m
Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!
Vi ger er första svenska recensionen

Mobil / Feature

Det är ett S-år för Apple i år men ett lite speciellt sådant. För man gör inte bara iPhone X lite bättre, man släpper även den lite "billigare" Xr och den större Xs Max. Vi kan nu som första svenska medie ge er en recension på Xs och Xs Max!

Närmare genomgång av kameran med exempelbilder kan ni se här!

Men vi börjar med namnen. Förra året släppte alltså Apple iPhone X. Man hade släppt telefoner som såg likadana ut, mer eller mindre, sedan iPhone 6 och iPhone X var något helt nytt. Det känns smått galet faktiskt att det bara är ett år sedan som vi diskuterade den där flärpen som tokar, i dag har i princip alla telefoner förutom några undantag en flärp. Apple har ju länge, sedan iPhone 3G faktiskt, kört med att man släpper en lur ett år och sedan en s-version året efter men det var något man bröt förra året då iPhone 7s blev iPhone 8. Så att iPhone X skulle bli iPhone Xs var inte självklart, men så blev det. På "svenska" så låter det lite konstigt, men det beror på att vi vägrar säga "tio" istället för X här, vilket till att det blir lite tungvrickarövning med "ajfån eks s maks".

Hur som helst så är årets släpp av iPhone Xs precis vad det låter, en snabbare och bättre version av iPhone X.
Men hur bra är den och hur står den sig mot konkurrenterna? Och är den värd priset?

Designen är exakt densamma som förra året, men varför skulle de byta den? iPhone X är på många sätt ett enormt bra bygge som saknar motsvarighet i branschen. Skärmen är fantastisk, stålramen är grymt solid och även om jag inte är superkär i baksidan kan jag acceptera den. Den borde ha varit i stål som en gammal iPod, men det hade inte varit så fint för radiovågor och omöjliggjort trådlös laddning.

Bättre trådlös laddning


Just den trådlösa laddningen har blivit bättre. Man ska nu stödja 10W-laddning men det ska göra det snabbare på ett annat sätt än man kanske skulle kunna tro. Apple-folket jag pratat med säger nämligen att trådlös laddning är beroende av att telefonen ligger rätt på laddaren för att det ska gå snabbt. Så om man har rätt laddare och lägger telefonen rätt kommer det att gå snabbt som tusan, men till vardags kommer det märkas även på långsammare laddare eftersom det inte är lika viktigt att lägga en iPhone Xs rätt. Bra att veta, helt enkelt enklare att få till vettig laddning. Vi misstänker också att man har lärt sig en del om detta när man forskat på den där Airpaden som verkar ha försvunnit helt från Apples tankar.

Stöd för snabbladdning - men fortfarande kass laddare


Man har stöd för snabbladdning med sladd också, men man fortsätter att skicka med de superusla iPhone-laddarna som har sett likadana ut sedan iPhone 2G, en telefon som hade ett batteri på 800 mAh. Batteriet i iPhone X var på 2700 mAh och det i iPhone Xs Max lär vara större än så, men fortfarande har vi en trött laddare när många av konkurrenterna levererar snabbladdare i lådan. Pinsamt Apple! Nu kan man iofs köpa en annan laddare (till exempel från OnePlus för 200 spänn) men när man betalar en bra bit över 10.000 kronor är man värd en snabb laddare kan jag tycka.

På tal om saker som finns, eller snarare inte finns, i lådan så kommer det inte längre med någon adapter mellan 3.5 mm och lightning. Det kan jag nästan leva med, men det är också snålt.

Årets färg är guld


Tillbaka till designen. Den är alltså densamma som förra året förutom en sak - en ny guldfärg. Som jag verkligen gillar. Det är en guldton som inte är så blingig, jag skulle beskriva den som vigselringsguld med inslag av rosé. Färgen är så klart ett måste för alla som verkligen vill visa att de har en Xs och inte en gammal X, men även om man inte har behov av att skryta är den ett bra val. Eller så är det nyhetens behag som lurar mig. Jag kommer hur som helst att gå runt med skal 90 procent av tiden så det spelar inte så stor roll.

Just det där med att det är gigantisk skärm och glasbaksida är trist på just det sättet, bara en tokig person går runt utan skal. Och det gör ju att det där fantastiska bygget spelar betydligt mindre roll.

Det viktiga på en telefon i dag är ju skärmen, eller det har det väl alltid varit. Men i dag ska det ju vara skärm över hela framsidan. Apple är fortfarande, ett år efter iPhone X, den enda tillverkaren som har skärm hela vägen från topp till botten. Förutom den där flärpen då. Till och med Apple verkar tycka att den är lite jobbig nu för tiden, det är ju ingen slump att man har valt den här bakgrunden på reklambilderna...

När man håller telefonen som vanligt bryr jag mig inte så mycket om den där flärpen, men i landskapsläget är det störande, speciellt på nya Max-modellen. Varför då? Jo, för att jag inbillar mig att jag kommer att lägga den större telefonen ner oftare än den vanliga. Vi börjar ju ändå röra oss in på tablet-området här nu, även om formen på skärmen inte är helt fantastisk i liggande format när man till exempel surfar.

iPhone Xs Max är gigantisk - på ett bra sätt


Den stora nyheten, i dubbel bemärkelse, i år från Apple är ju iPhone Xs Max. Den viktigaste kommer nog vara Xr, men den återkommer vi till senare i oktober. Skärmen på Max är på 6,5 tum men förpackningen är i princip densamma som en iPhone 8 Plus. Max är 0,7 millimeter smalare, 0,9 millimeter lägre och 0,2 millimeter tjockare så skillnaden är inte så stor.

