m
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är Nokia Lumia 800

Så bra är Nokia Lumia 800
Älskar, älskar inte...

Mobil / Hårdvara

Även om jag vet att Lumia 800 inte är en telefon som Nokia står och faller med så är den ett statement - så här vill Nokia att deras framtid ska vara. Så vill de att hårdvaran ska vara och så vill de att mjukvaran ska vara. Frågan är om det är tillräckligt bra för att rädda våra finska grannar.

Det har varit några år nu som man knappt har tittat åt en Nokia, i princip sedan iPhone kom även om N95:an en gång i tiden tävlade rätt bra mot just iPhone. Vi ska inte glömma E61 och E71 heller i och för sig, men efter dessa modeller har inte många blickar vänts mot vår grannar i öster. För även om hårdvaran ibland har varit vacker, kamerorna ibland varit bra och de tekniska funktionerna har funnits där så spelade det inte så stor roll eftersom mjukvaran var så extremt på efterkälken.

För nästan ett år sedan gick Stephan Elop, tidigare anställd på Microsoft, ut och sa att nu dumpar Nokia Symbian och går all in på Windows Phone 7 (WP7). I samma sekund tappade Nokia massor av förtroende hos operatörerna - ett operativsystem (Symbian) som inte ens tillverkaren tror på åker direkt ut från butikerna. Guldläge för Android med andra ord, eftersom iPhone redan fanns på hyllorna fylldes de platser som det förut stod Nokia-telefoner på snabbt med lurar från Android-gänget.

Elop gav order om att minst en telefon skulle komma ut från Nokia med WP7 under 2011 och det lyckades man med, även om den inte kom ut i hela världen. Nu är det alltså premiär här i Sverige.

I höstas kom Nokia N9, med operativsystemet Meego på som i praktiken var nerlagt redan innan telefonen släpptes. Vi techjournalister som gillar Samsung och de andra men tröttnat på telefoner som inte var så spännande utan såg ut som allt annat började ana en ljusare framtid - Nokia visade verkligen med N9 att man kan göra en telefon som ser annorlunda ut än en gammal iPhone och samtidigt göra något vackert och kanske även bättre funktionellt. Lovande helt enkelt

Men så var det det där med WP7 - Samsung, HTC och LG släppte alla telefoner med WP7 men intresset var i det närmaste obefintligt. Vi var dock många som var nyfikna för WP7 är en frisk fläkt.

Intresset från asiaterna slocknade lite extra när dealen med Nokia presenterades eftersom man nu inte visste vad som skulle hända med Microsofts fokus. När Google presenterade att man ville köpa Motorola blev den koreanska regeringen till och med så orolig att de beordrade Samsung och LG att titta på ett eget, gemensamt OS eftersom man nu varken litade på Google eller Microsoft.

Ett inte helt optimalt läge med andra ord men varken Nokia eller Microsoft erkänner sig som slagna och tror mycket på framtiden. Men räcker den fantastiska hårdvaran från N9 med Nokias lite kryddade Windows Phone 7 för att få över konsumenterna från Android och iPhone? Är Lumia 800 en jesus-telefon?

Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Men det är en mycket lovande telefon. Vi börjar med hårdvaran.

Lumia 800 ser i princip ut som en N9:a. Kroppen är byggt i ett material som är hårt och lyxigt, men som inte alls känns ömtåligt. Det är dessutom färgat innan gjutning och alltså inte målat - ingen risk för att en repa ska synas speciellt mycket med andra ord. Jag har haft mitt testexemplar i fickan som man brukar ha och det enda stället som blir repigt är silverplattan vid kameran. Det är synd att denna är av plast, hade den varit av metall hade den nog sett vacker ut längre.

Kameran är förresten en besvikelse. Den var bra i N9, men av någon anledning så bytte man ner sig till 800:an och även fast det står Carl Zeiss Tessar vid linsen är det bara att glömma att ta fantastiska bilder med den här telefonen. Tyvärr. Första bilden blir oftast ofokuserad och när man tar andra bilden med lite mer tålamod blir man ändå besviken. Här är fyra bilder som exempel, alla tagna inomhus eller under rätt svåra förhållanden trista vinterdagar. På en skön strand med mycket ljus lär bilderna bli betydligt bättre...
På telefonens sida sitter fyra knappar, två för volym, en för att låsa / låsa upp och en för att ta bilder. Det händer att man trycker på fotoknappen istället för låsknappen vilket kan vara irriterande men knappast ett problem att grina över. Knapparna i sig är tyvärr i plast - precis som med plattan vid kameran så hade dessa mått bra av att vara av metall.

