m
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är Nokia Lumia 800

Så bra är Nokia Lumia 800
Älskar, älskar inte...

Mobil / Hårdvara

Även om jag vet att Lumia 800 inte är en telefon som Nokia står och faller med så är den ett statement - så här vill Nokia att deras framtid ska vara. Så vill de att hårdvaran ska vara och så vill de att mjukvaran ska vara. Frågan är om det är tillräckligt bra för att rädda våra finska grannar.

Det har varit några år nu som man knappt har tittat åt en Nokia, i princip sedan iPhone kom även om N95:an en gång i tiden tävlade rätt bra mot just iPhone. Vi ska inte glömma E61 och E71 heller i och för sig, men efter dessa modeller har inte många blickar vänts mot vår grannar i öster. För även om hårdvaran ibland har varit vacker, kamerorna ibland varit bra och de tekniska funktionerna har funnits där så spelade det inte så stor roll eftersom mjukvaran var så extremt på efterkälken.

För nästan ett år sedan gick Stephan Elop, tidigare anställd på Microsoft, ut och sa att nu dumpar Nokia Symbian och går all in på Windows Phone 7 (WP7). I samma sekund tappade Nokia massor av förtroende hos operatörerna - ett operativsystem (Symbian) som inte ens tillverkaren tror på åker direkt ut från butikerna. Guldläge för Android med andra ord, eftersom iPhone redan fanns på hyllorna fylldes de platser som det förut stod Nokia-telefoner på snabbt med lurar från Android-gänget.

Elop gav order om att minst en telefon skulle komma ut från Nokia med WP7 under 2011 och det lyckades man med, även om den inte kom ut i hela världen. Nu är det alltså premiär här i Sverige.

I höstas kom Nokia N9, med operativsystemet Meego på som i praktiken var nerlagt redan innan telefonen släpptes. Vi techjournalister som gillar Samsung och de andra men tröttnat på telefoner som inte var så spännande utan såg ut som allt annat började ana en ljusare framtid - Nokia visade verkligen med N9 att man kan göra en telefon som ser annorlunda ut än en gammal iPhone och samtidigt göra något vackert och kanske även bättre funktionellt. Lovande helt enkelt

Men så var det det där med WP7 - Samsung, HTC och LG släppte alla telefoner med WP7 men intresset var i det närmaste obefintligt. Vi var dock många som var nyfikna för WP7 är en frisk fläkt.

Intresset från asiaterna slocknade lite extra när dealen med Nokia presenterades eftersom man nu inte visste vad som skulle hända med Microsofts fokus. När Google presenterade att man ville köpa Motorola blev den koreanska regeringen till och med så orolig att de beordrade Samsung och LG att titta på ett eget, gemensamt OS eftersom man nu varken litade på Google eller Microsoft.

Ett inte helt optimalt läge med andra ord men varken Nokia eller Microsoft erkänner sig som slagna och tror mycket på framtiden. Men räcker den fantastiska hårdvaran från N9 med Nokias lite kryddade Windows Phone 7 för att få över konsumenterna från Android och iPhone? Är Lumia 800 en jesus-telefon?

Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Men det är en mycket lovande telefon. Vi börjar med hårdvaran.

Lumia 800 ser i princip ut som en N9:a. Kroppen är byggt i ett material som är hårt och lyxigt, men som inte alls känns ömtåligt. Det är dessutom färgat innan gjutning och alltså inte målat - ingen risk för att en repa ska synas speciellt mycket med andra ord. Jag har haft mitt testexemplar i fickan som man brukar ha och det enda stället som blir repigt är silverplattan vid kameran. Det är synd att denna är av plast, hade den varit av metall hade den nog sett vacker ut längre.

Kameran är förresten en besvikelse. Den var bra i N9, men av någon anledning så bytte man ner sig till 800:an och även fast det står Carl Zeiss Tessar vid linsen är det bara att glömma att ta fantastiska bilder med den här telefonen. Tyvärr. Första bilden blir oftast ofokuserad och när man tar andra bilden med lite mer tålamod blir man ändå besviken. Här är fyra bilder som exempel, alla tagna inomhus eller under rätt svåra förhållanden trista vinterdagar. På en skön strand med mycket ljus lär bilderna bli betydligt bättre...
På telefonens sida sitter fyra knappar, två för volym, en för att låsa / låsa upp och en för att ta bilder. Det händer att man trycker på fotoknappen istället för låsknappen vilket kan vara irriterande men knappast ett problem att grina över. Knapparna i sig är tyvärr i plast - precis som med plattan vid kameran så hade dessa mått bra av att vara av metall.

På toppen hittar vi två luckor och en 3.5 mm-utgång för ljud. Den ena luckan gömmer USB-kontakten och den andra SIM-kortet som är av micro-SIM-typ. USB-luckan finns det risk att man bryter av, men den ska gå att byta om olyckan är framme. SIM-luckan öppnar man ju väldigt sällan men den fungerar i alla fall ypperligt. I botten hittar vi högtalare som låter helt ok och så mic.

