m
Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!
Vi ger er första svenska recensionen

Mobil / Feature

Det är ett S-år för Apple i år men ett lite speciellt sådant. För man gör inte bara iPhone X lite bättre, man släpper även den lite "billigare" Xr och den större Xs Max. Vi kan nu som första svenska medie ge er en recension på Xs och Xs Max!

Närmare genomgång av kameran med exempelbilder kan ni se här!

Men vi börjar med namnen. Förra året släppte alltså Apple iPhone X. Man hade släppt telefoner som såg likadana ut, mer eller mindre, sedan iPhone 6 och iPhone X var något helt nytt. Det känns smått galet faktiskt att det bara är ett år sedan som vi diskuterade den där flärpen som tokar, i dag har i princip alla telefoner förutom några undantag en flärp. Apple har ju länge, sedan iPhone 3G faktiskt, kört med att man släpper en lur ett år och sedan en s-version året efter men det var något man bröt förra året då iPhone 7s blev iPhone 8. Så att iPhone X skulle bli iPhone Xs var inte självklart, men så blev det. På "svenska" så låter det lite konstigt, men det beror på att vi vägrar säga "tio" istället för X här, vilket till att det blir lite tungvrickarövning med "ajfån eks s maks".

Hur som helst så är årets släpp av iPhone Xs precis vad det låter, en snabbare och bättre version av iPhone X.
Men hur bra är den och hur står den sig mot konkurrenterna? Och är den värd priset?

Designen är exakt densamma som förra året, men varför skulle de byta den? iPhone X är på många sätt ett enormt bra bygge som saknar motsvarighet i branschen. Skärmen är fantastisk, stålramen är grymt solid och även om jag inte är superkär i baksidan kan jag acceptera den. Den borde ha varit i stål som en gammal iPod, men det hade inte varit så fint för radiovågor och omöjliggjort trådlös laddning.

Bättre trådlös laddning


Just den trådlösa laddningen har blivit bättre. Man ska nu stödja 10W-laddning men det ska göra det snabbare på ett annat sätt än man kanske skulle kunna tro. Apple-folket jag pratat med säger nämligen att trådlös laddning är beroende av att telefonen ligger rätt på laddaren för att det ska gå snabbt. Så om man har rätt laddare och lägger telefonen rätt kommer det att gå snabbt som tusan, men till vardags kommer det märkas även på långsammare laddare eftersom det inte är lika viktigt att lägga en iPhone Xs rätt. Bra att veta, helt enkelt enklare att få till vettig laddning. Vi misstänker också att man har lärt sig en del om detta när man forskat på den där Airpaden som verkar ha försvunnit helt från Apples tankar.

Stöd för snabbladdning - men fortfarande kass laddare


Man har stöd för snabbladdning med sladd också, men man fortsätter att skicka med de superusla iPhone-laddarna som har sett likadana ut sedan iPhone 2G, en telefon som hade ett batteri på 800 mAh. Batteriet i iPhone X var på 2700 mAh och det i iPhone Xs Max lär vara större än så, men fortfarande har vi en trött laddare när många av konkurrenterna levererar snabbladdare i lådan. Pinsamt Apple! Nu kan man iofs köpa en annan laddare (till exempel från OnePlus för 200 spänn) men när man betalar en bra bit över 10.000 kronor är man värd en snabb laddare kan jag tycka.

På tal om saker som finns, eller snarare inte finns, i lådan så kommer det inte längre med någon adapter mellan 3.5 mm och lightning. Det kan jag nästan leva med, men det är också snålt.

Årets färg är guld


Tillbaka till designen. Den är alltså densamma som förra året förutom en sak - en ny guldfärg. Som jag verkligen gillar. Det är en guldton som inte är så blingig, jag skulle beskriva den som vigselringsguld med inslag av rosé. Färgen är så klart ett måste för alla som verkligen vill visa att de har en Xs och inte en gammal X, men även om man inte har behov av att skryta är den ett bra val. Eller så är det nyhetens behag som lurar mig. Jag kommer hur som helst att gå runt med skal 90 procent av tiden så det spelar inte så stor roll.

Just det där med att det är gigantisk skärm och glasbaksida är trist på just det sättet, bara en tokig person går runt utan skal. Och det gör ju att det där fantastiska bygget spelar betydligt mindre roll.

Det viktiga på en telefon i dag är ju skärmen, eller det har det väl alltid varit. Men i dag ska det ju vara skärm över hela framsidan. Apple är fortfarande, ett år efter iPhone X, den enda tillverkaren som har skärm hela vägen från topp till botten. Förutom den där flärpen då. Till och med Apple verkar tycka att den är lite jobbig nu för tiden, det är ju ingen slump att man har valt den här bakgrunden på reklambilderna...