På toppen hittar vi två luckor och en 3.5 mm-utgång för ljud. Den ena luckan gömmer USB-kontakten och den andra SIM-kortet som är av micro-SIM-typ. USB-luckan finns det risk att man bryter av, men den ska gå att byta om olyckan är framme. SIM-luckan öppnar man ju väldigt sällan men den fungerar i alla fall ypperligt. I botten hittar vi högtalare som låter helt ok och så mic.

Men det som syns mest på telefonen är så klart skärmen. Själva skärmen är på 3.7 tum, upplösningen är 480 x 800 pixlar och typen är av AMOLED - med tillägget ClearBlack och skärmen är verkligen svart vilket hjälper operativsystemet att bli lite extra sexigt. Ovanpå skärmen hittar vi gorilla-glas som inte är platt utan snarare välvt. Fördelen är att telefonen känns skönare och blir snyggare men när du får blänk i skärmen så blir det lite Lustiga huset på Gröna Lund - ljuset rör sig på ett lite extra irriterande sätt.

Många användare av Lumia 800 har haft problem med batteriet. Min testlur har varit förskonad från det stora generalfelet men Nokia (och Microsoft antar jag) har saker och göra med batteriet ändå. När jag haft telefonen som extralur och inte använt den speciellt mycket har den fungerat i två dygn utan problem, men så fort den börjar användas händer det saker på batterimätaren. Vill du använda telefonen normalt så ska du inte lämna hemmet utan helt fullt laddat batteri...

Under skärmen - eller i snarare - hittar vi tre touchknappar: tillbaka, hem och sök. Jag brukar ogilla touchknappar men de här har inte stört mig nämnvärt. De här knapparna är ju ganska lika de man hittar på Android-telefoner men de fungerar lite olika - både bra och dåligt. Tillbakaknappen fungerar betydligt bättre än på Android, det är svårt att förklara men vad som händer när man trycker på tillbaka är mer naturligt. I Android är jag aldrig riktigt säker på vad som kommer att hända (jag har rätt många gånger saknat en framåt-knapp i Android efter att man hamnat på ställen man inte förväntade sig efter ett tryck på back-knappen...). Håller man ner tillbakaknappen får man upp en multitasking-vy som ser ut som den i Android 4 fast vertikalt istället för horisontellt. En bra idé som det knappast spelar någon roll vem som kom på - behåll!

Om tillbaka-knappen är bättre i WP7 än i Android är det precis tvärtom med sök-knappen. I Android får man upp söken för Spotify om man trycker på förstoringsglaset (och är inne i Spotify) - i WP7 får man alltid upp Bing-söket. Och ärligt talat - vem vill det? Håller man ner sökknappen (och har engelska som språk) får man upp röststyrning, en röststyrning som någon tomte på Microsoft jämförde med Apples Siri och nej, de är inte att jämföra. Microsoft TellMe-funktion, som den heter, klarar av att ringa upp kontakter eller utföra sökningar men så mycket mer kan man inte göra. Vill man skicka ett meddelande med hjälp av TellMe måste man vara snabb och veta vad du vill säga, så fort du pausar stannar funktionen.

Klickar man på hemknappen, eller Start-knappen som Microsoft nog vill att man ska säga, kommer man till hemskärmen och den ser inte alls ut som något vi tidigare har sett på iOS eller Android - eller annat heller för den delen. Istället för ikoner hittar vi här tiles - rutor som antingen bara är en dum länk precis som en ikon eller kan innehålla information som uppdateras. Microsofts vision är att man inte ska behöva öppna upp väderappen för att se vädret utan det ska räcka med att se på rutan och det fungerar faktiskt prima, oftast. För mig, vi har haft rätt mycket diskussion om detta på kontoret så vi är inte helt ense på Feber, är detta den perfekta mixen mellan widget och ikon. Jag tycker att widgets är snyggt, men funktionen är sällan lika stor som den platsen som widgeten tar upp. I WP7 tvingas utvecklarna att skala ner och hålla sig inom ramarna vilket är bra. Ikoner a la iOS är enkelt och praktiskt men att bara kunna ha en liten siffra känns rätt fattigt.