I samma förpackning får man dock in en hel tum mer skärm och det gör verkligen skillnaden. Även mot vanliga iPhone Xs känns max stor, men främst när skärmen är påslagen om ni fattar. Precis som att Plus-versionerna tidigare har varit lite större, men ändå hanterbara, så är den här det också.

Jämfört med stora Note 9 är Max ungefär lika stor. Note är 4,4 millimeter högre, 1,1 millimeter tjockare och Max är en millimeter bredare. Båda är stora telefoner, helt klart. Jag förstår varför Samsung har valt att göra en haka och en panna istället för en flärp, vad man gillar bäst är så klart personligt.

Framförallt njuter jag av den stora skärmen hemma i soffan. I landskapsläge när man kollar på film så klart, men också i vertikalt läge. Tyvärr så låter Apple oss fortfarande inte leka med upplösningen på skärmen och man kan bara ändra storleken på text. Jag som vill använda den större skärmen för att få in mer, inte bara får större, stör mig på detta.

Skärmen skyddas av ett glas och det är som vanligt det hårdaste och bästa någonsin. Apple säger att det är unikt framtaget för dem, men jag tror inte att vi kan förvänta oss några större skillnader mot Gorilla Glass 5 och jag tror inte att spräckta skärmar är ett minne blått.

Ännu bättre stereoljud


iPhone X hade stereoljud, även om det inte var mindblowing. Stereo var liksom precis från högtalarna och när de är 14-15 centimeter från varandra är det ok men inte så mycket mer. Med iPhone Xs har Apple breddat detta och ljudet känns som att det kommer från fem-sex centimeter utanför telefonen. När man håller telefonen i handen 30-40 centimeter från ögonen gör detta rätt stor skillnad.

Riktigt fantastiskt blir det på Max. Förutom att ljudet är högre (man kan driva folk omkring sig till vansinne med volymen) så är stereoljudet riktigt brett. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men känslan är ungefär som att du har ett par stereohögtalare på varje sida om en normal datorskärm. Ljudet är lite bredare och högre, men också lite skrikigare än på Note9. Båda två presterar riktigt bra här och det är helt enkelt kärlek för oss användare.

iPhone Xs och Xs Max spelar båda in video med stereoljud, vilket är den första iPhonen som gör. Yes, du har alltså spelat in i mono i hela ditt liv. Filmen ovan är inspelad med iPhone Xs så hur bra det funkar hör ni där.

Äntligen dubbla SIM - men inte i Sverige. Än.


Max-versionen av iPhone Xs kommer med dubbla SIM-kort. Typ. I Kina släpps den med två fysiska SIM-kort eftersom eSIM verkligen inte är grej där, men det är det ju inte här heller. Endast tio länder kommer att ha operatörer som stödjer eSIM när Max släpps och bara tre av dessa länder kommer att ha fler än en operatör med stöd. Vi kommer nog få dras med vanliga SIM-kort ett bra tag till, men är det här Apples försök till att pressa operatörerna att gå över till eSIM?

Men vi börjar med Kina. Där vill operatörerna tydligen verkligen inte att kunderna ska ha eSIM eftersom de då lätt skulle kunna byta operatör. I ett land där 90 procent av telefonerna som säljs har plats för två SIM-kort är detta ett problem eftersom kunderna är vana att byta. Här i Sverige har vi så bra abonnemang att det där med dubbla SIM-kort nästan känns fånigt, men operatörerna här vill så klart inte heller göra det lätt för kunderna att byta. Så motståndet finns nog här också, men till skillnad mot Kina har Apple råd att trycka på lite här. Vad jag tror att de hoppas på är att vi kunder ska bråka lite på våra operatörer så att stödet kommer igång och att det kommer snabbt.

Rättelse: Självklart finns det situationer även för svenskar där man vill ha dubbla SIM-kort, och funktionen är så klart efterlängtad för många.

Apple har en enorm makt i vissa situationer, men vi har i flera situationer sett att det inte spelar någon roll. Apple Pay finns till exempel bara hos Nordea än så länge. I USA har de tre stora operatörerna stöd för eSIM och det kanske räcker för Apple.

Hur som helst så är Max just nu inte en telefon som har stöd för dubbla SIM här i Sverige, helt enkelt för att vi inte har en enda operatör som har stöd för eSIM. En vild gissning är att operatörer kommer att börja med eSIM under nästa år, men just nu finns det inte.

Kameran är ett steg framåt - men räcker det?


Hårdvaran i kameran är i den tekniska specifikationen för vanligt folk inget nytt. Det finns två stycken, en vidvinkel- och en telelins. Eller det är vad Apple kallar dem för, men de snackar goja. För det första är den vanliga kameran inte vid någonstans. Kanske en smula jämfört med ett normalobjektiv till en DSLR-kamera, men inte i mobilvärlden. Jag skulle kalla detta för en normal-lins. "Tele"-linsen är inte heller speciellt mycket tele, man får 2x zoom jämfört med vanliga objektivet. Personligen hade jag önskat tre versioner, en vid (på riktigt), en normal och en telelins på i alla fall 3x zoom.