När man håller telefonen som vanligt bryr jag mig inte så mycket om den där flärpen, men i landskapsläget är det störande, speciellt på nya Max-modellen. Varför då? Jo, för att jag inbillar mig att jag kommer att lägga den större telefonen ner oftare än den vanliga. Vi börjar ju ändå röra oss in på tablet-området här nu, även om formen på skärmen inte är helt fantastisk i liggande format när man till exempel surfar.

iPhone Xs Max är gigantisk - på ett bra sätt


Den stora nyheten, i dubbel bemärkelse, i år från Apple är ju iPhone Xs Max. Den viktigaste kommer nog vara Xr, men den återkommer vi till senare i oktober. Skärmen på Max är på 6,5 tum men förpackningen är i princip densamma som en iPhone 8 Plus. Max är 0,7 millimeter smalare, 0,9 millimeter lägre och 0,2 millimeter tjockare så skillnaden är inte så stor.

I samma förpackning får man dock in en hel tum mer skärm och det gör verkligen skillnaden. Även mot vanliga iPhone Xs känns max stor, men främst när skärmen är påslagen om ni fattar. Precis som att Plus-versionerna tidigare har varit lite större, men ändå hanterbara, så är den här det också.

Jämfört med stora Note 9 är Max ungefär lika stor. Note är 4,4 millimeter högre, 1,1 millimeter tjockare och Max är en millimeter bredare. Båda är stora telefoner, helt klart. Jag förstår varför Samsung har valt att göra en haka och en panna istället för en flärp, vad man gillar bäst är så klart personligt.

Framförallt njuter jag av den stora skärmen hemma i soffan. I landskapsläge när man kollar på film så klart, men också i vertikalt läge. Tyvärr så låter Apple oss fortfarande inte leka med upplösningen på skärmen och man kan bara ändra storleken på text. Jag som vill använda den större skärmen för att få in mer, inte bara får större, stör mig på detta.

Skärmen skyddas av ett glas och det är som vanligt det hårdaste och bästa någonsin. Apple säger att det är unikt framtaget för dem, men jag tror inte att vi kan förvänta oss några större skillnader mot Gorilla Glass 5 och jag tror inte att spräckta skärmar är ett minne blått.

Ännu bättre stereoljud


iPhone X hade stereoljud, även om det inte var mindblowing. Stereo var liksom precis från högtalarna och när de är 14-15 centimeter från varandra är det ok men inte så mycket mer. Med iPhone Xs har Apple breddat detta och ljudet känns som att det kommer från fem-sex centimeter utanför telefonen. När man håller telefonen i handen 30-40 centimeter från ögonen gör detta rätt stor skillnad.

Riktigt fantastiskt blir det på Max. Förutom att ljudet är högre (man kan driva folk omkring sig till vansinne med volymen) så är stereoljudet riktigt brett. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men känslan är ungefär som att du har ett par stereohögtalare på varje sida om en normal datorskärm. Ljudet är lite bredare och högre, men också lite skrikigare än på Note9. Båda två presterar riktigt bra här och det är helt enkelt kärlek för oss användare.

iPhone Xs och Xs Max spelar båda in video med stereoljud, vilket är den första iPhonen som gör. Yes, du har alltså spelat in i mono i hela ditt liv. Filmen ovan är inspelad med iPhone Xs så hur bra det funkar hör ni där.

Äntligen dubbla SIM - men inte i Sverige. Än.


Max-versionen av iPhone Xs kommer med dubbla SIM-kort. Typ. I Kina släpps den med två fysiska SIM-kort eftersom eSIM verkligen inte är grej där, men det är det ju inte här heller. Endast tio länder kommer att ha operatörer som stödjer eSIM när Max släpps och bara tre av dessa länder kommer att ha fler än en operatör med stöd. Vi kommer nog få dras med vanliga SIM-kort ett bra tag till, men är det här Apples försök till att pressa operatörerna att gå över till eSIM?

Men vi börjar med Kina. Där vill operatörerna tydligen verkligen inte att kunderna ska ha eSIM eftersom de då lätt skulle kunna byta operatör. I ett land där 90 procent av telefonerna som säljs har plats för två SIM-kort är detta ett problem eftersom kunderna är vana att byta. Här i Sverige har vi så bra abonnemang att det där med dubbla SIM-kort nästan känns fånigt, men operatörerna här vill så klart inte heller göra det lätt för kunderna att byta. Så motståndet finns nog här också, men till skillnad mot Kina har Apple råd att trycka på lite här. Vad jag tror att de hoppas på är att vi kunder ska bråka lite på våra operatörer så att stödet kommer igång och att det kommer snabbt.