Utseendet på rutorna är enkelt och färgerna man kan välja att ha på dem är alla väldigt intensiva. Reaktionerna på deras utseende är klart mixat, en del gillar och tycker att det är riktigt snyggt men jag har också fått reaktioner som "fan va fult" och "usch, det där känns som Windows 95". Klart är i alla fall att de är stora och alla, långt ifrån faktiskt, har funktioner i sig. Om jag och Gordon var chefer på Microsoft hade vi sett till att man skulle kunna gruppera fyra rutor inom en ruta - lite som en mapp. Jag vill till exempel inte att länkarna till Explorer, Nokia Drive, Marketplace och Inställningar ska ta upp halva min startskärm. Rätt många rutor, som samtal och meddelanden, har bara en interaktiv funktion dessutom - det dyker upp en siffra ibland - och det får plats på en fjärdedels yta.

En fin sak mer rutorna är att de går att skapas som direktlänkar in i en app. Jag kör till exempel appen tunein för att lyssna på radio och rutan jag har skapat drar inte igång appen från start utan tar mig direkt till P3-delen och startar strömmningen. Gillar!

Sveper man åt vänster på startskärmen får man upp en lista på alla appar man har i bokstavsordning. Här finns det inget sätt att sortera som man vill - jag hade velat ha ett alternativ där det mest använda hamnade överst eller nåt i alla fall.

Medföljande appar
Med från start finns ett par appar, några unika för Nokia. Den viktigaste är nog Nokia Drive - en navigatorapp helt gratis är inte fy skam. Appen i sig är kanske inte riktigt i klass med exempelvis Navigon men dock och väl för att ta dig fram till målet.

Nokia Maps är för Lumia 800 vad Google Maps är för Androider och iPhone. Funkar som sig bör - men saknar man Google Maps finns det inofficiella Google Maps-appar i Marketplace.

Nokia Music är en bra app om du inte kör Spotify, här kan man gratis lyssna på musik i olika kanaler. Tyvärr finns det en limit på att hoppa över max sex låtar per timme så det är med andra ord bara att bita ihop och lyssna på det som erbjuds. Många av er kör nog Spotify ändå, så detta är ingen dealbreaker.

Förutom Nokias appar finns det så klart ett helt gäng som är standard på alla Windows Phone-telefoner. e fungerar alla riktigt bra och är så klart snyggt infogade i WP7-gränssnittet. Kontakt-appen är ett sånt exempel - man kan pinna kontakter på startskärmen. Klickar man på kontakten får man upp alla kontaktvägar som finns insamlade från i mitt fall Google, Facebook, Twitter och Windows Live. Man kan även kika på vad personen haft för sig på social nätverk och få upp en history mellan personen och en själv - här samlas alla konversationer vare sig det är Facebook, SMS, samtal eller chat. Sjukt fint!

Det finns även en tile om en själv där man enkelt kan posta statustuppdateringar, få notifieringar från Facebook och Twitter etcetera.

Något som tyvärr inte är riktigt lika trevligt är den medföljande webbläsaren som är en mobil version av Internet Explorer. Den må vara snabb i tester och klara standarder finfint, men det är inte webkit och i princip all mobil webb i dag är anpassad för webkit. Microsoft kan inte gå sin egen väg här, man måste se till att stödja allt som webkit stödjer och fungera på exakt samma sätt som webkit. Bäst hade varit om man helt enkelt böjde sig för pressen och använde webkit istället för sin egen motor.

För världen kommer inte att anpassa sig efter Internet Explorer och eftersom det inte finns så mycket appar är detta extra kritiskt och viktigt. Rätt ofta, mer standard än undantag faktiskt, är att man presenteras för den riktigt tråkiga webbversionen av webbplatser, inte den som är anpassad för touch. Detta går att komma runt ibland men känslan när man surfar runt blir ändå att webbläsaren är stenålder - även om den inte är det.

En annan sak som är extremt viktig på en mobiltelefon i dag är spel, så klart. Microsoft har ju sin Xbox och försöker flytta över så mycket av det DNA't som det bara går så klart. Man får över sin avatar, kan lira med sina Xbox-polare och får achivements - och mer godis kommer nog i framtiden. Alla spel samlas också under Xbox Live-delen och ligger inte och skräpar bland det andra - på gått och ont.

Windows Phone har ju rätt låga krav på hårdvaran med dagens mått mätt - inga dubbla processorkärnor här inte. Tyvärr märks detta när man börjar spela, bara laddtiden för spel är plågosam om man är van vid exempelvis en iPhone 4S eller snabb Android. Ovan ser ni Plants vs Zombies på Lumia 800 och iPhone 4S.

