m

Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone
Navigons mjukvara visar vad som komma skall

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone
Mobil / Appar

Vi kunde så klart inte hålla fingrarna borta från den första riktiga navigeringsmjukvaran till iPhone, Navigons MobileNavigator. Mjukvaran innehåller kartor för hela Europa och kostar 699 kronor. Ett klart svettigt pris, speciellt om man inte planerar en Europatrip den närmsta tiden. Förhoppningsvis kommer en Skandinavienversion inom kort.

Värt att notera är dock att Navigons och TomToms mjukvaror till Symbian och Windows Mobile kostar runt tusenlappen och Navigon säger att 699 kronor är ett introduktionspris. En prissänkning inom kort är inte att räkna med alltså.

MobileNavigator är i versionsnummer 1.0.0 och det både känns och inte känns. Navigeringen är där, fungerar ypperligt och har under vår korta testperiod aldrig buggat. Funktioner utöver navigeringen är det däremot dåligt med, men vi hoppas på att det kommer med tiden. Plus i kanten för att man har fokuserat på det som verkligen spelar roll till den första versionen.

Till skillnad mot Google Maps så behöver riktig navigeringsmjukvara bättre kontakt med satelliterna och MobileNavigator är därför mer känslig än Google Maps. Fri sikt mot himlen behövs och en plats i vindrutan är en självklarhet. Vi håller på och letar efter en bra hållare och återkommer när vi hittat en, den som Teknikmagasinet säljer ska ni inte köpa i alla fall.

En fördel som navigeringsmjukvara på iPhone har jämfört med många andra GPS:er, både inbyggda och fristående, är att saker och ting ser snyggt ut. Text, menyer och kartor ser helt enkelt inte skit ut. Tyvärr så har inte Navigon nått ändå fram här, gatornas texter är till exempel suddiga. S ka bli spännande att se om Garmin och TomToms produkter blir ännu snyggare.

Prestandan på kartorna i 3D-läget är sisådär. Det laggar helt enkelt lite, men absolut inte mer än vad som är normalt på andra GPS:er. Det funkar, men vi hoppas att detta blir bättre i framtida versioner.

Att mata in adresser och mickla med inställningar är enklare och framförallt snabbare jämfört med andra GPS:er. Den jag jämförde med i kväll var Volkswagens senaste version och skillnaden i respons är verkligen stor. Men som ni ser på klippet ovan finns det så klart GPS:er som är kvicka också.

Navigon har dessutom gjort inmatningen intelligent och har du varit duktig och stoppat in dina vänners adresser i kontaktboken så är du igång på ett kick.

Det går att köra antingen i stående eller liggande format och det är lite beroende på omgivningarna vilket som är bäst - all övrig info får plats i båda lägena. Stående är bäst om man vill se så långt framåt som möjligt och liggande är bäst om du kör i tätbebyggt område och vill ha koll på gatorna omkring dig.

I överkanten kan man antingen se ankomsttid, hur långt det är kvar eller hur snabbt man kör. Jag gillar att den gällande hastigheten oftast syns i displayen. Gällande hastighet syns dock inte alltid. I inställningarna kan man ställa in så att mjukvaran varnar när man kör en viss hastighet över den gällande hastigheten. Detta är ohållbart att ställa in exakt på den gällande hastigheten eftersom man då snart vill slå sönder sin iPhone, men det är bra att ställa på ex 20-25 km/h över den gällande hastigheten så att man inte blir av med körkortet för att man missat en vägskylt.

I 3D-vyn kan man konstig nog inte zooma, men trycker man på skärmen byter man läge till 2D och kan då zooma och panorera. Detta är också något som vanliga GPS:er brukar vara oerhört dåliga på, segt är bara förnamnet. På iPhonen går det däremot snabbare, även om det är lite lagg när nya kartdelar laddas in. I detta läge syns också gatunamnen, något som inte syns i 3D-vyn konstigt nog. Här kan du också få en översikt över hela din rutt.

Så mycket mer än så finns det faktiskt inte att säga. Jo, språk ställs automatiskt in, har du svenska i telefonen så är det svenska som gäller. Rösten är faktiskt helt ok. Och så saknar jag trafikinformationen. Men i övrigt är det ännu inget revolutionerande, riktig navigering har helt enkelt flyttat in i iPhone och gjort det snyggt.

Jag hoppas att Navigon sköter sig och levererar kartuppdateringar och nya funktioner med jämna mellanrum utan att ta betalt för det. Möjlighet att få in fartkamerainformation vore också ett plus.