Rättelse: Självklart finns det situationer även för svenskar där man vill ha dubbla SIM-kort, och funktionen är så klart efterlängtad för många.

Apple har en enorm makt i vissa situationer, men vi har i flera situationer sett att det inte spelar någon roll. Apple Pay finns till exempel bara hos Nordea än så länge. I USA har de tre stora operatörerna stöd för eSIM och det kanske räcker för Apple.

Hur som helst så är Max just nu inte en telefon som har stöd för dubbla SIM här i Sverige, helt enkelt för att vi inte har en enda operatör som har stöd för eSIM. En vild gissning är att operatörer kommer att börja med eSIM under nästa år, men just nu finns det inte.

Kameran är ett steg framåt - men räcker det?


Hårdvaran i kameran är i den tekniska specifikationen för vanligt folk inget nytt. Det finns två stycken, en vidvinkel- och en telelins. Eller det är vad Apple kallar dem för, men de snackar goja. För det första är den vanliga kameran inte vid någonstans. Kanske en smula jämfört med ett normalobjektiv till en DSLR-kamera, men inte i mobilvärlden. Jag skulle kalla detta för en normal-lins. "Tele"-linsen är inte heller speciellt mycket tele, man får 2x zoom jämfört med vanliga objektivet. Personligen hade jag önskat tre versioner, en vid (på riktigt), en normal och en telelins på i alla fall 3x zoom.

Hur som helst så har pixlarna i sensorerna blivit både bredare (1,4 istället för 1,22 mikrometer) och djupare (3,5 istället för 3,1 mikrometer) jämfört med iPhone X. Men det är egentligen inte på sensorsidan som saker har hänt utan det mesta står A12-processorn faktiskt för. Den har en "neural engine" vilket är fina ord för att säga att den är svinasnabb på att hantera vissa saker, som bilder. När jag träffade herrarna som chefade över hård- och mjukvaran för kameran verkade de mer än lovligt nöjda över att kunna ha kombinationen bra sensorer och en tokig processor.

Då kan man nämligen göra saker som Smart HDR. Jämfört med iPhone X är HDR-funktionen betydligt bättre - hur bra den står sig mot konkurrenterna återkommer vi till i en egen artikel. HDR-funktionen ska enligt Apple vara så bra att man inte ens kan stänga av den, framförallt ska den vara så snabb att det inte gör någon skillnad när man fotar.

Rättelse: Man kan visst stänga av den, men man gör det i inställningsappen och inte inne i foto-appen. Man kan där även välja att spara en bild utan HDR.

Apple har en bra tanke med sin kamera-app. Man vill att det ska vara sikta-skjut som gäller och inställningar är dåligt. Det ska bli bra utan att man behöver tänka själv. Jag gillar det, och iPhone har länge varit den kamera som ger bäst bilder över tid. Tar man 1000 bilder, levererar den helt enkelt fler som är bra än konkurrenterna. Där har konkurrensen hårdnat rejält på senare tid och många av de bästa levererar både fantastiska bilder i autoläget och massor med inställningar för den som vill.

Men Apple vägrar. Vilket gör att man nu inte kan stänga av HDR längre. Personligen hade jag nog velat kunna ställa in styrkan på HDR-funktionen, ibland blir det lite väl platt. RAW är en annan sådan funktion som telefonen har stöd för men som man inte vill ha i kamera-appen. Less is more, och man hänvisar till andra appar när jag frågar varför funktionen inte finns.

Porträttfotot ska ha blivit bättre, också tack vara mer processorkraft, men skillnaderna är helt ärligt inte gigantiska. Man har fortfarande problem med att hår i vissa situationer och det finns mer att önska innan det är perfekt. Men en sak som är härlig är att man efteråt kan justera hur mycket oskärpa man vill ha i bakgrunden. Inget banbrytande, konkurrenter har haft detta, men en trevlig nyhet.

Äntligen vattentät på riktigt - men garantin gäller ändå inte!


iPhone är äntligen IP68. Det betyder att telefonen inte bara tål damm och vattenstänk utan också får hoppa ner i poolen. Två meter i 30 minuter är Apples egna specifikation för vad telefonen ska klara av. Det låter ju lysande, men var på din vakt. Telefonen är garanterat vattentät från fabrik men om du till exempel tappar den eller ful-reparerar den så är det inte alltid säkert att den längre är vattentät. Så håll koll. På apple.com står det också "Fuktskador täcks inte av garantin" så har du inte hemförsäkring, ta det försiktigt. Och just ja, när du har badat, se till att den är torr innan du pluggar in den på laddning.

