m
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är Nokia Lumia 800

Så bra är Nokia Lumia 800
Älskar, älskar inte...

Mobil / Hårdvara

Även om jag vet att Lumia 800 inte är en telefon som Nokia står och faller med så är den ett statement - så här vill Nokia att deras framtid ska vara. Så vill de att hårdvaran ska vara och så vill de att mjukvaran ska vara. Frågan är om det är tillräckligt bra för att rädda våra finska grannar.

Det har varit några år nu som man knappt har tittat åt en Nokia, i princip sedan iPhone kom även om N95:an en gång i tiden tävlade rätt bra mot just iPhone. Vi ska inte glömma E61 och E71 heller i och för sig, men efter dessa modeller har inte många blickar vänts mot vår grannar i öster. För även om hårdvaran ibland har varit vacker, kamerorna ibland varit bra och de tekniska funktionerna har funnits där så spelade det inte så stor roll eftersom mjukvaran var så extremt på efterkälken.

För nästan ett år sedan gick Stephan Elop, tidigare anställd på Microsoft, ut och sa att nu dumpar Nokia Symbian och går all in på Windows Phone 7 (WP7). I samma sekund tappade Nokia massor av förtroende hos operatörerna - ett operativsystem (Symbian) som inte ens tillverkaren tror på åker direkt ut från butikerna. Guldläge för Android med andra ord, eftersom iPhone redan fanns på hyllorna fylldes de platser som det förut stod Nokia-telefoner på snabbt med lurar från Android-gänget.

Elop gav order om att minst en telefon skulle komma ut från Nokia med WP7 under 2011 och det lyckades man med, även om den inte kom ut i hela världen. Nu är det alltså premiär här i Sverige.

I höstas kom Nokia N9, med operativsystemet Meego på som i praktiken var nerlagt redan innan telefonen släpptes. Vi techjournalister som gillar Samsung och de andra men tröttnat på telefoner som inte var så spännande utan såg ut som allt annat började ana en ljusare framtid - Nokia visade verkligen med N9 att man kan göra en telefon som ser annorlunda ut än en gammal iPhone och samtidigt göra något vackert och kanske även bättre funktionellt. Lovande helt enkelt

Men så var det det där med WP7 - Samsung, HTC och LG släppte alla telefoner med WP7 men intresset var i det närmaste obefintligt. Vi var dock många som var nyfikna för WP7 är en frisk fläkt.

Intresset från asiaterna slocknade lite extra när dealen med Nokia presenterades eftersom man nu inte visste vad som skulle hända med Microsofts fokus. När Google presenterade att man ville köpa Motorola blev den koreanska regeringen till och med så orolig att de beordrade Samsung och LG att titta på ett eget, gemensamt OS eftersom man nu varken litade på Google eller Microsoft.

Ett inte helt optimalt läge med andra ord men varken Nokia eller Microsoft erkänner sig som slagna och tror mycket på framtiden. Men räcker den fantastiska hårdvaran från N9 med Nokias lite kryddade Windows Phone 7 för att få över konsumenterna från Android och iPhone? Är Lumia 800 en jesus-telefon?

Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Men det är en mycket lovande telefon. Vi börjar med hårdvaran.

Lumia 800 ser i princip ut som en N9:a. Kroppen är byggt i ett material som är hårt och lyxigt, men som inte alls känns ömtåligt. Det är dessutom färgat innan gjutning och alltså inte målat - ingen risk för att en repa ska synas speciellt mycket med andra ord. Jag har haft mitt testexemplar i fickan som man brukar ha och det enda stället som blir repigt är silverplattan vid kameran. Det är synd att denna är av plast, hade den varit av metall hade den nog sett vacker ut längre.

Kameran är förresten en besvikelse. Den var bra i N9, men av någon anledning så bytte man ner sig till 800:an och även fast det står Carl Zeiss Tessar vid linsen är det bara att glömma att ta fantastiska bilder med den här telefonen. Tyvärr. Första bilden blir oftast ofokuserad och när man tar andra bilden med lite mer tålamod blir man ändå besviken. Här är fyra bilder som exempel, alla tagna inomhus eller under rätt svåra förhållanden trista vinterdagar. På en skön strand med mycket ljus lär bilderna bli betydligt bättre...
På telefonens sida sitter fyra knappar, två för volym, en för att låsa / låsa upp och en för att ta bilder. Det händer att man trycker på fotoknappen istället för låsknappen vilket kan vara irriterande men knappast ett problem att grina över. Knapparna i sig är tyvärr i plast - precis som med plattan vid kameran så hade dessa mått bra av att vara av metall.