Men det som syns mest på telefonen är så klart skärmen. Själva skärmen är på 3.7 tum, upplösningen är 480 x 800 pixlar och typen är av AMOLED - med tillägget ClearBlack och skärmen är verkligen svart vilket hjälper operativsystemet att bli lite extra sexigt. Ovanpå skärmen hittar vi gorilla-glas som inte är platt utan snarare välvt. Fördelen är att telefonen känns skönare och blir snyggare men när du får blänk i skärmen så blir det lite Lustiga huset på Gröna Lund - ljuset rör sig på ett lite extra irriterande sätt.

Många användare av Lumia 800 har haft problem med batteriet. Min testlur har varit förskonad från det stora generalfelet men Nokia (och Microsoft antar jag) har saker och göra med batteriet ändå. När jag haft telefonen som extralur och inte använt den speciellt mycket har den fungerat i två dygn utan problem, men så fort den börjar användas händer det saker på batterimätaren. Vill du använda telefonen normalt så ska du inte lämna hemmet utan helt fullt laddat batteri...

Under skärmen - eller i snarare - hittar vi tre touchknappar: tillbaka, hem och sök. Jag brukar ogilla touchknappar men de här har inte stört mig nämnvärt. De här knapparna är ju ganska lika de man hittar på Android-telefoner men de fungerar lite olika - både bra och dåligt. Tillbakaknappen fungerar betydligt bättre än på Android, det är svårt att förklara men vad som händer när man trycker på tillbaka är mer naturligt. I Android är jag aldrig riktigt säker på vad som kommer att hända (jag har rätt många gånger saknat en framåt-knapp i Android efter att man hamnat på ställen man inte förväntade sig efter ett tryck på back-knappen...). Håller man ner tillbakaknappen får man upp en multitasking-vy som ser ut som den i Android 4 fast vertikalt istället för horisontellt. En bra idé som det knappast spelar någon roll vem som kom på - behåll!

Om tillbaka-knappen är bättre i WP7 än i Android är det precis tvärtom med sök-knappen. I Android får man upp söken för Spotify om man trycker på förstoringsglaset (och är inne i Spotify) - i WP7 får man alltid upp Bing-söket. Och ärligt talat - vem vill det? Håller man ner sökknappen (och har engelska som språk) får man upp röststyrning, en röststyrning som någon tomte på Microsoft jämförde med Apples Siri och nej, de är inte att jämföra. Microsoft TellMe-funktion, som den heter, klarar av att ringa upp kontakter eller utföra sökningar men så mycket mer kan man inte göra. Vill man skicka ett meddelande med hjälp av TellMe måste man vara snabb och veta vad du vill säga, så fort du pausar stannar funktionen.

Klickar man på hemknappen, eller Start-knappen som Microsoft nog vill att man ska säga, kommer man till hemskärmen och den ser inte alls ut som något vi tidigare har sett på iOS eller Android - eller annat heller för den delen. Istället för ikoner hittar vi här tiles - rutor som antingen bara är en dum länk precis som en ikon eller kan innehålla information som uppdateras. Microsofts vision är att man inte ska behöva öppna upp väderappen för att se vädret utan det ska räcka med att se på rutan och det fungerar faktiskt prima, oftast. För mig, vi har haft rätt mycket diskussion om detta på kontoret så vi är inte helt ense på Feber, är detta den perfekta mixen mellan widget och ikon. Jag tycker att widgets är snyggt, men funktionen är sällan lika stor som den platsen som widgeten tar upp. I WP7 tvingas utvecklarna att skala ner och hålla sig inom ramarna vilket är bra. Ikoner a la iOS är enkelt och praktiskt men att bara kunna ha en liten siffra känns rätt fattigt.

Utseendet på rutorna är enkelt och färgerna man kan välja att ha på dem är alla väldigt intensiva. Reaktionerna på deras utseende är klart mixat, en del gillar och tycker att det är riktigt snyggt men jag har också fått reaktioner som "fan va fult" och "usch, det där känns som Windows 95". Klart är i alla fall att de är stora och alla, långt ifrån faktiskt, har funktioner i sig. Om jag och Gordon var chefer på Microsoft hade vi sett till att man skulle kunna gruppera fyra rutor inom en ruta - lite som en mapp. Jag vill till exempel inte att länkarna till Explorer, Nokia Drive, Marketplace och Inställningar ska ta upp halva min startskärm. Rätt många rutor, som samtal och meddelanden, har bara en interaktiv funktion dessutom - det dyker upp en siffra ibland - och det får plats på en fjärdedels yta.

En fin sak mer rutorna är att de går att skapas som direktlänkar in i en app. Jag kör till exempel appen tunein för att lyssna på radio och rutan jag har skapat drar inte igång appen från start utan tar mig direkt till P3-delen och startar strömmningen. Gillar!

Sveper man åt vänster på startskärmen får man upp en lista på alla appar man har i bokstavsordning. Här finns det inget sätt att sortera som man vill - jag hade velat ha ett alternativ där det mest använda hamnade överst eller nåt i alla fall.

Medföljande appar
Med från start finns ett par appar, några unika för Nokia. Den viktigaste är nog Nokia Drive - en navigatorapp helt gratis är inte fy skam. Appen i sig är kanske inte riktigt i klass med exempelvis Navigon men dock och väl för att ta dig fram till målet.

Nokia Maps är för Lumia 800 vad Google Maps är för Androider och iPhone. Funkar som sig bör - men saknar man Google Maps finns det inofficiella Google Maps-appar i Marketplace.