Nokia skickar också med en app som de lite fyndigt kallar för Nytt om appar, som helt enkelt är tips på nya appar eller appar man bör upptäcka. Den gör det faktiskt bättre än Marketplace själv så den lilla appen tackar vi för Nokia.

Detta drar oss så klart in på elefanten i rummet: tredjeparts-applikationer. Microsoft själva säger att man nu har 50 000 appar i Marketplace men det är inklusive lokala appar, som man jobbar hårt på att göra, så för en svensk är inte utbudet så stort. Windows Phone har ju inte heller funnits i Sverige så speciellt länge, det var först med Mango-uppdateringen som stöd för svenska kom vilket gör att antalet svenska appar än så länge är sparsamt.

50 000, eller vad det nu är, kan ju ses som en betydande mängd och man kan komma med argumentet att man inte behöver mer än 20-30 appar ändå. Men att WP7 har en tiondel så många appar som iOS och Android betyder ju faktiskt att utbudet är en tiondel så stort. Om det finns en Twitter-app till WP7 finns det tio till iOS och Android och då är chansen betydligt större att någon av dem faktiskt är riktigt bra - eller helt enkelt faller dig i smaken.

Visst finns spel som Angry Birds och Plants vs Zombies, men de har vi spelat igenom några gånger nu och vi vill ha de där nya liren eller så vill vi ha appen till den där speciella tjänsten.

Tills i dag har iOS varit den naturliga förstaplattformen för utvecklare men Android börjar komma i kapp. Speciellt gratis-appar är det i dag lika viktigt att man släpper till båda plattformarna samtidigt. Men många har inte resurser till två plattformar och tvingas fortfarande välja.

I ett sånt läge är det inget höjdarläge att vara nummer tre. Om utvecklarna överhuvudtaget väljer att utveckla för WP7 kommer plattformen att komma i tredje hand och få appen absolut sist. Alla nya funktioner och uppdateringar kommer också komma sist till WP7 och det är ju faktiskt inte speciellt kul att få vänta i månader på funktioner.

De appar som i min värld är viktigast är Spotify, Facebook och Twitter och de finns alla till WP7. Spotify är stjärnan av de tre, den appen är riktigt snygg och trevlig. Twitter får godkänt och Facebook knappt godkänt. Jämfört med Tweetbot på iOS är Twitter för WP7 skit och jämför man Facebook på WP7 och en Galaxy Nexus är det givet vilken man vill använda. WP7-versionerna känns faktiskt lite som demo-appar - saker som bara finns för att visa att det går och inget som man verkligen vill använda.

Slutsats
Nej, Nokia Lumia 800 är ingen jesustelefon. Tyvärr.

Känslan i hårdvaran och designen är topp och där får Nokia med beröm godkänt - förutom den där kameran då som kunde ha varit bättre. Men det är i mjukvaran det faller. Windows Phone 7 är helt klart något man kan leva med, vissa delar är galet vackra, men efter någon vecka vill man ha mer och dyker in i Marketplace och hittar - inte speciellt mycket.

Appar är viktigt och jag skulle vilja påstå att det är viktigare än någonting annat. Det är inte så kul att köpa en helt ny telefon i dag och inte kunna köra de saker som alla andra kan köra och få ett app-utbud som är två år efter Android och iOS.

Den som köper Windows Phone 7 och Lumia 800 i dag är väldigt sugen på något nytt och får just det - för stunden. Jag tror tyvärr att nyhetens behag kommer att gå över och jag anar en hel del bytesannonser på Blocket inom en snar framtid.

Uppdatering
Missade en sak - Nokia Lumia 800 saknar tyvärr funktionen att kunna dela med sig av sin uppkoppling via WiFi - att bli en så kallad hotspot. En funktion som känns som en självklarhet i dag och som saknas när man står där och vill ha uppkoppling till sin dator.

Läs mer
41.5°
0

Så bra är Nokia Lumia 800

Älskar, älskar inte...