På toppen hittar vi två luckor och en 3.5 mm-utgång för ljud. Den ena luckan gömmer USB-kontakten och den andra SIM-kortet som är av micro-SIM-typ. USB-luckan finns det risk att man bryter av, men den ska gå att byta om olyckan är framme. SIM-luckan öppnar man ju väldigt sällan men den fungerar i alla fall ypperligt. I botten hittar vi högtalare som låter helt ok och så mic.

Men det som syns mest på telefonen är så klart skärmen. Själva skärmen är på 3.7 tum, upplösningen är 480 x 800 pixlar och typen är av AMOLED - med tillägget ClearBlack och skärmen är verkligen svart vilket hjälper operativsystemet att bli lite extra sexigt. Ovanpå skärmen hittar vi gorilla-glas som inte är platt utan snarare välvt. Fördelen är att telefonen känns skönare och blir snyggare men när du får blänk i skärmen så blir det lite Lustiga huset på Gröna Lund - ljuset rör sig på ett lite extra irriterande sätt.

Många användare av Lumia 800 har haft problem med batteriet. Min testlur har varit förskonad från det stora generalfelet men Nokia (och Microsoft antar jag) har saker och göra med batteriet ändå. När jag haft telefonen som extralur och inte använt den speciellt mycket har den fungerat i två dygn utan problem, men så fort den börjar användas händer det saker på batterimätaren. Vill du använda telefonen normalt så ska du inte lämna hemmet utan helt fullt laddat batteri...

Under skärmen - eller i snarare - hittar vi tre touchknappar: tillbaka, hem och sök. Jag brukar ogilla touchknappar men de här har inte stört mig nämnvärt. De här knapparna är ju ganska lika de man hittar på Android-telefoner men de fungerar lite olika - både bra och dåligt. Tillbakaknappen fungerar betydligt bättre än på Android, det är svårt att förklara men vad som händer när man trycker på tillbaka är mer naturligt. I Android är jag aldrig riktigt säker på vad som kommer att hända (jag har rätt många gånger saknat en framåt-knapp i Android efter att man hamnat på ställen man inte förväntade sig efter ett tryck på back-knappen...). Håller man ner tillbakaknappen får man upp en multitasking-vy som ser ut som den i Android 4 fast vertikalt istället för horisontellt. En bra idé som det knappast spelar någon roll vem som kom på - behåll!

Om tillbaka-knappen är bättre i WP7 än i Android är det precis tvärtom med sök-knappen. I Android får man upp söken för Spotify om man trycker på förstoringsglaset (och är inne i Spotify) - i WP7 får man alltid upp Bing-söket. Och ärligt talat - vem vill det? Håller man ner sökknappen (och har engelska som språk) får man upp röststyrning, en röststyrning som någon tomte på Microsoft jämförde med Apples Siri och nej, de är inte att jämföra. Microsoft TellMe-funktion, som den heter, klarar av att ringa upp kontakter eller utföra sökningar men så mycket mer kan man inte göra. Vill man skicka ett meddelande med hjälp av TellMe måste man vara snabb och veta vad du vill säga, så fort du pausar stannar funktionen.

Klickar man på hemknappen, eller Start-knappen som Microsoft nog vill att man ska säga, kommer man till hemskärmen och den ser inte alls ut som något vi tidigare har sett på iOS eller Android - eller annat heller för den delen. Istället för ikoner hittar vi här tiles - rutor som antingen bara är en dum länk precis som en ikon eller kan innehålla information som uppdateras. Microsofts vision är att man inte ska behöva öppna upp väderappen för att se vädret utan det ska räcka med att se på rutan och det fungerar faktiskt prima, oftast. För mig, vi har haft rätt mycket diskussion om detta på kontoret så vi är inte helt ense på Feber, är detta den perfekta mixen mellan widget och ikon. Jag tycker att widgets är snyggt, men funktionen är sällan lika stor som den platsen som widgeten tar upp. I WP7 tvingas utvecklarna att skala ner och hålla sig inom ramarna vilket är bra. Ikoner a la iOS är enkelt och praktiskt men att bara kunna ha en liten siffra känns rätt fattigt.