Nokia Music är en bra app om du inte kör Spotify, här kan man gratis lyssna på musik i olika kanaler. Tyvärr finns det en limit på att hoppa över max sex låtar per timme så det är med andra ord bara att bita ihop och lyssna på det som erbjuds. Många av er kör nog Spotify ändå, så detta är ingen dealbreaker.

Förutom Nokias appar finns det så klart ett helt gäng som är standard på alla Windows Phone-telefoner. e fungerar alla riktigt bra och är så klart snyggt infogade i WP7-gränssnittet. Kontakt-appen är ett sånt exempel - man kan pinna kontakter på startskärmen. Klickar man på kontakten får man upp alla kontaktvägar som finns insamlade från i mitt fall Google, Facebook, Twitter och Windows Live. Man kan även kika på vad personen haft för sig på social nätverk och få upp en history mellan personen och en själv - här samlas alla konversationer vare sig det är Facebook, SMS, samtal eller chat. Sjukt fint!

Det finns även en tile om en själv där man enkelt kan posta statustuppdateringar, få notifieringar från Facebook och Twitter etcetera.

Något som tyvärr inte är riktigt lika trevligt är den medföljande webbläsaren som är en mobil version av Internet Explorer. Den må vara snabb i tester och klara standarder finfint, men det är inte webkit och i princip all mobil webb i dag är anpassad för webkit. Microsoft kan inte gå sin egen väg här, man måste se till att stödja allt som webkit stödjer och fungera på exakt samma sätt som webkit. Bäst hade varit om man helt enkelt böjde sig för pressen och använde webkit istället för sin egen motor.

För världen kommer inte att anpassa sig efter Internet Explorer och eftersom det inte finns så mycket appar är detta extra kritiskt och viktigt. Rätt ofta, mer standard än undantag faktiskt, är att man presenteras för den riktigt tråkiga webbversionen av webbplatser, inte den som är anpassad för touch. Detta går att komma runt ibland men känslan när man surfar runt blir ändå att webbläsaren är stenålder - även om den inte är det.

En annan sak som är extremt viktig på en mobiltelefon i dag är spel, så klart. Microsoft har ju sin Xbox och försöker flytta över så mycket av det DNA't som det bara går så klart. Man får över sin avatar, kan lira med sina Xbox-polare och får achivements - och mer godis kommer nog i framtiden. Alla spel samlas också under Xbox Live-delen och ligger inte och skräpar bland det andra - på gått och ont.

Windows Phone har ju rätt låga krav på hårdvaran med dagens mått mätt - inga dubbla processorkärnor här inte. Tyvärr märks detta när man börjar spela, bara laddtiden för spel är plågosam om man är van vid exempelvis en iPhone 4S eller snabb Android. Ovan ser ni Plants vs Zombies på Lumia 800 och iPhone 4S.

Nokia skickar också med en app som de lite fyndigt kallar för Nytt om appar, som helt enkelt är tips på nya appar eller appar man bör upptäcka. Den gör det faktiskt bättre än Marketplace själv så den lilla appen tackar vi för Nokia.

Detta drar oss så klart in på elefanten i rummet: tredjeparts-applikationer. Microsoft själva säger att man nu har 50 000 appar i Marketplace men det är inklusive lokala appar, som man jobbar hårt på att göra, så för en svensk är inte utbudet så stort. Windows Phone har ju inte heller funnits i Sverige så speciellt länge, det var först med Mango-uppdateringen som stöd för svenska kom vilket gör att antalet svenska appar än så länge är sparsamt.

50 000, eller vad det nu är, kan ju ses som en betydande mängd och man kan komma med argumentet att man inte behöver mer än 20-30 appar ändå. Men att WP7 har en tiondel så många appar som iOS och Android betyder ju faktiskt att utbudet är en tiondel så stort. Om det finns en Twitter-app till WP7 finns det tio till iOS och Android och då är chansen betydligt större att någon av dem faktiskt är riktigt bra - eller helt enkelt faller dig i smaken.

Visst finns spel som Angry Birds och Plants vs Zombies, men de har vi spelat igenom några gånger nu och vi vill ha de där nya liren eller så vill vi ha appen till den där speciella tjänsten.

Tills i dag har iOS varit den naturliga förstaplattformen för utvecklare men Android börjar komma i kapp. Speciellt gratis-appar är det i dag lika viktigt att man släpper till båda plattformarna samtidigt. Men många har inte resurser till två plattformar och tvingas fortfarande välja.

I ett sånt läge är det inget höjdarläge att vara nummer tre. Om utvecklarna överhuvudtaget väljer att utveckla för WP7 kommer plattformen att komma i tredje hand och få appen absolut sist. Alla nya funktioner och uppdateringar kommer också komma sist till WP7 och det är ju faktiskt inte speciellt kul att få vänta i månader på funktioner.

De appar som i min värld är viktigast är Spotify, Facebook och Twitter och de finns alla till WP7. Spotify är stjärnan av de tre, den appen är riktigt snygg och trevlig. Twitter får godkänt och Facebook knappt godkänt. Jämfört med Tweetbot på iOS är Twitter för WP7 skit och jämför man Facebook på WP7 och en Galaxy Nexus är det givet vilken man vill använda. WP7-versionerna känns faktiskt lite som demo-appar - saker som bara finns för att visa att det går och inget som man verkligen vill använda.

