och iPhone har länge varit den kamera som ger bäst bilder över tid. Tar man 1000 bilder, levererar den helt enkelt fler som är bra än konkurrenterna. Där har konkurrensen hårdnat rejält på senare tid och många av de bästa levererar både fantastiska bilder i autoläget och massor med inställningar för den som vill.

Men Apple vägrar. Vilket gör att man nu inte kan stänga av HDR längre. Personligen hade jag nog velat kunna ställa in styrkan på HDR-funktionen, ibland blir det lite väl platt. RAW är en annan sådan funktion som telefonen har stöd för men som man inte vill ha i kamera-appen. Less is more, och man hänvisar till andra appar när jag frågar varför funktionen inte finns.

Porträttfotot ska ha blivit bättre, också tack vara mer processorkraft, men skillnaderna är helt ärligt inte gigantiska. Man har fortfarande problem med att hår i vissa situationer och det finns mer att önska innan det är perfekt. Men en sak som är härlig är att man efteråt kan justera hur mycket oskärpa man vill ha i bakgrunden. Inget banbrytande, konkurrenter har haft detta, men en trevlig nyhet.

Äntligen vattentät på riktigt - men garantin gäller ändå inte!


iPhone är äntligen IP68. Det betyder att telefonen inte bara tål damm och vattenstänk utan också får hoppa ner i poolen. Två meter i 30 minuter är Apples egna specifikation för vad telefonen ska klara av. Det låter ju lysande, men var på din vakt. Telefonen är garanterat vattentät från fabrik men om du till exempel tappar den eller ful-reparerar den så är det inte alltid säkert att den längre är vattentät. Så håll koll. På apple.com står det också "Fuktskador täcks inte av garantin" så har du inte hemförsäkring, ta det försiktigt. Och just ja, när du har badat, se till att den är torr innan du pluggar in den på laddning.

A12 Bionic är en best!


Apples chip har varit ledande de senaste åren och att A12 skulle vara riktigt kompetent är så klart ingen överraskning. iPhone X som hade A11:an fick drygt 4200 poäng i single-core-testet och här får A12 (i iPhone Xs Max) drygt 4800 poäng. I multi-core-testet fick A11 drygt 10.100 poäng och A12 drygt 10.800 poäng. Det ska jämföras med en Galaxy S9 som fick runt 3300 i single-core och 8600 i multi-score. En OnePlus 6 levererar drygt 2400 i single-core och 8900 i multi-core. Imponerande siffror från Apple.

Konstigt nog levererar iPhone Xs bara knappt 10.000 i multi-core. Lite oklart varför. Vi forskar i detta.

Rättelse: Vid nya tester levererar vanliga iPhone Xs en bit över 11.000 i multi-core.

Men märks det i verkligheten? Ja! Men det är flera saker som tillsammans gör att totalupplevelsen blir oerhört härlig. iOS 12 så klart, men det är ju inte unikt för Xs. Något som är unikt för Xs är att man numera mäter hur fingrarna flyttar sig på skärmen oftare än tidigare, numera 120 gånger per sekund. Tillsammans gör de här sakerna att det här är en telefon som upplevs som oerhört snabb. Eller, den är snabb på pappret men det märks också i verkligheten. Att flytta saker på skärmen, stänga appar, växla mellan appar, öppna appar och navigera i appar är en fröjd och det är ytterst sällan om någonsin som man behöver vänta på något. Ni vet de där sakerna som man gör till vardags. Här är fortfarande Apple bäst av alla.

Rättelse: Även iPhone X läser av touch 120 gånger per sekund.

Enligt tester, Apple säger inget själva om detta, så ska iPhone Xs ha 4 GB minne, mot tidigare 3 GB. Jämfört med de värsta Android-konkurrenterna (som har 6 eller 8 GB) är det lite, men det räcker. iPhone X har vid vissa tillfällen lidit av för lite minne när jag använt den och det är bättre i iPhone Xs, även om det aldrig kan bli för mycket minne i något. Återigen till vardagen. Jag körde igång en radda appar som jag använder mest hela tiden och de behövde aldrig starta om eller ladda om på grund av minnesbrist. Raddan med appar som jag testade med var Instagram, Messenger, Spotify, Google Maps, Slack, Youtube, Reddit, Gmail, Pocket Casts och Feber.se i Safari.