Utseendet på rutorna är enkelt och färgerna man kan välja att ha på dem är alla väldigt intensiva. Reaktionerna på deras utseende är klart mixat, en del gillar och tycker att det är riktigt snyggt men jag har också fått reaktioner som "fan va fult" och "usch, det där känns som Windows 95". Klart är i alla fall att de är stora och alla, långt ifrån faktiskt, har funktioner i sig. Om jag och Gordon var chefer på Microsoft hade vi sett till att man skulle kunna gruppera fyra rutor inom en ruta - lite som en mapp. Jag vill till exempel inte att länkarna till Explorer, Nokia Drive, Marketplace och Inställningar ska ta upp halva min startskärm. Rätt många rutor, som samtal och meddelanden, har bara en interaktiv funktion dessutom - det dyker upp en siffra ibland - och det får plats på en fjärdedels yta.

En fin sak mer rutorna är att de går att skapas som direktlänkar in i en app. Jag kör till exempel appen tunein för att lyssna på radio och rutan jag har skapat drar inte igång appen från start utan tar mig direkt till P3-delen och startar strömmningen. Gillar!

Sveper man åt vänster på startskärmen får man upp en lista på alla appar man har i bokstavsordning. Här finns det inget sätt att sortera som man vill - jag hade velat ha ett alternativ där det mest använda hamnade överst eller nåt i alla fall.

Medföljande appar
Med från start finns ett par appar, några unika för Nokia. Den viktigaste är nog Nokia Drive - en navigatorapp helt gratis är inte fy skam. Appen i sig är kanske inte riktigt i klass med exempelvis Navigon men dock och väl för att ta dig fram till målet.

Nokia Maps är för Lumia 800 vad Google Maps är för Androider och iPhone. Funkar som sig bör - men saknar man Google Maps finns det inofficiella Google Maps-appar i Marketplace.

Nokia Music är en bra app om du inte kör Spotify, här kan man gratis lyssna på musik i olika kanaler. Tyvärr finns det en limit på att hoppa över max sex låtar per timme så det är med andra ord bara att bita ihop och lyssna på det som erbjuds. Många av er kör nog Spotify ändå, så detta är ingen dealbreaker.

Förutom Nokias appar finns det så klart ett helt gäng som är standard på alla Windows Phone-telefoner. e fungerar alla riktigt bra och är så klart snyggt infogade i WP7-gränssnittet. Kontakt-appen är ett sånt exempel - man kan pinna kontakter på startskärmen. Klickar man på kontakten får man upp alla kontaktvägar som finns insamlade från i mitt fall Google, Facebook, Twitter och Windows Live. Man kan även kika på vad personen haft för sig på social nätverk och få upp en history mellan personen och en själv - här samlas alla konversationer vare sig det är Facebook, SMS, samtal eller chat. Sjukt fint!

Det finns även en tile om en själv där man enkelt kan posta statustuppdateringar, få notifieringar från Facebook och Twitter etcetera.

Något som tyvärr inte är riktigt lika trevligt är den medföljande webbläsaren som är en mobil version av Internet Explorer. Den må vara snabb i tester och klara standarder finfint, men det är inte webkit och i princip all mobil webb i dag är anpassad för webkit. Microsoft kan inte gå sin egen väg här, man måste se till att stödja allt som webkit stödjer och fungera på exakt samma sätt som webkit. Bäst hade varit om man helt enkelt böjde sig för pressen och använde webkit istället för sin egen motor.

För världen kommer inte att anpassa sig efter Internet Explorer och eftersom det inte finns så mycket appar är detta extra kritiskt och viktigt. Rätt ofta, mer standard än undantag faktiskt, är att man presenteras för den riktigt tråkiga webbversionen av webbplatser, inte den som är anpassad för touch. Detta går att komma runt ibland men känslan när man surfar runt blir ändå att webbläsaren är stenålder - även om den inte är det.

En annan sak som är extremt viktig på en mobiltelefon i dag är spel, så klart. Microsoft har ju sin Xbox och försöker flytta över så mycket av det DNA't som det bara går så klart. Man får över sin avatar, kan lira med sina Xbox-polare och får achivements - och mer godis kommer nog i framtiden. Alla spel samlas också under Xbox Live-delen och ligger inte och skräpar bland det andra - på gått och ont.

Windows Phone har ju rätt låga krav på hårdvaran med dagens mått mätt - inga dubbla processorkärnor här inte. Tyvärr märks detta när man börjar spela, bara laddtiden för spel är plågosam om man är van vid exempelvis en iPhone 4S eller snabb Android. Ovan ser ni Plants vs Zombies på Lumia 800 och iPhone 4S.