Hur som helst så har pixlarna i sensorerna blivit både bredare (1,4 istället för 1,22 mikrometer) och djupare (3,5 istället för 3,1 mikrometer) jämfört med iPhone X. Men det är egentligen inte på sensorsidan som saker har hänt utan det mesta står A12-processorn faktiskt för. Den har en "neural engine" vilket är fina ord för att säga att den är svinasnabb på att hantera vissa saker, som bilder. När jag träffade herrarna som chefade över hård- och mjukvaran för kameran verkade de mer än lovligt nöjda över att kunna ha kombinationen bra sensorer och en tokig processor.

Då kan man nämligen göra saker som Smart HDR. Jämfört med iPhone X är HDR-funktionen betydligt bättre - hur bra den står sig mot konkurrenterna återkommer vi till i en egen artikel. HDR-funktionen ska enligt Apple vara så bra att man inte ens kan stänga av den, framförallt ska den vara så snabb att det inte gör någon skillnad när man fotar.

Rättelse: Man kan visst stänga av den, men man gör det i inställningsappen och inte inne i foto-appen. Man kan där även välja att spara en bild utan HDR.

Apple har en bra tanke med sin kamera-app. Man vill att det ska vara sikta-skjut som gäller och inställningar är dåligt. Det ska bli bra utan att man behöver tänka själv. Jag gillar det, och iPhone har länge varit den kamera som ger bäst bilder över tid. Tar man 1000 bilder, levererar den helt enkelt fler som är bra än konkurrenterna. Där har konkurrensen hårdnat rejält på senare tid och många av de bästa levererar både fantastiska bilder i autoläget och massor med inställningar för den som vill.

Men Apple vägrar. Vilket gör att man nu inte kan stänga av HDR längre. Personligen hade jag nog velat kunna ställa in styrkan på HDR-funktionen, ibland blir det lite väl platt. RAW är en annan sådan funktion som telefonen har stöd för men som man inte vill ha i kamera-appen. Less is more, och man hänvisar till andra appar när jag frågar varför funktionen inte finns.

Porträttfotot ska ha blivit bättre, också tack vara mer processorkraft, men skillnaderna är helt ärligt inte gigantiska. Man har fortfarande problem med att hår i vissa situationer och det finns mer att önska innan det är perfekt. Men en sak som är härlig är att man efteråt kan justera hur mycket oskärpa man vill ha i bakgrunden. Inget banbrytande, konkurrenter har haft detta, men en trevlig nyhet.

Äntligen vattentät på riktigt - men garantin gäller ändå inte!


iPhone är äntligen IP68. Det betyder att telefonen inte bara tål damm och vattenstänk utan också får hoppa ner i poolen. Två meter i 30 minuter är Apples egna specifikation för vad telefonen ska klara av. Det låter ju lysande, men var på din vakt. Telefonen är garanterat vattentät från fabrik men om du till exempel tappar den eller ful-reparerar den så är det inte alltid säkert att den längre är vattentät. Så håll koll. På apple.com står det också "Fuktskador täcks inte av garantin" så har du inte hemförsäkring, ta det försiktigt. Och just ja, när du har badat, se till att den är torr innan du pluggar in den på laddning.

A12 Bionic är en best!


Apples chip har varit ledande de senaste åren och att A12 skulle vara riktigt kompetent är så klart ingen överraskning. iPhone X som hade A11:an fick drygt 4200 poäng i single-core-testet och här får A12 (i iPhone Xs Max) drygt 4800 poäng. I multi-core-testet fick A11 drygt 10.100 poäng och A12 drygt 10.800 poäng. Det ska jämföras med en Galaxy S9 som fick runt 3300 i single-core och 8600 i multi-score. En OnePlus 6 levererar drygt 2400 i single-core och 8900 i multi-core. Imponerande siffror från Apple.

Konstigt nog levererar iPhone Xs bara knappt 10.000 i multi-core. Lite oklart varför. Vi forskar i detta.

Rättelse: Vid nya tester levererar vanliga iPhone Xs en bit över 11.000 i multi-core.

Men märks det i verkligheten? Ja! Men det är flera saker som tillsammans gör att totalupplevelsen blir oerhört härlig. iOS 12 så klart, men det är ju inte unikt för Xs. Något som är unikt för Xs är att man numera mäter hur fingrarna flyttar sig på skärmen oftare än tidigare, numera 120 gånger per sekund. Tillsammans gör de här sakerna att det här är en telefon som upplevs som oerhört snabb. Eller, den är snabb på pappret men det märks också i verkligheten. Att flytta saker på skärmen, stänga appar, växla mellan appar, öppna appar och navigera i appar är en fröjd och det är ytterst sällan om någonsin som man behöver vänta på något. Ni vet de där sakerna som man gör till vardags. Här är fortfarande Apple bäst av alla.

Rättelse: Även iPhone X läser av touch 120 gånger per sekund.

