m
Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

Mobil / Feature

Det är ett S-år för Apple i år men ett lite speciellt sådant. För man gör inte bara iPhone X lite bättre, man släpper även den lite "billigare" Xr och den större Xs Max. Vi kan nu som första svenska medie ge er en recension på Xs och Xs Max!

Närmare genomgång av kameran med exempelbilder kan ni se här!

Men vi börjar med namnen. Förra året släppte alltså Apple iPhone X. Man hade släppt telefoner som såg likadana ut, mer eller mindre, sedan iPhone 6 och iPhone X var något helt nytt. Det känns smått galet faktiskt att det bara är ett år sedan som vi diskuterade den där flärpen som tokar, i dag har i princip alla telefoner förutom några undantag en flärp. Apple har ju länge, sedan iPhone 3G faktiskt, kört med att man släpper en lur ett år och sedan en s-version året efter men det var något man bröt förra året då iPhone 7s blev iPhone 8. Så att iPhone X skulle bli iPhone Xs var inte självklart, men så blev det. På "svenska" så låter det lite konstigt, men det beror på att vi vägrar säga "tio" istället för X här, vilket till att det blir lite tungvrickarövning med "ajfån eks s maks".

Hur som helst så är årets släpp av iPhone Xs precis vad det låter, en snabbare och bättre version av iPhone X.
Men hur bra är den och hur står den sig mot konkurrenterna? Och är den värd priset?

Designen är exakt densamma som förra året, men varför skulle de byta den? iPhone X är på många sätt ett enormt bra bygge som saknar motsvarighet i branschen. Skärmen är fantastisk, stålramen är grymt solid och även om jag inte är superkär i baksidan kan jag acceptera den. Den borde ha varit i stål som en gammal iPod, men det hade inte varit så fint för radiovågor och omöjliggjort trådlös laddning.

Bättre trådlös laddning


Just den trådlösa laddningen har blivit bättre. Man ska nu stödja 10W-laddning men det ska göra det snabbare på ett annat sätt än man kanske skulle kunna tro. Apple-folket jag pratat med säger nämligen att trådlös laddning är beroende av att telefonen ligger rätt på laddaren för att det ska gå snabbt. Så om man har rätt laddare och lägger telefonen rätt kommer det att gå snabbt som tusan, men till vardags kommer det märkas även på långsammare laddare eftersom det inte är lika viktigt att lägga en iPhone Xs rätt. Bra att veta, helt enkelt enklare att få till vettig laddning. Vi misstänker också att man har lärt sig en del om detta när man forskat på den där Airpaden som verkar ha försvunnit helt från Apples tankar.

Stöd för snabbladdning - men fortfarande kass laddare


Man har stöd för snabbladdning med sladd också, men man fortsätter att skicka med de superusla iPhone-laddarna som har sett likadana ut sedan iPhone 2G, en telefon som hade ett batteri på 800 mAh. Batteriet i iPhone X var på 2700 mAh och det i iPhone Xs Max lär vara större än så, men fortfarande har vi en trött laddare när många av konkurrenterna levererar snabbladdare i lådan. Pinsamt Apple! Nu kan man iofs köpa en annan laddare (till exempel från OnePlus för 200 spänn) men när man betalar en bra bit över 10.000 kronor är man värd en snabb laddare kan jag tycka.

På tal om saker som finns, eller snarare inte finns, i lådan så kommer det inte längre med någon adapter mellan 3.5 mm och lightning. Det kan jag nästan leva med, men det är också snålt.

Årets färg är guld


Tillbaka till designen. Den är alltså densamma som förra året förutom en sak - en ny guldfärg. Som jag verkligen gillar. Det är en guldton som inte är så blingig, jag skulle beskriva den som vigselringsguld med inslag av rosé. Färgen är så klart ett måste för alla som verkligen vill visa att de har en Xs och inte en gammal X, men även om man inte har behov av att skryta är den ett bra val. Eller så är det nyhetens behag som lurar mig. Jag kommer hur som helst att gå runt med skal 90 procent av tiden så det spelar inte så stor roll.