Nokia skickar också med en app som de lite fyndigt kallar för Nytt om appar, som helt enkelt är tips på nya appar eller appar man bör upptäcka. Den gör det faktiskt bättre än Marketplace själv så den lilla appen tackar vi för Nokia.

Detta drar oss så klart in på elefanten i rummet: tredjeparts-applikationer. Microsoft själva säger att man nu har 50 000 appar i Marketplace men det är inklusive lokala appar, som man jobbar hårt på att göra, så för en svensk är inte utbudet så stort. Windows Phone har ju inte heller funnits i Sverige så speciellt länge, det var först med Mango-uppdateringen som stöd för svenska kom vilket gör att antalet svenska appar än så länge är sparsamt.

50 000, eller vad det nu är, kan ju ses som en betydande mängd och man kan komma med argumentet att man inte behöver mer än 20-30 appar ändå. Men att WP7 har en tiondel så många appar som iOS och Android betyder ju faktiskt att utbudet är en tiondel så stort. Om det finns en Twitter-app till WP7 finns det tio till iOS och Android och då är chansen betydligt större att någon av dem faktiskt är riktigt bra - eller helt enkelt faller dig i smaken.

Visst finns spel som Angry Birds och Plants vs Zombies, men de har vi spelat igenom några gånger nu och vi vill ha de där nya liren eller så vill vi ha appen till den där speciella tjänsten.

Tills i dag har iOS varit den naturliga förstaplattformen för utvecklare men Android börjar komma i kapp. Speciellt gratis-appar är det i dag lika viktigt att man släpper till båda plattformarna samtidigt. Men många har inte resurser till två plattformar och tvingas fortfarande välja.

I ett sånt läge är det inget höjdarläge att vara nummer tre. Om utvecklarna överhuvudtaget väljer att utveckla för WP7 kommer plattformen att komma i tredje hand och få appen absolut sist. Alla nya funktioner och uppdateringar kommer också komma sist till WP7 och det är ju faktiskt inte speciellt kul att få vänta i månader på funktioner.

De appar som i min värld är viktigast är Spotify, Facebook och Twitter och de finns alla till WP7. Spotify är stjärnan av de tre, den appen är riktigt snygg och trevlig. Twitter får godkänt och Facebook knappt godkänt. Jämfört med Tweetbot på iOS är Twitter för WP7 skit och jämför man Facebook på WP7 och en Galaxy Nexus är det givet vilken man vill använda. WP7-versionerna känns faktiskt lite som demo-appar - saker som bara finns för att visa att det går och inget som man verkligen vill använda.

Slutsats
Nej, Nokia Lumia 800 är ingen jesustelefon. Tyvärr.

Känslan i hårdvaran och designen är topp och där får Nokia med beröm godkänt - förutom den där kameran då som kunde ha varit bättre. Men det är i mjukvaran det faller. Windows Phone 7 är helt klart något man kan leva med, vissa delar är galet vackra, men efter någon vecka vill man ha mer och dyker in i Marketplace och hittar - inte speciellt mycket.

Appar är viktigt och jag skulle vilja påstå att det är viktigare än någonting annat. Det är inte så kul att köpa en helt ny telefon i dag och inte kunna köra de saker som alla andra kan köra och få ett app-utbud som är två år efter Android och iOS.

Den som köper Windows Phone 7 och Lumia 800 i dag är väldigt sugen på något nytt och får just det - för stunden. Jag tror tyvärr att nyhetens behag kommer att gå över och jag anar en hel del bytesannonser på Blocket inom en snar framtid.

Uppdatering
Missade en sak - Nokia Lumia 800 saknar tyvärr funktionen att kunna dela med sig av sin uppkoppling via WiFi - att bli en så kallad hotspot. En funktion som känns som en självklarhet i dag och som saknas när man står där och vill ha uppkoppling till sin dator.

Läs mer
41.5°
0

Så bra är Nokia Lumia 800

Älskar, älskar inte...

