m
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Så bra är Nokia Lumia 800

Så bra är Nokia Lumia 800
Älskar, älskar inte...

Mobil / Hårdvara

Även om jag vet att Lumia 800 inte är en telefon som Nokia står och faller med så är den ett statement - så här vill Nokia att deras framtid ska vara. Så vill de att hårdvaran ska vara och så vill de att mjukvaran ska vara. Frågan är om det är tillräckligt bra för att rädda våra finska grannar.

Det har varit några år nu som man knappt har tittat åt en Nokia, i princip sedan iPhone kom även om N95:an en gång i tiden tävlade rätt bra mot just iPhone. Vi ska inte glömma E61 och E71 heller i och för sig, men efter dessa modeller har inte många blickar vänts mot vår grannar i öster. För även om hårdvaran ibland har varit vacker, kamerorna ibland varit bra och de tekniska funktionerna har funnits där så spelade det inte så stor roll eftersom mjukvaran var så extremt på efterkälken.

För nästan ett år sedan gick Stephan Elop, tidigare anställd på Microsoft, ut och sa att nu dumpar Nokia Symbian och går all in på Windows Phone 7 (WP7). I samma sekund tappade Nokia massor av förtroende hos operatörerna - ett operativsystem (Symbian) som inte ens tillverkaren tror på åker direkt ut från butikerna. Guldläge för Android med andra ord, eftersom iPhone redan fanns på hyllorna fylldes de platser som det förut stod Nokia-telefoner på snabbt med lurar från Android-gänget.

Elop gav order om att minst en telefon skulle komma ut från Nokia med WP7 under 2011 och det lyckades man med, även om den inte kom ut i hela världen. Nu är det alltså premiär här i Sverige.

I höstas kom Nokia N9, med operativsystemet Meego på som i praktiken var nerlagt redan innan telefonen släpptes. Vi techjournalister som gillar Samsung och de andra men tröttnat på telefoner som inte var så spännande utan såg ut som allt annat började ana en ljusare framtid - Nokia visade verkligen med N9 att man kan göra en telefon som ser annorlunda ut än en gammal iPhone och samtidigt göra något vackert och kanske även bättre funktionellt. Lovande helt enkelt

Men så var det det där med WP7 - Samsung, HTC och LG släppte alla telefoner med WP7 men intresset var i det närmaste obefintligt. Vi var dock många som var nyfikna för WP7 är en frisk fläkt.

Intresset från asiaterna slocknade lite extra när dealen med Nokia presenterades eftersom man nu inte visste vad som skulle hända med Microsofts fokus. När Google presenterade att man ville köpa Motorola blev den koreanska regeringen till och med så orolig att de beordrade Samsung och LG att titta på ett eget, gemensamt OS eftersom man nu varken litade på Google eller Microsoft.

Ett inte helt optimalt läge med andra ord men varken Nokia eller Microsoft erkänner sig som slagna och tror mycket på framtiden. Men räcker den fantastiska hårdvaran från N9 med Nokias lite kryddade Windows Phone 7 för att få över konsumenterna från Android och iPhone? Är Lumia 800 en jesus-telefon?

Svaret på den sista frågan är kort och gott nej. Men det är en mycket lovande telefon. Vi börjar med hårdvaran.

Lumia 800 ser i princip ut som en N9:a. Kroppen är byggt i ett material som är hårt och lyxigt, men som inte alls känns ömtåligt. Det är dessutom färgat innan gjutning och alltså inte målat - ingen risk för att en repa ska synas speciellt mycket med andra ord. Jag har haft mitt testexemplar i fickan som man brukar ha och det enda stället som blir repigt är silverplattan vid kameran. Det är synd att denna är av plast, hade den varit av metall hade den nog sett vacker ut längre.