A12 Bionic är en best!


Apples chip har varit ledande de senaste åren och att A12 skulle vara riktigt kompetent är så klart ingen överraskning. iPhone X som hade A11:an fick drygt 4200 poäng i single-core-testet och här får A12 (i iPhone Xs Max) drygt 4800 poäng. I multi-core-testet fick A11 drygt 10.100 poäng och A12 drygt 10.800 poäng. Det ska jämföras med en Galaxy S9 som fick runt 3300 i single-core och 8600 i multi-score. En OnePlus 6 levererar drygt 2400 i single-core och 8900 i multi-core. Imponerande siffror från Apple.

Konstigt nog levererar iPhone Xs bara knappt 10.000 i multi-core. Lite oklart varför. Vi forskar i detta.

Rättelse: Vid nya tester levererar vanliga iPhone Xs en bit över 11.000 i multi-core.

Men märks det i verkligheten? Ja! Men det är flera saker som tillsammans gör att totalupplevelsen blir oerhört härlig. iOS 12 så klart, men det är ju inte unikt för Xs. Något som är unikt för Xs är att man numera mäter hur fingrarna flyttar sig på skärmen oftare än tidigare, numera 120 gånger per sekund. Tillsammans gör de här sakerna att det här är en telefon som upplevs som oerhört snabb. Eller, den är snabb på pappret men det märks också i verkligheten. Att flytta saker på skärmen, stänga appar, växla mellan appar, öppna appar och navigera i appar är en fröjd och det är ytterst sällan om någonsin som man behöver vänta på något. Ni vet de där sakerna som man gör till vardags. Här är fortfarande Apple bäst av alla.

Rättelse: Även iPhone X läser av touch 120 gånger per sekund.

Enligt tester, Apple säger inget själva om detta, så ska iPhone Xs ha 4 GB minne, mot tidigare 3 GB. Jämfört med de värsta Android-konkurrenterna (som har 6 eller 8 GB) är det lite, men det räcker. iPhone X har vid vissa tillfällen lidit av för lite minne när jag använt den och det är bättre i iPhone Xs, även om det aldrig kan bli för mycket minne i något. Återigen till vardagen. Jag körde igång en radda appar som jag använder mest hela tiden och de behövde aldrig starta om eller ladda om på grund av minnesbrist. Raddan med appar som jag testade med var Instagram, Messenger, Spotify, Google Maps, Slack, Youtube, Reddit, Gmail, Pocket Casts och Feber.se i Safari.

Till priset då - är iPhone Xs och Xs Max prisvärda?


Det är väldigt relativt. Så här, om du inte vill röra dig från iOS, om det var länge sedan du köpte ny telefon, om du är rädd om den så att den kommer att hålla länge (eller gå att sälja dyrt), om du använder din telefon mycket och framförallt om du har råd så varför inte. Visst är de smått sinnessjukt dyra men det kan vara värt det. Alternativet är ju kommande iPhone Xr eller varför inte en bättre begagnad iPhone X för runt 8000 kronor.

När Tim Cook presenterade dollar-priserna på dessa två på scenen i Cupertino kändes det helt ok. Sen kom de svenska priserna och jag tappade faktiskt hakan. I alla fall först. iPhone Xs är ju 1300 kronor dyrare än vad iPhone X var. Så klart beror det på att kronan är helt värdelös men Apple chansar lite här. Samsung Galaxy Note 9 kostar med 128 GB 999 dollar i USA och runt 10.900 kronor här i Sverige. En iPhone Xs Max kostar med 64 GB minne 1099 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 11.990 kronor här, men istället tar man 13.995 kronor.

En Note 9 med 512 GB minne kostar 1250 dollar och 13.490 kronor, en iPhone Xs Max med 512 GB kostar 1449 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 15.660 kronor här, men istället tar man 18.395 kronor.

Som ni märker är min poäng att Apple fullkomligen struntar i att "subventionera" priserna i Sverige för att ta marknadsandelar eller vara konkurrenskraftiga. Det är ett högt spel, men Apple verkar tänka att de lär få vad de kräver och folk kommer att köpa oavsett. De hade rätt med iPhone X, vi får se om de har rätt nu. Personligen tror jag att Xr och Xs Max kommer att bli storsäljarna, helt enkelt för att de riktar sig till den lite mer prismedvetne som inte behöver alla funktioner och Max är för den som går all in.

iPhone Xs med 64 GB minne kostar den 12.795 kronor, med 256 GB minne får man betala 14.695 kronor. Med 512 GB minne får man betala 17.195 kronor.

iPhone XS Max med 64 GB minne kostar den 13.995 kronor. Med 256 GB minne kostar den 15.895 kronor och med 512 GB minne 18.395 kronor.