Star Wars Squadrons på ingång till EA Play
Och även Game Pass Ultimate

Star Wars Squadrons släpptes i höstas och erbjöd spelare en ordentlig multiplayerupplevelse med diverse flygbara farkoster från Star Wars-universumet. Nu har EA bestämt sig för att göra spelet lite mer lättillgängligt och kommer nu i mars lägga till Squadrons i EA Play-biblioteket. Givetvis kommer prenumeranter av EA Play kunna lägga vantarna på spelet, men detta betyder även att spelet kommer bli tillgängligt för prenumeranter av Xbox Game Pass Ultimate. Specifikt när spelet kommer dyka upp på EA Play är oklart, men mer info lär dyka upp inom kort. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

EU-förslag om vaccinpass kommer den här månaden
Gemensamma riktlinjer ska tas fram

Förra månaden meddelade både Sveriges och Danmarks regering att de skulle ta fram något slags "vaccinpass", ett bevis på att en person vaccinerats mot covid-19 och då kanske skulle kunna få det enklare att resa, besöka olika evenemang och liknande lättnader i de nuvarande restriktionerna som gäller. Nu har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att det kommer ett konkret förslag på hur vaccinpass i EU ska utformas inom en månad. Detta var något som von der Leyen utlovade under ett framträdande inför tyska konservativa EU-parlamentsledamöter igår rapporterar nyhetsbyrån Reuters. EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade frågan om ett vaccinpass vid sitt toppmöte förra veckan. Man kom då överens om att låta EU-kommissionen samordna vilka uppgifter som bör finnas med i vaccinpassen och på vilket sätt de skulle presenteras. Det kommer dock att bli varje enskilt EU-land att själva till slut bestämma hur deras eventuella vaccinpass ska utformas. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

120 Hz officiellt på ingång till Oculus Quest 2
Börjar testas nu i mars

Nyligen började det ryktas om att Oculus fristående VR-headset Quest 2 kommer få stöd för 120 Hz i framtiden och det verkar som att ryktena stämde. Oculus har meddelat att utvecklare kommer kunna börja testa den högre bilduppdateringen redan nu i mars. Det återstår att se när spel och appar till Quest 2 börjar släppas med 120 Hz-stöd, samt hur mycket högre bilduppdatering kommer påverka prestanda och batteritid, men oavsett är det trevligt att stöd för högre uppdateringsfrekvens är på ingång. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Camaro siktar mot skyarna under dragrace
Men föraren lyckas rädda situationen

Här ser vi Tim Slavens köra med sin hyfsat pigga Camaro på en dragstrip. Bilen har såpass mycket effekt och grepp på bakhjulen att den stegrar och till slut flyger upp i luften. Det hela kunde ha slutat riktigt illa men Tim verkar ha haft turen och skickligheten på sin sida denna gång. Efter händelsen skakade Tim av sig det hela och redan nästa dag var han bakom ratten igen och genomförde körningen ni ser här nedan. Tumnagel
38.5°
+
Bobby Green
0

Självkörande version av Volkswagen ID. Buzz kommer 2025
Utvecklad för bilpooler

Volkswagen Commercial Vehicles presenterar nu planer på att erbjuda en helt självkörande version av den kommande eldrivna minibussen ID. Buzz. Målet är att den ska lanseras 2025 och då använda teknik utvecklad av företaget Argo AI. Tanken är att ta fram en bil anpassad för bildelning och bilpooler. Skissen visar en version utrustad med flera LIDAR-sensorer, bland annat i en kupa på taket. Om det är så här den självkörande versionen kommer att se ut när den väl börjar rulla på gatorna återstår att se. Vanliga ID. Buzz ska lanseras någon gång nästa år. Tumnagel
38.4°
+
Bobby Green
0

Transportstyrelsen vill göra elsparkcyklandet trafiksäkrare
Har presenterat lite nya förslag för det

Transportstyrelsen har tagit fram lite nya förslag för att göra elsparkcyklar säkrare i trafiken, både för de som framför dessa och deras medtrafikanter. Bland annat föreslår Transportstyrelsen att elsparkcyklar inte längre ska få framföras på trottoarer. Man vill även slopa kravet på en begränsad motoreffekt på 250 watt. Detta är något man vill göra för att kunna klassa elsparkcyklarna som cyklar och slippa införa ytterligare en fordonskategori. Förutom det så anser Transportstyrelsen även att gränsen på 250 watt kan förhindra utvecklingen av trafiksäkrare elsparkcyklar. Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen, säger i ett pressmeddelande: "Dagens effektbegränsning riskerar att hindra teknikutvecklingen. Den är också ett hinder för att utveckla trafiksäkrare och mer ändamålsenliga fordon, till exempel med högre batterikapacitet och bättre hjul." Flera av Transportstyrelsen förslag om elsparkcyklar riktar sig till väghållare och bland dessa finns att man vill ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager samt ta bort möjligheten att cykla på väg med hastighetsbegränsningen 50 km/h och om cyklisten är över 15 år när det finns cykelbana. Bremer säger: "Flera av förslagen riktar sig till väghållare i syfte att skynda på utvecklingen av både gång- och cykelinfrastrukturen. En annan förhoppning är att väghållare i framtiden minskar användandet av kombinerade ytor och ersätter dessa med tydligt åtskilda gång- och cykelbanor, säger Pernilla Bremer." Transportstyrelsen kommer att överlämna sina förslag om elsparkcyklandets framtid idag men när några beslut i frågan kan tas finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

OnePlus teasar event 8 mars
Dags för 9R?