Telefoner som säljs i Utah måste ha "porrfilter"
Från och med nästa år

Några lagstiftare i Utah bestämde i veckan att samtliga telefoner och paddor som säljs i den amerikanska delstaten måste ha ett inbyggt porrfilter. Filtret, som måste vara på plats till 2022, ska blockera material som anses vara skadligt för minderåriga. Tillverkarna tvingas därmed implementera och aktivera ett sådant filter som standard i sina produkter. Sedan är det då upp till användaren själv att bestämma om de vill inaktivera det eller ej. Enheter som säljs utan detta filter aktiverat kan behöva betala böter (som högst 500 dollar) dock ska lagförslaget tydligen inte vara en officiell lag i delstaten förrän minst fem andra stater har vidtagit liknande åtgärder. Lagförslaget röstades igenom med en relativt stor marginal och ska nu bara godkännas av Utahs guvernör Spencer Cox för att det ska bli klart. Lagstiftare i Utah har tidigare kallat porr som en folkhälsokris så det var väl kanske inte helt oväntat att sådana här grejer skulle implementeras där. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

Klassiska bilar som krympt i tvätten
Ernie Adams bygger riktigt coola kopior i litet format

Ända sedan 1965 har Ernie Adams byggt kopior på klassiska bilar. Men de skiljer sig en hel del mot andra replikor som finns. Ernies exemplar är nämligen rejält nedskalade och det ser nästan ut som att man förminskat dem några snäpp med maskinen som används i Älskling jag krympte barnen-filmerna. Den första bilen han byggde som är döpt till Grandpa Dwarf blev till av gamla kylskåp och den rullar än idag. Ernie har byggt hundratals bilar och alla är fullt körbara och lagliga för gatan. I det här klippet får vi se några av hans mycket imponerande skapelser. Spana in Ernies museum på länken. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.5°
+
Bobby Green
0

Hellsing ska bli tv-serie
Ingen ny anime alltså

Den populära mangaserien Hellsing ska bli tv-serie av manusförfattaren bakom John Wick-filmerna, Derek Kolstad. Tillsammans med Amazon Studios ska han tolka mangan till serie en i spelfilmsformat och inte en anime-grej. Kolstad nämnde i en intervju att han varit besatt av att adaptera mangan ända sedan hans bror introducerade honom till Hellsing för några år sedan. Någon regissör, skådespelare eller något premiärdatum finns dock inte ännu. Bonus-Hellsing nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Digitala vaccinintyg tillgängliga till sommaren
Varför inte nu?

Under gårdagen höll sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) en presskonferens där han meddelade att Sverige ska ha digitala vaccinintyg tillgängliga till sommaren. Anledningen till det är att han anser att både resebolag samt länder kommer att ställa krav på att folk har något sådant när folk ska ut och resa under sommaren. Redan nu ställer länder krav på att man har ett negativt covidtest och nu när folk börjar vaccineras ser Anders det som oundvikligt att krav på vaccinbevis också kommer dyka upp. Intyget skulle inte bara vara för resor utomlands utan också vara något man kan visa upp om man skulle få för sig att gå på någon resturang, konsert eller gym utan mask eller social distansering. Enligt förslaget från myndigheten ska intyget kunna visas i telefonen, genom digitala plånböcker eller som en pappersutskrift. Enligt Myndigheten för digital förvaltning ska beviset finnas tillgängligt från den 1 juni och det återstår väl att se om det är ett datum som myndigheten lyckas hålla eller ej. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Första trailern för S03 av Formula 1: Drive to Survive
Vroom vroom

Nu är det ju inte allt för långt kvar till den 19 mars, vilket är dagen som den tredje säsongen av Formel 1-dokumentärserien Formula 1: Drive to Survive har premiär. Så för att öka hypen en aning släppte Netflix nyss en ordentlig trailer för denna tredje säsong. Formula 1: Drive to Survive bjuder på spänning samt intriger och är intressant även om man inte är inne i Formel 1-svängen. I serien får vi följa racerförarnas vardag både på och utanför banan under en Formel 1-säsong. Denna tredje säsong kommer kretsa kring den något märkliga 2020-säsongen så det kommer ju bli onekligen intressant att se. Tumnagel
41.6°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-profilen Laoshu har lämnat oss
Vi börjar helgen med lite tråkiga nyheter

Moses Monweal McCormick var mannen bakom YouTube-kanalen laoshu505000 där han smygfilmade sig själv prata med främlingar på olika språk. Moses kunde prata mängder av olika språk som han lärt sig på egen hand. I veckan meddelade hans familj att Moses hade gått bort på grund av oförutsedda hjärtproblem. Klart tråkigt då hans videos ofta dök upp i YouTube-flödet och alltid var underhållande att titta på. Nedan kan man se ett klipp när han testar sina svenskakunskaper på en svensk Über-förare. Tumnagel
30.5°
+
Frode Wikesjö
0

Lång recension av iPhone
Så här några månader senare

Att recensera saker är knepigt. Ibland har vi hur mycket tid som helst och ibland knappt någon alls, oftast knappt någon alls. Därför har MKBHD nu släppt en ny recension av iPhone så här några månader senare där han verkligen brer ut vad han tycker, videon är 47 minuter lång. Tumnagel
36.2°
+
Roger Åberg
0

Lupin fortsätter i sommar på Netflix
Spänningen stiger!