Om du ska på semester i morgon och inte har en GPS, men har en iPhone, kan jag varmt rekommendera dig att ladda ner MobileNavigator. Är du däremot mindre stressad så skulle jag vänta tills TomTom och Garmin har släppt sina mjukvaror och helt enkelt kolla vilken av de tre som är bäst och erbjuder det för dig smidigaste sättet att betala. Jag hoppas verkligen att alla tre med tiden erbjuder billigare lösningar med färre länders kartor.

Navigon får i dag fyra av fem i betyg för MobileNavigator men det är en fyra som inte kommer att hålla i ett år. Om MobileNavigator ser likadan ut om ett år är det då en solklar trea.
För förhoppningsvis så kommer det att hända en hel del det närmsta året på den här fronten och helt vanlig navigering kommer helt enkelt inte att räcka för en fyra.

Läs mer
37.0°
0

Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone

Navigons mjukvara visar vad som komma skall

RSS 18 kommentarer till artikeln
Voxar
Jag fattar inte detta med så höga priser. I detta fallet är det ju ganska garanterat att de kommer sälja mer än 10x fler kopior om de tar en tiondel av priset.. Eller är det bara jag som skulle köpt det direkt om det kosta 70:-, även då jag inte har någon som helst användning av det?

Edit: Det är väll det där med att en app som kostar 70:- köper man inte för att det känns billigt, och det för 700:- är det bättre kvalité på. grrr
av Voxar, söndag 21 juni 2009 kl 22:25
Roger Åberg
Det kan bli priskrig, men om alla går in på samma nivåer och de faktiskt säljer bra kommer man nog försöka hålla priset högt.
av Roger Åberg, söndag 21 juni 2009 kl 22:58
Roger Åberg
De dödar ju sina andra marknader om de tar 70 spänn liksom :)
av Roger Åberg, söndag 21 juni 2009 kl 22:58
shapic
Håll er borta från Navigon. Må vara grafiskt snyggt, men usel support och ogenomtänkta lösningar sänker dem ner så långt det bara går.

Har ni tid så vänta på de andra tillverkarnas lösningar först!
av shapic, söndag 21 juni 2009 kl 23:08
Joschen
Köpte den idag, är ju trots allt inte mer pengar än vad man lägger ut för en tröja! Och för det får du en GPS som presterar lika bra som en som kostar betydligt mer. Hoppas bara på att det kommer en hållare med inbyggd högtalare/laddare liknande TomToms. Helnöjd :)
av Joschen, söndag 21 juni 2009 kl 23:14
Roger Åberg
@shapic: Förhoppningsvis ska det inte behövas någon support :]
Vad för ogenomtänkta lösningar har du råkat ut för? Nu blev jag nojig ;)
av Roger Åberg, måndag 22 juni 2009 kl 00:14
mosmicke
dum fråga: när denna och TomToms appar är igång så krävs väl ingen åtkomst till internet?
av mosmicke, måndag 22 juni 2009 kl 01:26
Gnibbles
Eller nätkontakt alls? Alltså man ska inte behöva ha kontakt med operatören?
av Gnibbles, måndag 22 juni 2009 kl 07:03
Zoomzoom
"Vi har pillat på MobileNavigator för iPhone"?? Har feber.se alltså Tjeckiska medarbetare?? Om "ni" nu har testat den, varför gör då inte "ni" en egen presentationsfilm av det istället?
av Zoomzoom, måndag 22 juni 2009 kl 08:02
Alexicon
Ni som testat, funkar programmet bra även på iPhone 3G eller är det underförstått att man behöver nya 3GS för att det ska vara användbart?
av Alexicon, måndag 22 juni 2009 kl 08:09
Joschen
Alexicon: Denna app fungerar bra med iPhone 3G.
av Joschen, måndag 22 juni 2009 kl 08:54
fish
Skulle tro att de har en royalty på kartorna som är såpass hög att de nog inte finns nån möjlighet att sälja programmet för 70 kronor, bara kartorna brukar ju kosta över tusenlappen normalt när man uppgraderar dem, så 699 är väl inte farligt?
av fish, måndag 22 juni 2009 kl 09:15
Acidflash
För er som vet vad Dollarstore är så kan jag rekommendera en hållare där. 50kr och är vridbar och stark hållare för fönstermontering.
av Acidflash, måndag 22 juni 2009 kl 09:24
Lowdok
@Roger: Ni skriver att språket ställs in efter vad man har inställt på mobilen. Hur fungerar det om man har engelska på mobilen, men vill att avstånd ska visas i metersystemet? Går det?
av Lowdok, måndag 22 juni 2009 kl 09:28
denlille
har touchen att få samma gps-egenskaper som iphonen? eller kommer den få det iom den nya 3.0-uppdateringen?
av denlille, måndag 22 juni 2009 kl 09:32
Roger Åberg
@Lowdok: Kilometer eller miles ställer du in själv så det är inga problem. Jag tror att den tittar på inställningarna i telefonen där också, jag hade engelska men fick automatiskt miles.