Kameran är förresten en besvikelse. Den var bra i N9, men av någon anledning så bytte man ner sig till 800:an och även fast det står Carl Zeiss Tessar vid linsen är det bara att glömma att ta fantastiska bilder med den här telefonen. Tyvärr. Första bilden blir oftast ofokuserad och när man tar andra bilden med lite mer tålamod blir man ändå besviken. Här är fyra bilder som exempel, alla tagna inomhus eller under rätt svåra förhållanden trista vinterdagar. På en skön strand med mycket ljus lär bilderna bli betydligt bättre...
På telefonens sida sitter fyra knappar, två för volym, en för att låsa / låsa upp och en för att ta bilder. Det händer att man trycker på fotoknappen istället för låsknappen vilket kan vara irriterande men knappast ett problem att grina över. Knapparna i sig är tyvärr i plast - precis som med plattan vid kameran så hade dessa mått bra av att vara av metall.

På toppen hittar vi två luckor och en 3.5 mm-utgång för ljud. Den ena luckan gömmer USB-kontakten och den andra SIM-kortet som är av micro-SIM-typ. USB-luckan finns det risk att man bryter av, men den ska gå att byta om olyckan är framme. SIM-luckan öppnar man ju väldigt sällan men den fungerar i alla fall ypperligt. I botten hittar vi högtalare som låter helt ok och så mic.

Men det som syns mest på telefonen är så klart skärmen. Själva skärmen är på 3.7 tum, upplösningen är 480 x 800 pixlar och typen är av AMOLED - med tillägget ClearBlack och skärmen är verkligen svart vilket hjälper operativsystemet att bli lite extra sexigt. Ovanpå skärmen hittar vi gorilla-glas som inte är platt utan snarare välvt. Fördelen är att telefonen känns skönare och blir snyggare men när du får blänk i skärmen så blir det lite Lustiga huset på Gröna Lund - ljuset rör sig på ett lite extra irriterande sätt.

Många användare av Lumia 800 har haft problem med batteriet. Min testlur har varit förskonad från det stora generalfelet men Nokia (och Microsoft antar jag) har saker och göra med batteriet ändå. När jag haft telefonen som extralur och inte använt den speciellt mycket har den fungerat i två dygn utan problem, men så fort den börjar användas händer det saker på batterimätaren. Vill du använda telefonen normalt så ska du inte lämna hemmet utan helt fullt laddat batteri...

Under skärmen - eller i snarare - hittar vi tre touchknappar: tillbaka, hem och sök. Jag brukar ogilla touchknappar men de här har inte stört mig nämnvärt. De här knapparna är ju ganska lika de man hittar på Android-telefoner men de fungerar lite olika - både bra och dåligt. Tillbakaknappen fungerar betydligt bättre än på Android, det är svårt att förklara men vad som händer när man trycker på tillbaka är mer naturligt. I Android är jag aldrig riktigt säker på vad som kommer att hända (jag har rätt många gånger saknat en framåt-knapp i Android efter att man hamnat på ställen man inte förväntade sig efter ett tryck på back-knappen...). Håller man ner tillbakaknappen får man upp en multitasking-vy som ser ut som den i Android 4 fast vertikalt istället för horisontellt. En bra idé som det knappast spelar någon roll vem som kom på - behåll!

Om tillbaka-knappen är bättre i WP7 än i Android är det precis tvärtom med sök-knappen. I Android får man upp söken för Spotify om man trycker på förstoringsglaset (och är inne i Spotify) - i WP7 får man alltid upp Bing-söket. Och ärligt talat - vem vill det? Håller man ner sökknappen (och har engelska som språk) får man upp röststyrning, en röststyrning som någon tomte på Microsoft jämförde med Apples Siri och nej, de är inte att jämföra. Microsoft TellMe-funktion, som den heter, klarar av att ringa upp kontakter eller utföra sökningar men så mycket mer kan man inte göra. Vill man skicka ett meddelande med hjälp av TellMe måste man vara snabb och veta vad du vill säga, så fort du pausar stannar funktionen.