Slutsats
Nej, Nokia Lumia 800 är ingen jesustelefon. Tyvärr.

Känslan i hårdvaran och designen är topp och där får Nokia med beröm godkänt - förutom den där kameran då som kunde ha varit bättre. Men det är i mjukvaran det faller. Windows Phone 7 är helt klart något man kan leva med, vissa delar är galet vackra, men efter någon vecka vill man ha mer och dyker in i Marketplace och hittar - inte speciellt mycket.

Appar är viktigt och jag skulle vilja påstå att det är viktigare än någonting annat. Det är inte så kul att köpa en helt ny telefon i dag och inte kunna köra de saker som alla andra kan köra och få ett app-utbud som är två år efter Android och iOS.

Den som köper Windows Phone 7 och Lumia 800 i dag är väldigt sugen på något nytt och får just det - för stunden. Jag tror tyvärr att nyhetens behag kommer att gå över och jag anar en hel del bytesannonser på Blocket inom en snar framtid.

Uppdatering
Missade en sak - Nokia Lumia 800 saknar tyvärr funktionen att kunna dela med sig av sin uppkoppling via WiFi - att bli en så kallad hotspot. En funktion som känns som en självklarhet i dag och som saknas när man står där och vill ha uppkoppling till sin dator.

Läs mer
41.5°
0

Så bra är Nokia Lumia 800

Älskar, älskar inte...

Nu kan du prova nya System Shock
Uppdaterad version av klassikern från 1994

Nightdive släppte nyss ett spelbart demo för sin kommande nyversion av det klassiska spelet System Shock från 1994. Du spelar som en hacker som vaknar upp på en rymdstation med elaka robotar, cyborgar och mutanter samt en AI med gudskomplex. Själva spelet kommer släppas under sommaren men redan nu kan du få ett litet smakprov genom ett demo. Detta demo kan hittas på Steam, GOG och Epic Games Store Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Teasertrailer för Marvel's M.O.D.O.K.
Lite Robot Chicken-feeling

Tycker du MCU-produktionerna är lite för seriösa? Då kanske Marvelx27s M.O.D.O.K. kan vara intressant. I serien får vi följa superskurken M.O.D.O.K., som spelas av Patton Oswalt, som kört organisationen A.I.M. till grunden och måste hantera sin struliga familj och 40-årskris. Marvelx27s M.O.D.O.K. har premiär 21 maj på Hulu, men troligtvis kommer serien till Disney+ via Star ungefär i samma veva. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Peugeot presenterar ny logga
Nya 308 blir först ut att bära den

Peugeot rullar nu ut en ny varumärkesidentitet och i den ingår en ny logga. Precis som tidigare handlar det om ett lejon och detta ska nu vara kraftfullare än någonsin i sitt uttryck. Senare i år lanseras nya 308 och den blir första modellen att bära den nya loggan. Den nya designen hyllar logotypen biltillverkaren använde sig av en kort tid på 60-talet som då också bestod av en sköld med ett lejonhuvud på. Tumnagel
41.4°
+
Bobby Green
0

Ny trailer för Kena: Bridge of Spirits
Spelet släpps den 24 augusti

Natten till i dag släpptes det en ny trailer för det kommande spelet Kena: Bridge of Spirits. Förutom att trailern visade en hel del nya grejer från spelet så avslöjade det också spelets släppdatum vilket är den 24 augusti 2021. Då släpps det till PlayStation 5, PlayStation 4 och Windows. Kena: Bridge of Spirits är ett action-äventyrsspel där du spelar en Kena, en ung guide för andar som måste reda ut vad det var som förstörde hennes by. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Spotify blir bättre på att sortera dina gillade låtar
Kan spela upp låtar baserat på genre

Har du haft Spotify i ett par år och sparat några låtar varje vecka från Spotifys tips-listor har du troligtvis ett rätt ordentligt låtbibliotek i Gillade låtar-fliken. Att dra igång låtlistan kan vara en lite varierad upplevelse. Även om det endast en massa bangers du sparat, så kanske låten som startar inte riktigt passa in med ditt nuvarande humör eller genresug. Nu har Spotify meddelat att detta kommer åtgärdas och i framtiden kommer vi kunna spela upp musik baserat på vårt humör eller en specifik genre. Med nya filterfunktionen kommer du kunna välja mellan flera olika humör eller genrer direkt i Gillade låtar-fliken. När du valt en genre eller humör så kommer låtlistan att skäras ner rejält och du får endast upp den musik som passar och när du känner dig sugen på något annat är det bara att klicka på krysset på filterrutan och välja något annat. Funktionen har börjat rulla ut i USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland samt Sydafrika och fler lär få tillgång till flådigheterna under de kommande månaderna. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Twitter låter dig ta betalt för tweets
Super Follow heter det