Jag gillar att ha engelska menyer, men vill ha den svenska rösten och för att få det att funka var jag tvungen att ställa in operativet på svenska för att få den svenska rösten :)
av Roger Åberg, måndag 22 juni 2009 kl 10:26
Dj Staffan
@Roger

Hur hanterar den samtal då navigatorn är igång?
av Dj Staffan, måndag 22 juni 2009 kl 15:08
Kristoffer Ågren
Sånt här finns redan till androidlurar ju.
av Kristoffer Ågren, måndag 22 juni 2009 kl 23:24
Kommentera artikelnSkisser på nya Kia Carens
Har blivit ännu en crossover

Kias MPV-modell Carens säljs inte här i Sverige längre då vi har blivit mer förtjusta i crossovers och suvar. Nu får vi se skisser på nya Carens och även den går från sitt ursprung och har nu blivit en crossover den också. Det kanske gör att Kia kommer att välja att börja sälja den i Sverige igen? Bilen kommer att visas upp i sin helhet den 16 december. Tumnagel
37.0°
+
Bobby Green
0

NASA utser nya astronautkandidater
Första nya astronautklassen på fyra år

NASA har utsett vad man kallar för "2021 Astronaut Candidate Class" vilket är de tio personer som syns på bilden här ovanför. De tio kommer nu att påbörja sin astronaututbildning. Går den som de ska för kandidaterna så kan de i framtiden få åka till rymden på något av NASA:s uppdrag. De flesta av de antagna kandidaterna har någon slags bakgrund i den amerikanska militären med ett fåtal undanta. De tio astronutkandidaterna som syns på bilden ovan är från höger till vänster: U.S. Air Force Maj. Nichole Ayers, Christopher Williams, U.S. Marine Corps Maj. (pensionerad) Luke Delaney, U.S. Navy Lt. Cmdr. Jessica Wittner, U.S. Air Force Lt. Col. Anil Menon, U.S. Air Force Maj. Marcos Berríos, U.S. Navy Cmdr. Jack Hathaway, Christina Birch, U.S. Navy Lt. Deniz Burnham samt Andre Douglas. Med de tio kandidaterna NASA nu utsett har man sedan 1959 antagit 360 kandidater till sin astronaututbildning. Tumnagel
37.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Android 12 rullar ut till OnePlus 9-serien
Även Samsung S21 har fått nymodigheterna

Android 12 har börjat rulla ut till mobila enheter världen över och nu är det dags för OnePlus senaste flaggskeppserie att få tillgång till flådigheterna. OxygenOS 12 går att ladda ner till OnePlus 9 och 9 Pro via antingen vanliga uppdateringsfliken i inställningar eller via Oxygen Updater. Vanliga uppdateringen kan dröja någon vecka, så Oxygen Updater är ett rätt smidigt alternativ om ni vill ha den nya mjukvaran illa kvickt. OnePlus är inte den enda Android-tillverkaren som pushar ut ny mjukvara. Samsung har börjat uppdatera S21-serien med nya One UI som baseras på Android 12. För att få tillgång till mjukvaran behöver ni bara hoppa över till uppdateringsfliken och klicka på knappen, alternativt vänta tills telefonen säger åt er att det är dags att uppdatera. Nästa serie som är på tur att uppdateras är nya Fold 3 och Flip 3 som kommer få Android 12 nu i december, följt av S20, Note 20 och samtliga Flip och Fold i januari. Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Eurostar börjar testa ansiktsigenkänning på sina tåg
Om man vill åka från London till EU