Lupin släpptes i början av januari och var, för mig, en sån där serie man startar för att se om den är något att ha och vipps så hade man bränt av alla avsnitt och man suktade efter mer. Nu har vi fått reda på när seriens andra del kommer ha premiär och det kommer ske någon gång i sommar, vilket är trevligt då vi i alla fall vet att vi slipper vänta i ett år på att få se fortsättningen. Ovan har ni en kort teaser till den andra delen och av den att döma verkar det som att del 2 kickar igång direkt efter händelserna i första. Tumnagel
49.1°
+
André Stray
0

En längre genomgång av Audi e-tron GT
49 minuter

Roger fick nyligen hänga lite med Audis nya elbilsmodell e-tron GT i vanligt och sportigt RS-utförande. Men tiden var snål så det blev ett snabbt test. Autogefühl har dock fått bekanta sig med bilen en lite längre stund, så här kommer ett 49 minuter långt inslag på hur de tycker bilen är. Tumnagel
37.9°
+
Bobby Green
0

Nvidia RTX 3050 Ti dyker upp på Asus hemsida
Nytt budgetkort verkar vara på ingång

Nvidia presenterade nyligen RTX 3060, men det verkar som att grafikkortstillverkaren har mer grafikkort i rockärmen. Asus uppdaterade nyligen sidan för laptopen TUF Dash F15 med lite ny information som kanske inte borde ha skrivits ut. Mer specifikt hade det lagts till en rad om att kortet kommer kunna utrustas med RTX 3050 Ti med 4GB GDDR6-ram och design avsedd för laptops. När Nvidia kommer presentera kortet ordentligt är för tillfället okänt. Fokus ligger troligtvis nu på att få ut RTX 30-serien till kunder, men möjligtvis kommer en liten presentation av budgetkortet om någon månad. Tumnagel
36.1°
+
André Stray
0

Snubbe bygger exoskelett för att svinga jättesvärd
Lite eftermiddagsnörderi

Har du tittat på anime eller spelat spel där det används massiva svärd och tänkt "hallå det där är ett lite orealistiskt stort svärd som inte borde gå att svinga i verkligheten", samtidigt som karaktären slåss mot horder av cyberdemoner från Venus? I så fall fokuserar du på helt rätt saker och har förstås rätt. Sådana svärd är orealistiska, men om man bygger ett exoskelett som kan hjälpa till med svingandet så borde det inte vara allt för svårt att använda. Detta är exakt vad vi får se Allen Pan från Sufficiently Advanced göra i sin senaste video. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Bygg din Porsche Taycan Cross Turismo
Konfiguratorn är igång

Igår presenterade Porsche den nya modellen Taycan Cross Turismo. En sak man kan fördriva tiden med en fredagskväll är att speca bilen så som man vill ha den. Antingen för att man har tänkt köpa en, eller för att man som mig bara vill drömma lite. Jag utgick givetvis från värstingen Turbo S och efter allt klickande på saker som jag vill ha landade prislappen på 2.759.800 kronor och av detta var 629.800 kronor extrautrustning. Hur bilen blev ser ni bland bilderna. Tumnagel
39.9°
+
Bobby Green
0

Flock med starar skapar fågel-siluett
Fågelception

I flera månader följde fotografen James Crombie och hans kollega Colin Hogg en flock med starar i jakt på den perfekta bilden när fåglarna dansade på himlen. Här får vi se hur det såg ut i ett videoklipp som Colin filmade när stararna i formation flyger över sjön Lough Ennell. Vid ett tillfälle skapar formationen siluetten av en fågel vilket är rätt så mäktigt att se. Tumnagel
47.2°
+
Bobby Green
0

Ghost of Tsushima-skaparna blir Tsushima-ambassadörer
Ön har fått mycket uppmärksamhet efter spelets release