Nyligen trillade det in en drös rykten om OnePlus releaseplaner. Mer specifikt att företaget i mars månad kommer visa upp fyra nya enheter i form av flaggskeppen 9 och 9 Pro, övre midrange-luren 9R och en smart klocka med Wear OS. När detta ska ske har varit okänt, men nu har OnePlus levererat en teaser på sin hemsida som pekar på att festligheterna kommer dra igång om en vecka, 8 mars. OnePlus lär leverera ytterligare information om eventet inom kort. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Rykte Kommer iPhone 13 få 1TB lagring?
Nytt rykte uppger att så kan bli fallet

9to5Mac rapporterar om att det nu kommit rykten från flera källor som uppger att nästa iPhone-modell kommer att ha ett lagringsalternativ på 1TB. I dagsläget är det största lagringalternativet man kan få på en iPhone 512GB vilket skulle innebära att detta dubblerades om ryktena skulle stämma. Apple-experten Jon Prosser sa redan i oktober förra året att iPhone 13 skulle få ett större lagringsalternativ än nuvarande iPhone-modeller. Detta var något han återupprepade för Front Page Tech i januari och sa då även: "We’re in early stages of iPhone 13 right now and we kind of just have prototypes to go off of, which means that not much is actually final. But I will tell you that most of those prototypes, I’m being told, do feature a terabyte of storage. That is, prototypes for the pro models." iPhone 13 förväntas inte släppas förrän i höst och vi lär sannolikt få höra både ett och annat rykte om den tills dess. Huruvida ryktet om 1TB lagring stämmer återstår att se. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Att titta på skidåkning är inte så populärt bland yngre tv-tittare
Bara en av tio som följer världscupen i SVT är under 40 år

DN har tagit sig en närmare titt på hur tv-publiken som följer världscupen i skidåkning på SVT ser ut och kommit fram till att det främst är äldre svenskar som pysslar med det. Enligt statistiken från MMS så är bara runt en av tio tittare som följer Vinterstudions sändningar från världscupen i skidor under 40 år. 64 procent av den totala tittarsiffran varit 60 år eller äldre och 24 procent varit i åldersgruppen 40–59 år. Det innebär att 88 procent av tittarna är 40 år eller äldre. Det ska påpekas att de här siffrorna gäller för SVT:s linjärtv-visningar och inte inkluderar SVT Play. I Norge har det genomförts en liknande undersökning och det kunde man konstatera att åtta av tio tittare var över 50 år gamla. Har du kollat in SVT:s sändningar från världcupen i skidor i år? Svara gärna på vår enkät nedan. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Terraria kommer till Google Stadia trots allt
Strul med utvecklarens Google-konto är löst

För några veckor sedan meddelade Terraria-utvecklaren Andrew Spinks att han var lite less på Google efter att hans Google-konto låsts utan förklaring. I samma veva meddelade Spinks att på grund av detta kommer den kommande Stadia-porten av Terraria inte släppas som planerat. Nu verkar berättelsen ha fått ett lyckligt slut och Stadia-porten av Terraria kommer släppas som planerat. På Terraria-forumet “After a month of pushing (and with the immense support of our fans), Google finally reached out and was able to provide a lot of transparency around the situation and to restore access to all of our accounts. Due to the hard work the Stadia team has put in - as well as our partners at 505 Games - we have decided that we will allow the upcoming launch Terraria on Google Stadia to proceed. The Terraria Stadia build is based on the DR Studios 1.4.0.5 (latest) build, and is currently at Google for certification review.” Specifikt när Terraria till Stadia kommer släppas är för tillfället okänt, men oavsett är det trevligt att Stadia-spelare också kommer få ta del av den moderna klassikern. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

GM tar patent på fotmassage inbyggt i bilens golv
Najs!