Just det där med att det är gigantisk skärm och glasbaksida är trist på just det sättet, bara en tokig person går runt utan skal. Och det gör ju att det där fantastiska bygget spelar betydligt mindre roll.

Det viktiga på en telefon i dag är ju skärmen, eller det har det väl alltid varit. Men i dag ska det ju vara skärm över hela framsidan. Apple är fortfarande, ett år efter iPhone X, den enda tillverkaren som har skärm hela vägen från topp till botten. Förutom den där flärpen då. Till och med Apple verkar tycka att den är lite jobbig nu för tiden, det är ju ingen slump att man har valt den här bakgrunden på reklambilderna...

När man håller telefonen som vanligt bryr jag mig inte så mycket om den där flärpen, men i landskapsläget är det störande, speciellt på nya Max-modellen. Varför då? Jo, för att jag inbillar mig att jag kommer att lägga den större telefonen ner oftare än den vanliga. Vi börjar ju ändå röra oss in på tablet-området här nu, även om formen på skärmen inte är helt fantastisk i liggande format när man till exempel surfar.

iPhone Xs Max är gigantisk - på ett bra sätt


Den stora nyheten, i dubbel bemärkelse, i år från Apple är ju iPhone Xs Max. Den viktigaste kommer nog vara Xr, men den återkommer vi till senare i oktober. Skärmen på Max är på 6,5 tum men förpackningen är i princip densamma som en iPhone 8 Plus. Max är 0,7 millimeter smalare, 0,9 millimeter lägre och 0,2 millimeter tjockare så skillnaden är inte så stor.

I samma förpackning får man dock in en hel tum mer skärm och det gör verkligen skillnaden. Även mot vanliga iPhone Xs känns max stor, men främst när skärmen är påslagen om ni fattar. Precis som att Plus-versionerna tidigare har varit lite större, men ändå hanterbara, så är den här det också.

Jämfört med stora Note 9 är Max ungefär lika stor. Note är 4,4 millimeter högre, 1,1 millimeter tjockare och Max är en millimeter bredare. Båda är stora telefoner, helt klart. Jag förstår varför Samsung har valt att göra en haka och en panna istället för en flärp, vad man gillar bäst är så klart personligt.

Framförallt njuter jag av den stora skärmen hemma i soffan. I landskapsläge när man kollar på film så klart, men också i vertikalt läge. Tyvärr så låter Apple oss fortfarande inte leka med upplösningen på skärmen och man kan bara ändra storleken på text. Jag som vill använda den större skärmen för att få in mer, inte bara får större, stör mig på detta.

Skärmen skyddas av ett glas och det är som vanligt det hårdaste och bästa någonsin. Apple säger att det är unikt framtaget för dem, men jag tror inte att vi kan förvänta oss några större skillnader mot Gorilla Glass 5 och jag tror inte att spräckta skärmar är ett minne blått.

Ännu bättre stereoljud


iPhone X hade stereoljud, även om det inte var mindblowing. Stereo var liksom precis från högtalarna och när de är 14-15 centimeter från varandra är det ok men inte så mycket mer. Med iPhone Xs har Apple breddat detta och ljudet känns som att det kommer från fem-sex centimeter utanför telefonen. När man håller telefonen i handen 30-40 centimeter från ögonen gör detta rätt stor skillnad.

Riktigt fantastiskt blir det på Max. Förutom att ljudet är högre (man kan driva folk omkring sig till vansinne med volymen) så är stereoljudet riktigt brett. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men känslan är ungefär som att du har ett par stereohögtalare på varje sida om en normal datorskärm. Ljudet är lite bredare och högre, men också lite skrikigare än på Note9. Båda två presterar riktigt bra här och det är helt enkelt kärlek för oss användare.

iPhone Xs och Xs Max spelar båda in video med stereoljud, vilket är den första iPhonen som gör. Yes, du har alltså spelat in i mono i hela ditt liv. Filmen ovan är inspelad med iPhone Xs så hur bra det funkar hör ni där.

Äntligen dubbla SIM - men inte i Sverige. Än.