Under gårdagen presenterade Twitter en betalfunktion som de kallar för Super Follow. Med denna funktion kan användare erbjuda exklusivt material till sina följare mot betalning. Twitter hoppas att detta leder till att folk kan tjäna lite extra pengar och motivera användarna att göra extra roliga/bra grejer på plattformen. Utöver denna Super Follow-funktion presenterade de också en slags motsvarighet till Facebook-grupper som de kalla för Communities. En annan bra grej som de presenterade var Safety mode som ger dig möjligheten att automatiskt blockera och tysta konton som har brutit mot Twitters-regler samt anses vara stötande eller spammiga. Just nu är det oklart när Super Follow, Communities eller Safety mode kommer lanseras. Tumnagel
31.3°
+
Frode Wikesjö
0

En klase trailers från gårdagens PlayStation-jippo
Lite gott och blandat

Natten till i dag höll PlayStation låda med sin State of Play-ström. Det var väl inte direkt några riktiga bangers under presentationen men det är väl något vi får vänta lite till på eftersom det fortfarande är lite halvt omöjligt att få tag på en PlayStation 5. En del godsaker visades dock upp och nedan kommer en snabb sammanfattning för allt som visades. Trailers för spelen som visades kan också beskådas ovan samt nedan. Crash Bandicoot 4: It’s About Time komme få en PlayStation 5-exklusiv uppgradering den 12 mars som ger snabbare laddningstider och DualSense-funktioner. Housemarques kommande skjutare Returnal släpps den 30 april och fick en ny trailer. Spökbollspelet Knockout City fick en trailer och ett släppdatum vilket är den 21 maj. Sifu är ett nytt spel från folket bakom Absolver som är på gång för både PlayStation 5 och PlayStation 4. Det är dock oklart när det ska ske men någon gång senare i år ska det hända. Solar Ash från folket bakom Hyper Light Drifter kommer släppas i år till både PlayStation 4 och PlayStation 5. De första gameplay-klippen för Five Nights at Freddy’s: Security Breach visades också upp under jippot men något släppdatum fick vi ej. Kena: Bridge of Spirits visades också upp igen och fick släppdatumet den 24 augusti 2021. Kena får dock en alldeles egen artikel om en timme eller så. Vi fick dock redan på att Oddworld: Soulstorm kommer släppas den 6 april och kommer vara gratis på PlayStation 5 för alla som har PlayStation Plus. Vi fick se liter mer gameplay från Deathloop som fortfarande ser riktigt lovande ut. Spelet släpps den 21 maj. Till sist visade Sony upp en trailer för Final Fantasy VII Remake som avslöjade att spelet kommer få en PlayStation 5-uppgradering som de kallar för Intergrade. Vid sidan av uppgraderingen du även kunna köpa till en ny episod där vi får möjligheten att spela som Yuffie Kisaragi. Äger du Final Fantasy VII Remake på PlayStation 4 får du Intergrade-uppgraderingen utan extra kostnad när det släpps den 10 juni. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Missa inte kvällens Playstation-show klockan 23:00
Dags för Playstationfest!

Är ni sugna på lite Playstation-nyheter? Då har vi goda nyheter för detta är något som kommer levereras lite senare ikväll. Klockan 23:00 kommer Playstation leverera en 30 minuter lång State of Play-ström där nyheter gällande tio olika titlar till PS4 och PS5 kommer erbjudas. Specifikt vad det kommer pratas om är okänt, men det har poängterats att fokus kommer ligga på titlar som ska släppas de kommande månaderna. Troligtvis lär det bli en del snack om PS-exklusiva titlar Returnal Ratchet and Clank: Rift Apart och Deathloop samt tredjepartsreleaser som Resident Evil: Village och Outriders. Det vore även trevligt om det blir lite snack om kommande Horizon: Forbidden West och God of War: Ragnarök, men då dessa titlar väntas släppas senare i år lär fokus läggas på de andra titlarna. Strömmen i fråga kan ni se ovan. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Epos GTW 270 Hybrid är dumsmarta men riktigt härliga
Vi har testat Epos nya gaminglurar

Det är lite bisarrt att det är 2021 och konsoltillverkare fortfarande inte låter oss koppla våra bluetoothhörlurar av olika slag till konsolerna. Men som tur är har vi företag som danska Epos som fixar biffen genom att släppa ett par true wireless-lurar som kan användas till alla olika sorters ljudkällor. Och extra trevligt är att de även låter bra och är bekväma. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Teasertrailer för Luca
Pixars nya rulle släpps i juni

Disney och Pixar har släppt en första teasertrailer för den kommande filmen Luca. I filmen får vi följa ett par pojkar som reser runt i italienska rivieran och lever loppan genom att käka glass, pasta och förstås leka i vatten som sjömonster. Regisserar gör Enrico Casarosa som tidigare jobbat med Ratatouille, Up och Coco. Luca har premiär 18 juni, men huruvida det blir premium-release via Disney+ eller biopremiär är för tillfället okänt. Tumnagel
39.8°
+
André Stray
0

Andra säsongen i Call of Duty: Black Ops - Cold War är här!
Activision firar med lagringsvarning för PS4-spelare