Det är många bilar som erbjuder massage i framstolarna nu för tiden. Vissa har det även i baksätet och i Audi A8 kan man dessutom få fotmassage genom att placera fötterna mot passagerarstolens rygg. Nu har General Motors tagit patent på ett system som låter dig få fotmassage genom golvet i hela bilen. Om man nu skulle ha detta i sin bil får man nog se till att hålla golven ordentligt rena, massagen funkar nämligen ganska så uselt om man behåller skorna på. Som vanligt med patent återstår det att se om detta någonsin kommer att bli verklighet. Tumnagel
40.9°
+
Bobby Green
0

Tom Holland besviken på sin insats i Uncharted
För mycket fokus på att se cool ut

Uncharted-spelen har levererat ordentliga äventyr i majestätiska miljöer och hjälten Nathan Drake har praktiskt taget varit en modern variant av Indiana Jones. Fokus har legat på actionspäckade stunder där Drake fått göra häftiga saker i stället för att se häftig ut. Och av Tom Holland att tyda så kan det hända att den kommande filmen har lite fel fokus. Eller i alla fall Hollands skådespelarinsats. GQ fick ta ett snack med Holland i samband med hans pressturné för Cherry och Uncharted-filmen kom på tal och i intervjun berättar Holland att han inte riktigt är nöjd med sin insats som Nathan Drake. Detta då att han var mer fokuserad på att se häftig ut än någonting annat. Holland citat om filmen har nu nedan. “As soon as you start worrying about ‘Do I look good in this shot?’ acting becomes something other than playing a character. I think there are elements of my performance in Uncharted where I kind of fell under that spell of being ‘I want to look good now. I want this to be my cool moment.’ I had to play this very tough, very stoic guy – basically be Mark Wahlberg. My character is supposed to be a fucking action hero in this moment! Look, I haven’t seen it, so I don’t know if I succeeded in that. But it was an important lesson learned, because, at times, it was less about land a mark and go through this scene and more about land a mark, stand like this and see my bulging biceps... It was a mistake and is something that I will probably never do again.” Förhoppningsvis betyder inte detta att hela filmen kommer vara full av biceps och pangpang, utan vara mer fokuserad på skattjakt. Oavsett klingar Hollands uttalande lite illa, men vi håller tummarna att detta endast gäller hans insats och inte hela filmen. Hur som helst. Uncharted-filmen har premiär om ett år och innan dess lär det erbjudas en och annan teaser och trailer för filmen som visar hur filmens ton kommer vara. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

Idag nylanseras Amazon Prime Video i Sverige
Ska börja satsa mer lokalt

Amazons streamingtjänst Amazon Prime Video är antagligen ingen av de större tjänsterna i Sverige men det verkar nu Amazon vilja ändra på. Idag, 1 mars, nylanseras Amazon Prime Video i Sverige och resten Norden och kommer att få ett lite mera lokalt fokus. Det innebär bland annat tjänsten kommer att få lokala gränssnitt, fler svenska undertexter och anpassat innehåll för den svenska marknaden. Det verkar även som om Amazon planerar att satsa mer på egna lokala produktioner i Norden och Martin Backlund, innehållschef för Norden på Amazon Prime Video, säger till DN att "det är en viktig del för att en tjänst ska kännas relevant. " Amazon Prime Video kostar 65 kronor i månaden och går att testa gratis under sju dagar. Här nedanför hittas en reklamfilm inför tjänstens nylansering i Norden samt en faktaruta med en del av de saker som sänds och snart kommer att börja sändas på Amazon Prime Video. Har du Amazon Prime Video? Svara gärna på vår enkät nedan. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Aston Martin smygvisar ny version av DBX
Med en ännu mer sluttande taklinje

Den som trodde att Aston Martins SUV DBX redan hade en tillräckligt sluttande bakdel har tydligen fel, för en ännu slankare version är på gång. Den ska presenteras under årets tredje kvartal och dessa linjer är det första vi får se av den. Gällande DBX är det även en laddhybrid-version på gång men den ska inte lanseras förrän 2024. En annan nyhet kring tillverkaren är att vid 2023 ska ytterligare tio stycken modeller med Mercedes-teknik ha lanserats. 2024 ska även alla nya modeller vara elektrifierade. 2030 ska över 90 procent av utbudet vara elektrifierat eller helt eldrivet. Tumnagel
37.4°
+
Bobby Green
0

Västtrafik vill också ha blipp-betalning för enkelresor
Vill ha det som i Stockholm och Skåne