Max-versionen av iPhone Xs kommer med dubbla SIM-kort. Typ. I Kina släpps den med två fysiska SIM-kort eftersom eSIM verkligen inte är grej där, men det är det ju inte här heller. Endast tio länder kommer att ha operatörer som stödjer eSIM när Max släpps och bara tre av dessa länder kommer att ha fler än en operatör med stöd. Vi kommer nog få dras med vanliga SIM-kort ett bra tag till, men är det här Apples försök till att pressa operatörerna att gå över till eSIM?

Men vi börjar med Kina. Där vill operatörerna tydligen verkligen inte att kunderna ska ha eSIM eftersom de då lätt skulle kunna byta operatör. I ett land där 90 procent av telefonerna som säljs har plats för två SIM-kort är detta ett problem eftersom kunderna är vana att byta. Här i Sverige har vi så bra abonnemang att det där med dubbla SIM-kort nästan känns fånigt, men operatörerna här vill så klart inte heller göra det lätt för kunderna att byta. Så motståndet finns nog här också, men till skillnad mot Kina har Apple råd att trycka på lite här. Vad jag tror att de hoppas på är att vi kunder ska bråka lite på våra operatörer så att stödet kommer igång och att det kommer snabbt.

Rättelse: Självklart finns det situationer även för svenskar där man vill ha dubbla SIM-kort, och funktionen är så klart efterlängtad för många.

Apple har en enorm makt i vissa situationer, men vi har i flera situationer sett att det inte spelar någon roll. Apple Pay finns till exempel bara hos Nordea än så länge. I USA har de tre stora operatörerna stöd för eSIM och det kanske räcker för Apple.

Hur som helst så är Max just nu inte en telefon som har stöd för dubbla SIM här i Sverige, helt enkelt för att vi inte har en enda operatör som har stöd för eSIM. En vild gissning är att operatörer kommer att börja med eSIM under nästa år, men just nu finns det inte.

Kameran är ett steg framåt - men räcker det?


Hårdvaran i kameran är i den tekniska specifikationen för vanligt folk inget nytt. Det finns två stycken, en vidvinkel- och en telelins. Eller det är vad Apple kallar dem för, men de snackar goja. För det första är den vanliga kameran inte vid någonstans. Kanske en smula jämfört med ett normalobjektiv till en DSLR-kamera, men inte i mobilvärlden. Jag skulle kalla detta för en normal-lins. "Tele"-linsen är inte heller speciellt mycket tele, man får 2x zoom jämfört med vanliga objektivet. Personligen hade jag önskat tre versioner, en vid (på riktigt), en normal och en telelins på i alla fall 3x zoom.

Hur som helst så har pixlarna i sensorerna blivit både bredare (1,4 istället för 1,22 mikrometer) och djupare (3,5 istället för 3,1 mikrometer) jämfört med iPhone X. Men det är egentligen inte på sensorsidan som saker har hänt utan det mesta står A12-processorn faktiskt för. Den har en "neural engine" vilket är fina ord för att säga att den är svinasnabb på att hantera vissa saker, som bilder. När jag träffade herrarna som chefade över hård- och mjukvaran för kameran verkade de mer än lovligt nöjda över att kunna ha kombinationen bra sensorer och en tokig processor.

Då kan man nämligen göra saker som Smart HDR. Jämfört med iPhone X är HDR-funktionen betydligt bättre - hur bra den står sig mot konkurrenterna återkommer vi till i en egen artikel. HDR-funktionen ska enligt Apple vara så bra att man inte ens kan stänga av den, framförallt ska den vara så snabb att det inte gör någon skillnad när man fotar.

Rättelse: Man kan visst stänga av den, men man gör det i inställningsappen och inte inne i foto-appen. Man kan där även välja att spara en bild utan HDR.

Apple har en bra tanke med sin kamera-app. Man vill att det ska vara sikta-skjut som gäller och inställningar är dåligt. Det ska bli bra utan att man behöver tänka själv. Jag gillar det, och iPhone har länge varit den kamera som ger bäst bilder över tid. Tar man 1000 bilder, levererar den helt enkelt fler som är bra än konkurrenterna. Där har konkurrensen hårdnat rejält på senare tid och många av de bästa levererar både fantastiska bilder i autoläget och massor med inställningar för den som vill.