Idag är det löning och då kan det vara trevligt att lägga sin surt förvärvade kosing på olika saker. Och då är det ju kalas att andra säsongen i Call of Duty: Black Ops - Cold War har släppts och att man kan lägga pengarna på ett stycke Battle Pass till sig själv. Andra säsongen kommer med en stor mängd nyheter till Cold Wars olika spellägen. Bland annat får vi tillgång till fyra nya spelbara karaktärer, sex nya vapen, fyra nya multiplayerbanor, nya spellägen i multiplayer samt ändringar på Warzone-kartan. En av de största nyheterna hittar vi i nya zombie-läget Outbreak där upp till fyra spelare får ta sig an zombies i en betydligt större skala än tidigare. Vill ni läsa om alla nyheter så kan ni klicka på länken här nere till vänster och om ni vill uppleva allt själva så är det bara att ladda ner den senaste uppdateringen och börja lira. I samband med släppet har Activision levererat en varning för Call of Duty-spelare på PS4. Sitter man på grundversionen av konsolen med 500GB lagring så har man inte längre möjlighet att ha Call of Duty: Modern Warfare, Warzone och Cold War installerade på konsolen samtidigt. Activision tipsar om att ta bort vissa delar av spelen som man inte lirar för att få plats med resten av delarna. Sjukt. Tumnagel
36.2°
+
André Stray
0

GTO Engineerings Ferrari 250 GTO är nu under utveckling
Bellissima!

I november förra året meddelade GTO Engineering att de skulle bygga en modern hyllning till Ferrari 250 GTO. Bilen som går under namnet Project Moderna är nu under utveckling och det beslutet togs efter den mycket trevliga responsen man fick. Grundaren Mark Lyon säger följande: "After the exceptional reception from interested owners and fans who would like to own a car such as ours, we’re now making it happen and publicly documenting the development process. For our team, the engine and the aesthetics are two of the most important parts of any car, especially this one, which is why we were keen to start here. To ensure we keep to our goals we’re working around a custom ‘muletto’ chassis, which is situated in the GTO Engineering workshops. It’s a daily reminder of how we need to not only keep the design’s proportions right, as well as weight distribution and ergonomics. People have got a little taller since the Sixties, so we’re looking at the packaging with the design too, ensuring that the driver and passenger have enough room in the cabin and ample luggage space in the car." Bilen kommer att ha en V12:a utan överladdning med fyra överliggande kamaxlar. Till denna kopplas en manuell växellåda. Målvikten för ekipaget ligger på under ett ton. Orderböckerna är nu officiellt öppna så den som är intresserad behöver bara ladda Swishen ordentligt och kontakta GTO Engineering för att lägga en beställning. Tumnagel
40.0°
+
Bobby Green
0

Toshiba lanserar hårddisk på 18TB
Första hårddiskarna med FC-MAMR-teknik

Toshiba har visat upp sina nya 3,5-tums hårddiskar MG09 vilka har en kapacitet på 16 eller 18TB och ska vara de första hårddiskarna som använder sig av FC-MAMR-teknik. Flux-control microwave-assisted magnetic recording (FC-MAMR) är en teknik för att skriva databitar till ett lagringsmedium som bibehåller magnetisk polaritet i rumstemperatur. Tekniken likna den MAMR-tekniken (microwave-assisted magnetic recording) som Seagate använder i en del av sina hårddiskar. Hårddiskar i Toshibas MG09-serien är primärt avsedda för verksamheter där ultralåg energiförbrukning premieras före hastigheten på diskarna, de kommer med andra ord antagligen inte dyka upp i konsumentdatorer. Hårddiskarna har en överföringshastighet på 281 MB/s och går att få med båda SATA 3.3 (6 Gbps) ochSAS 3.0 (12 Gbps). Energiförbrukningen ligger på 4.16/4.54 Watt (SATA/SAS) i viloläge medan denna går upp till 8.35/8.74 Watt när det skrivs eller läses från diskarna. Toshibas MG09-serie släpps i slutet av mars men vad de kommer att kosta finns det än så länga inga uppgifter om. Här nedanför hittar ni specifikationer för diskarna. Ni hittar specifikationer för hårddiskarna här nedanför. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ray Donovan-film är på ingång
Serien kommer få ett ordentligt avslut

För ett år kom den tråkiga nyheten att Showtime-serien Ray Donovan kommer läggas ner efter sju säsonger. Detta kom lite som en chock för seriens fans som var lite upprörda då den sjunde säsongen avslutades med en rejäl cliffhanger. Kort därefter berättade Liev Schreiber, som spelar Ray Donovan, att tack vare fansens stöd så kan serien få ett ordentligt avslut, men sedan dess har det varit rätt tyst på den fronten. Nu har det spikats att fixarserien kommer få ett värdigt slut i form av en fullängdsfilm. Liev Schreiber kommer återvända som Ray Donovan och kommer även jobba med manus för filmen tillsammans med showrunnern David Hollander. Hollander kommer även regissera filmen. När Ray Donovan-filmen släpps är för tillfället okänt, men filmen lär ha premiär tidigast i slutet av året eller någon gång nästa år. I Sverige kan vi se serien på HBO Nordic samt på kommande streamingtjänsten Paramount+, så filmen lär även dyka upp där när det är dags. Tumnagel
41.6°
+
André Stray
0