Till priset då - är iPhone Xs och Xs Max prisvärda?


Det är väldigt relativt. Så här, om du inte vill röra dig från iOS, om det var länge sedan du köpte ny telefon, om du är rädd om den så att den kommer att hålla länge (eller gå att sälja dyrt), om du använder din telefon mycket och framförallt om du har råd så varför inte. Visst är de smått sinnessjukt dyra men det kan vara värt det. Alternativet är ju kommande iPhone Xr eller varför inte en bättre begagnad iPhone X för runt 8000 kronor.

När Tim Cook presenterade dollar-priserna på dessa två på scenen i Cupertino kändes det helt ok. Sen kom de svenska priserna och jag tappade faktiskt hakan. I alla fall först. iPhone Xs är ju 1300 kronor dyrare än vad iPhone X var. Så klart beror det på att kronan är helt värdelös men Apple chansar lite här. Samsung Galaxy Note 9 kostar med 128 GB 999 dollar i USA och runt 10.900 kronor här i Sverige. En iPhone Xs Max kostar med 64 GB minne 1099 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 11.990 kronor här, men istället tar man 13.995 kronor.

En Note 9 med 512 GB minne kostar 1250 dollar och 13.490 kronor, en iPhone Xs Max med 512 GB kostar 1449 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 15.660 kronor här, men istället tar man 18.395 kronor.

Som ni märker är min poäng att Apple fullkomligen struntar i att "subventionera" priserna i Sverige för att ta marknadsandelar eller vara konkurrenskraftiga. Det är ett högt spel, men Apple verkar tänka att de lär få vad de kräver och folk kommer att köpa oavsett. De hade rätt med iPhone X, vi får se om de har rätt nu. Personligen tror jag att Xr och Xs Max kommer att bli storsäljarna, helt enkelt för att de riktar sig till den lite mer prismedvetne som inte behöver alla funktioner och Max är för den som går all in.

iPhone Xs med 64 GB minne kostar den 12.795 kronor, med 256 GB minne får man betala 14.695 kronor. Med 512 GB minne får man betala 17.195 kronor.

iPhone XS Max med 64 GB minne kostar den 13.995 kronor. Med 256 GB minne kostar den 15.895 kronor och med 512 GB minne 18.395 kronor.

Vill man inte lägga ut de pengarna och vill fortsätta med iOS, köp en iPhone 7 för tusan! Det är fortfarande en ruskigt kompetent telefon som fortfarande håller måttet och som kostar betydligt rimligare 5795 kronor ny. Begagnad är den din för 3500-4000 kronor.

Om du nöjer dig med Android, slå till på en OnePlus 6 för 5295 kronor. Det är en mycket kompetent och trevlig telefon för halva pengen. Visst är kameran sämre och det saknas en del funktioner som trådlös laddning och vattentäthet. Men behöver man inte det så varför inte.

Jämfört med Note 9 då? Jag är inte helt opartisk här så jag har svårt att vara helt trovärdig. Jag gillar absolut inte Samsungs böjda kanter, tycker inte bygget känns lyxigt och använder aldrig pennan. Jag gillar Max mer, men det är högst personligt.

Ska man uppgradera från en iPhone X? Till en Xs är svaret aldrig i livet. Sitt ner i båten. Till en Xs Max är svaret bara ja om du tycker att X är för liten och vill ha mer.

iPhone Xs och Xs Max må vara dyra, men de är faktiskt larvigt bra.
Har man råd och vill man så är det bara att slå till! Du lär inte bli besviken. Fattigare möjligen, men inte besviken.