Men Apple vägrar. Vilket gör att man nu inte kan stänga av HDR längre. Personligen hade jag nog velat kunna ställa in styrkan på HDR-funktionen, ibland blir det lite väl platt. RAW är en annan sådan funktion som telefonen har stöd för men som man inte vill ha i kamera-appen. Less is more, och man hänvisar till andra appar när jag frågar varför funktionen inte finns.

Porträttfotot ska ha blivit bättre, också tack vara mer processorkraft, men skillnaderna är helt ärligt inte gigantiska. Man har fortfarande problem med att hår i vissa situationer och det finns mer att önska innan det är perfekt. Men en sak som är härlig är att man efteråt kan justera hur mycket oskärpa man vill ha i bakgrunden. Inget banbrytande, konkurrenter har haft detta, men en trevlig nyhet.

Äntligen vattentät på riktigt - men garantin gäller ändå inte!


iPhone är äntligen IP68. Det betyder att telefonen inte bara tål damm och vattenstänk utan också får hoppa ner i poolen. Två meter i 30 minuter är Apples egna specifikation för vad telefonen ska klara av. Det låter ju lysande, men var på din vakt. Telefonen är garanterat vattentät från fabrik men om du till exempel tappar den eller ful-reparerar den så är det inte alltid säkert att den längre är vattentät. Så håll koll. På apple.com står det också "Fuktskador täcks inte av garantin" så har du inte hemförsäkring, ta det försiktigt. Och just ja, när du har badat, se till att den är torr innan du pluggar in den på laddning.

A12 Bionic är en best!


Apples chip har varit ledande de senaste åren och att A12 skulle vara riktigt kompetent är så klart ingen överraskning. iPhone X som hade A11:an fick drygt 4200 poäng i single-core-testet och här får A12 (i iPhone Xs Max) drygt 4800 poäng. I multi-core-testet fick A11 drygt 10.100 poäng och A12 drygt 10.800 poäng. Det ska jämföras med en Galaxy S9 som fick runt 3300 i single-core och 8600 i multi-score. En OnePlus 6 levererar drygt 2400 i single-core och 8900 i multi-core. Imponerande siffror från Apple.

Konstigt nog levererar iPhone Xs bara knappt 10.000 i multi-core. Lite oklart varför. Vi forskar i detta.

Rättelse: Vid nya tester levererar vanliga iPhone Xs en bit över 11.000 i multi-core.

Men märks det i verkligheten? Ja! Men det är flera saker som tillsammans gör att totalupplevelsen blir oerhört härlig. iOS 12 så klart, men det är ju inte unikt för Xs. Något som är unikt för Xs är att man numera mäter hur fingrarna flyttar sig på skärmen oftare än tidigare, numera 120 gånger per sekund. Tillsammans gör de här sakerna att det här är en telefon som upplevs som oerhört snabb. Eller, den är snabb på pappret men det märks också i verkligheten. Att flytta saker på skärmen, stänga appar, växla mellan appar, öppna appar och navigera i appar är en fröjd och det är ytterst sällan om någonsin som man behöver vänta på något. Ni vet de där sakerna som man gör till vardags. Här är fortfarande Apple bäst av alla.

Rättelse: Även iPhone X läser av touch 120 gånger per sekund.

Enligt tester, Apple säger inget själva om detta, så ska iPhone Xs ha 4 GB minne, mot tidigare 3 GB. Jämfört med de värsta Android-konkurrenterna (som har 6 eller 8 GB) är det lite, men det räcker. iPhone X har vid vissa tillfällen lidit av för lite minne när jag använt den och det är bättre i iPhone Xs, även om det aldrig kan bli för mycket minne i något. Återigen till vardagen. Jag körde igång en radda appar som jag använder mest hela tiden och de behövde aldrig starta om eller ladda om på grund av minnesbrist. Raddan med appar som jag testade med var Instagram, Messenger, Spotify, Google Maps, Slack, Youtube, Reddit, Gmail, Pocket Casts och Feber.se i Safari.