Ghost of Tsushima släpptes i somras och gav spelare ett ordentligt äventyr som utspelade sig på den japanska ön. Något spelet också gjorde var att uppmärksamma folk om att ön fanns och hur tjusigt det är där vilket ökat suget att pallra sig dit, när det är möjligt förstås. Ön har fått så pass mycket uppmärksamhet att spelets creative lead Nate Fox och creative director Jason Connell kommer bli permanenta turismambassadörer för ön nästa vecka. I ett uttalande säger Tsushima-borgmästaren Hiroki Hitakatsu detta: “Fox and Connell spread the name and history of Tsushima to the whole world in such a wonderful way. Even a lot of Japanese people do not know the history of the Gen-ko period. When it comes to the world, the name and location of Tsushima is literally unknown, so I cannot thank them enough for telling our story with such phenomenal graphics and profound stories.” En ceremoni för Fox och Connell kommer hållas digitalt nästa vecka och duon, tillsammans med resten av folket på Sucker Punch, har en innestående inbjudan att besöka området när det är möjligt. Tumnagel
47.4°
+
André Stray
0

Gunther Werks senaste Porsche-bygge
En 993:a som väcker habegär

Okej, Gunther Werks bygger endast 933:or och jag har habegär för alla de har presenterat, men ändå. Den här tilltalar mig ändå lite extra, kan det vara färgen månntro? Det här är i alla fall den senaste 993 Remastered-versionen och den är döpt till Irish Green Commission. Förutom den läckra gröna lacken har bilen två stycken kolfibermönstrade linjer som går över hela karossen. I hjulhusen sitter guldfärgade fälgar i Fuchs-stil. Motorluckan som har en fet ankstjärt på sig har även ett grillgaller med hexagonmönster i kolfiber. Insidan badar i ljus skinnklädsel och svart Alcantara. Stolarna som också de är i kolfiber är rejält skålade. Under luckan där bak sitter en boxersexa på 4,0 liter som Rothsport Racing har satt ihop. Den ger 441 hästar och 454 newtonmeter i vrid. Till paketet sitter en sexpetad manuell växellåda. I övrigt har bilen Brembo-bromsar och uppdaterad fjädring från Eisenlohr Racing och JRZ Suspension Engineering. Vad köparen har fått betala för den här skapelsen framgår inte, men det var nog en slant. Tumnagel
43.8°
+
Bobby Green
0

Importera gamla sparfiler till Diablo II: Resurrected
Kalas om du vill fortsätta din 20 år gamla spelsession

Har du hållit kvar på dina gamla Diablo II-sparfiler för att du kort och gott inte kan säga farväl till din Skelemancer? Då har vi goda nyheter då dessa kommer kunna användas för att fortsätta spela med dina gamla karaktärer i kommande Diablo II: Resurrected. Primärt kommer dina sparfiler fungera med PC-versionen, men då spelet kommer ha stöd för cross-progression kan det finnas möjlighet att skicka över de gamla sparfilerna till andra plattformar. Vi får se hur det hela kommer fungera när spelet väl släpps senare i år. Tumnagel
46.4°
+
André Stray
0

Satechis nya USB-docka ger dig typ allt du behöver
Inklusive VGA

Satechi har släppt en ny dockningsstation vid namn USB-C On-the-Go Multiport Adapter och ger användare praktiskt taget allt som behövs för att överleva i dagens kabeldjungel. Enheten kommer med nödvändigheter som HDMI-port med stöd för upp till 4K-upplösning i 60Hz, en VGA-port för äldre skärmar, en USB-C med PD upp till 100W, gigabit-ethernet, 2 USB-A-portar, en USB-C-port för dataöverföring och minneskortläsare. Allt detta i ett relativt litet format. Satechi USB-C On-the-Go Multiport Adapter går att köpa nu via företagets hemsida och priset ligger på 99 dollar. Troligtvis kommer den dyka upp hos svenska återförsäljare inom kort. Tumnagel
38.9°
+
André Stray
0

En trailer för Blaster Master Zero 3
Spelet släpps den 29 juli

Ett tredje Blaster Master Zero-spel är på gång för Nintendo Switch, PlayStation 4 och Windows från Inti Create. Blaster Master Zero 3 heter det och kommer släppas den 29 juli. Som man kan se i trailern ovan fortsätter även detta tredje spel ha de sköna vibbarna från Sunsofts NES-klassiker men då med en del nymodigheter. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Tio saker Macklemore inte klarar sig utan
Bra hår och snorbroms!

