43 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone Navigons mjukvara visar vad som komma skall
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone

Vi kunde så klart inte hålla fingrarna borta från den första riktiga navigeringsmjukvaran till iPhone, Navigons MobileNavigator. Mjukvaran innehåller kartor för hela Europa och kostar 699 kronor. Ett klart svettigt pris, speciellt om man inte planerar en Europatrip den närmsta tiden. Förhoppningsvis kommer en Skandinavienversion inom kort.

Värt att notera är dock att Navigons och TomToms mjukvaror till Symbian och Windows Mobile kostar runt tusenlappen och Navigon säger att 699 kronor är ett introduktionspris. En prissänkning inom kort är inte att räkna med alltså.

MobileNavigator är i versionsnummer 1.0.0 och det både känns och inte känns. Navigeringen är där, fungerar ypperligt och har under vår korta testperiod aldrig buggat. Funktioner utöver navigeringen är det däremot dåligt med, men vi hoppas på att det kommer med tiden. Plus i kanten för att man har fokuserat på det som verkligen spelar roll till den första versionen.

Till skillnad mot Google Maps så behöver riktig navigeringsmjukvara bättre kontakt med satelliterna och MobileNavigator är därför mer känslig än Google Maps. Fri sikt mot himlen behövs och en plats i vindrutan är en självklarhet. Vi håller på och letar efter en bra hållare och återkommer när vi hittat en, den som Teknikmagasinet säljer ska ni inte köpa i alla fall.

En fördel som navigeringsmjukvara på iPhone har jämfört med många andra GPS:er, både inbyggda och fristående, är att saker och ting ser snyggt ut. Text, menyer och kartor ser helt enkelt inte skit ut. Tyvärr så har inte Navigon nått ändå fram här, gatornas texter är till exempel suddiga. S ka bli spännande att se om Garmin och TomToms produkter blir ännu snyggare.

Prestandan på kartorna i 3D-läget är sisådär. Det laggar helt enkelt lite, men absolut inte mer än vad som är normalt på andra GPS:er. Det funkar, men vi hoppas att detta blir bättre i framtida versioner.

Att mata in adresser och mickla med inställningar är enklare och framförallt snabbare jämfört med andra GPS:er. Den jag jämförde med i kväll var Volkswagens senaste version och skillnaden i respons är verkligen stor. Men som ni ser på klippet ovan finns det så klart GPS:er som är kvicka också.

Navigon har dessutom gjort inmatningen intelligent och har du varit duktig och stoppat in dina vänners adresser i kontaktboken så är du igång på ett kick.

Det går att köra antingen i stående eller liggande format och det är lite beroende på omgivningarna vilket som är bäst - all övrig info får plats i båda lägena. Stående är bäst om man vill se så långt framåt som möjligt och liggande är bäst om du kör i tätbebyggt område och vill ha koll på gatorna omkring dig.

I överkanten kan man antingen se ankomsttid, hur långt det är kvar eller hur snabbt man kör. Jag gillar att den gällande hastigheten oftast syns i displayen. Gällande hastighet syns dock inte alltid. I inställningarna kan man ställa in så att mjukvaran varnar när man kör en viss hastighet över den gällande hastigheten. Detta är ohållbart att ställa in exakt på den gällande hastigheten eftersom man då snart vill slå sönder sin iPhone, men det är bra att ställa på ex 20-25 km/h över den gällande hastigheten så att man inte blir av med körkortet för att man missat en vägskylt.

I 3D-vyn kan man konstig nog inte zooma, men trycker man på skärmen byter man läge till 2D och kan då zooma och panorera. Detta är också något som vanliga GPS:er brukar vara oerhört dåliga på, segt är bara förnamnet. På iPhonen går det däremot snabbare, även om det är lite lagg när nya kartdelar laddas in. I detta läge syns också gatunamnen, något som inte syns i 3D-vyn konstigt nog. Här kan du också få en översikt över hela din rutt.

Så mycket mer än så finns det faktiskt inte att säga. Jo, språk ställs automatiskt in, har du svenska i telefonen så är det svenska som gäller. Rösten är faktiskt helt ok. Och så saknar jag trafikinformationen. Men i övrigt är det ännu inget revolutionerande, riktig navigering har helt enkelt flyttat in i iPhone och gjort det snyggt.

Jag hoppas att Navigon sköter sig och levererar kartuppdateringar och nya funktioner med jämna mellanrum utan att ta betalt för det. Möjlighet att få in fartkamerainformation vore också ett plus.

Om du ska på semester i morgon och inte har en GPS, men har en iPhone, kan jag varmt rekommendera dig att ladda ner MobileNavigator. Är du däremot mindre stressad så skulle jag vänta tills TomTom och Garmin har släppt sina mjukvaror och helt enkelt kolla vilken av de tre som är bäst och erbjuder det för dig smidigaste sättet att betala. Jag hoppas verkligen att alla tre med tiden erbjuder billigare lösningar med färre länders kartor.

Navigon får i dag fyra av fem i betyg för MobileNavigator men det är en fyra som inte kommer att hålla i ett år. Om MobileNavigator ser likadan ut om ett år är det då en solklar trea.
För förhoppningsvis så kommer det att hända en hel del det närmsta året på den här fronten och helt vanlig navigering kommer helt enkelt inte att räcka för en fyra.

navigon.com Mobil, Appar, gps, iphone, navigon
37.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
sön. 21 jun 2009, 20:45
Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone Navigons mjukvara visar vad som komma skall
37.0°
0
RSS 18 kommentarer till artikeln
Voxar
Jag fattar inte detta med så höga priser. I detta fallet är det ju ganska garanterat att de kommer sälja mer än 10x fler kopior om de tar en tiondel av priset.. Eller är det bara jag som skulle köpt det direkt om det kosta 70:-, även då jag inte har någon som helst användning av det?

Edit: Det är väll det där med att en app som kostar 70:- köper man inte för att det känns billigt, och det för 700:- är det bättre kvalité på. grrr
av Voxar, söndag 21 juni 2009 kl 22:25
Roger Åberg
Det kan bli priskrig, men om alla går in på samma nivåer och de faktiskt säljer bra kommer man nog försöka hålla priset högt.
av Roger Åberg, söndag 21 juni 2009 kl 22:58
Roger Åberg
De dödar ju sina andra marknader om de tar 70 spänn liksom :)
av Roger Åberg, söndag 21 juni 2009 kl 22:58
shapic
Håll er borta från Navigon. Må vara grafiskt snyggt, men usel support och ogenomtänkta lösningar sänker dem ner så långt det bara går.

Har ni tid så vänta på de andra tillverkarnas lösningar först!
av shapic, söndag 21 juni 2009 kl 23:08
Joschen
Köpte den idag, är ju trots allt inte mer pengar än vad man lägger ut för en tröja! Och för det får du en GPS som presterar lika bra som en som kostar betydligt mer. Hoppas bara på att det kommer en hållare med inbyggd högtalare/laddare liknande TomToms. Helnöjd :)
av Joschen, söndag 21 juni 2009 kl 23:14
Roger Åberg
@shapic: Förhoppningsvis ska det inte behövas någon support :]
Vad för ogenomtänkta lösningar har du råkat ut för? Nu blev jag nojig ;)
av Roger Åberg, måndag 22 juni 2009 kl 00:14
mosmicke
dum fråga: när denna och TomToms appar är igång så krävs väl ingen åtkomst till internet?
av mosmicke, måndag 22 juni 2009 kl 01:26
Gnibbles
Eller nätkontakt alls? Alltså man ska inte behöva ha kontakt med operatören?
av Gnibbles, måndag 22 juni 2009 kl 07:03
Zoomzoom
"Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone"?? Har feber.se alltså Tjeckiska medarbetare?? Om "ni" nu har testat den, varför gör då inte "ni" en egen presentationsfilm av det istället?
av Zoomzoom, måndag 22 juni 2009 kl 08:02
Alexicon
Ni som testat, funkar programmet bra även på iPhone 3G eller är det underförstått att man behöver nya 3GS för att det ska vara användbart?
av Alexicon, måndag 22 juni 2009 kl 08:09
Joschen
Alexicon: Denna app fungerar bra med iPhone 3G.
av Joschen, måndag 22 juni 2009 kl 08:54
fish
Skulle tro att de har en royalty på kartorna som är såpass hög att de nog inte finns nån möjlighet att sälja programmet för 70 kronor, bara kartorna brukar ju kosta över tusenlappen normalt när man uppgraderar dem, så 699 är väl inte farligt?
av fish, måndag 22 juni 2009 kl 09:15
Acidflash
För er som vet vad Dollarstore är så kan jag rekommendera en hållare där. 50kr och är vridbar och stark hållare för fönstermontering.
av Acidflash, måndag 22 juni 2009 kl 09:24
Lowdok
@Roger: Ni skriver att språket ställs in efter vad man har inställt på mobilen. Hur fungerar det om man har engelska på mobilen, men vill att avstånd ska visas i metersystemet? Går det?
av Lowdok, måndag 22 juni 2009 kl 09:28
denlille
har touchen att få samma gps-egenskaper som iphonen? eller kommer den få det iom den nya 3.0-uppdateringen?
av denlille, måndag 22 juni 2009 kl 09:32
Roger Åberg
@Lowdok: Kilometer eller miles ställer du in själv så det är inga problem. Jag tror att den tittar på inställningarna i telefonen där också, jag hade engelska men fick automatiskt miles.

Jag gillar att ha engelska menyer, men vill ha den svenska rösten och för att få det att funka var jag tvungen att ställa in operativet på svenska för att få den svenska rösten :)
av Roger Åberg, måndag 22 juni 2009 kl 10:26
Dj Staffan
@Roger

Hur hanterar den samtal då navigatorn är igång?
av Dj Staffan, måndag 22 juni 2009 kl 15:08
Kristoffer Ågren
Sånt här finns redan till androidlurar ju.
av Kristoffer Ågren, måndag 22 juni 2009 kl 23:24
Kommentera artikeln