Enligt tester, Apple säger inget själva om detta, så ska iPhone Xs ha 4 GB minne, mot tidigare 3 GB. Jämfört med de värsta Android-konkurrenterna (som har 6 eller 8 GB) är det lite, men det räcker. iPhone X har vid vissa tillfällen lidit av för lite minne när jag använt den och det är bättre i iPhone Xs, även om det aldrig kan bli för mycket minne i något. Återigen till vardagen. Jag körde igång en radda appar som jag använder mest hela tiden och de behövde aldrig starta om eller ladda om på grund av minnesbrist. Raddan med appar som jag testade med var Instagram, Messenger, Spotify, Google Maps, Slack, Youtube, Reddit, Gmail, Pocket Casts och Feber.se i Safari.

Till priset då - är iPhone Xs och Xs Max prisvärda?


Det är väldigt relativt. Så här, om du inte vill röra dig från iOS, om det var länge sedan du köpte ny telefon, om du är rädd om den så att den kommer att hålla länge (eller gå att sälja dyrt), om du använder din telefon mycket och framförallt om du har råd så varför inte. Visst är de smått sinnessjukt dyra men det kan vara värt det. Alternativet är ju kommande iPhone Xr eller varför inte en bättre begagnad iPhone X för runt 8000 kronor.

När Tim Cook presenterade dollar-priserna på dessa två på scenen i Cupertino kändes det helt ok. Sen kom de svenska priserna och jag tappade faktiskt hakan. I alla fall först. iPhone Xs är ju 1300 kronor dyrare än vad iPhone X var. Så klart beror det på att kronan är helt värdelös men Apple chansar lite här. Samsung Galaxy Note 9 kostar med 128 GB 999 dollar i USA och runt 10.900 kronor här i Sverige. En iPhone Xs Max kostar med 64 GB minne 1099 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 11.990 kronor här, men istället tar man 13.995 kronor.

En Note 9 med 512 GB minne kostar 1250 dollar och 13.490 kronor, en iPhone Xs Max med 512 GB kostar 1449 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 15.660 kronor här, men istället tar man 18.395 kronor.

Som ni märker är min poäng att Apple fullkomligen struntar i att "subventionera" priserna i Sverige för att ta marknadsandelar eller vara konkurrenskraftiga. Det är ett högt spel, men Apple verkar tänka att de lär få vad de kräver och folk kommer att köpa oavsett. De hade rätt med iPhone X, vi får se om de har rätt nu. Personligen tror jag att Xr och Xs Max kommer att bli storsäljarna, helt enkelt för att de riktar sig till den lite mer prismedvetne som inte behöver alla funktioner och Max är för den som går all in.

iPhone Xs med 64 GB minne kostar den 12.795 kronor, med 256 GB minne får man betala 14.695 kronor. Med 512 GB minne får man betala 17.195 kronor.

iPhone XS Max med 64 GB minne kostar den 13.995 kronor. Med 256 GB minne kostar den 15.895 kronor och med 512 GB minne 18.395 kronor.

Vill man inte lägga ut de pengarna och vill fortsätta med iOS, köp en iPhone 7 för tusan! Det är fortfarande en ruskigt kompetent telefon som fortfarande håller måttet och som kostar betydligt rimligare 5795 kronor ny. Begagnad är den din för 3500-4000 kronor.

Om du nöjer dig med Android, slå till på en OnePlus 6 för 5295 kronor. Det är en mycket kompetent och trevlig telefon för halva pengen. Visst är kameran sämre och det saknas en del funktioner som trådlös laddning och vattentäthet. Men behöver man inte det så varför inte.

Jämfört med Note 9 då? Jag är inte helt opartisk här så jag har svårt att vara helt trovärdig. Jag gillar absolut inte Samsungs böjda kanter, tycker inte bygget känns lyxigt och använder aldrig pennan. Jag gillar Max mer, men det är högst personligt.

Ska man uppgradera från en iPhone X? Till en Xs är svaret aldrig i livet. Sitt ner i båten. Till en Xs Max är svaret bara ja om du tycker att X är för liten och vill ha mer.

iPhone Xs och Xs Max må vara dyra, men de är faktiskt larvigt bra.
Har man råd och vill man så är det bara att slå till! Du lär inte bli besviken. Fattigare möjligen, men inte besviken.

Läs mer
30.9°
0

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

Eldrivna arbetsmaskiner från startupen Volcon
Tvåhjulingen Grunt lanseras till våren

Volcon är en startup från Texas och de har planer på att sälja eldrivna offroad-maskiner som motorcyklar och UTV:er. Motorcykeln man presenterar nu heter Grunt och den har en elmotor som ger 50 hästar och 102 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på sex sekunder och det är också toppfarten. Ingen raket men det är heller inte tanken med denna typ av fordon. På en laddning ska man kunna ta sig 16 mil. Man ska kunna byta ut batteriet när det är urladdat och på så vis ha med sig ett extra om man skulle behöva åka längre. Lansering av Grunt är planerad till nästa vår och den ska då kosta 5995 dollar. Om det här bara är ett fordon för att kunna bränna omkring med på sin gård är oklart, men på bilderna syns det i alla fall inga blinkers eller regplåt så man kanske inte får köra med denna på allmän väg. Nästa fordon är den lilla UTV:n Stag. Den har plats för två stycken personer och har en motor som ger 230 hästar och 406 newtonmeter. 0-100 km/h går på fem sekunder och toppfarten ska ligga på 11 km/h. Räckvidden anges till 24 mil på en laddning. Lanseras i slutet av 2021. Sist ut är Beast som är en UTV med plats för fyra. Denna ska ha hela 450 hästar och 813 newtonmeter i vrid. Det räcker för att göra 0-100 på 4,5 sekunder och kunna toppa 128 km/h. Även här är räckvidden 24 mil. Lanseras i slutet av 2022. Tumnagel
38.9°
+
Bobby Green
0