Till priset då - är iPhone Xs och Xs Max prisvärda?


Det är väldigt relativt. Så här, om du inte vill röra dig från iOS, om det var länge sedan du köpte ny telefon, om du är rädd om den så att den kommer att hålla länge (eller gå att sälja dyrt), om du använder din telefon mycket och framförallt om du har råd så varför inte. Visst är de smått sinnessjukt dyra men det kan vara värt det. Alternativet är ju kommande iPhone Xr eller varför inte en bättre begagnad iPhone X för runt 8000 kronor.

När Tim Cook presenterade dollar-priserna på dessa två på scenen i Cupertino kändes det helt ok. Sen kom de svenska priserna och jag tappade faktiskt hakan. I alla fall först. iPhone Xs är ju 1300 kronor dyrare än vad iPhone X var. Så klart beror det på att kronan är helt värdelös men Apple chansar lite här. Samsung Galaxy Note 9 kostar med 128 GB 999 dollar i USA och runt 10.900 kronor här i Sverige. En iPhone Xs Max kostar med 64 GB minne 1099 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 11.990 kronor här, men istället tar man 13.995 kronor.

En Note 9 med 512 GB minne kostar 1250 dollar och 13.490 kronor, en iPhone Xs Max med 512 GB kostar 1449 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 15.660 kronor här, men istället tar man 18.395 kronor.

Som ni märker är min poäng att Apple fullkomligen struntar i att "subventionera" priserna i Sverige för att ta marknadsandelar eller vara konkurrenskraftiga. Det är ett högt spel, men Apple verkar tänka att de lär få vad de kräver och folk kommer att köpa oavsett. De hade rätt med iPhone X, vi får se om de har rätt nu. Personligen tror jag att Xr och Xs Max kommer att bli storsäljarna, helt enkelt för att de riktar sig till den lite mer prismedvetne som inte behöver alla funktioner och Max är för den som går all in.

iPhone Xs med 64 GB minne kostar den 12.795 kronor, med 256 GB minne får man betala 14.695 kronor. Med 512 GB minne får man betala 17.195 kronor.

iPhone XS Max med 64 GB minne kostar den 13.995 kronor. Med 256 GB minne kostar den 15.895 kronor och med 512 GB minne 18.395 kronor.

Vill man inte lägga ut de pengarna och vill fortsätta med iOS, köp en iPhone 7 för tusan! Det är fortfarande en ruskigt kompetent telefon som fortfarande håller måttet och som kostar betydligt rimligare 5795 kronor ny. Begagnad är den din för 3500-4000 kronor.

Om du nöjer dig med Android, slå till på en OnePlus 6 för 5295 kronor. Det är en mycket kompetent och trevlig telefon för halva pengen. Visst är kameran sämre och det saknas en del funktioner som trådlös laddning och vattentäthet. Men behöver man inte det så varför inte.

Jämfört med Note 9 då? Jag är inte helt opartisk här så jag har svårt att vara helt trovärdig. Jag gillar absolut inte Samsungs böjda kanter, tycker inte bygget känns lyxigt och använder aldrig pennan. Jag gillar Max mer, men det är högst personligt.

Ska man uppgradera från en iPhone X? Till en Xs är svaret aldrig i livet. Sitt ner i båten. Till en Xs Max är svaret bara ja om du tycker att X är för liten och vill ha mer.

iPhone Xs och Xs Max må vara dyra, men de är faktiskt larvigt bra.
Har man råd och vill man så är det bara att slå till! Du lär inte bli besviken. Fattigare möjligen, men inte besviken.