Nikola Motors tuffar på
Presenterar framtidsplaner

Det har varit tyst kring Nikola Motors sedan härvan i september där vdn avgick och när det i november stod klart att den överenskommelse man hade med General Motors inte alls skulle bli av den storlek som först var tänkt. Men företaget finns kvar och nu presenterar de lite hur framtiden är tänkt att se ut. Målet är att först lansera den helt eldrivna lastbilen Tre i Nordamerika. Denna ska ha upp till 48 mils räckvidd. Efter den ska en bränslecellsdriven version av modellen lanseras. Med fulla vätgastankar ska denna kunna ta sig upp till 80 mil. Man planerar även för Two FCEV Sleeper som är en bjässe tänkt för transporter över långa sträckor. Den ska ha en räckvidd på upp till 144 mil. Jason Roycht som är global head of FCEV hos Nikola säger följande: "Our plan is to enter the market in steps. We are building on the current Tre platform with the planned launch of our fuel-cell and hydrogen storage systems in 2023. These systems are designed to be scalable in order to handle the greater power and longer-range requirements for long-haul, which allows for concurrent integration into the chassis design of the Nikola Two FCEV Sleeper. Utilizing common components and systems for hydrogen propulsion will support greater economies of scale and also allow Nikola to continuously expand and adapt our FCEV truck portfolio to address the diverse requirements of commercial trucking." Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

I morgon öppnar Tekniska Museet igen
Med utställningen Moving to Mars

I morgon 26 februari öppnar Tekniska Museet återigen upp efter att ha haft pandemistängt sedan i slutet av oktober förra året. Då kommer även den nya utställningen "Moving to Mars" som skapats av brittiska The Design Museum ha premiär på museet. Det blir första stoppet på utställningen internationella turné och känns väl extra passande med tanke på den Mars-feber som har rått de senaste veckorna. Utställningen fokuserar på den dagen vi väl kommer att börja kolonisera Mars och Tekniska Museet skriver: "Med 150 föremål från tidigare rymdresor (inklusive original från NASA, European Space Agency och SpaceX) och prototyper för framtidens marsresor berättar Moving to Mars om den stora utmaningen att ta människan till Mars – kanske mänsklighetens största äventyr någonsin. Varje liten detalj måste tänkas igenom, inte minst inför den sju månader långa resan dit. Men också hur vi ska leva och överleva när vi väl kommit fram – vilka kläder vi behöver, vad vi ska äta och hur vi ska bo." Förutom Moving to Mars så kör Tekniska Museet just nu även utställningarna Antropocen, en utställning om den nya tidsepok som en del anser att vi lever i nu, samt Hyper Human, en utställning om framtidens människa. Tekniska Museet har infört en lång rad åtgärder för att göra museibesöket så säkert som det går ur smittsynpunkt och ni kan läsa lite mer om dessa åtgärder här. Tumnagel
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nvidia RTX 3060 börjar säljas idag 18:00
Var förberedda om ni vill lägga vantarna på exemplar

Idag är det säljstart för Nvidias senaste tillskott i RTX 30-familjen. Mer specifikt är det RTX 3060 som kommer bli tillgängliga att köpa klockan 18:00 hos en rad olika återförsäljare för mellan 4000 och 7000 kronor. Tidigare kort i RTX 30-serien har sålt slut rätt snabbt, så om ni vill ha ett RTX 3060 så kan det vara en bra idé att hänga på det digitala låset. Kortet kommer som känt med 12GB GDDR6-minne och grafikkretsen GA106, vilket är den minsta i Ampere-familjen. Videocardz verkar ha lagt vantarna på ett RTX 3060 och har levererat lite benchmarksiffror och dessa visar att kortet, inte helt oväntat, presterar bättre lite bättre än RTX 2060 och ligger på ungefär samma prestandanivå som RTX 2060 Super och RTX 2070. Nedan har ni lite åsikter om RTX 3060 från Dave 2D, Digital Foundry och Linus Tech Tips. Tumnagel
35.3°
+
André Stray
0

Suzuki Motors vd går i pension 91 år gammal
Kanske var dags nu

Osamu Suzuki är styrelseordförande och vd för Suzuki Motor. I över 40 år har han haft ledarhatten på sig och sett till att företaget är en av världens största tillverkarna av personbilar. Nu väljer han att gå i pension, 91 år gammal. Osamu har tidigare sagt att han aldrig tänkte pensionera sig och att hans hälsa alltid varit mycket bra. "I played golf 47 times last year, Ix27m very energetic. My job is my life. Humans die if they give up their jobs." För Suzuki väntar som för många andra elektrifiering och deras mål är att alla modeller från 2025 kommer att vara det. Samma år räknar man med att sälja 3,7 miljoner bilar världen över. Tumnagel
43.9°
+
Bobby Green
0

Thomas Di Leva kör konsert ikväll
Hemma i sitt vardagsrum

Ikväll klockan 19.00 kommer artisten Thomas Di Leva att ha premiär för Live hemma hos Di Leva. Det är en exklusiv hemma hos-konsert som han anordnar i sitt vardagsrum. "Låt oss mötas, denna gången live hemma hos mig i en nära konsert direkt från mitt vardagsrum till ert vardagsrum, det kommer att bli mina favoritlåtar i underbara hemmamysversioner. Rymdkram, Thomas." En biljett till konserten kostar 199 kronor och du hittar den på länken nedan. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Ny BMX-film från Vans
Med Dakota Roche

