3 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Så lite mobilsurf får du för pengarna Krönika av projektledaren för Bredbandskollen
Så lite mobilsurf får du för pengarna

Det här är en bloggpost av Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen. Vi tyckte att den var så intressant så vi frågade helt enkelt om det var ok att återpublicera den.

Här är originalposten på .SE-bloggen

Sverige har en av de mest konkurrensutsatta mobilmarknaderna i världen och det märks. Våra mobilnät blir bara snabbare och snabbare för var dag som går men det är något som inte står rätt till. Sveriges mobilsurfanvändare är inte alls glada och denna gång är det inte bara hastigheten och täckningen som det gnälls om, det är något nytt på gång.

Min fru gillar sin iPhone. Faktum är att hon gillar den så mycket att hon numera helt övergett sin vita fina Macbook som hon förut så stolt tog fram så fort det vankades facebookande, mejlande eller surfande. Förutom när hon ska gå till Internetbanken, då åker datorn fram.

Hon envisas nämligen med att ha en pytteliten skånsk sparbank som verkar tycka att det där med bankappar är ett nödvändigt ont som inte bör uppmuntras med god gränssnittsdesign. Appen är nämligen en katastrof på den fronten och att betala räkningar med den är trots goda förebilder en märklig och utdragen historia som inte gör någon glad.

Operatörernas utbyggnad de senaste åren har ju gjort att det knappt märks när man lämnar hemmet, allt går att göra med smarttelefonen. Och när det gäller bredband är trenden tydlig – fler och fler ersätter sitt fasta bredband med mobilt.

Mobil, Övrigt, krönika, iis, bredbandskollen

Snålt tilltagna datamängder
Allt hade varit frid och fröjd i bredbandsverige om det inte hade varit för det mobila Internets mörka baksida. För till skillnad från vårt fasta bredband så tillåts vi inte surfa hur mycket som helst. Det finns alltid en begränsning. Och inte nog med det, operatörerna är riktigt, riktigt snåla.

Hur snåla undrar ni kanske då? Jo, i ena änden finns min frus enkla mobilabonnemang som bara bjuder på 500 MB per månad, vilket kanske räcker till lite mejl och facebookande, men tittar hon på en halvtimmes tv från SVTPlay på bussen är hon rökt resten av månaden.

I andra änden Sveriges största operatörs absolut stoltaste och dyraste abonnemang (399 kr) som tillåter 10GB data per månad.

10 GB, säger du nu, det är ju jättemycket! Nej, faktum är att även det är riktigt snålt tilltaget. Låt oss räkna lite hur fort det skulle ta slut om du teoretiskt skulle utnyttja hela bandbredden på ett riktigt snabbt 4G-bredband. Uträkningen: (100 Mbit/s / 8 = 12 MB/s, 10000 MB / 12 MB/s = 833 sekunder / 60 = 13,8 min) ger oss alltså inte ens en kvarts surfande i full hastighet.

Visst kan du köpa till extra data, 690 kronor kostar det för drygt 13 nya fräscha minuter. Och känner du att 13 minuter är lite i mesta laget kan du välja något av deras billigare abonnemang. Till exempel 2 GB för 99 kronor vilket ger dig lite drygt 2,5 minuter snabbt surfande per månad.

Detta är ju en av våra största operatörer och med all rättvisa ska man titta på övriga operatörer också som faktiskt valt att inkludera lite fler gigabyte i sina abonnemang. Men även där är det långt ifrån ”fri surf” även om Tre vilt slår sig för bröstet med sin tjänst med just det namnet (begränsning: 100 GB).

Klagomål till Bredbandskollens support
Nu kanske du tycker att jag bara håller på och fånar mig men faktum är att vi får in mängder av klagomål om just detta till Bredbandskollens support. Vissa har till och med missat hela grejen och är arga på oss. Vi behöver nämligen skicka data i full hastighet under cirka 20 sekunder för att kunna testa hastigheten på ett bra sätt, det innebär att det går åt upp till 50-100 MB på riktigt snabba bredband. 4-5 mätningar är därmed allt som krävs för att månadsransonen på 500 MB ska börja ta slut. Fyy Bredbandskollen, fyy!!

Så vad är då egentligen problemet? Operatörerna skulle nog hävda att mobilt bredband/Internet inte är tänkt att ersätta fast bredband och att det är därför trafiktaken är så låga. ”Mobilt bredband är ett komplement” skulle det nog låta ifall jag ringde en operatör nu.

Är inte det en sund inställning när kapaciteten i deras nät tryter och användarna fortsätter att strömma till frågar ni er? Det är ju tydligare för användaren att köpa ett abonnemang som passar hur mycket data man går igång på.

Konkretisera vad datamängden faktiskt räcker till
Pyttsan säger jag! På samma sätt som det på min fredagsölburk står att ”man inte ska köra bil efter att ha druckit denna burk” borde det finnas en tydlig text på operatörernas hemsidor som faktiskt berättar exakt vad datamängden som ingår kan användas till. I stället för något så abstrakt som gigabyte (GB) borde det stå exakt hur lite de mobila bredbanden som säljs i dag faktiskt räcker till.

Dessutom kan operatörerna inte med all rimlighet mena att mobilt bredband endast ska användas som komplement. Det är väl klart att folk får använda det som deras enda bredband om de vill. Räcker det för mina föräldrar så räcker det säkert för många andra. Jag menar, det är jättesmidigt att kunna ta med wifi-modemet till landet på sommaren. Och även om det är lite kul att se skräcken i min fars ögon när jag ber att få wifi-koden till deras nät så är det lite tråkigt att han hela tiden oroar sig för att hans 40 GB med Tele2 ska ta slut.

Så här är till slut mitt budskap till Sveriges operatörer: Ni kanske tror att ni är smarta i dag men jag tror ni gör er själva en björntjänst. För i framtiden är mobilt bredband en del av att nå bredbandsmålen 2020 (enligt Bredbandsforum) och ska man hoppas på den tekniska utvecklingen så kommer kapaciteten, täckningen och hastigheten i Sveriges mobila nät snart att slå alla prognoser. Då är det viktigt att ni har kunderna med er.

Förslag till på varningstexter till operatörerna
Nedan är några förslag till varningstexter som ni gärna får knycka om ni vill:

500 MB Mobilt Internet – ”Räcker till ungefär 5 mätningar med Bredbandskollen per månad sen kan du glömma Wordfeud!”

2 GB Mobilt Bredband – ”Nova/Moa/Max/Arvid får bara titta på Sean Banan i HD-kvalitet 40 gånger, sedan är du rökt!”

10 GB Mobilt Bredband – ”7 timmars SVTPlay per månad och inget annat, SUCKER!”

Läs mer
73.4° 0 Roger Åberg Roger Åberg
ons. 9 okt 2013, 17:17
Så lite mobilsurf får du för pengarna Krönika av projektledaren för Bredbandskollen
73.4°
0