Quantcast
m
Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb

Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb
Apples budgettelefon imponerar

Mobil / Feature

En av årets intressantaste mobilsläpp är en telefon som ser exakt likadan ut som en som släpptes 2016. I en tid när det känns som att ny, smått bisarr teknik ständigt kommer. Vi ser skärmar på nästan sju tum, som antingen är böjda över kanten eller helt enkelt går att vika. Vi ser avancerad ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare under skärmar. Teknik man borde döda för. Då kommer en telefon i en fyra år gammal formfaktor och tar allt fokus.

Det handlar alltså om iPhone SE, en iPhone 8 (eller 7 om man så vill) med lite nytt innehåll. Men varför är den så intressant?

TL;DR iPhone SE må ha en gammal form men med nytt inre, litet format och lång livslängd är det här ett givet köp för många. Trots att det finns billigare telefoner så kan det här vara det klokaste köpet för den som inte vill lägga stora pengar på en mobil.

Vad behöver man egentligen i en mobil?


Vi börjar med det där man måste ha, det man villhöver och det som kan vara trevligt. Mobiltillverkarna släpper nytt hela tiden och för att synas i mängden måste man ju så klart vara bättre än konkurrenterna och lägger till nya, häftiga funktioner. Men behöver folk dem? Och används de verkligen av folk som köper mobilerna?

Svaret är i ganska så stor utsträckning nej. Vi som testar mycket mobiltelefoner vet att man är extremt nyfiken på ny teknik men att folk i allmänhet är betydligt svalare i sitt intresse och rätt snabbt ställer sig frågan ”hur ska jag använda det där?”. Där står jag och säger ”Men den går att vika! Det är ju sjukt coolt!” och den lite mer normala personen kliar sig i huvudet över varför. Lite på samma sätt som man kan imponeras över en simhoppare, men samtidigt ha noll intresse över att också få den kunskapen.

Mobiler har helt enkelt blivit som bilar. De är väldigt härliga att ha till hands, men andra saker än acceleration från noll till hundra är viktigt för folk. Ungarna ska få plats, matkassarna ska få plats, den ska inte vara helt motbjudande och så ska den rulla på ett bränsle som faktiskt finns tillgängligt. Sen bör den inte förstöra privatekonomin helt och hållet.

Men vad är då motsvarigheten till att handla mat för en mobiltelefon? Vad gör folk egentligen på sina mobiler?

Vad gör folk, egentligen, på sina telefoner?


Ja, inte spelar ni i alla fall. När vi frågade här på Feber var det bara en procent som spelade väldigt seriöst på sin mobil. Ytterligare sex procent spelade rätt seriöst. Men ändå, det är här på Feber som de siffrorna kommer fram. Tittar man på topplistor över vad folk laddar ner är det kommunikation som gäller på mobilen, även om folk i dag inte ringer. Antingen tvåvägs genom chat eller genom tredje part via sociala medier. Vi gillar även att läsa nyheter, lyssna på musik och poddar och så gillar vi att kolla på Youtube.

Det är typ det.

Jag som är lite äldre är uppfödd med att större är bättre. Större tv ger större filmupplevelse. Högre ljud på musiken i bilen är bättre. Samtidigt gör kidsen tvärtom, de vill hellre ha sin skärm med sitt innehåll och sina lurar med sin musik än något gemensamt trams. Och de där ungarna är ju de som är storkonsumenter av video på mobiler och de som kommunicerar mest. Ändå är deras enheter oftast de som är minst och sämst. Och de verkar ju överleva ändå.

Kanske överlever vi som inte är kids också med en telefon som har en helt vanlig fyrkantig skärm och som inte har andra spexigheter. Svaret är ja.