Klickar man på hemknappen, eller Start-knappen som Microsoft nog vill att man ska säga, kommer man till hemskärmen och den ser inte alls ut som något vi tidigare har sett på iOS eller Android - eller annat heller för den delen. Istället för ikoner hittar vi här tiles - rutor som antingen bara är en dum länk precis som en ikon eller kan innehålla information som uppdateras. Microsofts vision är att man inte ska behöva öppna upp väderappen för att se vädret utan det ska räcka med att se på rutan och det fungerar faktiskt prima, oftast. För mig, vi har haft rätt mycket diskussion om detta på kontoret så vi är inte helt ense på Feber, är detta den perfekta mixen mellan widget och ikon. Jag tycker att widgets är snyggt, men funktionen är sällan lika stor som den platsen som widgeten tar upp. I WP7 tvingas utvecklarna att skala ner och hålla sig inom ramarna vilket är bra. Ikoner a la iOS är enkelt och praktiskt men att bara kunna ha en liten siffra känns rätt fattigt.

Utseendet på rutorna är enkelt och färgerna man kan välja att ha på dem är alla väldigt intensiva. Reaktionerna på deras utseende är klart mixat, en del gillar och tycker att det är riktigt snyggt men jag har också fått reaktioner som "fan va fult" och "usch, det där känns som Windows 95". Klart är i alla fall att de är stora och alla, långt ifrån faktiskt, har funktioner i sig. Om jag och Gordon var chefer på Microsoft hade vi sett till att man skulle kunna gruppera fyra rutor inom en ruta - lite som en mapp. Jag vill till exempel inte att länkarna till Explorer, Nokia Drive, Marketplace och Inställningar ska ta upp halva min startskärm. Rätt många rutor, som samtal och meddelanden, har bara en interaktiv funktion dessutom - det dyker upp en siffra ibland - och det får plats på en fjärdedels yta.

En fin sak mer rutorna är att de går att skapas som direktlänkar in i en app. Jag kör till exempel appen tunein för att lyssna på radio och rutan jag har skapat drar inte igång appen från start utan tar mig direkt till P3-delen och startar strömmningen. Gillar!

Sveper man åt vänster på startskärmen får man upp en lista på alla appar man har i bokstavsordning. Här finns det inget sätt att sortera som man vill - jag hade velat ha ett alternativ där det mest använda hamnade överst eller nåt i alla fall.

Medföljande appar
Med från start finns ett par appar, några unika för Nokia. Den viktigaste är nog Nokia Drive - en navigatorapp helt gratis är inte fy skam. Appen i sig är kanske inte riktigt i klass med exempelvis Navigon men dock och väl för att ta dig fram till målet.

Nokia Maps är för Lumia 800 vad Google Maps är för Androider och iPhone. Funkar som sig bör - men saknar man Google Maps finns det inofficiella Google Maps-appar i Marketplace.

Nokia Music är en bra app om du inte kör Spotify, här kan man gratis lyssna på musik i olika kanaler. Tyvärr finns det en limit på att hoppa över max sex låtar per timme så det är med andra ord bara att bita ihop och lyssna på det som erbjuds. Många av er kör nog Spotify ändå, så detta är ingen dealbreaker.

Förutom Nokias appar finns det så klart ett helt gäng som är standard på alla Windows Phone-telefoner. e fungerar alla riktigt bra och är så klart snyggt infogade i WP7-gränssnittet. Kontakt-appen är ett sånt exempel - man kan pinna kontakter på startskärmen. Klickar man på kontakten får man upp alla kontaktvägar som finns insamlade från i mitt fall Google, Facebook, Twitter och Windows Live. Man kan även kika på vad personen haft för sig på social nätverk och få upp en history mellan personen och en själv - här samlas alla konversationer vare sig det är Facebook, SMS, samtal eller chat. Sjukt fint!

Det finns även en tile om en själv där man enkelt kan posta statustuppdateringar, få notifieringar från Facebook och Twitter etcetera.

Något som tyvärr inte är riktigt lika trevligt är den medföljande webbläsaren som är en mobil version av Internet Explorer. Den må vara snabb i tester och klara standarder finfint, men det är inte webkit och i princip all mobil webb i dag är anpassad för webkit. Microsoft kan inte gå sin egen väg här, man måste se till att stödja allt som webkit stödjer och fungera på exakt samma sätt som webkit. Bäst hade varit om man helt enkelt böjde sig för pressen och använde webkit istället för sin egen motor.

För världen kommer inte att anpassa sig efter Internet Explorer och eftersom det inte finns så mycket appar är detta extra kritiskt och viktigt. Rätt ofta, mer standard än undantag faktiskt, är att man presenteras för den riktigt tråkiga webbversionen av webbplatser, inte den som är anpassad för touch. Detta går att komma runt ibland men känslan när man surfar runt blir ändå att webbläsaren är stenålder - även om den inte är det.

En annan sak som är extremt viktig på en mobiltelefon i dag är spel, så klart. Microsoft har ju sin Xbox och försöker flytta över så mycket av det DNA't som det bara går så klart. Man får över sin avatar, kan lira med sina Xbox-polare och får achivements - och mer godis kommer nog i framtiden. Alla spel samlas också under Xbox Live-delen och ligger inte och skräpar bland det andra - på gått och ont.

Windows Phone har ju rätt låga krav på hårdvaran med dagens mått mätt - inga dubbla processorkärnor här inte. Tyvärr märks detta när man börjar spela, bara laddtiden för spel är plågosam om man är van vid exempelvis en iPhone 4S eller snabb Android. Ovan ser ni Plants vs Zombies på Lumia 800 och iPhone 4S.

Nokia skickar också med en app som de lite fyndigt kallar för Nytt om appar, som helt enkelt är tips på nya appar eller appar man bör upptäcka. Den gör det faktiskt bättre än Marketplace själv så den lilla appen tackar vi för Nokia.

Detta drar oss så klart in på elefanten i rummet: tredjeparts-applikationer. Microsoft själva säger att man nu har 50 000 appar i Marketplace men det är inklusive lokala appar, som man jobbar hårt på att göra, så för en svensk är inte utbudet så stort. Windows Phone har ju inte heller funnits i Sverige så speciellt länge, det var först med Mango-uppdateringen som stöd för svenska kom vilket gör att antalet svenska appar än så länge är sparsamt.

50 000, eller vad det nu är, kan ju ses som en betydande mängd och man kan komma med argumentet att man inte behöver mer än 20-30 appar ändå. Men att WP7 har en tiondel så många appar som iOS och Android betyder ju faktiskt att utbudet är en tiondel så stort. Om det finns en Twitter-app till WP7 finns det tio till iOS och Android och då är chansen betydligt större att någon av dem faktiskt är riktigt bra - eller helt enkelt faller dig i smaken.

Visst finns spel som Angry Birds och Plants vs Zombies, men de har vi spelat igenom några gånger nu och vi vill ha de där nya liren eller så vill vi ha appen till den där speciella tjänsten.

Tills i dag har iOS varit den naturliga förstaplattformen för utvecklare men Android börjar komma i kapp. Speciellt gratis-appar är det i dag lika viktigt att man släpper till båda plattformarna samtidigt. Men många har inte resurser till två plattformar och tvingas fortfarande välja.

I ett sånt läge är det inget höjdarläge att vara nummer tre. Om utvecklarna överhuvudtaget väljer att utveckla för WP7 kommer plattformen att komma i tredje hand och få appen absolut sist. Alla nya funktioner och uppdateringar kommer också komma sist till WP7 och det är ju faktiskt inte speciellt kul att få vänta i månader på funktioner.

De appar som i min värld är viktigast är Spotify, Facebook och Twitter och de finns alla till WP7. Spotify är stjärnan av de tre, den appen är riktigt snygg och trevlig. Twitter får godkänt och Facebook knappt godkänt. Jämfört med Tweetbot på iOS är Twitter för WP7 skit och jämför man Facebook på WP7 och en Galaxy Nexus är det givet vilken man vill använda. WP7-versionerna känns faktiskt lite som demo-appar - saker som bara finns för att visa att det går och inget som man verkligen vill använda.

Slutsats
Nej, Nokia Lumia 800 är ingen jesustelefon. Tyvärr.