Läs mer
30.9°
0

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

Com Hem förlänger avtalet med TV4
Dock endast tillfälligt

Natten till i dag riskerade 2,1 miljoner Com Hem- och Boxer-kunder att bli av med hela tv-utbudet från TV4. Detta eftersom parterna inte kommer överens då Com Hem tyckte att TV4 ville höja priset på sina tjänster lite väl mycket. Men de flesta märkte kanske i natt att TV4-utbudet inte försvann och detta för att parterna tillfälligt förlängt avtalet. Tydligen är de fortfarande inte överens över nya prisläget men ingen av parterna ville väl se att de 2,1 miljoner kunderna blev av med kanalutbudet på grund av denna konflikt. Hur länge denna tillfälliga förlängning kommer gälla är oklart just nu. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Microsoft listar novembers Games With Gold-spel
Full Spectrum Warrior kan man ju spela om

November är bara någon dag bort och Microsoft har nu levererat lite nyheter gällande nästa månads Games with Gold-spel. Den här gången är än en gång ett aningen klent utbud, men några timmars underhållning med Full Spectrum Warrior bör man ändå få ut. Hur som helst är spelen under november månad Aragami: Shadow Edition, Swimsanity!, Full Spectrum Warrior och Lego Indiana Jones. Släppschemat ser ut som sådan: Aragami: Shadow Edition: 1 - 30 november. Swimsanity!: 16 november - 15 december. Full Spectrum Warrior 1 - 15 november Lego Indiana Jones 16 - 30 november. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Berkeleys sportbil Bandit återupplivas
Går att få med EcoBoost-motor eller elmotor

Berkeley Cars var en brittisk biltillverkare som byggde sportbilar mellan 1956 och 1960. Fyra stycken modeller blev till och en av dessa var en öppen liten bil som hette Bandit. Endast två stycken exemplar tillverkades innan man gick i konkurs. Nu ska industridesignern Martin Rees och motorsportingenjören Simon Scleater återuppliva märket och planen är att i april nästa år lansera en modern version av Bandit. Designen sägs vara lite retro-inspirerad och för den står Vladas Trakselis. Bilen kommer att erbjudas både som öppen roadster och som Coupé. Chassiet ska vara i komposit och man ska ha använt sig av växtbaserade material för att få ihop det hela. Bilen kommer erbjudas med Fords EcoBoost-fyra på 2,4 liter. Effekten ska ligga på 406 hästar och maskinen kopplas till en sexpetad manuell låda som driver bakhjulen. Roadstern som ska väga 700 kilo ska klara 0-100 km/h på strax över 3,5 sekunder. Vill man inte ha förbränningsmotor ska modellen även erbjudas som elbil, men vad det handlar om för motor eller batteripack då är oklart för tillfället. Några prisuppgifter eller liknande har vi inte fått än tyvärr. Tumnagel
39.0°
+
Bobby Green
0

Hur har vi kunnat leva utan en kantig telefon?
Må iPhone va kantig för evigt

När iPhone 4 kom en gång i tiden var det ett stort steg framåt när det kommer till byggen av mobiler. Sedan kom iPhone 5, 5S och SE som alla var förfiningar av denna underbara form med kantiga sidor och rundade hörn. Telefoner som låg skönt i handen och som man visste var de var. Sedan kom iPhone 6 och en era av rundade hörn startade. En av anledningarna till att man hoppade på det tåget var säkert att de nya telefonerna jämfört med iPhone 5 var betydligt större, och det gömdes lite av den rundare känslan. Nu har jag levt med iPhone 12 och 12 Pro i dryga två veckor och när jag ibland tar upp min iPhone 11 Pro Max undrar jag vad vi har stått ut med detta i alla dessa år sedan iPhone 6 kom. Den gamla telefonen känns nämligen som en hal tvål och jag blir typ lite rädd när jag tar upp den. Vill hålla den med två händer för säkerhets skull. Jag kanske inte behöver skriva att jag älskar formen på nya iPhone 12 utan det har ni nog listat ut själva. Det är en fröjd att ha en telefon som man vet exakt var man har den när man håller i den. Man kan kanske tro att kantigt ska ligga sämre i handen, men det är precis tvärtom. Det är också något charmigt med en totalt platt telefon. Alla de sluttande skärmar vi har behövt utstå under de senaste åren har varit fräcka och lurat ögonen att skärmen inte har några kanter, men de är värdelösa att se på och bör behandlas med silkesvantar. Att kunna lägga ner telefonen på bordet och den ligger totalt platt mot ytan är konstigt tillfredställande. Nu väntar vi bara på att den där kameraklumpen magiskt ska försvinna så att vi även får en helt platt baksida. Det hade varit något det. Tumnagel
42.5°
+
Roger Åberg
0