Miata MK1-ägare i Europa kan nu också köpa nya reservdelar
Kul för originalnörden

Vi har tidigare skrivit att en del biltillverkare börjat sälja reservdelar till gamla modeller. Förra året började Mazda med officiella reproducerade reservdelar till första generationen av Miata, och nu kan även kunder i Europa ta del av dessa. Perfekt om man endast köper originalgrejer till sin gamla klenod som nu har några år på nacken. Mazda erbjuder 117 stycken olika delar för vänsterstyrda bilar och 156 stycken för högerstyrda. Saker som finns är bland annat ett nytt canvastak för cabställningen, diverse interiördetaljer och det finns även småsaker som muttrar och brickor. Fälgtillverkaren Enkei är även med på tåget och de har tagit fram nya aluminiumfälgar som ser exakt ut som originalfälgarna till bilen. Fast dessa är både lättare och mer robusta. Tumnagel
40.9°
+
Bobby Green
0

Ny trailer för svenskutvecklade Little Nightmares II
Snart dags att utforska nya kusliga miljöer

Svenska Tarsier Studios har släppt en ny trailer för kommande Little Nightmares II. I den nya trailern får vi följa Mono och Six som utforskar en av de kusligare banorna i spelet. Little Nightmares II släpps 11 februari till PC, PS4 och Xbox One. Spelet kommer även till PS5 och Xbox Series X | S vid senare tillfälle och folk som köpt tidigare versioner kommer kunna uppgradera till next gen-version gratis. Bonusvideo nedan med mer gameplay från spelet. Tumnagel
39.4°
+
André Stray
0

Google stäms för att beskydda sin monopolställning illegalt
Bland annat för att Apple valt Google som sökmotor på iPhone

I veckan som gick stämde USA:s justitiedepartement Google då man anser att Google använt olagliga metoder för att skydda sin nära på monopol-ställning på den amerikanska sökmarknaden. Bland annat så anser det amerikanska justitiedepartementet att Google bryter mot USA:s konkurrenslagar för att man betalar Apple för att vara den förvalda sökmotorn på iPhones och andra av Apples produkter. Enligt stämningen som lämnades in i till en amerikansk domstol i tisdags så betalar Google upp till 12 miljarder dollar om året, motsvarande runt en femtedel av Apples årliga intäkter, för att vara förvald sökmotor på Apples produkter. Googles chefsadvokat skriver i ett långt inlägg som ni kan läsa här att hela stämningen är "deeply flawed" och drar bland annat paralleller till hur vissa varumärken kan betala företag för att få en mer framträdande plats i deras butiker. Det amerikanska justitiedepartementet mot Google beskrivs som den största juridiska utmaningen som företaget någonsin ställts inför. Det hela lär sannolikt valsa runt i amerikanska domstolar i åratal innan vi kan se vad resultatet av det hela kommer att bli. Tumnagel
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Huawei Mate 40 Pro toppar Dx0marks kameralista
Rullar in med stabila 136 poäng

Igår presenterade Huawei sin nya Mate 40-serie och värstingen i familjen är Mate 40 Pro. Enheten kommer bland annat med en ordentlig kamera och Huawei pratade gott om kameran under gårdagens presentation. Och nu har den kinesiska mobiltillverkaren fått tummen upp av kameragranskarna Dx0mark som lagt Mate 40 Pro på förstaplats i mobiltopplistan. Mate 40 Pro får 136 poäng av Dx0Mark, vilket gör att enheten går om Xiaomi Mi 10 Ultra som fått 133 poäng och Huawei P40 Pro som fick 132 poäng. I vanlig ordning räknas poängen ut genom att se hur kameran presterar vid fotografering, zoom och videoinspelning. I fotokategorin får Mate 40 Pro ordentligt höga poäng i exponering, färgåtergivning, texturhantering och brusreducering. När det kommer till video är det autofokus, brusreducering och stabilisering som ser till att poängställningen blir hög. Mate 40 Pro kommer börja säljas 16 november för 13 lax. Värt att nämna är att även om telefonen har en rackarns bra kamera, så kan själva mobilupplevelsen vara lite trist i och med avsaknaden av Play Store. Men vill man ha en riktigt bra kamera så verkar Mate 40 Pro vara ett bra alternativ. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Vissa xCloud-spel får touchkontroller
Smidigt!