GQ har satt sig ned med artisten Macklemore som fått berätta om tio saker han inte klarar sig utan när han är ute och far. Bonusklipp nedan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det ostbågens dag!
Grattis!

Ostbågens dag är alltid den 5 mars. Idag är det 5 mars och passande nog fredag så att man kan trycka mängder med snacks utan att få dåligt samvete, eller? Grattis alla ostbågsläskare, njut lite extra idag! Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Banksy tillbaka med konstverket create escape
Målat på en fängelsemur

Banksys senaste målning heter Create Escape och den har han gjort på en fängelsemur utanför Reading Prison i Storbritannien. Fängelset är sedan 2014 stängt och det var här författaren Oscar Wilde satt fängslad i två år för "onaturlig otukt" (homosexuella kontakter). Målningen föreställer en rymmande fånge som har gjort ett rep av skrivmaskinspapper för att ta sig ned från muren. Det är många som vill att fängelset ska omvandlas till en konsthall och ett beslut kring detta ska komma i mitten på mars. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Britny Fox - Standing In The Shadows
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och jag blev extra pepp på pudelrock efter dängan vi skrev om tidigare idag. Så vi kör ett gäng, för det blir man alltid glad av. Här ovan har vi gruppen Britny Fox med låten Standing In The Shadows som släpptes 1989. Bonusklipp nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Miguel Gonzalez är avocado-expert
Förser Michelin-restauranger med grönsaken

Skillnaden mellan en bra och en dålig avocado kan vara livsavgörande, typ. Miguel Gonzalez är experten på grönsaken och det är honom du ska gå till om du vill ha de bästa New York har att erbjuda. I dagsläget har över 120 stycken restauranger hans avocados som förstahandsval. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Nestor släpper singeln On The Run
Pudelrock från Sverige

Jag är en riktig sucker för så kallad pudelrock och gammal härlig metal, så därför föll verkligen den svenska gruppen Nestors låt On The Run mig i smaken. Här har man kokat ihop hederliga 80-talsinfluenser med feta beats och glimten i ögat. Och visst är det Sten Frisk från TV-serien Tre Kronor som spelar prästen i musikvideon. Ett album kommer att släppas senare i år. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green

Fel sätt att laga middag på
Rekommenderas inte

Om du har planerat att laga middag någon gång i ditt liv - gör inte på det här viset då. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Idag är det Fössta tossdan i mass
Ät prinsesstårta!

Idag är det Smålands alldeles egna nationaldag eftersom det är "Fössta tossdan i mass". Det är den småländska dialekten firas och då får man äta prinsesstårta med massipan, oavsett var i landet man bor. Grattis till oss! Tumnagel
129kg
+
Bobby Green

Fira Rieslings födelsedag med Edward Blom
Håller föreläsning och vinprovning

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. Det innebär att på lördag nästa vecka så fyller druvan hela 586 år vilket givetvis måste firas. Gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom kommer då att hålla en föreläsning och vinprovning live på Facebook. Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Det hela kommer att äga rum mellan klockan 17.00 och 18.00 på länken nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Toasty Digital remixar ihop Kanye och Kendrick
Eftersom de inte släppt sitt gemensamma material

Det sägs att artisterna Kanye West och Kendrick Lamar spelat in över 40 stycken låtar tillsammans, låtar som aldrig har släppts. För att få ordning på detta bestämde sig YouTube-kanalen Toasty Digital för att mixa ihop Kanyes album My Beautiful Dark Twisted Fantasy med Kendricks album good kid, m.A.A.d city och det här är resultatet. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Whisky för 465.000 kronor
På torsdag lanserar The Macallan en dyrgrip

Nu på torsdag den 4 mars lanserar The Macallan Red Collection och det är en unik serie med single malt-whisky som endast kommer att sälja i begränsad upplaga. Med i gänget finns en 50-åring som har prislappen 465.000 kronor. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket och förutom 50 finns även 40- och 60-årig whisky i trion. Gästspelar gör även The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old som är de äldsta någonsin i The Macallans historia. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Fjällräven presenterar Samlaren
Kollektion skapad av restmaterial

Samlaren är en ny kollektion från Fjällräven där allt material som använts är sådant som blivit över vid andra produktioner. Här ger man spillmaterialet nytt liv och fokus har legat på hållbarhet och innovation. Samlaren består av ett antal unika produkter som kommer att släppas i begränsat antal i återkommande kapselkollektioner. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
128kg
+
Bobby Green