Efter skosamarbetet i början av månaden är det nu dags för Vans att även presentera en film med BMX-åkaren Dakota Roche. Filmen som heter Seeking Liberty är inspelad i Philadelphia och man har velat fånga stadens charm ur ett nytt perspektiv. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Så blir traditionell italiensk gelato till
180 år gammal familjetradition

Det finns mycket gott man inte får missa när man är i Italien. Glassen är en av grejerna. Här får vi se hur traditionell gelato i den lilla staden Ruvo di Puglia blir till. Endast tre ingredienser behövs - mjölk, socker och ägg. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Nytt och färgglatt från Timberland
Återigen med Billionaire Boys Club

Timberland och Billionaire Boys Club följer upp de färgglada skorna som presenterades i november med en ny kollektion som fått namnet Hyper Natural. I denna finns det hiking-plagg och två stycken nytolkningar på Garrison Trail-kängan. Skorna är tillverkade i ett material som består av minst 50 procent plast från återvunna PET-flaskor. Kläderna är i 100 procent ekologisk bomull. Kollektionen släpps den 26 februari och priserna ligger på mellan 600 och 1800 kronor. Tumnagel
69kg
+
Bobby Green

Romen The Real McCoy släpptes idag
Helt utan tillsatser

Idag släpptes The Real McCoy 12 Years Single Cask på Systembolaget. Det är en rom helt utan tillsatser producerad hos det familjeägda företaget Foursquare på Barbados. Endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados används. Romen destilleras i små batcher i kopparpanna och kolonnbrännare innan den lagras på hårt rostade amerikanska bourbonfat. Dofterna ska vara smörig ek och kryddig mörk choklad. Smaken beskrivs som smörkaramell tillsammans med fattoner, apelsinzest och tobak. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Den perfekta Steakhouse-burgaren
Tjock och mumsig

I sitt senaste klipp visar George Motz hur man fixar till den perfekta steakhouse-burgaren. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Teaser för Tina
HBO:s dokumentär om Tina Turner

Här kommer en teaser för HBO:s kommande dokumentär om den amerikanska artisten Tina Turner. Tina handlar om Tina Turners karriär och förutom artisten själv kommer bland andra Angela Basett och Oprah Winfrey medverka i dokumentären. Tina har premiär på amerikanska HBO Max 27 mars och kommer sannolikt att börja sändas på HBO Nordic någon gång efter det. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Ny officiell klockpartner för Aston Martin
Anrika Girard-Perregaux

Aston Martin meddelar nu att den anrika schweiziska klocktillverkaren Girard-Perregaux blir officiell klockpartner åt biltillverkaren. Girard-Perregaux har tillverkat klockor sedan 1791 och erbjuder idag modeller som kostar mellan 17.000 dollar och 463.000 dollar. Partnerskapet kommer att mynna ut i flera klockor i begränsade upplagor i framtiden och den första ska presenteras senare i år. Girard-Perregaux kommer även att fungera som sponsor för Aston Martins nybildade F1-team. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Victorinox-knivar med halkfria handtag
Kommer nu till Sverige

Victorinox har en serie med knivar som heter Swiss Modern. En version av dessa har syntetiska handtag i svart som ska vara halkfria. Nu kommer dessa knivar till Sverige och mer specifikt till alla Kitch’n-butiker runt om i landet. Knivarna klarar diskmaskin och är enkla att underhålla. Bladet är i rostfritt stål. De fyra knivarna som lanseras är stekkniven, santokukniven, kockkniven och brödkniven. Alla kostar 599 kronor styck. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Ny whisky från Macallan
Inspirerad av naturen

Macallan presenterar nu den nya whiskyn The Macallan Edition No.6. Här ska man ha hämtat inspiration från naturen och i synnerhet den berömda floden Spey som omger The Macallan Estate. Det är en single malt som ska ha aromer av färsk frukt, muskot, kola, ek, plommon, apelsiner och kanel. Smakerna beskrivs som kryddiga med inslag av färska frukter, krämig choklad och rostad havre. Släpps på Systembolaget den 4 mars och för en flaska får man betala 1100 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Daft Punk lägger ned
Tack för allt

1992 skapades duon Daft Punk i Paris och mycket har hänt sedan dess. Efter en seg start tog det fart 1995 då singeln Da Funk släpptes. Den följdes av Around the World som nog alla har hört. Nu får vi reda på att duon som består av Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo går skilda vägar och att gruppen nu är upplöst. Varför får vi dock inte reda på för tillfället utan det hela meddelas bara med videon ovan som döpts till Epilogue. Tack för allt, och som tur är finns allt publicerat material kvar och kommer inte att försvinna. Som alltid - var inte ledsen för att det är över, var glad över att det över huvud taget hände. Låter bättre på engelska, men ni fattar. Bonusklipp nedan. Tumnagel
-641kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella Margarita-dagen!
Tut i luren!

Idag är det inte bara start på en ny vecka utan det är även den internationella Margarita-dagen vilket givetvis måste firas. Margarita är en drink som består av tequila, likören triple sec, is och limejuice. Servera gör man i ett saltkantat glas. En populär variant är Frozen Margarita som ni kan se Jamie fixa till i klippet här ovan. Skål! Tumnagel
89kg
+
Bobby Green