m
Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!
Vi ger er första svenska recensionen

Mobil / Feature

Det är ett S-år för Apple i år men ett lite speciellt sådant. För man gör inte bara iPhone X lite bättre, man släpper även den lite "billigare" Xr och den större Xs Max. Vi kan nu som första svenska medie ge er en recension på Xs och Xs Max!

Närmare genomgång av kameran med exempelbilder kan ni se här!

Men vi börjar med namnen. Förra året släppte alltså Apple iPhone X. Man hade släppt telefoner som såg likadana ut, mer eller mindre, sedan iPhone 6 och iPhone X var något helt nytt. Det känns smått galet faktiskt att det bara är ett år sedan som vi diskuterade den där flärpen som tokar, i dag har i princip alla telefoner förutom några undantag en flärp. Apple har ju länge, sedan iPhone 3G faktiskt, kört med att man släpper en lur ett år och sedan en s-version året efter men det var något man bröt förra året då iPhone 7s blev iPhone 8. Så att iPhone X skulle bli iPhone Xs var inte självklart, men så blev det. På "svenska" så låter det lite konstigt, men det beror på att vi vägrar säga "tio" istället för X här, vilket till att det blir lite tungvrickarövning med "ajfån eks s maks".

Hur som helst så är årets släpp av iPhone Xs precis vad det låter, en snabbare och bättre version av iPhone X.
Men hur bra är den och hur står den sig mot konkurrenterna? Och är den värd priset?

Designen är exakt densamma som förra året, men varför skulle de byta den? iPhone X är på många sätt ett enormt bra bygge som saknar motsvarighet i branschen. Skärmen är fantastisk, stålramen är grymt solid och även om jag inte är superkär i baksidan kan jag acceptera den. Den borde ha varit i stål som en gammal iPod, men det hade inte varit så fint för radiovågor och omöjliggjort trådlös laddning.

Bättre trådlös laddning


Just den trådlösa laddningen har blivit bättre. Man ska nu stödja 10W-laddning men det ska göra det snabbare på ett annat sätt än man kanske skulle kunna tro. Apple-folket jag pratat med säger nämligen att trådlös laddning är beroende av att telefonen ligger rätt på laddaren för att det ska gå snabbt. Så om man har rätt laddare och lägger telefonen rätt kommer det att gå snabbt som tusan, men till vardags kommer det märkas även på långsammare laddare eftersom det inte är lika viktigt att lägga en iPhone Xs rätt. Bra att veta, helt enkelt enklare att få till vettig laddning. Vi misstänker också att man har lärt sig en del om detta när man forskat på den där Airpaden som verkar ha försvunnit helt från Apples tankar.

Stöd för snabbladdning - men fortfarande kass laddare


Man har stöd för snabbladdning med sladd också, men man fortsätter att skicka med de superusla iPhone-laddarna som har sett likadana ut sedan iPhone 2G, en telefon som hade ett batteri på 800 mAh. Batteriet i iPhone X var på 2700 mAh och det i iPhone Xs Max lär vara större än så, men fortfarande har vi en trött laddare när många av konkurrenterna levererar snabbladdare i lådan. Pinsamt Apple! Nu kan man iofs köpa en annan laddare (till exempel från OnePlus för 200 spänn) men när man betalar en bra bit över 10.000 kronor är man värd en snabb laddare kan jag tycka.

På tal om saker som finns, eller snarare inte finns, i lådan så kommer det inte längre med någon adapter mellan 3.5 mm och lightning. Det kan jag nästan leva med, men det är också snålt.

Årets färg är guld


Tillbaka till designen. Den är alltså densamma som förra året förutom en sak - en ny guldfärg. Som jag verkligen gillar. Det är en guldton som inte är så blingig, jag skulle beskriva den som vigselringsguld med inslag av rosé. Färgen är så klart ett måste för alla som verkligen vill visa att de har en Xs och inte en gammal X, men även om man inte har behov av att skryta är den ett bra val. Eller så är det nyhetens behag som lurar mig. Jag kommer hur som helst att gå runt med skal 90 procent av tiden så det spelar inte så stor roll.