Eurostar, företaget som driver tåglinjen mellan Storbritannien och kontinentaleuropa, ska nu börja testa ett system där deras passagerare kan identifiera sig via ansiktsigenkänning. Systemet kallas för "SmartCheck" och kommer att erbjudas för en del passagerare som reser från London till kontinentaleuropa med Eurostar. I ett pressmeddelande skriver Eurostar om systemet: "SmartCheck enables passengers to complete secure ticket verification and UK exit check on their mobile devices prior to travel. As part of the trial, Business Premier and Carte Blanche ticket holders will be able to scan their identity documentation using their iPhones before arriving at the station, completing a brief biometric face scan to verify that they are the genuine holder of the identity document. The biometric face verification, which uses iProov’s Genuine Presence Assurance technology, is then linked to their e-ticket, with confirmation sent to the passenger." Eurostars SmartCheck-system har utvecklats av företaget Entrust och här nedan kan ni kolla en en demo som de gjort om systemet. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Yutu-2 ska undersöka kubformat föremål på månens baksida
Kinas månfarkost har hittat något udda på månen

Den kinesiska månrovern Yutu-2 har upptäckt ett kubformat föremål i Von Kármán-kratern på månens baksida, något som den nu ska undersöka närmare. Det kubformade föremålet befinner sig cirka 80 meter från Yutu-2 och de kommande två till tre mån-dagarna, vilket motsvarar två till tre månader här på jorden, ska rovern ta sig närmare föremålet. Det spekuleras om att det kubformade föremålet uppstått när en asteroid slagit ner på månen. Yutu-2 är en del av Kinas månuppdrag Changx27e-4 som sköts upp från jorden 7 december 2018. Yutu-2 gjorde som första farkost någonsin sedan en mjuklandning på månens baksida 18 januari 2019. I dagsläget har Yutu-2 förflyttat sig cirka 840 meter sedan den landade på månen för snart tre år sedan. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Detta kommer Apple släppa under 2022
Om man får tro bra analytiker

Mark Gurman på Bloomberg har väldigt, väldigt ofta rätt om de saker han tror ska komma från Apple. Han verkar helt enkelt sitta på utomordentligt bra källor, så nu när han har pratat om vad Apple ska släppa under nästa år lyssnar jag. På Mac-sidan kommer det att fortsätta hända saker. MacBook Air och MacBook Pro 13 har ju båda fått M1 men ligger i samma låda som tidigare. Detta ska det tydligen bli ändring på, i alla fall för Air. Båda ska få M2-processor. Så har väntat med att slå till på en M-processor-mac kan det vara värt att vänta lite till. Mac mini ska också komma i ny versioner, alltså flera olika. Jag gissar på en som är mindre med M2 och lagom med portar och en som är lite fetare med M1 Pro och Max och lite fler portar. Hade varit grymt och nog passat väldigt många konsumenter. Självklart ska det även komma en Mac Pro med M-processor. På iPad-sidan kommer iPad och iPad Air att uppdateras. iPad Pro väntas däremot komma i en ny design och bland annat få trådlös laddning. En iPhone 14 kommer inte helt oväntat och iPhone SE kommer att uppdateras med 5G, troligen redan i vår. Apple Watch SE kommer även att uppdateras och så får vi så klart även en ny Apple Watch. Sist men inte minst så ska AirPods Pro komma i en andra generation. Kanske inte jättemånga oväntade nyheter. Saknas gör ännu en iMac Pro med Pro/Max-chip och större skärm. Personligen ser jag verkligen fram mot en helt ny Air! Tumnagel
37.2°
+
Roger Åberg
0

Autogefühl spanar in Genesis G70 Shooting Brake
Värdig utmanare till tyskarna?

Audi, BMW och Mercedes dominerar marknaden när det kommer till kombi-bilar i premiumklassen. Där vill Genesis slå sig in med den nya modellen G70 Shooting Brake. Autogefühl har tagit sig en titt på bilen för att se om den har vad som krävs. Tumnagel
36.9°
+
Bobby Green
0

Viagra kanske kan minska risken för Alzheimers
Ytterligare studier krävs dock för att avgöra det

Enligt en ny studie från amerikanska Cleveland Clinic kan det potenshöjande läkemedlet Viagra även minska risken för att användaren drabbas Alzheimers sjukdom skriver The Guardian. I den stora studien har forskare studerat data från 7 miljoner människor och 1600 olika läkemedel för att hitta om något av dessa även kan minska risken för Alzheimers. De som tagit läkemedel för att öka blodomloppet i penisen bedömdes ha 69 procent mindre risk att drabbas av Alzheimers än de som inte tagit sådana läkemedel. Studien bedöms som intressant men man påpekar att den inte räcker som bevis för att Viagra faktiskt minskar risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Dr Susan Kohlhaas, forskningschef på Alzheimer’s Research UK, säger: "Importantly, this research doesn’t prove that sildenafil is responsible for reducing dementia risk, or that it slows or stops the disease. The only way to test this would be in a large-scale clinical trial measuring sildenafil effect against the usual standard of care." Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spiritfarer byggs ut med tredje gratisuppdatering
Nya själar att hjälpa, ny ö att utforska och fler båtuppgraderingar