Känslan i hårdvaran och designen är topp och där får Nokia med beröm godkänt - förutom den där kameran då som kunde ha varit bättre. Men det är i mjukvaran det faller. Windows Phone 7 är helt klart något man kan leva med, vissa delar är galet vackra, men efter någon vecka vill man ha mer och dyker in i Marketplace och hittar - inte speciellt mycket.

Appar är viktigt och jag skulle vilja påstå att det är viktigare än någonting annat. Det är inte så kul att köpa en helt ny telefon i dag och inte kunna köra de saker som alla andra kan köra och få ett app-utbud som är två år efter Android och iOS.

Den som köper Windows Phone 7 och Lumia 800 i dag är väldigt sugen på något nytt och får just det - för stunden. Jag tror tyvärr att nyhetens behag kommer att gå över och jag anar en hel del bytesannonser på Blocket inom en snar framtid.

Uppdatering
Missade en sak - Nokia Lumia 800 saknar tyvärr funktionen att kunna dela med sig av sin uppkoppling via WiFi - att bli en så kallad hotspot. En funktion som känns som en självklarhet i dag och som saknas när man står där och vill ha uppkoppling till sin dator.

Läs mer
41.5°
0

Så bra är Nokia Lumia 800

Älskar, älskar inte...

Kolla in trailern för The Forever Purge
Ny The Purge-film där utrensningen aldrig tar slut

Snart är det dags för en femte film i The Purge-serien, filmerna som handlar om vad som kan hända om alla lagar slutar gälla en gång om året. I The Forever Purge verkar dock ett gäng bestämt sig för att det återkommande eventet aldrig tar slut, något som leder till att de fortsätter massmördandet även efter det att årets "utrensning" officiellt har upphört. The Forever Purge har svensk premiär 30 juni. Tumnagel
34.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kommer miniräknare till Nintendo Switch
Men den kostar nästan en hundring

Känner du att du har saknat en miniräknare till Nintendo Switch så går det sedan igår att köpa en sådan på Nintendo Switch eShop. Miniräknaren heter Calculator och är utvecklad av Sabec, samma företag som ligger bakom Switch-titlar som Guitar, Bomb och Bubble. Skulle du vara sugen på att införskaffa Calculator till Switch så kostar denna 93 kronor. Tumnagel
13.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apples HomePod verkar ha blivit en försäljningsflopp
Säljer fortfarande exemplar som tillverkades när den släpptes

Apples första smarta högtalare HomePod ser ut att ha blivit en ordentlig försäljningsflopp för Apple, något som inte hör till vanligheterna för Apple. En användare som nyligen köpte två HomePods från Apples restlager uppger att dessa tillverkades i december 2017 och februari 2018, något som indikerar att de producerades i samband med att Apple lanserade HomePod. Det var sedan tidigare känt att HomePod var långt från någon av Apples storsäljare. För två månader sedan meddelade Apple även att original-HomePod kommer att utgå ur deras sortiment. Efter det att Apple presenterade HomePod mini verkar de flesta som faktiskt vill ha en smart högtalare från Apple välja denna. HomePod mini kostar 99 dollar vilket kan jämföras med den, prissänkta, HomePod som kostar 299 dollar. Enligt analysföretaget Omdia sålde Apple 2,4 miljoner smarta högtalare på den amerikanska marknaden under årets första kvartal och av dessa var 91 procent HomePod mini. Tumnagel
33.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Pirate Bay verkar ha lanserat en kryptovaluta
Dock inte helt klart vem som står bakom PirateToken

Den ökända torrent-sajten The Pirate Bay har i veckan varit borta från nätet i nästan två dagar och när den återkom hade sajten försetts med en ny liten detalj ovanför det nu klassiska piratskeppet. Det handlar om en annons som länkar till kryptovalutabörsen PancakeSwap där användaren kan köpa den nya kryptovalutan PirateToken (TPB). PirateToken är en ny kryptovaluta som handlas under symbolen TPB. Detta gör att många tror att valutan på något sätt har en koppling till The Pirate Bay. Det finns dock ingen officiell information från The Pirate Bay eller någon annan om detta så exakt vem som står bakom PirateToken är i nuläget okänt. TorrentFreak skriver att det finns 100 miljoner PirateToken och när valutan började handlas igår låg priset på runt 15 cent. Under gårdagen har dock en del betalat upp till 16 dollar för en PirateToken och i skrivande stund ligger värdet på cirka 7 dollar. Att investera i PirateToken ska nog i dagsläget betraktas som ett lotteri och det är absolut inget som vi rekommenderar någon att göra. Tumnagel
33.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Använder du ljust eller mörkt läge?
I den digitala världen alltså

Jag och André började prata om mörkt och ljust läge och vi använder båda mörkt läge typ överallt. Men så började vi fundera hur det står till hos alla andra, ändrar folk till mörkt, kör de på automatiskt eller hur tusan gör de? Vi är inte SIFO och kan inte fråga hela Sverige, men vi kan fråga er! Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Hjärnimplantat för att skriva text uppvisat
Försöksperson kunde "tänka fram" 90 tecken i minuten

Ett forskarlag primärt bestående av forskare från det amerikanska universitetet Stanford har utvecklat ett hjärnimplantat med vilket användarna kan skriva text bara genom att tänka på bokstäverna som ska skrivas. Genom att kunna avkoda hjärnas signaler för att skriva bokstäver för hand har en försöksperson kunnat skriva upp till 90 tecken i minuten med en felprocent på fem procent i förvalda meningar. Med hjälp av autocorrect sjönk felprocenten till en procent. När man lät försökspersonen skriva meningar helt på egen hand sjönk hastigheten till 75 tecken per minut med två procents felprocent efter att ha gått igenom en autocorrect-funktion. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittlige användaren kan skriva 38 - 40 ord per minut på ett traditionellt tangentbord vilket motsvarar 190 - 200 tecken i minuten. Vid tidigare försöka med hjärnimplantat för "brain-to-text" har rekordet legat på runt 25 tecken per minut. När implantat som dessa skulle kunna gå att kommersialisera och kanske i framtiden kunna underlätta för vissa funktionshindrade att kommunicera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Intel fixar en fotorealistisk version av GTA V
Ser väldigt verklighetstroget ut

Intel Labs har utvecklar en maskinlärningsalgoritm som kan göra spel och andra digitala produktioner mer verklighetstrogna, i vissa fall så verklighetstrogna att det är svårt att se att det faktiskt handlar om något digitalt. Intel Labs kallar det hela för "Enhancing Photorealism Enhancement" och man har låtit en maskinlärningsalgoritm använda olika datasets med riktiga bilder som man sytt in i spel och annat. I videon ovan kan ni till exempel kolla in hur delar av spelet Grand Theft Auto V skulle kunna se ut efter att ha fått sin en släng av Intels maskinlärnings-slev. Det ska påpekas att det som syns i videon ovan handlar om ett demo och det lär antagligen dröja ett tag innan framtida versioner av GTA och andra spel uppnår den här graden av realism. Tumnagel
54.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Tesla slutar acceptera bitcoin som betalning
På grund av den miljövidriga utvinningen av kryptovalutor

Teslas vd Elon Musk meddelade igår att bilföretaget beslutat sig för att sluta acceptera bitcoins som betalning för sina bilar, något som man började göra mindre än tre månader sedan. Anledningen till att Tesla inte längre vill ha betalt i bitcoin uppges beror på att bitcoin-utvinningen genererar stora utsläpp från de fossila bränslen som krävs för att driva så kallade kryptofarmar. Tesla uppger att man i framtiden återigen kan tänka sig att acceptera bitcoin som betalning om dessa börjar utvinnas på ett mer miljövänligt sätt. Värdet på bitcoin föll med nästan 15 procent efter Musks uttalande. Ett tag var priset för en bitcoin nere på under 50.000 dollar men handlas i skrivande stund för cirka 51.000 dollar. Tumnagel
55.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
45.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
42.2°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
43.0°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
32.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ger sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
85kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
93kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
314kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
43kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
-4kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
78kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
287kg
+
Wille Wilhelmsson