Vill man inte lägga ut de pengarna och vill fortsätta med iOS, köp en iPhone 7 för tusan! Det är fortfarande en ruskigt kompetent telefon som fortfarande håller måttet och som kostar betydligt rimligare 5795 kronor ny. Begagnad är den din för 3500-4000 kronor.

Om du nöjer dig med Android, slå till på en OnePlus 6 för 5295 kronor. Det är en mycket kompetent och trevlig telefon för halva pengen. Visst är kameran sämre och det saknas en del funktioner som trådlös laddning och vattentäthet. Men behöver man inte det så varför inte.

Jämfört med Note 9 då? Jag är inte helt opartisk här så jag har svårt att vara helt trovärdig. Jag gillar absolut inte Samsungs böjda kanter, tycker inte bygget känns lyxigt och använder aldrig pennan. Jag gillar Max mer, men det är högst personligt.

Ska man uppgradera från en iPhone X? Till en Xs är svaret aldrig i livet. Sitt ner i båten. Till en Xs Max är svaret bara ja om du tycker att X är för liten och vill ha mer.

iPhone Xs och Xs Max må vara dyra, men de är faktiskt larvigt bra.
Har man råd och vill man så är det bara att slå till! Du lär inte bli besviken. Fattigare möjligen, men inte besviken.

Läs mer
30.9°
0

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

Snubbe stoppar ett Wii i Game Boy Advanced SP
Ja, varför inte?

YouTube-kanalen StonedEdge kände att det var en bra idé att slänga in ett Wii i skalet av en Game Boy Advanced SP. Då kan man ju kanske direkt undra hur detta är möjligt och svaret på det är väl att det inte är helt möjligt då SP-skalet för detta hemmabygge fick utökas en aning. StonedEdge kallar sin konsol för Wii SPii och den har en LCD-skärm på 3,5 tum med en upplösning på 640x480. Konsolen har också ett hörlursuttag något som Game Boy Advanced SP av någon outgrundlig anledning saknade. Konsolens batterier klarar av 2,5 timmes speltid och den kör sina spel från ett microSD-kort. Wii-konsolens rörelsekänsliga kontroller är dock något som inte fick följa med i detta hemmabygge så spel som förlitar sig på dem kan ej spelas på Wii SPii. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Stockholms gymnasieskolor börjar med snabbtester
För att hitta elever med COVID-19

Liberalerna meddelade under gårdagen att alla gymnasieskolor i Stockholm ska börja införa snabbtester för att identifiera elever som smittats av COVID-19. Detta initiativ ska dras igång nu på tisdag och tanken är att det ska öka chansen att snabbt bryta eventuella smittkedjor som dyker upp på skolorna. I ett pressmeddelande säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) att snabbtesterna innebär att man kan upptäcka COVID-19 även hos den som inte har symtom. Testerna ska också göra så det känns tryggt för den lärare, elev eller förälder som känner oro för eventuella smittorisker på skolan. En pilotverksamhet har tidigare genomförts på tre skolor där man vid identifierade fall har skickat ut ett arbetslag med skolöverläkare samt skolsköterskor för att smittspåra bland eleverna. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Windows 10 dumpar de sista Windows 95-ikonerna
I samband med Sun Valley

Höstens stora Windows 10-uppdatering, Sun Valley, kommer som bekant bjuda på en hel del ändringar i operativsystemets gränssnitt. En annan gränssnittsförändring som uppdateringen medför är att den kommer byta ut ikonerna som man kan hitta i C:\Windows\System32\Shell32.dll vilket innebär att de klassiska Windows-ikonerna från Windows 95-eran inte längre kommer vara kvar där. Som man kan se på bilden ovan handlar det dock inte om några jätteradikala förändringar för ikonerna då de flesta ikonerna endast verkar bestå av subtila ändringar. Men hur som helst är det ju helt klart slutet på en era från ett legendariskt operativsystem. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rätt ball reklamfilm för 5G
Lagg är inte skoj i vardagen

Här har vi en rätt bra gjord reklamfilm för det amerikanska telekombolaget Verizon. Reklamfilmen försöker förmedla att företagets 5G-nätverk är byggt för folk som spelar spel och är så pass bra att man slipper lagg i sina spelsessioner. Tumnagel
41.3°
+
Frode Wikesjö
0