Amazon släpper sin smarta hylla till fler företagskunder
Hyllan som känner av när något håller på att ta slut

Förra året presenterade Amazon den smarta hyllan "Dash Smart Shelf" som själv kunde känna av om något som förvarades på denna höll på att ta slut. När så var fallet påmindes kunden om detta eller så gick det att ställa in så att varan som höll på att ta slut beställdes automatiskt från Amazon eller någon av deras partners. När Amazon presenterade Dash Smart Shelf var den endast tillgänglig för en mindre skara med testkunder. Efter att dessa testat systemet i ett år så meddelar dock Amazon att den smarta hyllan nu kommer att gå att köpa av alla Amazons amerikanska företagskunder. Dash Smart Shelf finns i tre storlekar, 18x18 cm, 30x25 cm samt 45x30 cm. Oavsett storlek så kostar de 20 dollar styck. Om Amazon har några planer på att lansera sin smarta hylla här i Sverige finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
35.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ta en titt på dokumentär om Shinji Mikami
Lite helgnörderi

Shinji Mikami är lite utav en legend i spelbranschen. Mikami har jobbat med spel sedan 1990 och arbetat på Capcom, Platinum Games och hänger nu på Tango Gameworks och har under sin karriär skapat titlar som Resident Evil, God Hand, Vanquish och The Evil Within. Nu har en dokumentär om Mikami släppts och denna kan ni ta en titt på precis här. Första delen har ni ovan och i den får vi reda på hur det var att börja på Capcom och skapa klassiker som Resident Evil samt vilka influenser Mikami haft under sin karriär. Andra delen hittar ni nedan och i den får vi följa Mikamis karriär efter han lämnade Capcom för att jobba med bland annat Platinum Games. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

NASA har nu säkrat materialet man samlade in från asteroid
Nu ska det bara ta sig tillbaka jorden med

NASA har nu bekräftat att det material deras farkost OSIRIS-Rex samlade in från asteroiden Bennu förra veckan nu lagts i behållaren "Sample Return Capsule" (SRC) där det kommer att förvaras till denna förhoppningsvis landar välbehållen på jorden nästa år. NASA-chefen Jim Bridenstine säger om uppdraget som OSIRIS-Rex nu genomfört: "This achievement by OSIRIS-REx on behalf of NASA and the world has lifted our vision to the higher things we can achieve together, as teams and nations. Together a team comprising industry, academia and international partners, and a talented and diverse team of NASA employees with all types of expertise, has put us on course to vastly increase our collection on Earth of samples from space. Samples like this are going to transform what we know about our universe and ourselves, which is at the base of all NASA’s endeavors." I mars nästa kommer OSIRIS-Rex att ligga i rätt position för att påbörja sin återresa till jorden. NASA planerar att SRC-kapseln och dess unika innehåll kommer att landa i delstaten Utah 23 september 2023. Tumnagel
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat släpper Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL
Rätt tunna tangentbord

Roccat har nu lanserat det senaste tillskotten i Vulcan-serien och enheterna går under namnen Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL. Som ni säkert redan listat ut av namnen så handlar det om ett fullstort tangentbord samt ett lite mindre utan numpad. Vulcan Pro kommer med Roccats nya Titan Optical-brytare som ska enligt Roccat registrera knapptryck 100 gånger snabbare än vanliga mekaniska brytare och ha längre livstid med upp till 100 miljoner klick. Enheterna kommer även med Roccats AIMO-belysning som går att justera fritt Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL finns tillgängliga i butik nu och priset ligger på 1799 kronor. Undertecknad har kört TKL-versionen av tangentbordet den senaste veckan och om ni vill läsa lite åsikter om det så är det bara att klicka på läs mer. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

McLaren Senna-ägare kör sin bil där den hör hemma
På banan

En McLaren Senna hör hemma på banan. Det vet den här ägaren som här tar oss med på en åktur runt Red Bull Ring i Österrike. Tumnagel
39.6°
+
Bobby Green
0

Sony verkar chilla med PS VR-satsning ett tag
“I think we’re more than a few minutes from the future of VR."