Spiritfarer släpptes i slutet av förra sommaren och ger spelare en ordentlig känslosam spelupplevelse där du får hjälpa själar med sina sista önskningar innan de går vidare till dödsriket. Spelet har efter releasen fått ett par gratisuppdateringar som lägger till nya karaktärer att hjälpa, nya öar att utforska och annat smått och gott. Nu är en tredje stor uppdatering på ingång och den här gången får vi stifta bekantskap med inte mindre än två nya karaktärer; Jackie och Daria. Utöver två nya karaktärer kommer spelare även få tillgång till en ny ö att utforska samt möjlighet att bygga ut sin båt ytterligare. Utöver detta kommer även ett nytt event i spelet kicka igång där vi får spänna plattformsmusklerna ordentligt. Uppdateringen kommer släppas 13 december på överallt där Spiritfarer går att spela. Alltså på PC, PS, Xbox och Switch. Det är även en del av Game Pass, så om ni har en aktiv Game Pass-prenumeration och känner att ni behöver en hjärtekrossande berättelse i samband vinterdepressionen så är ett hett tips att spela Spiritfarer på momangen. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Jeff Bezos skänker 4 miljarder kronor till miljöorganisationer
Bezos Earth Fund fortsätter donera till välgörenhet

Bezos Earth Fund, välgörenhetsorganisationen som startats av Amazons grundare Jeff Bezos, har ännu en gång donerat pengar till olika initiativ som ska förbättra jordens miljö. Den här gången delar Bezos Earth Fund ut sammanlagt 443 miljoner dollar, motsvarande lite över 4 miljarder kronor, till olika miljöorganisationer och miljöinitiativ. Bland organisationerna som får ta emot donationer från Bezos stiftelse finns bland andra NRDC (Natural Resources Defense Council) som driver initiativet "30x30", ett projekt vars mål är att skydda 30 procent av jordens natur till 2030. Tre organisationer som ska återställa marker i USA och Afrika får även de ta emot en donation. I klippet nedan kan ni lyssna på när Andrew Steer, ordförande och vd för Bezos Earth Fund, snacka lite mer om organisationens arbete. Tumnagel
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Raketuppskjutningarna på Esrange igång igen
Efter branden i somras

Swedish Space Corporation har meddelat att man nu har åter igen har börjat kunna skjuta upp raketer från Esrange Space Center efter den brand som drabbade anläggningen i slutet av augusti. Lennart Poromaa, site manager på Esrange Space Center, säger: "Our staff have worked tirelessly to get temporary launch solutions in place. Buildings used for balloons have been adapted to handle sounding rockets and we have also repaired damaged cabling and installed new safety systems. Resuming launches of these rockets is very important for research in a number of different areas. It feels fantastic that we are now back on track so soon after the accident." Igår sköt tyska DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) upp raketen Mapheus-10 från Swedish Space Corporation. Den hade med sig lite olika experiment som den tog upp till 250 km höjd där den befann sig i mikrogravitation i cirka sex minuter. DLR:s team leader Alexander Kallenbach säger om uppskjutningen från Esrange Space Center: "After the fire we were concerned that we would not be able to launch rockets from Esrange for a long time, but they have made a very quick restoration of the infrastructure. This is a unique space base and it feels great to be back." Tumnagel
40.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare bygger "svart låda" som ska samla in data om jorden
Earth's Black Box ska lagra data för framtida generationer

Ett gäng med forskare och konstnärer i Australien ska bygga en slags "svart låda" som ska lagra data om alla forskningsrapporter, nyheter, inlägg i sociala medier och annat om klimathändelser och andra händelser som påverkar jordens tillstånd. Tanken är att datan "Earthx27s Black Box" ska kunna användas av framtida generationer för att ta reda på jordens hälsotillstånd under olika perioder. Den "svarta lådan" ska ha tjocka stålväggar, interna batterier samt solpaneler för att förse anläggningen med energi. På projektets hemsida skriver man om Earthx27s Black Box: "Earthx27s Black Box will record every step we take toward this catastrophe. Hundreds of data sets, measurements and interactions relating to the health of our planet will be continuously collected and safely stored for future generations." Forskarna uppskattar att Earthx27s Black Box kommer att ha lagringskapacitet för att lagra ny data de kommande tre till fem årtiondena. Någon gång under nästa år planeras anläggningen vara redo att driftsättas. Tumnagel
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Colin Farrell återvänder som Pingvinen i ny Batman-spinoff
Ännu en serie kommer till HBO Max