Lost Judgement offentliggjort
Uppföljare till Judgement helt enkelt

I går kväll visade SEGA upp en uppföljare till den trevliga Yakuza-spinoffen Judgement. Uppföljaren kommer heta Lost Judgment och i det spelar man än en gång den före detta advokaten Takayuki Yagami som denna gång tar sig an ett fall som verkar vara ganska personligt. Spelet kommer inte utspela sig i Kamurocho utan handlingen har flyttas till Yokohama vilket är samma plats som Yakuza: Like a Dragon utspelade sig. Gameplay-mässigt kommer spelets strider fortsätta vara actionfokuserade och inte göras turordningsbaserade som i det senaste Yakuza-spelet. Lost Judgement ska släppas den 24 september till PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One samt Xbox Series X/S. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Nya spel invalda i World Video Game Hall of Fame
Bland annat StarCraft och Animal Crossing

Amerikanska The National Museum of Play meddelade igår att man kommer att välja in fyra nya spel i sin så kallade World Video Game Hall of Fame vilken man drog igång 2015. De fyra spel som får äran att ta plats i datorspelens absoluta finrum är Microsoft Flight Simulator, Where in the World Is Carmen Sandiego?, StarCraft och Animal Crossing. Bland finalisterna som inte gick vidare i år, de lär få fler chanser framöver, hittas Call of Duty, FarmVille, FIFA International Soccer, Guitar Hero, Mattel Football, Pole Position, Portal och Tron. De fyra spelen som nu valts in i Hall of Fame ansluter sig till den ärofulla utmärkelsen med spel som tidigare invalts där. Bland dessa hittas bland andra John Madden Football, Tomb Raider, Final Fantasy VII, Sonic the Hedgehog, Grand Theft Auto III, The Legend of Zelda, The Oregon Trail, The Sims, Space Invaders, Doom, Pac-Man, Pong, Super Mario Bros., Tetris och World of Warcraft. Tumnagel
40.9°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du betala vid laddstolpen med parkeringsappen
Easypark startar samarbete med Vattenfall

En av de tråkiga sakerna med elbil är att de ska laddas och har man ingen Tesla så är det ett gäng olika tjänster och appar att hålla reda på. Easypark försöker lösa detta precis som man försöker lösa alla appar för parkering och man verkar faktiskt vara mästare på samarbeten. Att betala för laddning via Easypark-appen har fungerat tidigare och man har samarbeten med Eways, Fortum Charge & Drive och Recharge och nu har man börjat samarbeta med InCharge, som är Vattenfalls nätverk av laddare. Samarbetet innebär att man alltså kan betala för sin laddning vid InCharge-laddstationen med Easypark-appen. Samarbetet håller på och rullas ut och det har sedan slutet av april gått att betala vid vissa laddstolpar med Easyparks app. Tumnagel
50.7°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus släpps i tjusigare konsolversion 18 juni
Med ray tracing och sånt

Metro Exodus: Enhanced Edition släpptes till PC igår och ger spelare möjlighet att dra nytta av deras flådigare RTX-kort för att bland annat få tjusigare ray tracing-effekter. Enhanced Edition är även på ingång till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den versionen kommer bli tillgänglig 18 juni. Enhanced Edition till konsol kommer erbjuda några av förbättringarna vi fått se i PC-versionen, utan flådigare RTX-funktioner som Advanced Ray Traced Reflections samt DLSS 2.0 förstås, men ska ändå erbjuda en tjusigare upplevelse. Bland annat kommer den nya versionen 4K/60fps, ray tracing-effekter, kortare laddningstider och på PS5 kommer även spelet dra nytta av handkontrollens vibrationer för bättre haptisk feedback. Precis som med PC-versionen kommer spelare som äger Metro Exodus sedan tidigare kunna uppgradera till Enhanced Edition gratis. Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0

Nu kan du glo på tv i din Polestar 2
Polestar släpper streamingapp

Ibland så sitter man i sin elbil och laddar och har tråkigt, har man en Kia EV6 kan man fälla sätet och sova och i en Tesla kan man lira lite spel. Nu släpper Polestar en app där man har lite streamingtjänster, helt enkelt för att man ska kunna kolla på något medans man laddar eller sitter still i sin bil av någon annan anledning. – Vi har släppt den nya Polestar-appen i betaform så att våra kunder kan börja njuta av fördelarna med videostreaming i bilen, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar. Vi kommer att få feedback – både bra och dålig – som hjälper oss att förfina appen baserat på tusentals användare snarare än en liten begränsad skara. Vi kommer också att fortsätta lägga till kanaler i framtiden, vilket ger appen en enorm tillväxtpotential eftersom den kan integrera i princip alla webbaserade streamingtjänster. Appen är nu i beta och i Sverige finns det saker från SVT, BBC Ideas, Al Jazeera och Tagesschau att kolla på och mer ska komma senare. Det går endast att titta på saker när man står till, när bilen börjar röra på sig så kan man dock fortsätta att lyssna om man vill det. Ganska smidigt om det är hockey eller partiledardebatt eller något som går lika bra att lyssna på. Datan som förbrukas ingår i den dataplan som finns i bilen och kostar inte extra. Tumnagel
40.3°
+
Roger Åberg
0