Västtrafik vill underlätta för resenärer att betala för enkelresor genom att låta dem betala dessa direkt i spärrar och automater med hjälp av sitt betalkort. Liknande system har redan införts i Stockholm och Skåne där resenärer nu kan köpa biljetter enkelt genom att blippa sitt betalkort vid spärrar och biljettautomater. För att ett sådant system ska kunna införas även i Västtrafiks linjenät krävs att deras kortläsare certifieras för kontaktlösa betalningar. Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, säger till Göteborgs-Posten: "Vi vill kunna använda kortläsare ombord som är skapade för Västtrafikkortet. Det här förslaget bygger på att man kan använda läsarna för bankkortsbetalningar och det är de inte gjorda för. Det kräver en certifiering som bankkortsutställarna kräver att alla system som ska hantera bankkortsbetalningar genomgår." Väljer Västtrafik att gå vidare med sitt förslag om blipp-betalning och det tas beslut om att det ska införas så kommer systemet först tas i bruk i zon A: Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. När eventuellt så kan bli fallet finns det än så länge inga uppgifter om. I klippet ovan kan ni kolla in hur kontaktlösa blipp-betalningar funkar i SL:s tunnelbanespärrar i Stockholm. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar räder
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med köttfabriker räder. Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
33.4°
+
André Stray
0

Enormt isberg har brutit sig loss från Antarktis
Har ungefär samma storlek som London

Ett enormt isberg har brutits loss från Antarktis bara 20 kilometer från en forskningsstation som drivs av brittiska The British Antarctic Survey (BAS). Isberget ska vara cirka 1270 kvadratkilometer och runt 150 meter tjockt vilket gör att det upptäcker samma yta som London ungefär. Det är inte onormalt att delar av isen från Antarktis lossar lite då och då men det lite mer sällsynt att sådana enorma isberg som det som nu brutit sig loss gör det. Den brittiske professorn och glaciologen Adrian Luckman säger till The Guardian: "Although the breaking off of large parts of Antarctic ice shelves is an entirely normal part of how they work, large calving events such as the one detected at the Brunt Ice Shelf on Friday remain quite rare and exciting. With three long rifts actively developing on the Brunt Ice Shelf system over the last five years, we have all been anticipating that something spectacular was going to happen.Time will tell whether this calving will trigger more pieces to break off in the coming days and weeks. At Swansea University we study the development of ice shelf rifts because, while some lead to large calving events, others do not, and the reasons for this may explain why large ice shelves exist at all." I inslaget här ovanför snackar australiensiska ABC News lite mer om isberget med doktor Ben Galton-Fenzi från Australian Antarctic Division. Tumnagel
29.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Stockholm får interaktiv brottskarta
Inspirerad av modell från New York

Region Stockholm ska under våren lansera en interaktiv brottskarta där allmänheten ska kunna se hur utsatta för brott olika områden och stadsdelar i regionen är. Förebilden för kartan har man hämtat från New York vars så kallade "NYC Crime Map" ni kan se en skärmdump på här ovanför. Stockholms interaktiva brottskarta tas fram på initiativ av Stockholms trygghetskommission och trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) säger om kartan: "Det är Sverigeunikt på sättet man sammanställer och presenterar brottslighetens utbredning från en övergripande, aggregerad regional nivå ner till i praktiken näst intill ner till kvartersnivå.Det finns gott om statistik och rapporter, men att samla ihop det på det här viset, framför allt med den här utgångspunkten i livskvalitetsbrott, det har inte gjorts tidigare." I karttjänsten är Stockholmsregionen indelad i 1364 basområden som färgas mörkare ju fler brott av en viss typ som begås där skriver DN. I faktarutan nedan hittas mer information om Stockholms kommande interaktiva brottskarta. Tumnagel
46.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Så berättas skämten i Family Guy
Nerdstalgic går igenom

I Family Guy skämtas det högt och lågt om allt och inget. Här går YouTube-kanalen Nerdstalgic igenom hur skämten levereras. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Sneakers inspirerade av Lexus IS 350 F Sport
Har vinge på hälen

Lexus har tillsammans med RTFKT tagit fram en sneaker som inspirerats av modellen IS 350 F Sport. Främst är det bilens färg och kolfiber som man har hämtat designidéer av. Skorna är även beprydda med modellbeteckningen baktill och har en liten 3D-utskriven vinge för att hälen ska få bättre downforce. Skorna är bara tillverkade i ett exemplar och är inget som kommer att säljas till konsument. Tumnagel
69kg
+
Bobby Green

Kenan Thompson mumsar heta kycklingvingar
På distans

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Hot Ones, programmet där kändisar äter heta kycklingvingar. Denna gång har turen, eller oturen, kommit till SNL-skådisen Kenan Thompson. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
105kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
63kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green