10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Gigabyte har moderkort redo för 4K-upplösning
Gigabyte har moderkort redo för 4K-upplösning

Gigabyte har släppt information om tester som visar att företagets moderkort med dubbla Mini DisplayPort genom Thunderbolt klarar av väldigt hög upplösning. De hoppas nu på att de som kommer köpa nästa generation av Ultra HDTV även kommer köpa deras moderkort för att driva skärmarna.

I testerna användes GA-Z77MX-D3H TH-moderkortet tillsammans med en Eizo FDH3601 4K-skärm som är en högpresterande skärm riktad mot det medicinska segmentet samt flygledning. Processorn som användes var en relativt vanlig Core i7-3770K med integrerad HD4000-grafik och Gigabyte visade att det var inga problem att köra en 4K-upplösning.

Tricket ligger i de dubbla Thunderbolt-portarna som alltså agerar som dubbla Mini DisplayPort 1.1-kompatibla grafikportar. Var och en av dem kan driva 2K-upplösningen och kan alltså tillsammans driva 4K.

Det kan göra att Gigabytes moderkort kan bli lockande att använda i HTPCs för de som kommer köpa de nya skärmarna som nu börjar komma ut på marknaden och att vi nu också fått en officiell ny standard, Ultra HDTV. Priserna är dock ännu väldigt höga men de kommer ju sjunka allt eftersom. Fram tills dess kommer säkert fler företag hacka på trenden med dubbla eller fler Thunderbolt-portar så när väl skärmarna blir allmänt tillgängliga får vi säkert fler alternativ att välja på.

Något som Gigabyte inte gav var dock några prestandasiffror. Det är ju en sak att köra en högupplöst skärm med enkel 2D-grafik men att spela upp film eller att rendera scener i 3D i till exempel spel är en annan.

PC, Hårdvara, Gigabyte, Moderkort, Thunderbolt, 4K
45.9° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
sön. 25 nov 2012, 10:41
Gigabyte har moderkort redo för 4K-upplösning
45.9°
0