Något som Sony inte pratat allt för mycket om är framtiden för Playstation VR. Praktiskt taget har Sony endast pratat PS VR genom att erbjuda PS VR-ägare möjligheten att lägga vantarna på en adapter till Playstation-kameran utan extra kostnad. I en intervju med Washington Post ger dock Sony Interactive Entertainment-chefen Jim Ryan lite insikt i hur företaget prioriterar PS VR just nu och det verkar inte som att vi kan vänta några VR-relaterade nyheter från speljätten än på ett tag. Till Washington säger Ryan bland annat detta: “I think we’re more than a few minutes from the future of VR. PlayStation believes in VR. Sony believes in VR, and we definitely believe at some point in the future, VR will represent a meaningful component of interactive entertainment. Will it be this year? No. Will it be next year? No. But will it come at some stage? We believe that. And we’re very pleased with all the experience that we’ve gained with PlayStation VR, and we look forwarding to seeing where that takes us in the future.” Tumnagel
35.2°
+
André Stray
0

Sony verkar vara sugna på att köpa Crunchyroll
Lite anime för 1 miljard dollar

Nikkei Asia rapporterar om att Sony har lagt bud på närmare 1 miljard dollar för Crunchyroll, vilket är en tjänst där man kan titta på anime och läsa manga. Enligt Nikkei ska Sony vara i slutgiltiga förhandlingar gällande köpet och vara ensamma om att ha lagt bud, så det verkar som att tjänsten kommer bli Sony-ägd inom en snar framtid. Sony äger sedan tidigare animestreamingtjänsten Funimation, men jämfört med Crunchyroll är tjänsten fortfarande rätt liten. Funimation har runt 3 miljoner prenumeranter medan Crunchyroll har närmare 70 miljoner. På tal om anime så bör ni kika på Food Wars som finns i sin helhet på Crunchyroll medan Netflix har två säsonger. Ovan har ni en trailer för seriens första säsong. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Rallyversion av Lancia Delta Integrale i Lego
Tog 15 månader att bygga

Med hjälp av Lego Technic-bitar har "Lumik" skapat den här kopian av rallylegendaren Lancia Delta Integrale. 15 månader tog det att få ihop bygget som just nu ligger uppe som en idé på länken nedan. Den har allt som originalet har - Ackermann-styrning, fjädring fram och bak, fyrhjulsdrift och växellåda som kan manövreras från kupén. Som om inte det vore nog har den även fungerade fram- och bakljus. Totalt har det använts 2584 stycken Lego-bitar för att få ihop allt. I skrivande stund är det 3310 stycken människor som stöttar projektet. Kommer man upp i 10.000 tar Lego sig en titt på bygget och ser om det är något man ska ta fram officiellt. Tumnagel
45.5°
+
Bobby Green
0