Just det där med att det är gigantisk skärm och glasbaksida är trist på just det sättet, bara en tokig person går runt utan skal. Och det gör ju att det där fantastiska bygget spelar betydligt mindre roll.

Det viktiga på en telefon i dag är ju skärmen, eller det har det väl alltid varit. Men i dag ska det ju vara skärm över hela framsidan. Apple är fortfarande, ett år efter iPhone X, den enda tillverkaren som har skärm hela vägen från topp till botten. Förutom den där flärpen då. Till och med Apple verkar tycka att den är lite jobbig nu för tiden, det är ju ingen slump att man har valt den här bakgrunden på reklambilderna...

När man håller telefonen som vanligt bryr jag mig inte så mycket om den där flärpen, men i landskapsläget är det störande, speciellt på nya Max-modellen. Varför då? Jo, för att jag inbillar mig att jag kommer att lägga den större telefonen ner oftare än den vanliga. Vi börjar ju ändå röra oss in på tablet-området här nu, även om formen på skärmen inte är helt fantastisk i liggande format när man till exempel surfar.

iPhone Xs Max är gigantisk - på ett bra sätt


Den stora nyheten, i dubbel bemärkelse, i år från Apple är ju iPhone Xs Max. Den viktigaste kommer nog vara Xr, men den återkommer vi till senare i oktober. Skärmen på Max är på 6,5 tum men förpackningen är i princip densamma som en iPhone 8 Plus. Max är 0,7 millimeter smalare, 0,9 millimeter lägre och 0,2 millimeter tjockare så skillnaden är inte så stor.

I samma förpackning får man dock in en hel tum mer skärm och det gör verkligen skillnaden. Även mot vanliga iPhone Xs känns max stor, men främst när skärmen är påslagen om ni fattar. Precis som att Plus-versionerna tidigare har varit lite större, men ändå hanterbara, så är den här det också.

Jämfört med stora Note 9 är Max ungefär lika stor. Note är 4,4 millimeter högre, 1,1 millimeter tjockare och Max är en millimeter bredare. Båda är stora telefoner, helt klart. Jag förstår varför Samsung har valt att göra en haka och en panna istället för en flärp, vad man gillar bäst är så klart personligt.

Framförallt njuter jag av den stora skärmen hemma i soffan. I landskapsläge när man kollar på film så klart, men också i vertikalt läge. Tyvärr så låter Apple oss fortfarande inte leka med upplösningen på skärmen och man kan bara ändra storleken på text. Jag som vill använda den större skärmen för att få in mer, inte bara får större, stör mig på detta.

Skärmen skyddas av ett glas och det är som vanligt det hårdaste och bästa någonsin. Apple säger att det är unikt framtaget för dem, men jag tror inte att vi kan förvänta oss några större skillnader mot Gorilla Glass 5 och jag tror inte att spräckta skärmar är ett minne blått.

Ännu bättre stereoljud


iPhone X hade stereoljud, även om det inte var mindblowing. Stereo var liksom precis från högtalarna och när de är 14-15 centimeter från varandra är det ok men inte så mycket mer. Med iPhone Xs har Apple breddat detta och ljudet känns som att det kommer från fem-sex centimeter utanför telefonen. När man håller telefonen i handen 30-40 centimeter från ögonen gör detta rätt stor skillnad.

Riktigt fantastiskt blir det på Max. Förutom att ljudet är högre (man kan driva folk omkring sig till vansinne med volymen) så är stereoljudet riktigt brett. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men känslan är ungefär som att du har ett par stereohögtalare på varje sida om en normal datorskärm. Ljudet är lite bredare och högre, men också lite skrikigare än på Note9. Båda två presterar riktigt bra här och det är helt enkelt kärlek för oss användare.

iPhone Xs och Xs Max spelar båda in video med stereoljud, vilket är den första iPhonen som gör. Yes, du har alltså spelat in i mono i hela ditt liv. Filmen ovan är inspelad med iPhone Xs så hur bra det funkar hör ni där.

Äntligen dubbla SIM - men inte i Sverige. Än.