Som det tisslats och tasslats om tidigare kommer The Batman få två stycken spinoffs. Ena som fokuserar på korruptionen i Gotham och en andra som fokuserar på Oswald Cobbelpot, även känd som Pinguin, under hans tidiga karriär i Gotham. Det har antagits att Colin Farrell, som spelar Pingvinen i den kommande Läderlappen-filmen, ska återvända som skurken, men detta har inte spikats förrän nu. Specifikt vad som kommer hända i serien och när den kommer släppas återstår att se, men vi, eller i alla fall jag, är taggade oavsett. The Batman har premiär i mars. Tumnagel
38.4°
+
André Stray
0

Facebook Gaming lanserar Pac-Man Community
Spela Pac-Man tillsammans

Facebook Gaming släpper nu en egen version av det klassiska spelet Pac-Man där spelare kan samarbeta för att undkomma spökena i spelet. Det finns även möjlighet för spelare att skapa sina egna banor i Pac-Man Community och bjuda in andra att titta på när de spelar. Längre fram kommer tittare även att få möjlighet att göra spelarna, eller spökena, snabbare genom något som man kallar för Community Achievements. Pac-Man Community är utvecklat av Bandai Namco samt Genvid och går att spela gratis på Facebook Gaming på länken nedan. Tumnagel
36.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Fisker Ocean kommer kosta från 450.000 kronor
Svenska priserna klara

För några veckor sedan visade Fisker upp den eldrivna suven Ocean i produktionsform. Man berättade då vad den skulle kosta och priset börjar på 37.499 dollar vilket motsvarar ungefär 340.000 svenska kronor. Bilen ska även säljas här men som väntat är det då inte samma prislapp. Nu får vi reda på vad Ocean kommer att kosta i Sverige och den börjar då på 450.000 kronor. För den slanten får du en Ocean Sport med framhjulsdrift, 275 hästar och räckvidd på 44 mil. Snäppet upp är Ocean Ultra med fyrhjulsdrift för 615.000 kronor och 61 mils räckvidd. Toppversionen som heter Ocean Extreme kostar från 755.000 kronor och den får ännu mer utrustning, ska göra 0-100 km/h på 3,6 sekunder och ska ta sig 63 mil. Först ut är dock Ocean One som är en lanseringsversion som kommer att tillverkas i 5000 stycken exemplar. Även denna kostar 755.000 kronor. Läs mer om de olika versionerna här. Tillverkningen ska dra igång den 17 november 2022. När försäljningen startar här i Sverige och hur hela köpeprocessen går till här är än så länge oklart. Tumnagel
42.8°
+
Bobby Green
0

Dödshjälpsmaskin godkänd för användning i Schweiz
För de som vill avsluta livet på egen hand

Den dödshjälpsmaskin som vi skrev om för fyra år sedan har nu blivit godkänd för användning i Schweiz. Dödshjälp är lagligt i Schweiz och varje år väljer några hundra att avsluta sin liv med hjälp av det. Den podd-formade maskinen kallas för Sarco och har utvecklats av den australiensiske doktorn Philip Nitschke. Han beskriver hur maskinen fungerar till SwissInfo: "The capsule is sitting on a piece of equipment that will flood the interior with nitrogen, rapidly reducing the oxygen level to 1 per cent from 21 per cent in about 30 seconds. The person will feel a little disoriented and may feel slightly euphoric before they lose consciousness. Death takes place through hypoxia and hypocapnia, oxygen and carbon dioxide deprivation, respectively. There is no panic, no choking feeling." Den ideella organisationen Exit International planerar att börja använda Sarco i sin verksamhet där man erbjuder dödshjälp för dem som önskar det. I klippet nedan snackar Nitschke lite mer om dödshjälpsmaskinen han utvecklat. Tumnagel
48.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Titan Quest expanderas ytterligare med Eternal Embers
Återvänd till öst