Men om vi backar till den där bilen jag jämförde med ovan. Viktiga saker för de allra flesta när de köper bil är att de inte ska bli ruinerade när de köper den, att andrahandsvärdet ska vara bra, att den ska håll länge och inte ställa till något besvär. Och det är här som iPhone SE briljerar. Prislappen är kanske inte supersuperlåg (jämför priser) men man blir inte ruinerad. Andrahandsvärdet är verkligen bra, det lovar vi så här på förhand. Och den kommer att hålla länge.

Snabbaste lilla telefonen någonsin


För på insidan av iPhone SE sitter Apples senaste chip A13 bionic. Det är helt enkelt den snabbaste mobilprocessorn på marknaden även om den i iPhone SE är lite, lite långsammare än när den sitter i iPhone 11 Pro. Den är i alla fall snabb så att det räcker och blir över och det är verkligen en fröjd att använda. För tyvärr är det ju så att mindre och enklare telefoner oftast har tråkigare hårdvara på insidan och inte är så kul att använda, men så är det inte här. Den lilla telefonens format tillsammans med snabbheten gör att man får saker och ting gjorda i ett blixtrande tempo.

Men A13-chipet gör inte bara att telefonen är snabb som attan, den gör att vi kan vara säkra på att telefonen kommer att få uppdateringar under många år framåt. Att köpa en ny iPhone 8 i dag är väl ok, men eftersom chipet är två år gammal betyder det faktiskt två år mindre med uppdateringar. Apple är ju klart bäst i klassen på att hålla liv i sina gamla enheter och en iPhone SE som köps i dag kommer att få iOS-uppdateringar under i alla fall fem år enligt mina uppskattningar. Minst.

En liten bonus med A13 och den nya tekniken på insidan är stödet för eSIM, något som iPhone 8 inte hade.

Bättre bilder med bättre chip


A13-chip betyder mer än snabbhet och uppdateringar under lång tid, det betyder även bättre bilder. För bildernas kvalitet i en mobil är inte bara beroende av sensorn, chipet är också viktig eftersom med mer kraft och bättre mjukvara kan man göra mer saker med bilderna vilket betyder bättre bilder. iPhone SE levererar faktiskt riktigt bra bilder, under bra ljusförhållanden. Så fort det blir mörkare märks skillnaden mot dagens toppmobiler, något nattläge finns inte här. Om det beror på sensorn eller för att Apple inte kände för det är oklart, men det är tråkigt.

Hur som helst så är alltså iPhone SE imponerande när iPhone 11 när det kommer till fotografering i bra ljus. SuperSaf har gjort ett bra test där man tydligen ser det jag pratar om.

Något vi också ser i SuperSafs video är att iPhone SE imponerar på videosidan. Jämför man resultatet mellan SE och 11 så ser man det, men bara om man jämför sida vid sida. Apple är väldigt duktiga på video och iPhone SE är alltså inget undantag. Jag vågar påstå att den här luren spöar allt i samma prisklass men även en hel del dyrare telefoner får skämmas i jämförelse. Är du intresserad av ett jämförelsetest mellan SE, XR och 11 har Mrwhostheboss gjort ett sådant.

Något som verkligen har hänt sedan iPhone 7 kom är att mobilerna i dag har flera kameror. Tupplurarna har i dag fyra eller fem, men även billigare telefoner har en hög med kameror på baksidan. iPhone SE har bara en och jag saknar verkligen en ultravidvinkelkamera.

Ok men daterad skärm


Ett annat område som det har hänt mycket på sedan iPhone 7 lanserades är skärmarna. I dag har även billiga mobiler riktigt bra skärmar som är stora och ljusstarka. Skärmen på iPhone SE är inte dålig, men knappast bra heller med dagens mått mätt. Det som jag märker av mest jämfört med dagens toppmobiler är just ljusstyrkan som duger gott under normala svenska förhållanden men lämnar en del att önska i solen.

Jag älskar storleken


Jag kör till vardags stora telefoner. OnePlus 7 Pro, iPhone 11 Pro Max och Huawei P40 Pro just nu. Stort är härligt men det blir just stort och framförallt tungt. Att byta ”ner” mig till en iPhone SE har på vissa sätt varit en uppgradering. Ibland märker jag knappt att jag har den i fickan, den går att köra med endast en hand och den är overkligt lätt. Om iPhone 11 Pro Max är en Porsche Cayenne så är iPhone SE en liten och snabb Boxster.

Vattentålig och med trådlös laddning


Dagens mellanklasstelefoner har alltså ofta en fin och stor skärm och flera kameror på baksidan, men något som det oftast är snålt med är IP-klassning och trådlös laddning. IP-klasser är de där konstiga IP-nuffrorna och med iPhone SE är de IP67. Det betyder att den ska klara av en meter under ytan i 30 minuter, men eftersom vattenskador inte går på garantin så betyder det i praktiken att man i lugn och ro kan tvätta av telefonen om den blivit skitig och det är lugnt att tappa den i en pöl utan att man måste köpa nytt.

Den trådlösa laddningen är varken supersnabb eller speciellt spännande, men den finns där. Inte heller helt vanligt i den här prisklassen.

Jag saknar Face ID


Apple revolutionerade mobilen med hemknappen, en så enkel sak som gjorde att alla kunde använda deras telefoner. Förvillade man sig så var det bara att trycka sig hem igen och kunde börja om från början. När man sedan kom med Touch ID så att man slapp slå den där PIN-koden blev livet enklare för miljoner användare. I dag satsar Apple på Face ID och även om Touch ID duger gott så saknar jag ändå möjligheten att låsa upp telefonen med ansiktet, även om det verkligen inte är en dealbreaker.

Ok batteri men inte så mycket mer


iPhone SE är en väldigt liten telefon och litet är också batteriet, 1821 mAh för att vara exakt. I en tid då telefoner har 4000 eller till och med 5000 mAh är det så klart pluttigt. Men liten skärm och strömsnål chip gör att batteritiden är helt ok, bättre än iPhone 8 men inte alls lika bra som iPhone 11. Men räkna inte med att kunna köra mer än en dag. Med i lådan följer en långsam laddare på 5W, ett tips är att köpa denna från IKEA.

Den perfekta mixen?


Så vad har vi då? Vi har en telefon med ok skärm, ett litet, lätt, stabilt och vattentåligt format, ett bra pris, en duglig kamera, en riktigt bra videokamera, trådlös laddning, ett supersnabb chip och garanterade uppgraderingar i många år framåt.

Det är helt enkelt en rackarns bra blandning som väldigt, väldigt många kommer att uppskatta. Vi ska inte glömma bort att långt ifrån alla kan eller vill lägga stora pengar på en mobiltelefon. Det här är kanske inte valet för den som vill lägga många hundralappar på sin mobil varje månad och binda sig på 24 månader. Men det är en telefon som går att rekommendera till väldigt många människor.

För i slutändan får de som köper en iPhone SE just en iPhone. Det är knappast något att skryta över, men för väldigt många spelar det stor roll att det är en iPhone. Apples goda rykte när det kommer till livslängd är också viktigt för den här målgruppen, 5495 kronor är ändå 5495 kronor och det kan vara risky att lägga de pengarna på något som dör efter 18 månader och som har noll andrahandsvärde. Den chansen tar man helt enkelt inte med iPhone SE.

Sen kan man tycka att Apple borde ha släppt en budgetlur i helt ny formfaktor, men då tror jag att andra saker hade prioriterats ner. Och det tror jag inte att kunderna vill.

Läs mer
48.2°
0

Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb

Apples budgettelefon imponerar

Nintendo snackar mer Paper Mario: The Origami King
Ström startar 19:00

Nintendo kommer köra lite liveström senare idag och snacka mer om sitt kommande äventyrsspel Paper Mario: The Origami King. Strömmen kommer starta 19:00 och kommer fokusera på nytt gameplay från spelet. Utöver det kommer vi få lite andra spelnyheter från Shantae-utvecklarna WayForward, så om man inte känner suget efter Paper Mario kan det vara intressant. Paper Mario: The Origami King kommer för övrigt släppas 17 juli. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Epic Games bjuder på tre gratisspel i veckan
Killing Floor 2, Lifeless Planet och The Escapists 2

Igår var det torsdag och det betyder att Epic Games Store roterat bland sina gratisspel. Den här veckan är det inte mindre än tre titlar som erbjuds och dessa är det kooperativa zombieöverlevarspelet Killing Floor 2, rymdutforskarspelet Lifeless Planet och fängelseflyktspelet The Escapists 2. Spelen hittar ni via länken här nere till vänster och kommer vara tillgängliga till torsdag nästa vecka. Då kommer vi få tillgång till Torchlight 2, om inte planerna ändras. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

The Old Guard ute nu på Netflix
Lite fantasyaction med Charlize Theron

Idag är det fredag och det betyder att man måste enligt svensk lag unna sig tacos och filmkväll. Och då är det ju kalas att nya fantasyactionrullen The Old Guard, som baseras på den grafiska romanen med samma namn, har premiär på Netflix. I filmen får vi möta en grupp odödliga legosoldater vars hemliga existens riskerar att rubbas i samband med ett nytt uppdrag. Länk till The Old Guard på Netflix har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Flight Simulator 2020 börjar betatestas 30 juli
Dags att ta sig till skyarna

Microsoft Flight Simulator 2020 väntas fortfarande släppas senare i år, men innan dess behövs spelet testas ordentligt. Utvecklarna har nu meddelat att det kommer hållas ett stängt betatest med start 30 juli där spelare kommer få möjlighet att flyga runt i världen i en rad olika flygplan. Samtliga deltagare som hade tillgång till alphatestet kommer ha tillgång till betan och Microsoft meddelar att fler kommer bjudas in till betatestet innan det drar igång. Tumnagel
41.2°
+
André Stray
0

Koenigsegg släpper kortfilmen Time to Reign
Kolla in den actionspäckade rullen här

De anställda på Koenigsegg har spelat in kortfilmen Time to Reign: A Koenigsegg Mini Blockbuster vilken ni kan kolla in här ovanför. Den korta actionfilmen spelar Christian Von Koenigsegg själv en av rollerna och i andra roller hittas andra som arbetar för bilföretaget. I den cirka tolv minuter långa filmen förekommer det både biljakter, vapen och annat som hör actiongenren till. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Google Assistant får rutiner i Sverige
På tiden!

Google meddelar idag att Assistant fått tillgång till rutiner i Sverige. Detta betyder att du kan skapa en serie händelser i ditt smarta hem som aktiveras när med endast ett kommando. Till exempel kan du göra så att lampor tänds, den smarta kaffekokaren startar och Orup börjar spelas på Spotify när du säger "Ok Google, god morgon". Lite tips och tricks för hur man kommer igång med rutiner hittar ni via länken här nere till vänster. I vanlig ordning när det kommer till Google-relaterade funktioner så kan det hända att det dröjer någon dag innan funktionen blir tillgänglig för just dig. Tumnagel
35.2°
+
André Stray
0

Tom Hanks nya krigsfilm Greyhound ute nu på Apple TV+
Förgyll kvällen med krigsdrama

Då det är strålande solsken och åska, så kan det vara säkrast att hålla sig inne ikväll för att undvika överdriven fuktighet. Och då kan det vara trevlig att fördriva tiden med lite kvalitetsfilm med ingen mindre än Tom Hanks. Greyhound heter den senaste filmen Hanks medverkar i, samt även skrivit manus för, och i filmen spelar han Kapten Ernest Krause som leder en konvoj med 37 skepp över Atlanten för att stödja de allierade med soldater och förnödenheter under andra världskriget. Länk till filmen på Apple TV+ har ni här nere till vänster. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

Kan man lita på MKBHD?
MKBHD snackar etik i ny video

Transparens är kalastrevligt. Och det tycker även Youtubern Marques Brownlee. I sin senaste video pratar han om hur han arbetar med sina recensioner och hur läget ser ut med sponsrade inlägg. För att göra en lång historia kort gör MKBHD inte betalda recensioner och märker sina videor som är sponsrade väl, vilket är nödvändigt enligt lag. Marques körde för övrigt en AMA på Reddit under gårdagen och vill ni läsa lite frågor och svar från frågestunden så har ni länken här nere till vänster till ert förfogande. Tumnagel
42.1°
+
André Stray
0

Lira Tropico 6 gratis i helgen
Reas även ut om du vill spela mer

Tropico 6 släpptes förra våren och om du har varit sugen på att testa spelet, så är det guldläge att göra det i helgen. Utvecklarna har gjort grundversionen av spelet gratis att lira över helgen och om du vill spela mer så kan du lägga vantarna på det för ett 40 procent lägre pris. Kalypso och Limbic Entertainment kör erbjudandet för att fira släppet av det senaste DLC:t Lobbyistico som lägger till ny gameplaymekanik där du får använda lobbyverksamhet för att förbättra tillvaron på paradisön samt nya byggnader och förmågor. Även DLC:t reas ut och kan köpas för 8,50 euro. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Dell presenterar XPS 15 i vitt
Tjusigt!

Dell presenterade nya XPS-enheter i maj och de nya enheterna går att få i de aningen trista färgerna svart och grått. Nu har Dell rört om i grytan en aning och presenterat en tjusigt vit version av XPS 15 som kommer släppas senare i sommar i USA, och förhoppningsvis här i Sverige, och priset för den vita versionen kommer vara 50 dollar högre än de andra varianterna. Utöver färgen är det ingen skillnad på vita XPS 15 och kan utrustas med tionde generationens Intel Core i7, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB, 64GB ram och 2TB M.2-SSD. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Många iOS-appar kraschar på grund av Facebook-problem
TikTok, Spotify och Tinder bland de drabbade apparna

Det är problem med en lång rad appar som körs på iOS för tillfället. Detta är något som det kommer rapporter om från otaliga håll och tydligen ska det hela bero på något som inte lirar mellan Facebooks SDK och iOS. Detta gör att appar som använder sig av till exempel Facebooks login-funktion kraschar när man försöker starta dem på iOS. Exakt vad som gått fel är oklart men Facebook ska vara medvetna om problemet skriver man på sin utvecklarblogg. Exakt hur många appar som är drabbade finns det inga uppgifter. Med tanke på hur populärt det är att använda Facebooks login-funktion i appar så rör det sig sannolikt om många tusentals appar som nu inte går att starta på iOS. Apparna ser dock ut att gå att starta om telefonen är offline, något som kanske kan vara användbart om man har en massa musik lagrad på Spotify och bara vill lyssna på lite musik. Tumnagel
34.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Android 10 rullar nu på 400 miljoner mobiler
Ska ha installerats snabbare än föregångaren

Google skriver i ett blogginlägg att Android 10 nu har installerats på 400 miljoner mobiltelefoner sedan det släpptes i början av september förra året. Efter fem månader på marknaden ska Android 10 ha rullat på 100 miljoner mobiltelefoner vilket ska vara en 28 procent högre adaptionshastighet än vad föregångaren Android 9 Pie hade. Google uppger inte hur många procent av de aktiva Android-mobilerna som finns idag som kör den senaste versionen av Android. Ars Technica skriver dock att det fanns cirka 2,5 miljarder aktiva Android-mobiler i slutet av förra året. Baserat på den siffran innebär det att cirka 16 procent av alla världens Android-mobiler idag kör den senaste versionen av Android. Det är ingen direkt imponerande siffra om man jämför med att Apples konkurrent iOS. Enligt den senaste sammanställningen över den så körde 81 procent av alla iOS-maskiner den senaste iOS-versionen iOS 13. I diagrammet nedan syns i vilken takt Android 10 installerats i jämförelse med Android Pie, Android Oreo MR1 samt Android Oreo. Tumnagel
39.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Far Cry 6 läcker på Playstation Store
Gus Fring!

På söndag kommer Ubisoft hålla låda och presentera kommande titlar och det ryktas om att nästa kapitel i Far Cry-serien kommer visas upp då. Och tack vare Playstation Store får vi detta mer eller mindre bekräftat. Far Cry 6 dök nämligen upp på Playstation-butiken och innan sidan plockades ner så lyckades givetvis folk skärmdumpa butikssidan. Butikssidan ger oss massvis med information om det kommande spelet och bekräftar bland annat att Giancarlo Esposito, känd från Breaking Bad och The Mandalorian, kommer medverka som skurk. I spelet kommer vi få lira som guerillakrigaren Dani Rojas som hänger i Yara, vilket verkar vara en fiktiv version av Kuba, där Espositos karaktär spelar diktatorn. Enligt beskrivningen kommer Far Cry 6 erbjuda den största kartan som någonsin serverats i Far Cry-världen och vi kommer i vanlig ordning ha tillgång till en rad olika vapen, fordon och olika förmågor som vi kan använda för att stoppa ondheterna, eller något. Enligt sidan kommer Far Cry 6 släppas 18 februari och det verkar som att release kommer ske på både current gen och next gen samt PC. I beskrivningen får vi reda på att PS4-spelare kommer få uppgradera till PS5-versionen utan extra kostnad, vilket även lär ske för Xbox-spelare. Tumnagel
41.9°
+
André Stray
0

Blizzard låter spelare byta kön gratis i World of Warcraft
Kostnaden försvinner i Shadowlands

World of Warcraft-spelare som velat byta kön på sina karaktärer i spelet har varit tvungna att lägga ut 15 euro för könsbytet. Med Shadowlands kommer detta att ändras och i en intervju med Eurogamer berättar Shadowlands-producenten John Hight att kostnaden inte riktigt "skickar rätt signaler", men att det hela inte går att lösa snabbt med en hotfix. Att byta kön på sin karaktär kommer vara lika enkelt som att byta utseende. Det vill säga att du kommer behöva gå till barberaren i spelet som efter Shadowlands-släppet ger dig möjlighet att byta kön och karaktärsmodell. World of Warcraft: Shadowlands kommer släppas i höst och betatest kommer dra igång nästa vecka. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Snubbe köpte CS:GO-skin för 100.000 dollar
Högsta priset någonsin för ett skin

Att skin till olika spel går att sälja dyrt är ingen nyhet men nu ska ett nytt världsrekord i hur mycket någon betalat för ett sådant satts. Det är Dexterto.com som rapporterar att någon i Kina ska ha betalat runt 100.000 dollar, motsvarande cirka 920.000 kronor, för ett skin till CS:GO. Det ska handla om ett skin som heter StatTrak M4A4 Howl med den påklistrade stickern "4 iBUYPOWER Katowice 2014". Vanligtvis kan spelare köpa M4A4 Howl-skinnet för runt 5180 dollar utan stickern. Enligt twittraren ohnePixel ska köparen vara en kinesisk samlare som handlar med skins. Han kan nu tänka sig att sälja vidare sin dyrgrip för 130.000 dollar, motsvarande nästan 1,2 miljoner svenska kronor enligt ohnePixel. Om nu undrar varför IBUYPOWER-stickers till CS:GO-skin är så värdefulla så har har CSGOTIPS skrivit en utförlig artikel om detta vilken ni kan läsa här. Tumnagel
23.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Montara är världens första MEMS-högtalare
Är MEMS-teknologi framtiden för hörlurar och högtalare?

Företaget xMems har presenterat högtalaren Montara vilken man säger ska vara världens första högtalare som är bygger på MEMS-teknik. MEMS (Microelectromechanical systems) används idag i en mängd olika maskiner som till exempel datorer, bläckstråleskrivare och accelerometrar. xMems har med hjälp av MEMS-teknologi kunna bygga högtalaren Montara helt i kisel, något som ska göra den både billigare och mer hållbar än traditonella högtalarelement. Dessutom ska den vara strömsnålare och även rent tekniskt ljudmässigt låta bättre än traditionella högtalare enligt xMems. Montara är utvecklad för att ersätta högtalarelement i hörlurar och xMems uppger i ett pressmeddelande att en del hörlursleverantörer redan har börjat experimentera med att ta fram hörlurar med Montara. Man uppger inte vilka tillverkare det handlar om men säger att de första hörlurarna med Montara kommer att visas upp någon gång under nästa år. I videoklippet nedan illustreras det hur Montara är tänkt att fungera i hörlurar. Tumnagel
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Razer presenterar miniversion av ikoniska Deathadder V2
Väger endast 62 gram

Razer Deathadder är en av de mest ikoniska mössen på spelfronten och har sedan releasen 2006 släpps i olika versioner, men behållit sin klassiska design. Nu har Razer presenterat en miniversion av Deathadder V2 som ska ge användaren samma upplevelse som med den större versionen, fast med lite mindre chassi och lättare vikt. Enheten är nedbantad till 62 gram, vilket är 20 gram lägre än vanliga Deathadder V2. Razer meddelar att den mindre storleken och lättare vikten inte påverkat den strukturella integriteten, så musen ska kännas lika stabil att använda som sitt syskon. Deathadder V2 Mini finns tillgänglig att köpa nu via Razers hemsida och priset ligger på 60 euro. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Kan man ta bra fotografier med en "dålig" kamera?
Proffsfotograf testar det

I filmen ovan kan ni kolla in hur det såg ut när proffsfotografen Christian Andersson testar att ta bilder med en vanlig kompaktkamera och se hur resultatet av detta blir. Syftet med filmen är att besvara frågan huruvida det går att ta bra fotografier med en "dålig" kamera. Andersson använder i vanliga fall en Canon 5D mark IV med superdyra Sigma Art-objektiv. Här testar han dock att fotografera med en ganska ordinär kompaktkamera från Sony. Hur det hela gick kan ni kolla in filmen ovan och bilderna som Andersson fotograferade under försöket hittas på länken nedan. Och som alltid. Det finns, nästan, inga "dåliga" kameror. Den bästa kameran är den du alltid har med dig. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

På besök på japansk fiskmarknad
Diverse läckerheter tas omhand

Här får vi följa med till en fiskmarknad i Okinawa, Japan och se när olika läckerheter tas om hand. Vi får se mussla, tonfisk och en del annat. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Stiligt dörrhandtag
För innerdörrar

Buster & Punch gör en hel del coola inredningssaker, bland annat en hög olika saker till innerdörrar. Nu har man släppt ett nytt dörrhandtag som kanske mer ska klassas som vridbar knopp eller något. Stilen är klassisk Buster & Punch och handtaget är skapat från ett solitt block av metall. Tre olika versioner finns, stål, mässing och svart. Prislappen ligger på 97 pund för den svarta och 126 pund för stål och mässing. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Grattis Ringo Starr!
Beatlen firade 80 år med stjärnspäckad konsert

Den gamle Beatles-trummisen fyllde 80 år igår och som brukligt firade han sin födelsedag med att jamma med några av sina kompisar i musikbranschen. Årets firande arrangerades online vilket även gav oss som inte var på plats möjlighet att följa det hela via YouTube. Ni kan kolla in Ringo Starrs födelsedagsfirande hör ovanför. Där framträder förutom Starr själv även artister som Sheryl Crow, Ben Harper, Dave Grohl, Sheila E och Beatles-kollegan Paul McCartney. Tumnagel
171kg
+
Wille Wilhelmsson

En flip med en cykelvagn
Inga barn skadades!

Här får vi se Danny MacAskill leka runt på cykel, men den här gången med en vagn bakpå. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

En lite snyggare cykelhjälm
Håller du med?

Cykelhjälmar är sällan snygga, de är liksom sportiga men sällan snygga. Bern har en del snygga och så har vi ju Hövding som inte syns alls. Men snygga cykelhjälmar är sällsynta, dels för att de kräver sin stoppning och då hamnar rätt höjd på huvudet. De här från thousand försöker i alla fall vara snygga och modellen heritage finns i ett antal olika färger. Lyckas de? Tumnagel
49kg
+
Roger Åberg

Nu kan du dofta som rymden!
EAu de Space

Rätt många saker kan man beskriva hur de doftar, men vissa saker känns inte som att de doftar även om de så klart gör det. Som rymden, hur doftar oändligt med tomrum? Faktum är att rymden tydligen doftar och NASA tog fram en parfym för att göra astronauter redo för den doften. Ju mer man vet och så vidare. Nu har ett gäng lyckats få loss information om den där parfymen som NASA tog fram och skapat en parfym av det som de ska sälja. I skrivande stund har deras Kickstarter dragit in över tre miljoner kronor, så projektet lär bli av. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

The Pharcyde - Drop
Fredagsklassikern

1995 släppte gruppen The Pharcyde låten Drop. Musikvideon till den är lite speciell eftersom gruppen rörde sig baklänges och sjöng låten baklänges när man spelade in. Sen när allt var klart spelade man även upp materialet baklänges vilket gör att allt går åt rätt håll, fast ändå inte. Ett lustigt resultat som regissören Spike Jonze ligger bakom. Bonusklipp nedan. Tumnagel
106kg
+
Bobby Green

Nils Oscar återlanserar dubbel-IPAn Hop Yard
Med finslipat recept

Öltillverkaren Nils Oscar återlanserar nu klassikern Hop Yard som släpptes för första gången 2010. Det är en dubbel-IPA som förutom generösa mängder humle nu får ett finslipat recept och ny grafik på etiketten. Ska passa bra att dricka bara som den är eller till grillat kött eller lagrad hårdost. Finns att köpa nu. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Nytt allt är en remix-klipp
Vad gör sociala medier med oss egentligen?

Kirby Ferguson har i många år snackat om att världen saknar originalitet och att allt bara går runt och runt hela tiden. I hans Everything is a Remix-klipp pratar han om allt från filmer, music och teknik som bara kopierar saker som redan finns om och om igen. Nu har han släppt ett nytt klipp och i det snackar han om hur sociala medier och Internet remixar våra personligheter. Han berättar även hur man ska undvika att hamna i den fällan. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Nya regnkläder från Explorer Vodka
Hyllar den svenska sommaren

Imorgon släpps Medvind och det är en kollektion med regnkläder från sprittillverkaren Explorer som hyllar den svenska sommaren. Här finns en klassisk regnjacka, en vattentät bucket hat och en väska i slitstarkt regnjacketyg. Namnet Medvind är inspirerat av skeppet som finns på flaskans etikett - en etikett som för övrigt designades av Sigvard Bernadotte redan 1958. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Idrottare om viktiga händelser i deras liv
Trailer för Greatness Code

I den nya serien Greatness Code som är i sju delar får vi träffa idrottarna LeBron James, Tom Brady, Alex Morgan, Usain Bolt, Shaun White, Katie Ledecky och Kelly Slater som alla berättar om det som varit mest avgörande för deras karriärer. Serien har premiär den 10 juli. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Konstnären som designat Radioheads omslag
Det här är Stanley Donwood

Stanley Donwood, eller Dan Rickwood som han egentligen heter, har sedan 1994 varit den som skapat alla Radioheads albumomslag och affischer. I det här klippet pratar han lite om sina verk genom åren. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green