Max-versionen av iPhone Xs kommer med dubbla SIM-kort. Typ. I Kina släpps den med två fysiska SIM-kort eftersom eSIM verkligen inte är grej där, men det är det ju inte här heller. Endast tio länder kommer att ha operatörer som stödjer eSIM när Max släpps och bara tre av dessa länder kommer att ha fler än en operatör med stöd. Vi kommer nog få dras med vanliga SIM-kort ett bra tag till, men är det här Apples försök till att pressa operatörerna att gå över till eSIM?

Men vi börjar med Kina. Där vill operatörerna tydligen verkligen inte att kunderna ska ha eSIM eftersom de då lätt skulle kunna byta operatör. I ett land där 90 procent av telefonerna som säljs har plats för två SIM-kort är detta ett problem eftersom kunderna är vana att byta. Här i Sverige har vi så bra abonnemang att det där med dubbla SIM-kort nästan känns fånigt, men operatörerna här vill så klart inte heller göra det lätt för kunderna att byta. Så motståndet finns nog här också, men till skillnad mot Kina har Apple råd att trycka på lite här. Vad jag tror att de hoppas på är att vi kunder ska bråka lite på våra operatörer så att stödet kommer igång och att det kommer snabbt.

Rättelse: Självklart finns det situationer även för svenskar där man vill ha dubbla SIM-kort, och funktionen är så klart efterlängtad för många.

Apple har en enorm makt i vissa situationer, men vi har i flera situationer sett att det inte spelar någon roll. Apple Pay finns till exempel bara hos Nordea än så länge. I USA har de tre stora operatörerna stöd för eSIM och det kanske räcker för Apple.

Hur som helst så är Max just nu inte en telefon som har stöd för dubbla SIM här i Sverige, helt enkelt för att vi inte har en enda operatör som har stöd för eSIM. En vild gissning är att operatörer kommer att börja med eSIM under nästa år, men just nu finns det inte.

Kameran är ett steg framåt - men räcker det?


Hårdvaran i kameran är i den tekniska specifikationen för vanligt folk inget nytt. Det finns två stycken, en vidvinkel- och en telelins. Eller det är vad Apple kallar dem för, men de snackar goja. För det första är den vanliga kameran inte vid någonstans. Kanske en smula jämfört med ett normalobjektiv till en DSLR-kamera, men inte i mobilvärlden. Jag skulle kalla detta för en normal-lins. "Tele"-linsen är inte heller speciellt mycket tele, man får 2x zoom jämfört med vanliga objektivet. Personligen hade jag önskat tre versioner, en vid (på riktigt), en normal och en telelins på i alla fall 3x zoom.

Hur som helst så har pixlarna i sensorerna blivit både bredare (1,4 istället för 1,22 mikrometer) och djupare (3,5 istället för 3,1 mikrometer) jämfört med iPhone X. Men det är egentligen inte på sensorsidan som saker har hänt utan det mesta står A12-processorn faktiskt för. Den har en "neural engine" vilket är fina ord för att säga att den är svinasnabb på att hantera vissa saker, som bilder. När jag träffade herrarna som chefade över hård- och mjukvaran för kameran verkade de mer än lovligt nöjda över att kunna ha kombinationen bra sensorer och en tokig processor.

Då kan man nämligen göra saker som Smart HDR. Jämfört med iPhone X är HDR-funktionen betydligt bättre - hur bra den står sig mot konkurrenterna återkommer vi till i en egen artikel. HDR-funktionen ska enligt Apple vara så bra att man inte ens kan stänga av den, framförallt ska den vara så snabb att det inte gör någon skillnad när man fotar.

Rättelse: Man kan visst stänga av den, men man gör det i inställningsappen och inte inne i foto-appen. Man kan där även välja att spara en bild utan HDR.

Apple har en bra tanke med sin kamera-app. Man vill att det ska vara sikta-skjut som gäller och inställningar är dåligt. Det ska bli bra utan att man behöver tänka själv. Jag gillar det, och iPhone har länge varit den kamera som ger bäst bilder över tid. Tar man 1000 bilder, levererar den helt enkelt fler som är bra än konkurrenterna. Där har konkurrensen hårdnat rejält på senare tid och många av de bästa levererar både fantastiska bilder i autoläget och massor med inställningar för den som vill.