Batman är den superhjälte som har högst lön
Bruce Wayne har en superlön

Det brittiska kreditföretaget Vanquis har gjort en sammanställning över vad olika superhjältar och deras alter egon har för årslön. Enligt den sammanställningen så är DC Comcis Batman, Bruce Wayne, den högst betalde superhjälten och ska ha en lön på lite över 840.000 euro, motsvarande lite över 8,7 miljoner kronor, om året. Efter Batman hittas Marvels Iron Man, Tony Stark, som enligt sammanställningen tjänar 782.000 euro, motsvarande 8,1 miljoner kronor om året. Det handlar med andra ord om rätt hyggliga löner men kanske inte särskilt spektakulära om man jämför med vad många företagstoppar i det verkliga näringslivet plockar ut i årslöner. Spideman och Antman är de sämst betalda superhjältarna i sammanställningen. De har båda en årslön på runt 15.500 euro om året vilket motsvarar cirka 160.000 kronor. För att få fram respektive superhjältes lön har Vanquis kollat på vad verkliga människor som bor i samma städer och har samma yrke som superhjältarnas alter egon har haft i årslön. I de fallen där städerna inte finns i verkligheten, något som är fallet i för alla DC Comics superhjältar, så har man tittat på vad människor med samma yrke tjänat i städer som har en motsvarande storlek som till exempel Gotham City och Metropolis. Här nedan hittas ett diagram över vad superhjältarna har i årslön och vill ni kolla in datan noggrannare hittas den på länken nedan. Tumnagel
35.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Här är trailern till fjärde säsongen av The Crown
Kolla in Gillian Anderson som Margaret Thatcher

Här kommer trailern till den fjärde säsongen av dramaserien The Crown där vi under de tidigare tre säsongerna fått följa det brittiska kungahuset genom förra århundradet. I den fjärde säsongen drar handlingen igång i slutet av 1970-talet och sträcker sig fram till 1990. I säsongen får tittarna bland annat stifta bekantskap med Margaret Thatcher (Gillian Anderson) som var Storbritanniens premiärminister mellan 1979 - 1990. Säsong fyra av The Crown drar igång på Netflix 15 november. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

50 kronor per liter bränsle för att nå klimatmålen 2030
Ny rapport från Trafikverket

Trafikverket släppte idag sin senaste rapport som heter "Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2022-2033 och 2022-2037". Rapporten har tagits fram på initiativ av Regeringen och den ska användas som inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen i Sverige. I rapporten pratar man bland annat om hur vi ska nå klimatmålen 2030. Ett sätt att göra det är att höja bränslepriset, rejält. Över 50 kronor per liter för bensin och diesel säger man skulle krävas för att få till siffrorna. Lena Erixon som är generaldirektör hos Trafikverket säger att siffran är orealistisk men att priserna måste höjas om vi inte börjar använda biodrivmedel i större utsträckning. Du hittar hela rapporten på länken nedan. Tumnagel
21.2°
+
Bobby Green
0

Vem får egentligen vara häftig i spel?
Lite eftermiddagsnörderi från Game Maker's Toolkit

Folk spelar spel av olika anledningar. Antingen för att få lite verklighetsflykt, utforska nya miljöer, ta del av bombastiska äventyr eller för att få vara helt jävla amazing för en stund. Men hur bestämmer man när, hur och var man får vara häftig? I en ny video från Game Makerx27s Toolkit pratas det om just detta och gänget går igenom olika filosofier kring detta. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

The Rock släpper ny version av sina true wireless-hörlurar
Med dubbelt så lång batteritid som förra årets modell

The Rock fortsätter sitt samarbete med JBL och Under Armour och de tre har nu släppt en ny version av de true wireless-hörlurar som man presenterade förra sommaren. Den nya versionen av "UA Project Rock True Wireless X - Engineered by JBL" utlovar dubbelt så lång batteritid som förra årets modell. Nu ska hörlurarna ha en batteritid på upp till tio timmar och ska gå att ladda upp tre gånger med det tillhörande fodralet, något som ger en total batteritid på upp till 40 timmar. Hörlurarna har dessutom försetts med passiv brusreducering. Vidare är hörlurarna vattentåliga enligt IPX7-certifiering, försedda med Bluetooth 5.0 och batterifodralet laddas upp via USB-C. Den nya versionen av hörlurarna finns i JBL:s svenska webbutik men verkar än så länge inte gå att köpa där. Svenskt pris saknas men i USA kostar den nya versionen av "UA Project Rock True Wireless X - Engineered by JBL" 200 dollar. Tumnagel
35.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Polestars försäljning i Frankrike stoppas på grund av loggan
Citroën tycker den är för lik deras