Läs mer
30.8°
0

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

fler
Populäraste
Cannabismedicin för barn kan börja säljas i Sverige
Epidolex hjälper mot svår epilepsi 
Tumnagel
54.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
John Oliver snackar partiskhet i läkemedelsbranchen
Klockrent som vanligt 
Tumnagel
43.6°
+
André Stray
0
Nu ska vi få lära oss mer om Stockholms lokalbanor
Kollektivtrafik regerar 
Tumnagel
43.8°
+
Roger Åberg
0
Trailern för Commandos 2 HD Remastered
Och trailern för Praetorians HD Remaster 
Tumnagel
47.5°
+
Frode Wikesjö
0
Trump vill köpa Grönland
Och Grönland säger nej till det 
Tumnagel
59.7°
+
Frode Wikesjö
0
Henry Cavill fångar intelligent skurk
I trailern för Night Hunter 
Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0
Rekordfå dödsfall i trafiken i juli
En halvering jämfört med 2018 
Tumnagel
57.7°
+
Frode Wikesjö
0
Gör om en trasig tv till ett fuskfönster
Få fejkat dagsljus i mörka rum 
Tumnagel
48.5°
+
Roger Åberg
0
Hejdå Peter Fonda
Easy Rider-skådisen har lämnat oss 
Tumnagel
27.0°
+
Frode Wikesjö
0
Fint pedaltrampande av Ricky Rudd
Klipp från förr 
Tumnagel
43.2°
+
Bobby Green
0
Obehöriga kan avlyssna din telefon via Bluetooth
Säkerhetslucka upptäckt i Bluetooth parningsfunktion 
Tumnagel
31.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fransk solväg ser ut att bli ett fiasko
Rätt mycket som inte gick som man hade hoppats 
Tumnagel
28.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
fler
Senaste
Designer vill bygga flytande isbergsfabriker
Kanske kan förhindra att havsnivåerna stiger 
Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kolla in trailern till A Hidden Life
Michael Nyqvist sista film 
Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nya läckta bilder på Sonos första bärbara högtalare
Heter Move 
Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0
IKEA drar igång IKEA Home smart Business Unit
Där man ska samla sina smarta hemmet-grejer 
Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Blizzard varnar om hög väntetid när WoW: Classic släpps
Över 10.000 spelare väntas köa 
Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0
Nu blir det gratis att kolla på YouTube Originals
Om man pallar att kolla på annonser 
Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kevin Smith jobbar på He-Man-serie åt Netflix
VID GREYSKULLS STYRKA! 
Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0
Startopia får nytt liv i Spacebase Startopia
Hejdå fritid! 
Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0
Elon Musk verkar fortsatt vilja bomba Mars
Så att planeten blir lite mera lik jorden 
Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Huawei ryktas utveckla alternativ till Google Maps
Tillsammans med Googles ryska konkurrent Yandex 
Tumnagel
34.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Minecraft får stöd för ray tracing
Få Minecraft att se tjusigare ut mer RTX-kort 
Tumnagel
39.6°
+
André Stray
0
Borde din partner spela Undertale?
Lite förmiddagsnörderi 
Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0
fler
Tjock
Sneakers till NBA-stjärnan Kyrie Irving
Färgglada 
Tumnagel
78kg
+
Bobby Green
Gatumat i Pakistan
Det här äter man i staden Karachi 
Tumnagel
84kg
+
Bobby Green
Alla referenser i Kill Bill vol 1
Över 50 stycken 
Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
Håkan Hellström återvänder till Ullevi
Firar 20 år som solo-artist 
Tumnagel
-76kg
+
Bobby Green
Real Life - Send Me An Angel
Fredagsklassikern 
Tumnagel
90kg
+
Bobby Green
Alex lär sig göra dumplings
Helen betygsätter 
Tumnagel
80kg
+
Bobby Green
Ghostbusters-strumpor
Piffa fötterna lite 
Tumnagel
87kg
+
Bobby Green
Lover - nytt från Taylor Swift
Här är lyric-videon 
Tumnagel
73kg
+
Bobby Green
Kan hängmörning rädda billigt kött?
Kul experiment 
Tumnagel
93kg
+
Bobby Green
Imorgon öppnar Muji sin flaggskeppsbutik
Finns på Åhléns City i Stockholm 
Tumnagel
124kg
+
Bobby Green
Heinz-flaskor med Ed Sheerans tatuering
Det senaste i reklamkampanjen 
Tumnagel
-37kg
+
Bobby Green
Den galna vattenrutschkanan Verrückt
Därför var den en så korkad idé 
Tumnagel
62kg
+
Bobby Green
r