Men Apple vägrar. Vilket gör att man nu inte kan stänga av HDR längre. Personligen hade jag nog velat kunna ställa in styrkan på HDR-funktionen, ibland blir det lite väl platt. RAW är en annan sådan funktion som telefonen har stöd för men som man inte vill ha i kamera-appen. Less is more, och man hänvisar till andra appar när jag frågar varför funktionen inte finns.

Porträttfotot ska ha blivit bättre, också tack vara mer processorkraft, men skillnaderna är helt ärligt inte gigantiska. Man har fortfarande problem med att hår i vissa situationer och det finns mer att önska innan det är perfekt. Men en sak som är härlig är att man efteråt kan justera hur mycket oskärpa man vill ha i bakgrunden. Inget banbrytande, konkurrenter har haft detta, men en trevlig nyhet.

Äntligen vattentät på riktigt - men garantin gäller ändå inte!


iPhone är äntligen IP68. Det betyder att telefonen inte bara tål damm och vattenstänk utan också får hoppa ner i poolen. Två meter i 30 minuter är Apples egna specifikation för vad telefonen ska klara av. Det låter ju lysande, men var på din vakt. Telefonen är garanterat vattentät från fabrik men om du till exempel tappar den eller ful-reparerar den så är det inte alltid säkert att den längre är vattentät. Så håll koll. På apple.com står det också "Fuktskador täcks inte av garantin" så har du inte hemförsäkring, ta det försiktigt. Och just ja, när du har badat, se till att den är torr innan du pluggar in den på laddning.

A12 Bionic är en best!


Apples chip har varit ledande de senaste åren och att A12 skulle vara riktigt kompetent är så klart ingen överraskning. iPhone X som hade A11:an fick drygt 4200 poäng i single-core-testet och här får A12 (i iPhone Xs Max) drygt 4800 poäng. I multi-core-testet fick A11 drygt 10.100 poäng och A12 drygt 10.800 poäng. Det ska jämföras med en Galaxy S9 som fick runt 3300 i single-core och 8600 i multi-score. En OnePlus 6 levererar drygt 2400 i single-core och 8900 i multi-core. Imponerande siffror från Apple.

Konstigt nog levererar iPhone Xs bara knappt 10.000 i multi-core. Lite oklart varför. Vi forskar i detta.

Rättelse: Vid nya tester levererar vanliga iPhone Xs en bit över 11.000 i multi-core.

Men märks det i verkligheten? Ja! Men det är flera saker som tillsammans gör att totalupplevelsen blir oerhört härlig. iOS 12 så klart, men det är ju inte unikt för Xs. Något som är unikt för Xs är att man numera mäter hur fingrarna flyttar sig på skärmen oftare än tidigare, numera 120 gånger per sekund. Tillsammans gör de här sakerna att det här är en telefon som upplevs som oerhört snabb. Eller, den är snabb på pappret men det märks också i verkligheten. Att flytta saker på skärmen, stänga appar, växla mellan appar, öppna appar och navigera i appar är en fröjd och det är ytterst sällan om någonsin som man behöver vänta på något. Ni vet de där sakerna som man gör till vardags. Här är fortfarande Apple bäst av alla.

Rättelse: Även iPhone X läser av touch 120 gånger per sekund.

Enligt tester, Apple säger inget själva om detta, så ska iPhone Xs ha 4 GB minne, mot tidigare 3 GB. Jämfört med de värsta Android-konkurrenterna (som har 6 eller 8 GB) är det lite, men det räcker. iPhone X har vid vissa tillfällen lidit av för lite minne när jag använt den och det är bättre i iPhone Xs, även om det aldrig kan bli för mycket minne i något. Återigen till vardagen. Jag körde igång en radda appar som jag använder mest hela tiden och de behövde aldrig starta om eller ladda om på grund av minnesbrist. Raddan med appar som jag testade med var Instagram, Messenger, Spotify, Google Maps, Slack, Youtube, Reddit, Gmail, Pocket Casts och Feber.se i Safari.