Ännu ett bakslag för Polestar. Nu ska försäljningen ha stoppats i Frankrike men inte på grund av felen som vi tidigare har skrivit om, utan på grund av att Citroën tycker att Polestars logga är för lik deras. Citroën har två stycken pilar i sin logga, och det har Polestar också, fast vinklade mot varandra istället för staplade på varandra. Men det räcker tydligen inte och Citroën hävdar nu att de har minst två varumärkesskydd kring detta som Polestar då sägs bryta mot. Citroën skickade in en stämningsansökan kring detta redan förra året och nu ska domstolen ha sagt sitt som var till den franska tillverkarens fördel. Polestar ska enligt uppgift böta 150.000 euro och stoppa försäljningen i ett halvår. Detta kan förlängas om man inte kommer överens om en lösning. Tumnagel
-2.9°
+
Bobby Green
0

Nytt album från Zacke
Pengar. Frihet. Zakaria Jamal

För fyra år sedan släppte Luleårapparen Zacke sitt senaste album Fattigkussen som han grammisnominerades för. Idag släpps en ny platta och den heter Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. Det här ska vara hans mest politiska skiva hittills och han säger att han leker med den svenska självbilden och den svenska medelklassen i låtarna. Lyssna kan du göra nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Oreo har byggt ett säkert valv för kakor
För att kunna förvara dessa till eftervärlden

Den 3 november kommer asteroiden 2018VP1 att passera jorden. Det finns en chans på 0,41 procent att den dammar in i jorden och att allt liv här utplånas, typ. Fast eftersom den bara är två meter i diameter så jag tror att vi klarar oss. Men om nu jorden skulle träffas av något så att det blir kaos här kan det ju vara bra att lagra saker i ett säkert valv så att världen kan leva vidare när dammet har lagt sig. Det är därför bland annat Global Seed Vault på Svalbard finns där massa fröer förvaras. Och nu finns även Global Oreo Vault i närheten av detta där kakor förvaras till eftervärlden. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Iggy Pop - Cry For Love
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man lyssna på lite bra musik. Denna vecka blir det Iggy Pop med dängan Cry For Love. Bonusklipp nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Marabou Pepparkakskladdkaka
Finns i butik nu

Klart man även ska äta kladdkaka runt jul. Almondy och Marabou presenterar därför årets nyhet som är Pepparkakskladdkaka. Kombinerar man goda saker blir det ju bara godare så även om jag inte har testat denna kan den ju inte vara äcklig. Pepparkakor äter man ju några kilo utan problem och så även kladdkaka. Kakan ska vara riktigt kladdig och i den finns bland annat smält mjölkchoklad och pepparkakskryddor. Ett tips är att servera den med lingongrädde för att öka på julkänslan ytterligare. Kostar mellan 25 och 30 kronor och ska finnas i frysdiskarna nu. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Trailer för Zappa
Dokumentär om Frank Zappa

Frank Zappa var en amerikansk kompositör, musiker, gitarrist, textförfattare, sångare, artist och debattör. I dokumentären Zappa får vi reda på mer om hans liv och vad hans karriär har inneburit. Bonusklipp nedan. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Ett väldigt avlägset värdshus
Finns ute i den australiensiska öknen

Tjukayirla Roadhouse är en butik och värdshus som drivs av Carol, Ross och deras hund Bronson. Det ligger i den Stora Victoriaöknen i södra Australien och är en av de mest isolerade platserna i landet. I det här klippet får vi hänga med till stället och se hur det ser ut. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Svenska Purity Navy Strength Gin får fint pris
Utsedd till en av världens bästa giner

Det skånska destilleriet Purity har nu blivit utsedd som en av världens bästa giner vid årets International Spirit Challenge i London. Priset fick man för Purity Navy Strength Gin som är en starkare gin med 57,14 procent alkoholhalt. Masterblender Mathias Tönnesson säger följande: "Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100m sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt. Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen." Ginen har nummer 83402 på Systembolaget och du hittar den här. För en flaska som rymmer 0,7 liter får du betala 449 kronor. Tumnagel
126kg
+
Bobby Green

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
-78kg
+
Bobby Green

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
120kg
+
Bobby Green

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
77kg
+
Bobby Green