Microsoft har meddelat att spelstreamingtjänsten xCloud kommer få lite alternativa kontrollalternativ. Mer specifikt skriver företaget i ett blogginlägg att touchkontroller kommer bli tillgängliga för tio olika titlar som går att lira över xCloud, vilket betyder att du kommer kunna avnjuta dessa även när du inte har tillgång till kontroll. De tio olika titlarna har ni här: Dead Cells Gucamelee! 2 Hellblade: Senua’s Sacrifice Hotshot Racing Killer Instinct New Super Lucky’s Tale Slay The Spire Streets of Rage 4 Tell Me Why UnderMine Touchkontrollerna kommer vara olika beroende på vad som spelas och utvecklarna har fått tillgång till verktyg för att implementera kontroller i sina spel på bäst sätt. Titlarna ovan är först ut med touchkontroll via streamingtjänsten, men fler titlar kommer dra nytta av pekskärmen i framtiden. Tumnagel
39.5°
+
André Stray
0

Slow Mo Guys nyser i slow motion
Med Anthony Fauci

Vi har tidigare fått se hur mycket partiklar vi lyckas skjuta ifrån oss när vi nyser, hostar och pratar, men det är sällan vi får se sådant i slow motion. Som tur är har Slow Mo Guys släppt en video som visar just detta. Bonusvideo nedan. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Bjørn Nyland hänger med Polestar 2
Kommer med tips och trix

Den norska elbilsfantasten Bjørn Nyland har hängt med Polestar 2 ett tag och i dessa klipp delar han med sig av sina tankar och erfarenheter kring modellen så här långt. Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

Vill du testa nya SVT Play för Apple TV?
Betatesta om du vill!

Förutom Netflix så känns SVT Play som något man behöver på sin tv, även om man inte glor så mycket så måste appen vara där. Nu är SVT på gång med en ny version av sin app för Apple TV och du kan få testa den. Klicka dig bara in på länken och anmäl dig så får du snart ett mail och kan köra på. Om du inte vill testa kan du i alla fall se hur det kommer att se ut på skärmdumparna ovan och nedan! Vad tycker ni, snyggt? Tumnagel
42.9°
+
Roger Åberg
0

Sony listar appar som släpps med PS5
Netflix, Youtube, Disney+, Spotify med flera

Playstation 5 kommer inte bara kunna lira spel av olika slag, utan kan även strömma media. Sony har skrivit ett inlägg på Playstation-bloggen där de går igenom några av apparna som kommer vara tillgängliga på PS5 vid release samt gett oss en bra titt på den nya fjärrkontrollen som kan användas för mediekonsumtion. Kontrollen har ni ovan och den har knappar som tar användaren direkt till appar som Netflix, Youtube, Disney+ och Spotify. Vid release kommer ovan nämnda appar finnas tillgängliga på konsolen samt Apple TV+ och Twitch, vilket borde stilla hungern för strömmad media en aning. Efter release kommer appar som Amazon Prime Video och fler bli tillgängliga. Tumnagel
44.1°
+
André Stray
0

Se Rambo slåss i Mortal Kombat 11
Kött, fällor och pangpang!

Rambo är på ingång i Mortal Kombat 11 och Netherrealm Studios har släppt en gameplayvideo där vi får se Sylvester Stallones karaktär slåss mot olika MK-kämpar. Och av videon att döma är Rambo en lika brutal kämpe som resterande karaktärer i spelet. Rambo kommer vara en del av Kombat Pack 2, där även Mileena och Rain är inkluderade. Kombat Pack 2 kommer bli tillgängligt 17 november vid sidan av Mortal Kombat 11: Ultimate Edition. Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0

Mrwhosetheboss dränerar iPhone-batterier
Från XR till 12 Pro

Apple har presenterat nya iPhone-modeller och Mrwhosetheboss har lagt vantarna på nyheterna för att se hur läget ligger till med batteritiden. I en ny video får vi se en rad iPhones, mer specifikt SE, XR, 11, 11 Pro, 11 Pro Max, 12 och 12 Pro, genomgå ett ordentligt batteritidstest för att se vilken av telefonerna som presterar bäst på batterifronten just nu. Inte helt oväntat är SE och XR de enheter som åker ut först, SE efter 4 timmar och XR efter 4,5 timmar, på grund av små batterier och aningen utdaterad hårdvara. Vinnare är 11 Pro Max som överlever i 8,5 timmar. När det kommer till nya iPhone 12 och 12 Pro så överlever båda enheterna i strax över 6,5 timmar. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Skolbussen som är redo för apokalypsen
Ser ut att klara rätt tuffa tag

Vi har tidigare skrivit om tillverkaren Torsus och deras Terrastorm som är en kraftigt modifierad Volkswagen Crafter. Men de har även andra modeller i utbudet, bland annat Praetorian. Nu har man byggt om denna som en skolbuss i amerikansk stil och den ser ut att kunna ta sig fram till den där skolan högst uppe på bergstoppen dit inga andra fordon når. Bygget baseras på ett chassi från MAN och som kraftkälla sitter en sexcylindrig dieselmotor på 6,9 liter som ger 290 hästar och 1150 newtonmeter i vrid. Drivningen sker på alla fyra hjulen och det finns två stycken låsdiffar. Markfrigången anges till 34 centimeter och man ska kunna vada genom 90 centimeter djupt vatten. Vad planerna med denna skolbuss-version är återstår att se, men det är troligtvis inget vi får skjutsa ungar inom den närmaste tiden. Tumnagel
40.6°
+
Bobby Green
0

Quibi läggs ner 1 december
Vi får titta ett litet tag till

Quibi lanserades tidigare i år och kort sagt blev streamingtjänsten aldrig någon succé. Mycket på grund av att ingen riktigt behöver en streamingtjänst med korta tv-serier avsedda att avnjuta i kollektivtrafiken när man inte får resa någonstans. Nyligen blev det känt att streamingtjänsten kommer läggas ner och nu har supportsidan för Quibi uppdaterats med specifikt nedläggningsdatum och användare kommer kunna titta på Quibi-material fram till 1 december. I inlägget skrivs det även att det är oklart om hur framtiden ser ut för det material som finns tillgängligt på streamingtjänsten, vilket hintar lite om att materialet kan säljas vidare till någon annan aktör. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Duolingo släpper podcast där man kan lära sig spanska
Lär dig ett nytt språk samtidigt som du lyssnar på true crime-podd

Språutlärnings-appen Duolingo släpper nu vad man säger ska vara världens första tvåspråkiga true crime-podd. Tanken bakom denna är att Duolingos användare ska kunna lära sig spanska samtidigt som de lyssnar på podcasten. El Gran Robo Argentino (The Great Argentine Heist) berättar historien bakom om ett välkänt rån mot Banco Rio bank i Buenos Aires där rånarna kom över motsvarande över 20 miljoner dollar. Podcasten är en del av Duolingos satsning på att lära ut språk genom att lyssna på podcasts. Ni hittar trailern för El Gran Robo Argentino och podcasten hittas på Spotify, Apple Podcasts och andra platser där det går att lyssna på podasts. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

ClipDrop klipper och klistrar i augmented reality
Lägg in saker runt omkring dig i digitala dokument

I våra skrev vi om en experimentell app med vilken man kunde "kopiera" fysiska objekt runt omkring sig för att sedan "klistra in" dessa i digitala dokument på sin dator. Efter att ha vidareutvecklat sin app har nu utvecklarna släppt appen för nedladdning så att alla kan testa på detta. Appen kallas för "ClipDrop" och använder sig av mobiltelefoners augmented reality-funktioner för att kopiera objekt i verkligheten vilka sedan går att klistra in i olika dokument på datorn. Ni kan kolla in hur det ser ut i tweeten här nedanför och hur det funkar tillsammans med en Photoshop-plugin i videon ovan. ClipDrop går att ladda hem och testa gratis men vill man använda den en längre tid krävs en licens som kostar 40 dollar om året. Tumnagel
39.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Säkerhetsexpert säger sig ha tagit sig in på Trumps twitter
Med lösenordet "maga2020!"

En välrenommerad säkerhetsexpert från Nederländerna uppger att han tagit sig in på Donald Trumps twitter-konto genom att gissa presidentens lösenord. Säkerhetsexperten Victor Gevers uppger att han efter bara ett fåtal gissningar kunde ta sig in på Donald Trumps twitter-konto med lösenordet "maga2020!". Som bevis för att han faktiskt tog sig in på kontot så postade Gevers bland annat skärmdumpen som syns här ovanför. Vita Huset förnekar dock att någon obehörig tagit sig in på kontot och inte heller Twitter kan bekräfta att så varit fallet. En talesperson för Twitter säger i ett uttalande: "We’ve seen no evidence to corroborate this claim, including from the article published in the Netherlands today. We proactively implemented account security measures for a designated group of high-profile, election-related Twitter accounts in the United States, including federal branches of government." Det verkar med andra ord rätt oklart huruvida Gevers faktiskt tagit sig in på Trumps twitter-konto. Skulle så ha varit fallet så verkar det som om presidenten inte använder sig av tvåfaktors-auktorisering och är rätt så usel på att välja lösenord för att skydda kontot. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple uppdaterar iMovie till iPhone och iPad
Får bland annat stöd för HDR-redigering

Apple har uppdaterat sin filmredigerings-app iMovie inför släppet av iPhone 12 och denna får nu bland annat stöd för redigering av filmklipp inspelade i HDR. iPhone 12 introducerar möjligheten att spela in HDR-klipp i 60 fps och med uppdateringen till iMovie blir dessa även möjliga att redigera direkt i telefonen. Det krävs inte en iPhone 12 för att kunna redigera HDR-klipp men funktionaliteten är begränsad till att fungera tillsammans med iPhone SE, iPhone 8 Plus, iPhone X eller senare, iPad mini (5:e generationen), iPad (7:e generationen) eller senare, iPad Air 3 eller senare samt 10.5-inch iPad Pro eller senare modeller av denna. Den nya versionen av iMovie har även fått lite andra nya funktioner vilka ni kan kolla in i faktrutan här nedanför. iMovie är gratis och går att ladda ner från App Store på länken nedan. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ghostbusters-skor från Reebok
Släpps den 31 oktober

Gillar du tema-skor? Missade du Adidas Chewbacca-skor nu i veckan? Då kanske du ska slå till på ett par Ghostbusters-skor från Reebok istället! Det kommer att erbjudas två modeller och båda släpps den 31 oktober. Det ena paret är lite mer nedtonat medan det andra vill efterlikna spökjägarnas ryggsäckar. Ghost Smashers som de sistnämnda heter kostar 150 dollar medan Classic Leather blir dina för 100 dollar, om du hinner få några när de släpps vill säga. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Poison - Talk Dirty To Me
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och det firar vi i vanlig ordning med lite fräsig musik. Denna vecka blir det Poison med monsterhiten Talk Dirty To Me. Bonusklipp nedan. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Tre nya sillar från Abba
Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar

Abba presenterar nu tre stycken nya sillsmaker och dessa är Chili Aioli, Västkustmajo och Mandarin Peppar. Dessa beskriver man som "en twist på klassiska smaker med ett modernt uttryck som flirtar med den yngre generationens sillätare". Malou Yeung Kadir som är Marketing Manager Abba säger följande: "Med nyheterna vill vi attrahera alla men hoppas specifikt på att guida en ny målgrupp in i sillens värld, för att göra den till en självklarhet för alla på julbordet – nya som gamla sillfans. Till skillnad från tidigare tillfälliga lanseringar till vintern så är årets nyheter här för att stanna." Hela sill-sortimentet har även fått en uppdaterad design och så har man uppdaterat receptet för Senap, Skärgård och Ramslök & Citron. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag är det Global Champagne Day
Skumpa i glaset!