3D-skrivare skriver ut grejer i trä
Använder sågspån för att skapa nya saker

Det amerikanska företaget Desktop Metal har tagit fram en ny 3D-skrivare där man använder sågspån som grundmaterial för att skriva ut nya objekt i trä. Skrivaren kallas för Forust och den använder ett bindmaterial som gör det möjligt att skapa fasta föremål av finkornigt sågspån. Andrew Jeffery från Desktop Metal ser deras nya skrivare som ett sätt att kunna spara in på träd och säger: "Two years ago we started looking into how we might be able to 3D print in new material,” he said. “Wood waste was one of the materials we started with early on and realized it could be repurposed and upcycled with 3D printing technology. From there, we focused on building out the process using wood byproducts in order to create real wood-crafted results. We formed the company really to save forests." När vi kan få se Forust på marknaden och vad denna då kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedanför kan ni kolla in ett klipp där Desktop Metal snackar lite mer om Forust. Tumnagel
55.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Conan Exiles på ingång till Xbox Game Pass
Oklart när dock

Conan Exiles-utvecklarna Funcom har meddelat att deras överlevnadssimulator kommer att släppas på Xbox Game Pass inom kort. Funcom levererade inget specifikt datum, men troligtvis kommer det ske någon gång under andra halvan av maj. Microsoft brukar leverera Game Pass-nyheter varannan vecka, så vi lär få reda på släppdatum i slutet av nästa vecka. Conan Exiles firar för övrigt tre år i morgon och spelet kommer även få en ny expansion vid namn The Isle of Siptah 27 maj. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Nios batteribytarstationer kommer till Norge
Byt ut bilens batteri istället för att ladda det

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio planerar att lansera sina så kallade batteribytarstationer i Europa och Norge blir det land där Europa-lanseringen kommer att inledas. Tanken bakom batteribytarstationer är att elbilsägare ska kunna byta ut batteriet på bilen istället för att ladda upp det, en process som ska ta cirka tre minuter enligt Nio. I oktober planerar Nio att öppna fyra batteribytarstationer i Oslo för att utöka med ytterligare stationer i andra delar av Norge under nästa år. I Kina har Nios batteribytarstationer funnits i några år och där har Nio än så länge genomfört över två miljoner batteribyten på Nio-bilar. I klippet nedan kan ni kolla in hur ett batteribyte går till i en batteribytarstation från Nio. Tumnagel
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Mass Effect låter dig lira med gamla Mako-kontroller
Kalas om du hatar dig själv

Mass Effect är ett riktigt bra spel. Till stor del i alla fall. Något som varit universellt hatat har varit styrningen på fordonet Mako, vilket gjorde utforskandet av planeter till ett regelrätt helvete. Med Legendary Edition kommer inte bara Mass Effect få lite tjusigare grafik och mer modern gameplay, utan Bioware har också förbättrat styrningen av Mako. Vill man dock återuppleva hatobjektet från originalspelet så kommer detta vara möjligt då utvecklarna lagt till möjligheten att skifta mellan de olika styrlägena. Men med tanke på att spelets enviroment director Kevin Meek säger detta så är det nog bäst att undvika det gamla systemet: "For those people out there who do like pain, wex27ve left the option to leave it back kind of closer to the original controls as well if you want. Playing the Mako today versus playing the Mako back in the original, especially on PC, itx27s like night and day. I donx27t want to thrash my keyboard and mouse after every encounter with the thresher maw or trying to climb a mountain." Mass Effect Legendary Edition kommer släppas 14 maj till PC, PS4 och Xbox One. Tumnagel
39.5°
+
André Stray
0

Google släpper app som ska bevara utrotningshotade språk
Så att kommande generationer inte ska glömma av dem