Till priset då - är iPhone Xs och Xs Max prisvärda?


Det är väldigt relativt. Så här, om du inte vill röra dig från iOS, om det var länge sedan du köpte ny telefon, om du är rädd om den så att den kommer att hålla länge (eller gå att sälja dyrt), om du använder din telefon mycket och framförallt om du har råd så varför inte. Visst är de smått sinnessjukt dyra men det kan vara värt det. Alternativet är ju kommande iPhone Xr eller varför inte en bättre begagnad iPhone X för runt 8000 kronor.

När Tim Cook presenterade dollar-priserna på dessa två på scenen i Cupertino kändes det helt ok. Sen kom de svenska priserna och jag tappade faktiskt hakan. I alla fall först. iPhone Xs är ju 1300 kronor dyrare än vad iPhone X var. Så klart beror det på att kronan är helt värdelös men Apple chansar lite här. Samsung Galaxy Note 9 kostar med 128 GB 999 dollar i USA och runt 10.900 kronor här i Sverige. En iPhone Xs Max kostar med 64 GB minne 1099 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 11.990 kronor här, men istället tar man 13.995 kronor.

En Note 9 med 512 GB minne kostar 1250 dollar och 13.490 kronor, en iPhone Xs Max med 512 GB kostar 1449 dollar och hade Apple räknat som Samsung hade den kostat 15.660 kronor här, men istället tar man 18.395 kronor.

Som ni märker är min poäng att Apple fullkomligen struntar i att "subventionera" priserna i Sverige för att ta marknadsandelar eller vara konkurrenskraftiga. Det är ett högt spel, men Apple verkar tänka att de lär få vad de kräver och folk kommer att köpa oavsett. De hade rätt med iPhone X, vi får se om de har rätt nu. Personligen tror jag att Xr och Xs Max kommer att bli storsäljarna, helt enkelt för att de riktar sig till den lite mer prismedvetne som inte behöver alla funktioner och Max är för den som går all in.

iPhone Xs med 64 GB minne kostar den 12.795 kronor, med 256 GB minne får man betala 14.695 kronor. Med 512 GB minne får man betala 17.195 kronor.

iPhone XS Max med 64 GB minne kostar den 13.995 kronor. Med 256 GB minne kostar den 15.895 kronor och med 512 GB minne 18.395 kronor.

Vill man inte lägga ut de pengarna och vill fortsätta med iOS, köp en iPhone 7 för tusan! Det är fortfarande en ruskigt kompetent telefon som fortfarande håller måttet och som kostar betydligt rimligare 5795 kronor ny. Begagnad är den din för 3500-4000 kronor.

Om du nöjer dig med Android, slå till på en OnePlus 6 för 5295 kronor. Det är en mycket kompetent och trevlig telefon för halva pengen. Visst är kameran sämre och det saknas en del funktioner som trådlös laddning och vattentäthet. Men behöver man inte det så varför inte.

Jämfört med Note 9 då? Jag är inte helt opartisk här så jag har svårt att vara helt trovärdig. Jag gillar absolut inte Samsungs böjda kanter, tycker inte bygget känns lyxigt och använder aldrig pennan. Jag gillar Max mer, men det är högst personligt.

Ska man uppgradera från en iPhone X? Till en Xs är svaret aldrig i livet. Sitt ner i båten. Till en Xs Max är svaret bara ja om du tycker att X är för liten och vill ha mer.

iPhone Xs och Xs Max må vara dyra, men de är faktiskt larvigt bra.
Har man råd och vill man så är det bara att slå till! Du lär inte bli besviken. Fattigare möjligen, men inte besviken.

Läs mer
30.9°
0

Så bra är iPhone Xs och Xs Max!

Vi ger er första svenska recensionen

Kolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
34.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
15.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
33.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
53.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
55.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
42.1°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
42.8°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
32.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
49.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
84kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
314kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
43kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-4kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson