m
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är Nokia Lumia 800

Så bra är Nokia Lumia 800
Älskar, älskar inte...

Mobil / Hårdvara

Även om jag vet att Lumia 800 inte är en telefon som Nokia står och faller med så är den ett statement - så här vill Nokia att deras framtid ska vara. Så vill de att hårdvaran ska vara och så vill de att mjukvaran ska vara. Frågan är om det är tillräckligt bra för att rädda våra finska grannar.

Det har varit några år nu som man knappt har tittat åt en Nokia, i princip sedan iPhone kom även om N95:an en gång i tiden tävlade rätt bra mot just iPhone. Vi ska inte glömma E61 och E71 heller i och för sig, men efter dessa modeller har inte många blickar vänts mot vår grannar i öster. För även om hårdvaran ibland har varit vacker, kamerorna ibland varit bra och de tekniska funktionerna har funnits där så spelade det inte så stor roll eftersom mjukvaran var så extremt på efterkälken.

För nästan ett år sedan gick Stephan Elop, tidigare anställd på Microsoft, ut och sa att nu dumpar Nokia Symbian och går all in på Windows Phone 7 (WP7). I samma sekund tappade Nokia massor av förtroende hos operatörerna - ett operativsystem (Symbian) som inte ens tillverkaren tror på åker direkt ut från butikerna. Guldläge för Android med andra ord, eftersom iPhone redan fanns på hyllorna fylldes de platser som det förut stod Nokia-telefoner på snabbt med lurar från Android-gänget.

Elop gav order om att minst en telefon skulle komma ut från Nokia med WP7 under 2011 och det lyckades man med, även om den inte kom ut i hela världen. Nu är det alltså premiär här i Sverige.

I höstas kom Nokia N9, med operativsystemet Meego på som i praktiken var nerlagt redan innan telefonen släpptes. Vi techjournalister som gillar Samsung och de andra men tröttnat på telefoner som inte var så spännande utan såg ut som allt annat började ana en ljusare framtid - Nokia visade verkligen med N9 att man kan göra en telefon som ser annorlunda ut än en gammal iPhone och samtidigt göra något vackert och kanske även bättre funktionellt. Lovande helt enkelt

Men så var det det där med WP7 - Samsung, HTC och LG släppte alla telefoner med WP7 men intresset var i det närmaste obefintligt. Vi var dock många som var nyfikna för WP7 är en frisk fläkt.

Intresset från asiaterna slocknade lite extra när dealen med Nokia presenterades eftersom man nu inte visste vad som skulle hända med Microsofts fokus. När Google presenterade att man ville köpa Motorola blev den koreanska regeringen till och med så orolig att de beordrade Samsung och LG att titta på ett eget, gemensamt OS eftersom man nu varken litade på Google eller Microsoft.

Ett inte helt optimalt läge med andra ord men varken Nokia eller Microsoft erkänner sig som slagna och tror mycket på framtiden. Men räcker den fantastiska hårdvaran från N9 med Nokias lite kryddade Windows Phone 7 för att få över konsumenterna från Android och iPhone? Är Lumia 800 en jesus-telefon?

Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Men det är en mycket lovande telefon. Vi börjar med hårdvaran.

Lumia 800 ser i princip ut som en N9:a. Kroppen är byggt i ett material som är hårt och lyxigt, men som inte alls känns ömtåligt. Det är dessutom färgat innan gjutning och alltså inte målat - ingen risk för att en repa ska synas speciellt mycket med andra ord. Jag har haft mitt testexemplar i fickan som man brukar ha och det enda stället som blir repigt är silverplattan vid kameran. Det är synd att denna är av plast, hade den varit av metall hade den nog sett vacker ut längre.

Kameran är förresten en besvikelse. Den var bra i N9, men av någon anledning så bytte man ner sig till 800:an och även fast det står Carl Zeiss Tessar vid linsen är det bara att glömma att ta fantastiska bilder med den här telefonen. Tyvärr. Första bilden blir oftast ofokuserad och när man tar andra bilden med lite mer tålamod blir man ändå besviken. Här är fyra bilder som exempel, alla tagna inomhus eller under rätt svåra förhållanden trista vinterdagar. På en skön strand med mycket ljus lär bilderna bli betydligt bättre...
På telefonens sida sitter fyra knappar, två för volym, en för att låsa / låsa upp och en för att ta bilder. Det händer att man trycker på fotoknappen istället för låsknappen vilket kan vara irriterande men knappast ett problem att grina över. Knapparna i sig är tyvärr i plast - precis som med plattan vid kameran så hade dessa mått bra av att vara av metall.

På toppen hittar vi två luckor och en 3.5 mm-utgång för ljud. Den ena luckan gömmer USB-kontakten och den andra SIM-kortet som är av micro-SIM-typ. USB-luckan finns det risk att man bryter av, men den ska gå att byta om olyckan är framme. SIM-luckan öppnar man ju väldigt sällan men den fungerar i alla fall ypperligt. I botten hittar vi högtalare som låter helt ok och så mic.

Men det som syns mest på telefonen är så klart skärmen. Själva skärmen är på 3.7 tum, upplösningen är 480 x 800 pixlar och typen är av AMOLED - med tillägget ClearBlack och skärmen är verkligen svart vilket hjälper operativsystemet att bli lite extra sexigt. Ovanpå skärmen hittar vi gorilla-glas som inte är platt utan snarare välvt. Fördelen är att telefonen känns skönare och blir snyggare men när du får blänk i skärmen så blir det lite Lustiga huset på Gröna Lund - ljuset rör sig på ett lite extra irriterande sätt.

Många användare av Lumia 800 har haft problem med batteriet. Min testlur har varit förskonad från det stora generalfelet men Nokia (och Microsoft antar jag) har saker och göra med batteriet ändå. När jag haft telefonen som extralur och inte använt den speciellt mycket har den fungerat i två dygn utan problem, men så fort den börjar användas händer det saker på batterimätaren. Vill du använda telefonen normalt så ska du inte lämna hemmet utan helt fullt laddat batteri...

Under skärmen - eller i snarare - hittar vi tre touchknappar: tillbaka, hem och sök. Jag brukar ogilla touchknappar men de här har inte stört mig nämnvärt. De här knapparna är ju ganska lika de man hittar på Android-telefoner men de fungerar lite olika - både bra och dåligt. Tillbakaknappen fungerar betydligt bättre än på Android, det är svårt att förklara men vad som händer när man trycker på tillbaka är mer naturligt. I Android är jag aldrig riktigt säker på vad som kommer att hända (jag har rätt många gånger saknat en framåt-knapp i Android efter att man hamnat på ställen man inte förväntade sig efter ett tryck på back-knappen...). Håller man ner tillbakaknappen får man upp en multitasking-vy som ser ut som den i Android 4 fast vertikalt istället för horisontellt. En bra idé som det knappast spelar någon roll vem som kom på - behåll!

Om tillbaka-knappen är bättre i WP7 än i Android är det precis tvärtom med sök-knappen. I Android får man upp söken för Spotify om man trycker på förstoringsglaset (och är inne i Spotify) - i WP7 får man alltid upp Bing-söket. Och ärligt talat - vem vill det? Håller man ner sökknappen (och har engelska som språk) får man upp röststyrning, en röststyrning som någon tomte på Microsoft jämförde med Apples Siri och nej, de är inte att jämföra. Microsoft TellMe-funktion, som den heter, klarar av att ringa upp kontakter eller utföra sökningar men så mycket mer kan man inte göra. Vill man skicka ett meddelande med hjälp av TellMe måste man vara snabb och veta vad du vill säga, så fort du pausar stannar funktionen.

Klickar man på hemknappen, eller Start-knappen som Microsoft nog vill att man ska säga, kommer man till hemskärmen och den ser inte alls ut som något vi tidigare har sett på iOS eller Android - eller annat heller för den delen. Istället för ikoner hittar vi här tiles - rutor som antingen bara är en dum länk precis som en ikon eller kan innehålla information som uppdateras. Microsofts vision är att man inte ska behöva öppna upp väderappen för att se vädret utan det ska räcka med att se på rutan och det fungerar faktiskt prima, oftast. För mig, vi har haft rätt mycket diskussion om detta på kontoret så vi är inte helt ense på Feber, är detta den perfekta mixen mellan widget och ikon. Jag tycker att widgets är snyggt, men funktionen är sällan lika stor som den platsen som widgeten tar upp. I WP7 tvingas utvecklarna att skala ner och hålla sig inom ramarna vilket är bra. Ikoner a la iOS är enkelt och praktiskt men att bara kunna ha en liten siffra känns rätt fattigt.

Utseendet på rutorna är enkelt och färgerna man kan välja att ha på dem är alla väldigt intensiva. Reaktionerna på deras utseende är klart mixat, en del gillar och tycker att det är riktigt snyggt men jag har också fått reaktioner som "fan va fult" och "usch, det där känns som Windows 95". Klart är i alla fall att de är stora och alla, långt ifrån faktiskt, har funktioner i sig. Om jag och Gordon var chefer på Microsoft hade vi sett till att man skulle kunna gruppera fyra rutor inom en ruta - lite som en mapp. Jag vill till exempel inte att länkarna till Explorer, Nokia Drive, Marketplace och Inställningar ska ta upp halva min startskärm. Rätt många rutor, som samtal och meddelanden, har bara en interaktiv funktion dessutom - det dyker upp en siffra ibland - och det får plats på en fjärdedels yta.

En fin sak mer rutorna är att de går att skapas som direktlänkar in i en app. Jag kör till exempel appen tunein för att lyssna på radio och rutan jag har skapat drar inte igång appen från start utan tar mig direkt till P3-delen och startar strömmningen. Gillar!

Sveper man åt vänster på startskärmen får man upp en lista på alla appar man har i bokstavsordning. Här finns det inget sätt att sortera som man vill - jag hade velat ha ett alternativ där det mest använda hamnade överst eller nåt i alla fall.

Medföljande appar
Med från start finns ett par appar, några unika för Nokia. Den viktigaste är nog Nokia Drive - en navigatorapp helt gratis är inte fy skam. Appen i sig är kanske inte riktigt i klass med exempelvis Navigon men dock och väl för att ta dig fram till målet.

Nokia Maps är för Lumia 800 vad Google Maps är för Androider och iPhone. Funkar som sig bör - men saknar man Google Maps finns det inofficiella Google Maps-appar i Marketplace.

Nokia Music är en bra app om du inte kör Spotify, här kan man gratis lyssna på musik i olika kanaler. Tyvärr finns det en limit på att hoppa över max sex låtar per timme så det är med andra ord bara att bita ihop och lyssna på det som erbjuds. Många av er kör nog Spotify ändå, så detta är ingen dealbreaker.

Förutom Nokias appar finns det så klart ett helt gäng som är standard på alla Windows Phone-telefoner. e fungerar alla riktigt bra och är så klart snyggt infogade i WP7-gränssnittet. Kontakt-appen är ett sånt exempel - man kan pinna kontakter på startskärmen. Klickar man på kontakten får man upp alla kontaktvägar som finns insamlade från i mitt fall Google, Facebook, Twitter och Windows Live. Man kan även kika på vad personen haft för sig på social nätverk och få upp en history mellan personen och en själv - här samlas alla konversationer vare sig det är Facebook, SMS, samtal eller chat. Sjukt fint!

Det finns även en tile om en själv där man enkelt kan posta statustuppdateringar, få notifieringar från Facebook och Twitter etcetera.

Något som tyvärr inte är riktigt lika trevligt är den medföljande webbläsaren som är en mobil version av Internet Explorer. Den må vara snabb i tester och klara standarder finfint, men det är inte webkit och i princip all mobil webb i dag är anpassad för webkit. Microsoft kan inte gå sin egen väg här, man måste se till att stödja allt som webkit stödjer och fungera på exakt samma sätt som webkit. Bäst hade varit om man helt enkelt böjde sig för pressen och använde webkit istället för sin egen motor.

För världen kommer inte att anpassa sig efter Internet Explorer och eftersom det inte finns så mycket appar är detta extra kritiskt och viktigt. Rätt ofta, mer standard än undantag faktiskt, är att man presenteras för den riktigt tråkiga webbversionen av webbplatser, inte den som är anpassad för touch. Detta går att komma runt ibland men känslan när man surfar runt blir ändå att webbläsaren är stenålder - även om den inte är det.

En annan sak som är extremt viktig på en mobiltelefon i dag är spel, så klart. Microsoft har ju sin Xbox och försöker flytta över så mycket av det DNA't som det bara går så klart. Man får över sin avatar, kan lira med sina Xbox-polare och får achivements - och mer godis kommer nog i framtiden. Alla spel samlas också under Xbox Live-delen och ligger inte och skräpar bland det andra - på gått och ont.

Windows Phone har ju rätt låga krav på hårdvaran med dagens mått mätt - inga dubbla processorkärnor här inte. Tyvärr märks detta när man börjar spela, bara laddtiden för spel är plågosam om man är van vid exempelvis en iPhone 4S eller snabb Android. Ovan ser ni Plants vs Zombies på Lumia 800 och iPhone 4S.

Nokia skickar också med en app som de lite fyndigt kallar för Nytt om appar, som helt enkelt är tips på nya appar eller appar man bör upptäcka. Den gör det faktiskt bättre än Marketplace själv så den lilla appen tackar vi för Nokia.

Detta drar oss så klart in på elefanten i rummet: tredjeparts-applikationer. Microsoft själva säger att man nu har 50 000 appar i Marketplace men det är inklusive lokala appar, som man jobbar hårt på att göra, så för en svensk är inte utbudet så stort. Windows Phone har ju inte heller funnits i Sverige så speciellt länge, det var först med Mango-uppdateringen som stöd för svenska kom vilket gör att antalet svenska appar än så länge är sparsamt.

50 000, eller vad det nu är, kan ju ses som en betydande mängd och man kan komma med argumentet att man inte behöver mer än 20-30 appar ändå. Men att WP7 har en tiondel så många appar som iOS och Android betyder ju faktiskt att utbudet är en tiondel så stort. Om det finns en Twitter-app till WP7 finns det tio till iOS och Android och då är chansen betydligt större att någon av dem faktiskt är riktigt bra - eller helt enkelt faller dig i smaken.

Visst finns spel som Angry Birds och Plants vs Zombies, men de har vi spelat igenom några gånger nu och vi vill ha de där nya liren eller så vill vi ha appen till den där speciella tjänsten.

Tills i dag har iOS varit den naturliga förstaplattformen för utvecklare men Android börjar komma i kapp. Speciellt gratis-appar är det i dag lika viktigt att man släpper till båda plattformarna samtidigt. Men många har inte resurser till två plattformar och tvingas fortfarande välja.

I ett sånt läge är det inget höjdarläge att vara nummer tre. Om utvecklarna överhuvudtaget väljer att utveckla för WP7 kommer plattformen att komma i tredje hand och få appen absolut sist. Alla nya funktioner och uppdateringar kommer också komma sist till WP7 och det är ju faktiskt inte speciellt kul att få vänta i månader på funktioner.

De appar som i min värld är viktigast är Spotify, Facebook och Twitter och de finns alla till WP7. Spotify är stjärnan av de tre, den appen är riktigt snygg och trevlig. Twitter får godkänt och Facebook knappt godkänt. Jämfört med Tweetbot på iOS är Twitter för WP7 skit och jämför man Facebook på WP7 och en Galaxy Nexus är det givet vilken man vill använda. WP7-versionerna känns faktiskt lite som demo-appar - saker som bara finns för att visa att det går och inget som man verkligen vill använda.

Slutsats
Nej, Nokia Lumia 800 är ingen jesustelefon. Tyvärr.

Känslan i hårdvaran och designen är topp och där får Nokia med beröm godkänt - förutom den där kameran då som kunde ha varit bättre. Men det är i mjukvaran det faller. Windows Phone 7 är helt klart något man kan leva med, vissa delar är galet vackra, men efter någon vecka vill man ha mer och dyker in i Marketplace och hittar - inte speciellt mycket.

Appar är viktigt och jag skulle vilja påstå att det är viktigare än någonting annat. Det är inte så kul att köpa en helt ny telefon i dag och inte kunna köra de saker som alla andra kan köra och få ett app-utbud som är två år efter Android och iOS.

Den som köper Windows Phone 7 och Lumia 800 i dag är väldigt sugen på något nytt och får just det - för stunden. Jag tror tyvärr att nyhetens behag kommer att gå över och jag anar en hel del bytesannonser på Blocket inom en snar framtid.

Uppdatering
Missade en sak - Nokia Lumia 800 saknar tyvärr funktionen att kunna dela med sig av sin uppkoppling via WiFi - att bli en så kallad hotspot. En funktion som känns som en självklarhet i dag och som saknas när man står där och vill ha uppkoppling till sin dator.

Läs mer
41.5°
0

Så bra är Nokia Lumia 800

Älskar, älskar inte...

Kitty Hawk köper drönarföretaget 3D Robotics
Google-grundare Larry Page siktar på att göra sina flygplan autonoma

Google-grundaren Larry Pages flygplansföretag Kitty Hawk har köpt upp den amerikanska drönartillverkaren 3D Robotics rapporterar Forbes. En av tankarna bakom uppköpet verkar vara att Kitty Hawk ska använda 3D Robotics kompetens och teknik för att göra Kitty Hawks flygplan helt autonoma. Kitty Hawk har utvecklat tre olika flygfarkoster sedan företaget grundades 2015. Den senaste modellen och den man fokuserar på nu för tiden är den eldrivna VTOL-modellen Heaviside vilken syns i klippet här ovanför. Tanken var från början att Heaviside skulle framföras av en pilot. Nu verkar dock Kitty Hawk ha beslutat sig för att utveckla ett flygplan som kan flyga helt på egen hand. 3D Robotics utvecklade tidigare drönare för konsumentmarknaden. Man försökte då bland annat konkurrera med marknadsledande DJI med sin modell 3D Robotics Solo som släpptes 2015. Därefter skiftade företaget fokus och började utveckla drönaren 3DR H520-G som primärt riktade sig mot företagsmarknaden. Efter uppköpet kommer 3D Robotics medgrundare Chris Anderson bli Kitty Hawks operative chef och arbeta under vd:n Sebastian Thrun. Thrun drog en gång i tiden igång Google X såväl som ledde Googles satsning på självkörande bilar, företaget som idag är Waymo. Huruvida 3D Robotics kommer att fortsätta att utveckla drönare efter att Kitty Hawk nu köper företaget är oklart. Här nedan hittas bilder på 3D Robotics Solo och 3DR H520-G. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

DOOM Eternal får next gen-uppdatering 29 juni
Få en tjusigare upplevelse på PS5 och Xbox Series X/S

DOOM Eternal är rackarns trevligt och rullar rätt bra på konsol, men det finns alltid utrymme för förbättring. Vi har vetat sedan tidigare att spelet kommer få en regelrätt version till PS5 och Xbox Series X/S och nu har vi fått reda på att den kommer släppas 29 juni. Uppgraderingen kommer vara gratis att ladda ner för alla som köpt spelet sedan tidigare på respektive plattform. Den uppgraderade versionen av DOOM Eternal rullar lite bättre och ser lite tjusigare ut på de olika konsolerna. På samtliga konsoler kommer ett Performance-läge med 120fps erbjudas, men med lite olika upplösning. Spelare kommer även kunna välja ett Ray Tracing-läge med lite tjusigare effekter och samtidigt få 60 fps. Eller så kan spelare välja Balanced mode som ger er hög upplösning, lite tjusigare effekter och stabil fps på 60. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Netflix och CDPR kör Witcher-fest 9 juli
Vänta er massvis med bakom kulisserna-grejer

Gillar du Witcher i alla olika former? Då kan det vara bra att skriva in 9 juli i kalendern. CD Projekt RED och Netflix har slagit sina kloka huvuden ihop och kommer anordna en liten Witcher-mässa där fans kommer kunna ta del av en hel del paneler och bakom kulisserna-material av olika slag från spelen, serien och kommande anime-filmen. Festligheterna kommer liveströmmas via CDPR:s kanaler på Youtube och Twitch och kommer dra igång 19:00 9 juli eller 03:00 om man är nattuggla. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

E3 2021 Kolla in mer från flerspelardelen från Halo Infinite
343 Studios ska köra en presentation

Om cirka 20 minuter kommer 343 Studios bjuda på en längre genomgång av flerspelardelen för Halo Infinite. Så om man är sugen på att se mer än det som visades under gårdagen kommer du kunna göra det klockan 17:00 i klippet ovan. Flerspelardelen i Halo Infinite kommer vara gratis att spela och ska släppas vintern 2021. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

McLaren ska börja köra Extreme E
Börjar köra i den elektriska offroad-ligan nästa år

Biltillverkaren McLaren har meddelat att de kommer att ansluta till den andra säsongen av det elektriska offroad-mästerskapet Extreme E. Extreme E:s första säsong drog igång tidigare i år där nio team deltar. Av de 18 förarna i Extreme E är fem stycken från Sverige. I Team JBXE hittas de båda svenskarna Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Kevin Hansen medan Kevins brorsa Timmy kör för Team Andretti United Extreme E. Vidare kör Mattias Ekström för ABT Cupra XE och Johan Kristofferson för Rosberg X Racing. Här ovan hittas ett klipp där McLaren snackar lite om att man ansluter till Extreme E under säsongen som startar 2022. Här nedanför hittas ett sammandrag från finalen av årets andra Extreme E-tävling. Den gick under namnet "Ocean X Prix" och kördes i Dakar, Senegal. Den vanns av Rosberg X Racing som nu även leder Extreme E:s första säsong totalt. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Babylon's Fall
Platinum Games kommande actionspel

Platinum Games, gänget bakom Bayonetta, Vanquish och Nier, gör rackarns trevliga actionspel och för tillfället jobbar utvecklarstudion på ett kommande spel vid namn Babylonx27s Fall. Under helgen levererades det en ny trailer för spelet samt en video där utvecklarna pratar om vi kan vänta oss av spelet och dessa hittar ni ovan och under. Spelet kommer vara ett live service-spel med co-op-fokus där fyra spelare kan springa runt tillsammans och puckla på fiender och monster i olika högadliga miljöer. När Babylonx27s Fall släpps är för tillfället okänt, men i den senaste trailern får vi i all fall reda på att release kommer ske till PC, PS4 och PS5. Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0

Nvidia köper kartföretaget DeepMap
Ska göra Nvidias plattform för självkörande bilar bättre

Nvidia har köpt upp kartföretaget DeepMap, ett företag som utvecklar teknik för kartläggning med hög precision. Tekniken som DeepMap har utvecklat används primärt för att förse självkörande bilar möjligheten att kartlägga sina omgivningar. När bilar enbart använder GPS för att ge mänskliga förare instruktioner räcker det vanligtvis med kartor som har en precision på några meter. När det handlar om helt självkörande bilar måste dessa någorlunda veta exakt på centimetern när det är dags att till exempel svänga av vägen. Det är den typen av teknik som DeepMap har specialiserat sig på. Nvidia planerar att integrera DeepMaps teknik i Nvidia Drive, plattformen för självkörande bilar som bland annat används av Audi, Mercedes-Benz, Volkswagen, Hyundai och Volvo. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nvidia slopar stöd för Windows 7 och 8 i oktober
Vänder blicken framåt

Nvidia planerar att säga farväl till äldre versioner av Windows. Grafikkortsmakaren har meddelat att de kommer lägga ner stöd för Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1 senare i år och från oktober kommer det vara Windows 10 som gäller. Säkerhetsuppdateringar kommer dock fortsätta släppas till dessa operativsystem fram till september 2024. Anledningen till att de lämnar de äldre Windows-versionerna nu beror kort och gott på att majoriteten av Nvidia-användarna gått över till det nyare operativsystemet, så det är inte längre värt att lägga tid och energi på de gamla systemen. Tumnagel
40.1°
+
André Stray
0

Netflix serie om Spotify kommer nästa år
Baseras delvis på boken Spotify inifrån

The Social Network-liknande filmer och serier frodas för tillfället. Apple har en WeWork-serie på ingång, Showtime jobbar på en serie om Uber och vi kommer även få en filmatisering om händelserna kring det struliga Theranos. Lite roligare för oss i Sverige är att en Spotify-serie är på ingång till Netflix och den kommer släppas någon gång nästa år. Serien kommer handla om Spotifys uppkomst och är enligt Netflix inspirerad av boken Spotify inifrån av Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson, vilket lär betyda att några kreativa friheter har tagits för att göra berättelsen lite roligare och/eller mer dramatisk. Vi kommer följa hur Spotify blev till i en lägenhet i Rågsved i södra Stockholm till när företaget börsnoterades i New York. I rollerna har vi Edvin Endre, känd från Vikings, som ska spela medgrundaren Daniel Ek, Christian Hillborg, The Last Kingdom, kommer dyka upp som medgrundaren Martin Lorentzon, Ulf Stenberg ska spela Universal Music Sweden-chefen Per Sundin och Gizem Erdogan medverkar som Petra Hansson. Tumnagel
34.9°
+
André Stray
0

Nu har hälften av alla vuxna i Sverige fått en dos vaccin
Och Stockholm öppnar för 35+

Enligt Folkhälsomyndigheten så har nu 51 procent av alla över 18 år fått minst en dos vaccin, det betyder över 4,1 miljoner svenskar. Samtidigt har 27 procent fått sin andra dos, vilket betyder att 2,2 miljoner svenskar är fullvaccinerade. Bland de som är över 65 år har 91 procent fått en dos och 63 procent fått två doser. Antalet inlagda på sjukhus fortsätter att minska. Dagens siffra för inlagda på IVA är 106 personer (ner 46 senaste veckan) och till det kommer 347 personer som är inlagda på sjukhus exklusive IVA. Totalt alltså 453 personer. Både Västa Götaland och Stockholm har nu under 100 patienter med covid 19, vilket är första gången sedan andra vågen tog fart. Men samtidigt som antalet inlagda minskar fortsätter deltavarianten (tidigare indiska) att oroa. Den nya varianten är smittsammare än tidigare varianter och gör även folk sjukare, detta gäller för de som inte är vaccinerade alls men även för de som har fått en dos. Folkhälsomyndigheten säger att fullvaccinerade har ett bra skydd mot varianten. Det är alltså fortfarande viktigt att vara försiktig. Uppdatering Nu kan alla som är 35+ och som bor i Stockholm boka tid för vaccinering. Tumnagel
51.0°
+
Roger Åberg
0

Pokémon Go-skaparan jobbar på nytt Transformers-spel
More than meets the eye

Niantic jobbar inte bara med Pokémon Go och Harry Potter: Wizards Unite samt ett kommande AR-spel baserat på Pikmin. Nu har det blivit känt att utvecklarna börjat samarbeta med Hasbro och Seattle-baserade Very Very Spaceship för att bygga ett nytt AR-spel baserat på Transformers vid namn Transformers: Heavy Metal. Specifikt vad vi kommer få göra i spelet är lite oklart, men vi väntar oss att gameplay kommer likna Pokémon Go på ett eller annat sätt. Spelets beskrivning har ni nedan: In Transformers: Heavy Metal, players will join the Guardian Network, a group of humans who have banded together with the Autobots in a war against the Decepticons. As a Guardian, players will uncover hidden regions across Earth to find resources and battle Decepticons in turn-based battles, either solo or with friends. Transformers: Heavy Metal kommer köra en soft launch på vissa marknader inom kort och skarp release väntas ske senare i år. Tumnagel
36.1°
+
André Stray
0

Konfetti nytt vapen mot drönare
DARPA visar upp "festligt" försvarssystem

Den amerikanska militära forskningsmyndigheten DARPA har visat upp ett nytt försvarsvapen som kanske kan sättas in mot ovälkomna drönare i framtiden. Det handlar om något som ser ut som en raket vilken kan skjuta ut en konfetti-bomb mot drönare, något som gör att drönaren förlorar sin flygförmåga. Sedan drönare började bli vanliga på marknaden har det dykt upp en lång rad olika system som ska kunna fungera som försvar mot dessa. Vi har bland annat få se flera lösningar där man använder nät för att sabotera drönarna flygförmåga och mikrovågsvapen som kortsluter drönarna. Här i Europa har både Nederländerna och Frankrike försökt träna upp örnar som ska attackera drönare. Det sistnämnda ska dock inte ha varit helt lyckat då örnarna ofta vägrade att attackera drönarna. Ni kan kolla in DARPA:s senaste försvarslösning mot drönare i klippet här ovanför. Här nedanför kan ni kolla in när en konfetti-bomb sänker en drönare på en konsert 2015. Det är dock oklart om DARPA har hämtat inspiration från denna händelse eller om man fått idén helt på egen hand. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Arize Nwosu (@rizonline) Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ta en titt på tokiga Devolvers E3-show
Devolver MaxPass+ Showcase

Microsoft, Bethesda och Square Enix kan dra något gammalt över sig. Devolver är fortfarande mästare på att leverera spelshower. Indiedistributören har år efter år levererat presentationer som varje år överträffar sig själva när det kommer till ren och skär vansinnighet och i år tar Devolver detta ett steg längre genom att driva med dagens speltrender som games as a live service och andra prenumerationstjänster. Utöver en tokig show får vi också ta en titt på en rad kommande spel som Shadow Warrior 3, Phantom Abyss och Wizard with a Gun. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Facbook köper utvecklaren av vr-spelet Population: One
Spelet som beskrivits som en VR-version av Fortnite

Facebooks VR-företag Oculus meddelade i slutet av förra veckan att Facebook köpt upp VR-utvecklaren BigBox VR. BigBox VR har utvecklat battle royale-spelet Population: One vilket släpptes på marknaden i höstas. När Population: One släpptes beskrev många spelet som en VR-version av Fortnite och spelet verkar ha gått rätt bra. Redan i februari i år hade spelet dragit in runt 10 miljoner dollar bara via Oculus Store. Exakt vad Big Box VR planerar att göra med Oculus Studios är inget som man avslöjar ännu utan man skriver bara: "BigBox VR has big plans for the future of POP: ONE and for other projects, but we’re not ready to share details at this time." Population: One finns idag till Oculus samt Windows. Så verkar fortsatt bli fallet även efter Facebooks uppköp av BigBox VR. Här nedan hittas släpptrailern för spelet. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för OlliOlli World
Nya skatespelet släpps i vinter

I samband med den digitala versionen av E3 har Roll7 släppt en sprillans ny trailer för OlliOlli World som avtäcktes tidigare i år. Precis som i de tidigare OlliOlli-spelen får vi åka skateboard i en 2D-vy, men i World expanderas världen med lite djup som låter dig hitta nya hinder att göra tricks på. OlliOlli World kommer släppas i vinter till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Nintendo Switch. Tumnagel
38.2°
+
André Stray
0

E3 2021 Kolla in PC-showerna från E3 2021
Som bland annat bjöd på en ny trailer för Harold Halibut

I går hölls det inte bara en utan två PC-fokuserade jippon med massvis med trailers för diverse spel som är på gång för Windows. Först ut var PC Gamers PC Gaming Show och kort efter det var GamesRadar igång med sin Future Games Show. Inga direkta bangers kanske i någon av dessa shower men vi fick i alla fall en ny trailer för stop motion-spelet Harold Halibut i en av dem och den trailern kan du kolla in ovan och en ny titt på Dying Light 2. Länkar till samtliga trailers från dessa jippon hittar du här för PC Gaming Show och här för Future Games Show. Showerna i sin helhet hittar du i klippen nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

NASA ska landa två farkoster på månens baksida
Blir första gången man gör det

NASA har meddelat att man under sitt program "Commercial Lunar Payload Services" planerar att landa tre farkoster på månen. Två av dessa kommer att landa på månens baksida, något som NASA aldrig har gjort tidigare. Kina landade farkosten Changx27e 4 på månens baksida 2019. Den har sedan dess rullat runt och samlat in data från den sidan av månen som vi på jorden aldrig ser. Som synes på bilden ovan så finns det betydligt mycket mer kratrar på månen baksida än framsida, kratrar varav de flesta uppstod efter asteroidnedslag när månen formades för cirka 4,5 miljarder år sedan. NASA planerar att landa farkosterna Farside Seismic Suite och Lunar Interior Temperature and Materials Suite vid en krater som fått namnet Schrödinger på månens baksida. Där kommer de sedan att samla in olika typer av seismisk data såväl som data om månens inre. Data-insamling som denna kommer sedan att vara viktig den dagen vi beslutar oss för landa människor på månens baksida. NASA:s tredje månlandare heter Lunar Vertex och den ska undersöka den så kallad månvirveln Reiner Gamma, se bild nedan, på månens framsida. Forskare vet ännu inte hur månvirvlar uppstått och förhoppningsvis kan data som samlas in av Lunar Vertex eventuellt ge oss lite fler svar om det. Någon gång runt 2024 planerar NASA att skicka de nu presenterade farkosterna till månen. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur fungerar egentligen fotofilm?
SmarterEveryDay snackar bilder

För tillfället har vi en rätt slapp relation till bildtagning. Vi tar upp telefonen, smäller av ett dussin bilder vid behov och sedan kan vi göra vad vi vill med resultatet. För att uppskatta digital fotografering lite mer kan det vara bra att lära sig hur analog plåtning fungerar och det är just vad vi får reda på i videon ovan där SmarterEveryDay pratar om fotofilm. Tumnagel
39.1°
+
André Stray
0

Iggy Pop kommer till Sverige
10 juni 2022

Den legendariska rockartisten Iggy Pop kommer uppträda på Filadelfia i Stockholm fredagen den 10 juni 2022. Iggy Pop har levererat hits sedan 1969 så konserten kommer sannolikt bjuda på massvis med godbitar från punkens gudfader. Biljetterna till konserten släpps nu på fredag den 18 juni klockan 10:00 via länken nedan. Tumnagel
84kg
+
Frode Wikesjö

Ryskt band ska göra Crocs punkigt

Crocs är väl allt annat än punkigt, men nu tar de hjälp av det ryska bandet Little Big för att bli lite creddigare. Oklart om det kommer att fungera, men ett rätt roligt försök ändå. Tumnagel
77kg
+
Roger Åberg

En rundtur i Gudfadern-huset
Kan bli ditt för endast 90 000 000 dollar

Här får vi följa med på en rundtur runt huset som bland annat användes för att spela in Gudfadern och Bodyguard. Huset är värderat till 89 750 000 dollar vilket ju är väldigt mycket pengar för ett hus. Men för det får du ett 2 694 kvadratmeter stort hus med nio sovrum, 15 badrum och en tomt på dryga 14 000 kvadratmeter. Om du är sugen kan du anmäla dig till en IRL-visning via länken nedan. Bonushus nedan. Tumnagel
79kg
+
Frode Wikesjö

Omnipollo har perfekta ölen till nubben
O.P. och alkoholfri öl i kombination

O.P. Anderson är riktigt gott på till exempel midsommar, men det är ju också gott att dricka en öl till. Sprit + starköl är ju dock sällan en lysande kombination kanske, men nu har O.P. och Omnipollo gjort ett intressant samarbete som löser det. Omnipollo har nämligen tagit fram en alkoholfri snapsöl. Antingen så tar man nubben i nubbeglaset och ölen i ölglaset eller så häller man i nubben i ölen, det är valfritt. Den beskrivs vara i "gränslandet mellan en pale ale och en IPA med blommiga och fruktiga karaktärer där tydliga inslag av citrus, grapefrukt och aprikos samsas med en blommig humlekaraktär". – Det blommiga från ölet och det kryddiga från O.P. Anderson blir en superspännande kombination där två omsorgsfulla drycker möts på ett fint sätt, säger Henok Fentie. Vi älskar att jobba med varumärken som har en lång historia och i det här samarbete har det varit jättekul att se våra energier smälta ihop rent bokstavligen. Ölen börjar säljas i morgon och eftersom den är alkoholfri (0,3 procent) så kommer den att säljas i dagligvaruhandeln men även på ett antal restauranger. Tumnagel
119kg
+
Roger Åberg

Ny bok om svensk gin
Vi är riktigt bra på den goda drycken

Vi är riktigt bra på gin här i Sverige och det bör ju uppmärksammas. I dag släpps boken Svensk gin, drinkar, destillerier och drömmare som verkar vara en perfekt bok för den som vill få kunskap om gin men framförallt upptäcka de svenska tillverkarna. Huvudförfattare är Jens Josefsson och boken fokuserar inte så mycket på historien utan snarare nutiden och framtiden eftersom detta händer just nu. Författarna villa tt boken ska vara som en reseguide för de som vill ta den av svensk och samtida sprithistoria, men den innehåller även drinkar och massor av fakta. Och den handlar inte bara om gin, för gin ses ju oftast med tonic och man besöker även svenska tonicproducenter. Boken släpps i dag. Tumnagel
112kg
+
Roger Åberg

Prince släpper nytt
Platta kommer i juli

Det är snart fem år sedan Prince gick bort och han är saknad av många. Ryktet säger att han hade väldigt, väldigt mycket inspelade låtar och sista juli kommer det faktiskt en ny platta. Den heter Welcome 2 America och från den kommer den här singeln som heter Born 2 die. Tumnagel
81kg
+
Roger Åberg

Neil Young klar med sin scifi-roman Canary
Verkar bli en rätt märklig historia

Den gamle rockern Neil Young uppger att han nu har skrivit klart scifi-romanen "Canary", en bok som han har arbetat i fyra år med att färdigställa. På sin webbplats skriver han att han precis lämnat in manuskriptet till boken till sin förläggare. 2018 beskrev Young handlingen i "Canary" för Rolling Stone: "It’s kind of a sci-fi thing about a guy who gets busted for a crime. He works for a power company and there’s corruption in the power company and he wants to expose it, so he figures out a way to expose it and shuts down the grid a couple of times. He gets busted for doing that, and the cops come and take him out of his office, put him in a van, drug him, and he goes to a hospital somewhere. Then he wakes up and he’s on a mission to pay his debt to society. That’s all he cares about. Then he puts on these glasses, and they broadcast everything that he sees and he goes into different places and interacts with the people there and he’s just a regular guy, but these people in this room downtown are watching everything he’s doing and listening to everything. He discovers the solar company he works for is a hoax. And they’re not really using solar. They’re using this shit – the guy who’s doing this has come up with a way to make bad fuel, the bad energy, this really ugly terrible stuff, and he’s figured out a way to genetically create these animals that shit that gives the energy to make the [fuel]. So he’s created this new species. But the species escapes. So it’s a fuckin’ mess." Det verkar med andra ord som om Neil Youngs scifi-bok kanske inte blir helt olik ett sammanfattning av tv-serien Rick and Morty. När eller om "Canary" kommer att dyka upp i bokhandeln framgår inte. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

ASAP Rocky gör filmen Stockholm Syndrome
Dokumentär om när han greps i Sverige

Musikern ASAP Rocky kommer snart att släppa filmen Stockholm Syndrome vilken kommer att handla om när han kom i klammeri med den svenska rättvisan. Det var sommaren 2019 som ASAP Rocky greps i Stockholm efter att ha varit inblandad i ett bråk. Han dömes senare till villkorlig dom för misshandel. Förutom ASAP Rocky själv kommer bland andra Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler the Creator medverka i filmen skriver Dazed. Stockholm Syndrome kommer att ha premiär på amerikanska Tribeca Film Festival 13 juni. När vi eventuellt kan få se den här i Sverige finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
-512kg
+
Wille Wilhelmsson

Burger King slutar med plastleksaker
Nu blir det svenska böcker istället

Att hamburgerrestauranger slutar med plastsugrör upprör, framförallt känns det otroligt töntigt när man använder plastlock, delar ut plastleksaker och så vidare. Nu tar Burger King i alla fall ett steg i rätt riktning och slutar med plastleksaker i sina barnmål. Istället blir det Svanenmärkta böcker som produceras i Lettland. Man lovar att alla böcker ska skrivas av svenska författare. Om det blir några klassiker återstår att se, men pressbilden säger nog att det inte blir så... Tumnagel
230kg
+
Roger Åberg

Seinabo Sey släpper ny EP
Sweet life

I dag släpper Seinabo Sey en ny EP med fyra låtar. Seinabo har hängt mycket på Gotland under karantänen, så stämningen sägs vara en mix av r&b, afrobeats och just lugnet från Gotland. Efter en snabb lysning kan jag i alla fall konstatera att det finns ett lugn där, ett stämningsfullt sådan. Men eftersom det är Seinabo finns det så klart också en nerv. Demosarna till låtarna skrevs av Isak Alverus vilket är lite annorlunda mot hur Seinabo brukar jobba eftersom hon brukar skriva allt själv. Tumnagel
74kg
+
Roger Åberg

Fyra nya, snygga, finska hotell
Tips till sommaren?

Finland mailade och tipsade om lite nyöppnade och kommande hotell och några av dem verkar riktigt läckra! Här ovanför hittar vi Majamaja som ligger i skärgården utanför Helsingfors. Här är det avkoppling som gäller, det finns bara ett hus att bo i och de kallar det snarare retreat än hotell. Du sover nästan i havet eftersom huset ligger på en klippa. Det tar tio minuter med båt (eller 40 minuter med cykel) från Helsingfors att ta sig hit och man kan beställa både frukost och middagspaket om man vill. från 190 euro natten och går att boka nu. Kolla in filmen nedan, visst verkar det coolt? Majamaja living: the intro from Majamaja on Vimeo. Nästa ställe är Barö skärgårdshotell som ligger i en av Finlands största ekskogar, men även här är det nära havet eftersom hotellet är placerat på klipporna. Ligger en timme från Helsingfors och man slog upp dörrarna i veckan så helt nytt. Här är man inte helt ensam, det finns 20 rum, men det går helt klart att få vara för sig själv. Vill du inte prata med personalen fixar du incheckning, matbokning och sånt i appen. Bokar du en svit får du bastu och bubbelpool på rummet. Från 260 euro natten. Spegelhusen i Haasi verkar riktigt coola. Här finns det varma källor, badtunnor, bastu och allt man vill ha om man inte hoppar i havet så klart. Ett ställe att hänga på, men det ska finnas fina ställen att vandra på i närheten! Sist ut är Kuru som är en privat resort med 16 villor som ligger i vildmarken. I husen finns bastu och det finns ett gemensamt spa. Om man tröttnar på att sitta på altanen och njuta kan man åka på fisketur eller sälsafari. För att vara säkra på att gästerna somnar gott har man tagit fram en sömnritual tillsammans med forskare. Öppnar i augusti. Tumnagel
153kg
+
Roger Åberg

Idag firar vi World Bicycle Day
Ut och cykla!

Idag, 3 juni, firas den så kallade "World Bicycle Day" på många platser runt om i världen. Det var FN som 2018 instiftade World Bicycle Day. Tanken bakom det hela är att allmänheten en dag om året ska uppmärksamma det miljövänliga och hälsosamma transportsättet. FN skriver på sin webbplats om World Bicycle Day: "World Bicycle Day draws attention to the benefits of using the bicycle — a simple, affordable, clean and environmentally fit sustainable means of transportation. The bicycle contributes to cleaner air and less congestion and makes education, health care and other social services more accessible to the most vulnerable populations." Kommer du att uppmärksamma World Bicycle Day idag? Svara gärna på vår enkät nedan och/eller skriv i kommentarerna hur du kommer att uppmärksamma dagen. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson