Quantcast
m
Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb

Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb
Apples budgettelefon imponerar

Mobil / Feature

En av årets intressantaste mobilsläpp är en telefon som ser exakt likadan ut som en som släpptes 2016. I en tid när det känns som att ny, smått bisarr teknik ständigt kommer. Vi ser skärmar på nästan sju tum, som antingen är böjda över kanten eller helt enkelt går att vika. Vi ser avancerad ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare under skärmar. Teknik man borde döda för. Då kommer en telefon i en fyra år gammal formfaktor och tar allt fokus.

Det handlar alltså om iPhone SE, en iPhone 8 (eller 7 om man så vill) med lite nytt innehåll. Men varför är den så intressant?

TL;DR iPhone SE må ha en gammal form men med nytt inre, litet format och lång livslängd är det här ett givet köp för många. Trots att det finns billigare telefoner så kan det här vara det klokaste köpet för den som inte vill lägga stora pengar på en mobil.

Vad behöver man egentligen i en mobil?


Vi börjar med det där man måste ha, det man villhöver och det som kan vara trevligt. Mobiltillverkarna släpper nytt hela tiden och för att synas i mängden måste man ju så klart vara bättre än konkurrenterna och lägger till nya, häftiga funktioner. Men behöver folk dem? Och används de verkligen av folk som köper mobilerna?

Svaret är i ganska så stor utsträckning nej. Vi som testar mycket mobiltelefoner vet att man är extremt nyfiken på ny teknik men att folk i allmänhet är betydligt svalare i sitt intresse och rätt snabbt ställer sig frågan ”hur ska jag använda det där?”. Där står jag och säger ”Men den går att vika! Det är ju sjukt coolt!” och den lite mer normala personen kliar sig i huvudet över varför. Lite på samma sätt som man kan imponeras över en simhoppare, men samtidigt ha noll intresse över att också få den kunskapen.

Mobiler har helt enkelt blivit som bilar. De är väldigt härliga att ha till hands, men andra saker än acceleration från noll till hundra är viktigt för folk. Ungarna ska få plats, matkassarna ska få plats, den ska inte vara helt motbjudande och så ska den rulla på ett bränsle som faktiskt finns tillgängligt. Sen bör den inte förstöra privatekonomin helt och hållet.

Men vad är då motsvarigheten till att handla mat för en mobiltelefon? Vad gör folk egentligen på sina mobiler?

Vad gör folk, egentligen, på sina telefoner?


Ja, inte spelar ni i alla fall. När vi frågade här på Feber var det bara en procent som spelade väldigt seriöst på sin mobil. Ytterligare sex procent spelade rätt seriöst. Men ändå, det är här på Feber som de siffrorna kommer fram. Tittar man på topplistor över vad folk laddar ner är det kommunikation som gäller på mobilen, även om folk i dag inte ringer. Antingen tvåvägs genom chat eller genom tredje part via sociala medier. Vi gillar även att läsa nyheter, lyssna på musik och poddar och så gillar vi att kolla på Youtube.

Det är typ det.

Jag som är lite äldre är uppfödd med att större är bättre. Större tv ger större filmupplevelse. Högre ljud på musiken i bilen är bättre. Samtidigt gör kidsen tvärtom, de vill hellre ha sin skärm med sitt innehåll och sina lurar med sin musik än något gemensamt trams. Och de där ungarna är ju de som är storkonsumenter av video på mobiler och de som kommunicerar mest. Ändå är deras enheter oftast de som är minst och sämst. Och de verkar ju överleva ändå.

Kanske överlever vi som inte är kids också med en telefon som har en helt vanlig fyrkantig skärm och som inte har andra spexigheter. Svaret är ja.

Men om vi backar till den där bilen jag jämförde med ovan. Viktiga saker för de allra flesta när de köper bil är att de inte ska bli ruinerade när de köper den, att andrahandsvärdet ska vara bra, att den ska håll länge och inte ställa till något besvär. Och det är här som iPhone SE briljerar. Prislappen är kanske inte supersuperlåg (jämför priser) men man blir inte ruinerad. Andrahandsvärdet är verkligen bra, det lovar vi så här på förhand. Och den kommer att hålla länge.

Snabbaste lilla telefonen någonsin


För på insidan av iPhone SE sitter Apples senaste chip A13 bionic. Det är helt enkelt den snabbaste mobilprocessorn på marknaden även om den i iPhone SE är lite, lite långsammare än när den sitter i iPhone 11 Pro. Den är i alla fall snabb så att det räcker och blir över och det är verkligen en fröjd att använda. För tyvärr är det ju så att mindre och enklare telefoner oftast har tråkigare hårdvara på insidan och inte är så kul att använda, men så är det inte här. Den lilla telefonens format tillsammans med snabbheten gör att man får saker och ting gjorda i ett blixtrande tempo.

Men A13-chipet gör inte bara att telefonen är snabb som attan, den gör att vi kan vara säkra på att telefonen kommer att få uppdateringar under många år framåt. Att köpa en ny iPhone 8 i dag är väl ok, men eftersom chipet är två år gammal betyder det faktiskt två år mindre med uppdateringar. Apple är ju klart bäst i klassen på att hålla liv i sina gamla enheter och en iPhone SE som köps i dag kommer att få iOS-uppdateringar under i alla fall fem år enligt mina uppskattningar. Minst.

En liten bonus med A13 och den nya tekniken på insidan är stödet för eSIM, något som iPhone 8 inte hade.

Bättre bilder med bättre chip


A13-chip betyder mer än snabbhet och uppdateringar under lång tid, det betyder även bättre bilder. För bildernas kvalitet i en mobil är inte bara beroende av sensorn, chipet är också viktig eftersom med mer kraft och bättre mjukvara kan man göra mer saker med bilderna vilket betyder bättre bilder. iPhone SE levererar faktiskt riktigt bra bilder, under bra ljusförhållanden. Så fort det blir mörkare märks skillnaden mot dagens toppmobiler, något nattläge finns inte här. Om det beror på sensorn eller för att Apple inte kände för det är oklart, men det är tråkigt.

Hur som helst så är alltså iPhone SE imponerande när iPhone 11 när det kommer till fotografering i bra ljus. SuperSaf har gjort ett bra test där man tydligen ser det jag pratar om.

Något vi också ser i SuperSafs video är att iPhone SE imponerar på videosidan. Jämför man resultatet mellan SE och 11 så ser man det, men bara om man jämför sida vid sida. Apple är väldigt duktiga på video och iPhone SE är alltså inget undantag. Jag vågar påstå att den här luren spöar allt i samma prisklass men även en hel del dyrare telefoner får skämmas i jämförelse. Är du intresserad av ett jämförelsetest mellan SE, XR och 11 har Mrwhostheboss gjort ett sådant.

Något som verkligen har hänt sedan iPhone 7 kom är att mobilerna i dag har flera kameror. Tupplurarna har i dag fyra eller fem, men även billigare telefoner har en hög med kameror på baksidan. iPhone SE har bara en och jag saknar verkligen en ultravidvinkelkamera.

Ok men daterad skärm


Ett annat område som det har hänt mycket på sedan iPhone 7 lanserades är skärmarna. I dag har även billiga mobiler riktigt bra skärmar som är stora och ljusstarka. Skärmen på iPhone SE är inte dålig, men knappast bra heller med dagens mått mätt. Det som jag märker av mest jämfört med dagens toppmobiler är just ljusstyrkan som duger gott under normala svenska förhållanden men lämnar en del att önska i solen.

Jag älskar storleken


Jag kör till vardags stora telefoner. OnePlus 7 Pro, iPhone 11 Pro Max och Huawei P40 Pro just nu. Stort är härligt men det blir just stort och framförallt tungt. Att byta ”ner” mig till en iPhone SE har på vissa sätt varit en uppgradering. Ibland märker jag knappt att jag har den i fickan, den går att köra med endast en hand och den är overkligt lätt. Om iPhone 11 Pro Max är en Porsche Cayenne så är iPhone SE en liten och snabb Boxster.

Vattentålig och med trådlös laddning


Dagens mellanklasstelefoner har alltså ofta en fin och stor skärm och flera kameror på baksidan, men något som det oftast är snålt med är IP-klassning och trådlös laddning. IP-klasser är de där konstiga IP-nuffrorna och med iPhone SE är de IP67. Det betyder att den ska klara av en meter under ytan i 30 minuter, men eftersom vattenskador inte går på garantin så betyder det i praktiken att man i lugn och ro kan tvätta av telefonen om den blivit skitig och det är lugnt att tappa den i en pöl utan att man måste köpa nytt.

Den trådlösa laddningen är varken supersnabb eller speciellt spännande, men den finns där. Inte heller helt vanligt i den här prisklassen.

Jag saknar Face ID


Apple revolutionerade mobilen med hemknappen, en så enkel sak som gjorde att alla kunde använda deras telefoner. Förvillade man sig så var det bara att trycka sig hem igen och kunde börja om från början. När man sedan kom med Touch ID så att man slapp slå den där PIN-koden blev livet enklare för miljoner användare. I dag satsar Apple på Face ID och även om Touch ID duger gott så saknar jag ändå möjligheten att låsa upp telefonen med ansiktet, även om det verkligen inte är en dealbreaker.

Ok batteri men inte så mycket mer


iPhone SE är en väldigt liten telefon och litet är också batteriet, 1821 mAh för att vara exakt. I en tid då telefoner har 4000 eller till och med 5000 mAh är det så klart pluttigt. Men liten skärm och strömsnål chip gör att batteritiden är helt ok, bättre än iPhone 8 men inte alls lika bra som iPhone 11. Men räkna inte med att kunna köra mer än en dag. Med i lådan följer en långsam laddare på 5W, ett tips är att köpa denna från IKEA.

Den perfekta mixen?


Så vad har vi då? Vi har en telefon med ok skärm, ett litet, lätt, stabilt och vattentåligt format, ett bra pris, en duglig kamera, en riktigt bra videokamera, trådlös laddning, ett supersnabb chip och garanterade uppgraderingar i många år framåt.

Det är helt enkelt en rackarns bra blandning som väldigt, väldigt många kommer att uppskatta. Vi ska inte glömma bort att långt ifrån alla kan eller vill lägga stora pengar på en mobiltelefon. Det här är kanske inte valet för den som vill lägga många hundralappar på sin mobil varje månad och binda sig på 24 månader. Men det är en telefon som går att rekommendera till väldigt många människor.

För i slutändan får de som köper en iPhone SE just en iPhone. Det är knappast något att skryta över, men för väldigt många spelar det stor roll att det är en iPhone. Apples goda rykte när det kommer till livslängd är också viktigt för den här målgruppen, 5495 kronor är ändå 5495 kronor och det kan vara risky att lägga de pengarna på något som dör efter 18 månader och som har noll andrahandsvärde. Den chansen tar man helt enkelt inte med iPhone SE.

Sen kan man tycka att Apple borde ha släppt en budgetlur i helt ny formfaktor, men då tror jag att andra saker hade prioriterats ner. Och det tror jag inte att kunderna vill.

Läs mer
48.2°
0

Testad! iPhone SE är liten, billig och snabb

Apples budgettelefon imponerar

Smittspårnings-appar ser ut att bli ett ordentligt fiasko
Verkar hittills inte ha gjort särskilt mycket nytta alls

DN har skrivit ett reportage om de så kallade smittspårings-appar som ska kunna upptäcka människor som eventuellt kan ha smittats av covid-19. Enligt de uppgifter DN har tagit del av så ser det ut som om de flesta smittspårnings-appar verkar ha floppat rejält. Det handlar både om appar som utvecklats nationellt på helt egen hand men även om de som använder sig av den gemensamma teknik som Apple och Google utvecklade för smittspårning. Det verkar dock inte som om någon av apparna kan betecknas som någon succé och resultatet ser ut att varit skralt. Det skrivs bland annat att en del appar har installerats av så få mobilanvändare att de i stort sett inte gjort någon nytta. Andra appar har redan lagts ner medan andra har fått byggas om. Sverige gav förhållandevis tidigt upp tanken på att lansera en nationell smittspårnings-app. Norge drog tillbaka sin variant på smittspånings-app efter det att denna blivit kritiserad för att vara integritetskränkande då den ansågs samla in för mycket data om användarna. Ni kan läsa mer om andra exempel från bland annat Australien, Tyskland, Storbritannien och Singapore i DN:s reportage som hittas på länken nedan. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Minns ni när Subaru tillverkade roliga bilar?
Doug minns

Jag minns det som igår när jag satt där framför datorn och körde Colin McRae-rally med ratt och pedaler. Man kände sig som en kung när man sladdade runt där i leran i ett regnigt Storbritannien eller sprätte grus i ett snustorrt Grekland. Kärran jag rattade var allt som oftast Subaru Impreza, för det var ju en sån som Colin själv körde. Spolar vi fram till idag är väl kanske inte Subaru det hetaste på marknaden och det var som vanligt (eller?) bättre förr. Här får vi se när Doug tar sig en titt på en Subaru Impreza 22B STi från 1998 och det är än idag en riktigt fräsig bil, i mina ögon i alla fall. Nu är ju det här inte en helt vanligt Impreza, men ändå. Tumnagel
37.4°
+
Bobby Green
0

Microsoft Flight Simulator 2020 släpps 18 augusti
Kommer i tre versioner

Microsoft Flight Simulator 2020 har äntligen fått ett släppdatum och vi kommer få lägga vantarna på flygsimulatorn 18 augusti. Spelet kommer finnas tillgängligt i tre versioner; Standard Edition för 599 kronor, Deluxe Edition för 829 kronor och Premium Deluxe Edition för 1189 kronor. Med Standard Edition får du tillgång till 20 olika detaljerade farkoster att flyga runt med och har möjlighet att landa på 30 olika handgjorda flygplatser. Deluxe Edition ger dig 5 extra flygplan och flygplatser och Premium Deluxe ger dig 10 extra plan och flygplatser. Standard Edition kommer för övrigt vara en del av Xbox Game Pass for PC. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Ny Terry Pratchett-bok släpps i september
The Time-travelling Caveman innehåller hans tidiga noveller

Den legendariske scifi- och fantasyförfattaren Terry Pratchett dog 2015 men snart kommer det en ny bok som innehåller en del av Pratchetts allra tidigaste noveller. I boken The Time-travelling Caveman samlas korta historier som Pratchett skrev för Bucks Free Press samt Western Daily Press på 1960- och början av 1970-talet rapporterar The Guardian. Bland dessa ska återfinns bland annat historien om en ångdriven raket som åker till Mars såväl som historien om en walesisk herde som hittar Kung Arthurs grav. Pratchett är antagligen mest känd för sina böcker om Skivvärlden, Discworld, och för att tillsammans med Neil Gaiman ha skrivit manus till tv-serien Good Omens. The Time-travelling Caveman släpps i september. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ghost Recon: Breakpoint får AI-medspelare i veckan
Bättre sent än aldrig!

Ghost Recon: Breakpoint släpptes i oktober och någonting som fansen bett om sedan dess har varit AI-medspelare, vilket var tillgängligt i föregångaren Wildlands. Ubisoft har meddelat att det har varit på ingång sedan en tid tillbaka, men under gårdagens Ubisoft Forward fick vi ett ordentligt releasedatum för AI-medspelare och sådana kommer petas in i spelet 15 juli. Utöver att hjälpa till i strider kommer du kunna skräddarsy dina medhjälpare relativt fritt och givetvis kommer dessa att kunna följa dina order. Detta är inte den enda trevliga Breakpoint-relaterade nyheten vi fick under gårdagen. Ubisoft planerar att köra en gratishelg för spelet och det hela kommer starta på torsdag och avslutas på söndag. Så om du inte har haft möjlighet att testa spelet innan dess, så är det ett bra läge att göra det snart. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Foxconn ryktas ha börjat göra AR-linser till Apple
Som kommer landa i ett par Apple Glass?

Det har under flera år ryktats att Apple håller på att utveckla något form av AR-headset och/eller AR-glasögon. Nu rapporterar The Information att tillverkningen av linser till något sådant ska ha börjat tillverkas av Apples underleverantör Foxconn. Enligt The Informations källor ska det handla om ett par semitransparenta linser som består av flera extremt tunna skikt i olika material. Det här gör att spekulationerna om att Apple har ett par "Apple Glass" anpassade för augmented reality återigen har tagit fart. Det verkar dock inte som Apple har något brådska med att lansera ett par eventuella AR-glasögon. Enligt The Information så ska de linser som Foxconn nu har börjat tillverka passerat prototyp-stadiet för två till tre månader sedan. Massproduktion av linserna sägs dock ligga två till tre år bort i tiden. Det har tidigare ryktats om att Apple planerar att släppa någon slags AR-mojäng 2022, 15 år efter man lanserade iPhone, vilket skulle kunna passa bra ihop med de nya ryktena om Apples AR-linser. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Klipsch släpper hörlurar tillsammans med McLaren
Som har ett fodral som torkar av hörlurarna

Klipsch släpper nu ett par true wireless-hörlurar tillsammans med McLaren som levereras med ett batteriladdar-fodral som verkar rätt så fiffigt. Fodralet till Klipsch T5 II True Wireless Sport är försedda med en anordning som Klipsch säger ska kunna torka hörlurarna automatiskt, oavsett hur våta de är av svett, regn eller annat när man stoppar ner dem i fodralet. Det känns ju som en rätt smidig funktion då det handlar om ett par "sport-hörlurar" som kanske riskerar att bli lite våta då och då. Hörlurarna kopplas upp mot mobil eller annat via Bluetooth 5 och har åtta timmars batteritid. Med det tillhörande fodralet kan man som mest få ut 24 timmars batteritid från hörlurarna. Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition kostar 250 dollar. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

London-taxin nu även som skåpbil
Lastar enkelt två EU-pallar

För tre år sedan rullade LEVC (London Electric Vehicle Company) ut den nya London-taxin TX. Det är en liten men rymlig bil som har Volvo-delar och ett system med räckviddsförlängare under skalet. Nu presenteras bilen även som skåp under namnet VN5, för hantverkare och andra som ska köra runt grejer och inte människor. Kraften kommer från ett batteripack på 31 kWh som i sin tur förser en bakmonterad elmotor med energi. När denna är slut hoppar en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter igång och laddar batteriet. På bara el ska man kunna köra strax under tio mil och den totala räckvidden anges till 48 mil. Batteriet går att snabbladda med 50 kW och är det helt slut ska det då inte ta mer än 30 minuter att fylla. Lastutrymmet ska rymma två EU-pallar, klara upp till 830 kilo och har 5,5 kubikmeter i lastkapacitet. De första högerstyrda exemplaren ska börja skeppas ut i Storbritannien under fjärde kvartalet. Vänsterstyrda versioner ska man kunna beställa från och med mars nästa år. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Assassin's Creed Valhalla låter dig byta kön när du vill
Vi behöver inte börja om spelet för få annan upplevelse

I Assassinx27s Creed: Odyssey fick vi välja att spela som Kassandra eller Alexios och vi fick leva med vårt beslut genom hela genomspelningen. Kände du att du gjorde ett dåligt beslut, eller bara ville se vad den andra röstskådisen hade att erbjuda, var du tvungen att börja om spelet helt. Med Assassinx27s Creed: Valhalla erbjuder utvecklarna både en manlig och en kvinnlig version av huvudkaraktären Eivor och vi har antagit att vi kommer få köra som den version av Eivor vi valt i hela spelet, men så kommer det inte vara. I spelets meny kommer vi ha möjlighet att enkelt byta mellan den manliga och kvinnliga versionen av Eivor och detta kommer ske via Animus-menyn. I en intervju med IGN berättar spelets narrative director Darby McDevitt att båda versionerna av Eivor är "canon" och varför man kan skifta mellan en manlig och en kvinnlig karaktär förklaras i spelets berättelse. “You can go into the Animus layer of our game. There’s an option to change the memory stream. To explain why would spoil a long-running secret, but I will say that the whole reason for why you can switch Eivor’s gender back and forth fully embraces the often-overlooked science fiction nature of our series.” För oss spelare är ju detta kalas. Att börja en session med en röstskådespelare man inte riktigt gillar och sedan vara fast med sitt val i över hundra timmar kan vara lite trist, så vi uppskattar verkligen möjligheten att kunna byta när som helst. Assassinx27s Creed: Valhalla kommer släppas 17 november till PC, PS4, Xbox One samt PS5 och Xbox Series X när konsolerna blir tillgängliga. Det är två dagar innan releasen av Cyberpunk 2077 och den informationen får ni göra vad ni vill med. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Konstnär bygger personlig tidsmaskin
Så att han kan resa tillbaka i tiden i VR

Att bygga en riktig tidsmaskin lär antagligen aldrig bli möjligt men tech-konstnären Lucas Rizzotto bestämde sig för lite över ett år sedan att bygga en egen personlig tidsmaskin. Denna är nu "färdigbyggd" och med hjälp av "tidsmaskinen" kan Rizotto nu ta sig tillbaka och återuppleva allt han har gjort det senaste året. Det hela har blivit möjligt genom att Rizzotto filmat varje vaken stund av sitt liv det senaste året med hjälp av ett par Spectacles, Snaps kameraglasögon. Detta material har han sedan konverterat till VR-format och sedan lagt in i gränssnittet till sin "tidsmaskin". Det innebär att Rizzotto nu kan kolla in exakt vad han gjorde vid en angiven tidpunkt det senaste året. I det inbäddade Instagram-inlägget nedan kan ni se ett kort exempel på hur det kan se ut när Rizzotto använder sin "tidsmaskin". I det inbädda klippet från YouTube här ovanför går Rizzotto själv igenom sitt projekt lite mer detaljerat och visar även där exempel på hur det hela kan användas. Visa det här inlägget på Instagram I wore a camera on my face for 1 year and built a VR time machine out of it! Link in bio #timemachine #timetravel #virtualreality #vr #tech #diy #project #coding #backtothefuture Ett inlägg delat av Lucas Rizzotto (@_lucasrizzotto) 10 Jul 2020 kl. 9:29 PDT Tumnagel
37.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Torsus Terrastorm - ett fräsigare namn på Volkswagen Crafter
Specialbygge redo för tuffa äventyr

Det tjeckiska företaget Torsus har en ny modell på gång som de kallar för Terrastorm och här ser vi de första bilderna på den. Namnet antyder att det är något riktigt fräsigt på gång men i princip handlar det om en Volkswagen Crafter 4Motion som man piffat upp för att klara lite hårdare tag. Man beskriver resultatet med orden "the world’s most capable 4×4 minibus". Terrastorm ska släppas senare den här månaden och bygget har bland annat rejälare fjädring för att kunna klara av att ta sig till platser man annars inte hade kunnat nå med denna biltyp. I övrigt är den packad med smarta lösningar äventyrare skulle kunna tänkas behöva, en maffig frontbåge som ska stå pall för tuffa tag och ordentliga hjul för när asfalten tar slut. Man kommer att kunna speca sin bil på flera olika sätt beroende på vilka behov man har. Försäljningen ska dra igång under årets tredje kvartal. Tumnagel
36.4°
+
Bobby Green
0

Gameplaytrailer för Shadow Warrior 3
Fullt ös!

I helgen höll Devolver Digital låda för att prata om kommande spel, och leverera en ny och smått vansinnig stream, och en av titlarna var kommande Shadow Warrior 3. I spelet får vi än en gång ta kontroll över Lo Wang som den här gången måste fånga en urgammal drake som de råkat släppa lös och under resans gång måste vi hantera demoner av olika slag med diverse pangpangvapen och svärd i ösig manér. Shadow Warrior 3 släpps nästa år. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Sex meter långt lyx-monster som klarar terräng
Det här är Aznom Palladium

De italienska företagen Aznom Automotive och Camal Studio har slagit sina påsar ihop och börjar nu teasa frukten av detta. Det vi ser här är Aznom Palladium - en superlyxig sex meter lång bil i förhöjt sedan-utförande som ska klara terräng. Drivningen sker på alla fyra hjulen men åbäket kan även köras med endast bakhjulsdrift. Kraften under skalet kommer från en dubbelturbomatad maskin av okänt slag som ger 680 hästar. Troligtvis är Palladium byggd på någon befintlig plattform men vilken får vi inte reda på för tillfället. Tydligen ska det här projektet ha pågått under två års tid och nu börjar man närma sig produktion. Debuten är planerad att äga rum i september. Tumnagel
35.7°
+
Bobby Green
0

Apollo 16 i 60 bilder per sekund
Coolt!

Den 21 april 1972 genomfördes den tionde bemannade rymdfärden inom Apollo-programmet och den femte landningen på månen med Apollo 16. Detta filmades på plats av besättningen och skickades sedan till jorden med tolv bilder per sekund. Nu har YouTube-kanalen Dutchsteammachine med hjälp av artificiell intelligens lyckats koda om det som filmades till 60 bilder per sekund istället. Tumnagel
40.7°
+
Bobby Green
0

Oppo teasar snabbladdning med 125W
Ladda luren fullt på en kvart

Snabb laddning är alltid trevligt och för tillfället ligger vi på en rätt stabil nivå där våra mobila enheter laddas fullt på lite mer än en timme. Men som igelkotten Sonic säger så måste man vara snabb. Och med Oppos kommande nya snabbladdningsteknik kommer mobila enheter ladda snabbare än aldrig förr. Oppo och IQOO har presenterad denna nya snabbladdning via Weibo och gänget kommer prata mer om tekniken senare i veckan. Men för att göra en lång historia kort handlar det om en ny laddteknik med en uteffekt på 125W, vilket betyder att en telefon med batteri på 4000mAh kan laddas till 50 procent på 5 minuter och fullt på lite över en kvart. Den höga effekten ska ha nåtts genom att använda dual-cell-batterier som kan laddas samtidigt för att öka hastigheten. Enligt IQOO kommer tekniken släppas i augusti, men vilka enheter som kommer anamma den nya tekniken är för tillfället okänt. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Trailer för Star Trek: Lower Decks
Vad händer under kommandobryggan?

CBS fortsätter bygga ut Star Trek-universumet med nya underhållande serier. Gänget har släppt en trailer för Star Trek: Lower Decks, vilket är en ny tecknad serie som fokuserar på de vanliga knegarna som håller skeppet i schack medan folket på kommandobryggan äventyrar. Serien är skappad av Mike McMahan som tidigare jobbat med både Rick and Morty och Solar Opposites. Star Trek: Lower Decks har premiär 6 augusti på streamingtjänsten CBS All Access, men serien borde även dyka upp i Sverige på ett eller annat sätt. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Unga influencers ska göra reklam för landsbygden
Bästa sommarjobbet?

Sommaren är här och med det kommer sommarjobben. En del kanske klipper gräs, står i någon kiosk eller snickrar. Ett sommarjobb som inte fanns när jag växte upp var landsbygdsinfluerare, men nu finns just detta. Det är sju stycken kommuner i Skåne som "vill lyfta och synliggöra ungas tillvaro på landsbygden" genom att under en sommar visa upp hur livet som ung på landsbygden kan vara. Mellan varven med att ge djuren mat och köra traktorer ska man dela med sig av tillvaron på sociala medier, och på så vis locka fler till just landsbygden och livet där. Till sin hjälp i jobbet har man en etablerad influencer som utbildar och ger löpande coachning om hur man influerar på allra bästa sätt. Läs mer på länken där det även finns ett inslag med Hilda Vilbern som är en av ungdomarna som fått det nya jobbet. Här kan ni läsa mer om årets landsbygdsinfluencers. Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

Facebook och Instagram bannar konverteringsterapi
På tiden

Konverteringsterapi, det vill säga pray the gay away-läger och liknande företeelser, är ren och skär kvacksalveri och sådana verksamheter har börjat förbjudas runt om i världen. I USA har verksamheten, på ett eller annat sätt, förbjudits i 19 delstater och i slutet av förra året höjde Tyskland frågan om sådant förbud. Nu har sociala medie-jättarna Facebook och Instagram sagt sitt i frågan och har förbjudit samtliga inlägg som lyfter konverteringsterapi på något sätt. I ett uttalande till CNN säger Tara Hopkins, public policy director på Instagram, detta: “We don’t allow attacks against people based on sexual orientation or gender identity and are updating our policies to ban the promotion of conversion therapy services. We have removed violating content from @coreissuestrusttv. We are always reviewing our policies and will continue to consult with experts and people with personal experiences to inform our approach.” Tumnagel
44.6°
+
André Stray
0

Iggy Pops The Passenger får musikvideo
43 år senare

1977 släpptes låten The Passenger med Iggy Pop. Först nu, 43 år senare, har låten fått en officiell musikvideo. The Passenger var Iggys första singel från det andra studioalbumet Lust For Life. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Äventyr med Eminem och Kid Cudi
Serietidnings-tema i lyric-videon

Här har vi lyric-videon till låten The Adventures Of Moon Man & Slim Shady som är ett samarbete mellan Kid Cudi och Eminem. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Gatumat i Latinamerika
Ny serie snart på Netflix

Här har vi trailern för Street Food: Latin America som precis som namnet avslöjar handlar om gatumat i Latinamerika. Vi får hänga med och se vad man mumsar på i bland annat Peru och Bolivia och premiär blir det den 21 juli. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Tokig reklamfilm för en stege
Den enda stegen du behöver?

Att göra en reklamfilm för ett eldrivet verktyg eller en gräsklippare känns ju inte jättesvårt, men hur gör man reklam för en stege egentligen? Så här tydligen. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

På besök på japansk fiskmarknad
Diverse läckerheter tas omhand

Här får vi följa med till en fiskmarknad i Okinawa, Japan och se när olika läckerheter tas om hand. Vi får se mussla, tonfisk och en del annat. Tumnagel
82kg
+
Roger Åberg

Stiligt dörrhandtag
För innerdörrar

Buster & Punch gör en hel del coola inredningssaker, bland annat en hög olika saker till innerdörrar. Nu har man släppt ett nytt dörrhandtag som kanske mer ska klassas som vridbar knopp eller något. Stilen är klassisk Buster & Punch och handtaget är skapat från ett solitt block av metall. Tre olika versioner finns, stål, mässing och svart. Prislappen ligger på 97 pund för den svarta och 126 pund för stål och mässing. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Grattis Ringo Starr!
Beatlen firade 80 år med stjärnspäckad konsert

Den gamle Beatles-trummisen fyllde 80 år igår och som brukligt firade han sin födelsedag med att jamma med några av sina kompisar i musikbranschen. Årets firande arrangerades online vilket även gav oss som inte var på plats möjlighet att följa det hela via YouTube. Ni kan kolla in Ringo Starrs födelsedagsfirande hör ovanför. Där framträder förutom Starr själv även artister som Sheryl Crow, Ben Harper, Dave Grohl, Sheila E och Beatles-kollegan Paul McCartney. Tumnagel
175kg
+
Wille Wilhelmsson

En flip med en cykelvagn
Inga barn skadades!

Här får vi se Danny MacAskill leka runt på cykel, men den här gången med en vagn bakpå. Tumnagel
98kg
+
Roger Åberg

En lite snyggare cykelhjälm
Håller du med?

Cykelhjälmar är sällan snygga, de är liksom sportiga men sällan snygga. Bern har en del snygga och så har vi ju Hövding som inte syns alls. Men snygga cykelhjälmar är sällsynta, dels för att de kräver sin stoppning och då hamnar rätt höjd på huvudet. De här från thousand försöker i alla fall vara snygga och modellen heritage finns i ett antal olika färger. Lyckas de? Tumnagel
49kg
+
Roger Åberg

Nu kan du dofta som rymden!
EAu de Space

Rätt många saker kan man beskriva hur de doftar, men vissa saker känns inte som att de doftar även om de så klart gör det. Som rymden, hur doftar oändligt med tomrum? Faktum är att rymden tydligen doftar och NASA tog fram en parfym för att göra astronauter redo för den doften. Ju mer man vet och så vidare. Nu har ett gäng lyckats få loss information om den där parfymen som NASA tog fram och skapat en parfym av det som de ska sälja. I skrivande stund har deras Kickstarter dragit in över tre miljoner kronor, så projektet lär bli av. Tumnagel
88kg
+
Roger Åberg

The Pharcyde - Drop
Fredagsklassikern

1995 släppte gruppen The Pharcyde låten Drop. Musikvideon till den är lite speciell eftersom gruppen rörde sig baklänges och sjöng låten baklänges när man spelade in. Sen när allt var klart spelade man även upp materialet baklänges vilket gör att allt går åt rätt håll, fast ändå inte. Ett lustigt resultat som regissören Spike Jonze ligger bakom. Bonusklipp nedan. Tumnagel
108kg
+
Bobby Green

Nils Oscar återlanserar dubbel-IPAn Hop Yard
Med finslipat recept

Öltillverkaren Nils Oscar återlanserar nu klassikern Hop Yard som släpptes för första gången 2010. Det är en dubbel-IPA som förutom generösa mängder humle nu får ett finslipat recept och ny grafik på etiketten. Ska passa bra att dricka bara som den är eller till grillat kött eller lagrad hårdost. Finns att köpa nu. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green