Titan Quest släpptes för 15 år sedan och ett år senare fick spelet en ny expansion vid namn Immortal Throne. Detta räckte gott och väl för att erbjuda underhållning i timmar och åter timmar. De senaste åren har THQ Nordic, som numera äger varumärket, byggt ut spelet med flera expansioner. Först ut var Ragnarök som släpptes 2017 och Atlantis släpptes 2019. Nu är det dags igen och den här gången får vi resa österut i expansionen Eternal Embers. Den nya expansionen erbjuder fyra nya akter och storyn är baserad på asiatisk mytologi. Givetvis kommer nya utmaningar i form av fler än 30 nya fiender och bossar, ett elfte skillträd som låter dig bli en dödlig alkemist samt givetvis nya föremål av olika slag. Titan Quest: Eternal Embers finns tillgängligt till PC där det kostar motsvarande 180 kronor i olika spelbutiker. Expansionen lär även dyka upp till konsolversionerna, men när det sker är okänt Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

Live Kolla in när NASA skjuter upp LCRD
Nytt test för laserkommunikation åker till rymden idag

Snart är det dags för NASA att skicka upp sitt laserkommunikations-system Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) till rymden och här kan ni kolla in det. Det så kallade uppskjutningsfönstret för United Launch Alliance Atlas-raket som ska ta LCRD till rymden öppnar 10:04 svensk tid. Tanken är raketen ska skjutas upp redan då men uppskjutningsfönstret är öppet i två timmar från 10:04. Här ovanför kan ni kolla in uppskjutningen av det hela direkt från YouTube-kanalen NASA Live. Här kan ni läsa lite mer om Laser Communications Relay Demonstration. Tumnagel
38.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny klocka ska få män att prata känslor
Fråga dina vänner hur de mår

Triwa släpper nu tillsammans med initiativet Mind en klocka som vill uppmuntra män att prata om känslor. Mitten av klockan reagerar på bärarens kroppstemperatur på samma sätt som de mood rings som var populära på 90-talet. Alltså inget vetenskapligt för hur man faktiskt mår i knoppen, men ändå något som kan trigga ett samtal om hur man mår. – I vår statistik ser vi att trycket på självmordslinjen ökar i samband med julen. De senaste två åren har dessutom pandemin bidragit till ökad psykisk ohälsa. Bland många män finns en utpräglad tystnadskultur, vilket kan göra det svårare att prata om sina problem. Vi ser initiativet som ett oväntat sätt att lyfta en tabubelagd problematik i en målgrupp som är svår att nå, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind. Ansikte för klockan är Erik Lundin. – Tystnaden bland män är ett massivt problem. Jag har själv sett konsekvenserna på nära håll. Vi måste hitta nya vägar till samtal och jag hoppas att det här initiativet kan vara en del i det, säger Erik. Klockan kostar 1795 kronor och 15 procent av detta går till Mind. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

The Cure kommer till Sverige nästa år
The Spiderman is having you for dinner tonight

Nästa år kommer The Cure göra två spelningar i Sverige med turnén Cure Tour Euro 22. Spelningarna kommer ske den 10 oktober på Avicii Arena i Stockholm och den 13 oktober i Scandinavium i Göteborg. Biljetter släpps på torsdag den 9 december klockan 10:00 via LiveNation.se men om man är Live Nation-medlem kan man förköpa biljetter redan under morgondagen från klockan 09:00. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

Veganska prinskorvar
Nytt från Vegme – gjort på ärta och solrosfrö

Nu är julen typ här och så är även julborden. Vilket innebär att det blir en del prinskorv. Här är ett alternativ på den gamla klassiska kött-prinskorven, nämligen Vegmes växtbaserade prinskorv gjord på ärta och solrosfrö. Sedan tidigare finns även växtbaserad prinskorv från bland annat Anamma och Peas of heaven. Vegmes prinskorv finns i butik från vecka 45 till 11. De tillverkas i Sverige. Tumnagel
11kg
+
Hugo Engström

Ny rom från Kiss
Börjar säljas idag

Nu släpper rockgruppen Kiss tillsammans med dryckesproducenten Brands For Fans sin tredje rom. Det här är också den mest exklusiva i trion och den heter Kiss Monstrum Ultra Premium Rum. Den är lagrad i 14 år på 800-liters arraksfat och den ska ha en komplex smak med en naturlig sötma. Det ska finnas tydliga fattoner med mycket vanilj, fudge och mogen banan. Doften ska vara arrak, kokos och salt karamell. Släpps idag i Systembolagets beställningssortiment och för en flaska får du betala 1499 kronor. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Möt kringel-mästaren Ludwig
Bakar 4000 stycken om dagen

Neulinger Bakery i München ägs och drivs av Ludwig Neulinger och här vevar han tillsammans med sina kollegor ihop inte mindre än 4000 stycken salta kringlor om dagen. Ludwig gick i sina föräldrars fotspår och säger att han har bakat sedan han var ett barn. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Billie Eilishs femte likadana intervju
Hur svarar hon på frågorna i år?