Idag är det fredag och det ska ju givetvis firas eftersom det är veckans allra bästaste dag. Som av en händelse är det idag även Global Champagne Day och då passar det ju ännu bättre att hälla upp lite bubbel för att fira. Och det ska vara champagne nu, inte bara något mousserande. Vilken champagne dricker du helst? Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Återvinningsbara och nedbrytbara jeans
Nytt från Weekday

Weekday presenterar nu Klean Jeans och Milton Denim Jacket som är en kapsel-kollektion med återvinningsbara och nedbrytbara jeans-plagg. Det här är en del av Ellen MacArthur Foundation’s Jeans ReDesign Project och plaggen är tillverkade av en blandning av återanvänd och organisk bomull. "För oss är inte detta en engångsföreteelse, vi undersöker nu hur vi kan bli effektivare och mer ansvarstagande i all vår design, säger Per Axen, ansvarig för denimdesigner på Weekday. Vi måste tänka på varje detalj som tillskärning, tyg, passform och till och med förpackningen, och nu när vi gjort det kommer vi att undersöka hur vi kan med oss dessa lärdomar och föra in dem i framtida design. Vi är till exempel väldigt glada över det faktum att vi nu har börjat återanvända konsument- och industriavfall i alla våra denimprodukter för SS21." Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Banksy-tavla såld för 7,6 miljoner pund
Show Me the Monet blev dyr

Banksys oljemålning "Show Me the Monet" har nu sålts på auktion för hela 7,6 miljoner pund - motsvarade nästan 87 miljoner kronor. Målningen är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men i vattnet bland näckrosorna ligger det på Banksys tavla även två stycken kundvagnar och en vägkon. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Öl-bryggning hos Nils Oscar
Med David Kringlund

Bartendern och drinkexperten David Kringlund har vi skrivit en del om tidigare. I sitt senaste klipp besöker han bonden Thomas och Nils Oscars bryggeri för att spana in hur det går till att brygga lite öl. Tumnagel
114kg
+
Bobby Green

Buda hem Neos kläder från The Matrix Reloaded
Eller Jokerns slips

I år kommer Prop Stores årliga auktion med ikoniska grejer från både TV-shower och filmer att innehålla saker från bland annat Pretty Woman, Alien och The Matrix Reloaded. Totalt handlar det om 900 stycken olika saker som ska auktioneras iväg. Från Matrix kommer Neos outfit att erbjudas och den väntas gå för mellan 52.000 och 78.000 dollar. Andra godsaker är Jokerns slips från The Dark Knight som väntas gå för mellan 10.000 och 13.000 dollar. Sen kommer även Obi-Wan Kenobis ljussabel från Star Wars: Revenge of the Sith att klubbas iväg, och den väntas gå för mellan 103.000 och 155.000 dollar. Den 29 oktober kommer katalogen med allt som erbjuds att gå live på länken nedan. Själva auktionen äger rum mellan den 1-2 december. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

71 Nirvana-riffs på fem minuter
Det svänger ju

Den här killen gillar verkligen Nirvana och bestämde sig för att spela så många riffs från bandets låtar som möjligt på fem minuter och det blev 71 stycken. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Rockgruppen KISS presenterar mörk rom
Lanseras idag

Den legendariska rockgruppen KISS lanserar idag KISS Black Diamond Premium Dark Rum - deras första mörka rom i samlingen KISS Rum Kollection. Romen är döpt efter en av gruppens mest kända låtar och den har lagrats på ekfat i upp till 15 år. Smaken ska ha väldefinierade toner av torkad aprikos, arrak, vanilj, nötter, torkade dadlar, vaniljpudding, kanel och choklad. Romen har en alkoholhalt på 40 procent och för en flaska som rymmer 50 centiliter får man betala 369 kronor. Tumnagel
66kg
+
Bobby Green

Miley Cyrus gör cover på The Cranberries Zombie
Och några andra låtar

Små ställen med live-scener har det ganska så tufft just nu i corona-tider. För att försöka göra något i alla fall anordnades National Independent Venue Association en tre dagar lång virtuell festival som de kallade Save Our Stages. 35 stycken olika artister deltog över hela USA, däribland Macklemore, Foo Fighters, Reba McEntire och Miley Cyrus. Här får vi se och höra Miley på nattklubben Whiskey a Go Go i Los Angeles där hon bland annat framför The Cranberries klassiker Zombie. Bonusklipp nedan. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Kyckling och dumplings
Mumma!

Farideh är tillbaka med ännu mer härlig matlagning och denna gång är det kyckling och dumplings som står på menyn. Receptet hittar ni på länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green