Googles kultur- och historiesatsning Arts & Culture har släppt en ny app vars syfte är att bevara ett knippe olika språk som i framtiden riskerar att försvinna. Appen kallas för "Woolaroo" och använder sig av datorsyn där användare kan fotografera saker i sin omgivning och sedan lägga in vad dessa heter på något av de utrotningshotade språken. Översättningarna läggs in både i skrift och tal så att även det fonetiska uttalet av ordet bevaras. I dagsläget har Woolaroo stöd för tio språk som anses vara utrotningshotade, bland annat Maori, Sicilianska och Yiddish, och det kommer antagligen att läggas in fler språk i appen framöver. I bildspelet nedan listas de tio språk som för tillfället finns i Woolaroo och där hittas infografik över var språket talas och hur många som talar språket. Tumnagel
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ericsson och Samsung tecknar patentavtal
Frid och fröjd igen

Ericsson och Samsung har nu löst den patenttvist som uppstod efter det att Ericsson stämde Samsung i slutet av förra året. Anledningen till att Ericsson stämde Samsung uppgav Ericsson berodde på att Samsung var ovilliga att förhandla fram ett förnyat patentavtal enligt de så kallade FRAND-reglerna (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory). Nu meddelar dock Ericsson att man har tecknat ett nytt flerårigt patentavtal med Samsung vilket ger Samsung rätt att använda Ericssons patent i sina mobiltelefoner. I ett pressmeddelande skriver Ericsson att man även kommit överens med Samsung om att samarbeta om att utveckla den öppna standardiseringen inom mobilindustrin. Exakt vad det innebär framgår dock inte. Tumnagel
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

En sista trailer för Final Fantasy VII Remake: Intergrade
Kommer vara PlayStation 5-exklusivt ett tag

Square Enix släppte nyss en sista trailer för det lilla bonuskapitlet Intergrade till Final Fantasy VII Remake. Detta kapitel kommer släppas den 10 juni och släpps först till folk som spelar spelet på PlayStation 5. Det kommer så klart även till övriga plattformar dock inte förrän tidigast sex månader senare. På tal om Final Fantasy VII Remake så meddelade Square Enix Tetsuya Nomura att utvecklingen av del två av spelet går fint och att det kommer ta vid där Intergrade slutar. I den andra delen kommer Cloud ränna runt i naturen så atmosfären kommer vara väldigt olik den från första delen. Det är dock fortfarande oklart när denna andra del av Final Fantasy VII Remake kommer släppas. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Google lägger till Gboard-stöd i Wear OS
Skriv romaner på handleden

Att använda sin smarta klocka för att skriva saker är inte precis optimalt, men det är bra att ha det som alternativ när det krisar. Google har nu uppdaterat Wear OS och lagt till tangentbordet Gboard i klockorna och tangentbordet verkar fungera ungefär likadant som på mobiltelefoner, fast lär vara betydligt meckigare att använda då Wear OS-skärmar har en tendens att vara rätt små. Uppdateringen till Wear OS-enheter har börjat rulla ut, men i vanlig ordning när det kommer till Google-uppdateringar kan det dröja ett tag innan funktionerna trillar in på just din enhet. Tålamod är en dygd, osv. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

Argo AI:s nya LIDAR har en räckvidd 400 meter
Gör att självkörande bilar kan "se" längre

Argo AI, företaget som delägs av bland andra Ford och Volkswagen, säger att man har utvecklar en ny LIDAR vilken man tror är den som har längst räckvidd på marknaden. Det nya LIDAR-systemet har en räckvidd på 400 meter, något som kan ge självkörande bilar förmågan att upptäcka saker på vägarna snabbare än vad många av dagens LIDAR-system gör. Argo Self-Driving System kan sedan tidigare täcka in 360 grader runt bilen och kan enligt Argo AI framföra självkörande fordon både dag- och nattetid i till exempel städer. Med den utökade räckvidden blir det nu möjligt att göra detta säkert även i högre hastigheter skriver Argo AI i ett pressmeddelande. Argo AI:s grundare och vd, Bryan Salesky, som tidigare utvecklat självkörande bilar hos Google, säger i ett pressmeddelande: "Argo Lidar takes us to a whole new level of self-driving technology, unlocking our ability to power both delivery and ride-hail services. The Argo Self-Driving System delivers the safety, scale and service experience that businesses want and their customers demand, especially coming out of the pandemic." Argo AI testar redan idag Argo Self-Driving System i en flotta med bilar från Ford och systemet lär sannolikt dyka upp i kommersiella bilar från både Ford och Volkswagen framöver. Här nedan kan ni kolla in en kort demo på Argo Self-Driving System. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
67kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
46kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
273kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
155kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
98kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
110kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
274kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
77kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
-1kg
+
Wille Wilhelmsson