Under fem års tid har Vanity Fair gjort samma slags intervju med Billie Eilish. Här är den senaste. Tumnagel
125kg
+
Frode Wikesjö

Musikvideo till Little Things
Abbas nya jullåt

En av låtarna på Abbas nya platta Voyage är Little Things. Det är en jullåt som handlar om glädjen som kan infinna sig på julaftons morgon. Vinsten från låten kommer att skänkas till Unicef för att hjälpa till med deras Global Child Protection Fund. Nu släpps musikvideon och den kan ni spana in här ovan. Tumnagel
73kg
+
Bobby Green

Drottningen av Pad Thai
Pim visar hur hon gör

I Berlin finns ett matstråk som heter Thai Park och där jobbar Te Gu De (Pim) - eller drottningen av Pad Thai som hon också kallas. Sedan början av 90-talet har thailändska kvinnor träffats i parken Preußen Park för att äta tillsammans, hänga och laga mat. Tyskarna blev så småningom nyfikna vilket har lett till att stället nu huserar en av de största asiatiska marknaderna i landet. Pim har varit med sen hon var liten och har lagat mumsig thailändsk mat till tyskarna under lång tid nu. Pad Thai är hennes specialitet och här får vi lära oss mer om hur hon gör den. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Ny singel från Electric Banana Band
Rör inte vår fina skog

Idag släpper Electric Banana Band den nya singeln Rör inte vår fina skog. Det är en långsam låt som är skriven av Lasse Åberg tillsammans med Janne Schaffer och den framförs av bananflugorna Magnus och Henrik Rongedahl. Som titeln avslöjar handlar låten om att man inte ska skövla skog i onödan. Låten är avslutningsballaden i familjemusikalen Trazan & Banarne – Banankontakt som hade turnépremiär 5 november och som just nu rullar landet runt. Musikalen är skriven av Lasse Åberg med musik av både Lasse och Janne och innehåller alla Electric Banana Bands stora hits genom tiderna. Trazan spelas av Christian Åkesson och Banarne av Nassim Al Fakir. Tumnagel
100kg
+
Bobby Green

Film om Göteborgs historia i 360 grader
Mitt i Bältespännarparken

I år fyller staden Göteborg 400 år vilket man givetvis har uppmärksammat på olika vis under årets som har gått. Men det är inte slut än och det finns mer att göra. Imorgon klockan 17.00 är det exempelvis invigning av en filmvisningen i 360 grader mitt i Bältespännarparken. Genom att kliva in i en åtta meter hög och 30 meter i diameter bred duk kan du ta del av Göteborgs 400-åriga historia via en filmupplevelse i 360 grader med 3D-ljud. Filmen är tolv minuter lång och den rullar nonstop varje dag mellan klockan 17.00–21.30 fram till och med den 19 december. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Resterande tävlande i Melodifestivalen 2022
28 stycken totalt

Förra veckan skrev vi om de 14 första deltagarna i Melodifestivalen 2022. Nu får vi reda på vilka de 14 resterande artisterna är. Namn som har tillkommit är bland andra Lisa Miskovsky, Tone Sekelius, Robin Bengtsson och Lancelot. Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson säger följande: "De första 14 artisterna släpptes i förra veckan och nu adderar vi fler tidigare segrare, spännande återseenden och en glädjande återförening. Dessutom gör operapopen ett återintåg och nya stjärnskott kommer att beröra. Det är en musikalisk mångfald som möter tittare och publik i Mello 2022 – och som jag längtar att se dem alla på scenen." Alla tävlande har ni här nedan. Tumnagel
-112kg
+
Bobby Green

Den här telefonen såldes för 360.000 kronor
En tidig LM Ericsson

Crafoord Auktioner i Lund har precis klubbat iväg den här tidiga LM Ericsson-telefonen och det högsta budet blev 360.000 kronor. Summan var tolv gånger högre än den ursprungliga värderingen och budgivare världen över var med och "slogs" om att kamma hem den. Modellen heter AC 220 men kallades även för Kaffekvarnen, och den är ett stycke telefonhistoria. Det här var det hetaste man kunde ha i slutet av 1800-talet och givetvis något som bara rikingar hade i sina hem. Fler bilder hittar ni på länken nedan. Tumnagel
110kg
+
Bobby Green